Feynman en/of Feiten – Watertekort!?
Een beetje VOC-mentaliteit maakt van een Rijn een bestseller
Een politicus die het woord watertekort in de mond kan nemen terwijl hij of zij regeert over de rivierdelta van de lage landen heeft toch last van een zonnesteekje of twee. Drink wat water, zoek wat verkoeling en bel uw huisarts. U raaskalt onzin van een ongekend niveau, maar uw omgeving heeft dat misschien niet direct door, want het verschilt weinig van de rest van uw holle retoriek.
Er stroomt bij het grensplaatsje Lobith door de Rijn gemiddeld 2300 kubieke meter drinkbaar water per seconde ons land in. Dat is een compleet Olympisch zwembad, elke anderhalve seconde. Tijdens overstromingen zelfs vijf Olympische baden per seconde. Het water is er. We laten dit kleurloze goud in de zee zakken. Wij verzuipen in het water, en vergeten dat andere landen omkomen van de dorst.
Neem landen zoals Portugal, Spanje, Italië en Griekenland waar de akkers verdorren en de bossen verbranden. Dat geeft niet alleen gebrekkige koolstofdioxide-opname en ongewenste koolstofdioxide-uitstoot, het is ook het de doodsteek van ons laatste sprankeltje hoop om nog iets terug te zien van alle miljarden die we tijdens de kredietcrisis barmhartig hebben overgemaakt.
Dat er oorlogen gaan uitbreken om drinkwater in plaats van olie werd al voorspeld in de eerste visies over klimaatverandering. Er gaan landen komen waar het niet meer regent, of veel minder dan ze gewend zijn. Waar rivieren opdrogen en het grondwater zakt. Waar drinkwaterputten droogvallen. Water is een eerste levensbehoefte, dus dan wordt het snel ernstig ongezellig.
Gezien het gemiddeld brandstofverbruik van militaire voertuigen, alle chemicaliën in bommen & granaten en kapitaalvernietiging van kapotgeschoten fabrieken, ziekenhuizen, scholen, woningen en infrastructuur, lijkt mij wereldvrede de eerste stap om klimaatverandering te vertragen. Het is ook de eerste stap om genoeg tijd, geld en energie te hebben om ons aan te passen aan ons nieuwe klimaat.
Kan iemand mij uitleggen waarom we wel een Nordstream-pijpleiding laten aanleggen door AllSeas om koolwaterstoffen te vervoeren die toen nog voor anderhalve euro uit de pomp kwamen, maar dat een te dure oplossing vinden om water naar droge gebieden te vervoeren? Euro's hielpen niet, water wel. Scandinavië en Nederland zwemmen in het smeltwater, waarom verkopen we dat niet?
We zijn bereid om 25 + 7 = 32 miljard te betalen om de natuur minder stikstofverbindingen cadeau te doen. Een heilig doel dat met een stikstofkraker voor enkele miljarden kan, zonder de helft van de melkkoeien te slachten of boerenfamilies een beroepsverbod te geven. Vervolgens vergeten we andere natuur met een stikstoftekort en sterven de plantjes aan de dorst in Natura2000-gebieden.
We weten allemaal dat we een bos bloemen in het water moeten zetten. Dat een net aangeplante tuin of verse grasmat elke avond water nodig heeft omdat de wortels nog niet volledig zijn ontwikkeld. Elke hobbyist, tuinier en boer weet dat. Natuurmonumenten luidt de noodklok dat het water langs en onder hun natuurgebieden stroomt, in plaats van erdoorheen.
We hebben een kabinet dat zich laat gijzelen door activistische rechtspraak. Helaas levert dat onnodige draconische maatregelen in het stikstofdossier en een gebrek aan visie & geld voor andere dossiers. Een afgewogen totaaloplossing ontbreekt. Niemand heeft meer oog voor de natuur zelf, in al haar facetten. Er zit te veel focus op fouten in het verleden, in plaats van visie op de toekomst.
Dat is extra pijnlijk omdat de habitatrichtlijn natuurbehoud voorschrijft, en niet stikstofwaanzin in het bijzonder. Een beschermd plantje dat in iets te veel stikstof toch goed groeit vanwege voldoende water, is gewoon toegestaan. Het zijn binnen de natuur communicerende vaten. We moeten bijvoorbeeld het effect van temperatuurverandering en neerslagverandering meenemen.
Als je op een kosteneffectieve manier natuurbehoud wilt doen, moet je eerst onderzoeken waar de beschermde planten allemaal last van hebben, en dat vervolgens in een tabelletje zetten tegenover hoe duur het is een stuk overlast tegen te gaan. Dan pas kan je kiezen welke maatregelen de juiste keuze zijn. Of nog belangrijker: op tijd doorhebben dat het op lange termijn een onhaalbare kaart is.
De staat van de natuur is niet gedeeld door terreinbeherende organisaties. We hebben dus geen nulmeting. We hebben een inschatting wat sommige natuur maximaal aan stikstof kan verdragen, maar beschouwen dat niet vanuit de rest van de context. Wat is van de impact van onder andere hitte, droogte? Of is het doel dat de natuur niet aan stikstof overlijdt, maar tijdig aan iets anders!?
We zitten te veel op ad-hoc beleid. Het "what' gonna to kill me first"-principe. Er stroomt per jaar ruim 80 biljoen liter zoet water door Nederland. Daarvan moeten we meer gaan bewaren voor droge periodes, meer verplaatsen naar droge gebieden en op tijd verkopen & exporteren naar droge landen voordat daar economische malaise, oorlog en vluchtelingenstromen ontstaan.
We hebben op deze blauwe planeet geen tekort aan water, maar aan daadkracht.
Reaguursels
InloggenIn China doen ze dit wel, grootschalige projecten om water te verplaatsen. Ook niet altijd even succesvol want het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het toont wel het fundamentele verschil tussen een land waar een regering een lange termijnvisie heeft vs. een land waarin de politiek beheerst wordt door opportunisten die niet verder kijken dan de volgende verkiezingen en daarom elke keer gericht zijn op pappen en nathouden, de mensen vertellen wat ze willen horen in plaats van wat ze moeten horen, in plaats van het fundament te bouwen voor een duurzame toekomst. En nu een beetje crisis en al het lapwerk wordt zichtbaar en faalt.
Geen visie op bevolkingsgroei en huisvesting, een electriciteitnet dat verouderd is, een leger dat niet klaar is voor nieuwe dreigingen, onderwijs dat niet de juiste arbeidskrachten levert voor de nieuwe economie en kraakt onder gebrek aan aandacht van de politiek, zorg die faalt, integratie van immigratie die mislukt, landbouw en watermanagement die beheerst worden door conservatieve gevestigde belangen. Het plaatje is overal hetzelfde en is het resultaat van decennia oogkleppen op.
En er is nog steeds geen enkele partij die een complete en haalbare visie voor de toekomst kan en wil produceren omdat ze weten dat ze dan mensen en sectoren dingen moeten gaan vertellen die ze niet per se willen horen. Rechts zal moeten toegeven dat klimaat en natuur toch echt belangrijk zijn, links zal toe moeten geven dat de grenzen dicht moeten, boeren zullen moeten accepteren dat de huidige manier van doen niet haalbaar is, consumenten zullen moeten accepteren dat sommige dingen niet meer kunnen, bedrijven dat ze moeten veranderen of verwijnen etc. Iedereen zal offers moeten brengen om een betere toekomst te garanderen.
“ The supreme function of statesmanship is to provide against preventable evils.”
(C) Enoch Powell 1968
Frank Karsten op MeerVrijheid.nl
meervrijheid.nl/?pagina=2298
www.dedemocratievoorbij.nl/
“Sterven de plantjes aan de dorst”. Dit fragment in de tekst geeft veel aan. De natuur laat zich niet sturen met 30 miljard euro. Hopelijk lezen die sukkels van de raad van state, rechters, kabinet en 2de kamerleden dit ook. Dat die groep ook verantwoordelijk is voor de toeslag affaire geeft toch wel aan dat ze enige wijsheid en rechtsgevoel missen.
Voor wie nog drinkwater tekort komt, is er al maanden nog meer dan genoeg gratis te vangen in Tilburg. Mede mogelijk gemaakt dankzij Brabant Water. www.bd.nl/video/productie/waterschaar...
Hallelujah ! hallelujah , hallelujah ! Percies wat ik altijd al dacht ('t is zo voor de hand liggend) maar wat ik niet kon onderbouwen. Bedankt Feynman.
1 Percie, 2 Percie's ?
Als drinkwater belangrijker is dan olie dan vraag je je toch af waarom er geen schepen en pijpleidingen vol water richting die droge landen worden geëxporteerd.
Is dat omdat we dan een probleem zouden oplossen of ben ik al decennia cynisch op dat vlak? Ja, nou, toch maar weer een putje graven dan.
Vervoer van water kost ook geld
In dubai geen probleem paar drones de lucht in, probleem opgelost..
Maar kun je het ook drinken.?
Nu ik wederom een paar weken in de uitgestrektheid van de natuur in het buitenland heb vertoefd valt me weer extra op wat een ongelooflijk overbevolkt, reteduur en overgereguleerd zeurland met zelf opgelegde crises NL is geworden.
Terug naar de wetten en regelgeving van, pak weg 1950, zou denk ik een verademing zijn en hebben we duizenden minder ambtenaren nodig.
@Peter-Rissing | 06-08-22 | 23:57: Dat kan, als je ook bereid bent terug te gaan naar het welvaartsniveau van 1950.
Vanmorgen regende het nog bij ons, bij jullie niet?
Leuk hoor, een pleidooi voor beleid op basis van doordachte plannen, in plaats van het reageren op de ene na de andere crisis. Ik roep er al jaren om. Maar dat gaat niet gebeuren: "we moeten wel" vanwege een crisis, dat verkoopt nu eenmaal wat makkelijker aan het morrende volk dan een plan waar eindeloos over gepolderd moet worden en waar altijd wel lawaaiige tegenstanders tegen te vinden zijn. In tijden van nood zijn die tegenstanders er ook, maar die kan je dan gemakkelijk wegzetten bij het groepje daadwerkelijk wappies.
Het doet een beetje denken aan de uitspraak van Floyd Ferris, een personage in Atlas Shrugged: "The only real power a govermment has is the power to crack down on criminals. And when there aren't enough criminals, one makes them". De regeringen gooien het inmiddels niet meer op misdaad, maar op zonde in het aanschijns van bijbelse rampen: plagen, overstromingen, droogte, en sprinkhanen (om te eten), en komt met een reeks fatwa's. Jij eet vlees, je stoot teveel stikstof uit. Je bent ziek en besmettelijk. Je vliegt teveel en pleegt overconsumptie. Je doucht te lang en je hebt nog geen warmtepomp. Je hebt nog niet genoeg vluchtelingen in huis. Je verdient te veel en betaalt te weinig belasting, en die gaan dus omhoog want kwetsbaren en "we moeten wel". Oh, en je hebt een verkeerde mening.
Ik constateer maar één ding: de mensen die werken voor hun brood moeten steeds meer inleveren want, nivelleren! De mensen die de hele dag in dit mooie weer liggen te zonnebakken (gebruinde lichamen) genieten van alle compensaties die ze krijgen door niet te werken, is dat nou eerlijk?
" in plaats van het reageren op de ene na de andere crisis "
Ja GeenStijl, dat watermanagement blog dat al sinds jaar en dag over aanpak van droogtes schrijft, ipv eenmalig te reageren op die ene marginale droogtecrisis. Kolder.
Feynman woont in een delta, gevormd door de Rijn, Maas en Schelde.. dat vervormd de kijk op de realiteit enigszins, nietwaar?
Welke realiteit? Leeft u in een andere wereld?
Zeg jongens, vraagje. Welke multidisciplinaire opleiding hebben jullie allemaal gevolgd? Want godverdomme zeg, is er iets waar jullie allemaal niet briljant in zijn? Ik sta er echt van te kijken. Geen onderwerp, ik noem corona, stikstof, klimaatverandering en watertekorten, of jullie allemaal briljante plannen en theorieën waar virologen, meteorologen, wetenschappers en politici te dom voor zijn en zelf nooit zouden kunnen komen. Ik zelf ben al te oud, maar ik wil mijn kinderen ook naar die opleiding sturen. Is dat soms het Willem Engel Salsa instituut? Of de Dunning-Kruger Hogeschool? Ben benieuwd.
Ik kijk heel veel shownieuws, lees trouw de Linda en Volkskrant. Dan ben je altijd op de hoogte van de belangrijke zaken in het leven en word je vanzelf als alwetend beschouwd.
Trouw NPO kijkert. Dan ben je al snel de slimste der slimsten.
2 weken van lichte droogte en we zijn expert
@RandyBiel | 06-08-22 | 23:03: Zelfoverschatting en schaamteloosheid. Nederland anno 2022. Iedereen expert.
Wie slim is, goed belezen is, en een goede (beta) opleiding heeft gevolgd, die kan met een beetje eigen onderzoek een heel eind komen. De kunst is om niet te stoppen als je het feitje of grafiekje hebt gevonden dat jouw vooringenomen mening lijkt te onderbouwen, maar pas als je het echt begrijpt. Een tijdrovende hobby maar veel mensen zijn hier best toe in staat.
@Muxje | 06-08-22 | 23:11: Ik heb niet de indruk dat je het hier over de gemiddelde reaguurder op de pagina’s van Nu, De Telegraaf, het AD en andere (lokale) media hebt. De schaamteloosheid waar op die pagina’s de ene idioot na de andere zijn/haar bespottelijke meningen en theorieën plaatst is werkelijk stuitend. Virus? Gerda uit Purmerend weet het beter. Stikstofproblemen, laat dat maar met een gerust hart aan Kimberly over. Waterschaarste? Welnee, Henk53 uit Alblasserdam weet de oplossing. En het gaat maar door, topic na topic. Die peilloze domheid en zelfoverschatting. Echt.
Vooral bijzonder dat u al die comments begrijpt. Zeker zelf ook geniaal.
Water tekort... In Nederland.... Elk jaar (sinds een paar jaar) dat het enigszins lekker weer is... Iedereen die er nog intuint is gewoon lachwekkend.
Op sommige plekken is de grond gewoon doornat. Ik kom er dagelijks. Om aan de vraag naar water voor de landbouw op peil te houden wordt er water uit de rivier gepompt. Je kan dus water afvoeren, maar andersom gaat net zo makkelijk. De rivier vloeit langzamer omdat het IJsselmeer het waterpeil wat hoger zet en minder laat afvloeien richting zee. Met andere woorden: wij leven in dit land op veel plaatsen onder de zeespiegel en al het water stroomt naar het laagste punt. Naar ons Nederlandje dus. Als er een land is die zich geen zorgen over water voorziening hoeft te maken dan zijn het wij wel. Te veel of te weinig water hebben we gewoon geregeld.
In Nederlandstikt het van het water, alleen ff opzuiveren.
Verder: gek idee misschien hoor.. een gedachtengangetje.. Misschien is t handig om daar waar te kort is aan water en voedsel daar misschien niet met teveel mensen te willen wonen?
En als hier tekort dreigt misschien een idee om er voor te zorgen dat we hier niet qua bevolking gaan toe nemen maar afnemen? Zit je iig niet met tekorten.
Dat lukt al aardig. Er zijn er elke week zo'n 1000+ die dat doorhebben.
"Scandinavië en Nederland zwemmen in het smeltwater, waarom verkopen we dat niet?"
Pas op met dat soort ideeen. Bedenk dat dat smeltwater uit Zwitserland komt en door Duitsland en Frankrijk stroomt. Wij zitten aan het eind van de 'North Sea Stream 1'. Als verkopen van drinkwater een goed plan is, dan zit Duitsland op de voorste rij. Niet wij.
Tot de droge zomer van 2018 stond droogte in Nederland helemaal niet in de klimaat scenario's Het was alleen steeds wateroverlast waar we aan ten onder zouden gaan maar geen droogte. Ik hoor het Gerrit Hiemstra nog zeggen bij Nieuwsuur. Ook toenmalige minister van waterstaat Cora van Nieuwenhuizen hoorde ik verzuchten dat de wetenschap eerder had verteld dat we ons moesten richten op wateroverlast en nu kwam men ineens aanzetten met droogte.
Ja de aarde warmt op maar waar dat welke gevolgen heeft weet men gewoon niet. Het kan alle kanten op en als de opwarming door zet kan dat ook steeds veranderen. Met 1 graad opwarming kan totaal andere effecten op verschillende gebieden dan 1,5 of 2 graden ook in de weg daar naartoe.
Onzin
www.wrij.nl/@7809/unie-waterschappen/...
Nee hoor, risico op veel drogere zomers zijn altijd al onderdeel geweest van de klimaatscenarios die het KNMI om de zoveel jaar bijwerkt, zie bijvoorbeeld de KNMI '06 en KNMI '14 scenarios. Het probleem is dat de opeenvolgende kabinetten er niets mee gedaan hebben omdat er pas 'draagvlak' voor maatregelen is als er een daadwerkelijke crisis ontstaat in plaats van preventief te investeren.
Ik zie hier een VVD verdienmodel. Nederland verkoopt het eigen drinkwater aan andere landen, terwijl de Nederlandse huishoudens zelf een peperdure waterton met filters moeten gaan aanschaffen om regenwater op te vangen. Ik zie Rutte nu al lachen bij dat idee
Zoet water zat. IJsselmeer zit er vol mee. Is alleen een kwestie van verplaatsen via irrigatiekanalen.
Is een kwestie van willen.
Zoetwater exporteren is ook niet zo moeilijk. Ipv olietankers bouwen, tankers bouwen voor transport van zoetwater.
Zoet water gebruiken voor aanplant van bossen in Afrika waar het nu te droog is icm akkerbouw. Gebruik ook systeem van dig it, iets wat daadwerkelijk werkt om water vast te houde, Binnen 30 jaar koelt de aarde af samengevat in een notendop.
Ah ja, en die tankers met zoetwater dan natuurlijk gewoon stroomopwaarts het land in varen...
Of boten gebruiken om droge gebieden te bereiken, dat men dat daar nou nog nooit eerder op gekomen is zeg.
Godzijdank zitten de experts hier gewoon op GeenStijl.
Beter gebruik je de energie va het transport uit aan energie voor een RO
@RandyBiel | 06-08-22 | 22:32: De zelfoverschatting van mensen is echt bijna niet te geloven. Iedereen weet het beter. Die schaamteloosheid en dat gebrek aan zelfinzicht.
@RandyBiel | 06-08-22 | 22:32: u tankt de benzine ook direct uit de olietanker?
Verder wel is gedacht aan pijpleidingen vanuit de zeehavens.
Blijkbaar moet alles voorgekauwd worden ipv zelf verder denken?
@Rotterdammert1965 | 06-08-22 | 22:47:
Die pijpleiding richting Riyadh ligt er al. Maar die gaan ze toch echt niet met water uit de Rijn vullen.
Bedenk zelf maar waarom.
Je kan ook een afgebroken ijsberg al dan niet in een grote plastic zak achter je boot naar de Golfstaten varen
Dat plan is daadwerelijk al eens geopperd.
Zoetwater fabriek om van zeewater zoet te maken bleek goedkoper.
Doet me denken aan een komische film waar dit gedaan werd om geld kwijt te raken. Hoofdpersoon (ik dacht Eddie Murphy) in kwestie kreeg een flinke som geld als erfenis met als doel deze helemaal op te maken. Er zal wel een reaguurder zijn die weet om welke film het gaat. Wie o wie?
@Xbitt | 06-08-22 | 22:27: Dat was Brewster's Millions. Stop de tijd!
@marcoplarco | 06-08-22 | 22:32: Dat is snel! Een film uit 1985 zonder Eddie Murphy maar met Richard Pryor. Was een grappig verhaal.
Er zijn wel degelijk behoorlijk gedetailleerde instandhoudingsplannen per natuurgebiedje,
www.bij12.nl/onderwerpen/natuur-en-la...
Koorstachtige epistel "water exporteren naar droge landen".
Weet je wel hoe veel dat soort transport kost? We gaan niet nog meer weggeven uiteraard richting het zuiden. Dus hoeveel ga je vragen voor een liter? Goedkoper om het het de dichtbijzijnde zoutwater oppervlakte te halen en te bewerken. Maar ook dat is te duur om te leven: constant drinken, bewateren, landbouw en hygiëne..... maar neem er nog eentje zou ik zeggen.
Ik werk bij 1 van de grootste spelers op de markt op het gebied van membraanfiltratie. Wij bouwen o.a. 's werelds grootste waterzuiverings en ontziltingsintallaties op basis van membraanfiltratie. Wij kunnen van het meest smerige water weer drinkwater maken. Ik voorzie een gouden toekomst..
Als u van alle pis drinkwater maakt, hoe moet de Heineken-fabriek dan nog draaien?
Ik ging maar eens aandelen Metawater kopen ja.
Behalve als je aan productinformatie moet doen..... gewonnen uit urine van het Dance Vally Festival.... gna
@Nonkel Frituur | 06-08-22 | 22:24:
Een land dat maespils, stella artois en jupiler produceert moet zijn mond houden.
Bier is prima in België pils is niet te zuipen, vinden jullie zelf ook.
www.foodlog.nl/artikel/belgen-vinden-...
Vorige maand nog opdracht gegeven voor een installatie 2400 m3 per dag
De meeste grote bierbrouws, waaronder Heineken, filtreren hun bier ook met behulp van onze membranen. Ik hou me wijselijk stil over smaak :-)
Wacht maar. Barbara Baarsma komt vast snel met een plan. Die is niet onnozel. Verzint zo iets met een water quotum ofzo. Meer nodig ? Bijkopen!
Drinkwater. In Nederland (en best wel een aantal andere landen) spoelen we dat door de plee.
Feynman, ik lees je graag. Deze helemaal. Spijker, kop.....
Laat me 1 keer raden aan welk land de Hollanders hun water gaan proberen verkopen.
Niet aan jullie. We hebben zelf niet eens genoeg op dit moment. Ga maar na Spa toe.
Je kent dat verhaal van die Hollander die zand verkocht aan de Arabieren?
www.ad.nl/utrecht/utrechter-verkoopt-...
Op elke m2 valt per jaar in nederland ruim 700 liter water, waar blijft al dat water?
Wordt zo snel mogelijk afgevoerd.
Brede rechte sloten zonder begroeing.
Ik denk dat er voornamelijk in de bebouwde gebieden met veel pleinen en wegen GORT EN GORT droog is.
Daar komt al jarenlang geen water meer in de grond.
Dat moet gewoon opgelost worden.
Dit eventjes afgezien van hoeveel water vervuild wordt en dat er veel minder water valt dan we gewend zijn OF veel teveel. Ja... Het is allemaal wat.
Ja stond Limburg tijdje terug eindelijk helemaal blank, laat men het water wegstromen... Onbegrijpelijk
We wonen in een rivierengebied, in een delta waar we gewoonlijk moeten afpompen.
Zie de waterwerken bij Kinderdijk
En nu is het een probleem?
Leuk dat we verzuipen in het water, maar het komt wel allemaal illegaal ons land binnen. Als al die kuubs water asiel krijgen in het land waar ze als eerste de EU binnen komen, dan hebben we hier opeens heel weinig illegaal water.
Met jouw intelligentie kan je schatrijk worden. Ik zeg doen.
En presto! Daar hebben ineens 18 miljoen watermanagement experts. Wat is dit volk toch knap. Er kan geen kwestie zijn of iedereen weet het beter en is zelfverklaard expert, niet gehinderd door kennis of schaamte.
Nee, de echte experts leveren lekkere resultaten af?
@Lorejas | 06-08-22 | 21:55: Tegen klimaatextremen valt soms niets te ondernemen. Daarnaast heb ik de indruk dat het veel sneller gaat dan men had gedacht.
" meer verplaatsen naar droge gebieden en op tijd verkopen & exporteren naar droge landen voordat daar economische malaise, oorlog en vluchtelingenstromen ontstaan. "
Alsof Nederland de enige plek ter wereld is waar zoet water voorkomt.
In de Sahara bulken ze natuurlijk van het geld, maar niemand die ze water wilt verkopen?
Margaret Thatcher zei het al: "Geef ambtenaren het beheer over meren en rivieren, en je eindigt met een tekort aan water."
Afschaffen die waterschappen die alleen maar de grondwaterstand laag houden voor diezelfde boeren die nu lopen te klagen over de droogte.
als je echt niks kan, kan je altijd nog ambtenaar worden
Waterschappen afschaffen? Dan schaf je Nederland af, waarschijnlijk onze oudste democratische instituten.
Dat activisten de wet mis-/ge-bruiken is zeker waar. Blijft staan dat rechters zaken aan de wet toetsen en dat iedereen, het kabinet incluis, zich bij rechterlijke uitspraken dient neer te leggen. Dat kan je niet bevallen, maar gijzelen is het niet. Verander de wetten als die je niet bevallen, maar ga geen rechterlijke uitspraken naast je neerleggen want dan kun je de rechtsstaat wel gedag zeggen.
En welke middelen hebben we om wetten te veranderen? Een petitie? De democratisch gekozen partijen negeren hun eigen verkiezingsprogramma's, dus via stemmen gaat het niet lukken. Ook geen referendum meer. Moeilijk.
-zelfgejorist-
lol
De afwatering in Nederland zorgt er voor dat het water niet te hoog komt want: Dat is weer slecht voor de landbouw. En dus sparen we niet maar voeren het zo snel mogelijk af. En dan gaan mekkeren dat het in de zomer te droog is. Ja in de Sahel. Niet hier.
Als iemand weet waar die eerste foto gemaakt is wil die dan daar even de politie waarschuwen want ik geloof dat het mijn gestolen fiets is.
Lijkt verdomd veel op die fiets die ik laatst in de Mojave door verkocht heb.
In de zomer is het droog. Punt
En verder is dit land relatief kletsnat.
Mensen, ga nou svp geen oplossingen aandragen voor een probleem dat er niet is?
@wilderst | 06-08-22 | 21:45:
In ieder geval een probleem dat zichzelf met wat geduld gewoon op lost.
En voor iedereen die graag tijdens een paar weken droogte de plantjes water geeft:
www.bol.com/nl/nl/p/harcostar-regento...
Okee wilt u meer of minder water, dan gaan we dat regelen..;)
Wij llebs moeten koste wat het kost wennen aan alles op de pof.
Ene Barbara heeft daar laatst een mooi proefballonnetje over opgelaten.
"We hebben op deze blauwe planeet geen tekort aan water, maar aan daadkracht."
Ik was ook een totale faalhaas met natuurkunde en scheikunde. Maar op deze blauwe planeet is het nog best wel een klus om zeewater of brak water of verzilt water "schoon" te maken voor consumptie voor zo'n beetje alle levende wezens die geen vis zijn lastig. Ik heb van horen zeggen dat er wel projectjes bezig zijn om e.e.a. om te toveren en onze ingenieuze kunde iets te presteren maar dat valt zwaar tegen. Oliepompen, gas doorsturen, kolen mijnen enzo is makkelijk en winstgevend. Ja water. Je zou bijna links worden als je er bij stil staat hoe vreselijk we er voor staan. Maar wees gerust. Linkse sukkels weten ook niet van aanpakken. Long story short, we're fucked.
De klus valt eigenlijk best wel mee. Niet heel ingewikkeld. Maar vooral (nog) duur.
Hier wat info van een waterbedrijf:
www.vitens.nl/over-vitens/pers-en-nie...
@grapo | 06-08-22 | 21:47:
Nou. Zullen we dan maar van de Sahara en de Sahel en Gobi een regenwoud maken?
@Theodorus.Goldbach | 06-08-22 | 21:57: Nee. Niet meer klimaat vluchtelingen.
@Theodorus.Goldbach | 06-08-22 | 21:57:
Sahel word al groener
www.youtube.com/watch?v=HBtOq0apDB0&a...
Het project geeft enigszins hoop
De Sahare groen maken zou weer tot minder vis leiden en co2 opnames door de atlantische oceaan.
Hoewel de sahara 9000 jaar tropisch bos was en tot aan 6000 jaar geleden savanne gebied.
" Daarvan moeten we meer gaan bewaren voor droge periodes, "
Cool, gaan we stuwmeren onder zeeniveau aanleggen?
Interessant, ik moet me nu even inlezen.
Bedankt!
Met oceanen om ons heen zou je verwachten dat er water genoeg is. Het schijnt alleen niet zo makkelijk te zijn om zeewater om te zetten in zoet water buiten de natuurlijke weg via de bodemgrond.
www.eoswetenschap.eu/technologie/van-...
Een barrel ruwe olie kost no ong. €90,-. De arabieren verdienen daar goed aan. Misschien kunnen we op een dag de zaak omdraaien: een barrel Rijnwater verkopen voor dezelfde prijs aan de woestijnstaten.
Er is water genoeg, zowel via de rivieren als via het IJsselmeer. Maar ze willen dat niet vrijgeven omdat het geen winst oplevert. Om deze scheve situatie recht te trekken zou de prijs Spaanse hoogten moeten bereiken. Een liter Spaans leidingwater kost precies evenveel als een liter bronwater uit de fles. In Nederland is leidingwater bijna gratis, vandaar dat de infrastructuur niet verbeterd kan worden. Dit is een dilemma voor de watermaatschappijen. De regering weet vermoedelijk niet eens dat er een probleem is, anders zouden ze al lang hebben geroepen dat we met koud pleewater moeten douchen.
Diezelfde overheid heeft ons geadviseerd om te plassen tijdens het douchen.
Het probleem is niet drinkwater.
"Ze willen niet"
Dreigend klinkt dat.
Huiveringwekkend, zelfs!
OK.
Hier aan boord staan we klaar om de vijand aan te vallen!
Hartsvangers zijn geslepen en handspaken liggen gereed!
Ook kunnen we, als u dat wenst, ondergronds gaan!
Eeeh...
Wie is de vijand eigenlijk?
Wie zijn die geheimzinnige "ze", die u beschrijft?
@wijsvinger | 06-08-22 | 21:37: Maar geen "waffle stomp" ? (Google maar)
Ach geen flauw verstand van. Enige wat ik weet is dat de boeren hier klagen dat er te weinig water is. Dat ze in Afrika elkaar voor een eetlepel water naar het leven staan en dat we waarschijnlijk wel water nodig hebben. Bij mij loopt de kraan prima. En bovenal is er geen sprake van klimaat verandering. Wat alle grafieken ook zeggen. En nog meer dan dat. Ik wil mijn oude dag sterven zonder dat gezeik van al die jonge mensen die klagen over hun "toekomst" en "wereld" pffff. Ga Star Trek kijken Greta en geef Elon een pilsje. Met je "toekomst".
Hear hear... Wij moesten onze "problemen" oplossen. Nu zijn er weer andere problemen, en die mag de huidige generatie oplossen.
Is dit een omgekeerde versie van "ouwe lullen moeten weg"?
Of een omgekeerd parabrella project, van die ingenieur Hans Andersen.
Dat dit fout gaat kan je aan je water voelen.
Hadden een hoop mensen in 1953 voor getekend.
Of doe als Australië en investeer in ontziltingsinstallaties:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_desalin...
Waarom zou je? Er is geen water tekort alleen bepaalde gedeeltes van het jaar, ergo je moet er voor zorgen dat je het langer vasthoud. Dat heeft alsgevolg dat sommige gedeeltes van het land langer vochtig zullen zijn en dat rivieren minder recht gemaakt moeten worden (wat men al veel aan het doen is) Verder moet je steden vergroenen door meer groen op de gebouwen en in de straten om verdamping te bevorderen zodoende ze te verkoelen in de zomer.
@miko | 06-08-22 | 21:40:
Land langer vochtig? Dan zakken de trekkers weg als de mais van het land moet
@theo-is-dood | 06-08-22 | 21:48:
Oogsten is in de nazomer dus vaak al droog land. maar men zou na het oogsten de sluizen op de hoogste stand te zetten en pas naar beneden net voor zaaien. verder kun je het bandoppervlak makkelijk vergroten van een trekker waardoor hij minder slecht weg zakken.
En als Duitsland de Rijn daar afknijpt, dan gaan we los! Pang pang
Hoe denk je dat vanuit Rotterdam de grondstoffen het Duitse rurhrgebeid bereiken? Alles per trein?
Waarvoor hebben we die waterschapsverkiezingen ook al weer?
Nuttig he, dat stemmen.....
Om een uitgerangeerde CDA'er een baantje te geven.
@Kaal-dik-en-lelijk | 06-08-22 | 21:31:
We moeten toch mensen hebben die de problemen kunnen benoemen.
Geologie heeft ook veel met het klimaat te maken, Neem de aardbevingen door het "gas", Kijk je 300 km verder naar het zuiden liggen er steenkool lagen, Maar die liggen niet horizontaal, Komt dat ook door aardgaswinning\/?, De machtige Rijn die wel een hoofdletter waard is. die bestaat uit 2 bronnen, Duitsland en Zwitserland. 2 bergen die afzonderlijk de Rijn voeden. Al sinds pre-history loopt die Rijn al om de doggersbank heen en stroomt pas voorbij engeland de zee in. Maar we hebben hier ook 100 meter onder de zeespiegel gelegen. Er is droogte geweest met weinig vegatatie en daardoor zandsteen, En periodes met veel vegatatie (vandaar veen/steenkool en aardgas). Dat komt trouwens omdat C niet ontstnapt uit een ontbindend organisme, Zuurstof, stikstof en waterstof wel en dan blijft onze brandstof over... En ja we hebben genoeg veen. (wat we bewust niet verbanden. co2 handel bestaat al ACORN van Rabobank.
"We hebben een inschatting wat sommige natuur maximaal aan stikstof kan verdragen, maar beschouwen dat niet vanuit de rest van de context. Wat is van de impact van onder andere hitte, droogte?"
Of erger, ons eigen handelen. Bijvoorbeeld de blinde ijver waarmee Staatsbosbeheer bossen kapt en het hout wegvoert zodat het ecosysteem een tekort krijgt aan mineralen als calcium, magnesium en kalium die een bufferende werking hebben tegen bodemverzuring veroorzaakt door stikstofdepositie.
Het is de aanwezigheid van de veel stikstof die er voor zorgt dat kalium en calcium minder beschikbaar zijn. Vooral ammoniak zorgt daar voor.
@miko | 06-08-22 | 21:35:
Dat is precies wat ik bedoel. Ammoniak is basisch en moet eerst omgezet worden in een zuur. Dat zuur verdringt ka, ca, mg uit hun verbindingen in de grond zodat ze uitspoelen naar diepere lagen. Om de gevolgen te dempen moet je niet ook nog de belangrijkste leverancier van die mineralen kappen en afvoeren.
@Joris Beltsin | 06-08-22 | 21:45:
— Bekalking in natuurgebieden als maatregel tegen verzuring door stikstofdepositie heeft alleen zin als er eerst wordt geplagd en het rijke organische materiaal wordt beperkt. In bossen bestaat de indruk dat inzet van steenmeel wel effectief is zonder dat er verruiging optreedt. Dat schrijft minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof aan de Tweede Kamer.—
Steenmeel: www.actimin.nl/steenmeel-goed-alterna...
@theo-is-dood | 06-08-22 | 21:53:
Ik heb het niet over bekalking van buitenaf maar het niet verder verstoren van het precaire evenwicht dat er is. Niet alleen rigide kijken naar stikstofdepositie maar de totale balans in ogenschouw nemen waaronder de mineralen die er in het gebied van nature aanwezig zijn.
In elk geval een uitstekende gelegenheid om de rivierbodem op te ruimen.
Inderdaad geen dure baggerschepen, maar gewoon met shovels.
Jemig.. komen al die zwaarbeladen bootjes op de Pride er nog wel door.. anders moeten al die stoere manvrienden met hun witte broeken duwen in de modder.. en krijg je natuurlijk een heerlijke mudfight..!
inderdaad zoals al vaker door mij aangegeven . Waar zon is energie dus stroom duselektro pompen, pijpleidingen. Water naar Spanje. Tomaatjes en andere gewassen die bij ons energie-en mankrachtverslindend wordt verbouwd in grote kassen in ruil retour voor het water . Hier minsergasgebruik minder import arbeidskrachten. Vele hectares ruimte.
Toch.?
Khadaffi was ook bezig met het grootste watermanagementproject ooit.
nl.wikipedia.org/wiki/Great_Man-made_...
@calamiteiltje | 06-08-22 | 21:28: ja maar die wilde ook nog een eigen munt van zijn eigen vermogen bij Franse banken wegtrekken. Toen was ie af.
@Denkhetnjet | 06-08-22 | 21:34: Yep.
De NATO heeft ook die fabriek gebombardeerd waar betonpijpen voor dat waterproject werden gemaakt.
Moeten niet willen dat die Afrikanen een beetje 130.000 hectare land kunnen bevloeien en zelf genoeg vreten kunnen verbouwen.
Spanje? Spanje: Ophef over tv-serie "Mar de Plástico"
Vorige week dinsdag ging er in Spanje een nieuwe tv-serie in première. "Mar de Plastic" ("Plastic Zee") werd bekeken door ongeveer 5 miljoen mensen.
Met grote collectoren aan zee met een RO en dan het binnenland in pompen
Daar heb je een woestijn klimaat en kun je dus met kassen prima produceren.
@calamiteiltje | 06-08-22 | 21:44:
Bron? Of hebbut op feestboek gestaan?!
@miko | 06-08-22 | 21:57: ga eens kijken in de provincie Almería
Die kassen heeft Spanje al lang kilometers aan kassen , vooral bij Valencia. Ook op de Canarische Eilanden.
Waarschijnlijk de grootste technologische uitdaging van deze tijd is om het te laten regenen waar het bijna niet regent. Verreweg het grootste deel van de regen valt in de oceaan. Zou mooi zijn als er een manier bestond omdat naar het land (vooral woestijnen) te drukken. Maar ja, hoe?
Door er eerst water naar toe te pompen, Bomen te planten zodat er meer verdamping is die in de hogere luchtlagen weer in regen verandert.
@miko | 06-08-22 | 21:30:
Ja maar de wetenschap is er nog steeds niet over uit of dat per saldo een positief effect heeft op de beschikbare watervoorraad voor andere doeleinden. Bomen zijn enorm inefficiënt in hun waterhuishouding en hebben wellicht alle regen nodig die ze produceren.
@Joris Beltsin | 06-08-22 | 21:38:
Euh nee. Het terug keren van bomen in veel gebieden die aan het verwoestijnen waren zorgde er voor dat ze weer groen en waterrijker werden. genoeg voorbeelden in India en Afrika en het herplanten van het grote lössplateau.
www.youtube.com/watch?v=UAmai36XJDk&a...
@Joris Beltsin | 06-08-22 | 21:38:
www.youtube.com/watch?v=415an1V0FxQ&a...
@miko | 06-08-22 | 21:54:
Waterboxx:
Zoon zet levenswerk overleden vader door om met Waterboxx aarde te herbebossen
Met zijn intelligente, omgekeerde emmer, de Waterboxx, plantte Groasis in Koeweit 300 kilometer aan bomen. Een groene muur tegen de oprukkende woestijn. In Ecuador, Mexico en Colombia kunnen boeren dankzij de Waterboxx weer groente telen op plekken waar het nooit regent. En de dorre verdroogde Canarische Eilanden maakt Groasis weer groen met een paar 100.000 bomen. Het Nederlandse bedrijf heeft met zijn partners inmiddels 2 miljoen bomen geplant in 55 landen.
@miko | 06-08-22 | 21:54:
En daar zijn de onderzoeksresultaten dus niet eenduidig over.
"Black locust plantations – which make up the bulk of the China afforestation – are much more thirsty than natural grassland. They use 92% of annual rainfall (700mm in a wet year) for biomass growth, leaving only 8% of annual rainfall for human uses. As a result, not enough water remains to recharge groundwater or flow into rivers and lakes. We found that deep percolation (the water moving from root zone into groundwater) in years with average or lower-than-average rainfall can be expected to be close to zero."
onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1...
@theo-is-dood | 06-08-22 | 21:59: En hier hakken we ze juist om, zodat we een zandlandschap krijgen. Zie Schoorl.
Voor de goede orde: de Rijn komt al sinds een paar eeuwen niet meer bij Lobith maar bij Spijk het land binnen.
Volgens mij heeft Jetten daar een plank in geslagen, zodat er minder door kan.
Overigens krijg ik net app van kennissen dat het in Italie stortregent. Dus het klimaat is daar weer gered!1!
Bij het Gardameer zeker. Dat is geen Italië, dat is het afvoerputje.
Het probleem is te veel mensen. Voor iedere Afrikaan die hier komt, blijft er een vrouw achter, die opnieuw bestuift wordt, want als de kat van huis is…
Daar laten, mensen zullen toch ooit inzien dat Allah en nog meer kinderen niet helpen.
Mensen met een waterhoofd moeten straks gaan vrezen voor hun leven, wat een toestand. Alsof we hier al niet genoeg problemen hebben.
Ik kan wat gemist hebben maar ik was laatst in Zuid Holland en het water stond daar zo hoog dat het bijna over de kade liep, hoezo water tekort?
Ik weet waar al het water in verstopt zit. In de watermeloen van de Albert Heijn. Alleen nu is de vraag waar is de meloen.
Wie draagt er bij de CU zo een waterhoofd dat daar bijna geen haar op meer wil groeien?
Daar zijn je meloenen.
images.app.goo.gl/6Py7QBX5oK5mGTZ17
Onze grote voorganger WA van Oranje was toch van watermanagement????
Werkt niet. Als wij ons water duur gaan verpatsen zullen die Duitsers wel een meter bij Lobith in de Rijn installeren.
Nederland gaat niets doen. Te druk met woke, export naar de klote helpen en importeren mensen.
Laat vooruitzien en regeren maar aan de Noren over. Die verdienen nu aan alles.
Nou, volgens mij klopt het verhaal wel. Willem lex heeft beloofd bij zijn kroning dat hij water management wel in zijn vakkenpakket wilde.
Tijd voor een paar koninklijke besluiten dan maar.
Zijn enige watermanagement is met het bootje van zijn schoonzus rondjes varen voor de Griekse villa.
Heel scherp weer gegeven, nu nog daadkracht bijéén sprokkelen om deze denkwijze uit te voeren, in plaats van het Ad Hoc gestuiter van Tsaar Pinokkio
Vooralsnog is het.. "Hoera Joepie Weer een crisis erbij"..
Als ze in Duitsland dat idee ook krijgen zitten we ineens zonder Rijn...
De meeste landen waar ik doorheen ben gereisd werd net voordat het water de zee in loopt juist veel irrigatie toegepast, en juist niet verderop de stroom, om droog alle. Te voorkomen. We kunnen in NL bijna ongelimiteerd water onttrekken aan de rivieren.
Ja ho, wacht even…
De Rijn wordt gemaakt door Zwitserse sneeuw!
Dat kun je niet zomaar afpakken en verkopen.
Overigens, sneeuw in de Alpen wordt ook steeds schaarser.
We zullen inderdaad slimmer moeten omgaan met het vasthouden van zoet water.
Ontzilten van zeewater is ook nog een optie.
Maar ja, liever strooien we hier met tientallen miljarden voor onzin projecten en compensatie wegens mismanagement.
Daarom. Wij zwemmen niet in smeltwater, de landen voor ons waar de Rijn doorheen stroomt zwemmen in het smeltwater. Wanneer die erachter komen dat er geld mee te verdienen valt, hebben ze zo een aantal spaarbekkens aangelegd en stroomt er bij Lobith nog maar 100 kuub per seconde door.
Tegen de tijd dat het Rijnwater Nederland bereikt hebben al miljoenen Duitstaligen pipi gemacht in dat water en nog veel viezere dingen.
@keestelpro | 06-08-22 | 21:33: Dan is het dus slim om dat pipiwater nog eens voor veel geld aan de Spanjaarden te verkopen. Toch?
Het komt door ons, de oplossing is minder "ons".
Het wordt steeds duidelijker hoe incompetent de overheid is op alle vlakken.
Ze kunnen echt he le maal nikss.
De strekking van deze column had ik van de week ook, water wordt linea recta de zee in gelooft. Deels logisch verklaarbaar en begrijpelijk. Punt is dat deze casus niet nieuw is. Bij langdurige 'droogte' ga je merken dat de waterstand dan zakt. Oplossing is dus simpelweg minder waterafvoer bij droge condities.
Zeer logisch en slim!
Ook minder afvoer in natte periodes. Gewoon microwatermanagement. Veel van ons waterafvoer systeem is gebaseerd op ouderwets boeren met zware machines en dergelijke. de sluizen kunnen i de winter best wat langer hoog staan
Gewoon een dijk in de rivier waar het normaliter de zee instroomt. Wellicht iets met waterkeringen, zodat je het nog een beetje kunt regelen. Zoiets als in Zeeland.
Gebruik het IJsselmeer als buffer en je bent vertrokken. In de natte maanden vullen tot 't randje, in de droge maanden gebruiken om te irrigeren. Een deel vloeit zelfs terug en elk jaar doe je het zelfde trucje. Wat je teveel hebt, loos je in zee.
De komende eeuwen kom je daar wel de zomer mee door.
Gratis tip.
Is dit het Café?
Edit - bijna klaar met lezen.
Kweenie. Best een droog topic voor de natte horeca.
Ik sta iig behoorlijk droog.
@keestelpro | 06-08-22 | 21:00: Zo klaar. Inderdaad ja ik sta ook droog. Nog even geduld.
Die droge zandgronden dienen zich vanzelf aan zonder stikstofmaatregelen.
De natura 2000 waarheidschappers kunnen in hun handen wrijven.
Hoi feynman en de rest van de reaguurders, ben in de VS. Hier is overal wegwerp bestek in hotels en restaurants in California, omdat er een watergebrek is en dit afwaswater bespaart. Moeten we dit dan niet in de EU invoeren en de single use plastics regelgeving invoeren? Grappige is wel dat men hier vraagt of wij wel goed bij ons hoofd zijn met de stikstof maatregelen.
REAGEER OOK