Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - King Dollar is terug?

De dollar is al een jaar bezig aan een opmars

Zoals vorige week beschreven, is de Fed van plan om de aankopen van obligaties te verminderen en de rente te verhogen. Dit alles omdat de inflatie wat minder tijdelijk is dan verwacht. De dollar reageerde door verder aan te sterken. Nu het Build Back Better Plan van Biden is verworpen, kan dit een verdere verkrapping betekenen. Dit verhoogt de druk op de ECB en/of verlaagt de druk op de Fed om op het rempedaal te trappen.

Nu zijn valutakoersen enorm moeilijk te voorspellen omdat er eigenlijk teveel bewegende delen zijn; de economie, geopolitiek, rente-verschillen, inflatie-verschillen, verschillen in reguleringen en belastingen, reserves, politieke stabiliteit, en zo verder hebben allemaal hun invloed op de valutakoersen. Het hierna volgende moet dus met die cavaet in het achterhoofd worden gelezen.

De dollar is al een jaar bezig aan een opmars. Wederom heeft de Fed bewezen sneller en groter in te grijpen dan de ECB na de Corona inslag in 2020. Ook is de Amerikaanse economie wat flexibeler waardoor ze na de harde klap sneller hersteld zijn. De stimmies hebben daar natuurlijk ook toe bijgedragen. Dat waren een paar van de ingrediënten (zie caveat) die de dollar steun hebben gegeven. Nu dreigde de flink en snel oplopende inflatie daar roet in het eten te gooien, maar de Fed heeft dus besloten in te grijpen. Nu zijn de voorgestelde ingrepen klein bier, maar relatief ten opzichte van de maatregelen die de ECB heeft genomen is het heel wat. Dat heeft er dus mede voor gezorgd dat de dollar haar opmars heeft kunnen voortzetten. Het blijft een relatief spel, tenslotte.

Nu het Build Back Better (BBB) plan van Biden geen groen licht heeft gekregen, betekent dit per saldo een verdere verkrapping te opzichte van de verwachtingen. Het BBB-plan voorzag $1,75 biljoen in uitgaven die de economie een flinke boost zouden geven (aldus de Democraten). Of het geld nu wel of niet goed besteed zou worden, feit is dat de verwachte $1,75 biljoen niet naar de economie zal vloeien. Omdat de linkerflank van de Democraten in alle staten zijn door deze gebeurtenis, is de kans op een meer bescheiden (en vooral minder woke) BBB-plan klein.

Toen de Fed haar versnelde Taper & renteverhogingen beslissing nam, was de verwachting nog dat het BBB-plan doorgang zou vinden. Nu dat niet het geval is, zou de Fed wel eens wat ruimte kunnen krijgen om minder ver te gaan met de Taper (onwaarschijnlijk) en/of met de voorgenomen renteverhogingen (waarschijnlijker).

Dit zou zowel direct als indirect een zegen kunnen zijn voor Lagarde. De ECB zit in een spagaat en alles wat de opmars van de dollar wat zou stoppen en/of de wereldwijde inflatie wat zal doen afnemen, is welkom. Zo zal de afwezigheid van de BBB-uitgaven dus voor minder vraag zorgen naar al schaarse goederen en diensten waardoor prijzen kunnen dalen. Dit zou effect sorteren via de importinflatie van de eurozone. Verder leidt de afwezigheid van BBB tot lagere economische groei waardoor Amerika minder aantrekkelijk wordt als investeringsbestemming en dus de dollar in koers zou dalen ten opzichte van de euro.

Echter, gezien de BBB-uitgaven monetair gefinancierd zouden worden (de Fed koopt de staatsschulden op die het plan moet financieren) kan er ook gesteld worden dat er monetair minder fratsen hoeven worden uitgehaald, wat de dollarkoers weer zou moeten stuwen! Daarentegen zijn sommige experts ervoor beducht dat dergelijke verkrappende maatregelen de Amerikaanse economie wel eens in een recessie zou kunnen doen belanden, wat potentieel slecht zou kunnen zijn voor de dollarkoers. Echter (ja dit is de derde echter), als de economie van de Verenigde Staten echt in elkaar zou zakken, dan gaat de Eurozone veel harder omlaag. Daarnaast is de dollar nog steeds de wereldreservemunt, dus in tijden van onzekerheid vloeit veel kapitaal juist naar de dollar. U ziet (zie cavaet), dat het laatste hierover nog niet gezegd is.

Lagarde zal dan ook met haviksogen kijken naar de Amerikaanse  inflatiecijfers & -verwachtingen en de koers van de USD en bidden dat de Fed besluit wat minder hard in te grijpen. Zo niet, dan kan de ECB wel eens voor de onmogelijke keuze komen te staan: of het redden van de zwakke eurolanden waardoor inflatie verder oploopt en de euro in koers zal dalen en de eurozone in een crisis zal storten; of het bestrijden van de inflatie, wat de euro zou doen aansterken maar de zwakke eurolanden in het diepe zou gooien wat weer een eurocrisis zou veroorzaken zoals in de periode 2008-2012.

Dit dilemma geeft ook goed weer dat de eurozone vanaf het begin gedoemd was te sterven als het vasthoudt aan de huidige samenstelling; de lidstaten zijn heterogeen (verschillend) en zullen altijd tot dit soort beleidsdilemma’s leiden want one-size-fits-all beleid werkt alleen op een homogene samenstelling. De oplossing zou dus zijn om de zwakke eurolanden eruit te kieperen (beter nog, de sterke landen zouden moeten uitstappen), maar dat zie ik Lagarde niet doen; na mij de zondvloed is haar adagium.    

Reaguursels

Inloggen

De USD wordt niet sterker, de EUR wordt met de dag slapper. De EUR is een mislukt project waar nu uitgerekend Zuid-Europeanen aan het roer staat. De opmars van de USD is versterkt sinds Duitsland en Nederland besloten hebben Eurobonds goed te keuren. Het begin van het einde van onze welvaart.

Old_Spice | 27-12-21 | 13:25
-weggejorist-
Zatkniss | 27-12-21 | 11:32

Zet de printer maar aan. Sinds de Yanken de gouden standaard hebben losgelaten is monetaire economie één groot sprookje. Als we over een paar jaar van het cash geld af zijn komen de ware apen uit de mouw.

strawdog | 26-12-21 | 23:18

Als ik voor iedere keer dat de "Dollar is afgeschreven, of einde Dollar" kreet van economen (veelal linksig en Keynes liefhebbers), journalisten (veelal linksig en Keynes liefhebbers) andere beren en botweg idioten die wat roepen, een dollar zou krijgen dan kan ik nu een rondje kopen voor alle reaguurders op GS.

Basil Fawlty | 26-12-21 | 22:24

1. De Euro is een politiek project en geen economisch project. Besloten door Kohl en Mitterand op de conferentie van Hannover. Zolang die politiek wil er is blijft de Euro. Al zolang moet ik die doemverhalen aanhoren, net zoals dat de Deutsche Bank op omvallen staat, dat het nu toch wel eens afgelopen kan zijn met de Euro. Het gebeurt gewoon niet.

2. De inflatie stijgt nu wel snel, althans de officiële. Maar m.i. is er flinke niet gerapporteerde inflatie. En die is er al langer. Die verklaart ook waarom huishoudens al heel lang in spaarmodus staan en waarom de "stimmies" door veel Amerikanen gebruikt zijn bv. voor het afbetalen van creditcardschulden ipv consumptieve bestedingen. Die stijgende kostendruk zorgt voor onzekerheid over de toekomst en doet mensen kiezen voor het stuk zekerheid in de vorm van minder schulden indien zij die keus hebben.

3. Die fetish voor 2 á 3 procent inflatie. Zolang schulden niet bij huishoudens zitten (Italië, Japan) zou deflatie op termijn niet eens zo gek zijn als off setting factor voor een vergrijzende beroepsbevolking.

Heurtebise | 26-12-21 | 21:54 | 1

Even omtrent punt 1. De euro was tot Lagarde voornamelijk een technocratisch gebeuren. Mario Draghi zat er voornamelijk voor zichzelf, want met zijn monetaire beleid heeft hij zijn premierschap wel erg makkelijk gemaakt. De manier hoe Macron en Merkel Lagarde op die positie hebben gekregen is wat dat betreft wel een stapje verder, omdat de politiek op de stoel van de centrale bank is gaan zitten. En ik zal het nog een keertje benadrukken: *Zo gaat dat dus ook in Turkije.* Dus als de politici van de lidstaten gaan lopen mekkeren dat ze hun begrotingen niet rond krijgen met hogere rentes, dan gaat ze van het Amerikaanse beleid afwijken om de politici te pleasen en klapt de euro in. De FED daarentegen kijkt dat betreft met wat meer afstand naar het Capitool, omdat het wordt gerund door private banken, niet overheidsbanken zoals in de rest van de wereld. Daarnaast heeft de VS het geluk maar twee partijen te hebben, die allebei rechts zijn, waardoor de overheid geen al te gekke dingen gaat doen zoals dat in de EU wel eens wilt gebeuren.

Alexander des Burgus | 26-12-21 | 22:54

Beste @sassenvanElsloo . Ik ga dansen wanneer de rente stijgt. Schrijf ajb eens over de pensioenen.

Moestuinier | 26-12-21 | 21:39

Cash in de sok, genoeg op de bank, aandelen en crypto doe ik niet meer aan en verder zoveel mogelijk maples kopen. Over 3 jaar zie ik wel verder.

Uncle Melon | 26-12-21 | 21:18

Beleg dus in aandelen van bedrijven waarvan de omzet grotendeels buiten de euro-zone gemaakt wordt en de kosten in euro's. ASML of zo.

nick.name | 26-12-21 | 21:06

Wat doet de roebel eigenlijk?

squadra | 26-12-21 | 20:48 | 2

Dat hangt er van af hoeveel wij voor gas willen betalen.

W_F | 26-12-21 | 21:54

De Euro is zo ongezond dat hij kunstmatig met heel veel trucs in leven wordt gehouden maar de ECB kan geen kant op met de knoflook landen.

U merkt het elke dag aan de pomp en in de supermarkt. De Euro laten klappen betekent ook gegarandeerd oorlog.

We zitten eraan vast maar het gaat nog veel welvaart opvreten. Slimme landen in Scandinavië zijn sowieso nooit zo gek geweest om mee te doen.

Wattman | 26-12-21 | 20:37

Wat maakt het allemaal uit, over tien jaar zijn we met z'n allen de Dinosaurussen achterna en de wereld draaide rustig verder maar dan zonder FED of ECB.

kapt.Jerkoff | 26-12-21 | 20:18 | 1

Inderdaad. En een paar miljoen jaar later worden wij weer opgepompt, gerafineerd en verbrand in een super gave uitvinding van de dan regerende apex species. Misschien houd het nooit op.

Lochos | 26-12-21 | 20:47

Even iets anders. Wat is er met de Turkse Lira aan de hand? Deze week nog 1:20 en vandaag zie ik hem gestegen naar 1:14. Is Erdogan dat toch ergens goed bezig in z'n economie?

Zoelense Hobbyboer | 26-12-21 | 20:17 | 4

De Turkse "rente" blijft laag maar spaarders gaan nu een extra "vergoeding" krijgen om de inflatie te compenseren (die vergoeding mag geen rente genoemd worden). De rente gaat dus omhoog zonder dat de rente omhoog gaat, en waar het geld vandaan moet komen is mij helemaal een raadsel.

W_F | 26-12-21 | 20:37

Ze hebben de rente verhoogd. Op een verkapte manier. Althans, op papier. Over een paar maanden wordt de val van de Lira wel weer voortgezet. www.ft.com/content/5301a1ce-2658-4452...

nieuwe_Deen | 26-12-21 | 20:54

Ergens een link met zonder paywall?

Meester_010 | 27-12-21 | 01:39
▼ 1 antwoord verborgen

Sassen heeft wel een punt als het gaat om het aantal variabelen dat de waarde van iets bepaalt.
Stel dat het er drie zijn, heb je 3!(faculteit). Dat zijn er 6 (3x2x1).
Zijn het er 15, heb je 15!. Dat komt uit op een staggering 1,3 biljoen.

Vergeten mensen wel eens. Aan een stuk of drie variabelen heb je genoeg. Welke dat zijn vertel ik niet, want is classified.

Ichneumonidae | 26-12-21 | 20:05 | 2

Staggering? U bedoelt unvorstable? Classiefied? U bedoelt kehyme?

Rhenium | 26-12-21 | 20:30

@Rhenium | 26-12-21 | 20:30: Welnee, gewoon staggering. Dat is een bekend begrip onder mensen die het Volapük machtig zijn.

Ichneumonidae | 26-12-21 | 20:41

Wil je toch van die onnozele crypto's, koop dan Solana.

Ichneumonidae | 26-12-21 | 19:50 | 5

Wil je toch onnozele crypto,koop dan wat je zelf goed lijkt en niet wat een ander reutelt .

bowlfabriek | 26-12-21 | 20:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik heb nog $6.78 aan US muntjes liggen, kan mooi bij de AOW strakkies.

Vesta | 26-12-21 | 19:49

Ik geloof in mezelf, leverd dat ook wat op?

Sardegna | 26-12-21 | 19:34 | 9

foute spelling

AntiZanicz | 26-12-21 | 23:08
▼ 6 antwoorden verborgen

Ik mis eurodollar om wat zaken te duiden. En in 2016 stond de e/u op 1.0371 op zijn laagste punt. Nu 1.13. De dollar staat hoog t.o.v. de euro omdat de euro zakt. Kijk even naar eur/chf. U had wellicht beter de Dollar index er bij kunnen nemen.
Zomaar wat dingetjes.

JProton | 26-12-21 | 19:30 | 1

De Euro is al eens onder de $0,90 geweest. Zover uw input.

AntiZanicz | 26-12-21 | 23:07

De euro en de EU ook trouwens, zijn gebaseerd op het socialistische droombeeld van iedereen gelijk, iedereen arm. De financiering van een de europese versie van de klimaatwaanzin zal de laatste nagel aan de doodskist van de euro zijn, bij de valutamarkt is dat besef al ingetreden.

smdyasc | 26-12-21 | 19:27

Stenen zijn altijd goed. Koop nu maar vastgoed in Spanje, semi toeristisch gebied. Kan alleen maar beter worden dankzij eeuwige infuus van ECB.

geheelvergeter | 26-12-21 | 19:19 | 8

Fijn. Wat heeft u nog meer? Je zou haast veronerstellen: lege gedachten misschien, holle frases en opgeklopte leegheid?

dathoujetoch | 26-12-21 | 19:46

@van Oeffelen | 26-12-21 | 19:39: u heeft geen links toch?

dathoujetoch | 26-12-21 | 19:48

@van Oeffelen | 26-12-21 | 19:39: Je hebt hooguit een afgetrapte caravan die je achter je Opel Kadettje hangt

Old_Spice | 27-12-21 | 13:33
▼ 5 antwoorden verborgen

Ik hoop op een mooie sterke Dollar.

ChalinaRosa | 26-12-21 | 19:18 | 5

@AntiZanicz | 26-12-21 | 19:54: De Dollar een leeglopende ballon?
Neuh, de dollar is en blijft de wereldmunt en herstelt.

ChalinaRosa | 26-12-21 | 20:32

The Greenbag.

van Oeffelen | 26-12-21 | 21:57

@ChalinaRosa | 26-12-21 | 20:32: hij is helemaal niet ziek. Het is een waanidee dat de verhouding met de Euro/CanDollar/UKpound iets zegt over de economische waarde van de uitgevers van de munt.

AntiZanicz | 26-12-21 | 23:05
▼ 2 antwoorden verborgen

NFT's zijn het nieuwe geld

Botte Hork | 26-12-21 | 19:15 | 4

NFT's van aandelen zijn dan wel weer grappig, vooral omdat er 24/7 (ook 2e kerstdag) in gehandeld kan worden.

W_F | 26-12-21 | 19:41

@Botte Hork | 26-12-21 | 19:28: ik zeg niet dat het raar is, voor enkele uitzonderlijke digitale werken, als iconische foto's zelfs misschien wel de manier van verhandelen die het meest voor de hand ligt. De hype die er rond gecreëerd wordt en de absurde bedragen die erin om gaan als mede het gebrek aan regulatie en wetgeving is dit natuurlijk een uitgelezen kans om hele volksstammen geld af te troggelen voor zaken die geen economische relevantie hebben en geen artistieke waarde hebben, oftewel windhandel. Omdat normale renderende zaken als spaarrekening en staatsobligaties niet meer bestaan, blijft vastgoed, aandelen en risicovolle zaken als crypto en NFT's over, zeker omdat de vorige speeltjes als 'mortage backed securities' zijn afgepakt of gereguleerd na de financiële crisis.

Incitatus | 26-12-21 | 20:21
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Umagmijniet | 26-12-21 | 19:11

Conclusie: all-in op Cardano.

Bald_Gefkens | 26-12-21 | 19:09

Beleggen? Sojabonen of ander voedsel.

Ichneumonidae | 26-12-21 | 19:05

Ik koop alleen nog maar tulpenbollen.

Kaas de Vies | 26-12-21 | 19:03 | 1

dat is wat velen doen alleen zijnhet bu crypto dingen.

AntiZanicz | 26-12-21 | 19:53

Crypto.com >CRO + VVS

SinisterNL | 26-12-21 | 19:03

Hoeveel moet ik waarin beleggen en is beleggen eind december uberhaupt een goed idee?

Lepo | 26-12-21 | 19:01 | 10

De aandelenmarkt is op dit moment een beetje onzeker. Zoals u ook in dit artikel proeft houden alle financiële mannetjes de Fed en ECB nauwlettend in de gaten. Bij het minste of geringste signaal dat de steun afgebouwd gaat worden zakken de koersen 10%. Dan moet u toeslaan. Als het daarna weer stijgt naar het oude niveau: verkopen. En blijven herhalen.

Als het niet stijgt naar het oude niveau gaat u nat. Dat is tevens waarom alle financiële mannetjes zo zenuwachtig zijn.

nieuwe_Deen | 26-12-21 | 21:02

@Lepo | 26-12-21 | 21:18: *Smiley*. Het kan inderdaad worden opgevat als een aanwijzing in het algemeen. Desalniettemin, fijn dat u het zo opvat. Fijne kerst!

Lochos | 26-12-21 | 21:24
▼ 7 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl