Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten — Energieguillotine

Lezen bij kaarslicht aub

Kaag vond de bijdrage van Baudet een aanvalletje op de rechtsstaat. Kennelijk is mevrouw de  rechtse directe vanuit de kinderopvangtoeslagenaffaire alweer vergeten. Ze is ook vergeten dat haar onderwijspartij het sociale contract heeft verscheurd. Wat je ook studeerde, al doe je belangrijk werk bij de politie, zorg of defensie, we missen een miljoen woningen, je krijgt geen huis of noodopvang.

Haar secondant, klimaatpaus Jetten wil met opgeklopte prijzen de energietransitie bevorderen. D66 haalt hier GroenLinks rechts in. Mensen met een baan op de werkvloer mogen niet meer stoken. Ze hebben maanden gewacht op plannen die vooral volgend jaar worden uitbetaald. De reserves zijn op, gezinnen gaan failliet, de maatschappelijke kosten van een huisuitzetting zijn een ton.

Simpele maatregelen zoals langer openhouden van bestaande kerncentrales of aanzuiveren van tekorten met Gronings gas zijn al een brug te ver. Er gaat in België weer een kerncentrale dicht, dom, want kernenergie is aantoonbaar goedkoop en veilig. Haar koolstofdioxide-uitstoot is lager dan stuwmeren, zonnepanelen en aardwarmte. Het energietekort blijft, de woekerprijzen dus ook.

Nederlandse elektriciteit wordt van € 0,896 per kWh voor de eerste 2400 kWh gemaximeerd op € 0,70 per kWh, België betaalt € 0,263 per kWh. Het kabinet bleek al in maart uitgenodigd te zijn om te praten over een prijsplafond, maar deed dat pas in september. Omtzigt vroeg zich af waarom de staat het consumententarief vergoed, in plaats van het inkooptarief. Scheelt miljarden.

Leveranciers krijgen financiële zekerheid, de overheid tikt laat af, maar wel altijd. Zonder deze interventie waren energiereuzen geëindigd met gigantische oninbare vorderingen. Zoals opperhoofd betalen & incasso van Vattenfall al zei, sociale incasso is kansloos bij deze bedragen. Zulke slechte vorderingen koop je normaal op met stevige korting. Hierin zit NOG een stukje onnodige staatssteun.

Mensen die geïnvesteerd hebben in een warmtepomp verbruiken geen of bijna geen gas. Al hun gas mogen ze goedkoop afrekenen. De extra elektriciteit zullen ze mogen afrekenen tegen de woekerprijzen van de markt. Wie het braafste stookt, mag het meeste betalen. Wie ook nog elektrisch rijdt, wordt dubbel gestraft. Onze klimaatfetisjisten krijgen stank voor dank.

De financiële prikkel voor duurzaamheid is voor Rob Jetten heilig, maar er is geen personeel. Kent u nog een LTS bij u in de buurt?! De lagere technische school was ons fundament. Kent u iemand zonder werk die een beetje handig is en straat voor straat spouwmuurisolatie kan injecteren?!? Die kozijnen en driedubbelglas kan plaatsen?! Die met een STEK-diploma warmtepompen mag plaatsen?

De pijnprikkel om mensen te dwingen tot duurzaamheid is een beetje dom als er niemand is om die actie uit te voeren. Tarieven van bouwvakkers stegen al met tientallen procenten, maar dat levert geen extra ervaren en goed opgeleide vaklui. Wie nu drie offertes aanvraagt, krijgt er geen. Burgers wordt vanuit politieke moreel verheven gedachten een hoekje ingeduwd, die niet bestaat.

De overheid deed een experimentje in Eindhoven met woningen achteraf gasloos en energieneutraal maken. Werkelijke kosten ...tromgeroffel... € 130.000 per hut. Deze transitie gaat decennia duren. Mensen redden het nu al niet meer, en kunnen zo'n investering niet betalen. Wie dat heeft liggen, vindt geen aannemer. Deze idyllische oplossing zit in een ander tijdperk dan onze problemen.

Twaalf procent inflatie op een economie van ongeveer 850 miljard scheelt ruwweg honderdmiljard. Een pakket van 16 of 17 miljard klinkt fors, maar valt ruim binnen de extra rijksinkomsten. Kijk bijvoorbeeld naar extra vennootschapsbelasting, BTW en gasbaten. 150 miljoen extra voor isolatie betekent dat minder dan een procent gaat naar rendabele, structurele oplossingen. De ellende blijft.

Dit kan allemaal leiden tot een herhaling van de kinderopvangtoeslagaffaire. Gezinnen zakken onder het bestaansminimum, de woning wordt niet meer verwarmd, de kinderen kunnen niet meer warm douchen, er staat minder eten op tafel, en de jeugdzorg neemt de kinderen maar weer mee. Bij gebrek aan pleeggezinnen krijgen die kinderen een onthecht nomadisch bestaan in tehuizen.

Gezinnen zijn machteloos. Het is het kabinet dat zich niet houdt aan de zorgplicht in artikel 20 van onze grondwet. Natuurlijk gaat jeugdzorg ernstige problemen zien, en het is terecht om in te grijpen. Alleen zijn die problemen hier geen ouderlijk wangedrag, maar falend overheidsbeleid. Aangezien de oorzaak in het torentje zit, wordt die uithuisplaatsing een staatsontvoering.

Een strafvervolging van een minister kan alleen op verzoek van het kabinet of meerderheid van de Kamer. Dat gaat de coalitie nooit toestaan, dus is vlak voor de verkiezingen theatraal aftreden, een jaar demissionair doorregeren en daarna in dezelfde opstelling doorgaan, straf genoeg. De grondwet is een dode letter. Kan iemand Sigrid polsen over welke rechtsstaat ze het precies had?

Uiteraard zouden we elkaar in elk detail volledig willen informeren. Daarom zijn de panelen onder elk epistel geopend. Daarom kunt u 24/7 lekken naar de redactie. Stukken die journalisten opvragen krijgen ze niet. Deze roze wolk krijgt binnenkort € 15.000, zoals eerder de Volkskrant dat ook mocht bijschrijven. Net zoals Erdogan pure haat tegenover de pers en u. De WOB en WOO zijn overleden.

We zitten in de kafkaëske situatie dat de rechten van dieren, plantjes, klimaat en asielzoekers allemaal via wetgeving geborgd zijn en via de rechter afdwingbaar. Het kabinet springt op als een feutje op een ontgroening om 100 miljard te vinden, in plaats van te zoeken naar kosteneffectieve oplossingen. We wegen het klimaat niet tegenover sociale, economische of strategische belangen.

Het is een beetje vreemd dat de gevestigde partijen het heel normaal vonden klimaatwetten aan te nemen en verdragen te tekenen die niemand kon overzien, om later door activistische rechtsspraak zich gedwongen te voelen boeren de decimeren, belastingafdracht te saboteren en de schatkist te plunderen. Het idiote is dat het kabinet zich overvallen voelt door haar eigen handtekening.

Energie wordt een statussymbool.

All pics: © Lex van Lieshout, de stockfotovirtuoos van ANP

Reaguursels

Inloggen

Voorlopig is onze afgelopen energie jaarafrekening nog €5,- totaal over het hele jaar. Groot dak, zonnepanelen, goed geïsoleerde woning en een elektrische deugbolide. Dit alles is niet zozeer tot stand gekomen omdat klimaatfetisjisme, of willen deugen, maar juist om zo onafhankelijk mogelijk te worden. Hoe meer je in eigen beheer kan, zo is de gedachte, hoe minder je afhankelijk bent van de nukken van een markt of een ideologisch gedreven overheid hoe beter dat is voor het eigen huishoud boekje.
De ultieme liberale gedachte, libertijns bijna. Helaas verdragen de VVD-ers, D66, CDA-ers en CU-ers geen sterke onafhankelijke burgers. Die hebben liever burgers die gemanipuleerd kunnen worden om mee te gaan met de dagelijkse fophef en ideologische deugkanker.
Dit diep christelijke kabinet (D66 en VVD zijn ook diep christelijk alleen zonder kerk) is op missie om de planeet te redden, de goede werken in naam van heer of gaia.
Miljarden worden weggepist om te voorkomen dat de zeespiegel stijgt door klimaatverandering, wat een arrogante en kortzichtige benadering is van het probleem. De waterwerken onderhouden en verzwaren volstaat tegen een fractie van de kosten van de klimaat koortsdromen.
Ach ja, dit beleid zal uiteindelijk tot de ondergang leiden van het huidige kabinet. Daarna is het hopen dat de kiezer dat ook afstraft en de klimaatpopulisten nooit meer terug de kamer in stemt.
Toegang tot een overvloed aan goedkope energie, voeding een dak boven het hoofd, een robuuste infrastructuur en veiligheid meer hoeft de overheid niet te regelen. De huidige regering, de opvolgende regeringen Rutte, zijn met van alles bezig behalve dat. Het ziet er wel kleurig uit al die vlaggetjes. Het maakt me trots om een populistische, ultrarechts provinciaaltje te zijn ver weg van die doodse, fletse bende in den Haag.

ratelaar | 25-09-22 | 06:28

In het land der blinden is eenoog koning.

Ervaringsdeskundige | 25-09-22 | 02:28

Je zal bijna in die complotten gaan geloven..
Bijna want nu ik mijn tesla in de schuur zet en in mijn klassieker rond rij ben ik goed koper uit ... bijna probeer het nog eens gelukkig heb ik mijn oude cv nog want elektriciteit is ook niet meer te betalen tegenwoordig.. zou bijna naar de Veluwe rijden om dat nieuwe bos wat door teveel stikstof op die zandverstuiving is gegroeid omhakken en in de kachel gooien.. bijna

ik2! | 25-09-22 | 02:11

Naïviteit is inmiddels een verplicht vak op de universiteiten in Nederland.

echtpaul | 25-09-22 | 01:41

Het is een amper samenhangend stuk, maar tja, probeer er ook maar es wat van te maken. Wat een bende. Ik ben inmiddels van de "laat maar afbranden, we beginnen we opnieuw"-school.

PolarWolf | 25-09-22 | 00:34

Feynman heeft nauwelijks voldoende vingers om op de zere plekken te leggen die de kabinetten Rutte dit land hebben aangebracht. De moed zakt je in de schoenen als je ziet hoe makkelijk Rutte cs er tijdens de APB mee wegkomen. De onmacht van de oppositie stemt ook niet vrolijk. Niettemin, maart 2023 biedt een goede mogelijkheid de macht van de huidige coalitie in ieder geval iets te beperken. Laat je horen in maart!

nietzomoeilijk | 24-09-22 | 23:59 | 1

Ja, bizar hè, dat Rutte er gewoon fluitend doorheen komt.

Bataafje | 25-09-22 | 00:46

" We zitten in de kafkaëske situatie dat de rechten van dieren, plantjes, klimaat en asielzoekers allemaal via wetgeving geborgd zijn en via de rechter afdwingbaar "

Mooi verwoord .......

Als ik dat knaapje Jetten z'n broken-record praatjes "we zijn in gesprek" hoor afdraaien dan wordt de woede in mij steeds groter.

Ervaringsdeskundige | 24-09-22 | 23:45

Het is quatsch dat elektriciteit goedkoper is in België. De spot- (EPEX) en forward (ENDEX) markten ontlopen elkaar nauwelijks. Echter bij wet dient de leverancier in België de prijs te zetten op basis van de gemiddelde commodity prijs op basis van de laatste 8 maanden. Dit heeft een vertragend/dempend effect op de energienota.

KillerK | 24-09-22 | 23:42 | 2

Het enige belangrijke is wat de burger betaalt. Dus laat die spot, forward of backflip maar zitten. Zien we over 8 maanden wel of de burger in België dan wel zoveel betaalt als in Nederland.

SamV | 25-09-22 | 01:01

Misschien niet de prijs voor de leverancier, maar is de belasting op energie in België net zo hoog als in Nederland? Dacht het niet. We hebben het hier over de prijs voor de consument. Des te kwalijker dat de energiebelasting hier niet (tijdelijk) omlaag gaat

Kont_trol | 25-09-22 | 02:15

Strategische belangen wegen kun je niet overlaten aan de groenen, aan de eurofielen of aan de ruttofielen. Ze hebben keer op keer bewezen net zo star te zijn als oerconservatieve religieuzen.

HerzlichWillkommen | 24-09-22 | 22:46 | 1

Naïviteit is een goede eigenschap voor mooie, jonge, groene mensen. Voor wie net komt kijken, vol idealen. Voor wie een toekomst lonkt met ideeën, van mogelijkheden, zonder wetten, zonder bezwaren. Die mensen verbreden de horizon.
Maar het is geen deugd voor wie mag én moet beslissen.
Naïviteit is de eerste zandbank waar het Schip van Staat op strandt.

LD69 | 24-09-22 | 23:30

Bananenland, 3e wereld continent. De euro in een vrijev. De parachute van de ECB werkt niet meer. Het is een kwestie van tijd.

boerk | 24-09-22 | 22:46

Misschien laten ze in Den Haag een kans liggen.
Laat die energie boeren failliet gaan en neem de boel voor een paar euro over.
Dan heb je weer controle.
Hekel punt , Den Haag met hun vingers aan de knoppen is misschien ook niet een mooi vooruitzicht.

Schipperke | 24-09-22 | 21:25 | 7

@Bataafje | 24-09-22 | 21:30: in overheidshanden hadden we het gas nog steeds moeten inkopen uit het buitenland dus dat had niks opgelost aan de hoge prijzen. Snap niet waar het idee vandaan komt dat de overheid zulk soort zaken veel beter zou kunnen. Op welk onderwerp blijkt dat dan?

druif | 24-09-22 | 22:51

Belastingen en accijnzen vormen het leeuwendeel van de energieprijs, Den Haag zit al met 5 vingers aan de knoppen en die ander 5 graven in uw broekzakken.

Blauwpetje | 24-09-22 | 23:37
▼ 4 antwoorden verborgen

Helaas een onsamenhangend verhaal. Punt is dat met zulke prijzen eindelijk een vaart wordt gemaakt met verduurzamen. De return on investment is interessant, terwijl dat vorig jaar nog niet het geval was. Dat is aan de ene kant zuur maar, aan de andere kant een kans om eindelijk door te pakken. Sommigen zullen eerdere geneigd zijn om te isoleren ipv een tweede vakantie. Dat lijkt mij prima. De mensen die in de problemen komen moeten wel geholpen worden, hoewel ik snap dat het moeilijk is om de groep die het moeilijk heeft gericht te helpen.

druif | 24-09-22 | 21:19 | 22

Wat precies is er onsamenhangend aan het verhaal? Het klopt van a tot z. Stoppen met gasboringen in Groningen is ridicuul. In plaats daarvan zullen we lange termijncontracten moeten aangaan met dubieuze regimes in het midden oosten tegen woekerprijzen. En dat terwijl je had kunnen kiezen voor een jaar of vijf Gronings gas waarmee je heel Groningen ruimschoots had kunnen compenseren en nationale energiezekerheid had gehad. En dat terwijl je tegelijkertijd aan een degelijke energietransitie had kunnen werken. Waarbij uiteraard ook kernenergie had moeten worden betrokken. Schoon, goedkoop en veilig. We zitten opgezadeld met een stel dichtgetikte dogmatici en Feynman heeft de ellendige consequenties daarvan uitstekend en samenhangend opgetekend.

nietzomoeilijk | 25-09-22 | 00:16

@druif | 24-09-22 | 22:44: Zolang ik bij mijn verhuurder niet kan afdwingen dat mijn kale huur wordt gesteld op twintig procent van het maximaal redelijke vanwege het feit dat mijn huurwoning van energieklasse F of G is, zal hij niet overgaan tot verbetering van mijn woning.

Rhenium | 25-09-22 | 00:16

Nou op het verbruik wat meneer schetst is wel wat voordeel te behalen .

deathchant | 25-09-22 | 05:29
▼ 19 antwoorden verborgen

Het enige lichtpuntje is dat er een Nederlandse startup genaamd Thorizon is opgezet voor het ontwikkelen van Thorium Energie. Ze hebben budget van maar een paar miljoen Euro, dus meer dan een leuk begin is het niet (China heeft 500 miljoen geinvesteerd in Thorium research en claimt de meeste technische problemen opgelost te hebben) maar je moet ergens beginnen. Hopelijk zal een toekomstige Nederlandse regering Thorizon steunen.

DutchLion33 | 24-09-22 | 21:13 | 3

Wie zegt daht onze overheid een probleem wil oplossen. Werkt toch heerlijk zo.... de ene crisis na de andere opwekken en dat klootjesvolk in de tang.

miff | 24-09-22 | 21:15

@miff | 24-09-22 | 21:15: crises zijn buitengewoon nuttig om onwelgevallige zaken er door te kunnen drukken, zoals we nu veelvuldig meemaken.

_pacman_ | 24-09-22 | 21:17

Yes. Het T-woord.

sjef-van-iekel | 24-09-22 | 22:46

Goed verhaal wederom, Nederland is een idiocatie geworden

intrigant | 24-09-22 | 21:12

Ik heb nog een bespaar tip! Verwijder stopcontacten! Waar je niks kunt insteken kun je ook geen energie gebruiken.

Fark Mutte | 24-09-22 | 21:10 | 1

Dan blijven nog slechts de transportkosten over, en die gaan dan zo ver omhoog dat jij weer op het oude bedrag met verbruik uitkomt. Aan de andere kant zitten namelijk aandeelhouders en die intetesseert het geen bal hoe ze hun winsten krijgen, als ze die maar krijgen.

miff | 24-09-22 | 21:19

Wat is eigenlijk het verschil tussen liberaal en neoliberaal? Ik begrijp die neo-toevoeging niet.

zeeman73 | 24-09-22 | 21:08 | 4

Old school liberalen waren voor een kleine staat die niets deed wat betreft economie. Dat moest de markt geheel doen. Het zogenaamde laissez faire liberalisme. (ook daar waren verschillende stromingen in maar het gaat te ver om die nu allemaal te noemen)
Na de krach van Wallstreet in 1929 en het ineenstorten van de economie en de financiële markten zijn er twee stromingen gekomen (allebei liberaal) die wilden voorkomen dat zoiets ooit nog zou gebeuren. Tot 1970 ongeveer was de keynesiaanse economische filosofie leidend. Embedded liberalisme en markt en economie dienstbaar aan de samenleving.
Omdat in de jaren 70 van de vorige eeuw die keynesiaanse economie begon te stagneren kon de andere liberale stroming, het neoliberalisme leidend worden. Ook wel ordo-liberalisme genoemd. Die stelde dat de samenleving dienstbaar moest zijn aan de economie en de markt en dat heel veel zaken gedepolitiseerd dienden te worden. O.a. inkomenspolitiek. De golf aan privatiseringen begon toen ook.
Beide stromingen, keynesiaans en neoliberalisme wilden de samenleving behoeden voor wat de ineenstorting van de economie voortbracht na 1929. Namelijk dictaturen en oorlog.
Zowel de keynesiaanse economische filosofie als het neoliberalisme waren intrinsiek niet slecht. Beide wilden de wereld behoeden voor het grotere kwaad.
Maar zowel keynesiaans en ook neoliberalisme zijn niet tegen een grote overheid. Wel verschillen ze in de manier hoe die overheid ingezet dient te worden. Dienstbaar aan de samenleving versus dienstbaar aan de markt.
Er zijn duizenden websites die er uitleg over geven en net zoveel boeken dus dieper ga ik er niet op in want er over lezen is interessant. Neo staat voor de benaming die tijdens de bijeenkomst in Mont Pellerin gegeven werd aan de economische stroming die vertegenwoordigd werd door Hayek en Mises. Daar kwamen de Duitse en Oostenrijkse scholen ook bij. (naderhand raakte de naam in onbruik)
Leuk feitje, Keynes en Hayek waren vrienden en verenigd in hun afschuw tegen het opkomende fascisme in het Europa van na 1929.
De eerste aanhangers van het neoliberalisme in Nederland waren vooral te vinden bij de hogere ambtenarij en jawel de KVP.

Zapata10 | 24-09-22 | 21:45

@Xbitt | 24-09-22 | 21:36: Nee dat heeft Jan Marijnissen niet gedaan.
Een Zijlstra en zelfs Bolkestein hanteerden die benaming al veel eerder.

Zapata10 | 24-09-22 | 21:46
▼ 1 antwoord verborgen

Is er eigenlijk ooit een tijd geweest dat mensen dachten: "Ja, dat zijn politici die hebben doorgeleerd, die weten het beter dan wij". Het lijkt nu wel dat als je overal te slecht voor bent en overal wordt afgewezen, dat je dan in den Haag terecht komt.

skoftig | 24-09-22 | 21:05 | 1

Als ik mijn ouders over politici hoorde vroeger dan was het niet veel soeps.

sjef-van-iekel | 24-09-22 | 22:52

Toch moeten lachen om "statussymbool"

Duwbak_Linda | 24-09-22 | 21:02

En als je dit dan leest in combinatie met het feit, dat-ie zo vele mensen laat lijden voor zijn obsessie, dan weet je zeker, dat dit een in-en inslecht persoon is. Korte privévluchten voor een tijdwinst van 20 minuten: ook regering doet er aan mee
www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/art...

Michaela85 | 24-09-22 | 20:56

Hoe je het ook wendt of keert de Nederlandse regeringen zijn niet meer in staat om Nederland op een fatsoenlijke manier te besturen.
Of de oorzaak onkunde of Brussel is, of beide. Het gaat niet meer.

ChalinaRosa | 24-09-22 | 20:55 | 1

Ach, 99% van de Nederlanders leiden een prima leven en merken niks tot weinig van dat het 'zo slecht' gaat. Het wordt deels ook aangepraat door politici van de oppositie.

druif | 24-09-22 | 21:24

D66'ers zijn van die mensen die vroeger met 'drs' in het telefoonboek stonden: niet hetgeen WAT ze doen, maar de voltooide studie is voor veel van die mensen het hoogtepunt uit hun leven. De werkzame praktijk behelst vaak een veilige haven bij ambtenarij of ministerie. Als 'beleidsmedewerker'.

Ovenvers | 24-09-22 | 20:49 | 2

Je kwam ze ook veel tegen bij de vakbonden waar ik enige tijd als ICTer gedetacheerd was. Drs die en Drs die en dan ijselijk hoog van de toren blazen als ze zelf weer eens zaten te klungelen. Ik mocht dan altijd graag reageren met hoogachtend Drs. Ing. E. Zapata. (Geschiedenis en informatica)

Zapata10 | 24-09-22 | 21:02

Ik vindt het trouwens wel naar voor mensen die niet rijk zijn.

skoftig | 24-09-22 | 20:49 | 2

Het is wel zo dat je het predicaat 'dom-rechts' sneller opgeplakt krijgt als je simpele taalfouten maakt. Dat zei Maarten van Rossem in z'n podcast en daar heeft hij wel een beetje gelijk in.

mykdelta | 24-09-22 | 21:02

Copy paste maar alles wijst erop dat ze daarom ineens halsoverkop met een prijsplafond komen, de energieleveranciers hadden het initiatief en niet de arme burgers in de kou gaven de doorslag.

"Net na de bekendmaking van het energieplafond begon de een na de andere energieleverancier hun tarief fors (+50%) te verhogen.

Rutte en Co voeren geen energieplafond in voor die arme burgers in de kou maar om te voorkomen dat er energieleveranciers om zouden vallen.

De energieleveranciers hebben achter de schermen aan de bel getrokken."

Want van de 60, een absurd aantal uiteraard in zo'n klein landje, zou eens een energieleverancier omvallen..

Eigenlijk hadden ze een keer de markt zijn gang moeten laten gaan, diegene die omvallen meteen in overheidshanden. Nu is er een gigantisch Sywertje gaande op de energiemarkt, miljarden worden verbrand in de blinde paniek om die 60 cowboys te redden.

Wattman | 24-09-22 | 20:44 | 21

@ouwecharmeur | 24-09-22 | 21:15: Dat hangt van je TAverzekering af, en de hoogte van de tandtechnieker rekening, er zijn heel voordelige uit een verweggistan laboratorium per singapore airlines hierheen gevlogen als er dan iets fout is met de kleur wordt het wel een heel gedoe.. ik heb altijjd een eigen labo aan boord gehad in de kamer ernaast.. patienten waren zeer vereerd met alle persoonlike aandacht en konden wachten op het eindresultaat van deze mevrouw die ook hofleverancier was ooit. Ik heb zelf een verzekering die per jaar een kroon helemaal vergoed, strategisch plannen rond de jaarwisseling dus;)

Smoelensmid | 24-09-22 | 21:30

@Wattman | 24-09-22 | 21:24: Zo moest ik onwijs lachen om jou kou boys, immers de goedkope verweggistan meukkronen worden geplaatst door kauwboys ;)

Smoelensmid | 24-09-22 | 21:36
▼ 18 antwoorden verborgen

Ik weet niet de de elite van D66 tegen de gewone man heeft. Zij ze zo dom dat zij niet zien dat zonder de gewone man er geen leven voor de elite overblijft?

Fedde71 | 24-09-22 | 20:35 | 1

Ze zijn niet alleen oerstom, maar ook hoogmoedig en arrogant.

intrigant | 24-09-22 | 21:15

Vorige week heeft mijn vrouw er eindelijk mee ingestemd om een vast contract af te sluiten voor 7 jaar a 21 euro cent per KWh.
Alleen bestaat hier het gevaar dat Putin de stroom uitschakelt, heb de radio op batterijen maar klaar gezet want de premier heeft ons weer gewaarschuwd.
Zo zie je maar er zijn in veel landen energieproblemen van verschillende aard.

polderaar | 24-09-22 | 20:27 | 4

Waar heb je dat contract voor 7 jaar à 0,21 euro cent per kwh af laten sluiten?

Nico_the_Sparrow | 24-09-22 | 20:39

Momenteel in Estland, afgelopen zomer waren er nog gunstiger contracten beschikbaar.
Voor verwarming zijn er in de stad twee centrales die draaien op hout pulp.

polderaar | 24-09-22 | 20:42

@polderaar | 24-09-22 | 20:42:
Dat het niet in Nederland was dat had ik mij al gedacht ,
Mooi land trouwens.

Nico_the_Sparrow | 24-09-22 | 20:54
▼ 1 antwoord verborgen

Wanneer gaan we ons organiseren GVD? De beuk erin slappe zak.

funkyd | 24-09-22 | 20:24 | 1

5 kuub gas verbruikt deze maand en 10 liter peut a 1,50. Roverhoofdman kan lekker ergens anders gaan bedelen.

Lukiluuk | 24-09-22 | 20:19 | 8

@Duwbak_Linda | 24-09-22 | 20:30: Op veel plaatsen petroleum C aan de pomp, even zoeken. Op Marktplaats ook veel handel uiteraard betaal je daar extra.

NLgaatnaardeklote | 24-09-22 | 20:45

@NLgaatnaardeklote | 24-09-22 | 20:45 Is € 2.159.
Maar als echte GroenLinkser heb ik natuurlijk geen petroleumkachel.

Duwbak_Linda | 24-09-22 | 20:51
▼ 5 antwoorden verborgen

Varken van een vent dat het is, die Jetten.

Homer P. Simpson | 24-09-22 | 20:18 | 1

Nee hoor een varken is een intelligent dier .

Coolcalmcollected | 24-09-22 | 20:29

Wanneer het salderen van zonne-energie per maand of nog erger , per dag , wordt afgerekend, dan gaat je stroomrekening best veel omhoog.
Eerlijker als je het mij vraagt.

Schipperke | 24-09-22 | 20:16 | 8

@W_F | 24-09-22 | 20:30: iets zegt me dat je niet helemaal begrijpt hoe elektra werkt...

Lood om oud ijzer | 24-09-22 | 20:49

@Lood om oud ijzer | 24-09-22 | 20:49: Heb toch een aantal diploma's die het tegendeel zeggen.

W_F | 24-09-22 | 21:01
▼ 5 antwoorden verborgen

Volgens mij zijn ze in de Nederlandse politiek een beetje in paniek. Ik zeg altijd maar; rustig aan mensen.

Plukkieplukkie | 24-09-22 | 20:15

Die nekslag die de conservatieve medemens om de een of andere reden neoliberalisme durft te noemen. Want ergens op de een of andere manier heel erg Frans, dat gepeupel. vergeet de EU en never mind the Yanks. It's your yobs www.youtube.com/watch?v=VpGc7uKcysE

Hetkanverkeren | 24-09-22 | 20:14

Zou het kabinet aangeklaagd kunnen worden wegens het niet teruggeven vanwege de illegale spaartaksheffing? Het was trouwens schandalig dat Marnix van Rij deze week vlak voor de algemene beschouwingen net ging doen alsof alles teruggestort zou worden. Om vervolgens de Belastingdienst te laten verklaren dat alle verzoeken tot ambtshalve vermindering zullen worden afgewezen. Aldus, diefstal en treiterij van dit incapabele wegloopkabinet.

Ongekend2022 | 24-09-22 | 20:11 | 6

Heb wel bezwaar gemaakt, kreeg een herberekening van de Belastingdienst, krijg niets terug, geen verschil, zeggen ze. Leuker wordt het niet.

KlaagGraag | 24-09-22 | 21:09

@intrigant | 24-09-22 | 21:05: Klopt. Het begint op een bananen monarchie te lijken. Ik begrijp die neergang niet helemaal. Komt het door de EU?

ChalinaRosa | 24-09-22 | 21:17
▼ 3 antwoorden verborgen

En toen kwam er een kudde olifanten met een elk een lange snuit en die bliezen van alles uit.

ikhebgeenflauwidee | 24-09-22 | 20:09 | 1

@Theodorus Goldbach, die 7 magere jaren komen inderdaad wel als de regering niet heel snel iets doet aan het koopkrachtverlies en daarnaast het MKB laat barsten met diens energierekening. Binnen een half jaar storten we met zijn allen een recessie in.

Ovenvers | 24-09-22 | 20:06 | 2

Een recessie is misschien nog mild uitgedrukt. Voor veel gezinnen wordt het bittere armoede.

Here's Freddy | 24-09-22 | 21:00

Eerst het zuur zei "Bakellende", dat zuur heb ik nog steeds

KlaagGraag | 24-09-22 | 21:11

Krijg momenteel 220 euro per jaar toe met 0 termijn bedrag, nog steeds recht op 1300... Met 0.7 euro/kwh betaal ik 51 euro pm, ik denk nog steeds dat men boven hun pet leeft en de koek gewoon te klein is voor onze verwende naaste medemens.

Neuth | 24-09-22 | 20:05 | 2

Het gaat boven je pet en je leeft boven je stand... ;)

Smoelensmid | 24-09-22 | 20:11

Welke energie set-up heeft u?

sjef-van-iekel | 24-09-22 | 23:01

Kabinet toont goede voorbeeld mbt milieu.Uiteraard mocht D66 niet ontbreken.
Ollongren liet zich per privévlucht over korte afstand vervoeren
"Zo bracht het vliegtuig de PH-GOV op 14 maart dit jaar minister Ollongren van Defensie naar Londen vanuit Amsterdam. Maar op de terugweg werd ze afgezet in Rotterdam, waarna deze Boeing 737 leeg terugvloog naar Schiphol. "

Jetten draagt ook steentje bij.
"Mark Rutte en Rob Jetten vlogen dit jaar met het regeringstoestel naar Denemarken voor een bijeenkomst over duurzame energie. De privéjet moest voor die vlucht 9.000 kilometer leeg vliegen."
www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/art...

chausson61 | 24-09-22 | 20:03 | 1

Om te compenseren neemt Kaag vaker de bezem.

4HoogAantWater | 24-09-22 | 20:45

OK, jullie willen ons de les lezen, maar hou aub jullie criminelen in Holland.
Een ontvoeringspoging/aanslag op onze Minister van Justitie, dat valt hier niet in goede aarde. Gelukkig kunnen Hollanders niet met de auto rijden, waardoor 1 van de criminelen zich fout parkeerde. Toen de buurvrouw van de minister hen daarop kwam wijzen raakten ze in paniek en lieten ze 1 auto achter.
Blijf met jullie poten van onze minister af, ok ?

Nonkel Frituur | 24-09-22 | 20:03 | 9

@steekmug | 24-09-22 | 20:37: Hebben jullie nog luchthavens? Ik dacht dat ze al dicht waren bij gebrek aan personeel.

Nonkel Frituur | 24-09-22 | 20:49

De meeste criminelen op opsporing verzocht zijn geen Nederlanders.

voldemort | 24-09-22 | 21:13

Criminelen?
Nee joh, godvruchtige jongeren die een vers uit de koran hadden ontvangen van Taghi.

entredeuxverres | 24-09-22 | 21:37
▼ 6 antwoorden verborgen

Je zou maar voor 30.000 euro geinvesteerd hebben in zonnepanelen en een water-water warmetepomp, of een 18.000 in zonnepanelen en een hybridepomp. Je gebruikt zo'n 10.000 kw/h met die apparaten. De 1e 2.500 afrekenen tegen 70 cent en de overige 7.500 tegen marktprijs, dus een euro. (of meer). Daar komt bij een hybridepomp je gasrekening van pak hem beet 800 kuub nog bovenop. Je zou de regering toch bij hun strot willen grijpen.

enkelereisretour | 24-09-22 | 20:03 | 6

@Lukiluuk | 24-09-22 | 20:32: Ook in de winter leveren zonnepanelen stroom. Maar minder dan in de zomer, dus je moet er dus meer hebben om een groter deel van je winter verbruik zelf op te wekken.

W_F | 24-09-22 | 21:03

Hoi hier 165m2 met bodemwarmtepomp. Wij verbruiken totaal 4500kwh en we leveren 3500kwh terug. De resterende 1000kwh tik ik met liefde af voor 88 cent de kwh.

Jeggeworist | 24-09-22 | 21:35

@W_F | 24-09-22 | 20:17: Over het algemeen is de verhouding 1/5
Dus 1 m3 gas is 5 kwh stroom. Daar komt je normale stroom verbruik nog bij natuurlijk.

klaas24 | 24-09-22 | 21:57
▼ 3 antwoorden verborgen

Ehh, de Belgische kerncentrales gaan dicht wegens problemen met veiligheid en niet meer te repareren zonder het reactorvat te vervangen.

W_F | 24-09-22 | 20:03 | 5

@Lood om oud ijzer | 24-09-22 | 20:43: Er is 1 politieke partij die sinds zijn ontstaan altijd voorstander is geweest van nieuwe kerncentrales, en dat is Vlaams Belang. Men had naar hen moeten luisteren. De bouw van een nieuwe kerncentrale duurt pakweg 10 jaar.
Maar Nederland loopt even hard achter als België.

Nonkel Frituur | 24-09-22 | 20:46

@Nonkel Frituur | 24-09-22 | 20:46: dan zijn we het dus eens dat Feynman het bij het juiste eind heeft dat het sluiten van kerncentrales louter een politieke keuze is.

Lood om oud ijzer | 24-09-22 | 20:51

@Lood om oud ijzer | 24-09-22 | 20:51: Nee, er is een politieke keuze gemaakt om de centrales langer open te houden, maar er is 1 centrale die om technische redenen niet meer open te houden valt.

Nonkel Frituur | 24-09-22 | 21:02
▼ 2 antwoorden verborgen

"We wegen het klimaat niet tegenover sociale, economische of strategische belangen."
Dat gold ook voor de laatste corona lockdown. De sociale, economische en uitgestelde zorgkosten van de lockdown werden niet afgezet tegen de "winst" in productieve levensjaren die werden gered met de lockdown.
Geldt ook voor de stikstof. De verliezen op ons Bruto Nationaal Product, het verloren gaan van de meest vruchtbare landbouw gronden (in Europa), het verloren gaan van innovatie in voedselproductie wordt niet afgezet tegen de winst die het ons milieu mogelijk gaat opleveren.
Geldt ook voor de immigratie. De toekomstige kosten van bijstand, gevoel van onveiligheid, verdere tweedeling van de maatschappij worden niet afgezet tegen het "geluk" wat het gelukszoekers oplevert (en de industrie achter de volksverhuizing.)
Het ontbreekt iedere keer meetbare plannen en onderbouwde business cases om ons belasting geld te verdelen.

Gebakschep | 24-09-22 | 20:03 | 1

U bent een racist!

Acidstain | 24-09-22 | 20:24

Er komen 7 magere jaren aan wat ik je brom. Vrees echter wel dat er niemand is die dit had kunnen voorkomen, noch dat er iemand is die het binnen 8 jaar kan fixen. Maar ik help iedereen wensdromen.

Ook bizar in ander nieuws. 3 Nederlanders opgepakt in België. Mocro-maffia?

Theodorus.Goldbach | 24-09-22 | 20:02 | 6

We hadden een heel eind kunnen komen als we geen lid waren van de euro muntunie, onze gasbaten niet lieten stelen, ons geen ondoordachte en ineffectieve klimaatplannetjes lieten opdringen en ons land niet lieten overspoelen door menselijk vuilnis.

intrigant | 24-09-22 | 21:25
▼ 3 antwoorden verborgen

De Staatsloterij versus de Postcodeloterij. Een soort van staatsgreep, met een beetje goede wil. En Mark, wat hebben we nou weer gewonnen? Een potje neuken met een D66 mens naar voorkeur: www.youtube.com/watch?v=LGYLe01oT6s Och Thierry., wees tenminste een goede vader.

Hetkanverkeren | 24-09-22 | 19:56

Ach ja. We zitten in Nederland al heel lang in redelijk rustig vaarwater. Het draait vooral om bezwar indienen tegen de kleur van de dakkapel van de overbuurman. Een petitie tegen het omhaklen van een bijzondere boom. Mensen naar wens een piemeltje of een kutje met tietjes geven, mensen cancelen die een dame een tikje op de reet hebben gegeven, het telefoonnummer bellen waar je kan zeiken over dat een lantaarnpaal kapot is enz. Nu er echt stront aan de knikker is weet niemand raad. Eigenlijk zouden landen zoals Italie en Griekenland nu óns de les moeten lezen. Gewoon even om te weten hoe dat voelt. Trouwens mooi dat stapeltje munten op die gaspit, dat dat blijft staan zo.

Leptob | 24-09-22 | 19:54

Wat kost een verlengkabel van Dordrecht tot België?

Mr_Natural | 24-09-22 | 19:52 | 2

Die ligt er al. Het zou interessant zijn als buitenlandse energieboeren hier rechtstreeks aan consumenten zouden kunnen leveren.

Muxje | 24-09-22 | 20:49

@Muxje | 24-09-22 | 20:49: met het vrije verkeer van diensten en goederen zou dat moeten kunnen.

Toedels | 24-09-22 | 21:50

"... klimaatpaus Jetten wil met opgeklopte prijzen de energietransitie bevorderen ..."
De EU heeft aangegeven dat gas een schone energievorm is. Die hele energietransitie in Nederland heeft dus niet eens meer een juridische basis! Het is een religie; het 'groene' fundamentalisme!

Aristotalloss | 24-09-22 | 19:52 | 5

@Aristotalloss | 24-09-22 | 20:00: het levert het meeste op voor andere landen waaraan geleverd wordt,Nedrlanders betalen 10 x de hoofdprijs.

Coolcalmcollected | 24-09-22 | 20:34

@Bataafje | 24-09-22 | 20:40: Onder de Noordzee vinden ze "toevallig" straks een enorm gasveld. Wel pas nadat heel Nederland van het gas af is natuurlijk.

klaas24 | 24-09-22 | 22:00
▼ 2 antwoorden verborgen

"Wie het braafste stookt, mag het meeste betalen.". Ik vind het wel grappig: al die vloekende Annejet- en Daan's die vorige maand nog heel relaxt anderen de maat namen met hun warmtepomp en hun jubeltonnetje!

Ovenvers | 24-09-22 | 19:50 | 1

Ik kon inderdaad ook een grijns niet onderdrukken.
Maar lach niet te snel, de Annejets en Daan's zijn D666 stemvee, dus er wordt in het kabinet naarstig naar een oplosing gezocht om vooral deze klimaatjankers uit de brand te helpen, linksom of rechtsom.

miff | 24-09-22 | 21:13

Ik vind dat Russische gasfornuis wel een mooie screensaver! ;)

Smoelensmid | 24-09-22 | 19:50

Dat het fout gaat met dit beleid lijkt mij wel duidelijk. De vraag is of ik enige intelligente aanpak en verandering nog zal meemaken.

Polycynisch | 24-09-22 | 19:48 | 2

Het was geen beleid.
Het waren utopische doctrines of liever gezegd waanideeën die door waanzinnigen deels werden uitgevoerd en halverwege blijkt dat dit op allerlei gebieden tot crises leidt.
De direct verantwoordelijken boden als gevolg van de voortwoekerende kinderopvangtoeslagcrisis hun ontslag aan, bleven vervolgens een jaar lang met een dikke middelvinger naar het volk demissionair zitten en gaan na een succesvolle verkiezingscampagne waar het domme volk wederom intrapte schaterlachend op dezelfde voet verder.
Yeşilgöz mag in tijdens haar HJ Schoolezing onwelgevallige collega-politici diskwalificeren, als dilletant Baudet een omstreden uitspraak doet vertrekt het voltallige kabinet uit de KamerHun goed recht, maar doe het volk dan een plezier en kom helemaal niet meer terug.

Here's Freddy | 24-09-22 | 21:26

Gezien uw nick verwacht ik dat zelfs als het gebeurt, u het niet zult opmerken

intrigant | 24-09-22 | 21:27

Zit hier lekker warm in een prima geïsoleerd huis. Geen gas maar warmtepompen voor verwarming en warm water. Mijn energierekening gaat in 2023 maximaal 15% stijgen en volgende maand krijg ik 24, zwaar door de overheid gesubsidieerde, zonnepanelen Oh wacht, ik woon in Frankrijk, niet in Nederland

Bierum | 24-09-22 | 19:47 | 2

Maar 24? wel behelpen met een klein dak. Maar ook in Nederland is je eigen energie opwekken en daar een beetje zuinig mee omgaan uiteindelijk voordeliger dan afhankelijk zijn van de overheid of energiebedrijven die evengrote monopolisten zijn als overheden.

Hier de fitnessruimte maar weer eens in gebruik genomen, nu lekker warm en de stekker is nog steeds uit de CV ketel. Straks even elektrische deken aan en dan lekker vroeg naar bed. F poetin.

W_F | 24-09-22 | 20:10

@W_F | 24-09-22 | 20:10: Je kunt er nooit genoeg hebben, en wat het allerzieligste is van die huizen die bij hebben gelegd en het vorige type was niet meer verkrijgbaar, dan ziet het er echt niet uit.. mijn devies volleggen want in de toekomst wordt het verbruik alleen maar meer en meer en meer ... met die steeds groter wordend auto accus en op termijn V2G teruglevering helemaal zo efficient.

Smoelensmid | 24-09-22 | 20:27

Deze Feynman en/of Feiten is een beetje kortademig, springt van de hak op de tak. Heb wel betere gelezen. Kan ook zijn dat de kou in de kamer hier me sacherijnig maakt.

jan huppeldepup | 24-09-22 | 19:46 | 1

Vind deze luid en duidelijk.

Duwbak_Linda | 24-09-22 | 19:52

Wat een ellende allemaal in Nederland als je dit zo allemaal leest. Je wordt er depressief van, jammer dat er nog geen fractie van een lichtpuntje is in die lange donkere tunnel naar de ondergang.

johnyl | 24-09-22 | 19:44 | 4

Dat valt allemaal wel mee. Maar dat neemt niet weg dat we Rutte en zijn Henchmen niet veel langer hun gang kunnen laten gaan. we willen tenslotte geen Afghanistan, Haïti of Syrië worden. Hij heeft nu wel lang genoeg lopen aankloten.

Zapata10 | 24-09-22 | 19:54

@Après toi | 24-09-22 | 19:48: je kunt beter je paspoort opeten en asiel aanvragen,dan kun je slapen op een cruise schip en met de pendelbus naar de stad voor graties zorg.

Coolcalmcollected | 24-09-22 | 20:36

Ja en nee. Het begin met de goegemeente te informeren. Ik doe dat bijv voor artikeltjes van GS via de Whatsapp door te sturen naar sukkelvrienden van mij die VVD stemmen. Want verandering begint met kennis en weten.

appeltjesgroeneweide | 24-09-22 | 20:50
▼ 1 antwoord verborgen

Dom66 is weer bezig. Dat er mensen zijn die nog op deze partij stemmen. Moet tuig van de riggel zijn.

appeltjesgroeneweide | 24-09-22 | 19:43

Uitstekend artikel

dickg | 24-09-22 | 19:42

Die toeslagaffaire, waarbij op grote schaal door aanvragers werd gefraudeerd. Maar dat is Feynman blijkbaar vergeten.

Après toi | 24-09-22 | 19:42 | 12

@Kruimel | 24-09-22 | 20:05: Meer dan!.. as is verbrande turf;) .. Als we naar Zandvoort gaan dan nemen we mee...

Smoelensmid | 24-09-22 | 20:32

Enig begrip van machtsverhoudingen?

Lood om oud ijzer | 24-09-22 | 20:46
▼ 9 antwoorden verborgen

ik ben het hiermee eens. denk ik.

Ir. Wilhelmus | 24-09-22 | 19:40 | 5

@Zapata10 | 24-09-22 | 19:45:
Ruim 75% van de huishoudens komt prima rond, een deel houdt zelfs (ruim) over aan het eind van de maand. Zo vreemd is de grote aanhang van VVD en D66 niet.

kapotte_stofzuiger | 24-09-22 | 20:11

@Zapata10 | 24-09-22 | 20:17: Veel arme mensen met een migratieachtergrond. Weinig scholing, slecht geïntegreerd, spreken de taal maar matig et cetera.

Après toi | 24-09-22 | 22:13
▼ 2 antwoorden verborgen

Mooie foto's.

keestelpro | 24-09-22 | 19:38

Goedt verhaal.

Colin.Fart | 24-09-22 | 19:37 | 1

Wie is toch die Feynman. Briljant, iedere keer weer. Kan ik op hem stemmen ?

Astroturfer | 24-09-22 | 21:06

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl