Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De Boze Blanke Man - Caelum non animum mutant qui trans mare currunt

Boos? Vlucht uit Nederland maar besef dat u altijd uzelf meeneemt

Het treurigste kerstverhaal van 2022 staat in de Groene Amsterdammer van deze week: Nadia Duinker, medeoprichter van Moederhart, was boos en in verzet tegen het Rutte-regime en emigreerde met haar hebben en houden naar de negorij van Portugal. Als ik met het openbaar vervoer van mijn Villa Vischlugt in de Algarve naar Malhadil moet reizen, ben ik bijna een dag kwijt. Het goede nieuws voor Nadia is dat zij niet ver van de locatie van het Boom Festival woont.

De Groene: Tijdens de coronapandemie groeide Duinker uit tot een spreekbuis van de virus-critici, een bonte verzameling criticasters van het regeringsbeleid, die zichzelf ‘het verzet’ noemt. Als medeoprichter van Moederhart en activist voor Vrouwen voor Vrijheid, twee organisaties met felle kritiek op het coronabeleid, stond ze meermaals op het Museumplein en het Malieveld. ‘Liefde, vrijheid, geen dictatuur!’ scandeerde ze. Gelijkgestemden roemen haar welbespraaktheid en wilskracht; tegenstanders zien haar als een symbool van ‘wellness-rechts’ of ‘verwende yogamoeders’, die bijdragen aan een normalisering van uiterst rechts.

Werkelijk alles wat er mis kan gaan, gaat mis en het zou een schitterende aflevering van Ik Vertrek hebben kunnen opleveren.

Nadia: ‘Het land is zo’n dertig jaar niet goed onderhouden, dus we wilden het tuinafval verbranden. We hadden een vergunning aangevraagd en overal brandblussers neergelegd.’

Toen kwam haar oudste dochter naar haar toe. ‘Mam, het bos staat in brand!’

‘We hadden veel geluk dat de wind de goede kant op stond’, zegt Duinker, ‘anders was er weinig van ons basecamp en onze spullen overgebleven. We stonden oog in oog met het gevaar van de natuur, heel dom eigenlijk achteraf. Iedereen weet hoe gevaarlijk eucalyptus is, maar een dennenbos is net zo brandbaar.’ Haar man moest met de gendarmerie mee naar het bureau voor een verklaring. Er wordt nog onderzocht of hij laakbaar heeft gehandeld. Maandenlang mocht hij de provincie niet verlaten zonder zich eerst op het bureau te melden.

Ach, ik heb hier al zo vaak voor gewaarschuwd op GeenStijl, in mijn serie Emigreren is Vooruitzien. En je hoeft maar naar een paar afleveringen van Ik Vertrek te kijken om te beseffen dat slechts weinigen er in slagen een succesvol nieuw bestaan in een nieuw land weten op te bouwen. Op de Facebookpagina van de Nederlandse Club Algarve wemelt het van de emigratie-ellende. Zo las ik eens een noodoproep van twee Belgische nichten die zonder enige horeca-ervaring een Airbnb waren begonnen aan de voet van de Estrela-berg. Het bleek daar winters steenkoud te zijn, zo schreven ze vol verbijstering, en er kwamen maar geen gasten. Of ze wat mochten klussen hier en daar want de centjes waren op.

Het wemelt in Portugal van de boze blanke expats die het moederland om wat voor reden dan ook ontvlucht zijn: digital nomads, hippies, belastingvluchtelingen, klimaatvluchtelingen, criminelen, wietboeren en wat dies meer zij. Ik reisde recentelijk door het woeste en zeker in de winter spookachtige noorden van het land en moest denken aan Murder Mountain: Welcome to Humboldt County', een Amerikaanse true crime-televisieserie. De documentaire speelt zich af in Humboldt County in Noord-Californië, waar mede dankzij de wietindustrie meerdere verdwijningen en moorden hebben plaatsgevonden in de omliggende bergketen.

Goed, Portugal heeft zo’n beetje het laagste misdaadcijfer van Europa maar als je na een paar borrels in de mist en regen en sneeuw met je auto strandt in de bergen van Portugal, slaat je fantasie wel op hol. Zeker als je net een toeter van een joint hebt weggepaft (soft drugs: just say no).

Veel gekkies dus in Portugal. Tamera, een van de meest gevestigde alternatieve gemeenschappen, werd in 1995 in Zuid-Portugal opgericht en trekt nu elk jaar duizenden zwevers. Dan is er Azula (live off the grid) en Monte Sahaja van de populaire meditatiegoeroe Mooji, met een retraite-centrum en een ashram. São Martinho das Amoreiras is het epibrerend centrum van de Alentejaanse new age. In de Israëlische kwaliteitskrant Haaretz las ik het verhaal over honderden Israëlische hippies en new age-figuren die zich vestigen in de Alentejo. Ze krijgen een Portugees paspoort als ze kunnen aantonen dat hun voorvaderen ooit verdreven zijn door de inquisitie. De bijzonder lage prijzen van goed land en het goede weer maakt het extra aantrekkelijk voor hen. Je kan daar echt top-falafel scoren voor weinig. Maar je moet natuurlijk wel van hippies - én vooral van de esoterische Israëlische hippies - houden, die nieuwe kibboetzim en liefdestempels oprichten in de Alentejo. Je moet er van houden, van zweethutten en vrije liefdesworkshops.

De Alentejo is de eindeloze prairie tussen de Taag en Algarve: ’s winters steenkoud, ’s zomers bloedheet en de grootste provincie van Portugal wordt altijd geteisterd door de huilende wind. De Alentejo heeft een woeste reputatie: het Wilde Westen van Portugal. Vroeger wemelde het hier van de gewapende bendes. De mensen zijn weerbarstig. Harde mannen, in de kroegen wordt veel gevochten. De Alentejanen vinden mensen uit deAlgarve en Lissabon maar mietjes en watjes. Dictator Salazar eiste dat de Alentejo de graanschuur van Portugal zou worden, en zo geschiedde. Al het graan uit de wijde omgeving werd naar het station van Funcheira (het station op anderhalf treinen van Lissabon en de eindhalte van de meeste hippies, wappies en hedendaagse Flintstones) vervoerd en daar in goederenwagons geladen, en vanaf daar naar Lissabon gebracht. Deels voor de export, deels voor Portugal zelf. Aan de graanexplosie kwam een eind in de jaren zestig en zeventig toen de Oekraïne en de Verenigde Staten hun graanbulk in Europa dumpten. De graanvelden liggen er nu verwaarloosd en verlaten bij. Kurk, wijn en olijfolie zijn vandaag de dag de belangrijkste producten. En koeien en schapen.

Het gebied waar Nadia Duinker is neergestreken, is net zo desolaat als de Alentejo. De Groene: Tuurlijk, niet iedereen begint een nieuw leven ‘in de natuur’ – natuur die overigens wel op twintig minuten rijden ligt van een bowlingcentrum en afhaalsushi. Maar waar ze eerder geestelijk haar eigen pad leek te kiezen, door bijvoorbeeld anders dan veel complotdenkers Black Lives Matter te steunen en belang te hechten aan reductie van CO2-uitstoot en het behalen van klimaatdoelen, zit ze nu helemaal in het zogenoemde rabbit hole, een wereld van complotten.

Hoewel ze niet volledig off the grid gaat, wil ze zich wel zoveel mogelijk aan ‘het systeem’ onttrekken. Ze heeft serieus getwijfeld of ze haar jongste kind bij de gemeente zou inschrijven. Ze raakte dit jaar geïnteresseerd in een theorie over soevereiniteit, populair onder complotdenkers. Nederland is volgens die theorie een bv die de eigen bevolking gebruikt als onderpand om leningen af te sluiten bij financiële instellingen. Hoe het precies zit en naar wie de eventuele winst van de bv vloeit, weet Duinker ook niet, maar ‘inschrijving in het geboorteregister betekent dat je een relatie met de staat aangaat die niet per se in het voordeel is van de burger’. Toch koos ze eieren voor haar geld. ‘Zonder inschrijving kun je niet naar school, geen bankrekening openen, geen rijbewijs halen, dan besta je eigenlijk niet.

Gympikken wisten natuurlijk meteen wat de titel van mijn stukje betekende. Caelum non animum mutant qui trans mare currunt: zij die over zee trekken, veranderen van klimaat maar niet van aard (Horat., Epist. 1,11, 27).

En dat is het probleem met mensen die het instortende Nederland verlaten: je neemt altijd jezelf mee.

Reaguursels

Inloggen

En toch… haar man, Thijs, is mijn neef. Ze hebben samen in de horeca van een aantal niets-plekken goed draaiende bruisende plekken gemaakt. Onder andere Roest en Canvas op de Zevende. Beetje off grid qua inrichting, maar juist dat maakte het uniek. Hoe tegen de regering en alles, dit zijn wel rasondernemers die je telkens weer verrassen. Zou me niets verbazen als ze er in Portugal ook iets van weten te brouwen. Wie Roest kent; zo zag het er bij de helft van mijn famikie thuis uit. En zo runden zij hun plekken. Je hebt een verzameling aan verschillende bordjes en bestek?, niet zeiken maar rammen en je hebt een restaurant. Thijs is de zoon van Bob Fosko van de Raggende Manne, groot geworden in de kraakscene wasr onder andere Herman Brood ook uithing. Valk deze mensen nooit uit in uitvindersschap en ideenvloed. Ik heb een vermoeden dat zij het wel gaan redden daar

muppet020 | 29-12-22 | 01:08

Jemig, wat ’n verhaal… eens met Arthur dat je over de juiste skills moet beschikken in dit soort landen, zeker als je je daar wilt vestigen. Wat mevr. Duinker betreft, die moet nog leren van haar fouten, echter de omgeving in de hens steken middels een tuin afval vuurtje is natuurlijk niet zo handig, de hele provincie had wel kunnen affikken middels een stevig briesje. Dus terecht dat dat ze nu in de gaten gehouden worden door de locale wetsdienaren.

Het verhaal plus de comments zo doornemende valt het mij op dat na het wegvallen v.d. Europese binnengrenzen er behoorlijk wat verschuivingen plaatvinden, van C land naar A land (N. en W. Africa naar NL) en van A land naar B land (Nederlanders naar Z. of O. Europa). Het een lijkt verband met het ander te houden, aldus trekken wij deze lijn door dan wordt A land vanzelf B land waarna afglijden door tribaliteiten naar C land.

Maakt mij niet uit hoor, ik vind de van bovenaf opgelegde manipulatie van volkeren best wel interessant. Ergens moeten men hier beter van worden, anders doe je dit niet.

Unsinkable-Sam | 29-12-22 | 00:28

Ze had best wel een aardige kroeg in Amsterdam voordat ze volledig rechtswap ging. Zonde.

Ad Hominem | 29-12-22 | 00:23

Een dochter van mij ging voor een paar maanden of langer naar Engeland, maar na een weekje was ze weer terug op aarde. Ze woont nu ietsje meer dan 100 meter verderop in een eigen woning. De realiteit van de grote dromen die wat tegen vielen.

dijkbewaker | 29-12-22 | 00:09 | 3

Wat viel er tegen?

letopuwzaak | 29-12-22 | 00:11

Off EU Engeland zie ik wel zitten, het is ’n groot land trouwens. Ierland zou ook een keuze zijn, het landschap maar vooral de levenslust, zelfspot en de geharde mentaliteit van de bevolking spreken mij aan. Zelf denk ik dat je het beste kunt starten middels iemand die al in het betreffende land woont, dan gaat alles stukken vlotter. Tevens moet je tegen afzondering en eenzaamheid kunnen. Dit lijkt mij met de hedendaagse technologie niet zo heel erg lastig. Dus neem een optrekje in de buurt van ’n zendmast (tip). Heb wel eens in Africa of zelfs midden Frankrijk getracht mijn e-mail op te halen, moet je ’n week geduld voor betrachten of naar een stad rijden. Dus scan eerst eens de dagelijkse luxe welke wij hier hebben (goed sanitair en geen gaten in de weg b.v.) voordat je naar elders vertrekt.

Dapper van je dochter trouwens, stukje ervaring zeg maar.

Unsinkable-Sam | 29-12-22 | 00:43

@Unsinkable-Sam | 29-12-22 | 00:43: tegenwoordig is glasvezel in Frankrijk bijna overal geïnstalleerd ( of mogelijk). 36 euro per maand 2 GB) , inclusief telefoon en franse tv. )
2e huizen van Hollanders hebben.vaak een 4G ether verbinding.

FrankOngerust | 29-12-22 | 01:17

Portugal is wel ver weg.

En tóch EU.

En, wellicht nog erger, ook de euro.

Voor de komende tijd wellicht interessant maar op termijn lonkt Zuid Amerika.

Zomaarwat | 28-12-22 | 23:32

Niks mis met een vrijstaand huis aan een bos in een Franse provincie hoor. Lekker rustig wonen , vriendelijke buren ( omdat je goed Frans spreekt....), heerlijk weer , lekker en betaalbaar eten, veel lagere belastingen ( zodat je echt van je pensioen kan genieten), geen wokies nabij

Alleen al het idee dat je geen cent meer aan die linkse idiotie van die liegende Prutte en de extreem linkse WEF heks Kaag meer betaalt , is heerlijk....

De emigratiebeurs zal dit jaar nog wel drukker bezocht worden.
Steeds meer Nederlanders en Vlamingen verkopen hun huis en emigreren . Vive la vie :-)

FrankOngerust | 28-12-22 | 23:30

Ik verwacht met de huidige huizen problematiek dat er in de toekomst meer Nederlandse enclaves gaan ontstaan in het buitenland. De jeugd zal wel moeten emigreren willen ze een eigen huis hebben. Misschien niet eens zo erg om in een Nederlands dorp in het buitenland te wonen. Beter klimaat, lagere lasten, beter eten. Meer ruimte en natuur, Minder drukte en medelanders.

Meuntjes | 28-12-22 | 22:52 | 1

De jeugd hoeft niet te emigreren voor een huis en moet zeker niet emigreren voordat alles wat relevant is onderzocht is. Zoals bestaansrecht door middel van een goed inkomen. En dan de eindeloze rest nog.

dijkbewaker | 29-12-22 | 00:01

Les 1 al je wilt emigreren naar wat voor negorij dan ook, buiten de grote steden : zorg dat je niet van anderen afhankelijk bent voor je vervoer. Dat zou Tuurtje toch onderhand kunnen weten.

zwellevertje | 28-12-22 | 22:32

Leeft Van Rossem eigenlijk nog?

Komjehiervaker | 28-12-22 | 22:17 | 1

Ja maar veel te weinig op GS. Af en toe wat (zeer leesbare) flessenpost.

Duwbak_Linda | 28-12-22 | 22:26

Dunning-Kruger in vol effect, daar in Portugal. Het zou zielig zijn, ware het niet dat dit tuig vaak zo egocentrisch en theatraal is dat medelijden verspilling van moeite is.

Komjehiervaker | 28-12-22 | 22:13

Het zijn toch vaak de eenlingen met een dikke ikke die dromen van een eenzaam bestaan op een berg, merk ik. Op faecesbook lees ik dat het verschepen van hun zooi vanuit Nederland ongeveer de eerste prioriteit heeft, naast fiscaal juridisch advies, en oliebollen. Een troela spant de kroon: die wil een andere bank dan een Nederlandse, want WEF en digitale euroshisle … laat Portugal ook bij de EU te horen, maar dat hoort ze wel van haar man.

Analia von Solmsch | 28-12-22 | 22:03

Zit in Australië, wel prettig wonen en veel minder hollands gezeik..

Magmacarta | 28-12-22 | 21:59 | 1

Australië lijkt mij echt een goed land om te wonen. Een vriend woont daar, en volgens mij zit het systeem goed in elkaar.

letopuwzaak | 29-12-22 | 00:12

Minister HdJ zegt, we weten waar je woont en we komen je halen, arm voor arm.
Dus mijn vriend vlucht naar Afrika en sterft daar aan Malaria.

HdJ is een hufter.

Zoethoudertje | 28-12-22 | 21:56

Wat een rare sektarischachtige bende allemaal in dat Algarve met al die vage stromingen met die goeroes. Nooit verwacht eigenlijk... Lijkt me niks om daar tussen te wonen eerlijk gezegd!

Jan, Leiden | 28-12-22 | 21:54

U neemt zichzelf mee

priwax | 28-12-22 | 21:45

"zij die over zee trekken, veranderen van klimaat maar niet van aard
(Horat., Epist. 1,11, 27).

En dat is het probleem met mensen die het instortende Nederland verlaten: je neemt altijd jezelf mee."

Dat is ook het probleem met mensen die het instortende Midden-Oosten verlaten, of het instortende (Noord-)Afrika: ze nemen altijd zichzelf mee. En hun aard.

Peter Emile | 28-12-22 | 21:29 | 2

Zeker weten!

Jan, Leiden | 28-12-22 | 21:51

dat was dan weer niet de bedoeling om als conclusie aan te dragen. Hollanders in Canada willen drop en hagelslag. Anderen in NL willen couscous of baklava. Ook expat Indianen (uit INdia) nemen trommeltje met de lunch mee naar het werk terwijl het luxe restaurant tot veel jaloezie aanleiding geeft bij bekenden elders. Maar niks te pruimen voor de kritische expat.

AntiZanicz | 28-12-22 | 23:19

Als ik dat zo lees, dan verwacht ik dat die Nadia Duinker ergens volgend jaar zomer wel weer met hangende pootjes terugmigreert naar Amsterdam. Ik las een jaar of twee geleden in de Volkskrant een groot interview met die Duinker en nog twee van dat soort meisjes van Moederhart of zo, waarin ze inderdaad volledig tegen het coronabeleid van Mark, Hugo, en Jaap waren.

Het waren/zijn gewoon totale spoilt rotten, nihilistische, hedonistische, egoïstische producten van een vrije westerse wereld, die vanaf de Wederopbouw qua welvaart in stijgende lijn omhoog is gegaan. Iedereen, ook ik, pluk daar natuurlijk de vruchten van, en ik ben daar zeer dankbaar voor, maar al die wappies met hun 'Liefde, vrijheid, geen dictatuur!' hebben geen benul van hun geluk.

En die Duinker? Die wordt daar in Portugal met haar neus op een paar feitjes gedrukt, en zal besluiten dat het beter is het 'systeem' in Nederland - vanuit standplaats Amsterdam, op een terrasje met een glas witte wijn en een bakje olijfjes - te bestrijden.

Dr_Johnson | 28-12-22 | 21:28 | 4

@Après toi | 28-12-22 | 21:36:

Nee, echt? Nee, je maakt een grap. Toch?

Maar ja, je weet het niet meer in deze tijd. Niets is zeker, alles is mogelijk. Alles verandert. In een tempo dat ik niet meer kan bijsloffen. Zo hoorde ik laatst van een goede vriendin dat het woordje ''prima'', dat zo lang ik me kan heugen een positieve betekenis had - synoniem met 'uitstekend' - bij de jeugd een bijna negatieve betekenis heeft gekregen. Herkent iemand dit ook?

Dr_Johnson | 28-12-22 | 21:55
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
DeaconDrCrane | 28-12-22 | 21:19 | 2

Nous maintiendrons. De verantwoordelijkheden liggen hier, het hart is hier én Nederland is het waard om voor te vechten.

MickeyGouda | 28-12-22 | 21:18 | 3

Hear hear!

Roos | 28-12-22 | 21:19

Frankrijk niet iets voor u? En dan specifiek de omgeving Orange, daar komt immers uw spreuk vandaan. Goed weer, lekker eten, een overvloed aan wijn en mooie natuur. Genieten is prettiger dan vechten.

INTP | 28-12-22 | 22:33

Amen. Degenen die het hier verzieken zijn echter degenen die ook snel weg zijn als het mis gaat. Het is kortom wel instabiel en ik ben wel aan het kijken wat te doen als de burgeroorlog hier wel een keertje losbarst. Maar wellicht heb ik een te dystopische verwachting.

Zomaarwat | 28-12-22 | 23:43

Ton of white boy guilt, that's my problem
Obstacle to joy - one reason to use some drugs

UnderTheDevil | 28-12-22 | 21:11

Nou wie weet, wanneer ik mijn
AOW-gerechtigde leeftijd heb bereikt. Wie zien wel.

Deksmaat | 28-12-22 | 20:55

Boomers met campers en hippies aller lande, trek allen richting Algarve om aldaar uw rosé te drinken, uw ware natuur te herontdekken en in natuurgebieden te schijten. Het is daar alles wunderbar.

Hier is niets. U kunt hier tanken op doorreis en dat was het wel. Godspeed!

Duwbak_Linda | 28-12-22 | 20:54

Klopt, gaan een goedkoop huis kopen dat bijna in mekaar zakt, geen verwarming, water, in die zin lijkt het op Spanje, Hier vind je ook geen geluk bij geen werk, het werk gaat naar de Spanjaarden,
Koop een duurder huis compleet, zorg voor een goede tolk, wamt je moet naar veel instanties, die verdomme het om niets anders dan Spaans te spreken. Met een Arnb red je het niet. mensen nemen voor hetzelfde geld een hotel met alles erop en eraan. En dan zit je met zijn tweeen, huis op te knappen en het duurder wordt dan je dacht. Het is gewoon goed als je genoeg geld hebt of geld uit Nederland krijgt. Een familielid hebt , die je wegwijs maakt. Want zo van het ene land in het andere land geeft veel instanties aflopen, je rijbewijs vernieuwen, verzekeringen afsluiten en medische zorg . Heb je dat allemaal, leef je als een god in Spanje of Portugal. Dan heb je een mooi huis , zwembad, maar vooral inkomen, meestal pensioen uit Nederland, verder heb je Nederland niet meer nodig, belasting betaal je in Spanje.
Maar koop geen huis onder de 350.000 euro, want zijn allemaal krotten of illegaal. Dan komt de terugkeer naderbij, geld raakt op en het nieuwe , het optimisme is zoek, zorgen komen ervoor in de plaats. En dan kom je jezelf tegen. Zelf heb ik een kant en klaar huis, groot en veel grond. Een dochter die me hielp bij instanties . Nu twaalf jaar Spanje, ken het land en de mensen een beetje. Boven me wonen nu Engelsen in een krot op illegaal stuk .
Heb ze gewaarschuwd, maar toch gekocht, tot straks de gemeente erachter komt, dan is het huis afbouwen afgelopen, krijgen ze 12 jaar schuld te betalen van de oude eigenaar, aan grondbelasting. Zolang geen adres, geen NIE nr, zonder dat kan je niets, geen medische zorg en werk niet te krijgen. Portugal is niet veel anders dan Spanje, alleen zonder hippies, maar internationaal, uit alle landen woont hier, Fransen, Zwitsers, Engelsen etc. dus mijn waarschuwingen zijn, zorg voor voldoende geld, koop een goed huis, neem een gestor in de hand voor je belasting en laat die kijken of het huis legaal is.

gato | 28-12-22 | 20:43 | 6
-weggejorist-
Deksmaat | 28-12-22 | 21:16

ik krijg dit niet 1 2 3 samengevat hoor..

habemuspapam | 28-12-22 | 21:20
▼ 3 antwoorden verborgen

Voor de mensen waarvoor het gymnasium te hoog gegrepen was, of die hun kansen verspeeld hebben door te veel tetrahydrocannabinoltoeters:
youtu.be/JaOXc7b2YJ4

INTP | 28-12-22 | 20:43

Leuk hoor, dat vluchten, maar...
Heimwee is groter dan iedereen wil toegeven.
Zelfs Nederlanders in Den Vreemde hebben daar last van.
Zo erg dat ze vanuit het buitenland regelmatig op Nederlandse kletssites rondhangen.

Kapitein Sjaak Mus | 28-12-22 | 20:38 | 4

inderdaad zijn de buitenland gegevestigden een plaag. Merkwaardig is dat ze zeggen dat ze blij zijn elders te zijn maar dagelijks de krant uit Nederland lezen.

AntiZanicz | 28-12-22 | 20:52

@gato | 28-12-22 | 20:48:
Je bent lief, gato.
Ziet het goede in de mens.
Kan een cynische ouwe zeeman nog wat van leren.

Kapitein Sjaak Mus | 28-12-22 | 20:59

@Kapitein Sjaak Mus | 28-12-22 | 20:59: Dank je wel, mijn kapitein.

gato | 28-12-22 | 21:08
▼ 1 antwoord verborgen

Je kunt het beste naar Afrika emigreren, dan kan je altijd nog terugvluchten.

Mr_Natural | 28-12-22 | 20:35 | 3

Terugvluchten of met 1 telefoontje, je net buiten de kust op laten halen.

TheseDays00 | 28-12-22 | 20:42

het vestigingsbeleid ter plekke is niet zo gunstig voor blanken. ook ben je je leven niet zeker omdat je als wandelende portemonnee zien.

AntiZanicz | 28-12-22 | 20:51

.. en met de zekerheid dat je asiel krijgt

habemuspapam | 28-12-22 | 21:22

Yep, het artikel komt neer op de laatste zin. Mensen die Nederland verlaten om op zoek te gaan naar een nieuwe toekomst falen omdat Nederland niet het probleem is maar zijzelf. Dat is echter een waarheid die te onaangenaam is om aanvaard te worden. Zoals die keer dat ik een collega die tig keer per jaar op reis ging vertelde dat hij dat deed om de leegte in zijn bestaan te vullen. Toen was ik natuurlijk de boosdoener. Uiteraard. Hij bleef echter met zijn probleem zitten. Net als degenen die naar een verjaardag 'moeten', met hun eega 'moeten' vrijen en op bezoek 'moeten' gaan bij hun schoonouders. Als ik het zo opschrijf lijkt het absurd, maar let er maar eens op hoe vaak men er over klaagt dat men iets moet, zonder de oorzaak aan te geven van het moeten. De sociale keurslijf. De zelfopgelegde sociale keurslijf. En dan zijn we weer bij het uitgangspunt: je bent je eigen probleem.

Albert61 | 28-12-22 | 20:34 | 9

Ik heb nooit de aandrang gevoeld om te emigreren. Maar áls ik het al zou doen, zou ik niet verder gaan dan België, Duitsland of Luxemburg.
Er is best veel, en eigenlijk steeds meer, dat me tegenstaat in de Nederlandse politiek, in een deel van de Nederlandse bewoners en vooral ook de niet-Nederlandse bewoners. Maar door de bank genomen vind ik Nederland één van de weinige landen ter wereld waarin het prettig leven is.

Peter Emile | 28-12-22 | 21:44

@nobodiesunmighty | 28-12-22 | 21:40: Geniet er elke keer van. Motor opzadelen en opstappen, blijft iets magisch.

Maar waarom @Albert61 er iets tegen heeft dat anderen met reizen een eventuele leegte proberen te vullen is mij een raadsel. En dat dan zo expliciet willen melden.

djeemsbontjas | 29-12-22 | 06:58
▼ 6 antwoorden verborgen

Is ook zo met bijvoorbeeld Cesmo in Hongarije, een enclave waar meer dan 250 Nederlanders wonen www.ad.nl/nieuws/nederlanders-verkass...
Je verhuist dus naar een ander land om daar op dezelfde manier verder te leven. Denk dat velen de taal niet eens machtig zijn en nooit zullen zijn. Je bent daar dus eigenlijk dat waar je Nederland voor ontvlucht bent. Verhuis je naar een ander land dan lijkt mij de taal leren, integreren en uiteindelijk assimileren de beste weg naar succes.

Sinterbikske | 28-12-22 | 20:31 | 4

@Nuuk | 28-12-22 | 20:36: men doet veel hetzelfde, reist de aanbevelingen van Lonely Planet af. Dat is al decennia zo. De authentieke ervaringen zijn maar spaarzaam te vinden of men laat die niet eens gebeuren.

AntiZanicz | 28-12-22 | 21:12

Dat zijn dan ook juist de plaatsen waar je ver vandaan moet blijven. Woon nu een tiental jaren in Hongarije en kan zeggen dat alles anders is. Hier wonen geen landgenoten de enkele die ik hier ontmoet heb zijn weer vertrokken toen de spaarcenten op waren en een B&B toch niet zo'n goed idee bleek te zijn. Krotten kosten hier niets maar realiseer dat bouwmaterialen hier duurder zijn dan in Nederland. En dat veel zaken door een vakman aangelegd moeten worden anders geeft de verzekering niet thuis bij problemen. Zorg voor een paar goede gelijkgestemde Hongaarse vrienden en vriendinnen die Engels of Duits spreken waar je op kunt bouwen. Zeker op het platteland ziet men jou vaak als een wandelende portemonnee. Je blijft buitenlander en zal nooit als Hongaar gezien worden en dat hoeft ook niet. Accepteer dat. Pas dan kan je verhuis succesvol zijn.

I.Q. NUL | 29-12-22 | 01:27

@I.Q. NUL | 29-12-22 | 01:27: Mooi advies!

Sinterbikske | 29-12-22 | 01:44
▼ 1 antwoord verborgen

Uiteindelijk vlucht je bijna altijd voor jezelf.

Après toi | 28-12-22 | 20:25 | 5

@Après toi | 28-12-22 | 21:20:
Wat mooi! Als ik maar mee mag. (Over enige tijd:))

letopuwzaak | 28-12-22 | 23:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Murder mountain,maar eens opzoeken op Netflix.

einstein brain | 28-12-22 | 20:24

Moederhart, de dwaze moeders van Nederland, maar dan wel in negatieve zin. Blijft verbazingwekkend dat intelligente vrouwen zo van het padje kunnen raken.

Spring Bruissteen | 28-12-22 | 20:22

Nederlandse vluchtelingen spreken binnen 3 maanden de taal van hun nieuwe land
Uno bira bitte

RickTheDick | 28-12-22 | 20:18 | 3

Nope. Die gaan bij elkaar zitten en koesteren Nederlandse tradities. Oude buurvrouw van me vertrok naar Thailand. Zit daar gewoon met 100 andere kaaskoppen op een soort resort met z’n allen. Komen er niet vanaf. Spreken de taal niet. Vinden de lokale bevolking handig als bedienden maar verder graag patat met kroket, Heineken bier, Sinterklaas vieren met zwarte pieten en Nederlands praten. Al twintig jaar. Minstens. En zo zitten ze overal. Grote bek over ‘buitenlanders’ in NL die zich niet aanpassen, vervolgens vertrekken naar het buitenland en exact hetzelfde doen maar dan in het kwadraat. Vreselijke lui.

YoMoms | 28-12-22 | 20:49

@YoMoms | 28-12-22 | 20:49: Zolang ze niet oude vrouwtjes op straat beroven, of pinautomaten opblazen met gevaarlijke explosieven, geef ik ze het voordeel van de twijfel.

Après toi | 28-12-22 | 22:01

Zij die in Drenthe wonen groeten u.

Duwbak_Linda | 28-12-22 | 20:15 | 24

@Après toi | 28-12-22 | 23:18: Dat blijkt wel weer. Rector was toen De Wit...

Pardoes | 28-12-22 | 23:40

@Après toi | 28-12-22 | 23:44: Precies! En de laatste ook mijn leraar Latijn. Misschien waren we wel klasgenoten.

Pardoes | 28-12-22 | 23:49
▼ 21 antwoorden verborgen

Alleen doen als je zelfvoorzienend kunt zijn. En als je kinderen hebt is dat al gauw een probleem.

UnderTheDevil | 28-12-22 | 20:11

Door de globalisering trekken de hippies nu naar Portugal en niet meer naar Grolloo of Helenaveen.

MeppieRocks | 28-12-22 | 20:08 | 2

Prima, het is hier al druk zat en havermelk hebben we ook niet.

Duwbak_Linda | 28-12-22 | 20:37

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl