Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Concept verkiezingsprogramma gelekt aan GS: D66 Castricum wil Castricum opheffen

Stip op de horizon!

Kijk nou wat we tussen de stroopwafels vonden! Het concept verkiezingsprogramma van D66 Castricum voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Nou heeft D66 maar 2 van de 25 zetels in de Noord-Hollandse thuishaven van GroenLinkscamping Bakkum, maar politieke stukken moet je nooit achterhouden voor je publiek (nietwaar, Hugo?). Dus toch even lezen en ja hoor: het begint met pandemie en klimaatverandering ("Wij zien steeds vaker wateroverlast door extreme regenval") en dan pas komen de gemeentebelangen, "zoals voldoende betaalbare woningen voor jongeren en starters". Aan het einde van het document komt er nog een fetisj van D66 naar voren: fusiegemeentes. "Als stip op de horizon ziet D66 Castricum een bestuurlijke fusie" met Bergen, Heiloo en Uitgeest. Het woord "burgers" wordt wat fractievoorzitter Mariska El Ouni betreft ook alvast weggejorist, want aan beleidstaal moet je ook altijd blijven bouwen als je van D66 bent. Burgers zijn een nummer, die service willen!

Ook leuk is haar mail aan de fractie en programmaschrijvers, die we in handen kregen. Uiteraard is D66 Castricum enorm blij met de plannen van D66 Castricum: "Het is mooi, duidelijk en krachtig programma geworden, dus heel veel complimenten voor Ivor en Bert." Mariska kijkt uit naar "een super mooie verkiezingsuitslag met wederom een sterke fractie en ons D66 geluid wat echt toch het verschil maakt in alle rechtse retoriek en populisme en cliëntelisme waar je soms koud van wordt." Liefhebbers lezen alvast hier het hele concept (dat pas half januari in stemming komt op de ALV). Met name van burgers inwoners van Castricum horen we graag feedback. En dat cliëntelisme, bedoelt ze daar de vvd mee? Ze zegt in ieder geval dat de raad in Castricum corrupt is.

Wat is dat toch met die gemeentegenocides van D66?

Burger, pardon: inwoners komen zo alleen maar verder van hun bestuur te staan. OF IS DAT SOMS DE BEDOELING?

De mails die we doorgestuurd kregen

From: Mariska El Ouni
Date: Tue, Dec 28, 2021 at 3:23 PM
Subject: Re: concept-programma
To: Harold Ebels
Cc: Fred Lindhout, Jan Schipper, Hans van Dongen, hans van Schoor, Arnold Faber, Edgar Nijman [geen familie - red.], Frits Roskam, Ivor Balke, Bert Roodhof, Divera Borsboom, Jamie Shalders, Frans van Essen, Marcel Steeman


Beste allen,

Net het laatste concept gelezen. Het is mooi, duidelijk en krachtig programma geworden, dus heel veel complimenten voor Ivor en Bert. Het bevat m.i. een mooie balans qua aandacht en standpunten waar we voor staan zowel in de achterliggende periodes als de komende periode, top! 

Een paar opmerkingen/aanpassingen/ vragen, die heb ik in de kantlijn in het documenten met opmerkingen geplaatst.
Mochten jullie nog vragen,hebben, dan hoor ik dat graag van jullie.

Op naar een mooie campagne (zal  anders zijn ivm corona) en een super mooie verkiezingsuitslag met wederom een sterke fractie en ons D66 geluid wat echt toch het verschil maakt in alle rechtse retoriek en populisme en cliëntelisme waar je soms koud van wordt.

Groetjes en alvast iedereen een goed en leuk oud en nieuw , ik ga optimistisch het nieuwe jaar in !

Mariska 


Op za 25 dec. 2021 om 12:27 schreef Harold Ebels:

Vrienden van D66,

Hier iets leuks voor onder de kerstboom! Het concept-verkiezingsprogramma D66 Castricum voor GR2022. De redactiecommissie (Bert, Ivor) heeft de eerdere versies stevig bewerkt. Er is ingekort, geschoven en herschreven. Coherentie, 'one tone of voice', leesbaarheid en compactheid waren de leidende principes. Ik denk dat het resultaat een prachtig en krachtig programma is, waar we uitstekend mee uit de voeten kunnen in de campagne en in onderhandelingen. Complimenten aan Ivor en Bert!

In eerste aanleg hebben velen tekstueel bijgedragen aan het programma. Diegenen willen we graag nog in de gelegenheid stellen naar aanleiding van het voorliggende concept een laatste opmerking te maken. Daarbij geldt natuurlijk dat het niet gaat om het nog kunnen herkennen van de oorspronkelijke teksten, maar aan het overeind staan van de strekking en boodschap. Om de vaststellingsvergadering medio januari, die gelet op de omstandigheden digitaal zal plaatsvinden, zo veel als mogelijk te vrijwaren van amenderingen, hebben we ervoor gekozen nu voor 'de harde kern van contribuanten' nog dit allerlaatste rondje in te voegen. In de hoop dat de digitale ALV een fluitje van een cent zal zijn.

Jullie hebben tot uiterlijk donderdag 30-12 de gelegenheid nog per e-mail te reageren in de richting van Ivor, Bert en Harold. Daarna wordt de laatste redactionele klap gegeven en e.e.a. kort na de jaarwisseling aangeleverd voor de vaststellingsvergadering van medio januari, waarvoor via het bestuur een uitnodiging zal worden verstuurd.

Nogmaals dank voor al jullie inzet.

Fijne dagen gewenst!

Groet,mede namens Ivor en Bert,Harold

Reaguursels

Inloggen

Herinneren al die mensen die nu zeggen dat ze het niet zou kunnen op financiën nog wel haar Afghanistan op en daarna aftreden?
We weten sindsdien dat ze niet zo goed is in internationale diplomatie zaken, dus wie weet misschien is ze wel heel handig met geld enzo.

TheOtherWhiteMeat | 30-12-21 | 11:02 | 1

oeps, verkeerd topic.

TheOtherWhiteMeat | 30-12-21 | 11:03

Als autochthone Bakkummer heb ik (en velen met mij) bijzonder veel last van de D66 wijk ontstaan op het voormalig Duin en Bosch terrein.
Mensen die hun binnenstedelijke woningen tegen woekerprijzen hebben verkocht menen met schofterige snelheden op hun bakfietsen met hun werpelingen door het dorp te kunnen rijden.

De kleinzieligheid van deze mensen kent geen grenzen. Zwarte Piet is vrijwel niet meer aanwezig, maar enkele pieten vielen naar hun zin te donker uit, dus ingezonden foei brieven in ons lokale suffertje.

De hier aanwezige lagere school puilt door hun veroorzaakte babyboom tijdelijk uit, en nu eisen ze dat die school hun kindertjes buitenschools gaat opvangen. Maar niet op hun ruim aangelegde parkachtige terrein. Nee, de plantsoenen in het oude Bakkum moeten daarvoor wijken.

En walgelijk dominant volkje van D66-ers en GL-ers, waarvan we altijd hebben gedacht dat ze met hun vernauwde geesten gewoon aan die stinkgrachten zouden blijven wonen, hebben ons overspoeld.

Bolhoed | 29-12-21 | 23:01 | 1

Kakkum

P-unit | 30-12-21 | 11:42

Gemeenten worden steeds complexere IT organisaties dus ik snap wel dat men wil samenwerken. Applicaties voor parkeren, klachten, uitkeringen, leerplicht, werkzoekenden, jeugdzorg, officiele mededelingen, begraafplaatsen, etc. Elke vijf jaar wel weer een grote wetswijziging waardoor de boel op de schop moet. Alles moet gekoppeld met een portaaltje en een login dingetje met digid of eherkenning. Iedere keer aanbesteden waardoor het uiteindelijk alleen maar meer kost en dat dan beheerd door 12 man die nog begonnen zijn met een IBM mainframe.
Wat betreft een bestuurlijke fusie.. volgens mij is er dan altijd een gemeente die achtergesteld wordt. Wel een grotere vijver voor raadsleden, want wie wil er nog de politiek in tegenwoordig..

kobuskuch | 29-12-21 | 22:18

Ik dacht even dat het voorstel was om D66 Castricum op te heffen wat ik uiteraard verwelkom als inwoner van Castricum maar helaas het gaat om een fusie tussen de CAL gemeentes. Absurd idee, wij hebben hier in Castricum helemaal niets met Bergen. Leuke plaats hoor, maar waarom? De schaalgrootte van Castricum is op dit moment perfect. Die D66ers zijn megalomane typetjes.

wim de goede | 29-12-21 | 20:13 | 1

Stuur dat graf-D66 naar Dijk en Duin. Dat gesticht zit toch bij jullie in de buurt?

Trasnochador | 29-12-21 | 20:27
-weggejorist-
Opfor58 | 29-12-21 | 17:58 | 1

Hoe meer inwoners in een gemeente, hoe hoger het salaris van wethouders en burgemeester. Maar dat kan niks te maken hebben met al die fusies. Toch?

YoMoms | 29-12-21 | 17:05

Ach ja, die fusie is een must om uit de klauwen van pauperparadijzen beverwijk en alkmaar te blijven. Het clubje landelijk gemeentes past daar niet in en heeft geen grootstedelijke problematiek. Verder ken ik onze lokale gemeenteraad, als goedwillende klunzen die niets anders te doen hebben. Niemand neemt ze erg serieus. Op hot topics nemen burger initiatieven steeds vaker de regie over van de gemeente raad.

3Xniks | 29-12-21 | 16:50

En dan nog wat: met zo’n naam moet je met je poten van onze taal afblijven!

Schriever | 29-12-21 | 16:32

Geenszins verbazend, voor een partij die Nederland sowieso wil opheffen. Alles moet EU worden, daarna komt er een Wereldregering, onder auspiciën van de VN. En dan wordt mevr. Kaag de paus van de hele wereld. En dat wordt dan de 'finishing touch' voor het vrije, beschaafde Westen.

KeesBruin | 29-12-21 | 16:13

Gemeente Bergen(NH) is een fusie van Schoorl, Bergen en Egmond. Met name Egmonders en Bergenaren kunnen niet goed met elkaar opschieten en dan wil D(waas)66 daar nog een paar gemeentes aan toevoegen......
Nou ja, het is natuurlijk gewoon uitstel van executie want op langere termijn worden Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Uitgeest en Bergen toch opgeslokt door Alkmaar.
Alcmaria Victrix!

dezakloper | 29-12-21 | 15:35 | 1

In de streek kan niemand goed met Egmond, Derpers, opschieten. Alkmaar zijn al helemaal lompe boeren. Nee. Groot Kennemerland! Lekker de hel kust streek. Als het al moet. Maar Castricum is toch al met Limmen en Akersloot?

P-unit | 29-12-21 | 17:02

He wat heerlijk, al twee D66-bash topics vandaag!
Ik zal het maar weer braaf melden bij het D666-webcare team.

Beste_Landgenoten | 29-12-21 | 15:26 | 3

Als u daar niet tegen kunt, bent u hier gewoon op de verkeerde site!

KeesBruin | 29-12-21 | 16:14

Ik kan er veel goed tegen, maar ben benieuwd wat er nu exact zo erg is een D66. Niemand kan dat uitleggen, zonder te blijven hangen in heksen, plebs, neerkijken. Als je om feiten vraagt, blijft het stil. Het is volgens mij gewoon de kift.

Beste_Landgenoten | 29-12-21 | 17:33

Nee hoor. Je wilt het gewoon nooit horen, of doet het af met dedain. Op een gegeven moment is het verspilde moeite.

quantumcollider | 29-12-21 | 22:19

D66 is het partijgeworden Kwaad.

MickeyGouda | 29-12-21 | 15:16 | 5

@Beste_Landgenoten | 29-12-21 | 15:29: De haat jegens D66 hier is vanzelfsprekend. Dat wil zeggen, als u de comments beter door zou lezen, zou u moeten weten wat het gevoelen van de meeste Geen Stijl-reaguurders is. Dus dat "om de een of andere reden" in uw laatste zin, komt niet bepaald snugger over.

KeesBruin | 29-12-21 | 16:18

Nou mij wordt de exacte reden nooit duidelijk. Het blijft bij heks dit, hautain dat. Feiten die je dan niet echt. De ideale bokszak, zoiets.

Beste_Landgenoten | 29-12-21 | 17:30

En nee, er is niks woke aan D66. Daarvoor moet je echt bij andere partijen zijn. Ik ken echt geen enkele woke D66'er. Nul.

Beste_Landgenoten | 29-12-21 | 17:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Erg goede actie van D66. Als we nu vast alle gemeentes opheffen is het later veel makkelijker om Nederland op te heffen. Hier wordt goed vooruit gekeken!

Rest In Privacy | 29-12-21 | 15:15

Ivor, Bert en Harold mogen ongezien mijn dikke kale lelijke kloten kussen. Ik gok dat twee van de drie hier nog van opgewonden raakt ook.

Kaal-dik-en-lelijk | 29-12-21 | 15:07

Nou, wie was het? Fredje? Jantje? Hansie? Andere Hansie? Arnold? Edgarrr? Fritsie? Ivort? Bertje? Divera (wtf hoe verzin je het?) Jamietje? Frenske? Of Marcel?

sioux_ | 29-12-21 | 15:05 | 1

Wat zou de straf zijn? De cast wordt gecastreerd in Castricum. (wat een rotweer buiten!)

Acidstain | 29-12-21 | 15:58

Burgers en inwoners zijn geen categorieën die samenvallen. Dat een begrip "niet meer van deze tijd" zou zijn heeft daar niets mee te maken.

Bram8918 | 29-12-21 | 14:39 | 1

Precies. Militairen zijn ook meer dan eens inwoners, edoch geen burgers.

BoetoeVoetoe(btvt) | 29-12-21 | 15:42

De burgemeester wordt inwonermeester en die functie kan zonder tussenkomst van de inwoners benoemd worden. Aangezien de burgemeester niet meer bestaat heeft D66 één van haar kroonjuwelen verzilverd, bij gebrek aan mogelijkheid iemand te kiezen die niet meer bestaat. Is dat krom gedacht? nee, dat is D66, voltooid leven van een politieke onpartij

bergsbeklimmer | 29-12-21 | 14:34

Waar ik me altijd een beetje aan stoor bij politici/ambtenaren/beleidsmakers is die opgewekte en zogenaamd luchtige toon in hun stukken. Kijk ons eens eens met een vriendelijke en open gezichtje allerlei kutmaatregelen door je strot duwen. Wel luchtig meedoen hoor anders ben je een reactionaire kutburger, misschien zelfs wel een oude witte man. En dat moeten we niet willen met z'n allen.

Risingson | 29-12-21 | 14:33

"Het geluid, wat". Stop de tijd.

van Oeffelen | 29-12-21 | 14:31

Hij heeft het er zelf naar gemaakt, alleen maar uit op ruzie die gast.

heppykemper | 29-12-21 | 14:24

Ik zou ook liever een andere term bezigen dan 'mevrouw El Ouni'.

_pacman_ | 29-12-21 | 14:20

Vraagje, kan Mariska El Ouni zich voortaan kleden in een burqa ofzo. Ik vind heur uiterlijk nogal aanstootgevend

pibasso | 29-12-21 | 14:20

Wij zien ook steeds meer wateroverlast (al tonen de cijfers dat dan weer niet aan) maar we bouwen gewoon door op de plekken waar voorheen natuur was en nooit wateroverlast, nu er straatstenen liggen, tegeltuinen en wonen zijn gebouwd, riolen berekend op het minimum, staan we verbaasd te kijken waarom dat water niet direct in de grond verdwijnt waar vroeger natuur of weiland was. Weet je wat, we geven het klimaat gewoon de schuld en we bouwen verder. Exact de D66 oplossing.

Stonecity | 29-12-21 | 14:10 | 1

Het is meer: Vroeger was er geen wateroverlast, want toen stond het water gewoon op het weiland. Nu hebben we er huizen gebouwd, en nu is er ineens wel wateroverlast.

TheEgg | 29-12-21 | 14:38

Groot Wassink ,Rutte ,deJonge.... alle drie onderwijzer/leraar. Toeval ?

Koning BongoBongo | 29-12-21 | 14:08 | 1

Toen ik een onderwijzer corrigeerde op een door hem gemaakte fout brak de pleuris uit. Baasjes zijn het.

Acidstain | 29-12-21 | 15:52

Ze kunnen wel van alles willen, maar dat wil nog lang niet zeggen dat het ook gebeurt.

van Oeffelen | 29-12-21 | 13:59 | 5

@Red shirt | 29-12-21 | 14:02:
Maar wat vind je nou van dit programmapunt en van de wijze waarop D66 - in dezen en in zijn algemeenheid -het democratische proces benadert?

MickeyGouda | 29-12-21 | 15:22

@MickeyGouda | 29-12-21 | 15:22:
Vermoedlijk weet je weinig van de manier waarop D66 het democratisch proces benadert. Omdat je de info daarover vooral hier opdoet denk ik. En die is inhoudelijk niet echt toereikend. Als je je erin verdiept dan zal je opvallen dat D66 allerlei (vooral lokale en provinciale) initiatieven heeft ingezet om "burgers" meer te betrekken bij het democratisch proces. Inclusief, jawel, het correctief referendum. In ieder geval veel meer dan bijvoorbeeld een andere partij daaraan doet. Overigens ben ik geen D66 partijlid of hoe dan ook officieel gelieerd aan die partij. Maar ik stoor me wel eens aan de extreem eenzijdige berichtgeving.

Beste_Landgenoten | 29-12-21 | 15:37

@Beste_Landgenoten | 29-12-21 | 15:37:
Op GeenStijl wil ik er vanaf zijn, BL, maar de oplettende kiezer pakt toch ook wel het één en ander op via andere media. Sowieso durf ik voorzichtig te stellen dat D66 met Ollongren (met haar voorstel destijds om het raadgevend referendum af te schaffen) en met Kaag (met haar 'Wie zijn toch die mensen?') twee elitaire boegbeelden in huis heeft gehaald. Dat dedain voor de burger loopt inmiddels een beetje als een rode draad door het programma van deze partij.

MickeyGouda | 29-12-21 | 16:15
▼ 2 antwoorden verborgen

Precies het bewijs dat de meeste politici totaal geen voeling hebben met de burger.
Die willen zonder pardon naast elkaar liggende gemeentes, vaak met pervers belang, laten fuseren.
Daarbij wordt totaal voorbij gegaan aan een heel belangrijk sentiment: Dat van de burger. Inwoners van naast elkaar liggende steden of dorpen hebben namelijk een ont-zet-ten-de hekel aan elkaar. Altijd!
Zeker een kleiner dorp naast een iets grotere stad. De inwoners van dat dorp haten die stedelingen. HATEN! Je moet ze eens horen tieren.
En als ze dan ook nog eens onder bestuur van die stad komen te liggen voelt het als een verkrachting van de ziel.

keestelpro | 29-12-21 | 13:58 | 1

Gelukkig KP is een 1 partij die altijd heel goed luistert naar "de burger", maar die wil nooit besturen, dus die stem is sowieso verloren. Je kunt daar uiteraard mee doorgaan, maar dan zal je steeds meer D66 mensen op je pad treffen. Want die willen namelijk wel besturen.

Beste_Landgenoten | 29-12-21 | 15:31

Ik vind inwoners ook vriendelijker klinken ,maar om er nou een punt van te maken omdat je verder niets kunt verzinnen.... mwah...

Koning BongoBongo | 29-12-21 | 13:57

El Ouni,Al Qaq.
Wat is dat toch met die d66 vrouwen?

swassannuf | 29-12-21 | 13:54 | 2

Geen Nederlandse heren gevonden die met ze wilden trouwen.

small_town_dude | 29-12-21 | 14:00

Lelijk... ja ik weet het.

Koning BongoBongo | 29-12-21 | 14:02

Haha El Oeni

NoNoVio | 29-12-21 | 13:54

Wat een boel jeukwoorden in dat kattebelletje van Maris. En dat als ze al 65 jaar oud is. Voor 'mens ga koken' is het al te laat. Dan maar aanschuiven bij de breiclup.

Jos Tiebent | 29-12-21 | 13:52

Ik ken Castricum alleen van Apicius, excellent restaurant!
Verder veel succes daar, wij hebben een fusie zo'n 10 jaar terug gehad. Er verandert niet enorm veel maar de sjeu is er een beetje vanaf. Afspraken in gemeentehuizen 8 km verderop, sluiting zwembad (want 2 was toch wat teveel), moeilijke klachten- en vergunningsprocedures en totale onbekendheid van onze buurt voor de meeste nieuwe ambtenaren.

small_town_dude | 29-12-21 | 13:51 | 3

wacht maar tot het water komt, dan hoeft er helemaal geen gemeente te zijn die iets voor de burgert doet. Wegwezen uit de kop van Noord-Holland!

pibasso | 29-12-21 | 14:21

Apicius is in Bakkum.

P-unit | 29-12-21 | 15:02

Het voordeel voor deze dame is dat ze dan de gemeente niet meer uit hoeft voor de opname in het gekkenhuis. Sint Willibrordus is in de gemeente Heiloo.

Haberdoebas | 29-12-21 | 13:50 | 1

reeds een gesloten inrichting op het terrein er achter. Loop afstand van het spoor. Veel zelfmoorden daar.

SinisterNL | 29-12-21 | 14:57

Wat vint Rutger hier van?

Baron van Baesweiler | 29-12-21 | 13:50

Wat is dat toch met CVVD66A? Zo vaak in evaluaties komt naar voren samenwerken of fusie op vlak X heeft "onvoldoende" (lees: niets of negatieve gevolgen) oogeleverd. Conclusie: Meer X!??

Gregovic | 29-12-21 | 13:47

De lange arm plus gebalde vuist van Alexander Pechtold is nog steeds voelbaar in het uitgewoonde poepertje van D66, want wie anders kan zo’n briljante strategische zet verzinnen? Flapdrol Rob Jetten naar voren schuiven als sokpop was ook al zo geniaal en de twee wereldvreemde ijskonijnen Ollongren en Kaag komen ook uit de koker van de Houthakker van de Wageningse Berg.

Wat wij ook proberen te zeggen over D66, niemand kan het beter dan de Don himself:

www.hpdetijd.nl/columns/don-arturos-j...

The-loopy-cowboy | 29-12-21 | 13:47

Taal verandering verandert niets aan de problematiek.
Het is slechts geniepige misleiding.
Maar goed, ik ben dan ook rechts-populair.

Ruimedenker | 29-12-21 | 13:42 | 3

voelde al een koude retoriek voorbij trekken

dorstig! | 29-12-21 | 13:43

Nieuwspraak of newspeak.

keestelpro | 29-12-21 | 13:48

Ah .. Mariska "Ik-jou-vertel-doen-moet" El oen ..

Nederlandop1 | 29-12-21 | 13:49

'Mensen met een migratieachtergrond' is zooo 2021. 'Buitenlui' dan?

SIogra | 29-12-21 | 13:38 | 8

Biculturelen.
Uitboorlingen.
Exheemsen.

Nuchternederland | 29-12-21 | 13:52

Ik stel voor: terugkeerders

Sieg Hein | 29-12-21 | 13:57

Jongeren

Acidstain | 29-12-21 | 15:54
▼ 5 antwoorden verborgen

Inwoneringscursus..

Ruimedenker | 29-12-21 | 13:37 | 1

Inwoners en buitenlui..... nah....

Koning BongoBongo | 29-12-21 | 14:04

Ik ben een keer opgelicht op marktplaats door iemand met dezelfde achternaam.

laurentius | 29-12-21 | 13:37

Gemeentelijk fusies, vaak eufemistisch herindeling genoemd. Uiteraard wordt alles na de fusie beter, goedkoper en sneller. Voorbeeld, burgers raken nog sneller van hun zuurverdiende centen af want zo'n herindeling is vaak nogal duur qua financieel geld. Ook moet er een nieuw stadhuis/stadskantoor komen en aangezien de oude gemeentes elkaar het licht in de ogen niet gunnen kan dat dus alleen opgelost worden met een nieuw megalomaan project dat 3 x meer gaat kosten dan oorspronkelijk begroot werd. Na de fusie zijn er ook genoeg ambtenaren over maar er wordt nooit iemand ontslagen dus hoe dat schaalvoordeel qua kosten er uit gaan zien is ook een raadsel. Het eigenlijke doel van zo'n fusie is uiteraard korte termijndenken en eigenbelang. Grote gemeentes annexeren kleintjes zodat ze in de landelijke gebieden lekker veel huizen kunnen bouwen en ook een AZC neer kunnen zetten. En als klap op de vuurpijl de lokale belastingen eens flink verhogen want dat nieuwe stadskantoor betaald zichzelf niet.

pukkiepuk | 29-12-21 | 13:35 | 1

Heeft het ook niet te maken met meer geld voor wethouders/raadsleden in grote gemeenten? (bron: loonwijzer.nl/salaris/salaris-politic....) In dit geval van Castricum gaat het om 800/mnd meer voor raadsleden en iets van 2100 euro/mnd meer voor wethouders (van ca. 36.000 naar meer dan 100.000 inwoners). Tikt toch lekker aan. Zo snel kunnen de meesten niet stijgen in salarisklassen.

FrankVeer | 29-12-21 | 16:21

Ben je als nieuwkomer dan ook ingeinwonerd?

Schriever | 29-12-21 | 13:34 | 2

Pas als je een inwoneringscursus hebt voltooid.

keestelpro | 29-12-21 | 13:36

Maar dan moet je wel eerst iemand uitwonen.

laurentius | 29-12-21 | 13:45

Die Mariska lijkt me verschrikkelijk om mee te werken, overal een op/aanmerking op, maar zelf niets doen. Liever 2 zinnen typen om iemand af te fikken en niet eens zelf een woordje aan te passen. Mariska lijkt me ook het type "dat zich met het proces bemoeid, maar geen eigenaarschap wilt hebben aan het proces dat ze aankaart"

MediastadInwoner | 29-12-21 | 13:31 | 4
-weggejorist-
The-loopy-cowboy | 29-12-21 | 13:36
-weggejorist-
The-loopy-cowboy | 29-12-21 | 13:41
-weggejorist-
De Profundus | 29-12-21 | 13:48
▼ 1 antwoord verborgen

Het woord burger en het woord inwoner zijn twee compleet verschillende woorden die je maar zelden als synoniem kunt gebruiken.
- Het woord inwoner wordt gebruikt al het om demografisch verhoudingen en getallen gaat.
- Het woord burger wordt meer in politieke zin gebruikt het om kiezers gaat of als antoniem van de politiek.

Als je het hele concept leest heeft Mariska volkomen gelijk dat ze het laatdunkende woord burgers wil laten vervangen door inwoners dat veel neutraler over komt.

Onder het mom: je mag wel op de burger neerkijken maar het mag niet te veel opvallen.

keestelpro | 29-12-21 | 13:30

De bestuurskracht kan alleen maar beter worden als DDR66 0 (nul) zetels haalt.

Opajoop | 29-12-21 | 13:29

Waarom nou dit wezenloos volk toch aandacht geven?

pejoar | 29-12-21 | 13:29 | 1

Omdat dit wezenloze volk gedijt bij de schaduw.

The-loopy-cowboy | 29-12-21 | 13:37

Stel ik wordt gecastreerd. En na de castratie ga ik een potje rukken en kom ik klaar. Is dat dan een Castricum?

sjef-van-iekel | 29-12-21 | 13:28 | 4

Castri is een verbuiging van Castor (bever). Klaarkomen van (tweede naamval) bevers dus. De rest laat ik aan uw verbeelding over.

SteilAchterover | 29-12-21 | 14:41

@SteilAchterover | 29-12-21 | 14:41: Beverwijk, dat ligt een kleine 10 km verderop. Eerder van het latijn Castum of castellum wat versterking of fort betekent. Aangezien de hoge duinenrijen al in de Romeinse tijd forten en later kastelen hebben gestaan, lijkt dit woord verbasterd te zijn als aanduiding van deze plek waar ooit het oer ij ontsloot naar de zee en zo van tactisch belang was. Opgravingen doen wijzen op veel nederzettingen uit de ijzertijd en er zijn een aantal Romeinse vondsten in de regio. Castricum had twee kastelen en Egmond is vlakbij dat had een kasteel en een abdij. Ook Heemskerk heet een kasteel. Castricum heeft een eigen museum het huis van Hilde. Best interessant.

P-unit | 29-12-21 | 15:11
▼ 1 antwoord verborgen

"zo veel als mogelijk te vrijwaren van amenderingen" D66 heeft niet alleen een hekel aan het volk, maar ook al aan de eigen leden. Misschien de verouderde term "leden" vervangen door "lastpakken"?

Rest In Privacy | 29-12-21 | 13:25

Eerlijk is eerlijk, ook ik heb altijd al in de gemeente Bergen willen wonen.

Hetkanverkeren | 29-12-21 | 13:25 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

Ah, ze heeft haar Facebook profiel al verwijderd. Poef. Buiten zicht van het plebs.

Jos Tiebent | 29-12-21 | 13:47

@Jos Tiebent | 29-12-21 | 13:47: Als ik zo'n face had was ik al niet begonnen aan FB.

Koning BongoBongo | 29-12-21 | 14:06
▼ 1 antwoord verborgen

Trek in een haminwoner opeens.

Mr_Natural | 29-12-21 | 13:24 | 3

Had hem net een paar seconden geleden besteld.

Prieelvogel | 29-12-21 | 13:26

Als je geen fotomodel kunt worden en je hebt toch ambitie en geen scrupules.... D66.

Koning BongoBongo | 29-12-21 | 13:54

Brr, daar hoort een NS waarschuwing bij.

photto | 29-12-21 | 14:57
▼ 2 antwoorden verborgen

Het doel van X66 is mensen ontwortelen om ze afhankelijker van een sterke nationale en uiteindelijk supranationale ( lees: Brussel ) overheid te maken. Daarnaast is X66 een bestuurders- en managerspartij en krijgen grotere gemeentes meer geld van het rijk om beleid en projecten mee uit te voeren en krijgen burgemeester en wethouders ook meer salaris. En last but not least, status. Het bekt lekkerder als je zegt dat je wethouder onderwijs van een gemeente van 110:000 inwoners bent dan eentje van 45.000. Puur, ordinair eigenbelang dus.

Graaisnaaiert | 29-12-21 | 13:22 | 2

Waar dacht u anders dat het enthousiasme van al die gemeenteambtenaren die klakkeloos en kritiekloos meewerken aan gemeentelijke fusies vandaan kwam? Ze krijgen meer centjes!

bisbisbis | 29-12-21 | 13:27

@bisbisbis | 29-12-21 | 13:27:
Ik weet het allang. Vraag me af of X66 voorstander van een referendum onder de inwoners van de gemeentes Castricum e.o. is om het draagvlak in de polder te toetsen.

Graaisnaaiert | 29-12-21 | 13:38

Mariska wil een fusie om er dan een mooi superdupermegagroot datacenter neer te zetten. Vroeger wilden dat soort mensjes een eigen betaald-voetbalclub of ijsbaan hebben voor hun eigen status. Maar in deze digitale wereld is een eigen datacenter toch wel hét statussymbool.

tandwiel | 29-12-21 | 13:22

'Burger' ... lastig... archaïsch... veronderstelt een binding met het terroir, historie, normen en waarden voorzover niet aan te treffen tussen twee bolle broodjeshelften.
-
En opeeswn héb je het: de gemeente wordt voortaan geleid door een Inwonermeester !

bisbisbis | 29-12-21 | 13:21

Hoe groter de gemeente, hoe groter de strijkstok....

Feynman | 29-12-21 | 13:21

Burger is heel kwetsend voor veganisten.

Mr_Natural | 29-12-21 | 13:20 | 1

Een broodje haminwoner alstublieft.

Prieelvogel | 29-12-21 | 13:25

Volkomen door de ratten besnuffeld dat D66.

william7055 | 29-12-21 | 13:19

Burger is een status en inwoner is dat niet.
Zou Mariska met de Arabische achternaam dat weten?
D66 wil de status van burger dus afpakken van de burger, en vervangen voor inwoner dat veel meer veralgemeniseerd kan worden tot tijdelijke verblijf van toerist en inwonend arbeider of gast.

Welles! Nietes! | 29-12-21 | 13:17

Lieve GS, hadden jullie niet een waarschuwing kunnen plaatsen bij de link naar Moeraskoe del Oen? Ik had net mijn lunch verorberd, deze ligt nu uitgebraakt op mijn tafel.

Arnold Layne | 29-12-21 | 13:17

"Burgers" zijn een vervelend woord, dat verwijst naar mensen met rechten, zoals stemrecht. Liever gebruikt '66 het woord "plebs".
Zo lang er in Nederland een democratie is waarbij die vervelende burgers nog wat te zeggen hebben, is het belangrijk om die burgers op zo'n groot mogelijke afstand te plaatsen. Het plebs, pardon, de burgers, moeten zo min mogelijk het idee krijgen dat ze iets te zeggen hebben. Door gemeentes te laten fuseren, kan het plebs, pardon, kunnen de burgers, tegen elkaar uitgespeeld worden, wordt de besluitvorming ondoorzichtig, en kun je als bestuurder jouw godgegeven roeping uitvoeren. Het besturen van dat minderwaardige plebs. pardon, burgers.

TheEgg | 29-12-21 | 13:17 | 4

Het grauw

slowpoke-htb | 29-12-21 | 13:23

Klootjesvolk

Festen | 29-12-21 | 13:27

Inwoners aller landen, laat u verneuken!

Ernst Oosters8389 | 29-12-21 | 15:36
▼ 1 antwoord verborgen

Wie heeft de antifascistische onderzoeksgroep Kafka nog nodig met Geenstijl en Vizier op links?

SIogra | 29-12-21 | 13:16 | 1

Waar is VoL dan? Die doet al lang niks meer.

The-loopy-cowboy | 29-12-21 | 13:39

Geweldig! D66 wil dat bouwlocaties eerst worden verkend om te bekijken of ze geschikt zijn voor woningen. En er niet een biljartzaal wordt gebouwd. Castricum haat biljarters! Wat hebben biljarters dan met woningbouw te maken dan? Of worden er inmiddels meer biljartzalen dan woningen gebouwd?

Leptob | 29-12-21 | 13:15 | 1

Als je ruimte zoekt voor woningbouw en er wordt toevallig wat beton met als huidige bestemming horeca/evenementen afgebroken, is het inderdaad best een idee om te zien of je de vrijgekomen ruimte niet beter voor woningbouw kunt gebruiken dan er een nieuw zalencentrum op te zetten.

normanius | 29-12-21 | 13:20

Inwoners rijmt altijd een beetje met inmates. Of bewoners van gestichten. Inteelt. Burgers is juist een mooi woord! Ergens toevallig wakker worden in een achtertuin ergens maakt je inwonend technisch. Maar burger lijkt me echt iets bewust, iets waar je naar streeft ("burgerschap") of juist niet. Heerlijke duidelijkheid! Maar ja, discriminatie, contrast en al het andere onderscheid moeten de allerlaatste oplossing ondergaan tijdens deze laatste dagen.

GeenAccount | 29-12-21 | 13:15 | 1

Burgemeester - Inwonemeester

small_town_dude | 29-12-21 | 13:18

Inwoners? Ze bedoelt: belastingophoesters en belastingslurpers.

tandwiel | 29-12-21 | 13:14

Hmm. Het gaat om een verkiezingsprogramma dat de kiezers in Castricum gewoon kunnen inzien voor ze gaan stemmen. Ik denk niet dat een artikel op GS de D66-stemmer ertoe zal bewegen op een andere partij te stemmen (ook al is het altijd het proberen waard).

En ja, uniforme bewoordingen maken de structuur van een tekst beter, en ik zou zelf ook 'inwoners' boven 'burgers' verkiezen.

Kortom, ik zie de ophef kennelijk over het hoofd. Ophef die er wel is in de berichtgeving over die wethouder van kwetszaken in 020 met zijn gelieg en doofpotterij, en over die onzichtbare en onkundige D66-ministeres die niet begrijpt dat zij ondergeschikt is aan het parlement, en daarom niet voor haar onwelgevallige parlementsleden informatie kan achterhouden.

Professor Superhirn | 29-12-21 | 13:13 | 1

Inderdaad, het komt vaak voor dat 'inwoners' wordt verkozen boven het ambtelijk klinkende 'burgers'. Ik ken de situatie ter plekke niet maar kan mij voorstellen dat er reden zijn om een fusie met omliggende gemeenten te ambiëren. Het is dan goed wanneer het voor de verkiezingen duidelijk wordt gemaakt. Het is een verkiezingsprogramma van een partij waarop men kan stemmen, of niet.

Red shirt | 29-12-21 | 13:24

Die wateroverlast door regenval komt door bezuinigen op onderhoud. Heeft fokkol met klimaat te maken. Vroeger reed zo'n vacuumwagen /kolkenzuiger driemaal per jaar door stad of dorp. Nu nog eens in de drie jaar, als je mazzel hebt. Geen wonder dat straten dan blank komen staan. Heeft niks met extreem weer te maken. Ook niet met overbelaste riolen.

hotnot | 29-12-21 | 13:12 | 1

Helemaal juist.

ChalinaRosa | 29-12-21 | 13:22

Mariska El Wokie vindt wat en buigen zult u daarvoor.

SIogra | 29-12-21 | 13:12

66 Nederland wil toch ook Nederland opheffen. Oikofobie.

Fijn_dat_je_er_bent | 29-12-21 | 13:12

Zonder fusiegemeenten komt er geen vinex meer in de weilanden. Ze moeten wel.

de Voorzittert | 29-12-21 | 13:11

Gemeente-fusies werden altijd gedaan want 'schaalvoordelen'. Die blijken altijd lelijk tegen te vallen, het enige effect is dat de afstand van de burger tot de gemeente (veel) groter wordt en dat de dienstverlening slechter wordt.

Koning Willy | 29-12-21 | 13:10 | 3

En nooit goedkoper

small_town_dude | 29-12-21 | 13:19

Natuurlijk nooit goedkoper. Voor een gemeente van 10k burgers, ehhh inwoners, ehh lastige klootzakken heb je 100k subsidie nodig. Voor 20k klootzakken je geen 200k nodig, maar minstens 300k of 350k. Waarbij er dan vanwege ondoorzichtigheid van bestuur makkelijk 150k aan de strijkstok blijft hangen van statusprojectjes. Want 3kwart van de stemmers wonen dan 20km daarvandaan en die zullen dat niet meenemen in de volgende verkiezingsronde.

peterdh | 29-12-21 | 13:39

Het rijk stoot steeds meer taken af aan de gemeentes. Die moeten dan specialisten in huren voor die taken. In een kleine gemeente is er dan vaak niet voldoende werk voor een voltijdbaan en dan krijg je een heel bataljon aan deeltijders met ieder een eigen specialisme en afgebakend werkveld. Dan is het toch effectiever om te fuseren zodat er genoeg werk is voor voltijders. alleen blijkt dan dat het rijk besloten heeft dat gemeentes het goedkoper kunnen en zo gaat dat voordeel weer verloren.

dezakloper | 29-12-21 | 15:42

Mariska van baantjescarrousel D66 is tegen cliëntelisme. Helder.

Rest In Privacy | 29-12-21 | 13:10

Brrr, wat een eng partijtje is het toch.

Toki | 29-12-21 | 13:10

Van 'burger' via 'inwoner' naar 'onderdaan'.

J.P.Drapeau | 29-12-21 | 13:10

Kunnen we niet gewoon een zooi gemeentes bij elkaar rommelen en dat dan provincie noemen? ehm..

photto | 29-12-21 | 13:09 | 1

Denk groter. Een zooi landen bij elkaar rommelen en dat dan EU noemen.

tandwiel | 29-12-21 | 13:16

Mja het begrip burger is natuurlijk lastig, moet je rekening houden met rechten e.d. vervelend allemaal.

Sp1tz | 29-12-21 | 13:09 | 2

Illegalen zijn geen burgers, maar wel inwoners.

Rest In Privacy | 29-12-21 | 13:11

En day sluit weer mooi aan bij hun mooie: geen mens is illegaal.

peterdh | 29-12-21 | 13:40

joh ambtelijk is Castricum al gefuseerd met Bergen (NH), Uitgeest en Heiloo (Werkorganisatie BUCH). De bestuurlijke fusie komt er vroeg of laat toch wel. Het werkt alleen averechts als je in de oppositie terecht komt, te hard van de toren blaast dat dit je punt is dat je wilt claimen en de coalitie je dat niet gunt omdat het een populair standpunt is bij de kiezer.

Tosti_Haarlem | 29-12-21 | 13:08 | 1

Ach op termijn worden ze toch onderdeel van Groot Alkmaar

dezakloper | 29-12-21 | 15:43

Was getekend: "Ivor en Bert". Is dat een komisch duo? Overigens: mooie gemeente waarin ik opgegroeid ben. Moest je zomers de jaarlijkse invasie vanuit camping Bakkum wel even wegdenken.

Graaf_Slis | 29-12-21 | 13:07 | 1

Koot en Bie voerden altijd D66ers met prachtige voornamen op. "Plox" was de mooiste ooit.

Godsammekraken | 29-12-21 | 13:27

Tja, decentralisatie kan niet zonder fusiegemeentes. Des te meer je over de schutting kwakt bij gemeentes, des te groter die gemeentes moeten worden om dat allemaal te kunnen bolwerken. En zo worden gemeentes kleine overheden. Mooi in zijn lelijkheid.

Duwbak_Linda | 29-12-21 | 13:06 | 5

Schaalvergroting creëert afstand. D66 wil een anonieme kille overheid. Ambtenaren moeten veilig achter de muren zitten. En die vervelende pestburgers buiten houden.

Rest In Privacy | 29-12-21 | 13:15

Grotere gemeenten = meer geld = meer megalomane belastingverspilling.

Zeurders | 29-12-21 | 13:17

Mijn ervaring is dat juist kleinere gemeenten beter werken voor de inwoners.
Juist omdat ze dan geen "kleine overheden" worden met alle bureaucratie en traagheid.

ChalinaRosa | 29-12-21 | 13:17
▼ 2 antwoorden verborgen

Mariska El Ouni, kortpittig kroketje dat met een van de eerste 100 Marokkaanse 'arbeidsmigranten' trouwde. Jeweetwel, toen het nog leuk was.

Godsammekraken | 29-12-21 | 13:05 | 1

Was nooit leuk. Dat het er nog niet zoveel waren, dat is achteraf leuk.

bqbq | 29-12-21 | 13:10

KERSTboom? Wat weinig inclusief, zeg!

Ferdo76 | 29-12-21 | 13:05

Mariska is echt een oen.

RGV42 | 29-12-21 | 13:05

De fascisten van d 66 weer in de bocht. Het populisme druipt er vanaf. Die Einwohner sind unser ungelueck.

Zatkniss | 29-12-21 | 13:04

Kosten besparen is een goed plan, vooral omdat het voornamelijk personeelskosten zijn.

W_F | 29-12-21 | 13:04 | 1

Juist. Dingen als nog maar 1 politie bureau in 4 gemeentes. Je voelt de afstand met de burger letterlijk groeien. Je zou er kil van worden nietwaar?

peterdh | 29-12-21 | 13:44

Politici die het woord populisme gebruiken om 'foute politiek' aan te duiden zijn mensen die DIEP neerkijken op de b̶u̶r̶g̶e̶r̶ inwoner en alleen maar de belangen van de politiek zullen behartigen. Geen wonder dat ze het woord burger niet eens meer willen gebruiken. Gebruik dan ook niet het woord inwoner maar het eerlijke woord consumptie-unit.

keestelpro | 29-12-21 | 13:04 | 4

"consumptie-unit"
Lijkt me dat X66 dit ook inwisselbaar vindt voor klimaat-schuldige, inwonende-pinpas, onmondige-kraker, 4e Reichsmitglied (voor hun stemmers).

Milton_Styx | 29-12-21 | 13:39

@Milton_Styx | 29-12-21 | 13:39:
Aanvankelijk wou ik het woord productie-unit gebruiken maar de moderne 66 politicus ziet productiviteit niet eens meer als een virtue.
Het liefst zouden ze iedereen ophokken in zo tiny mogelijk houses of appartementen met een basisinkomen gebaseerd op een koopkracht (jeukwoord) dat precies genoeg is om in leven te blijven qua voeding en welvaartsgevoel.

keestelpro | 29-12-21 | 13:46

@keestelpro | 29-12-21 | 13:46:

Er komt nog de dag Kees, dat Democraten "66 zich omdoopt tot EUrocratenXX, omdat bij gebrek aan enige band met het gedachtegoed bij oprichting, men het passend vindt de naam te laten aansluiten bij de doelstellingen voor de toekomst. (Wegens concurrentiedruk Volt)

Moeten ze snel zijn. Binnen 3 jaar blaast de Euro zich op als gevolg van hyperinflatie.

Ondertussen houdt de politiek zich bezig met beleid waarvan het gevolg is dat steeds meer groepen in de samenleving tegenover elkaar komen te staan.

Een wijs man zei ooit, dat als het landsbestuur actief tegenstellingen bevordert, dit de beschaving ineen zal laten storten.
Een land heeft onderlinge samenhang en samenwerking nodig omdat haar inwoners gezamenlijke belangen (willen) delen en culturele samenhang, onderling gedeelde waarden aanhangt.

Milton_Styx | 29-12-21 | 14:01
▼ 1 antwoord verborgen

Hoogste tijd dat D66 opgeheven wordt.
Op gemeente-niveau.
Op provinciaal-niveau.
Op landelijk-niveau.
Op EU-niveau.
Gewoon 100% OPHEFFEN.

MK27 | 29-12-21 | 13:04 | 2

Voor de tribunalen er mee.

Zatkniss | 29-12-21 | 13:05

In castricum is DDR66 al aardig op weg met zichzelf opheffen, met 2 zeteltjes. Op naar de nullijn!

Bakkeleures | 29-12-21 | 13:40

Haha. Geen lek is te klein voor de ware journalist

timster | 29-12-21 | 13:02

Burgerin. Inburgeren. Blijven moeilijke woorden. Dan maar inwoners. Die hoeven niet in te burgeren.

Jos Tiebent | 29-12-21 | 13:02 | 2

Maar zeg eens tien keer snel achter elkaar 'ininwoneren', dan weet je genoeg.

marcoplarco | 29-12-21 | 13:35

Burgerin. Nou je zult maar vrouwelijke inwoner van Rossum zijn, dan ben je een rossumerin.

Ingpe | 29-12-21 | 13:49

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland