Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - Communisme is terug

Sassen ziet het somber in

Met voedselprijzen die 11% zijn gestegen en een jaarlijkse energierekening die gemiddeld 5000 euro hoger uit gaat vallen, zitten vele consumenten in de val. Nu de Nederlandse burger afstevent op een ongekende crisis, is het zwartepieten (of zoals mijn zoontje het zo lief zegt, Schwarzer Petaaahr) begonnen. Politici en hun profiteurs adviseurs vallen over elkaar heen om alles af te schuiven op het kapitalisme en ze schreeuwen in koor dat de overheid hard moet ingrijpen door winsten af te romen en prijsplafonds in te voeren. En zo glijden we nog verder af naar het communisme.

Het lijkt wel een soort virus net als wokeism (links en woke gaan vaak hand in hand, in den beginne); overal ter wereld komen ultra linkse ideeën in schwung (kijk maar even naar Zuid-Amerika). Dit gedweep met communisme heeft alles te maken met de huidige stand van zaken in de wereldeconomie.

Al jaar en dag heeft het schuldgedreven economische systeem veel groei gebracht en relatief veel welvaart voor steeds meer mensen, maar het probleem met geleend geld is dat het moet worden terugbetaald, met interest. Dus als de schulden worden aangewend voor frivole consumptie en/of slechte investeringen, dan komt er een moment dat de schulden niet meer terugbetaald kunnen worden en dan valt het kaartenhuis in elkaar. Het grootste gedeelte van de welvaart die was gecreëerd, blijkt dan een luchtspiegeling te zijn geweest.

Een dergelijke ineenstorting gebeurde bijna in 2000/2001, maar toen kwam Greenspan van de Fed de boel redden. Resultaat: nog meer schulden. Toen kwam 2008 en wederom was het de Fed (onder leiding van Bernanke) die de boel kwam redden. Resultaat: nog meer schulden. Toen kwam Corona en wederom nam de Fed (en de overheid) het voortouw om alles en iedereen uit het slop te trekken. Resultaat: nog meer schulden. Schulden maken om een schuldencrisis op te lossen; dat wordt over 100 jaar (hopelijk) de nieuwe definitie van waanzin in de Dikke van Dale.

U begrijpt, de centrale banken, onder de leiding van de Fed, staan aan de wieg van deze crises. Maar dat is maar de rechterhand; de linkerhand is de overheid. Nu kan u wellicht denken: “maar, Sassen, men zegt toch dat centrale banken onafhankelijk zijn?”, maar die onafhankelijkheid is maar een dun laagje chroom op een pakketje schroot. Kijk maar naar de benoeming van Klaas Knot, het positioneren en daarna wegwerken van Axel Weber, en zo verder. De centrale bank en de overheid zijn één en hetzelfde en het narratief van onafhankelijkheid is puur keeping up appearances.

Dus de rol van centrale banken is nu min of meer duidelijk (zo niet zie o.a.  hier, hier, hier, hier, hier, hier, en hier), maar wat hebben de overheden dan gedaan? Zij hebben loonmatiging gebezigd, schulden fiscaal aantrekkelijk gemaakt en sparen juist fiscaal afgestraft, arbeid zwaar belast, immigratiepoort wijd open gezet, het bouwen van huizen extreem moeilijk en duur gemaakt, sancties op Rusland afgekondigd, importverbod op Russische kolen afgekondigd, een overhaaste transitie naar groene energie afgedwongen (betrouwbare energiecentrales gesloten), de boeren het leven onmogelijk gemaakt en daarmee de voedselproductie in =gevaar gebracht, investeringen in fossiele energie ontmoedigd, niet effectieve lockdowns ingesteld (en dus aanvoerlijn problemen veroorzaakt), en zo kan ik nog wel even doorgaan maar mijn komma’s zijn op.

Het zijn de centrale banken en de overheden die de opeenvolgende crises hebben veroorzaakt, welke zich nu culmineert in onze huidige nachtmerrie. Het heeft ook niks met kapitalisme van doen (wel met kleptocratie/cronyism, of hoe je dit systeem ook wil noemen, maar niet kapitalisme).

Ik heb dan ook met enig chagrijn kennis genomen van deze tweet van Kwint:

Social

De SP’er onderschrijft een diagnose dat de inflatie door de vrije markt komt en dat ingrijpen in de prijsvorming door de overheid de oplossing is. Dat hebben ze in Venezuela namelijk ook zo goed gedaan of zo iets… Maar dat een SP’er hopeloze communistische ideeën bezigt, mag geen verassing heten, maar hij staat niet alleen. En dan heb ik dus niet exclusief over mensen uit de ultra-linkshoek; Martin Koolhoven, Talitha Muusse, Ton F van Dijk, Floor Bakhuys Roozeboom bezigen ook dit soort gedachtes. In Spanje hebben ze al een wet aangenomen om de gasprijs te begrenzen en in Italië en Griekenland denken ze er ook over na. Deze landen hebben ook bij de EU gelobbyd om prijscontrole op EU-niveau in te voeren. Het is frappant hoe politici en panikerende burgers zo snel vallen voor communistische hubris; de wetenschappelijke literatuur over prijscontroles is eenduidig, het werkt averechts.    

Ik sta nu natuurlijk tegen de wind in te pissen, want iedereen is boos, bang en bezorgd, dus zoekt men makkelijke manieren om het “op te lossen”. Maar die makkelijke manieren zijn er niet. Eerst moeten de oorzaken worden onderkent en aangepakt: monetair beleid moet weer terug naar de leest, overheid moet inkrimpen, belastingen moeten omlaag, bureaucratie moet verdwijnen, en vrijheid moet omhoog.

Echter, dit betekent wel dat veel schulden (en dus bezittingen) in rook op zullen gaan. Maar het gekozen pad om de catharsis maar te blijven uitstellen, leidt niet alleen tot een disproportioneel hogere financiële eindrekening (die met name de jongere generaties hard zal raken), maar ook tot een grotere kans op sociale ongeregeldheden.

Die koerswijziging zal er dan wel komen in die onrust, maar koerswijzigingen in turbulente tijden zijn vaak zelden goed (van de regen in de drup). Het is dus zaak dat er, en ik krijg het zowat niet uit mijn strot/pen, gepolderd gaat worden. VVD, D66, CDA, en CU (en PvdA en GL) houden dit al jaren tegen door alles en iedereen uit te sluiten; zelfs hun eigen achterban wordt vaak compleet genegeerd. Het zijn, zoals eerder beschreven, een stelletje regenten geworden met nul gevoel voor wat er leeft onder het volk en met nul kennis van zaken.  

Hierdoor is Nederland flink gepolariseerd (geldt ook voor andere EU landen overigens). Dit maakt een electorale overwinning van links of rechts problematisch, want bijna 50% van electoraat wilde wat anders en zal zich verzetten. Er zal niet worden toegegeven en de politieke agenda zal dan met steeds meer dwang gaan plaatsvinden. Daarom is de oplossing nu niet op rechts of links te vinden.

Om brede steun te verkrijgen, zal er één gezamenlijk beleid moeten worden geformuleerd. Hiervoor zullen de “vertrouwde” gezichten wel eerst het veld moeten ruimen, anders zal er niks veranderen. Ook zou een akkoord voorgelegd moeten worden per referendum, om zo zeker van te zijn dat de plannen goed zijn, goed worden uitgelegd aan en gedragen door het electoraat.  

Dus zelfs ik zie in dat een verre van optimaal polderakkoord zowat het enige is wat ons van dat zelfdestructieve pad kan afhouden. Maar allicht pis ik ook in dezen tegen de wind in; is er ten minste één persoon die er een warm gevoel aan over houdt.    

Reaguursels

Inloggen

De oplossen komt zodra mensen zien wat ze werkelijk voor een product of dienst betalen, dus rekeningen en aankoopbonnen dienen tevens (wettelijk verplicht) de grondstof prijs en winst aan te geven. Stel, u koopt een blikje cola voor € 2,50 en de grondstofprijs bedraagt 0,05 ct. en de winst is € 2,- dan weet u waar u aan meebetaalt. Dit realiteitsbesef hebben we nodig in een nieuw uit te vinden economie: transparantie in financiën.

Unsinkable-Sam | 22-08-22 | 03:41

Van Saxofoon SexLoos weet wederom noch van de klepel noch de klok,
Iets met geen universitaire studie, maar Luzac en Nijenrode: zijn vaderj kocht daar zijn diploma,
hier lees je waarom ik dit zeg, (en meneer dubbele naam niet)
de Nederlandse burger betaald de hoofdprijs voor gas!
1) de basisprijs is standaard te hoog,
2) de energiebelasting is te hoog,
3) de btw over 1) en 2) is te hoog, bovendien: btw over belasting?! Wat?!?
4) klimaatfondsdingestransitieheffing: nòg meer geld naar rutte, en dat geld verdwijnt in alles, behalve in klimaat

Analia von Solmsch | 22-08-22 | 02:20

Soms zijn kapitalisten ook wel een beetje sociaal. Ze doen graag aan winsten privatiseren en verliezen socialiseren.

jhverhaegh | 22-08-22 | 02:19 | 1

Dat.

Analia von Solmsch | 22-08-22 | 02:37

Echt iets voor de SP, zodra een bedrijf winst maakt, veel winst maakt dan moet er afgeroomd worden in de vorm van belasting. Is de SP er dan ook voor dat zodra een bedrijf veel verlies maakt dat bedrijf te compenseren in de vorm van belasting retour? Dus geen verlies verrekenen met een toekomstige winst maar gewoon geld terug geven, lijkt mij wel zo eerlijk dan! Zum kotzen die communisten …

Rdock | 21-08-22 | 23:19 | 2

Houd toch op met je zum kotzen.Je doet net alsof er nog nooit winst is gemaakt. Sinds jaar en dag worden er megawinsten gemaakt over de rug van de normale mensen c.q. arbeiders. Jij moet kotsen van communisten. Ik moet kotsen van neo liberalen en in het bijzonder van jouw mening.

seasicksteve | 21-08-22 | 23:46

De overheid heeft menig bedrijf overeind gehouden met belastinggeld. Niet alleen hier maar ook notabene in de States tijdens de bankencrisis. Want zo rollen de neo-liberalen. Je mag je nergens mee bemoeien als overheid, tot het verkeerd gaat. Dan moet je geholpen worden. En het is precies daarom dat neo-liberalisme en marktdenken één grote leugen is.

Bigi Bana Boy | 22-08-22 | 00:28

Ik koop een zak van 500 waxinelichtjes, kom ik lachend de winter mee door. En anders, bij de oude Amerikaanse basis liggen alweer een paar honderd gekapte bomen voor de biomassa, daar moet ik er nog eentje zien te joepsen, missen ze vast niet.

Stonecity | 21-08-22 | 23:13

"Maar allicht pis ik ook in dezen tegen de wind in; is er ten minste één persoon die er een warm gevoel aan over houdt" Waarom zou de rest van de bevolking met de wind meepissen denk je...?

johnyl | 21-08-22 | 22:37

Leen veel geld in een hypotheek, over 20 jaar krijg je het kado.

Ray Skak | 21-08-22 | 22:19 | 1

Met deze inflatie wel ja.

Rdock | 21-08-22 | 23:22

- wrong topic -

Beste_Landgenoten | 21-08-22 | 22:07 | 1

Oh sorry ‘wrong topic’

Rdock | 21-08-22 | 23:24
-weggejorist-
cugel | 21-08-22 | 22:04 | 14
▼ 14 antwoorden verborgen

Niet kapitalisme an sich, maar het neo-liberalisme en het marktdenken is een dwaalleer
dat alles kapot gemaakt heeft. Ik ben absoluut niet links maar loop o.a. hier op GS niet voor niets al jaren tegen te hoop. Kapitaal kent geen moraal en daarom moet het geleid en gestuurd worden. Wat we nu hebben is een bedrijfsleven dat enerzijds alle vrijheid wil en anderzijds staatssteun als het tegenzit. Ik geloof helemaal niet in die marktdogma’s en dat heeft niks met communistisch te maken. Voor mij gaan de belangen van de volksgemeenschap boven die van individuen als investeerders en ondernemers. Eerst het algemene belang en dan dat van jou. Bovendien willen bedrijven helemaal geen concurrentie. Genoeg voorbeelden van prijsafspraken en kartelvorming. Niet het kapitalisme maar het liberale marktdenken moet naar de vuilnisbelt.

Bigi Bana Boy | 21-08-22 | 21:52 | 4

Neoliberalisme is idd een “frame”, maar tegelijkertijd een goed handvat om alles van waarde uit te drukken in geld en daar beslissingen en beleid op te maken. Gevolg is dat zaken met intrinsieke waarde dat zich niet in geld laat uitdrukken langzaam verdwijnt uit de cultuur en het straatbeed. Onze stad had drie zwembaden, nu nog maar één. Op de gronden van deze voormalige zwembaden staan dure vakantiehuisjes. Een publiek goed heeft plaatsgemaakt voor een commercieel iets.

Dr.Platypus | 21-08-22 | 22:14

@Après toi | 21-08-22 | 22:04: Zie mijn uitleg hieronder. Zeer verhelderend.

Zapata10 | 21-08-22 | 22:23

@Dr.Platypus | 21-08-22 | 22:14: Zwembaden zijn erg duur in onderhoud, want hoge energiekosten. En de tijd dat iedereen met mooi weer naar zo'n bad ging, ligt ook al lang achter ons.

Après toi | 21-08-22 | 22:24
▼ 1 antwoord verborgen

Gas word op termijn ingekocht. Dat betekent dat het gas wat in december en januari afgenomen gaat worden door de Essent's en de Eneco's, nu al betaald is. Als iedereen in de wintermaanden in de kou gaat zitten, en daar lijkt het nu al op, dan blijven de leveranciers met niet afgenomen contracten zitten.
Die gas contracten gaan de spotmarkt op, de prijs zal wel weer zakken in die maanden.

hotnot | 21-08-22 | 21:44 | 3

Dat denk ik alleen van niet, omdat de Duitsers waarschijnlijk ons gas gaan hamsteren.

Alexander des Burgus | 21-08-22 | 21:47

@Alexander des Burgus | 21-08-22 | 21:47: Duitsers krijgen er zelfs subsidie bij. Vertrouw de ratten niet !!!

geenhakbar | 21-08-22 | 22:42

Ja zeker, blijf maar geloven dat de prijs daalt.
They will find a way to keep this profit machine running.

Aipon | 22-08-22 | 06:05

Een overheid die z'n kerntaken verkloot is het niet waard om vertrouwd te worden.

Cor Netto | 21-08-22 | 21:40 | 1

Geldt dat niet voor elke overheid?

intrigant | 21-08-22 | 22:37

Het neoliberale idee over de vrije markt is een gevaarlijk luchtkasteel. Er bestaat niet zoiets als de vrije markt in een wereld vol opportunistische egoïsten met politieke en financiële macht die daarmee voortdurend de boel manipuleren. Zoiets als de vrije markt bestond niet, bestaat niet en zal ook in de toekomst waarschijnlijk niet bestaan. Er bestaan vooral machthebbers en velen die daar de pineut van zijn of worden. Ik zie neoliberalisme en communisme als de twee zijden van dezelfde medaille.

Vuurspuger | 21-08-22 | 21:33 | 11

@Après toi | 21-08-22 | 22:26: Energie. Vroeger kreeg je had en licht van één enkel gemeentelijk of provinciaal energiebedrijf. 24x7 tegen een schappelijke prijs. Werkte prima. Maar dat kon natuurlijk niet volgens de liberale kerk. Privatiseren maar. Waarom is mij tot op de dag van vandaag een raadsel. Oplossing voor een probleem dat ik niet had.

Bigi Bana Boy | 21-08-22 | 23:06

@Bigi Bana Boy | 21-08-22 | 23:06: had=gas

Bigi Bana Boy | 21-08-22 | 23:07

@Bigi Bana Boy | 21-08-22 | 23:06: Is een interessant voorbeeld. Ander voorbeeld: de PTT.

Après toi | 21-08-22 | 23:47
▼ 8 antwoorden verborgen

De kredietbubbel van 2008 is eigenlijk nooit aanleiding geweest om de financiële wereld in het gareel te krijgen. Dat is wat er toen niet is gebeurd, en politici hebben zich laten inpakken door nooit vertoonde rentes als oplossing toe te staan. Dit ten koste van wederom een enorme kredietexpansie.

Uiteindelijk moet de megalomane schuldenberg terug naar een houdbaar niveau. Dat betekent gewoon gedeeltelijke kwijtschelding en de hamvraag is natuurlijk: wiens schuld moet worden verlicht? Daarmee ook de vraag: wie krijgt zijn uitgeleende geld (deels) niet terug?

Voor wie mijn plempsels volgt andermaal: dezelfde grote krachten die in 2008 wisten te voorkomen dat de politiek hen zou aanpakken hebben nu belang bij al die crises. Kijk gewoon wie er wél beter wordt van klimaat, corona, Oekraine enz. En onze politici werken daar wéér aan mee, net zoals in 2008.

Veel mensen zien dit niet of kunnen het niet geloven. En voelen zich mentaal beter bij de angstporno die klimaclowns, virusdominees en oorlogshitsers uitbraken. Helaas.

Lopendbuffet | 21-08-22 | 21:29

Ik vertrouw op de Amerikanen.
Als Europa communistisch wordt, komen de Amerikanen ons bevrijden.

Ruimedenker | 21-08-22 | 21:26 | 2

Ik vertrouw op de voormalige oostblok landen, die weten wat voor ellende dat is en dat ze de EU in de gaten houden.

ChalinaRosa | 21-08-22 | 21:40

Cuba is communistisch geworden doordat de Amerikanen het prima vonden dat machthebbers onder leiding van Batista de maffia ruim baan gaven op het eiland.

Rhenium | 22-08-22 | 00:16

De notie dat we afstevenen op een mondiale ineenstorting is geen openbaring mocht dat de kern van bovenstaand betoog zijn. Op dat besef ben ik al een tijd geleden gestopt met werken en besloten er van te genieten zolang het nog duurt. Iedere blinde kon zien dat we in een vlucht na voren zijn beland, we graven ons dieper en dieper in de shit. Met zaken alsnog terugdraaien zijn we het point of no return al lang gepasseerd. Het is niet meer de vraag of maar hoelang nog.

Fark Mutte | 21-08-22 | 21:19 | 1

Sassen is nog optimistisch….

Fark Mutte | 21-08-22 | 21:22

Ach, investeren in energiecentrales en oliebronnen is weer helemaal hip. Golfbeweging.

Hadena | 21-08-22 | 21:12 | 1

Kerncentrales. Das de beste investering. Fuck poetin en mbs.

BoerKoekoek | 21-08-22 | 21:14

Bureaucratie moet gehalveerd worden per 2030. Hoe meer (Eu)ambtenaren en politici bureaucratie uitstoten, hoe meer het leefklimaat en sociale milieu wordt aangetast. We zien een drastische afname van vrijheden en besteedbaar inkomen.

We moeten dus de uitstoot van de bureaucraten per 2030 halveren: helft vd de Eu ambtenaren en politici afschaffen, het budget halveren en het initiatiefrecht van de EC afschaffen.

Tee Of Cup | 21-08-22 | 21:12

Leuke cartoon " He did it."
Het andere krijtje had terug moeten zeggen "It's Putins fault."

funda | 21-08-22 | 21:10

Het was niet de vrije markt die besloot een proxy-oorlog en boycot tegen Rusland te gaan voeren toch? Dat was toch echt de overheid, vanuit een nieuw communistisch conceptje genaamd de EU.

BoerKoekoek | 21-08-22 | 21:09 | 1

Ja dat was de EU. En diezelfde EU zal stappen moeten zetten om die boycot te stoppen. En dat kan alleen als er langlopende nieuwe contracten met Rusland worden afgesloten. Rusland levert niet meer zoals voorheen als de EU blijft vasthouden aan een stop op duurzame energie per 2030. De eis zal dus zondermeer langlopende contracten zijn. En dat is m.i. goed omdat dan de energietransitie op een stabiele en goed functionerende manier vorm kan krijgen.

ChalinaRosa | 21-08-22 | 21:51

Voor de veronderstelling dat een echt 'vrije' markt goed werkt voor den burger, is geen enkel bewijs.
Overigens zoeken we oorzaken bij falende politici en falend beleid, maar de dieper liggende oorzal is dat de wereld in rap tempo minder leefbaar wordt door overbevolking en opwarming. En dat zal de komende decennia of honderden jaren alleen maar versnellen.
Elk land probeert zijn ark met onderdanen op de storm varende te houden. De storm wordt steeds heviger. Wie houdt het langste vol? De onderdanen worden bois, bang, sommige kapiteins zijn incapabel. Maar de storm wordt steeds heftiger en uiteindelijk vergaat elke ark met man en muis. We hebben als menaheid nog maximaal 100 jaar.
En dan, over miljoenen jaren, evolueren nieuwe soorten.

zeeman73 | 21-08-22 | 20:58 | 7

@Beste_Landgenoten | 21-08-22 | 21:57: over geen enkel benul gesproken BL, jij weet vast wel hoeveel koper, zilver, lithium, nikkel, etc er nodig is voor de groene plannen van de thunberg volgers, en hoeveel we de komende decennia maximaal uit de grond kunnen halen? De politiek heeft decennia nodig om vergunningen af te geven voor het opzetten van nieuwe mijnen. Ook is mijnbouw zeer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Om nog maar te zwijgen over het vijandige klimaat richting mijnbouwbedrijven. Je investeert geen 10 miljard als de kans groot is dat een socialistenclub alle winst komt stelen. De energietransitie gaat niet even snel, zelfs niet als alle D66ers meegaan in het wensdenken.

intrigant | 21-08-22 | 22:52

@Beste_Landgenoten | 21-08-22 | 21:57: Over welke grondstoffen heb je het BL? En welke milieuschade? Want de grote schoonmaak door de erfenis van de industriële revolutie hebben we al heel wat jaartjes achter de rug. Tata steel is een grote smeerpijp en het is bizar dat dit anachronisme bestaat. Maar verder?

dijkbewaker | 22-08-22 | 00:00

@Beste_Landgenoten | 21-08-22 | 21:57: Uw redenering volgend zou inhouden dat iedere vrouw die een kind baart direct wordt aangeslagen voor de kindervervuilingsbelasting.

Rhenium | 22-08-22 | 00:20
▼ 4 antwoorden verborgen

Als het verschil tussen Haves and Have nots te groot worden, stort de democratie in. Heeft niks met communisme van doen, wel met de introductie van het Anglo-amerikaanse denken versus het Rheinlandse denken, zo mid jaren 90.

Jan Lange3373 | 21-08-22 | 20:56 | 3

Maar waarom dan?

theo-is-dood | 21-08-22 | 21:14

@Zapata10 | 21-08-22 | 21:29: Ik gok de periode na WO-2. Toen begonnen we vanaf de puinhopen. Voordeel is dan dat er veel laaghangend fruit kan worden geplukt. Maar ik zoek het op.

Après toi | 21-08-22 | 22:07

En verwar niet de beeldtaal met wat er echt gebeurd.

Bijvoorbeeld is Noord Korea niet communistisch, zoals al die andere experimenten is dat mislukt, het gaat alleen om het organiseren macht en geld voor een kleine elite, de bevolking wordt aan haar lot over gelaten. De rest is theater.

Het is dus een mislukt primitief soort kapitalisme, met een weerloze bevolking als bezit.

Maar gek genoeg, is dat een 'kapitalistische' voorbode voor ons allemaal als we niet oppassen?

AdvocatusDiaboli | 21-08-22 | 20:35

Men wil price caps omdat men bang is voor massaal rellende burgers. Liever het probleem van morgen oplossen, dan nadenken waar die oplossing overmorgen toe leidt.

Allemaal | 21-08-22 | 20:24

Maar wanneer en op welke wijze komt de echte implosie, vraag ik mij dan af. Dat zal men gereguleerd moeten gaan doen, maar hoe? Met name doel ik dan op de huizenmarkt, ik zie het wel wat er gebeuren gaat, maar interessant wordt het.

GKJP | 21-08-22 | 20:23 | 4

Ik hoop dat het zelf bouwen nog verder loskomt van de alomtegenwoordige regelstroop.
Dat zal ook wel moeten, want de ambtenarij is onbetaalbaar geworden.

funda | 21-08-22 | 21:20

Oorlog!

zeeman73 | 21-08-22 | 21:40
▼ 1 antwoord verborgen

Met aandelen schuiven en investeren maak je geen product.
Je maakt geen eten, werkt niet op de IC, je geeft geen les, repareert geen auto's.
Je schuift alleen met geld.
Dus het is per definitie leechen, aftappen en afromen, van waarde door werk dat door anderen wordt gedaan.

Vroeger had je daar een Nationale Investeringsbank voor.
Het werd in 1945 opgericht door de Nederlandse regering als Herstelbank door langlopende leningen te verstrekken en in ondernemingen te participeren.

Dat had geen ander belang dan een Nederlands belang.

Nu hebben we geen land met een bank, maar een bank met een land.
En die financiële diensten richten zich niet meer op het landsbelang. Er zijn andere grotere belangen. En die gebruiken de bevolking.
De bevolking heeft alleen de democratie om zich te beschermen. Maar die wordt belobbyd.

Toen types als Reagan en Thatcher ook nog alle beveiligingsmaatregelen weghaalden, ontstond een schijn-succes, een zeepbel, en dat uiteindelijk stuk in een bankencrisis.
Niks mis met lekker veel poen, maar wel even in de gaten houden, ten koste van wie precies.

AdvocatusDiaboli | 21-08-22 | 20:23 | 3

Weinig duiding in dit verhaal.

donkieshot | 21-08-22 | 20:53

Neem dit bedrijfje in de medisch-technologische sector: recodetx.com/

Wat is nou het probleem als dat bedrijf aandelen uitgeeft aan pensioenfondsen, beleggers en banken? Om een financieel riskant nieuw medisch product te ontwikkelen.

Juist door aandelen uit te geven kan Jan Modaal, rechtstreeks of via z’n pensioenfonds ook meedoen.

theo-is-dood | 21-08-22 | 21:27

En wie denk je dat al die bedrijven geld geven om uberhaupt te starten? Deze bedrijven maken inderdaad geld met geld, maar met dat geld kunnen anderen weer dingen doen. Vooralsnog is het kapitalistisch systeem nog steeds de beste manier om collectief de bevolking meer vermogen te laten vergaren. In China zie je steeds meer speciale economische sectors zoals Shanghai, Shenzhen en Hong Kong zijn daarvoor goede voordelen. In Shri Lanka ging meer een paar jaar geleden naar een communistisch achtig model en daar staat een burger oorlog op uitbreken omdat de overheid teveel reguleert zodat de vrije markt niet kan werken. Big government heeft nog nergens ter wereld gezorgd voor meer welvaart, inkomen en/of vermogen.

Banken nemen amper risico, want zij moeten denken aan de solvabiliteitsratio. Als jij een idee hebt om een EV bedrijf te starten lacht je account manager bij de Rabo, ABN of ING je keihard uit, investeringsmaatschappijen kijken serieus naar je bedrijfsplan, doen vaak wat wijzigen, stellen milestones en per milestone zijn zij bereid om in je bedrijf te investeren. Uiteraard zit er wel een keerzijde aan deze vrijgevigheid, want zij zullen het grootste deel van je winst opslokken om hun investeringen terug te verdienen (met rente).

Wil je een kroeg beginnen. Heineken en Grolsch leggen zonder knipperen zomaar het geld neer zodat je het pand kunt kopen/huren, inrichten en zij zorgen ervoor de bier installatie. Uiteraard zal de bier producent meer aan jouw kroeg verdienen dan jij hardwerkende barman, maar ondertussen kun je wel jouw droom waarmaken. Veel kroegen halen hun 5 jarig jubileum niet en dat risico hebben ze ingecalculeerd met de kosten/rente welke ze in rekening brengen.

NIB was oorspronkelijk bedoeld voor de wederopbouw van Nederland na WWII. In 1970 is NIB losgekoppeld van de overheid en sindsdien is het een particuliere bank net zoals ING en ABN dat zijn. NIBC heeft niets meer met de Nederlandse overheid te maken. Mag ook allemaal niet meer omdat dat als staatssteun aan bedrijven zal worden gezien door de EU.

Wel de klok horen luiden, maar de klepel niet kunnen vinden!

TuurlijkNiet | 21-08-22 | 21:37

Een denkfout is dat "oude gezichten" vervangen het begin is van verandering. Er zit een systeem achter dat onafhankelijk draait van de gezichten aan de voorkant.

Zuurteregelaar | 21-08-22 | 20:21
-weggejorist-
Beste_Landgenoten | 21-08-22 | 20:20 | 1

we zijn in oorlog met een expansionistische dictator, wil ik de verwarming wel wat lager voor zetten hoor.

Zyprexa20mg | 21-08-22 | 20:18 | 2

Volgens Sassen is het een slechte - linkse - politiek dat we Russische kolen niet meer importeren. Waar zou de grens liggen denk ik dan, tussen opportunistische inhaligheid en bescherming van eigen democratische principes? Of zou die voor hem uitsluitend door geldelijke factoren bepaald worden?

Beste_Landgenoten | 21-08-22 | 21:09

"Al jaar en dag heeft het schuldgedreven economische systeem veel groei gebracht ..." Ik zou durven stellen dat het schuldensysteem weliswaar instrumenteel is geweest (om een lelijk Kaagiaans anglicisme te gebruiken), maar dat de groei maar één echte oorzaak heeft en dat is de toename van de bevolking. Daarom explodeerden de economie en de welvaart na WO II. En met elk jaar weer een groter arbeidspotentieel in het verschiet is het makkelijk leningen afsluiten.

Maar professor, waarom stokt de welvaartsgroei terwijl de wereldbevolking nog steeds exponentieel toeneemt, hoor ik u vragen? Welnu, dat verschil kan mogelijk worden verklaard doordat de bevolkingsgroei van dit moment in werelddelen plaatsheeft waar kinderen niet het best mogelijke onderwijs krijgen (heel anders dan de babyboomers in Europa en de VS destijds). Die laaggeletterde nieuwe aanwas vervangt degelijk opgeleide en ervaren mensen die met pensioen dan wel dood gaan. Dat kost per saldo welvaart maar spoort nog steeds inflatie aan. Meer monden die moeten worden gevoed die minder efficiënt (kunnen) bijdragen aan de wereldeconomie.

Professor Superhirn | 21-08-22 | 20:10 | 2

Top reaguursel!

2tribes | 21-08-22 | 20:17

Ja, daar zit veel waarheid in.

Après toi | 21-08-22 | 21:22

Peter Schiff zegt dat deze inflatiepiek slechts het begin is: zolang de overheid cheques uitdeelt en de Fed geld lenen goedkoop maakt en daar geen productie door dezelfde mensen die consumeren tegenover staat, zul je inflatie hebben. Dat anti-inflatieplan van Biden is derhalve olie op het vuur.

martn | 21-08-22 | 20:07

Als je maar lang genoeg "weg met ons" doet dan gaat het op een gegeven moment ook gebeuren. En dan ook nog even, voor persoonlijk gewin, Rusland jennen. Tja...

Leviticus_ | 21-08-22 | 20:03

Er is gezond kapitalisme, dat goed is voor de bevolking dat zich inzet en werkt,
en ongezond kapitalisme, omdat-het-kan-kapitalisme, waarbij teveel uit werkende bevolking wordt gezogen.

Er is dan geen gezonde concurrentie op basis van kwaliteit van een product of dienst, maar van ongezonde macht.
Geld wordt geregeld, zonder arbeidsvolume.
Desnoods beginnen er rechtszaken om financieel 'gelijk' te forceren. Geen gezonde concurrentie, maar valsspelen.

Niets mis met rijk zijn, hard werken, uitvinden, kansen pakken en veel geld verdienen.
Maar.
Private equity cowboys die 500 miljoen per jaar regelen doen dat niet meer door veel of hard te werken aan een product voor 50 of 500 euro per uur.
Het is geregeld.
Door geld verschuiven, een situatie te veranderen -soms destructief, iets op te kopen en door te verkopen.
En die 500 miljoen staat voor heel veel levensjaren arbeid, die uit de bevolking wordt getrokken. Het moet ergens vandaan komen.

Dan voeg je niets toe, zeker als dat regelen op een destructieve perverse manier gaat, gewoon omdat mag van de wet.
Ze kunnen een spoor van verwoesting door een land trekken, mensen leegtrekken met foute producten en dat blijven we succes noemen.
Het is ook niet voor niets die private equity cowboys het liefst onzichtbaar blijven.

Uiteindelijk moet het in dienst blijven van een land en bevolking.
Als je niet bewaakt als burger, via wetten en de democratie, verzwakt de democratie door lobby's.
Iemand moet dat verschoven geld betalen.

AdvocatusDiaboli | 21-08-22 | 19:57 | 5

Idd, het probleem is niet kapitalisme maar wel het corporatisme. Iets dat men (ook bij de overheid) vaak door elkaar haalt.

Deflatiemonster | 21-08-22 | 20:19

@theo-is-dood | 21-08-22 | 20:07:
Kijk even naar hoe de boel in elkaar zit. En waar de geldstromen lopen. Niet naar een specifiek bedrijf of de buitenkant.

AdvocatusDiaboli | 21-08-22 | 20:28

@AdvocatusDiaboli | 21-08-22 | 20:28:
Ik snap er geen snars van.
Blackrock: As a fiduciary asset manager, we invest and manage capital on behalf of our clients

Blackrock beheert geld voor cliënten. Net zoals duizenden grote en kleine vermogensbeheerders in NL, Europa of over de hele wereld

theo-is-dood | 21-08-22 | 21:34
▼ 2 antwoorden verborgen

Dan zal er voorlopig weinig veranderen ben ik bang. We hebben hoofdzakelijk keuze uit links, en links. Kijk naar de partijen die we hebben en het beleid dat ze werkelijk voorstaan. Partijprogramma's zijn waardeloze vodjes. Partijen met links beleid zijn: SP, GL, PvdD, PvdA, VVD, CDA, CU, D66, DENK, Omtzigt, de Haan, Gündoğan, VOLT en BIJ1.
Op rechts hebben we dan nog JA21, BBB, PVV, FvD, SGP en van Haga.
Ik zie er weinig perspectief in moet ik zeggen. Links is gewoon veel groter

Kopieerapparaat | 21-08-22 | 19:57 | 4

Mooie korte opsomming. Wel graag nog even hernieuwde definities van 'links' en 'rechts' erbij. Ter context-beschrijving. Denk dat een groot deel van de reaguurders bij GS van oorsprong 'links' gedefinieerd zouden zijn. Die zijn op een of andere manier omgecadt naar 'rechts' (en guur, en reactionair, en etc.).

Joyce | 21-08-22 | 20:25

Pvv is ergens ook links
Agema komt op voor de zorg
Eu uit wat is dat links of rechts?
Beetje verwarrend
Vvd praat rechts in verkiezingstijd maar hun zijn begonnen met privatisering en slechte diensten verkopen voor zoveel mogelijk geld
Meer ambtenaren,minder politie
Goedkope arbeidskrachten via constructies van een uitzend buro in oostblok
Waarbij de werknemers totaal uitgebuit worden
Dat is kapitalisme voor de 1%
En mochten er nieuwe verkiezingen komen deze keer heb ik geen flauw benul waarop te stemmen
Toch gaan want extreem links gaat
Pfff lastige situatie
Dit stopt pas als Nederland uitgemolken en failliet is ben ik bang
Waar kunnen wij straks asiel aanvragen?

Therrie | 21-08-22 | 21:00

@Red shirt | 21-08-22 | 20:20: of BBB rechts....

theo-is-dood | 21-08-22 | 21:35
▼ 1 antwoord verborgen

Er zijn gewoon teveel mensen( met een vagina of een penis). Zo zwart en blank is het.

aartvantiemenvanjand | 21-08-22 | 19:55

Wat is er ook alweer goed aan kapitalisme?

Is dit nog nieuws? | 21-08-22 | 19:55 | 4

Veel. Ongeveer alle ontwikkelingen waar u van profiteert heeft u daaraan te danken. Concurrentie zorgt voor innovatie.

Sinterbikske | 21-08-22 | 20:11

@Sinterbikske | 21-08-22 | 20:11:
Precies. En voor de mensen die beweren dat kapitalisme voor (kansen)ongelijkheid zorgt; in het communistische DDR had je, evenals in vergelijkbare regimes, ook een bevoorrechte bovenlaag die zichzelf verrijkte ten koste van de onder hen gestelden dus ik zie niet hoe de ene ongelijkheid fouter is dan de andere.

2tribes | 21-08-22 | 20:24

Vrije markt, die nooit vrij is geweest. Vrije markt is dat je in NL bijv. zonder probleem je eigen winkeltje vanuit je eigen huisje zou mogen kunnen starten. Of je lekker jammetje kan maken, dat goed verkocht kan worden, of een simpele knoflooksaus? Of bedacht om binnen een straalgebied van laten we zeggen 1 km, een eenvoudig snoep of ijswinkeltje begint. Mocht niet, regeltjes, diploma'tjes, certificaatje (certificeringscircus NL, breek me de bek niet open welke branches daar hinder in hun bedrijfsvoering van vinden én welke branches daar gewoon op de een of andere manier goud-geld mee kunnen verdienen. Plak er een etiketje op en hoppa, daar gaan we mee in zee, weer een vinkje af te vinken. Dat dat een leugen is, moet je ff kijken naar onze fijne Siewert vd Linden en zijn verhaal). Vrije markt, dan moet ie ook echt vrij toegankelijk zijn dan moet je ook ruimte geven daartoe. Maar nee, dat is hier nooit van de grond gekomen.Vrije markt, dat kennen we alleen op Koninginnedag. En dan nog niet eens zonder regeltjes en vooraf bepaalde plaatsen. Kapitalisme is niet per definitie fout, maar vrije markt hoort daarbij en díe is nooit echt vrij geweest.

Joyce | 21-08-22 | 20:31
▼ 1 antwoord verborgen

Ik dacht dat de sancties tegen Rusland de prijzen en inflatie hadden opgedreven. Maar nu heeft het weer met de vrijemarktwerking te maken. Ik snap er helemaal niks meer van.

yeps | 21-08-22 | 19:51 | 4

@litebyte | 21-08-22 | 20:02: wat verdienden die bedrijven voor hun aandeelhouders tijdens de Coronacrisis?

theo-is-dood | 21-08-22 | 20:09
▼ 1 antwoord verborgen

Landen/banken zouden ook gewoon wat schulden kun wegstrepen tegenover betalingen die ze zelf verschuldigd zijn, bijvoorbeeld.

Rest In Privacy | 21-08-22 | 19:49 | 1

Dát! En dat had moeten gebeuren in 2007/2008. Toen hadden op grote schaal, ineens die afschrijvingen moeten plaatsvinden. Dan had je een great reset gehad en kunnen herstarten. Oh ja, en de weeffout in het systeem eruit moeten halen. Maar tegelijk met de crisis in 2007/2008 kwam net BASEL II in werking. En dat is precies wat er gebeurt. Er komt een measurement-system, globally, maar gebaseerd op fenomenen uit het verleden. Het kost een jaar of 6 / 8 tot zo'n systeem voet in aarde krijgt, maar ondertussen dendert dat verziekte systeem verder. BASEL II was bedoeld om situaties als in 2007/2008 te voorkomen, echter de crash deed zich al voor.

Joyce | 21-08-22 | 20:37

Van Sassen doet mij denken aan een Amerikaan die bang was dat Obama aan de macht zou komen, want dan zou de VS communistisch worden. Iets meer overheidsingrijpen tbv marktcorrectie is nog geen communisme.

thanseeuwen | 21-08-22 | 19:47 | 3

“Iets” meer overheidsingrijpen!? Dat vergaande overheidsingrijpen is juist het probleem. De overheid moet wel ingrijpen, maar ten aanzien van de enorme greep van een niet deskundig ambtenarenapparaat op werkelijk alles en de gigantische lastenverzwaring. Verhoging van lonen heeft geen zin want meer koopkracht is gelijk aan meer arbeidskosten in dat model.
De laten moeten omlaag. We betalen ons steeds meer blauw aan energie en het einde is nog lang niet in zicht. Verlaag de lasten dan hoeven mensen niet meer te verdienen om toch meer koopkracht te hebben. Bovendien wordt arbeid dan niet duurder en geen reden om producten duurder te maken.

Nuuk | 21-08-22 | 20:15

Nee, overheid hoort niet in te grijpen in de markt. Simpelweg omdat de markt wordt gestuurd door partijen die daarin direct risico lopen (en vanwege dat risico prijzen bepalen). Een overheid loopt nooit, nergens daar risico op.

Joyce | 21-08-22 | 20:49

Overheid grijpt al enorm in, in Nederland. En niet altijd tot ieders tevredenheid.

Après toi | 21-08-22 | 21:21

Ja maar,.. marktwerking in de zorg heeft niets met inflatie te maken, hooguit met kwaliteitsinflatie. Sinds de vrije marktwerking aldaar is er nog nooit zoveel zorggeld in de zakken van managers en zorgfraudeurs gekomen.

gemeentereiniging | 21-08-22 | 19:44 | 9

@Nuuk | 21-08-22 | 20:21: Kijk eens hoe Singapore het doet. Dat hadden wij dus vroeger ook. Maar dat moest weg.

Zapata10 | 21-08-22 | 20:53

@Zapata10 | 21-08-22 | 20:14:
Stel er staan patiënten op de wachtlijst die haast hebben, en graag het driedubbele tarief betalen voor de ingreep die zij nodig hebben? Is dat dan OK? Met in het achterhoofd de gedachte dat met dat extra inkomen voor de kliniek extra personeel kan worden aangenomen?

theo-is-dood | 21-08-22 | 21:42
▼ 6 antwoorden verborgen

Die schuld is een schuld van 'onszelf' aan onszelf.
Alleen wie zijn die eerste 'onszelf' en die tweede onszelf precies?
En waar is dat geld dan gebleven?

AdvocatusDiaboli | 21-08-22 | 19:44 | 2

Dat geld is verdwenen naar de grote corporaties middels bijvoorbeeld subsidies op windmolens.

Foxcave | 21-08-22 | 20:59

Geen idee wie die eerste of tweede onszelf is, maar dat geld is er niet meer.

naglfar | 21-08-22 | 21:00

Bla bla bla. Alles inzetten op groei groei groei en meer meer meer is het probleem. Dus wel kapitalisme

YoMoms | 21-08-22 | 19:43

Ik hoorde op Blockworks een mooie: There is not enough stuff in the world to fulfill the claims described in the paper assets that constitute today's "wealth". En dat is de basis van het probleem, de financiele economie is compleet, maar dan ook compleet losgezongen van de reeele economie. De gehele wereld, europa in het bijzonder, gaat een gigantische recessie in. Dit gaat letterlijk burgeroorlogen opleveren.

PolarWolf | 21-08-22 | 19:40 | 2

Tot nu toe geen recessie in Nederland, dus je klinkt als een paniekzaaier.

Après toi | 21-08-22 | 19:42

Het is ook niet nederland waar de problemen in de eurozone gaan beginnen.

PolarWolf | 21-08-22 | 20:18

De wereld wordt vast een betere plek als we straks onbetaalbare energie, voedsel en andere primaire behoeftes hebben maar wel groene energie. Dommer dan dit bestaat niet, maar prepare for an much angrier world.

davidhasseltoff | 21-08-22 | 19:39

Het vleesgeworden "bewijs" uit het ongerijmde. Daarom: laten wij Thierry Baudet (*) president van de Republiek Nederland maken. Gewoon als maatschappelijk experiment: dat kan Nederland wel hebben.

(*) Doe Geert Wilders maar niet. Die snapt zijn verdienmodelletje wel goed. De dag dat hij Fleur Agema tot eerste Nederlandse MP wil bombarderen. Dan ga ik PVV stemmen.

Maar serieus: wat staat hier in logische zin? Normaliter vind ik absurdisme geweldig. Maar dat is dus nooit serieus: en.wikipedia.org/wiki/Non_sequitur

Hetkanverkeren | 21-08-22 | 19:37

Oh.
Sorry.
Het is nog geen café.

Maar toch...

Kapitein Sjaak Mus | 21-08-22 | 19:37

Gelukkig zien hun muziekinstrumenten er beter uit dan de instrumenten waar ze "speciale missies" mee uitvoeren.

gemeentereiniging | 21-08-22 | 19:53

De huidige energiecrisis heeft niks met schulden te maken. En uiteindelijk zullen de energieprijzen weer een keer dalen zoals dat ook gebeurde na de oliecrisis.

druif | 21-08-22 | 19:35 | 12

@Tobi | 21-08-22 | 20:14: Nee, ik woon veel te mooi. Laat hij maar in een vroeg kapitalistische huurkazerne gaan zitten. Paradijs nietwaar?

Zapata10 | 21-08-22 | 20:16

@Zapata10 | 21-08-22 | 20:02: Een groot deel van die armoede zit bij mensen met een migratieachtergrond. Waarvan weer een aanzienlijk deel niet met geld kan omgaan.

Après toi | 21-08-22 | 21:19
▼ 9 antwoorden verborgen

OK, loonsverhogingen kunnen niet want dat wordt doorberekend en dus nog meer inflatie. Lastenverlichting kan niet want dan stijgt de collectieve staatsschuld. Wat dan? Polderen zoals blijkt uit bovengenoemd epistel. Waarover polderen dan? En hoe snel verwacht meneer van Elsloo daar resultaat van? En wat moet dat resultaat dan zijn?
En prima dat u oppert dat de overheid geldverslindende hobby's moet laten vallen maar dan ook graag een redelijk accurate schatting wat dat aan miljarden gaat opleveren.
Als mensen pleiten voor staatsinterventie, met een plafond aan wat bijvoorbeeld energie mag kosten dan heeft dat niets met communisme te maken. Zelfs neoliberalen pleiten daar voor want het zorgt dat de markt die nu ontspoord is weer in het gareel komt.
Maar goed, geen loonsverhogingen, geen lastenverlagingen want dan hogere schuld en geen prijsplafonds. Wat dan wel buiten het polderen om?

Zapata10 | 21-08-22 | 19:34 | 5

@Zapata10 | 21-08-22 | 19:43: Dat is een politieke afspraak, dat klopt. 60 procent. Maar omdat Nederland zo'n lage staatsschuld heeft, kan het ook erg goedkoop lenen. Dus voor ons land voorlopig niks aan de hand.

Après toi | 21-08-22 | 19:45

@Après toi | 21-08-22 | 19:45: Nu nog wel maar het goedkope verdwijnt ook voor Nederland als de rente stijgt. Je moet nooit schulden met schulden bestrijden.

Zapata10 | 21-08-22 | 19:47

Laten doorzeveren, doorrutten, oh sorry, doorrotten. En burgers en bedrijven (in elke fase van een bedrijfskolom) dan maar zelf de handschoen gaan oppakken als in 'oké, dan doen we het zelf wel'. Maar die ook niet want als het dan wonderbaarlijk weer gaat lopen, dan komt de overheid zijn handje ophouden (mag ik even vangen??). Waarvoor betalen wij de overheid onderhand eigenlijk? Vanwege een verloren solidariteitsprincipe?

Joyce | 21-08-22 | 21:04
▼ 2 antwoorden verborgen

Dit zag men toch al heel lang aankomen? De subversie is al jaren bezig.

Judas3rd | 21-08-22 | 19:31

Polderen zoals we dat dusver gekend hebben zal alleen de verstikkende bureaucratie in stand houden. We moeten onze democratische structuur op de helling zetten willen we dat doorbreken. Het Zwitserse referenda gedreven model zou een voorbeeld kunnen zijn.

Blauwpetje | 21-08-22 | 19:31 | 2

Referendum, goed idee. We vragen aan de mensen van Nederland of ze willen dat de zorg gratis wordt.
Of we besluiten democratisch dat de maximumprijs voor een glas bier €1,- wordt.

Succes verzekerd

theo-is-dood | 21-08-22 | 20:14

Links en woke, rechts en wappie. Volgens mij is iedereen zo langzamerhand behoorlijk van het padje.

BenZen | 21-08-22 | 19:25 | 1
-weggejorist-
Smeggel | 21-08-22 | 21:24

Het werkelijke probleem is natuurlijk de vermogensongelijkheid. De mensen aan de onderkant worden keihard geraakt door een flinke inflatie en daar moet wat aan gebeuren. Je kunt wel leuk socialisme afserveren door naar venezuela te wijzen, maar die truc kun je ook met het kapitalisme en de VS doen (gezondheidszorg, goede scholing en huisvesting is voor veel mensen onbereikbaar). Maar goed als je de lage inkomens gaat helpen en alles daarboven niet ben je vanzelf weer aan het nivelleren.

BobDobalina | 21-08-22 | 19:25 | 20

@Enter Yeti | 21-08-22 | 20:19: Rijke mensen hebben vaak bedrijven waar weer andere mensen werken. Zie John de Mol, of vroeger Frits Goldschmeding met zijn Randstad Uitzendbureau. Grote werkgevers dus.

Après toi | 21-08-22 | 21:17

@Ichneumonidae | 21-08-22 | 20:25:
We gaan Gordon achterna, naarDubai. Inkomstenbelasting bestaat daar niet.

Waarom woont Gordon in dat vreselijke Dubai? Monaco is veel sjieker en “onze” Max woont er ook

theo-is-dood | 21-08-22 | 21:52

@theo-is-dood | 21-08-22 | 21:52: Monaco is voor oude mensen. Peperduur ook, dat kan Gordon waarschijnlijk helemaal niet betalen.

Après toi | 21-08-22 | 21:56
▼ 17 antwoorden verborgen

Zo langzamerhand begint Rutte inderdaad op Brezjnev te gelijken met zijn streken.

Ommezwaai | 21-08-22 | 19:24 | 5

Wat een lelijk vrouwmens, die ex gymnasiste van Putler

pibasso | 21-08-22 | 20:55

De EU begint erop te lijken, Rutte is een lakei van de EU.

ChalinaRosa | 21-08-22 | 21:37
▼ 2 antwoorden verborgen

Sassen ziet het somber in.
Dat vond ik wel een aardige vondst, haha.

Ichneumonidae | 21-08-22 | 19:22

Gemiddeld 5000 euro?
Ik heb laatst ook mijn beklag hier gedaan over de stijging, maar gemiddeld vijfduizend lijkt me toch ietwat overdreven.

PolBot | 21-08-22 | 19:22

Hoezo ongekende crisis? De inflatiecijfers van de jaren 70 wel eens gezien? Toen ook nog hoge werkloosheid en nauwelijks economische groei. Onvergelijkbaar met de huidige situatie, waarin iedereen werk heeft en de Nederlandse economie na Covid met 5,7 procent groeide.

Après toi | 21-08-22 | 19:21 | 9

@theo-is-dood | 21-08-22 | 19:45:
Ik ben recent met een nieuwe baan begonnen, meer salaris maar ik hou minder over.
Nog andere tips?

PolBot | 21-08-22 | 19:59
▼ 6 antwoorden verborgen

Sassen: verassing? Echt?

TheseDays00 | 21-08-22 | 19:21 | 3

Sassen is een taalwonder in vergelijking met Feynman, dus niet zeuren over een dt-foutje of een r te weinig.

gestoptmetroken | 21-08-22 | 19:42

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl