Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Iran - een gesluierde natie. Deel II: Van bondgenoot tot aartsvijand

Daar is ie! Deel twee van onze serie over Iran geschreven door Hobbs, de beste buitenlandspecialist ter wereld. Deel I leest u hier! En over Donbass las u daar.

In juni 2020 verklaarde de Amerikaanse generaal Kenneth F. McKenzie Jr. dat Iran de “grootse bedreiging voor de regio” vormt. Ruim tien maanden later uitte Benjamin Netanyahu soortgelijke teksten. Ooit was dat anders. Ten tijde van de sjah was Iran, alsook Saoedi-Arabië, de facto een bondgenoot van de Verenigde Staten en Israël. In de jaren ’70 leidde dit er zelfs toe dat Israëlische zwaargewichten als Golda Meïr, David Ben-Gurion, Yitzhak Rabin en Moshe Dayan een bezoek brachten aan Iran en er was sprake van een innige politieke en economische samenwerking. De Israëli’s leerden de SAVAK (Iraanse geheime politie) zelfs gevechtstechnieken. De Verenigde Staten hielpen Iran op hun beurt onder andere bij het opzetten van een nucleair programma. Na de revolutie veranderde dit radicaal. In eerste instantie hadden de Amerikanen voorzichtig de hoop dat er met Khomeini wel viel samen te werken en sommige intellectuelen uit die tijd hadden zelfs hoopvolle verwachtingen van de revolutie.

In 1978 reisde de Franse filosoof en linkse intellectueel Michel Foucault naar Iran om kennis te nemen van de situatie in het land. Over deze reis schreef hij lange telegrammen over de ‘politieke spiritualiteit’, zoals hij het noemde. In oktober 1978 schreef hij: "De situatie in Iran kan opgevat worden als een groot steekspel onder traditionele symbolen, die van de koning en de heilige, de gewapende heerser en de berooide balling, de despoot die wordt geconfronteerd met de man die met blote handen opstaat en wordt geprezen door het volk." Verder stelt Foucault dat men zich geen zorgen hoeft te maken over een islamitische regering: "Een ding moet helder zijn. Met “islamitische regering” bedoelt niemand in Iran een politiek regime waarin de geestelijken een overziende en controlerende rol hebben." Foucault noemde die gedachte een “utopie” en een “ideaal”. De “politieke spiritualiteit” van Foucault bleek een naïef sprookje. Al vrij snel na de machtsgreep van Khomeini was het duidelijk dat deze zich niet bekommerde om de opbouw van het land, maar veeleer bezig was een eigen islamitisch rijk te vestigen. Foucault heeft zijn inzichten nooit herroepen.

Kort na de machtsovername van Khomeini bezette een groep studenten de Amerikaanse ambassade in Teheran en gijzelden 66 mensen. Een van de gijzelnemers verklaarde: "Wij moslimstudenten en volgers van Imam Khomeini, hebben uit protest deze spionage-ambassade van Amerika bezet. Wij uiten ons protest tegen Amerika omdat zij asiel hebben verleend aan de criminele sjah aan wiens handen het bloed van velen tienduizenden mannen en vrouwen uit dit land is." De gijzeling, die uiteindelijk 444 dagen duurde, werd door Khomeini gesteund, waarna de Carter-regering sancties oplegde. Khomeini bestempelde de Verenigde Staten hierop als de Great Satan. Midden-Oostenkenner Bernard Lewis was een van degenen die hier vooraf voor had gewaarschuwd. Al in 1976 had hij een artikel gepubliceerd met de titel ‘De terugkeer van de islam.’ Hij was een van degenen die wél doorzag waar de revolutie toe zou kunnen leiden en geloofde niet in een vredelievende islamitische revolutie. 

Terwijl de gijzeling de Amerikaanse ambassade nog gaande was, brak in september 1980 de Irak-Iranoorlog uit. Saddam Hoessein zag Khomeini’s oproep voor een islamitische revolutie als een gevaar voor zijn eigen bewind en besloot de eerste klap uit te delen. De oorlog, die uiteindelijk een miljoen doden zou kosten liep uit op een ramp. Nergens wist het Iraakse leger, dat een snelle overwinning had verwacht, verder dan honderd kilometer op te rukken. De Iraniërs dreven de Irakezen terug hun eigen grens over en Khomeini hoopte sjiitische gebieden te kunnen bezetten, maar dat mislukte. Tijdens de oorlog maakte Irak gebruik van chemische wapens, waarbij ze hulp kregen van de CIA

Het is dus weinig verrassend dat deze oorlogsmisdaden niet werden behandeld tijdens de berechting van Saddam Hoessein in 2006. De situatie tussen Iran en de Verenigde Staten verslechterde verder door onder andere zelfmoordaanslagen in Beiroet en doordat de Amerikaanse raketkruiser USS Vincennes in juli 1988 een Iraans passagiersvliegtuig uit de lucht schoot. De contra-affaire waarbij de Verenigde Staten via Israël wapens verkocht aan Iran in een poging om gijzelaars vrij te krijgen was een schandaal dat Reagan bijna zijn politieke kop kostte. 

De retoriek van diverse Amerikaanse presidenten is tekenend voor de verhoudingen tussen Iran en de Verenigde Staten. In 1984 werd Iran door Ronald Reagan omgedoopt tot state sponsor of terrorism. Bill Clinton bestempelde het land tot een rogue state en George W. Bush gaf ze een plaatsje in de axis of evil. De beschuldigingen uit de jaren tachtig dat Iran terrorisme sponsorde werden ingeruild voor de kwalificatie dat Iran de productie van massavernietigingswapens nastreeft en daarmee een bedreiging voor het gehele Midden-Oosten vormt. Deze spanningen zouden blijven oplopen totdat het Joint Comprehensive Plan of Action in juli 2015 enige druk van de ketel haalde. Inmiddels zijn de spanningen rond het Iraanse nucleaire programma weer fors toegenomen. De Europese Unie heeft zich té passief opgesteld in dit dossier. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken nam in 2021 contact op met de EU in een poging de onderhandelingen met de Verenigde Staten weer vlot te trekken. Dit initiatief had de EU zélf moeten nemen en naar zich toe moeten trekken.

De gespannen verhoudingen tussen Iran en het Westen staan in scherp contract met de situatie van de Iraanse joden in het land zelf.

De Iraanse joden Al zeker 2700 jaar maken joden deel uit van de Iraanse geschiedenis. In de tweede helft van de jaren ‘70 leefden er tussen de 100.000 en 150.000 joden in Iran, die deelnamen aan de revolutie van ‘79. Na de revolutie verhuisden de meesten van hen naar Israël. De schattingen tussen de diverse bronnen lopen uiteen, maar vandaag de dag leven er nog tussen de 8.000 en 15.000 joden in Iran. Het is, na Israël en Turkije, de grootse joodse gemeenschap van het Midden-Oosten. Ze beschikken over circa 35 synagogen en kunnen in vrijheid hun geloof belijden. Zoals Nejat Golshirazi, de rabbi van de synagoge zei: "We beschikken over alle faciliteiten die we nodig hebben voor onze rituelen en we kunnen onze gebeden vrijelijk opzeggen. We ervaren nooit problemen." Iran en Israël zijn aartsvijanden, maar de Iraanse joden voelen zich verbonden met Iran, zien het als hun thuis en willen daar blijven. Veel Iraanse joden maken deel uit van de middenklasse en leiden een comfortabel leven. Er is zelfs een joods ziekenhuis, waarvan het merendeel van de staf en patiënten uit moslims bestaat. Het blijft belangrijk om te benadrukken dat de Iraanse joden een secundaire status hebben, ze mogen bijvoorbeeld geen rechter worden of een hoge publieke functie bekleden, maar de islamitische republiek vormt voor hen geen levensbedreiging. Ze hebben stemrecht, godsdienstvrijheid en een joodse vertegenwoordiger in het Iraanse parlement. 

De Iraanse joden identificeren zich doorgaans met het judaïsme en niet met het zionisme. In Iran focussen ze zich op het verbeteren van hun secundaire status. Moreh Sedgh (zie link hierboven) zei hierover: "Het is geen probleem dat ons alledaagse leven beïnvloedt, maar we denken dat mensen met veel kennis en mogelijkheden, afkomstig uit een religieuze minderheid, het land kunnen helpen een beter land te zijn. (…) beetje bij beetje, stap voor stap." Het artikel stelt verder: "In land na land worden christenen verdreven, joden richting Israël geduwd (…) soennieten verdrijven sjiieten en sjiieten verdrijven soennieten. Het is een aanval op de fantastische religieuze diversiteit waarmee het Midden Oosten zich millennia lang mee onderscheidde. De Iraanse joden trotseren die trend dagelijks." En de inspanningen van de joodse gemeenschap zijn niet te vergeefs. Enkele jaren geleden erkende de toenmalige president Hassan Rouhani de zaterdag als de Joodse sabbat. Ouders kregen toestemming om thuis te blijven van werk en kinderen hoeven niet naar school toe.

De mate van vrijheid die de Iraanse joden ten deel valt lijkt moeilijk te rijmen met het virulente antisemitisme waarmee Iran vaak mee wordt geassocieerd. In het Westen overheerst het sentiment dat Iran de laatste jaren bij herhaling met de destructie van Israël heeft gedreigd en dat plan in volvoering zal brengen zodra het de beschikking zal krijgen over nucleaire wapens. In het volgende artikel wordt uitgebreid ingegaan op de nucleaire of militaire dreiging van Iran.

Reaguursels

Inloggen

Prima stuk weer!

Boersmania | 18-01-22 | 18:02

Helaas blijft hier de ranzige rol van de VS en UK weer onderbelicht. Iran was, voor het tijdperk van de Sjah en de Iraanse revolutie een welvarende democratische staat.

Al een halve eeuw ging Iran gebukt onder de dominantie van het Westen. In 1951 besloot premier Mohammed Mossadegh daar een einde aan te maken door de Iraanse olie-industrie te nationaliseren. Dit was echter tegen het zere been van de Britten en de Amerikanen, die de olie juist hard nodig hadden in het kader van de Koude Oorlog. Op 19 augustus 1953 organiseerde de CIA daarom ‘Operation Ajax’, ofwel de Iraanse coup van 1953.

Na de coup werd er door de CIA en UK een corrupte Sjah aan het hoofd van de Iraanse regering gezet die alleen oog had voor zijn eigen belangen en die van zijn handelspartners, de VS en UK. Met als gevolg dat er een rijke voedingsbodem ontstond voor revolutionairen en islamisten. Die laatsten wisten vervolgens de revolutie te kapen.

En zo was er weer een lang dat naar de vernieling werd geholpen door onze Grote Westerse Vrienden. En uiteindelijk blijven wij in de zogenaamde "goede bedoelingen" van de VS trappen, waaronder hun zogenaamde bezorgdheid voor de integriteit van Oekraïne.

Parmenidis | 18-01-22 | 15:35

Hobbs is inderdaad een fantastische columnist. Groet kennis van zaken en helder schrijven. Complimenten aan GS

Rob 9935 | 18-01-22 | 13:34

Goh, Foucault had het mis. Alweer.

Battery!!! | 18-01-22 | 10:56

Over America's achterbakse praktijken hoor je te weinig.

Neuth | 18-01-22 | 09:32

Geen land zo mooi of de islam weet de boel wel te verzieken. Kijk maar eens online naar foto's van Iran voor en na de islamistische dictatuur. Helaas voor Nederland gaan we stilzwijgend ook die kant op. Jammer. Nederland was ooit zo'n fijn land. Voor wie nog twijfelt; lees het boek 'Marked for Death' van de auteur G. Wilders eens. Daarin wordt goed onderbouwd de toekomst voorspeld.

Proud Infidel | 18-01-22 | 06:19 | 1

Grote vraag is alleen of we dat zelf nog gaan meemaken of onze kinderen

TAAA | 18-01-22 | 09:23

Irakezen (persen) in nl haten de moslim ayatollahs en anders dan Turken die erdogan ophemelen moeten ze spijtig toezien hoe hun moderne land terug naar de middeleeuwen ging.
Een irakees die ik ken vertelde hoe blij zijn Turkse buurman was in de veronderstelling dat hij een moslim als buurman kreeg, de irakees ging naar binnen om een biertje te pakken en de Turk droop teleurgesteld af.
Maar links heeft liever een moslim in huis en laat zich onder het mom van cultuur begrip afpersen.
Vroegah vloog mijn opa met moeder in de catalina via Bagdad naar Indonesië en nu is dat zowat een groter avontuur dan toen, de tijd kan ook achteruit.

28 | 18-01-22 | 01:22 | 3

Iranezen, niet Irakezen en Perzen, niet Persen bedoel je. En een PBY Catalina, dat lijkt me sterk. Dat was een long range patrol bomber met heel weinig binnenruimte, geen pasagiersvliegtuig.

Mark Smeeks | 18-01-22 | 02:10

@Mark Smeeks | 18-01-22 | 02:10: Iraniërs bedoel je?

SoRebelyus | 18-01-22 | 08:18

Als je het niet begrijpt en niks te melden hebt; hou dan je muil.

YoMoms | 18-01-22 | 08:48

Er is antisemitisme en er is antizionisme. Het Iraans regime is corrupt en middeleeuws, maar dit onderscheid hebben ze gelukkig begrepen.

SjonnieC | 18-01-22 | 01:00

Houd ook in het achterhoofd dat Iran een enorm land is van ruim 2000 kilometer van punt tot punt. Als je de ene punt in Utrecht legt, ligt de andere in Istanbul. Als je ziet hoeveel volkeren en culturen je op die reis doorkuist kun je bedenken dat dat in Iran echt niet anders is. Er is niet een enkel Iraans volk. Er wonen veel verschillende culturen en volkeren samen in een enkel gigantisch land.

hooibergje | 18-01-22 | 00:37 | 1

Dank. Wisknie. Maar zo'n land kan je dan toch niet anders dan met dictatuur regeren? Hoeft natuurlijk geen moslim dictatuur te zijn.

Weethetallemaalniet | 18-01-22 | 06:09

Ik denk dat Foucalt juist wel een goed punt had over dat het in Iran niet ging of gaat over een regime "in which the clerics would have a role of supervision or control". Zo werkt het ook niet, ongeacht bepaalde theatrale elementen. Of het licht eraan wat je supervisie en controle noemt. Alleen de allergrootste besluiten worden getoetst op islamitische principes volgens de Shia dus de Imam. Dat is toch iets anders dan besturen, totale controle of supervisie in een land. Verder leven er nog wel allerlei tradities binnen het land en zijn er religieuze conservatieve clubjes die dromen van complete supervisie. Maar we hadden het niet over de overheid. Die dus juist niet overal een zwaar stempel opdrukt. Veel was uiteindelijk een reactionair beleid, in verzet tegen aanvallen van buitenaf. Niet zo anders dan de ontwikkeling van Israël eigenlijk, met hun eigen radicaliteit.

GeenAccount | 17-01-22 | 23:03

Iran, Irak, Libanon, Syrie, Egypte, Saudi-Arabie, Jordanie, Koeweit, Afghanistan, Pakistan, Indonesie, Nederland of welke Islam-gedreven land dan ook. Wat mij betreft nemen de Russen het allemaal in.

_pacman_ | 17-01-22 | 22:58

Van Perzië naar Iran. Nederland krijgt ook een nieuwe naam straks.

Kameraansteker | 17-01-22 | 22:23 | 3

We heetten vroeger Batavia volgens een paar proto pizzamannetjes.

Graaf_van_Hogendorp | 17-01-22 | 22:30

Hollandistan dunkt me oh wacht….

Toedels | 17-01-22 | 22:49
-weggejorist-
Nanthabee | 17-01-22 | 23:09

Helpt het goed behandelen van Iraanse joden met veroorzaken van enige verdeeldheid in Israel?

Schwanzeleber | 17-01-22 | 22:22 | 1

In tegendeel, dat leidt tot massamoord. In het OT verhaal Esther (speelt zich af in Perzie) was de verdenking van antisemitisme genoeg om 75000 mogelijke antisemieten preventief om te brengen, voor de zekerheid. Zie Esther 9:16 www.biblestudytools.com/search/?s=bib...

kindapaas | 18-01-22 | 07:13

Een aarsvijandig land.

Rest In Privacy | 17-01-22 | 22:21 | 1

Alleen in naam.

* Il Principe * | 17-01-22 | 22:49

De Iraanse Joden schikken zich dus in hun secundaire rol, en betalen netjes de belastingen. Zo ziet men het graag.

Rest In Privacy | 17-01-22 | 22:15 | 2

Zo ziet rutte het ook graag hier. dus er is in dat geval omtrend de belastingen geen verschil...

adam76 | 17-01-22 | 22:46

Dat je met max 15.000 joden een vertegenwoordiging krijgt in het parlement van een land met 84 miljoen inwoners lijkt me eerder een oververtegenwoordiging dan een ondervertegenwoordiging.

Mijn GS nick magnie | 18-01-22 | 14:52

"De gespannen verhoudingen tussen Iran en het Westen staan in scherp contract met de situatie van de Iraanse joden in het land zelf."
In schril contrast neem ik aan?

Old_Spice | 17-01-22 | 22:07

De Iraanse Joden worden gedoogd net als andere religies gebaseerd op de aartsvader. Vrijheid voor zolang men het wil laten duren. Ik ben benieuwd waar het volgende stuk naar toe zal gaan. Ik persoonlijk vertrouw Iran voor geen millimeter. Maar interessant dat wel.

Jan van Haerlem | 17-01-22 | 22:06 | 1

De Iraanse joden hebben vele kansen gehad om naar Israël te vertrekken. De mossad heeft operaties uitgevoerd, om de joden in Iran te bewegen te vertrekken. De joden gingen niet. Ze wilden niet weg. Ze hebben, naar hun eigen zeggen, zeer goed in Iran.

Arachne | 17-01-22 | 23:55

— Iranian officials have openly claimed credit for Hezbollah’s arms buildup. “All the missile capabilities of Gaza and Lebanon have been supported by Iran, and they are the front line for confrontation,” a top Iranian commander said recently—

theo-is-dood | 17-01-22 | 22:04

-Foucault heeft zijn inzichten nooit herroepen “
Michel Foucault zou de eerste zijn die van een flatgebouw gegooid zou worden in Iran: “ At the time, Foucault engaged in homosexual activity with men whom he encountered in the underground Parisian gay scene, also indulging in drug use; according to biographer James Miller, he enjoyed the thrill and sense of danger that these activities offered him.”
Bron Wikipedia: en.m.wikipedia.org/wiki/Michel_Foucau...

- Foucault died in Paris from complications of HIV/AIDS; he became the first public figure in France to die from complications of the disease. -

theo-is-dood | 17-01-22 | 22:01


Op de foto: Auditie voor The Voice of Afghanistan, Gay Edition.

Alle coaches draaien hun kameel 180 graden.

King of the Oneliner | 17-01-22 | 21:53 | 1

Bacha bazi en dat soort dingen, in die regio zijn ze wel van de mannen- en jongetjesliefde.

Schwanzeleber | 17-01-22 | 22:23

LeGT ie daar nou z’n slurf op het warme asfalt?

Verderkijkert | 17-01-22 | 21:52

Iran is het probleem niet.

rifraf | 17-01-22 | 21:49 | 1

Want ?

Grijskijkert | 17-01-22 | 22:43

Maar heeft De Mol The Voice ook aan IranTV verkocht. Die belanrijke vraag moet gesteld worden lijkt me.

Wobbelplatte | 17-01-22 | 21:46

Die meneer heeft dikke negerinnen billen.
Super woke.

Toetsenbordcomplex | 17-01-22 | 21:41 | 3

Geef maar toe, je vind het opwindend...
De volgende keer dat je klaarkomt denk je, (onbewust) aan de billen van deze man. Let maar op. En dan in die kreun denk je: Nee!
Maar toch, je denkt er wel aan. Wedden?

Is dit nog nieuws? | 17-01-22 | 21:43

@Is dit nog nieuws? | 17-01-22 | 21:43: Dankjewel, na deze uitleg denk zelfs ik daar aan nu

Spiritus | 17-01-22 | 21:59

@Is dit nog nieuws? | 17-01-22 | 21:43:

Die gedachte is nog meer dystopisch dan actieve herenliefde tussen Rob Jetten en Tofik Dibi…

eerstneukendanpraten | 17-01-22 | 22:18

Dit zijn goede en boeiende schrijfsels. Een donatie waard. Meer van dit aub.

Lochos | 17-01-22 | 21:40 | 3

de helft vergeten en voor de rest een kansloos betoog. wellicht in opdracht van leon de Winter

AntiZanicz | 17-01-22 | 22:03

Waarom zou een soldaat dat moeten kunnen?

Kameraansteker | 17-01-22 | 21:39 | 4

Omdat wij dat niet kunnen, zou jij nog gaan knokken met een kerel van 60 nadat je hem dit zag doen?

Spiritus | 17-01-22 | 22:01

@Spiritus | 17-01-22 | 22:01:
Nou, de juwelen zijn erg onbeschermd zo. Dus ja. Doe jij maar de split, doe ik iets anders.

Kameraansteker | 17-01-22 | 22:18

Twerken is cultuur.

tharealkuffar | 18-01-22 | 00:21
▼ 1 antwoord verborgen

Iran. Heeft een andere tak van de islam dan bijvoorbeeld Marokko.
Daarom zijn ze vijanden.
En heeft u last van Marokkaantjes (eerbiedig verwoord) of van hang-Iraniërs in uw winkelcentrum
?

Is dit nog nieuws? | 17-01-22 | 21:37 | 4

@SoRebelyus | 17-01-22 | 21:51: uitvinders van het schaakspel en trictrac. Pres bonkers die geen tiktaktor kan gelijk houden dacht ze te slim af te zijn.

AntiZanicz | 17-01-22 | 22:02
▼ 1 antwoord verborgen

Your war machine at work.

Stijl_Loos | 17-01-22 | 21:36

Vind die foto wel erg suggestief,
is daar al een flatgebouw voor gevonden?

De_Middelvinger | 17-01-22 | 21:35

The war is not meant to be won, it is meant to be continuous.

Mr_Natural | 17-01-22 | 21:35 | 5

@AntiZanicz | 17-01-22 | 22:00: Even vanuit Iraans perspectief. De Yankees voeren al 200 jaar overal over de wereld oorlogen. En kijk eens hoe Iran is omsingeld door Amerikaanse basis. Net als de Russen voelen zij zich bedreigd door de meest gewelddadige samenleving ter wereld.

Graaier | 17-01-22 | 22:06

@Graaier | 17-01-22 | 22:06: Nou nee hoor. Vlak als eerste de ayatollahs niet uit. En in termen van slachtoffers is menig communistisch regime de VS allang voorbij gescheurd. En de Russen die zich "bedreigd voelen", mwuhahaha. Dat hele Rusland heeft geo-strategisch weinig te vrezen. De voormalige "glorie" die ooit USSR heette is wel zwaar verbleekt. Het is precies dat wat de Russkies (een deel van hen iig en dan vooral de oudere garde) het meeste steekt. Is ook een soort van nationaal & collectief minderwaardigheidscomplex. Servië heeft er ook een handje van (QED, de Serven kliek in The land Down Under). Collectief beleden, amechtige & potsierlijke grootspraak, ter compensatie van een gebrek aan een gezond gevoel van persoonlijke eigenwaarde.

Grijskijkert | 17-01-22 | 22:32

@Grijskijkert | 17-01-22 | 22:32: Hoeveel doden heeft de USA op het geweten? Alleen the war on terror is al genoeg om ze voor een tribunaal te slepen. Een oorlog die onder valse voorwendsels is begonnen en nog steeds loopt.

Menig land doet liever zaken met Iran dan met het agressieve totalitaire Amerika.

Arachne | 17-01-22 | 23:52
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik heb minder moeite met een gematigd Iran dan met een radicaal Saudi Arabië

Dr.Utker | 17-01-22 | 21:28 | 6

@Is dit nog nieuws? | 17-01-22 | 21:40:
Iran zat achter de terreuraanslag op een Joods cultureel centrum in Buenos Aires in 1994, waarbij 85 mensen omkwamen.

J.P.Drapeau | 17-01-22 | 21:47

Dat bewijst alleen met alle respect gebrek van kennis en inzicht.

Rob 9935 | 18-01-22 | 13:36
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist en opgerot-
HaegscheLandloper | 17-01-22 | 21:27

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland