Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Donald Tusk, de Pool die niet mocht praten

Nu zwaait hij af, en gaat het mondje van bla bla bla. Maar ja, over voldongen feiten.

Natuurlijk, het is vooral allemaal de schuld van Orbán en de Poolse PiS-partij, met hun "onacceptabele" (zijn woorden) uitspraken over migratie. Maar nu "Opperbureaucraat" (wederom zijn woorden) Donald Tusk afzwaait als EU-voorzitter, komt er ook toch ook die kritiek op Mutti, die onvermijdelijk zou moeten heten maar toch altijd zwijgend tussen servet en tafellaken van het Europese bestuur bleef liggen, enerzijds gedomineerd door populistisch-puberale schreeuwers en anderzijds hardnekkig door de zelfverklaarde wijze volwassenen verzwegen om de Europese dinertafels niet ongezelliger te maken. "Grensbewaking", "islamprobleem" en "onze cultuur" zijn immers onfrisse termen, die rieken naar nationalisme, en als iets naar nationalisme riekt, kun je er donder op zeggen dat de treinen weer oostwaarts gaan rijden. En dus modderde men maar door, en zegt Donald Tusk nu dat zijn ceremoniële eretiteltje hem op de tanden bijtend in de coulissen van het politieke podium liet staan. U mag zelf kiezen of u dat wilt geloven, maar Tusk vindt het zelf in ieder geval "onbeschaamd, hoe politici liegen".

Het is niet waar, maar het is ook niet verzonnen

Maar ja. Noem ons een betere plek?

Kritiek is goed. Zonder kritiek geen schuring, zonder schuring geen polarisatie, zonder polarisatie geen vooruitgang.

Social

Reaguursels

Inloggen

Een baantjesjager met typisch linkse retoriek: het klinkt allemaal erg rechtvaardig en urgent maar de centjes moeten uiteindelijk worden opgehoest door hardwerkende mensen die gewoon hun plicht doen

Troumoetblijcken | 07-12-19 | 16:51

Wij hebben vroeger nog kleding verzameld en opgestuurd naar Tuskjes. Ze willen nu graag wat terugdoen door ons van alles toe te sturen... lief

Rest In Privacy | 07-12-19 | 15:22

Tusk boert weer het sprookje op van de 'barmhartige Merkel die haar hart liet spreken'. Een kijkje in hoe ze in Duitsland met criticasters omgaan, laat niets heel van die waan. Barmhartigheid die er niet is voor slachtoffers van de migrantengolf, zo weigerden linkse Duitse parlementariërs een minuut hun bek te houden uit respect voor een verkracht en vermoord slachtoffer. Ook is die barmhartigheid in geen velden of wegen te bekennen als het gaat om Christenen of Yezidi's. Het is islam wat de klok slaat en alles dat zich hiertegen verzet, moet kaltgestellt worden. Merkel en haar barmhartigheid, laat me niet lachen.

Datsun_Cherry | 07-12-19 | 13:52 | 1

Heb je een bron of linkje, over die politici die geen minuut stilte wilden?

Dandruff | 07-12-19 | 14:40

In Polen noemen ze hem dan ook De Rat.

Piet Karbiet | 07-12-19 | 13:20

Wanneer het beleid was Europa niet meer te hard laten groeien, maar wel groeien in schone economie en alleen met een relatieve invoer met mensen die iets gaan betekenen voor de toekomst, prima. Maar dat geleuter van Tusk over de terechte kritiek van opkomend rechts slaat nergens op. Jaknikkers zijn er al in Noord-Korea of in Rusland.

Jan, Leiden | 07-12-19 | 12:52

Tsja,uit zijn perspectief bekeken heeft hij gelijk. In Polen en meerdere Oost-Europese landen is het inderdaad de laatste jaren crescendo gegaan,mede door de EU. Maar vanuit de West-Europese landen gezien ligt de waarheid iets anders. Daar zorgt de EU vooral voor afkalving van de zorgstaat,groeiende armoede en Europese bemoeizucht. .
Maar ik ben een positief mens. Dus ervan uitgaande dat de anti europese trend bij verkiezingen in Nederland, Duitsland,Belgie en Frankrijk doorzet en de voorspelde chaos bij Brexit uitblijft zijn we over maximaal 15 jaar van deze miljardenverspillende poppenkast verlost.

Waldpyk78 | 07-12-19 | 12:09

Tijd dat hij vertrekt. Hij moet in eigen land nog veel afmaken, dat hij heeft laten liggen. Mooiprater maar weinig tot een goed einde brengen. Maar zijn geld heeft hij binnen, in tegenstelling tot veel van zijn landgenoten.

hansem | 07-12-19 | 11:27

"... als iets naar nationalisme riekt, kun je er donder op zeggen dat de treinen weer oostwaarts gaan rijden ..."

Leugens!

Communisten, dat zijn de "linkse mensen van nu", waren erger.

Mao Zedong (bijna 80 miljoen doden) en Stalin (20+ miljoen doden). Dat zijn meer doden dan Hitler. En, de wereld heeft nog communistische landen! Met leiders of een regering die niet worden afgezet of veroordeeld, maar "verwelkomd" in het Westen.

Tegenwoordig hebben communisten een nieuw jasje: "klimaat-activisten". Dat zijn mensen die vinden dat andere klimaarcritici dood moeten, of ontslagen moeten worden. En dat gebeurt dan ook! Een voorbeeld: catallaxyfiles.com/2019/09/06/a-win-fo... Wetenschappers van nu mogen alleen nog maar wetenschapper zijn, en onderzoek doen, als dat past binnen de ideologie van een communistische partij, of (een meestal communistische / extreem linkse en geweld niet schuwende) klimaatdrammers-partij.
Oh ... of een religieuze partij of overheid.

Daarom, mensen hebben meer te vrezen van linkse partijen dan van het nationalisme, want - in absolute aantallen doden bekeken - is het politiek-links gedachtengoed vele malen dodelijker geweest.

En dan heb ik het nog niet eens over landen met een religieuze overheid gehad. Landen waar 'geestelijken' de regering zijn, of die anders-gelovenden verdreven of uitroeiden, of genocide pleegden.

Daarom,

Als er ooit weer treinen naar het oosten zouden rijden, dan komt dat niet door e.o.a. 'revival' van het wo2-nationalisme.
Het zijn de linksen en religieuzen die verantwoordelijk zullen zijn voor de volgende genocide.

Dat is mijn mening over het cliché "... als iets naar nationalisme riekt, kun je er donder op zeggen dat de treinen weer oostwaarts gaan rijden ..."
Ondanks zoveel signalen die het tegendeel bewijzen, een cliché waar helaas vele domme mensen nog steeds écht in geloven!

gaffelbaard | 07-12-19 | 10:36

interviewer: Waarom zijn politieke partijen minder geïnteresseerd in waarden?
D. Tusk: ‘De politiek lijkt steeds immoreler te worden. Kijk naar campagnes van Trump en de brexiteers: hun ongekende bereidheid om te liegen, om de leugen als rechtmatig middel in te zetten om te winnen, dat is nieuw. Leugens in de politiek waren er altijd, maar vandaag is de bereidheid om te liegen schaamteloos en wordt bijna gerechtvaardigd door de burgers. Tien jaar geleden werd een politicus waarvoor de leugen regeerde, afgeserveerd. Nu is het gewoon.’
Mijn analyse, onze journalistiek is niet kritisch genoeg, niet scherp, te veel bezig met spin-dokters en spreekbuis voor politici spelen.
Politici als Klaver en Jetten, zijn hypocriete machtsgeile kneuzen die eindeloos angst zaaien om hun gelijk te halen, maar niemand die ze keihard op hun fouten en bedrog aanpakt.
Naast natuurlijk de eindeloze brei aan opinie-stukken, iedere aarsloch heeft een mening, is men nauwelijks bezig met fact checken.
(Gespeelde) verontwaardiging, ontzettend deugen en ander zinloos klimaat-gekrakeel voeren de boventoon. Niemand die uitlegt waarom de overheid de gele hesjes half dood mept als ze geweldloos ruim een jaar lang massaal ieder weekend hun onvrede uiten, maar andere vernielzuchtige groepen zoals de Turken of de Koerden, of welke kut-club aan import dan ook vernielzuchtig protesteert, er steevast de andere kant wordt op gekeken.
Alleen als het imago van een autochtone mondige groep zoals de boeren, Pegida of de gele hesjes kapot moet gaat men vol op het valse media-orgel.
Het is overduidelijk eigen volk laatst en keiharde repressie met alle middelen. EU-politie die de lange lat hanteert tegen ontevreden burgers, desnoods zet men het leger in, we moeten onder de duim worden gehouden voor de globalisatie agenda. Mainstream media probeert samen met de overheid ons dom te houden.
We worden voortdurend gemanipuleerd, mainstream media speelt het spel mee. Nationalisme is eng, deze boodschap wordt eindeloos herhaald.
Verontwaardigde burgers worden als de boze witte man weggezet.
Daar hoef je lekker niet naar te luisteren.
Met leugens worden de pensionado's en de jongeren tegen elkaar opgezet. Beiden worden ze extreem belazerd.
Gelukkig wordt mede dankzij internet en kritisch nieuws consumeren, de rechtschapen burgers langzaam aan wakker. Nep-nieuws gaat ze niet redden.
De EU-(r)overheid is het probleem! (en de deugmedia ook)
Het wordt de hoogste tijd onze disfunctionele en totaal ontspoorde overheid te ontmaskeren.

Flappie2006 | 07-12-19 | 06:28 | 3

Mooie tegel. Goed verwoord.
Door jouw tegel vroeg ik me af: "Als xenofobie angst-voor-allochtonen betekent, is er dan ook een woord voor angst-voor-autochtonen?

Want dat is wat het is. Dat is wat ik D66, VVD, GL, PvdA, en vooral islamitische partijen zoals DENK, PvdE en NIDA zie doen. Waar ze allemaal, stuk voor stuk, last van hebben.
Van angst, en soms zelfs een intense haat, voor de 'eigen', lees: autochtone, bevolking van NL.

P.s. voordat iemand denkt van "Gaffel, wat een onzin", vraag jezelf dan even af waar de gelijke behandeling is gebleven op gebieden zoals: gratis zorg voor vele groepen en hoge zorgkosten voor NLers, woningnood en asielbeleid, verschillen in strafoplegging door rechters, tolerantie en afschaffing van onderdelen van nationale identiteit, verworven vrijheden die steeds vaker beperkt worden onder druk van geimmigreerde "waarden" (zoals dat iedere zomer ergens in de EU weer ergens een dame in elkaar geslagen word omdat ze in bikini in e.o.a. park niet mag zonnen).

Het is hoog nodig dat dat onderwerp uit de taboe-sfeer komt.

gaffelbaard | 07-12-19 | 10:55

@gaffelbaard | 07-12-19 | 10:55: Mooie tegel. Goed verwoord.
Door jouw tegel vroeg ik me af: "Als xenofobie angst-voor-allochtonen betekent, is er dan ook een woord voor angst-voor-autochtonen?
dat woord is er: Oikofobie

Sgt. Pepper Spray | 07-12-19 | 14:09

@Sgt. Pepper Spray | 07-12-19 | 14:09:
Dank je. Oikofobie. Weer iets geleerd. ;)

gaffelbaard | 07-12-19 | 15:25

Is Tusk dan soms geen politicus?

JvanDeventer | 07-12-19 | 00:10

Met de populistische puberale schreeuwers doelt de reactie op wie precies? Dergelijk taalgebruik in deze context is NPO newspeak, en het eeuwige gejank over treinen naar het oosten en nationalisme mag ook wel eens afgelopen zijn. Een steeds grotere groep mensen wil geen import van kansloos tuig meer. Die mening is even legitiem als de EU drammers. En als de meerderheid er klaar mee is houdt het gewoon op. De EU is een niet gekozen en ongewenst instituut dat gewoon op de schroothoop kan.
Dat gekke wijf in Berlijn heeft mijn nick gejat. Gelieve dus specifiek te zijn in uw uitlatingen in die richting.

Frau Merkel | 06-12-19 | 23:29 | 4

Een koekoek legt z’n ei in het nest van een ander zodat het onwetende vogelpaar extra hard moet werken om het koekoeksjong van eten te voorzien, dit gaat uiteindelijk ten koste van de eigen jonge vogeltjes in het nest. Ook het vogelpaar raakt uitgeput door de aanwezigheid van de onuitgenodigde hongerlap. Zodra alles gegeven is gaat 'ie er vandoor om de truc elders te herhalen. Best een goed metafoor voor de huidige asiel situatie, u gaat vooruit qua inzichten.

Veluwse-Eikel | 07-12-19 | 06:54

@Veluwse-Eikel | 07-12-19 | 06:54: Een beetje het asielprobleem dat de staatsruif leeg vreet en de belastingbetalende nederlander tot waanzin drijft met de belastingdruk?.

brie-de-penis | 07-12-19 | 12:27
▼ 1 antwoord verborgen

Herman van Rumours, Donald Tusk, Charles Mirage.

JTKDM | 06-12-19 | 22:52

Tsja, die slagtand moet weer terug naar Polen, en daar hoeven ze -volledig terecht- al die mohammedanen niet die Merkel zo aanbidden....(sic!)

Elder of Z. | 06-12-19 | 22:45

Zonder bronvermelding De Volkskrant citeren is wel heul erg stijlloos. Gaan we dat nog even rechtzetten, redactie?

Mediagert | 06-12-19 | 22:39 | 3

De link staat in het artikel.

express | 06-12-19 | 23:02

Waarom? Je weet het nu toch?

Frau Merkel | 06-12-19 | 23:30

Nee, Mediagert: ongefundeerd en ongenuanceerd toch? Niet zeuren, tis geen politiek debat hier.

Troumoetblijcken | 07-12-19 | 16:40

Het had hier en daar misschien ietsje oostelijker moeten liggen, maar zò gek was dat IJzeren Gordijn in een aantal opzichten nog niet...

bisbisbis | 06-12-19 | 22:05 | 2

Churchill wilde ook aanvallen in de zachte onderbuik: De Balkan. Want hij begreep de territoriale wensen van Stalin, die erop hamerde dat Churchill zich alleen met een aanval op het westen zou bezighouden.
Jammer dat de VS Churchill daarin niet steunde.
Als het aan Churchill had gelegen, hadden de geallieerden ook de Balkan en veel daarboven kunnen bevrijden. Dit i.p.v. de USSR van Stalin.
De hele twintigste eeuw heeft enorm geleden onder WO1.

Rest In Privacy | 06-12-19 | 22:45

Dit klopt, Churchill wilde nadat ze de nazi’s verslagen hadden doorpakken en het rode leger terugdringen. Hij twijfelde namelijk sterk of Stalin zijn woord zou houden, iets waar dictators wel vaker een handje van hebben. De raids op cultuurstad Dresden - met mogelijk tot wel 100K doden - moest dienen als een ernstige waarschuwing aan het adres van Stalin. Stalin begreep de hint en hield zich aan zijn afspraak van een staakt het vuren zodra beide legers elkaar troffen in Berlijn.

Ik wil hier nog bij vermelden dat het front v.h. rode leger Westwaarts oprukte met gem. 30km/dag. De grens met Oost-Duitsland lag op nog geen 300km van Nederland, m.a.w. in slechts 10dgn. hadden ze in Nederland gestaan en hadden we ‘communisten’ nu als misdadigers gezien. Het is anders gelopen en op wat DDR bouw en rooie partijen na zijn we een redelijk vrij land. Onze bevrijders brachten ons Hamburgers, Coca-Cola en de Baseball petjes cultuur. Dank zij Churchill en bomber Harris, dankzij of beter gezegd ondanks de vernietiging van Dresden en haar verdampte inwoners.

Naschrift: lees Slachthuis nr. 5, Kurt Vonnegut www.bol.com/nl/f/slachthuis-vijf/3415... En voor wie het rode gedachtengoed nog aanhangt: Een vrouw in Berlijn, anoniem www.bol.com/nl/f/een-vrouw-in-berlijn... Kunt u later nooit meer zeggen: wij hebben dit niet geweten.

Veluwse-Eikel | 07-12-19 | 07:51

Oh nou Donald Tusk, eigenlijk zeg je dus dat jij je werk niet hebt gedaan als president (lees benoemde ambtenaar) van de EU? Had je bek eens opengetrokken. Intussen zijn de buitengrenzen nog steeds onbewaakt en hebben we miljoenen kansloze immigranten erbij, die naast een hoop geld ook nog eens sociale rust en stabiliteit kosten. En bedankt he, Donald Tusk, lul de behanger.

Old_Spice | 06-12-19 | 21:24

Ach, de Sovjets waren erger, de communisten waren erger, elders in de wereld zijn er nog landen waar het veel erger gaat, dus het is hier fantastisch? Het "eet-je-bord-vol-smerig-vreten-op, want in het buitenland hebben ze niks smerigs te eten" argument van de koude grond.

De EU is een overbodig en gevaarlijk instituut, net als alle andere grootmachten. Het is onzinnig en erger dan naïef, ronduit kwaadaardig zelfs, om te geloven en te verkondigen dat de EU niet net zo zal ontsporen als de rest. Voor zover ze daar al niet een flinke tijd mee bezig is. Van definities van gehaktballen, kromming van bananen, verboden op tv's boven een willekeurig wattage tot de barrage aan klimaatmanie die er over ons uitgestort gaat worden door Lagarde met haar "onafhankelijke" ECB die groene politiek moet bedrijven volgens die gelooide leren lap, of wat Timmermansje nog verder uit zijn goed gevulde onderbuik weet uit te braken. Onder de bezielende leiding van het gesjeesde afdankertje van Duitslands politiek, gaat alles vast Von der Leyen dakje straks.

Vrijhandel, prima, maar op basis van eigen nationale wetten. Doorbreek het monopolie van de EU. Laat haar werkelijke, niet bindende Richtlijnen produceren als adviezen i.p.v. dictaten. En als de EU-staten op basis daarvan met democratische lokale legitimering de wetten en voorwaarden willen harmoniseren, dan kan dat. Maar het kan ook teruggedraaid worden. Niet een eindeloze trein richting de "onvermijdelijk" gemaakte (!) eenheidsstaat met one-size-fits-none uit Brussel, die alleen maar verder kan rijden richting het Oosten en steeds verder weg van het Westen van soevereine en vrije, op leefbaarheid en economische efficiëntie concurrerende staten, die hooguit stilstaat bij een station maar altijd door dendert zodra ze de kans krijgt. Om uit te stappen zodra terugkeer onmogelijk is. Het gebeurde in Turkije en talloze andere plekken, Erdogan heeft het democratisch proces en het einde ervan letterlijk zelf zo omschreven. Weinig Turken of lotgenoten in andere landen zagen een dictatuur al decennia van tevoren aankomen, maar waarom geloven dat het de EU niet kán gebeuren?

Samen sterk tegen agressors? Prima, maar dan een NAVO-achtig pact, met strenge voorwaarden voor lidmaatschap. Je moet een functionerende democratie of meritocratie hebben, basale vrijheden als vrijheid van meningsuiting respecteren, onafhankelijke benoeming\ontslag van rechters hebben (met een duidelijke definitie waar niet alleen Polen maar ook Nederland en iedereen aan moet voldoen), een vrije en pluriforme pers (en niet alleen in Hongarije) die alle politieke geluiden van links tot rechts laat horen, geen bestaande grensconflicten hebben, rechten van autochtone minderheden en hun autonomie respecteren. En geen "vredesmissies" of brengen van "democratie en vrijheid" á la de VS, en geen centraal leger voor die ene handige staatsgreep.

En uiteraard landen zeggenschap geven over hun eigen grenzen en wie men wel en niet wil toelaten en hoeveel. Beter gewoon de meerderheid laten bepalen als ze bepaalde minderheden of aantallen niet in hun publieke ruimte willen, dan als minderheid tegen die meerderheid gaan fulmineren dat ongewenste minderheden importeren boven democratie staat en dat iedereen die het daarmee niet eens is een gore racist is.

Wol | 06-12-19 | 21:05 | 1

Helaas lijkt het te laat, maar wat u zegt.

threeheadedmonkey | 06-12-19 | 21:18

Onbeschaamd hoe politici liegen. Lees je het interview, dan zie je de scopus: Tusk wijst met zijn tusk beschuldigend naar Trump, naar Brexit. Zichzelf veegt hij zijn kleurloze blazoen volledig transparant met een beroep op het kleurloos moeten zijn van de EU voorzitter. Kijk eens even naar onze authentieke Frenske die op z'n authentiek Limburgs de zieltogende PvdA weer boven de toog wist te tillen. In het interview draaide deze Pool ook nog zijn brede rug richting Rusland. Donald, koop maar gauw een bontjas van goudjakhalzenbont, want de gaskraan naar Kiel, de gaskraan naar Istanboel en de gaskraan naar China staat nu wijd open, zodat de druk op de oude Oekraïens-Poolse leiding wel eens onverklaarbaar zal kunnen gaan haperen.

Eeuwig..Op..Vakantie | 06-12-19 | 20:59

Donald Tusk, kan zo bij de PvDA-ers van het volgende filmpje geplakt worden:

'Fortuyn had gelijk - PvdA prominenten over eigen ondergang en gelijk Pim Fortuyn' op Youtube

michelpen | 06-12-19 | 20:49 | 1

https://m.youtube.com/watch?v=ZLu6WRPPmTE
En ook nu doen de partijen en hun propagandakanaal NOS weer exact hetzelfde.

Frau Merkel | 07-12-19 | 10:32

Vraagje:
Als de EU de buitengrenzen niet (naar behoren) controleert, kan een land, bijvoorbeeld Nederland, de EU dan in gebreke stellen en dan de eigen landsgrenzen (weer) gaan controleren?

kweethetooknietbeter | 06-12-19 | 20:45 | 3

Nee, want supranationale organisaties lijken niet vatbaar en aansprakelijk voor fouten.

Aap Noot Miesje | 06-12-19 | 20:49

Aap Noot Miesje | 06-12-19 | 20:49
Is niet echt een zeker antwoord.
Ik weet het exacte antwoord ook niet.
Sowieso als de poep de ventilator raakt ruimt een deel zichzelf toch wel op. Dat dan weer wel.

jokejacket | 06-12-19 | 21:36

Allereerst moet er politieke wil voor zijn om dat te doen ( gevolgd door lef ) maar onder de VVD gingen de centjes voor de mensjes he, dus nee. Alsof grenzen dicht meteen betekent dat dat ook voor handel tussen NL en de rest van de EU geldt, natuurlijk niet. Gewoon allemaal bangmakerella. Je kunt uitstekend selecteren aan de grens wie er door mogen rijden en wie er eerst even de papiertjes mogen laten zien. Om maar wat te noemen.

Graaisnaaiert | 06-12-19 | 23:17

Heel toevallig ben ik op dit moment het nieuwe boek van Geert Mak "Grote Verwachtingen" over Europa in de eerste twee decennia van de 21e eeuw aan het lezen, en heel toevallig zit ik vandaag in het hoofdstuk getiteld "Het Beloofde Land" te lezen (Ja sorry hoor, maar of je nu links of rechts angehaucht bent, ik het laatste, Geert Mak is een fantastische schrijver, die de gebeurtenissen van de afgelopen 20 jaar haarscherp boekstaaft).

Dat hoofdstuk handelt over die zg "migratiecrisis" van 2015, en Mak legt helder uit dat de Duitsers, en Merkel voorop, die "vluchtelingen" "verwelkomden" omdat ze nogal af te rekenen hadden met oude demonen uit de eerste helft van de vorige eeuw, en ze de wereld graag wilden laten zien dat ze "veranderd" waren. Maar al snel bleek dat overal in de provincies de "opvang" van dit soort gigantische aantallen volkomen vastliep; dat de Duitsers ook al snel ontdekten dat de "vluchtelingen" in de praktijk toch een slagje andere lieden waren dan dat ze in de MSM propaganda kregen voorgespiegeld. Geert Mak geeft het voorbeeld van twee Nederlandse journalisten in die tijd die, vergezeld van een Syrische tolk, mensen van die vluchtelingenstroom interviewden - op het doorgangsstation in Budapest, of bij aankomst op het station in Berlijn - in ieder geval, slechts 1 op de 4 bleek Syrisch te spreken, en in de kampen op de Griekse eilanden was de verhouding 1 op de 2.

De definitieve omslag in de Duitse "Willkommenskultur" kwam natuurlijk na die beruchte Oudejaarsavond in 2015, toen in Keulen, maar ook in een aantal andere steden, lieden van voornamelijk Noord-Afrikaanse origine, zich massaal vergrepen aan autochtone meisjes en vrouwen.

En Victor Orban..... tsja, ik weet het niet hoor. Orban schijnt een soort idealistische hippie geweest te zijn in zijn jonge jaren, maar gedraagt zich tegenwoordig als een tamelijk enge despoot in Hongarije. Althans, dat lees ik vaak, en ik heb daar zelf te weinig zicht op. Maar het plaatsen van die hekken op zijn grens om de hordes klaplopers uit de derde wereld tegen te houden, daar kan ik hem alleen maar om prijzen. Sterker, ik snap niet dat de EU zijn voorbeeld niet allang heeft nagevolgd op alle (lands)buitengrenzen.

Veel problemen zijn uiteindelijk wel op te lossen - die enorme economische crisis vanaf de bankencrisis van 2008 is voorbij; zelfs de grote milieu- en klimaatproblemen zijn m.i. op te lossen (ja, zal een hoop geld gaan kosten) - maar de voortgaande massa-immigratie uit de derde wereld zal Europa ontwrichten en uiteindelijk, vernietigen.

Dr_Johnson | 06-12-19 | 20:44 | 1

Heeft u zijn "In Europa" ook gelezen? Heb me grijs geergerd aan die grenzeloze naiviteit en dat optisime van die man. De Blije Boodschap, daar hebben we de Jehova's voor. De man heeft duidelijk aangegeven geen zelfstandig denker te zijn met dat boek. Enorme afknapper, want "de eeuw van mijn vader" vond ik heerlijk maar ja, da's terugblikken, dat kan elke jojo. Nee, in Clan Graai is Mak af.

Graaisnaaiert | 06-12-19 | 23:13

Ik had een mooie tegel geschreven.
Maar eigenlijk verwoorden alle andere reaguurders mijn gevoelens.
Mijn zoon laat ik straks achter met eigen vermogen. Een goede oud Nederlandse opvoeding, help waar je kan, maar verlies jezelf niet uit het oog.
Hij heeft mij beloofd dat te doen, dus kan ik met een gerust gevoel gaan.

Ik vertrek en kom hier ( nederland ) niet meer terug.
Waarom ?
Dit land is ziek. Ongeneselijk.

PS.
Mag nog wel reaguuren hoop ik ?

Vriendje gaat ook mee, de lieverd.

גליק און בראָגוס

Gokmaar | 06-12-19 | 20:39 | 6

@Beste_Landgenoten | 06-12-19 | 21:13:
Die lijstjes zijn op z'n best wishful thinking maar nog eerder manipulatie. Ik ben oud genoeg om de goede tijd nog meegemaakt te hebben. En die mis ik ja.

LiniaalRectaal | 06-12-19 | 21:24

Die te Amsterdam vaak zei: "Jeruzalem"
en naar Jeruzalem gedreven kwam
Hij zegt met mijmerende stem
"Amsterdam, Amsterdam"
Jacob Israel de Haan
Hoop dat het u beter vergaat.

Eeuwig..Op..Vakantie | 06-12-19 | 22:42

@Beste_Landgenoten | 06-12-19 | 21:13:
Heeft een hoop te maken met de regelzucht, ruimtegebrek en bureaucratie hier. Tuurlijk moet je je het buitenland wel kunnen veroorloven maar er hangt hier veel te veel papieren ballast om je heen als je je nek wilt uitsteken. Zo langzamerhand worden wij Nederlanders meer en meer samengevat in ambtelijke ja/nee vakjes en de documenten waarin dat gebuert worden ook nog eens dunner.
Oftewel, prima land maar we zitten elkaar ondertussen zo enorm tegen te werken en op de lip, het is gewoon niet leuk meer, zeker niet voor diegenen die de jaren 70 ( en daarvoor ) bewust hebben meegemaakt.

Graaisnaaiert | 06-12-19 | 23:09
▼ 3 antwoorden verborgen

En dan vragen ze aan mij wat ik slik, europese democratie, wtf is dat überhaupt naast een dictatuur.

Aap Noot Miesje | 06-12-19 | 20:29

Heb even het Pools Nederlandse woordenboek uit de internetkast gehaald. Blader, blader naar de 't' >> tusk ----------- slagtand. Zoals een Narwal die heeft in Londen, waarmee een andere Pool een griebusPaki wist te spietsen en te priemen. Nee, deze Donald is niet uit dit hout gesneden. Hij heeft iets van een wezel.

Eeuwig..Op..Vakantie | 06-12-19 | 20:26 | 1

Ik zei tegen mijn Poolse collega dat hij niet op een Pool leek. Volgens hem behoorde hij tot een kleine minderheid met Scandinavische trekken.

LiniaalRectaal | 06-12-19 | 21:21

Ja, wat is dat toch met die policor politieke gasten dat ze, eenmaal afzwaaiend, opeens met allemaal realistische praatjes komen aanzetten die ze, heel gek, daarvoor niet of nooit in de mond wilden durven nemen?
-
In NL hebben we het gezien met de opvattingen van Fortuyn, EN Wilders, hell, zelfs JanMaat, die op moment supreme daarom werden verketterd. Maar een kabinetsperiode (of 2) later riep de halve Kamer, van PvdA (Scheffer, Oudkerk) tot VVD/50+ en CDA (die ene Maastrichtenaar), opeens EX-ACT wat deze mannen al eerder uitspraken (die laatsten wel op tijd, maar ja, mocht niet).
-
Stelletje policorre schijnheilen van het policor Kartel.

chicago river | 06-12-19 | 20:25 | 1

Jamaar dat zijn racisten (zo gebrand vanwege de onwelgevallige mening maar dat zeggen we er niet bij natuurlijk).

Aap Noot Miesje | 06-12-19 | 20:35

Zijn laatste citaat is dus onverkort een compliment aan de EU. Het is de beste plaats op aarde.

Beste_Landgenoten | 06-12-19 | 20:20 | 25

@Berbaar | 06-12-19 | 22:16:
We horen u overigens ook niet, als uw partij klop krijgt. Begrijpelijk.

LiniaalRectaal | 06-12-19 | 22:32
▼ 22 antwoorden verborgen

"Het is te makkelijk om Merkel de schuld te geven van de opendeurpolitiek"

Ja oke, maar desalniettemin zie ik haar net zo goed aan de galg net als VVD66 PVDA GL en al die andere politici die de kluit al decennia lopen te besodemieteren met hun gesjoemel en gefraudeer.|

Ik wil niet meer bureaucratie!
Niet hogere kosten voor EU

en al helemaal niet meer zeggenschap voor die lui.
MINDER! MINDER! MINDER!

jokejacket | 06-12-19 | 20:19 | 4

Merkel stond vandaag in Auschwitz te bleren dat iedereen verantwoordelijk dient te zijn.
Merkel heeft verdomd nog aan toe 1 miljoen Joden vrouwen en homo haters binnen gehaald. !
Dat (ex stasi ) mens is kneiter !

joppo0 | 06-12-19 | 20:32
▼ 1 antwoord verborgen

Flapdrol 1e klas, toen hij nog kon meevreten uit de ruif had ie zijn mond moeten open doen.

oakmont | 06-12-19 | 20:19

Als TegenPool komt ie wat laat uit de kast.
Jammer Tushki, there can be only one Donald.

Ruimedenker | 06-12-19 | 20:09

Ach wat jammer dat ik op die vent mijn stem heb uitgebracht...
Oh wacht.

Zapata10 | 06-12-19 | 20:09

Dat woord afzwaaien maakt je altijd even blij. Jammer is dat je na een tijdje weer moet zwaaien en de volgende knuppel zich weer aandient.Dat noemen ze je blij maken met een dooie mus.

tweetybird | 06-12-19 | 20:05

Deze week met een vrouw gesproken die uit de zandbak komt. In het thuisland in een boerka getrapt, mishandeld en gemarteld door haar allahvrezende ex. Voor zulke mensen (ik spreek ze wel eens) ben ik blij dat ze hier zijn. Echt blij.

Helaas is het die geitenneuker van een ex ook gelukt om met zieligheidsstatus de EU binnen te komen. Zit nu in Duitsland. Met een nieuw gezin (natuurlijk, want zonder zijn dit soort despootjes slechts zielige hulpeloze Gökmennetjes).

Rest In Privacy | 06-12-19 | 20:05 | 2

Hopelijk is ze wel inmiddels van welke religieus stukje indoctrantie textiel dan ook af anders heeft ze er alsnog niets van geleerd.

Acar_ketimun | 06-12-19 | 22:23

@Acar_ketimun | 06-12-19 | 22:23:
In dit geval wel. Toen de puzzelstukjes voor mij op hun plek vielen v.w.b. haar verhaal, moest ik denken aan die stomme trienen met hun zalvende opiniestukjes in de Volkskrant. Ik werd zo ontzettend boos. Nu weer eigenlijk.

Rest In Privacy | 07-12-19 | 07:58

Tja, Polen en Duitsers zijn geen vrinden.
Vandaar dat een slaafse Belg ‘t nu mag proberen te “versuchen”.
Succes Sjarrel!
Van jouw buren, Mutti Macron moet je ‘t hebben.
En buurman Franz zag dat ‘t goed was.

Ruimedenker | 06-12-19 | 20:04

De geschiedenis zal hard oordelen over de domineesdochter Merkel, wir schaffen das, de impulsieve atomausstieg, als enige achter de Franse president Hollande gaan staan om de Grieken niet uit de eurozone te zetten op het hoogtepunt van de eurocrisis. Dat deze vrouw bij sommigen nog zo op een voetstuk staat vind ik werkelijk onbegrijpelijk..

therealbraindump | 06-12-19 | 20:04 | 2

Op dat voetstuk staan zal wel zijn omdat ze steeds omplettert. Dat voetstuk werkt niet en heeft dus geen zin. Ze blijft ompletteren.

tweetybird | 06-12-19 | 20:27

@tweetybird | 06-12-19 | 20:27: Doodziek, net als HRC. Maar we schijnen meer vrouwen aan de top te moeten hebben. Die schijnen erg sterk te zijn. Voorbeelden zat.

Acar_ketimun | 06-12-19 | 22:21

Best een interessant interview met Tusk.
De kritiek op Merkel is genuanceerd en die op Orban en Ka­czynski ook.
Misschien zijn boek maar eens kopen.

Berbaar | 06-12-19 | 20:03 | 13

@Berbaar | 06-12-19 | 20:23:
Ben je vandaag op je nieuwe zeillaarzen naar de zaak geweest?
Inlopen is belangrijk voor de volgende zeiltocht.

HoerieHarry | 06-12-19 | 20:37

Jammer genoeg is het weer eens too little too late. Maar mooi die nuance. Hebben we alleen geen klit aan, het is wel leuk om zijn ego en imago weer wat op te poetsen na die Brusselse spuugbak voor te hebben gezeten. Dat boek flikker ik meteen de ipen haard in, maar alleen als ik er geld bij krijgt ipv. te betalen. Maar interessant is het zeker, psychologisch. Hoe schaamteloos zo'n huichelaar eigenlijk in elkaar steekt. Evenzogoed een fijne jaar afsluiting de komende tijd.

Acar_ketimun | 06-12-19 | 22:18
▼ 10 antwoorden verborgen

Je kunt deze ramp niet helemaal in de schoenen van deze Oost-Duitse nitwit schuiven. de grote ramp is dat noch de EU, noch nationale regeringen een beleid durven te ontwikkelen uit pure angst. Niks is makkelijker dan gewoon Schengen te handhaven en een draconisch maar effectief immigratiebeleid in te voeren a la Australië. En daaraan gekoppeld straffen voor mensensmokkelaars in welke (NGO) vorm dan ook. Maar dat is precies waaraan Europa en de Boreale landen kapot gaan. Een gebrek aan visie en een gebrek aan durf.

theteach | 06-12-19 | 19:58 | 2

Precies. Het is allemaal heel makkelijk als je het echt wil. Maar zoals het nu gaat en in de toekomst is een ramp.

Rochegrosse | 06-12-19 | 20:19

Australië heeft helemaal geen draconisch beleid. Dat is altijd zo'n fraaie misvatting.

Beste_Landgenoten | 06-12-19 | 20:21

Waar ik hem nu niet over hoor, en dat is de kern van de kwestie, wat heeft die EU nu netto opgeleverd voor de doorsnee man of vrouw binnen die EU.
Voor de gemiddelde Engelsman, noem hem maar Joe the plumber helemaal niets.
Maar financieel economisch eigenlijk helemaal niets voor de noord Europeanen maar eigenlijk ook niets voor de zuid Europeanen.
Het is alleen maar een rich mans game geweest.
Alle zekerheden hebben we moeten inleveren, financieel zijn we er de afgelopen 20 jaar niets op vooruit gegaan, en de democratie hoe beperkt die ook toen al was is een farce geworden.
De Brexit geachte heer Tusk is een working man revolt. De mensen die de belastingen moeten opbrengen voor uw megalomane dromen.
En die alleen maar geconfronteerd zijn geweest met een arrogante wegkijkende elite.
En daarom hun geloof in uw megalomane visies zijn verloren.
Waarom is het Romeinse rijk in elkaar gelazerd?
Omdat er toen ook al een van god en volk los gezongen elite heerste die zo rond Commodus al haar interesse verloren had in het plebs en niets anders wist te verzinnen dan al wegkijkend hun zakken te vullen en leuke reisjes te maken.
Daarom.
En dat gaat ook met de EU gebeuren.

Zapata10 | 06-12-19 | 19:56 | 2

De EU heeft opgeleverd dat de koopkracht van de onderdaan sinds 2002 niet meer is gestegen. En door het meelopen met de klimaathysterie en het gebrek aan immigratiebeleid zelfs dramatisch gaat dalen de komende 20 jaar.

theteach | 06-12-19 | 20:00

Tusk was een liberaal. Net als Smit-Kroes.
Maar intussen weet je echt niet meer waar een liberaal voor staat.
Ze leveren zich gemakkelijk uit, en hun a-politieke wensen worden daarmee al direct ernstig aangetast.
Waar de linkse beweging alles politiek vindt, waren de liberalen het liefst a-politiek. Dat kan ik waarderen. Maar de a-politiek wordt helemaal ingekapseld de totaal-politiek. Juist vanwege het zich begeven in de politiek arena.
Dat blijft dus lastig. Hoe verdedig je een a-politiek beginsel tegen de beweging van de totaalpolitiek.

Rest In Privacy | 06-12-19 | 19:54 | 4

Tusk is geen liberaal, net zo goed als de VVD geen liberale partij is en D66 niet democratisch zijn. Die labeltjes zijn volkomen uit de tijd.

theteach | 06-12-19 | 20:01

@theteach | 06-12-19 | 20:01:
D666 is dus ook al helemaal ingekapseld. De partij was het intellectuele antwoord op de hippie-beweging. Maar intussen zijn ze links-totalitair geworden, met een vermoeden van links-intellectualisme. Met een "leider" die maar net uit het ei is gekropen (dixit Maarten van Rossem).

Rest In Privacy | 06-12-19 | 20:25

Uhh dacht dat er stond tusk is een glibberaal. Ja dat denk ik wel.

tweetybird | 06-12-19 | 20:30
▼ 1 antwoord verborgen

Lijkt mij vooral het al oude cross culturele communicatie probleem..

Neut | 06-12-19 | 19:51

Ja, vertel me nu niet dat het regent als jij in m'n gezicht hebt staan zeiken.

LewsTherinTelamon | 06-12-19 | 19:50

Rare naam ook. From dawn til tusk. Ik geloof er helemaal niks van wat dat mannetje zegt. Merkels uitspraak had betreeking op haar eigen Deutschland en was niet bedoeld om Hongarije uit de brand te helpen. Wat die Tusk nu uitbralt is lariekoek, niet verwonderlijk want hij is toevallig zo'n politicus.

suscrofa | 06-12-19 | 19:48 | 1

Dusk tusk musk. Oh kijk, Musk dat klinkt niet alleen beter. Het ruikt ook lekker.

suscrofa | 06-12-19 | 19:51

Berouw komt na de zonde.

Sitting_targets | 06-12-19 | 19:47

“Europa als continent van openheid” : dit utopische droomideaal is precies waarmee het mis gaat in de EU. Elk weldenkend land of continent beschermt zijn grenzen en stelt eisen aan migratie. Hier mag iedereen komen aanwaaien om tot aan z’n dood met uitkeringen verwend te worden. Verder lijkt men ook niet wakker te liggen van ziekmakende overbevolking. De EU is ziek tot op het bot.

Akiron | 06-12-19 | 19:44 | 1

Wat voor openheid? Openheid binnen Europa. Openheid van Europa naar buiten toe. Dat zijn 2 totaal verschillende soorten openheid. Typisch iets voor globalisten om dat op 1 hoop te gooien.

Sitting_targets | 06-12-19 | 19:50
-weggejorist-
Dutch_Holland | 06-12-19 | 19:43 | 1

Oh gaat ie weg? Mooi. Zal helaas wel een nieuwe lul voor terug komen.

Frans Laarmans | 06-12-19 | 19:43 | 3

Waarschijnlijker is een lullin.

suscrofa | 06-12-19 | 20:01

@Paradijs | 06-12-19 | 20:05: geen president, slechts voorzitter van de vergadering van staatshoofden en regeringsleiders.

JTKDM | 06-12-19 | 22:43

Hadden wij maar een Donald Trump!

langelat | 06-12-19 | 19:41 | 7

Typisch links populistisch antwoord.
Trump is voor Amerika en moet als zodanig worden bezien.
Net als Putin, die nog steeds geen oorlogszuchtige neigingen vertoont, behalve het beschermen van zijn vlootbasis in De Krim tegen een mogelijke NAVO-invloed.
Voor mij ben je een lachertje geworden.

Rest In Privacy | 06-12-19 | 20:35

@arie-hoax | 06-12-19 | 20:35:
Ik reaguurde op Beste Landgenoten. Voor alle duidelijkheid.
Niet op langelat.

Rest In Privacy | 06-12-19 | 20:37

@Beste_Landgenoten | 06-12-19 | 20:22: wat jij vindt is ook totaal niet boeiend. Steeds dat eenzijdige hautaine gelul van je is ook een gebrek aan intelligentie. Blijf dat ook vooral laten zien, roze huisnar.

Acar_ketimun | 06-12-19 | 22:12
▼ 4 antwoorden verborgen

Eindelijk zeggen wat je vindt. Lijkt erg op emeritus hoogleraren die een heel ander liedje zingen over het klimaat issue dan hun nog loonslaafse collegae.

Frederik Fluweel | 06-12-19 | 19:41 | 1

Exact dat: het veiligstellen van je werk. Want werk hébben is nog niks, werk hóuden, dat is pas lastig. Zo zie je ook onderzoekers die de uitkomst van hun onderzoek een beetje aanscherpen of afvlakken zodat verder onderzoek nodig is. Wetenschappers hebben niet de universele waarheid in pacht, realiseer je dat goed.

Bakkeleures | 07-12-19 | 08:33

Je ziet het vaker bij politici. Tijdens hun actieve carriere liegen ze er op los, eenmaal uitgerangeerd spreken ze plotseling harde waarheden.

Geen verkiezingen meer om zich druk over te maken en het EU-pensioen van 20.000 ekkies per maand is lekker.

Over het moreel kompas van politici hoeven wij ons geen zorgen te maken.

Glasgow Argus | 06-12-19 | 19:41

Lafheid is de enige manier om carriere binnen het gifitge EU bolwerk te maken. Zo is het na-oologse verzet groot geworden.

padbuffel | 06-12-19 | 19:41

Merkel had dat nooit mogen zeggen. Waanzin.

Eierbal-is-fijn | 06-12-19 | 19:40 | 1

"Wir schaffen das" was voor vele voormalige linkse stemmers het keerpunt. Ik sprak zelfs een moslima destijds die voornemens was op Wilders te stemmen. Hoe bizar is dat? De politieke blunder van de eeuw.

threeheadedmonkey | 06-12-19 | 21:00

Donald Trump: Make America Great Again.
Donald Tusk: Make Sovjet Union Alive Again: Long Live The European Union.

keestelpro | 06-12-19 | 19:37

Prima kerel zo te lezen om voorzitter van de Europese Raad te worden. Ow, wacht even...

Rest In Privacy | 06-12-19 | 19:37 | 1

Yep, hij zwaait af en zegt zijn Europese Droom met tranen van verbittering vaarwel. Zo wil hij ons doen geloven.

suscrofa | 06-12-19 | 20:08

De EU, best belangrijk.

Rest In Privacy | 06-12-19 | 19:36 | 5

Voor degene die daar in dienst zijn.

ja,diedus! | 06-12-19 | 19:40

@keestelpro | 06-12-19 | 19:39:
Nederland stemde tegen en Balkende drukte het toch door in de hoop een mooi baantje in Brussel te krijgen.
Later, bij een referendum zou Balkenende's opvolger Rutte precies hetzelfde doen voor precies dezelfde reden.

Osdorpertje | 06-12-19 | 20:12
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com