Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Lab leak-ontkenner prof. dr. Van der Poel brengt wetenschap ernstige schade toe

De dominee preekt.

We moeten het hebben over onwetenschappelijke wetenschappers.

Stukje kwaliteitsinzending. Van een "nuchtere wetenschapper die de wetenschappelijke methode aanhangt" en wij weten wie het is en waar zijn huis woont. Vertrouw ons, dit is beslist geen wetenschappelijk lichtgewicht. Inzendende wetenschapper in kwestie ergert zich al een maandje of 16 aan het door Trump Derangement Syndrome gestuurde anti-wetenschappelijk denken, met name inzake dat covid-19-virus dat wel of niet is gelekt uit een Chinees laboratorium te Wuhan. De kwestie is namelijk niet of het virus wel/niet is gelekt, de kwestie is: blijven wetenschappers gewoon wetenschappelijk op zoek naar de waarheid volgens de juiste wetenschappelijke methoden? Neen natuurlijk. Ook wetenschappers lijken inmiddels op de MSM. En volgens onze inzender moet dat maar eens afgelopen zijn en wel nu! Nuchtere wetenschapper, zeg er wat van: 

Prof. dr. Wim van der Poel is geen hoogleraar maar priester

Zo af en toe, zeker sinds het ontstaan van de COVID-19 pandemie, brengt een wetenschapper de wetenschap zo veel schade toe dat de propagandamachine van de Chinese Communistische Partij er bij verbleekt. Ik stel u voor aan een hoogleraar die alle wetenschappelijk principes heeft vervangen door pseudoreligieuze dogma’s, een hoogleraar die het begaan van wetenschappelijke hoofdzonden tot een kunst heeft verheven: prof. dr. Wim van der Poel. Een dierenarts die in onderstaande videoclip duidelijk maakt evenveel wetenschappelijk vezels in zijn lichaam te bezitten als haren op zijn hoofd. 

Prof. dr. Van der Poel begrijpt het verschil niet tussen een theorie en een hypothese. Het gaat namelijk niet over de 'lab leak’ -theorie-, maar over de 'lab leak' -hypothese-. Hier, speciaal voor prof. dr. van der Poel een linkje waarin op voor iedereen begrijpelijke Jip & Janneke-wijze het verschil tussen een 'theorie' (beschrijving van de werkelijkheid) en een 'hypothese' (een bewijsbare stelling) staat beschreven. 

In het videofragment draait prof. dr. Van der Poel de wetenschappelijk methode om. Hij begint met een uitkomst (conclusie)  en stelt vervolgens dat daar bewijs voor moet worden gevonden. FOUT! In de wetenschap proberen we juist een hypothese te falsificeren, en daaruit kan uiteindelijk een theorie ontstaan. Dat is niet wat prof. dr. Van der Poel doet. Wat prof. dr. Van der Poel doet noemen we geen wetenschap maar 'religie'. 

Verder is het wellicht onverstandig om een irrationele dierenarts die sinds het afronden van de middelbare school geen serieuze wiskunde meer heeft bedreven te bevragen over kansen en kansberekening of überhaupt iets te laten vinden van data. Het feit bijvoorbeeld dat '70% van infecties ontstaat door het overspringen van een virus van dier naar mens' heeft precies helemaal niets te maken met de vraag of de pandemie zou kunnen zijn ontstaan door Chinees gestuntel in het Wuhan Institute of Virology (WiV). De vraag die wel gesteld had moeten worden is wat de a priori kans is dat op een afstand van 2,5 km van het WiV een pandemie ontstaat van precies het type ziekteverwekker dat in het WiV veelvuldig wordt onderzocht en gemanipuleerd (gain of funcrion research: coronavirussen zo aanpassen dat ze menselijke cellen kunnen besmetten), terwijl diezelfde virussen niet dichterbij dan 1600 km verderop in de natuur voorkomen (zo’n beetje de afstand Amsterdam-Barcelona). Het is beslist onwetenschappelijk om zonder ook maar enige onderbouwing 'een kans van minder dan 1%' uit de lucht te grijpen. 

Het heeft heel lang geduurd, maar eindelijk lijkt de mainstream media een beetje genezen te zijn van het Trump Derangement Syndrome en wordt de lab leak hypothese nu zelfs aan tafel bij Humberto serieus genomen. De zogenaamde expert, dierenarts prof. dr. Van der Poel, werd dan weer wel van maarliefst twee kanten overklast: door zowel microbioloog Rosanne Hertzberger als door de schoonzoon van Nancy Pelosi. Beiden maakten een indrukwekkend afstandelijke analyse over het -mogelijke- ('hypothese', weet je wel) gelijk van Trump. 

Overigens was al die informatie 16 maanden geleden ook al beschikbaar. Maar toen hadden zowel de media als serieus te nemen wetenschappers kennelijk besloten dat bepaalde waarheden verboden zijn.

Prof. dr. Wim van der Poel bij 'Humberto' (RTL)

Reaguursels

Inloggen

Binnen de EU hebben ze weer wat nieuws het VK is tot hoog risico gebied verklaard omdat ze gevaccineerd zijn maar een heel besmettelijke variant binnen de grenzen hebben die verder in Europa blijkbaar niet voor komt.
De haat tegen de brexit zit wel heel erg diep.

likdoorn | 12-06-21 | 11:38

Krijgen de wappies toch weer gelijk

zeefert | 12-06-21 | 10:52 | 3

De genetische code van het spike-eiwit dat gebruikt wordt voor de Covid-19 vaccinaties is ook afkomstig uit China. Het is een kwestie van tijd voordat ook de realisatie komt dat inmiddels meer dan de helft van de Nederlandse bevolking een inenting hebben gekregen met dit gedeelte van het coronavirus waar vermoedelijk aan gesleuteld is. Wat de gevolgen hiervan kunnen zijn is totaal niet te overzien.

#enpassant | 12-06-21 | 12:52

@#enpassant | 12-06-21 | 12:52: Er is geen verschil tussen een sequentie die door mutatie is ontstaan of waaraan 'gesleuteld' is. Net als bij GMF zullen 'kunstmatig gecreëerde" virussen gewoon hun plaatsje innemen in de gehele biotoop. Angst voor kunstmatige organismen die de wereld zullen overnemen of leegvreten is sci-fi.

Sans Comique | 12-06-21 | 14:24

Leuk dat deze wetenschapper dit stuk geschreven heeft. Hij/zij heeft ook volkomen gelijk. Alleen, net doen of dit nieuw is, is natuurlijk onzin.
Het hele niet-wetenschappelijke denken is begonnen met de klimaat religie. Als je eenmaal op zo'n grote schaal echte wetenschap kunt negeren, als je op zo'n grote schaal de uitkomst kunt politiseren, "verkeerde meningen" bijna fysiek een knokploeg achter zich aan krijgen, als op zo'n grote schaal propaganda het wint van wetenschap en wetenschappers het laten gebeuren, dan zet je hier dus de deur voor open.
TDS hielp hier natuurlijk niet. Maar wetenschappers, vooral "klimaatwetenschappers" die dik betaald krijgen om heel hard gewenste resultaten te roepen en net zo lang data te masseren totdat dat het gewenste resultaat, tjah, eigenlijk niet eens bevestigd wordt, die zetten de deur wagenwijd open voor al dit soort onwetenschappelijke flauwekul, en zetten, net als de kerk in de middeleeuwen, de echte wetenschap op een bankje achterin.
Dan krijg je dus het opstoken van bossen voor het milieu, BLM bewegingen die de winkeltjes van de lokale zwarte bevolking in de fik steken, en in vrolijke samenwerking met journalisten met TDS, een virus wat eerst een jaar lang ongehinderd over de hele wereld kan gaan.

TheEgg | 12-06-21 | 10:04 | 4

Een consensus is wat anders dan wetenschappelijk bewijs.

Jackson | 12-06-21 | 13:57

@Beste_Landgenoten | 12-06-21 | 10:19: Dat van die rode lap werkt natuurlijk ook de andere kant op en dat komt omdat alles politiek is geworden.. Men heeft een stelling betrokken, voor het overgrote deel onder peer pressure en sterk beïnvloed door eenzijdige propaganda als geolg van onze bubbels, en verdedigt die zelfs tegen beter weten in. Want iedereen weet diep in zijn hart dat de zaken genuanceerder zijn dan ze nu verkondigen.

Sans Comique | 12-06-21 | 14:27
▼ 1 antwoord verborgen

Heel veel varianten van SARS-CoV-2 en SARS-CoV gevonden bij 411 vleermuizen in dit peer reviewed onderzoek. Science bitch! Met je lab! www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674...

Predateur | 12-06-21 | 09:34 | 1

En toch. De locatie is ver van Wuhan, zo'n 1000 km en vrijwel alle onderzoekers zijn Chinezen. Op zich logisch, in China, maar weet 100% zeker dat dit onderzoek niet onafhankelijk is van de Chinese Communistische partij, die er alles aan gelegen is om een evolutionaire oorsprong van SarsCov2 te vinden. En een tussengastheer (een Pangolin, werd eerder gesuggereerd) is nog steeds niet gevonden. Nu is dat ook heel moeilijk want er zijn maar weinig besmette tussengastheren nodig geweest en heel veel dieren in China, dus een speld in een hooiberg. Maar waarom stelt China niet alle info beschikbaar, van het onderzoek in dat lab en laat het de onderzoekers vrijuit spreken? Zieke werknemers die worden weggemoffeld. Dat is typisch gedrag van een autocrate regering die geen slechte naam wil hebben.

Beste_Landgenoten | 12-06-21 | 10:13

Het nieuwe geloof is wie "de ware" (lees: met het juiste politieke narratief) wetenschap bedrijft...

_Roy_ | 12-06-21 | 09:05

Helemaal eens en ook een nieuwe term geleerd:
"Trump Derangement Syndrome"
Zonder te Googlen is het kristal helder. :-)

hotmint | 12-06-21 | 00:37 | 1

Zelfde als islamofobie. Je suggereert een afwijking maar het gaat integendeel om een accurate waarneming. Is bedoeld om de waarnemer de deklasseren.

Beste_Landgenoten | 12-06-21 | 08:00

Dit kan wel zo zijn, maar het is wel een schoolvoorbeeld van spijkers op laag water zoeken. Ondanks alle anekdotische ontkenningen veroorzaakt covid een nare longziekte en is de pandemie snel afgekapt door competent handelen, wat we aan de wetenschap te danken hebben. Het actuele gezanik over het "vreselijke" gebrek aan keuze van waar en wanneer je een vaccinatie kan krijgen, is voor mij hét bewijs dat de sceptici gewoon geen goede argumenten hebben, en daarmee een kans zien om hun permanente onvrede te uiten. Face it: je hebt niets zinnigs bij te dragen in dezen, behalve gewoon EEN FUCKING KEER je vertrouwen te stellen in de echte wetenschappers, die je zo graag "big pharma" noemt, en een prikje te laten zetten.

Bulloch | 12-06-21 | 00:32 | 5

Echte wetenschappers. U hebt zojuist een hypothese geplaatst. Laten we er alles aan doen om deze hypothese te verwerpen: er bestaan echte wetenschappers. Hebben we een alternatieve hypothese?

nobodiesunmighty | 12-06-21 | 09:34

" Face it: je hebt niets zinnigs bij te dragen in dezen, behalve gewoon EEN FUCKING KEER je vertrouwen te stellen in de echte wetenschappers, die je zo graag "big pharma" noemt, en een prikje te laten zetten."
Over "nuttige" bijdragen gesproken.

"echte wetenschappers..."
Er zijn genoeg "echte" wetenschappers (binnen de betrokken vakgebieden) te vinden die de nodige (grote) vraagtekens hebben bij het vaccinatiebeleid.

steenkigerrider | 12-06-21 | 10:06

@Franker | 12-06-21 | 07:10:

Dat een PCR test niet ontworpen (uitgevonden) is als diagnostisch instrument wil nog niet zeggen dat ie er niet geschikt voor is.
Maar u spreekt uiteraard vanuit uw ervaring als hoogleraar klinische chemie en niet als random internet dude die iets napapegaait dat ie op Youtube gezien heeft.

Tapu | 12-06-21 | 11:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Het probleem met de lab-leak hypothese, is dat als dat werkelijk vast zou komen te staan, de gevolgen niet te overzien zouden zijn. Wetenschappers zijn in die zin ook maar gewoon mensen, dat ze toch het liefst wegblijven bij dingen als oorlog etc.

konjodebonjo | 11-06-21 | 23:18

Begint wel op te vallen dat die oranje krullenbol uit de VS achteraf steeds vaker dichterbij de waarheid zat als werdt verondersteld.

Die Harris stond ook al te smeken om niet meer naar de grens te komen.

Rotterdammert1965 | 11-06-21 | 22:41 | 6

@Fchecker | 11-06-21 | 23:15: U weet dat Trump dat niet gezegd heeft. Houd dan op met die overjarige memes.

Pimp my Voortuin | 12-06-21 | 08:49

Een dobbelsteen dobbelt ook waarheden.

nobodiesunmighty | 12-06-21 | 09:35

"Begint wel op te vallen dat die oranje krullenbol uit de VS achteraf steeds vaker dichterbij de waarheid zat als werdt verondersteld."
Trump (als President) werd dan ook dagelijks gebrieft van wat er zich zoal in de wereld afspeelde.

steenkigerrider | 12-06-21 | 10:10
▼ 3 antwoorden verborgen

Veel wetenschappers zijn zo ver 'hun' weg ingeslagen dat ze
in de val van de “sunk cost fallacy” zitten, en derhalve niet meer objectief kunnen zijn, en open voor voortschrijdend inzicht.

Kijkeensaan | 11-06-21 | 22:13 | 3

Ik denk dat het wat simpeler is:
De wetenschappers staan wel degelijk open voor voortschrijdend inzicht.
Namelijk het inzicht dat hun carriere voorbij is als ze niet meehobbelen met hun broodheren.

jemagookniksmeer | 12-06-21 | 08:05

@Harry.Langezwaal | 12-06-21 | 09:16: "Er is nog zo'n veld waar dat speelt, kli, .. kli, .. eh, eh"
Het probleem speelt zich ( in toenemende mate) af in de gehele academische wereld. Probeer maar eens de z.g.n. "Red Shift" theorie ter discussie te stellen binnen de Sterrenkunde. Een geijkte manier om een wetenschappelijke carriere op de klippen te jagen.

steenkigerrider | 12-06-21 | 10:17

Laten we ook eens ophouden met mensen Prof. Dr. te noemen. Elke Professof is notmaal gesproken Dokter. Een beetje alsof zwemdiploma C moet worden voorafgegaan met A en B.

BoerKoekoek | 11-06-21 | 22:06 | 4

Nee, toen ik studeerde waren er een aantal hoogleraren die niet gepromoveerd waren dus prof. drs. als titel voerden.

Franker | 12-06-21 | 07:14

@Franker | 12-06-21 | 07:14: "toen ik studeerde waren er een aantal hoogleraren die niet gepromoveerd waren dus prof. drs. als titel voerden"
Han Voskuil van het toenmalige Meertens Instituut vond dat promoveren zinloos was als iemand niets wezenlijks te zeggen had.

steenkigerrider | 12-06-21 | 10:21

Hoeft niet. Sommige hebben bijvoorbeeld een MA en zijn geen PhD

Risingson | 12-06-21 | 10:36
▼ 1 antwoord verborgen

Overigens slaat dit anonieme verhaal echt helemaal nergens op. Je kunt een hypothese (de man zegt expres theorie omdat half nederland afhaakt bij hypothese) ook bewijzen door er bewijzen voor te vinden, bijvoorbeeld de tussengastheer die SarsCov van de vleermuis naar de mens bracht. Vind je die, dan vervalt je lableak-hypothese.

Het "bewijzen" van een lableak is dan ook veel moeilijker. Dat vereist inzicht in de data van dat lab en vrijuit praten met medewekers. Dat is allemaal totaal onmogelijk in China, dat is wel gebleken. Aan het virus zelf is alvast niks raars te ontdekken. Het zou heel goed een natuurlijke oorsprong kunnen hebben. Dan nog is een lab-leak mogelijk, van een bestaand verzameld virus, maar bewijs vind je niet zomaar.

Van der Poel zegt dus niets raars. Maar blijkbaar moet Trump weer op het schild gehesen, in de zoveelste poging hem de status van visionair aan te smeren. Of blijkbaar moet het verhaal gepromoot dat "de MSM" opeens post-Trump een draai zouden maken. Lulkoek, maar het is weer zo'n rechts dingetje.

Beste_Landgenoten | 11-06-21 | 21:53 | 11

@Beste_Landgenoten | 11-06-21 | 22:20:
OK BL, ik ga een biertje nemen en laat het hier bij voor vanavond. Je eerste alinea komt op mij over als vol rancune en oordelen. Je bent nog steeds een voormalige president aan het aanklagen. Laat gaan, hij is weg. Ontspan.

Inhoudelijk heb ik er te weinig verstand van (absoluut geen wetenschapper), maar volg het spektakel met stijgende verbazing.

All_yall | 11-06-21 | 22:28
▼ 8 antwoorden verborgen

Ben ik de enige die zich ingesloten voelt door massaal en luidruchtig foebalgezang uit de omliggende tuinen? Mag dat wel van Mark en Hugo? Het klinkt alsof alle supporters van Ajax en FC Tietjerksteradeel samen zitten te feesten.

Nivelleermarionet | 11-06-21 | 21:40

Alleen al het toeval dat het enige lab dat sars-cov manipuleert in dezelfde stad is als waar het virus losging. What er the odds? Tsja en dan nog zieke medewerkers en alles. En China is zo schoon, niemand spuugt op straat en iedereen wast altijd keurig zijn handjes.

Maar ff dan nog over Trump. Zet de man nou niet neer als een genie. De man heeft stomtoevallig de kans gezien de Chinezen een oor aan te naaien met dat labverhaal. Hij weet niets van virussen, niets van wat dan ook. Het kwam Trump gewoon goed uit.

Beste_Landgenoten | 11-06-21 | 21:28 | 11

Over Brexit hoor je niks meer. Zou dat dan toch goed afgelopen zijn voor het VK, of verdrongen zijn door andere onderwerpen?

Beste_Landgenoten | 12-06-21 | 08:41

@Beste_Landgenoten | 12-06-21 | 08:41: Ik denk dat het een grote puinhoop is:
"Want de EU nam een groot risico: ze legde de bewaking van een buitengrens in handen van de Britten. In zijn boek La Grande Illusion waarschuwt oud-onderhandelaar Michel Barnier: „Om de gevolgen te ontlopen van een Brexit die zijzelf in gang zette, zal de Britse regering alles proberen om via de ramen terug te komen op de interne markt waarvan het de deur net achter zich heeft dichtgeslagen.” Dit is exact wat er gebeurt. Londen heeft winkels en transporteurs amper voorbereid. Het stuurt EU-douaniers geen data. Het kondigt eenzijdig overgangsregelingen af zodat Britse producten zonder controles of stempels in Noord-Ierse winkels belanden. Of in Ierse winkels – er is immers nergens controle.

Dit gebeurt opzettelijk. Raoul Ruparel, Europa-adviseur van Theresa May, schetste eind 2019 al in het parlement hoe voordelig het kan zijn om het Protocol te schenden. Brussel zal via dispuutresolutie en arbitrage gelijk halen, beaamde hij. Maar „een boete kan voordeliger zijn dan wat het bedrijven kost om het akkoord precies na te leven”. En hier is een andere prominente Tory, Gavin Barwell, oud-stafchef op Number Ten, deze week: „Geloven dat de Britse regering ‘de effecten van het Protocol heeft onderschat’ (…) is verleidelijk. Ik geloof er niets van. Ze wisten dat het een slechte deal was, maar gingen akkoord om Brexit te krijgen, met het idee om zich er later uit te wurmen.”

Dit wordt een long game. Wat wij kunnen doen? Precies wat we nu doen, hoor je in diverse hoofdsteden: één blijven, alert zijn, procedures volgen, fouten vermijden. Kortom, onze eigen wereld overeind houden – anders wordt het hier ook chaos."
Uit: www.nrc.nl/nieuws/2021/06/11/londen-i...
Londen is niet eens van plan zich aan de Brexit-afspraken te houden
Maar Caroline de Gruyter is op GS herhaaldelijk afgebrand, dus ik heb maar niet de moeite gedaan dit vroeg in een nachtcafé te posten.
Ik vind jouw bijdragen trouwens altijd erg goed.

cugel | 12-06-21 | 08:50

@cugel | 12-06-21 | 08:50:
Tsja, is beetje off-topic maar best interessant. Ik heb er juist ff op gegoogled, maar er speelt inderdaad van alles qua Brexit. Het gaat uitlopen op een "blame game" denk ik. Maar dank voor je laatste opmerking, insgelijks overigens.

Beste_Landgenoten | 12-06-21 | 09:07
▼ 8 antwoorden verborgen

Activisten zijn geen wetenschappers.

Mahatma | 11-06-21 | 21:14 | 1

schetenwappers noemen we dat.

Tjemig | 11-06-21 | 21:43

Ik sprak van de week iemand die onderzoekt hoe onderzoeken verbeterd kunnen worden.
M'n kop eraf als het niet waar is.

Mr_Natural | 11-06-21 | 21:11 | 3

Dat lijkt mij een prima onderzoek. Maar of het echt waardevol onderzoek is zullen andere onderzoekers dan weer onderzoeken.

SterF... | 11-06-21 | 21:13

@SterF... | 11-06-21 | 21:13: Ik stel voor om een commissie op te richten die als doel heeft te onderzoeken of het onderzoeken van onderzoeken waardevol is.

TonAlias | 11-06-21 | 21:14

@TonAlias | 11-06-21 | 21:14:
Oké, maar dat moet wel even door management bekeken worden. Straks verspillen we geld.

SterF... | 11-06-21 | 21:18

"gebruik de media om een ​​mist van desinformatie op te bouwen, waardoor er net genoeg wantrouwen ontstaat om ervoor te zorgen dat het publiek zich nooit rond een coherent verhaal kan mobiliseren."

"'de waarheid is onkenbaar' en de enige verstandige keuze is een sterke leider te volgen"

"Mediafragmentatie, de explosie van internet, politieke polarisatie, samengestelde tijdlijnen en echokamers - dit alles zorgt ervoor dat een "flood the zone with shit" -strategie kan werken."

"beweringen, als ze maar genoeg worden herhaald, worden aannemelijker
naarmate ze vaker worden gedeeld, iets wat psychologen het 'illusoire waarheid'-effect hebben genoemd . Onze hersenen, zo blijkt, hebben de neiging om herhaling te associëren met waarachtigheid. "

"hoe meer mensen informatie tegenkomen, hoe groter de kans is dat ze zich gerechtvaardigd voelen om het te verspreiden, of het nu waar is of niet"

""Who controls the past controls the future: who controls the present controls the past.""

kloopindeslootjijook | 11-06-21 | 21:08 | 1

gebruik de media om een ​​mist van desinformatie op te bouwen, waardoor er net genoeg wantrouwen ontstaat om ervoor te zorgen dat het publiek zich nooit rond een coherent verhaal kan mobiliseren."

_____________

Tactiek van verwarring zaaien en gaslighting waardoor de waarheid steeds meer diffuus wordt.
Daarbij komt dan nog het dunning-krugereffect en de incompetenten hebben het voor het zeggen.

Kijkeensaan | 11-06-21 | 22:26

De ijzers zijn uit het vuur. Corona is op zijn retour in de westerse wereld. De vrijheden komen druppelsgewijs terug, de zomer is in volle gang. De wereldwijde pandemie is een vervelende maar geaccepteerde werkelijkheid geworden die door iedereen zo gauw mogelijk als herinnering wordt beschouwd. Mensen zijn murw van de crisis.
Dan maakt het niet uit dat de waarheid over de oorsprong van het virus naar buiten begint te komen. De schuldigen zijn veilig, want de huidige wil om de onderste steen boven te halen en de schuldigen te sanctioneren is afgebrokkeld steekt bleekjes af bij de woede die er een jaar geleden was. De desinformatie-campagne heeft gewerkt, en de politici, media, en wetenschappers die deze campagne gefaciliteerd hebben kunnen tevreden achterover leunen.

Nutbag Deluxe | 11-06-21 | 21:02 | 4

Volgens de wappies zouden de tijdelijke maatregelen nooooit meer worden afgeschaft.
Stop gewoon met zelf denken het is niet je ding.

Rest In Privacy | 11-06-21 | 21:36

@Gulliver | 11-06-21 | 21:36: "Stop gewoon met zelf denken het is niet je ding"
Daar zou ik, als ik u was, dan maar snel het goede voorbeeld in geven, Gulliver.

steenkigerrider | 12-06-21 | 10:30
▼ 1 antwoord verborgen

De Chinese overheid is onfeilbaar.
Althans, dat is wat je er hardop over moet zeggen.
Iedereen weet dat dat niet klopt, maar je mag het niet hardop zeggen.
Waarom eigenlijk niet.

kloopindeslootjijook | 11-06-21 | 21:01 | 5

Chinees zijn is al duizenden jaren een religie, een verbindende sekte. Trouw aan het centrale gezag in Beijing.

Er zijn mensen, die rond 1900 China verlieten en zich ergens in Zuidoost Azië vestigden (Zuidelijk Vietnam, Indonesië, enz.) en een tot twee generaties later van daar verdreven werden. Deze inmiddels door Mao´s China uitgespuugde Chinezen kwamen terecht in de VS, Canada, Frankrijk en ook Nederland (onze Chinezen, vluchtelingen uit Indië).
Zelfs de huidige ver buiten Azië geboren en opgevoede 5e, 6e generatie is en voelt zich nog Chinees en gaat naar Hong Kong om de taal te verfijnen.

BraadWorstLul | 11-06-21 | 21:21
▼ 2 antwoorden verborgen

Wetenschap is al jaren geleden gevallen voor 'wie betaalt, bepaalt'. Hierdoor hebben we 'science by consensus' gekregen ipv 'science by evidence'. Dit is duidelijk zichtbaar in circus Corona sinds ruim een jaar; wetenschappers moeten bewijsbare woorden terugnemen omdat het niet in de consensus past.

HaveXS | 11-06-21 | 20:59

Heb me ook kapot zitten ergeren aan die man. Alsof-ie de opdracht had (en misschien had-ie die ook wel, je weet het nooit) om daar bij Humberto te gaan zitten downplayen.
Iedereen is erbij gebaat dat de waarheid aan het licht komt, iedereen. En dat gaat je niet lukken als je barrières opwerpt, als je op basis van vooringenomenheden verder onderzoek als overbodig wilt zien.
Om nu met terugwerkende kracht Trump als een visionair te zien, dat slaat uiteraard ook nergens op.

Schoorsteenveger | 11-06-21 | 20:54 | 3

'Iedereen is erbij gebaat dat de waarheid aan het licht komt'
Nee.
Er zijn mensen die belang hebben dat een waarheid niet aan het licht komt.
Daar worden ze rijk van. Of beroemd. Of het is beter voor hun carrière.
Kijk maar eens waar Omtzigt al die tijd mee te maken had bijvoorbeeld.
Als er niets aan de hand was, was dat zwartlakken ook niet nodig.

kloopindeslootjijook | 11-06-21 | 20:59

@kloopindeslootjijook | 11-06-21 | 20:59:
Uiteraard zijn er nu lui die een en ander onder de pet willen houden, en om verschillende redenen. Met "iedereen" bedoel ik de wereld, de mensheid, wij met z'n allen, wij, degenen die de prijs betalen.

Schoorsteenveger | 11-06-21 | 21:08

De belangrijkste kwestie is wel degelijk of het virus uit het Wuhan lab is gelekt of niet!

WalterSobchack | 11-06-21 | 20:54 | 1
-weggejorist-
trouwegoudvis | 11-06-21 | 20:57

Dit geldt voor bijna alle artsen, ze zijn getraind in klinische observaties (en in hun portemonnaie). Wetenschap zit niet in hun pakket. Soort onbewust onbekwaam.

nancystjago | 11-06-21 | 20:53 | 1

Ben ik grotendeels met u eens. Na tot 12 jaar opleiding kunnen de meesten niet deugdelijk en competent onderzoeken beoordelen. Dat is een vak apart wat veel onderhoud vergt, de tijd die er niet is.
(ik ben Renault dealer).

nobodiesunmighty | 12-06-21 | 09:45

En eenzelfde persoon is spraakorgaan van het OMT. Gommers die 170,000 zieken, 10% minder zieken door lockdown en absurde voorspellingen doet

Olleke | 11-06-21 | 20:52

Ik stel voor om straks nog vier jaar Trump te doen. Net zolang tot we zijn geheeld.

All_yall | 11-06-21 | 20:46 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

"Anthony Fauci backed virus experiments despite pandemic risk."
Te lezen in the NY-Post, theaustralian-punt-com-au, en op meer websites.
Gevaarlijke lui...

TonAlias | 11-06-21 | 20:41

Mijn lab is wel eens ontsnapt, daarna kon ik hem ophalen tussen Berkel en Bergschenhoek.

Daarna is die Hazes junior hier gesignaleerd. Sorry.

Kaas de Vies | 11-06-21 | 20:38 | 2

En, zong hij een oratorium?

Mr_Natural | 11-06-21 | 20:45

Niet mekkeren, geeft lamsrust.

Lubbberrtt | 11-06-21 | 21:09

Ik vind de wetenschap reuze saai die willen bewijzen zien.
Complottheorieën zijn veel prettiger, je kunt er je eigen draai aan geven en net doen of je reuze veel verstand van virussen hebt.

botbot | 11-06-21 | 20:36 | 3

Of van vliegtuigen..

neonreclame | 11-06-21 | 20:38

Of enig inzicht hebt in de spionage en contraspionage praktijken van de Groten der Aarde.

Sans Comique | 11-06-21 | 21:59

China bouwt onderwijl lustig verder aan nieuwe labs waar verder ¨onderzoek¨ zal worden gedaan naar virussen. Weapons of mass distortion.

squadra | 11-06-21 | 20:35 | 5

@botbot | 11-06-21 | 20:39: Als een land interesse heeft in bio wapens dan zou ik maar wat meer kanttekeningen bij die landen zetten (zoals bij China dus het geval is)

Sessine | 11-06-21 | 20:45

@Sessine | 11-06-21 | 20:45:
Chemische wapens zijn verboden maar ik ga er vanuit dat er veel landen zijn die ze proberen te verbeteren.
Maar ik had het over een virus lab.

botbot | 11-06-21 | 20:53

@botbot | 11-06-21 | 20:53: Ik had het over een bio wapen, net zo verboden, en worden ontwikkeld in een virus lab bijvoorbeeld. Of dacht je dat China zoveel van die dingen bij gaat bouwen (meer in relatie dan de rest van de wereld) om de volgende pandemie te voorkomen? Voor chemische wapens geld dacht ik ook dat ontwikkeling ook niet mocht.

Sessine | 11-06-21 | 21:57
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
TonAlias | 11-06-21 | 20:35

Ik ben zelf ook weleens uit een lab ontsnapt maar ik heb nooit iemand ziek gemaakt. Dat doe je toch niet? Kwestie van fatsoen.

Mr_Natural | 11-06-21 | 20:30 | 1

Ik vind een bedankje hiervoor wel op zijn plaats. Kwestie van respect. Bedankt.

peterdh | 11-06-21 | 20:58

Wetenschappers hebben een leuke hobby. Daar moet het ook bij blijven. Hun uitkomstjes zouden alleen wat minder bepalend moeten zijn voor het beleid overal. Mensen zijn geboren met gevoel. En daar kan de wetenschap niet mee om gaan.

Leptob | 11-06-21 | 20:29 | 15

@peterdh | 11-06-21 | 20:59:
Ach, wat stel je voor dan? Alle geneeskunde afschaffen?
Ik zou zeggen dat we ons rationele denken juist door laten klinken in het geboorte-beleid. Als we daar stappen in maken zijn over 50 jaar een hoop problemen als vanzelf opgelost.
Maar jah, dat zou betekenen dat we echt moeten gaan vechten tegen 'gevoel'... (en hormonen)....

SterF... | 11-06-21 | 21:05

@SterF... | 11-06-21 | 21:05: Dát! Precies! Precies dát! Wat denk je, heeft Elon Musk zelfonderhoudende kolonieën op Mars en Maan gecreëerd nog vóór de wereld ten onder gaat aan biochemische en nucleaire technologie in verkeerde onverlichte handen of in brand gezet door een alverterend hatende religie of niet?

Sans Comique | 11-06-21 | 22:05

@Sans Comique | 11-06-21 | 22:05:
De mooiste planeet van ons zonnestelsel is die van onszelf. Laten we die leefbaar houden...
Maar als Musk geld wil pompen in technologie die ons verder helpt juich ik dat alleen maar toe.
Beter is ons te ontdoen van alle vormen van religie, die draaien ook alleen maar op ' gevoel' en dat heeft ons niets goeds gebracht...

SterF... | 11-06-21 | 22:53
▼ 12 antwoorden verborgen

Ach, wetenschappers zijn ook maar boodschappers tegenwoordig.

Mr_Natural | 11-06-21 | 20:27

Nou, hier kun je alle voors en tegens die de lab leak hypothese al dan niet ondersteunen op en rijtje zien:. www.nature.com/articles/d41586-021-01... Dat scheelt dan weer onnodige herhalingen, dus zo’n 700 tegels, schat ik.

Fchecker | 11-06-21 | 20:24 | 4

@neonreclame | 11-06-21 | 20:27: Nou zeg dat. Ik ging vandaag om een nieuwe fiets. Is die Corona niks voor me? Meneer tis een Cortina.

squadra | 11-06-21 | 20:39

ik mis in dat rijtje de weigering van China om echt mee te werken aan onderzoek wat het in het geheel dus geloofwaardig maakt dat ze niet willen dat we achter de waarheid komen.

Sessine | 11-06-21 | 20:51

@Sessine | 11-06-21 | 20:51: tja om nog ook eens te vermelden dat een beer in het bos schijt? Dat lijkt me wel evident.

Fchecker | 11-06-21 | 23:18
▼ 1 antwoord verborgen

Wetenschap is alleen welkom in de politiek, als het helpt in de uitvoering van de politieke agenda. Het is meegenomen als dit toevallig zo uitkomt. Eventueel helpt de politiek de wetenschap in het vinden van de (juiste) richting. Mocht dit laatste niet lukken, dan is er nog altijd die onderste la.

SuperTux | 11-06-21 | 20:23 | 2

Net zoiets als “klimaat” bedoelt u??
Biomassa stoken is goed voor het milieu en zo?

J-van-de-Bontekoe | 11-06-21 | 20:32

@J-van-de-Bontekoe | 11-06-21 | 20:32: Fossiele brandstoffen zijn slecht. Biomassa vermindert de hoeveelheid benodigde fossiele brandstof. Dus is biomassa goed. Tadaa, *triomfantelijk kijkend roept*

Sans Comique | 11-06-21 | 22:08

Mevrouw (Te)Koopmans zal niet lekker slapen. Hoogmoed komt voor de val.

Jazeetie | 11-06-21 | 20:18 | 3

(Te)Koopmans. Hijs sterk! Die ga ik schaamteloos jatten van je.

Wayfaring stranger | 11-06-21 | 21:04

Dat staat U vrij

Jazeetie | 11-06-21 | 21:39

@Jazeetie | 11-06-21 | 21:39: Tja, dat is het nadeel van een schuilnaam. En het valt me op dat op deze site weinig echte namen langskomen. Iedereen vind het toch nodig om onder de radar te blijven wanneer we hier onze mening al dan niet onderbouwd ventileren. Want je weet niet wie mee leest. Ik besef nu pas hoe diep we er in zitten.

Sans Comique | 11-06-21 | 22:10

andere waarheden zijn echter nog streng verboden, zoals het onzinnige van het vaccineren van COVID herstelden en kinderen

Rest In Privacy | 11-06-21 | 20:18 | 4

Ach clowntje toch... www.ad.nl/binnenland/faya-7-tygo-11-e...

En er zijn inmiddels steeds meer aanwijzingen (nochtans empirisch, dus meer onderzoek nodig) dat een Moderna prik iets positiefs doet bij long-haulers.

Parsons | 11-06-21 | 20:23

@Parsons | 11-06-21 | 20:23:
Niet fijn. Ik kan me voorstellen dat sommigen hierom kinderen ook willen vaccineren. In principe ben ik daar niet per se tegen, maar breng dan ook goed de neveneffecten van de covid vaccins bij kinderen in kaart. De grote onbekende daarbij is w.m.b. nog steeds het risico op schadelijke neveneffecten op de lange termijn. Het is wellicht mogelijk om op basis van theoretische overwegingen daar kansen voor in te schatten, maar als de wetenschap ons iets heeft geleerd is het dat je enkel via een experiment (in dit geval een langlopend RCT) kunt aantonen of een theoretische aanname werkelijk klopt. Wat dat betreft mis ik teveel een kritische instelling bij veel wetenschappers. Ik sluit me dus aan bij de schrijver van de ingezonden brief. Mocht na voldoende onderzoek blijken dat de vaccinrisico's lager zijn dan de risico's van ernstige klachten na covid bij kinderen, dan schaar ik mij onmiddelijk achter het advies om kinderen te vaccineren.

lekgoot | 11-06-21 | 20:38

@Parsons | 11-06-21 | 20:23: u bedoelt anekdotisch, net zoals het bovengenoemd artikel. Dat heeft de bewijskracht van: mijn opa rookte en werd 90 jaar. Er zijn voldoende ernstige bijwerkingen bij kinderen vastgesteld voor een emergency meeting van de CDC.

Rest In Privacy | 11-06-21 | 21:19
▼ 1 antwoord verborgen

Dat virus is een bacterieel wapen, in ontwikkeling.
Dat het naar buiten is gekomen is een bedrijfsongeval, niet meer, niet minder.
We mogen achteraf nog blij zijn dat er vaccins konden worden gemaakt, de eerste weken, maanden, waren er berichten dat het jaren zou kunnen duren.
China is een misdadig regime, dat ze met dit spul experimenteren met de bedoeling om dit op de mensheid los te laten. Het is wachten op de volgende, ietsje sterkere bug.

hotnot | 11-06-21 | 20:17 | 6

Een misdadig regiem, ja, maar wat schieten ze er mee op als ze hun afzetmarkt uitroeien?

isitsoornot | 11-06-21 | 20:38

Zoals aangegeven, betreft het hier een nieuwe ontwikkeling. Het maken van een bacterie, welke geïnfecteerd is met het covid-19 virus. Mogelijk ben ik nu ook af.

SuperTux | 11-06-21 | 20:49
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik had mijn lab-onderbuikgevoel al paraat in maart 2020. Te veel rode vlaggen; Virus, lab, stad, gedrag Chinese autoriteiten, China, China en China

Risingson | 11-06-21 | 20:14 | 1

Precies! Er zijn in de wereld maar 3 labs waar dat virus aanwezig is. En de uitbraak vond plaats op een paar kilometer van het Chinese lab verwijderd. Tjonge, wat een toeval.
Ik heb geen verder bewijs nodig voor mijn mening.

langelat | 12-06-21 | 11:55

Laatst voerde een goede vriend als argument aan: dat voel ik nu eenmaal zo.
Hahahahaha, heb ik gezegd.

SterF... | 11-06-21 | 20:14 | 3

Mannelijke intuïtie, zover zijn we al.

Mr_Natural | 11-06-21 | 20:33

U lacht een goede vriend uit?

Purk | 11-06-21 | 20:47

@Purk | 11-06-21 | 20:47:
Goede vrienden kunnen dat. We hebben nog wat doorgepraat over het onderwerp en gingen toen over op voetbal, muziek en bier.

SterF... | 11-06-21 | 20:51

Stuk van BERTJE is helder en welonderscheiden.

RickTheDick | 11-06-21 | 20:14 | 1

Moet eerlijk toegeven dat ik Bertje best wel een lul vond maar dat hij, sinds hij hier terug is, best wel goeie verhalen schrijft.

zwellevertje | 11-06-21 | 20:22

Volgens Marion Koopmans komt het ook niet uit een chinees lab. Als bewijs voert ze aan dat het tegendeel aantonen alleen maar de discussie op scherp zou stellen dus moet je gewoon niet op zoek gaan naar een bewijs.

2voor12 | 11-06-21 | 20:14 | 5

Marion Koopmans houdt zich verdacht goed op de achtergrond momenteel. Het zal wel iets te maken hebben met die Peter Daszak, met wie ze op 'onderzoek' gingen in Wuhan en 'niets' konden vinden. Dat vond Fauci ook wel leuk om rond te brallen...

TonAlias | 11-06-21 | 20:17

Haar eerste interview na terugkomst was tenenkrommend. Maar hier werd ze op het schild gehesen.

Jazeetie | 11-06-21 | 20:19

@2voor12 | 11-06-21 | 20:16: Dat heeft ze zo niet gezegd ;) Tenzij in de laatste Virusfeiten podcast, want die heb ik nog niet geluisterd wegens geen tijd.

Parsons | 11-06-21 | 20:19
▼ 2 antwoorden verborgen

Jamaar voor de lab leak theoryprothese is geen driedubbelstekeblinde gecontroleerde RCT met Apple review. En dan is er insufficient evidence.

Jeggeworist | 11-06-21 | 20:13

Ook hier in de panelen wordt door een bepaalde groep mensen fanatiek volgehouden dat het virus niet uit een laboratorium komt. Dit is dezelfde groep mensen die voortdurend iedereen met een relativerende mening over dit virus of de maatregelen uitmaakt voor "Wappie".
Het is me niet duidelijk waarom deze twee opvattingen zo goed samen gaan, want angst voor dit virus lijkt me juist meer gerechtvaardigd als het uit een laboratorium komt. Sterker nog, wat mij betreft is het enige serieuze argument tegen de laboratorium hypothese het feit dat het virus niet heel erg spectaculair is.

C1O2 | 11-06-21 | 20:13 | 3

In labs wordt neem ik aan niet overwegend met spectaculaire virussen gewerkt. We hebben niet met een James Bondfilm te maken.

lekgoot | 11-06-21 | 20:46

Je laatste zin vind ik nog niet zo'n serieus argument. Als dat virus uit een lab ontsnapt is, hoeft dat niet te betekenen dat dat virus een gevaarlijk eindproduct is. Het kan net zo goed nog een tussenfase vertegenwoordigen, iets wat misschien wel veelbelovend is, maar nog lang niet uitontwikkeld. Misschien was men juist wat minder voorzichtig geweest juist omdát dit nog een relatief onschuldige tussenfase vertegenwoordigde.

Argyronauta | 11-06-21 | 20:58

@lekgoot | 11-06-21 | 20:46: Waar denkt u dat er gewerkt wordt aan het maken voor virussen voor chemische oorlogvoering? Al deze laboratoria zijn er voor militaire doeleinden. Zogenaamd om antistoffen te vinden voor als we worden aangevallen. Iedere faciliteit is in principe Porton Down. En de good old USA heeft minimaal 1 zo'n lab in de Oekraïne.

Arachne | 12-06-21 | 00:06

Ja precies, je kunt niet stellen dat dit virus uit een lab komt, maar je kunt ook niet stellen dat het virus *niet* uit een lab komt. Eenieder die anders beweert is full of shit.

Parsons | 11-06-21 | 20:12 | 3

Dat is wetenschap. Niets uitsluiten en continu op zoek gaan naar anderen om jouw theorie te ontkrachten. Als dat niet lukt voorzichtig aannemen dat je wel eens goed zou kunnen zitten. Ipv andersom, jouw waarheid als heilig beschouwen en kritiek wegzetten als 'wappiegeluid'.

Jazeetie | 11-06-21 | 20:22

@Jazeetie | 11-06-21 | 20:22: juist. verwerp je eigen hypothesen, sta het toe, en goed en vaak en voortdurend en hard: laat anderen het ook doen. Dat is wetenschap. Wetenschap bedrijven hoort voortdurend pijn te doen en is zeer vermoeiend, je komt nauwelijks vooruit en in essentie ben je betekenisloos. Wel genoeg meegemaakt dat er naar een conclusie wordt gewerkt. Wordt je niet blij van. Dan worden wetenschappers in eens betekenisvol. Dan is het tijd voor alarmbellen...

nobodiesunmighty | 11-06-21 | 20:33

Te vaak kom ik op GS reaguurders tegen die compleet loesoe gaan op 1 scenario en de rest volkomen uitsluiten zonder enig bewijs. Hoe heerlijk zou het zijn als we in deze panelen ook konden discussiëren en redetwisten zónder vooringenomenheid.
Maar helaas is slechts een smaldeel daartoe in staat. Jammer.

Bakkeleures | 11-06-21 | 22:08

Ik zeg, nu rust nemen en dan toeslaan in Tokio.

skoftig | 11-06-21 | 20:09

Te ingewikkeld...

hotnot | 11-06-21 | 20:06 | 2

Gewoon nog een keer lezen

Risingson | 11-06-21 | 20:12

Komt erop neer dat (dieren)artsen niet heilig zijn als het gaat om rationeel wetenschappelijk denken.

SterF... | 11-06-21 | 20:16

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl