achtergrond

Geenstijl

Yavuz O. vast om beramen aanslag op Rutte

Yavuz O., een mooie Bataafse naam

Afgelopen zomer is een 22-jarige man uit Amsterdam opgepakt voor het beramen van een aanslag op Mark Rutte. Uit de tenlastelegging blijkt dat de man actief was in de onlangs gesloten Telegramgroep De Bataafse Republiek. Vandaar ook zijn Bataafs klinkende voornaam Yavuz en zijn zo mogelijk nog Bataafser klinkende initiaal O.

"Op 4 mei plaatste hij het volgende bericht: ‘Regel eerst strijders. En niet zomaar strijders, serieuze mensen die wat willen doen. Die het zat zijn, en schijt hebben. En hun vrijheid eisen. Ik zoek geen demonstranten. Ik zoek revolutionairen. Shooters/hitters/gewapend/geweld. Alles toegestaan.’

Ook besprak O. zijn plannen met anderen, soms tijdens fysieke ontmoetingen. Volgens de tenlastelegging had hij het daarbij over ‘het bestormen van het parlement’, ‘het regelen van strijders’ en ‘het laten bloeden van die teringbende’. Hij noemde scenario’s om de premier te vermoorden, zoals ‘het afknallen van Rutte als hij buiten gaat fietsen’. Bovendien meldde hij op zoek te zijn naar wapens: een Glock of een Scorpio. Op de telefoon van O. trof de politie zoektermen aan als ‘uzi’, ‘1.62 pistol’, ‘huurling’ en ‘banen waarbij je wapens mag dragen’."

Klinkt als een gezellige jongen die helemaal niemand gaat missen. Deurtje dicht, sleuteltje weg, meneer de rechter.

LOL

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.