Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Arthur van Amerongen - De Boze Blanke Man: Wie zijn de echte fascisten?

De Boosaardige Magere Mannetjes van D66 of de Italiaanse patriotten Gabriele D'Annunzio & Curzio Malaparte?

Mijn nieuwe serie Europese Patriotten, die op zaterdag 3 januari begint op GeenStijl (een reiskroniek met podcasts met Rob Muntz), is het logische vervolg op Safari Eurabia.

Tijdens die eerste queeste door Europa bezocht ik islamitische gemeenschappen in twaalf landen, met de vraag of de islam een bedreiging vormt voor het Avondland. Mijn geruststellende conclusie was en is dat Portugal in ieder geval niets te vrezen heeft, met een moslimpopulatie van 50.000.

Trendwatcher des vaderlands Adjiedj Bakas had een paar jaar geleden serieuze plannen om met zijn Joodse echtgenoot Vinko David in de Algarve te gaan wonen. Bakas voelde zich bijzonder veilig in mijn biotoop en vertelde me: "Hier zijn geen mohammedaanse potenrammers dus ik kan hand in hand met mijn man over straat flaneren. Er is nauwelijks misdaad, hoogstens wat dronken Britten die elkaar en kroegmeubilair slopen in Albufeira. Je kan hier dus gewoon het touwtje van opa Terlouw uit de brievenbus laten hangen. Portugal ligt niet op de route voor mensensmokkelaars en is te arm om horden migranten van uitkeringen te voorzien, zoals in Noord-Europa wel gebeurt. Met circa 0,2% moslims is Portugal praktisch islam-uitgedaagd, en dat vinden veel Noord-Europeanen rustgevend."

Met mijn nieuwe project wil ik onderzoeken in hoeverre het patriottisme een bedreiging vormt voor Europa. Ik gebruik liever de term patriotten (nationalisten en chauvinisten bekt niet met Europa, qua titel), omdat extreem-rechts en fascisme de lading niet dekken. De MSM en de diverse Magere Mannetjes en andere andere agitproppers hebben de term fascisme dusdanig uitgehold dat het tot een volledig onzinnig en vooral onbruikbaar containtainerbegrip is verworden. Iedere Nederlander rechts van VVD66 is inmiddels een fascist.

Inmiddels vertoont vertoont het belligerente D66 zelf de eerste symptomen van fascisme, door het verbieden van omroepen en partijen.

Ik vind totalitaire, racistische, antisemitische bewegingen en clubjes als BIJ1, BLM, ANTIFA en KOZP veel enger dan de rechtse partijen in Nederland.

In haar Huizingalezing uit 1982 citeert Renate Rubinstein de uitspraak: “Het nieuwe fascisme zal zich antifascisme noemen”. Rubinstein noemt historicus Jacques Presser als bron. Die uitspraak duikt sindsdien in allerlei varianten op in uiteenlopende teksten, zoals ‘als het fascisme terugkeert, zal het zich aandienen in het gewaad van het antifascisme’ of ‘de nieuwe fascisten zullen zich antifascisten noemen’. 

Soms wordt de uitspraak aan Presser toegeschreven, maar ook Winston Churchill wordt weleens als bron genoemd. Steeds vaker figureert de uitspraak echter zonder bronvermelding. Het citaat is blijkbaar – als cliché – onderdeel van het Nederlandse idioom geworden, aldus Ton den Boon, die schreef: Dat is fascinerend, omdat het helemaal niet zeker is of Jacques Presser deze uitspraak echt heeft gedaan. Er is vooralsnog geen brief, essay of dergelijk (schriftelijk) document van Presser zelf gevonden waarin deze uitspraak voorkomt. De bron van het ‘citaat’ is een passage uit ‘De taal der liefde’ (1972) van Gerard Reve. In die roman staat een brief (uit 1971) van Reve aan zijn kunstbroeder Simon Carmiggelt waarin hij verwijst naar een gesprek met Presser in 1947: ‘Weet je wat Professor Jacques Presser vierentwintig jaar geleden tegen me zei: “Het nieuwe fascisme zal zichzelf ‘anti-fascisme’ noemen”.’

Ik begin mijn reiskroniek volgende maand in Portugal, en met Rob Muntz en Arie Pos ga ik onderzoeken hoe het staat met de Salazar-nostalgie. In hoeverre verlangt de rechtse partij Chega terug naar “die goeie oude tijd” onder de ascetische dictator? We interviewen leider André Ventura, Jaime Nogueira Pinto, de spirituele leider van Chega en Salazar-biograaf, en reizen naar het hoge noorden van Portugal om op audiëntie te gaan bij de gelauwerde Nederlands-Portugese schrijver en denker José Rentes de Carvalho, die altijd goed is voor pittige uitspraken over de Portugese en de Nederlandse volksaard.

In januari volgen Spanje, België, Frankrijk en Italië, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, de Baltische Staten, Polen, Hongarije, Griekenland en nog een paar landen. Je zou Europese Patriotten kunnen lezen als een pamflet tegen oikofobie en de EU. Plus: de rechtse, nationalistische partijen in Europa zijn voor mij als schrijver natuurlijk veel interessanter dan een vuistdik academisch boekwerk over de geschiedenis van de sociaal-democraten of de christen-democraten in in Europa. Mijn leidraad voor Europese patriotten is de lijfspreuk van kerkvader Augustinus: Audi alteram partem. Luister ook eens naar de tegenpartij. 

Paul Cliteur mailde mij een fraaie uitspraak van Jacques de Kadt, uit diens bekende boek Het Fascisme en de nieuwe vrijheid (1939): ‘Men moet proberen zich in de gedachten- en gevoelswereld der anderen in te leven. Eerst dan kan men zich enigszins voorstellen hoe groot de kracht is van bepaalde ideeën en begrippen, eerst dan kan men samenhangen zien en een innerlijke logica ontdekken, daar waar bijvoorbeeld een rationalistische opvatting alleen maar dwaasheid en verwardheid ziet’ (p. 38).

Ik kijk vooral uit naar de reis door Italië. Na de overwinning van Giorgia Meloni in Italië, sprongen alle Antifaatjes op tilt. Belgisch dagblad De Morgen vroeg aan Léonie de Jonge hoe de golf van extreem-rechtse verkiezingsoverwinningen (Zweden, Italië) te verklaren is. Ik kende het goede mens niet, maar ze schijnt dan ook vooral in obscuur-links Belgikistan berucht te zijn door haar bijdragen aan Het Observatorium, een "onafhankelijke nieuwssite over hedendaagse vormen van fascisme en rechts-extremisme in België en internationaal" (waar ik ook nog nooit van had gehoord, maar ik woon dan ook in de Algarve, het poepertje van Europa). Léonie vindt dat een journalist vooral een activist moet zijn, een waakhond van de democratie. Aan De Morgen verklaarde ze de eclatante overwinning van Giorgia Meloni van de Fratelli d'Italia als het resultaat van twintig jaar normalisering: "Zowat overal in Europa werden uiterst rechtse partijen gemainstreamed door media en de andere partijen."

Kortom: het is de schuld van de media!

Het is te gek voor woorden dat een fopwetenschapper als De Jonge zonder enige kritische tegenvragen De Morgen als podium voor haar gratuite kletskoek mag gebruiken. En wat te denken van het Tweede Kamerlid van Volt, de sokpop van Brussel in Den Haag. Hij tweette: 'Bezorgd om de verkiezingsuitslag in #Italië. De crises waar het Europese continent nu doorheen gaat bewijzen dat niet minder, maar juist méér Europese samenwerking nodig is.' Deze marionet van de EU heeft iets niet helemaal begrepen: dat de verkiezingswinst van een patriottische partij in Italië ook vooral een reactie is op de EU. Zijn oplossing: nóg meer Europese bemoeienis. En dat is de oplossing van de Belgische media onder aanvoering van professor De Jonge. Islamofobie? Meer islam. De remedie tegen fascisme: de Belgische media als waakhond van de democratie. Maak daar maar beftekkel van.

Mijn Italiaanse helden Gabriele D'Annunzio & Curzio Malaparte worden altijd in een adem genoemd met het Italiaans fascisme en het is een wonder dat die twee nog niet gecanceld zijn in Nederlandse bibliotheken, al lijkt me dat een kwestie van tijd.

Over D'Annunzio schreef het uitstekende blog Gonzo:

"Om te beginnen was D’Annuzio de voldongen inspirator van het Italiaanse fascisme, dat grondwettelijke principes aan hem ontleende. Als geloofsleer zal het fascisme verder weinig hebben gekund met het hyperindividualistische, sensuele werk van d'Annunzio , hoewel zijn verbeten nationalisme en blinde verering van Nietzsches Übermensch weinig ruimte laten voor welke niet-totalitaire opvatting dan ook.

Maar het is vooral D’Annunzio's ongeëvenaarde redenaarstalent en uiterlijke vertoon dat als de blauwdruk geldt voor het latere gebral van Mussolini – en mogelijk ook van Hitler. Denk daarbij overigens vooral aan redevoeringen op balustrades en bordessen, hevig gesticulerend, het gehoor steeds verder opzwepend met grootse vergezichten."

D'Annunzio wordt gezien als een van de allergrootste schrijvers, dichters en denkers uit de Italiaanse geschiedenis maar in Nederland was hij al bij het grofvuil gezet, en al helemaal in Pyongyang aan de Amstel - het perifide Mokum - dat eerder al Gerard Reve en W. F. Hermans tot persona non grata en paria's verklaarde.

In elke stad en dorp in Italië is wel een straat naar D'Annunzio vernoemd en er is zelfs een internationaal gerenommeerde Gabriele D'Annunzio-universiteit. En wat te denken van de Vittoriale degli italiani, een landgoed op een heuvel in de stad Gardone Riviera met uitzicht op het Gardameer? Hier woonde d'Annunzio tot aan zijn dood in 1938. Het landgoed bestaat uit de residentie van d'Annunzio, de Prioria (priorij), een amfitheater, de beschermde kruiser di Puglia in een heuvel, een boothuis met daarin het MAS-schip dat in 1918 door D'Annunzio werd gebruikt en een indrukwekkend mausoleum.

Hoe de Nederlandse literatoren mettertijd over D’Annunzio dachten, valt te lezen in dit schitterende essay van Nop Maas. Jan Cremer vertelde dit over Curzio Malaparte (ook mijn held) tegen Nick Muller van HP/De Tijd:

Wat zijn volgens u de drie beste romans ooit geschreven, en waarom?

“De schrijver waarmee ik mij het meest verwant voel, qua interesses, schrijfstijl en mentaliteit, is Curzio Malaparte. Een Oostenrijks-Italiaans schrijver en oorlogscorrespondent, met wie ik eind jaren vijftig voor het eerst in contact kwam. De drie beste boeken ooit geschreven zijn wat mij betreft dan ook van zijn hand:

Volga Rises in Europe – Curzio Malaparte. (1943)

Kaputt – Curzio Malaparte. (1944)

La Pelle – Curzio Malaparte. (1949)

“Meesterwerken zijn het. Heldere rechttoe-rechtaan verslaggeving. Een scherpe, koele en harde maar ook een romantische en gevoelige weergave van sferen en feiten. Een schrijver met een diepe ziel. Volga Rises in Europe is een voorbeeld voor mij geweest om meer dan twintig jaar lang als verslaggever de wereld rond te reizen. Misschien is dit boek wel de beste reisverslaggeving van na de oorlog.

“Ik voel mij aan hem verwant, misschien wel omdat hij deels van Duitse oorsprong was. Ik beschouw mijzelf eerlijk gezegd niet als een typische Nederlandse schrijver, maar meer als een Saksische schrijver. Een Tubant, geboren en getogen in een fabrieksstad aan de Duitse grens, met aan vaderskant Duitse voorouders. Misschien ook dat het Hongaars-Russische bloed dat ik via mijn moeder heb meespeelt. Dat maakt mij dan nog minder Nederlands, waardoor ik mij waarschijnlijk ook weer tot Russische schrijvers als Maksim Gorki, Fjodor Dostojevski en Anton Tsjechov aangetrokken voel. In ieder geval merk ik steeds weer dat de meeste vaderlandse literaire critici niet weten wat ze met mijn werk aanmoeten, in welk vakje ze het moeten plaatsen, en daarom graag verwijzen naar mijn andere professie: die van kunstschilder. (Overigens springen de kunstcritici van hun kant ook graag weer over naar de literaire ijsschots als ze mijn schilderwerk bespreken.)”

Over zijn eerste boek Kaputt schreef Malaparte: "Kaputt is een vreselijk wreed en vrolijk boek. Zijn wrede vrolijkheid is de vreemdste ervaring die ik uit het schouwspel van Europa in de loop van deze oorlogsjaren heb opgedaan". Onder de hoofdpersonen van dit boek speelt de oorlog niettemin de rol van bijkomstig personage. "Indien onvermijdelijke voorwendselen niet bij het noodlot behoorden, zou men kunnen zeggen dat hij geen andere waarde heeft dan als voorwendsel. Overigens staat hij er geheel buiten. Ik kan zeggen dat hij niet meedoet als hoofdpersoon, maar als toeschouwer, in de zin waarin een landschap toeschouwer is. De oorlog is het objectieve landschap van dit boek. De voornaamste held is Kaputt, een vrolijk en wreed monster. Geen enkel woord zou beter dan deze harde en bijna geheimzinnige Duitse uitdrukking "Kaputt", die letterlijk betekent: "gebroken, op, tot gruis vermorzeld, verloren", kunnen aanduiden wat wij voortaan zijn en wat Europa voortaan is: een hoop puin."

Ik ben benieuwd in hoeverre D'Annunzio en Malaparte nog leven bij Giorgia Meloni en haar partij 'Broeders van Italië', en na een bezoekje aan het hoofdkwartier ga ik in het komende voorjaar met Muntz een reisje maken langs het fascistische verleden en heden van Italië. Ik ben erg benieuwd naar de historische Mussolini-toer en ga natuurlijk een bloemetje leggen bij de tombe van Curzio Malaparte.

Arrivederci!

Reaguursels

Inloggen

De stelling “Het nieuwe fascisme zal zichzelf ‘anti-fascisme’ noemen” ging over het Stalinisme en is één van de meest verkeerde geciteerde uitspraken ooit. Ik word daar zo moe van.

Bigi Bana Boy | 24-11-22 | 07:46 | 1

Dat krijg je al snel door dat semi-intellectuele gedweep met scribenten van vóór-'68....

Bierum | 24-11-22 | 08:14

D’Annunzio was een hysterische oorlogshitser, medeverantwoordelijk voor de massale slachtingen bij Caporetto. Ik heb nul respect voor deze ordinaire walgelijke schertsfiguur.

Bigi Bana Boy | 24-11-22 | 07:37

Extremisten van zowel links als rechts, al dan niet religieus, weten elkaar feilloos te vinden.
Beide clubjes hebben uiteindelijk maar één doel, de zittende macht ten val te brengen.
Beide clubjes bedienen zichzelf van intimidatie en/of geweld.
Chaos.
Noem ze fascisten, salafisten, reactionair, marxistisch, wappies voor mijn part.
Het zijn allemaal extreme uitwassen van “het gematigde gedachtengoed”.
Eng volk.
Wat mij betreft bestaat er geen competitie van wie of wat slechter is dan de ander, het zijn per slot allemaal extreme klootzakken.
Dus of “anti-fascisten” nou erger zijn dan rechts-extremisten, het zal mij m’n reedt roesten.
Van hetzelfde laken een pak.
Ze vinden elkaar in dezelfde “trainingskampen”.
Moge zij een eeuwige koortslip krijgen.

Ruimedenker | 24-11-22 | 01:32

Dat citaat van het nieuwe fascisme in de vorm van anti-fascisme schijnt afkomstig te zijn van de schrijver Ignazio Silone, opgetekend door François Bondy. in "Pfade der Neugier, Porträts": „Ich traf Silone in Genf am Tag, an dem er aus dem Exil nach Italien zurückkehrte, und plötzlich sagte er: »Wenn der Faschismus wiederkehrt, wird er nicht sagen: ‚Ich bin der Faschismus‘. Nein, er wird sagen: ‚Ich bin der Antifaschismus.‘«

Argyronauta | 24-11-22 | 01:08

Ik ben heel erg benieuwd naar het vervolg. En als het niet teveel gevraagd is , zou van Amerongen er dan ook wat huizenprijzen willen vergelijken ? Online opzoeken is toch altijd weer net iets anders dan als je er bent. Ik heb namelijk een Euro toer gepland met dat doel, dat scheelt dan alweer een paar landen :).

Kim-Jung-Un | 24-11-22 | 00:43 | 2

In Noord-Italie zijn de huizen heel erg duur.

Haberdoebas | 24-11-22 | 05:57

Voor. Vooral Portugal.

Ben Adam | 24-11-22 | 07:13


Arthur redigeert of laat zijn teksten tegenwoordig goed redigeren, zodanig dat er nul tot zeer weinig taalfouten in staan.

Hij citeert hele lappen tekst van anderen, dat vult zo lekker, maar goed.

Hij gebruikt tegenwoordig, net als Feynman, het Amerikaanse paragrafen/alinea systeem, rijkelijk veel witregels, wat de leesbaarheid zeer bevordert.

Dit waren een paar dingen die mij opvielen.

Inhoudelijk: Leeft dit onderwerp bij de Nederlandse gemiddelde GeenStijl-lezer? Ik vrees van niet. Maar goed: het is wel te merken dat Arthur academisch gevormd is en wel het één en ander weet.

King of the Oneliner | 23-11-22 | 22:38 | 4

@Après toi | 23-11-22 | 22:50: ben ik met u eens

King of the Oneliner | 23-11-22 | 22:54

Geen fouten? Dan ken u niet goed lezen. Er staat 'in in Europa'.

quigg | 24-11-22 | 00:21

@quigg | 24-11-22 | 00:21: Oh, oh, KOTO schrijft toch echt dit " zodanig dat er nul tot zeer weinig taalfouten in staan" . Dus tenzij je op deze lap tekst nog 5 fouten weet te vinden , heb je jezelf even in de spiegel aan te kijken.

Kim-Jung-Un | 24-11-22 | 00:38
▼ 1 antwoord verborgen

Prachtige beschrijvingen van D’annunzio en Malaparte in M, de zoon van de eeuw. Heerlijk.

ristretto | 23-11-22 | 22:25

Vorige week was ik nog golfen in de Algarve. Komt wel dichtbij zo.

BASinnic | 23-11-22 | 21:56

Mwoa, die Italianen. Er is maar 1 echte, voor mij de grondlegger: Hij kreeg een heel plein in Munchen aan het scanderen en juichen, middels retorische trucs zoals op het juiste moment pauzes in zijn speech te laten vallen. Oh ja, hij liet ook nog een bloot been zien.

skoftig | 23-11-22 | 21:42 | 6

Dat mag hij nu niet doen volgens de kleding voorschriften

miko | 23-11-22 | 22:02

Geen Italiaan, anders zou het kunnen slaan op Louis van Gaal.

Snake | 23-11-22 | 22:12
▼ 3 antwoorden verborgen

Ergens draait het wel weer bij. Maar niet vanzelf en niet zonder vallende spaanders. In zekere zin zijn al die GL/Volt-achtige trutjes een product van extreme welvaart en veiligheid, twee zaken die tanende zijn. Pas als een meerderheid weer erkent wat de basis is, namelijk betrouwbare voorzieningen, sociale stabiliteit en afdwingbare veiligheid, kunnen we afscheid nemen van de anti-democratische spilzucht die Nederland in z'n greep heeft.

HerzlichWillkommen | 23-11-22 | 21:40 | 1

The Fourth Turning. Dit zal niet zonder dat er eerst een enorme crisis, revolutie en/of oorlog plaatsvindt

BASinnic | 23-11-22 | 22:13

Fascisme is het probleem helemaal niet, het is gewoon een politieke beweging zoals vele andere, het probleem zit in de praktische uitvoering en interpretatie. En het is links en rechts.

smdyasc | 23-11-22 | 21:38 | 1

Kom kom, fascisme is ontspoord corporatisme en is inderdaad niet links of rechts te noemen. Maar is altijd weer niet democratisch en extreem onderdrukkend geweest. Dus het is/was wel een probleem wat we maar zo snel mogelijk moeten verbannen naar de afvalbergen van de geschiedenis. Net zoals socialisme/communisme.

Zapata10 | 23-11-22 | 21:58

''Ik vind totalitaire, racistische, antisemitische bewegingen en clubjes als BIJ1, BLM, ANTIFA en KOZP veel enger dan de rechtse partijen in Nederland.'''

Hear, hear.

Maar 'men' probeert uit alle macht om het 'rechts-extremisme' te framen als een levensgroot terroristisch gevaar. Nu moet je m.i. nooit iets onderschatten, maar de zaken overdrijven lijkt wat er momenteel aan de hand is:

"Onderzoek: noorderlingen radicaliseren tegen de overheid''
"Het extremisme in het noorden heeft te maken met het coronabeleid, stikstofmaatregelen en de opvang van asielzoekers, maar ook met regionale onderwerpen, zoals gaswinning en het plaatsen van windmolens. Zulke kwesties zorgen voor "een breder gedeeld maatschappelijk ongenoegen" en zijn een voedingsbodem voor "anti-Randstedelijke gevoelens", aldus de universiteit.''

No shit, Sherlock? Maar ''anti-Randstedelijke gevoelens'' is toch nog niet hetzelfde als ''radicaliseren'' met het risico op terroristisch geweld? Zeker, er zijn wat incidenten geweest met 'boze boeren' die absoluut niet door de beugel konden (ik refereer bv aan die brandende hooibalen op snelwegen, en het bedreigen van hulpverleners ter plekke).

"De onderzoekers zeggen dat de noordelijke autoriteiten zich bij extremisme nog vooral op jihadisme richten, terwijl islamitisch radicalisme in Groningen, Friesland en Drenthe "slechts een beperkte rol speelt bij uitingen van extremisme".

Ik ben blij te lezen dat de 'noordelijke autoriteiten' kennelijk hun prioriteiten op orde hebben. Islamitische terreur is en blijft - al vele jaren door ontelbare aanslagen bewezen - een vele malen grotere terreurdreiging dan een handjevol 'noorderlingen' die gefrustreerd zijn geraakt door een overheid die hen daar al vele jaren laat barsten.

Dr_Johnson | 23-11-22 | 21:33 | 11

@Komjehiervaker | 23-11-22 | 21:56: Extreemlinks trekt altijd meer 'intellectuelen', die niet van de straat zijn. Dat maakt ze gevaarlijker. Vergelijk een beweging als RaRa eens met die rouwdouwers van extreemrechts. René Roemersma versus Eite Homan. Nogal een verschil.

Après toi | 23-11-22 | 22:06

@Après toi | 23-11-22 | 22:06: zeker, links is over het algemeen wat intelligenter. Daar staat tegenover dat rechts een stuk mannelijker is, wat resulteert een een meer militairistische stijl.

Komjehiervaker | 23-11-22 | 22:53

Wat zulke mensen over het hoofd zien is de eenvoudige waarheid dat het fascisme een houding is van de geest, een bepaalde mentaliteit, een geur, een atmosfeer van onverdraagzaamheid, een met boe-geroep iedere discussie in de grond stampend machtsvertoon, dat als een plotselinge stank van leer en laarzen door zo'n zaal waait. Eng is dat. - Godfried Bomans

Grachus | 24-11-22 | 00:57
▼ 8 antwoorden verborgen

Gabriele d'Annunzio was een Italiaans schrijver, dichter, redenaar, gedecoreerd gevechtspiloot, journalist, politicus en dandy. Hij was verwaand, excentriek, noemde zichzelf de grootste Italiaanse dichter sinds Dante, en vergeleek zichzelf met Caesar, Nelson en Byron.
Certainly, D'Annunzio was a self-made — indeed, self-obsessed — man, unflaggingly conscious of his image to the point of preposterous vanity.
This was none other than Gabriele D'Annunzio, the poet and lothario who seduced Italy to wartime slaughter with his rhetoric,
Gabriele D'Annunzio: Poet, Seducer, and Preacher of War ;
Italian poet and prose writer of the Nineteen Hundred Italian Literature; nationalist and supporter of Fascism.
D'Annunzio was a thrill-seeking megalomaniac best described as a cross between the Marquis de Sade, Aaron Burr, Ayn Rand, and Madonna.
Etc, zomaar wat je over hem vindt als je hem googelt en Malaparte is enigszins vergelijkbaar.
Volgende keer een stukje over Hitler en Stalin. Oké, ze schreven minder goed, maar ze hadden toch ook best wel politieke kwaliteiten.
Sylvana Simons is misschien het andere uiterste, maar waarom zouden we de uitersten normaliseren? Wat is er mis met het veilige midden? Mensen als Rutte en Kaag die hard werken.
Al dit opjutten van onvrede: ik zag vandaag een stukje in het NRC:
‘Noord-Nederland biedt bodem voor antioverheidsextremisme’ met daarin bijvoorbeeld de volgende passages:
Het geeft volgens de onderzoekers weer dat antioverheidsgevoelens en radicaal- en extreem-rechtse overtuigingen in Noord-Nederland in de afgelopen jaren in toenemende mate genormaliseerd zijn. Daardoor worden deze vormen van extremisme onder professionals meer ervaren als „eigen aan onze samenleving”, schrijven de onderzoekers. „Antioverheidsgevoelens en radicaal- en extreem-rechts gedachtegoed wordt vaak niet herkend of erkend als extremistisch”, zegt De Jonge.
„Het bredere maatschappelijke ongenoegen en wantrouwen tegen de overheid zien we online veel terug in verschillende extremistische groeperingen.” En die gevoelens blijven niet hangen in afgebakende groepen. „We zien veel meer kruisbestuiving dan een paar jaar geleden, vooral online, zoals bijvoorbeeld extreem-rechts dat zich mag aansluiten bij de boerenprotesten.”

cugel | 23-11-22 | 21:26 | 9

@Basil Fawlty | 23-11-22 | 23:31: Klopt Basil, sorry. Ik heb wel in La Pelle gelezen en Reis naar het einde van de nacht van Celine, maar ik heb niets van D'Annunzio gelezen. Ik zocht hem alleen maar even op op google. Je hebt gelijk, ik moet hem eerst lezen, maar sinds ik een smartphone heb met abbo's op the Guardian (ter compensatie van het lezen van GS sinds 2006) en sinds kort ook NRC, NYT en Blendle kom ik aan geen boek meer toe. Ook twitter sinds Musk het heeft overgenomen. En Quora en schaken op Reddit. 10 uur per dag op mijn phone. Echt erg.
@Drembil | 23-11-22 | 22:55:
Guilty as charged.

cugel | 23-11-22 | 23:40

@cugel, rechts van de VVd is niet zo moeilijk meer hoor aangezien de VVd behoorlijk linkse trekjes heeft.

At_Dawn_They_Sleep | 23-11-22 | 23:46

@Basil Fawlty | 23-11-22 | 23:31: Engels en Hitler heb ik wat van gelezen, Marx alleen maar over gelezen. Mein Kampf is trouwens dodelijk saai: ik geloof niet dat ik veel verder ben gekomen dan ongeveer 50 bladzijden.
@At_Dawn_They_Sleep | 23-11-22 | 23:46:
Ik denk dat de VVD het daar niet mee eens is. Maar de partijen rechts van de VVD zeggen natuurlijk niets anders.

cugel | 24-11-22 | 00:03
▼ 6 antwoorden verborgen

Wat, moet ik nu boeken gaan lezen om dit stuk te kunnen volgen?

UnderTheDevil | 23-11-22 | 21:22 | 2

LOL.... doet mij denken aan Youp v/h Hek, met de volgende anecdote.... een boek, een boek??

Wat is dat?

Een stapel faxen.

Keyboardspeler | 23-11-22 | 21:30


UnderTheDevil | 23-11-22 | 21:22 |

Kuifje in afrika zou iets voor u zijn. He he.

mvgrt

pegaje | 23-11-22 | 23:20

Ik hoop dat je een interessante roadtrip gaat maken Arthur. Ik zie uit naar je reisverslagen.

Here's Freddy | 23-11-22 | 21:21

Mooi artikel weer Arthur. Ik had het laatst toevallig met een waarde reaguurder toevallig ook over D'Annunzio, helaas de 12 uur topic regel en konden we daar niet verder over praten maar is inderdaad zeer interessant om over te lezen en zoals ik al vaker hier geplempt het zeer lezenswaardige boek van Luigi Barzini, Engelse versie genaamd: "The Italians." Enigszins gedateerd maar geeft nog steeds wel (vaak op hilarische manier beschreven) hun mentaliteit weer.
Overigens misschien moet je ook naar Turkije gaan want volgende jaar verkiezingen daar en nu al bal met Erdo. Een crisissituatie creëren om stemzieltjes te winnen, maw Iedereen is tegen Turkije en hij is de redder. Moet je wel Muntz onder controle houden want daar zijn ze niet echt gediend van zijn gein.

Basil Fawlty | 23-11-22 | 21:12 | 6

@Après toi | 23-11-22 | 21:41:
Die, sinds 2020 journalist daar voor VK. Niet altijd met hem eens maar niet slecht. Hij probeert het iig te doorgronden daar want niet gemakkelijk. Ik zal je vertellen na 24 jaar Mrs. heb ook ik nog steeds moeite om ze te doorgronden. Lol!

Basil Fawlty | 23-11-22 | 21:47

@Basil Fawlty | 23-11-22 | 21:47: Beter getrouwd met Mrs dan met de vrouw van Wayne Rooney, denk ik dan maar....

Après toi | 23-11-22 | 21:53

@Après toi | 23-11-22 | 21:53:
Oh gezellig. Rechtszaken. Lol!

Basil Fawlty | 23-11-22 | 21:56
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik heb een abo op De Morgen. Heel links, met nogal wat naïeve opiniestukken en interviews. Maar ook andere kranten hebben er een handje van. In het gezaghebbende Financial Times wordt -als het om de Nederlandse politiek gaat- steevast politicoloog Cas Mudde opgevoerd. Die enorm tekeer gaat tegen populisme en populistische partijen, maar die je nooit hoort over GroenLinks, Bij1, Denk, Partij voor de Dieren et cetera. Toch wordt hij opgevoerd als een onafhankelijke wetenschapper.
En de Volkskrant had onlangs een groot interview met historicus Ewoud Kieft, die mocht leeglopen op het rechtse gevaar en het opkomend fascisme in Nederland. Hij verhaalt er uitgebreid over, maar noemt geen enkele keer het linkse extremisme. Verontrustend. En veelzeggend.

Après toi | 23-11-22 | 21:03 | 9

@Après toi | 23-11-22 | 21:35:
Tim, in '86 lijsttrekker voor de PS in Utrecht, las ik destijds in deze goed geschreven biografie door Joost Niemöller -->
fondsbjp.nl/publicaties/de-verschrikk...

drs.Nee | 23-11-22 | 21:44

@drs.Nee | 23-11-22 | 21:44: Toen Joost nog gewoon een degelijke journalist was. Hij kon het wel.

En inderdaad: He (Cas Mudde) is the younger brother of the former rightist Tim Mudde. In the preface to The Ideology of the Extreme Right, he thanks him for the respect they still have for each other despite "differences of opinion".

Après toi | 23-11-22 | 21:50

Soms denk ik dat mijn reageren op GS een soort zelfonderzoek is. Ik ben ook zo'n soort Cas Mudde. Ik zie weliswaar niets in Denk en zeker niets in Sylvana Simons, ik vind de islam een gevaar, maar ik vind rechts bijna nog een groter gevaar, populisme, nieuw rechts, het ondermijnen van het vertrouwen in de rechtsstaat. En kennelijk ben ik niet de enige getuige die Ewoud Kieft die jij noemt. Net als hij zie ik op de linkerflank nauwelijks echt gevaar, behalve de islam waarvan ik niet snap wat links daarmee heeft. Traditioneel is geloof rechts, lijkt mij. Kijk maar in de VS.

cugel | 24-11-22 | 08:29
▼ 6 antwoorden verborgen

De zevende alinea baart mij ook de meeste zorgen.

HaaiBaai | 23-11-22 | 21:02

Vaderlandslievenden verdacht maken, komt de mensen die een groot-Europese gedachte voorstaan - en daar zijn er nogal wat van, inclusief ondergetekende - nogal goed uit, dus daarom krijgt anti-patriottisme weinig weerwoord.

konjodebonjo | 23-11-22 | 21:02

Nou Arthur doe je best lijkt weer een boeiende reeks te worden.

Jan van Haerlem | 23-11-22 | 21:01

Kan iemand ff factchecken: portugal 0,2% moslims? Dan zou dat een serieuze verhuisoptie gaan worden!

BoerKoekoek | 23-11-22 | 20:53 | 17

@Duwbak_Linda | 23-11-22 | 21:16: Zoiets heb ik ook: een mooi boerderijtje in het mooie Twente. Een beetje dichter bij de natuur leven.
Misschien dat iemand zich wel wil laten uitkopen voor een prikkie?
Overigens hadden wij hier in Twente vroeger ook een aantal hunnebedden; helemaal in het noorden. Alleen hebben die nijvere Tukkers die allemaal 'gerecycled' ...

Aristotalloss | 23-11-22 | 21:41

@Duwbak_Linda | 23-11-22 | 21:16: Ja, het Drentse Volksleger moet je niet onderschatten. Ze schijnen ook goed geconnecteerd te zijn met milities in Gelderland. Levensgevaarlijk.

Après toi | 23-11-22 | 21:44
▼ 14 antwoorden verborgen

Het is weer tijd voor erwtensoep.

XaaD666 | 23-11-22 | 20:52

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl