Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Arbeidsmigranten vinden NL'ers stom: xenofoob

NOU DAN BLIJVEN JULLIE TOCH LEKKER IN HET BUITENLAND????

een Roemeense arbeidsmigrant

Okee wij Nederlanders zijn xenofoob. Staat in Het Parool dus zal het wel zo zijn. Een duidelijke reden wordt niet echt gegeven, behalve dan dat Europese arbeidsmigranten liever niet meer in Amsterdam willen werken. "Onder Europese arbeidsmigranten staat Amsterdam er inmiddels slecht op. Laag loon, te duur, xenofoob. Pellegrom: 'Als ik huizen voor mijn mensen regelde, kwamen de buren vriendelijk naar me toe om kennis te maken. Tot ik hen vertelde dat het voor mensen uit Polen of Roemenië was. Want Polen zuipen en Roemenen zijn lui'." Dus we krijgen de kwalificatie 'xenofoob' omdat we vinden dat Polen veel zuipen en Roemenen lui zijn? Dat van die Polen klopt natuurlijk wel, want zuiplappen, maar Roemenen LUI? Moet je eens zien hoe snel ze de katalysator onder je Prius vandaan schroeven! Of hoe hard die bedelbendes in Utrecht moeten werken! Roemenen zijn niet lui en Nederlanders zijn niet xenofoob. Maar als die Polen ergens anders op N-wegen willen slingeren, en Roemenen in een ander land in de hangmat willen liggen, dan gaan ze toch? Halen wij gewoon kansjongeren uit de Franse banlieue! Die zijn namelijk heus niet allemáál crimineel... Toch?

Reaguursels

Inloggen

Wat is er mis met lui? Lui maakt creatief en efficiënt.

nieuwe_Deen | 01-07-22 | 18:34

De kwalificatie 'xenofoob' is bedoeld om de gewenste economische groei erdoorheen te drammen, hoeveel overlast die ook geeft. De agrarische sector mag niet groeien vanwege stikstof, bent u het daarmee niet eens dan bent u een klimaatontkenner.
Nu gaat het over de grenzen aan de groei van de horecasector. Of deze sector wel of niet moet groeien staat niet ter discussie; zeker niet in dit stuk, waar zelfs nog een 'redactioneel inzetje' aangeeft dat ‘Arbeidsmigranten cruciaal voor de economie’ zijn, blijkt uit een 'onderzoek in opdracht van uitzendkoepel ABU.'
'Wanneer huidige trends worden doorgetrokken, neemt het aantal arbeidsmigranten toe van 735.000 in 2019 tot bijna 1,2 miljoen in 2030.'
En u moet dat leuk vinden, anders bent u een xenofoob.

grietmetgroenefiets | 01-07-22 | 17:27 | 2

Bij BOL.com in Waalwijk is tachtig procent van de werknemers een Pool of andere Oostblokker.
Wat heeft Nederland aan arbeiders die het minimumloon verdienen? En daardoor geholpen moeten worden met vier verschillende Toeslagen om rond te kunnen komen?
Die een beroep doen op een reeds overspannen woningmarkt?

De winsten zijn voor BOL en Ahold, de lasten zijn voor de samenleving

theo-is-dood | 01-07-22 | 17:32
-weggejorist-
Tapijtenvlieger | 01-07-22 | 13:39 | 3

Als de horeca geen geschikt personeel kan vinden, dan maar wat minder horeca. En als het personeel liever naar Berlijn of Stockholm gaat, misschien jij als horeca-ondernemer erachteraan.

grietmetgroenefiets | 01-07-22 | 13:39 | 1

Of naar Portugal misschien. Daar wordt men met open armen verwelkomd, men is daar niet xenofoob, en de Nederlander past zich daar wel aan.
www.trouw.nl/buitenland/weg-uit-neder...

grietmetgroenefiets | 01-07-22 | 14:07

In echte enquêtes onder echte Europeanen doet Amsterdam het helemaal niet slecht; 9e plaats van 600 populaire steden (met dank aan @Lorejas). www.telegraaf.nl/financieel/147882639...

Nou is een enquête geen wetenschap, maar de mening van een meneer Pellegrom in het Parool is natuurijk nog vele malen minder wetenschap. Zijn zogenaamde persoonlijke ervaringen zijn oncontroleerbaar, subjectief en totaal niet representatief. En zelfs als we die mening om zouden gloria-wekkeren tot een soort van feit dan betekent "ik heb liever geen Poolse buren" nog niet "ik ben xenofoob". Er zulllen ook mensen zijn die liever geen studenten, islamcritici of Brabanders als buur hebben. Dat is nog geen xenofobie.

We zien dus een krantekop gebaseerd op een persoonlijke mening die door werkelijke cijfers weerlegd wordt. Waarna er uit die belachelijke mening een nog belachelijker conclusie getrokken wordt.
Dat is helaas de norm geworden. Gisteren lazen we in het AD ook dat de holocaust wel mee viel; en op heden . nl stond wederom dat elke Nederlander een racist is.
Geen feiten, geen cijfers, slechts meningen. Waarom publiceren media die tot pakweg 1980 journalistieke waarden hadden dit soort onzin?

Veel van dit soort meningen-mensjes zijn bovendien zelf het perfecte voorbeeld van het tegendeel. Die Amma Asante van gisteren bijvoorbeeld kan helemaal niks, maar kon als immigrante toch opklimmen in de PvdA-baantjesmachines. nl.wikipedia.org/wiki/Amma_Asante_(po...)
Voor de mensen die dit land draaiende houden (boeren, bouwvakkers, techniek, transport, zorg, etc) zijn dit soort baantjesmachines er niet. Die mogen daar alleen aan meebetalen.

Waar komt die linkse haat tegen autochtone belastingbetalers toch vandaan?
Er wordt al decenniallang geroepen dat Nederlanders "racisten" zouden zijn, maar dat woord "racist" is hier een scheldwoord; geen compliment. We horen voortdurend dat Nederlanders niet gastvrij zijn maar ondertussen reist de hele wereld hier naartoe; en vrijwel niemand wordt uitgezet. We horen steeds dat Nederlanders "gierig" zijn maar de opvang van 1 asieleiser kost 30.000 per jaar; meer dan Jan Modaal netto verdient. Iedereen snapt dat dat onbetaalbaar is maar we zetten nog steeds niemand uit.
Alle haat tegen Nederlanders is nergens op gebaseerd.

Maar los nog van de feiten. Stel dat een klein percentage Nederlanders inderdaad bijna net zo racistisch zou zijn als Asante en al die andere subsidieracisten. Dan nog is dat een irrelevant non-issue vergeleken met echte problemen.
Bijvoorbeeld.
Als er ergens kopschopfilmpjes voorbijkomen dan zijn de daders in minimaal 95% van de gevallen van kleur, en de slachtoffers in 90% van de gevallen blank. Uitzendingen van Opsporing verzocht geven hetzelfde beeld. We zouden dat "racisme" kunnen noemen, maar zeker weten we dat niet. Het kan ook om geld, gekke schoenen of religie gaan.
En het maakt ook niet uit. Als ik door 4 man gekopschopt wordt wil ik dat het kopschoppen bestraft wordt, niet het motief. Misschien staat mijn huidskleur hen niet aan; nou en. Dat is prima zolang je je poten thuis houdt.

We moeten de boel omdraaien. Feiten boven meningen stellen. Echte delicten bestraffen; gedachtendelicten legaliseren. Niet speculeren over de gedachten van mensen die je niet kent en waar je helemaal niks van afweet.
Als in ieder geval de zelfpijpende "kwaliteitsmedia" weer zouden proberen de journalistiek te herstellen naar de situatie van vóór 1980 zal dit land veel leefbaarder worden.

Dandruff | 01-07-22 | 13:29 | 3

Haar tegen Nl'ers iszo groot omdat de NL'ert week gemaakt is decennialang policor gedram. Die bukt al bij het idee dat ie racistisch is. Dus de subsidieracisten blijven maar daarop hameren. Krijgen ze nog geld voor ook, te gek. Al die haters leiden aan blamafobie, een ziekelijke haat tegen blanke mannen. En de blanke man durft zich niet te verzetten, als hij nog weet wat het is. Die zegt niet 'juj mij haten? Dan geen gratis bed, bad, brood en geld meer'.

ffnietnu | 01-07-22 | 14:14

Nu was ik gisteren op Amsterdam CS en pakte er voor mij de kortste route door die Oostelijke-passage, wat een horror bende is het daar dan joh?!

Junkies, groepen met gelukzoekende overlastgevers, dealertjes met nektasjes, bedelaars en tippelende dames.

Degene die er bekend zijn lopen er met een ferme pas doorheen, en ik zag er zo maar argeloze toeristen die klem gelopen werden?!

De aanwezige BOA's, politieagenten en NS personeel laten die passage net even te lang aan het lot over, en dat afdak daar in die hoek is een perfecte foerageer plek voor de lieden die er niet horen rond te hangen, Amsterdam/NS is daar in dat hoekje de strijd aan het verliezen...

BadPatNL | 01-07-22 | 14:28

Mooie tegel Dandruff maar je stelling "Misschien staat mijn huidskleur hen niet aan; nou en." is feitelijk onjuist.

Het kopschoppen is een misdrijf. Als iemand dat doet met het racistische motief dat de huidskleur van het slachtoffer hem of haar niet aanstaat, is het een hate-crime.
Een hate-crime is strafverzwarend. De rechter mag dan 1/3e bovenop de in de wet genoemde maximale strafduur voor het misdrijf opleggen.

De praktijk is echter helaas zo, en dit is waar het mis gaat, dat als een blanke een niet-blanke kopschopt het wél wordt gezien als een hate-crime, maar omgekeerd niet.
Dat is het gevolg van een selectieve definitie van racisme die ervan uitgaat dat racisme verband houdt met wie wel of geen meerderheid of minderheid is, veronderstelde privileges en het idee dat blanke nederlanders nooit slachtoffer kunnen zijn van een racistische hate-crime.
En dat is onzin natuurlijk, want om te bepalen of iets een hate-crime is, kijkt men naar het misdrijf en het motief, en niet de huidskleur van de dader of het slachtoffer.
Vrouwe Justitia heeft niet voor niets een blinddoek.

gaffelbaard | 01-07-22 | 17:56

Xenofoob... (diepe zucht met rolleyes emoji) zeker niet naar Annabel geluisterd?
Een krant die dat woord nog op papier zet moeten ze meteen cancellen, die neem je toch niet meer serieus?

Sneerpoets | 01-07-22 | 13:07 | 1

Vrijwel alle kranten doen er, helaas, aan mee. Zie ook de stukjes op GS over AD en heden . nl gisteren.

Dandruff | 01-07-22 | 13:34

Ze schreeuwen ook met hun dronken koppen tot diep in de nacht. Je wilt ze dus ook niet op je chaletpark hebben.

Papa Jones | 01-07-22 | 12:46

Toch wel apart dat hoogopgeleide D'66 en Groenlinks stedelingen in Amsterdam zulke racistische uitlatingen doen.

johnyl | 01-07-22 | 12:29 | 2

Daar zat ik gelijk aan te denken, het is toch een extreem progressieve stad dus wat nu? Ook al dat gedoe met jarenlange apartheidsclubjes van blanke ouders die niet willen dat hun kroost naar een school gaat waar te veel kleurtjes zijn. Een burgermeester die zelfs haar kinderen om die reden van school haalde.

Hoe meer progressief het electoraat in een stad, hoe meer segregatie.

Overigens zijn Polen wel fijne mensen, maar ze zuipen wel. En werken hard. En heel katholiek. Het zijn eigenlijk Brabanders.

Nuuk | 01-07-22 | 13:05

@Nuuk | 01-07-22 | 13:05:

Brabanders komen toch altijd te laat, het "Brabants kwartiertje"?

Dandruff | 01-07-22 | 13:36

Zo is dat, als het je in NL niet bevalt rot je maar op als immigrant zijnde. Je bent hier voorlopig te gast, dus gedraag je ook zo.

rman | 01-07-22 | 12:23 | 2

Die hebben tenminste nog een eigen land. Dat van ons wordt weggegeven.

bqbq | 01-07-22 | 12:36
-weggejorist-
Boterzacht | 01-07-22 | 12:55

Goed zo, nou nog die tperisten en expats wegpesten.

Ad Hominem | 01-07-22 | 12:17

wellicht lastig, maar demografisch gezien hebben we arbeid nodig, wie gaat anders de pensioenen betalen. Dus wellicht zou wat slim beleid kunnen helpen de juiste mensen op de juiste plek te krijgen, voor beroepen die we nodig hebben. Verpleegsters, bouwvakkers, schiphol personeel etc. Die kunnen dan geld verdienen, belasting betalen en bijdragen aan sociale zekerheid. De boomers moeten toch betaald worden en mensen klagen nu al over de inflatie.

ongemakkelijkzeg | 01-07-22 | 12:13 | 4

Controleer bij de poort wat de betreffende nieuwkomer kan.
Als ze hier enkel de ruif leeg komen eten hebben we ze niet nodig.

naglfar | 01-07-22 | 12:19

@timmey | 01-07-22 | 12:18: wellicht kan het, maar hervormen van pensioen werd ook niet echt toegejuicht een paar jaartjes terug. Maar feit is dat er veel boomers zijn, die veel geharkt hebben, en een puinhoop hebben achtergelaten, waarschijnlijk en jammer genoeg langer leven dan generaties daarvoor, dus we zitten de komende 30 jaar wel in de shit. moeten we toch wat mee. Wellicht wat betere regelgeving invoeren, en preferente visa ontwerpen voor wenselijke immigratie.

Mijn vrouw, bijvoorbeeld, woont al 15 jaar in Nederland, is Indonesisch, heeft een succesvol bedrijf, betaald een bak aan belasting, maar wordt aan alle kanten genaaid voor naturalisatie.... duurt erg lang en nu nog langer, want Oekraine bla bla bla. Zonde.

ongemakkelijkzeg | 01-07-22 | 12:28

Zolang de grootste en vaakst voorkomende discriminatie op de arbeidsmarkt de leeftijdsdiscriminatie is, en de niet-werkzame beroepsbevolking die zou wel zou kunnen en willen werken veel groter is dan de vraag naar arbeid, mag ik mijn twijfels plaatsen bij jouw stelling "demografisch gezien hebben we arbeid nodig".

gaffelbaard | 01-07-22 | 18:15
▼ 1 antwoord verborgen

Nou Amsterdammers zijn nog al erg met zichzelf tevreden. Dus dat van de xenofobe Amsterdammer zou wel eens kunnen kloppen. Daarnaast worden arbeidsmigranten vaak slecht gehuisvest en matig betaald door de werkgever.

thanseeuwen | 01-07-22 | 12:11 | 2

Ze hebben een minimum inkomen en de 30%-ruling, een flat rate in belasting, en huisvesting is voor iedereen kut in Nederland, dus dat kan niet gefixt worden door overheid, maar door de centrale bank. Wellicht was het niet zo slim om eindeloos geld te drukken en rente zo laag te maken dat de gemiddelde Nederlander geen huis meer kan kopen.

ongemakkelijkzeg | 01-07-22 | 12:41

maar daar hoorde je niemand over, want minder opzichtig dan de 11% inflatie. Nu iedereen janken over de prijs van benzine en brood, het feit dat er een aristocratie is gecreeerd door de huizenprijs inflatie, was helemaal prima

ongemakkelijkzeg | 01-07-22 | 12:44

Ik ben niet meer zo vatbaar voor die labeltjes. Heel veel Nederlanders niet meer volgens mij. Ze moeten een ander retorisch trucje gaan vinden om wrong think tegen te gaan, deze werkt niet meer.

Gen. Maximus | 01-07-22 | 11:54 | 1
-weggejorist-
Graaf_van_Hogendorp | 01-07-22 | 12:12

-foob of fobie betekent onberedeneerde angst voor iets. Voor muizen, voor spinnen, voor open ruimten etc. Islamofobie is letterlijk onberedeneerde angst voor de islam of voor een muzelman. Totaal gelul van een aardbei. Het is typisch een kreet die door de zich 'slachtoffer' voelende partij is verzonnen. En gretig door de politiek en de linkse pers wordt misbruikt en geframed. Werd al eerder op GS geconstateerd. 'Xenofoob' opnieuw zoiets. Alsof we angst hebben voor vreemden. We zijn juist het meest tolerante volk op de wereld, altijd geweest. Maar dat betekent niet dat sommigen van die 'vreemden' zich maar alles kunnen permitteren wat we ook niet van onze eigen families zouden pikken. Totale schijt aan ons en iedereen hebben. Misbruik maken van onze gastvrijheid en tolerantie. Je gedraagt je normaal en sociaal of je sodemietert maar op. En dat geldt voor iedereen. Xeno of niet xeno.

Colin.Fart | 01-07-22 | 11:45 | 2

Dus dat.

echtpaul | 01-07-22 | 12:09

Volledig de spijker op de kop.
Homofoben en islamofoben zijn niet bang voor homo's en islam, ze vinden het gewoon kut, dat is heel wat anders.
En stel dat het inderdaad een fobie is of wil aanhouden 'nee er zit toch wel degelijk angst achter'. Prima, maar dan kun je dat iemand ook niet kwalijk nemen, zoals je iemand hoogtevrees ook niet kwalijk kunt nemen.

fric.spec. | 01-07-22 | 12:12

Ik vermoed dat ze in het artikel Nederlandse Nederlanders en Finse Nederlanders met elkaar verwarren?

Weetje71 | 01-07-22 | 11:45 | 1
-weggejorist-
Stoomlocomotief | 01-07-22 | 13:24

Ik beschouw mijzelf een xenorationist en een islamrationalist. Het is een beetje als de termen blank vervangen door wit (sic!) om de positieve connotatie te vervangen door een negatieve. Ik doe het andersom. Een islamfoob is een term om zo iemand te diskwalificeren. Ik noem mezelf daarom een islamrationalist en een xenorationalist. Klinkt veel positiever.
Qua xenorationaliteit beschouw ik Nederland bevolkt voor 200%. Meer bevolking is onzinnig. Dat gezegd hebbende is instroom van middenklasse mensen met een middenklasse mentaliteit cultureel niet zo problematisch, terwijl de mensen uit de lagere sociale economische klasses destabiliserend werken (sorry maar dat is de reaiteit).
Over het ‘xeno’ gedeelte kan ik ook positief praten, maar als islamrationalist heb ik in 30j nog niets positiefs kunnen ontdekken

Dr.Platypus | 01-07-22 | 11:40

Xenefoob impliceert dat het kantklossend klootjesvolk bang zijn voor vreemde luchtjes in de portieken.

De meesten zijn eerder veel meer bang voor hun sociale netwerk als ze stellen dat ze buitenlanders niet in hun straat motten.

Wel vinden de meeste witten massa immigratie nog prima maar dan geen anderskokenden in hun straat aub.

Graaf_van_Hogendorp | 01-07-22 | 11:34

Korte samenvatting: het verhaal dat de mensensmokkelaars ze hebben voorgespiegeld klopt niet helemaal (maar nergens heb je meer kans om te mogen blijven, ook al voldoe je niet aan de voorwaarden voor asiel).
Waarom zo ver doorreizen naar een akelig, xenofoob land? Probeer het eens in het aantrekkelijke Bulgarije, het sprookjesachtige Moldavië, het paradijselijke Albanië. Allemaal veel dichterbij, en in tegenstelling tot het racistische Nederland word je er met open armen ontvangen. /s

J.P.Drapeau | 01-07-22 | 11:30

Xenofoob..
“Bang voor vreemdelingen”
Ik denk niet dat angst het juiste woord is.
Maar buiten dat, in zekere zin schuilt er in ieder mens, ja ieder mens, een xenofoob.
Elk mens zal van nature in eerste instantie met een schuin oog kijken naar die “nieuweling”.
Kat uit de boom kijken.
Of dat nu een land, een dorp, een stam, een vereniging, een buurt/woonwijk, of wat dan ook is.
En niet eens zo zeer omdat de “angst” voor die ander, maar eerder uit bescherming voor je eigen omgeving.

Ruimedenker | 01-07-22 | 11:26 | 5

Massaimmigratie bewijst toch wel dat met name West Europese volkeren eerder oikofoob dan xenofoob zijn. Japan is waarschijnlijk het enige Westerse land dat bijna half zo racistisch zou kunnen zijn als het minst racistische Afrikaanse land.

Dandruff | 01-07-22 | 11:38

@Theodorus.Goldbach | 01-07-22 | 11:31: Ieder normaal functionerend mens en elk normaal functionerend volk accepteert niet zomaar klakkeloos 'een vreemde cultuur'.

naglfar | 01-07-22 | 12:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Amsterdammers zijn xenofoob lees ik. Niks Nederlanders.

TheseDays00 | 01-07-22 | 11:25

"Okee wij Nederlanders zijn xenofoob."

Mijn persoonlijke ervaring in de stad waar ik woon is dat, wat xenofobie betreft, de mossels en surinamers de ergsten zijn. Het koopt alleen bij elkaar, trouwt alleen met elkaar. Hoewel onder surinamers, maar dan niet de hindoestaanse surinamers, gemengde huwelijken vaker voorkomen. Zijn het ondernemers? Dan zal je praktisch nooit een etnische NLer voor ze zien werken, of iemand die niet tot hun eigen volk hoort. Als een blanke NLer in de buurt, wordt er ineens verder gesproken in hun eigen taal en wordt diegene op die manier uitgesloten.
Nederlanders, de etnische NLer, mengt veel meer met andere groepen. Deels uit noodzaak; in sommige wijken zijn er bijna geen NLse winkels meer, dus alleen kopen bij eigen volk betekent dan dat je sommige producten in je koelkast mist en NLers kennen ook niet zoiets als eerwraak voor wanneer hun kind een niet-NLse en andersgelovende partner uitkiest.

Sorry, maar bij mij hoeven ze niet meer aan te kloppen met dat gezegde NLers xenofoob zijn. Verschillende Nederlanders, met een niet-NLse achtergrond zijn xenofober en racistischer dan NLers, maar alleen de etnische NLers worden verantwoordelijk gehouden voor alle vormen van racisme en xenofobie in dit land. Wat op zich super-racistisch En dat klopt niet.

Terug naar "Okee wij Nederlanders zijn xenofoob.", dus een paar vragen:

WIE zijn die "WIJ" in "wij Nederlanders"?

Het CBS telt tegenwoordig de 3e generatie, (mensen met beide ouders geboren in NL, de kleinkinderen van de arbeidsmigranten uit de jaren 60, zeg maar) migranten ook mee als autochtone NLer. Echter, veel van die groep voelen meer verbondenheid met Marokko of Suriname dan met NL, kijken naar de programma's van dat land en de anti-westen propaganda van de snor, via de satelliet tv, kopen alleen in hun "eigen winkels' en al hun vrienden zijn 'eigen volk'. Qua xenofobie zijn die erger dan de NLers. Ze hebben niet alleen een hekel aan NLers maar ook aan alles dat niet hun 'eigen volk' is. Alle woke clubs willen niet dit feit erkennen: xenofobe haat is geen blank virus maar een fenomeen dat in alle landen en alle culturen voorkomt.

Dus,
Hoe wordt de xenofobie onder NLers berekend?

Wie , welke groepen, worden bij die berekening meegerekend als NLer?

Waarom worden alléén blanke etnische NLers verantwoordelijk worden gehouden voor het anti-blank racisme, de haat tegen niet-moslims, en de xenofobie tegen buitenlanders door sommige groepen 3e generatie Nederlanders die in die berekening zijn meegerekend als NLers?

Waarom worden groepen 3e generatie Nederlanders die in die berekening zijn meegerekend als NLers, en 1e en 2e generatie migranten NOOIT aangesproken op hun xenofobie en racisme tegen anderen?

gaffelbaard | 01-07-22 | 11:17 | 5

@Acidstain | 01-07-22 | 11:26:

Meer een klaagzang van 'whataboutism'. Ook iets wat Nederlanders typeert. Gewoon de werkelijkheid niet onder ogen willen zien omdat ze ergens vinden dat hoe ze zijn 'niet oké' is. Denial is not a river in Egypt.

Theodorus.Goldbach | 01-07-22 | 11:36

Dit dus, Het wordt onderhand erg ingewikkeld daar in Amsterdam. Ongeveer 45% (2019) van de Amsterdammers heeft een migratie achtergrond. Die vinden dat blanken hen discrimineren, vinden blanken racistisch en moslimhaters. Anderzijds vinden Oost-Europeanen de Amsterdammers (blank en zwart) xenofoob. Er vanuit gaande dat Oost-Europeanen meestal wonen in de wijken waar het grootste deel van de bevolking zwart is komen ze xenofobie dus voornamelijk in hun eigen gekleurde wijk tegen.

Ruikbaard | 01-07-22 | 11:39

@Theodorus.Goldbach | 01-07-22 | 11:36: De oorzaak van jouw tegel, en ons verschil mening over dit onderwerp, is het verschil in de definitie van discriminatie.
Er is een absolute definitie van  discriminatie en een selectieve definitie van discriminatie.

Het verschil is dat voorstanders van de absolute definitie van mening zijn dat iedereen slachtoffer kan zijn van discriminatie en racisme, en dat dit verkeerd is ongeacht de achtergrond degene die discrimineert.

De voorstanders van de selectieve definitie daarentegen menen (o.b.v. achtergrond, afkomst, huidskleur en nationaliteit) dat sommige groepen nooit slachtoffer van discriminatie kunnen zijn, dat je sommige groepen mag en discrimineren en ook dat dat 'rechtvaardig' is.

Alleen mensen die graag willen dat racisme en discriminatie tegen sommige groepen mensen niet ophoudt maar in stand blijft, zullen voorstanders van de absolute definitie van discriminatie proberen belachelijk te maken, negatief af te schilderen en iedere kritiek tegen de selectieve definitie van discriminatie op hatelijke wijze typeren als "Denial" of "een klaagzang van 'whataboutism'."

gaffelbaard | 01-07-22 | 13:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Hier in het dorp, waar ik de buitenlander ben.
Vinden ze Nederlanders te direct
Ik zou me kunnen voorstellen dat als je stom gedrag vertoont en je dat duidelijk gemaakt wordt, dat men zich dan enigszins in het anderskokende kruis getast voelt
Dus als u voortaan even met wat minder ruwe taal uw ongenoegen wilt uiten?

deathchant | 01-07-22 | 11:15 | 1

Dat is niet wat het betekent.

"Te direct" betekent in die context dat je als NLer je muil moet houden als je het ergens mee oneens bent. Het excuus wordt ook bijna altijd gebruikt door culturen waarbinnen het individualisme minder sterk aanwezig is en sociale controle en familiebanden (en 'eer') hoger in waarde worden geschat dan in de NLse cultuur tegenwoordig gewoon is. Kritiek en je mening voor je houden is daarin gewoon, terwijl in onze cultuur dan juist word gezegd dat je jezelf niet te kort moet doen en het moet uitspreken.

Je kritiek of mening uiten met een zinnetje erbij zoals "als uw familie dat zou gebeuren, zou u er toch ook iets van zeggen?" kan helpen in zo'n gesprek.

gaffelbaard | 01-07-22 | 11:28

Xenofielen zijn trouwens niet veel beter dan Xenofoben. Dat vergeet men vaak. Of je het nu over Sterre hebt die helemaal verslaafd is aan exotische negers en blanken maar niets vindt of Hendrik-Jan die zoveel geilt op Aziatische meisjes dat hij naar Thailand is verhuisd.

Ikzelf ben veel makkelijker ik deel mensen op tussen goede mensen en slechte mensen.

Theodorus.Goldbach | 01-07-22 | 11:14 | 9

@naglfar | 01-07-22 | 11:58:

Mensen aardig of onaardig vinden is 1 ding.
Mensen goed of slecht noemen kan al een tikkeltje gevaarlijk worden.

Mensen xenofoob en racist noemen is traditioneel bijna een doodvonnis. Toch accepteren we dat, niet alleen van bepaalde reaguurders, maar dus ook van kranten, televisieprogramma's, politici etc.
Terwijl "jij bent racist" in 99,9% van de discussies niks anders betekent dan "jij hebt een andere mening"; en daaruit de conclusie "jij lijkt mij niet aardig".

Dandruff | 01-07-22 | 12:20

@Dandruff | 01-07-22 | 12:20: Dat zeg ik: TG neemt het heel zwart/wit, ik ga er blind vanuit (misschien wat naïef) dat hij het niet zo zwart/wit bedoelt.

naglfar | 01-07-22 | 12:35

potverdorie, zit ik hier nou gewoon een beetje Theodorus te verdedigen. lol

naglfar | 01-07-22 | 12:36
▼ 6 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Boterzacht | 01-07-22 | 11:12
-weggejorist-
bisbisbis | 01-07-22 | 11:10

Als zelfs arbeidsmigranten niet meer in je inclusieve stad willen werken.

dinges_123 | 01-07-22 | 11:07

Aap, Noot, Xenofoob.
Geslaagd !!
Wat een gelul.
Dat soort woorden wordt in de mond gelegd door mensen die een vermoeden hebben dat …
En dat Nederland duur is wisten wij allang, wat geen probleem is voor gasten uit Hangmattiestan, want zij krijgen het meeste gratis,
Xenofoob…. Hoe durven ze.
Het meest gastvrije land in het heelal.

Ruimedenker | 01-07-22 | 11:05

Dat zijn dan de niet-blanke Amsterdammers. Die zijn natuurlijk bang hun voorkeursbehandeling te verliezen, wat ook wel weer logisch is.

John McClane | 01-07-22 | 11:03

Een vreemde hoestte mij een keer in het gezicht voor de supermarkt. In een bepaalde wijk van Rotterdam werd een maat zijn katalysator vakkundig en kosteloos weggehaald. De smerige gewoontes van bepaalde 'gebouwgenoten' in mijn appartementcomplex. Andersgefatsoeneerde Nederlanders, zou ik dan moeten opschrijven.

Boerhoektvrouw | 01-07-22 | 11:00

Mijn Roemeense collega is juist hierheen gekomen om te ontsnappen aan zijn volk. Niet voor allemaal, maar wel een hoop. Dus normale zitten er tussen, en die vinden het hier best ok.

TheOneTruth | 01-07-22 | 11:00 | 1

De Polen die ik ken, hebben hier een huis gekocht, kinderen op school en gaan 1 à 2 keet per jaar terug naar Polen. Maar doe wonen wel buiten de Randstad. Vrees dat Amsterdam xenofoob is.

Bataafje | 01-07-22 | 11:08

Een andere manier hoe je kan zien dat Nederlanders (meestal zonder het te beseffen) behoorlijk xenofoob zijn zijn de beruchte woorden als het gaat om buitenlanders van "je mag het eigenlijk niet zeggen maar...". Tegenwoordig is dat een beetje veranderd naar de slachtofferrol van "je mag het niet zeggen want dan ben je meteen een racist, fascist, nazi".

Nu zou ik niet durven stellen dat de meerderheid van deze mensen perse racist zijn. Bijna altijd ook zeker geen nazi's misschien in sommige gevallen een beetje fascistoïde. Maar xenofoob? Ja, dat zijn de meesten wel. Vinden bijvoorbeeld alle negers lui want 'ze zijn bijna allemaal werkloos behalve Quincy van de supermarkt, dat is een goeie.'

Ja, ik kan er niets anders van bakken. Het is gewoon zo.

Theodorus.Goldbach | 01-07-22 | 10:59 | 10

@Randall3.0 | 01-07-22 | 11:09:

Het is meer andersom. De laatste jaren en met de nieuwe generaties is het minder geworden. Mijn oma (en opa) waren vreselijke xenofoben en eigenlijk ook vreselijke racisten. Mooi voorbeeldje daarvan was toen mijn oom met een Surinaamse trouwde. Mijn oma behandelde haar gewoon als een dienstmeisje. Dat was echt erg.

Theodorus.Goldbach | 01-07-22 | 11:20

@Dandruff | 01-07-22 | 11:18: je moet mijn punt lezen als reactie op Goldbach natuurlijk. Iemand discrimineren op huidskleur, uiterlijk, ras of fysieke beperkingen is bij mij racisme. Als iemand uit een andere cultuur zich hier niet helemaal happy voelt omdat hij weigert zich voldoende aan te passen aan de heersende cultuur, pech gehad. Helaas zijn de uitkeringen hier veel te hoog voor dit soort lieden, er zijn gewoon te weinig aanpassingsprikkels.

HD50 | 01-07-22 | 14:04

Ik kan meerdere keren de zin ""je mag het eigenlijk niet zeggen maar..." afmaken zonder dat het xenofobie is. Dus, de stelling klopt niet en is geen graadmeter voor xenofobie.
Op die manier een waardeoordeel over iemand vellen lijkt imho meer op "Zie je wel, weer iets gevonden dat mijn vooroordeel bevestigt".

gaffelbaard | 01-07-22 | 18:09
▼ 7 antwoorden verborgen

Als student in een zeer gerespecteerd hotel kwamen dagelijks Roemeense meisjes 'op bezoek'. Mooie, sociale meiden - met een paar ging ik nog wel eens uit in mijn vrije tijd. Het land is natuurlijk hopeloos corrupt en crimineel en de Roma zijn tamelijk hopeloos. Ik zie ze in Brussel op steeds grotere schaal met kinderen bedelen.
Polen: tsja, het is een gemeenplaats maar toch wel verdomd vaak allergisch voor Afrikanen, Arabieren, joden en Russen maar vooruit, wel harde werkers. Zelfs indien de facto full-time woonachtig in NL om onduidelijke redenen verslaafd aan het rijden met Pools kenteken. Ontbijten met bier. Ontzettend slechte schakers.

drs. Levi Samsonov | 01-07-22 | 10:56 | 8

dat Poolse kenteken is in Polen afgemeld, dus ze rijden hier vrolijk rond zonder APK, verzekering en MRB. De post van CJIB gaat ook fijn retour afzender.

HD50 | 01-07-22 | 11:13

@HD50 | 01-07-22 | 11:13:
-
... en er is geen ene hónd die er op controleert. De douane inspectie heeft het waarschijnlijk te druk met cursussen systemisch racisme.

bisbisbis | 01-07-22 | 11:28
▼ 5 antwoorden verborgen

Maar Amsterdam? Dat is toch GL/D66? De stad van inclusie. Waar de omvolking intussen voor een heel groot deel is voltooid?

jochum1980 | 01-07-22 | 10:53

Ik ben geen Nederlander, ik ben een Fries, dus ik voel me niet aangesproken.

Après toi | 01-07-22 | 10:53 | 3

Het is ook bijkans onmogelijk om Friezen aan te spreken, óf ze verstaan je niet, óf je krijgt antwoord in een soort koeterwaals waar hooguit die ene verdwaalde japanner die er op gepromoveerd is nog wat van begrijpt.
Ik steun de Friesche Afscheidingsbeweging dan ook van harte, lang leve de Boppe-Republiek!

elfenstein | 01-07-22 | 10:58

@elfenstein | 01-07-22 | 10:58: Je moet het niet verder vertellen, en je hebt het niet van mij, maar er bestaan concrete plannen om de Afsluitdijk op te blazen en Friesland onafhankelijk te verklaren.

Après toi | 01-07-22 | 11:00

@Après toi | 01-07-22 | 11:00:
#jesuisFoppe
Als ik moet komen helpen om de plannen te verwezelijken, zeg het en ik stap op de trekker.

elfenstein | 01-07-22 | 11:12

Altijd al geweten dat Amsterdammers xenofoob waren.

halfvolle glas | 01-07-22 | 10:51 | 2

Deze is een beetje dubbel, in de wijken waar ik vertoefd heb is 3/4 van de Amsterdammers niet geheel Ral9010, wilde u nou zeggen dat... eh....
Ach laat ook maar, waarheden als koeien enzo.

elfenstein | 01-07-22 | 11:00

@elfenstein | 01-07-22 | 11:00: Daarbij komt dat de lui die wel die kleur hebben over het algemeen geen Amsterdammers zijn, maar provincialen die toevallig in Amsterdam wonen.

Lu_Tze | 01-07-22 | 12:40

Misschien, heel misschien word men hier wat achterdochtig van al die arbeidsmigratie terwijl men hier al meer dan 40 jaar loonmatiging kent en hoge belastingen waaronder op arbeid.

Deflatiemonster | 01-07-22 | 10:51

Een tof bericht van het Parool van een 'reporter'. Hèhè, eindelijk is A'dam 'xenofoob'. Mooi zeg, we hebben al zoveel van culturele manifestaties. Ik vind dit fijn, als Amsterdammer.

Thoth | 01-07-22 | 10:51

In de omgeving hier (buitengebied rond Eindhoven) zitten heel veel Oost-Europeanen. Om te beginnen ken ik best veel Polen die in de hightech werken. Opvallend nette, eerlijke mensen meestal. Wel erg op zichzelf.
In de tuinderijen werken ook erg veel Polen. Dat zijn mensen van een andere sociale klasse, typisch voor seizoenswerk. Nooit last van. In het weekend zie je ze altijd tien kilometer heen en terug naar de supermarkt lopen. Ze kijken niet op of om, doen gewoon hun ding.

Eerlijk gezegd zou ik ook chagrijnig worden als ik in Amsterdam moest gaan vertoeven.

Draak uit Brabant | 01-07-22 | 10:50
-weggejorist-
Weetje71 | 01-07-22 | 10:50

Wie zijn al die Volkskrant en Parool lapzwansen die ons intens xenofobisch en racistisch vinden?

Ierse_Setter | 01-07-22 | 10:49

Goh, wie zou er wel positief reageren wanneer zo'n uitzendgier 5-8 Polen/Roemenen in het huisje naast hem stopt? Juist ja, niemand.

boonmoi | 01-07-22 | 10:48

't Asielbeleid zelf veroorzaakt wrevel met de bestaande bevolking door voortrekkerij, gratis diensten en producten, of overlast door afwijkende culturele normen en waarden, lage lonen door overaanbod van werkers(en daarom willen Nederlanders dat werk niet doen), veroorzaakt verder druk op de huizenmarkt.

En als daar dan tegengasop komt, dan is dat xenofobie (wel fijn dat het geen racisme is voor de verandering), maar eigenlijk verlaagt dit 'slechte' nieuws de aanzuigende werking... hetgeen uitsluitend positief is. Ik zie het probleem niet zo.

ReyNemaattori | 01-07-22 | 10:46

De meeste Poolse arbeiders zijn jonge gasten. Zet er 4, 8 of 12 bij elkaar en ze zetten het op een zuipen. Nederlandse jongemannen die in dienst moesten deden dat ook. In het studentenwereldje was dat niet anders, behalve dat de dames mee zopen.

Dat maakt de overlast niet minder erg, uiteraard. Daarom is er niks mis met vakantiehuisjes voor arbeidsmigranten.

Dandruff | 01-07-22 | 10:40

Ik ben een xylofoob.

Kaas de Vies | 01-07-22 | 10:38 | 3

Saxofobie hier, het leed is bijkans ondraaglijk maar we strijden dapper door.

elfenstein | 01-07-22 | 10:49

Dat zijn gelukkig geen fobies om je voor te schamen.

Dandruff | 01-07-22 | 10:56

@Dandruff | 01-07-22 | 10:56:
Nou, dat weet ik zo net nog niet. Als ik weer eens zo'n ellendige klotetoeter tot schroot gemept heb schaam ik me best wel. Dat ik dat niet al veel eerder gedaan had terwijl ik dondersgoed weet dat het er toch wel van gaat komen.
Mijn innige deelneming gaat dan ook uit naar Kaas, god komt je te hulp met zo'n xyloding, je weet gewoon niet waar je moet beginnen met al die blokjes en stokjes. Clusterbomben, gaan voor de totale vernichtung is waarschijnlijk het beste. Houd stand Kaas, je staat niet alleen!

elfenstein | 01-07-22 | 11:08

Vandaag ook in het nieuws dat Amsterdam op de 9e plek staat qua steden waar expats het liefst gaan werken. Londen staat op 1. Kennelijk gaan er ook wel dingen goed dan.

Gewinflipt | 01-07-22 | 10:38 | 2

Als je geld genoeg hebt is het een soort pretpark.

Harry.Langezwaal | 01-07-22 | 10:39

Aan de bovenkant of aan de onderkant in Damsko verblijven is een wereld van verschil.

Het brein erachter | 01-07-22 | 10:48

Nederlanders zijn nu eenmaal niet een gastvrij volk. Dat zit een beetje in onze cultuur verankerd. Als je op de koffie komt bij een Nederlander dan gaan zeggen ze "we gaan zo eten" dat betekent zoiets als "sodemieter je op?". In de meeste andere landen is het meer van "we gaan zo eten, eet je mee?". Als je nee zegt vinden ze dat meestal niet zo leuk.

Komt bij dat Nederlanders enorm in negatieve stereotypes denken als het gaat om alles wat niet Nederlands is. Chinezen eten hondenvoer. Negers zijn lui. Polen zijn altijd dronken. Roemenen zijn zakkenrollers. Marokkanen zijn dieven. Turken stinken. Enzovoort.

Natuurlijk jij niet. Zo ben jij niet. Maar of je het niet wel of niet wil accepteren de meeste Nederlanders, zeker de oudere generaties, zijn WEL zo. Dit is behoorlijk typisch Nederlands. Dus zijn Nederlanders xenofoob? Ja. Overwegend wel.

Theodorus.Goldbach | 01-07-22 | 10:37 | 23

Hoe kijken niet-Nederlanders naar Nederlanders?
Gierig, grote bek, té direct, soms onbeschoft etc.
Vooroordelen die soms helemaal waar zijn.
Is dat xenofobie?
Als dat zo is, schuilt er in ieder mens een xenofoob.

Ruimedenker | 01-07-22 | 11:55

@C1O2 | 01-07-22 | 10:46: "Nederlanders denken enorm in negatieve stereotypes." Was dat nou een slim grapje of was dat serieus bedoeld?

nikolaos | 01-07-22 | 12:29

Nou liever xenofood (met een vleugje vrek) dan: messentrekker, katten-eter, luiaard, dronkaard, dief of een wandelend riool, niet dan?

Sneerpoets | 01-07-22 | 13:22
▼ 20 antwoorden verborgen

Syriër klaagde over zijn huis - was niet goed genoeg- en kreeg te horen: “Ja, maar Nederlanders staan vaak meer dan 10 jaar op de wachtlijst.”

Syriër sprak de gevleugelde woorden: “Dat is mijn probleem niet.”

Ze kregen namelijk ingeprent in AZC dat je moet weigeren tot je je huis groot/cool/chic genoeg vindt. Die domme Hollanders buigen toch wel mee. Schijnt dat dit niet langer mogelijk is.

Madame Poitiers | 01-07-22 | 10:36 | 7

@Roos | 01-07-22 | 11:19:

Oh ja, ik herinner me het verhaal nu. Gezin van 8 personen. Maar ja. Je mag een huis weigeren. Weiger je het 3rde huis ook dan kom je weer onderaan de lijst te staan.

Theodorus.Goldbach | 01-07-22 | 11:51

@Theodorus.Goldbach | 01-07-22 | 11:51:

"Onderaan de lijst" betekent bij asieleisers nog steeds "bijna bovenaan de lijst". Alleen andere asielzoekers krijgen voorrang boven hem.

De belastingbetalers die soms al 18 jaar op de wachtlijst staan komen echt pas na die meervoudig huizenweigeraar. Tenzij er nadien nog 1.000 mensen per week binnenwandelen; dan duurt het natuurlijk nog ietsje langer.

Dandruff | 01-07-22 | 12:26
▼ 4 antwoorden verborgen

Dat mogen ze vinden hoor.
Ik vind ook wel eens wat.

Mispel | 01-07-22 | 10:34

Sorry mensen. Ik ben om. We hebben migranten nodig. Heb waterlekkage in de meterkast waardoor ik geen stroom en geen water meer heb. Verzekering gebeld. Ja Leptob, dit kan door het tekort aan vaklui en zo tegen de vakantie aan wel eens een week of drie vier gaan duren eer dit weer voor mekaar is. We hebben mensen nodig! Komt allen naar Nederland!

Leptob | 01-07-22 | 10:34 | 8

Met je trekker naar de plaatselijke loodgieter, en blokkeren tot hij het ff fixt.

Het brein erachter | 01-07-22 | 11:00

Heje der zelluf angezete ?

2CVOcean | 01-07-22 | 11:01

Misschien een idee om Junior over een paar jaar naar het VMBO te sturen?

Après toi | 01-07-22 | 11:02
▼ 5 antwoorden verborgen

Nou ja, Amsterdam is al langer een soort reservaat voor progressief, (extreem) links en sociaal democraten, of een combinatie daarvan, wat eigenlijk veelal verhullende termen zijn voor figuren die een groot deel van hun leven leunen op de toegevoegde waarde die ánderen creëren.

Harry.Langezwaal | 01-07-22 | 10:33 | 1

Dat zijn ook lui die in hun eigen omgeving een bijzonder lage tolerantie voor verstorende elementen hebben. Windmolens, toeristen, buitenlanders. Een enkel hoofddoekje vinden ze nog wel leuk, daar kunnen ze zich dan lekker tegenaan bemoeien om te laten zien hoe hard ze deugen.

Muxje | 01-07-22 | 10:38

De kans dat je in Amsterdam nog een autochtone Nederlander tegenkomt is behoorlijk klein. Dus al die nare xenofobe mensen zijn zelf allochtoon....

Jafco | 01-07-22 | 10:33 | 1

Scherpe observatie

forecastle | 01-07-22 | 12:19

Ik ben ook een xenofoob. Doodsbang voor dat muziekinstrument.. geen mij maar een digitaal keyboard zonder drumsticks.

Geertje W | 01-07-22 | 10:31

Oh heerlijk !
Misschien even uitknippen en naar Parool sturen, samen met hun eigen stukje?

Sneerpoets | 01-07-22 | 13:15

'Arme' Roemeense straatkrantverkoopster bij Dirk voor de deur was op een gegeven moment een week of 3 weg. Toen ze terug was hoorde ik in het voorbijlopen iemand vragen of ze ziek was geweest, bleek ze op vakantie geweest te zijn....
Het zijn gewoon beroepsbedelaars. In Bosnie ook gezien, kinderen worden uit het dorp in het centrum bij de winkels gedumpt om te bedelen. Als de winkels sluiten worden ze weer opgehaald... In een Mercedes.

Boterhoofd | 01-07-22 | 10:30 | 4

Dus mensen die voor hun werk de straatkrant verkopen mogen niet op vakantie? Goh.

halfvolle glas | 01-07-22 | 10:56

@halfvolle glas | 01-07-22 | 10:56:

Het zijn mensen die gewoon een uitkering en alle mogelijke toeslagen hebben. Of krijgen, eigenlijk.
Hebben netto vaak dus meer te besteden dan mensen met minimumloon die bepaalde toeslagen mislopen.
En daar dan bovenop lekker in het zonnetje bedelen.

Dandruff | 01-07-22 | 11:00

Kennen jullie die documentaire dan niet?

Die roma bedelaar die waren vroeger de 'slaven' van autochtone Roemenen. De laatste decennia hebben ze zoveel opgehaald dat ze in grote villa's wonen en dat de autochtone Roemenen voor hun werken. Echt sick, zo'n verandering duurt meestal een paar generaties normaal gesproken

huh!? | 01-07-22 | 11:05
▼ 1 antwoord verborgen

Doe je voordeel met dit vooroordeel zou ik zeggen!
Vooral niet weerleggen.

Verspreid het Woord en neem het op in die folders in Verweggistan.

Roos | 01-07-22 | 10:28

ik wil altijd inhoudelijk reageren maar al die topics verwijzen altijd naar een URLs achter een betaalmuur. Dus ja, alle Roemenen en Polen zijn gewoon lui!

mykdelta | 01-07-22 | 10:23

Ja hallo! In Amsterdam! Wat verwacht je dan van die stinkstad? Gewone Nederlanders willen er niet eens komen. En no way dat buren zich voor kwamen stellen, dat gebeurt dus echt niet in die stad.

Overigens werkte ik liever samen met Roemenen dan Polen. Vriendelijke mensen, harde werkers, spreken veel beter Engels en minder gedoe met zuipen. Net als Hongaren trouwens, ook liever dan Polen.

Bulgaren waren we liever kwijt dan rijk, onbetrouwbaar. Die ene Bulgaarse meid die wel alles goed deed, woog niet op tegen de rest. Zij mocht dan ook blijven, graag zelfs! Maar ja, uitzendbureau werd contract mee opgezegd, en zij ging met haar landgenoten mee.

Harvey2Face | 01-07-22 | 10:22 | 4

Hallo, ik ben je Airbnb buurman, heb je nog een kopje suiker, heb je nog wat te zuipen, heb je nog wat te snuiven? Nee? XENOFOOB!

KlaagGraag | 01-07-22 | 10:31

Begrijp ik goed dat Harvey2Face beter gewoon zijn school af had kunnen maken?

huh!? | 01-07-22 | 11:06

@huh!? | 01-07-22 | 11:06: Dat begrijp je inderdaad verkeerd. Want? Omdat ik buitenlands personeel had, heb ik mijn school niet afgemaakt? Een beetje vreemde conclusie...

Harvey2Face | 01-07-22 | 11:50
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Snavel | 01-07-22 | 10:22

Vroeguh tijdens m'n schooltijd moesten we tijdens muziekles spelen op zo'n xenofoob. Sloegen we expres op het einde van de staafjes zodat ze door de lucht vlogen. Kon de naam van dat instrument ook niet goed uitspreken / schrijven.

Cornelis12 | 01-07-22 | 10:22 | 2

Oh, je bedoelt een xylofoob!

Lorejas | 01-07-22 | 10:26

Zat ook op zo,n slap snotterig stukje rubber, bij onze muziekles zaten ze vastgelast.. ook in verband met diefstal, cq sabotage van de "les" zodat het werd afgelast.

broervandenhollander | 01-07-22 | 10:29

Goede zaak als wij bekend komen te staan als xenofoob en migranten niet meer willen komen. Nu moet het nog doordringen tot de asieleisers, dan gaan ook zij het hopelijk elders zoeken.

icicle | 01-07-22 | 10:21

Staat in het Parool, dus grote kans dat het niet waar is.

En al zou dit op enkele (mogelijke) incidenten gebaseerde verhaal kloppen dan is dat nog niet representatief voor heel Amsterdam; laat staan voor heel Nederland.

En al zouden we deze incidenten als "representatief" gloria-wekkeren, dan bewijst dat nog steeds geen xenofobie. Onder Polen wordt inderdaad relatief veel gezopen, dus ik snap heel goed dat daar bezwaren tegen zijn. Iemand die een jaartje naast zuipende en overlast gevende "hee lullo" roepende corpsballen heeft gewoond hoeft ook geen studenten meer als buurman. Is dat "studentofobie" of een op persoonlijke ervaringen gebaseerde voorkeur?
Dat er ook zat serieuze studenten zijn maakt iemands persoonlijke ervaringen niet ongedaan.

Waarom worden gedachtendelicten als een groter maatschappelijk probleem gezien dan echte delicten?

Dandruff | 01-07-22 | 10:21

Ik wordt eerlijk gezegd helemaal gek van de dagelijkse beschuldigen van racisme, xenofobie, transfobie, islamofobie. Dag in dag uit het stop niet.

TheBigKirth | 01-07-22 | 10:20 | 1

Er zit niks anders op dan maandag vrij nemen, de straat op. genoeg is genoeg.

keistad | 01-07-22 | 10:24

De industrievrienden van Rutte vullen hun fabrieken, en het uitschot dat meekomt zorgt ervoor dat de PVV groot blijft, en de linkse partijen klein.
Een win-win situatie, verwacht dus geen maatregelen van Rutte tegen het uitschot

bleekkijker | 01-07-22 | 10:18 | 1

Wees niet dommer dan je schaduw.
Fabrieken zitten niet op uitschot te wachten, en het zijn de linkse partijen die altijd hebben geroepen dat uitschot gesubsidieerd wordt. Dat Rutte met het kozp-uitschot mee lult bewijst alleen maar dat Rutte naast economisch links ook cultureel links is.

Dandruff | 01-07-22 | 10:28

Over die Franse werklozen; "Die zijn namelijk heus niet allemáál crimineel... Toch?" Dat is toch niet de issue lijkt mij. Het komt hoogstens bovenop het gegeven dat hier in dit stukje EU genoeg werklozen zijn die veelal niet crimineel zijn maar wel lui en genoegen nemen met de uitkering en het wooncomfort bij pa en ma.

forecastle | 01-07-22 | 10:18

Graag het Australische systeem invoeren; wat hebben we nodig en punten geven. Niet meer nodig en (nog) geen Nederlanders geworden? Dan terug naar land van herkomst.

Risingson | 01-07-22 | 10:18 | 1

Helaas, EU - vrij verkeer van goederen en personen. Ook als je bijna in de EU zit, trouwens. Half Albanië (geen geintje) schijnt onder tussen in de EU te zitten. Snap ik wel, want Albanië is een ongelofelijk kutland.

Otto Normal | 01-07-22 | 10:50

Net mijn auto extreem ver naar rechts gezet, komt wel dichtbij zo.

keistad | 01-07-22 | 10:16 | 1

Ik rij altijd rechts, 3x rechts is ook links

KlaagGraag | 01-07-22 | 10:33

Altijd heerlijk, dat GS sarcasme.

Eduardo- | 01-07-22 | 10:16

Wat stigmatiserend zeg om Nederlanders xenofoob te noemen. Representatieve onderzoeksjournalistiek?

laurentius | 01-07-22 | 10:15

Waarom is Het Parool eigenlijk niet gratis? In WO-II was dat ding ook gratis.

Ichneumonidae | 01-07-22 | 10:15 | 2

Vreemd. Toen waren velen niet zo blij met de Duitsers. En toch een gratis krantje... En nu vinden we Duitsers aardig, en plots, Parool wil geld. Vreemde tijden.

nobodiesunmighty | 01-07-22 | 10:21

Bulgaren zijn ook prima katpikkers.. dus niet alle eer naar roemenen.. mooi verhaal, voor wie er nog actieve herrinnering aan heeft.. die gasten met die afgezaagde katjes in de kofferbak.. gevonden op straat.. in die zin klopt het wel.. en er mee wegkomen.. Politie.. mmm inderdaad plausibel verhaal.. de volgende dag regende het aangiftes.
Uit de praktijk.. een goede kennis parkeerde zijn Tucson voor de deur van zijn japanner restaurant, wilde s,nachts naar huis rijden, en dacht wat maakt dat ding toch een hoop lawaai..
Katje weg, niemand iets gezien.. druk restaurant.. dus buiten het feit dat die gasten snel zijn.. kunnen ze zo bij Hans Kazan in dienst.
Kabel connectors plus verschildrukleidingen ook nog even gesloopt, schade 3000.. Heb het voor 300 kunnen fixen met een tweedehands vanuit Nederland.
Dus hier in de España, ( kleinere plaatsen ) komt die grapperij ook wel eens voor..

broervandenhollander | 01-07-22 | 10:15 | 2

Een 2e handsje van een Roemeen?

bijna_raak | 01-07-22 | 10:18

@bijna_raak | 01-07-22 | 10:18: Nee, dacht bij Klein Gunnewiek.. maar misschien verse voorraad vanuit Spanje.. hier was er voor Hyundai / Kia geen 1 te koop.. allemaal op, en in die tijd waren koreanen nog niet zo populair. ( hopende u met dit nutteloze verhaal van dienst te zijn geweest )

broervandenhollander | 01-07-22 | 10:24

Allemaal de schuld van Ridley Scott. Na het zien van Aliens heb ik inderdaad een fobie voor Xenomorphs.

Loodje | 01-07-22 | 10:14 | 2

En... al zwanger van een alien?

nobodiesunmighty | 01-07-22 | 10:23

Als ik de prijzen zo eens zie in de horeca dan zou ik denken dat ze daarmee hun personeel wat beter zouden kunnen betalen. Hoef je misschien ook niet meer zoveel goedkoop werkvolk uit Oost-Europa te importeren.

ZonderNaam | 01-07-22 | 10:13 | 3

het meeste zal wel op gaan aan de huur. de eigenaar wil ook flink verdienen. dan is het personeel de sluitpost.

AntiZanicz | 01-07-22 | 10:15

@AntiZanicz | 01-07-22 | 10:15:
Dan gooien ze nog maar eens 50 cent op alle drankprijzen. Als jij daarmee wel personeel op je terras hebt staan en je directe concurrenten niet...
Sowieso kan je in een krappe arbeidsmarkt niet voor een dubbeltje op de eerste rang gaan zitten qua personeel. Goedkope arbeidsmigratie is hooguit een tijdelijke oplossing, want die lui zijn ook zo weg wanneer men een beter betaalde baan kan krijgen.

ZonderNaam | 01-07-22 | 10:20

@AntiZanicz | 01-07-22 | 10:15: Klopt helemaal. De EU is opgezet om een enorme afzetmarkt te creëren ( goederen) en de kosten van arbeid te drukken ( diensten) Ideaal voor werkgevers. De gewone burger werd wijs gemaakt dat hij ook voordeel had van de EU omdat hij/zij dan bij grensoverscheidend verkeer niet naar het wisselkantoor hoefde te gaan. Wow !

Pantoffelo | 01-07-22 | 10:21

Dit terwijl Amsterdam met de grootte van een provinciestad zich graag ziet als pluriforme metropool. Dat zal de laatste echte Amsterdammers wel zeer doen. Of het is juist de import die zich dit aantrekt.

AntiZanicz | 01-07-22 | 10:12 | 1

Amsterdam is geen kosmopolitische grootstad als Parijs, Londen, Berlijn, Madrid, Rome, Barcelona, Kopenhagen, Warschau of Milaan natuurlijk. Eerder categorie Dusseldorf, Lyon of Oslo.
In het onvolprezen Taiwan zou Amsterdam qua omvang de zevende stad zijn. Een dorp in vergelijk met Taipei.

drs. Levi Samsonov | 01-07-22 | 10:39

Geen Polen, Roemenen, Portugezen, Oelraïeners naast je willen? OK. Wel naffers, Eritreërs, Irakezen etc.?

Verders: flink deel van ondernemend Nederland is verslaafd aan lage lonen. Uit eigen ervaring kannik zeggen: er is volk zat te krijgen. Kwestie van betalen.

Heurtebise | 01-07-22 | 10:12 | 3

Ooit BNR gehoord, jaren geleden. Nederlandse managers zijn keien in bezuinigen en saneren. Ja, dan hou je i.d.d. weinig over.

nobodiesunmighty | 01-07-22 | 10:24

En niet via oostblok constructie bij een arbeids buro
Die Pool,Roemeen etc worden uitgebuit logisch dat ze het zat zijn
Lage lonen,hoge huren en werken tot ze er bij neer vallen
Dat kan niet met nederlands ingezetenen
Denk dat de fransen het helemaal niet pikken
En zeker die uit banilieu niet
Zie slavernij bestaat nog steeds

Therrie | 01-07-22 | 10:25

@Therrie | 01-07-22 | 10:25:
Hoewel Nederlandse werkgevers schofterig omgaan met arbeiders uit Oost-Europa, hoef je ook niet al teveel medelijden met ze te hebben. Ga eens met zo'n gast mee naar z'n eigen land om te zien wat voor huis hij daar gekocht heeft met het geld dat hij hier heeft weten te sparen.

ZonderNaam | 01-07-22 | 10:31

Een Franse kennis kwam niet meer bij van het lachen toen ik hem vertelde dat onze minister de franse kansenparels aan het werk willen hebben in Nederland. We mogen ze allemaal hebben.

R.j.deVries | 01-07-22 | 10:12 | 5

Wat mij vooral verbijsterde is dat deze mevrouw werkelijk geen enkel benul heeft wat er onder de bevolking leeft. Dat alleen haar suggestie al een enorme shitstorm zou opleveren ontgaat zo’n mens totaal. Dat vind ik nog angstaanjagender dan haar belachelijke idee zelf, want dat haalt het toch niet in de tweede kamer.

Bigi Bana Boy | 01-07-22 | 10:20

Dan heb je het verhaal niet duidelijk genoeg uitgelegd. Zeggen de politici ook als het volk weer eens dwarsligt.

FrankVeer | 01-07-22 | 10:22

@Bigi Bana Boy | 01-07-22 | 10:20: Zij weet donder goed wat er leeft. Alleen het kan haar niks schelen, zolang ze er maar beter van wordt. Dat zijn Nederlandse politici, onverschillig over je zwaar belaste rug omhoog klimmen.

Ierse_Setter | 01-07-22 | 10:53
▼ 2 antwoorden verborgen

Bulgaren hoor je dan weer niet klagen over hun UWV Bulgarengeitenpaadje

HetOorAakel | 01-07-22 | 10:12 | 1

Die zijn echt erg, die verzieken de boel tot honderd meter om zich heen.
Nu zie ik ook al in gasten in de onderverhuur bij de Bulgaren panden auto's met MD. Dat heb ik ff gegoogeld, dat is Moldavie.

bqbq | 01-07-22 | 12:33

In mijn dorpje heb ik gisteren de eerste zwerver gezien. Hij lag lekker languit op een bankje en de schoentjes netjes naast het bankje geparkeerd.
Afgelopen week zag ik in Den Haag trouwens dat in het stukje tussen Centraal Station en Malieveld dat dat ook een omvangrijke verzamelplek voor zwervers begint te worden. Wel mooi zo in hart van de politiek.

UpdateAvailable | 01-07-22 | 10:11 | 1

Migranten, zwervers is kwetsend.

bijna_raak | 01-07-22 | 10:19
-weggejorist-
JohnLocke | 01-07-22 | 10:10

Wonen er Nederlanders in Amsterdam?

JohnLocke | 01-07-22 | 10:09 | 2

Ik was zojuist op de markt plein 40-45 (nieuw-west) en het was weer hartstikke druk,maar Nederlanders heb ik eerlijk gezegd bijna niet gezien.

Steiner66 | 01-07-22 | 10:18

Alleen foute

Joffri | 01-07-22 | 10:19

De kans dat je in Amsterdam een Nederlander tegen komt, is best klein.
De kans dat ze een marokkaan of Antilliaan of Amerikaan iets gevraagd hebben, is best groot.
Beetje nepnieuws dus, dat de Nederlander dat zegt.

Nuchternederland | 01-07-22 | 10:07

Vader Roemeen, moeder Pools. Te lui om te zuipen. Dan heb je het pas zwaar in deze wereld.

Bigi Bana Boy | 01-07-22 | 10:07 | 1

haha!

Nuchternederland | 01-07-22 | 10:08

Ik ben wel erg vaak xenofoob zeg de laatste tijd. Niet lief.

Lorejas | 01-07-22 | 10:06

Amsterdam is ook gewoon een hell-hole. Als ik zo om me heen kijk als ik in Amsterdam moet zijn, dan zijn er alleen expats, kansenjongeren en provinciale dorpelingen die daar nog willen wonen. Nou die verdienen elkaar.

ipsocrat | 01-07-22 | 10:05 | 1

Expats zijn echt de allerergsten

Hans Kwalzan | 01-07-22 | 10:15

Hoeveel procent is arbeidsmigrant en hoeveel is uitkeringsmigrant? Of mag je dat weer niet zeggen?

R2fu**D2 | 01-07-22 | 10:04 | 1

Na de laatste jaren honderden Poolse mensen te hebben leren kennen en inmiddels als aangetrouwde familie te hebben denk ik een aardig beeld te hebben. Ik schat in dat:
40% arbeidsmigrant is die vast zit in het uitzend-systeem, 40% werkt een jaartje en trekt dan nog zo lang mogelijk een uitkering vanuit het thuisland en 20% eindigt in de GGZ of op straat. Triest genoeg wordt geen enkele migrant beter van dit systeem. Alleen de werkgever. In de bossen rondom Eindhoven wonen er nu honderden. En toevallig neemt de diefstal in de omgeving ook enorm toe. Rara hoe zou dat nou komen.

Zuigen kreng ! | 01-07-22 | 10:56

Ik snap dat volledig. Ik wil ook niet in Amsterdam werken, wonen of zelfs wezen.

Louter Leuter | 01-07-22 | 10:03 | 3

Hoor je Amsterdam juichen nu?

Lorejas | 01-07-22 | 10:04

Het gaat altijd om Amsterdam. Gekkie.

Lorejas | 01-07-22 | 10:11

Nou, bij mij in de straat worden de studenten met spoed vervangen door Polen.
Niet iets om blij van te worden.

Petrus Poortwachter | 01-07-22 | 10:02

U wilt niet naast werkende Polen met een baan wonen?
Dan regel ik een veiligelandiërs zo uit de asielprocedure voor U.

Osdorpertje | 01-07-22 | 10:02 | 2

Ik weet uit ervaring dat je met werkende Polen als buren ontzettend veel overlast hebt. Gegarandeerd. Elke nacht. En dat is geen ervaring met één stel polen, maar met meerdere groepen over lange tijd die afwisselend van het onderkomen gebruik maken en daar weggezet worden door vage tussenbureautjes. Met veiligelandiërs als buren heb ik dan weer geen ervaring.

HGL | 01-07-22 | 10:22

@HGL | 01-07-22 | 10:22: Ik kan dat beamen. Vreselijke buren, altijd dronken en altijd lawaaierig.

Geert Maksimaal | 01-07-22 | 13:13

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl