achtergrond

Geenstijl

N=1 professors weer massaal boos over plan voor uitstel scheiding tussen vwo, havo en vmbo

Follow the science maar niet te veel aub

Zucht. Een beter voorbeeld van de stelling dat vrijwel alle 'opiniemakers' (wij durven te wedden: voor het einde van de week ten minste vijf columns van auteurs met 0 onderwijservaring over dit onderwerp) niets meer doen dan hun eigen onderbuikgevoelens rationaliseren, en bovengemiddeld vaak sociaal onaangepaste types zijn met een doodsangst voor mensen uit een ander sociaal milieu, kun je je eigenlijk niet wensen. De kansenongelijkheid in het Nederlandse onderwijssysteem is de laatste jaren (niet in de laatste plaats dankzij "onderwijs"-partij D66 en de PvdA) gegroeid en de meest voor de hand liggende maatregel om daar iets aan te doen is ophouden met het extreem strenge selectiemoment bij de overgang van de basisschool naar de middelbare. Dat is dan ook precies wat staatssecretaris Wiersma aankondigt te overwegen. Maar de 'vibe' (ook, of vaak zelfs: juist, bij zogenaamde progressieven) is dat dit heel erg vervelend gaat zijn voor zielige vwo-kinderen omdat die nu niet meer beschermd worden tegen die verschrikkelijke vmbo-leerlingen. Alsof basisscholen de absolute hel zijn en categorale gymnasia het paradijs. Alsof het ontnemen van kansen voor kinderen die het al lastig hebben een noodzakelijk kwaad is en ze in andere landen allemaal gek zijn. Alsof een van de grootste problemen in onze maatschappij niet juist is dat die op allerlei mogelijke manieren meer en meer ingericht lijkt te zijn voor hoogopgeleiden. Alsof, als het puntje bij paaltje komt, 'die mensen' uit 'wie zijn die mensen' allemaal in hun eigen sop gaar kunnen koken.
PS: Wij snappen niet helemaal wat het omvormen van de eindtoets in een doorstroomtoets nu gaat betekenen. We hopen dat de toets, ondanks het eufemisme, weer wat belangrijker wordt gemaakt door hem in februari i.p.v. april af te nemen. Want zo'n objectieve toets is ook een uitstekend middel tegen subjectieve oordelen die voor extra ongelijkheid zorgen.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Feynman en/of Feiten – Lerarentekort

1 op de 10 leerkrachten ontbreekt, Amsterdam & Almere het hardst getroffen

@Feynman | 07-10-23 | 20:00 | 142 reacties

Feynman en/of Feiten – Gaat u voor de klas?

Leuk hoor, dertig kinderen in twintig niveaus in de klas. De ene heeft het boek in vijf minuten uit, de ander doet het niet open.

@Feynman | 01-02-20 | 20:02 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.