Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - Oorlogseconomie

De inflatie zal permanent hoog en de economische groei permanent laag blijven.

Recent kwam ik in het bezit van een interessant rapport van Zoltan Pozsar, de macrostrateeg van Credit Suisse en ex-werknemer van de Fed. Zoltan is niet de minste en staat bekend om zijn markante opinies. Met zijn meest recente rapport was het niet anders; de wereld zal niet terugkeren naar hoe het was voor de inflatie begon op te lopen en de wereld moet zich voorbereiden op deze nieuwe realiteit.

Pozsar stelt dan ook dat we echt in een nieuwe situatie verkeren. De drijvende krachten achter het einde van de lage inflatie periode zijn nativisme, protectionisme en geopolitiek.

Anti-immigratie beleid heeft geleid tot een tekort aan arbeiders (vond dit overigens een zwak argument want voor de EU gold dit niet, terwijl zij dezelfde problemen kent). Deze tekorten leiden tot een rem op het aanbod en tot stijgende lonen wat dus aan de inflatie heeft bijgedragen.

Het protectionisme argument van Zoltan is dat met name Amerika (onder Trump) importheffingen oplegde aan China. Overigens werd deze aanpak gesteund door de Democraten. En wat begon als een handelsoorlog is nu veranderd in een technologieoorlog. De Chinezen mogen van de Amerikanen bepaalde technologieën niet in handen krijgen om zo te voorkomen dat de VS haar technologische voorsprong verliest, waarmee het eigenlijk een geopolitiek punt is geworden. Tezamen met de strenge lockdowns in China heeft dat tot haperende aanvoerlijnen, overbelaste havens en zo verder geleid. Dus in tegenstelling tot voorheen, werkt de import van Chinese goederen nu inflatoir.

Daarnaast heeft Rusland jarenlang geprobeerd om de economische machtsbalans in West-Europa in haar voordeel te veranderen door het afhankelijk te maken van haar (goedkope) gas en olie. Daarmee probeerden de Russen de Amerikanen een hak te zetten. De Amerikanen sloegen terug door sancties in te stellen jegens Nord Stream 2. Dit en een NAVO die relatief een steeds sterkere positie versus Rusland innam, deed Putin besluiten (verder) toe te slaan in de Oekraïne, aldus Zoltan.

Deze “hot war” werkte als een versneller op de economische oorlog die al gevoerd werd. Beiden gingen al snel “nucleair”;  de Amerikanen misbruikten hun dollar (de wereldreservemunt) als wapen en de Russen zetten hun grondstoffen in als wapen. Beide processen zijn al aan bod gekomen op dit blog.  

Pozsar schreef hierop dan ook de woorden: “welcome to the war economy, …where heads of state matter more than heads of central banks” om te vervolgen met ´Our jobs used to be simple. Central banks became the epitome of transparency, and with slight exaggeration, the only skill we needed to get by in markets was the ability to read and comprehend English: central bankers have been saying for over a decade that their aim was to fight deflation by inflating asset-prices, and all we had to do was borrow at low rates and buy assets irrespective of quality. Now our jobs are becoming more difficult.“  Zelfreflectie is deze man niet vreemd zeg maar…

In dat licht kunnen Rusland en China worden bezien als de leverancier van goedkope grondstoffen en goederen, die centrale banken in het Westen het mandaat gaven om Quantitative Easing (zeg maar geld printen) uit te rollen om zo de geïmporteerde deflatie tegen te gaan door de prijzen van financiële activa op te drijven. Nu de verhoudingen tussen de machtsblokken zijn verzuurd en inflatie heeft toegeslagen, gaan de Westerse centrale banken dus de waarde van financiële activa omlaag drukken om zo de inflatie te bestrijden, aldus Zoltan. Deze centrale banken reageren dus nu op een wereld waarin er te weinig aanbod is en te veel vraag (het omgekeerde dus van de afgelopen twee decennia).

Social

De huidige inflatie heeft dus minder met de vraag te maken en meer met het aanbod en de huidige inflatie heeft meer met geopolitiek te maken dan met binnenlandse politiek. Dit is waarschijnlijk waar Hans de Geus laatst op doelde bij RTLZ (maar het kwam er wat vreemd uit). De inflatie zal dus permanent hoog en de economische groei permanent laag blijven.

Nu is er wel het één en ander aan te merken op de analyse van Pozsar, zo rept hij niet over Greenflation bijvoorbeeld en zijn de drijvende krachten die hij noemt deels overlappend en deels gedreven door weer andere factoren. Maar al met al blijft het een interessante visie. De komende tijd zal hij zijn hypotheses verder gaan uitdiepen, dus wellicht volgt er nog een stukje hierover op dit blog in de nabije toekomst.

Over toekomst gesproken, wat wel beangstigend is, is dat Zoltan, net als Ray Dalio en Singer (van Elliott Management), waarschuwt voor een (burger)oorlog dan wel ineenstorting van de maatschappij. Deze drie personen zijn, nogmaals, niet de minste en niet van het type irrationele doempredikanten. Het feit alleen al dat de discussie over plausibele scenario’s die kant opschuift, is een veeg teken. Hope for the best, plan for the worst is een gepaste strategie, zou ik zeggen. 

Reaguursels

Inloggen

"Anti-immigratie beleid heeft geleid tot een tekort aan arbeiders (vond dit overigens een zwak argument want voor de EU gold dit niet, terwijl zij dezelfde problemen kent). Deze tekorten leiden tot een rem op het aanbod en tot stijgende lonen wat dus aan de inflatie heeft bijgedragen."
Wat bizar is gezien hoogopgeleiden vaak ook nog tevergeefs door talloze hoepels moeten springen terwijl bedrijven ze hier willen hebben en zelfs een NL partner geen verschil maakt. Ondertussen worden er wel horden nietskunners binnengehaald en voorzien van een woning en eeuwige uitkering.
Het probleem is de overheid.

Deflatiemonster | 14-11-22 | 05:24

De Russen probeerden de Amerikanen een hak te zetten door West-Europa afhankelijk te maken van goedkoop gas en olie en de Amerikanen sloegen terug met sancties op Nord Stream 2? Misschien willen ze sowieso gewoon hun gas en olie kwijt. Maar goede relaties met West-Europa is voor Rusland in principe gewoon wenselijk natuurlijk. Weet je wie geen goede relaties tussen West-Europa en Rusland willen? De Amerikanen. Wie had er ook al weer belang bij het opblazen van Nord Stream 2? Wie domineert de NAVO en heeft het meeste belang (en het minste risico voor negatieve gevolgen) om Oekraïne bij de NAVO te laten aansluiten?

Het beleid van de Amerikaanse republikeinen is om geen competerend machtscenter voor de VS in de wereld te laten ontstaan. Dus: Rusland is de vijand, China is de vijand. En Europa dan? Ook wij zijn een competerend machtscenter voor ze. Maar we kiezen ervoor om ons te laten vernederen terwijl we dezelfde Koude Oorlog propaganda volgen. Know your enemy.

Zosima | 14-11-22 | 00:32 | 1

Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat de Russen de 'good guys' zijn of geen imperialistische ambities hebben. Maar de Amerikanen hebben die ook. En verwerkelijken die ambities effectiever.

Zosima | 14-11-22 | 00:45
-weggejorist-
U-boot | 13-11-22 | 22:28

Elke keer wanneer ik hier een geldblog - plus de reaguursels - lees, geraak ik meer in verwarring. Soms denk ik wel eens dat er geen ander onderwerp bestaat dat meer gekrakeel, voor- en tegenspraak, welles/nietes geroep en tegenstrijdigheid oproept dan de economie.

Elke keer hoop ik toch weer dat ik wellicht iets kan leren van zo'n geldblog, maar elke keer opnieuw raak ik meer in verwarring en onzekerheid.

Want het volgende is het geval:
Voor het eerst in mijn leven ben ik er de afgelopen jaren in geslaagd een aanzienlijke geld-reserve op te bouwen. En voor het eerst in mijn leven zie ik in arren moede een geld-ontwaarding toeslaan van een magnitude die zich nooit eerder heeft voorgedaan.

Mijn partner & ik hebben een kluis gehuurd, Zwitserse Franken, Amerikaanse Dollars en Noorse Kronen gekocht, goud & zilver in baren & munten aangeschaft, alles in een poging om de naderende rampspoed die we ondanks ons gebrek aan kennis & inzicht in economische aangelegenheden, toch voelen aankomen, enigszins te pareren.
En elke keer weer hoop ik door het lezen van het geldblog hier, inclusief de reaguursels erop, eindelijk een inzicht te vormen in wat nou het verstandigst is om te doen, of juist níet te doen met ons geld.

Maar elke keer wordt mijn verwarring alleen maar groter.
En betreur ik het feit - kennelijk genetisch bepaald of zo - dat ik altijd zo'n tyfushekel heb gehad aan alles dat met cijfertjes te maken heeft.

Soms denk ik, dat er maar één verstandige oplossing is:
Verhuizen naar buiten de Randstad en een huis zoeken met een grote houtkachel en een flinke lap grond en daar een uitgebreide moestuin van maken.
En dan maar afwachten wat er gebeurt.

Peter Emile | 13-11-22 | 22:03 | 2

Dat laatste of je bent wat te kreupel om de moestuin te beheren en te bewerken. Een beetje afsluiten van de dagelijkse shit, maar nooit in je eentje. En liefst wat kinderen en kleinkinderen in de buurt om je jong te houden. Meer is niet nodig om gelukkig te zijn. Genoeg financiële middelen maar is toch minder belangrijk uiteindelijk.

dijkbewaker | 13-11-22 | 22:24

Ik vermoed dat "buiten de Randstad" niet voldoende zal zijn om aan de ellende te ontsnappen. Maar er maar buiten de EU van...

T. Rammel(l)an(d)t | 13-11-22 | 23:09

"Over toekomst gesproken, wat wel beangstigend is, is dat Zoltan, net als Ray Dalio en Singer (van Elliott Management), waarschuwt voor een (burger)oorlog dan wel ineenstorting van de maatschappij."
Zou kunnen: zou dan komen door rechts. Die worden hoe langer hoe moeilijker. Maar waarom rechts dan achter Poetin staat/stond, dat snap ik dan weer niet.
Welterusten, ik ga maar eens vroeg slapen. Links doet gewoon zuinig en niet aan paniekvoetbal.

cugel | 13-11-22 | 21:46 | 2

Ik neem aan dat je sarcastisch bent. Degene die het hard lopen te schreeuwen om een totale oorlog is de linkse kliek en deze club speelt ook altijd voor Sinterklaas. Feit is wel dat beiden polariserend zijn. Links praat niet met Rechts en vice-versa. Beiden overruigt van hun gelijk en wensen geen andere mening te horen.

EmilioEsteves | 13-11-22 | 22:09

@EmilioEsteves | 13-11-22 | 22:09: juist. De cancelcultuur van de meest linkse 1% van de samenleving is niet iets dat de rest van het ooit vrije westen nog lang zal accepteren. Ja oo rechts zijn gevaarlijke ontwikkelingen gaande van mensen met ideeen die net zo krankzinnig zijn als het hele woke gebeuren. Maar hun groeiende populariteit heeft andere oorzaken dan hele kleine linkse clubjes die menen dat democratie is dat zij bepalen wat de hele samenleving nog mag denken. De ontwikkelingen aan beide zijden zijn gevaarlijk en zouden gestopt moeten worden. Maar er lijkt aan beide kanten alleen maar meer olie op het vuur gegooid te worden

ZomaarEen | 13-11-22 | 23:00

Als de inflatie 16 % en de " groei" van de economie 3 % is dan gaat er iets echt fout....
Als een bakker 1000 broden per dag verkoopt voor 2,00 euro per stuk dan heeft hij 2000 euro omzet. Door de gestegen energiekosten moet hij nu 2,32 euro voor een brood rekenen.
Zijn omzet gaat echter maar met 3 % omhoog naar 2060 euro . Dan is er dus vraaguitval en geen groei maar krimp...
Als de inflatie laag is (1-2%) dan kunnen consumenten het nog wel blijven betalen.

Door de idioot hoge gas en stroomprijzen in Nederland is de inflatie nu een van de hoogste van europa. Compensatie van die linkse haagse prutsers is te weinig en te laat...
Iedereen verhoogt de prijzen , de consument gaat in kopers staking .
Vakbonden eisen prijscompensatie, de loon/ prijsspiraal is geboren...

Er is nu al een enorme recessie aan de gang in Nederland .
Mensen die kunnen gaan meer werken om de eindjes aan elkaar te knopen.
Gepensioneerden , de middenstand en bijstandstrekkers zijn de klos.....

Energiereuzen die zelf stroom opwekken lopen binnen. Eerst zijn ze voor een habbekrats door de provincies verkocht aan de Vattenvalls van deze wereld. Vervolgens kregen ze miljarden subsidies om windmolen parken en zonneweides te maken ( die met miljarden kostende leidingen op het net moorden aangesloten. ( De consument betaalt al die kosten met de energiebeladting). En nu mogen die energie reuzen die stroom duur verkopen aan diezelfde consument.

De Roverheid graait vrolijk mee middels de hoogste accijns ( en btw daarover) van Europa.

Dank je wel Kaag en Rutte.
Hopelijk begrijpen de kiezers dat en krijgen jullie in maart 2023 ongelofelijk op je flikker in de stembus.

Jullie liegende teringlijers zijn totaal ONGESCHIKT.

In Frankrijk, Duitsland, België en de UK ligt de stroomprijs tussen de 19 en 25 cent. Leg maar uit waarom het plafond in Nederland op 40 cent moet liggen.( tot 2900 kwh , daarboven de markt prijs)

FrankOngerust | 13-11-22 | 21:27 | 3

Antwoord op je laatste vraag: pak je fiets op een mooie dag en ga een stukje buiten de stad fietsen. Verbaas je over de weilanden vol zonneanelen en de windmolens die je tegenkomt. Die zijn van de nieuwe generatie miljonairs dankzij de door de overheid gegarandeerde opbrengst. Dat is ondernemen zonder risico met een gegarandeerde mega winst. Koe kan niet ziek worden, oogst kan niet tegenvallen maar de zekerheid dat het geld binnenstroomt op de bankrekening wat er ook gebeurd

ZomaarEen | 13-11-22 | 21:45

@ZomaarEen | 13-11-22 | 21:45: Ik woon in Frankrijk. Gezegend met 60%+ kernenergie en waterkracht. Beetje zon, beetje wind, 1 kolencentrale en 1 of 2 gascentrales.

Op de grote parkeerplaatsen van supermarkten gaan ze verplicht zonnepanelen overkappingen neerzette. Geenvruchtbare landbouw grond gebruiken om zonnepanelen te plaatsen....
De stroom in Frankrijk kost nu 18,6 cent per kwh. Dat gaat in februari 2023 met 15 % omhoog naar iets meer dan 21 cent. Er is geen energie belasting. :-). Stroom is een 1e levensbehoefte.
Hier ook geen saldering voor zonnestroom van je eigen dak. Geen idioot hoge energiebelasting met btw daaroverheen...
Terugleveren aan EDF levert 10 cent op.

FrankOngerust | 13-11-22 | 22:20

Toen ik met pensioen ging heb ik m'n grote rijbewijzen niet opnieuw laten verlengen, maar het schijnt dat je die gewoon weer terug kunt krijgen zonder opnieuw examen te hoeven doen. Misschien doe ik dat wel, een paar honderd euro in de week is mooi meegenomen in deze dure tijden.

quigg | 13-11-22 | 22:59

Oke, een burgeroorlog. En hoe moet ik me daar op voorbereiden dan? Concrete ideeën? En wat moet mijn doel zijn? Overleven? Mijn kinderen beschermen? En hie weet ik wie de winnaar gaat zijn? Of kun je je gewoon niet op zoiets voorbereiden?

Hadena | 13-11-22 | 21:27 | 4

Lees alles op jouwoverheid/page404/Urefacked dot nl

funda | 13-11-22 | 21:35

1 outfit in de kast hangen om er 100% woke uit te zien en daarnaast een boerenoveral hangen. Als duidelijk is wie gewonnen heeft 1 outfit verbranden. Tip: doe dit laatste niet te vroeg

ZomaarEen | 13-11-22 | 21:39

Lid worden van de schietclub? Maar dan nog duurt het jaren voor je een eigen wapen in huis mag hebben.

quigg | 13-11-22 | 23:03
▼ 1 antwoord verborgen

Lopen de pensioenpotten ook leeg zo, vraag ik mij af. Alles wat gespaard is wordt flink minder waard en er valt niet tegenop te beleggen zo ik deze berichten lees.

Algoed. Dus geld wordt niks waard. Alles uitgeven aan spullen en huis dus. Spullen moeten vervangen worden huis loopt men ook op leeg. En pensioen wordt niks meer waard.

sjef-van-iekel | 13-11-22 | 21:11 | 2

Neem antieke meubels. Tegenwoordig niks meer waard, oftewel afschrijving is ook niks. En toch leuk om naar te kijken.

Hadena | 13-11-22 | 21:28

Ik heb het natuurlijk niet gelezen want ik weet waar we naar toe moeten.
Politiek gezien voel ik me prima hoor. Alhoewel.
Constant propaganda ontwijken is wel een dingetje

entredeuxverres | 13-11-22 | 20:55

te weinig immigratie
schuld van trump

sry toen stopte ik met lezen.

Ir. Wilhelmus | 13-11-22 | 20:46 | 2

Ff bashen want zonder dat zou het weleens een vieze GOP-er kunnen zijn natuurlijk. Dan is dat hele rapport niks meer waard voor half USA.

2 miljoen immigranten in 2022 trouwens.

fleischmann.house.gov/media/press-rel...

Hoeveel hebben ze er eigenlijk nodig dan?

sjef-van-iekel | 13-11-22 | 21:02

@sjef-van-iekel | 13-11-22 | 21:02: de lonen moeten lager voor het arbeidersgespuis!

In Australië hebben ze een zeer restrictief immigratiebeleid en daar kan je als constructiearbeider zonder opleiding ongeveer evenveel verdienen als een accountant aan het begin van de carrière. Al gebruiken ze wel backpackers voor een hoop simpel werk. Maar geeft toch stof tot nadenken. Hogere levensstandaard dan NL en de economie lijkt het prima te doen.

Zosima | 14-11-22 | 00:53

Is het geen goed idee om naast Sassen van Elsloo, Dijkman en van Kuppeveld te vragen of ze weer aan een aparte bankenblog willen bijdragen? Noemen we dan Wealth of Nations of zoiets.

Louter Leuter | 13-11-22 | 20:44

Typisch staaltje extrapoleren obv het heden. Maar historisch weinig aannemelijk. Te weinig aanbod, te veel vraag lost zichzelf op termijn vanzelf op, cq komt weer in balans, de wetmatigheid van vraag en aanbod geldt de laatste keer dat ik checkte nog steeds. Daarnaast zal de energieprijs weer dalen als Rusland is uitgespeeld in z’n achtertuin en zal tech een deflatoir effect hebben op onze economie. Zie niet goed hoe die trend kan worden omgebogen. Ah well, zal over een jaar of tien eens terugblikken en deze tegel er naast leggen. Samen met dit GeldBlog artikel.

Paty | 13-11-22 | 20:23 | 1

Dan beperk je je visie tot micro economie. Vraag en aanbod binnen een narkt komen inderdaad op een bepaald moment weer bij elkaar binnen markten waar dat kan, bijv voeding electronica ed. Daar wordt bij te grote vraag de productie en de prijs verhoogd tot er weer eveneicht is binnen. Maar zoals het stuk zegt: bijv in de energiemarkt is er sprake van moedwillige verstoring van aanbod en dan werkt het principe niet meer. Zeker niet als er door het jarenlang moedwillig rondstrooien van extra geld een enorme geldbubbel is yecreeerd

ZomaarEen | 13-11-22 | 20:50

"Deze drie personen zijn, nogmaals, niet de minste en niet van het type irrationele doempredikanten."

Ach, het zal allemaal wel. Alle 3 economen die net zo veel als jij en ik weten.

Als die Pozsar dan nog weet te melden dat "Central banks became the epitome of transparency..." dan kan ik hem gelijk een stuk minder serieus nemen. Als er 1 beroepsgroep is die in een dikke laag mist opereert dan zijn het wel centrale bankiers.

UpdateAvailable | 13-11-22 | 19:49 | 3

Inderdaad, waarom zeiden Trichet (Fr), Draghi (It), La Garde (Fr) niet dat ze aangesteld zijn om de staatsschulden van de knoflooklanden te doen verdampen in plaats van het beteugelen van inflatie ?

En waarom hebben we al 3 keer op een rij een duif en geen havik (zoals Duisenberg) ? Wat is dat toch met die Duitsers dat ze op zoek naar vrede alles slikken van iedereen ?

Wattman | 13-11-22 | 19:58

Hear!

Ray Skak | 13-11-22 | 20:55

@Wattman | 13-11-22 | 19:58: Niet op zoek naar vrede maar op zoek naar afzetmarkten. Nooit de moffen vertrouwen. Gek volk.

anja | 13-11-22 | 20:59

"buy assets irrespective of quality"
En dat moet dan verstandig beleid van de centrale bank voorstellen?
Ik geloof er geen zak van.

KeesBruin | 13-11-22 | 19:43

Oorlog. Zou wel een intrigerend experiment zijn. Aangezien de mensen bij de vorige crisis vooral aan wc papier dachten.

BrulSpin | 13-11-22 | 19:24 | 9

Kun je ruilen voor vreten. Voor als het mis gaat.

nobodiesunmighty | 13-11-22 | 20:26

iets heel anders: de term 'kleine brulspin' heeft, ivm mijn waardering voor jouw tegels, ervoor gezorgd dat ik niet alleen grappige beelden in miin hoofd heb van de familie Brulspin (een aantal alleraardigste spinnen die altijd klaar staan als een buurman suiker of koffie nodig heeft, sterker nog: die maar liefst tot 8 dingen die nodig zijn, kunnen meegeven Ivm vele handige pootjes), maar bovendien en belangrijker (voor mij) dat ik net wat minder bang geworden ben voor spinnen in het algemeen. Dat wilde ik even kwijt. Met mijn hoogachting voor partner Brulspin en natuurlijk de fameuze kleine brulspin!

anja | 13-11-22 | 20:55

@anja | 13-11-22 | 20:55: Ah smelt, wat lief. Deze Brulspin kan blozen! Ik geef het door aan meneer Brulspin en de kleine Brulspin. Altijd welkom voor een kopje suiker of een bak koffie, ook in crisis. Voor de collega’s zwarte weduwe en tarantula nog steeds hard weg rennen hoor.. Koude kant van de familie, erg onvriendelijk mag ik wel zeggen!

BrulSpin | 13-11-22 | 21:11
▼ 6 antwoorden verborgen

Geleuter van het eerste uur. Tussen 1650 en 1940 was de groei van de koopkracht net iets meer dan nihil. De economische groei die we tussen 1940 (Noord-Amerika 20 jaar eerder) en nu meemaken is uniek te noemen!

Ulle Ruttelflut | 13-11-22 | 19:11 | 5

Die groei wordt mogelijk als je je eigen geld kunt drukken, moeilijker is het niet.
De nationale schuld van de USA heb ik in ca. de laatste 10 jaar al zien verdubbelen van 15 triljard naar 30 triljard. Exclusief prive-schulden en staatsschulden.
Een hockeystick-curve, in jargon. De teller staat nu op 31,3 triljard, zie ik.
https://www.usdebtclock.org/

funda | 13-11-22 | 20:33

@funda | 13-11-22 | 20:33: Kleine correctie: anderen moeten wel (blijven) geloven in de waarde van dat bijgedrukte geld. So far, so good ..

anja | 13-11-22 | 20:50

@anja | 13-11-22 | 20:50: Dat is geen correctie, dat is de eerste bestaansvoorwaarde van ons -fiat- geldsysteem.
Maar met dat vertrouwen zit het wel goed, als ik zo eens rondkijk op deze pagina. Zelfs de inflatie, die nu alle records breekt ('gaat heus wel weer eens zakken' - ja dat deed ie na iedere periode met hyperinflatie, meestal met catastrofale afloop al dan niet met oorlog) doet maar een enkel belletje rinkelen.
Ik bekijk het met geamuseerde interesse - niet met verbazing, want het patroon is al millenia identiek.

funda | 13-11-22 | 21:11
▼ 2 antwoorden verborgen

En ondertussen horen we nog bij de rijkste lander ter wereld.
Al kalft de westerse rijkdom langzaam af.

zeeman73 | 13-11-22 | 18:50 | 10

@BobDobalina | 13-11-22 | 18:52: Die 'rijkdom' is puur illusie. Opgepropte waarden van activa, bubbels die nu trouwens al aardig beginnen leeg te lopen.

UpdateAvailable | 13-11-22 | 19:54

Ipv mean (average), wat is de mediaan (meest voorkomende waarde) voor wb inkomen? Hoe berekenen zij dat 'rijk zijn', en wie eigenlik? Ginni index ook niet onbelangrijk. - ach, er valt altijd ergens wel met de statistiek te f****en, helaas...

anja | 13-11-22 | 21:05
▼ 7 antwoorden verborgen

Het tekort aan handjes is altijd het argument als het piramidespel dreigt te stokken, nog meer mensen binnen halen tbv het spel. Heel veel overbodige handjes kun je ook zeggen, wie heeft er nu behoefte aan een manicure, schoonheidsspecialiste, kapper in geval van echte schaarste knip lekker zelf je haar.

De lijst van overbodige beroepen is langer dan de lijst van overbodige reaguurders (bijna geen uiteraard ;) 600 ambtenaren om de tweede kamer te runnen, haha. 4 jaar lang bepaalt de coalitie het beleid dus hop hop ga eens iets nuttigs doen met je leven.

Wattman | 13-11-22 | 18:44 | 5

@Wattman | 13-11-22 | 19:01: Ik weet niet wat overbodig is en wat niet, we zijn het eens bezijdens de poppetjes denk ik.

niels5142 | 13-11-22 | 19:10

@niels5142 | 13-11-22 | 19:10:

Datgene wat essentieel is om gezond te blijven leven is niet overbodig, de rest wel.

Zeg maar de onderste lagen van de piramide van Maslow, die heb je nodig en de rest is allemaal decadente onzin.

Wattman | 13-11-22 | 19:23

Niet eens. Het probleem zit vooral in onze pp toeslagen draaiende economie. Er zijn meer dan genoeg handjes alleen de gemiddelde arbridsduur is van ca 40 uur in de jaren 70 naar ruim 25 nu gedaald en dan laten we bij de berekening ook nog eens ruim een miljoen arbeidsongeschikten die deels terecht maar ook deels met vage klachten afgekeurd zijn.
Het grote probleem is al jaren de generatie die gem 36 uur werkt met pensioen gaat en iedere pensionado door bijna twee anderen moet worden vervangen als je alle wajongers, wao-ers etc etc erbij telt. Dat is vooral de drijfveer om de pensioenleeftijd te blijven verhogen. Hou de mensen die 36 of 40 uur werken vast, anders stort het totale systeem (zie de problemen bij de NS) in elkaar.

ZomaarEen | 13-11-22 | 22:03
▼ 2 antwoorden verborgen

Het topreaguursel. Iedereen is dolenthousiast over de oorlog. Het lijkt niet uit te maken dat er tienduizenden doden aan beide kanten vallen. Geen enkele oproep om het zinloze bloedvergieten te stoppen, in tegendeel. Wapens wapens wapens kopen kopen kopen.
Die koop je niet om ten toon te stellen ‘maar omdat je oorlog eil

ZomaarEen | 13-11-22 | 22:08

Wat ook niet helpt is dat er in China ook een tekort aan handjes is wat de prijs van arbeid ook omhoog drukt, dit komt vooral omdat veel mensen nu bij het Chinese equivalent van de GGD werken hetgeen ook een mooie boterham voor hen is t.o.v. de baantjes van voorheen.

Kartelmaster2000 | 13-11-22 | 18:33 | 2

Het chineese equivalent die de arbeid omhoogdrukt bij de GGD enzo, juist.

niels5142 | 13-11-22 | 18:39
-weggejorist-
MargauxGrandCru | 13-11-22 | 18:31

Is er al reactie van de niet NL belastingbetalende geenstijl redacteur in Portugal qua wat goed is voor Nederland? Just asking…

niels5142 | 13-11-22 | 18:29 | 1

Wij in Torremolinos zijn ok

niels5142 | 13-11-22 | 18:34

De burger staat nu éénmaal onderaan de voedselketen..
Wen er maar aan, en tot het zover is worden we geacht braaf onze plicht als consument te volbrengen
De burger als doel en middel

AldNuut | 13-11-22 | 18:24 | 3

Ah gossie, U staat onderaan?

niels5142 | 13-11-22 | 18:36

Wellicht, who knows bezijdens u

niels5142 | 13-11-22 | 19:03

Roepende in de woestijn: heeft één van de snelle jongens op dit forum al eens gekeken naar goud? En dan bedoel ik een grafiekje van dit spul van de afgelopen 20 jaar?
Zilver en platina zijn ook leuk hoor……

willem n | 13-11-22 | 18:14 | 34

@funda | 13-11-22 | 21:14: als jij jezelf er goed bij voelt om dat nu te doen, moet je dat doen. Ik zou het nu niet doen. Het is geen goed moment voor mij. Zo goed?

schillenboer | 13-11-22 | 21:26

@funda | 13-11-22 | 21:14: en er zijn vast allerlei fondsen waarbij je voor een stuiver in goud kan investeren.. dan verdien je ook zero

schillenboer | 13-11-22 | 21:28
▼ 31 antwoorden verborgen

Anti-immigratie beleid heeft geleid tot een tekort aan arbeiders (vond dit overigens een zwak argument want voor de EU gold dit niet, terwijl zij dezelfde problemen kent).

Denkfout.
Immigranten zijn niet perse werknemers.

Is dit nog nieuws? | 13-11-22 | 18:13 | 3

Sterker nog, als het eerste is wat je ze leert hand ophouden en eisen is, gaan ze helemaal niet aan het werk.

D-Fens_1963 | 13-11-22 | 18:15

Als ze niet hoeven te integreren, en gratis geld krijgen dan zetten ze de termostaat op 27 en blijven de rest van hun leven in djellaba de hand ophouden in hun gesponsorde flatje. Ben ik nu een racist?

HD50 | 13-11-22 | 18:36

Doemdenken is wel heel groot aan het worden.

wapster | 13-11-22 | 18:12

Een van de weinige dingen die hier hebben gestaan waar ik het mee eens was, was de opmerking een aantal weken terug, dat de beste rem op inflatie, inflatie zelf is. Met andere woorden, ik geloof er niets van dat de inflatie erg lang gaat aanhouden. Team De Geus hier. Ik word altijd gecorrigeerd als ik het hier plemp: de inflatie komt nu niet door de lage rente (en eindelijk lijkt Van Sassen dat impliciet te bevestigen) maar door hoge energieprijzen en verstoorde aanvoerketens in combinatie met een snelle toenname van de vraag. Intussen zie je de prijzen al zakken van energie en containervervoer. Las laatst dat we weer op het niveau van voor corona zaten. Anyway, credit suisse is best een kutbank met een achterhaalde strategie. Er werd lang gefluisterd dat de bank op omvallen staat. Het rapport van die meneer gaat bovendien van een hele verkeerde aanname uit: een immigratiestop. Dan zou ik er maar voorzichtig mee zijn.

BobDobalina | 13-11-22 | 18:11 | 13

@funda | 13-11-22 | 20:59:
Het pond is niet bepaald kort, sinds Henry VII. De gulden was ook oud. Geen van tweeën is over de kop gegaan.

Louter Leuter | 13-11-22 | 21:15

@Louter Leuter | 13-11-22 | 21:15:
Lees de geschiedenis van de 'Gulden' (betekent: 'gouden') eens na, en kijk eens wat die gouden guldens vandaag kosten.

funda | 13-11-22 | 21:17

@funda | 13-11-22 | 21:17:
Zodra je geld hebt, is er inflatie. Ook de Romeinen hadden het. Mijn punt is dat het pond en de gulden geen hyperinflatie hebben meegemaakt (zoals tijdens de Weimarrepubliek, en tegenwoordig in Zimbabwe en Venezuela).

Louter Leuter | 14-11-22 | 00:26
▼ 10 antwoorden verborgen

Is dat de Zoltan van Dude where's my car?

Wim_Kut | 13-11-22 | 18:11 | 2

Nee die van die verouderingsmachine uit Big.

BobDobalina | 13-11-22 | 18:13

Ga.toch.weg.

Onbelangrijk.

Waar hebben we het over?

Kapitein Sjaak Mus | 13-11-22 | 18:07

Die ineenstorting van de maatschappij gebeurt nu.
Alles begint nu echt de spuigaten uit te lopen. Zo kreeg ik vandaag mijn nieuwe polis van zilveren kruis. Komt even 30% verhoging boven op mijn premie waarbij mijn ER al op ruim 800 euro zat. Dit kan een normaal mens toch niet meer betalen? Waar moet je het geld weghalen?

Kareldetweede | 13-11-22 | 18:07 | 8

Eens. Voor degenen die het zien willen en kunnen is het duidelijk.
Op alle fronten loopt het vast. Dat is het begin.

ChalinaRosa | 13-11-22 | 19:17

@Frits de Vriez | 13-11-22 | 18:57: De zorgpremie stijgt mede omdat er honderdduizenden te verzorgenden bij zijn gekomen en nog komen. En die uiteraard geen premies betalen.

ChalinaRosa | 13-11-22 | 19:18
▼ 5 antwoorden verborgen

Hier sluiten bakkerijen door te hoge gasrekeningen, gisteren in Duitsland getankt en boodschappen gedaan. Kwam bij de bakker en gewoon 32cent voor broodjes.

de uitbater | 13-11-22 | 18:07 | 4

In Duitsland, België Frankrijk en de Uk zit de stroomprijs nu rond de 19 - 25 cent per kwh. Geen plafond waarboven je de marktprijs betaalt.
Het Nederlandse linkse kut kabinet heeft bepaalt dat die stroomprijd op 40 cent ( tot 2900 kwh, daarboven betaal je de marktprijs) .
Compensatie in Nederland komt te laat en is te weinig , waardoor burgers en het mkb kapot gaan.

Gore linkse teringlijers zijn het. Grootgraaiers met hun exorbitante accijnzen en de btw daaroverheen. Als Kaag en prutte morgen onder de tram lopen, dan gaat hier de vlag uit en zal ik dansen op hun graf......

FrankOngerust | 13-11-22 | 20:56

Ze hebben daar goedkoop aardgas.

Blauwpetje | 13-11-22 | 21:14

@FrankOngerust | 13-11-22 | 20:56:
En dan klagen ze over het feit dat ik alles in links rechts tegenstellingen zie, maar dat is alleen dus omdat ik daarin de linkse kant kies. Iemand die hier extreem rechts is ( Rutte en Kaag dood willen mag ik toch wel als een tikkeltje extreem kenschetsen? Ik heb nooit geschreven dat een rechts idool dood moet) roept helemaal geen protest op.

cugel | 13-11-22 | 21:27
▼ 1 antwoord verborgen

Aldus de macrostrateeg van Credit Suisse.
De bank met 4 miljard verlies bij de laatste kwartaalpresentatie. De bank die onlangs geschikt heeft in een witwaszaak.

Graaf_Slis | 13-11-22 | 18:06

Ik krijg altijd de vraag: en hoe vind je dat het gaat? Ik dank de vragensteller altijd voor haar/zijn oprechte interesse.

thanseeuwen | 13-11-22 | 18:02 | 1

Dat is altijd verstandig bij een functioneringsgesprek.

funda | 13-11-22 | 21:41

Nadat ik een huis had gekocht dacht ik echt ‘laat die inflatie maar komen’. Rente vast voor 20 jaar. Enige variabele was mijn inkomen. Als die meestijgt dan geen probleem

Dr.Platypus | 13-11-22 | 17:59 | 2

U krijgt er geen 14,3% bij?
Niemand niet.

goedverstaander | 13-11-22 | 18:00

@goedverstaander | 13-11-22 | 18:00:
Vertel dat maar een de (veelal) havenarbeiders met APC (automatische prijs compensatie) in het Cao.

Gegierde ZeeOtter | 13-11-22 | 20:15

Recessie klopt al op de deur..

De eerste twee conculega’s zijn al de bietenbrug op gegaan…

Wijze uit het Oosten | 13-11-22 | 17:58 | 6

@Wijze uit het Oosten | 13-11-22 | 18:40:
Voorraadpositie 24 maanden? Ook qua bier? Lol!

Basil Fawlty | 13-11-22 | 19:10

@Wijze uit het Oosten | 13-11-22 | 18:40:
Bankafhankelijkheid: Nul (ooit eens naar de condities gekeken? ... knevelen noemen ze dat in Duitsland).
Financiering: Al ruim 30 jaar eigen.
Vastgoed: Eigendommen zonder last.
Software: Open Source en zelf geschreven.
Status: Als ik morgen op zou willen houden dan kan ik dat.

Louter Leuter | 13-11-22 | 20:54

Dat is het mooie: het komt allemaal vanzelf, en het enige dat verantwoordelijke bestuurders hoeven doen is een goed verhaal vertellen waarom het niet anders kon.

funda | 13-11-22 | 21:27
▼ 3 antwoorden verborgen

En maar mensen importen die alleen maar geld kosten, bijdragen aan criminaliteit en polarisatie en voorgetrokken worden op de huizenmarkt. Puinhoop Markje en Kaag bezig.

appeltjesgroeneweide | 13-11-22 | 17:57

*De inflatie zal dus permanent hoog en de economische groei permanent laag blijven.*

Lijkt mij nogal tegenstrijdig met elkaar.
En hoezo kan inflatie permanent zijn?
Warrig verhaal dit met een beetje name dropping aan het einde om het allemaal nog iets interessanter en apocalyptisch te maken.

Sociale onrust is van alle tijden en financiële ellende ligt er bijna altijd aan ten grondslag, niets nieuws dus.

Maya de Blij | 13-11-22 | 17:57 | 5

En slagers leiden het vee liever in alle rust naar het abbatoir.

funda | 13-11-22 | 21:01

En hoezo kan inflatie permanent zijn? Kijk bij het CBS, Consumentenprijzen; prijsindex 1900 = 100.

1900: 100,00 -> 1
1950: 312,40 -> 3
1970: 628,10 -> 6
1980: 1.274,50 -> 12 (oliecrisis)
2010: 2.554,80 -> 25 (financiële crisis)
2020: 3.000,40 -> 30 (covid)
nu ook Oekraïne

Louter Leuter | 13-11-22 | 21:06

De Weimar republiek (de buren) had zijn handjes dichtgeknepen bij stabiele hoge inflatie.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hyperinflatie_in_de_Weimarrepubliek#/media/Bestand:Germany_Hyperinflation.svg

funda | 13-11-22 | 21:30
▼ 2 antwoorden verborgen

Het gekke is Bill Gates heeft dit ook al gezegd. En Armstrong preekt ook nog steeds hel en verdoemenis over de derde wereldoorlog.

starbuck280 | 13-11-22 | 17:57

Noem de inflatie door met name duurdere energie (gas) geen binnenlandse inflatie. Self inflicted. Dus binnenlands.

goedverstaander | 13-11-22 | 17:55

Er is minimaal een oplossing en dat is al die bureautijgers omscholen naar werklui zodat ze iets nuttigs gaan doen in plaats van alle processen stroperig maken.

Jan_Pietersen | 13-11-22 | 17:55

Maar zijn er ook oplossingen?

HaaiBaai | 13-11-22 | 17:53 | 2

Natuurlijk..., in een vat zwavelzuur lost alles op ;-)

D-Fens_1963 | 13-11-22 | 18:02

De 66 stemmen en we dansen binnenkort weer allemaal op tafel... Hoppa!

funda | 13-11-22 | 21:32

Dus... Staat hier nu dat anti integratie beleid slecht is voor de economie? Las ik dat nu goed? Duuuus

Beste_Landgenoten | 13-11-22 | 17:53 | 5

Ik moest het twee keer lezen. Ik vind dat niet kunnen. Het wereldbeeld van een flink aantal mensen wordt nu zonder waarschuwing flink door elkaar geschud.

BobDobalina | 13-11-22 | 18:16

Integreren doen ze toch al niet, hoef je geen beleid op te maken.

DrJaap | 13-11-22 | 18:26

Er staat dat in de EU veel migranten aangekomen zijn die geen kudt uitvoeren maar alleen een last zijn.

Sinterbikske | 13-11-22 | 18:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat hoorden we ook bij Covid; lange periode van lage economische groei en allerlei malheur. Viel allemaal reuze mee.

Après toi | 13-11-22 | 17:49 | 10

@goedverstaander | 13-11-22 | 18:21: Financiële problemen betekent dat mensen de tering naar de nering moeten zetten. Dus minder uitgeven, waardoor de vraag naar goederen en diensten afzwakt, wat weer een drukkende werking heeft op de hoogte van de inflatie.

Après toi | 13-11-22 | 18:37

@Après toi | 13-11-22 | 18:35: die groei wordt o.a. gefinancierd met de waardestijging van de diverse assets. Deze stijging is niet een reële stijging van toegevoegde waarde maar een door geldschepping gecreëerde, ergo een volkomen leeg kaartenhuis. Kern is dat de waarde van de verschillende valuta verwatert en zo dus inflatie veroorzaakt.

DrJaap | 13-11-22 | 18:51

@Après toi | 13-11-22 | 18:37: Dat snap ik ook wel. Maar met de nering kan de tering niet meer betaald worden.

goedverstaander | 13-11-22 | 21:05
▼ 7 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl