TK Live - Het grote zonnepaneelsalderingsdebat
Meelwormpjes, plantaardig bier en veganootjes paraat. We schakelen rechtstreeks naar De Nationale Vergaderzaal voor het eerste serieuze plenaire debat van het jaar. U moest ooit massaal aan de zonnepanelen, en daar werd alles voor uit de kast getrokken: subsidies, btw-regelingen, salderingsconstructies. Met als gevolg dat u massaal aan de zonnepanelen ging. En nu hebben we veels te veels van die krengen, met als gevolg roodgloeiende hoogspanningslijnen, verkeersinfarcten op het elektriciteitsnet, stroomstorings, sudden deaths in complete woonwijken. Kortom: die lousy salderingsregeling waarmee de burger nog wat centjes kreeg voor de teruggeleverde klimaatstroom moet nu van uw overheid bij het grofvuil wegens te groot succes. Burgers met geld, dat moet je als overheid niet willen. En daarom gaan we nu soebatten over deze achterbakse CONTRACTBREUK.
BlogPost Leestip: Salderen kun je leren
SCHORSING: Dus dan laten we de lampen aan
Update: PVV allerbeste vriend van Rob Jetten
Reaguursels
InloggenDit is volgens mij puur in het belang van de Rattenvallen en Eneco's. Huishoudens worden enorm afhankelijk gemaakt van elektriciteit, gelijktijdig wordt de productiecapaciteit van elektriciteit gedecimeerd waardoor de prijs omhoog vliegt (gek is dat) en nu volgt hiermee gewoon nog een greep in de portemonnee, want huishoudens mogen straks wel gaan opwekken, die stroom tegen een minimale vergoeding afstaan, en vervolgens weer duur kopen op de momenten dat ze thuis zijn (veelal als de zon niet schijnt).
Nee echt, Eén Pot Nat Nederland is er voor ú (uche)
Ik bedoel: wanneer laadt je je auto op? Niet als de zon schijnt, dan ben je aan het werk. Wanneer staat de verwarming (warmtepomp) aan? Niet als de zon schijnt. Ja maar dan koop je toch gewoon een thuisbatterij? Maar natuurlijk. Jammer alleen dat die dingen niet alleen een milieuramp, maar ook ongelooflijk brandgevaarlijk en duur zijn.
PVV trekt zich terug. Dank u wel mijnheer Wilders.
Kijk even 5 minuten naar het verwarde debat en de onvermijdelijke conclusie is dat de afbouw van de salderingsregeling eindigt in totale chaos. De zonnepanelencrisis in wording.
"PvdA en GroenLinks tegen afbouw subsidie zonnepanelen, PVV redt kabinetsplan"
Mag de PVV nu als wisselgeld een asielstop tot en met 2030 ? Mooi.
stel dat de overheid nu eerst gewoon de netbeheerder sommeert (of beboet) zolang ze hun verplichting niet na kunnen komen..
het net is vol,het net is te leeg.
maar investeren hoeven ze niet,zolang ze maar aan de tafel bij jetten en co mogen klagen en roepen dat het de schuld is van de loonslaven
Niet alles geloven wat in je opkomt.
Netbeheerders investeren miljarden door toenemende vraag naar elektriciteit - nos.nl/l/2424736
@NLgaatnaardeklote | 17-01-23 | 21:10: TenneT jaren te laat wegens geen prio vanuit staat. Dank de vvd66 kiezers maar voor die wijsheid.
Salderingsregeling loopt nog tot 2025.
Na deze 2 jaar kijken we verder..
Laat je niet gek maken door alle media!
Dat gaan ze toch niet van mij afpakken hè, dat ik lekker kan vangen met de zonnepanelen. Moet ze eerst nog terugverdienen.
Prachtig die Bosma
Esthetisch gezien zijn die dingen toch spuuglelijk op een dak van een huis. Op het platte dak dak van een appartementengebouw, flat of andere hoogbouw waar je het niet ziet maakt het niks uit. Ik hoop dat deze technologie snel verbetert en dat je dan een kleine cel (1mx1m) hebt op het zuiden (of meedraaien met de zon) en dat de rest van die wanstaltige gedrochten dan van de daken kunnen worden gesloopt. Zal nog wel een jaar of 10 duren maar ik blijf hopen.
Hier in Ticino zie je ze (nog) niet veel bij particulieren want energievoorziening hier is vooral hydro, kernenergie, (nog steeds) olie en maar een klein beetje gas (ieder kanton voorziet in zijn eigen energievoorziening. Hier dus gelukkig geen problemen maar in bijvoorbeeld kanton Zurich wel want veel meer gas) met als gevolg dat prijzen niet hoog waren tijdens de crisis, 100 Francs (vast dus geen eindafrekening) per maand en dit jaar een tientje hoger. Blijft de prijs laag dan gaat volgend de prijs weer omlaag.
Maar als je de grens overgaat naar Italië is het een ander verhaal, zeer duur en veel mensen zochten/zoeken dus hun toevlucht, en terecht, in zonne-energie en dan heb je fantastische 19e eeuwse neo klassieke mediterrane panden met op het dak richting zuiden vol met die panelen. Zo jammer. Dus hop hop aan het werk TU Delft, Eindhoven en verbeteren die techniek. ;-)
Zonnepanelen kunnen tegenwoordig ook in de dakpan geïntegreerd zijn. Ofwel, wat u wenst bestaat al.
@BrulSpin | 17-01-23 | 21:21:
Mooi, maar hoe ziet dat eruit?
De zon geeft op de meest zonnige dag in Nederland maximaal 1 kW per m2. Een paneel heeft een rendement van 25%, dus tel uit je winst hoe ver je komt met het voorgestelde 1m2 paneel. Nu is die 1 kW de piek en dus niet het gemiddelde over één uur. Dus meer dan 250 Wh zal je nooit halen Basil. Hoe lelijk ook, om een gemiddeld jaarverbruik van zo'n 2700 kWh te compenseren heb je 2700 Wpiek geïnstalleerd nodig. Dus al de panelen niet meer rendabel worden blijf je toch minimaal zo'n 11 m2 nodig hebben, en dan moet het niet te veel kudtweer zijn.
Stel dat de het rendement naar 50% krijgen, dan moet er nog altijd minimaal 5,5 m2, maar dat verhogen van het rendement zal niet gaan meevallen. Dat is hetzelfde wensdenken als de pleitbezorgers voor batterij auto's, die beweren dat de batterijen steeds meer capaciteit krijgen en het laden steeds sneller zou gaan. Men vergeet even dat een grote hoeveelheid elektrische energie in zeer korte tijd door een kabel persen een hele warme kabel oplevert. En om nu overal langs de weg koelcentrales te gaan neer plempen om onze auto's snel op te laden is ook weer niet echt duurzaam.
Dus TU Delft en TU Eindhoven kunnen wel aan het werk, maar of het binnenkort ook echt iets oplevert, anders dan een hoop subsidie voor luchtkastelen, weet ik zo net nog niet.
@Peerkeoud | 18-01-23 | 00:27:
Dus we zitten nog wel een tijd vast aan die gedrochten. Jammer, het zij zo. Maar ik blijf hopen. ;-)
Zo snel mogelijk een Anker 767 of Ecoflow powerhouse pro aanschaffen. Overdag laden met je zonnepanelen en ‘s avonds leegtrekken!
Kost wel iets, maar is een mooie eerste stap om los te komen van het net…
3500 cycli tot 80% capaciteit, is 10 jaar lang ongeveer dagelijks bij die Ecoflow, om terug te komen op W_F. Alleen wat weinig opslagcapaciteit voor dat geld. Ziet er verder wel als een zeer degelijk apparaat uit qua specificaties.
Maar hoe kun je de enorme overcapaciteit van de zomer in balans brengen met de enorme ondercapaciteit van de winter.
@Wattman | 17-01-23 | 19:47: dat blijft inderdaad wel een uitdaging…
Een splinternieuwe DACIA Spring Electric 45 Essential voor zo'n €20.000,- heb je een thuisaccu van 25kWh en er zit ook nog een auto omheen. Win win.
Dat is geen gekke prijs, het is per kWh ongeveer even duur als een Tesla Powerwall. Helaas zal de Dacia wat minder vaak geladen/ontladen kunnen worden.
@W_F | 17-01-23 | 19:23:
Wellicht wel, maar of zo'n accu nu ineens compleet waardeloos is of toch op te waarderen.
Dit jaar zijn mijn vaste energie-belasting-teruggave nog net hoger dan van vaste lasten voor gas en stroom. Die vaste lasten zijn en de strijkstok van de netbeheerders (vaak nog steeds eigendom van de gemeentes) en nu begint het voor burgers dus duur te worden om een nagenoeg ongebruikte aansluiting te houden. Misschien kunnen netbeheerders een gratis aansluiting aanbieden als je nagenoeg alleen teruglevert, om te voorkomen dat particulieren hun eigen parallelle wijknetten op gaan zetten en de overbodige stroom onderling verhandelen zonder dat daar een netbeheerder aan te pas komt?
Is het ondertussen al gelukt om de thermostaat in de 2de kamer wat lager te krijgen dan 21 graden ?
Hoeveel politici heb je nodig om 1 afspraak na te komen?
Natuurlijk een kwestie van tijd totdat je mag betalen om terug te leveren. Overdag sls je bent werken, met zn twee, leveren die krengen t meest op en moet je dus betalen om het overschot te lozen. S’avonds mag je dan duur terug kopen om te koken, tesla opladen,etc. Had ik maar nooit een slimme meter geaccepteerd. Oude analoge draait immers gewoon terug.
Je hoeft nooit te betalen om zonnestroom kwijt te raken. Mocht het zo ver komen dan kan je de omvormer gewoon uit zetten. In plaats van 20% stoom 80% warmte zal een zonnepaneel dan 0% stroom en 100% warmte opwekken, net zoals gewone dakpannen. Als je als afnemer geld ontvangt voor het gebruik van overschotten wil dat nog niet zeggen dat de opwekker moet betalen voor het leveren van die stroom, netbeheerders zijn verplicht om groens stroom met voorrang af te nemen en moeten zelf het verschil bijlappen. (als netbeheerders dat om technische redenen niet kunnen dan kunnen grote zonneparken uitgezet worden, maar netbeheerders moeten dan wel een vergoeding betalen voor de niet afgenomen stroom.)
Ik dat geval gewoon een gratis laadpaal voor de deur plaatsen, de hele dag electies hè verwarming en een airco aan, etc.
Of de omvormer uitzetten
Jaja, zonnepanelen moeten voor "het klimaat." Echt wel.
Ik zeg salderen moet blijven. Wij hebben de macht.
Zo niet...
1 juni 2023 om 12.00u: allemaal hoofdschakelaar zonnepanelen uit en 10min later weer aan.
Soort bankrun, maar dan met meer vuurwerk.
Neen salderen is een monster. U bent producent en levert stroom. Dat betekent btw afdragen. Doet u nu niet. U maakt gebruik van de infrastructuur. Gratis. U verstoort het aanbod. En daarmee de prijs per kWh. U zorgt voor pieken in het net. Uw toegevoegde waarde is gering. Want de traditionele opwekking moet in stand worden gehouden.
@Sierstrip | 17-01-23 | 18:47: Dat is helemaal niet waar, iedere aansluiting betaalt netbeheerkosten.
@Sierstrip | 17-01-23 | 18:47: Traditionele opwekking hoeft gedurende een zonnige dag minder hard te draaien bedoeld u.
Het zijn de grote zonneparken die met veel subsidiegeld zijn neergeplempd in "ons" mooie boeren landschap die de boel verkloten. En als die worden afgeschakeld omdat er te veel stroom is, dan krijgen die wel een riante vergoeding.
BTW afdragen doe ik gewoon, want heb ook de BTW van de panelen en het installeren terug gekregen. Ik weet, de meeste particulieren hebben een mooie vrijstelling gekregen voor BTW afdracht.
Gratis gebruiken van infrastructuur is natuurlijk ook niet zo. Op mijn jaarrekening staat gewoon een (fors) bedrag van € 0,60282 per dag genoteerd. Vaste leveringskosten van € 0,12227 per dag worden ook in rekening gebracht.
Het salderen houdt niets anders in dat de opgewekte kWhtjes worden afgetrokken van de verbruikte kWhtjes. Wat overblijft betaal je of krijg je terug, maar netbeheerkosten moet ik gewoon betalen.
Hoe is het met branden op het dak gesteld? Ik vertrouw eerlijk gezegd al die beunhazen niet ...
Er was dat voorbeeld waarbij een paar verschillende leveranciers weigerden (in verband met aansprakelijkheid), één die de gevaren noemde, en één die geen problemen zag en het wel wilde aanleggen. Ah. Weet het weer. Een spouwmuur met een vochtfolie (die beschadigd kon worden door de spouw op te vullen).
Zolang er verzekeraars zijn die zonnepanelen zien als deel van het huis en dus gewoon in de opstalverzekering zitten, zal het wel meevallen met die branden, denk je niet?
Er gaat geen dag voorbij zonder dat er in Den Haag een plan van gisteren vandaag alweer aangepast gaat worden. Zo ook nu met deze salderingsregeling. Achterliggende gedachte daarbij zou dan zijn, zo zegt men, dat mensen inzetten op thuisopslag van energie en meer verspreid energiegebruik. Alsof de accu's en grondstoffen daarvoor op dit moment aan de bomen groeien. Ook deze netbeheerderscrisis (bij nummer hoeveel in het crisisrijtje zijn we ondertussen?) is weer het resultaat van decenialang doorschuiven van problemen zonder nu eens een langetermijnoplossing of visie aan te leveren. Vervolgens framen we dit alsof dit de schuld is van de burger die een paar zonnepaneeltjes op zijn dak heeft gelegd om er in de score voor het energielabel iets gunstiger uit te komen. Het is ook niet alsof al die gigantische lappen grond waar met ongelimiteerde subsidies wind- en zonneparken op zijn aangelegd hier iets aan bijdragen. Leg het probleem vooral weer bij de burger. Foei! Stelletje goedgelovige belastingbetalende idioten.
Niemand framet dat als schuld van de burger. Het zijn opstart verschijnselen. Meer niet. Met een slimme meter en domotica kunt u uw stroomhuishouding regelen.
Er komt sowieso druk op terugleveren. Als er teveel opgewekt wordt, dan wordt er aan het buitenland geleverd. Kijk bij de Duitsers. Het 'verklappen' van stroom aan het buitenland MET bijbetalen. Als dan het net ook nog aan de consument moet betalen wordt het erg duur. Tenzij ze het terugleveren bijvoorbeeld met een slimme meter verhinderen.
Willen ze nu dat mensen zonnepanelen nemen, of moeten we allemaal naar de klimaathel? Of... was het misschien toch niet zo onoverkomelijk, een paar graadjes temperatuurstijging.
Bij een zonnige dag en een afgeschafte salderingsregeling gaat de electriciteitsprijs onder nul en dient u die dag dus te betalen voor uw geleverde stroom. Hartelijke groetjes van de coalitiepartijen!
Of je zet de schakelaar om en levert niets terug.
@NLgaatnaardeklote | 17-01-23 | 18:23: Ga je de hele dag thuis zitten dan?
Ik ben om... ik ga van de zonnepanelen en het gas af, ik stap over op kernenergie!
Precies. SMR in de achtertuin, kabel naar binnen, klaar.
Jesus wat kan die Grinwis veel praten en totaal niets zeggen. Echt een Refro ouderling.
Hij legt toch haarfijn uit dat mensen die na 2013 zonnepanelen hebben aangeschaft moeten stoppen met zeuren.
Dat ben ik niet met je eens. Tot nu toe was het verhaal steeds dat er per jaar 9% af zou gaan. Nu in het eerste jaar 36%. Dat is een verschil
De belastingbetaler hoeft nu voor mij nu 3000kWh minder energieplafond te betalen. Scheelt ook weer €1000. Is niet meegenomen in de berekening.
Leuke blogpost leestip.
Mijn dak ligt op het zuiden, de garage staat achter bomen. Het dak heeft een grote dakkapel over de hele breedte. Die moet onderhouden kunnen worden (geschilderd etc). Dus blijft een kleine strook boven de dakkapel. Twee zonnepanelen aanbieders hebben al gezegd dat er niet genoeg plaats is. De garage staat de hele dag in de schaduw. Dus wat is wijsheid?
Indien mogelijk dakkapel verwijderen.
Bomen omzagen.
@NLgaatnaardeklote | 17-01-23 | 18:01:
Dat is mijn kantoor.
@upgent | 17-01-23 | 18:07:
Een boom is weg (stonden twee bij mij te dicht op elkaar). De rest is bij buren.
Wijsheid is leg iedere vierkante meter die je hebt vol, uiteindelijk ga je alleen maar meer stroom gebruiken over de jaren, en bijplaatsen is duur lelijk en omslachtig.
Met het oog op de btw leg iedere vierkante meter vol. Met het oog op afschaffing van de saldering neem alleen panelen voor de stroom die jezelf afneemt.
@Smoelensmid | 17-01-23 | 18:12:
Dan kan de dakkapel niet meer geschilderd worden... Loont één paneel al?
@Louter Leuter | 17-01-23 | 18:25: Kan het kantoor niet naar de garage of elders in huis? Kun je die buren niet vragen of die bomen weg mogen? Heb je een grote tuin met veel zon?
1 paneel lijkt mij niet de moeite.
@NLgaatnaardeklote | 17-01-23 | 18:36:
Kantoor is zo'n 24 m2. Dat verplaatsen naar een garage met éénsteens muren? Zonder dak- en vloerisolatie? Maar een dak herstellen, garage verbouwen zal de terugverdientijd volledig uit het water schieten.
Die bomen hebben wel een voordeel: geen inkijk.
@Louter Leuter | 17-01-23 | 18:25: Als dakdekker zeg ik u: Zie ik zonnepanelen op uw dak liggen dan draai ik bij aankomst meteen weer om. Bel eerst uw installateur maar om die dingen eerst te verwijderen voordat ik u verder help, en als ik klaar ben mag ie ze weer terugleggen. Kost u tussen de 700 euro en de 1500 euro ongeveer, maar dat is uw probleem. En oh ja, de wachttijden zijn van die zonnepanelenboer zijn ruk, vooral als je met lekkage zit.
Dan zult u in de toekomst weinig klanten overhouden
@Rechtsdraaiend | 17-01-23 | 20:40:
Mij wel... en mijn schilder is ook blij.
@Louter Leuter | 17-01-23 | 18:25: dakkapel zet je in het zink hoef je nooit meer te schilderen de kozijnen doe ik zelf vanuit het raam;)
Dus zonnepanelen gekocht op basis van totaal jaarverbruik.
Nu beter de helft van het dak halen en te verkopen.
Wie biedt voor 10 zonnepanelen? Als nieuw.
Saldering is een probleem omdat de overheid zo idioot veel belasting op de energie heft. Maar het verlagen van belasting komt nooit op in de bekrompen geesten van onze bestuurders.
Die betaalde belasting is volgens mij ook niet naar investeringen in het energienet gegaan.
Is er überhaupt al ergens het netwerk verzwaard?
Paar kabeltjes naar Oost en West en terugleveren maar. Je moet grensoverschrijdend denken, denk ik
Salderen afschaffen prima maar geef wel een normale terug lever vergoeding en geen 7 cent per kw.
Stap over.
@goedverstaander | 17-01-23 | 17:31: naar wie dan?
Jij wilde toch zo graag ondernemertje zijn?
Wel de lusten, niet de lasten.
€0,07 per KwH is met een beetje zoeken wel wat beters voor te vinden.
Het kabinet wil de trugleververgoeding 80% van kostprijs maken. Dit moet ingaan wanneer het salderen tot 65% afgebouwd wordt (2025). Dan wordt het een kwestie van eea goed berekenen. Ik zie dat niet zo somber in...
@funkyd | 17-01-23 | 17:33: ANWB, EnergyZero, Zonneplan, Tibber, et cetera. Keuze te over. Die komt u niet tegen op de zogenaamde 'vergelijkingssites' die zijn ingepakt door Vattenfall, Eneco, Essent en meer van dat soort boeven.
Bij subsidies aan de burgerT zie je vaak dat de early adapters profiteren, terwijl dat vaak al de rijkeren zijn want ze hebben budget voor de aanschaf. Dat zag je bij Tesla's van 70k. Je zou denken dat je dan subsidie niet nodig hebt.
Voor de mensen die pas later kunnen kopen, is de pot leeg.
Een van de redenen dat ik tegen subsidies ben.
Ik ben niet tegen subsidies an sich. Maar wel tegen subsidies die alleen voor the upper class zijn bestemd, voor hen die het niet nodig hebben.
Heel Bilthoven-Noord reed bijna gratis Tesla’s.
Wonen in huizen van gemiddeld 1,8 miljoen..
Die regeling heb ik werkelijk nooit begrepen.
Ik gun iedereen het beste hoor, maar de Teslasubsidie was echt absurd.
@goedverstaander | 17-01-23 | 17:18: voor minima en mensen met uitkeringen is er al genoeg subsidie.
Van mij mag het allemaal een tandje minder. Kun je iets niet betalen, dan is dat jammer en koop je het niet.
Maar dan komt een product helemaal nooit van de grond. Producenten gaan niets maken als er niets te verkopen valt. Ontwikkeling zou dan niet gestimuleerd worden of interessant zijn. Juist als er vraag is wordt het daarna normaal gesproken voor iedereen goedkoper, als de overheid tenminste met z’n vingers uit de vetpot blijft.
@Ruimedenker | 17-01-23 | 17:20: een kennis van mij idem. Rijdt in een dikke Tesla, heeft zonnepanelen op het dak van zijn nieuwe woning en hiervoor subsidie ontvangen. Ik heb gezegd dat ik dat best aso vind. Zijn reactie was dat hij het huis van 8 ton anders niet had kunnen betalen....
@Sinterbikske | 17-01-23 | 17:24: je energierekening wordt toch lager? Dan is dat je afweging. En groen zou voor veel mensen ook een afweging zijn, schijnt het. ;-)
@Roos | 17-01-23 | 17:26: Das toch best vreemd, stroom kost een paar tientjes per maand, als het daar dan vanaf moet hangen zou ik die gok niet wagen.
Subsidies geven ook een vertekend beeld van de daadwerkelijke prijs. Nu lijken groene maatregelen goedkoper en dat is politiek ook nog eens uit te melken.
@Roos | 17-01-23 | 17:28: Voor de early adapters werd het echt niet goedkoper zonder subsidie, terugverdientermijn was in het begin meer dan tien jaar.
@Sinterbikske | 17-01-23 | 17:29: Stroom kost wel wat meer dan een paar tientjes als je van het gas af bent.
@Roos | 17-01-23 | 17:24: U krijgt een subsidie (heffingskorting) dit jaar van 597 euro op uw stroom. Niet vergeten terug te sturen! :)
@NLgaatnaardeklote | 17-01-23 | 17:35: Ja dan wel, heb zelf een houtkachel die me praktisch niets kost. Met een warmtepomp ben je nu wel aan de beurt denk ik, terwijl het allemaal goedkoper zou worden zeiden ze. Die houtkachel gaat hier echt nooit de deur uit, ik zou wel gek zijn.
@Ruimedenker | 17-01-23 | 17:20:
Ik vraag wel eens aan zo’n Teslalul of ik z’n auto mag lenen. Heb er als belastinggerechtigde immers voldoende aan meebetaald.
@Sinterbikske | 17-01-23 | 17:47: Deed het eerst met de airco, eigenlijk ook te duur. Nu petroleum, vorige week opgeteld 26 uur op 5 liter Belgische peut totaal €6,25
Helemaal mee eens.
@goedverstaander | 17-01-23 | 17:35: die heb ik aan een reaguurder beloofd...
Zonder voordeeltjes in het begin, ontstaat er ook geen infrastructuur, in 2013 toen ik mijn elektrische auto kocht waren er nog maar twee snellaad punten tussen Maastricht en Amsterdam en moest je helemaal omrijden via de a73, nu is bij praktisch ieder tankstation een snellader.. kip en ei verhaal vraag en aanbod.. je moet voorlopers lokken anders wordt het nooit wat als je van de centen knieperts afhankelijk bent. het was geen subsidie, maar in mijn geval vrijstelling van BPM en wegenbelasting das heel wat anders dan subsidie die je op je rekening krijgt gestort zoals bij de zonnepanelen ooit. We spreken van een stimulering door gedifferentieerde belastingheffing net zo goed als de schalen van de IB zijn gedifferentieerd.
@Smoelensmid | 17-01-23 | 18:24: U bent toch wel een heel bijzonder persoon. Naar eigen zeggen doet uw vrouw de boekhouding en bent u slechts vakidioot en niet geïnteresseerd in het financiële. Toch weet u elk bestaand fiscaal voordeeltje tot de millimeter uit te melken.
Pas extra zonnepanelen geplaatst voor 80 cent per PWh.
In 2012 kosten deze 1,48 per PWh. Inc subsidie.
Hoezo vroeger goedkoop
@nuchterbekeken | 17-01-23 | 19:33: Watt is PWh precies?
Klopt heb daar een fijne neus voor, er waren in het begin zelfs ook nog wegen om meerdere keren subsidie te toucheren voor je panelen en nog eens duizend euro per installatie van de provincie, natuurlijk heb ik die weg bewandeld.. uit melken noem je dat, ik maak gebruik van de geboden kansen;)
Hahaha... van Haga krijgt de beroerte dat 'ie op al zijn huurhuisjes panelen moet gaan leggen zónder dat 'ie er wat aan verdient
Dezelfde categorie die ook verontwaardigd zal zijn als de belastingheffing op elektrische auto’s weer om hoog gaat. Ze hebben het geld nodig en zullen het linksom of rechtsom naar binnen gaan harken.
Klopt. Al die Schultenbrautjes van de bankliggers moeten natuurlijk wel door iemand worden betaald he. En het moet er in huis natuurlijk wel de hele week behaaglijk warm zijn,
Ze kunnen ook de tering naar de nering zetten.
Het komt niet uit de lucht vallen.
i.postimg.cc/rF2YFrd8/Screenshot-2023...
Best wel gecompliceerd systeem als je het mij vraagt. Vind het raar dat als je zelf stroom terug levert iemand anders dat weer verkoopt zonder dat jij daar iets voor krijgt. En subsidie? Is het verminderen van staatsinkomsten subsidie? Dacht dat alleen ontvangen geld wat uitgedeeld werd subsidie is. Als energieleveranciers minder inkomsten krijgen door saldering dan hebben we misschien minder leveranciers nodig, mooi toch. Zelfvoorzienendheid mag niet bestraft worden, daar lijkt het afschaffen van de salderingsregeling wel op.
Als jij zelf stroom terug levert, terwijl helemaal niemand het wil hebben, zou je net als andere echte stroomleveranciers moeten betalen om het op het net te zetten.
@McFreek | 17-01-23 | 17:10: Misschien kan er wat beter afgestemd worden op de productie van die centrales. Dat is toch wat ze willen, dat alles groener wordt? Een gascentrale kun je vrij snel terugschroeven in levering denk ik op momenten dat het niet nodig is, is bij kolen en kerncentrales lastiger.
@McFreek | 17-01-23 | 17:10: en hierbij is ook nog een probleem dat de netbeheerder die opwek piek moeten transporteren... Hierop loopt het net nu al vast.. en moet geinvesteerd worden in extra netten.. dus om energie te transporteren die geen hond wil hebben (anders is op dat moment de marktprijs negatief)
@tek | 17-01-23 | 17:25: Tsja, die betaalde belastingen op energie de afgelopen tientallen jaren zijn waarschijnlijk niet voornamelijk naar investeren in het energienet gegaan.
Zelfvoorzienendheid niet. Maar de mensen die (meer dan) 2x zoveel panelen hebben liggen als ze zelf nodig hebben, vanwege de saldering? Dat is gewoon een vorm van extra inkomen genereren. Slim misschien, maar niet helemaal koosjer.
@Vandeanderekant | 17-01-23 | 18:02: Waarom? zo compenseer ik toch gewoon het buiten de deur snelladen langs de snelweg ik lever de extra groene energie die elders weer wordt afgenomen .. wil je echt zero carbon leven moet de dat ook sluitend kunnen maken.
De enige manier om een heel land aan de homebattery te krijgen is saldering afschaffen en de thuis batterij subsidie invoeren , smoelensmid staat al in de startblokken ;)
En dan? U wilt stroom opslaan in de zomer en gebruiken in de winter? Dat gaat een flinke batterij worden.
@Trekhaas | 17-01-23 | 17:08: Of je slaat het als potentiele energie op, net als de Noren doen. Zit zelf te denken aan een stuwmeer in de achtertuin maar de gemeente doet nog een beetje moeilijk met de vergunning.
Dat kunt u dus wel vergeten. Aan de teruglevering wordt door diverse partijen goed geld verdiend dus dat wordt heus niet ontmoedigd door een subsidie op home batteries. Jetten sorteert al voor op een baan bij Vattenfall, Eneco of Essent as we speak. Die thuisaccu's zijn overigens (nog) niet te betalen maar dat gaat wel beter worden.
Haha, de batterijen als slagroom op de taart (suikervrij, denk aan het gebit), de rest van het klimaatpakket heb je waarschijnlijk, zwaar gesubsidieerd, al staan en terugverdiend.
Ratelaar ook! Dat en een auto die kan terugleveren.
Alhoewel wat me tegen staat is dat batterijen zo’n 10 jaar meegaan. Dus ik vraag me af of het rendabel zal zijn.
Net als die elektrische auto die elke 10 jaar moet worden vervangen, tenzij je het batterijen pakket apart kunt vervangen. Wat dat betreft lijken brandstof auto’s duurzamer.
Ik sta direct achter je. Subsidies zijn de manier om gewenst gedrag voor elkaar te krijgen. Wil je iedereen in een elektrische auto? Geen wegenbelasting en hop daar gaan we. Wil je iedereen aan de zonnepanelen? Salderen. Willen we iedereen aan de batterij? Subsidieren die hap.
Ik hou de marktontwikkelingen rondom thuisbatterijen scherp in de gaten. Zou me niet verbazen als ik binnen 2 jaar toesla.
Dus net voor 5 a 10 duizend euro panelen en dan vanwege zwabberend beleid ook nog eens 10 duizend investeren in een batterij? En dan weer bidden dat dat wel rendabel blijft?
Ik geloof nooit dat er genoeg grondstoffen gaan zijn om de hele wereld aan de thuisbatterij te krijgen die maar 10 jaar meegaat. Waterstof, kernenergie en thorium etc lijken mij toch meer de toekomst te hebben. Hoe willen ze in Afrika ooit een thuisbatteij betalen als wij er de hoofdprijs voor willen betalen? We halen de grondstoffen van daar en dumpen waarschijnlijk ook onze oude accu’s weer daar, waar ze onze oude koelkasten dan nog even op kunnen laten draaien.
Wel even bedenken dat de leveranciers hier vooral van profiteren. De Tesla’s waren in Nederland ook duurder vanwege de subsidie.
Subsidies zorgen vooral voor hogere prijzen.
Maar die thuisbatterijen slaan maar een fractie op van de energie die je nodig hebt. Of je moet al een batterij (haha) aan accu's in je kelder of je schuur ophangen, maar dat kost weer een godsvermogen. Ben blij dat ik nog een oude terugdraaimeter heb, dus ik saldeer voorlopig nog tegen de klippen op. Wat wel handig kan worden is een dynamisch contract met een thuisbatterij. Dan laad je de thuisbatterij op momenten op dat de stroom goedkoop (of zelfs gratis, bijv. 's nachts) is en gebruik je die stroom als de prijs hoog is. Wellicht dat je zo de dag doorkomt met een thuisbatterij. Alleen geen idee hoeveel (ont)laadcycli zo'n thuisbatterij aan kan.
@Sinterbikske | 17-01-23 | 17:41: Wat moet je in Afrika met een thuisbatterij? Daar schijnt elke dag de zon. een paar simpele panelen op je plaggenhut en een paar autoaccu's en bob is je oom.
@FrankVeer | 17-01-23 | 18:08: En daar heb je nu net een slimme meter voor nodig. Eentje met een PI poort. Die poort kan je gebruiken om domotica op aan te sluiten. En daar kan je je stroomverbruik/productie meen managen.
@McFreek | 17-01-23 | 17:13:
In Wales heb je de Dinorwig Power Station (stuwmeer met turbines, een van de grotere in Europa). Ze kunnen, meerke vol, 1.728 MW leveren - met 6 MW per windturbine, komt dat neer op 288 flinke windturbines. Totale opslagcapaciteit is 9.1 GWh. Na ruim 5 uur is het gedaan ... Het is goed voor de balans van het net. Als opslag minder. Voor de goede orde in Duitsland was in de 30er jaren al een dergelijke systeem operationeel.
@Vandeanderekant | 17-01-23 | 18:04: En van een volkomen inefficiënte inrichting. Subsidie maakt meer kapot dan je lief is!
@ratelaar | 17-01-23 | 17:19: 10 jaar oud is mijn auto en de batterii functioneert nog prima, is dat niet een beetje een zwets verhaal van die 10 jaar? minimaal 15 jaar gegarandeerd op internet zin voorbeelden van mensen die al 300000 kms hebben gereden met hun accu.. insideevs.com/news/335068/bmw-batteri... www.youtube.com/watch?v=p4V8AqG8ulQ
Is Rob Jetten lid van YMCA geworden?
D66 wil tempo maken. Dat is precies het probleem.
Ah... het Groenlinks mensje wauwelt over lokaal opgewekte energie lokaal gebruiken.... Tóch maar die windmolens dan in het IJ, tegenover de Groenlinks-enclave IJburg? NIMBY 2.0 :-D :-D :-D
Opgewekte energie, klinkt positief.
@Mr_Natural | 17-01-23 | 16:57: Voortaan alleen maar plus!
Ik sprak laatst een commerciële sauna eigenaar, hij betaalt nu gem. € 20K p/m aan energie met een dynamisch contract. Hij vraagt wel per bezoeker een energietoeslag van een paar euro, maar een vetpot is het zeker niet.
Je kunt ook de sauna op 30 graden zetten.
(R. Jetten)
@Mr_Natural | 17-01-23 | 16:55: Klopt! En dat ijsbad kan ook best wat warmer hoor. "Het moet eerlijker!"
@Mr_Natural | 17-01-23 | 16:55: Je kunt ook thermo kleding aantrekken in de sauna.
(R.Jetten)
Je kunt ook je uitlaat koppelen aan het stoombad.
(R. Jetten)
Meer mensen in één hok proppen, probleem opgelost.
Als jullie bovenstaande even uitpluizen, ga ik in de tussentijd bedenken hoe je de sauna verwarmt met kernenergie.
(R. Jetten)
Ik hoor de pvda en dan weet je het zeker.
Het Brusselse CO2 plan is niets anders dan een nivellering.
Een op en top socialistisch plan, met klimaat als smoes.
Rijke(landen) moeten dokken voor mensen(landen) waar de kachel véél minder brandt.
Wederom een plan waarbij Noord(West) betaalt voor Zuid(Oost).
Yep! Het was ook al duidelijk met die gezamenlijke schulden, euhh coronafonds moet je het noemen, waar dan een deel van “groen” besteed moet worden. We’re fucked.
Idem voor onze landbouw. Wij hebben de beste landbouwgronden maar hebben wel kunstmestgebruik hiervoor nodig. Veel stukken in Spanje zijn volkomen ongeschikt. Daar dus helemaal geen landbouw maar ook geen co2 uitstoot. Makkelijk wijzen.
Nivellering is het zeker niet. De rijken worden er rijker door en de minderen worden er arm(er) door. En ja, in het zuiden wonen veel rijke mensen en zijn er veel arme staten.
"It's a very serious point that most people just don't get. A solar panel north of the Alps probably adds to net emissions, because it does not generate as much energy in its lifetime as it required during its manufacture and operation."
twitter.com/mattwridley/status/160878...
Ja dat kun je van een auto en een wasmachine ook zeggen, blij dat die panelen van mij van REC solar Noorse firma destijds met groene energie certificering zijn geleverd. Uiteindelijk gaan we daar allemaal naar toe en zijn dit soort debiele discussies ook weer verleden tijd. green.start-up.ro/en/bmw-will-build-t...
@Smoelensmid | 17-01-23 | 17:07: Ik blijf ook met een schuin oog kijken naar Tesla Solar. Het hele dak vol leggen met zonnepanelen/dakpannen. Vervolgens een batterij erbij en dan ben je redelijk zelfvoorzienend.
@ole guapa | 17-01-23 | 17:32: Zo’n soort systeem is hier onlangs in een nieuwbouwwijk toegepast, maar is op dit moment nog vele malen duurder dan zonnepanelen. Denk ook eens na over de levensduur, van betonnen dakpannen is dat 35+ jaar en van keramische dakpannen 100+ jaar. Wat is de levensduur van die zonnedakpannen? Is hetzelfde model na einde levensduur nog leverbaar of moet ook je hele dak aangepast worden voor vervanging?
@Sinterbikske | 17-01-23 | 17:53: Tesla claimt dat die zonnepanelenpannen fysiek bijna onverwoestbaar zijn. Hoe lang ze energie produceren weet ik niet. Vooralsnog worden ze niet geleverd in Nederland
@ole guapa | 17-01-23 | 17:32: ik ben huiverig voor de duizenden verbindingen zijn die niet corrosie gevoelig?
@ole guapa | 17-01-23 | 17:32: Zal je nog tegen gaan vallen, die zelfvoorzienendheid in de winter. Dan krijg je die batterij niet vol genoeg, echt niet. Er zijn echt slechte dagen bij en dan heb je minimaal een buiten BBQ nodig om iets warms op tafel te krijgen en je huis warm krijgen in de lange winteravonden lukt ook best lastig met een paar honderd Wh in de accu.
Beter milieu begin bij jezelf, doe je dat wordt je wederom gestraft, eerst met mijn warmtepomp en nu met mijn panelen die ik juist voor die pomp het hardst nodig hebt omdat dat klote ding een enorme slurper in de winter is.
Wij betalen, los nog van subsidie, collectief mee aan dat inefficiënte ding en betalen u ook nog de hoofdprijs voor energie op het deel van de dag waarop niemand erop zit te wachten
Je doet het toch voor het klimaat en milieu? Niet voor het geld, toch?
Dat wist je van te voren.
@zuurtjeregen | 17-01-23 | 17:05: U kunt ook gaan voor flexibel tarief hoor, zodat u de dag voor dat u uw wasmachine aanzet de energie gaat inkopen voor dat wasje, en als DeJaVu dan goed zijn best doet krijgt u er zelfs geld bij.
Dat u meebetaald aan de hoofdprijs ligt echt aan uw wil om zeker nooit meer te moeten gaan betalen denk ik (ik ken uw contract niet, maar dat heeft u zelf afgesloten neem ik aan). Keuzes, keuzes, keuzes. Zodra je die maakt moet je de consequentie van die keuze wel aanvaarden en niet boos worden op een ander.
Zoals zoveel plannetjes van de overheid en Brussel de mist ingaan.
Ze hebben bij alle plannen nooit stilgestaan bij de vraag: “wie?”
Duizenden techneuten zijn nodig om de plannen waar te maken.
Van paneel tot windwaaijding, van netbeheerders tot accubouwers.
Ambities zijn leuk en de gemaakte wurgcontracten ook, daarom heeft Johan Vuldiebroek zo’n lol, maar er is te veel, te snel afgedwongen door de lobby.
Ambities die niet waar te maken zijn of veel te duur.
De bedoelingen zijn goed, maar de uitvoering is triest.
Aangevoerd door jeugdige bezetters en plakfanaten.
Ok, dus de saldering gaat eraf, maar dan moet er een enorme korting komen op panelen.
Juist op een moment dat Rutte met Biden afspreekt de Chinezen geen chip(makers) te verkopen.
“No panelen fol you, my fliend” zal de Chinees zeggen.
Net als Qatar… grote bek? Geen gas.
Wat nu?
de EU is zelfs minder rattig dan onze overheid.. zie mijn plemsels hieronder.. en ik ben absoluut geen EU fan.. hier wordt iets geflikt door een lobby van installteurs en energieboeren en de groene/milieu volk zijn de usefull idiots
Mijn panelen komen uit Duitsland. Ik blief geen Chinese rommel.
@Trekhaas | 17-01-23 | 17:04: de duitse leverancier heeft ze laten maken in china?
@Trekhaas | 17-01-23 | 17:04: Dat is heel nobel van U , die van mij zijn van een Noorse firma .
De saldering gaat eraf omdat u voor niets de infrastructuur gebruikt. Plus u zorgt voor een surplus aan stroom. Dat drukt de prijs.
Wat ook zo lekker "eerlijk" is: Met het overdag terugleveren via je slimme meter en 's-avonds weer afnemen, betaal je 2 x belasting en toe-en opslagen.
Nee dat is niet waar.
@Mean Dean | 17-01-23 | 17:58: Maar ze kunnen het natuurlijk wel gaan invoeren. Wil Hr. E.Colli de Jettens van deze wereld niet op verkeerde gedachten brengen aub.
Ze kunnen beter een debat voeren waarom we nog steeds 1 euro per KWH aan stroom en 3,50 voor een m3 gas neer moeten tellen. En dat terwijl de inkoopprijzen momenteel op het niveau zitten van voor de crisis. Wat vind de ACM hier van? Wat vind het kabinet daar van? Mensen zitten letterlijk in de kou (anders volgen er termijnen van 600 euro of meer per maand) en de energiemaatschappijen baden in weelde en maken superwinsten. En kom niet aan met "duur ingekocht", die smoes valt altijd uit in het nadeel van de consument. Straks als het gas en elektra niet hard meer nodig zijn (in de zomer) betalen we weer normale tarieven, om volgende winter weer diep in de buidel te mogen tasten. Hou daar een debat over en stop met het bestelen van je eigen volk.
Als u nog voor uw energie betaalt verdient u niet beter. Uw Google is stuk?
neem dynamisch contract... betaal je vandaag gemiddeld 16ct/kWhr en voor gas 67ct de kuub ... zit nog kleine toeslag op van paar cent.. die autopech boer (ANWB) in Nederland biedt het gewoon aan en je kunt binnen een maand er weer van af
@goedverstaander | 17-01-23 | 16:50: wat mis ik? U is maandelijks 0 euro kwijt?
@tek | 17-01-23 | 16:52: Ik zit er al een jaar nu. Gaat heel goed. Maar mensen zijn bang voor dagtarieven gas en uurtarieven stroom. Het is altijd nog goedkoper geweest dan via één van de gekende energiereuzen. En waarom zou je het nu niet proberen met het energieplafond? Je hebt alleen maar te winnen. Zeker nu. Want de tarieven zitten daar nu onder dus je betaalt minder.
@sjef-van-iekel | 17-01-23 | 16:57: Haha! Sorry. Woordje 'dat' invoegen gaarne. Excuus.
Ik heb overigens van mei tot oktober energie gebruikt en betaald en daar bovenop nog geld toe gekregen in verband met teruglevering.
@tek | 17-01-23 | 16:52: nederlandse ACM functioneert niet.. moet eens op bezoek bij Belgische toezichthouder
@goedverstaander | 17-01-23 | 16:57: Ik durfde het inderdaad niet aan, klopt. Ik ga vanavond kijken en over. Dank voor de tip!
@goedverstaander | 17-01-23 | 16:57: Er zijn al dynamisch energie leverancier met redelijk constante voorschot bedragen die wel bijgesteld kunnen worden.. maar met heel moie dempers... alleen enkele leveranciers berekenen nog direct de maand afrekening voor consumenten (die laatste moet je niet hebben)
@Waakvlam | 17-01-23 | 17:02: tip.. zelfde bedrijf voor pech op de snelweg is nu ook e-leverancier en heeft mooie demper met de voorschotten
@goedverstaander | 17-01-23 | 16:57: Zeker als je wat energieverbruik kunt plannen naar de uren dat stroom bijkans of helemaal gratis is, is een dynamisch tarief heel interessant. Wij laden de elektrische auto planbaar in de nacht en we plannen de vaatwasser op de daluren. Scheelt direct: deze maand liggen de nachttarieven tussen de 10 ct / kWh en 0 ct / kWh. Wij hebben onze elektrische auto meerdere nachten geladen voor minder dan 5 euro (belastingen) met verder gratis stroom. Eenvoudig besparen.
Gasprijs daalt ook alleen maar, as we speak onder de € 0,70 per m2.
@ole guapa | 17-01-23 | 17:35: Helemaal eens. Ik laat de zaak draaien als ik vol zon op de panelen heb of als de stroom nul of zelfs negatief is. Vergeet trouwens niet dat de Staat als superboef per 2023 wel 15 cent rekent voor nul cent; energiebelasting plus BTW.
Bij een negatieve prijs heb ik de omvormer er dikwijls uitgetrokken, omdat je moet betalen voor levering :)
Iedereen met een beetje verstand wist bij voorbaat dat de lokkertjes zouden verdwijnen en de staat met volle kracht zou inzetten op belasten van zonnepanelen, windmolens en e-auto´. Iedereen die nog gelooft in een betrouwbare overheid moet zich nodig laten nakijken.
Zijn geen lokkertjes. Btw krijg je terug omdat je producent wordt/bent met panelen. Is gewoon de wet. Salderen eraf is eerlijk. U kan nu gebruik maken van de infrastructuur. Voor niks. Unfair. Plus u zorgt voor een enorm aanbod als de zon schijnt. Dat leidt tot een lagere prijs. Plus zorgt voor management.
Ah lekker Bosma die de voorzitter is. Heel relaxed.
Dus de PvdA wil dezelfde fout maken als de Duitsers. Een energietransitie die niet werkt. En daar vooral veel geld aan wegpissen.
Toevoeging van wind en zon loopt op rolletjes in D, enige catastrofale fout die ze maken is de gelijktijdige uitfasering van nucleair.
@_pacman_ | 17-01-23 | 16:48:
En kolen, en gas.
Terecht dat er nu een discussie over is... Als je een dynamisch contract hebt dan is salderen tegen actuele energiemarkt prijs. Dus voor veel zonnecel eigenaars niet interessant. Als je geen solar hebt op je huis , is een dynamisch contract ontzettend luceratief omdat deze leveranciers dus niet de solar bezitters subsidieren.. ik zit nu alweer op energie kosten van 1 jaar voor de corona.. Het scheelt me dikke 2000 euro per jaar. Okay wasmachine, droger , vaatwassser en e-laad auto worden met timers op nachtelijke uren gezet. Overigens is vereist in europese wetgeving opname van dynamische contractvorm in potfolio bij energie leveranciers boven de 200.000 klanten verplicht... en dan werkt deze vorm van salderen niet meer. Vergis je ook niet het salderen en niet invoeren van dynamische tarieven door grote aanbieders leidt bij netbeheerders tot pieken in het net en die kosten miljarden inversteringen.. en je mag raden waar die kosten op verhaald worden... Belgie heeft het begrepen en heeft in okt 2022 een wet aangenomen dat opname van dynamische contract vorm verplicht is voor groete aanbieders. Overigens is door de belgische toezicht houder )( die wel functioneerd) voor het grondwettelijk hof in belgie eind 2021 een zaak gewonnen dat salderen op oude wijze discriminerend werkt (is een subsidie door andere klanten betaald) en vereist ook slimme meter invoer... deze zaak hebben ze gewonnen
Is ook waanzin dat je met huidige salderen een -5ct kWhr in de zomer , kunt inwisselen tegen een winter kWhr van +60ct kWhr.. wie dag je dat betaald.. niet de energie boer.. dus de klant met een vast of een maand variabel contract.
@tek | 17-01-23 | 16:45: zie directive (EU) 2019/944 of the european parlement and of council .. met name artikel 37 en in het toelichtend stuk artikel 11 ... voor de politici die erg niet zoveel verstand van hebben
@tek | 17-01-23 | 16:49: (37)
All consumers should be able to benefit from directly participating in the market, in particular by adjusting their consumption according to market signals and, in return, benefiting from lower electricity prices or other incentive payments. The benefits of such active participation are likely to increase over time, as the awareness of otherwise passive consumers is raised about their possibilities as active customers and as the information on the possibilities of active participation becomes more accessible and better known. Consumers should have the possibility of participating in all forms of demand response. They should therefore have the possibility of benefiting from the full deployment of smart metering systems and, where such deployment has been negatively assessed, of choosing to have a smart metering system and a dynamic electricity price contract. This should allow them to adjust their consumption according to real-time price signals that reflect the value and cost of electricity or transportation in different time periods, while Member States should ensure the reasonable exposure of consumers to wholesale price risk. Consumers should be informed about benefits and potential price risks of dynamic electricity price contracts. Member States should also ensure that those consumers who choose not to actively engage in the market are not penalised. Instead, their ability to make informed decisions on the options available to them should be facilitated in the manner that is the most suited to domestic market conditions.
Article 11
Entitlement to a dynamic electricity price contract
1. Member States shall ensure that the national regulatory framework enables suppliers to offer dynamic electricity price contracts. Member States shall ensure that final customers who have a smart meter installed can request to conclude a dynamic electricity price contract with at least one supplier and with every supplier that has more than 200 000 final customers.
2. Member States shall ensure that final customers are fully informed by the suppliers of the opportunities, costs and risks of such dynamic electricity price contracts, and shall ensure that suppliers are required to provide information to the final customers accordingly, including with regard to the need to have an adequate electricity meter installed. Regulatory authorities shall monitor the market developments and assess the risks that the new products and services may entail and deal with abusive practices.
3. Suppliers shall obtain each final customer's consent before that customer is switched to a dynamic electricity price contract.
4. For at least a ten-year period after dynamic electricity price contracts become available, Member States or their regulatory authorities shall monitor, and shall publish an annual report on the main developments of such contracts, including market offers and the impact on consumers' bills, and specifically the level of price volatility.
@tek | 17-01-23 | 16:49: kunt u er een Duitse vertaling tegenaan gooien. Mijn Engels niet zo goed.
De 'terugdraaiende meter' is in Belgie bijna verleden tijd. In mijn huis in Belgie kon ik er niet eens voor kiezen. Nu kies je een contract bij een leverancier waar je niet alleen naar de inkoopprijs, maar ook naar de verkoopprijs kijkt, dus wat je krijgt voor stroom die je niet gebruikt (en de batterij vol is). Het is lucratief om veel meer panelen te plaatsen dan je zelf nodig hebt en dan een goed contract voor terugkoop te nemen. Momenteel is dat Electrabel...
Dat is niet de reden.
Ik wil geen zonnepaneelstroom van een 1 of andere dakpaneelamateur hebben. Ik wil de echte stroom, opgewekt door een eerlijke gas-, kolen-, wind- of kerngenerator. Gebruik je zelf opgewekte zonnepaneelstroom zelf maar lekker en val er niemand anders ermee lastig. Bah!
Precies! Bruinkool electronen van RWE uit Deutschland wil ik!
Idioten die een contract bij bijvoorbeeld GreenChoice hebben krijgen nog acht of negen cent voor een kWh? Man, man, man. Mijn leverancier (ANWB) betaalde tijdens de mooie afgelopen zomer over de 40. Je laat je toch niet bestelen?
eenvandaag.avrotros.nl/item/hoe-ard-d...
Filibreren
Was vanaf het begin al duidelijk dat saldering eraf zou gaan.
Fijn voor de mensen die hebben kunnen profiteren, maar hoop niet dat ze zich rijk hebben gerekend.
De regeling duurt ook nog wel even heb ik begrepen, dus geen paniek.
Nu zorgen dat panelen gewoon betaalbaar zijn en goede accu’s ontwikkelen.
Dan pas begin ik eraan.
Zonder gezeik van de overheid.
Ik hoef geen “stroomondernemer”te zijn.
Selfsupporting is genoeg.
Zo dacht ik ook, voordat ik ze zelf op mijn dak had.
Nu weet ik beter. No offence.
@tis_wat | 17-01-23 | 16:38: Idem hier - in 2014 panelen laten leggen. Inmiddels is de hele installatie is afbetaalt door salderen.
Ze hebben ook in de energiewet in kleine lettertjes geregeld dat je verplicht moet terugleveren aan de maatschappij waar je ook de stroom van afneemt. Met een eenvoudig kastje zou je makkelijk en veilig je surplus aan b.v. de buren zonder panelen voor een nettere prijs kunnen leveren. Mag niet wegens "onveilig"
Mag sowieso niet. Dat is een vorm van decentralisatie die de "powers that be" niet zien zitten. Heeft uiteindelijk niks met veiligheid te maken. Leg jij je dak vol met panelen, en laad je daarmee de scootmobieltjes in de buurt mee op, dan word je daarop gepakt. Dan ben je meteen ondernemer, moet je BTW af gaan dragen enzovoorts.
Er is een bedrijf die hierop in is gesprongen. Maar je hebt dan niet te kiezen aan wie ze leveren. Het zijn iig mensen die daarop inschrijven. Ze geven je 25ct per KWH. Dat is niet mis. Je moet wel een slimme meter hebben.
Geen kastje voor nodig. Gaat prima met een slimme meter met poort. Kan je zo de boel op aansluiten. En je stroom kan je leveren aan wie je wil.
Er komt nog een tijd dat we zonnepaneelbelasting moeten gaan betalen. Vanwege het grote voordeel dat we genieten en opzichte van al diegenen die géén panelen hebben. En dan mogen we blij zijn als er nog een regeling is die bepaalt dat we de investering die we gedaan hebben mogen terugverdienen. Maar geheid dat we vanaf dag één dat we eindelijk eens een paar centen zouden gaan verdienen dan middels een schrijven van de Belastingdienst, die uiteraard alle gegevens van de slimme meter doorkrijgt, te horen krijgen dat het uit is met de pret en we moeten gaan dokken.
Op het moment dat iedereen van het gas af is en 60% van zijn eigen stroom opwekt, komt de overheid geheid met maatregelen om de misgelopen miljarden aan accijnzen en belasting te verhalen. Maak je daar maar geen enkele illusie over. Belasting op zonnepanelen, belasting op accu's, boetes op overcapaciteit. Verzin het maar.
@Kwakjeszalver | 17-01-23 | 16:49: Ik denk eerder dat ze dat in de winter gaan terughalen, als de zon aan de andere kant van de aardbol staat te shinen. Dan moet je wel afnemen om te koken en te verwarmen. Wat men in de zomer niet binnen harkt, komt in de winter drie keer zo snel binnen.
Hier in het dorp krijg je de zonnepanelen bij je sociale huurwoning bijna kado, dat is wel weer netjes vind ik. Verder vind ik niet dat ze de salderingsregeling aan moeten passen. Afspraak is afspraak tenslotte. Ik kan ook wel zeggen dat ik geen btw over btw betaal maar daar kom ik ook niet mee weg. Ik ben voorstander van het plan om de stroom eventueel te delen in de wijk en om (zeker in de toekomst) oude accu's van auto's welke nog geschikt zijn in te zetten als thuisbatterij.
Als jij de stroom gaat 'delen', dan word je beschouwd als ondernemer, als handelaar in energie.
@Schoorsteenveger | 17-01-23 | 16:36: Ja daarom zal daar een oplossing voor gezocht moeten worden. Wat hier veel voorkomt is dat er boeren op de stallen mega installaties liggen waarbij mensen kunnen afnemen. Hoe dat in z'n werk gaat weet ik niet precies. Wel weet ik dat de boer daarvoor niet verantwoordelijk is, hij 'verhuurt' z'n dak als het ware.
'Verder vind ik niet dat ze de salderingsregeling aan moeten passen. Afspraak is afspraak tenslotte.'
Afspraak is juist dat deze op termijn zou verdwijnen.
Hangt een beetje van de woningbouw af er zijn regelingen van 10 euro per maand voor 6 panelen, dat kan altijd uit. Of 30 euro per maand voor 8 panelen dat was op het randje als er niet mee gesaldeerd wordt. Alleen zijn de prijzen onlangs iets gestegen.
@NLgaatnaardeklote | 17-01-23 | 16:54: Je hebt gelijk, dan rest mij niks dan het daar mee eens te zijn. Ik lees dat we zelfs al over de termijn heen zijn.
Hier €15 voor 9 panelen per maand. Na 1 jaar €700 verdiend. DankU....
Over maximaal twee jaar hebben we een ander kabinet. Die beslist wat er dan met van alles gaat gebeuren. Dus hou maar op met je gelul over 2030 of weet ik wanneer. Daar ga je niet over. Over het graf heen willen regeren noemen ze zoiets. Daar is met name dit kabinet heel goed in en het gaat nergens over. Next.
Rutte V?
Ik zit in een huurflat. De woningcorporatie wil geen zonnepanelen op het dak.
Waarom moet ik dan, via mijn te hoge stroomprijs, meebetalen aan een ander z'n plezier?
Niemand levert zonnestroom op contract terug, kan ook niet, als er een dikke wolk voor de zon schuift stopt het paneel geheel of gedeeltelijk.
Dan moet de energieboer onmiddellijk ergens anders stroom gaan bijkopen, op de z.g. spotmarkt. Das duur.
En daar mag ik dan aan meebetalen.
Kom nou.
Bij veel huurwoningen, vooral in de sociale sector, kan het helemaal niet. Die warmtepompen en zonnepanelen kun je niet kwijt in/op die oude flats. Kopers zullen vooral de sjaak zijn.
Dat geldt ook voor grote zonneparken en ook voor windmolenparken. Het probleem blijft dus gewoon.
Ik zit ook in een huurflat, maar heb drie zonnepanelen. Eenmalig 15 euro voor betaald. Gaat via mijn woningbouwvereniging, die hebben op bepaalde daken zonnepanelen gelegd en de mensen die interesse hadden konden zich voor 15 euro inkopen in die poule. Daar krijgen we jaarlijks geld via terug, dat gaat dan wel via de energiemaatschappij. Afgelopen jaar vanaf augustus heb Ik toch €7,86 teruggekregen.
@Met_baard | 17-01-23 | 16:51: Je zult daarvan niet dronken van worden.
Als je in een corporatieflatje zit, betalen wij ons ook scheel aan jou.
@NLgaatnaardeklote | 17-01-23 | 16:56: Nee, maar dat was pas vanaf half augustus, dus de uiteindelijke opbrengst is zo gek nog niet. Extrapoleer dat maar eens over een heel jaar. Ze hebben ook altijd aangegeven dat het 20-100 euro op kan brengen.
LOL, die Thijssen komt rechtstreeks uit Spitting Image. Hij beweegt net als die poppen.
Contractbreuk?? Tis al jaren zoniet vanaf de invoering van de salderingsregeling bekend dat deze tijdelijk zou zijn.
Als de schutting decennia verkeerd staat dan wordt het een recht voor de ander. Hier geldt m.i. het zelfde. Vage afspraken en regels.. gewoonterecht..
@Mokum Kosher | 17-01-23 | 16:55: Niet als tijdens de plaatsing van de schutting is afgesproken dat deze op termijn weer moet verdwijnen.
Al eerder gepost hier. De saldering is al soort van weg. Er wordt ivm prijsplafond (=energiebudget) nu maandelijks verrekend met je geleverde KwH, en dat zijn er momenteel niet zo veel. Bijschokken dus. En een grijpstuiver terugvangen tussen maart - oktober. Tenzij je mega veel panelen hebt tov je gebruik.
Welke energieleverancier? Volgens het artikel hierboven was er maar 1 leverancier die het zo deed, en die is daar inmiddels op teruggekomen. De ACM stelt voor om saldering per jaar in de wet vast te leggen.
@Muxje | 17-01-23 | 16:26: Dat was budget energie. Maar er zijn nu geen jaarcontracten meer. Hooguit 3 mnd. En dan wordt er dus verrekend als eerder gemeld. Dat heb ik bij EnergieDirect.
@NerdAlert | 17-01-23 | 16:27: Even verder gezocht. Salderen per jaar is inderdaad uit de wet gevallen, moet weer terug komen waar nog niet bekend wanneer. Maar ik zie dat verschillende leveranciers gewoon netjes per jaar salderen, ook bij variabele contracten.
@NerdAlert | 17-01-23 | 16:27: Dat is denk ik niet juist;
'1 juli 2022 zijn we gestart met maandelijks salderen voor klanten met een variabel contract. Dit wordt gewijzigd. Wij passen direct en met terugwerkende kracht het beleid aan naar jaarlijks salderen. Als je een variabel contract hebt, word je daarnaast met terugwerkende kracht gecompenseerd tot 1 juli 2022'.
Volgens hun website. Maar wie wil uberhaupt nog zo'n leverancier eigenlijk? Doe mij maar dynamisch.
@Muxje | 17-01-23 | 16:34: Het heet salderen, omdat wat je nu opwekt, niet hoeft te betalen. Dat is salderen. Maar je komt nu (ik tenminste) te kort. En dus moet ik betalen. En op het moment dat ik meer lever dan verbruik, krijg ik 9ct per KWH. Per saldo ga je er op achteruit.
@NerdAlert | 17-01-23 | 16:37: Dat ligt aan uw leverancier. Ga ergens naartoe waar u meer krijgt. Afgezet worden in aankoop van energie maar ook teruglevering is een keuze.
Ik verkoop per maand mijn kWh's aan de leverancier. Geen centje pijn.
Dat wordt dus een stormloop op thuisaccu's.
Prijzig spul, maar wel erg praktisch. Ook zinvol zonder panelen want dalurenstroom en het toenemende risico op blackouts.
Op het moment is zo'n accu i.c.m. een dynamisch contract ook wel interessant.
Leuk! Ik zie de spontaan exploderende accu's al tegemoet. Elektrische auto's die in de fik staan worden dagen/wekenlang in een bak met water ondergedompeld, hoe gaan ze brandende thuisaccu's doven?
De brandweer zal er ook wel blij mee zijn, van die onblusbare accu' s op zolder.
Ja hoor , twee dagen geen zon en dan zijn ze leeg.
Tenzij je wind en zonne-energie langdurig en grootschalig kunt opslaan (waterstof)is het een heilloze weg .
@Schipperke | 17-01-23 | 16:36:
Het gaat ook meer om je eigen pieken en dalen op te vangen, niet om de hele toko dag in dag uit te voorzien. Dat heb je nu ook met de zonnepanelen, alleen bepalen nu de panelen samen met de zon wanneer je het produceert en opmaakt. Met de accu is dat wat meer uit te smeren over de minder productieve periodes.
was te verwachten. Volgende stap is zonnepaneelbelasting.
In narcostaat Nederland hebben ze nooit genoeg belastinggeld.
Je moet kiezen, of belasting betalen of RoboJette pijpen
Deden ze dus ook in Spanje, zei vanmorgen al, niemand in Spanje neemt ze. Ze hebben de boel verpest met die belasting, die is wel teruggedraaid, maar het vertrouwen is weg.
@deministerpresident | 17-01-23 | 16:23: de vent die voor mij hem pijpt een schop geven tijdens "de actie", tandjes erin.
Gaat er komen. Drone'tje komt zo... Knip, knip en aanslag de deur uit.
Ik heb zonnepanelen en een oude ferarrismeter. En dat hoop ik nog lang zo te houden.
Dan is u nu (net als ik) een economisch delictpleger.
Verwacht binnenkort maar een brief van enexis, dat ze die moeten vervangen want 'Den Haag werkt aan wetgeving'. Dreigen met een wet die er nog niet is.
Het gore lef. Doorscheuren en wegpleuren.
Als Robke er achter komt dat u nog zo'n oude terugdraaimeter heeft wordt u nog deze week tegen de muur gezet.
Die lui van de stroomlevering zeggen dat een mechanische meter niet kan icm zonnepanelen end at ie dus weg moet. Is dat dan gelul?
@wilmeister00 | 17-01-23 | 16:51: ja
@wilmeister00 | 17-01-23 | 16:51: In feite wel. Gewoon niet vertellen dat u zonnepanelen heeft. Wel even checken of u een meter heeft die terug kan lopen en pas een eindafrekening vragen als uw meterstand hoger is dan de vorige!
@Abject | 17-01-23 | 16:26: Wat ze ook wel doen is melden dat de serie door het IJkwezen is afgekeurd en dat deze dus vervangen moet worden. Vraag het ijkrapport op.
En nog een voorbeeld van een onbetrouwbare roverheid in uitvoering die gaande weg de spelregels verandert, ondanks de belofte dit niet te doen.
Yup, ook namens de expats die hun beloofde belastingvoordeel ineens zien verdwijnen.
Lijkt verdomd veel op de hypotheekrente aftrek. Maar daar hoor ik GL/PvdA en die andere nivelleerders helemaal niet over. Eigenaardig.
@JWZ_JMK | 17-01-23 | 16:42:
Is overigens terecht. Gelijke rechten, gelijke belastingen. Geen enkel ander land heeft het. Ik vertik het om bij ASML aan de slag te gaan en 30% meer belasting te betalen dan zo'n kastenknaap.
@McFreek | 17-01-23 | 17:08:
Eerst Hillen afschaffen, dan HR beperken en als je de hypotheek afbetaald hebt in box 3 schuiven. Kassa!
Dit zijn uw woorden en ik leg ze naast me neer zeg ik via de voorzitter
REAGEER OOK