achtergrond

Geenstijl

Aantal zelfdodingen steeg in 2021 met 15% onder jongeren tussen 20 en 30 jaar

Niet leuk

Soms even een topicje zonder grappen, en zonder uit te rekenen wat een zelfdoding de maatschappij eigenlijk kost aan misgelopen productie en belastinginkomsten. Het totale jaarlijkse aantal zelfdodingen staat al jaren stabiel rond de 1800. Maar afgelopen jaar nam het aantal zelfdodingen bij jongeren vooral tussen de 20 en 30 jaar met 15% toe tot ruim 300. Vooral onder mannen, die over de hele linie al tweemaal vaker zelfmoord plegen. 

Maar, hoe komt die plotselinge stijging afgelopen jaar? Renske Gilissen, hoofdonderzoeker bij 113 zelfmoordpreventie en voorzitter van de Commissie Actuele Nederlandse Suïcide Registratie (CANS): "De precieze oorzaak weten we niet. We weten wel dat het zelden gaat om één oorzaak, maar dat het een opeenstapeling is van factoren. De maatregelen kunnen wel de druppel zijn geweest. In die leeftijdscategorie is een toekomstperspectief en de wereld ontdekken heel belangrijk. Dat zijn zaken die door de maatregelen in het geding komen."

Zelfdoding, die keuze kun je maar een keer maken. Dus stel hem uit. Meer zalvends, na de breek. 113 Zelfmoordpreventie bereikt u desgewenst hier.
COMMENTS closed. Gaarne verder reaguren in persco-topic. GU gaat morgen winkelen en wil vroeg slapen

Deze koning (Stromae) is terug van ver weg geweest

Deze koning (Stromae) is terug van ver weg geweest

L'enfer (de hel)

Altijd de moeite waard

Niet (meer) beschikbaar
Niet (meer) beschikbaar

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.