Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Klein, kleiner, kleinst

Een bijdrage van regulier inzend-raadslid Sonny Spek

Tjeerd is bang. Bang voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen, bang voor de positie van D66 en bang voor de opkomst van de nieuwe politieke partij Volt. Zijn vrees is tekenend voor de huidige positionering van de partij in ons politieke landschap, welke vertegenwoordigde rol zij denkt te vervullen en het vertrouwen van de partij dat zij haar kiezers structureel kan vasthouden. Als we de huidige Nederlandse landelijke politiek bekijken dan kan ik alleen maar constateren dat de angst van Tjeerd terecht is. Tegelijkertijd zou D66 niet als enige moeten kijken naar wat er woensdag bij de kleinste partijen gaat gebeuren.

Social

Traditiegetrouw zal aankomende woensdag het standaardrepertoire aan vragen voorbijkomen. Wie wordt de grootste partij? Wie zijn de verliezers? Stapt Klaver bij een verlies op als partijleider (spoiler: ja)? Kan de huidige coalitie in dezelfde hoedanigheid door? Het zijn ook zeker vragen die aandacht behoeven, maar een zeteltje meer of minder voor de Partij van de Arbeid laat niet de daadwerkelijke maatschappelijke tendensen zien. De verkiezingen zijn uiteindelijk niet alleen een wedstrijd om zeteltjes, maar geven ons tegelijkertijd inzicht in de politieke onderstroom en wat deze verkiezingen voor de lange termijn zullen gaan doen met de landelijke politiek. Ik zou dan ook willen stellen dat het woensdagavond interessanter is om te bekijken wat de nieuw deelnemende partijen gaan doen dan te focussen op de verschuivingen bij de traditioneel grotere partijen.

De lagere opkomst door de weinig prikkelende campagne, het ontbrekende perspectief door corona en de mogelijke risico’s voor de gezondheid die mensen kunnen ervaren zal er voor kunnen zorgen dat de kiesdrempel voor nieuwe partijen een stuk lager komt te liggen. In de laatste peiling van diverse peilers zien we dat er een reële kans is dat Volt, JA21, Code Oranje en BIJ1 met minimaal een zetel in de Tweede Kamer komen. Ook bij de BoerBurgerBeweging wordt door diverse peilers ‘beweging onder het electoraat’ gezien. Het zou zomaar kunnen dat er daarmee vijf nieuwe partijen in de Kamer komen. 

Verloren stem op een breed gedeeld gevoel

Politicologen en analytici zullen hierin het bewijs zien dat de kiesdrempel nu daadwerkelijk moet worden ingevoerd omdat er simpelweg te veel partijen zijn in de Tweede Kamer om het goed te laten functioneren. Het is de vraag of het parlement nog wel met die versplintering haar controlerende en volksvertegenwoordigende rol goed kan vervullen. Ondanks deze kritiek kunnen we wel stellen dat al deze partijen een bedreiging kunnen vormen voor de gevestigde politieke orde.

Op dit moment is een stem op de PVV vrijwel zeker een verloren stem. De PVV wordt door een brede meerderheid van de partijen uitgesloten voor de kabinetsformatie en speelt traditioneel een kleine rol als medewetgever. De partij heeft een belangrijke agenderende functie en kan een breed gedeeld gevoel in de samenleving naar voren brengen, maar het zal nooit dat breed gedeelde gevoel kunnen bundelen in een beweging dat daadwerkelijk de gevestigde politieke orde onder druk kan zetten. Te weinig geld, te weinig mensen en te weinig opbouw van kennis.

Controletaak in optima forma
Dat is een bewuste keuze van Geert Wilders geweest door de partij een niet-democratisch karakter te geven en daarmee zijn er op dit moment zeker 20 zetels die ‘niet meedoen’. We hebben in 2019 gezien door de opkomst van Forum voor Democratie dat een groot deel van de PVV-kiezers bereid is om Wilders in te ruilen voor een ledenpartij met de potentie om in verschillende opzichten te groeien. De grote vraag is: waarom zou JA21 als het in de Kamer komt niet langzaam kunnen groeien ten koste van de PVV (en misschien in mindere mate het CDA en de VVD)? Het is niet alsof de PVV de kiezer daadwerkelijk iets te bieden heeft, behalve Geert Wilders die zijn controlerende taak vaak in optima forma uitvoert. 

Voor Volt geldt hetzelfde. Het is overduidelijk dat D66 het lastig kan krijgen met een nieuwe partij bestaande uit jongeren die daadwerkelijk op ‘Europa’ willen doorpakken. De metaalmoeheid van de partij kan snel aan het daglicht komen als een andere partij de uitgangspunten van haar beginselen wel consequent weet door te trekken en de komende jaren kan bouwen aan de grote uitdager op thema’s als Europa, klimaat en een rechtvaardige economie. Het feit blijft dat het in deze campagne nog te weinig over de eurozone en de Europese Unie als politiek instituut is gegaan.

Eigenaar van een (woke) thema
We zijn door het coronafonds al in een transferunie gerommeld, maar de vraag die straks ongetwijfeld door Draghi en Macron op tafel zal worden gelegd is of deze transferunie geen structureel karakter moet krijgen als de financiële impact van corona op de Zuid-Europese lidstaten de komende jaren zichtbaarder wordt. Europa wordt weer belangrijk. Volt kan als ‘eigenaar van dit thema’ hier garen bij spinnen. Ook in 2017 zagen we dat een nieuwe frisse partij in een kort tijdsbestek door een flitsende campagne op sociale media en interessante debatten in de Tweede Kamer een slinger kan krijgen. Waarom zou Volt dat niet kunnen zijn als de nieuwe progressieve uitdager?

Ook BIJ1 kan dit op haar manier doen. Er zitten -helaas- steeds meer mensen te wachten op deze giftige identiteitspolitiek van ultralinks. Tot nu toe heeft GroenLinks dit landelijk redelijk buiten de deur weten te houden (niet volledig, maar het kan echt nog erger), maar als Sylvana Simons in de Kamer komt zal de partij hier een antwoord op moeten formuleren. De jongeren van DWARS en BIJ1 zullen het waarschijnlijk goed kunnen vinden op thema’s als klimaat en identiteit. Op dit moment doet GroenLinks er alles aan om zich te presenteren als een gegadigde om mee te doen met de aankomende coalitieonderhandelingen. Simons zou in dat geval vast en zeker een groter podium krijgen en het ‘linkse eigenaarschap’ op identiteit, cultuur of Amerikaanse (en onbegrijpelijke) woketermen kunnen verkrijgen.

Als laatste hebben we de BoerBurgerBeweging die ik zou willen noemen. In het debat is er diverse keren aandacht geweest voor de ‘stikstofproblematiek’ en hebben progressieve partijen een slimme (en valse) tegenstelling tussen wonen en landbouw geschetst. Er zal straks in de coalitie (door het uitsluiten van de PVV en FvD) opnieuw moeten worden samengewerkt met waarschijnlijk D66 en/of een andere progressieve partij die de veestapel fors wil laten inkrimpen. In het CDA worden er al langer discussies gevoerd over de toekomstige koers en of zij zich niet meer moet richten op de stedelijke gezinnen in plaats van het platteland. Eerder leidde dit al tot een forse clash binnen de partij met Annie Schreijer-Pierik die zich opwierp als vertegenwoordiger van het boerenbelang.

Social

Uit de laatste peiling onder de boeren en tuinders blijkt het CDA fors te verliezen en wint de BoerBurgerBeweging 13%. De komst van de BBB in de Tweede Kamer zou de interne discussie binnen de volkspartij kunnen versnellen en verharden. Het agrarische deel van de achterban zal zien dat er voortaan een politieke nooduitgang is als het CDA besluit een nieuwe stedelijke koers onder Hoekstra te gaan varen. Ook in dit electoraal gebied zou het dus in het vervolg spannend kunnen gaan worden. Op dit moment wordt de BoerBurgerBeweging bij I&O op 0,5% gepeild en dat zit zeer dicht tegen een zetel aan. De media-aandacht is overigens vrij beperkt, maar daar kunnen we een ander stuk aan wijden.

We weten dat als een partij eenmaal zitting neemt in de Tweede Kamer dat zij er dan moeilijk weer uit zal verdwijnen. De laatste keer dat dit gebeurde was met de LPF in 2006 en mogelijk dat 50Plus woensdag hetzelfde lot zal treffen. Partijen hebben in de Tweede Kamer normaal gesproken een podium, geld en aantrekkingskracht voor mensen om bij de volgende verkiezingen op zijn minst de kiesdrempel te halen. Als we de partij bekijken die er mogelijk nieuw in kunnen komen dan hebben ze alle allemaal een eigen verhaal en kunnen zeker een deel van het electoraat aanspreken. Eenieder kunnen zij op termijn een bedreiging voor de grotere politieke bewegingen vormen en daarom is het belangrijk om dit woensdagavond in de gaten te houden. 

Woensdag kan de verkiezingen worden van de kleintjes, maar die kleintjes kunnen nog weleens flink gaan bijten. 

SONNY SPEK

Woensdagavond, live uitslagenavond op GSTV!

Reaguursels

Inloggen

Altijd hetzelfde gezeik hoezo een stem op de PVV is een verloren stem.
Het word tijd dat Nederlanders zich niet langer laten bedotten en massaal op de PVV gaan stemmen.

likdoorn | 16-03-21 | 14:23

Dez duiding doet me denken aan The Big Bang Theory. Penny met Sheldon: 'Sweetie, I know you think you're explaining it, but you're really not!'

Aisie | 16-03-21 | 13:13

Vreeeselijk, die holle frasen als "op thema’s als Europa, klimaat en een rechtvaardige economie." Serieus spekman, kots nog meer algemeen heden op.

Iedereen met maar een klein beetje verstand stemt op de enige partij die ons uit deze waanzin haalt. En anders moet je gewoon 4 jaar je bek houden.

Localhero | 16-03-21 | 10:40 | 1

En Tjeerd is inderdaad een notoire leugenaar.

Localhero | 16-03-21 | 10:41

Die Tjeerd liegt. Zegt zogenaamd voor jonge boeren te zijn maar wil de bedrijfsopvolgingsregeling afschaffen.

Zo blijft geen jonge boer meer over. Gevolg? De grond zal door (buitenlands) grootkapitaal gekocht worden.

Heel links wil opvolging in familieverband onmogelijk maken. De met buitenlands geld gefinancierde venture Capital wrijft zich in de handen als aasgieren boven het door links tot de dood veroordeelde MKB. En zo wordt Nederland nog verder uitgeleverd aan buitenlands grootkapitaal dat zich als redder zal opwerpen van de kinderen die zonder bedrijfsopvolgingsregeling worden overgeleverd aan de betaaldwang van de belastingdienst bij overlijden van ma of pa. Onder het mom van meer gelijkheid. Dat zal lukken: zo eindigen we allemaal onder het juk van buitenlands grootkapitaal. En dat is erger dan binnenlands bezit. Want na genoeg rendement lopen ze bij te veel politieke tegenwind gewoon weg, de uitgewrongen resten van een verarmd Nederland achterlatend.

Dat doorzien ze niet (of, en dat zou nog erger zijn, ze zien dat wel), maar zo gaan we ook de boeren stand en MKB op presenteerblaadje aan het echte grootkapitaal aanbieden. Iedereen stuk genivelleerd en Zuckerberg lachende derde. Ben eigenlijk geschrokken van de naïviteit. En dat wil NL regeren. Ziende blind brengen ze iedereen tot armoede, met uitzondering van een groepje dat zich in politiek en grootbedrijf slangenkuilen overeind weer te glibberen met maatpak en stropdas of mantelpakje en glimmende schoenen.

Martin007 | 16-03-21 | 10:31

Clubje Volt is doodeng. Een vanuit het buitenland aangestuurde partij wil van binnenuit ons land overleveren aan de EU, onder andere door afschaffing van het vetorecht. Stem Volt en je bent Nederland voor altijd kwijt.

Zeddegeizot | 16-03-21 | 10:02 | 5

@Chris19 | 16-03-21 | 10:23: je gaat voorbij aan zijn belangrijkste argument: ze worden vanuit het buitenland aangestuurd. Per definitie zal het belang van Nederland met deze club niet altijd op 1 staan.

Martin007 | 16-03-21 | 10:51

Europese eenwording betekent dat Nederland zijn autonomie kwijtraakt in ruil voor 3% inspraak in het Europarlement dat beperkt macht heeft. Of een Nederlandse politicus moet een grote zak Nederlands belastinggeld meenemen, dan valt er te praten. En dat is precies waarom ik tegen verdere Europese eenwording ben.

DutchLion33 | 16-03-21 | 15:02
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik heb de vorige verkiezingen mijn stem al een keer vergooid aan zon alles belovend splinter partijtje, maar uiteindelijk heeft FvD er geen donder mee voor elkaar gekregen; een aai over de bol, en verder onder hard gelach weer aan de kindertafel gezet bij de rest van alternatief denkend Nederland.

Al die opsplitsingen maakt het alleen maar makkelijker voor het rutte kartel om de boel aan de kant te schuiven; Nee, dan sluit ik me liever maar weer aan bij een grote partij als PVV, in de hoop dat die de oppositie een keer voorbij zal groeien. Verdeeld maken we enkel zachte geluiden, maar tezamen met de handen in één zal de leeuw van Nederland weer brullen!

Sokonomi | 16-03-21 | 09:59

Wat de kleine partijtjes betreft hoop ik één ding: dat Sylvana met haar pointeloze gewauwel er niet in komt. Verder kan het me niet veel schelen.

MAD1950 | 16-03-21 | 08:09 | 1

Dat gewauwel kan nog wel voor enige genante momenten van SS leiden en dus grote hilariteit bij de rest van Nederland. Ik hoop dat BIj1 geen zetel krijgt, omdat ik het Sylvana niet gun om een megadik betaald baantje in de schoot geworpen te krijgen om weer verder te kunnen uitvreten en nietsnutten. Bij1 heeft in haar partijprogramma onvervalste communistische ideologie opgenomen, waarmee ze de SP met 130 km p/u links inhalen. Helaas hebben ze dan weer niet de salarisregeling van de SP opgenomen. Rarra hoe zou dat komen?

Grachus | 16-03-21 | 09:15

Tjeerd wil nieuw lijderschap?

Cor Netto | 16-03-21 | 07:46 | 2

Het is in ieder geval een 1e klasse hufter. Als er iemand in Nederland jonge boeren aan de hoogste boom wil opknopen is het die Tjeerd de Groot wel.

Grachus | 16-03-21 | 09:16

@Grachus | 16-03-21 | 09:16: Altijd lachen als D666 roept dat Europa zo belangrijk is voor onze export van landbouwproducten. Dan vertellen ze er even niet bij dat ze diezelfde landbouw liefst morgen de nek om zouden draaien ten faveure van stinkmoerassen vol agressieve muggen. Ga eens rond Groningen kijken. Overal bulldozers bezig om goed boerenland om te toveren in muggenparadijzen.

5611 | 16-03-21 | 10:11

Een ruime meerderheid van de bevolking heeft destijds gekozen om niet in de EU te willen stappen . Dan komt Volt die de keuze van destijds kennelijk negeert met de leus "Denk Europees" . Misschien moeten deze Volt mensen eens verder kijken dan hun neus lang is en alle 'successen' van de EU nog eens nader bestuderen . Kennelijk hecht men geen belang meer aan een Nederland zoals wij het nog gekend hebben en hoopt men dat de onbestuurbare moloch zich zal beteren. Fat chance....

Koning BongoBongo | 16-03-21 | 07:08 | 5

Bij nieuw referendum wordt EU afgeslacht.

sjef-van-iekel | 16-03-21 | 08:14

Democratie is de dictatuur van de MEER derheid.

Acidstain | 16-03-21 | 08:47

@Rohin | 16-03-21 | 08:12: Met jouw redenering zou de PVV eigenlijk ook mee moeten regeren .

Koning BongoBongo | 16-03-21 | 11:09
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Noorumex | 16-03-21 | 04:22

Die kleine partijen en de lage kiesdrempel zijn juist goed voor het parlement. De controlerende functie wordt door de grote partijen juist heel slecht vervuld.

van heinde en verre | 16-03-21 | 01:26 | 1

Alsof 2 grote blokken tegenover elkaar zo fijn is. Lang leve de proportionele vertegenwoordiging!

Het brein erachter | 16-03-21 | 03:54

Elke verkiezing weer dezelfde mantra:
"Een stem op de PVV is een verloren stem"
Alsof de "nuttige, goede" stemmen ons zoveel geluk hebben gebracht of ons na het beloofde land hebben geleid.
Ze zijn de oorzaak van alle ellende.

MistaRazista | 16-03-21 | 01:00 | 4

@quigg | 16-03-21 | 04:25: Maar elke stem is een verloren stem. Tot het kantelpunt er is. MistaRazista heeft helemaal gelijk.

mykdelta | 16-03-21 | 04:44

Als er genoeg stemmen op de juiste partijen vallen kunnen de uitgeslotenen zelf ook eens uitsluiten.

Veepert | 16-03-21 | 09:55

@quigg | 16-03-21 | 04:25: volgens mij kan jij niet tellen, met 100 zetels zit hij dik boven de vereiste 76.....

ikworstelengadouchen | 16-03-21 | 10:10
▼ 1 antwoord verborgen

Als je de peilingen van 2017 vergelijkt met de uitslagen van 2017 verkiezingen, dan zie je dat VVD veel hoger scoorde d66 een beetje, enkele partijen hetzelfde en de rest juist lager..

Hopelijk gaat dat nu niet weer gebeuren, maar zie nu al gebeuren dat de VVD 38 zetels haalt en d66 21 zetels. De horror!

Dutch-Super-Evil | 15-03-21 | 23:50 | 2

CDA zal er wel 16 halen en hoppa, CU erbij en weer 4 jaar lang dezelfde regering.

Dutch-Super-Evil | 15-03-21 | 23:53
-weggejorist-
botbot | 15-03-21 | 23:10 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Het volkse karakter van de Pvv niet willen begrijpen, vooral vanwege de invloed van de islam op woonwijken en het openbare leven. Valt mij op dat de meeste deugers niet op de Pvv stemmen, tenminste, dit beweren ze. Maar goed, in die roomblanke wijken vol met camera’s en hoge hekken kan je met een kanon nog geen allochtoon in de wijk raken... of je moet net de pakketdienst weten te raken. De islamisering en het groeiende salafisme afdoen als populisme of onzin tja... ik hoop van harte dat mo en zijn struikrovers u een bezoekje mogen brengen en naast uw bed staat met een kromzwaard... of bij uw familie.. en dat u dan vervolgens mag aanhoren dat u min of meer niet het slachtoffer in het geheel bent maar Mo, dat een slaapplek, stageplek en etnisch geprofileerd werd... mijn ervaring met menig deugende figuren is wel het gebrek aan ervaring op gebied van allochtonen. Die baseren het succes van de multicul op basis van de Turkse groenteboer bij het volgende dorp. En wordt het persoonlijk dan doen ze net zoals Femke Halsema, dan halen ze hun kroost van die gemengde school en brengen ze deze bij een overwegend roomblanke school, dan lijken het net gewone mensen.

Hollandse_blauwe | 15-03-21 | 22:57

"Stapt Klaver bij een verlies op als partijleider (spoiler: ja)?"
Hij heeft een hypotheek van 900.000 euro volgens bekendeburen.nl

CoffeePatch | 15-03-21 | 22:43 | 1

Daarvoor is wachtgeld. Heeft hij trouwens nog een zolderkamertje voor een asielzoeker?

5611 | 16-03-21 | 10:14

Ik hoor Klaver nu piepen over een paar bomen ivm verbreding A27. En dan komt niemand op 't idee moment de oren te slaan met compleet weggevaagde bossen voor zijn biomassacentrales?

Ruif_Vuller | 15-03-21 | 22:39 | 3

Klavertje is niet het scherpste mes in de lade zullen we maar zeggen.

Koning BongoBongo | 16-03-21 | 07:18

Als Rijkswaterstaat gewoon belooft dat die bomen naar de Groen Links biomassacetrales mogen dan trekken ze hun bezwaar vast in. Goed voor het klimaat!

5611 | 16-03-21 | 10:15

Of waar een miljoen aan nieuw te bouwen woningen moet komen te staan (is ruim twee keer Amsterdam erbij). Of hoeveel CO2-uitstoot de bouw van al die woningen kost. Of hoeveel energie we jaarlijks extra moeten opwekken voor die woningen. Of hoeveel wegen en infrastructuur voor die nieuwe woningen nodig zijn. Geen journalist die de 'groene' partijen daarover even doorvraagt.

Festen | 16-03-21 | 11:12

BIJ1? welnee man

klimaatsloper | 15-03-21 | 22:38

Goed stuk van Sonny. JA21 gaat denk ik nog groter worden dan de peilingen doen zeggen

MPdeH3 | 15-03-21 | 22:38 | 1

Ik hoop het!

nietzomoeilijk | 16-03-21 | 06:40

Nederland is 18 maart een liberaal lachend land klaar voor de great reset, milieu, identiteitspolitiek en massa immigratie

thanseeuwen | 15-03-21 | 22:28 | 4

@hustler01 | 15-03-21 | 22:35:
Het word alvast een mooi karwei om nog om de PVV, FvD, JA21 en de gristelijke partijen heen te werken.

SaabDaap | 15-03-21 | 23:00

@SaabDaap | 15-03-21 | 23:00: het gaat ze wel lukken hoor. De formulieren liggen al klaar bij de koning

Hollandse_blauwe | 15-03-21 | 23:17
▼ 1 antwoord verborgen

Wat blijft er over na de veel water bij de wijn compromissen na de verkiezingen.
De beste mix zou zijn heel NL open gooien.
Pinokkio nooit meer aan het woord.
Referendum terug op de kaart.

tegenalles | 15-03-21 | 22:27

Jammer dat lijst 38 net net van het stembiljet is gevallen. Even schrikken donderdag, als we wakker worden met 1500 zetels voor Poetin maar dat kan met de verbouwing van het Binnenhof meteen opgelost worden.

W_F | 15-03-21 | 22:20

Scherpe analyse van Sonny, PVV heeft aan zeven zetels genoeg, dan zit Martin Bosma er in. Bij elke zetel meer lachen ze op links, want weer een weggegooide rechtse stem. Mijn investeringsadvies is daarom JA21. Realistisch rechts met een man die al twintig jaar nooit opgeeft en nu zelf aan het roer staat, J. Eerdmans!

schoneslapert | 15-03-21 | 22:14 | 4

Uitstekend advies, zij het dat ik hoop dat Annabel Nanninga met voorkeursstemmen in de kamer komt; authentieker en sterker.

nietzomoeilijk | 16-03-21 | 05:33

Slaap lekker. Lezen verleerd.

Knor75 | 16-03-21 | 10:36
▼ 1 antwoord verborgen

Woensdag kijkt u vol ongeloof naar de uitslag en realiseert u zich dat het helemaal geen nut meer heeft om je er nog druk over te maken.

kleybeuker | 15-03-21 | 22:13 | 3

Ik ben bang dat je gelijk krijgt. Als D66 meer zetels krijgt dan ze nu hebben ga ik nooit weer stemmen. En mij ook nooit weer druk maken over de Nederlandse politiek.

A_Urelius | 15-03-21 | 22:15

@A_Urelius | 15-03-21 | 22:15: Ga dan alsjeblieft juist WEL stemmen! Doordat je niet stemt telt de stem van zo'n NX66 veel harder mee. Dus ga alsjeblieft stemmen, doe het je het niet voor jezelf doe het dan om Nederland nog een beetje te behouden voor de volgende generatie.

bananabanana | 15-03-21 | 22:52

Ik geloof de verkiezingsuitslag niet ze zullen wel net als bij de toeslagenaffaire liegen en bedriegen

stipjes | 15-03-21 | 22:12

Die smerige Tjeerd de Groot van (hoop ik) D33 wil alleen maar de grond van stoppende boeren om nog meer dan 100.000 gelukszoekers per jaar een huis geven. Op naar de 20 miljoen NL-ers.

varkensboer | 15-03-21 | 22:10 | 2

De natuur, biodiversiteit of luchtkwaliteit zijn allemaal verzinsels om weidegrond en natuur legitiem te kunnen confisqueren. Doel is expansie van de bevolking van NL en het volzetten van windmolens en zonnepaneelparken. De natuur en milieu? Daar geeft Tjeerd, Kaag en Jetten geen ene moet om.

Hollandse_blauwe | 15-03-21 | 22:32

@Hollandse_blauwe | 15-03-21 | 22:32: Er moeten ook nog landingsbanen bij anders kunnen Robojet en zijn D666-companen niet vaak genoeg met vliegverkansie.

5611 | 16-03-21 | 10:18

Al eens aan de Feestpartij gedacht? Ons alles Johan Vlemmix is enig kandidaat. Echt! :)

Pieterman | 15-03-21 | 22:06

Dank u wel, tegenhouders van de kiesdrempel ...

Pieterman | 15-03-21 | 22:04 | 3

De facto is die er al. Hoe meer mensen stemmen hoe meer stemmen je nodig hebt voor een zetel. Dus als er mensen nu nog roepen dat ze niet gaan stemmen, bedenk dan dat je partijen als BIJ1 aan een zetel helpt. Een hoge opkomst is nadelig voor kleine partijen. En daar ben ik best blij mee, een partij als de SGP wordt er dan ook door geraakt. En DENK of nida. Opbokken met al die reli-fundi partijen!

Harvey2Face | 15-03-21 | 22:16

@Harvey2Face | 15-03-21 | 22:16: opbokken met die atheïstische extremisten als Harvey2Face! Ieders stem mag gehoord worden.

Montgomery | 15-03-21 | 23:12

@Montgomery | 15-03-21 | 23:12: kan jij mij even precies aanwijzen waar ik stel dat ieders stem niet gehoord zou mogen worden?

Harvey2Face | 16-03-21 | 08:22

Ik hoop dat 30 partijen van de kieslijst ieder 5 stemmen krijgen. Dan wordt ons geld uitgeven ook wat lastiger.

A_Urelius | 15-03-21 | 22:03

Onvoorstelbaar dat een uitgesproken racist, antisemiet en coronawappie 5 zetels zou krijgen. Volstrekt onschadelijke zetels, als corona op een onbewoond eiland, omdat ze helemaal niets hebben bereikt of gaan bereiken (Hiddema had al de twijfelachtige eer een van de minst produktieve kamerleden te zijn). Maar dat men erop wil stemmen is tamelijk verontrustend. Ik ga een fles wijn drinken en een potje vrijen met de buurvrouw.

BobDobalina | 15-03-21 | 21:59 | 14

Laat je haar tv en handtas wel staan?

Hollandse_blauwe | 15-03-21 | 22:34

Maak het eens waar dat racisme? Ik heb het al eens eerder gevraagd, men krijgt nooit een helder en duidend antwoord. Je onderbuik wiebeld en je vingers tikken wat ongefundeerde woorden.
Uitgesproken racist en antisemiet? Namen en rugnummers graag, soundbites graag achterlaten op de kleuterschool.
Een Aziaat heeft een hoger IQ dan een westerling, is dat boeiend? Boreaal, is noordelijk tegenwoordig een uiting van racisme? Ik hou van controleerbare feiten, de rest kan de prullenbak in.

donkieshot | 16-03-21 | 01:12

Antisemiet zijn is niet zo erg vraag maar groenlinks

Snoorderlag | 16-03-21 | 12:25
▼ 11 antwoorden verborgen

Waar is al die Volthaat op gebaseerd? Sympathieke nieuwe middenpartij

bamitoren | 15-03-21 | 21:57 | 11

Sympathieke middenpartij...? '66 in het kwadraat meets GroenLinks naievelingen. Wat is daar sympathiek aan? Of vind je de supporters van Volt sympathiek...? Geert Mak, Rob Wijnberg, Peter de Vries, Sander Schimmelpenninck. Het nieuwe deugen. Volt.

nietzomoeilijk | 16-03-21 | 05:38

@nietzomoeilijk | 16-03-21 | 05:38: O, zit Sander erin? Ik had Volt niet zo gevolgd. Maar dan wordt de agenda van Volt wel duidelijk. Nederland cadeau aan Brussel, Alexia cadeau aan Sander.

MAD1950 | 16-03-21 | 08:04
▼ 8 antwoorden verborgen

Als je niet stemt, stem je op Rutte. Als je op Wilders stemt stem je op Rutte . Een stem op Rutte is een stem op Rutte. Een stem op klaver is stemmen op Rutte . Zo kan je wel doorgaan. Denk is de enige partij waar je stem op erdogan een stem op erdogan is.

RickTheDick | 15-03-21 | 21:56 | 1

Een stem op de SGP is een stem op Sylvana Simons!

skoftig | 15-03-21 | 21:57

Wat een doorgesnoven kop heeft dat VOLT standbeeld.
Je zou er bijna Peter R. de Vries in herkennen.

Osdorpertje | 15-03-21 | 21:55 | 2

eh, dat is hem toch ook, of niet?

skoftig | 15-03-21 | 21:57

@skoftig | 15-03-21 | 21:57:
Je zou zo'n beeld maar in je tuin hebben staan. En dan aangesloten op het water zodat ie de hele tijd staat te zeiken.

Osdorpertje | 15-03-21 | 22:46

Make the Netherlands GREET again!

Old_Spice | 15-03-21 | 21:54

SONNY SPEK schrijft in 'we/wij' vorm en schrijft zijn naam in hoofdletters. Daar zijn boeken over geschreven.

Polycynisch | 15-03-21 | 21:51 | 2

Heb je een paar aanraders?

Harvey2Face | 15-03-21 | 22:19

Tis voor mij nooit te bevatten geweest waarom iemand in gods/allahs naam op D66 stemt maar zie in mijn buurt steeds meer types lopen die ik verdenk op die opvulpartij te stemmen. Van die midden/eind dertigers die vanuit de provincie in het in hun ogen te gekke Amsterdam gingen studeren / wonen maar eenmaal gesetteld verhuizen naar een ultrablanke slaapbuurt. Oftewel de huizenprijzen schieten hier omhoog en het volkse verdwijnt.

Droom-Vreesman | 15-03-21 | 21:51 | 2

De collega's op de basisschool waar mijn vrouw werkt vertelden vanochtend in de kantine dat ze vonden dat Mark Rutte het zo goed doet. Ik verbaas mij nergens meer over.

A_Urelius | 15-03-21 | 22:08

Bij mijn vrouw zeggen de collega s op de basisschool dat ook. Ik valwerkelijk van mijn stoel als ik dat hoor. Zoveel naïviteit

vanWinsum | 15-03-21 | 22:15

Hartstikke interessant. Toch ga ik met mijn stem proberen om PVV de een-na-grootste partij van Nederland te laten maken. Ondanks deze demoraliserende afraad-column van Sonny.

JohnLocke | 15-03-21 | 21:47 | 4

Dat is ook mijn idee. En ik zeg het ook tegen iedereen die het horen wil. Als de PVV op voorhand wordt uitgesloten is er geen sprake meer van democratie. Rutte denkt nu te kunnen bepalen wie er gaat regeren en met wie. En tot nu toe lijkt hij zijn zin te krijgen ook! Maar als de PVV toch wordt uitgesloten hoop ik dat ze ontzettend groot worden in de oppositie. Dan wordt de stem van het volk toch niet helemaal genegeerd.

Leduc | 15-03-21 | 22:09

Dit dus, ik stem op Bosma!

Ome_BW | 16-03-21 | 08:06

Precies, er is niks te verliezen.

Veepert | 16-03-21 | 10:07
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
botbot | 15-03-21 | 21:46 | 9
▼ 9 antwoorden verborgen

Heel veel gevangenen gaan op FvD stemmen, die willen ook allemaal hun vrijheid terug.

Mr_Natural | 15-03-21 | 21:43 | 3

Gevangen in hun hoofden.

van Oeffelen | 15-03-21 | 21:54

Ik DENK eerder op Bij1.

Acidstain | 16-03-21 | 08:57

Bizar de peilingen... onder leiding van Jetten zat de partij op een zeteltje of 8? En nu? Zijn burgers zo makkelijk te manipuleren? Zijn ze dat klimaatpopulisme van D66 nog niet kotsbeu? 1/2 van de veestapel dat niks met klimaat of natuur van doen heeft maar enkel bouwgrond voor nieuwkomers en 7000 voetbalvelden groot aan zonnepaneel parken en 3000 windmolens? De open grenzen en het huisvesten van vrijwel alle asielzoekers, geen geld voor veiligheid zoals politie en defensie en uiteraard nog meer Brusselse invloed... en als klap op de vuurpijl het faciliteren van quotums , positieve discriminatie en positief racisme.

Hollandse_blauwe | 15-03-21 | 21:43 | 3

Als die peilingen kloppen is Nederland compleet idioot geworden.

Goofje | 15-03-21 | 21:44

Op de manipulatievraag is het antwoord “ja”. AlKaq deed dat vanavond ook weer richting het studentenvolk. Zo doorzichtig allemaal

Grifverkeerd | 15-03-21 | 21:55

Daar waar Kaag mensen aantrekt die t met bijna alle punten van D66 oneens zijn, daar stoot Wilders mensen af die het met nagenoeg alle standpunten van PVV eens zijn. Grote kans dat D66 nog groter wordt dan PVV. Zonde dat CDA het zo slecht doet, we stevenen af op een extreem links kabinet, een Eurofielen orgie van ongekende omvang en peperduur. Geen stem op PVV of FVD die daar iets aan gaat veranderen...... Zorgelijk.

Ruif_Vuller | 15-03-21 | 21:40 | 4

Forget it, de VVD heeft Geert hard nodig na 17 maart vandaar Rutte's gebedel bij Geert in de debatten om een excuus e.d. om zodoende voor z'n achterban het pad te effenen.

Droom-Vreesman | 15-03-21 | 21:44

@ikworstelengadouchen | 15-03-21 | 21:42: wasct maar zo grappig. Maar dank u. Hoewel t grof was, moest ik wel lachen om die Martin. Misschien wel juist omdat t zo grof was. Men kan niet veel hebben tegenwoordig, zou het mooi vinden als ie Rutte en Kaag net zo zou aanpakken op armoede / voedselbanken etc

Ruif_Vuller | 15-03-21 | 22:09

Uw laatste zin is bijzonder vreemd.
Dus als iedereen PVV stemt.. stel 148 zetels, dan nog krijgen wij een extreem links eurofiel kabinet?

geen koning | 15-03-21 | 22:45
▼ 1 antwoord verborgen

Kan BIJ1 niet verboden worden wegens extreem racisme ofzo....

Hellsmurfje | 15-03-21 | 21:40 | 3

Kom op, we kunnen best 1 van die 150 zetels missen.

W_F | 15-03-21 | 22:00

@W_F | 15-03-21 | 22:00: Ik kan ze inmiddels alle 150 missen.
Deelstaat van de moffen, wingewest van de EU.

geen koning | 15-03-21 | 22:41

En weer geen enkele vermelding in peiling, topic of onderstaande reaguursels waar het Nida betreft. Het structureel afkalven van de islamitische steun voor linkse partijen is al jaren zichtbaar, DENK is nu ook een zetel kwijt. En niemand die zich af vraagt waar dat electoraat heen gaat omdat Nida haar campagne "binnenshuis" voert, in moskeeën, verenigingen , social-media, etcetera.
Ik voorzie de onthutste journalistiek nu al als blijkt dat ze met een zetel of vier de kamer binnen hakbarren. Voorts de zetel van Kauthar, en wie weet hoeveel andere rovers die in haar kielzog overstappen, al zeker bij de lokale partijen. (Nu al gaande).

Nida (lees MoslimBroederschap) is naar mijn idee zwaar onderschat.
Daar gaan we de komende jaren veel koppijn van krijgen.

Abject | 15-03-21 | 21:36 | 7

Goed punt. Ik verwacht ze met 2 zetels, later drie doordat die MB juffrouw van GL gaat overlopen. En ook Azarkan sluit ik niet uit. Denk is toch vooral een Turks vehikel. Het zou wel goed zijn. Nida, Denk, Bij1.... dan krijgt t ook een gezicht voor al die niet Randstedelingen.

Ruif_Vuller | 15-03-21 | 22:18

Dat is toch democratie?
Zit al mijn hele leven opgezadeld met het CDA op 1,2, of 3.
Daar kunnen dan nog wel 6 moslim zetels bij?

geen koning | 15-03-21 | 22:39

@geen koning | 15-03-21 | 22:39:
Kulargument. Nederland is van origine een christelijk land, al sinds de stammen hier zich bekeerden omdat christendom hun voordelen bad. Nederland is geen moslimland, en islam is een objectief slechtere cultuur dan de Nederlandse.

Nutbag Deluxe | 16-03-21 | 07:57
▼ 4 antwoorden verborgen

Zinloos gedoe allemaal. Nederlanders stemmen op poppetjes en op het figuurtje waar de MSM het meeste mee heeft. Dat is rechts van het midden en pro EU vooral heel erg pro EU.
Ik volg verkiezingen nu al een jaar of 40 en het is kaas of ham of ham of kaas. Totale leegte.
En al weer een eurofiel partijtje erbij van studentjes met een bachelor of master in vage studies.
Volt .. kijk ons een progressief zijn.
Niet meer te hachelen al die onzin.

Zapata10 | 15-03-21 | 21:36 | 1

"Volt .. kijk ons een progressief zijn. " ... kennelijk op weg geholpen door Lubach.

Zwizalletju | 15-03-21 | 21:45

Als Kaag maar valt. Diep. Hard. Dat wijf gaat ons zoveel geld kosten, daar moeten uw kleinkinderen hun hele leven voor kromliggen. Financieel en voor de islam.

Normpje | 15-03-21 | 21:35 | 4

Komt helemaal goed met D66. De oppositie kan dat leiderschap goed gebruiken.

W_F | 15-03-21 | 22:07

De komende honderd jaar gaat al kromliggen voor dit Rutte COVID jaartje.
Daar gaat Kaag echt niet overheen.

geen koning | 15-03-21 | 22:35
▼ 1 antwoord verborgen

Ik zou het fantastisch vinden als er 150 partijen in de TK zouden zijn. Lijkt mij de hoogst haalbare vorm van democratie.

hotnot | 15-03-21 | 21:35 | 3

En 2 partijen in de eerste kamer.

van Oeffelen | 15-03-21 | 21:56

Mij ook. Prima!

geen koning | 15-03-21 | 22:31

@van Oeffelen | 15-03-21 | 21:56: Eerste kamer geven we kado aan Willem 4.
En weet je wat.. we betalen ook nog eens alle verbouwingen voor hem en zijn keg.

geen koning | 15-03-21 | 22:33

D66 zijn (letterlijk) lijkenpikkers. Gaan hard weglopen wanneer de zorg beter beloond moet worden. Nu bedenken ze dat artsen indien gewenst door patient, patient om het leven moet brengen. Gedwongen moordenaars maken dus. Wat een ballen partij. Robo jetten wil het vliegen duurder maken, want hij kan het makkelijk betalen. Eu knuffelen. Democratie/inspraak om zeep helpen. Massa import ten koste van milieu...

U begrijpt het al; d66 krijgt mijn stem niet.

BenDeLier | 15-03-21 | 21:33 | 5

U en velen met u, D66 heeft niks met landsbelang maar enkel hun eigen elitaire kringen en werkgelegenheid. Tuigh is het.

Hollandse_blauwe | 15-03-21 | 22:25

En vergeet het pikken in foetuslijkjes niet.

Montgomery | 15-03-21 | 23:15
▼ 2 antwoorden verborgen

Alle partijen houden hun kiezer een worst voor die ze nooit zullen verorberen, misschien mogen ze een klein hapje nemen of er even aan ruiken. Op naar nog 4 jaar water bij de wijn waar verkiezingsbeloften niets waard zijn.

Brabeaulander | 15-03-21 | 21:32

Het probleem is dat vele partijen te veel willen en bovendien zaken die niet met elkaar stroken. GroenLinks wil de hele Sahara strook importeren en een groener milieu. En dan ook nog inzetten op alternatieve energiebronnen die elders gebouwd en afgebroken moeten worden met nog steeds schandalig veel koolwaterstoffen en kernenergie niet willen bespreken of luisteren naar wat de mensen zelf willen. Dat wordt hem dus niet.
D66 wil vooral zaken die goed zijn voor een bepaalde groep mensen, bedacht door diezelfde mensen en verkopen het als goed voor iedereen. Dat weten zij immers het beste. Meer overheid is het met codeïne versterkte medicijn voor alle problemen. Meer, meer, meer.
Bij de VVD zijn ze iets minder stiekem en elitair maar veel scheelt het niet. Dat maakt een nieuwe termijn met de VVD in deze tijden riskant. Het is namelijk crisis en ze overdenken te weinig. Ze kunnen het zich veroorloven omdat een groot deel van de kiezers bang en onzeker is. Met de VVD win je geen oorlog.
PvdA komt met een slap programma en dipt teveel in de 'woke' gekte waar de middenklasse geen boodschap aan heeft. Wie is die idioot daar op het partijbureau die de resultaten van het onderzoek heeft geaccepteerd dat dit leeft onder de mensen? Dat worden weer 4 jaren oppositie. Gezellig samen met PVV en FvD en tal kleine partijen. Dat wordt leuk met Simons in de kamer en Volt die mogelijk tegen D66 moet ingaan terwijl ze het eigenlijk eens zijn over die lekkere hoestdrank. CDA zal wel weer mee willen doen want ze zijn veels te stil en mogelijk is er partij die zo gek is om de nieuwe PvdA te worden na de volgende verkiezingen want de afstraffing volgt wel weer. CU? Toch GroenLinks?

Deflatiemonster | 15-03-21 | 21:30 | 4

@geen koning | 15-03-21 | 22:30: Dat betwijfel ik (helaas). Maar als dat zo is, plakken ze er net zo makkelijk Volt aan vast; van niets in de regering, maar ik denk dat het niet nodig zal zijn.

nietzomoeilijk | 16-03-21 | 05:40
▼ 1 antwoord verborgen

Ten eerste: er is niks mis met versplintering, geen kiesdrempel graag. Ik ben eigenlijk tegen politieke partijen. Laat kandidaten zich elk individueel maar de kamer in laten stemmen. Daarna mogen ze een 'oppositiecoalitie' vormen, werk onderling verdelen en samen optrekken. Maar liefst zonder fractiediscipline.

Ten tweede: een stem op Wilders al bij voorbaat als verloren beschrijven is gewoon kwaadaardig. Alle partijen die niet in de coalitie betrokken gaan worden zouden dan 'verloren' kunnen worden genoemd. Hoe meer stemmen PVV in de tweede kamer heeft, hoe meer ze te zeggen hebben. En hoe meer mensen ze daar hebben, hoe meer je ervan uit kunt gaan dat de controle van de regering door PVV intensiever wordt.

En dan nog: soms stem je op iets en dan heb je gestemd wat je te stemmen had. Dat is niet 'verloren'. Je hebt dan gedaan wat je nodig vond. Dat 'verloren' noemen is hetzelfde als het leven van ome Jan die die pijp uit is 'verloren' noemen want ja, hij is uiteindelijk toch dood gegaan. Zo werkt het niet.

Knufter | 15-03-21 | 21:27 | 5

Juist! Met het stellen dat een stem op de PVV een verloren stem zou zijn lijkt dit op het aanzetten om op een andere partij te stemmen?
Ik vraag me trouwens af of partijen elkaar wel mogen uitsluiten. Als we het hebben over democratie dan horen de partijen met de meeste kiezers toch vertegenwoordigd te worden in de regering? Laat ze maar een oplossing zoeken om wèl samen te werken. Soms vergeten de dames en heren politici dat zij daar voor (en namens) ons zitten, en niet andersom.

Zupschufter | 15-03-21 | 22:03

Precies! Er is nog een hele goede reden om wel op de PVV te stemmen. De tweede kamer telt 150 leden, die eigenlijk niks kunnen. Die mensen moeten na hun kamer lidmaatschap ook nog een baantje. Bijvoorbeeld als Burgemeester, Commissaris van de koning, directeur bij een subsidie slurpende NGO of omroepvereniging of iets dergelijks. Zo iemand krijgt dan een baan, waarvan het beter zou zijn als iemand, die wel iets kan, het gaat doen. Alleen een PVV'er zal nooit burgemeester of iets dergelijks worden. Dus een stem op de PVV is een kleinere kans op een nieuwe Jan Fransen, Paul Depla of een nieuwe Paulien Krikke. Van minder van dat soort mensen wordt het land een stuk beter!

EenGoedBegin | 15-03-21 | 22:06

Helemaal mee eens.
150 partijen, prima.

geen koning | 15-03-21 | 22:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Pooltje? Ik zeg het wordt de huidige coalitie waarbij CU wordt ingeruild voor GL. vvd, CDA, '66, GL dus. GL heeft aangegeven niet zonder andere linkse partij in een kabinet te gaan; de hint van Klaver vandaag is duidelijk, '66 past wat hem betreft prima in dat profiel en zowel '66 als vvd regeren liever met GL dan met PvdA. Hup Annabel, zeg er wat van! Mijn stem heb je.

nietzomoeilijk | 15-03-21 | 21:26 | 9

@Goofje | 15-03-21 | 21:52: De corona-ontkenner past inderdaad niet in mijn plaatje (de realisten van JA21 des te meer) maar dat heeft met mijn opsomming niets te maken. FvD haalt maximaal 6 zetels. Belangrijker: ze zijn net als de PVV onderwerp van een idiote uitsluting vooraf door potentiele regeringspartijen. PVV en FvD halen samen geen 75 zetels en dus zal geen van beide regeren. Dat heeft niets, maar dan ook helemaal niets met mijn voorkeur te maken.

nietzomoeilijk | 16-03-21 | 05:44

@BenDeLier | 15-03-21 | 21:35: Een deel van de GL kiezer stapt over naar '66 en samen helpen zij vvd en CDA aan een krappe meerderheid. Als de nood aan de man komt, doet men een beroep op Volt (waar een ander deel van GL naar overstapt).

nietzomoeilijk | 16-03-21 | 05:47

@geen koning | 15-03-21 | 22:27: Heb je de peilingen gezien? Unaniem vvd (helaas) als grootste. '66 in de lift (ongelofelijk, maar waar). PVV en FvD zijn categorisch uitgesloten door andere partijen. Kortom, er is weinig keuze. Met pijn in het hart, als iets duidelijk is, is het dat het volgende kabinet Rutte aanstaande is. Het maakt de man en zijn partij geen zak uit met wie zij regeren en zij zullen hoe dan ook een coalitie in elkaar knutselen.

nietzomoeilijk | 16-03-21 | 05:50
▼ 6 antwoorden verborgen

Als de veestapel krimpt, worden de biefstukken dan ook kleiner?

Mr_Natural | 15-03-21 | 21:26 | 2

Nee, want dan is er per koe meer gras beschikbaar en worden de biefstukken juist dikker (of zo). En hoe meer moslims in Nederland, hoe meer varkenshaas er voor ons overblijft.

Sinterbikske | 15-03-21 | 21:44

Ja, want erg duur

Ruif_Vuller | 15-03-21 | 21:52

Er bestaat niet zoiets als ‘een verloren stem’ wanneer je op een partij stemt die zeker in de Kamer komt. Meerdere partijen zullen nooit regeren, zeker niet alleen de pvv, maar die vertegenwoordigen wel denkbeelden, ideologieën of sentimenten in de samenleving.

Hetze Haatstra | 15-03-21 | 21:22 | 8

Het buitenspel zetten van een grote partij is niet iets van deze tijd. In 1977 won de PvdA 10 zetels en werd de grootste maar de onderhandelingen met Van Agt mislukten wat voor hem de weg vrijmaakte om met de vvd een coalitie te vormen.
De situatie nu met de pvv is in zoverre anders dat die partij stelselmatig wordt uitgesloten en dat zal zo blijven zo lang Rutte de vvd leidt. Dat mag en kan doorgaan zo lang de vvd principeloos genoeg is om met vrijwel iedereen te kunnen regeren.

Hetze Haatstra | 15-03-21 | 22:06

@Erikjan79 | 15-03-21 | 21:49: nee, zo heet dat niet.
Evengoed beste trol.. democratie hebben we inmiddels al 22 jaar geen last meer van.

geen koning | 15-03-21 | 22:20

@geen koning | 15-03-21 | 22:20:
Kneusje Erikjan vindt zelfs dat de PVV genegeerd moet worden als ze 80 zetels halen..

The_Challenger | 16-03-21 | 07:45
▼ 5 antwoorden verborgen

Als je dan ook voor open grenzen bent en het onvoorwaardelijk opvangen en moeten huisvesten van asielzoekers je als deuger je ook je vrouw en dochter beschikbaar moet stellen voor al die testosteronbommen, want onschuldige slachtoffers willen we namelijk niet meer. En uiteraard een bordje in de voortuin, zodat mo en zijn vriendjes weten waar ze ongestraft een huis leeg kunnen halen, met de sleutel onder de deurmat. Want kennelijk accepteren we dit dus wel, bijkomende schade van een deugend idealisme? www.destentor.nl/zwolle/awet-29-uit-e... Het zal je dochter ontvouw maar zijn, en dan een deuger bij de NPO die vervolgens begint over het slachtoffer, en die daarmee niet die autochtone vrouw bedoeld maar die getraumatiseerde asielzoeker....

Hollandse_blauwe | 15-03-21 | 21:22 | 3

Zo betrokken zijn ze nou met de kiezer, ze hebben geen flauw idee wat er op straat afspeelt. Waarom zou de pvv toch zo groot zijn... Die zetels van de pvv zijn makkelijk af te pakken maar deugen is belangrijker.

ceriel82 | 15-03-21 | 21:28

@ceriel82 | 15-03-21 | 21:28: The rape of the Sabine woman is een kunstwerk dat mij erg fascineerde toen ik in Italië liep. Het deed me denken aan de hordes mannen die net zoals in die tijd hier naartoe werden gehaald met volle beloftes. Na een paar jaar willen die mannen ook eens wat te neuken hebben... Geschiedenis herhaalt zich. Romulus keek hoe zijn maagden verkracht werden en zag dat het goed was.

Suncatcher | 15-03-21 | 21:29

@Suncatcher | 15-03-21 | 21:29: Ik mag het eigenlijk niet eens denken; maar dat zegt meer over die Romulus dan over de horde?

geen koning | 15-03-21 | 22:16

Goed stuk. Valt me op dat van wat ik zie DWARS tot in de top intersectioneel geradicaliseerd is. Hoe gaat GL over 10 jaar nog meedoen als dit de poel is waar ze uit moeten vissen?

De Eierbal | 15-03-21 | 21:21

Nu blijkt dat D66 deze verkiezingen heeft gekocht, zou Rutte/VVD het over moeten laten aan Kaag met links.... het zal ze leren.
Ik neem graag dit verlies.

Soms legt totale destructie de basis voor een goede toekomst.

Bolhoed | 15-03-21 | 21:20 | 3

Enige dat Rutte zal doen is er een extra belasting over heffen.

Hollandse_blauwe | 15-03-21 | 21:26

Tja, u beschrijft hét probleem van een fatsoenlijk alternatief op rechts. Vele malen geprobeerd, van boer koekoek, een vechtende LPF, bizarre lavendeltaferelen bij de FvD, iedere poging om de VVD te evenaren faalt keihard.

Optelsommetje | 15-03-21 | 21:27

Dus u heeft de totale destructie 11 jaar mogen aanschouwen om met uw tegel te komen.
Moet zowaar een beetje gniffelen.

geen koning | 15-03-21 | 22:13

Worden de tellingen van de stemmem steekproefsgewijs extra gecontroleerd? Na die toeslagenaffaire is het vertrouwen weg als het over dit soort zaken gaat

stipjes | 15-03-21 | 21:19 | 1

Je kunt zelf gaan kijken bij een stemlokaal als je het niet vertrouwt hoor. Dat zullen wel meer mensen gaan doen.

sioux_ | 15-03-21 | 23:31

Wat is dit voor een tekst. Soort stemadvies..? D'66 kan alleen door fraude boven de 15 zetels uitkomen.

cwi_client | 15-03-21 | 21:19 | 1

Zo is het.

Goofje | 15-03-21 | 21:29

Ik vraag mij wel af waarom Wilders geen water bij de wijn kan doen en zich wat respectvoller kan en wil uiten (ja, hij wordt bedreigd). Verliest hij dan kiezers? Wil hij niet regeren?

Patje | 15-03-21 | 21:18 | 12

@Patje | 15-03-21 | 21:57:

Wilders draait zijn woorden niet terug..

Mark heeft het heft in handen..

Dat weet hij vast wel... Misschien doet hij het er om...

neonreclame | 15-03-21 | 22:03

@Patje | 15-03-21 | 21:57: Stemrecht afpakken van dubbel paspoort mensen is een bijzonder goed plan van Wilders.
Zijn eerste die ik kans zie maken.
Maar briljant is het.

geen koning | 15-03-21 | 22:11

@geen koning | 15-03-21 | 22:11: als dubbelpaspoortige stem ik PVV, al is het mijn laatste stem.

Ceristimo | 16-03-21 | 08:21
▼ 9 antwoorden verborgen

Klaver doet het helaas goed bij de jongste stemgerechtigden, zo begrijp ik van mijn dochter. GL is erg populair bij haar klasgenoten (zelf heeft ze er gelukkig niets mee).

MickeyGouda | 15-03-21 | 21:17 | 6

Kun je je voorstellen dat Klaver premier is in oorlogstijd... Je moet er toch niet aan denken, zo'n halfvolwassen kind.

Knufter | 15-03-21 | 21:37

Oh gefeliciteerd. Lijkt me zo verdrietig om je kinderen te zien verdwijnen in zo n linkse groene hel met onbegrijpelijke terminologie.

vanWinsum | 15-03-21 | 21:41

Klaver is als ik even zijn ‘beweging’ vergeet verreweg de leukste lijsttrekker.
En dan ben ik dus een heteroseksuele witte man van 43.
Ja... als het op tintelingen aankomt...
Evengoed.. die windmolens in de tuin van zijn achterban gaat die partij halveren.
Zo dat gaat.

geen koning | 15-03-21 | 22:07
▼ 3 antwoorden verborgen

Als ik mij niet vergis blijft A. N, aan in 020..

Dus mocht de partij een zetel krijgen, gaat Joost de kar dan trekken..??

neonreclame | 15-03-21 | 21:17 | 5

A.N. blijft vooral in de eerste kamer. Dat is onverenigbaar met lidmaatschap van de tweede kamer. Stapt ze op in de eerste kamer, moet er een kandidaat van de forumlijst komen en dat lijkt me een dingetje.

Glasgow Argus | 15-03-21 | 21:29

@Glasgow Argus | 15-03-21 | 21:29:

Mits ze dan dan weer vriendjes zijn...

neonreclame | 15-03-21 | 21:41

Ja je reageert al een goede nummer twee en je zegt dan : een dame. Begin dat gedoe met altijd vrouwen opstellen omdat het een vrouw is een beetje verdacht en woke en virtual signaling te vinden in de trant van kijk mij eens vet modern zijn . Op den duur gaat het gewoon om de presentatie , de furie en de inhoud van een persoon zoals A.N. Of Martin Bosma zum beispiel. Na jarenlang als laffe metro-man trouw de eerste vrouw op de lijst gestemd te hebben heeft dat zo n slijtage opgelopen dat ik overweeg om stel ik ga voor JA21 toch voor Eerdmans te gaan of AN omdat ik haar ken.

vanWinsum | 15-03-21 | 22:11
▼ 2 antwoorden verborgen

Zie net op tv de oproep van Rutte om vooral toch te gaan stemmen en zo gebruik te maken van je democratisch recht.
Ironischer kan niet ... uit zijn mond de woorden democratisch recht

Ron van Zon3948 | 15-03-21 | 21:16 | 4

Vooral als je bij voorbaat de PVV al uitsluit. Maar Sonny Spek (?) is ook al van mening dat een stem op de PVV een verloren stem is. Dat noemen ze dan " democratie".

MoonBeebe | 15-03-21 | 21:26

Loog hij niet?

Henkie | 15-03-21 | 21:31
▼ 1 antwoord verborgen

Lap tekst van wie? Moeilijk leesbaar. Te vol en nikszeggend sorry.

entredeuxbieres | 15-03-21 | 21:15 | 3

Kom, kom, als u dit stuk al moeilijk leesbaar vindt, is GS misschien te hoog gegrepen voor u.

gestoptmetroken | 15-03-21 | 21:31

Niks zeggend. Dat ben ik wel met je eens. Nou nou, let op die kleintjes. Dat kan wel eens...

Als je niks te melden hebt, doe dan ook niet.

Rest In Privacy | 15-03-21 | 21:41

Bizar deze peiling en met name voor dat gespuis van D66. Kennelijk vinden de adepten van D66 het bruinhemd weer helemaal in de mode, wagenwijd de grenzen open en volgas bommen in de oven....

Hollandse_blauwe | 15-03-21 | 21:14

En volgens De Telegraaf "rukt" D,66 op in de peilingen.

oranger | 15-03-21 | 21:13

Het is een eenvoudig verhaal. Meer zetels voor Thierry is minder zetels voor Geert. Dus de VVD wordt op z’n sloffen weer de winnaar en Geert wordt ingehaald door Kaag.
Rutte had wat betreft Wilders helemaal gelijk, nooit verantwoordelijkheid nemen, zelfs niet naar Newwwwssssuuuurrr durven...

Optelsommetje | 15-03-21 | 21:13 | 3

Dat laatste was een kardinale fout van Wilders.

kapoerewiet | 15-03-21 | 21:26

@kapoerewiet | 15-03-21 | 21:26: Nee. Bij nieuwsuur had Geert niet zo veel te winnen. De nieuwsuur kijkers zijn niet in groten getale potentiële PVV Stemmers. Hij had meer te winnen bij het debat met Rutte, en daarom was het ook slim dat hij zich daar volledig op gericht heeft.

Sinterbikske | 15-03-21 | 21:36

@Sinterbikske | 15-03-21 | 21:36: Rutte zette hem vast met de opmerking over weglopen. Wilders had daar geen geloofwaardige counter op. Hij had simpelweg moeten zeggen dat hij niet de luxe heeft om weg te lopen, ni al meer dan 15 jaar met persoonsbeveiliging. Dat hij niet de luxe heeft om met de fiets naar zijn werk te gaan. Maar dat punt maakte hij niet en dat kost hem veel.

Glasgow Argus | 15-03-21 | 21:44

Ja, prima mening verder ofzo van Sonny.
Maar wat is de nieuwswaarde van dit topic?

Rohin | 15-03-21 | 21:13 | 2

Is dit een nieuwssite?

beldewouten | 15-03-21 | 21:18

Getver, dat vreselijk enge partijtje van Kaag staat al op 19 in de peiling.

zutzooi | 15-03-21 | 21:13

Teletekst van de staatsomroep is druk doende om D66 te promoten. Lang leve de zogenaamde onafhankelijke NOS

Eddy67 | 15-03-21 | 21:12

Tot vandaag pamfletten van FVD en D66 in de bus ..!!

neonreclame | 15-03-21 | 21:12 | 2

Zowel FvD als CDA negeren mijn nee-stickers.

sioux_ | 15-03-21 | 23:25

6 zetels of meer als minimum en anders geen plek in de 2de kamer.
Weg met al die kruimels

Ron van Zon3948 | 15-03-21 | 21:11 | 3

Want?
Minder mensen zich vertegenwoordigd voelen is goed ?

Shoarmamasutra | 15-03-21 | 21:21

150 onafhankelijke partijtjes lijkt meer op het volk in de kamer vertegenwoordigen dan de huidige zooi

Henkie | 15-03-21 | 21:39

Zwam, zwam.
Beter 150 partijen met 1 stem dan vier partijen waar iedereen mee moet stemmen met het baasje.

geen koning | 15-03-21 | 21:45

PVV wordt nummer 3 van Nederland. D66 gaat de nummer 2 worden van NL. Wilders mag de komende 4 jaar weer aan de zijlijn uithuilen.

mocroGS | 15-03-21 | 21:09 | 4

Ik wil ook twee paspoorten. Kan ik in een ander land ook tegen islam stemmen.

BenDeLier | 15-03-21 | 21:39

HAha.
PVV op een, vvd op twee, cda op drie, forum op vier, D66 op vijf.

geen koning | 15-03-21 | 21:51
▼ 1 antwoord verborgen

Het wordt woensdag te koud voor de Bij1-stemmers. Dat wordt geen zetel. Te veel moeite.

BrutusBosch | 15-03-21 | 21:09 | 1

PVV dan ook vrijwel niks.

geen koning | 15-03-21 | 21:42

De tweedehands huizen beginnen al te zakken in waarde in deze ongekende economische crisis die eraan zit te komen. Vele ontslagenen. Hand op de knip is het devies, niks consumeren tot ze ervan leren

stipjes | 15-03-21 | 21:08 | 5

@staat het bier koud? | 15-03-21 | 21:21: verstandige keus. Een eigen huis is een illusie. Zeer grote kans dat je straks meer dan vijftig procent kwijtraakt. Bovendien is een huis nooit helemaal van jou - bij overlijden komt de belastingdienst en mogen je kinderen een nieuwe hypotheek afsluiten om jouw huis van 80.000 gulden, dat nu door de enorme toevlucht in de huizenmarkt, ineens 800.000 waard is. Iets met erf belasting enzo. Jouw huis is nooit afbetaald.

Suncatcher | 15-03-21 | 21:25

@Suncatcher | 15-03-21 | 21:25: Vlak voor je dood verkopen. Goudstaven aan je kinderen geven. Of uranium, zilver, een Picasso, Bitcoin, 20 hectare in noord Frankrijk, aandelen Ahold,
Wees creatief!
En nee, laat je krot niet na!

geen koning | 15-03-21 | 21:49

@Suncatcher | 15-03-21 | 21:25: raar voorbeeld. Als de ouders overleden zijn verkoop je toch het huis? De opbrengst (minus een eventuele hypotheek die dan afgelost wordt) wordt vererft en de belasting daar over is echt geen 110%. Dus er blijft altijd wat over. Alleen als het kind geen eigen huis met (voldoende) overwaarde heeft en in het te erven huis wil gaan wonen, kan dat probleem zich voordoen en zou je een hypotheek kunnen nemen om de erfbelasting te betalen.

JayJay | 15-03-21 | 22:06
▼ 2 antwoorden verborgen

FVD wordt de 3e partij van Nederland, PVV eerste.

fapkoning40 | 15-03-21 | 21:07 | 7

@Ruif_Vuller | 15-03-21 | 21:31:
Kijken naar vorm boven inhoud; dat zegt meer over de kiezer dan over de politieke partijen.

Rest In Privacy | 15-03-21 | 21:46

@Ruif_Vuller | 15-03-21 | 21:31: Wilders heeft niet helemaal online, dant bv aan dhr Oudkerk, die stak jaren geleden al over kut Marokkaantje. SP had begin jaren 80 ook niet zo n hoge dunk over allerhande immigratie toestanden

Henkie | 15-03-21 | 21:48

Je verhaal lijkt wel een aftiteling van Lubach .. volstrekt onbegrijpelijk

Langedweil | 16-03-21 | 04:34
▼ 4 antwoorden verborgen

Al die splinterpartijen is tekenend voor deze tijd. Een Links iemand zou het zien als een feest voor de democratie. Een rechts iemand ziet het als het verval van eenheid dat steeds sneller gaat.

Suncatcher | 15-03-21 | 21:07

De VVD spint er garen bij. Al die splinterpartijtjes zorgen ervoor dat de concurrenten niet te groot worden. Al denk ik dat de PVV 2 zetels meer gaat krijgen dan de VVD.

A_Urelius | 15-03-21 | 21:06 | 1

Het sprookje heet dan ook Rutte en de 20 dwergen. Uiteindelijk wint de boze heks

Zapata10 | 15-03-21 | 21:26

Enerzijds ben ik het eens met dat een stem op de PVV een verloren stem is, en een soort van stem op links. Echter als de PVV zó groot wordt, dat het een enkel zeteltje kleiner wordt dan de VVD, dan wordt het voor Rutte ook enorm moeilijk.

Leptob | 15-03-21 | 21:05 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Nou Sonny Spek. Het is onleesbaar en daardoor niet te harden. Sorry.

entredeuxbieres | 15-03-21 | 21:05 | 3

Helemaal mee eens!

MoonBeebe | 15-03-21 | 21:22

Vreselijk slecht.

wilderst | 15-03-21 | 21:51

Na drie keer lezen:

Suboptimaal.

Wijze uit het Oosten | 15-03-21 | 22:02

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl