Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Nee nee nee. Barbara Baarsma, Jan-Jaap van der Wal en Huub Stapel willen een KIESDREMPEL

Krijgen we dit weer 

neeee

Populistisch anti-populisme, kent u die uitdrukking? Je ziet het steeds vaker tegenwoordig: mensen, met wie alles goed gaat, die zich erover verbazen dat mensen, met wie niet alles goed gaat, niet de hele dag dankbaar aan het applaudisseren zijn over dat er toch zo veel goed gaat in dit land. En dan gaan ze domme plannen tegen domme mensen bedenken. Nu dit weer. U stemt op de verkeerde partijen en daarom moet er van Barbara Baarsma (ja echt, die vrouw van de CO2-budgetten die zich eerder met laffe kutsmoesjes terugtrok uit het idiote maatschappelijk initiatief HerstelNL, doet gewoon weer mee aan een idioot maatschappelijk initiatief), Jo Ritzen (wie?), Jan-Jaap van der Wal (hahaha), Huub Stapel (neeee niet Huub!) en nog allemaal prominente dombo's een kiesdrempel komen. Volgens mensen die er verstand van hebben is dat een slecht plan, maar dat is nou net het mooie van anti-populistisch populisme: dat maakt helemaal niet uit. Gewoon een beetje schande roepen, spugen op gewone mensen, boze Volkskrantcolumns typen en je bijdrage aan het maatschappelijk debat is weer geleverd. Namens de maatschappij: bedankt!
WEET U WIE OOK: Een kiesdrempel wilde?

Reaguursels

Inloggen

Nou, ik heb er ook verstand van en ik ben voor. Dat gedoe met afsplitsingen en fracties van 1 personen slaat gewoon nergens meer op: Als iemand in dit land een scheet dwars zit start er weer een nieuwe partij met exact de zelfde overtuigingen als een reeds bestaande, + één nieuwe. Coalitievorming (echt nodig, anders opportunistisch apenland met mega begrotingstekort in no-time) wordt schier onmogelijk, en al die nieuwe partijtjes willen natuurlijk wel gehoord worden, dus spreektijd, mega debatten, beledigingen en -in algemene zin- veel, heel veel dom onderbuikgelul uit mensen die te stom zijn om te poepen, zoals die randdebiel van een Baudet. (Heeft de twijfelachtige eer gehad om bezwaar op zijn proefschrift te krijgen, gebeurt normaal echt NOOIT)
Een kiesdrempel van 5 zetels lost heel veel van deze nutteloze en geldvretende onzin op, en zorgt er ook nog voor dat onze democratie zichzelf niet van binnenuit opblaast. Daarna nog even het onderwijsprobleem oplossen (blijkbaar leveren we nu mensen af die te dom zijn om te snappen waarom het dom is om op een idioot als Baudet te stemmen), en we kunnen weer 100 jaar voort.

Homer P. Simpson | 13-12-22 | 08:27

Het huidige kiesstelsel past zooooo bij Nederland. Iedereen moet vertegenwoordigd zijn, een stem hebben, maar het resultaat is een bijna niet te besturen land en regeerakkoorden waar je niet voor gekozen hebt.
Ik ben dus voor een kleine kiesdrempel, liefst iets van 6%.
-

Bernhard de II | 13-12-22 | 07:53

Er mankeert wel meer aan de Nederlandse staatsinrichting dan een niet goed werkende 2e kamer. De verdeling van bevoegdheden over rijk, provincie, gemeenten, waterschappen en samenwerkingsverbanden tussen al die organisaties. Maar zolang er een regering is die uitgaat van macht en niet van democratisch regeren is ieder voorstel zinloos.

Schadenfreude | 13-12-22 | 07:39

Dat plan voor een kiesdrempel kan wel eens in het gezicht van de initiatiefnemers ontploffen. Immers partijen als PvdA, CDA, Bij1, Denk, Volt, die waarschijnlijk op hun sympathie kunnen rekenen zouden daar wel eens onder kunnen uitkomen, terwijl door hen als "populistisch" geafficheerde partijen als BBB, PVV of wat er in de toekomst nog bijkomt ruim boven die drempel kunnen eindigen. Een grote VVD erbij en deugend Nederland plus radicaal Links heeft niets meer in te brengen. Althans, in het parlement. Maar goed, als ze het willen...

batvoca2 | 13-12-22 | 06:29

Er zijn meer mogelijkheden zoals een directe afspiegeling van de grootste partijen die verplicht! samen moeten regeren. Voor een meerderheid tel je gewoon de gewonnen zetels bij elkaar op tot een meerderheid. Dan komen al die relatief grote partijen ook aan bod die niet mee mogen doen. tegelijkertijd moeten al die extra baantjes op dezelfde manier door de mixer. Afgelopen met de PVDA, CDA enz burgemeesters, NPO, en alle andere doorgeefbaantjes van: " wij voeden het volk op want het volk is te dom om op de juiste partijen te stemmen" Te dom om te weten wat goed voor ze is. Die eeuwig durende betutteling afgelopen daarmee.
Nou zullen een aantal zeggen: onmogelijk want dan moeten vijanden elkaar opeens leuk vinden. Hoe los je weg uit de EU op met de EU brengt alleen maar voorspoed. Of grenzen dicht ten opzichte van alle grenzen open. Huizen gaan niet naar de burgers van dit land maar naar nieuwkomers. (wat helemaal super super krankzinnig is. Onder ede en ik beloof moeten ze ons dienen in de praktijk laten ze iedere burger van dit land gewoon verrotten) Wil een partij niet met zijn vijand regeren? ook goed dan worden de zetels verdeeld onder de partijen die wel mee willen doen. Dan even afwachten of gezond verstand de boventoon gaat voeren of allerlei droombeelden die ze nu nastreven wat miljarden en miljarden mag kosten.
150 zetels is ook veel te veel. 100 is meer dan genoeg. En een veel kleinere overheid die gewoon praktische zaken doet en meer niet. Natuurlijk allerlei haken en ogen en dit zet je niet op 1a viertje in elkaar. Het gaat om dit achterlijke EUSSR systeem op te blazen (beeldspraak) en betere bestuurders die gewoon doen waarvoor ze betaald worden. Het corrupte zooitje in Brussel mag behoorlijk afslanken en de macht over alles en nog wat moet weer terug naar waar het vandaan kwam. Op een aantal details na.

dijkbewaker | 13-12-22 | 01:59

Het Kwaad slaapt nooit, dat zie je wel weer aan zo'n actie.

Tarak | 13-12-22 | 00:45

Eerst maar een een gekozen burgemeester.

Jan de Vries | 13-12-22 | 00:09

Vaker verkiezingen, eens per jaar bijv. Dat klaart ook even de lucht.

Schilder58 | 12-12-22 | 23:26

De schandelijke vertoning in ons nepparlement is een doorn in mijn oog. Een kiesdrempel van 5% heeft in (West-)Duitsland na een stormachtig begin, er lange tijd voor gezorgd dat er maar twee grote partijen waren (CDU/CSU en de SPD) waardoor de kleine derde, de FDP bepaalde wie regeerde (detail er is ook een Deen in de Duitse Bundestag, de SSW). Eerst kwamen die Grünen er bij in de 80er jaren, na de Wiedervereinigung ook de SED <BS> Die Linke, en de afgelopen jaren de AfD. Het mooie van het Duitse systeem is de verdeling van Direktmandaten (kieskringen/constituencies) en proportioneel (iets wat ik in NL ook graag zou willen zien). Een kiesdrempel zou niet voor de Direktmandaten hoeven te gelden. Daarmee zou het probleem van de SGP opgelost kunnen worden (kieskring Staphorst, Spakenburg etc), en Den Haag heeft dan de Mos. Burgemeesters en commissarissen dienen uiteraard gewoon gekozen te worden - nietwaar Dedain66?

Louter Leuter | 12-12-22 | 23:18 | 1

Geen slechte oplossing. Ik kan mij nog herinneren dat de FDP de 5% niet haalde en dus aan de bak moest om terug te komen in de Bondsdag.

Basil Fawlty | 13-12-22 | 04:17

Niks kiesdrempel. Onze democratie begon ooit met precies 100 Kamerleden = 100 eenmanspartijtjes. Dat waren er dus 80 meer dan de huidige 20 en dat ging prima. Het idee was dat elk kamerlid "zonder last of ruggespraak", stemde voor wat hem het *beste* leek.

"Het beste"; dat doet tegenwoordig aandoenlijk aan. Voor de kamerleden van vak k is kamerlidmaatschap slechts een goedbetaalde wachtkamer voor de baantjescaroussels. Ze hoeven het kabinet niet te controleren; en ze hoeven geen enkele zin te lezen uit de wetsvoorstellen waar ze blind voor stemmen. Omdat ze als tassendragers van het kabinet geen reet te doen hebt kunnen ze bovendien flink bijklussen, geen haan die er naar kraait.

Die mentaliteit verneukt onze huidige democratie. Niet het bestaan van een paar kleine partijtjes, maar de antidemocratische houding van een paar relatief grote partijen. Die ook als ze electoraal flink verliezen vol op het pluche blijven plakken. Dankzij de door henzelf gecreëerde baantjesmachines.

Ondertussen wordt het parlement structureel niet, te laat of verkeerd voorgelicht (=voorgelogen). En ondertussen wordt de oppositie structureel tegengewerkt met lastercampagnes, schijnprocessen en cordons sanitairs. Ondertussen is elke vorm van transparantie uit het beleid verdwenen omdat tientallen gekozen en ongekozen bestuurslagen en hun ontelbare adviseurs, zelf geadviseerd door actiegroepen en buitenlandse dictators over elk plasje mee beslissen. Daarom is er nooit iemand verantwoordelijkvoor structureel falend beleid. En ondertussen saboteren overheid en kabinet elk wob/woo verzoek daarover.

Maar o o o wat zijn die paar kleine partijtjes toch een groot probleem.

Dandruff | 12-12-22 | 23:09 | 2

Eensch ...

vlotterik | 12-12-22 | 23:12

Naast de politieke besluitvorming is de inhoud van de middenpartijen bagger. D66 is de meest regenteske partij van NL, de PVDA heeft een hekel aan de arbeider, het CDA zoekt haar heil in de stad en de VVD handelt niet naar de eigen liberale beginselen. En dan nu beginnen over een kiesdrempel. In plaats van de potentiele politieke concurrentie bij voorbaat uit te schakelen kunnen de middenpartijen beter een cursus introspectie volgen. Waarom hebben wij z' on versplinterd politiek partijlandschap. Een kiesdrempel is symptoombestrijding.

therealbraindump | 12-12-22 | 23:32

Jo Ritzen is een vroegere minister van Onderwijs. Ik meen dat hij ervoor verantwoordelijk is dat in onze universiteiten nu Dunglish de voertaal is.

MAD1950 | 12-12-22 | 23:03 | 1

Een Delftsche ingenieur voor de Portemonnee van de Ander.

Louter Leuter | 12-12-22 | 23:21

Kiesdrempel is een wat harde grens. Op Curacao is een systeem dat nieuwe partijen een paar maanden voor de verkiezingen een stemronde doen waarbij ze een bepaald minimum aantal stemmen moeten halen om mee te mogen doen. Dat Vind ik ook wel een aardig systeem. Je blijft dan alleen wel kans houden dat bij de echte verkiezingen die club toch maar 1 zetel haalt en zo hou je mogelijk veel splinters in je 2e kamer.

Gele Beer | 12-12-22 | 22:49

Goed idee zeg! Maar dan van tien procent dat ruimt lekker op.

Beste_Landgenoten | 12-12-22 | 22:44 | 1

Dus nog meer van de huidige ellende?

NUik | 13-12-22 | 08:01

In tegendeel. Doe mij maar minimaal 150 verschillende partijen. Dan geraken we hopelijk wat van die idiote partijdisipline kwijt.

Ram_Ram | 12-12-22 | 22:31 | 2

Dan krijgt u 150 verschillende partijdisciplines. Bedenk goed wat u wenst.

Red shirt | 12-12-22 | 22:41

@Red shirt | 12-12-22 | 22:41: helemaal juist. En die gaan aansluitend stemmen gelijk een democratie werkt

Ram_Ram | 12-12-22 | 22:55

Ik wil een drempel die domme mensen ervan weerhoud om te stemmen. Kan dat ook?

Anaal_Geweten | 12-12-22 | 22:24 | 1

Inderdaad, mensen die op het partijkartel (VVD66CDAPvdACUGLVolt) stemmen zijn dom en moeten daarvan weerhouden worden.

MAD1950 | 12-12-22 | 23:07

Dit voorstel van een kiesdrempel dient de belangen van de middenpartijen en het zittende establishment. Het was pas echt nieuws geweest wanneer Barbara Baarsma cum suis met een voorstel waren gekomen voor een bindend wetgevend referendum, maar dat tast de positie van de zittende macht natuurlijk teveel aan.

therealbraindump | 12-12-22 | 22:23

Ik ben voor. Doe maar 5% ofzo. Lost zoveel problemen op.

BasBr | 12-12-22 | 22:11

Daar heb ik geen last last van. Ik heb deze eeuw nog niet een keer gekozen. Mijn drempels zijn degenen uit wie ik kan kiezen. Er zit er niet eentje tussen waarvoor ik mijn bed uit kom, laat staan dat ik er een kruisje voor zet. De politici zijn hun eigen kiesdrempels, of ze er nou voor zijn of tegen. En dat zullen ze ongetwijfeld met me oneens zijn. Een reden temeer om niet op ze te stemmen.

Albert61 | 12-12-22 | 22:08

Goed idee, leg de drempel op 10 zetels. Zijn we in 1 keer van GL, PvdA, CDA en hopelijk D66 af.

Phantomas | 12-12-22 | 22:04

Maak mij maar Dictator van de NPO - dan zal ik de mensen eens goed indoctrineren met mijn propaganda.

HogeNood | 12-12-22 | 22:04

Het is nog maar de vraag of de partijen voor een kiesdrempel binnenkort de kiesdrempel zelf halen.

B.agger | 12-12-22 | 22:04

Ik wil ook en kiesdrempel. maar wel met terugwerkende kracht tot het moment dat D66 hierdoor niet in de kamer zou komen. Dus direct al het geld dat aan D66 politici is uitbetaald terugvorderen en alle D66 ministers en staatsscecretarissen aanpakken omdat ze dus staatsrechtelijk illegaal bezig waren.

Goofy Goofball | 12-12-22 | 22:02

Je kunt ook het aantal zetels in de kamer terugbrengen naar 50. Heb je ook een kiesdrempel van 2%

Hadena | 12-12-22 | 21:58

Geen kiesdrempel, maar verbod voor mensen die uit een partij in de kamer stappen, om voor zichzelf te beginnen.

bqbq | 12-12-22 | 21:54 | 2

U wilt me terugwerkende kracht GW eruit knikkeren? En zijn collega-malloten die geeneens lid kunnen zijn? Ik moet bekennen: dat klinkt verleidelijk.

Red shirt | 12-12-22 | 22:00

Dat gaat tegen Thorbecke in. Partijen bestaan niet in zijn huis.

Louter Leuter | 12-12-22 | 22:10

Och och, hoe doorzichtig. Eerst is men 30 jaar bezig om zoveel mogelijk versplintering te krijgen (macht van getal weg). En nu het zover is, gaan ze voor de kiesdrempel. En dat laten ze dan de nieuwe lichting 'bedenken'. Zal mijn tijd wel duren.

Joyce | 12-12-22 | 21:53 | 1

Met name D66 was zo voor voortgezette individualisering.

HogeNood | 12-12-22 | 22:06

Want het zijn de kleiner partijen die verantwoordelijk zijn voor de kinderbijslagaffaire, die de stikstofproblemen op hun beloop hebben gelaten, die de forse toestroom van asielzoekers niet aanpakken, en die de wooncrisis hebben veroorzaakt? Of hoe werkt dat in de hoofden van dat soort lui?

Sqbar | 12-12-22 | 21:51 | 2

Zo dus. Lees hun visie maar.

Dr. Blechtrummel | 12-12-22 | 22:05

@Dr. Blechtrummel | 12-12-22 | 22:05: Het zijn toch steeds de coalitielaven die blijven instemmen met de plannen.

Sqbar | 12-12-22 | 22:28

Volledig mee eens. Begint een flauwekul vertoning te worden in ons parlement.

DieKatze | 12-12-22 | 21:50

Er zijn teveel partijen, te veel 1 issue partijtjes.
Politiek is heel gecompliceerd geworden.
De kleinere snappen nog niet eens de helft van wat er besproken wordt.
En voor wie is dat gunstig?
De overheden en hun ambtenaren.
Die hebben al veel van de macht en ze maken lekker veel ingewikkelde rapporten zodat ze macht houden.
Als we hier 7 of 8 partijen hadden i.p.v. 25 ,hebben de Kamerleden meer tijd de regering te controleren en met betere wetsvoorstellen te komen.
Dat is beter dan naar het geneuzel te luisteren waar veel kleine clubjes nu mee bezig zijn.
De grote problemen waar nu mee gekamd wordt worden niet kleiner door die kleine clubjes.
Misschien is het geen slecht idee want we hebben nu een partij voor ouderen,voor dierenliefhebbers, voor moslims, voor EU fielen, voor boeren, voor gefrustreerde zwarte mensen, voor fanatieke protestanten en nog wel het een of ander.

pejoar | 12-12-22 | 21:48 | 4

Als we 7 of 8 partijen hadden in plaats van 25. Dan hadden de 4 partijen in de coalitie hun de andere 3 of 4 partijen het onmogelijk gemaakt om hun taak als controlerende macht uit te voeren. Of je nu 1 oppositie partij heb of 30. Als het kabinet gewoon geen openheid van zaken geeft, liegt, bedriegt, verzwijgt, ontkent, vergeet, onvolledig deelt, achter houdt en pas 1 uur voor de deadline het miezerige stukje informatie dat ze wel delen geeft, dan maakt het dus he-le-maal niet uit of je 2 of 100 oppositiepartijen hebt.

peterdh | 12-12-22 | 22:00

@HogeNood | 12-12-22 | 21:50:
Je moet het spel zelf kunnen spelen anders kan je het niet zinvol uitbesteden. Ik zie liever Rijkswaterstaat ook projecten zelf uitvoeren en zeg de helft uitbesteden.

Louter Leuter | 12-12-22 | 22:14

@peterdh | 12-12-22 | 22:00: Als we 7 of 8 partijen hadden in plaats van 25 dan waren er geen 4 partijen nodig om een meerderheid te vormen.

koeberg | 12-12-22 | 22:43
▼ 1 antwoord verborgen

Wel een goed plan, denk , bijeen , d66 , pvda , groenlinks , cu , sgp , wappies van fvd, allemaal weg. Klinkt fantastisch.

Hellsmurfje | 12-12-22 | 21:45 | 2

Volt niet te vergeten....

bqbq | 12-12-22 | 21:51

Ik woon deels in een land waar een sterke leider de boel bestiert. Geloof me, dat wilt u niet in uw NL.

Red shirt | 12-12-22 | 21:56

Gewoon iedere vier jaar een staatsgreep volgens een tevoren opgestelde Grondwet - heerlijk.

HogeNood | 12-12-22 | 21:42 | 1

Die ja!
Uitzenden op RTL7, "alles wat mannen willen".
(of is die zender ook al opgeslokt door de TROS?)

nobodiesunmighty | 12-12-22 | 21:50

Barbara Baarsma, bekend van het absurde plan om schoolkinderen stemrecht te verlenen en tegelijkertijd het stemrecht van wel belastingbetalende burgers vanaf de leeftijd van 60 jaar, te ontnemen. Nu een democratie ondermijnende kiesdrempel? Neen, dank u. Laten die lui zich sterk maken voor verandering van de kieswet door riante wachtgelden te versoberen, zoals dat van PvdA-lijsttrekker Ploumen die na de kabinetsinstallatie rap aan haar stutten trok, gelijk haar voormalige collega-lijsttrekker Halsema 10 jaar geleden ook al flikte. Eveneens zet het meer zoden aan de dijk om in de kieswet vast te laten leggen dat om versplintering tegen te gaan, van partij splitsen naar eenmansfractie slechts is toegestaan, indien de politicus voldoende aantal stemmen behaalde voor minimaal één zetel, zo niet, dan behoort de zetel toe aan de partij.

drs.Nee | 12-12-22 | 21:37

De drempel moet zijn:

- Indien de regeringspartij kiezersbedrog heeft gepleegd wordt deze uitgesloten van deelname voor de komende 4 jaar.
- Indien de regeringspartij minder dan 50% heeft uitgevoerd van het programma wordt deze uitgesloten van deelname voor de komende 4 jaar.
- Indien de regeringspartij geen belastingverlaging heeft gerealiseerd wordt deze uitgesloten van deelname voor de komende 4 jaar.

Lijkt me een mooi startpunt en streven en zet de partijen op scherp..

Stonecity | 12-12-22 | 21:33 | 6

U wil meer ambtenaren?

nobodiesunmighty | 12-12-22 | 21:50

Een van de gruwels van dit kabinet is dat ze juist zo hakkerig vast blijven klampen aan het regeerakkkoord. Er wordt gekozen. Mensen kiezen voor een of meerdere onderdelen uit het verkiezingsprogramma, vervolgens worden de partijen gekozen en worden een, meerdere of alle punten uit het verkiezingsprogramma via koehandel en handjeklap aangepast, geruild of laten vallen, alles om in het pluche te geraken. *dat* wordt vastgelegd in het regeerakkoord (die niet datgene waar mensen voor gestemd hebben), en vervolgens wordt daar op geen enkele mogelijkheid meer verandering in gebracht en wordt het dikwils als excuus gebruikt: Hoe sterk de argumenten van de oppositie ook zijn, ze vallen gewoon terug op: "Tja dat hebben we nu eenmaal afgesproken in het regeerakkoord" Alsof dat een in steen gebeitelde opdracht van God is waar nooit meer van afgeweken kan worden.

peterdh | 12-12-22 | 22:05

Als drie partijen een regering vormen dan kan van elk van die partijen geen 50% van hun verkiezingsprogramma worden uitgevoerd.
Uw voorstel houdt automatisch in dat regeringspartijen worden uitgesloten van kabinetsvorming. Ongeacht hun functioneren.

koeberg | 12-12-22 | 22:47
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Ben_Je_Dom_Ofzo | 12-12-22 | 21:33 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Zo een deel van de gekozen volksvertegenwoordigers in de oppositie wordt gedwongen, zullen er tegendruk-partijtjes blijven komen die beloven dat - mochten ze ooit groot worden - ze het volk geven wat het volk nodig heeft.
Maar dat gebeurt nooit, want Nederland is een conservatief land dat op conservatief CVVD66A stemt.
De puinhoop zit 'm daarom in CVVD66A, want zij hebben de macht over de regeerakkoorden en zij praten met de ministeries.

zeurmachine | 12-12-22 | 21:33

Zielige mensen newspeak dubbele democratie met extra stemmenrecht?

bitterpete | 12-12-22 | 21:31 | 3

Hoe leiden we de zieligheidstaxateurs dan op?

HogeNood | 12-12-22 | 21:34

@HogeNood | 12-12-22 | 21:34: /daar mogen ze zelf met weer dubbel stemrecht over beslissen. Lijkt me een mooie taak voor professor (kuch) Wekker.

bitterpete | 12-12-22 | 22:00

Voer dan ook meteen een gekozen burgemeester in. Het is toch te geloven hoeveel PvdA burgemeesters er zijn terwijl de partij zelf op sterven na dood is. In de politiek geldt, maar niet alleen daar, dat hoe hoger je komt hoe minder je hoeft te weten. Het gaat er niet meer om wat je weet maar wie je kent.

quigg | 12-12-22 | 21:31 | 4

Een burgemeester is geen politicus. U wilt toch ook geen gekozen commissaris van politie of een gekozen brandweerman?

Red shirt | 12-12-22 | 21:40

@Red shirt | 12-12-22 | 21:40:-
Waarom niet?

HogeNood | 12-12-22 | 21:45

@HogeNood | 12-12-22 | 21:45: Omdat we dan binnen de kortste keren opgezadeld zitten met Jantje Smit of Andre Hazes jr.

Red shirt | 12-12-22 | 21:52
▼ 1 antwoord verborgen

Jullie reaguurders doen gewoon allemaal moeilijk omdat jullie narcistischer zijn dan gemiddeld.

HogeNood | 12-12-22 | 21:29 | 4

Dat is niet moeilijk doen, wij hebben gewoon gelijk, allemaal en ieder voor zich.

quigg | 13-12-22 | 06:26
▼ 1 antwoord verborgen

"if stem is links then ongeldig" lijkt me mooi begin.

Lorejas | 12-12-22 | 21:27 | 1

Dit lijkt me de enige juiste kiesdrempel.

Gaat het niet dan? | 12-12-22 | 21:40

Wanneer je het spel dreigt te verliezen veranderen we gewoon de regels.

Super Grover | 12-12-22 | 21:23

Ik ben meer voor een slachtofferdrempel waar Denk en Sylvaantje niet bovenuit kunnen komen.

Wilde Slechtdoener | 12-12-22 | 21:21

-Maak geen gebruik van partijen.
-150 kandidaten met de meeste stemmen komen in de Tweede Kamer.
-Tel de verkregen stemmen van deze 150 kandidaten bij elkaar op.
-Deel van iedere kandidaat zijn aantal verkregen stemmen door bovengenoemde optelling.
-Vermenigvuldig boven verkregen getal per kandidaat met 150.
-De kandidaten hebben dus een verschillend stemgewicht waarmee ze over onderwerpen stemmen.

HogeNood | 12-12-22 | 21:19

Er IS al een kiesdrempel, dat is namelijk 1 zetel (1/150 van de totale stemmen). Als je een kiesdrempel zou invoeren, is een stem op een partij die niet in de kamer komt een stem op de grootste partij. De enige manier om de drempel te "verhogen" is minder zetels. Naar 100 bijvoorbeeld, dan is de kiesdrempel 1% van de stemmen. Iets anders werkt niet en is ongeinformeerd populistisch gedoe.

Mean Dean | 12-12-22 | 21:19 | 3

Daarnaast is wat zij voorstellen gevaarlijk omdat 2% ontzettend hoog is. Er zijn nu 29 zetels van partijen met 5 of minder kamerleden. Dat is toch 19% van de stemmen. Kort gezegd wil dit clubje dat 19% van de stemmers hun bek moeten houden (nog los van de mensen die nu ook op een partij hebben gestemd die niet in de kamer zit).

Mean Dean | 12-12-22 | 21:24

@Mean Dean | 12-12-22 | 21:24: Juist, dat gaat ten koste van de kwaliteit van onze parlementaire democratie. Een kleine partij als SGP zal verdwijnen. Ik zal er niet op stemmen maar het zal een verlies zijn voor het parlement.

Red shirt | 12-12-22 | 21:44

@Red shirt | 12-12-22 | 21:44: en waarom zou dat een verlies zijn?

Quantum Suicide | 12-12-22 | 23:11

Prima plan. Maar ook een die om de tien jaar opduikt om vervolgens te sneuvelen. Zal wel een grondwetswijziging voor nodig zijn, dus haalt het toch niet.

Komjehiervaker | 12-12-22 | 21:18
-weggejorist-
Willy | 12-12-22 | 21:18 | 1

Valt mij alleszins mee dat er niet gelijk voorgesteld is, Tweede Kamer zetels terug te brengen naar het aantal zetels van voor 1956. Dus 100 in plaats huidige 150 zetels of was dat iets te radicaal?

william7055 | 12-12-22 | 21:17

Ik wil een kuil. Één waar we al die droefenis inpleuren.

R. Skickr | 12-12-22 | 21:17 | 2

Kabinet Kaag 1 ?

Kruimel | 12-12-22 | 23:34

De kleine partijen zijn het probleem niet. Het zijn juist de grote partijen met hun ongrondwettelijke fractiediscipline die de beginselen van de parlementaire democratie verkwanselen.
En dat een aantal visie- en hersenloze partijleiders er niet in slagen om binnen redelijke tijd een redelijk kabinet te vormen is een heel ander probleem dat niks met kiesdrempels te maken heeft.

Schmalz | 12-12-22 | 21:16 | 1

Er zijn juist geen grote partijen bij dit stelsel, dat is het probleem. Ik snap heel goed dat je binnen redelijke termijn geen kabinet kan vormen als je met 4 partijen on de tafel moet die in beginsel niet eensch bij elkaar passen, en waarbij de achterban tevreden gehouden dient te worden, dus polderen maar. Maar ik ben ws ook hersenloos :)

Legion2000 | 13-12-22 | 03:24

Wel ja, en vanaf 16 jaar stemrecht is de volgende stap.

gestoptmetroken | 12-12-22 | 21:15

Het is gewoon tijd voor een echte dictator. Zo eentje met zo'n gigantische generaalspet en een borst vol medailles. Grote sigaar. Kunnen we er niet eentje uit Argentinië ad-interim inhuren of zo? We hebben de connecties. We zetten hem gewoon in de kamer, fuck it. Eens kijken wat zo iemand doet met dat stelletje despoten.

Zwezerik | 12-12-22 | 21:15 | 7

Dikke Ray-Ban op!

Crankhead | 12-12-22 | 21:48

Wat jammer dat Fidel Castro dood is! Die had Nederland er best bij kunnen doen.

MAD1950 | 12-12-22 | 23:27

Viva el Presidente!

Basil Fawlty | 13-12-22 | 04:13
▼ 4 antwoorden verborgen

ATTENTIE GS: linkjes op een iPad werken vaak niet:
‘Er is iets fout gegaan’ etc.

(Linkdrempel wellicht?)

Verderkijkert | 12-12-22 | 21:14 | 3

Oh ja hoor het is weer de schuld van GeenStijl.

Sinterbikske | 12-12-22 | 21:20

Is wel zo.

Verderkijkert | 12-12-22 | 21:23

Goed idee. Graag een minimum IQ van 105 voordat je mag stemmen.

Antigoog | 12-12-22 | 21:14 | 1

Dan blijft het gemiddelde IQ van de stemgerechtigden ook gewoon 100 hoor.

Bootvisser | 12-12-22 | 22:30

Wat zou kunnen is het aantal 2e kamerzetels verminderen. Scheelt ook een hoop nutteloze backbenchers.

Pierke Smulders | 12-12-22 | 21:10

Zou dat in China ook zo werken. Dat je bijvoorbeeld heel goed bent op de GuZheng en dan een Bekende Chinees (BCér) wordt en op nationale televisie je menig gevraagd wordt over dingen waar je geen verstand van hebt?

Blauwpetje | 12-12-22 | 21:08

Niks kiesdrempel. Gewoon een tweepartijensysteem. Rechts en extreemrechts.

Professor Superhirn | 12-12-22 | 21:07 | 1

Goed begin, leuk einde.

Cunts-en-kitsch | 12-12-22 | 21:13

Als men werkelijk vindt dat de huidige situatie onwerkbaar is, dan is de oplossing heel simpel: het aantal Kamerleden terugbrengen van 150 naar 100. Maar dat zullen de traditionele partijen nooit accepteren, omdat er nu eenmaal heel veel volk in hun partijen rondloopt die ook aan een lucratief baantje geholpen moeten worden.

spanarchist | 12-12-22 | 21:07 | 1

Wat mij betreft het politieke voorstel van het jaar.

Professor Superhirn | 12-12-22 | 21:08

Uiteraard willen de voorstanders van de meest magere coalitie ooit alle ongewenste meningen zoveel mogelijk buitensluiten. Want als je een mening negeert dan bestaat die niet.

HerzlichWillkommen | 12-12-22 | 21:07

Als je wilt dat mensen andere wegen gaan zoeken dan het democratisch proces om hun belangen te behartigen, moet je vooral een kiesdrempel invoeren.

Teluitjewinst | 12-12-22 | 21:06

Doe mij maar een partijendrempel; dat er nog maar 1 partij kan meedoen aan de verkiezingen. Ik heb namelijk nogal last van keuzestress

Rest In Privacy | 12-12-22 | 21:06

Als je nou niet buitensluit, en de hele Tweede Kamer formeert zelf, dan heb je helemaal geen buitensluitende kiesdrempel nodig.

HogeNood | 12-12-22 | 21:02

Lekker toch..

Kiesdrempel prima = 1 op 1 verkiezingsprogramma volgen
Zo niet, gele kaart
2 keer geel is exit kabinet

*Evil Diabolical laughter*

AldNuut | 12-12-22 | 21:01

Minimaal één zetel halen voor je het parlement in mag!

Maar nee, dit is precies zoals Ronaldo stelt: populisme, beter gezegd, elitarisme. Dit proefballonetje zal een geruisloze dood sterven wanneer de partijen die niet in de wielen gereden mogen worden, zelf die drempel niet meer gaan halen.

Juist de kleine partijen brengen volkvertegenwoordigers voort die werkelijk hun kiezers vertegenwoordigen. Noeste arbeid, serieuze vragen: daar hoef je bij de jaknikkers van de coalitie niet te komen, wel bij BBB, DENK, SGP, Haga, zelfs Simons heeft tussen haar hysterische gekrijs nog wel eens wat zinnigs geroepen en de zelfgenoegzame macht uitgedaagd. Zie bv het functie elders debat.

Nuuk | 12-12-22 | 20:58 | 2

Precies als het 'ahum' referendum

AldNuut | 12-12-22 | 21:02

Elke zin raak en ook die laatste: de arrogantie in dat "functie elders".
Ik heb dit zelf meegemaakt, gelukkig niet op mijn persoon maar er is een soort doortrapt volk dat dit hanteert en het woont en werkt opvallend vaak in de buurt van Den Haag.

LD69 | 12-12-22 | 22:01

Kiesdrempel is prima. Minimaal een IQ van 130 en bewezen prestaties (in het bedrijfsleven) op het vakgebied van de post die je bekleed.
Daarnaast geen doorschuifsysteem voor wat betreft stemmen. Als de nr 2 op de lijst 0 stemmen krijgt hoort hij/ zij niet thuis in de regering/ kader.

Andersdenkend | 12-12-22 | 20:56 | 1

Welke post? Als volksvertegenwoordiger?

SterF... | 12-12-22 | 21:03

Wel weer lachen natuurlijk.
Een bende blanke boomerachtige types die weer willen bepalen wat goed is voor “ons”
Mensen die min of meer mislukt zijn in de politiek( zie lijstje) en wat mensen die niet echt wetenschap doceren.
Denk en Bij1 zullen op hun achterste poten gaan staan en dit blanke clubje fileren.
Net wat ik zeg, de splinterpartijtjes halen het niet en opkomers als BBB en natuurlijk PVV worden gewoon uitgesloten.
Blijft over wat er altijd al was.
Het is eigenlijk een heel goor plannetje.

Ruimedenker | 12-12-22 | 20:54 | 1

Elke zin raak en vooral die laatste.

LD69 | 12-12-22 | 21:57

Ik ben tegen een kiesdrempel en hoe lastig ook af en toe met al die kleine partijen vind ik het ergens wel mooi dat zo ongeveer iedere groep in Nederland vertegenwoordigd is in het parlement. Wel zou ik een verbod op afsplitsing willen invoeren tenzij je als kamerlid zelf voldoende gekwalificeerde stemmen hebt gehaald.

rederijker | 12-12-22 | 20:53

Stel dat 80.000 stemmen genoeg is voor een zetel, dan zijn er dus blijkbaar zo veel mensen die zich door andere partijen niet vertegenwoordigd voelen en daarom op deze partij stemmen. Wat de andere partijen zouden moeten doen in een volwassen democratie is uitleggen waarom men beter op hun zou kunnen stemmen.
Maar nee, de traditionele, anti-democratische machtspartijen besluiten liever volkomen arbitrair dat bepaalde partijen niet mee mogen doen, ook al halen ze voldoende stemmen, en dat die stemmen maar bij hun opgeteld moeten worden.
Het is volkomen ondemocratisch en de zoveelste dikke vinger naar het kritischere deel van de bevolking, dus D66, CDA en VVD zullen het er wel door drukken.

spanarchist | 12-12-22 | 20:52 | 1

"Wat de andere partijen zouden moeten doen in een volwassen democratie is uitleggen waarom men beter op hun zou kunnen stemmen".
Geheel met je eens.
Nuance: bij de afgelopen TK-verkiezingen in 2021 was het halen van 69.486 stemmen genoeg voor 1 zetel. (Effectief: 70.000- stemmen is gelijk aan 1 zetel).

In feite is dit een tweede poging om de kruimels, de franje en de broodnodige vernieuwing van ons parlement om zeep te helpen:
– D66 wil koste wat kost FvD verbieden;
– Troela Baarsma en die toenmalige en geheel niet-inspirerende Onderwijs-minister willen nu knabbelen aan het bestaansrecht van de kleinere partijen;
– Let wel: dit gaat niet alleen om nieuwkomers.

LD69 | 12-12-22 | 21:32

Dat betekent Bij1 eruit en meer zetels voor hen met wie niet gepraat wordt. Slecht plan.

TheseDays00 | 12-12-22 | 20:50 | 2

Racisme.

Sjeintje | 12-12-22 | 20:52

Slecht plan inderdaad. En om meerdere redenen.
Om er eentje te noemen: onze maatschappij ontwikkelt zich hoe dan ook, ideeën binnen én tussen de generaties veranderen en een vitale maatschappij vernieuwd zich door de jaren heen. Maar er is bij de grotere Partijen op politiek gebied nooit adequate vernieuwing.
Het wordt wel met de mond beleden, maar omdat de zittende leden vrijwel nooit bereid zijn om afstand te nemen (tenzij gedwongen zoals bij het geval Pechtold) is er ook geen vernieuwing, geen anticipatie op de toekomst.
Tenzij we de kleintjes serieus nemen en in zekere zin koesteren eindigt ons politieke bestel in een zompig karrenspoor.

LD69 | 12-12-22 | 21:43

Ik ben hier op zich wel voor, maar vind dan dat naast het aantal Tweede Kamerzetels ook de vertegenwoordiging in andere organen moet worden meegewogen.

de IJsman | 12-12-22 | 20:49

Dacht even dat kiesdrempel betekende dat je over een drempel heen moest kunnen stappen voordat je mocht kiezen. My bad. Want daar wordt ook over gepraat. Maar wie bepaalt dan wat die drempel is en hoe hoog die moet worden.

Hoover | 12-12-22 | 20:48 | 2

Een toets op kennis van de actualiteiten, inhoudelijke standpunten en het staatsrechtelijk bestel. Daarnaast moet ieder verkiezingsprogramma worden doorgerekend door het CPB.

de IJsman | 12-12-22 | 20:53

@de IJsman | 12-12-22 | 20:53: Verkiezingsprogramma's zijn reclame-praatjes. VVD bewijst al 4 kabinetten Rutte dat verkiezingsprogramma's geen enkele waarde hebben.

spanarchist | 12-12-22 | 20:58

Als jan jaap van der wal dat oppert, dan weet ik al voldoende.

BrutusBosch | 12-12-22 | 20:46 | 1

Die woont toch in België?

Opco Engering. | 13-12-22 | 08:13

We hebben al een kiesdrempel.

Dat is 1/150e deel van de geldige stemmen die tijdens de verkiezingen zijn uitgebracht. Bij de laatste Tweede Kamer-verkiezingen vertegenwoordigt elke zetel een kleine 70.000 stemmen. Dát is dus de kiesdrempel.

Mensen die de kiesdrempel willen verhogen naar 3 of zelfs 5 zetels zijn:
– altijd leden van de zittende macht;
– die weten dat ze bij de volgende verkiezingen onderuit gaan;
– zogenaamd begaan met de bestuurbaarheid van NL, (ons land);
– in feite zwaar anti-democratisch;
– niet serieus te nemen in discussies over een betere democratie.

Bij de laatste TK 2021 deden er 37 partijen mee.
17 Werden gekozen.
Die huidige kiesdrempel, die werkt dus prima.

LD69 | 12-12-22 | 20:46 | 7

@de IJsman | 12-12-22 | 21:19:
Geert is lid van een partij. Dat kan u niet ontgaan zijn.

LD69 | 12-12-22 | 21:46

@LD69 | 12-12-22 | 21:46:

Een partij met twee leden, te weten Geert Wilders en de Stichting Geert Wilders.

de IJsman | 12-12-22 | 21:50

Jawel maar jij reageerde op lekgoot en die kaartte aan dat:
"Een volksvertegenwoordiger zou ook ZONDER lid te zijn van een partij verkozen moeten kunnen worden".

Duzz: GEEN lid (lekgoot ) versus WEL lid (twee keer zelfs) (IJsman).

Is nie helemaal nie hetzelfde of wel ?

LD69 | 12-12-22 | 21:56
▼ 4 antwoorden verborgen

Mogen we dan ook invoeren dat als een partij uit de kamer wordt geweerd, ook alle burgemeesters en dergelijke old boys network figuren uit hun functie worden ontheven?
Er zitten bijvoorbeeld PvdA burgemeesters, terwijl die club nauwelijks nog iets voorstelt. Ik zou veel liever een gekozen burgemeester zien, vrij van een politieke partij. Enfin, ook buiten de stadhuizen lopen er zat mensen die, bij gebrek aan gewicht omhoog gevallen zijn in de rangen en standen.
In die gevallen: bent u van die partij die onder de drempel komt dus niet langer mag meedoen? Dan krijgt u een jaar wachtgeld, wij zoeken een volgende.
Zoiets?

EEnzame SchizofrEEN | 12-12-22 | 20:45

Doei Silly Syl.

NLgaatnaardeklote | 12-12-22 | 20:44

Kleine partijen als SGP en ChristenUnie hebben zich altijd constructuef gedragen en wetten gesteund al dan niet na bijsturing. De neeschreeuwers als SP, Forum en PVV zijn juist middelgroot.
Wat lost het nou op.

Shoarmamasutra | 12-12-22 | 20:43 | 14

@SterF... | 12-12-22 | 21:07: Jawel hoor, ik deed dat alleen voor de lichaamsbeweging maar moeten rennen voor je leven voor scheurende SUVS, valse honden en agressieve boomers is dan wel lichaamsbeweging maar niet zoals ik me het had voorgesteld. Ben blij dat ik het overleefd heb.

Zapata10 | 12-12-22 | 21:10

@Zapata10 | 12-12-22 | 21:10:

Lekker naar de sportschool gaan en voor de rest je tijd energie spenderen aan hen die het wél op prijs stellen, zoals je gisteren al zei. En genieten!

de IJsman | 12-12-22 | 21:23
▼ 11 antwoorden verborgen

Wat gemeen, willen ze de PvdA uit de kamer hebben of zo? En D66 zat niet heel lang geleden ook nog onder de drempel van 5 zetels.

Zeurders | 12-12-22 | 20:42 | 2

Zo'n voorstel moet daarom ook goed getimed worden. Is heeeelemaal niet populistisch.

Deflatiemonster | 12-12-22 | 21:17

2006: 3 zetels en de nummer drie (Bertje Bakker) viste naast het net. Vanwege die lieve allochtoonse op plaats zes, met voorkeurstemmen.

LD69 | 12-12-22 | 21:50

Laat ze een gedeeltelijk districten stelsel doen. Weet je zeker dat er naar het platteland geluisterd wordt en er de fractie discipline vermindert word, want het mannetje 8n het district wel opnieuw gekozen worden en zal dus eerder dwars gaan liggen bij de oorlog van de “liberalen” en “progressieven” tegen het platteland. In bepaalde wijken zal denk hun stem ook wel krijgen en als je 2/3 districten doet en 1*3 evenredige vertegenwoordiging heb je gelijk ook en kiesdrempel.
Ps, dat is het soort systeem dat bijvoorbeeld Duitsland en nieuw-Zeeland hebben. Duitsland dan wel met een kiesdrempel.

Snap_het_ook_niet | 12-12-22 | 20:42 | 5

Maar het heeft ook nadelen. Als er 1 iemand namens de regio mag is dat meestal niet de beste, maar de minst enge van de groten.
In Nederland is de VVD toch vrijwel overal de grootste partij . Dan ga je ook krijgen dat alleeb de VVder en de D66 er serieuze kabs hebben en dat mensen dan strategisch maar de meest rechtse of linkse van beide kiezen al walgen ze van die partijen.
Zo zit Macron er alleen maar omdat hij niet de racist of de socialist is. En heeft het VK lamentabele regeringen omdat mensen maar tory stemmen om geen labour te stemmen.

Shoarmamasutra | 12-12-22 | 21:05

@Shoarmamasutra | 12-12-22 | 21:05: klopt, maar het kunnen ook “Omtzigts”worden. Of in kiesdistrict Amsterdam zuid-oost een straatcoach die dan wel een direct mandaat heeft en dus ook alles niet zo maar accepteert. Verder is het Franse kiesstelsel zo opgesteld juist om le pen buiten alles te houden omdat mensen niet op extremisten zouden stemmen. Vandaar ook de twee trappen. Omdat anders le pen wel eens districten zou kunnen winnen als het 1 ronde zou zijn als de winnaar zou zijn diegene met de meeste stemmen. Zo houden ze ook extreem links buiten het parlement.

Verder wel voordeel van een districtenstelsel dat degene in het parlement voor het district dus ook direct kan aangeschreven worden door kiezers in zijn district. Wordt het lastiger backbencher te zijn.

Snap_het_ook_niet | 12-12-22 | 22:04
▼ 2 antwoorden verborgen

Zeg maar gewoon dat we mogen kiezen tussen VVD of D66. Hebben het eromheendraaien ook gehad.

Deksmaat | 12-12-22 | 20:41 | 2

Doe dan enkel VVD. Scheelt een loopje elke vier jaar.

EEnzame SchizofrEEN | 12-12-22 | 20:46

Kiezen tussen VVD en D66 is kiezen tussen twee keer zwart. Alleen de naam is anders.

spanarchist | 12-12-22 | 20:54

Elke markt is gebaad bij vrije toetreding, dus zeker de kiezersmarkt. Veel partijen die door de kiezers groot zijn gemaakt, zijn met een enkele zetel begonnen.

ZoekEenVrijeNick | 12-12-22 | 20:41 | 1

Benieuwd hoe die oorspronkelijke oprichter zou denken over de huidige koers die 'zijn' partij nu vaart.
Ik vermoed dat er dan een hoop gezoem op de kerkhoven te horen zou zijn; die liggen dan te rollen in hun graf.

EEnzame SchizofrEEN | 12-12-22 | 20:47

Met dat stelletje voorbeeldemocraten weet je in ieder geval dat echt niemand hier serieus naar gaat luisteren.Misschien nog wat partijen die niet weten waar de D in hun partijnaam voor staat.Maar daar zijn we straks van verlost.

van stampij | 12-12-22 | 20:40

Kiesdrempel is geen goed idee. Het is juist goed dat nieuwe partijen als bbb kunnen doorbreken.

thanseeuwen | 12-12-22 | 20:40

Kiesdrempel meh
Gewoon een kleine test van random 10 vragen, normale vragen, om een kleine inschatting te maken van het IQ van de stemmer.
En dan telt de stem mee, voor het percentage van de goed beantwoorde vragen.
Oh en stemmen verplicht maken, maar verboden als je nog geen 5 jaar een NL paspoort hebt.

Dofolo | 12-12-22 | 20:39 | 3

D'66 en GL gaan dit geweldig vinden. God verhoedde dat die tokkies kunnen stemmen dat ze minder migratie en meer woonruimte willen en betaalbare energie.

ZoekEenVrijeNick | 12-12-22 | 20:42

Vraag 1: is het klimaat het allergrootste probleem van deze tijd?
En als je dan nee antwoordt, mag je niet meer meedoen.

spanarchist | 12-12-22 | 20:55

En waar gaan al die niet tellende stemmen heen? Weer naar d666?

dathoujetoch | 12-12-22 | 20:39 | 1

Niet tellende stemmen tellen niet. En in NL, in tegenstelling tot bijv DL, is het aantal zetels vast. Er komen er 150 in de kamer dus voor ieder 1/150ste deel van de tellende stemmen krijg je een zetel.

Dus als bijv de helft niet meetelt, een kwart D66 stemt en een tiende VVD krijgt D66 75 zetels en de VVD 30.
Telt die heft wel mee is dat 38 en 15.

Shoarmamasutra | 12-12-22 | 21:18

Drempel op 10 zetels. Zijn we meteen van x66 af.

Ride_On | 12-12-22 | 20:39

Ik zou nog verder durven gaan.
Regerende partijen die tijdens nieuwe verkiezingen dik verliezen, zouden gedegradeerd moeten worden.
Afgestraft door de kiezer, ophoepelen.
Maar da’s vast niet de bedoeling.
Maar goed, Bij1, Denk, SGP, FvD, Haga, kunnen weg en de rest sluiten “we” uit.
Dat zal de bedoeling zijn.
Voor altijd VVD66 icm CDPVDA of GroenLinks.
Bah! Wat een slecht plan.
Democratie wordt bedreigd door dit soort mensen.

Ruimedenker | 12-12-22 | 20:38 | 2

Niet alleen door dit voorstel; de media en het lobbyen zorgen er voor dat de gemiddelde Nederlander voortdurend op het verkeerde been wordt gezet en maar weer voor de 'gevestigde orde' kiest.

EEnzame SchizofrEEN | 12-12-22 | 20:40

Geen gek idee die degradatie. Waar kan ik tekenen? Je krijgt nu namelijk het idee dat het geen klap uitmaakt waar je op stemt of wie je wegstemt. Iedere keer de zelfde poppetjes die terugkeren.

Deflatiemonster | 12-12-22 | 21:14

Ik wil ook een kiesdrempel. Wil namelijk niet meer kiezen. Word raar van kiezen.

Von Knarrenstein | 12-12-22 | 20:37 | 1

Goed nieuws: ga naar Noord Korea.

ZoekEenVrijeNick | 12-12-22 | 20:43

Wie doet het praatje bij het laatste afscheid van het CDA?

HoogToontje | 12-12-22 | 20:37

Ik denk dat een kiesplafond van maximaal 1 zetel een beter idee is.

Grachus | 12-12-22 | 20:36

Dibs.
Laatst over gehad.
Kiesdrempel voor een partij die voor het eerst meedoet, is kul. Geef ruimte om te groeien. Dus bij de tweede verkiezingen voor een startende partij, minstens 4 zetels, daarna minstens 10.
Zittende partijen starten direct met een minimale drempel van 10.
De cijfers zijn even ter illustratie, eerst even lijken hoe slecht of goed mijn partijtje het gaat doen.

EEnzame SchizofrEEN | 12-12-22 | 20:35

Kiesdrempel is leuk maar we leven in een democratie waar geen enkele partij uitgesloten mag worden. En dan, alle behaalde zetels die niet door de kiesdrempel komen, waar gaan die dan naar toe?

Sinclair | 12-12-22 | 20:34 | 2

Ja, zo ken ik er nog wel een.
Ooit was elk lid in de tweede kamer min of meer op zichzelf aangewezen en nog geen sprake van partijen. Op zich is dat systeem helemaal eerlijk, de 150 mensen met de meeste stemmen komen in de kamer, de rest pist naast de pot.
Helaas, toen kwamen de 'bondjes', de politieke partijtjes.
Voor het vlot beslissen is dat nog wel te begrijpen (met 150 partijen is het lastig zaken doen in ons polderend systeem), voor de rest is het vrij zuur als 'jouw' partij kiest voor wat de 'tegenpartij' als standpunt innam.

EEnzame SchizofrEEN | 12-12-22 | 20:39

@EEnzame SchizofrEEN | 12-12-22 | 20:39: Toen elk lid gewoon op zichzelf aangewezen was, hielden de leden zich niet meer ieder detail van het leven van de burger bezig.

Arachne | 13-12-22 | 00:52

Kiesdrempel is wat mij betreft prima idee!
Minimaal 15 zetels en anders opzouten

penis-aqua-rosA | 12-12-22 | 20:33 | 2

Maar dan wel huidige tel en waardeersysteem ook aanpassen

penis-aqua-rosA | 12-12-22 | 20:34

Oké dus je wipt bijvoorbeeld een Omtzigt uit je partij omdattie lastig is en vervolgens wordt hij vleugellam omdat hij niet als 1-zetelpartij in de Kamer mag zitten.
Dat simpele voorbeeld van het koudstellen van een gekozen volksvertegenwoordiger laat zien dat dit een zeer slecht idee is.

Bakkeleures | 12-12-22 | 22:36

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl