achtergrond

Geenstijl

Verdachte RS3-rijder Mourad O. is zoon van gedecoreerde vrijwilliger in Kanaleneiland

De Audi RS3 waar Mourad O. in reed, staat op naam van zijn vader

In de zaak rond de mogelijke aanslagpoging op John van den Heuvel, donderdag op de A2, kreeg GeenStijl via een kuchende man in een smeerput de volledige NAW van de eigenaar van de auto. Die is geboren in 1958 en de verdachte is 36, dus we gingen eerst uit van gestolen auto en/of valse platen. Maar nu is er een naam van de verdachte: Mourad O. Die O. rijmt met de achtnaam van de eigenaar van de Audi. Die kreeg in 2017 een ****lintje als medeoprichter en bestuurder van de Marokkaanse Ouderraad Kanaleneiland (MORK). "Deze raad werd in 1999 opgericht met als doel wijkbewoners actief te laten deelnemen in de maatschappij. Zo ondersteunt O. Marokkaanse ouders bij de opvoeding van hun kinderen in de maatschappij", lezen we in zijn huldigingsartikel op AD uit 2017.

Mourad O. heeft een bestuurlijk belang in een bedrijf voor de installatie van thuisladers voor EV's. Dat zit in de wijk Ondiep maar de BV staat in Rivierenwijk op hetzelfde adres geregistreerd als MORK. De gedecoreerde opvoedhulp heeft helaas zijn eigen zoon niet helemaal kunnen ondersteunen in zijn deelname aan de maatschappij: "[Mourad] heeft een strafblad, maar niet voor zware zaken, en komt zeer in de marge voor in de grote liquidatiezaak Marengo tegen Ridouan Taghi cum suis", schrijven de immer goed geïnformeerde Paul Vugts en Wouter Laumans. **En nu de naam Taghi gevallen is, bestaat de kans dat die RS3 met Mourad O. achter het stuur niet zomaar aan het bumperkleven was bij de beveiligde colonne van John van den Heuvel op de A2. Er gaan daarnaast ook geruchten dat er twee scooters en een auto in beslag zijn genomen elders in Utrecht.

Het verlengde voorarrest op 'verdenking van het voorbereiden van een ernstig misdrijf’ komt gezien de Marengo-connectie niet uit de lucht vallen - al schrijven Vugts en Laumans ook dat "het incident nog door raadsels is omgeven." We lezen ook dat "Mourad O. meerdere spelers kent in de periferie rond Ridouan Taghi, maar het is nog onduidelijk of hij enigerlei serieuze rol speelde in het milieu om hem heen." Hij werd wel gehoord als getuige in de Marengo-zaak tegen Taghi, maar beriep zich op zijn verschoningsrecht. Met welke reden hij op de A2 bij Van den Heuvel reed, is afwachten. Misschien was ie gewoon onderweg naar huis…

Kleine disclaimer bij de foto: dat is een uitgelichte uitsnede van een foto op Autogespot.nl van begin vorig jaar. Het is de auto waar Mourad O. in reed woensdag, die dus op naam staat van een familielid, waarschijnlijk zijn vader.

UPDATE 8 januari: Advocaat in de mail! Volgens Veerle Hammerstein was Mourad O. inderdaad onderweg van werk naar huis en is het allemaal "niet uitgesloten dat een en ander op een misverstand berust", dus of we het topic willen verwijderen. Aangezien alle informatie zowel openbaar te googelen was, of door andere media (ook) is vermeld en we ons verder beroepen op uitspraken van politie en OM inzake de aanhouding en inbewaringstelling van Mourad O., zien we daartoe geen reden. Wel hebben we de bedrijfsnaam verwijderd. Daarnaast hebben we een balkje over de bestuurder van de Audi geplakt. 

Hammerstein heeft, "met instemming van het OM, ondanks de opgelegde media-beperkingen", een volgende persverklaring verspreid. Die is hieronder te lezen. In haar mail aan GS voegt ze toe: "Deze zaak is dus allesbehalve een uitgemaakte zaak. Het is zeker niet uitgesloten dat mijn client door alle commotie die ontstond bij de beveiligers van John vd Heuvel onterecht als verdachte is aangemerkt. Ik ga ervan uit dat dit vandaag of morgen duidelijk zal worden."

UPDATE 31 januari: Het OM heeft de zaak tegen Mourad O. geseponeerd

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.