Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Bassiehof - Circus van Clowntje Clusterfuck dendert maar voort

Nieuw elan? Snel nieuwe verkiezingen!

Erik Gerritsen was tot afgelopen zomer als Secretaris-Generaal de hoogst dienende ambtenaar onder Hugo de Jonge. Inmiddels zit hij in het vastgoed als bestuursvoorzitter van de hoofdstedelijke woningcorporatie Ymere. In een interview vorige maand op De Correspondent met de hallucinante aankondiging 'Opgepast: je zou na het lezen van dit interview weleens milder kunnen gaan denken over het Nederlandse coronabeleid' geeft hij een inkijkje in het coronabeleid onder De Jonge.   

"Wat als we radicaal in het frame waren gestapt van: dit is een ongetemd probleem? Had je midden in de shit weg kunnen komen met: “Beste mensen, u wilt perspectief? U wilt weten wanneer we testcapaciteit hebben? U wilt weten wanneer bron- en contactonderzoek op orde is? Wanneer we genoeg mondkapjes hebben? Sorry, maar dat kan niet, want we weten het niet.”’

Telkens komt hij uit op hetzelfde antwoord. ‘Dat was binnen twee weken een motie van wantrouwen geweest.’ En dus boden de crisisbestrijders wél perspectief, noemden ze data, maakten ze ‘routekaarten’ die ‘al achterhaald waren op het moment dat ze in mooie visuals waren gegoten’. Het is die werkwijze die onbedoeld bijdroeg aan wat Gerritsen ‘de illusie van beheersing’ noemt.

"Waar we dan vervolgens weer rücksichtslos op werden afgerekend."

Dat zijn dus ambtelijke overwegingen die overduidelijk de minister én de ambtelijke organisatie uit de wind moe(s)ten houden. Hoezo: 'Opgepast: je zou na het lezen van dit interview weleens milder kunnen gaan denken over het Nederlandse coronabeleid?' Dit gaat over angst voor informatie openbaren en belangrijker: het bewust verkeerd inlichten van de Tweede Kamer.

Jazeker, nog even ruim een week wachten op het formeel aantreden van het nieuwe kabinet en De Jonge is dan weg op deze post maar op Nieuwjaarsdag toonde Pieter Omtzigt aan dat het kabinet voor de tweede keer in nog geen week tijd al dan niet bewust weigert de Tweede Kamer volledig te informeren over het voorstel om de coronapas uit te breiden naar de werkvloer. Het circus van clowntje clusterfuck die zich voorbereidt op een nieuw toneel dendert dus maar voort.

Nieuwe bestuurscultuur mijn grote blanke behind. D66'er Ernst Kuipers volgt De Jonge volgende week op maar kan al snel opstappen wanneer de verschillende onderzoeken naar de coronacrisis openbaar worden (en na de parlementaire enquête later dit jaar sowieso zal moeten wieberen). De Jonge als verwacht minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zal - als hij nog enig eergevoel in zijn donder heeft - dan ook moeten opstappen. En de Kamer wil ook nog afrekenen met de dossiers Groningen en Toeslagen.

Advies voor de majesteit die het hele circus binnenkort ontvangt op het bordes: Nieuw elan? Snel nieuwe verkiezingen!

Corrie-Commenter: "VWS heeft ons belazerd"

VWS-baas: 'Parafrase! Schuld van GeenStijl!'

Maar: Geen parafrase maar feiten...

Rob Wijnberg is hoe dan ook blij met zichzelf

Uit de comments onder het Corriestuk

Reaguursels

Inloggen

Ik ben van mening dat mark met lange neus, allang had moeten op stappen.
Maakt niet meer uit wat hij zegt ik wil hem weg hebben. Het is niet gezond. Hij is een soort sekte leider, dictator geworden.
Daarnaast is de VVD er alleen voor heel rijke mensen. Dus heel erg graag snel nieuwe verkiezingen.

jmm.peters | 02-01-22 | 13:27

In het verlengde van het "nieuwe kabinet" met vrijwel dezelfde bijna weggestuurde mensen blijkt dat de ambtelijke top ook uit opportunistische flapdrollen bestaat. Ook apart Hugo de schoenen gaat naar wonen en die topambtenaar is al overgesprongen naar Ymere.

P. Breidel | 02-01-22 | 13:09 | 1

Ja, helemaal mee eens. Kabinet gevallen voor de toeslagen problemen. Nee helemaal niet de schand vlek gaat gewoon op de zelfde voet verder.

jmm.peters | 02-01-22 | 13:29

Is onze cultuur he, krijsen eisen en vingerwijzen.
Krijsen dat de overheid een probleem nog niet heeft opgepakt, eisen dat de overheid het probleem direct oppakt en vingerwijzen dat de overheid het probleem niet goed heeft opgepakt.
Wat Erik Gerritsen aanstipt had elke joker ( like me ) in maart 2020 al kunnen voorspellen, ze weten het natuurlijk niet want iets als dit heeft zich nog nooit in de moderne geschiedenis voortgedaan. Dus roeien ze met de riemen die ze hebben en proberen ze het zo goed en zo kwaad mogelijk te doen en daarbij zoveel mogelijk de en geit, en de kool te sparen. Ze waren afhankelik van de bestaande structuren, professionals, managers en draaiboeken plus erfenissen van 10+ jaar bezuinigen op zorg etc. ( en ja, er is bezuinigd. Je bezuinigt namelijk al als de bevolking met 1 miljoen toeneemt en het gemiddelde bedrag wat er per neus aan de zorg wordt besteed niet minimaal gelijk blijft na de inflatiecorrectie. )
Dat ze niet leren van hun fouten en hun beleid niet tijdig bijstellen neem ik ze wel heel kwalijk. Het virus volgt eenzelfde besmettingstraject als andere luchtwegvirussen, behandel het dan als dusdanig. Ga niet het wiel opnieuw uitvinden.
Treffend vond ik ook het opstappen van Sijbesma. Met technocraten en modelleurs als de betreffende ministerskliek en het RIVM is geen crisis te bestrijden, niet eens een minor crisis. Het standaardrecept is er geld voor vrij te maken, veel geld en uiteraard soort van controle achteraf, zodat cowboys als Sywert Van Lienden een field day hebben. "Ja, maar we hebben geld vrijgemaakt" is dan het excuus dat we onze bek moeten houden want ze doen alles op alles om het virus klap op klap te geven. En ondertussen liggen hele bedrijfstakken al 2 jaar in comatueuze toestand. Jamaar steun. Zoals ik al bij de eerste lockdown schreef, gooi je een tent verplicht dicht, zet direct de automatische heffingen, premies, belastingen, afdrachten etc stop want je verbied iemand te ondernemen. Dan is de ergste stress weg. Vervolgens druk je een klein bedrag - zeg ww-niveau - naar de betroffen ondernemers en werknemers, zodat ze in ieder geval een paar maanden vooruit kunnen. Wie het dan niet trekt was zonder pandemie ook al omgevallen maar het geld was direct terechtgekomen waar het nodig was in plaats van opnieuw een geldstroom met bijkomende kosten op te tuigen.
En nu, hopen? Ik pleit voor een speciale bevelhebber voor corona - niet uit de kamer, niet uit het kabinet, liefst niet partijgebonden en zonder lijntjes naar zorgpartijen of farmaceuten - met verregaande bevoegdheden om zonder aansziens des persoons de juiste directe maatregelen in te voeren. 1 aanspreekpunt, 1 "generaal" ( wat eigenlijk ook niet meer dan een manager met totaaloverzicht is, die vooraf berekent wat hij nodig heeft om doel X te bereiken en dan meerdere malen per dag meetings heeft om de tactiek en uitvoering bij te schaven ) en ik denk dat we dan prima met het virus kunnen leren leven.
We moeten er niet aan denken dat dit net zo'n kwakkeljaar wordt als de afgelopen 2. Ook al hebben we zometeen *proest* nieuw leiderschap en *haha* nieuw elan op het bordes staan...

Graaisnaaiert | 02-01-22 | 12:46 | 4

@Amsterdamsko | 02-01-22 | 13:47:
Ik heb het niet over de bevolking, dat is kansloos. Moet je niet eens aan willen beginnen. Zeg waar je mee bezig bent, wat het idee erachter is en wat voor jou ijkpunten gaan zijn en voer dat ook uit. Dan heb je nog steeds gelovers, wappies, braverikken, stoere mensen en autoriteisbehagers maar je hebt dan we beleid. Dat is er nu niet.
Ik heb het over de aanpak van de crisis, dat moet uit handen van Hugo c.s. weg. De huidige kliek heeft zich eigenaar van het probleem gemaakt zonder rekenschap af te leggen en dat gaat natuurlijk niet.

Graaisnaaiert | 02-01-22 | 15:52

@Graaisnaaiert | 02-01-22 | 15:52:
Beleid dat niet uitgevoerd wordt en gedragen door de samenleving, daar heb je niks aan. Uiteindelijk zal heel NL (of minstens 90%) zich moeten voegen naar wat het beleid vraagt/voorschrijft. Hoe wil je anders het virus terugdringen, zonder medewerking van de bevolking? Ik ga niet mee in het waanidee dat één sterke man erin gaat slagen om dit mondige en zo gediversificeerde NL structureel mee te krijgen in maatregelen die weerstand oproepen en soms zelfs vrijheidsbeperkend zijn. Kent u het NL-volk wel?

Amsterdamsko | 02-01-22 | 16:41

Amsterdamsko: reden temeer om wat meer " lijn," in onze bevolking terug aan te brengen.

strawdog | 02-01-22 | 18:34
▼ 1 antwoord verborgen

Voorkomen van moties van wantrouwen > IC capaciteit > uitleg kunnen geven over risico inschattingen.
Die stoelen in de kamer moeten wel heel lekker zitten.

Deflatiemonster | 02-01-22 | 12:28 | 1

Tja, er zit een kartel in de kamer. Dat ontstaat in studenten verenigingen. Zij hangen allemaal het , neoliberalisme aan. Waarin de burgers steeds harder de klos zijn. Een kartel met afgeschermde directie banen. Waar in de directeur beslist wie de volgende directeur word. Tuurlijk weer iemand uit dat dipuut. Dat word de kinderen daar geleerd. Met een sekte leider Claus schwab. ..... Er is gewoon niet door heen te komen.als volk zijnde.

jmm.peters | 02-01-22 | 13:41

Dat laatste stukje tekst van Rob Wijnberg: man, man ,man wat een verschrikkelijk cliché deugstatement. Alle mensen die ik IRL ken en die zulk taalgebruik bezigen deugen van geen ene kant, met die misselijkmakende woordkots.

Kukooo1 | 02-01-22 | 12:19 | 1

Heb ooit bij Amerikaanse multinationals gewerkt. Daar spraken mensen de hele dag in deze holle frasen. Weerzinwekkend. Ik hield het daar alleen maar uit door vooral nooit op kantoor te zijn.

FordPrefect | 02-01-22 | 13:30
-weggejorist-
LindaMabery | 02-01-22 | 12:02

De schade van dit nep-beleid is op de lange termijn veel groter. Niemand geeft nog een fuck om wat het kabinet voor ons bepaalt. Het massaal negeren van het vuurwerkverbod is slechts het eerste voorbeeld.

Colin.Fart | 02-01-22 | 12:02 | 3

Welnee, men doet gewoon wat er gezegd wordt. Uit angst voor verlenging lockdown, invoer avondklok etc. Ze plempen je brievenbus anders zo vol met Corona boetes dat je je binnen een paar maanden echt kunt identificeren met toeslagaffaire ouders.

WibionFire | 02-01-22 | 12:10

Negeren van dat vuurwerkverbod heeft niks te maken met tegen het corona beleid zijn. Dat verzet moet echt eerst bij de ondernemers weg komen en straks wellicht bij de burgers die met 2/3G hun reet afvegen. Maar de burgers doen straks lekker mee.
En de overheid heeft de ondernemer bij de ballen.

klaas24 | 02-01-22 | 12:19

De eerste ingeving van Rutte, het virus rond laten gaan zodat immuniteit ontstaat, blijft de beste. Met de eerste ingeving zit je meestal goed. Maar we accepteren geen doden. En toen begon alle onzin. Wie of wat heeft het lef om boven de mens te gaan staan en de volgende keer iets als dit te coördineren? Om de verhoudingen tussen verlies van mensen en het verlies van welzijn/welvaart van mensen/de mensheid rationeel in balans te houden?

Leptob | 02-01-22 | 11:44 | 5
-weggejorist-
jmm.peters | 02-01-22 | 13:43

Als je als volk al 12, 13 de zelfde stem hoort, met zulke uiterst zorg vuldige uitgezochte woordjes, door taal specialisten. Dan slaapt het volk direct in. Die taal speciaal listen worden weer betaald omdat de VVD de grootste is. Krijgt men meer geld. Zo erg is dat. Dan kunnen andere partijen die het wel goed menen niet meer opstaan.

jmm.peters | 02-01-22 | 14:11
▼ 2 antwoorden verborgen

'Opgepast: je zou na het lezen van dit interview weleens milder kunnen gaan denken over het Nederlandse coronabeleid'

Het is inderdaad heel vreemd dat men in deze contreien dusdanige oogkleppen op heeft, dat men denkt dat wat gewoon neerkomt op platte marketing, als het meest daadkrachtig en eerlijk wordt gezien. In plaats van gewoon daadkrachtig en eerlijk wezen.

Toont nog maar weer eens aan dat Rutte eigenlijk niets meer is dan een Blokker filiaalhouder. En het land ook op die manier runt.

konjodebonjo | 02-01-22 | 11:40 | 2

Eens, met de kleine correctie dat een Blokker filiaalhouder het beste met zijn Blokker filiaal voor heeft.

Dandruff | 02-01-22 | 11:57

@Dandruff | 02-01-22 | 11:57: helemaal mee eens. Maar dan wel zo dat iedereen mag geofferd worden, als de grote lange neus Rutte maar in het zadel blijft. Ik ben gewoon kwaad dat die lange neus daar nog zit. Dat hij de hele democratie blokkeerd. Daar naast heeft hij sociaal Nederland, opgebouwd in 70 jaar in 12 jaar bijna geheel kapot gemaakt. Terwijl we in een tijd leven dat er nog nooit zoveel geld is geweest. Nu wil hij de AOW en toeslagen afbreken . Wat geweldig is dat. En hij rommeld ons de Politieke EU in met ongekozen leiders. En ongekozen burgemeesters. Dat wil toch niemand. Wat denk jij dat die mensen met ons voor hebben. En wie zij zijn. Niet veel goeds in ieder geval.

jmm.peters | 02-01-22 | 13:50

Een motie van wantrouwen omdat je met een onvoorzien probleem worstelt waar de hele wereld mee worstelt. Dat lijkt me onredelijk, en ik geloof het ook niet. Zolang je maar in vergelijking met andere landen niet onderaan bungelt in de bestrijding van het probleem. En belangrijker: vertel de waarheid.

Rest In Privacy | 02-01-22 | 11:40 | 6

@Dandruff | 02-01-22 | 12:01: de meerderheid vind het best omdat ze door een doctrine leider bestuurd worden zelfde als bij de Jehova.

jmm.peters | 02-01-22 | 13:51
▼ 3 antwoorden verborgen

Is Hugo Bloemschoen in de fabeltjeskrant nou Zoef de Haas of toch Isadora Paradijsvogel?

bitterpete | 02-01-22 | 11:39

OT. de NOS ligt eruit. Gehackt?

goedverstaander | 02-01-22 | 11:38 | 2

Hier doet ie het gewoon hoor.

Vanilla | 02-01-22 | 11:40

Hugo de Jonge heeft de kweekschool gedaan en mag voor de klas staan op lagere scholen, wat doet zo'n figuur op volksgezondheid ? Of je een 4 jarige een truck met oplegger van 40 ton laat besturen dat kan alleen maar fout gaan. Dat geldt trouwens ook voor de rest van die schertsfiguren in dit schertskabinet, ze zitten er alleen maar omdat ze 400 partijvergaderingen hebben overleefd. Ze zouden een stalletje met drop geen uur in de lucht kunnen houden onder failliet te gaan maar ja we blijven op ze stemmen.

wlodek | 02-01-22 | 11:36 | 3

Ach, we zoeken politici, geen ondernemers dus.

Schadenfreude | 02-01-22 | 11:47

Ach het is dat men bij Unilever markje snel een “functie elders” heeft gegeven, anders hadden we nu geen Calvé pindakaas meer gehad.
Gast kon niet eens zonder adviescommissie kiezen welk merk luchtverfrisser er in de wc’s kwam te hangen. Helaas was die nieuwe functie premier van t hele land, what could possibly go wrong!

WibionFire | 02-01-22 | 12:23

Rutte kan hem straks de schuld geven als het fout gaat. Dan blijft Rutte gewoon aan.

jmm.peters | 02-01-22 | 13:53

Die angst voor informatie openbaren moeten we ook niet overdrijven door het uniek te maken voor het heden of de huidige situatie. Of Nederland hoewel het hier meer opvalt naast de schijn van transparantie en gladde informatievoorziening. Maar het ligt aan de basis van zoveel, ook de democratie die we kennen via afgevaardigden. Omdat wij het volk niet alle kennis, context en zeker niet verantwoording dragen voor falen, maakten we een systeem waar het peilloze wantrouwen gebalanceerd werd met vertrouwen in een wisselende groep die wel besluiten kan nemen zonder dat voortdurende gewicht van twijfel. De lijm heet nu "voorlichting" en verloopt via voorspelbare formules die het vertrouwen blijven aantasten. De 2e Kamer kan het niet meer bijbenen vanwege de complexiteit en de haast. Landen waar dingen "wel goed" gaan bestaan niet. Of ze zijn vele malen kleiner, de bevolking vele maken gedweeër of ongeïnteresseerder. En wat betreft Denemarken: het ideaal is altijd op papier daar. Een wegkijkland dat niet als voorbeeld zou moeten dienen.

GeenAccount | 02-01-22 | 11:35 | 3

Nederlandse bevolking is best volgzaam. Waar baseer jij het op dat dit niet zo zou zijn?

Bataafje | 02-01-22 | 11:48

Wegkijken waarvan is de vraag? Ik denk niet dat Nederland een betere reputatie op dat gebied heeft.

Joris Beltsin | 02-01-22 | 11:52

VVD is een zeer gevaarlijke beweging voor het volk. Ze worden betaald door de rijken. VVD is zeer gekalculeerd. Ze screenen continu de hele bevolking. Om maar aan de macht te blijven. Een maal aan de macht.... worden de voordelen van de miljardairs doorgevoerd. En automatisch alle verworven heden volk en vrijheden volk afgepakt. Via de doctrine verhalen en sekte leider. Is iedereen verblind. Elk woord wat Rutte zegt is zo afgewogen om het volk te manipuleren. Dit is gewoon heel erg. Dat heeft niets meer met het leiden van een land, en het beste voor de burgers te maken. Hier vaart alleen de 0, 1 % rijke mensen heel erg wel bij. Kijk maar naar die Panama papers. Waar 1 persoon gewoon 20 miljard terug kreeg. Rutte zij ach dat was maar 1 persoon. maar het toeslagen schandaal ging slechts over enkele miljoenen. Kijk hoe streng het volk afgestraft is. Vergeet ook het zzp'ers schandaal niet. Dat is totaal onbekend gebleven.

jmm.peters | 02-01-22 | 14:04

Het grootste gevaar voor de inwoners van dit land is de Kaste der Onwelriekenden, de Pundits, de Hoge Amtenaren.
-
De Secretarissen-Generaal en hun directe, met allerlei dure management-titels bestukte hielenlikkers zit daar alláng niet meer om de Publieke Zaak te dienen, maar om hun eigen voortbestaan te continueren. En er is niet één enkele Haagse politicus die daar, eenmaal tot minister of staatssecretaris benoemd vat op krijgt. ZIJ bepalen wat er gebeurt en in welk tempo - en als daarbij slachtoffers vallen dan is dat jammer. Je nek tussen je schouders trekken en hopen dat je je vier jaar tussen deze bestuurlijke motorbende mag uitzitten, is het consigne voor nieuwbakken ministers. En als er eens een kwalijk fuck-upje gemaakt wordt door de dames en heren, dan gaan wij gewoon even met behoud van alle emolumenten terug in de 'pool' van de Algemene Bestuursdienst tot het volgende leuke baantje zich aandient. De bezem door de Augiasstal!

bisbisbis | 02-01-22 | 11:33 | 8

@BrutusBosch | 02-01-22 | 11:45: Ja! na de oorlog is een kabinet meestal een stuk naar rechts opgeschoven...

Zal over een paar jaar ook wel weer zo zijn

ikpislauwbier | 02-01-22 | 12:16

7 jaar, bedenk eens wat een goed geïnformeerde en geïntegreerde topambtenaar in 7 jaar kan doen om het voor zichzelf veilig en makkelijk te maken. Uiteindelijk ontspringt hij altijd de dans omdat er altijd een paar onderkneuzen zijn om de schuld te geven en een usefull idiot boven hem die de klappen van de kamer opvangt en zo vervangen word door een nog onnozeler iemand. Maar nu krijgen we “een vrouw” en “een meisje” op financiën en justitie, beide geen relevante achtergrond op de departementen. Chips inkopen gaat!

WibionFire | 02-01-22 | 12:33

@johnyl | 02-01-22 | 12:05: het heeft geen zin johnyl om al die aannames te willen tackelen. De ongenuanceerdheid zegt meer over dit soort mensen.
Lekker toch, generaliseren? Alle bankiers zijn narcisten, alle makelaars laaienlichters, autogarages en aannemers oplichters, middenstanders zijn VVDers etc etc.

Behalve de beroepsgroep waar bisbisbis werkt, daar werken alle deugers

Roos | 02-01-22 | 12:55
▼ 5 antwoorden verborgen

Ik vraag me af hoeveel mensen nu echt het idee hebben gehad dat het ministerie de boel strak in de klauwen had. En of er werkelijk paniek zou zijn uitgebroken als het ministerie gezegd zou hebben dat ze het ook allemaal niet weten. Het was ons vanaf het begin duidelijk dat de overheid het ook niet wist: elk land had een andere aanpak, en die aanpak veranderde elke week. Dat leidde misschien even tot een lichte paniek... die er vooral voor zorgde dat mensen zich in het begin goed aan de maatregelen hielden. Die maatregelen leken hout te snijden: vermijd contact om verspreiding te voorkomen. Paniek omwille van zelfbehoud dus, en geen woedende menigte die het ontslag van een minister eist. Men had toen best kunnen zeggen dat ze het niet wisten. En dan niet de schouders ophalen en zeggen dat het een ongetemd probleem is, maar zeggen dat je het niet weet en tegelijkertijd hoop aanbiedt: "Onze beste wetenschappers over de hele wereld werken aan dit probleem, er wordt aan een vaccin gewerkt en wij staan klaar om snel en flexibel in te spelen op nieuwe inzichten over deze ziekte." Het gros van de mensen is van nature optimistisch over dit soort zaken, zo'n boodschap komt echt wel aan.

Maar in plaats daarvan werden we in de eerste maanden al getrakteerd op de eerste leugen: mondkapjes werken niet, oh ja, ze werken wel maar we hadden er niet genoeg. Hoeveel vertrouwen zal de bevolking hebben in een regering die voortdurend bang is om kleine maatregelen te nemen vanwege de beeldvorming, en dan rücksichtslos krasse maatregelen moet nemen omdat ze op een punt komen dat het niet meer anders kan. Een duidelijker signaal dat men het niet meer in de hand heeft kan je niet afgeven.

Bovendien: het is niet het volk dat moties van wantrouwen indient, maar de kamer. En die zijn net als het volk dus ook voortdurend verkeerd ingelicht. Waarbij mag worden opgemerkt dat het OMT en het RIVM, wat min of meer onafhankelijke wetenschappelijke adviesorganen zouden moeten zijn, vrolijk hebben meegewerkt aan deze misinformatie. In deze tijden van grote onzekerheid hebben we geen behoefte aan een overheid die alle antwoorden heeft, maar aan een overheid die eerlijk is. Met de leugens heeft de overheid het vertrouwen van de burger onherstelbaar beschadigd, en daarmee meteen ook de indruk dat de overheid de boel in de hand heeft. Want wie het goed doet hoeft daar niet over te liegen.

Muxje | 02-01-22 | 11:31 | 2

En zo is het. Zweden heeft op een totaal andere wijze geïnformeerd. Elke donderdag een persconferentie waar de laatste opzichten werden gedeeld met de bevolking. maatregel werden hiernaar aangepast. Effect: meer vertrouwen en een betere bescherming. Veel aan te merken aan Zweden maar het c-19 beleid hebben ze goed aanpakt, evenals Denemarken. Daarnaast kan Nederland niet meer met een crisis omgaan. Het poldermodel is volledig doorgeschoten. Hierdoor wordt er ook geen verantwoordelijkheid meer genomen. We hebben manager ipv leiders.

Briver | 02-01-22 | 11:48

Jens Spahn - de duitse Hugo de Jonge - zei heel open in het begin in de Bundestag : We weten het nog niet en we zullen elkaar een hoop moeten vergeven de komende periode.
Is er paniek uitgebroken ? Is zijn aftreden geeist ? Nee, want mensen kunnen dat best begrijpen.

Henk1955 | 02-01-22 | 13:47

De huurdersvereniging van Ymere maakt straks geen schijn van kans tegen dit sujet.

Colin.Fart | 02-01-22 | 11:29

#TeamGerritsen
Van een verstandige en ervaren man als Bassie had ik een minder plat stuk verwacht. Zijn voorbarige conclusies over de komende onderzoeken en enquêtes bewijzen het gelijk van Gerritsen.

Amsterdamsko | 02-01-22 | 11:26

Ik keek gisteren naar een aflevering van seizoen 5 van de hitserie 'Gomorra' op Netflix. In een conversatie tussen twee topcriminelen ving ik iets van dergelijke strekking op: 'Leugens gecombineerd met angst bepalen de stem van het volk.'
Leugens: check
Angst zaaien: check
En daar hebt u de stem van het volk.
Rutte en De Jonge hebben feilloos in de gaten dat de Italiaanse maffia beter is georganiseerd dan het Nederlandse kabinet en doen er hun voordeel mee.

goedverstaander | 02-01-22 | 11:20

Toepasselijke bordesfoto voor het grote Den Dierenbosche paleis. Hare majesteit juffrouw Ooievaar-Kaag die zijne majesteit de Uil met haar grote snavel alvast opdrachten in de oren tettert, ja dat zou ze willen. Met Loewieke Rutte naast haar. Daarnaast, hoe kan het anders? natuurlijk Stoffel de Jonge, met zijn huis op de rug als de nieuwe minister van woningnood de traagste van allemaal. Zo zal de jeugd van vandaag nog tot ongeveer hun 65e bij pappa en mamma moeten blijven wonen. Verder de gezusters hamster als twee staatssecretarissen op volksgezondheid, een noodmaatregel om wat orde te brengen in de puinhopen van Hugo. Doch de nieuwe minister daar ontbreekt nog, misschien zit dokter Meindert ?? het paard in corona quarantaine?

Vuurspuger | 02-01-22 | 11:19

Schwab schreef dit in 2018 aan Rutte:
"The fusion of the physical, digital and biological realms raises fundamental questions about identity and purpose, and adds to the general sense of anxiety. Gene-editing technologies such as CRISPR, as well as cognitive technologies such as AI and big data, are not only changing what we do, but particularly who we are."

Hij zegt dit al in 2015 bij Charlie Rose, rond 6 minuten:
charlierose.com/videos/23789

Ben-Bataaf | 02-01-22 | 11:17 | 1

Waarom correspondeerden Rutte en Schwab over dit soort onderwerpen?

Bataafje | 02-01-22 | 11:23

Sturende journalisten moet je bij voorbaat wantrouwen en het milder gaan denken is zeker niet gelukt.

Lijkt eerder op het vooraf alvast zijn straatje schoonvegen van die Gerritsen.

Wattman | 02-01-22 | 11:16 | 2

Ernst Kuiper binnenhalen is meesterzet: kan hij niet meer kritiek geven

apek00l | 02-01-22 | 11:15 | 3

De kritiek van Kuipers op het gepruts van de regering heb ik dan blijkbaar gemist. Hij verdedigde zelfs het schandalige tekort aan zorgcapaciteit.

Schmalz | 02-01-22 | 11:21

Alleen het feit dat Kuipers zich de afgelopen twee jaar als een voorbeeldige marionet heeft gedragen heeft hem deze post opgeleverd.

goedverstaander | 02-01-22 | 11:22

Even los van de inhoud: goed stuk. Pls meer Bassiehof in 2022

Schwanzeleber | 02-01-22 | 11:14

Voorkomen dat er paniek uitbreekt zorgt juist voor paniek. Angst is de ultieme self fulfilling prophecy: waar je bang voor bent gebeurd. Het levert behalve de schijn van controle en voorspelbaarheid ("zie je wel!") niets op. Sterker: het ontwricht. Ik blijf erbij dat de omvang van deze crisis voor een belangrijk deel is vormgegeven door politici die aan knoppen van gedragsbeïnvloeding hebben zitten draaien zonder te snappen wat die knoppen doen. Als Psychologie een pseudo-wetenschap is, is Geneeskunde dat ook.

Dampende_aardappel | 02-01-22 | 11:12 | 8

@captain-caveman | 02-01-22 | 11:27: De opvatting dat - in tijden van crisis - de bevolking het eerlijke verhaal niet kan handlen is niet alleen stuitend arrogant maar ook gevaarlijk, zeker in deze tijd waarin mensen alle (digitale) middelen hebben om dan maar hun eigen 'waarheid' te formuleren. Wat je overhoudt zijn communicerende vaten: duwen Mark & Hugo aan de ene kant iets omlaag, komt er aan de andere kant (vanmiddag op het Museumplein bijvoorbeeld) iets omhoog. Je kan die twee mechanismen niet los van elkaar zien, hoe graag ze dat in Den Haag ook willen.

Dampende_aardappel | 02-01-22 | 11:51
-weggejorist-
WibionFire | 02-01-22 | 12:45
▼ 5 antwoorden verborgen

Binnenkort een nieuwe regering. Nieuw elan! Andere bestuurscultuur! Laat me niet lachen. Het wachten is trouwens op de eerste minister die moet gaan opstappen.. er komen een aantal (voor de desbetreffende ministers) loodzware parlementaire enquêtes aan. Ik zet mijn geld op Kaag, de kersverse minister van financiën en dus ook eindverantwoordelijk voor de belastingdienst en de toeslagenaffaire.

Tietmier | 02-01-22 | 11:09 | 1

Opstappen? Sommige ministers waaien weg bij gebrek aan gewicht.

tectonicos | 02-01-22 | 11:18

Overigens, niet alleen is mijn vertrouwen in de politiek geschaad, ook mijn vertrouwen in instituten zoals het RIVM. We zijn gewoon voorgelogen dat mondkapjes niet werken. Het is een toneelstukje geweest.

Waarom volgen zoveel mensen Rutte tot in het ravijn? Waarom?

Duwbak_Linda | 02-01-22 | 11:08 | 18

@Duwbak_Linda | 02-01-22 | 11:48: We zijn geen burgeroorlog types hier in de Nederschapenwei ,maar polarisatie op meerdere maatschappelijke onderwerpen veroorzaakt door manipulerende en liegende politici gaat binnen afzienbare termijn zorgen voor een onleefbaar klimaat in dit land.

Koning BongoBongo | 02-01-22 | 12:03

@Duwbak_Linda | 02-01-22 | 11:53: @Duwbak_Linda | 02-01-22 | 11:53: Ja, geen idee eigenlijk. Die focus op beeldvorming lijkt op dat wat oplichters doen en dat is misschien ook de filosofie erachter: we riskeren het want als we het voor elkaar krijgen is het makkelijk verdiend. Dit geldt dan voor de mensen in de spotlight.

Ik heb een kleine periode voor de ambtenarij gewerkt en wat ambtenaren in de familie en vriendenkring. Een paar geloven heilig in het werk, of dat spelen ze in ieder geval als je een vraag stelt, en het gros weet het wel maar houdt zijn schouders op. Dat is in ieder geval mijn indruk.

nikolaos | 02-01-22 | 12:09
▼ 15 antwoorden verborgen

De logische gevolgtrekking van deze ontboezeming zou zijn dat je de overheid ook niet moet vertrouwen op dossiers als klimaat, stikstof en immigratie. Of is dat weer een brug te ver?

Joris Beltsin | 02-01-22 | 11:07 | 1

Op welk dossier kan je de overheid tegenwoordig eigenlijk nog wél vertrouwen?

Tietmier | 02-01-22 | 11:14

Laat Mark Rutte eens een datum noemen waarop alle planbare kritieke zorg is het gehaald. Laat hem eens een aantal noemen die gestorven op de wachtlijst. Laat hem eens een datum noemen waarop alle reguliere zorg is ingehaald.

De coronapatienten worden uitgespeeld tegen andere patiënten, het ziekenhuiswezen wordt overlopen, de politiek durft geen keuzes te maken, dus mogen artsen kiezen wie zorg krijgt en wie niet. Allemaal mensen die netjes hun verzekering betalen, maar geen zorg krijgen.

België heeft 2,5x zoveel IC bedden, een veel lager percentage positieve testen, veel meer geboosterd en nog veel meer maatregelen. We zullen ooit leren welke maatregel het belangrijkste was, maar ondertussen is daar de tent wel open.

Zelfde met de woningmarkt. Starters tegen beleggers en ouderen opzetten want er is te weinig gebouwd. Verdeel en Heers. 25 miljard naar een stikstofcrisis, andere crisissen zoals dijken, zorg, onderwijs, woningen en een chronisch tekort aan medici en technici laten we allemaal op zijn beloop.

Het regeerakkoord gaat op dezelfde manier verder en klapt dus tegen dezelfde muren.

Feynman | 02-01-22 | 11:03 | 5

De gevolgen van twaalf jaar een regering zonder visie. Kiezen voor Rutte is kiezen voor zoveel mogelijk wegkijken van de echte problemen, iets dat een groep Nederlanders die er nog niet veel last van heeft graag doet. Dat zijn de vaste Rutte stemmers die de rest van Nederland, met medewerking van de ruggegraatlozen in de TK, al jaren gegijzeld houden.

Rennieflox | 02-01-22 | 11:23

Bent u bekend met de tijdsaanduiding: 'de randen van de zomer'? Geïntroduceerd door de spindoctors van Hugo de Jonge. Dergelijke nietszeggende aanduidingen werden meermaals gebezigd, met name in het schone coronajaar 2020. Natuurlijk legt in bestuurlijk/politiek Den Haag niemand zich vast op een visie, een strategie, een doel of een tijdpad. Dat is meetbaar - en dat moeten wij niet hebben. Straks worden wij door het plebs nog afgerekend op getoonde prestatie en gedrag, stel je voor...

bisbisbis | 02-01-22 | 11:40

@Rennieflox | 02-01-22 | 11:23: Ik vermoed dat hij wel een visie heeft maar die ons niet vertelt, en dat is het volgen van wat de EU wil. Rutte was eerst zeer EU kritisch maar is een aantal jaren geleden volledig in de pas gaan lopen.

Sinterbikske | 02-01-22 | 11:46
▼ 2 antwoorden verborgen

Je moet ook wel heel naïef zijn om te denken dat de drie musketiers Mark, Hugo en Jaap het land in recordtempo en met duidelijke plannen uit de crisis zouden leiden.

matatwork | 02-01-22 | 11:02

Erik Gerritsen heeft zijn baantje als bestuursvoorzitter van de woningcorporatie Ymere in Amsterdam binnengeharkt en gaat nu lekker natrappen. Hij redeneert: "we hadden moeten zeggen dat we het ook niet weten" ja en dan sukkel, dan doen we dus maar helemaal niks ?Ook de opmerking over mondkapjes en bron- en contactonderzoek, dat "zij het ook niet weten" suggereert een overheid die de burger vertelt om het zelf maar uit te zoeken.
Ben blij dat die grijze kantoormuis geen minister-president is, klinkt als het toppunt van besluiteloosheid. Als hij een beetje lef in z'n donder had gehad, was hij hier mee gekomen toen hij nog op het ministerie zat, maar dat zou zijn nieuwe baantje bij de woningcorporatie in gevaar hebben gebracht natuurlijk.
Laffe grijze muis, die royaal zijn zakken vult bij de woningcorporatie Ymere en ten opzichte van zijn voormalige collega's verraad pleegt. Ben eigenlijk wel benieuwd naar zijn ware reden van vertrek bij het ministerie.

johnyl | 02-01-22 | 11:01 | 2

Slimmer aanpakken als dissertatie en promoveren is geen garantie dat iets slimmer gaat gebeuren bla bla, schuld van anderen

Henkie | 02-01-22 | 11:34

Je ziet dit vaker. Narcistische opportunisten, wel graag de aandacht en de mogelijkheid hun mening te geven, maar pas als als hun positie is veilig gesteld. Zo'n gozer die nu al aan zijn memoires bezig is, want de wereld zit volgens hem echt te wachten op zijn levensverhaal.

BobDobalina | 02-01-22 | 11:46

We wonen nog steeds in Fabeltjesland, uh ik bedoel Nederland, en dit circus zijn we al 10-tallen jaren bekend mee. Ook na nieuwe verkiezingen verandert er niks. Zolang de meesten altijd op de partij stemmen waar ze altijd al op stemden, en de politiek die sluit geen mensen uit. Behalve PVV-FvD
www.youtube.com/watch?v=1c84T7KT-xs

Stijlloser_from_NL | 02-01-22 | 11:00

Ik denk dat Mark nog even wacht met nieuwe verkiezingen totdat de VVD er weer een beetje beter voor staat in de peilingen. Oftewel, eerst nog effe een paar D'66 bewindsvoerders voor de bus gooien zodat D'66 keldert in de peilingen en dan zelf een of ander boetekleed aantrekken, een mea culpaatje doen, en dan hoppa: nieuwe verkiezingen.
Het is een doortrapte raspoliticus, die Mark Rutte, dat moet je hem nageven. Mark denkt wel vooruit.

VanBukkem | 02-01-22 | 10:56 | 4

Mark is een stuk slimmer dan zijn kiezers.

VanBukkem | 02-01-22 | 11:07

Maar alleen richting EU... whatever the cost.

Koning BongoBongo | 02-01-22 | 11:12

@VanBukkem | 02-01-22 | 11:07: Hij heeft dan ook een compleet leger policor journalisten en de NPO achter zich staan...... om e.e.a. zo gunstig mogelijk naar buiten te brengen.

Koning BongoBongo | 02-01-22 | 11:14
▼ 1 antwoord verborgen

Journalistiek broddelwerk van de bovenste plank. De beste man kreeg wel heel erg veel ruimte om zijn zegje te doen. Het is allemaal de schuld van een ander, geen enkele kritische vraag vanuit de interviewer en van echt doorvragen is geen sprake. Als dit blijkbaar de voorwaarden zijn waaronder je een ‘topambtenaar’ kan interviewen zou ik het niet eens publiceren.

DeBlijeGeit | 02-01-22 | 10:55

Vanmiddag de Demo in Het linkse bolwerk

SinisterNL | 02-01-22 | 10:52 | 2

De ME in afgeslankte vorm. De knuppels half zo lang en het waterkanon op 50% druk.

goedverstaander | 02-01-22 | 11:01

@goedverstaander | 02-01-22 | 11:01:
Ik denk dat als de ME vanmiddag ipv erop los slaan bij wijze van ludieke aktie bloemetjes gaat uitdelen aan de demonstranten. of gevulde koeken, dat het gewoon een hele gezellige middag wordt in Amsterdam.
Het is maar een idee.

VanBukkem | 02-01-22 | 11:13

"De Jonge als verwacht minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zal - als hij nog enig eergevoel in zijn donder heeft - dan ook moeten opstappen."

Dat gaat De Jonge niet doen. Op eergevoel is hij nog nooit betrapt. Hij is allang blij dat hij in z'n schoenen staat.

Ichneumonidae | 02-01-22 | 10:52 | 1

Maar ik ben op één punt helemaal gerustgesteld voor de komende regeerperiode. Rob Jetten gaat als minister van hoog en laag water het klimaat redden. In zijn eentje en soms samen met zijn vriendjes van Grindr.

eerstneukendanpraten | 02-01-22 | 10:51 | 3

Wat hij in zijn privetijd doet moet ie zelf weten, maar dankzij het gedram van Jetten zit NL opgescheept met een aantal fijnstofblazende biomassacentrales waar ze een aantal bomen per uur verbranden maar dat toch CO2 neutraal noemen omdat bomen vanzelf weer groeien. (Weliswaar duurt dat 10 of 20 jaar maar dát mag niet genoemd worden)

JanVergoor | 02-01-22 | 11:00

Dat is dezelfde knul die eens zei dat 'stikstof een stofje is dat de natuur verstikt'.

Joris Beltsin | 02-01-22 | 11:05

ja, die functie heeft ie gehad van zijn vriend die ook in Grindr zit (Rutte). Zo krijgt de naam trekpop ook nog een dubbele betekenis.

Stijlloser_from_NL | 02-01-22 | 11:07

Onrust op de korte termijn of een vertrouwenscrisis op de lange termijn. Keuzes.

Duwbak_Linda | 02-01-22 | 10:46 | 3

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

chicago river | 02-01-22 | 10:48

@chicago river | 02-01-22 | 10:48:
Dat, en voorafgaand was natuurlijk ook al het een en ander gebeurd. Het is niet dat dit kabinet overliep van vertrouwenskrediet.

Duwbak_Linda | 02-01-22 | 10:51

@chicago river | 02-01-22 | 10:48:
Het vertrouwen is niet erg lang geleden zelfs per ezel gegaan.

aflaatverkoper | 02-01-22 | 12:00

Kan je nagaan hoe erg het echt is, als dit dus positief is.

Dezenaamhier | 02-01-22 | 10:57

Rutte en De Jonge zijn pratende poppen ( voor hun ministeries).
Daar zitten duizenden idioten met een veel te hoog salaris het beleid voor dit land te bepalen.
Vanwege de pandemie doet RIVM nog een beetje mee.
Ophouden een keer om de woordvoerders af te zeiken.

jaja | 02-01-22 | 10:45 | 1

Neenee ,je zit er helemaal naast en dat zal wel bewust zijn. De persoon Rutte en Rutte alleen bepaalt hier de gang van zaken al meer dan 10 lange jaren . De rest van het ministerie krijgt van hem altijd ruim baan ,maar moet hem niet voor de voet lopen richting EU . Doe je dat wel is het functie elders goed of kwaadschiks.

Koning BongoBongo | 02-01-22 | 11:48

Gelukkig kunnen rutte en zijn vrienden gewoon hiermee doorgaan wegens regeringsvertegenwoordigers in de tweede kamer en msm die dit beleid dapper blijven steunen.

van stampij | 02-01-22 | 10:45 | 1

En we leefden nog lang en steeds minder gelukkig.... in de EU.

Koning BongoBongo | 02-01-22 | 11:49

Zo gaat het nou eenmaal in Nederland. En daar verandert de komende jaren niets aan.
Ik ga wandelen nu.

laurentius | 02-01-22 | 10:45

Ik ben het met die meneer eens: ook de oppositie heeft een verantwoordelijkheid. Zie bijvoorbeeld die verontwaardiging rondom de zorgbonus van € 1.000. Hypocrisie en opportunisme ten top!

de IJsman | 02-01-22 | 10:45 | 1

Oppositie in Nederland is niet meer dan een korte wandeling naar de interruptiemicrofoon.. Oppositie is een woord dat alleen maar impliceert dat er een soort tegenmacht is .

Koning BongoBongo | 02-01-22 | 11:29

Ben benieuwd of Kuipers ook zo gaat liegen, bedriegen en wegmoffelen om die QR maatschappij erdoor te duwen.
Het lijkt me een meer integer persoon dan de Jonge, maar schijn kan bedriegen.

LonelyWanker | 02-01-22 | 10:44 | 2

Het is een D'66-er. Trek uw conclusies.

VanBukkem | 02-01-22 | 10:51

Ik denk dat hij helemaal los gaat op de bevolking. Hij volgt advies van de departementen en diverse departementen hebben al aangegeven een onderzoek naar verplichte prik te gaan doen. Wat zou van die onderzoeken de uitkomst worden denkt u?

Het enige middel om de zorg beheersbaar te houden is een prik. 4 tot 6 keer per jaar. Verder niks. Tenzij er een covid ziekenhuis of 5 komt. Maar dat zal niet het advies worden. Anders hebben die lui die in dat covid ziekenhuis werken 5 maanden per jaar niks te doen.

sjef-van-iekel | 02-01-22 | 10:53

Is een parlementaire enquête ook een tribunaal?

sjef-van-iekel | 02-01-22 | 10:43 | 2

We weten van de toeslagenaffaire dat er zonder blikken of blozen onder ede wordt gelogen, dus nee.

de visser | 02-01-22 | 10:46

@de visser | 02-01-22 | 10:46:
Haha... want bij tribunalen wordt niet gelogen?

Amsterdamsko | 02-01-22 | 11:31

Hoogste tijd dat Bor de Wolf eens grote schoonmaak gaat houden in Den Haag. Die Wolf, die wist dingen.

Ichneumonidae | 02-01-22 | 10:43 | 3

Ed en Willem Bever op wonen en woningbouw. Slechter dan Hugo de
Jonge zullen ze het niet doen.

VanBukkem | 02-01-22 | 10:49

@VanBukkem | 02-01-22 | 10:49: Zonder dollen, hoe vaak denk je niet naar een kleuterprogramma te kijken?
Denk wel eens dat het hele leven een kleuterprogramma is. Mss nog te vroeg voor dit soort gedachten.

Ichneumonidae | 02-01-22 | 10:58

@Ichneumonidae | 02-01-22 | 10:58:
Ik denk regelmatig dat ik wakker ben geworden in een aflevering van Monty Python's Flying Circus als u dat bedoelt.

VanBukkem | 02-01-22 | 11:06

Rob Wijnberg : " Cynische tijden".
Wanneer waren er géen 'cynische tijden, Rob Wijnberg?
Ja, in de Nederlandse Gouden Eeuw wellicht, maar ook dat mogen wij niet zolanger benoemen.
Ongezien de tyfus voor je, mannetje Wijnberg.
Fake filosoof.

chicago river | 02-01-22 | 10:42

Al is de leugen nog zo snel ….. welke bewering van de rijksoverheid is nu nog te vertrouwen ?

Baer van Molm | 02-01-22 | 10:40

Dit oude bestuur doet wat het wil. Wordt ze erop aangerekend? Nee. Niet tijdens de verkiezingen, niet tijdens de televisie (media in handen van de regerende partijen), niet tijdens (...). De oppositie zonder eenheid en offensief tegen de coalitie. Kutland.

Adriel | 02-01-22 | 10:40

Hieruit blijkt des te meer dat men zich meer bekommert om het imago dan om een eerlijke voorlichting van de bevolking. Bang om afgerekend te worden op onzekerheid, terwijl onzekerheid een substantieel onderdeel is van een wetenschappelijke benadering. Ik denk dat bijvoorbeeld een van Dissel dit zeer helder had kunnen communiceren.

lekgoot | 02-01-22 | 10:39

Wat een grappig toeval dat ze allebei iets met wonen gaan doen.

John McClane | 02-01-22 | 10:38 | 6

Ze krijgen vast onderbouwde ondersteuning van Maxime Verhagen.

photto | 02-01-22 | 11:30

John McClane | 02-01-22 | 10:38 |
Ja toevallig. En dan te bedenken dat de nieuwe minister, Kuipers, juist een baantje opgeeft bij Havestede-Woningbouw Corp. te Rotterdam. Deed 'ie er even bij naast zijn artsenij,

demaup | 02-01-22 | 11:41

John McClane
maandag 4 januari 2021
Dit baantje moet Kuipers "op afstand" zetten.
Op 1 januari 2021 wordt Ernst Kuipers (61) de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen van Havensteder. Ernst is onder andere voorzitter van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. We zijn blij en trots dat Ernst zijn kennis, ervaring en netwerk wil inzetten voor Havensteder en daarmee ook voor de volkshuisvesting.

Ernst Kuipers neemt het stokje over van de huidige voorzitter Bas Jan van Bochove. Bas Jan is 8 jaar voorzitter geweest. Omdat hij daarmee de maximale periode heeft ingevuld, treedt hij af per 1 januari.
Nieuw lid RvC
We verwelkomen ook Cynthia Piqué (45) als nieuw lid van de Raad van Commissarissen op voordracht van de huurders. Cynthia is directeur-bestuurder bij Buro Maks, een organisatie voor specialistische GGZ zorg. Daarnaast zet zij zich in als toezichthouder in het sociaal-maatschappelijk domein, bij Humanitas en MeeVivenz. Zij neemt de plaats in van Dominic Schrijer.

Met deze nieuwe samenstelling heeft Havensteder opnieuw een professionele RvC bestaande uit leden die vanuit hun expertisen een waardevolle inbreng leveren. Dit sterkt ons in de uitvoering van onze volkshuisvestelijke en maatschappelijke opgaven.

Marga Bekker
Namens Raad van Commissarissen Havensteder

demaup | 02-01-22 | 11:49
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl