Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De Boze Blanke Man - De Boze Blanke Faxist

De Boze Blanke Man en de Ondergang van Nederland, deel 14

Hoe fascistisch ben ik nou eigenlijk? Heil Houtkachel!

Toen ik eind december vorig jaar door GeenStijl werd weggekocht bij de Volkskrant, riepen mijn liefste vijanden in koor: je bent het mooiste en meest invloedrijke podium van Nederland kwijt en nu kan je die P.C. Hooft-prijs ook op op je vette Bierkeller-pens schrijven, eng alt right kereltje. Nare fascist! De zeer geleerde Erik C. Hendriks schreef over mij in NRC Handelsblad "Pas op voor columnist Arthur van Amerongen. Die man is levensgevaarlijk. Hij is de Nero van het schriftelijk vilein en zijn legioen van 50.000 Twittervolgers vormt een praetoriaanse garde."

Nou weet ik niet of Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus een fascist was, maar ik vind het niet bijzonder vervelend om in één adem genoemd te worden met deze verlichte keizer, die eigenlijk heel ordinair Lucius Domitius Ahenobarbus heette. Onlangs werd ik zelfs uitgemaakt voor nazi omdat ik, net als iedereen in de Algarve, een houtkachel heb en het gebruik daarvan uitbundig propageer want zo’n snorrend kacheltje is gezellig, knus en huiselijk. Heel Afrika stookt op hout, maar daar hoor je GroenLinks, klimaatsmurf Greta Thunberg en Holle Bolle Frenske niet over, want: “wij kunnen veel leren van onze broeders en zusters in Afrika”.

Nazi en fascist zijn in Nederland tot containerbegrippen verworden, en als ik de mainstream media mag geloven, zit de Tweede Kamer vol met bruinhemden. Het Belgische dagblad De Morgen vroeg aan ene Léonie de Jonge hoe de golf van extreem-rechtse verkiezingsoverwinningen (Zweden, Italië) te verklaren is. Ik kende deze Nederlandse fascisme-expert niet maar ze schijnt dan ook vooral in obscuur-links Belgikistan berucht te zijn door haar bijdragen aan Het Observatorium, een 'onafhankelijke nieuwssite over hedendaagse vormen van fascisme en rechtsextremisme in België en internationaal' (waar ik ook nog nooit van had gehoord, maar ik woon dan ook in de Algarve, het poepertje van Europa). 

Léonie vindt dat een journalist vooral een activist moet zijn, een waakhond van de democratie. Aan De Morgen - de scribent van dienst hijgde van opwinding want de oneliners van de fopprofessor gleden er in als Gods woord in een ouderling - verklaarde ze de eclatante overwinning van Giorgia Meloni van de Fratelli d'Italia als het resultaat van twintig jaar normalisering van het fascisme: "Zowat overal in Europa werden uiterst rechtse partijen gemainstreamd door media en de andere partijen."

Kijk eens aan: extreem-rechts en het hedendaags fascisme zijn de schuld van de media! Als we er over zwijgen en een cordon sanitaire oprichten, gaat het vanzelf over. 

Bij nepprofessor Leonietjes gezelligheidsvereniging Antifa sta ik als fascist te boek sinds oktober 1992, toen ik het door de linkse kerk opgetrokken cordon sanitaire (schutkring is mooier) doorbrak met een interview met Hans Janmaat in de Groene Amsterdammer (foto hierboven, deel 1, deel 2, deel 3). Ach, Antifa... De Nederlands-Joodse historicus Jacques Presser schreef ooit: “het fascisme, als het ooit terugkeert, zal het zich ongetwijfeld aandienen in het gewaad van het antifascisme.”

Als ik inderdaad een extreem-rechtse fascist zou zijn, was ik destijds heus wel genoemd in de coverstory van Groene Amsterdammer, getiteld: Hoe alt-right en ‘alt-light’ het Nederlandse Twitter domineren. Zelfs Rob Hoogland, met wie ik het Grote Foute Jongens boek schreef, kwam niet voor in het schotschrift. Mister Telegraaf belde mij in paniek op en riep: "we doen iets grondig fout, Tuurtje. Al jaren lang worden we door D66, GroenLinks, Bert Vuijsje, Joshua Livestro, Sybren Kooistra, Hoofdpiet van Snuifwinkel en oma Stella Bergsma afgeserveerd als fascisten maar uiteindelijk nemen de pamflettisten van de Groene Amsterdammer ons helemaal niet serieus. Waar doe ik het allemaal nog voor. Binnenkort vier ik mijn 50-jarig jubileum als persmuskiet maar voor de Groene besta ik helemaal niet. Tfoe!“

Toen ik na het omstreden interview met Janmaat voor de Groene ook nog eens Henk Ruitenberg van de NVP interviewde, was de beer helemaal los. In een rechtszaak tegen Centrumpartij ‘86, eiste de Amsterdamse officier van justitie mr. H. de Graaff destijds een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete tegen de vijf kopstukken. Hij waarschuwde dat het doel van de Centrumpartij '86 een blanke samenleving is, 'een volksstaat bepaald door volksaard en volkswil, waarin nooit ofte nimmer ruimte zal zijn voor etnisch anderen. Het gaat om eigenbelang en eigendunk, vormgegeven in vreemdelingenhaat, gebaseerd op niet-gemotiveerd en ongefundeerd superioriteitsdenken’. 

De 29 dozen bewijsmateriaal bevatten, naast racistische en antisemitische teksten en tijdschriften, een brief van de CP'86 aan de Ku-Klux-Klan, waarin een collectief lidmaatschap voor de hele partij wordt aangevraagd. Het jaarverslag van de BVD over 1994 waarschuwt nadrukkelijk voor de Centrumpartij ‘86, die inmiddels tot de Nederlandse Volkspartij CP'86 is omgedoopt: 'een stroming, grotendeels bestaande uit jongeren, die een radicale, fascistoïde koers gekoppeld aan militante actie propageert’.

Henk Ruitenberg, de voorzitter van NVP/CP'86, woonde in een keurig rijtjeshuis in een volksbuurt van Zwolle, een kattenkalender op het toilet, een kanarie in een kooi, een leren bankstel, vijf delen van de Grote Gezinsencyclopedie naast de televisie, en een letterbak aan de muur. We dronken samen een krat bier leeg en ome Henk bleek een openhartig politicus die weinig te verbergen had. Ik noteerde keurig alles wat hij zei, zonder een oordeel te vellen. Degelijke journalistiek dus, zonder activistische stuipen. Kom daar maar eens om vandaag de dag! 

Ruitenberg gaf toe geïnspireerd te zijn door de Nationaldemokratische Partei, die de oprichting van een Vierde Rijk ambieert. De NDP baseerde haar partijprogramma gebaseerd op het programma van Hitlers NSDAP. De leider van de NDP, Gunther Deckert, kreeg twee jaar gevangenisstraf wegens het ontkennen van de holocaust. Daarnaast onderhield Ruitenberg contacten met het Aktiefront Nationale Socialisten (ANS), de Nederlandse variant van de NDP.

Ruitenberg: ‘Ik wil niet terugkijken op '40-'45. Die tijd komt nooit meer terug, al suggereert de pers graag dat dat gebeurt als wij aan de macht komen. De jongens van het ANS, dat zijn voor mij padvinders, met idealen die überhaupt niet te verwezenlijken zijn, hoeveel energie je er ook in steekt. Dat is een droom.

Nationalisme spreekt me aan - eigen cultuur, taal en land. Maar ik ben geen racist. Ik ga met een Surinaamse vriend op vakantie naar Torremolinos en op zaterdagavond ga ik in de stad een broodje shoarma eten bij een Turkse kameraad van me. Maar dan draag ik wel een T- shirt met de tekst “Het is fijn blank te zijn.” Ik heb niet de illusie dat we alle buitenlanders het land uit kunnen krijgen. Je kunt er wel van dromen, alleen maar Nederlanders in Nederland, maar die dromen zijn niet te verwezenlijken. Ik steek geen energie in iets dat ik toch niet kan realiseren, daarom spreek ik niet van een blank Nederland. Wel zeg ik dat we alle parasiterende, criminele buitenlanders willen verwijderen.'

Sindsdien hebben we nooit meer iets gehoord over Henk Ruitenberg, die je net als Hans Janmaat als een Boze Blanke Man zou kunnen typeren maar die ook een hoog kneuterigheidsgehalte had (denk aan televisiegids Tros Kompas in een plastic mapje).

Ik ging even te rade bij Carel Brendel, die alle mogelijke extreme clubjes onderzoekt: "We hebben te maken met drie soorten extremisme: extreem-islamisme, extreem-rechts en extreem-links, en wie het gevaarlijkste is hangt af van de plaats en tijd. In de jaren 70/80 was extreem-links het gevaarlijkste (RaRa!), enkele jaren terug was dat het jihadisme, met ISIS en aanslagen overal in Europa, op dit moment met de Russische aanval op Oekraïne komt het meeste gevaar volgens mij van extreem-rechts, onder andere de met Poetin collaborerende Baudet-partij, de mislukte couppoging van Trump in het Capitool, enzovoorts. 

De FvD is op dit moment overigens veel gevaarlijker dan de NVU ooit was. De Centrum Partij is voor minder verboden. De Moslimbroederschap vormt meer een dreiging op de langere termijn, zeker in Nederland waar ze klein en slecht georganiseerd zijn. Onze gleufhoeden van de AIVD, en ook de Duitse Verfassungsschutz en de Belgische Staatsveiligheid, houden alle vormen van extremisme in de gaten. Ze rapporteren de over groeiende dreiging van extreem-rechts maar ze vergeten nooit om andere vormen van extremisme eveneens te benoemen. Op dit moment vind ik een partij die openlijk met Poetin heult overigens een stuk gevaarlijker dan de politieke islam."

Brendel stuurde mij een interessant draadje over mogelijk gewelddadig extremisme in België. Recentelijk nog arresteerde de IJslandse politie vier mannen in een grootschalige operatie die verband houdt met de voorbereidingen van een 'terroristische aanslag'. Op negen locaties werden onder meer semi-automatische wapens, waaronder 3D-geprintte wapens, en duizenden rondes munitie in beslag genomen. We weten nog steeds niets over de identiteit van de mannen, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat het boze mohammedanen zijn. Eerder denk ik aan Breivik-achtige tiepjes.

Ik heb altijd het idee dat het in Nederland niet zo'n vaart zal lopen met aanslagen van extreem-rechts en neonazi's. De Nederlandse media blazen die dreiging graag op, terwijl ze het gevaar van extreem-rechtse moslims (een pleonasme, dunkt mij) als het effe kan onder het tapijt vegen. En wat te denken van de staatsruiveniers en de subsidieslurpers van Pakhuis de Zwijger in 020, die een hele avond besteedden aan levensgevaarlijke, staatsondermijnende clubs als de PVV, Forum, de BBB en JA21. Leest en huivert!

Waar radicaal- en extreemrechtse stemmen twintig jaar geleden in een sociaal isolement verkeerden, is dat vandaag allang niet meer het geval. Extreemrechts en populisme is een genormaliseerd onderdeel van het politieke spectrum geworden. Extreemrechtse denkbeelden krijgen meer ruimte en het maatschappelijk debat rondom bijvoorbeeld vluchtelingen, migranten en moslims verhard. Naast de internetcultuur worden de denkbeelden alsmaar vaker en openlijker offline geuit, zoals bij de bestorming van het Capitool of aanslagen op moskeeën, maar ook in Nederland bij bijvoorbeeld covid-demonstraties, anti Zwarte piet-demonstraties of de grafschennis in Bodegraven door Qanon. In dit programma bespreken we de groeiende aanhang van het extreem-rechtse gedachtengoed en wat dit betekent voor de veiligheid van minderheidsgroepen, activisten en vrouwenrechten. Waar te beginnen om deze tendens tegen te gaan?

Deze passage zou een prima hoofdredactioneel commentaar zijn in de Volkskrant, Trouw of NRC Handelsblad. Ik surfte nog even naar de website van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) en over actueel dreigingsniveau van rechts-extremisten in april 2022 las ik dit: 

Zoals ook in het vorige Dreigingsbeeld vastgesteld is binnen het rechts-extremisme het accelerationisme de stroming in Nederland waar de meeste geweldsdreiging vanuit gaat. Enkele honderden Nederlandse accelerationisten zijn online in beeld gekomen; van enkelen kan dreiging uitgaan. Op diverse online netwerken van deze stroming blijkt een fascinatie voor wapens te bestaan. Zorgen zijn er dat individuen met deze ideologische achtergrond zich bij de krijgsmacht of bij een schietvereniging willen aanmelden om zo ervaring op te doen met het gebruik van wapens. Nieuw is dat de oorlog in Oekraïne aantrekkingskracht kan uitoefenen op Nederlandse rechts-extremisten, maar vooralsnog is er bij hen weinig animo om te vertrekken naar Oekraïne en zich aan te sluiten bij rechts-extremistische groepen aan Oekraïense of Russische zijde.

Ik had eerlijk gezegd nog nooit van de term accelerationist gehoord en ging enigszins beschaamd even googelen

Het blijkt te gaan om dreiging van zowel extreemlinks als extreemrechts, die elkaar blijkbaar gevonden hebben in het accelerationisme. Het woord blijkt een vertaling te zijn uit het Engels, waarin accelerationism in 2010 door schrijver Benjamin Noys gemunt is in zijn boek The Persistence of the Negative. Het woord heeft later bij andere auteurs een andere invulling gekregen en als we het goed begrijpen willen accelerationisten een slechte situatie (bv. het kapitalisme, maar bv. ook de coronacrisis) verergeren om zo het beoogde doel (de heilstaat, die bij verschillende accelerationisten er verschillend uitziet) eerder te bereiken.

Oppassen geblazen dus! 

Ik ben benieuwd of Constant Kusters, wiens geestelijke vader Joop Glimmerveen is, een accelerationist is. De grote roerganger van de Nederlandse Volks-Unie lijkt mij een klassieke Boze Blanke Man met Extreem-rechtse Neigingen. Hij ergert zich dood aan het “multiculti-gebeuren” in Nederland, heeft Hitler als groot voorbeeld, wil de doodstraf herinvoeren, Nederland redden uit de wurggreep van Amerika, de NAVO de rug toekeren en de grenzen weer sluiten. En last but not least: het Nederlandse volk centraal stellen. 

Tsja.

Het Oosterbeekse eenmansclubje is nog steeds actief op internet, getuige deze videoboodschap van een paar maanden geleden maar het lijkt me niet dat de onze Verfassungsschutz een dagtaak heeft aan Kusters c.s. Er zullen ongetwijfeld een paar Breivik-achtigen rondlopen in Nederland, maar puur gevoelsmatig lijken mij de terugkeerde "uitreizigers" en de tientallen "jihadbruidjes" en hun kindjes die volkomen gebrainwasht zijn door IS, een veel groter gevaar dan bijvoorbeeld de harde kern aanhang van het Forum voor Democratie. Ik moet vaak om ze lachen maar ik vind ze ondanks hun flirt met Poetin en het Derde Rijk eerder koddig en aandoenlijk dan levensgevaarlijk. Carel Brendel denkt daar anders over en mailde mij dit op de valreep: 

“Ik liep beslist niet voorop met het waarschuwen tegen Baudet, maar de trouwe volgers van mijn tijdlijn weten wel dat ik niets moest hebben van zijn ontmoetingen met de racist Jared Taylor en zijn geflirt met het extreemrechtse Erkenbrand. Na zijn 'boreale' overwinningstoespraak in 2019 bedacht ik de hashtag #borealebonje voor alle ruzies en scheuringen binnen Forum voor Democratie. Na het vertrek van alle redelijke leden, is er nu een harde kern van engnekken overgebleven. Maakte ik me eerst vooral vrolijk over de 'boreale bonje', na de Russische aanval op Oekraïne ben ik veel feller geworden. Baudet steunt Poetin, en zijn partij is een doorgeefluik van Kremlin-propaganda geworden op een moment dat andere radicaal rechtse partijen juist afstand nemen van Poetin. De aanstelling van John Laughland tot directeur van het door de Nederlandse overheid gesubsidieerde Forum for Democracy International betekent dat er nu een Kremlin-agent actief is op kosten van de Nederlandse belastingbetaler. 

Er zijn overigens tientallen bloggers en journalisten die Baudet en Forum voor Democratie kritisch volgen. In dat koor lever ik maar een bescheiden bijdrage. Daarentegen zijn er nog steeds weinig journalisten die de politieke islam goed volgen. Daarom blijf ik in mijn tijdlijn berichten over de Moslimbroederschap. Onlangs overleed hun geestelijk leider Yusuf al-Qaradawi. Ik vond het wel grappig, dat allerlei clubs en personen die hardnekkig alle banden met de Moslimbroeders ontkennen, nu voorop stonden om Qaradawi te eren en foto's van hun ontmoeting met de grote leider op social media te zetten. Ik hoop dat allerlei mensen die nu terecht waakzaam zijn tegen het Forumfascisme van Baudet, ook waakzaam blijven tegen de wat verder in de toekomst gelegen dreiging van de politieke islam.'

Reaguursels

Inloggen

Er is een Optimus robot van Musk die voor minder dan $20.000 moet gaan verkopen.

cugel | 06-10-22 | 09:17

Fall in love with bebop

Think of a horn player zipping through a dizzying line over a swinging beat. The cymbals are practically smoking. That’s bebop. It’s the music Jean-Michel Basquiat painted to, the foundation of jazz theory that music students are taught when they learn to improvise, and a distinctly American genre forged in the fires of postwar Black urban life.
Het zegt mij weinig, maar de muziek liefhebbers hier moeten toch geïnteresseerd zijn.

cugel | 06-10-22 | 08:59

Een item over een tekort aan arbeidskrachten in bepaalde beroepsgroepen. Zo zijn er zoals nagenoeg bekend te weinig leraren, met name op probleemscholen. In 'Hart van Nederland' laten ze bij dit item een klas zien met louter blanke tienermeisjes. Wanneer wordt lafheid gewoon kwalijk?

MickeyGouda | 06-10-22 | 08:51 | 1

Vanmiddag lekker weer ON kijken:)

Sinterbikske | 06-10-22 | 08:55

After a chaotic first month in office, Liz Truss, Britain’s prime minister, told her divided Conservative Party that she was determined to challenge economic orthodoxy.
Als dat maar goed gaat. Volgens mij gaat dit op den duur het United uit het Kingdom halen.

cugel | 06-10-22 | 08:50

De NYT:
The European Political Community, the 44-nation brainchild of Emmanuel Macron, the French president, will convene today for the first time, in Prague. It includes non-E.U. members such as Israel, Norway and Ukraine and excludes such global superpowers as the U.S. and Russia.

The establishment of the group is part of the French president’s long-held quest to forge a united Europe of independent strength. Macron believes that the war in Ukraine will continue well beyond the winter: With this prospect in mind, a collective strategy to confront the energy crisis is particularly persuasive. Whether that strategy will spur Europe away from fossil fuels is unclear.

Macron fears that Europe is at risk of becoming a bystander to history, as he puts it, by losing control of its fate in the 21st century. The war in Ukraine has sharpened these concerns; the U.S., which is essentially energy independent, and Europe, which is not, do not experience the war in the same way.

Playbook: The meeting today will open with a speech from Volodymyr Zelensky, the Ukrainian president, who is expected to press hard for accelerated membership to NATO and the E.U.

Brexit: Liz Truss, the British prime minister, will also attend the forum. Britain has even offered to host the next meeting, which Macron wants within six months.

cugel | 06-10-22 | 08:45 | 2

Ondertussen is er ook flinke kritiek op Macron omdat Frankrijk nauwelijks militair materieel geleverd heeft aan Oekraïne.

Sinterbikske | 06-10-22 | 08:51

Opec + gaat de produktie beperken in solidariteit met Rusland en om het Westen nog eens even lekker dwars te zitten. MBS had aan de schandpaal gezet moeten worden voor de moord op Kashoggi. Voor 1 keer ben ik het met Erdogan eens.

cugel | 06-10-22 | 08:36

Las dat meerdere reaguurders last hebben van netwerkproblemen waardoor een reactie niet geplaatst wordt. Kreeg net ook de melding netwerkverbinding verbroken.

Sinterbikske | 06-10-22 | 08:34 | 1

De AIVD is bezig de netwerkverbindingen tussen u en GS over te zetten op andere servers, vandaar die korte onderbreking.

2voor12 | 06-10-22 | 08:38

Lekker belangrijk, maar RTL heeft een overzicht van de meest gemaakte kookfouten. Onder punt 3 wil de deskundige van dienst vlees nog steeds dicht laten schroeien. Gelukkig heeft zij (in de meest genderneutrale betekenis van het woord) zo te lezen meer verstand van afwassen.

Dat was wel weer genoeg journalistiek voor vandaag.

Hetkanverkeren | 06-10-22 | 08:31

Arthur! Tuur, jongen toch! Hoe kun je de kans op fopressor laten lopen?! Mooi stuk. Ik geniet van je GS-residentie.

The-loopy-cowboy | 06-10-22 | 08:27

De ING grijpt de inflatiecrisis goed aan. Betaalpaketten worden op 1 januari tientallen procenten duurder. De goedkoopste pakketten 35 tot meer dan 40 procent.

Rennieflox | 06-10-22 | 08:26 | 3

Jammer dat overstappen zoveel gedoe is met machtigingen over alles wat je moet betalen, daar zouden ze wat eens wat op moeten verzinnen.

NLgaatnaardeklote | 06-10-22 | 08:32

@NLgaatnaardeklote | 06-10-22 | 08:32: overstappen maakt geen kont uit. Kartels zijn verboden in nederland. zolang ze niet ontdekt worden. Vrije markt, my ass.

Dr.Utker | 06-10-22 | 08:39

Zo. Zal ik dan maar weer de toon van de dag even bepalen hier?

youtu.be/u_8VjBlHuBQ

Lorejas | 06-10-22 | 08:19 | 7

@cugel: plaat die ik plempte is ook ouderwets. Zie jaartal.

Lorejas | 06-10-22 | 08:55

@Sinterbikske | 06-10-22 | 09:00: Bedankt, ik luister er nu naar.
@Lorejas | 06-10-22 | 08:55:
Moet ik nog eens beter naar kijken dan.

cugel | 06-10-22 | 09:22
▼ 4 antwoorden verborgen

Een filmpje waarop GL-leider Jesse Klaver achter de schermen reageert op het stikstofadvies van Johan Remkes zorgt voor ophef op sociale media.

De beelden, die komen uit een livestream van het AD, worden massaal gedeeld op Twitter. Te horen is hoe Klaver buiten beeld, terwijl de camera nog loopt na een interview, nog even napraat met een journalist. In dat gesprek zegt hij dat hij vreest voor nieuwe protesten na het stikstofrapport van Remkes als de boeren „echt zien wat erin staat”.

Cornelis12 | 06-10-22 | 08:00 | 10

@Sinterbikske | 06-10-22 | 08:19:
Jawel, héééél soms zie je het ware gezicht van guur-links...
Kan alleen maar hopen dat veel mensen dit hebben meegekregen.

MagnificentRon | 06-10-22 | 08:47

Vooral omdat ie toegeeft dat alles waar men problemen mee had, onveranderd zijn gebleven.

Andere strik erom en t plebs slikt t als zoete koek....

ReyNemaattori | 06-10-22 | 09:01
▼ 7 antwoorden verborgen

Mooi verhaal :)
En FvD is afgezakt tot het niveau waar d66 sinds peggolt dwaalt

ffnietnu | 06-10-22 | 07:56

Ben blank, heb op Janmaat, Fortuyn en Wilders gestemd maar ben niet boos. Eerder verbaasd dat bepaalde (politieke) lieden niet zien dat het al zo'n 50 jaar de verkeerde kant op gaat in paradijs Nederland. Denk dan zijn ze echt zo naïef en zien die mensen het niet of hebben ze een verborgen agenda.

Cornelis12 | 06-10-22 | 07:56 | 1

Vandaag in het AD huilt Halsema over die veiligelanders, zo erg. Heeft Wilders niet voor niks al die jaren lopen roepen.

dedwarsligger | 06-10-22 | 08:12

In het NL-se politieke landschap zal ik zonder twijfel ingeschaald worden in de categorie extreem-rechts-nationalistisch.

In USA betekent dat ik een gematigde Republikein ben.

Oftewel, het is een kwestie van perspectief en NL is allang reddeloos verloren.

_pacman_ | 06-10-22 | 07:51

Heel interessante ontwikkeling, vind ik. Normaal vinden rechters een moord pas een moord als je in drievoud bij een notaris minstens 6 maanden vantevoren hebt aangegeven iemand te willen doden, maar in deze zaak vindt de rechter dat de dader zich tijdens zijn daad nog had kunnen bedenken, dus moord. Man die partner doodstak voor ogen van haar kinderen krijgt 18 jaar cel en tbs - nos.nl/l/2447221

John McClane | 06-10-22 | 07:43 | 1

Nou, aan de motivatie ligt het niet.
Wat een gruwelijke feiten.

Smerige advocaat van de vader ook, die probeert de 13-jarige zoon nog een extra trauma/schuldcomplex te bezorgen.

Zegt alles over de vader ook, dat die daar in meegaat.

Papa Jones | 06-10-22 | 08:18

Goedemorgen nachtploeg!

Lekker verhaal Tuur, slaat wel wat spijkers op de kop.

*Koffie zetten doet..*

Wijze uit het Oosten | 06-10-22 | 07:41

"De aanstelling van John Laughland tot directeur van het door de Nederlandse overheid gesubsidieerde Forum for Democracy International betekent dat er nu een Kremlin-agent actief is op kosten van de Nederlandse belastingbetaler. "

Zit wat in.

Wanneer komt er eens een gedegen onderzoek naar Greenpeace en de fondsen die ze van Gazprom hebben ontvangen om de strijd tegen kernenergie te voeren?
Greenpeace krijgt ook subsidie van de NL-Overheid en wordt dus ook vanuit Moskou aangestuurd.

Haberdoebas | 06-10-22 | 07:40

Ach ja, Janmaat. De links pacifistische politiek voorman, althans in vergelijking met de politieke voorman die ik zoek om ons land en soevereiniteit te herstellen.

Zoelense Hobbyboer | 06-10-22 | 07:26 | 3

Gna.

MickeyGouda | 06-10-22 | 07:42

Bolsonaro of Duterte:
"Duterte stond bekend om zijn populistische en soms controversiële uitspraken en wordt vanwege zijn zero-tolerance-aanpak van criminelen ook wel The Punisher genoemd."
is de man die je voor ogen staat om ons land te herstellen? Geef mij dan maar Rutte, hoewel nog liever een coalitie van centrum en linkse partijen.

cugel | 06-10-22 | 07:59

@cugel | 06-10-22 | 07:59: Ik zie graag zo'n punisher ook hier.
En deze alle nodige bevoegdheden geeft om het land schoon te vegen.

Eerste taak zou zijn om al die drugsauto's van die stereotyperende bestuurders af te pakken en te vermorzelen!

hallofreen | 06-10-22 | 08:36

Wat geeft het altijd een fijn gevoel als je ziet dat er gelukkig meer mensen zijn die nog niet besmet zijn met het deugvirus en zich niet laten sturen door de politieke correcte meerderheid. Als ik Tuur lees krijg ik hetzelfde fijne gevoel dat ik als kind had wanneer ik met griep in bed lag met een stapel Kuifjes naast me en dan begon met Kuifje in Afrika.

Tiscali-2 | 06-10-22 | 07:04 | 4

Als mijn moeder thuiskwam van het boodschappen doen en ze bracht een puddingbroodje en een nieuwe Suske & Wiske voor me mee. Dat gevoel heeft mij helaas verpest voor alle andere ervaringen. Puur geluk.

MickeyGouda | 06-10-22 | 07:20

Oeh ja, ik heb al mijn Suske en Wiskes nog, hoop dat mijn kinderen ze op een dag ontdekken. En Lucky Luke, die is natuurlijk ver van woke met karikaturen van zwarte mensen en Indianen (en ook blanken, maar dat maakt niet uit natuurlijk).

John McClane | 06-10-22 | 07:46

@John McClane | 06-10-22 | 07:46: Zodra ze een mobieltje hebben willen ze geen stripboeken meer lezen... Triest.

Granity | 06-10-22 | 08:21
▼ 1 antwoord verborgen

Wel, nu heb k geen houtkachel, hoewel k ze heerlijk vind, ruiken, en om aan te steken, maar k draai lente, herfst, winter mn raam wijd open (nu ook) zónder aandraaien centrale verwarming.
Trek wel een trui aan. Of een blik bier open.

chicago river | 06-10-22 | 07:02 | 6

@MickeyGouda | 06-10-22 | 07:13: Ik zie juist vrouwen met een extra speklaagje en ik dacht dat zij vaak daardoor ook zulke goede zwemmers waren. Maar het is waar: vrouwen lijken meestal niet gek op kou, hoewel je dat bij jonge vrouwen, die wat extra huid willen tonen, zelfs in de koude maanden, niet zou zeggen.

cugel | 06-10-22 | 07:53

hiero ook zo dus

mainman | 06-10-22 | 07:56
▼ 3 antwoorden verborgen

Ben benieuwd hoeveel van die veiligelanders uiteindelijk toch statushouders worden en een verblijfsvergunning krijgen, gewoon om maar van het gezeik af te zijn en de wachtrijen te verkleinen.

laurentius | 06-10-22 | 06:58 | 1

Heb ik hier in Amsterdam met die weareheretoo groep. Totale stilte rondom dat project. Geen idee hoe groot die groep is, hoeveel er naar huis zijn en hoeveel er toch een mooi huis en uitkering hebben gekregen. De lade van Groot Wassink bevat heel wat verzwegen rapportjes ben ik bang.

Lorejas | 06-10-22 | 07:12

Wat is eigenlijk het praktisch nut van die gezellig rustieke broodvormen van tegenwoordig? Heb je 7 mini-boterhammetjes, 5 normale, en dan weer 7 mini's die zelfs voor Sander Schimmelpenninck te klein zijn. Waardeloos.

John McClane | 06-10-22 | 06:43 | 4

Dat het er gezellig, traditioneel en rustiek uitziet waardoor u denkt dat het niet uit dezelfde fabriek komt als die smakeloze sneetjes. En zij daarmee de prijs kunnen opdrijven. Hoe u uw rustieke broodje belegt zal ze een zorg zijn.

_pacman_ | 06-10-22 | 07:56

n volkoren waldkorn weegt bij Jumbo 40 gram minder dan die van albertheijn, die dan smakeloos is

mainman | 06-10-22 | 08:00
▼ 1 antwoord verborgen

Goedemorgen. Wat is extreem in een politieke context? Links zou zich traditioneel moeten bezig houden met de alsmaar toenemende vermogensongelijkheid in de wereld en rechts met het behoud, zo niet de acceleratie daarvan. In plaats daarvan maakt links zich druk om geheel andere vormen van sociale onrechtvaardigheid, waar rechts op een reactionaire manier tegen in gaat waar Pavlov nog van zou gaan kwijlen.

Het echte gevaar komt uit het politieke midden momenteel. De inkt van de begroting voor 2023 is nog niet droog of er moeten al tientallen miljarden bij vanwege "energiecompensatie". De kritische pers: het kabinet legt tussen de 20 en 40 miljard euro bij. Maar volgens mij betaalt de belastingplichtige, oftewel koop op afbetaling. Wat is er precies aan de vooravond van Prinsjesdag met de energiesector afgesproken door het handjevol ministers dat zo druk met onderhandelen bezig was?

Leidt dat hele stikstofrapportje toch maar weer mooi de aandacht af. Geen woord over de noodzaak van Natura2000 of waarom de Nederlandse stikstofnormen veel en veel strenger zijn dan in de ons omringende mede EU lidstaten. Laat staan een antwoord op de vraag wat er na het behalen van al die prachtige normen met ons land staat te gebeuren.

Gelukkig is er ook goed nieuws: er is een vaccin op komst tegen gonorroe. Niet dat je daar als FvD 'ert met een sjanker wat aan hebt.

Hetkanverkeren | 06-10-22 | 06:33 | 5

Omdat rechts het nieuwe links is, wordt het nieuwe rechts automatisch gekwalificeerd als extreem. Dit terwijl er goed beschouwd weinig extreems is aan een gezond gevoel voor lijfsbehoud.

Môge Hkv! Nu ik jou toch aan de lijn heb: heb je mijn reactie op jouw vraag van eerder deze week nog gelezen? Ik hoop het wel.

MickeyGouda | 06-10-22 | 07:31

@MickeyGouda | 06-10-22 | 07:31: Goedemorgen MG! Jazeker en dank daarvoor: het toont maar weer eens het nadeel van generaliseren aan.

Voor de goede orde: een autistische eikel is ook gewoon een eikel. Ik kan het weten!

Hetkanverkeren | 06-10-22 | 07:53

@Hetkanverkeren | 06-10-22 | 07:53:
En het nadeel van reaguren vanuit emotie. Dank voor de geruststelling, Hkv. Dat autistische moet ik voor kennisgeving aannemen, maar vanaf waar ik sta is er geen eikel te bekennen.

MickeyGouda | 06-10-22 | 08:05
▼ 2 antwoorden verborgen

Nick Rekieta verbannen vanaf de jijbuis.
Verdrietige blanke man 0 massadeugvlagoperatie 1
Alfabetcorp schrijft wet, regel en community guidelines
De mono polist zoals het belieft.
Schurkregime leidt heilstaat.

Out of de box denken in ivoren torens: Apeltjesgroene kolommen, allemaal.
*afgeschaft met vlaggen als obsoleet, lastig en ondivers*
electtrickery

hallevvezool | 06-10-22 | 06:27 | 1

Laat mij raden: een liefje van alt-right?

Komjehiervaker | 06-10-22 | 06:30

En een Goedendag maar weer. Sinds ik weer voltijds werk gaan de dagen zo snel. Ook de intimiteit met mevr. loopt wat achter. Koken voor meerdere dagen om op andere tijden wat rust te hebben. Vroeg opstaan, dat deed ik al, maar het moeten maakt het minder. Afijn, 1 op 1 onderwijs is dan wel leuk. (Heeft geeft een heerlijke machtspositie... Geintje.)
De doordrinkers, en jukebox-fanaten schijnen het café al te hebben verlaten. de stenografe van Cugel heeft er al tijd opzitten. Is ze mooi, Cugel?
De kachel mag niet aan s'morgens maar de 2 mega-beuken ruiken naar herfst. Ook tijd om de Rozemarijn te snoeien,.. wat een oersterke plant. Ik waan me in de hoogte's van de Algarve.
Gisteren een brief gekregen van de energie-boer met excuses dat ze op te korte termijn de premie's hebben verhoogd. Ja, sorry, het mocht niet, maar we probeerde het toch, eens kijken of u erin trapt. Niet dus. Bij deze een maand "cadeau" op de oude tarieven. Gajes is het! maar toch nog even het normale douchegedrag en het zeeprekje swaffelen.
Koffie smaakt goed... *Mok aanreikend aan de Wijze. Flink met de deuren slaan om hier de rest wakker te krijgen.
Een Inspirerende dag Allen!

horsteknots | 06-10-22 | 06:15 | 5

Dat swaffelen.... Ik ben een beelddenker. Mijn dag begint goed...

de Jager59 | 06-10-22 | 07:21

Een mooie stenografe: ik zou me schuldig voelen nu die geschifte Ieren mijn vrouw met Alzheimer niet meer uit het verzorgingshuis willen laten.

cugel | 06-10-22 | 07:44

Swaffelse!

Wijze uit het Oosten | 06-10-22 | 07:45
▼ 2 antwoorden verborgen

Niet alleen Afrika stookt hout. De Nordische landen gebruiken het ook. Sauna's en vrijstaande huizen gebruiken niets anders om de koude winters door te komen.

halfvolle glas | 06-10-22 | 05:50

Nederland is extreem links.

Zatkniss | 06-10-22 | 05:40

Scientias heeft nog iets over een homoseksuele T-rex:

Een andere mogelijkheid is dat de gaten in werkelijkheid klauwsporen zijn, achtergelaten terwijl een mannelijke dinosaurus met Sue vocht of Sue juist het hof probeerde te maken. Het geslacht van Sue is onbekend, maar afgaand op de omvang van de dinosaurus gaan wetenschappers ervan uit dat het een mannetje betrof. Maar ook met dat in gedachten is het niet ondenkbaar dat de gaten getuigen van een wilde verkering met een T. rex van hetzelfde geslacht; ook in de natuur zijn genoeg voorbeelden van homoseksualiteit bekend. “De ‘homoseksuele T. rex-hypothese’ is leuk, maar ik denk dat er niet genoeg bewijs is om deze te staven of ontkrachten,” erkent O’Connor. Maar dat kan in de toekomst natuurlijk veranderen, want de mysterieuze gaten in de kaak van Sue blijven de wetenschappers – in afwezigheid van een overtuigende verklaring – nog wel even bezighouden.

En wij maar denken dat al dat geleuter over mannen die zich identificerend als vrouw de vrouwendouches inwillen typisch iets is "van den linkschmensch".

cugel | 06-10-22 | 03:32 | 6

Klinkt meer alsof er in die hoek van de wetenschap ook alweer een linkschmens was die perse even wilde belichten dat homosexualiteit óók in de tijd van de dinosauriërs al hééél normaal was.
Net het jeugdjournaal.

Bootsjunge | 06-10-22 | 07:25

@Mazzelstof | 06-10-22 | 06:18: Je hebt helemaal gelijk. Ik legde, niet terecht, nav de opmerking over homoseksualiteit bij T-rex even een bruggetje naar een schoonzus van mij die het rechts Amerikaanse schrikbeeld had overgenomen van mannen die zich, als vrouw identificerend, maar met behoud van de mannelijke geslachtsdelen, een vrouwengevangenis ingeluld (letterlijk) hadden en daar twee dames zwanger hadden gemaakt.
@kleybeuker | 06-10-22 | 07:03:
Ja, hoe moet dat anders?
@Bootsjunge | 06-10-22 | 07:25:
Ja, alles is ideologie? Ik zou graag willen dat we het als mensen eens werden over wetenschappelijke feiten, maar tegenwoordig wordt zelfs de wetenschap in twijfel getrokken, bijvoorbeeld door mijn jongste zoon die ook een corona wappie is en een moslim.
@Asteroid-B612 | 06-10-22 | 05:02:
Een iets te haastige conclusie.

cugel | 06-10-22 | 07:40

Altijd al geweten. Die rare korte voorpootjes zijn uitermate geschikt om een handtasje aan te hangen.

Lorejas | 06-10-22 | 07:58
▼ 3 antwoorden verborgen

Na dit mislukte stamcafé besluit ik als extreemrechtse reaguurder mijn bed op te zoeken en mijn zonden te gaan overdenken. Waarschijnlijk kom ik tot deze conclusie: Bekeer je! Links is de weg. En anders:
Slayer, Hell Awaits
m.youtube.com/watch?v=X1a0CAEy5CY
Trusten en slaap lief.

K1100 | 06-10-22 | 03:11 | 3

Welterusten! En sorry als ik je stamcafé voor je verknoeit heb. Maar omdat dit half een stuk van Tuur leek ben ik in eerste instantie nogal fanatiek bezig gegaan met rechts en de islam. Beide onderwerpen heb ik hoog zitten. En toen het toch vrije onderwerp keuze leek heb ik er nog wat muziek en natuur en stikstof tegenaan gegooid.

cugel | 06-10-22 | 03:19

@cugel | 06-10-22 | 03:19:
Jij verknoeit het niet, doet de redactie. Mensen willen naar de kroeg, slap ouwehoeren, soms serieus, soms niet. Beetje muziek erbij. De praktijk wijst uit dat dit soort topics niet geschikt zijn. De combi werkt niet. Het gaat nog net bij voetbal maar dat is het dan ook.
Het is voor beide topics een doodssteek. Tijdje geleden waren er twee topics waarvan de mensen dachten dat het het café was. Het werkt niet!
Maar gelukkig hoorde ik op de radio dat corona een sterke opkomst maakt, mondkapjees worden weer klaargelegd in verzorgingshuizen dus dat gaat de goede kant op. Misschien komt er wel weer een Stamcafe. Wat moet je anders doen met die toekomstige lockdowns.
Glas leeg.
De groeten.

K1100 | 06-10-22 | 03:42

@K1100 | 06-10-22 | 03:42: Heb net even geslapen, maar ik hoop dat het stamcafé met vrije onderwerp keuze de hele dag openblijft voor de liefhebbers om te discussiëren over wat je maar wilt omdat je bij de overdag onderwerpen vast zit aan het on topic blijven.

cugel | 06-10-22 | 07:26

Als de uitstoot toeneemt, kan de gemiddelde oceaantemperatuur in 2100 met 3 tot 5 graden gestegen zijn. In dat geval zullen er zeedieren zijn die in 85 procent van hun oorspronkelijke leefgebied extra risico's lopen, concluderen de onderzoekers. 87 procent van de dieren loopt dan een "hoog" of "kritiek klimaatrisico". 

Nederlandse boeren mogen al jaren meer dierlijke mest uitrijden op het land dan collega's in andere EU-landen, zolang dat niet nadelig uitpakt voor de waterkwaliteit. De Europese Commissie heeft recent een streep door die uitzonderingsregel voor ons land gehaald, omdat op veel plekken in Nederland de waterkwaliteit ondermaats is. Daar staat een tegemoetkoming van 130 miljoen euro tegenover.

Soms vraag ik mij af waarom we die mest niet kunnen exporteren naar landen waar ze anders kunstmest moeten gebruiken: kunnen wij daar niet aan verdienen, twee vliegen in één klap?

Een oplossing voor de stikstofcrisis komt dichterbij, zeggen wetenschappers in reactie op het advies van bemiddelaar Johan Remkes. Maar er klinken ook kritische geluiden. Als centrale regie verdwijnt en beproefde wetenschappelijke methoden in de prullenbak gaan, dreigt stikstofvervuiling in praktijk te weinig te worden teruggebracht. Sowieso zal de Nederlandse natuur door een dikke laag stikstof eerst nog jaren verder achteruitgaan.
Heldere taal is op zichzelf niet genoeg om de achteruitgang van de soortenrijkdom in de Nederlandse natuur te stoppen. Die verkeert in de een na slechtste staat van de Europese Unie. En het is helaas een misverstand dat die direct kan herstellen als de uitstoot omlaaggaat, zegt ecoloog Roland Bobbink van onderzoeksbureau B-WARE.

"Mensen denken al gauw dat als je de stikstofuitstoot verlaagt alles weer goed is, maar dat is niet het geval. De bodem is nog stevig verzuurd, bevat enorm veel stikstof en als gevolg daarvan ook giftige concentraties aluminium, terwijl andere belangrijke mineralen juist zijn weggespoeld. Dat betekent dat spontaan herstel heel langzaam verloopt, of zelfs vrijwel niet. Je hebt het zonder verdere ingrepen zo over vijftig jaar."

cugel | 06-10-22 | 02:52 | 3

Zucht, ik geef het op.

K1100 | 06-10-22 | 03:04

Interessant cugel maar over 50 jaar ben ik 100++.

Jan Dribbel | 06-10-22 | 03:13

@Jan Dribbel | 06-10-22 | 03:13: Hier ook, maar mijn kleinkinderen leven dan nog wel.

cugel | 06-10-22 | 03:23

dat die klassieke scheiding links-rechts steeds minder economisch bepaald is en steeds vaker gebaseerd is op cultuur-identiteit
@rederijker  | 06-10-22 | 02:03
Hele belangrijke observatie! Volgens mij heeft Steve Bannon dat deels op zijn geweten om zijn rijke opdrachtgevers uit de wind te houden: zet de arme blanke op tegen de buitenlanders dan kunnen de rijken ongestoord hun zelfverrijking voortzetten.

cugel | 06-10-22 | 02:35 | 6

@K1100 | 06-10-22 | 02:52: Wel, ik ben benieuwd hoe het uitpakt. Maar Brexit wordt ook alleen maar erger: onder Liz Truss is ook het groene beleid van BoJo en het "leveling up" van de arme gebieden volledig opgegeven en vervangen voor nog meer geld voor de rijken. Tsja.
@Torquemada  | 06-10-22 | 02:50:
Ja, die hoge salarissen voor links bij de omroep! Ze willen het bedrijfsleven nadoen, maar die moeten hun geld zelf verdienen.

cugel | 06-10-22 | 03:00

En de idealistische "grootheden" binnen de staatsomroep zorgen nog steeds voor aanzienlijke inkomsten voor zichzelf. Ver boven de 'Balkenende norm' niet meer direct traceerbaar maat via constructies, die ze in soortgelijke vorm bij andere beroepsgroepen met een hoop bombarie weten te veroordelen.

Squeezelover | 06-10-22 | 03:00

@Squeezelover | 06-10-22 | 03:00: Sorry, ik weet eigenlijk niets over de NPO. Ik kijk nooit. Alleen film1 en buitenlandse nieuwszenders.

cugel | 06-10-22 | 03:25
▼ 3 antwoorden verborgen

Onze nationale sluitspier liet een windje. Gelukkig stond er een microfoon open.
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5337773/jesse-klaver-verlegenheid-gebracht-door-filmpje

LD69 | 06-10-22 | 02:33

Mooi stuk v. Amerongen. Die schuivende panelen rondom bepaalde definities kan ik beamen. Wat mij wel opvalt is dat die klassieke scheiding links-rechts steeds minder economisch bepaald is en steeds vaker gebaseerd is op cultuur-identiteit. En dat eeuwige rascist/fascist gescheld is erg sleets en leidt de aandacht af van waar het om gaat. Maar ja, het is gewoon te makkelijk om een ander op die manier te diskwalificeren. Jammer, want als er dan een echte fascist opstaat dan heeft niemand het in de gaten omdat iedereen maar fascist genoemd wordt.

rederijker | 06-10-22 | 02:03 | 1

6/10

keestelpro | 06-10-22 | 02:24

youtu.be/ux8s4wJXNnA. Leonard Cohen. Ain't no cure for live. Afsluiter. Ik ga plat. Tot later. Kus!

Lady Midnight | 06-10-22 | 01:49 | 3

Love:-). Welterusten allen.

Lady Midnight | 06-10-22 | 01:50

@Lady Midnight | 06-10-22 | 01:50:
Trusten en slaap lief Lady.

K1100 | 06-10-22 | 01:53

Heerlijke muziek. Dankjewel GS diva. <3

keestelpro | 06-10-22 | 02:14

Nou, gaat lekker in de kroeg. Waar zijn jullie! Je hebt vijf minuten dan ben ik weg. Wees gewaarschuwd!

K1100 | 06-10-22 | 01:43

Belasingdienst, leuker kunnen we het niet maken.

Vorige week kreeg ik mijn definitieve aanslag 2021. Wat schetst mijn verbazing. Eergisteren kreeg ik een teruggaaf IB/PVV 2017. Niet veel maar hier kun je er lekker met zijn tweeën van uit eten.
Maar vandaag kreeg ik nog een teruggaaf IB/PVV 2017.
Een lousy €5 maar, maar toch drie pilsjes hier op het terras.
Nu maar hopen dat voor de volgende vijf jaar ook gaat gebeuren.
Geen begeleidende brief, niks alleen het geld.

K1100 | 06-10-22 | 01:24 | 1

De minimale teruggaaf van de belastingdienst is toch 16 euro?

steekmug | 06-10-22 | 05:01
-weggejorist-
Lukiluuk | 06-10-22 | 01:12 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

China blijft ophokken, geen pluimvee, maar Chinezen.
38 positieve testen en hup, 22 miljoen Chinezen worden weer opgesloten.
edition.cnn.com/2022/10/05/china/xinj...
Zoals dictators als XI zeggen: ik heb gelijk ook al heb ik ongelijk.

Jan Dribbel | 06-10-22 | 01:06 | 2

Er is veel meer in China aan de hand, zelfs geruchten dat XI huisarrest had.
Het land staat aan de rand van de afgrond.
Enorme kapitaalvlucht.
Chinezen weten van nature dat de staat oppermachtig is, en dat ze op ieder moment alles kwijt kunnen raken.
Hypotheken worden massaal niet betaalt.
Landen in Afrika zijn niet meer instaat schulden af te lossen.
Hele streken afgesloten met COVID.
Enorme problemen met Yangtze rivier, droogte.

Torquemada | 06-10-22 | 01:49

@Torquemada | 06-10-22 | 01:49: Ja, ik was altijd al nieuwsgierig hoe China wel in Afrika meende te kunnen investeren.
Ik denk ook dat er daar grote problemen komen.
Eén man, Poetin of Xi, kan niet op tegen een heel leger aan adviseurs en bestuurders zoals we ze in het Westen hebben.

cugel | 06-10-22 | 02:28

@P en K. Prima plan:-).

Lady Midnight | 06-10-22 | 01:08

Dahmer , deze serie is een hit zelfs hier zijn er een aantal die het helemaal top vinden,nah ik heb het vandaag helemaal uitgekeken en vind het helemaal niks, als je dit als serie echt leuk vind dan ben je ziek in je hoofd. Dit is allemaal waargebeurd en beestachtig ,ik zou zelfs zeggen dat het echt helemaal woke is gemaakt die Dahmer kon er helemaal niks aan doen want hij was ziek enz enz zo komt het over bah.

Er zijn films over dit monster die beter zijn en docu`s.

www.youtube.com/watch?v=kf0bhz5CUC8&a...

Mvgrt

pegaje | 06-10-22 | 00:56 | 3

Recente sereis die ik gezien heb , en wel aan te bevelen
We own this City
mayor of Kingstown

Torquemada | 06-10-22 | 01:50

Ik vond het prima te doen, vooral de scènes waar je mee kan fappen.

Komjehiervaker | 06-10-22 | 06:10

Keiharde waarheden. Jammer. Geen happy end.

keestelpro | 06-10-22 | 02:32

@keestelpro | 06-10-22 | 02:32: Ja, ik kende deze niet van ze, alleen die over "We zijn zo bang voor de islam" Ze hebben best wel veel creatieve dingen gedaan.

cugel | 06-10-22 | 03:13

youtu.be/2nXGPZaTKik. Culture Club. Do you really want to hurt me.

Lady Midnight | 06-10-22 | 00:49 | 2

Jou? Natuurlijk niet. Gek mens ;-)

K1100 | 06-10-22 | 01:03

@K1100. Ah.... dat is lief.

Lady Midnight | 06-10-22 | 01:07

Aangezien dit toch duidelijk het nachtcafé is en ik met Blendle alleen een éénmaal bruikbaar linkje kan geven ga ik maar eens uitgebreid citeren uit een artikel over radicaal rechts van Ian Buruma uit de Standaard:

De wraak van de verongelijkte mens
Vrouwen doen het goed in de Euro­pese politiek. Eerst Marine Le Pen: 42 procent van de Franse kiezers stemde in april voor haar Rassem­blement National (RN). In september werd Liz Truss premier van het ­Verenigd Koninkrijk. En Italië krijgt nu voor het eerste een vrouwelijke premier, Giorgia Meloni. Alle drie zijn rechts, Meloni en Le Pen zelfs ­extreemrechts. De oorsprong van hun partijen (niet die van Truss, uiteraard), net als van de succesvolle ­Zwedendemocraten, ligt in de onwelriekende zomp van voormalige ­SS-mannen, fascisten en collabo­rateurs met het nazisme.
Tot niet zo lang geleden bepaalde die zomp het gezicht van extreemrechts in Europa: mannen in groezelige regenjassen die met weemoed ­terugkeken naar de goede oude tijd van orde en stampende laarzen. Dat is nu anders. Niet alleen vrouwen spelen een grotere rol in ultrarechtse politiek, ook mannen in fraaie blauwe maatpakken. Denk aan Heinz-Christian Strache, Eric Zemmour, Jimmie Akesson en Thierry Baudet. Rechts zit nu dichter bij de mainstream. Ouderwetse conservatieve partijen zijn in Europa nog niet overgenomen door extremisten, wat wel is gebeurd met de Amerikaanse Republikeinen, maar zij laten zich uit angst voor ­stemmenverlies vaak meesleuren naar rechts.
Dat betekent nog niet dat bruinhemden weer brallend door de ­straten zullen marcheren. De geschie­denis herhaalt zich nooit helemaal op dezelfde manier. Meloni is geen ­Mussolini. ­Bovendien is extreemrechts niet overal hetzelfde. Dat was het fascisme in de jaren 30 trouwens ook niet. ­Ieder land heeft een eigen geschiedenis, en een eigen soort volksmenners.
Maar er zijn wel overeenkomsten ­tussen de verschillende vormen van rancuneleer in Europa en de Verenigde Staten. Rechts-populisme oefent een grote aantrekkingskracht uit op bevolkingsgroepen die zich veron­gelijkt voelen, niet gehoord, verwaarloosd, geminacht. In veel landen geldt: hoe verder van de grote steden, hoe zuurder de rancune. In de VS speelt ras vanouds een belangrijke rol. Witte mensen in rurale streken kunnen er de opkomst van zwarten moeilijk verkroppen. En overal wordt onlustgevoel snel afgewenteld op ­migranten, vooral op moslims.

Misnoegen komt ook veel voor ­onder mensen die zich gekrenkt ­voelen door een gebrek aan aandacht of succes: gesjeesde intellectuelen, mislukte schrijvers, derderangs­academici, of jongemannen uit de ­betere kringen die niet langer zomaar de goede jobs toegeschoven krijgen. (Vandaar ook die fetisj voor mooie maatpakken.)
Dat extreemrechtse partijen het nu goed lijken te doen, wordt vaak ­geweten aan het falen van de liberale democratie. Vooral links wordt ­verweten dat het geen ‘goed verhaal’ meer heeft, waardoor rechts-popu­lisme in een vacuüm kon springen. Dat verwijt is niet helemaal terecht. De sociaaldemocratische partijen in Europa – en in de VS – hebben wel ­degelijk een verhaal. Ze zijn voor ­internationale samenwerking, internationale handel, de EU, een soepele immigratiepolitiek, enzovoort. Het probleem is dat ze zich daarmee ­nauwelijks onderscheiden van de conservatieve partijen. Er was weinig verschil tussen Bill Clinton en de ­oude George Bush, of tussen Tony Blair en David Cameron, of tussen ­Angela Merkel en Gerhard Schröder. Paars was de kleur van de late 20ste en vroege 21ste eeuw. Paars leent zich ­uitstekend voor technocratische politiek, het beleid van managers. Italië was onder Mario Draghi een heuse technocratie. De rancuneleer van rechtse populisten – Donald Trump voorop – richt zich daarom niet alleen tegen alles wat links is, maar ook ­tegen gematigd rechts.
De door extreemrechts gehate ‘elites’ zijn overal min of meer paars ­gekleurd. Maar er is een reden waarom progressieven nog meer weerzin opwekken dan het meer behoudende ­establishment: hypocrisie. Daar hebben mensen een hekel aan, al – het is al vaker opgemerkt – kan een open maatschappij niet bestaan zonder hypocrisie. Absolute zuiverheid is de vijand van een liberale democratie, zoals altijd precies zeggen wat je denkt niet strookt met goede manieren.

Maar er is een specifiek linkse ­hypocrisie die veel mensen om begrijpelijke redenen in het verkeerde keelgat schiet. Gematigd linkse partijen – Labour, de PvdA, de Liberal Democrats, de SPD – zeggen op te komen voor de minderbedeelden, maar ­vinden hun aanhang voornamelijk in de grote steden onder mensen met een betrekkelijk hoge opleiding. En globalisering, internationale instellingen en immigratie zijn in het ­belang van die bevoorrechte klasse, mensen die reizen voor hun werk, meerdere talen spreken, en een ­culturele verscheidenheid waar­deren.
Daar is op zich niets tegen. Door de globalisering is de algemene welvaart gestegen. Nauwe inter­nationale ­samenwerking, in Europees of mondiaal verband is te verkiezen ­boven nationalisme en gesloten grenzen. Asielzoekers opnemen is humaan, en immigranten verrijken onze cultuur en brengen nieuwe bedrijvigheid.
Maar niet iedereen heeft baat bij de paarse liberale orde. Wie, dat verschilt van land tot land. In Italië zit vooral de middenstand in de knel. In de VS ­hebben voormalige fabrieks­arbeiders in het Midden-Westen het moeilijk. In Frankrijk, en ook Nederland, voelt het platteland zich achtergesteld.
In reactie hierop is behoudend rechts snel geneigd om zich op te stellen als een boze vader, een beetje zoals de Duitsers tegenover de Grieken, toen die verpauperden (niet het minst door het hardvochtige beleid van de EU): niet zeuren, aanpakken!
Links reageert moralistisch. ­Mensen die klagen over te veel immigranten, zijn racisten. Lui die de EU ­afkeuren, zijn chauvinistisch of ­xenofoob. Maar omdat de paarse ­progressieven nog altijd pretenderen op te komen voor de minst bevoorrechte klassen, klinken die verwijten schijnheilig. Niet alleen profiteren progressieve stedelijke elites van de ­liberale internationale orde, ze willen ook moreel hoog van de toren blazen.
Mede daarom stemmen steeds meer mensen op Le Pen of Meloni, of in het VK voor de Brexit. Als die elites zo warmlopen voor de EU, wel, dan stemmen wij voor de Brexit. Als de ­elites emmeren over corona of het ­klimaat, wel, dan zeggen wij dat het onzin is, of zelfs een complot ­gesmeed door Bill Gates.
Dat is de wraak van verongelijkte mensen. Begrijpelijk, maar het stemt niet hoopvol. Wraakgevoelens ­vormen een wankele basis voor ­succesvol politiek bestuur. Trump heeft laten zien hoe het niet moet. ­We moeten maar hopen dat Meloni en haar geestesverwanten het beter doen. Dat kan alleen als zij hun ran­cune weten te beteugelen. De vraag is wat er dan nog van hen overblijft.

cugel | 06-10-22 | 00:42 | 17

"immigranten verrijken onze cultuur", dat was misschien tijdens de VOC periode, toen Nederland naarstig op zoek was naar iets anders dan aardappels. Het spul wat nu Nederland binnenloopt verwerpt onze cultuur en doen er alles (ja alles) aan om deze naar hun hand te zetten.

Sneerpoets | 06-10-22 | 07:37

Een interessante kijk, maar meer ook niet: het is een opsomming van generalisaties en aannames. Met name dat laatste, dat mensen rechts zouden stemmen uit wraak of achterdocht. Een bekend links foefje overigens, om te doen alsof mensen die “fout” stemmen dat vanuit verkeerde motieven doen. Die doen dat niet vanuit de ratio: welk weldenkend mens zou immers anders stemmen dan wijzelf? “Wie zijn toch die mensen…?” Nee, ze stemmen zo om dat ze misleid zijn, uit rancune of haat, of uit angst. Men verzint daar zelfs woorden voor: “islamofobie”: geen angst ingegeven door rationele observatie van wat er in de samenleving gaande is, maar een door xenofobie ingegeven irrationele angst voor een ander geloof.

Mensen stemmen “extreem” rechts omdat links en de gevestigde rechtse partijen hun problemen niet gaan oplossen, en er zelfs niet naar willen luisteren.

Muxje | 06-10-22 | 08:12

@Muxje | 06-10-22 | 08:12: En het probleem is de immigratie? Zelfs met 16 reacties heb ik toch nog niet het idee dat dit stuk van Buruma over de GS'er recht is gedaan.
@Asteroid-B612 | 06-10-22 | 05:08:
Behalve de invasie van Poetin en het klimaatdrama heb je dan inderdaad wel de twee grootste rampen van de laatste tijd te pakken.
@Sneerpoets | 06-10-22 | 07:37 :
In ieder geval wordt het vandaag prachtig weer, dus moet ik, als zodirect het nachtcafé sluit en er weer allemaal niet interessante onderwerpen komen (zoekzoek, voetbal, formule 1 etc) er zodirect maar uit en de paar uur slaap van vannacht als voldoende beschouwen.

cugel | 06-10-22 | 08:27
▼ 14 antwoorden verborgen

youtu.be/1c84T7KT-xs. Hallo meneer de uil. Fabeltjeskrant. Schoot mij opeens in het zin. Geen idee waarom. Wel nostalgie.

Lady Midnight | 06-10-22 | 00:36

Ik had een mooi receptje met foto's, nu ben ik een boze blanke man! Trusten!

wilderst | 06-10-22 | 00:34 | 2

zal wel een 'fluffy' gerechtje zijn geweest. Boze blanke mannen willen stamppot!

PPuk | 06-10-22 | 00:43

@PPuk | 06-10-22 | 00:43: Exact!

Ik heb de stamper uit het vet gehaald!

Kruimigkokers met room, noot, gerookte spekblokjes en in dit geval boerenkool kort gestoomd. Fluffy puree idd met groene groente met bite erin.

Ik geef er een stukje verse worst bij en wat roerei.

Bio kippenlevers medium met spek en ui kan natuurlijk ook, kwijl

wilderst | 06-10-22 | 01:45

Jan Akkerman - Puccini's cafe
youtu.be/R45Y0bHvRo0

Er is duidelijk ook een stukje van Chopin geleend, op 0:30
Wie herkent het?

Papa Jones | 06-10-22 | 00:20 | 2

Cliffhanger op Veronica.
Dit is zo dom. Ik ga maar eens slapen.

RickyLaRue | 06-10-22 | 00:14

Onderstaande debiele vergelijkingen staan vandaag in een Haarlems Dagblad artikel over de tabaksindustrie. Tja.

In 2020 overleden 21 Europeanen door terrorisme en 700.000 door roken. Serieus tabaksindustrie: wie of wat is hier nu het echte probleem?

De rookbranche is notoir onbetrouwbaar. In vergelijking met de makers van sigaretten is Vladimir Poetin qua eerlijkheid een heilige.

Cornelis12 | 06-10-22 | 00:13

Goed stuk weer. Ik ga eens op al je linkjes klikken.

HaaiBaai | 06-10-22 | 00:06

Ben ik heel dom als ik me afvraag of dat interview met Janmaat satire is? Of was die gast echt zo rauw. lol

kokkie klaphaak | 06-10-22 | 00:04

radiatorknopje | 06-10-22 | 00:00 |

Laat maar dicht die Bar. He he

pegaje | 06-10-22 | 00:22

Kijk en geniet hoe een Russische tank zich overgeeft.
Merk op hoe de Oekraiense soldaten zich correct gedragen.
Ze hadden al kunnen schieten toen ze sommeerden om de tank te stoppen.
Weer een tank erbij voor Oekraine.
Rusland is nu de vijfde leverancier voor wapens voor de Oekraine...
https://www.youtube.com/watch?v=0zW0Ye38aR4

snapal | 05-10-22 | 23:58

In de catacomben gonst het gerucht dat Remkes door Ajax is gepolst om de voetbalclub door te lichten en een rapport uit te brengen.

Cornelis12 | 05-10-22 | 23:56 | 1

Waar is het café?

Brabeaulander | 05-10-22 | 23:56 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

De boze blanke reaguurder en de ondergang van het Stamcafé.

keestelpro | 05-10-22 | 23:50 | 3

Aan de andere kant. Alles wat Arthur schrijft nodigt toch uit tot cafe, niet? Ja de een is wat bereisder en wat belezener dan de ander. Who cares?.

knutsel_ | 05-10-22 | 23:59

@knutsel_ | 05-10-22 | 23:59:
Ik vind Arthur echt een bartype. Ober geef die gast een maß vol met opdrinkbier! Oh dat ben je zelf! Nou geef mij er dan ook maar een!

keestelpro | 06-10-22 | 00:08

Oeps is al oud nieuws.. en ik las hieronder dat er weer gestemd moet worden.

Sneerpoets | 06-10-22 | 00:02

Ik voel aan mijn wate..., ehh, bier dat een uitstekend artikkel van Arthur weer geruisloos overgaat in het Stamcafé. Jammer.
@Redactie, ga eens aan het werk. Nieuw topic: Stamcafé.
De rest doen wij wel.

K1100 | 05-10-22 | 23:42 | 1

Op zich heb ik er geen moeite mee dat er geleuterd en gelinkt wordt. Maar als dit voor GS wel een punt is moeten ze inderdaad een duidelijke grens aangeven. Dat is alles.

knutsel_ | 05-10-22 | 23:45

Die puber van mij zit nog boven, ik had hem al geroepen om nog wat te komen drinken maar het duurt maar en het duurt maar... dus wat roep je dan naar boven, zonder een zeurkous te zijn?

"De bar gaat dicht !!"

Ha, dat riep mijn moeder altijd vanaf beneden, 35 jaar geleden.
Mooi om haar op deze manier te eren.

Papa Jones | 05-10-22 | 23:26 | 1

Inderdaad mooi.

MickeyGouda | 06-10-22 | 03:49

Het wrange is dat ik zelf echt extreem links ben, ik kan nog geen kopje koffie inschenken met rechts.

small_town_dude | 05-10-22 | 23:22 | 4

Ben ook links, het afleescherm van de waterkoker is alleen zichtbaar als je dat ding rechts beetpakt.
Uitermate irritant.

snapal | 05-10-22 | 23:32
▼ 1 antwoord verborgen

Ik ben extreemrechts en extreemlinks
Bel de politie dan

RickTheDick | 05-10-22 | 23:17 | 3

Dat is juist prijzenswaardig, soms ben je rechts, soms links.
Volgens anderen dan.
Terwijl het alleen maar jouw mening is.

snapal | 05-10-22 | 23:27

U bent gewoon extreem gematigd neutraal.

Nuchternederland | 05-10-22 | 23:32

Een schizofreen is nooit alleen.

skoftig | 05-10-22 | 23:37

De revolutionairen zitten tegenwoordig op links.
Het lijkt wel of er steeds meer komen die niet begrijpen dat zij zelf met hun ideologieën aan de basis staan van toekomstige ellende.

Harry.Langezwaal | 05-10-22 | 23:11 | 1

Mits gesubsidieerd natuurlijk en passend binnen intersectioneel narratief en inclusiviteitskaders.

skoftig | 05-10-22 | 23:36

Dombo's als Theudorus nogwat strooien graag met termen als nazi en fascist.
Irritante nitwitz.
m.youtube.com/watch?v=gsu8uLM7CfQ
The Nitwitz - Nuke Rock City

RickyLaRue | 05-10-22 | 23:11

Ik had het filmpje waarop blanke man Jesse Klaver te horen is over de blanke boeren hier wel verwacht?

De antifascisten die de fascisten 2.0 worden.
Dat kun je doortrekken naar alle hedendaagse tegenbewegingen : de gediscrimineerde donkere mens die nu de blanke man gaat discrimineren.
De gecastreerde vrouw die nu de man wil castreren.

Roos | 05-10-22 | 23:09 | 3

Bedankt Roos. Het dedain van deze man richting de boeren gaat 'm echt niet helpen. RTL had ook een linkje, met ondertiteling (hierboven gepost op 02:33).

LD69 | 06-10-22 | 02:38

Overdreven gedoe, gegeil op ophef. Klaver geeft gewoon aan dat het kabinet gebruik moet maken van het momentum. Dat het wat lomp wordt gebracht omdat hij heimelijk wordt opgenomen, wordt nu misbruikt door de volksmenners van tere zieltjes.

Komjehiervaker | 06-10-22 | 06:18

Tuur wordt steeds beter. Af en toe een beetje warrig gelul maar schrijft over het algemeen prima en vermakelijke artikels, met humor en argumenten waar geen speld tussen te wroeten is. Wanneer NRC je "levensgevaarlijk" noemt heb je sowiso al extra bonuspunten in de zak wat mij betreft. PLUS old school punk rock fan, en dat is - jawel - zeer belangrijk. I like this guy ! Waardevolle aanwinst voor GS ! Keep up the good work knakkert.

Asteroid-B612 | 05-10-22 | 23:01 | 3

Eens, waardevolle, verdiepende aanvulling.

Roos | 05-10-22 | 23:10

Alleen die curieuze vriendschap met Joost Niemöller, die mag hij nog eens gaan uitleggen.

Beste_Landgenoten | 05-10-22 | 23:21

@Beste_Landgenoten | 05-10-22 | 23:21: Ik denk dat Niemöller "one of the good guys" is. Iedereen kan wel eens een denkfout in de grootte "schedelmeten" maken...

knutsel_ | 05-10-22 | 23:27

Ik kan' me niet herinneren dat ik groepen juichend de straat op heb zien gaan toen breivik de aanslag pleegde. Die man had geen aanhang en geen volgers, geen gevaarlijke beweging met miljoenen aanhangers. Dat doen die moslims toch anders. En dan toch nog gepamperd worden door gans de linkse kerk. Die knoop krijg ik maar niet uit mijn hersens.

small_town_dude | 05-10-22 | 22:55 | 2

Het is als het ware het mondig maken van den arrebeier. De onderdrukten een stem geven.
Wat ze dan negeren is wat er uit die monden komt. Opium van het volk is een understatement. Dat is de blinde vlek.

Voor "populisten/extreem-rechtsen/fascisten/nazi's" als ons onbegrijpelijk.

knutsel_ | 05-10-22 | 23:06

Miljard aanhangers…

P-unit | 05-10-22 | 23:24

Top keeper die Pasveer .

pegaje | 05-10-22 | 22:54 | 1

Blind en Tadiz waren daarintegen knudde begreep ik.

bijna_raak | 05-10-22 | 23:17

Extreem links terreur is nog steeds gaande en flink ook. Extintion R. Antifa. D66, GL etc etc.

Gaat het niet dan? | 05-10-22 | 22:50 | 4

@cugel | 05-10-22 | 23:04: Naar mijn mening, extreem niet, links wel en terreur ook. Ik ben daarentegen ook rechts, en flink ook, maar niet extreem. Naar mijn idee bestaan zowel extreemrechts, als extreemlinks in Nederland tot nu toe niet.

Kopieerapparaat | 05-10-22 | 23:39

@Kopieerapparaat | 05-10-22 | 23:39: Ja, Nederland houdt het gelukkig redelijk beschaafd. Maar "rechts, en flink ook, maar niet extreem"? Ik beschouw mezelf als gematigd links want de misdaden van links zijn me voldoende onder de neus gewreven. Daarom zou ik, als ik jou was, gematigd rechts zijn, maar tegenwoordig geldt de VVD ter rechterzijde als links en dat vind ik toch een tamelijk extreem rechts standpunt.
@Grachus | 05-10-22 | 23:26:
Dat wordt traditioneel geen terreur genoemd. Links vindt extreem kapitalisme ook een soort Witte Boorden criminaliteit, maar terreur wordt toch gereserveerd voor mensen met bommen etc die onschuldige slachtoffers maken, niet voor de klassenstrijd.

cugel | 05-10-22 | 23:56
▼ 1 antwoord verborgen

En ten slotte, wordt de negatieve beeldvorming ook bevordert door de groei van het populisme dat zich voedt met de angst voor de ander, voor de islam. De islam zou niet passen in landen met joods-christelijke en humanistische tradities. Vaak wordt dan verwezen naar grove schendingen van mensenrechten in islamitische landen, zoals het afhakken van iemands handen. De islam wordt daardoor neergezet als een reële bedreiging voor het democratisch rechtssysteem in het westen (Feddema, R., e.a., 1987). Sterker nog, de islam wordt beschreven in de termen van Paul Cliteur als een gevaarlijke en minder beschaafde religie, die nog niet gemoderniseerd is.

Resultaat is dat we nu in het westen in een sterk gepolariseerde cultuur leven. Burgers hebben het gevoel dat islam een werkelijke bedreiging vormt voor de westerse democratische en seculiere staat. Het wereldbeeld van Samuel Hungtington in The Clash of Civilizations lijkt een zichzelf vervullende profetie te worden. In veel landen heerst er een sociale en irrationele angst onder westerlingen jegens islam. (Ook bij mij)(Van een humanistische website)

cugel | 05-10-22 | 22:40 | 17

Weg met ons !

Asteroid-B612 | 06-10-22 | 05:13
▼ 14 antwoorden verborgen

Hup Tuur!

toetssteen | 05-10-22 | 22:35

Mooi is ook de "angst" die ze hebben betreffende Zweden, Italië en Oost Europa.
Gevaarlijk roepen ze bij de NPO want het tast de democratie aan.
Dus verkiezingen zijn gevaarlijk als het ze niet uitkomt.

pejoar | 05-10-22 | 22:35 | 1

Ze zijn bang dat de democratie een ochlocratie (plebocratie) wordt. De elite voelt de grond onder zich verdwijnen en gaat krampachtig reageren

small_town_dude | 05-10-22 | 22:42

Jan heftruck moet maar een beurt overslaan of twintig jaar wachten op een (sociale) huurwoning.
De kans op kinderen wordt dan aanzienlijk kleiner, een gezin stichten vereist huisvesting.
Importeren moet, de vergrijzing slaat anders toe.

snapal | 05-10-22 | 22:30

Accela… Acceleris…. Accelerationisme. Een slechte situatie verergeren om de eigen agenda door te drukken. Zoiets als de energiecrisis misbruiken om de energietransitie er door te drukken, en meteen een soort lite versie van een persoonlijk CO2 budget in te voeren? De stikstofcrisis misbruiken om de grootschalige landbouw en met name de vleesindustrie (en daarmee de vleesconsumptie) een slag toe te brengen? Neo-marxisme invoeren middels de klimaatcrisis en de financiële crisis die over alle andere crises uitstijgt?

Muxje | 05-10-22 | 22:30 | 1

Ja, dat.

PolarWolf | 05-10-22 | 22:32

Ons extreemlinkse Klavertje is weer een boerenopstand aan het uitlokken bij Jinek... maatschappijontwrichend gastje.

Nederlanddraaitdoor | 05-10-22 | 22:27 | 2

Die klaver mogen ze wel een kopje kleiner maken. Mag je dat nog zeggen tegenwoordig? Of krijg je dan het OM achter je aan. Ik bedoel een spreekwoordelijk kopje, want klein en miezerig is hij al

small_town_dude | 05-10-22 | 22:34

Wat n ongelooflijk vreselijk kereltje is die Klaver. Een dictator pur sang

Tjatiswat | 05-10-22 | 22:40

"extreem-rechtse moslims (een pleonasme, dunkt mij)"
Denk ik ook, geloof is, in ieder geval in het Westen, meestal geässocieerd met conservatisme, rechts.
Daarom snapte ik er ook niets van dat links, dat met "Popie Jopie" de katholieken bespotte, niet nog veel feller anti islam was. Maar nee, zij omhelsden de mohammietjes als onderdrukte minderheid terwijl (extreem) rechts het monopolie op moslimhaat kreeg. Sindsdien zit ik in een split: ben ik gematigd links of anti moslim? De combinatie kan kennelijk niet. Terwijl dat de partij voor mij zou zijn.

cugel | 05-10-22 | 22:25 | 4

Ontzuiling was het paradepaardje van groenlinks. De media werkten hier hard aan mee. Maar nu weer helemaal terug helaas

small_town_dude | 05-10-22 | 22:32

Waarom zou je die split niet gewoon erkennen ipv dwangmatig alles proberen in te delen in oude hokjes. Veel mensen ervaren het net als jij. Er is nu eenmaal een spagaat en geen goed antwoord op wat men wil (vaak redelijke dingen zoals kunnen wonen en minder immigratie). Jij stagneert de discussie over die spagaat soms, terwijl het juist daar over zou moeten gaan. Er ís een spagaat, erken dat gewoon.

letopuwzaak | 05-10-22 | 22:33

@letopuwzaak | 05-10-22 | 22:33: Dat doe ik ook, zie mijn tekst. Maar in een spagaat staat niet lekker.
@J.P.Drapeau  | 05-10-22 | 22:30:
Anton Constandse ken ik een beetje, Marx eigenlijk niet, maar ik ben nu pas aan het opzoeken hoe zij tegenover de islam stonden en daar kom ik niet veel verder mee omdat ik op allerlei plekken in dit draadje aan een debat deelneem, dus als je in een paar zinnen kunt zeggen wat je bedoelt zou ik dat op prijs stelken.
@small_town_dude | 05-10-22 | 22:32:
Ook hier volg ik dat niet helemaal: ik ben me bewust van de traditionele zuilen, zoals je vroeger zag aan de TV gids die iemand had, maar ik wist niet dat groenlinks dat wilde doorbreken. Overigens een goed idee, want die zuilen hadden wel een jaren '50 spruitjeslucht die niet meer van onze tijd was.

cugel | 05-10-22 | 22:54
▼ 1 antwoord verborgen

Pas als ik ongeveer even vaak "extreem links" hoor en lees als "extreem rechts", neem ik die laatste term (die nooit wordt gedefinieerd) misschien serieus.

J.P.Drapeau | 05-10-22 | 22:24

Extreem gedachtengoed heeft zijn bestaansrecht te danken aan o.m. onvrede, angst voor het onbekende en het dwangmatig niet benoemen van feiten en omstandigheden. Zoals nu niet meer door de opsporingsinstanties wordt (mag worden) geregistreerd over de etniciteit van daders. We spreken van "Nederlanders" (niet van "Nederlanders van X afkomst". Hiermee wordt bereikt dat er geen statistieken meer (kunnen) worden bijgehouden over de achtergronden van hen die misdrijven begaan. Dit kennelijk met het doel om niet etnisch te profileren. Het niet benoemen van de bron van misstanden werkt mijns inziens averechts en wakkert juist complotdenken aan. Bovendien staat het haaks op de transparantie die de regering beloofde. Gevolg is het aanwakkeren van extreme denkbeelden. Het uit de weg gaan van het benoemen van de problemen is een slechte zaak.
Onvrede en economische crises vormen sowieso een bron voor extremisme. Bovendien moeten we niet uit het oog verliezen, dat opvoeding cruciaal is; als voorbeeld: met een paar uur behandeling van basale normen en waarden op school bereik je niets als in de thuissituatie voortdurend het tegendeel wordt "gepredikt". Goede scholing, te beginnen bij opvoeders, verrijkt kennis en vermindert de kans op extremisme.

Squeezelover | 05-10-22 | 22:19 | 3

“Onvrede” is ook zo’n onbevredigend verzamelbegrip geworden. Mensen kunnen radicaliseren door allerlei onvrede: onvrede over de eigen situatie, over de staat van de economie, over sociale spanningen, of over de politieke leiding. Ik denk dat met name dat laatste gevaarlijk is: het speelt onder water en raakt gemakkelijk ondergesneeuwd onder meer dringende problemen, maar als het lang genoeg onbehandeld blijft zorgt het voor rot in de fundamenten van de democratie. Ik zie inmiddels zelfs mensen die hun leven lang vertrouwen in de regering gehad hebben de politiek de rug toekeren. Dat is een gevaarlijk sentiment en het wordt vooralsnog grotendeels doodgezwegen, of alleen in nietszeggende termen besproken: “onvrede” of “kloof tussen politiek en burgers”.

Muxje | 05-10-22 | 22:47

Beste Muxje, Ik ben het helemaal met u eens. Zolang de politieke agenda niet verder reikt dan tot het moment van de volgende verkiezingen met alle gevolgen van dien, vrees ik dat er weinig verandert. We hebben geen staatslieden met lef. De cultuur van blijvende achterkamertjespolitiek, in weerwil van beloften om transparant enz te zijn, is diepgeworteld. Zolang zowel op links als rechts de verkiezingsuitslag door het hardnekkige zittende establishment (eigenlijk zonder gevolgen) kan worden genegeerd, zal er niets veranderen, maar neemt de "onvrede" of het gevoel van onbehagen dus het vertrouwen af en vertaalt dat zich gemakkelijk (begrijpelijkerwijs) tot extremisme.

Squeezelover | 05-10-22 | 23:25

Indien en zodra bewindspersonen de ruimte krijgen/hebben het debat in het parlement te beïnvloeden door weg te kunnen lopen (van hun verantwoording jegens het hoogste democratische orgaan binnen onze samenleving) en vandaag weer door te trachten met gebaren van afkeuring, de voorzitter te sturen het debat te leiden, dan ben ik pessimistisch gestemd. Dat een voorzitter van ons hoogste democratische orgaan het zover laat komen en zichzelf diskwalificeert is tot daaraan toe, maar ze schaadt de geloofwaardigheid van de Kamer die de regering controleert en ter verantwoording roept. De bewindspersonen hebben zich, of zij nu wel of niet goed functioneert, te voegen naar datgene dat zich in de Kamer afspeelt. Niet de bewindslieden hebben - maar de Kamer heeft de regie en gaat over de werkwijze. Dit punt geeft alleen al aan dat de schijn van belangenverstrengeling wordt gewekt en draagt niet bij aan het vertrouwen in de politiek.

Squeezelover | 05-10-22 | 23:26

"Er zullen ongetwijfeld een paar Breivik-achtigen rondlopen in Nederland, maar puur gevoelsmatig lijken mij de terugkeerde "uitreizigers" en de tientallen "jihadbruidjes" en hun kindjes die volkomen gebrainwasht zijn door IS, een veel groter gevaar dan bijvoorbeeld de harde kern aanhang van het Forum voor Democratie.''

Hear, hear! En die Nederlandse Breivik-achtigen zie ik toch nog niet zo snel een massamoordpartij plegen zoals de enige echte Anders Breivik. En die harde-kern aanhang van FvD, met name die jongeren/Hitler Jugend afdeling waar zo'n Obersturmbannführer Freek Jansen uit voort is gekomen, is wel een heel ranzig volkje met hun antisemitisme en coronawappiewaanzin, maar gewelddadig zie ik ook die nog niet zo snel worden.

Inderdaad, de islamitische terreurdreiging is vele malen serieuzer. Mbt extreem-rechtse terreur kan ik alleen die Breivik noemen, dat Duitse moordtrio dat ca 10 Turken heeft vermoord, die aanslapleger op Jo Cox in de UK, en zo'n vergelijkbare aanslag in Duitsland op een politicus waarvan ik even de naam kwijt ben (ik beperk me even tot Europa, en laat Brenton Tarrant - Nieuw-Zeeland - en allerlei aanslagen in de VS even buiten beschouwing). Wellicht vergeet ik er nog één of twee, dat zou kunnen.

Maar als ik daar alle islamitische terreuraanslagen van de afgelopen ca 20 jaar tegenover moet zetten, heb ik nachtwerk.

Ik bedoel maar.

Dr_Johnson | 05-10-22 | 22:17 | 1

Wat me ook altijd ergert. Zo iemand als Breivik is daadwerkelijk een "lone wolf". Iemand die alles in een omvattend manifest -al dan niet in zijn hoofd- giet, het niet meer trekt en aan het moorden slaat. Hij is allesbehalve een representant van een breedgedragen gedachtegoed. Een moslimterrorist daarentegen, die in de media als "eenling" wordt afgeschilderd, is wel degelijk een vertegenwoordiger van een miljard of meer gelovigen. Dat er dan altijd met koeienletters bij staat dat hij er een verkeerde interpretatie op nahoudt is een nogal ziekelijke leugen.

knutsel_ | 05-10-22 | 22:31

Op de Telebelg: Klaver wil snel ministerraad en stikstofadvies aftikken “voordat mensen lezen wat er in staat” en “alles waar ze boos over zijn staat er nog steeds in”. Wat. Een. Volk. die politici.

RexMundi | 05-10-22 | 22:17

"op dit moment met de Russische aanval op Oekraïne komt het meeste gevaar volgens mij van extreem-rechts, onder andere de met Poetin collaborerende Baudet-partij, de mislukte couppoging van Trump in het Capitool, enzovoorts."
Precies wat ik al tijden zeg.

cugel | 05-10-22 | 22:15 | 7

Laat die Baudet toch, die knuppel zal alles beweren, zolang het maar shockeert.
Negeren die hap.
Trump is ook verleden tijd, mag hopen dat die Amerikanen dat zelf ook wel inzien.
Het zou Trump ook een worst zijn, wat er met Oekraine gebeurt.
Weet je wat die zou zeggen? Hun zijn de loosers...

snapal | 05-10-22 | 23:17

@knutsel_ | 05-10-22 | 22:40: LOL! Je witte puntmuts. Dandruff heeft een sterke ideologie maar hij verdraait heel veel dingen. Ik vond juist dat ik tot onredelijke lengte ging om HEM te antwoorden. En nee, het gaat niet goed met Nederland, maar niet op de manier die jij bedoelt: ik heb het over de kool en stikstof deken die we over het land uitspreiden.
@Nuuk | 05-10-22 | 22:32:
Links was vroeger pro Rusland. Ten minste de mensen die niet zagen dat het eigenlijk een nieuwe vorm van fascisme was. Sinds de val van het communisme zie ik vooral ter rechterzijde een bewondering voor figuren als Poetin, Orban en Trump, Bolsonaro en Duterte: een waardering voor de rechtse sterke man zeg maar: het oude fascisme.
Dat Baudet begrip heeft voor het feit dat het voor een oude wereldmacht als Rusland onverteerbaar is om hun erfvijand, de NAVO, vlak naast de deur, in Oekraïne, te zien staan, snap ik wel.
En vliegtuigen met raketten met tactische kernwapens dat lijkt mij ook idioot: je wilt toch geen armageddon?
@snapal | 05-10-22 | 23:17:
Kon je wel eens gelijk in hebben.

cugel | 05-10-22 | 23:23

Dat ziet Arthur dan wel helder gelukkig. Hij heeft gelijk vind ik, de dreiging van die kant is momenteel wel iets actueler.

Beste_Landgenoten | 05-10-22 | 23:28
▼ 4 antwoorden verborgen

Tering wat een lang verhaal. Misschien van het weekend als er geen feestje tussenkomt.

HD50 | 05-10-22 | 22:10

Ik sta nog steeds op dezelfde plek, maar de rest maakte een ruk naar links.

Deksmaat | 05-10-22 | 22:10 | 1

Lijkt mij toch, dat deze columnist huivert van Jorissen. Zelf vind ik, dat iedereen altijd alles mag zeggen en dat de wet toetst. Dat daar tegenwoordig steeds meer beperkingen in komen is uiterst zorgelijk.

vladimirows | 05-10-22 | 22:10 | 7

@Squeezelover | 05-10-22 | 22:34: Dat denk ik ook, want al te vaak zie ik mijn mening wat subtieler verwoord, of zelfs in een column van bv Ronaldo terug, zonder joris. In de huisregels vind ik t niet terug en uitleg komt er niet. Maar wel lees ik: GS is niet voor mietjes. Dat is dus best tegenstrijdig.

vladimirows | 05-10-22 | 22:50

@vladimirows | 05-10-22 | 22:50: Met mietjes bedoeld GS dat je niet klakkeloos moet overnemen, hoe iets "hoort".
Een eigen mening hebben, daar gaat het om.
Dan die zooi zo op te typen, zonder dat je de huisregels overtreed.
Het is een kunst(je)

snapal | 05-10-22 | 22:58

Krijg je zodirect je zin met twitter dat door Musk waarschijnlijk grotendeels Joris vrij wordt. Ze denken dat de eerste die terug komt Trump is.

cugel | 06-10-22 | 01:11
▼ 4 antwoorden verborgen

Off topic:

De Deense regering is vandaag gevallen / verplicht opgestapt.

Nergens te vinden in het nederlanse nieuws! Beetje vaag maargoed.

1 November mogen we al gaan stemmen.

Tuborg øl | 05-10-22 | 22:07 | 5

En Denemarken was nog wel het grote voorbeeld waar gematigd links WEL de immigratie beperkte.

cugel | 06-10-22 | 01:09

@cugel | 06-10-22 | 01:09:

Dat is het allermooiste. De immigratie beperking word voorgezet of nog harder aangeschroeft.
De Denen winnen vandaag. :)

Tuborg øl | 06-10-22 | 01:13

@Tuborg øl | 06-10-22 | 01:13: Ik ben benieuwd morgen te lezen wat er precies gebeurd is in Denemarken. En wat er 1 november gaat gebeuren.

cugel | 06-10-22 | 02:19
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat er mensen 'populistisch' stemmen heeft ook te maken met het niet gehoord worden door de gevestigde partijen. Zijn deze mensen allemaal extreem-rechts? Natuurlijk niet.
Ook zo'n mooie; 'het debat vehardt'. Nogal wiedes, als je de zorgen van mensen niet serieus neemt en er zoveel hinder is van een bepaalde groep. In sommige wijken was dit in de jaren 90 al erg, en dat mocht allemaal niet benoemd worden.
Berichtgeving loopt mank, met downplayen kweek je alleen maar argwaan uiteindelijk. Men mag het zichzelf dus ook wel wat aanrekenen.

letopuwzaak | 05-10-22 | 22:06 | 1

Helaas zijn goede politici over de hele linie niet meer te vinden. Als je iets goeds wil doen voor je buurt kan je beter naast je werk je inzetten voor verenigingsleven of ander cement dan in de TK of andere kringen wat wauwelen over hoe het (niet) moet.

Whisky | 05-10-22 | 22:14

Hoe ,wat? Hij is weg gekocht door Geen Stijl?? En krijgt per woord betaald?

miko | 05-10-22 | 22:06 | 2

Het is hem van harte gegund. Beter dan sommige andere "juicy" troep...

knutsel_ | 05-10-22 | 22:08

Ze hebben zijn contract al aangepast, faillessement dreigde :)

snapal | 05-10-22 | 22:23

Ik was vroeger niet zo rechts, maar types als klaver en paternotte dwingen me wel die kant uit. Nederland wordt rechtser niet ondanks de waarschuwingen van links, maar dankzij.

small_town_dude | 05-10-22 | 22:02

Wat een prachtig woord: schutkring (ipv cordon sanitaire).

dekruidenier | 05-10-22 | 21:50 | 5

@Gravin v Kippenbouth | 05-10-22 | 22:00: Uitsluitkring is geweldig gevonden. :)

knutsel_ | 05-10-22 | 22:02

Bij cordon sanitair denk ik aan -Gordon die snuift in het toilet

small_town_dude | 05-10-22 | 22:03
▼ 2 antwoorden verborgen

Sinds Poetin Oekraine fascistisch noemde, heeft die benaming geen enkele waarde meer.
Iedereen die dat woord gebruikt, zal ook het woord pedofiel in zijn repertoire hebben, bij de minste of geringste aanleiding
Het is popi-jopi taal in zijn ergste vorm, bedoeld om een ander (onnodig) te krenken.

snapal | 05-10-22 | 21:47 | 5

@Red shirt | 05-10-22 | 22:27: In elk land zitten Nazi sympatisanten, ook in de Oekraine dus. Zelfs in Rusland.
Op die grond, zou Poetin elk willekeurig land kunnen aanvallen.
Jouw argument snijdt dus geen hout.
Bovendien gaat Poetin zelf tekeer als een echte fascist> zonder pardon wordt de bevolking uitgemoord.
Poetin is meer de fascist, dan wie dan ook.

snapal | 05-10-22 | 22:44

@snapal | 05-10-22 | 22:44: Hij doet zo ongeveer alles wat Hitler ook deed.
Een land binnenvallen.
Meedogenloos bestoken met granaten enz.
Alles wat uit de Oekraine komt vervolgen, uitmoorden of deporteren.
Geen haar beter dan Hitler, alleen zijn de Joden Oekrainers.

snapal | 05-10-22 | 22:51

@Red shirt | 05-10-22 | 22:27:
Mmmmm…
En de Russische SS dan?

J-van-de-Bontekoe | 06-10-22 | 06:33
▼ 2 antwoorden verborgen

Nero of heaven....... klinkt niet lekker.

hero_of_heaven | 05-10-22 | 21:39

Je woont hier niet .

Rattus | 05-10-22 | 21:36 | 3

... meer. En?

goedverstaander | 05-10-22 | 21:56
-weggejorist-
zwellevertje | 05-10-22 | 22:03

En toxh heeft zijn verhaal meer waarde en inhoud dan jouw opmerking. Raar he.

Aleon | 05-10-22 | 22:53

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl