N=1 professors weer massaal boos over plan voor uitstel scheiding tussen vwo, havo en vmbo
Follow the science maar niet te veel aub
Zucht. Een beter voorbeeld van de stelling dat vrijwel alle 'opiniemakers' (wij durven te wedden: voor het einde van de week ten minste vijf columns van auteurs met 0 onderwijservaring over dit onderwerp) niets meer doen dan hun eigen onderbuikgevoelens rationaliseren, en bovengemiddeld vaak sociaal onaangepaste types zijn met een doodsangst voor mensen uit een ander sociaal milieu, kun je je eigenlijk niet wensen. De kansenongelijkheid in het Nederlandse onderwijssysteem is de laatste jaren (niet in de laatste plaats dankzij "onderwijs"-partij D66 en de PvdA) gegroeid en de meest voor de hand liggende maatregel om daar iets aan te doen is ophouden met het extreem strenge selectiemoment bij de overgang van de basisschool naar de middelbare. Dat is dan ook precies wat staatssecretaris Wiersma aankondigt te overwegen. Maar de 'vibe' (ook, of vaak zelfs: juist, bij zogenaamde progressieven) is dat dit heel erg vervelend gaat zijn voor zielige vwo-kinderen omdat die nu niet meer beschermd worden tegen die verschrikkelijke vmbo-leerlingen. Alsof basisscholen de absolute hel zijn en categorale gymnasia het paradijs. Alsof het ontnemen van kansen voor kinderen die het al lastig hebben een noodzakelijk kwaad is en ze in andere landen allemaal gek zijn. Alsof een van de grootste problemen in onze maatschappij niet juist is dat die op allerlei mogelijke manieren meer en meer ingericht lijkt te zijn voor hoogopgeleiden. Alsof, als het puntje bij paaltje komt, 'die mensen' uit 'wie zijn die mensen' allemaal in hun eigen sop gaar kunnen koken.
PS: Wij snappen niet helemaal wat het omvormen van de eindtoets in een doorstroomtoets nu gaat betekenen. We hopen dat de toets, ondanks het eufemisme, weer wat belangrijker wordt gemaakt door hem in februari i.p.v. april af te nemen. Want zo'n objectieve toets is ook een uitstekend middel tegen subjectieve oordelen die voor extra ongelijkheid zorgen.
Reaguursels
InloggenAls we het schooltempo laten bepalen door de langzaamsten, gaat het tempo fors omlaag en neemt de middelmaat alleen maar toe.
Bij mij in de wijk heb je meerdere basisscholen. Je hebt een 'Marokkanenschool' en wat voor kids daar rondlopen spreekt voor zich. Je hebt ook een volledig witte basisschool waar veel elitaire kids op zitten. En de rest van de basisscholen is min of meer gemixt en zijn niet overwegend Marokkaans of elitair.
Op die Marokkanenschool gaat geen enkel kind naar het vwo. En op die witte, elitaire school gaat geen enkel kind naar vmbo basis/kader.
En dan willen ze ons wijsmaken dat je die Mohammedjes omhoog kan trekken als ze samen met de Roderickjes in de klas zitten? Intelligentie is voor minstens 80% erfelijk, dus het is een illusie dat je elk kind omhoog kan trekken.
Maargoed, van mij mogen ze het doen. Vroeg of laat zullen ze erachter komen dat het toch niet werkt als je straatmocro's in dezelfde klas zet met leerlingen die wel hun best willen doen op school. Uiteindelijk is de docent het grootste deel van de tijd kwijt aan orde houden in de klas ipv daadwerkelijk lesgeven en de hele klas wordt daar de dupe van.
De kansen ongelijkheid is niet de schuld van de maatschappij of de Overheid maar van de maar raakt neukende mens die geen geld hebben voor het opvoeden van hun kinderen en geen zin hebben om zich in te spannen voor de opvoeding van hun kinderen. Zodra laag opgeleide ouders zich, net als vroeger, inspannen om hun kinderen vooruit te helpen te helpen en niet tegen laten houden door religie of religieuze leiders. Neem een voorbeeld aan de Vietnamese vluchtelingen bijvoorbeeld. Dus begin met eisen stellen aan Ouders hoog- of laag opgeleid en handhaaf of zij zich inspannen.
Zoals anderen hier ook al schreven: het is niet zomaar dat veel scholengemeenschappen zeggen ook een mavo te hebben, ook al bestaat dat niet echt meer. Daarmee zeggen ze in feite: de samenvoeging die vmbo heet is een stom idee. Dat de politiek daar niets mee doet is, wel, niet verwonderlijk.
"Follow the science" wordt hier door Ronaldo gezien als een gezonde houding. Als veel wetenschappers beweren dat je maar beter dit of maar beter dat kunt doen, dan is het uit den boze om iets anders te willen, zo is het credo. Er wordt kritiek geleverd op lieden die het toch anders willen dan wat 'de wetenschap' adviseert.
Maar als het om het klimaat gaat, dan hoor je hier een heel ander verhaal, dan wordt alles wat de klimaatwetenschappers beweren betwijfeld, en wordt elke wetenschapper die een tegendraads geluid laat horen bewierookt.
Da's toch wel een beetje raar.
Is het niet Greta Thunberg die hier afgefakkeld wordt omdat ze al te gemakkelijk "follow the science" roept?
Wanneer moeten we "de wetenschap" volgen, en wanneer niet? Zomaar een vraag. Zou het misschien zo kunnen zijn dat het de 'vibes' zijn die ons geloof in de wetenschappen bepalen? Dat we bij de ene 'vibe' graag achter de wetenschap aanhollen maar bij de andere 'vibe' net zo gemakkelijk die wetenschap wantrouwen en vierkant afwijzen?
Het is des wetenschaps om een onderzoeksresultaat bij te stellen wanneer de parameters veranderen. Daarom is het wetenschap en geen geloof of een mening. Kritiek op wetenschap kan dus enkel omdat de gebruikte feiten niet juist of compleet waren of niet relevant. Maar wanneer u met een rolmaat 127 cm aftekent dan kunt u niet zeggen dat u van mening bent dat 127 cm in werkelijkheid 17 cm langer is.
@Red shirt | 22-08-22 | 15:03:
Da's een antwoord op een heel andere vraag. U schetst een beeld van het ideaal der wetenschap, alsmede een ideaalbeeld van hoe de samenleving met wetenschap zou moeten omgaan. De werkelijkheid is anders. Er zijn veel wetenschappers die slecht werk afleveren, fouten maaken of zelfs bewust de kluit belazeren, en er zijn ook vele beleidsmakers die enkel die wetenschappelijke bevindingen serieus willen nemen die in hun ideologische straatje passen. En ik constateerde slechts dat de redactie van GS de ene keer de wetenschappen wantrouwt en de andere keer de wetenschappen bejubelt.
Overigens, u verengt ktitiek op de wetenschap tot wetenschappelijke kritiek op wetenschappelijke resultaten. Je kunt vanuit een niet-wetenschappelijke positie wel degelijk kritiek op de wetenschap hebben zonder het wetenschappelijke gehalte van het onderzoek als zodanig op adequate wijze te beoordelen. Alleen al kritiek op de keuze van onderzoek bijvoorbeeld. Waarom dit onderzoeken en niet dat?
En ik kan wel degelijk beweren dat 127 cm. in werkelijkheid 17 cm. langer is, of 5,6 km. korter. Dan kom ik met een onderzoeksverslag, en als dat wetenschappelijk deugt, dan kunnen anderen pogen mijn resultaten te repliceren. Dan komen ze waarschijnlijk tot resultaten die aantonen dat ik ongelijk heb omdat opnieuw aangetoond is dat 127 cm. toch echt 127 cm. is.
Ook hieronder weer genoeg n=1 professoren. Bewijs uit diverse landen waar de selectie op n oudere leeftijd gebeurt genoeg. Het werkt namelijk. Niet alleen voor de Mo’s maar ook voor de Roderickjes.
Plaats dan eens een linkje
@theo-is-dood: doe je eigen onderzoek
Studeren is voor de dommen.
Naast werken.
Het huidige systeem is juist goed. Op 12-jarige leeftijd zie je al grote verschillen tussen leerlingen. Je hebt leerlingen die heel snel gaan, maar ook leerlingen die hun eigen leertempo hebben, omdat het reguliere niveau te snel voor ze gaat. Vroeger stuurden ze dat soort kids naar het speciaal onderwijs, maar dat is weer een andere discussie.
Een driejarige brugklas waarbij iedereen bij elkaar zit betekent dat de slimmere kinderen omlaag worden getrokken. Ik spreek uit ervaring. Op mijn middelbare school zat alles in één gebouw. Je zit dan met zwakbegaafde wollah's, hoofddoeken en ander tuig in hetzelfde gebouw, dus in de pauze en wandelgangen word je cultureel verrijkt met hun achterlijke gedrag. Laat staan als je DRIE jaar lang met dit soort idioten in de klas moet zitten? Dat kan nooit goed voor je zijn.
De enige mensen die dit prima vinden zijn bakfietsmoeders die niet kunnen accepteren dat Noah en Sterre naar het vmbo moeten. Dat ligt dan uiteraard aan het systeem en niet aan hun eigen kids.
Inderdaad, de goeden moeten niet op een laag niveau gehouden worden omdat men het zoveel stress vindt om een CITO-toets te doen. In het echte leven heb je dat soort stress-momenten altijd, bijvoorbeeld als je gaat solliciteren. Wen er maar vast aan. (Mengen van verschillende niveaus op 1 school is juist wel weer goed.)
Wat wel goed zou zijn is dat leerlingen makkelijker kunnen switchen. Als blijkt dat Pietje toch best wel goed in Wiskunde is, laat hem dan maar naar een niveautje hoger doorstromen.
In Denemarken is het niet ongebruikelijk om te studeren op een comfortabel niveau, dan een poosje te gaan werken, en als het niet bevalt dan ga je nog wat verder studeren om op hoger niveau te kunnen werken, of je besluit om iets anders te gaan studeren omdat je hebt ontdekt dat je daar meer plezier in hebt. Kost wat meer aan uitgaven voor onderwijs, maar maakt wel dat iedereen fijn in zijn vel zit, en de productiviteit ligt dan ook hoog.
Iedereen een diploma.
Is het BOA tekort zo opgelost
@P. Breidel | 22-08-22 | 13:03: Maar het BOA tekort heeft geloof ik weer te maken met het tekort aan politiemensen.
@Asteroid-B612 | 22-08-22 | 13:19: Een BOA is bijv. een omgeschoolde tramconducteur, zonder politieopleiding.
Op de middelbare school van de Vergoors is zelf de brugklas al gescheiden in brugklas en gymnasium brugklas. En het werkt. Gymnasium leerlingen zijn anders dan havo leerlingen en door ze zo vroeg mogelijk bij elkaar te zetten stimuleert dit het leerproces.
Een andere school heeft een drie jarige brugklas en daar sterft de gymnasiumstroom uit omdat de typische gym leerling in die 3 jaar beïnvloed wordt door de atheneum en havo leerlingen.
Dat keuzemoment uitstellen, iedereen lang bijelkaar houden uit allerlei sociologische overwegingen levert meer middelmaat op.
Daarnaast, vmbo bbl (vroeger LTS) kinderen doen het ook veel beter als ze onder elkaar les krijgen.
Zorg er gewoon voor dat leerlingen makkelijker naar een andere stroom kunnen als blijkt dat ze een trage starter waren of als ze niet op hun plek zitten. Meer is echt niet nodig en helpt ook helemaal niemand.
Mijn ouders, boomers afkomstig uit eenvoudige arbeidersgezinnen, behoorden tot de 1e generatie die de kans kregen om eind jaren ‘50 door te stromen naar de HBS. Voor de oorlog was dit nog nagenoeg ondenkbaar.
We zijn nu weer terug naar het niveau van voor de oorlog, het doet er weer toe tot welke sociaal-economische klasse je behoort.
Heet je Wesley en praat je plat dan is de self fulfilling prophecy die de docent voor zichzelf al heeft gemaakt een feit.
U heeft het over de klassen met leerlingen voorzien van winterjassen, koptelefoons en smart phone's die geen gesprek meer kunnen voeren?
“ het doet er weer toe tot welke sociaal-economische klasse je behoort.“
Integendeel. Dit land is een meritocratie.
En plaats nou eens een linkje om uw boude stelling te onderbouwen
Kansengelijkheid betekent: iedereen mag de test doen en wordt bij de uitslag de gelijke mogelijkheden aangeboden als iedere andere persoon met dezelfde uitslag.
Kansengelijkheid betekent niet: iedereen slaagt en mag naar zijn wensopleiding.
Schisma in de linkse kerk : Social deugend blok wil allochtonen meer kans geven door te stromen naar wetenschappelijk onderwijs, en D66 Wil de eigen kinderen zsm naar het gymnasium.
Antoinette Hertzberger heeft hier in een tweeluik op tv ook aandacht voor gevraagd, docu over het OSB. De meerderheid van de kinderen in dit land krijgt een VMBO-advies maar de politiek kijkt alleen maar naar de HBO en Universiteit.
Waar zijn die massa's VMBO-ers eigenlijk?
Mooi woord: Diplomacratie. Als het in de Tweede Kamer over het VMBO gaat verandert het onderwerp binnen 5 minuten over het HBO en de Uni. Die parlementsleden hebben geen kinderen op het VMBO. Het zegt ze weinig. Ja, walging en vooroordelen.
Alle ideeën over veranderingen in het onderwijs houden geen rekening met de veranderde culturele ideologische samenstelling van de bevolking. Alleen op kwetsbaarheid (afschuwelijk term die op van alles en nog wat wordt geplakt) en kansenongelijkheid wordt ingezet. Dat zijn gewoon synoniemen voor de leefomstandigheden van migranten uit niet westerse landen. We moeten dus beginnen met de zaken te benoemen. Kinderen uit voornoemde groep hebben een achterstand vanwege lage opleiding en gebrekkige taalbeheersing NL ouders. Ook de woonomstandigheden zijn vaak slecht. Zolang dat niet verandert kan een algemeen schoolsysteem weinig uitrichten tenzij het gespecialiseerd wordt en zich 100% richt op die kinderen. Er was weinig mis met de scholen voor en na de Mammoetwet. De wereld, de technische revolutie, de NL bevolking en daarmee de maatschappij zijn heel snel veranderd en een algemeen schoolplan past niet meer op iedereen. Dus haaks op dat idiote plan zoals zo vaak van links ‘de brede school’ moeten specialistische scholen komen met gespecialiseerde docenten. In achterstandswijken zullen dus ander type scholen moeten komen dan in het Gooi om maar wat te noemen. Wel gelijke diploma’s te behalen natuurlijk.
Woonomstandigheden slecht?? Over het algemeen is er niks mis met sociale huurwoningen in Nederland hoor. Moet je eens gaan kijken in het 'thuisland' van die mensen... Iets anders is dat ze de woonomgéving verpesten. Maar dat doen ze zelf.
@Zenzeo | 22-08-22 | 11:35: Zo kom je natuurlijk nergens. We zijn nu eenmaal veranderd als maatschappij. We moeten samen verder.
@Zenzeo | 22-08-22 | 11:35: Sociale huurwoningen zijn beter dan vrijesectorwoningen. Zekersteweten.
@Tiscali-2 | 22-08-22 | 11:38: Dat "samen" komt meestal maar van 1 kant.
@De Let | 22-08-22 | 11:59: Inderdaad, net als "het moet eerlijker!"
Hoe kweek je toppers? Niet door ze het tempo van de zwakste schakeltjes te laten volgen.
Voor w.b. de vraag naar verschil tussen eindtoets en doorstroomtoets *flexing muscles, loving this topic*: zou dit duiden op een verschuiving van 'summative testing' naar 'formative testing'? Het eerste gaat over het benchmarken, het tweede over het kijken naar wat de student nog niet kan om juist die dimensies vervolgens te verbeteren (in de volgende les/het volgende jaar/de vervolgopleiding). Maar ik weet dat dus (nog) niet precies), ik moet hier ook nog achteraan. Vraag is of het een semantisch kunstgreepje is (dus gewoon een ander woordje wat minder beladen is) of dat er daadwerkelijk iets gebeurt met de 'feed forward' die een doorstroomtoets (indien het formative assessment betreft) zou moeten opleveren t.b.v. beter inregelen van onderwijs op behoefte van leerling. Gezien het lerarentekort is mij een raadsel hoe OCW dat denkt te realiseren...
Dit is toch als bijtend sarcasme bedoeld Anja?
Ik geloof dat ik net verliefd ben geworden, anja.
Waarom zou je energie steken in het verbeteren van zwakke punten? Er is natuurlijk een minimaal niveau nodig maar kun je niet beter zorgen dat je sterke punten nog veel sterker maakt. Ofwel, waarom bèta’s uren laten verspillen aan Franse les terwijl ze die tijd ook kunnen besteden aan andere zaken? Etc.
@Tiscali-2 | 22-08-22 | 11:34: Wat precies? .. want eigenlijk niet.. *kijkt beetje onzeker*
@Piet Karbiet | 22-08-22 | 11:42: Ah, lieve schat, dat gaat me nu al een jaar zo, dat ik haast wekelijks verliefd wordt op een reaguurder/reaguurster/apache helicopter. Ik zie het als compliment en kan je verzekeren dat jij een warm plek in mijn hart hebt.
@zws-vl | 22-08-22 | 11:56: Dat is een zeer goede vraag. Ben het met jou eens trouwens voor w.b. het stimuleren van talent, daar zit vaak ook motivatie. En toch weten we uit hersenstudies dat het volgen van taalonderwijs, maar ook het leren van een instrument, zeer waardevol is voor het ontwikkelen van andere (meta)cognitive vaardigheden. Dus het zou geen verspilling moeten zijn, althans dat is het niet als we het op neurocognitief niveau (c.q. de ontwikkeling daarvan) bekijken. Echter is hier altijd als disclaimer mee te nemen dat het om positieve leservaring moet gaan (anders ontwikkelt de leerling een afneiging die later moeilijk weer af te leren is). Het is altijd en overal zoveel makkelijk om kapot te maken dan op te bouwen.. maar ik dwaal af, vrees is. Hoop dat ik jouw vraag zo een beetje heb beantwoord? (de laatste vraag was mijn leraresse-modus; die zet ik nu weer uit)
In landen als Frankrijk en zelfs india zijn de allerhoogste uitvoerende functies voorbehoudeb aan zij die de hoogste scores bij een test neerleggen
Iedereen kan hem doen. Niks vriendjespolitiek corpsleden partijkennissen etc
“ Wil jij solliciteren voor een vast contract bij de Europese Unie? Doe dan mee aan de selectieprocedure, ook wel het concours genoemd. Kom je hier succesvol doorheen, dan kom je in aanmerking voor een baan bij een Europese instelling“
Concours heet dat. In Zuid-Europa gebruikelijk
Mijn dochter is lerares op een gemengde school. Het probleem is dat veel allochtonen kinderen in groep 3 nog geen Nederlands kunnen omdat ze thuis de moedertaal spreken. De ouders denken dat ze de Nederlandse taal wel op school leren.
Deze kinderen beginnen al met een achterstand. Zo ook in begrijpend lezen, die het merendeel niet meer inhaalt. Het vertraagd ook het leerproces van de overige kinderen. Dit is de oorzaak van het onvoldoende behalen van de normen. Daar wil de linkse kerk niks van weten en daarom dit soort vertragende gedoe en de devaluatie van het onderwijs. Ik zal wel veel kritiek krijgen maar ach.....
Je krijgt bijval van mij. En een appeltje voor je dochter (teken van respect voor de leraar in sommige landen) met mijn grote dank als ook waardering voor wat zij doet.
Als je voor de klas staat kom je tegenwoordig niet verder met lesgeven omdat je op de eerste plaats bezig bent met opvoeden van andermans kinderen.
Kritiek? Welnee, dit is een publiek geheim. Toen ik nog in A'dam woonde liep ik eens twee Turkse moeders tegemoet die hun kinderen van school gingen halen, druk in het Turks met elkaar kletsend natuurlijk. Ik zei: "Je mág hier ook Nederlands spreken hoor, dat is niét verboden." Eerst keken ze me aan als een koe naar het onweer, toen begonnen ze hartelijk te lachen, alsof ik ze net een goeie grap had verteld. Nederlands spreken, hoe kóm je d'r op...
Mijn vrouw kijkt regelmatig naar het programma “Ik vertrek” waar Nederlanders in het buitenland een nieuw bestaan willen opbouwen.
Heel vaak gaan er jonge kinderen mee die daar gewoon op school gedropt worden, de taal niet spreken en gedwongen worden dat te leren. En als men na een half jaartje terugkijkt hoe het gaat, zie je dat deze kinderen de nieuwe taal vaak uitstekend begrijpen en kunnen spreken.
Waarom kan dat in Nederland niet?
@Kwakjeszalver | 22-08-22 | 11:43: Nederlanders in den vreemde stimuleren hun kinderen om (zsm) de taal van hun nieuwe thuisland te leren. Zodat ze zich er snel senang voelen. Daarbij - nier onbelangrijk - zijn er vrijwel nooit andere Nederlandse kinderen in de directe nabijheid, die het mogelijk maken ‘in de eigen taal te blijven hangen’.
@Kwakjeszalver | 22-08-22 | 11:43: Simpel: religie in combinatie met linkse stokpaardjes en verdienmodellen. Integratie is helemaal niet gewenst.
@Zenzeo | 22-08-22 | 11:40: mijn vrouw en ik hebben jaren in het buitenland gewoond. Spraken de taal beiden er goed. Maar het zou bizar zijn geweest als we onderling op straat geen Nederlands zouden spreken.
@Reaguurst | 22-08-22 | 12:39: Goed, maar het is een ander verhaal als je met een héle grote groep naar een ander land bent geëmigreerd, en dan na een tijdje blijkt dat de taalachterstanden bij de kinderen in jouw groep schrikbarend groot zijn. Dan ga je als ouders je stinkende best doen je kinderen de taal bij te brengen, omdat je weet dat ze zónder die taalvaardigheid kánsloos zijn. Dus dan ga je niét je kinderen bij het ophalen van school in het Turks begroeten, maar in het N-E-D-E-R-L-A-N-D-S.
@Zenzeo | 22-08-22 | 13:30:
Je zou natuurlijk in de moskee op woensdagmiddag en zaterdagmorgen extra lessen Nederlands kunnen geven. Er zijn genoeg vrijwilligers te vinden die dat graag doen.
Gek genoeg heb ik werkelijk nog nooit van een dergelijk initiatief gehoord.
Wanneer Noordhoff in zijn studieboeken oa insecten vreten en woke promoot is elke leergang gedoemd te mislukken, wat een ellende in de boeken tegenwoordig.
Vroeger leerden de kinderen ook een tijd lang in school dat bepaalde groepen mensen schuld waren aan alle problemen in de wereld. Liep niet zo goed af voor Europa...
@Gladiator Fap | 22-08-22 | 12:38: In = op
@Gladiator Fap | 22-08-22 | 12:39: op de wereld??
Ruim 50 jaar geleden was het op de basisschool prima geregeld. Je kreeg (hoofd)rekenen met o.a. tafels opdreunen, lezen, schrijven, aardrijkskunde, gymnastiek en schoolzwemmen, handenarbeid, redekundig- en taalkundig ontleden, en op vrijdagmiddag las de meester een stuk uit een spannend boek voor waarna het weekend begon.
Oh ja, en een keer per jaar de schooltandarts.
Geen creativiteit met chocolade, geen genderproblematiek of culturele hervormingsdingetjes. Een draai om je oren als je klierde of in de hoek staan als je zat te kletsen. Geen leerlingvervolgsystemen en zeurende ouders op de ouderavond.
Deze aanpak gold voor elke leerling, blank, bruin, geel of van welke afkomst of geloofsaanhangsel dan ook en er werd geen onderscheid gemaakt.
Na de CITO-toets ging je naar de MAVO, de HAVO of het Gym, of naar de LTS, MST en aanverwanten. Degenen die te laag instroomden kregen later alle kansen om door te stromen. Het koste je wel een jaar, maar soi, dat hoorde er gewoon bij.
Waar is het fout gegaan?
Toen de leerlingen de leraren bij de voornaam mochten noemen en met een petje op het hoofd in de klas mochten zitten.
Mijn dochter is lerares basisschool. Zij wordt horrendol van de almaar veranderende regels en methodes. Verzonnen door ambtenaren die er totaal geen verstand van onderwijs hebben.
"kregen later alle kansen om door te stromen"
Dat is moeilijk geworden.
Zit je op je 12e op het verkeerde spoor omdat je een laatbloeier bent of omdat je op de 12e minder goed wist wat je eigenlijke wilde, dan heb je een probleem op je 16e .
En dan werd je 3 keer per jaar gewoon met een cijfer tussen de 1 en 10 beoordeeld op je prestaties, met onderaan het blad de persoonlijke evaluatie door je leraar/ lerares. Dan had je ook nog de ouderavonden waarvoor je dan het geleverde werk ter beoordeling op je schoolbank moest leggen. Altijd spannend als je ouders dan thuis kwamen na een intens gesprek met je leraar/ lerares.....
Bij soit.
@Tjatiswat | 22-08-22 | 11:34: Daar klaagde Theo Thijssen een eeuw geleden al over...(in 'De gelukkige klas')
Het is fout gegaan toen leerkrachten vervangen werden door managementlayers met ideologische footprint.
@Piet Karbiet | 22-08-22 | 11:46: hahaha
@Piet Karbiet | 22-08-22 | 11:46: Jammer Piet, net daar voor: ‘koste’.
Mensen selecteren zelf. Intelligente mensen willen graag met andere intelligente mensen omgaan. En blanken met blanken. En rijken met andere rijken. En als je zelf aantrekkelijk bent, dan is de kans heel groot dat je beste vrienden/vriendinnen ook aantrekkelijk zijn. Eveneens geldt dat dikkerds vooral voorkomen in de omgeving van dikkerds. Het is vooral belangrijk dat je nieuwe groep toegankelijk is zodat tussen groepen kan worden gemigreerd. Dan kun je in status omhoog, maar ook omlaag. En dat is prima. Iemand met een iq van 90 voelt zich helemaal niet prettig bij mensen met een iq van 130. Een kind uit een arm milieu zal niet gelukkig zijn in een klas met alleen maar rijke kinderen, met hobbies, kleding en vakanties die voor jou thuis onbetaalbaar zijn. En met een verschrikkelijk ongezonde leefstijl is het waarschijnlijk ook niet uit te houden tussen de fitgirls en gymbro's. Ieder zijn plaats.
Als docent pleit ik voor eerder én strenger determineren. In elke dakplan klas wordt er geleund naar de zwakste groep, waardoor de sterkere kinderen het reuze makkelijk hebben en de zwakkere kinderen alsnog worstelen.
Pas in 4 vwo/4 havo kun je meters gaan maken en kan iedereen excelleren op z/h niveau.
Het zijn vooral ouders die maar niet willen accepteren dat prinses (m/v) niet een hoger niveau aankan (vader en ik hebben beide een graad) en dan gaan klagen over niet rijpe hersentjes. Naast hen zit dan het subject heftig ja te knikken om bij de vlg toets weer een 3 te halen.
Zelfs op de lagere school gaat er al onevenredig veel aandacht, tijd en geld naar de kinderen die niet zo goed mee kunnen met Het Gemiddelde. Onderwijs is naar mijn mening een over-georganiseerde beroepsgroep. En al die raden, verenigingen en bonden moeten zichzelf natuurlijk wel een beetje belangrijk maken door wijzigingen te blijven doordrammen. Want iedereen MOET gelijk zijn. De zesjes-cultuur en de inspraak-cultuur (die je hierboven treffend weergeeft) zijn het gevolg.
Sad but true.
Mede ingefluisterd door D66 met hun 'iedereen moet kunnen studeren' plan, waardoor ouders idd geloven dan een studie voor iedereen weggelegd is /logische levensloop is.
Net zo lang t niveau verlagen tot iedereen t halen kan... al wordt t diploma dan wel van InHolland niveau.
Waarom moet je perse na de basisschool meteen door, en dan al de keuze voor je leven maken als je 10, 11 of 12 bent.
Waarom zou je verspilde schooltijd riskeren. Of drop-outs veroorzaken.
Niet iedereen ontwikkelt zich op dezelfde manier.
Heel vroeger had je de 7e klas voor de lagere school.
Sommige kinderen kun je beter een jaartje langer op de basisschool houden.
Maak een 7e en 8e klas.
Of op een brugschool van 1 of 2 jaar.
Maar de ene kan meteen door, de andere na 2 jaar.
Waarom moet je perse in die leerfabriek geperst worden.
"Het is ook steeds moeilijker geworden om op de juiste plek te komen door op latere leeftijd alsnog te switchen van niveau of door opleidingen te stapelen. "
Het staat er.
Doe daar dan wat aan.
Maar moeten beginnen op die verschrikkelijke MAVO omdat je wat later was op je 11e en via HAVO en VWO eindigen op de universiteit, dat kan bijna niet meer. Dus die mensen zitten onder hun niveau te leren en te werken.
Kunnen switchen geeft ook meer rust bij de ouders.
Dan wordt die CITO toets ook niet zo'n krampachtige toestand.
Omdat dat de uitzonderingen zijn op de regel. De meeste mensen passen hier gewoon in en ontwikkelen prima.
Het is een omgekeerde wereld als we continue alles laten afhangen van de zwakkere of de uitzondering. Het remt alle ontwikkeling van een maatschappij. Zie ook de diversiteit en woke gedram waarbij vooral de lat naar beneden moet ipv accepteren dat niet iedereen nou eenmaal mee komt. Het leven is nou eenmaal niet eerlijk, get over it.
@richardsp1 | 22-08-22 | 11:14:
"Het leven is nou eenmaal niet eerlijk"
Dat is wel een luie dooddoener 1e klas.
We moeten niet naar beneden bijstellen, dat is nu juist het punt.
Maar dat gebeurt nu wel omdat iedereen perse in de leerfabriek moet op basis van leeftijd in plaats van persoonlijke ontwikkeling.
Dus wacht een jaar of twee en laat dan mensen alsnog een keus maken.
en misschien starten ze in VWO2 of HAVO2. Dus hoeft geeneens tijd te kosten, maar je zit dan niet op de verkeerde route waar je niet meer vanaf kan.
Als je in het onderwijs zou werken, zou je weten dat een MAVO diploma, ongeacht cijferlijst of geschiktheid, het recht geeft om in 4 HAVO plaats te nemen. Het zelfde is nu ook al de praktijk bij de overgang van 5 HAVO naar 5 VWO. Dus de doorstroming is vele malen makkelijker dan vroeger. (Voor sommige culturen is dit heel belangrijk: alleen arts of advocaat geeft status…). Vraag me maar niet of dit ook daadwerkelijk een goed idee is…
Als alle kinderen gelijk behandeld zouden worden (lijkt de ultieme natte droom van sommige mensen); stoppen we dan ook met rugzakjes, remedial teaching, dyslexie-ondersteuning enzo? Lijkt me fair dan toch?
Het gaat over gelijke behandeling qua passend onderwijs.
Wat voor de een goed werkt, is voor de ander waardeloos of noodzakelijk.
Rugzakjes zijn kassa. Die gaan niet verdwijnen.
@AdvocatusDiaboli | 22-08-22 | 11:04: en de ander bedoel je mee: de uitzondering. Jammer dan
"het extreem strenge selectiemoment bij de overgang van de basisschool naar de middelbare.''
Ik heb geen idee of dat selectiemoment zo ''extreem streng'' is. Waar ik wel van overtuigd ben is dat je in het algemeen niet ontkomt aan selectiemomenten. En je zult altijd zien dat als het basisonderwijs niet goed selecteert, de middelbare scholen die selectie zelf ter hand nemen; als middelbare scholen bij hun eindexamens niet goed selecteren, dan zullen vervolgopleidingen zelf de selectie ter hand nemen, en zo door tot en met de universiteit.
Mensen/leerlingen/studenten moeten nu eenmaal beoordeeld worden om het kaf van het koren te scheiden, of zijn zij bereid een bypass te ondergaan door een chirurg die telkens maar is toegestaan 'door te stromen' zonder zijn/haar tentamens te hebben gehaald?
In mijn tijd was het heel normaal dat je voor de middelbare school een toelatingsexamen deed. Het Haagse Johan de Witt Lyceum (dat later nietszeggende, zouteloze namen kreeg als het 'Media College', en nu iets van 'Maris Belgisch Park' op de gevel heeft staan), waar ik in 1966 werd toegelaten, had een voor die tijd mooi alternatief: 6de-klassertjes zoals ik, kregen daar één week lang onderwijs in 'nieuwe' vakken die op de Lagere School niet gegeven werden: de basisbeginselen van algebra, Engels (en nog twee of drie andere vakken, dacht ik), waarna op de vrijdag de nieuwe kennis getoetst werd, en op basis van de uitslagen werd je toegelaten of afgewezen. Dat was een mooi systeem, en zou makkelijk vandaag de dag nog toegepast kunnen worden.
zijn zij = is men
Extreem streng? Welnee. Cito score is in principe een prima meet- en selectiemiddel. Later kwam daar de mening van een docent bij en daarmee devalueerde de waarde van de objectieve cito-toets. Overigens; ook op mijn middelbare school had je brugklassen waar mavo, havo en vwo samen waren gevoegd in 1 klas; pas in de 2e ging je naar die afdelingen toe; op basis van toetsresultaten. Niks mis mee (ze zagen je aankomen zeg; Pietje heeft nu eenmaal wat last van faalangst en kan niet zo goed tegen de druk van een proefwerkweek hahaha)
De taalachterstand die kinderen van bepaalde groepen in hun eerste levensjaren oplopen is nooit meer in te halen. Als je op je 18 nog steeds roept; "wat ies deze?", kun je wel het onderwijssysteem de schuld geven maar dan lijkt het me toch meer voor de hand liggen dat er ergens nog een onderzoeksrapportje in een bureaula ligt.
Ik heb wel eens met zo iemand gesproken. Die zei " natuurlijk kan ik het ook goed maar dat kost mij mijn street credibality en dan kan ik me amper meer in mijn wijk vertonen. Dan vinden ze me een uitslover of een heuler.
@Shoarmamasutra | 22-08-22 | 11:21: Als in "een heuler met de vijand"?
“ Feiten en cijfers laaggeletterdheid
2,5 miljoen mensen in Nederland van 16 jaar en ouder zijn laaggeletterd².
Laaggeletterdheid komt meer voor onder laagopgeleiden, ouderen en migranten³ ⁴.
De grootste groep laaggeletterden (45%) bestaat uit ouderen met een Nederlandse achtergrond en een middelbaar opleidingsniveau⁵.
Iets meer dan de helft van de laaggeletterden heeft geen migratieachtergrond. Dat betekent dat iets minder dan de helft wel een migratieachtergrond heeft²”
www.pharos.nl/factsheets/laaggeletter...
Ik concludeer een grote correlatie tussen immigratie en laaggeletterdheid. Waarschijnlijk zal dat in het onderwijs ook zijn doorwerking hebben.
Misschien is het een idee om kinderen in het weekend NIET naar de Koranschool te sturen. Maar juist extra lessen in taal en rekenen te geven.
Prioriteiten wijlen-Theo. De koranschool vinden ze blijkbaar een mooie opstap naar volwaardige deelname aan de Nederlands (samen)leving.
Het belangrijkste voor welke opleiding dan is ijver.
Aangevuld met wat intelect kun je een goede aanvulling voor de samenleving worden.
Hier en daar ontbreekt de ijver nogal eens,zowel bij leerlingen als docenten
Ooit had je de Mavo. Een soort Havolight dat min of meer respectabel was. Je kon er mee naar de meao enzo. Dat was min of meer respectabel.
Je had een LTS/VBO. Dat was een beetje ruig maar je leerde er timmeren of stroom aanleggen. En specialiseerde later op een mbo
Nu zijn VBO en Mavo VMBO geworden en wil niemand zijn kinderen daar nog zien. Met hordes loverboytypes spugend voor de deur maken ze min of meer de tijd vol en daarna gaan ze naar een ROC dat zich college noemt waar iedereen mode en managementvstudeert wat betekent dat ze 4 jaar lang proberen te vertellen hoe je geld telt wat je in de kassa gooit
Het wordt misschien eerst eens tijd dat we deze onderwijsvernieuwing eens evalueren.
Hoeveel meer vakmensen hebben we nu? Hoeveel minder vallen in een zwart gat? Hoeveel aantrekkelijker is die fusieschool geworden?
Als ijverig en 'rustig' kind werd ik in de havo/vwo-brugklas altijd naast onderpresterende raddraaiers geplaatst, om ze wat omhoog te trekken. Het tegenovergestelde gebeurde. Aan het einde van het jaar was er van dat idyllische Ginaaltje met prima potentieel nog nét een matige havist over. Mijn ouders hebben altijd gezegd: zorg dat je niet op een vmbo komt. Ik ben hen eeuwig dankbaar.
Mijn dochter werd op de basisschool naast het domste jongetje gezet, want "dan kon ze hem dingen uitleggen."
1. Waarom denk je dat zij hem dingen kan leren als het de juf ook niet lukt?
2. Hoe denk je dat dat voor dat ventje is? Die weet heus wel dat ie niet het helderste licht is, maar dat hoef je niet te benadrukken door hem naast het slimste kind te zetten.
Toen we er na een week achter kwamen meteen ingegrepen, maar de rest van de schooltijd is het niet meer goedgekomen tussen die twee.
En zo is het.
@Helpmedan | 22-08-22 | 11:01: Niet goed gekomen tussen welke twee?
Tussen je dochter en het domme jongetje, tussen je dochter en de juf of tussen het domme jongetje en de juf?
@Kwakjeszalver | 22-08-22 | 11:06: tussen mijn dochter en dat jongetje. En tussen de juf en mij...
Alles en iedereen gelijk stellen, geen onderscheid meer maken, tegen de natuur in, tot alles kapot is en iedereen debiel.
Fins model werkt het beste. En dat houdt in dat het basisonderwijs 12 jaar duurt.
En uiteindelijk gaan zelfs de hoogsten van het land zich als een bReEzâhsLetJuhhh gedragen
Daarna kan je meteen premier van Finland worden.
Fins model werkt in Finland het beste. Dat wil niet zeggen dat het in Nederland ook werkt.
@Bataafje | 22-08-22 | 13:51: Waarom niet, we hebben hier ook veel Finnen.
Het is inderdaad een prima idee om alle kinderen zo lang mogelijk bij elkaar te laten zitten. Zo kunnen de kinderen die van zichzelf een wat hoger niveau of betere werkhouding hebben maximaal omlaag getrokken worden door de kinderen met een lager niveau. Zo creëer je pas echte gelijkheid. Iedereen gelijke kansen op een baan als koerier. Maar, hoe moet dat nou met die forumscholen? Die moeten ook in het gareel anders hebben straks alle Thierrytjes het voor het zeggen.
Het voor het zeggen? Een beetje aan de zijlijn roeptoeteren bedoel je.
Het probleem is niet de leeftijd van het selectiemoment, maar het totale gebrek aan competentie om onderwijs voor alle kinderen vóór dat selectiemoment goed te laten werken.
Hoe later het selectiemoment komt, hoe minder effectief het onderwijs tot dat moment voor veel kinderen is, ongeacht hun niveau tov. het fictieve "gemiddelde".
Kinderen selecteren zelf al vanaf de ( niet meer bestaande) kleuterschool.
maar ik ben met je eens dat het onderwijs al veel eerder niet meer het gevraagde niveau haalt.
En dat komt deels door methodes, maar ook deels door gebrek aan opvoeding door de ouders.
Als Mo'tje van 6 nog steeds slecht NL spreekt, heeft het een achterstand, en dan wordt VWO al wat lastiger bereikbaar.
Ik geef het je ook te doen, passend onderwijs bieden aan 30 totaal verschillende kinderen, van zwakbegaafd tot hoogbegaafd en van keurig opgevoed tot ADHD-er zonder ouders die daar hun opvoeding op afstemmen. En oh ja, er zijn er ook nog een paar die nauwelijks Nederlands verstaan. Daarom, eerder opsplitsen.
Ik vind eerder splitsen op de basisschool problematisch omdat kinderen op de basisschool zich anders ontwikkelen, en dat tussen vroeg- en laatbloei kan een paar maandjes zijn. Kinderen 'promoveren' naar het hogere klasje is leuk, maar degraderen is funest voor het zelfvertrouwen.
Kleinere klassen en met enige regelmaat een andere leerkracht voor de klas (zeg: eens per week bv, willing to negotiate) zie ik als betere oplossing. Minder kids betekent meer overzicht voor de leraar, meer rust voor de kinderen, en meer aandacht voor beide. De leraarwissel voorkomt dat verschil in persoonlijkheid een te grote invloed heeft / er altijd een second opinion is wanneer de ontwikkeling van een kind wordt besproken. Ik denk niet dat er veel leraren zijn die bewust een favorietje hebben, maar onbewust... het is menselijk.
@Sjors W. | 22-08-22 | 10:51:
Kleinere klassen is de beste oplossing, maar niet te betalen omdat ons kabinet nogal wat andere hobby's heeft.
'Degraderen' is niet leuk, maar het is net hoe het gebracht wordt en kan ook aanmoedig om harder je best te doen. Op elke sportvereniging wordt er toch ook gedifferentieerd op prestatie en daar doen we er niet moeilijk over.
Frequente leraar wissel lijkt me niet ok, wil jij elke week allemaal nieuwe collega's?
@Helpmedan | 22-08-22 | 11:45:
Re: lerarenwissel. Ik bedoelde dat meester Jan uit groep 6 op vrijdag in de groep 7 klas van juf Jenneke staat, en dat Jenneke dan die vrijdag in 6 staat. Iedere week, 1 dag een andere leraar, wel dezelfde.
Als Pietje het dan onder meester Jan niet zo best doet en op de dagen dat Jenneke er is wel presteert, dan kun je het daar tijdens de periodieke overlegmomenten in ieder geval even over hebben.
Heel hip en actueel allemaal, die kansenongelijkheid. Maar er zijn veel grotere problemen, dus dit voorstel slaat inderdaad helemaal nergens op nu. Vergelijk het met een huis waarvan blijkt dat de fundering al jaren wegrot en het dak lek is, maar je dan vervolgens komt met een voorstel om de raamkozijnen in een andere kleur te schilderen omdat dat veel beter staat. Wil je het niveau van iedereen omhoog en de kansenongelijkheid verminderen: kleinere klassen en minder administratie, zodat er meer aandacht per leerling is. Alle overbodige ruis weg.
Dat, ook.
Het onderwijs is hier gebaseerd op de zwakste schakel en het afremmen van gemotiveerde kinderen.
Als oud HBS-er B werd ik snel en met een breed pakket gereedgemaakt voor het academisch onderwijs, toen nog zonder allerlei pret/nepstudies.
Het is inderdaad een heel slechte maatregel maar je verwacht niet meer anders van het kabinet. Gymnasia zijn hard nodig maar moeten ook kapot. Het gaat ze niet om gelijke kansen, ze willen gelijke uitkomsten.
Domme en slimme kinderen mengen doorgaans vrij slecht door gebrek aan gezamenlijke interesses. Dit zie je ook tussen kinderen met verschillende culturele achtergronden. Het idee dat 'domme' kinderen in positieve zin mee kunnen liften met is ideologisch wensdenken. Het verwachte resultaat is vooral dat het leerniveau voor de hele klas omlaag gaat en de slimme kinderen minder kans krijgen hun potentie te realiseren.
Wat wel werkt is als ouders (uit andere culturen) thuis uitsluitend Nederlands gaan praten (en voorlezen!) om zo te voorkomen dat hun kinderen met een taalachterstand aan het onderwijs beginnen.
@dezakloper,
integreren moet je wel willen leren.
Het Australisch systeem lijkt mij veel beter.
Iedereen tot jun 17e naar de zelfde school. Binnen die school de klassen differentiëren, en de doorstroom tussen klassen makkelijker maken.
Je kunt daar rustig wiskunde op VMBO 3 niveau doen en biologie op VWO niveau.
Dan haal je ook nog eens het meeste uit iedereen.
maar wat is dan je diploma waard?
Of heb je dan deeldiploma's?
Voor vergelijkingen met 2 variabelen VMBO-niveau, voor Algebra Havo-niveau, voor Duits lezen VWO-niveau, voor Duits Spreken VMBO enz enz...
Lijkt me heel verwarrend voor vervolgopleidingen en daarna ook werkgevers.
"Hoe is je Duits?" "Nou, eh..."
Dat is waar, maar ik weet nog dat velen uit mijn VWOklassen toch wel een stuk beter gingen floreren als ze niet de hele tijd achterom hoefden te kijken en dan getackled werden want " stomme stuud"
Die VMBOtypes zijn gewoon jaren eerder rijp. Roken zuipen en batsen eerder en werken en werpen eerder. VWOers komen vaak pas beetje in pubertijd als ze studeren.
@Nuchternederland | 22-08-22 | 10:42: Ik ken het Australische systeem niet in detail, maar dat soort systemen (late/geen selectie) kennen we ook hier in Europa, bv. Scandinavie. En in Nederland werd met brede scholen en de wat nieuwere 10 tot 14-scholen ook gepoogd. Maar zoals anderen hier ook al aangeven: Er is overal een lerarentekort en een zeer hoge administratiedruk; als we daar iets aan doen zal de kansengelijkheid denk ik makkelijker omhoog te stuwen zijn.
@Nuchternederland | 22-08-22 | 10:42: Oh sorry - en voor w.b. jouw vraag: Je hebt dan idd minder selectie aan de hand van schoolniveau maar aan de hand van het cijferlijstje, kan ik me voorstellen. Het is zeer ongebruikelijk dat een goede student heel extreem verschillend presteert in dezelfde 'richting'. Voorbeeld: Sommige scholieren zijn algemeen beter/meer geinteresseerd in exacte vakken, andere meer in taal oid. De scholieren gaan vervolgens in het hoger onderwijs niet opeens vakken studeren die zij als scholier al niet leuk vonden/er niet goed in waren. Dus het is een soort self-selectie. Net zoals bij werkgevers, die kijken ook naar cijferlijsten. En selecteren zodanig op mensen die qua prestaties goed aansluiten bij de behoefte van het bedrijf. Zou ik me zo kunnen voorstellen.
Als ik het goed begrepen heb is het toelatingsexamen voor de PABO afgeschaft, VMBOers worden nu toegelaten mits ze enige kennis van aardrijkskunde hebben, dat belooft wat voor de toekomstige kwaliteit van het onderwijs....
Klopt, mijn dochter (toen 15 jaar) sprak en schreef al beter Engels dan haar lerares.
Tja, evolutie en recht van de sterkste tegenwerken kost nou eenmaal wat moeite. Maar gelukkig zijn we straks allemaal even dom.
Wat een slechte plannen allemaal. Alleen kleinere klassen gaat helpen en dat kost bergen poen.
En dat mag natuurlijk niet van de kiezers. Ja, als plan mag het, maar daarna moet er bezuinigd worden want oh oh wat is het 'duur'. Dom kiezersvolk.
Toen ik de lagere school bezocht was het inderdaad nog niet de hel maar ook toen al was het verschil tussen verschillende niveaus groot. Gelukkig was er genoeg individuele aandacht om het een beetje draaglijk te houden. Ik denk niet dat het er sindsdien beter op is geworden, zeker niet in de randstad.
Wat we nodig hebben is geen allegaartje van leerniveaus tot op latere leeftijd maar meer waardering voor mensen met praktische vaardigheden en minder waardering voor zweefkoekacademici.
ik zoek me de pleuris naar goede vakmensen die kunnen en willen klussen in mijn huis en ik wil die best goed betalen voor kwaliteitswerk. Maar ze zijn er simpelweg niet of niet genoeg. Dat levert me heel wat stress op, waarvoor ik gelukkig wel bij hordes mindfulnesstherapeuten en stressmanagers langs kan. Maar mijn dak blijft wel lekken.
Die waardering is er al hoor! In klinkende Euro’s.
Een loodgieter verdient meer dan een leraar
@theo-is-dood | 22-08-22 | 10:38: ik bedoelde geen waardering in geld (alhoewel de beloning voor sommige praktische beroepen ook niet echt super is) maar in waardering. Een academicus staat per definitie hoger op de maatschappelijke ladder dan een loodgieter, installatiemonteur of lasser, ook al heeft die academicus het soort fopstudie gevolgd waarvan we als maatschappij nog nooit een millimeter vooruit zijn gekomen.
@Zyprexa20mg | 22-08-22 | 10:38: met een goede stressmanager sterf je in elk geval gelukkig (maar wel onder je lekkende dak). Ook geen Polen te vinden?
Producten van het Amerikaanse Highschoolsysteem :
m.youtube.com/watch?v=gil8UQXOLeM
— High School Geography Test-/
m.youtube.com/watch?v=7_pw8duzGUg
— - Why we need to teach geography—//
Staat er in Nederland nog wel eens een leraar voor de klas die iets vertelt of op een schoolbord schrijft, of zitten de leerlingen/ studenten/ pupillen alleen nog maar naar schermpjes te staren?
Ik hoor van vrienden met kinderen op de basisschool dat nu zelfs de juffrouwen de hele dag naar hun telefoon zitten te staren
@theo-is-dood | 22-08-22 | 10:30: Verbaast me niet. Overigens ben ik van mening dat een ieder die in Nederland het onderwijs in wil verplicht het boek 'De gelukkige klas' van Theo Thijssen dient te lezen. Zodat men van tevoren weet hoe het óók kan.
Ze hebben allemaal een hip " digibord" en dan gooit de juf heet youtubefimpje gewoon centraal er op.
1 dochter gaat nu naar Groep 8. Ze zit op de rand VMBO kader/Havo Waar het mij meer om gaat is met wie ze in de klas komt. Komt ze met kids VMBO basis in de groep die de hele dag Wholla roepen en sissen dan fak that. Komt ze in een klas waar er normaal met elkaar wordt omgegaan dan mag het best VMBO zijn.
Rutger had daar twee filmpjes over. Laten exact het verschil zien tussen wat ik bedoel.
de nachtmerie versie: www.youtube.com/watch?v=7ayFdME1yXU
de moah versie: www.youtube.com/watch?v=pRRoHkRaRkk
Of dit: www.youtube.com/watch?v=qPY5odU0zkU
Het belangrijkste lijkt me dat je niet in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht woont
@theo-is-dood | 22-08-22 | 10:40:
Eens. Het is (jammer genoeg) vooral een multiculti probleem. Te veel verschil in opvatting/denkkader/gedrag/achtergrond, waardoor er zo veel ruis ontstaat / druk in de lucht hangt dat niemand er aan ontkomt.
Even de boot gemist: de moeilijkere overgang is er juist om het kaf van het koren te scheiden, zodat kinderen niet in een opleiding doorstromen die ze met grote waarschijnlijkheid niet aankunnen. De scheiding tussen VMBO en VWO heeft ook te maken met de verschillen tussen de leerlingen die daar op landen: de VMBO is gericht op de praktijk en niet al te moeilijke theorie, terwijl het VWO klaarstoomt voor universiteit. En, zeg het maar gewoon zoals het is, het immigratiesprookje dat er hier hordes toekomstige chirurgen over de grens gewandeld komen laat zich hier duidelijk in de kaarten kijken: kansenparels gaan niet, ik herhaal NIET, op het VWO met als doel een wetenschappelijke studie. Bovendien willen ouders van Sterre en Merel niet dat hun kroost door kansenparels lastiggevallen wordt, alleen maar omdat de kansenparels een andere culturele voorstelling van de verhouding man-vrouw hebben. U denkt het, ik zeg het gewoon.
Toch denk ik dat kinderen op wat eerst de mavo was (nu VMBO TL?) meer aansluiting hebben met de havo, dan met het praktische VMBO. Op mijn middelbare school had je wel een mavo, maar geen lts, en in de latere jaren zag je dat mavo kinderen die konden/wisten dat ze naar de havo wilden doorstromen ipv via het mbo naar het hbo, aansluiting konden vinden.
Ik denk dat je het altijd mogelijk moet maken voor een goede havo-scholier om door te stromen naar het vwo, en voor een goede mavo-scholier om door te stromen naar de havo. Punt is dat we dan van dat laffe 'gelijke monniken' denken af moeten: dat doorstromen is vermoedelijk alleen weggelegd voor degenen die kunnen EN laten zien dat ze willen. Als ze dat laten zien, dan moet je het mogelijk kunnen maken. Als dat niet kan, dan heb je een debiel en star systeem... en daar is niemand verbaasd over, natuurlijk, dat we dat hebben.
@Sjors W. | 22-08-22 | 11:02: Mee eensch. Het schoolsysteem wordt meer en meer op "eenheidsworst" getuned. Dat was vroeger al een probleem binnen de klas zélf, maar het wordt nu meer en meer een probleem voor het hele systeem. In het onderwijs gebeurt hetzelfde als in de maatschappij: er wordt genivilleert uit ideologische gronden, waarbij diegenen die écht iets kunnen/willen mogen opdraaien voor diegenen die niks kunnen/willen. Uiteindelijk gaat het gemiddeld in een neerwaartse spiraal, net als bij het communisme: niemand heeft meer de motivatie iets te leren, want je eindigt sowieso met een inflationair papiertje.
Stoppen met helder selectieve testen is discriminatie!
Die pabojuffen gaan dan weer de ijverige Fleurs en Fiekes een te hoog advies geven en de te drukke Brahims en de vette Sharonas sturen ze naar het VMBO. Een deel van de intelligenteren daar gaan dan hun energie in het opzetten van criminele gebeurens.
Je moet gewoon een centraal nagekeken goede toets hebben en een goed resultaat moet de deuren openen voor een goede school.
Maar die toetsen zijn toch racistisch en niet eerlijk?
spijker op zijn kop!
CITO bestaat al honderd jaar
@theo-is-dood | 22-08-22 | 10:42: ja en de cito is prima. Maar er is een groep socioslinksigen die om de paar jaar daaar aan zaagt, dat is nu ook aan de hand .
In kansenwijken hoeven ze vaak ook geen cito terwijl het betere lyceum een puik CITOgetal eist.
Zo wordt een goed werkend systeem ondermijnd.
Gelukkig zijn bij ons op school alle VMBO leerlingen geslaagd.
En ik moet eerlijk toegeven dat ik twijfelde of iedereen hun schoolgeld had voldaan. Blijkaar wel :-)
Misschien moeten we ook eens VHBO diploma's verkopen, overal is een markt voor.
Onze VWO en HAVO leerlingen moesten wel studeren voor hun diploma. Dat dan weer wel.
Natuurlijk zijn ze allemaal geslaagd. Tegenwoordig slaag je al als je zelfstandig je schoenveters kunt strikken. Vraag maar aan de "hoogopgeleide" culturele antropologie en vrijetijdskunde studenten... want die bepalen later wat goed is voor de rest.
@Gladiator Fap | 22-08-22 | 10:32:Leasure Management he :-D :-D :-D
Idealen botsen tegen de ouders die het beste voor hebben met hun kroost. Dus zorgen de ouders met middelen ervoor dat ze ergens gaan wonen waar de ongewensten uit de markt wordt geprijsd zodat de school in de buurt rein blijft.
De arbeidersfamilie, de groep die linksliberaal het meest minacht van alles, wordt aan hun lot overgelaten. Veroordeeld tot kromzwaardscholen en gestremd door eigenaardigheden van het onderwijsstelsel waar ze te weinig bekend mee zijn om zichzelf en hun kinderen op voor te bereiden.
Nu was het Nederland kennisland-dingetje überhaupt belachelijk. Een maatschappij heeft toch echt lui nodig heeft die met hun handen werken (nadruk op werken, dus niet elke migratie lost dit op), en dat zij veel en veel belangrijker zijn dan de lieden die gepromoveerd zijn in een sociale studie.
Veel belangrijker is het werken met de handen eens flink op te waarderen. Dit zijn degenen die alles draaiende houden. Als een manager een paar weken ziek is gaat alles gewoon door, als de loodgieter ziek is loopt de kelder vol.
Op te waarderen? Prachtig open deurtje.
Hoe dan? Een loodgieter verdient al meer dan een leraar
Loodgieters zijn tegenwoordig mensen uit no nonsense dorpen die via A1 A28 A 2 en A27 met een busje 's ochtends naar de randstad gaan.
Er komen maar bar weinig vaklui van de stedelijke scholen. En ja, dat is een groot ding.
Zinvoller om wat te doen aan de manier van lesgeven zelf. Testmethodieken zat om te zien hoe intelligent een kind is. Doe daar dan ook wat mee ipv die 20% aan de bovenkant tekort te doen en met die 20% aan de onderkant niet overweg te kunnen, omdat ze niet met het huidige onderwijs systeem overweg kunnen.
Precies, de gemiddelde basisschool docent denkt nog altijd dat hoog/meer begaafde leerlingen geen uitleg nodig hebben en dat de minder begaafde leerlingen dingen gaan snappen door dezelfde uitleg 100 keer te herhalen.
Manier van lesgeven is zo belangrijk.
Ikzelf snapte niks van rekenen, pas later viel het kwartje maar toen was ik al van school.
Heeft ook niks met intelligentie te maken in mijn geval maar puur de manier waarop er les werd/wordt gegeven.
Dus eerst drie jaar zeer eenvoudig wiskunde-onderwijs om in 4-VWO een gigantische inhaalslag te maken? Of gaan ze VMBO-leerlingen drie jaar lang moeilijke wiskunde-opgaven laten maken waarna ze in 4-VMBO opeens makkelijke opgaven krijgen? Ik zie praktische problemen.
Hee dat klinkt als de basisvorming. In het VWO vraten ze jaren uit hun neus en op het VMBO werd heb sadistisch een gelijk basislevel Frans aangeboden. Het duurde niet heel lang voor men weer gibg differentieren
Ook in de eerdere klassen van de basisschool hadden wij CITO toetsen. Maak er anders een gewogen gemiddelde van?
En op zich is er niets mis met een scheiding tussen klassen, maar ik heb altijd te doen met de "gewone" kinderen die in een vmbo klas terecht komen. Terwijl straatvechters en snapchat pesters de klas regeren zit je daar maar mooi tussen. Tel daarbij op dat de beleving van een kind anders is, immers je bent pas 12 jaar oud en 1 jaar erbij voelt dan als erg lang, en je kunt best een ellendige tijd hebben.
Ten slotte is er inderdaad een niveauverschil zichtbaar in groep 8, maar tegelijk zit je (hopelijk) wel allemaal in hetzelfde milieu of je woont bij elkaar in de buurt. In die zin is een middelbare school een grote fabriek..
Resultaat zal zijn dat alleen met geld je nog een goede opleiding op een prive school kan krijgen. Kortom een echte tweedeling in het onderwijs. Kan iedereen al van mijlen ver aan zien komen.
Of verhuis naar Belgie. Ik ga mijn kinderen ook daar naar school sturen, wat een verademing.
Ga er maar alvast van uit dat dat particuliere onderwijs op alle denkbare manieren door overheden gaat worden dwars gezeten. ( FvD schooltjes pesten, Islamscholen extrs subsidiëren)
Kansenongelijkheid is een eufemisme voor: Je hebt winnaars en verliezers. Niks mis mee, zo werkt het leven nou eenmaal, de meesten ambiëren ook helemaal niet om te excelleren, die willen net an goed genoeg zijn om mee te kunnen doen met de rest, die ook net goed genoeg waren. Zo'n scheidslijn is er niet voor niets, anders trekken de net goed genoegjes de excelleerders mee naar beneden, net goed genoegjes houden namelijk niet zo van excelleerders aangezien die laten zien wat had kunnen zijn.
Dit even helemaal afgezien van het feit dat het eigenlijk niet eens veel uitmaakt naar welke school je bent gegaan, als je iets wil bereiken lukt het toch wel, met of zonder school. Kwestie van inzet, hard werken en bijleren.
Zeker. Maar vooral het leren gaat niet iedereen even makkelijk af.. waarmee wij terug bij af zijn. Oke mss beetje flauw van mij, sorry. Ik ga maar weer wat nuttigs doen.
Iedereen in Nederland heeft al gelijke kansen. De regels zijn al voor ieder kind hetzelfde, de proefwerken ook. Nogmaals: het gaat niet om gelijke kansen, maar men wil gelijke uitkomsten, en dat kan niet in een diverse wereld.
Ik hoop echt dat ze dat niet doen. Degene die dit een goed plan vinden konden zelf waarschijnlijk goed leren. Ik was altijd de slechtste van de klas. Op de LTS was ik ineens middelmoot. Als je als kind van 11 dan ineens niet meer de slechte bent is dat heel belangerijk voor je zelfvertrouwen. En ook de gesprekken zijn anders want die VWO en HAVO kinds zijn je dan te slim af
Omdat er op de LTS meer technische dingen aanbod komen die jongens vooral leuk vinden wordt je echt beter in leren en wordt het leuk. ik heb 5 jaar over de LTS gedaan en uiteindelijk de HTS in 3,5 jaar en dat was voor mij de makelijkste oplossing. Dus AUB houden zoals het is!
Prima zaak natuurlijk. Als de natuurlijke talenten de kans krijgen, komt de motivatie vanzelf. Dan wordt leren een hobby en doorgroeien is dan bijna vanzelfsprekend.
Die mensen die dat willen waren vaak domme kinderen van gegoede ouders. Die ouders vonden dat de kinderen het aan hun stand verplicht waren te studeren. Maar die klote lage CITOscore zat hun dwars. Via havo of hbo hebben ze dan met veel moeite een studie gedaan als sociologie.
Ze denken dan dat kansenparels net als zij door de cito worden geblokkeerd. Terwijl ze er juist objectief mee kunnen tonen dat hun juf misschien iets te cyinisch is geworden over medelanders.
Welk jaar was dat, als ik mag vragen? Lts en hts bestaan niet meer dacht ik? (Opgegaan in mbo respectievelijk hbo dacht ik?)
Aangezien dat de gemiddelde scholier van ver (land) komen en de nederlandse kaaskoppen een steeds grotere minderheid vormen dan gaat de gemiddelde kwaliteit van het onderwijs idd achteruit.
Stel daar nog bij dat de hele scholengemeenschap de laatste jaren steeds meer woke bevat als dan realiteit, dan is de soep wel klaar ...
Geloof ik.
Nederland. Kop. Maaiveld.
Gelul in de ruimte. Men wil gelijke uitkomsten, dat is wat anders dan gelijke kansen.
Vakmensen hebben we nodig! Dus via het vmbo naar het mbo en daarna eventueel hbo. Dat is beter dan praktisch ingestelde jonge mensen laten verpieteren op theoretische opleidingen omdat pa en ma op verjaardagen willen opscheppen over hun adhd-er.
Helemaal mee eens.
Gedoemd om te falen. In groep 8 is het verschil tussen leerlingen al zo groot dat je allen een plezier doet om met verschillende tempo’s verder te gaan. Er zijn kinderen die amper kunnen lezen of niet verder zijn dan groep 6 met rekenen. Die doe je geen plezier met een kwadratische vergelijking.
Oh u denkt dat de stof op de bovenkant gericht worden? We zijn in Nederland toch gewend te focussen op de groep die niet meekomt? Dat betekent dat de helft die wel harder kan, geremd wordt door de helft die niet meekomt. Zo gaat het nu trouwens overal, op de basisschool en op de middelbare school.
@Mean Dean | 22-08-22 | 10:25: Klopt wel. Mo, Wesley en Saar (die eigenlijk naar speciaal onderwijs had gemoeten) vreten 80% van de tijd op wat dom & onhandelbaar terwijl Storm en Marie-Fleur onzichtbaar zijn voor juffie.
Vroeger begon een leerling eerste klas leao met 4de klas rekenen is nu groep 6.
Dat is een vet verschil met een havo en vwo leerling. Gaan ze dan allemaal weer in groep 6 beginnen. Of is die “leao” leerling na 1 dag al in de zelfdestruct mode. Hier heeft echt niemand plezier van. Mag er niet aan denken als mij dat was overkomen.
Ach het zal iets helpen, op papier, misschien.
Iemand met geld genoeg stuurt z'n kind toch wel naar een privé school.
Ongelijkheid zal er altijd blijven, er is nu eenmaal een verschil in spending power tussen mensen.
Meneer wil dus het Amerikaanse model, want dat werkt zo goed of zo. Nog meer kinderen naast de hoogbegaafden die afhaken omdat het niet interessant genoeg is of te langzaam gaat.
Nou en?
@Wiezewalakristalix | 22-08-22 | 10:20: Nou en wat?
Als je alles gelijkt trekt, eindig je per saldo net wat lager.
Bij de KNVB heb je nu ook zo'n pilot - Gelijke Kansen. Alle jeugdteams < 13 moeten mixen. Niet meer indelen naar sterkte, maar lekker gemêleerd (goeie spelers en mindere spelers door elkaar vanuit de gedachte dat er dan meer aandacht uitgaat naar de mindere spelers zodat die ook meer plezier krijgen en zelfs beter worden). Het doel is dat je dan bij de jeugd vanaf > 13 een beter elftal met minder toptalenten, maar met een bredere basisselectie hebt. Er wordt verwezen naar één club in Scandinavië. Verder geen aantoonbare successen. Alleen maar gelul en luchtfietserij.
Dit lijkt ook weer uit een 'wensdenk-koker' te komen. Terug naar de jaren '80 en '90. LTS/LBO, MAVO, HAVO, Gymnasium/Atheneum. Verder ontplooien doe je vanaf het LBO/MBO/HBO/Universiteit.
Onthoudt nu een keer. Mensen zijn niet gelijk en die krijg je ook niet gelijk.
Nog verder terug nog overzichtelijker. LTS MULO HBS en Gymnasium.
Wie denkt dat D66’ers (veelal trotse eerste generatie academici met een ‘zachte’ studie) aan het einde van de rit toestaan dat hun bakfietsen vol kindjes verstoten zullen blijven van afgebakende VWO/Gymnasium klassen is ouderwets gek.
U is een optimist, mijnheer! - de kloof tussen D'66-ers die in de hogere regionen van ons landsbestuur verkeren en de verdwaalde en verdwaasde schapen die op hen stemmen wordt steeds groter - maar het slinks misleide bakfietsmoedervolkje vermag het niet in te zien....
Ja en nu moet de test maar weg. Alsof de test er eat aan kan doen dat hun kjnders het niet halen kunnen.
Had ze dan maar wel gewoon vlees gegeven en had wat minder chardonnay tijdens en voor de zwangeschap genomen en de kerels iets minder moeten wielrennen met die knelpakken en knelzadels.
Je kan maar beter zorgen dat je kind op een lyceum terechtkomt, want een criminele en sociaal achtergestelde vmbo-klas legt een beïnvloedbare puber geen windeieren. Als je als jongmensch ooit nog uit dat gat wil kruipen, dan duurt je route (vmbo > havo > vwo > uni) zo'n vijf jaar langer ten opzichte van het optimale (vwo > uni). Als dat je al lukt na vier jaar tussen de achtergestelden.
U hoeft slechts naar het Amerikaanse Highschool-systeem te kijken. Een daverend succes!
Voor wat betreft de internationale PISA-scores:
„ The latest results of an international exam given to teenagers ranked the USA ninth in reading and 31st in math literacy out of 79 countries and economies. America has a smaller-than-average share of top-performing math students, and scores have essentially been flat for two decades.“
Keep them stupid.
Kansenongelijkheid zal tot op zekere hoogte een kleine impact hebben in dit aangeveegde landje.
Kansenongelijkheid wordt hier echter verward met intelligentie-ongelijkheid, en daar kun je weinig aan doen. Behalve dan de algemene standaard van het onderwijs nog verder naar beneden draaien en onderwijs op het geschikte niveau nodeloos uit te stellen. Laat dat dus precies zijn wat ze gaan doen, wederom een buitengewoon beroerd idee met als enige doel inclusiviteitsgedram.
precies, compleet bezopen idee. Niemand wordt hier beter van. Een gedeelte kan het niet bijbenen en loopt meer kans op uitval. een ander gedeelte verveeld zich de tandjes en loopt een forse achterstand op. Resultaat. Meer uitval, minder hoog opgeleide bevolking, meer frustratie etc. Echt hoe kan iemand dit nog verdedigen.
> be me, 12 jaar oud op tweetalig gymnasium
> puberteit hits hard
> groter, gespierder en opgefokter dan de rest van de klas
> gaat met vmbo-ers en havo-ers om die dit gedrag bevestigen en versterken
> begin klein crimineel gedrag te vertonen
> verdien geld met dit gedrag
> ga vechten, hangen, etc.
> problemen met school, maar haal nog wel alle vakken. Life is good
> moeders leven is niet goed. Die is er klaar mee
> stuurt me na een gevecht naar alleen VWO school
> ontdek dat alles wat ik deed echt verpauperd was en dat ik moest veranderen
> word kakker en fatsoenlijk
Tdlr Segregatie op de middelbare school is het beste dat mij ooit is overkomen
Nu maar hopen dat je nick een gebbetje is. Iedereen weet natuurlijk dat het 'slimmer als jouw' is.
Ga je kinderachtige cliffs anders lekker op Reddit etaleren. Ben je nu 13?
@SlimmerDanJij
Wat een vreemd en kinderlijk verhaal.
Nou nog dat eeuwige gevecht met interpunctie en zinsopbouw winnen and you're golden.
Mis alleen het woord bitcoin nog in dit mooie verhaal.
@Gravin v Kippenbouth | 22-08-22 | 10:14: maar het is wel precies iets wat vaak gebeurt. De goeden trekken de slechten niet op. De slechten domineren de rest .
Tja, het is maar waar je prioriteit is; volgens mij is die scheiding niet zo slecht: als een VWO leerling geterroriseerd wordt door een VMBO leerling (wat ik meermaals gezien heb vanwege jalouzie?), zal die mogelijk niet slagen met alle gevolgen van dien: geen carriere, geen nuttige bijdrage aan NLse samenleving etc.
Op het vmbo is het stoer om dom te zijn. Daar wil je niet zitten.
¨Zielige VWO kinderen.¨ Ienuf set.
"kansenongelijkheid" is geen issue. Iedereen in Nederland heeft al gelijke kansen.
Men wil geen gelijke kansen, maar gelijke uitkomsten en dat gebeurt nu eenmaal nooit en nergens.
Precies.
Er moet dus gewerkt worden aan het benutten van de (gelijke) kansen.
Maar dat zal toch echt vooral gedaan moeten worden door 'de ouders van'.
Hearhear!!! Mooie formulering en zó waar...
Niet om VMBO'ers te beledigen, maar met deze beslissing haal je het niveau van HAVO en VWO omlaag. VMBO'ers hebben vaker een slechtere werkhouding als het om school gaat. Als je alles bij elkaar gaat zetten, gaat dit ten koste van hogere opleidingen.
In een Scandinavisch land hadden ze dat al eens geprobeerd door verslaafde en kansloze jongeren samen te zetten met Gymnasiumleerlingen, met het doel uiteraard om de kanslozen omhoog te halen. Het experiment werd stopgezet toen bleek dat verschillende gymnasium leerlingen verslaafd waren geraakt en ook niets meer uitvoerden.
@small_town_dude | 22-08-22 | 10:14:
Ja zo gaat het helaas wel. Je gaat die kansloze jongeren nooit naar een hoger niveau tillen, terwijl het heel makkelijk is om intelligente jeugd omlaag te halen. Heb dit zelf meegemaakt ook op de middelbare school.
@usb stok | 22-08-22 | 11:14: Het kan denk ik wel. Ze moeten wel willen, echt doorwerken en zich geduldig/sociaal vaardig opstellen, en op die vlakken gaat het helaas mis. Weet ook niet hoe dat te fixen, hier ligt m.i. een rol voor de ouders.
Ok, ik probeer het nog een keer, na weggejorist te zijn. Met andere bewoordingen, misschien dat het helpt en het nu mag blijven staan. want na lezen van de huisregels zie ik niet in waar het fout ging. Maar goed, dat zal dan wel aan mij liggen en mijn gebrek aan onderwijs oid..
De schrijver van dit topic, heeft een afwijkende mening van wat ik van de meeste reaguurders lees. (En van mijn mening). En hij s daar nog al stellig in, met denigrerende termen zoals "zielig".
Mijn mening komt voort uit praktijkvoorbeelden, en aangevuld met wat ik weet van onderwijs uit de jaren 60 van mijn ouders die in die tijd begonnen als onderwijzers, en alle stadia daarna hebben meegemaakt. Ik noem een mammoetwet.
Het mengen van pubers van divers pluimage, heeft nadelige gevolgen voor een gedeelte dat het vooral van zijn hersens moet hebben. Of wat om andere redenen kwetsbaar is. (en niet "zielig")
Mijn vermoeden is dat de scribent geen nageslacht heeft, en derhalve niet bekend is met de praktijk.
Dan benader je een dergelijk onderwerp toch anders.
Dank GU, fair.
Helemaal eens, ik verbaas me ook over de inhoud en de toon van dit artikel op Geenstijl. Past beter bij de Joop lijkt me. Eigen ervaring is dat ik me de laatste twee jaren van de (toen nog) lagere school nogal verveeld heb en blij was met meer uitdaging op het VWO. Nog drie jaar extra bij elkaar lijkt me voor iedereen treurig. Ik zit zelf op tennis en vind het ook plezierig om daar op niveau ingedeeld te worden.
@yeah-right474 | 22-08-22 | 10:49: 6 jaar vwo voor geen reden, maar het is extra geld voor de leraren toch?
Iedereen kan bankdirecteur worden en anderhalf miljoen per jaar verdienen. Dus hebben we over een paar jaar 10 miljoen bankdirecteuren in Nederland. Wie gaan er dan werken om de salarissen van al die bankdirecteuren te kunnen betalen?
"Een beter voorbeeld van de stelling dat vrijwel alle 'opiniemakers' (wij durven te wedden: voor het einde van de week ten minste vijf columns van auteurs met 0 onderwijservaring over dit onderwerp) niets meer doen dan hun eigen onderbuikgevoelens rationaliseren, en bovengemiddeld vaak sociaal onaangepaste types zijn met een doodsangst voor mensen uit een ander sociaal milieu, kun je je eigenlijk niet wensen.''
Dit wat Ronaldo schrijft, natuurlijk, maar ik zou daar aan toe willen voegen: een voortdurende bezorgdheid bij columnisten of wat ze schrijven wel door de policor beugel kan. Een mooi voorbeeld kon je vanmorgen weer in de Volkskrant lezen van columnist Aleid Truijens. Die schrijft normaal gesproken altijd over onderwijszaken (en vaak heel zinnig), maar er heeft onlangs een 'reshuffling' plaatsgevonden bij de VK columnisten, waardoor Sheila Sitalsing is verdwenen, maar ik zie ook Sander Schimmelpenninck niet meer, evenals Martin Sommer. En nu zie je op de ''twee'' van de VK een afwisseling van 5 of 6 verschillende columnisten, waaronder dus Truijens.
Aleid Truijens heeft het in haar column over de woningcrisis, waardoor starters en mensen met een modaal inkomen niet of nauwelijks meer aan een huur/koopwoning kunnen komen (buiten misschien Zuid-Limburg, Zeeuws-Vlaanderen, en Oost-Groningen). Maar ze vermijdt zorgvuldig om het te hebben over de asielzoekers en statushouders. Nu zijn die niet de enige oorzaak van de woningcrisis, maar als je vindt dat het totaal geen factor is, ben je toch echt een wegkijkende do-gooder. Als je dit schrijft:
"Intussen hebben we er een oorlog, een energiecrisis, een klimaatcrisis en een boerenopstand bij, en gleed de wooncrisis een beetje weg uit de aandacht.''
dan doe je dat heel bewust. Geen asielcrisis, Aleid? Die hebben we er niet bij gekregen? Wat ik zei, je hoeft die wooncrisis niet uitsluitend op het conto van de asielzoekers en statushouders te schrijven, maar als je zelfs in algemene zin bij een opsomming van de diverse crises die er dit jaar 'bij zijn gekomen' de asielcrisis niet eens noemt, dan ben je bezig met angstvallige politieke correctheid.
Inderdaad. Er is zelfs een asielcrisis zonder de wooncrisis. Onafhankelijk van wat iemand vindt dat er mee gedaan moet worden, geloof dat niemand zich heel goed voelt bij die beelden uit Ter Apel.
De bevrijding van kinderen in dit land, de mogelijkheid om zich te ontplooien, hun talenten aan te wenden en hun eigen richting in het leven te zoeken komt met het moment dat ze de opgelegde, welhaast terroristische aanwezigheid van onuitgeslapen rif-minkukeltjes en Erdogan-TV zender kijkertjes achter zich kunnen laten. En dat moment komt als je kunt ontsnappen aan de basisschool.
En dan moet je nog maar hopen dat je niet op dat wangedrocht: 'VMBO' terecht komt, want daar doe je alleen nog maar een Marrakech-tongval op leer je alleen maar welke Rolexen vals zijn. Terug naar kwalitatief hoogwaardig onderwijs met hoge eisen - en wie te stóm is (jawel, dat bestáát) of te beroerd om te leren, daar steken wij geen geld meer in.
Eensch.
Leuk hoor, maar het punt is geloof ik juist dat degene voor wie het voelt als een ontsnapping enige acclimatisatietijd nodig hebben.
De Barlaeus-kinders zaten voorheen echt niet op een zwarte basisschool in Bos & Lommer, en ik - boerendorp - herken me ook niet in de Mad Maxiaanse beschrijving van stadse basisscholen. Dus met de boven ons gestelden, en met de boertjes die naar de grote stad moeten fietsen (want schaalvergroting = beter, dat zie je wel in de huidige stand van het onderwijs), komt het wel goed qua kans om op ontplooiing. Die beginnen fris, fruitig en gezond aan de middelbare school.
VWO leerling en VMBO leerlingen kun je beter niet mixen. De ene groep is juist gemotiveerd om te leren en de andere juist niet.
En als je HAVO en VMBO leerlingen mixt dan trekken de VMBO'ers de Havisten omlaag.
VMBO-ers leren op een andere manier. Praktijklessen, meer met handen werken. Motivatie is bij iedere leerling laag.
@EmilioEsteves | 22-08-22 | 10:05: Ik denk dat dat tegenwoordig wel geldt... Zeker in het smartphonetijdperk. Zelfs HAVO+ wil dat de examennormen verlaagd worden... omgekeerde wereld. Laat ze een examen maken van jaren 80... dat niveau zouden ze moeten kunnen lijkt mij.
Nee.
N=1 onderzoekje hier heeft uitgewezen dat in een klas met zwakkere leerlingen, deze tegelzetter zich kapot verveelde, niet heeft leren leren en daardoor op het middelbaar (gymnasium...) even een korte dip heeft gehad. Onder gelijkgestemden kan je jezelf beter ontwikkelen, voor interactie met "de andere kant" heb je sport/cultuurclubs..
Dat kan je overigens ook op het VWO nog overkomen. Ik heb pas op de universiteit leren leren. Da's niet handig. Zorg er maar voor dat het VWO ook weer een uitdaging wordt. Bij voorkeur ook voorzien van leraren die weten te motiveren. "Maar waarom zou je techniek willen studeren?" dixit de keuze (vakken) begeleider, tevens leraar tekenen.
Hier vergelijkbare ervaring met de oudste dochter: nooit iets hoeven doen op de basisschool, alle aandacht van de leerkracht gaat naar de zwakste leerlingen. Vervolgens naar het VWO waar het niveau ineens hoger is en er geleerd moet worden, maar hoe dan, want dat heeft ze niet geleerd op de basisschool? Inmiddels gaat het gelukkig goed, nu gaat nummer 2, ik hou mijn hart vast.
Mijn stelling: juist eerder opsplitsen, maar met voldoende mogelijkheden om laatbloeiers door te laten stromen naar een hoger niveau.
@Helpmedan | 22-08-22 | 10:26:
Ik vind eerder splitsen op de basisschool problematisch omdat kinderen op de basisschool zich anders ontwikkelen. Je sluit relatieve laatbloeiers (en dat verschil kan twee maanden zijn) dan snel af terwijl een vroegbloeier ook uit zichzelf kan stagneren. Laatbloeiers promoveren: prima, maar wil je vroegbloeiers ook terug zetten? Denk dat dat voor het zelfvertrouwen van een 9-jarige aardig funest is.
Kleinere klassen en met enige regelmaat een andere leerkracht voor de klas (zeg: eens per week bv, willing to discuss) zie ik als betere oplossing. Minder kids betekent meer overzicht voor de leraar, meer rust voor de kinderen, en meer aandacht voor beide. De leraarwissel voorkomt dat verschil in persoonlijkheid een te grote invloed heeft / er altijd een second opinion is wanneer de ontwikkeling van een kind wordt besproken. Ik denk niet dat er veel leraren zijn die bewust een favorietje hebben, onbewust... het is menselijk.
Als je niet goed kan lezen en begrijpend lezen al zeker niet iets is wat je kan, dan hoor je ook niet op de Havo of VWO.
De ongelijkheid is juist een gewenst iets ja, niet ongewenst.
Zal toch wat zijn dat ik als kind tegengehouden zou worden omdat er een stuk onbenul van 13 niet kan lezen of schrijven.
Ik ken iemand die op een school meegelopen heeft bij wiskunde om erachter te komen of lesgeven een leuke omschakeling zou zijn.
Bij 1 van de jongens (allemaal met fanny pack om) kwam de gedachte op bij mijn kennis: die kan het wel als er maar op een andere manier uitleg gegeven wordt.
Dus de uitleg aan gepast naar de verkoop van sos en gemeld dat hij toch niet wilde dat zijn klanten in de toekomst hem een oor aannaaien omdat hij niet kan rekenen?
Toen viel het spreekwoordelijke kwartje en ineens begon hij sommen te maken.
Heel goed en juist.
De meest voor de hand liggende maatregel is de kwaliteit van het onderwijs verbeteren.
Niet de organisatie van het onderwijs veranderen. Daar verdienen consultants geld aan, maar kinderen hebben er niks aan.
Kinderen hebben baat bij goed onderwijs door goed opgeleide leraren.
Dit is inderdaad typisch NL: gewoon symptoombestrijding (met idealen) i.p.v. gedegen onderzoek doen naar oorzaken.
De laatste drie zinnen zijn heel mooi, vind ik. Bijna niets aan toe te voegen, behalve een '(weer)' tussen 'onderwijs' en 'veranderen', oftewel na 'veranderen'. Weet niet waar dat (weer) moet staan, dus.
Het grootste verschil tussen VWO en VMBO scholieren is niet intellect, maar motivatie en houding.
Ga eens kijken waar meisjes zich het schaarst kleden. Waar het meest gerookt wordt. Waar leraren zich bedreigd voelen.
Finland is zo'n land met inclusief onderwijs tot je 16de. De meest debiele kinderen ook in de klas. Ze deden het goed maar zakken sinds de invoering ervan steeds verder weg internationaal. Er wordt overmatig veel besteed om probleemkinderen te helpen. Helaas trekken die de anderen naar beneden en krijgen echt slimme kinderen geen inspiratie op school.
Toch zou ik het totaalplaatje willen zien. Zijn de klassen in diezelfde 'verbeterslag' groter geworden?
Is maar een onderbuikgevoel, maar ik zou verwachten dat als je 96 kinderen spreidt over inclusieve klassen van 16, het algemene niveau van alle leerlingen (gemiddeld) meer vooruit gaat dan wanneer je ze in meer homogene klassen van 32 zet.
Ook interessant om dan te zien wat er gebeurt met homogene klassen van 16, overigens.
Maar ja, dat zou een serieuze investering in onderwijs vergen, en wij besteden het geld liever aan nieuwe gebouwen en consultants die de meest recente 'vernieuwing' moeten begeleiden.
Ja daaag, dadelijk gaan ze MBO'ers ook nog studenten noemen... Ohw wacht..
www.mr-online.nl/mboers-zijn-straks-s...
Ik heb HBO en WO gedaan; HBO noemde ik altijd 'naar school gaan'; WO noemde ik studeren. Onlangs hoorde ik dat iemand van kortjarige MBO-opleiding meer verdient dan ik, dat motiveert mij om minder te gaan doen.
Alsof HBO-ers "studenten" zouden zijn, het idee alleen al...
Vroegah. Mijn vader moest een toelatingsexamen maken voor de HBS. Dat was nog geen kattenpis, menig VWO-4 leerling zou er niet voor geslaagd zijn. De CITO-toetsen zijn een bijzonder goede leidraad voor de schoolkeuze en in combinatie met het oordeel van de leerkracht zit men er zelden naast. Vaak echter drukken ouders een hogere schoolkeuze door dan de leerling aankan en dat gaat dan vaak mis.
Verder zie ik niet in waarom een voortzetting van de lagere school met nog een paar jaar, zoals in de VS de Junior High School bijvoorbeeld erg nuttig is, zowel niet voor de minder handige leerlingen als de meer begaafde. Wat wel jammer is, dat de VMBO ooit is verzonnen. Kinderen met een praktischer inslag de kans ontnemend om reeds eerder die kant op te gaan en ze te pesten met nog een paar jaar theoretische ellende.
Eens, niks mis met kinderen van 12 die beginnen met oriëntatie om een vak te leren waarbij met de handen gewerkt wordt.
Velen zullen er baat bij hebben.
En nee dat is geen kinderarbeid, dat is mede ervoor zorgen dat kennis overgedragen wordt op de jongere generatie.
Nooit gedacht dat het nog eens zou gebeuren, maar ik ben het hierin met u eens.
@Sjeintje | 22-08-22 | 10:10:
Kwam helaas allemaal voort uit het PvdA idee dat arbeiderskinderen verlicht moesten worden middels meer theoretisch en breed georiënteerd onderwijs. Een misvatting denk ik, want nu zie je hoeveel tekorten we hebben in de praktische beroepen, waar mooi werk is en veel te verdienen valt.
@Beste_Landgenoten | 22-08-22 | 10:17:
Nou precies dat.
Laat ze dat terugdraaien, zoveel kinderen die ongelukkig op school zitten en daardoor meer kans hebben een ander 'verkeerd' pad te volgen door o.a. verveling.
Niet elk kind is geschikt om in de banken door te brengen.
@Partij v/d Paashaas | 22-08-22 | 10:13: tot mijn niet geringe verbazing geldt dat ook voor mij..
Ben het een keer volledig met u eens!
Mijn moeder ging naar de HBS, waar de docenten allemaal gestudeerd hadden en in veel gevallen tevens gepromoveerd waren
Zelfs professoren gaven er les, wat een fantastisch schoolsysteem moet dat geweest zijn
dus moet het allemaal kapodt. En zie wat we er sinds de Mammoetwet uiteindelijk voor in de plaats hebben gekregen
Alle middenpartijen hebben dit op hun geweten, niet slechts de PvdA
Dit is in het verleden al tig keer bedacht. De middenschool, de brugklas van 3 jaar...eens in de zoveel tijd plopt dit weer op.
Het is totaal nutteloos. Ook voor die wat minder getalenteerden. De teloorgang van het vroegere praktische onderwijs is jammer. Wie handig was kon naar de LTS. Kan nu niet meer.
@Beste_Landgenoten | 22-08-22 | 09:58:
Precies. De handige slimmeriken werden toen de vakmannen waar nu zo'n gebrek aan is.
Het komt natuurlijk weer neer op het toelaten van zwakke leerlingen op hogere onderwijsniveaus. Die krijgen het op de HBO's en universiteiten weer te zwaar dus over een paar jaar moet daar alles makkelijker gemaakt worden. Resultaat is voornamelijk een nog verder gedevalueerd onderwijs en talloze mensen die weinig kunnen en weten, maar wél een diploma krijgen.
Kansenongelijkheid bestaat helemaal iet in ons land. Wél ongelijkheid in opvoeding (b.v. mensen die hun kinderen aan een taalachterstand helpen door ze in het Arabisch op te voeden), IQ, keuzen die mensen maken (rondhangen i.p.v. hard aan je ontwikkeling te werken) et cetera.
Helemaal mee eens. De sneeuwvlokgeneratie vindt alles een obstakel en wenst verlaging normen.
De befaamde zesjescultuur he
vaak nog wat extra geholpen door de eisen weet wat verder te verlagen
Het is mij niet duidelijk wat Ronaldo/Geenstijl tegen het huidige selectiesysteem hebben. Naar mijn mening is 12 jaar een prima leeftijd om te bepalen wie er geschikt is voor VWO / HAVO / MBO. Uitzonderingen daarop houd je altijd, maar daarvoor zijn er nog genoeg bijstuurmomenten, bijvoorbeeld van MBO naar HAVO en van HAVO naar VWO.
Een grote middelschool verplicht voor iedereen wordt een ramp, zowel voor de intelligente als voor de minder intelligente leerlingen. Rijke ouders van slimme kinderen zullen gaan overwegen hun kinderen naar een privéschool te sturen om maar niet naar die middenschool te hoeven.
misschien maar een bureautje beginnen voor bijles voor de rijken, ik voorzie gouden tijden.
@ZOMG | 22-08-22 | 10:00: Die zijn er al, in alle soorten en maten. De uurtarieven swingen inmiddels al de pan uit.
Ik zie mezelf meer als bemiddelende makelaar tussen ouders en bureaus.
Je zou ook een tussenjaar-school kunnen regelen voor de achterblijvers waar in dat jaar de achterstand wordt weggewerkt zodat ze mee kunnen met het gros van de kinderen het daarop.
@hatsikidee | 22-08-22 | 09:56
Dat is precies het idee. Je berooft alle intelligente kinderen van het plebs van de mogelijkheid op goed onderwijs, terwijl de "elite" de kinderen naar privé scholen stuurt.
De middenklasse MOET kapot.
Zou het iets met immigratie te maken kunnen hebben?
Er zitten nu kinderen in het Nederlandse basisonderwijs die geen Nederlands spreken.
Sterker nog: er zitten 'assistenten' in het basisonderwijs die geen dertig woorden coherent Nederlands bij elkaar kunnen sprokkelen. Je kinderen zullen er maar bij in de klas zitten...
Dat weten de linkse hotemetoten natuurlijk ook
waarom denk je dat Halsema heur kroost op een prive school heeft gezet ipv tussen het (meer-gepigmenteerde) gepeupel
Hoewel het voor sommigen een oplossing zou kunnen zijn (ik ken ook de nodige mensen die het traject LTS - MTS - HTS - Uni - promotie hebben gedaan, erg knap) denk ik dat het in het algemeen een slecht idee gaat zijn. Domme kinderen slimmer maken door ze bij slimme kinderen te zetten gaat (meestal) niet, slimme kinderen dom maken daarentegen lukt wel.
Zo is dat. De lat telkens lager ipv hoger leggen zodat iedere leerling het VWO kan 'halen'
ondergraaft de waarde van het onderwijs al enkele decennia
Wat voor kansen? Bij veel bedrijven moet je alsnog verschillende testen doen zoals bijvoorbeeld voor: persoonlijkheid, drijfveren/motivatie, iq etc. Of gaan we selecteren op basis van kleur en afkomst?
Je komt zonder je "HBO" vinkje in je CV niet eens bij jouw "alsnog" uit. Dan ben je al afgevallen.
@HGL | 22-08-22 | 10:40: En terecht. Als je niet eens de moeite hebt genomen om een hbootje af te ronden, waarom zou iemand dan extra tijd moeten investeren om jouw karige CV te beoordelen?
Het ideaalbeeld van socialistische wereldverbeteraars is simpelweg iedereen even weinig kans.
Mijn kinderen zijn op de (openbare) basisschool al genoeg afgeremd geweest door alle AZC kindjes en andere achtergestelde. Gelukkig nu op goed middelbaar onderwijs en floreren ze. Nooit gedacht dat ik mijn kinderen naar een christelijke school zou brengen maar helaas blijkt dat de beste manier om talent niet te doen verdampen.
Dit dus.
De gereformeerde school is kut qua godsdienst maar ze leren er tenminste nog es wat.
Kansenongelijkheid valt reuze mee in Nederland, met name omdat het onderwijs nog steeds heel betaalbaar is en van redelijke (maar wel al jaren dalende) kwaliteit.
Hoewel het natuurlijk wel een enorme kansenhandicap is als je thuis wordt opgevoed met middeleeuwse cultuurdenkbeelden.
Dat is geen kwestie van kansenongelijkheid, maar van ouders die je ontwikkeling frustreren en je daarmee van een aantal kansen beroven.
REAGEER OOK