Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

KLOOSRIED. Hoofdredacteur van de Volkskrant wil geen hoofdredacteur van de Volkskrant zijn

Verlos deze man uit zijn lijden

Het gaat niet zo lekker met Pieter Klok, de hoofdredacteur van de Volkskrant. Hij vindt het namelijk helemaal niet leuk om hoofdredacteur van de Volkskrant te zijn. Dat is de enige conclusie die wij kunnen trekken na het lezen van zijn absurde artikel over de ophef rondom een paar tweetjes van hysteriecollectief Containment.nu. Pieter Klok wordt namelijk liever gezien als een burger met maatschappelijk opvattingen, dan als hoofdredacteur met journalistieke opvattingen. Tijd om te verhuizen, Pieter! En tijd voor een kloosried, natuurlijk. Na de breek.

PK: Ontdaan van hun context leken mijn uitspraken over het RIVM ineens iets anders te betekenen

GS: Jeetje, wat een egocentrische kop waar het wellustig wentelen in slachtofferschap vanaf spat. Nu maar hopen dat de rest van het stuk niet zo klagerig en flauw is (grapje, natuurlijk is het dat wel).

PK: Een van de grote nadelen van de onlinewereld is dat uitspraken en artikelen van hun context worden ontdaan en opnieuw worden verspreid, waardoor woorden ineens een andere betekenis krijgen.

GS: Hahaha. Die dekselse onlinewereld toch. Ja dat gebeurt echt nooit in de wereld van, bijvoorbeeld, de gedrukte pers. En de smoes 'mijn uitspraken zijn uit hun context getrokken' staat op 1 in de Top 10 Cliché Crisis Communicatie Adviezen. Je weet wel, adviezen waar journalisten doorheen zouden moeten prikken.

PK: Het overkwam me deze week toen het collectief containmentnu.nl een oud radio-interview – of althans fragmenten daaruit – opnieuw onder de aandacht bracht om aan te tonen dat de Volkskrant kritiekloos achter het RIVM aanloopt.

GS: Hee. Dat radio-interview kennen we. Dat was nogal debiel inderdaad. Vandaar dat wij er op 19 maart al aandacht hebben besteed in het topic Volkskrant: 'Geen kritische berichten over corona'. Je zei in een uitzending van Spraakmakers op Radio 1 letterlijk het volgende: "Ik denk dat het verstandig is om als land één lijn te trekken en die lijn te steunen." Een vrij absurde uitspraak voor de hoofdredacteur van een krant die geacht wordt het nieuws kritisch te volgen. 

PK: ‘Hoofdredacteur van de pravda’ was een van de vriendelijker kwalificaties die ik voor de voeten kreeg geworpen. Lezers stuurden bezorgde mails met de vraag of ik soms was vergeten dat de belangrijkste taak van de journalistiek het controleren van de macht is. 

GS: Dat lijken ons hele verstandige lezers, die gelijk hebben.

PK: De meeste van deze lezers waren sowieso al van mening dat de krant te weinig ruimte bood aan RIVM-critici als Maurice de Hond, Willem Engel en – aan de andere kant van het spectrum – Bert Slagter, en zagen hun mening in het interview bevestigd. 

GS: Ah, meteen de kritische lezers wegzetten als Malieveldbestormers met een aluhoedje. Classy, Klok.

PK: ‘Je moet niet van iedereen verwachten dat ze zelf een oordeel hierover kunnen vellen’, had ik gezegd en: ‘Laten we ons op andere dingen richten dan discussiëren.’ 

GS: En dus: ""Ik denk dat het verstandig is om als land één lijn te trekken en die lijn te steunen." 

PK: Twee uitspraken die volstrekt in tegenspraak lijken met wat we bij de Volkskrant doen. 

GS: Niet 'lijken'. Maar 'zijn'.

PK: Het interview dateerde van 19 maart. De lockdown was net van kracht, de zenuwen in de samenleving waren zeer gespannen en op televisie pleitte viroloog Ab Osterhaus voor een nog strengere lockdown, naar Belgisch of Frans voorbeeld. Ik vond het merkwaardig dat hij dat zomaar onweersproken kon doen. 

GS: Ja, dat vonden wij op 19 maart ook. Toch gingen wij toen niet meteen roepen dat het hele land één lijn moest trekken. We zijn namelijk niet achterlijk. 

PK: Als de gemoederen in de samenleving zo hoog oplopen, zou je als medium moeten proberen experts met elkaar in gesprek te brengen, vond ik, om te voorkomen dat een welles-nietesspel ontstaat waarvan de kijker of lezer niets wijzer wordt. De gemiddelde kijker kan niet beoordelen hoe hij de meningen van alle experts moet wegen – ik niet, althans. 

GS: Nee, maar wat wel kan is uitspraken en acties van het kabinet en het RIVM checken door degelijk journalistiek onderzoek.

PK: Bij de krant proberen we daarom continu alle zienswijzen op het virus onder de loep te nemen, zin en onzin van elkaar te onderscheiden, om vervolgens op te schrijven wat de consensus is op basis van de op dat moment beschikbare kennis.

GS: Ja, dat zeggen we. 

PK: Ook vond ik dat wetenschappers in tijden van crisis moeten proberen om samen dichter bij de waarheid te komen door met elkaar in gesprek te gaan, in plaats van elkaar publiekelijk de maat te nemen. 

GS: Wat. Een. Onzin. Ten eerste is het valse tegenstelling, alsof wetenschappers alleen maar óf samen met elkaar in gesprek kunnen, óf elkaar bekvechtend aan een Op1-tafel met oneliners bestoken. En ten tweede: alsof je niet ook dichter bij de waarheid kunt komen door elkaar publiekelijk de maat te nemen. Als dat echt zo is, dan kan de Volkskrant de Opiniepagina's wel opdoeken (op zich geen slecht idee, red.). 

PK: Dat was overigens een maatschappelijke opvatting, geen journalistieke opvatting, al had ik me moeten realiseren dat dat wel zo zou kunnen worden uitgelegd.

GS: HUH. WAT? 

(Hier even een enter om deze uitspraak te laten bezinken)

Geen journalistieke opvatting? Je wordt als journalist, sterker nog: als hoofdredacteur van een journalistieke organisatie, uitgenodigd in een journalistiek programma en geeft je mening over de journalistiek over corona en dat is dan géén journalistieke opvatting?

HOE DAN?

PK: Het nadeel van radio is dat je in de hitte van het gesprek niet altijd direct de juiste woorden kiest. 

GS: Ja dat kun je wel stellen ja. 

PK: Het nadeel van internet is dat deze woorden vervolgens wel eindeloos worden teruggeluisterd, waardoor er te veel gewicht aan wordt gegeven.

GS: Eh, nee. Het is juist nogal handig dat je de complete uitzending van Spraakmakers op 19 maart nog eens terug kunt luisteren, zodat je begrijpt wat voor een malle kletstkoek de hoofdredacteur van de Volkskrant daar heeft gedebiteerd. En je je afvraagt of er destijds niemand van de Volkskrant aan Pieter Klok heeft gevraagd of hij enig idee had waar de Klepel hing.

PK: We wisten ook toen al dat het RIVM per definitie veel fouten maakte, omdat er eenvoudigweg te weinig over het virus bekend was om te weten wat het goede was, maar het leek mij niet verstandig om het oordeel van het RIVM dan maar direct bij het vuil te zetten en de bevolking te laten oordelen wat het verstandigst was om te doen. We hadden op dat moment als samenleving geen andere keuze dan het RIVM te vertrouwen, vond ik, en ervan uit te gaan dat het instituut zijn uiterste best deed het virus te doorgronden en de adviezen dus voorlopig te respecteren. 

GS: Maar natuurlijk. Alsof er geen middenweg is tussen het RIVM blind vertrouwen en de uitspraken en adviezen bij het grof vuil zetten. We hadden op dat moment als samenleving ook de keuze om de adviezen van het RIVM zeer serieus te nemen, maar ook zelf kritisch te blijven nadenken. 

PK: Wederom geen journalistieke opvatting, maar een opvatting als burger.

GS: Wederom: HUH WAT?

(Hier even een enter om deze uitspraak te laten bezinken)

Je wordt als journalist, sterker nog: als hoofdredacteur van een journalistieke organisatie, uitgenodigd in een journalistiek programma en geeft je mening over de journalistiek over corona en dat is dan géén journalistieke opvatting?

Wederom: HOE DAN?

Maar even serieus. Als je daar als burger zit om je maatschappelijke opvatting te geven, vind je het dan niet een beetje raar dat de presentator van dienst niet zegt 'En hier is burger Pieter Klok, die zijn maatschappelijke opvatting gaat geven', maar in plaats daarvan: 'Pieter Klok, hoofdredacteur van Volkskrant'?

Het is heel simpel, Pieter Klok. Als je niet wilt dat je uitspraken worden gezien als journalistieke opvattingen van de hoofdredacteur van de Volkskrant, dan moet je opstappen als hoofdredacteur van de Volkskrant.

(Zul je trouwens net zien dat je overal wordt aangekondigd als oud-hoofdredacteur van de Volkskrant, maar goed.) 

PK: Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat wij als krant het RIVM niet kritisch moeten volgen. Dat hebben we ook gedaan met voorpaginakoppen als ‘Doen we wel genoeg?’, ‘Geen lockdown, maar testen’, ‘Is het te vroeg om de maatregelen te versoepelen?’, met stukken van onze correspondenten uit China, Italië en Zuid-Korea die kritisch waren over de Nederlandse aanpak, maar ook met interviews met denkers als Marli Huijer en medisch ethicus Erwin Kompanje. 

GS: Ja, dat vonden wij op 19 maart ook al zo opvallend. Dat een hoofdredacteur van een krant zulke aperte nonsens kan uitkramen op de landelijke radio en er blijkbaar niemand op zijn eigen redactie hem uitlegt waarom hij beter zijn mond had kunnen houden. 

PK: We vragen ons elke dag af of het door het RIVM ingefluisterde beleid wel het juiste is en dat zullen we ook de komende tijd blijven doen.

GS: Dat lijkt ons nogal wiedes. Wij vragen ons alleen nog steeds af waarom de hoofdredacteur van de Volkskrant op 19 maart uitspraken deed die daar diametraal tegenover staan. We zouden graag lezen waarom hij als hoofdredacteur (en als burger) deze journalistieke (en maatschappelijke) opvatting huldigt. Dat hadden we graag gelezen, bijvoorbeeld in een stuk van de hoofdredacteur van de Volkskrant over deze kwestie. Maar het stuk is al bijna voorbij en we zijn nog geen redelijke verklaring tegengekomen. 

PK: ‘Nu begrijpt hij ook eens hoe politici zich voelen’, zei de vrouw van een collega. ‘Die lopen voortdurend het risico dat hun woorden uit de context worden getrokken en verkeerd worden begrepen. Dat is precies de reden dat ze zich tegenwoordig laten omringen door een leger aan woordvoerders.’

GS: Je bent hoofredacteur van de Volkskrant, niet van de Donald Duck.

PK: Ik hoop het voorlopig nog zonder te kunnen.

GS: Denk het niet maat. 

Reaguursels

Inloggen

"... het leek mij niet verstandig om het oordeel van het RIVM dan maar direct bij het vuil te zetten en de bevolking te laten oordelen wat het verstandigst was om te doen..."
Die man is lid van D66. Kan niet missen!

MAD1950 | 23-06-20 | 11:17

Journalistiek is tegenwoordig propaganda en wetenschap is een mening.
Als je die 2 samenvoegt dan krijg je de MSM

luto333 | 23-06-20 | 10:44

Journalistiek wordt enorm overschat. Uiteindelijk is het een HBO opleidinkje verzorgd door getrainde marxisten. Zelfstandig denken en naar waarheid zoeken past niet in dat wereldbeel. En dat is dus precies wat je ziet. Voor de onderwerpen waar ik verstand van heb kloppen de artikelen van geen kant. Op zijn minst zijn ze eenzijdig belicht. Heb allang geleden bedacht dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat voor de onderwerpen waar ik geen verstand van heb de journalistieke weergave plots wel hout zou snijden. Deze man is een waardig opvolger van huisgenoot P.

Rest In Privacy | 23-06-20 | 08:28 | 2

Het zijn tegenwoordig vooral jonge kwetsbare jongetjes en meisjes die “journalist” spelen

Rallywally | 23-06-20 | 09:39

Gaat Klok zichzelf laten vervangen door een Marokkaanse Joodse gehandicapte lesbienne? Om de redactie wat minder wit te maken, meer kleurlingen in top posities enzo?

DolfWeerwolf | 23-06-20 | 06:16 | 1

Neen, want de prijs voor deugen komt komt per definitie altijd voor de rekening van een ander, nooit voor de deugers zelf.

_Roy_ | 23-06-20 | 06:42

Hoop dat hij naar VI heeft gekeken en Johan Derksen als voorbeeld neemt

Abu Bachouca | 22-06-20 | 23:11

Het zou mij ook niet lekker zitten om als journalist de politiek gekleurde, moralistisch-activistische lul uit te hangen.
Ik begrijp dat bij sommigen die 'act' zit als een oude jas.

SIogra | 22-06-20 | 22:48

' Wederom geen journalistieke opvatting, maar een opvatting als burger'
-
Eindelijk zegt hij het : de hoofdredacteur van de Volkskrant is een kennelijk overheidsdienaar, met een officiële ambtelijke rang en bijbehorende taakomschrijving..
-
Soldaten, brandweermensen, politiemensen spreken soms van 'burgers'. Overheidsdienaren. Als hoofdredacteur van de Volkskrant ben je per definitie 'burger' (ook al ben je overheidsroeptoeter)

bisbisbis | 22-06-20 | 22:13

Klok is eng: hij vindt ook dat de Volkskrant moet "verbinden", schreef hij kort na zijn anatreden. Dat RIVM-verhaal van hem was ook "binnen de context" gelul en onjournalistiek. En dan dat zeiken over het verschil tussen privemening en journalistieke mening. Weg met die man.

Karpov | 22-06-20 | 22:07

Dit stukje richt zich op de Volkskrant, maar ik kan jullie vertellen dat van de handvol goede kritische stukken over coronabeleid 90% in de VK stond; de rest was verdeeld over alle andere Nederlandse titels van het Belgische staatsmediabureau.

dihydrogenmonoxide | 22-06-20 | 21:36 | 1

Kustaw Bessems schreef een paar weken geleden een heel verstandig stuk voor de Vk. Dat was het enige goede journalistieke artikel dat ik me van de Vk over Covid-19 kan herinneren.

Karpov | 22-06-20 | 22:09

Dit is gekkenwerk!
Wat gebeurt er?
Zet het uit!
Zet je helm op!

aflaatverkoper | 22-06-20 | 21:30

tiepgeiten nooit laten mekkeren, daar komt geblaat van

Quatzimodo | 22-06-20 | 21:23

Done and dusted - inspector J. Frost

Carlos_I | 22-06-20 | 21:20

Zwaar hè om hoofdredacteur te zijn. Maar je altijd een keuze eikel.

Pummetje | 22-06-20 | 20:59

VI buigt. Met “diverse” gasten... voor “de dialoog”. Flikker op met je “dialoog” en je “diverse gasten”.
Ik heb nu al weer zin om het af te zetten. De tuin moet ook gesproeid.

Stormageddon | 22-06-20 | 20:38

Kan Hans Klok Pieter wegtoveren?

Ruimedenker | 22-06-20 | 20:29

“Je bent hoofredacteur van de Volkskrant, niet van de Donald Duck.”
Veel verschilt dat tegenwoordig niet meer.

Stormageddon | 22-06-20 | 20:26 | 1

In de DD staat nog wel eens leuke scherpe satire.

EefjeWentelteefje | 22-06-20 | 20:27

Ach kerel houd alstublieft je mond. Je laten lenen als spreekbuis van de zittende macht is een echte journalist onwaardig. Deugjournalistiek, de journalist als volksleraar, dat is de taakopvatting van deze Pieter Klok.

therealbraindump | 22-06-20 | 20:23
-weggejorist-
dik van alster2409 | 22-06-20 | 20:21 | 1

Van misdienaar van de Roomse kerk tot koorknaap van de linkse kathedraal. Het is geen opgaande lijn.

Jan Passant mk2 | 22-06-20 | 20:18 | 2

Een echte representant van de linkse, gelijkgeschakelde pers.

5611 | 22-06-20 | 20:48

@5611 | 22-06-20 | 20:48: Op een gegeven moment kom je er toch achter dat die weg doodloopt.

luto333 | 23-06-20 | 10:47

Oh. Goed voorbeeld voor de snowflake generatie.

Is dit nog nieuws? | 22-06-20 | 20:18

Ik vind Hans Klok veel beter

willem n | 22-06-20 | 20:17

Als hij weggaat is dat een mooie gelegenheid om een hoofdredacteur"van kleur" aan te stellen. Het Nederlands hoofdredacteurenteam is nogal eenzijdig van kleur.

Zorc | 22-06-20 | 20:17

Argument van Klok: bij het RIVM werken heel veel mensen die dag en nacht werken, dus laten we daar dan achter gaan staan. Mijn god, waar hebben ze deze malloot vandaan gehaald?

AltijdDeWaarheid | 22-06-20 | 20:17 | 1

Bovendien, geloof daar maar niks van.

overhetrandje | 22-06-20 | 20:20

In het algemeen een goed verhaal van GS. Echter om deze moest ik hartelijk lachen:
PK: De meeste van deze lezers waren sowieso al van mening dat de krant te weinig ruimte bood aan RIVM-critici als Maurice de Hond, Willem Engel en – aan de andere kant van het spectrum – Bert Slagter, en zagen hun mening in het interview bevestigd.

GS: Ah, meteen de kritische lezers wegzetten als Malieveldbestormers met een alhoedje. Classy, Klok.

Want daar heeft GS zelf ook een handje van, om mensen weg te zetten als aluhoedjes zonder dat enige journalistiek te ontdekken valt.

OudeNederlander | 22-06-20 | 20:16 | 4

Right !

Icar | 22-06-20 | 20:26

hmmmm, ik bedoel in reactie op :
"Want daar heeft GS zelf ook een handje van, om mensen weg te zetten als aluhoedjes zonder dat enige journalistiek te ontdekken valt."

Icar | 22-06-20 | 20:29

Geenstijl adverteert met "tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend", de volkskrant met "nieuws, achtergronden en columns".
GS is in dit geval toch echt eerlijker in het aanbieden van hun waren.

Dezenaamhier | 22-06-20 | 20:30
▼ 1 antwoord verborgen

In de jaren 60-70 had de Volkskrant nog wat meelopers onder de rivieren die de misbruikende paters en zustertjes moe waren, nu zijn de kerken leeg en sterft het kranten-boomhout, bij mij gaat er over 3 dagen ook weer 109 euro af voor het kwartaal en ik vraag me werkelijk af waarom ik dat wc-papier nog in de bus wil, iedere dag 5 pijpende ondermaatse columns, ipv mooi regio-nieuws/verhalen. De krant is dood.

grindbak | 22-06-20 | 20:15 | 4

je kan er vlieg papier van maken. Bruin, plakkerig en uiteindelijk uitermate goor.

Samarkand225 | 22-06-20 | 20:32

www.volkskrant.nl/abonnementen/opzegg.... Geen dank!

En koop dan gelijk een kroontje hier. Draag je bij aan wel vrije pers en bespaar je per jaar nog steeds dik € 400. En je redt een boom!

5611 | 22-06-20 | 20:50
▼ 1 antwoord verborgen

Deze man heeft nu al voor de tweede keer op zijn zachts gezegd nogal twijfelachtige uitspraken...

Burgerking | 22-06-20 | 20:15

De journalisten van Elsevier, TPO, GS, Arnold Karskens en Joost Niemöller uitgezonderd. De overige 99,99% zijn allemaal vooringenomen gladde hypocriete dienaren van de linkse kerk. Iemand vergeten?

Tiscali-2 | 22-06-20 | 20:15 | 2

Martin Sommer. Hoe lang nog?

Henk Zult | 22-06-20 | 20:17

Rob Hoogland

Gajus | 22-06-20 | 20:34

Iets om over te schrijven.Deze club begon de rellen in Den Haag: youtu.be/Aj3TUwvBx2I

Traag | 22-06-20 | 20:13 | 1

Dit op NPO, RTL, Talpa, waar dan ook.

dathoujetoch | 22-06-20 | 20:23

Als een (verwacht) objectief verslaggever een opiniestuurder wil zijn moet hij niet gek staan te kijken als mensen verbaasd zijn over de geleverde prestaties en hem daar op aanspreken.
Dan is uitvluchten zoeken "maar dat was mijn persoonlijk mening en niet die van redacteur, dat moeten mensen maar begrijpen" wel erg laag. Gelukkig mogen we parafraseren als het gaat om meneer jankbal, ik bedoel meneer Klok (met gebrek aan klepel).

Dezenaamhier | 22-06-20 | 20:12

Kloxit!

Mogwai | 22-06-20 | 20:10

" Bij de krant proberen we daarom continu alle zienswijzen op het virus onder de loep te nemen, zin en onzin van elkaar te onderscheiden, om vervolgens op te schrijven wat de consensus is op basis van de op dat moment beschikbare kennis." Flapdrol. Half april was duidelijk door het wetenschappelijk onderzoek van Ioannidis in welk bereik het steftecijfer lag. Maar geen krant die dit wilde publiceren. Hufter, meer kan ik niet zeggen. Ik lees iemand die bang en probeert te voorkomen kaal geschoren te worden.

azijnseikerT | 22-06-20 | 20:09 | 2

Wauw, dank - klopt als een zwerende vinger.
Overigens deden ALLE media aan het dagelijks opstoken van het 'gevaar'.
Van enig kritische berichtgeving was nergens sprake. Je vraagt je af waarom.
(of eigenlijk, niet)

EefjeWentelteefje | 22-06-20 | 20:18

Klok blijft wel in stijl. In dat radioprogramma kraamde hij al onzin uit en doet het in dat artikel nog eens dunnetjes over. Wat een prutser. Kan iemand die man tegen zichzelf in bescherming nemen? Ow wacht. Nee, die hele redactie zit nml vol met dat soort types en hij is nota bene de head honcho. Man man man.

Basil Fawlty | 22-06-20 | 20:08 | 3

Ook hij ziet de afgrond naderen door de corona-crisis. Van dat kudtkrantje van hem blijft waarschijnlijk weinig meer over, net als veel andere nutteloze zooi.

Ommezwaai | 22-06-20 | 20:12

@Ommezwaai | 22-06-20 | 20:12:
Zou me niet verbazen. Het is een overblijfsel van de verzuiling uit de vorige eeuw en de gemiddelde abonnee zal, denk ik, niet de jongste meer zijn dus dat sterft vanzelf wel uit/af.

Basil Fawlty | 22-06-20 | 20:17

Zijn hele redenering in deze cover-up zou hij eens toe moeten passen op de rel rond Derksen. Over uit verband trekken en zo gesproken.

5611 | 22-06-20 | 22:20

Toch heeft een spin-doctor hem ingefluisterd;

"Goed idee, plaatsen!"

Zou Pieter zo ook naar Johan gaan kijken?
Johan for hoofdredacteur van Nederland.

NumbNuts | 22-06-20 | 20:07

Zo incompetent dat de urine er vanzelf onderuit loopt. Allemaggies.

zevensprong | 22-06-20 | 20:07

Klok is de klepel al wat langer kwijt.

william7055 | 22-06-20 | 20:05

. Lezers (van de Volkskant waarschijnlijk) stuurden bezorgde mails met de vraag of ik soms was vergeten dat de belangrijkste taak van de journalistiek het controleren van de macht is.
Dit precies is de vloek van de journalistiek. Want alle kranten zijn gelijkgeschakeld en dus wordt de macht niet gecontroleerd, maar juist verdedigd. Dus ook het RIVM.
Laten ze zich een bij het nieuws houden en ophouden ons belerend toe te spreken.
Maar dat laat deze redacteur niet toe want: PK: ‘Je moet niet van iedereen verwachten dat ze zelf een oordeel hierover kunnen vellen’, had ik gezegd en: ‘Laten we ons op andere dingen richten dan discussiëren.’
Wat een enge man en ook wat een enge krant. We kunnen de naam beter omdopen tot Völkischer Beobachter. Dat Volk zit er al in en de gedachten ook.

eh.dinges | 22-06-20 | 20:04 | 1

Misschien Dat Klok nog eens wat oude DDR-agitproppers in kan huren om hem te vertellen hoe je dat aanpakt.

5611 | 22-06-20 | 22:21

Pieter Klok nam het op voor de NOS journalist die De Domme Vraag stelde aan Rutte. Ik heb zelden zo'n pijnlijk stuk gelezen. Het lukt niet in 1 keer, zo erg.

Hij is zo ontzettend de weg kwijt.

Sitting_targets | 22-06-20 | 20:03

De Volkskrant is onderdeel van DPG en daarmee is hun journalistiek 'onafhankelijkheid' voor zover ze die al hadden compleet ten grave gedragen.

Nehemia | 22-06-20 | 20:01

Wat een droeftoeter deze hoofdredacteur... kan ie niet beter hoofdredacteur bij de Viva of Cosmo worden ofzoiets... ?

Odin | 22-06-20 | 19:58 | 1

Ik vrees dat zelfs de Donald Duck of de Okki te hoog gegrepen is voor dit karteldwaallicht.

5611 | 22-06-20 | 22:23

Als je als hoofdredacteur van een landelijk dagblad niet kunt begrijpen dat wetenschap pas wetenschappelijk wordt als wetenschappers niet eerst stellingen poneren die tegenstrijdig lijken of blijken om vervolgens te trachten overtuigend wetenschappelijk bewijs te leveren, dan ben je als dusdanig geen knip voor de neus waard (en als weldenkend burger ook niet).

Jan-Joris-Jaap-Joop | 22-06-20 | 19:57

Niks aan de hand toch. Die past prima bij de rest van de redactie, de lezers van die kutkrant, en bij de D66 overlords die voorschrijven wat de MSM aan deugdiaree tussen de vliegvakanties moet plaaten

Sgt. Pepper Spray | 22-06-20 | 19:57

Maar Pieter Klok is, in tegenstelling tot zijn collega´s, wel zeer kritisch over toekomstig premier Kaag. Toch?

spanarchist | 22-06-20 | 19:56 | 1

Todat hij bij Haar op het matje moet komen.

dathoujetoch | 22-06-20 | 20:25

Mooi om te zien dan De Volkskrant na vele jaren dwalen weer terugkeert in Den Moederkerk.
Zo'n biecht schijnt erg op te luchten, heb ik wel eens gehoord.

Kapitein Sjaak Mus | 22-06-20 | 19:56

Nagenoeg alle journalisten hebben een agenda. Altijd al gehad. Journalistieke principes worden alleen toegepast om deze agenda te realiseren. En ja, soms, heel soms levert dat goede journalistiek op.

Probleem van nu is dat de agenda's van tal van media enorm op elkaar lijken. Dat heeft Links goed voor elkaar gekregen.

balustrade | 22-06-20 | 19:56 | 1

Links is een geoliede machine die op alle fronten samenwerkt met een satanisch enthousiasme.

Nehemia | 22-06-20 | 20:08

Wel fijn dat je er zelf niks voor hoeft te doen om eindelijk van al die malle krantjes verlost te worden... doen ze zelf al, met hun 'opinie-artikelen'.

Vrijwel alles in 'de kranten' is opinie. Net als het voorgaande, dat je wel gelezen hebt en waar je verder dus niks aan hebt, duh.

Ichneumonidae | 22-06-20 | 19:56

Maar acht hij zichzelf nou wel of niet toerekeningsvatbaar?

obominotie | 22-06-20 | 19:55

Hahaha wat een jankbal.

"GS: Je bent hoofredacteur van de Volkskrant, niet van de Donald Duck."
Nogmaals hahaha.

EefjeWentelteefje | 22-06-20 | 19:55 | 6

@Basil Fawlty | 22-06-20 | 20:33:
Insgelijks! * virtuele knuffel *

EefjeWentelteefje | 22-06-20 | 20:37
▼ 3 antwoorden verborgen

Tien jaar geleden was het nog een jonge hond. Al snel werd hij gegrepen door het bonus-virus (E 30.000) en het vette salaris (zoek maar op). En nu ineens tot inkeer komen? Beetje ongeloofwaardig, of moet hij ergens burgemeester worden (gebeurt wel vaker met journalistjes). Vroeger was de Volkskrant nog een nette krant, toen werd de krant kritisch en nu is het het partijblad van d666gl geworden. Zonder kritiek.

dathoujetoch | 22-06-20 | 19:55 | 2

Alle kranten hebben het probleem dat ‘nieuws’ niet belangrijk meer is (kan je overal gratis krijgen.)
Dus kiezen ze meer en meer voor opinie/ content.
Met als grootste probleem dat goeie opinie tijd nodig heeft? Dus niet dezelfde dag een mening maar pas een maand/ of 10 jaar later.
Alle kranten zijn zich belachelijk aan het positioneren in deze ratrace ( waarbij zeer gekleurde ondoordachte opinie ineens nieuws is.)
Zelf vind ik de rust van Trouw wel prettig. Verder lees ik geschiedenis boeken.. als de lucht is geklaard, de waan van de dag verdwenen.
En alhier omdat ze tenminste het lef hebben om niet in de pas te lopen.

geen koning | 22-06-20 | 20:33

@geen koning | 22-06-20 | 20:33: Trouw? Als er 1 krant die helemaal van de klimaatkerk is, dan is het Trouw wel. Op zich wel weer logisch, van de ene set dogma's naar de andere.

5611 | 22-06-20 | 22:26

Die krant niet lezen is ook een optie.

pajans | 22-06-20 | 19:54

Ik bekijk dat artikel net op de site van de VK en zie dit er nog onder staan:

Nog even dit…

... Het is een gekke tijd waarin we leven. Een periode waarin het heel belangrijk is dat u kunt vertrouwen op wat u leest. Maar hoe weet u wat waar is en wat niet? Wij geloven dat iedereen eerlijk en betrouwbaar nieuws zou moeten krijgen. Want hoe onzeker de toekomst ook is, wij zorgen voor duidelijke en onafhankelijke berichtgeving. Nieuws waar u van op aan kan. Dagelijks gaan er voor u honderden journalisten op pad. Zij onderzoeken, graven dieper en checken alles voordat ze erover schrijven. Zodat u altijd verzekerd bent dat wat u leest ook echt klopt.

De Volkskrant leest u al vanaf 1,75 per week.

Dat is 91 euro per jaar... dan lees ik liever GS voor 33 euro...
Nog betrouwbaarder ook.

T. Rammel(l)an(d)t | 22-06-20 | 19:54 | 3

Dat soort bagger heeft iedere krant nu op z'n site staan.

EefjeWentelteefje | 22-06-20 | 19:56

33 euro?

geen koning | 22-06-20 | 20:24

Opperhoofd Klok van de Azijnbode, miemelend & ruggengraatloos vol op de Calimero toer. Tja, karma kan best een kreng zijn.

Grijskijkert | 22-06-20 | 19:52

En die arme man heeft het al zo moeilijk met de dagelijkse opzeggingen bij de volkskrant.

komtdatschot | 22-06-20 | 19:52

Pieter "KLOK"?
Zijn achternaam niets waard.
7.48 dus de 7 zit in de KLOK.
Op kloosrieds, en heel gek op Madonna dit keer.
/*KLOK!*

chicago river | 22-06-20 | 19:50

Van Huisgenoot P. hoorde je dit toch nooit.
Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw, zullen we maar zeggen.

Kapitein Sjaak Mus | 22-06-20 | 19:50

Iedereen lult maar wat. Ik ook, daar niet van, maar sinds wanneer wordt werkelijk alles zo serieus genomen?

SterF... | 22-06-20 | 19:49 | 1

U beschouwd de volkskrant als pure satire? Nice angle.

overhetrandje | 22-06-20 | 19:50

Is Pieter Klok een man van vlees en bloed of is die uit een stripboek gelopen....... zoveel morele verhevenheid in 1 persoon zie je alleen maar in stripverhalen..... toch?

Fatwabuster | 22-06-20 | 19:49

Ik zie het probleem niet.
Hij legt verantwoording af. Dat zouden meer media moeten doen.

De echte Stolwijker | 22-06-20 | 19:49

Welkom in de wereld van je verantwoordelijkheid nemen

DeutschlandUberAlles | 22-06-20 | 19:47

Zich aan het indekken voor de enquete. Niet alleen ministers ter verantwoording roepen, ook de (deug)media, die hebben stemming gemaakt. Die hebben, vaak in opdracht of via afspraak, de berichtgeving gemanipuleerd.

dathoujetoch | 22-06-20 | 19:47

Misschien moet ie zijn handige neefje Hans even vragen om al deze ellende, radiostreaming en alle follow up weg te toveren van die vermaledijde nare wereld van het papierloze, die zit zich toch stierlijk te vervelen tegenwoordig.

overhetrandje | 22-06-20 | 19:46
-weggejorist-
komtdatschot | 22-06-20 | 19:46 | 3

Fijn te lezen wat de MSM bezielt: klakkeloos de staatspropaganda roeptoeteren, zonder enige vorm van kritiek. "Voor het goede doel" want zelf kunnen mensen kennelijk niet nadenken.

Analia von Solmsch | 22-06-20 | 19:45

Meneer heeft meer met marketing dan met journalistiek, maar daar hebben wel meer redacties en hoofdredacteuren tegenwoordig last van (gisteren het Kaag offensief).

GroetenVanUrk | 22-06-20 | 19:44

Tja tja tja ik moet dit even laten zinken, zoveel onzin opeens kan mijn maag niet verwerken. VOLKSKRANT, wie is dan bij hun het volk, Antiva??
Ik denk alleen LUL met bril, dat is het enigste wat ik er van kan maken.

jan huppeldepup | 22-06-20 | 19:43

Zou hem inruilen voor akwazige als nieuwe hoofdredacteur van de volkskrant.
Ook zo,n woodrkutsenaar.

komtdatschot | 22-06-20 | 19:42

Die Klok klinkt al die hoogleraar Brouwer
"Je kan het oneens zijn met regels en deze regels zijn ook nog eens ondemocratisch tot stand gekomen, maar je moet wel respect hebben voor de rechtsstaat”, aldus Brouwer.
www.telegraaf.nl/nieuws/1073080279/ho...

RickRD | 22-06-20 | 19:42 | 3

En ik maar steeds denken dat ie over de demo op de Dam had...

Realism Is All | 22-06-20 | 19:50

Zoals een rechtgeaarde dogma denker betaamt. Regels zijn regels en ordnung muss sein.
Een ondemocratische regel in een democratisch land waar voor onbepaalde tijd de democratische controlemiddelen (WOB/referendum) zijn uitgeschakeld, dus u heeft maar de regenteske oplegging zonder commentaar te volgen.
Oh, u bent tegen die regel, gelukkig stelt die regel dat het verboden is er tegen te zijn, jammer...

Dezenaamhier | 22-06-20 | 20:09

Toch heeft die "Befehl ist Befehl" mentaliteit ook nadelen, schijnt.

libertat | 23-06-20 | 06:50

Het is dus vooral NIET zijn eigen schuld dat het zo mis is gelopen in dat interview. Dat we dat maar even duidelijk hebben.

Victor_GS | 22-06-20 | 19:39 | 1

Dat klopt, want hij KAN ook helemaal niks. Dat weet iedereen en dus kun je de facto ook weinig fout doen. Andere mensen laten jou dat doen.

overhetrandje | 22-06-20 | 19:49

Tja, als je niet professioneel genoeg bent objectief een krant te leiden, kun je beter stoppen.
Iedereen heeft recht op een mening, echter die kun je als journo of redacteur niet in je eigen krant zetten.
Dat is namelijk vooringenomenheid en damagnie hè.
Neutraal verslag doen.
Te moeilijk? Dan kun je altijd een kroontje kopen en reaguren op GS.

Ruimedenker | 22-06-20 | 19:39 | 2

Hoef je geen kroontje voor te kopen.

geen koning | 22-06-20 | 20:20

@geen koning | 22-06-20 | 20:20:
Dat zeg ik ook niet ;-))

Ruimedenker | 22-06-20 | 20:30

ontdaan van mijn baarmoeder besefte ik dat ik een man was.

Meesteres Belgie | 22-06-20 | 19:36 | 1

People who ejaculate.

Knufter | 22-06-20 | 20:01

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com