Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Woke is een woekerende kanker

Nederland is een vrij land maar voordat ze zich iets in het hoofd halen, moeten artistieke, individuele en academische vrijheid wel eerst een stempeltje van de baas krijgen - of anders...

Kunstatelier Artkitchen in Amsterdam is gesloten omdat kunst te gevoelig is geworden. Of beter gezegd, de reacties op kunst worden te bekrompen. De crux: “Je moet tegenwoordig alles dat vroeger gemaakt is uitleggen met de ogen van nu.” Eigenaresse Jeannette Dekeukeleire geeft toe dat ze daarom “veel voorzichtiger” is geworden en dat wil ze niet, dus trekt ze haar conclusies. Afgelopen weekend sloot ze na dertig jaar haar galerie. Eigen schuld, toch? Nee. Nee nee nee.

Kunstenaars worden voorzichtiger omdat ze commerciëler worden, verklaart Dekeukeleire tegen AT5 (video hierboven). Niet dat subsidie nou zo veel vrijheid zou geven: de kunstwereld is diep geïnfecteerd met verstikkend gif. De Amsterdamse Kunstraad stelt absurde diversiteitseisen aan culturele producties, turft op huidskleur en doordesemt de toch al zo saaie subsidiekunst van eisen aan onderwerpen over migratie, gender of seksualiteit. Het maakt daarmee de kunst van staatswege kapot door makers in submissie te subsidiëren. Je hoort er geen toneelspelers, muzikanten, kunstenaars of zelfs cabaretiers over, want allemaal zijn ze met meerdere navelstrengen verbonden aan zowel de subsidiebaarmoeder anderzijds en anderzijds de kraamkamers van de media, met name de publieke omroep, waar ze ook louter van subsidie aan elkaar hangen. Samen lopen ze zwijgend in de pas van deze vicieuze marathon, zichzelf met hun uit de schatkist gefinancierde gogme wijs te maken dat ze aan de goeie kant staan door deze zelfopgelegde narratieven aan hun borst te koesteren, als ware zij de verlossing voor alle door henzelf met de hand gekozen verdrukten der aarde.

Aan de andere kant rekenen die 'verdrukten' via de (digitale) straat af met vrije werken die niet uit de subsidietiet kolven. Via TikTok en Twitter stroomden intimidaties binnen vanwege een kunstwerk met een heroïnehoer en een moskee, later gevolgd door verwijten van racisme omdat ergens een Aziaat als Aziaat stond afgebeeld, dus met amandelogen. Daartegen is in de publieke ruimte steeds minder bescherming omdat de gesubsidieerde morele mainstream altijd de kant kiest van zogenaamde “kwetsbare” groepen zoals moslims, en van “onderdrukte minderheden” die zich als slachtoffer profileren. Je kan geen kant op - behalve dan maar jezelf cancellen, voordat anderen het doen. In de couranten heten het altijd de complotdenkers te zijn die opruiende taal bezig jegens andersdenkenden - de virulente knokploegen van gekwetsten uit hun eigen kerk krijgen meestal een free pass voor hun vitriool jegens vrije gedachtevorming en dito uitingen.

Het witwassen van witte was

Social

Volgende voorbeeld van artistieke dwangbuizerij. Afgelopen weekend ontstond er fOpHeF over een viraal videootje waarin de zanger van Haagse popgroep Goldband te zien is die een paar korrels coke van de rug van zijn hand snuift. Net dit weekend wonnen zij op Noorderslag de Popprijs, volgens de jury vanwege hun "soundtrack van de postcoronatijd, met optredens vol knaldrang, het volgen van een eigen artistieke visie en succes onder een brede groep luisteraars.” Na alle verhalen over toegenomen (hard)drugsgebruik onder door lockdowns beknotte jongeren, sluiten podiumdaad en juryrapport aardig op elkaar aan - zou je denken.

Helaas: dezelfde avond werden ze op voormalige jongerenzender 3FM (bestaat alleen nog omdat het NPO is, commercieel zouden ze zichzelf niet overeind kunnen houden) ter verantwoording geroepen en natuurlijk verklaart zanger Milo Driessen keurig volgens het boekje dat ie spijt heeft van het voorbeeld dat ie op deze manier aan jonge kinderen geeft. Hij verrichte de handelingen weliswaar met de stabiele hand van een ervaren gebruiker maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat die “knaldrang” op het podium het krappe keurslijf voor postmoderne popartiesten in de weg gaat zitten, dus doen we maar net of het gebruik een door het moment ingegeven uitzondering was.

Opvallend hoe de nauwelijks in het publieke debat besproken effecten van lockdowns op jongeren zich wel samenballen in kritiek op het gedrag van een zanger die precies doet waar ie zelf over zingt. Geinig ook hoe het ongemak aan beide zijden van de microfoon regeert want geloof ons: in kunst, cultuur, én media is harddrugsgebruik net zo doodgewoon als een -ccino of -iato met havermelk en een bagel met zalm & avocado. 

Nog grappiger is dat complete Lowlandstenten vol fans het Goldband-liedje over “witte was” meezingen, maar dat het marketingtechnisch toch niet handig is als die lyrics een waargebeurd verhaal blijken. Dag knaldrangende paradijsvogels, een jonge band die een prijs wint moet zich onmiddellijk bewust zijn van de beperkingen die deze beloning met zich meebrengen. Succes kóst alleen maar vrijheid, ook artiesten dienen zich in hun voorbeeldfunctie te schikken want in schijnheiligheid gedijt de verkoop het best. Dan maar gewoon het zoveelste 3FM-bandje. Maar als 1 lullige anekdote met drugs op het podium al genoeg is om een alineaatje op je wiki te worden, dan is de rock & roll weer eens doder dan Brood.

Geniet van m'n kater / De volgende dag / Vroeg uit de veren Het zand in m'n haar;
Pak ik tram 9 naar de boulevard / Hap ik een haring' uitjes en zuur Waarom is coke zo duur / Waarom is coke zo fucking duur;
Nog een laatste witte was' witte was / Witte was' witte was

Een spreekbuijs gestenigd

In een paar dagen tijd beperken de voorbeelden zich niet tot kunst & cultuur alleen want het sterkste voorbeeld du week van vrijheidsbeperking komt uit de collegebanken. Bekend verhaal inmiddels want Groteske Ophef: UvA-docent Laurens Buijs schreef in universiteitsblad Folia over hoe de gremia van de universiteit doordrenkt raken van hetzelfde gif waarmee de kunstsector is verlamd, een gif dat zich “via allerlei commissies aan het nestelen [is] in de organisatie – op het centrale, facultaire en opleidingsniveau”, waardoor het hem als progressief socioloog in diversiteit & inclusie onmogelijk wordt gemaakt om “het verschijnsel non-binair en de bijbehorende obsessie met pronouns” kritisch te beschouwen - en voilà, prompt komt de gehele goegemeente in het geweer om te bewijzen dat deze paradijsvogel niet zomaar moet denken dat ie non-binaire pseudowetenschap kritisch als zodanig mag beschouwen.

Social

Onder een stukje Grindpad FM is derhalve te zien hoe Tim Hofman een feitelijke dreiging tegen vrije gedachtevorming - academisch en daarbuiten - tracht te beschimpen door degene die zich uitspreekt te verwijten dat ie wel een heel groot policor podium heeft om zijn beklag op te doen. Daarmee is ie aanvoerder van de grootste drogreden tegen het betoog van Laurens Buijs, die inderdaad via de schoolkrant op de nationaalradio eindigde, maar dat podium is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd die geacht wordt z’n muil te houden omdat ie te blank, te man, te hetero, te geprivilegieerd, te niet-slachtoffer-genoeg is. Ineens is een minuut radio een vorm van “macht” die de vermeende slachtoffers van zijn vermeende transfobie niet zouden hebben. Wat een domme drogreden.

In het kielzog van de kersverse Journalist van het Jaar (rokkenrol!) volgen velen in de aanval op Buijs, daarmee zijn punt luidkeels te onderstrepen zonder inhoudelijk in te gaan op zijn betoog. Er ontstaat een beeld van een meute die met tomaten en stenen in de aanslag tegenover de zonderlinge eenling gaat staan, die stem tracht te geven aan een minderheidsgeluid over door non-binaire pseudowetenschappelijke narratieven ingeperkte (academische) vrijheden die hem het werk bemoeilijken en hem als mens een minderwaardig gevoel geven, en naar hem roepen: 

“Zeg het dan? Je mag het wel zeggen hoor. Toe maar, zeg het maar!”

Vervolgens komt oud-NOS-baas Hans Laroes je nog even kapotbetuttelen en een zingmeisje dat toevallig ook aan de UvA studeert roept op tot zijn ontslag, intrekking van zijn artikel en een steunbetuiging van de UvA aan non-binaire studenten die zich in hun kruis safe space getast voelen. De UvA zelf neemt “nadrukkelijk afstand van de oordelen en kwetsende uitingen over non binariteit van de heer Buijs”. QED, zo’n beetje het enige latijn dat wij kennen naast het ongeduld dat quousque tandem uitdrukt. 

Hoppa, vakkundig onder de bus, in de veilige wetenschap dat er vanuit NPO, cultuur of onderwijs nauwelijks kritiek zal komen op dit uiterst bedenkelijke handelen van de UvA tegen een medewerker die zich nota bene op de klokkenluidersregeling beroept en een dossier heeft ingeleverd, en in die zin bescherming zou moeten krijgen - niet alleen wettelijk maar bijvoorbeeld ook van de journalist van het jaar, die zijn eigen kroning te danken heeft aan klokkenluiders bij The Voice.

Mooi signaal vooral ook, naar al die mensen die binnen steeds krappere kaders moeten lesgeven in lager en hoger onderwijs of zich in hun uitingen moeten beperken om aan de gewenste beeldvorming van hun commerciële werkgever te voldoen, in onderwijsinstellingen en bedrijven die in toenemende mate vrezen voor meutes waarvan Tim Hofman zich helaas steeds prominenter als kruisridder profileert. 'Als je zegt dat je niet alles mag zeggen, leggen wij je het zwijgen op. Niet letterlijk hè, want je mag alles zeggen, maar we gaan je wel zo hard treiteren, beschimpen en als eenzame gek afschilderen dat een volgende criticus zich wel twee keer bedenkt!' Dat zijn de vaderlandse varianten op blauwvinkjes, zulks is de mob mentality van de moral majority.

Buijs twittert dat steunbetuigingen en berichten van herkenning zijn mailbox bereiken en het is niet dat we niet al jarenlang voorbeelden zien, horen en beleven van muilkorving van het academische discours, in Nederland en daarbuiten in de (Angelsaksische) westerse cultuur. Maak niet de fout om de onmacht van (anonieme) online agressie die zich tegen deze ontwikkelingen keert te verwarren met "je kan toch alles zeggen?", als zo zichtbaar is dat instanties en instituten zich in denken en handelen conformeren aan het uitingsvrijheid vretende gif dat steeds dieper in kunst, cultuur en wetenschap doorsijpelt. 

Op Twitter kun je (anoniem) je hart luchten, in je dagelijkse werk kun je beter zwijgen. De mailbox van Buijs is waarschijnlijk eerlijker dan de maskers waarin zijn publieke critici zich tooien. Steeds meer zie je, zoals in de drie voorbeelden in dit inmiddels weer veel te lang geworden topic door iemand die godverdomme alleen maar een nieuw recept voor bbq-kip zocht (maar dat terzijde), dat er een nieuwe 'hogerhand' is die een steeds benauwder en hypocrieter publiek domein dicteert terwijl ze zelf denken het goede te dienen omdat ze een ethos bewaken die gedicteerd wordt langs de meetlat van individuele sentimenten die worden beschermd door een culturele cult waarin slachtofferschap heilig is verklaard.

Je hoeft die ethos slechts te tarten en het gif spreekt meteen met vele spuwende monden. Vrije kunst wordt gekooid door bedreigingen en valse beschuldigingen die niet langer door de redelijkheid van een meerderheid worden beschermd, maar ook buiten de bescherming van gesubsidieerde kunstnormen vallen. Opkomende popartiesten met recalcitrante randjes worden dociel gevijld met prijsjes van een goegemeente die niet gelogenstraft wil worden voor hun eigen heimelijke gedrag. En kritische academische paradijsvogels die de cult binnen hun curriculum uitdagen, worden tot paria gemaakt om als voorbeeld te dienen voor de rest. Zwijg en wees grijs, zodat het doodse grauw zichzelf in de strijdbare regenboogkleuren van deze allesverziekende "vooruitgang" kan schetsen.

Er is geen recht om niet gekwetst te worden. Institutionalisering van giftige ideologische opvattingen in kunst, cultuur en wetenschap verstikken in uitzaaiende mate de individuele, artistieke en academische uitingsvrijheid. Andersom kun je denken dat je een vooruitgang leidt terwijl je echt toch aan een benauwend korte leiband loopt. En woke is een woekerende kanker die mensen ten onrechte het zwijgen oplegt en vooral alles moordend saai maakt.

Reaguursels

Inloggen

Weer een prachtige column van Van Rossem. Wat mis ik zijn columns toch op dit weblog. Tegenwoordig is het hier meer content dan kwaliteit.

Verder weinig aan toe te voegen Tim Hofman is zo’n ontzettende lampekap, dat hij niet moe wordt van zichzelf. Ik wel in ieder geval. Woke is teloorgang van de wereld, allemaal tere zieltjes die nog nooit iets meegemaakt hebben.

swagmachine | 24-01-23 | 08:59

Cancelen lukt pas als er twee dingen gebeuren. Je bent van de media afhankelijk en de overgrote meerderheid gaat erin mee. Dat laatste gebeurde in WO II met de Jodenvervolging natuurlijk ook, al waren daar de consequenties om er tegen in ye gaan wel wat heftiger dan om nu tegen woke in te gaan. Op dit moment mogen sites als geenstijl nog steeds, en als ze maar genoeg verdienen blijven ze bestaan.

Hadena | 24-01-23 | 08:58

"Er is geen recht om niet gekwetst te worden" gecremeerde kroket?

Dr. Pown3rt | 24-01-23 | 08:54

In de gouden eeuw schilderden de Hollandse meesters gewoon schilderijen zonder verhaaltje er achter en mensen vonden het mooi. Het schilderij was het verhaal.
Tegenwoordig maakt het niet uit hoe lelijk je schilderij is, als er maar een verhaaltje achter zit. En nu moet dat verhaaltje ook nog woke zijn. Anders wordt je gecanceld.

Osdorpertje | 24-01-23 | 08:23

Fantastisch stuk @Van Rossem!
Bij dat je er weer bent.
Take care.

Roos | 24-01-23 | 07:59

Wie dit bedenkt is gek.
Wie erin meegaat is nog gekker.

Roos | 24-01-23 | 08:00

Op een actie volgt altijd een reactie en de uitzwaai van de slinger naar rechts is meestal heftiger dan de sluipende zwaai naar links. Fijne dag allemaal.

Zemko | 24-01-23 | 07:15

Applaus @Van Rossem , een prachtig doordacht stukje journalisme.
Ben net klaar van een deadline, kapot , maar voldaan.
Heb de puf niet meer om nu te antwoorden , maar gezien het "nieuwe" tijdbestek men heeft gekregen om te kunnen antwoorden...
Hou ik het maar kort; heb genoten.

[ JA! haal dat tijdslimiet onmiddellijk weg, zeker voor artikelen die wat langer zijn en intellectueel interessant zijn, niet iedereen met een brein zit 24/7 op geenstijl. ]

.. kan vervolgd worden, of niet.

blamage_fr | 24-01-23 | 01:36

2x maal woke thats for 90% procent braindeath ppeople, how what to please nuff said.

william7055 | 24-01-23 | 00:45

Woke heeft trekjes van de Taliban. Ook alles verbieden. Ook dingen vernielen. Ook mensen kleineren omdat ze anders denken. Enge lui allemaal.

aamert | 24-01-23 | 00:34 | 4

@kindapaas | 24-01-23 | 04:03:
Als die regels strict waren nageleefd, zouden we nog in de middeleeuwen leven. Maar goed dat veel mensen de religieuze dogma 's voorbij zijn.

* Il Principe * | 24-01-23 | 06:58

@* Il Principe * | 24-01-23 | 06:58:
Dit zijn geen middeleeuwse dogma's maar duizenden jaren oude leefregels, die voor sommigen meer gelden dan voor anderen (grotendeels onopgemerkt voor wie de basis niet kent).

kindapaas | 24-01-23 | 08:35

@* Il Principe * | 24-01-23 | 06:58: sterker nog, dan leven we niet meer. Regels zijn zelfvernietigend omdat ze altijd (i.d.d. altijd) tekort schieten.

nobodiesunmighty | 24-01-23 | 08:40
▼ 1 antwoord verborgen

Woke, hoe een massapsychose eruit ziet...

Wattman | 24-01-23 | 00:20

hebben we nu ook al Woke wappie's het wordt me teveel , kunnen we terug in de tijd van 1980.

out-of-de-box | 24-01-23 | 00:11

Hear fucking hear!!

muppet020 | 24-01-23 | 00:03

GeenStijl is onze laatste hoop, ons onneembare bastion van non-wokeness. Nu maar hopen dat die wokewappies de GeenStijl Bastille niet bestormen.

Nivelleermarionet | 23-01-23 | 23:38

In maart hebben we de kans om op een anti woke/vertrutting partij te stemmen! Pak die kans!!

de broeder | 23-01-23 | 23:22

Bijna alle films en series zijn tegenwoordig Woke en divers. Ben maar weer oude films en series aan het kijken. Laatst de film Spetters gezien. Die zou nu niet meer op tv mogen.

Meuntjes | 23-01-23 | 23:21
-weggejorist-
Pensionista | 23-01-23 | 23:20 | 1

https://www,oba,nl/actueel/oba-live/donderdag-3-oktober--met-fokke-obbema.html
Oba Live, met Nauscia Marbe en Theodor Holman.
vanaf 45 minuut 20
Columniste en schrijfster Nausicaa Marbe analyseert het rapport van de Amsterdamse Kunstraad 'Kunst, Culturele Diversiteit en Inclusiviteit in Amsterdam'.

En ze vindt het vreselijk.

AdvocatusDiaboli | 23-01-23 | 23:16
-weggejorist-
* Il Principe * | 23-01-23 | 22:58 | 10
▼ 10 antwoorden verborgen

Eens met de column, al vind ik het wat overbodig, om jezelf en je standpunten én je voorbeelden tot drie keer toe te herhalen.

vladimirows | 23-01-23 | 22:55

Woke lijkt vooral en uitsluitend een enorm issue op rechtse websites, praatshows en boosmedia te zijn, verder kom je het nauwelijks tegen en word je er ook echt nergens mee lastig gevallen. Dat mensen zich ergeren aan genderneutrale WC's heb ik ook nooit meegemaakt noch dat mensen zich erover opwinden dat ze er niet zijn. Het speelt gewoon helemaal niet behalve in de hevige culture wars op internet.

Dat er af en toe een kunstenaar is die zich ingeperkt voelt, dat een museum irritant doet over slavernij of zwarte mensen zal ook allemaal wel, het waait ongetwijfeld weer over ook. Zo lang ik dit volg lijkt het allemaal enorm opgeblazen, zowel van de woke kant als de anti-kant. Maar het is fringe, grootstedelijke ergernis over en weer.

Gekken en idioten zijn overal, en hysterische types die zich overal slachtoffer van wanen, maar dat is nooit anders geweest. Hooguit vinden mensen eerder de weg naar aandachttrekkerij via sociale media, maar dat woke "een kanker" zou zijn is vooral perceptie van daarop gehyperfocuste types als je het mij vraagt. Het speelt gewoon nergens.

Beste_Landgenoten | 23-01-23 | 22:55 | 9

@Beste_Landgenoten | 23-01-23 | 23:54:

Heerlijk nietszeggende reactie die nogmaals bevestigt dat je niet hebt gelezen waar dit nou eigenlijk over gaat.

Praat niet 24/7 extremistische heksenjagers na, maar probeer in 2023 eens om iets te concretiseren.
Bijvoorbeeld. Buijs wordt er van beschuldigd "een gevaar" te zijn voor studenten die niet weten wat wetenschap is. Kun jij uitleggen welk van zijn uitspraken "gevaarlijk" is en waarom?

Het is namelijk geen vaststaand gegeven dat de ad hominem jouw enige argument in elke discussie is. Dat is een keus. En je kunt er vandaag nog voor kiezen om eindelijk eens op de echte berichtgeving te reageren.

Dandruff | 24-01-23 | 00:11

@Dandruff | 24-01-23 | 00:11:
Door wie werd Buijs daarvan beschuldigd dan? Hij is op geen enkel moment in zijn verhaal concreet, nergens. Geen enkel detail dat terug te voeren is op een persoon, op een voorval, op een gebeurtenis. De vraag is dus waarom we zijn verhaal überhaupt moeten geloven?

Beste_Landgenoten | 24-01-23 | 07:28

@Beste_Landgenoten | 24-01-23 | 07:28:

Nou, oa Hans Laroes, Tim Hofman en de UvA die een onderzoek naar Buijs instelt omdat Buijs een "gevaar" zou zijn voor zelfdenkende studenten. Nogmaals, lees het hele stuk en bijbehorende linkjes.

Maar ook als dat teveel werk is kom je hier vaak genoeg om te weten dat woorden worden verboden; of juist verplicht opgelegd; dat een kinderfeest met gesubsidieerd geweld wordt verziekt; dat boeken uit bibliotheken verdwijnen; schilderijen en beelden worden weggehaald; dat dissidenten worden gecancelled; zelfs thuis worden geïntimideerd en erger; etc. Je hebt wel gelijk dat dit niet zozeer "woke" als wel gewoon "links" is. Dit is wat links al decennialang doet lang voor we dat "woke" noemden.

En toch; in de tijd dat Buikhuizen werd ontslagen en bedreigd en Schuurman haar been verloor werd ons nog geen Newspeak opgelegd. We zitten wel degelijk in een neerwaartse spiraal. Dat politiek, journalistiek en "justitie" de aanslag destijds goedkeurden lijkt extreem, maar dat zouden ze nu ook doen. Zie de afhandeling van de moord op Fortuyn. Of het contrast tussen de paniek vanwege een sticker op de deur van een geweld verheerlijkende trotskist; versus de desinteresse wanneer huizen, auto's etc van rechtse mensen worden besmeurd of vernield.

Dandruff | 24-01-23 | 08:38
▼ 6 antwoorden verborgen

Moslims zijn helemaal niet 'kwetsbaar'. Ruig en onbeschoft.

inCol | 23-01-23 | 22:54 | 1

Ze bedoelen natuurlijk de moslimas. Bijzonder kwetsbaar. Zo ongelofelijk kwetsbaar.

Mokum Kosher | 24-01-23 | 00:16

De media in dit land spelen klakkeloos dezelfde wokedeuntjes die komen overwaaien via de Atlantische oceaan. De NRC/Volkskrantlezers halen graag hun "kwaliteitskranten" (proest) aan en deugen dat het een lieve lust is. Tijdens een gezellige borrel afgelopen zomer met vrienden blies een van hen de loftrompet over "woke". Toen ik haar vroeg wat ze er nou zo goed aan vond kwam er niks meer en viel er een ongemakkelijke stilte. Het wordt tijd dat de ballon wordt doorgeprikt, het is nu wel welletjes. Het debat is dood en de humor is ver te zoeken. Complimenten dus voor dhr. Buijs die in eigen kerk het debat aan durft te gaan en helaas heel wat shit te verduren krijgt.

Ferris Foul | 23-01-23 | 22:42 | 4

@Beste_Landgenoten | 23-01-23 | 23:08: Dus identiteitspolitiek, klimaatalarmisme, gendertheorie en meer onbewezen woke gezwets worden niet rap omgezet in W&R van westerse landen, discriminatie geïmplementeerd dmv quotas door bedrijven en overheid en heeft niet gezorgd voor maatschappelijke geweld en ontwrichting? Elon heeft Twitter niet overgenomen om de linkse censuursstal uit te mesten? Academische vrijheid staat niet onder druk? Steek je kop lekker nog dieper in het zand of kom uit je bubbel. Want je zwetst.

allemansvijand | 23-01-23 | 23:24

Nee valt allemaal reuze mee die paniek van rechtse bangmakerij. En klimaat mening dan ook echt een probleem te worden, het is eerder vreemd dat rechts daar zo blind aan voorbij loopt. En misschien zijn flauwe grappen over luie negers ook wel een beetje sleets aan het worden, of Chinezen poepchinezen of pinda noemen.

Beste_Landgenoten | 23-01-23 | 23:39

@Beste_Landgenoten | 23-01-23 | 23:08: Natuurlijk hoor je dat gezeik over deugen alleen van, laten we maar in jouw domme terminologie blijven hangen, domrechts, want de deug- en woke. terreur komt juist van domlinks, dus ja die zullen wel niet gaan zeiken over hunzelf.

Kowalski11 | 24-01-23 | 00:12
▼ 1 antwoord verborgen

De cultuursector houdt alleen een D66 publiek over.

thanseeuwen | 23-01-23 | 22:41

Een aantal jaar geleden sprak de wereld er schande van dat de Taliban in Afganistan twee monumetale religieuze beelden vernield hadden, want andere religie. Woke gaat dezelfde trekjes vertonen. Als het niet past moet het weg

Crankhead | 23-01-23 | 22:36 | 1

Ze zijn net zo vol haat, fanatisme en afkeer van het westen. Naar mijn bescheiden gevoel.

Zomaarwat | 23-01-23 | 23:24

Volgens mij heb ik geen zin meer om ooit nog naar Amsterdam te komen. Heb er geen trek in. Zoek het maar uit daar.

Louter Leuter | 23-01-23 | 22:18

En we hebben de islam al in dit land... lekkere ontwikkelingen zo

hotbrasil | 23-01-23 | 22:07

Wat een lap tekst, ietwat gelezen en het zal m'n deriëre oxideren. Waait wel weer over, op naar het volgende zoveelste trendje op de resterende puinhopen van gister. Tot dat ze elkaar de koppen van de rompen scheiden en we weer met een frisse start beginnen en alles opnieuw wordt uitgevonden.

abeltasman | 23-01-23 | 21:58 | 2

Klopt, dit leeft alleen binnen de grachtengordel.

Keutels | 23-01-23 | 22:08

Daar zou ik niet zondermeer vanuit gaan. Het lijkt met name binnen onderwijsinstelling welig te tieren. En dit soort mensen komt op een gegeven ogenblik de dertigers, veertigers e. vijftigers in bedrijven het leven tot hel maken. Merkt het nu al met al het diversiteit en inclusiviteitsgeneuzel.

Briver | 23-01-23 | 22:15

De enorme vertrutting van de maatschappij is al een tijd bezig compleet met de Witchfinders.

meneer Q | 23-01-23 | 21:54 | 1

Waarom krijgt BLM, KOZP en wokisme zoveel gedaan?

Zomaarwat | 23-01-23 | 21:54 | 7

Extreem veel onterechte aandacht op het podium van de media voor splintergroeperingen en stromingen waardoor deze ten onrechte groeien en in potentie een maatschappij een hele enge richting kunnen opduwen.

At_Dawn_They_Sleep | 23-01-23 | 22:28

Opzoek naar wat kleding bij de 3e &1e letter van het alfabet (staat blijkbaar voor Compleet & Allochtoon) Van de 18 personen in mijn zoek resultaten 2 blanken (niet eens blond haar), 1 Aziaat en 15 met negeroide voorkomen: dit slaat toch nergens op. Ik shop op een Nederlandse website en niet op die uit Angola. Een andere webshop was een ietsje realistischer. DIe gun ik well mijn geld.

wie zal het zeggen | 23-01-23 | 22:38

Omdat ze je eerst een schuldgevoel hebben aangepraat. Vuile, witte racist.

SterF... | 23-01-23 | 22:44
▼ 4 antwoorden verborgen

Soms vraag ik me wel af: Hoelang moeten we deze shit nog slikken.

Heb het niet alleen over Woke maar ook over de Kaagen, knaapje Jetten, de Hugo's. Ze mogen aan de knoppen draaien terwijl ze geen enkel track record hebben dat ze ook geschikt zijn voor die rol. Waarom is dit normaal?

Ervaringsdeskundige | 23-01-23 | 21:52 | 1

Toch voornamelijk gekomen door jarenlange indoctrinatie via de media. Programma s zoals de wereld draait door en andere Vara shit. Dat vooral neem ik zo'n figuur als van Nieuwkerk kwalijk. Maar hij was niet alleen natuurlijk.

Jan van Haerlem | 23-01-23 | 23:06

Dit sekte-achtige gelul verwacht je eerder in een kerk (Amerika mag ook) dan bij de top van het onderwijs.

SIogra | 23-01-23 | 21:52

Sterk staaltje journalistiek van Tim Hofman. Droplul.

Bochel | 23-01-23 | 21:51 | 1

Kan mij kapot ergeren aan die gozer.

Keutels | 23-01-23 | 22:06

Ik verheug mij nu al op de tegencultuur die hieruit ontstaat. Punk, rauw, veel bloot en ranzigheid. Drugs ook. En daarna wordt het weer puriteins. Zoals het gaat.

Komjehiervaker | 23-01-23 | 21:49 | 6

@Red shirt | 23-01-23 | 21:56: de enige echte. Ik kijk ook vanaf de zijlijn mee, moet ook nog uitrusten van vroeger...

Komjehiervaker | 23-01-23 | 22:11

De slinger van de klok. Wel lullig als je nu een twintiger bent.

SterF... | 23-01-23 | 22:46
▼ 3 antwoorden verborgen

Alles kunnen zeggen wat er op de tong ligt, kan dat?

Ja, dames en heren, dat kan.

En als iemand er aanstoot aan neemt?

Jammer dan, leg maar uit waarom. Nou?

GKJP | 23-01-23 | 21:47 | 2

Kon dat maar.. helaas.. weg tong;))

Smoelensmid | 23-01-23 | 22:13

Ik luister naar de speech van Kisin in Oxford en ik verneem dat het gewoeker en de somberheid ineens verminderen.

SIogra | 23-01-23 | 21:46

Je moet elkaar kunnen plagen, en wederzijds de ironie kunnen zien. Waarom zou je echt beledigd zijn door iets wat iemand die je niet kent over je denkt te weten?

Aanbaklaag | 23-01-23 | 21:44 | 1

Ooooh!
Ironie!
bah bah!

Pas maar op, als de revolutie komt gaan de ironici als eerste tegen de muur, vrees ik!

Kapitein Sjaak Mus | 23-01-23 | 22:03

Ik stel voor dat we iedereen die fout woke gedrag vertoont, praat over “safe-spaces” en het nodig vind om door hem/haar zelf verondersteld zwakkeren te verdedigen gewoon te negeren: niet meer naar de uitzendende/publicerende partij kijken/luisteren of lezen. Als je personen tegenkomen die dit gedrag vertonen: niks meer zeggen, omdraaien en weglopen. Discussie heeft geen enkele zin en heeft hooguit tot gevolg dat je zelf gecancelled wordt wegens afwijkend gedrag.
Woke is een kleine, sneue minderheid die de meerderheid moreel de maat denkt te moeten nemen. Outcasten die hap.

Homer P. Simpson | 23-01-23 | 21:42 | 1

woke is per definitie fout.

Briver | 23-01-23 | 22:17

Raisa Mulder hè? Misschien dat ze op andere planeten zo’n activistisch figuur aan durven te nemen.

HankHill | 23-01-23 | 21:42

Gaat allemaal weer voorbij.
De jongelui zetten zich graag af en zijn ervan overtuigd dat zij de enigen zijn die het leven begrijpen, de schatten.

Of ontmoet u nog wel eens iemand die omturnt, out dropt of in tuned?

Kapitein Sjaak Mus | 23-01-23 | 21:38 | 5

Precies, kapitein. Maar mensen maken zich graag druk. Zelf ben ik zelden boos.

Komjehiervaker | 23-01-23 | 21:48

Kom zeg, we blijven niet omturnen. Nog een keer een veranderslag en de cirkel is rond: zijn weer terug waar we ooit waren.

Red shirt | 23-01-23 | 21:49

@Schoorsteenveger | 23-01-23 | 21:43:
Heb je gelijk in.
Het vervelende is dat mensen willens en wetens kapot worden gemaakt door lui die zelf verder niets kunnen.
Doet me denken aan actie tomaat in de toneelwereld, jaren geleden.

Kapitein Sjaak Mus | 23-01-23 | 21:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Tijd om woke zelf te cancellen.

Homer P. Simpson | 23-01-23 | 21:37

De Amsterdamse Kunstraad. Ik ga voor de lol subsidie aanvragen voor een fotoserie met blanke kinderen in lokale traditionele kledij in de vissersdorpen Urk en Volendam. En bij de wokies van de Stichting Democratie en Media. Zeg ik wel dat er ook een negortje mee doet. Met een hazenlip. Wie weet.

Piet Karbiet | 23-01-23 | 21:37 | 2

Als deze kinderen dan zwarte kinderen geketend onder de voet houden en geselen met een sweep dan komt het wel goed met de aanvraag. Titel; jong geleerd eeuwig schuld.

P-unit | 23-01-23 | 21:40

“In the future everyone will have his 15 minutes of victimhood”.

P-unit | 23-01-23 | 21:36

"Verderblich - Man verdirbt einen Jüngling am sichersten, wenn mann ihn anleitet den Gleichdenkenden höher zu achten, als den Andersdenkenden."
Dit is aforisme nummer 297 uit Morgenröte van Friedrich Nietzsche, uitgegeven in 1881.
Het is mijns inziens de meest kernachtige formulering van wat het grote probleem achter Wokeism is. Je kunt er alles bij slepen, thema's als slachtofferschap, waarheid, intersectionaliteit, racisme, white fragility, noem maar op, maar het hoofdprobleem is de drang van een minderheid om de hele wereld één gesanctioneerde waarheid op te dringen en alle andere waarheden te verketteren. Daar gaat het al helemaal mis, nog vóórdat die waarheid zelf wordt ondervraagd. Dat Wokies denken dat ze overal gelijk in hebben, a priori, en dat er geen discussie nodig is, is op zichzelg al zorgwekkend, maar dat ze menen het morele recht te hebben hun gelijk bindend op te leggen en alle diversiteit in denken, de diversiteit pur sang, kapot te slaan is het eigenlijke kwaad.

Schoorsteenveger | 23-01-23 | 21:35 | 2

Merci voor deze.

Piet Karbiet | 23-01-23 | 21:41

En dus wordt de Reichskulturkammer nieuw leven ingeblazen.

Here's Freddy | 23-01-23 | 21:46

Misschien een stomme vraag maar bij een klacht steek je toch gewoon je middelvinger op?

knutsel_ | 23-01-23 | 21:34

Dus... als Van Rossem trekt heeft in kip schrijft hij weer een goede column op GS? Traumabeertje, vaker kip in huis halen!

UnderTheDevil | 23-01-23 | 21:34

Zoals onze geliefde filosoof-president van faam het al zei: "everything woke turns to shit".

Heurtebise | 23-01-23 | 21:31

Een wijs man zei ooit:
"You Know What Woke Means, It Means You're A Loser".

Reebensteeltje | 23-01-23 | 21:31 | 5

@P-unit, dat waren wijze woorden inderdaad. Maar psssst, anders gaat mr. Bonkers syndroom weer stampvoeten....

At_Dawn_They_Sleep | 23-01-23 | 22:41
▼ 2 antwoorden verborgen

Buiten de wokewappie bubbel interesseert het verder niemand.
Het schuift wel op dit moment.Het is maar uw belastinggeld.

van stampij | 23-01-23 | 21:30

Net als humor, is Kunst niet van links. De kunst moet derhalve helemaal niks

Francine Fishpaw | 23-01-23 | 21:28

Die loser van Goldband is geen haar meer waard dan een kansloze uithaler.

SaintNick | 23-01-23 | 21:28 | 1

Inderdaad. Als je alle excessen rond coke-gebruik wilt stoppen, dan moet je het gebruik van cocaïne verbieden en stevige, 'draconische' straffen zetten op gebruik.
Dan is het binnen een peop en een scheet opgelost.

Aristotalloss | 23-01-23 | 21:49

In mijn dagelijkse leven heb ik nooit met woke te maken. Het blijft voor mij een ver-van-mijn-bed show.

Après toi | 23-01-23 | 21:26 | 7

@Beste_Landgenoten | 23-01-23 | 22:57: dingen roepen en wanneer je vraagt waarom ze dit vinden, dan worden ze kwaad..
verrek... u herkent het niet want u bent het zelf.

the_w | 24-01-23 | 08:16
▼ 4 antwoorden verborgen

Helemaal eens maar toen ik de kop van dit stuk als mening in een tegel plaatste enkele weken terug werd ik gejorist, haha. Woke is het tegenovergestelde wat het pretendeert te zijn. Gaslighting is de kern van dit pseudowetenschappelijk bastaard kindje van rassentheorie, klimaatalarmisme, en verering van psychiatrische stoornissen.

allemansvijand | 23-01-23 | 21:26 | 1

Alles wat in DSM-5 (psychische stoornissen boek) staat word door woke uitgebuit voor eigen belang

captain-caveman | 23-01-23 | 21:38

"... een culturele cult waarin slachtofferschap heilig is verklaard. ..."
Het is marxisme dat het liberale uitgangspunt van zelfredzaamheid onder vuur neemt.
Toen Gramsci in het interbellum zag dat het communisme niet aansloeg in het Westen stelde hij dat niet langer uitsluitend de 'arbeider' het doel moest zijn van het communistische, revolutionaire streven, maar 'alle onderdrukten'.
En inderdaad heeft het liberalisme misschien te weinig oog gehad voor de kwetsbaren in de samenleving. Maar marxisme / communisme / socialisme is niet de oplossing: er is geen systeem zo onderdrukkend als het marxisme / communisme / socialisme!
Emancipatie van alle burgers -dat blijkbaar een hele lange weg is; die al gestart is bij Luther- moet verder uitgewerkt worden binnen de kaders van het liberalisme!

Aristotalloss | 23-01-23 | 21:25 | 2

Kant. Locke.

Piet Karbiet | 23-01-23 | 21:49

@Piet Karbiet | 23-01-23 | 21:49: Luther (zegt deze jongen uit een Katholiek nest) doorbrak het collectivistische denken van de Middeleeuwen waarin de gewone man en vrouw niets te zeggen hadden maar uitsluitend dienden te gehoorzamen aan 'Paus en Keizer'. Hij ondermijnde de autoriteit van de Paus door te zeggen dat gelovigen een 'persoonlijke relatie met God' mochten hebben. Daarmee herintroduceerde hij feitelijk het 'individu' als centrale entiteit in de maatschappij. De daaropvolgende Revolte / Revolutie in de Nederlanden ondermijnde vervolgens de autoriteit van de monarch. Engelse, Franse en Duitse filosofen zagen wat er in de Nederlanden gebeurde en vooral dat de Republiek ontzettend succesvol was en filosofeerden daar op verder.
En zo kindertjens... is het Liberalisme ontstaan!

Aristotalloss | 23-01-23 | 21:57

Karbiet jr. heeft zaterdag zijn 20e verjaring gevierd in Cafe P96 in de Jordaan. Dat was ooit een soort half krakershol, in mijn tijd. Nu willen daar de nieuwe buren, uit een of ander provinciaals kudtdorp, dat de terrasboot weg moet. Want rumoerig. Iew! Als kado hadden zijn vrienden nog wat zwaar vuurwerk mee. Want Chinees nieuwjaar, toch? Is ook een ethnische minderheid.

Piet Karbiet | 23-01-23 | 21:25 | 1

Amsterdam is toch ook vreselijk een braaf dorp aan het worden?

Beste_Landgenoten | 23-01-23 | 22:58

"de kunstwereld is diep geïnfecteerd met verstikkend gif. De Amsterdamse Kunstraad stelt absurde diversiteitseisen aan culturele producties, turft op huidskleur en doordesemt de toch al zo saaie subsidiekunst van eisen aan onderwerpen over migratie, gender of seksualiteit."
En ook dit is ESG. U weet wel, 'Environmental, Social en Governance'.
Het eindigt uiteindelijk in een verstikkende corporate monocultuur.
Dystopia, here we come!

Abject | 23-01-23 | 21:24 | 2

En de voorzitter van die Raad? PvdA-er Felix Rottenberg. Die had ooit een ongeneeslijke ziekte, in 1998. Vuile marxistische rat.

Piet Karbiet | 23-01-23 | 21:29

@Piet Karbiet | 23-01-23 | 21:29: En 8 kinderen bij 9 verschillende vrouwen. Daarnaast manisch depressief, maar daar durven journalisten nooit over te schrijven.

Après toi | 23-01-23 | 22:36

Amandelogen? Waren dat vroeger spleetogen?

Hajduk | 23-01-23 | 21:23

"Eigenaresse Jeannette Dekeukeleire geeft toe dat ze daarom “veel voorzichtiger” is geworden en dat wil ze niet, dus trekt ze haar conclusies. Afgelopen weekend sloot ze na dertig jaar haar galerie."

Het is toch werkelijk te triest voor woorden. Woke fascisten die alles maar gewoon kapot maken. Waar gaat dit eindigen?

"videootje waarin de zanger van Haagse popgroep Goldband te zien is die een paar korrels coke van de rug van zijn hand snuift."

Vind ik toch geheel iets anders. Deze figuur - en uiteraard alle 'gebruikers' met hem - houden door hun 'recreatieve' coke gebruik de georganiseerde misdaad in stand. Afgelopen jaar zijn er iets van 260 'uithalers' gearresteerd in de Rotterdamse haven, las ik. Als dit soort Goldband lieden ophoudt met gebruiken, valt er niets meer uit te halen.

Dr_Johnson | 23-01-23 | 21:20 | 3

Misschien zijn piemels aan de muur ook wel een beetje passe?

Beste_Landgenoten | 23-01-23 | 22:59

Ik ben een schijtkunstenaar.
Ik maak iedere dag een stuk concept kunst, maar dat spoel ik door omdat het niet woke genoeg is om aan de strenge eisen te voldoen van de gedachtenpolitie te voldoen.
Dus bij deze Frank Zappa - Who are the brain police youtu.be/r6ho3NCShpY

Osdorpertje | 23-01-23 | 21:20 | 1

Zolang je geen witte drollen schijt heb je toch al wat woke punten gescoord.

Andersdenkend | 23-01-23 | 22:16

Tijd om te investeren in kubisme. Alhoewel, een beetje wokie ziet daar vast ook wel iets racistisch in.

Zeurders | 23-01-23 | 21:19

Eerder deze week las ik het transcript van de reactie van Jinek op die podiumsnuiver. Lafjes en hard deugend kronkelende zij zich in allerlei bochten om vooral maar 'open minded' over te komen. Je mag in Nederland blijkbaar ook al niet meer ronduit je mening geven over gedegenereerd gedrag.

MickeyGouda | 23-01-23 | 21:17

Woke is al een tijdje aan de gang hoor. En veel mensen vonden het wel best. Subsidietje hier, subsidietje daar.
Ga er dan maar in liggen ook, met je kunst.

Wel bijzonder om te zien dat ze vroeger nog straat op moesten voor een beeldenstorm of boekverbranding en dat het nu met een klik van een muis gedaan is.

Bochel | 23-01-23 | 21:16 | 1

Denk dat er geen muis aan te pas is gekomen, gewoon lekker simpel vanaf de mobiel waarschijnlijk.

oh no | 23-01-23 | 21:58

We schrijven Pink Floyd Another Brick in the Wall2 1979, riep toen en nu sterker zomaar associaties bij mij op in reverse!

william7055 | 23-01-23 | 21:12

Diversiteit en gelijkheid gaan lastig samen.

Neuth | 23-01-23 | 21:09

Als je je het zwijgen niet laat opleggen door de woke-nazi's, is woke ten dode opgeschreven.

smdyasc | 23-01-23 | 21:09

Deze zeer foute woke mensen dienen zich op een gegeven te verantwoorden voor de levens die zij kapot hebben gemaakt of beschadigd hebben.

appeltjesgroeneweide | 23-01-23 | 21:09

Gecremeerde frikandel mag dat wel?

Colin.Fart | 23-01-23 | 21:09 | 2

Alleen met een open ruggetje.

Andersdenkend | 23-01-23 | 21:22

Met KANKER spot je niet.. Niet cool (De titel dan)

Crematorium-de-Asbak | 23-01-23 | 21:04 | 12

Als kankerpatient zijnde zal het me worst wezen hoe het woord kanker gebruikt wordt.
Ik lach alles weg en maak zelf de hardste grappen over die (en mijn) ziekte.

Hangtietsmurfin | 23-01-23 | 22:11

Als voormalige kankerpatiënt (hooggradig kwaadaardig, weggesneden, bestraald) heb ik er geen enkele problemen mee. Ja dat (biep) woke is een woekerende kanker, en je kunt het niet eens wegsnijden.

Louter Leuter | 23-01-23 | 22:16

Kanker is een prima krachtterm. Roepen dat je daar niet mee spot is nou precies waar het artikel over gaat.

Bakkeleures | 24-01-23 | 07:13
▼ 9 antwoorden verborgen

Gelukkig kennen we geen woke waar ik woon.

Yamapama | 23-01-23 | 21:04 | 1

Ah, men begrijpt alleen streektaal?

Kapitein Sjaak Mus | 23-01-23 | 21:33

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl