Goh. IT Belastingdienst totaal ongeschikt bij opsporen corrupte medewerkers
Wat een aanfluiting
Welkom bij onze terugkerende rubriek 'goh' waarin we al lang niet meer verbaasd zijn over chronisch falen. Met deze keer de computersystemen van de Belastingdienst die blijkbaar niet de zoekopdrachten van medewerkers opslaan, waardoor het onmogelijk is om te zien welke informatie corrupte arbeiders opvragen. Best lastig als één van je werknemers een waterpijpbuddy van Taghi blijkt die waarschijnlijk informatie verkocht aan de maffiakoning. Het meest schokkende getal uit de onthulling van het NRC is 900. "Het blijkt technisch onmogelijk om voor iedereen die bij de Belastingdienst werkt bij te houden welke informatie ze opzoeken. Dat komt mede omdat de dienst met zo’n 900 verschillende systemen werkt, die meestal niet aan elkaar zijn gekoppeld." Negenhonderd (900!) veelal ongekoppelde systemen. [Zouden ambtenaren voor ieder systeem een nieuw wachtwoord moeten verzinnen?, red.] Het is wonder dat ze überhaupt ooit voldoende informatie bij elkaar kregen voor die illegale zwarte lijsten van ze. De computersystemen van de belastingdienst waren, zijn en blijven een met noodgrepen in leven gehouden clusterfuck en zijn dus extreem gevoelig voor misbruik door criminelen. Want leuker kunnen ze het niet maken, maar beter ook niet.
UPDATE: Database doctor René Veldwijk: bullshit!
Reaguursels
InloggenNou, er zijn weer heel veel data-specialisten uit hun holen gekropen hier op geenstijl. Beetje zoals we veel "covid-specialisten" en leunstoelgeneraals in de panelen hebben.
Geenstijl, van alle markten thuis
De belastingdienst is dus gewoon te druk met het kapotmaken van toeslagenouders en het wegmoffelen van eigen fouten. Zo zoeken ze ook al een hele poos tevergeefs naar een manier om een btw verlaging door te voeren. Dit kan er natuurlijk niet bij komen.
Ik krijg met moeite 900 dominostenen achter elkaar gezet.
De Overheid van Nederland gaat in zijn totaliteit gebukt onder een beroerde ICT.
Een ICT waar vele miljoenen aan uitgegeven zijn.
exe. run: Everything (voidtools) erop, leest rechtstreeks van de NTSF dus privilege escalatie omzeild ook bij admin. Maarja ik ben geen hacker he.
Ten eerste denk ik dat u bedoelt "NTFS". Ten tweede moet je om Everything te installeren al adminrechten hebben. Het is duidelijk dat u geen hacker bent.
Noem het 900 microservices en je bent weer helemaal hip.
Een oerwoud aan systemen komt bij veel bedrijven voor maar de BD spant de kroon. De oorzaak van de wirwar is vaak terug te voeren op directie/MT leden (doorgaans weinig kaas gegeten van IT). Men houdt dusdanig lang vast aan verouderde systemen omdat nieuwbouw/migratie "teveel tijd, geld en moeite" zou kosten.
Geef het genoeg tijd en een deel van je landschap is hopeloos verouderd en de benodigde expertise sterft (soms letterlijk) uit of is alleen tegen heel veel taxpoet nog in de lucht te houden/te ondersteunen.
Negenhonderd systemen <hier vraagtekens bij zettend> is heul veel maar als je lang genoeg de bende voor je uitschuift kom je een heel eind. Gevolg is een IT landschap waar je spontaan rode vlekken van krijgt. Maar ach, gesponsored met taxpoet dus wat boeit het.....?
Grote probleem lijkt mij dan dat je data dan van systeem naar systeem moet kopiëren. Dat leidt tot een gigantische hoeveelheid redundante data. Niet handig, je blijft heen en weer kopiëren omdat data niet statisch is maar aan verandering onderhevig. Belastingdienst zou beter een soort van datafundament kunnen ontwikkelen waar al die systemen op in prikken. Kun je de overgebleven schijfruimte en processorcapaciteit gebruiken om een fatsoenlijke logging te ontwikkelen. Loggen is leuk maar systemen worden daar snel traag van is mijn ervaring.. daarnaast kun je 'slowly changing dimension' toepassen, kun je later nog eens uitleggen wat je met welke data gedaan hebt. De toeslagen affaire maakt duidelijk dat ze daar ook nog nooit over hebben nagedacht. Het doet wat fosiel aan allemaal.
@Croisantneuf | 10-10-22 | 15:38: Kwestie van meervoudige databronnen (als dat niet anders kan of zelfs moet) en dan gegevens uitwisselen via een enterprise service bus. Doen we in het bedrijfsleven al jaaaaren dus zo moeilijk is dat allemaal niet. Maar goed, overheid en IT.....
Ga dit onderzoek uitvoeren bij een willekeurige grote onderneming (verzekering, bank, etc) en je komt ook tot de conclusie, dat raadpleging niet wordt vastgelegd. Net zo gevaarlijk, maar geen haan, die er naar kraait.
Stierepeop.
Bij een bank is dat zeer zeker wel het geval. Iets met "opgelegd door de AFM", "due diligence" en "corporate governance".
Beursgenoteerde ondernemingen hebben soortgelijke sets aan verplichtingen en bij de (lokale) overheid wordt het raadplegen van het GBA ook in de smiezen gehouden (iig geval gelogd). Of er wat mee gebeurd is vers 2.
@Grijskijkert | 10-10-22 | 15:18: Ze hebben de verplichting maar hebben absoluut niet 100% dekking. Ze doen wel hun best, meer kun je ook niet doen.
Slecht artikel van het NRC. Om in te loggen heb je een autorisatie nodig. Die wordt niet zomaar aan Jan en allemaal verstrekt.
En handelingen worden bij die autorisatie gelogd en zijn dus op de persoon te herleiden.
Verder 900 systemen? Wat versta je onder een systeem, hoe tel je. Tel je een autorisatie voor een testomgeving van een systeem apart? En een inkijkmodule binnen de productieomgeving?
Het NRC is ook niet meer wat het was.
Dat laatste is al best lang het geval helaas, begon ongeveer bij de komst van die Belg.
Negenhonderd (900!) veelal ongekoppelde systemen.
Het zou een voordeel kunnen hebben.
Als ze onafhankelijk zijn kunnen ze elkaar niet verstoren toch?
Ik heb veel fantasie maar kan me toch geen 900 verschillende systemen bedenken, bestaan er wel zoveel?
Als je elk Excel-werkboek en Access-ding (bestaat dat nog) een systeem noemt gaat het best hard.
De SAP’s van deze wereld zijn blij met zoveel onkunde. Telkens weer, uurtje factuurtje. Ben benieuwd hoeveel medewerkers ze standaard hebben rondlopen bij de belastingdienst.
¨Voorkeursbeleid is uitsluitend toegestaan bij groepen die volgens de Wet in een positie van structurele maatschappelijke achterstand verkeren, namelijk:
Corrumptieve Esthetische Meerderheidsgroepen.
Het laatste waar ik gewerkt heb als ICTer was bij de overheid. Krankjorem werd een mens er van.
Inderdaad heel veel software pakketten, veel verouderde meuk, vergaderen tot dat je een ons weegt, immense bureaucratie en veel heilige huisjes. Daarom met vervroegd pensioen gegaan. Met heel veel plezier 20 jaar ICTer geweest maar bij de overheid was helemaal niets.
Ik ging al met pensioen voordat ik overheden ging adviseren.
Echt lachen, veel vergaderingen inplannen, niet bestaande software paketten verzinnen en als randvoorwaarde stellen plus pro actief 'feature creep' stimuleren.
Ik kreeg een baan aangeboden als ingenieur bij de overheid, vanwege kritiek op plannen die men had. Mijn kritiek had ik goed onderbouwd met berekeningen en modellen. Normaalste zaak van de wereld voor mij en mijn werkgevers om objectief een beslissing te kunnen nemen. Maar niet bij de overheid, die je nemen beslissingen op basis van politiek wensdenken. Als ambtenaar heb je er maar mee te dealen. Ik werk nu al een tijdje als vrijwilliger bij een gemeente en leer ambtenaren beter kennen. Mijn beeld bij een ambtenaar is iemand die hart heeft voor Nederland, en probeert bestuurders niet al te veel domme dingen te laten doen. Het is een soort koorddanssen, met krokodillen eronder en jongleren met eieren. Ontzettende kunt job, want er zitten bestuurders bij die niks willen aannemen van je. Je wordt er moedeloos van dat elke kneus zich kan opwerken het bestuursorgaan in.
De belastingdienst had geen uitkeringsfabriek mogen worden, daar is gigantisch misbruik van gemaakt. Dat van iedere 100 zaken (net als in de criminaliteit) 60 divi-zaken zijn(i.p.v.10), tja dan is het logisch dat zelfs een brugklasser daar een simpel algoritme op kan loslaten, dat heeft niets met discriminatie te maken maar logisch nadenken m.b.t. alle inzet/inspanningen.
Maar als ik de foto mag geloven kun je daar wel op de vetste gear werken.
Het lijkt wel een gaming machine, nota bene met mech switches op een laptop. Hoe vetjes!
Nou ben ik maar een simpele salespik, maar 900 systemen lijkt me toch wel heel heel heel erg veel. Als ik een beetje ruimhartig ben met wat een 'systeem' mag heten, dan zou het bij 100 stuks toch wel een beetje ophouden qua voorstellingsvermogen. Kan iemand me hier wat over leren?
Ligt eraan hoe je telt. Een professionale applicatie heeft vaak een ontwikkel-, test-, acceptatie- en productiesysteem. Tellen ze dat als 1 of als 4? Ik heb bij klanten gezeten met 1100 systemen, na een upgrade bleven we nog met 500 zitten, absoluut minimum voor dat retailbedrijf. Maar wel miljoenen bespaard aan licenties.
@small_town_dude | 10-10-22 | 13:39: Ja goed, maar als je ontwikkel-, test-, acceptatie- en productieversies of -omgevingen gaat meetellen als apart systeem dan ga je wel erg hard.
Roept gelijk de vraag op; wat wordt hier bedoeld? 900 verschillende 'icoontjes'?
Er zijn grote systemen zoals ERP met modules HR, Billing, purchase. Daarnaast bij data intensieve clubs zoals onder andere Belastingdienst ook nog afdelingsspecifieke of proces specifieke systeempjes netjes volgens OTAP of devops tot aan MS Access en moeiljke exelsheetsjes met ingewikkelde macro's waarvan de 'knutselaar' allang met pensioen is. Die 'applicaties' kunnen na tientallen jaren groeien als in wildgroei naar 900. Bij die grote IT systemen en Suwinet bijvoorbeeld wordt netjes gelogd. Politie ambtenaren krijgen bericht als ze iets opvragen wat niet meteen direct met hun dagelijks werk te maken heeft. Maar ook daar zijn zeker mazen in het systeem. MS Access databeesjes en Excel sheets kan je bij wijze van spreke via de mail naar gmail adres van Taghi mailen
Ik heb in de IT gewerkt bij telecom en finance bedrijven, wel beiden grote bedrijven, maar ~600 individuele applicaties kom je gemakkelijk aan. Van Salesforce en Peoplesoft tot aan apps die niet veel meer zijn dan een plugin in Word, en alles er tussenin.
Als ik een dag te laat btw, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting betaal weten ze mij altijd heel snel te vinden
En meteen boetes uitdelen en rente(!) vragen. Als het andersom is niet uiteraard. Ooit per ongeluk heb ik tweemaal een btw-afdracht gedaan in een kwartaal (zo'n 5000,- teveel), en ik heb 14 maanden moeten wachten tot ik het terug had, zonder rente.
Paar jaar terug verhuisd. Aan niets of niemand door gegeven.
Eerste post die ik kreeg, was blauw.
Ergens werkt er wel iets.
Ook niet aan de gemeente doorgegeven?
@JJMS | 10-10-22 | 13:20:
Stik. Dat was het.
@JJMS | 10-10-22 | 13:20: Dat hoeft niet, dan zetten ze erop: vertrokken met onbekende bestemming. Als je je inschrijft in een nieuwe gemeente dan wordt dat denk ik wel weer gedeeld met de belastingdienst, voor alle gemeentelijke heffingen sowieso.
Iedereen heeft een “oornummer” dus ze weten alles.
@small_town_dude | 10-10-22 | 13:27: Ja. Je kunt jezelf zelfs niet uitschrijven; dat kan alleen de gemeente doen waar je je opnieuw inschrijft. Doe je dat niet dan wordt er in de Basisregistratie Personen inderdaad een vinkje 'vertrokken met onbekende bestemming' bij je laatste inschrijving gezet.
Ik denk dat je op basis van achtergrond (naam, familie) wel enigszins kan inschatten welke risico's eraan kleven. Moet je wel bereid zijn om tegen de haren van de linksen te strijken aangezien die deze werkende aanpak 'stigmatiserend' vinden.
Dat het systeem bagger is zal best, maar de echte fout is natuurlijk het inhuren van lieden die Nederland willen ondermijnen.
Je doelt hierbij op de namen Kaag, Rutte, Pechtold?
De belastingdienst zoek COBOL-programmeurs met 35+ jaar ervaring. Iemand anders kan de code niet lezen.
Ha, COBOL is juist heel goed te lezen voor leken, het is versimpeld engels zoals Basic. Er is alleen niemand meer te vinden die het begrijpt, groot verschil.
@elfenstein | 10-10-22 | 13:25: Dat klopt helemaal. Ik ben ooit begonnen met Turbo Pascal en kan nu nog steeds SQL, ABAP etc lezen.
@small_town_dude | 10-10-22 | 13:35:
Haha DevPascal, the good old days
@small_town_dude | 10-10-22 | 13:35:
Als je programmeerstructuren begrijpt is het niet heel moeilijk om een nieuwe taal te leren. In de grijze oudheid was het Basic, daarna kwam assembler op de C64 vanwege de snelheid, toen ben ik afgehaakt en heel andere dingen gaan doen. Vanwege Arduino toch maar eens voorzichtig begonnen met C++ en het valt me wel op dat als je al handig bent in denken in programmastructuren, de taal niet zoveel uitmaakt. Vergeleken met COBOL is C++ dan wel weer écht nerdvoer, dat leest toch wel heel anders weg, meer to the point, geen fratsen. Dat was ook het grootste probleem met Basic en al die andere taaltjes die nog hun best deden om het leesbaar te houden: duurt te lang, hele epistels, geen zin in. Je zag dat ook al aankomen, op de Spectrum waren alle basic commando's al onder een toets gezet met een shift, Commodore had iets vergelijkbaars met de eerste letter plus zo'n grafisch tekentje, eigenlijk wisten ze toen al dat het vreselijk was, al die lappen tekst.
Was die foto maar een grapje. De IT-fails bij de Belastingdienst zijn nog desastreuzer dan een regulier IT-project bij een willekeurige overheidslaag. Zodanig zelfs dat niemand zijn vingers meer aan bepaalde systemen durft te branden, want als het onverhoopt uitvalt is er geen back-up, er is nauwelijks kennis van de oude systemen en er is al helemaal geen zicht op een soepele overgang naar een nieuwerwets systeem.
Fakebericht van de Belastingdienst denk ik. Doel: om (mogelijk/aanstaande) corrupte collega's gerust te stellen. "Zie je, ik kan best op werkplek daar en daar gegevens opvragen van de boeven die mij x mille hebben beloofd."
Trap er niet in! Elke werkplek en elk device heeft een authentiek IP-adres.
Sssst.. waarom nou deze truc van de Belastingdienst verklappen?
Daar heb je niet veel aan als er niet wordt gelogd.
En dat gebeurt/gebeurde eigenlijk nergens, bij geen enkele dienst. Gegevens opvragen kon altijd 'zomaar'.
@zuiderduin | 10-10-22 | 14:21: Hallo... als je als belastingmedewerker begint te werken. Hybride, dus hetzij vanuit je logeerkamer of vanuit een BD-werkplek, dan moet je inloggen. Dan ben je toch gelogd??
Vergeet de politiek niet die er belang bij heeft om systemen zo complex te maken dat er geen enkele wijziging mogelijk is. En ja complexe systemen betekent werk voor specialisten binnen en buiten de belastingdienst, advocaten etc. De eenvoudigste oplossing is alle toeslagen afschaffen en overgaan op een eenvoudig belastingsysteem. Geen aftrekposten, geen goed doelen, geen extra ziektekosten aftrek gewoon niks nada niks en ook geen subsidies zoals huurtoeslag etc. Maar ja dat stuit met name links tegen de borst.
Doet mij toch weemoedig denken aan mijn eerste aangifte in Duitsland. Met het materiaal, papier, bonnetjes naar het Finanzamt en met een ambtenaar de aangifte besproken en of het in orde was. In de jaren 90 kon je nog naar de Karel de Grotelaan als je een vraag had. Die tijd is er dus niet meer. Het systeem is dus zo complex geworden dat ze het bij de BD ook niet meer snappen (en los daarvan een BD moet innen en niet uitdelen).
mijn eerste jaar in Belgie, ik dacht ik doe wel aangifte zonder belastingadviseur. Zit je dan met stapels papier, 800 codes, taalgebruik uit het interbellum en 75 uitzonderingen. Maar je kon wel naar een kantoor om uitleg te vragen en bij ons kwam er zelfs een bourgondische snorremans op huisbezoek om het voor te doen. Later toch maar een accountant in de arm genomen.
Met een goede integere data-architectuur en gekoppelde databases is het aantal software systemen weinig relevant.
Sterker nog, functionele decompositie maken systemen veel minder kwetsbaar.
heej een applicatie architect met data architectuur als verdieping. Maar eerst alles afzetten tegen een roadmap IST-SOLL waaronder SaaS en hub en spoke volgens Togaf
Toch weten ze voor die aanslag inkomstenbelasting elk jaar feilloos mijn brievenbus te vinden.
Dus er gaat ook wel iets goed bij de fiscus.
ik kreeg soms zelfs brieven die over 0,04 euro gingen...
Mijn adresgegevens kloppen nog steeds niet. Aan mij oude adres is ooit iets toegevoegd maar toevoegingen kunnen niet meer in het nieuwe systeem van de gemeenten, dus de gemeente kan die toevoeging er ook niet meer uit halen als je verhuist. En de BD kan het ook niet, omdat alles gekoppeld is en de gemeente dat zou moeten doen. Ik blijf de rest van mijn leven dus die adres toevoeging houden omdat die kolom van de adressen database van de BD door geen enkele instantie meer gewijzigd kan worden. Een soort spook data die door de databases van de BD blijft ronddwalen.
Ja, dat feest gaat elk jaar gewoon door. Wie zijn toch die mensen die door het systeem over het hoofd worden gezien?
Nou heb ik vroeger zelf als assistent systeembeheerder gewerkt. Volgens mij moet dat toch te traceren zijn als je daar onderzoek naar doet.
Vind maar eens iemand die nog om kan gaan met DOS 6.22 etc... Als men het heeft over 900 (!) systemen op een hoop dan vrees ik het ergste. Ze zouden nog heel aardig kunnen binnenlopen met de verkoop van al die antieke meuk, wat doet een werkende Commodore PET tegenwoordig op Ebay?
Het gaat natuurlijk om lieden aan de eindgebruikerkant die de opvragingen doen en het scherm gewoon fotograferen.
Duidelijk dat men eigen telefoons op de werkvloer zou moeten verbieden. Je kon vroeger ook geen eigen TV of tweede telefoon voor prive op je burootje plaatsen. Radio's werden nog wel eens toegestaan maar dat was niet zo leuk voor de collega's die wel moesten werken.
Het laat zich raden dat veel van de lekkers uit de peer-group van vragers komen. Op zulke functies zou je geen kwetsbare mensen uit bepaalde etnische groepen moeten accepteren. Het cynische is dat er juist verlaagde drempels zijn om lieden uit minderheden wel aan het werk te krijgen. De opbrengst is voor de wannabe rich types niet genoeg en men zoekt dan wat extra's voor diensten en zo kom je aan Euro 900.000 in een Dirk tas.
Ik ben het vertrouwen in de BD kwijt (om meerdere redenen overigens). Krijg ik een aanslag. Prima zet de overboeking alvast in het systeem. Twee weken voor de betaling zeilt een schrijven binnen van de BD dat er mogelijk een fout gemaakt is (ivm met een uitspraak van de Hoge Raad) en dat ik nog niet hoef te betalen. Uiterlijk november hoor ik dan meer. Komt twee weken geleden een brief binnen met een aanmaning dat ik niet betaald heb! Hoe kan dat?!? Waar gaat dat mis?
Hoezo mis? De afdeling invordering zit in Heerlen, de afdeling foutbrieven in Leeuwarden. Waarom denkt u dat deze met elkaar communiceren? Heeft u niet gelezen dat er 900 veelal niet gekoppelde systemen werken binnen de dienst. Nou dan !
Gaat nog wel even duren, dus op 1 jan staat het nog op uw rekening en mag u nog een keer extra vermogensbelasting betalen over dat bedrag.
@BoerKoekoek | 10-10-22 | 13:06:
Het gaat over één aanslag. Dan mag je toch verwachten dat de ene hand weet wat de andere doet.
@W_F | 10-10-22 | 13:09:
Die boete heb ik dus nu al. Ben benieuwd of die wordt kwijtgescholden. De accountant gaat er achteraan.
@Louter Leuter | 10-10-22 | 13:12: Ook wel eens gehoord van boetes omdat de betaling zogenaamd niet ontvangen had, en het vervolgens terug stortte omdat ze het toen toch weer dubbel ontvangen hadden.
Natuurlijk heeft niet iedereen toegang tot alle systemen nodig. Niemand hoeft 900 logins te beheren. Daarbij kan de login via een centraal systeem lopen terwijl de applicaties niet gekoppeld zijn.
Systeem 901: centraal beheerde wachtwoorden.
theorie die in zo'n grote organisatie niet werkt.
Ik heb een computerkaart met PIN. 1x koppelen aan alle applicaties die ik gebruik en het enige wat mij rest is een kwartiertje per dag PIN code inkloppen. Dat is ook zo ongeveer het enige dat ik blind kan typen.
Goh, zelfs software is niet in staat om met elkaar te communiceren, hoe zou het toch komen..... Het nieuwe Babylonïe?
historiek.net/babylonische-spraakverw...
900 systemen die elk met de 899 andere systemen moeten communiceren is fantastisch voor de leveranciers van de software. Ze kunnen dan 809.100 koppelingen verkopen.
De mensen met verstand van IT zitten in 25% van alle bedrijven of instanties die de wereld vooruit helpen met innovaties. Alle andere IT’ers, zonder verstand van zaken dus, werken bij de overheid al dan niet ge-outsourced of bedrijven die noodzakelijk zijn zoals banken en verzekeraars etc. Dus al die fiasco’s en weggegooide miljoenen/miljarden zijn toe te schrijven aan die 75%. Software ontwikkeling is mede door foute keuzes ontzettend complex en hackergevoeilg geworden. Daarom zijn er ook weinig goede IT’ers te vinden die voor een matig salaris zich met zeer complexe zaken moeten bezig houden.
De ene set belastingontduikers komt op deze manier nooit in beeld.
Een andere set criminelen gebruikt concurrentiegevoelige informatie die wordt gekocht bij corrupte belastingambtenaren, dat laat toch geen sporen achter.
Ik blijf netjes geloven dat de politici die dit gedogen, dat doen uit ideële motieven, en niet vanwege een Zwitserse bankrekening.
Ondertussen zijn er een paar duizend kinderen die niet weten waar hun ouders wonen, en vice versa. Thuis afgehaald nadat het gezin financieel gesloopt was, en nu krijgen ze geen enkele hulp elkaar terug te vinden en te verzoenen.
Het volgende seizoen van spoorloos kan je gewoon opnemen in eigen land.
De allerhoogste tijd om een nieuwe belastingdienst op te zetten, buiten de bestaande structuren om, from scratch. Met een simpel nieuw belastingstelsel met een éénheidstarief, een burger-basisadministratie en vijfhonderd medewerkers zou je toch al een aardig eind moeten kunnen komen.
How about een nieuwe overheid from schratch ?
En een nieuw minimal art staatsbestel ?
@2CVOcean | 10-10-22 | 13:14:
Aangestuurd en gecontroleerd door de EU? De ultieme horror.
@Louter Leuter | 10-10-22 | 13:16: Dat is de aanleiding.........
Kroniek van een Faalfabriek.
Kennen we die serie nog?
Een gebed zonder end over grootschalig IT-prutswerk op een ministerie. Maar had natuurlijk over elke overheidsinstelling kunnen gaan.
Gezien de lage aantallen guursels die onder die afleveringen verschenen vrees ik dat de meesten hier niet helemaal zicht hebben op hoe diep het konijnenhol gaat.
En ja, ik ga er zonder twee keer knipperen glashard vanuit dat het bij de gehele overheid zo'n bende is. Kan niet anders.
@elfenstein | 10-10-22 | 13:15:
Er was af en toe ook geen doorkomen aan. En nu het er weer over gaat; wat een kinderachtige vertoning was dát! Aapjes die hoog in de boom zaten te gillen dat ze niet met andere aapjes wílden samenwerken.. Man man man.
@Pontius Vulgaris | 10-10-22 | 13:28:
Ik vond het juist heel informatief. En tevens een bevestiging van mijn vermoeden dat al die aapjes inderdaad precies dat zijn, dikke vieze vette apen die allemaal op hun eigen stukje rots zitten en om zich heen krijsen naar de andere apen. Het is trouwens geen verleden tijd he, die shitshow gaat tot op de dag van vandaag gewoon door, de apen zitten er nog steeds en ze krijsen ook nog steeds moord en brand zodra er iemand in de buurt komt die écht iets wil veranderen. Ik ga er voor het gemak maar vanuit dat als de hele mensheid al lang tot stof gereduceerd is, de aliens onderin de kelder van het voormalige belastingdienstgebouw nog een werkende 286 mét coprocessor gaan vinden.
Oplossing: bij het ICT gilde marktconforme beloningen aanbieden boven de Balkenende norm.
Onzin. De hele incompetente bende eruit mieteren, alle data die nog te redden is uit die oude systemen trekken en overnieuw beginnen met een frisse ploeg échte knappe koppen ipv een stelletje Crediteuren Debiteuren figuren. Geef je die knuppels die er nu zitten nóg meer geld, dan gaan ze automagisch nóg harder falen. Meer geld erheen gooien is dan een soort beloning voor het gepruts, geen aansporing om het beter te doen.
Leuker kunnen we het niet maken, wel complexer.
LOL..."ook wij snappen onszelf niet"
Toch weten ze je altijd te vinden als je (letterlijk) een paar cent te weinig btw afdraagt. De boete ligt er direct. Dat kan dus wel. Maar foute collega's in de gaten houden dan weer niet. Kwestie van prioriteiten. Wanneer pakken ze nu eens de itc goed aan. Gewoon nieuw systeem bouwen. Alleen niet in Nederland bestellen. 900 systemen. Wat een lachertje.
u heeft duidelijk geen idee van systeembouw in grote organisaties. Een bekende PC leverancier heeft achter de balie nog gewoon een applicatie in een dos-box. Die waagt zijn bedrijf niet aan herbouw.
@AntiZanicz | 10-10-22 | 13:13:
Mooi verhaal. Vertel eens welk bedrijfscruciaal systeem draaiend op DOS ze nodig hebben bij de balie dan? Lijkt me stug, hooguit draait er in de kelder nog het een en ander op oude systemen maar de miep achter de desk heeft daar denk ik niks te zoeken, die moet alleen aanwijzen waar de stropdasjes heenmoeten bij binnenkomst. Zou zo'n stropdasje zien dat ze het op moet zoeken in een DOS omgeving, dan maakt een beetje slim dasje dat ie wegkomt en zoekt een wat modernere partner.
Dit gedoe speelt al decennia. Wat er al lang had kunnen gebeuren is het volgende:
je bouwt nieuwe systemen die wel goed werken en gekoppeld zijn naast je bestaande omgeving. Totdat die werken hou je de oude zooi in de lucht. Op het moment dat de nieuwe systemen zijn getest en akkoord bevonden migreer je de data naar de nieuwe systemen en laat je de oude zooi nog 3 maanden aanstaan als backup.
Zo doen andere grote organisaties dat ook. Maar dan in het bedrijfsleven uiteraard. Probleem is echter dat alle goede automatiseerders echt niet voor een schamel ambtenarensalaris gaan werken. Bij de overheid werkt dus zeg maar de c-keus. Diegenen met onvoldoende of verouderde kennis die het niet trekken 40 uur in de week te werken en daarom zijn uitgeweken naar een ambtenarenbaantje. Die ene goede it'er die per ongeluk toch nog in dienst is bij de overheid kiest na een paar jaar eieren voor zijn of haar geld en stapt over naar het bedrijfsleven en wordt zzp'er. Hun oude baas mag ze dan inhuren voor 1000 euro per dag om de systemen in de lucht te houden die ze daarvoor ook in de lucht hielden maar dan voor 1000 euro per week. IT en overheid (zorg/onderwijs idem), het is een kansloze combinatie.
Juist
Dat zijn nu eenmaal de perverse prikkels als geld uitgeven van een ander aan de orde is. Het maakt immers niets uit wat het kost.
theorie die in zo'n grote organisatie niet werkt.
System- en softwareontwikkelaars weten sinds 1999 waar het grote geld te verdienen valt. De millennium-bug opende de poorten, niks was te gek, alles moest milennium-proof worden. De technische ICT-ers, ik was er 1 van, wisten dat de bug niet bestond maar heel veel ICT managers waren al in de snelstromende rivier van gratis laptops, gratis reisjes en baantjes na de bug gesprongen.
Kijk ook naar de Faalfabriek bestuurders. Ze kunnen het gewoon niet, wie wel? Zou het niet weten....
Ik wacht even op de diepgaande analyse van Rianne.
Of Johan Derksen.
@TonAlias | 10-10-22 | 12:49:
Wat die allemaal aan anale lyses doet wil ik helegaar niet weten.
@elfenstein | 10-10-22 | 12:51: leuke namen voor twee dochters: anna & lise
@TonAlias | 10-10-22 | 12:49: die kan er zijn kaarslicht wel eens op laten schijnen. bij gebrek aan daadkracht in de broek.
Blockchain. Gewoon, blockchain.
@UnderTheDevil | 10-10-22 | 13:28:
Don't stick your blockchain in crazy!
Joh, hadden we niet zien aankomen /s
REAGEER OOK