Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Te vrije jongens

Stop eens met al die academische observaties in het Pieter Baan Centrum.

De man had een straatverbod. Jullie zijn te laat...

De man die in Kerkrade met een mes de keel doorsneed van zijn ex was een voormalige tbs-er. Een detail dat direct bekend was, maar pas na onderzoek van De Limburger boven tafel kwam. De politie weigerde een bevestiging, te politiek gevoelig, de storm moest eerst overwaaien.  

Meneer de Stalker had al in 1994 een moord gepleegd, zijn straf en behandeling uitgezeten en sinds december was hij volledig vrij. Er volgde mishandelingen, zij beëindigde de relatie, er kwamen bedreigingen, een zinloos straatverbod en uiteindelijk de zeer brute moord. Dit was voorspelbaar.

Het verbaast me dat een moordenaar die een TBS-behandeling heeft gehad een straatverbod kan krijgen. Paperassen en enkelbandjes helpen niet. Na mishandelingen en bedreigingen weet je toch als rechter dat de behandeling geen effect heeft gehad en alleen daarom al alle risico's weer actueel zijn?

Dan is volledig bekend dat het heerschap weer de criminele ladder aan het beklimmen is en terug in een instelling hoort. Op die informatie kun je en moet je schakelen. Misschien niet op basis van het strafrecht, maar deze persoon vormde een direct gevaar voor zijn omgeving. Een lichtere reactie is inadequaat.

hahaha

Kunnen we gelijk door met de volgende psychopaat die iets te lang buiten heeft mogen rondlopen. Die niet alleen op een beestachtige wijze Freddy Heineken en Ab Doderer aan een muur ketende, maar ook na betaling losgeld de twee liever in hun cel liet verhongeren, dan de locatie van de twee slachtoffers vrij te geven. Het is onbegrijpelijk dat daarvoor twaalf jaar zonder TBS is gegeven.

Stop eens met al die academische observaties in het Pieter Baan Centrum, en kijk op welke wijze het delict gepleegd is. Dat vertelt namelijk veel meer over de persoon van de verdachte. Nu kan iemand na een uitgebreide voorbereiding een paar maanden niet meewerken of mooi weer spelen en doen we allemaal of de geestesziekte niet bewezen kan worden.

Alleen bestaat de onschuldpresumptie alleen voor de schuldvraag an sich, niet nogmaals voor de psyche van de verdachte. Die aanname kan de deur uit zodra het delict op een ongekend wrede manier is gepleegd. Het sadisme druipt ook hier ervan af. De rechter heeft helemaal geen deskundig advies nodig, maar mag ook zelfstandig tot de conclusie 'TBS' komen.

Advocate Astrid Holleder heeft spijt dat ze haar broer heeft verraden. Ze had hem liever neergeschoten. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar dochter. Dan had ze inmiddels haar straf uitgezeten en hadden moeder en dochter in vrijheid kunnen leven. Nu kunnen ze de rest van hun leven achterom kijken. Hier serveert een advocaat de rechtstaat compleet af.

Astrid heeft al jaren niet meer een normale praktijk kunnen voeren, en heeft regelmatig van het ene naar het andere onderduikadres moeten verhuizen. Gelukkig schrijft ze er boeken over, zodat wij van dit dossier kunnen leren, en zij de laatste strohalm pakt om niet van een uitkering te leven. Dat iemand haar familie niet kiest is voor haar een eindeloze gifbeker, eerst haar vader, nu haar broer.

Na de ontvoering kon Willem zijn gang gaan met het losgeld, pandjes, bedrijfjes, afpersingen en zo verder. Pas in 2006 werd hij opnieuw opgepakt, maar niet voor de liquidaties. In 2012 weer vrijgelaten, om daarna weer in vrijheid de fout in te gaan. De eerste liquidatie waar De Neus nu voor veroordeeld is, stamt uit 2003, de laatste uit 2006. Dertien jaar later pas kreeg hij levenslang.

Tientallen rechercheurs zaten jarenlang fulltime te werken om de opdrachtgevers van deze liquidatiegolf levenslang te geven. Dit heeft lang geduurd, mede omdat eerst meerdere kroongetuigen moesten worden vervolgd en in ruil voor strafvermindering belastend moesten verklaren. Dit kost miljoenen, en bij het hoger beroep gaan er weer tonnen over de balk.

Allemaal om iemand opnieuw vast te zetten, die op basis van eerdere delicten nog vast had moeten zitten. Willem Holleder is door langzame vervolging, barmhartige straffen en uitblijvende dwangverpleging in de gelegenheid gesteld deze delicten te plegen. De mate waarin deze man zijn gang kon gaan, is verontrustend. Is deze pakkans genoeg? Hoeveel lopen er nog buiten?

Laten we alsjeblieft een keertje eerlijk tegen elkaar zijn. Voor sommige mensen is helaas nog geen effectieve behandeling. Er zitten zat mensen hun hele leven in een instelling zonder een strafrechtelijk verleden. In Noorwegen zijn gevangenissen die eruitzien als idyllische dorpjes, waar deze mensen humaan oud kunnen worden, zonder restrisico voor ons.

Laten we stoppen met allerlei experimenten om deze heren terug te zetten in de samenleving. Wij zijn figuranten in een rollenspel zonder bescherming, begeleiding of betaling om te testen of iemand het op een normale manier gaat redden in de samenleving. Niet alleen is de gedetineerde een ongeleid projectiel, de omgeving mist ook hulp en leiding.

Helaas is het vastgoeddossier van deze criminelen niet uniek. Neem bijvoorbeeld huisjesmelker Harry Singh, hij werd tot acht jaar cel veroordeeld en in Suriname opgepakt. Hij wel, andere huisjesmelkers kregen een zak geld van machteloze gemeenten. Hij maakte over een periode van dertig jaar honderden slachtoffers. Hij was sinds 2015 onherroepelijk veroordeeld en voortvluchtig.

Het kabinet heeft de mond vol over het voorkomen van ondermijning, maar dit zijn dossiers waar die ondermijning vrij spel kreeg. Ruim een decennium tussen de eerste (levens)delicten en de eerste dagvaarding voelt voor criminelen die van dag tot dag overleven als een probleem ver voorbij iedere horizon. Dat stukje rechtsstaat is niet waarneembaar op hun radar.

Een celmuur hoort op een paar meter afstand, niet een jaar of tien.

Reaguursels

Inloggen

Ik vind dat we moeten streven naar tweede kansen, zeker als mensen bijv door een heel slecht voorbeeld in hun jeugd gebrekkig normbesef hebben.
MAAR je begint dan natuurlijk niet weer 'op nul': als jij een moord hebt gepleegd en je begint te stalken dan is dat meteen EXTREEM SERIEUS, terwijl het bij een ander begint met een straatverbod en een therapeut die probeert uit te leggen 'gast, je krijgt je vriendin op deze manier echt niet terug hoor'

Therapie gaat niks worden, want die behandelaars werken nog vooral vanuit het idee dat het niet gaat om hoe agressief je bent maar om hoe sociaal vaardig je bent (een autist is een griezel, als je een kindje hebt verwekt ben je genezen, etc)

******** | 14-07-19 | 20:41

Het strafrecht moet zich minder met straffen bezig houden en meer met het bieden van een effectieve bescherming van de rest van de Nederlanders tegen onverbeterlijk tuig. Hoe die bescherming er uit ziet zal me eerlijk gezegd aan mijn reet roesten, als deze maar werkt.

Wemibono | 14-07-19 | 19:25

Een stuk touw, mits goed om de nek geknoopt, voorkomt recidive voor 100%. En liefst binnen 4 dagen na de veroordeling zodat jarenlang procederen voorkomen wordt.

NiekNaam | 14-07-19 | 17:52 | 1

Door onze onfeilbare, competente rechters? Google eens "Puttense moordzaak".

Wemibono | 14-07-19 | 19:26

Al die academici zitten liever dik, dikker, dikst betaald de rit uit dan eens kritisch te kijken of het systeem en alle theorie wel werkt. En naar de praktijk kijken is al helemaal vloeken in de kerk. Je gaat toch niet serieus tussen het gepeupel kijken hoe maatregelen uitwerken? En ach, die paar incidentjes die breed uitgemeten worden in de media. Is allemaal marginaal t.o.v. de successen die geboekt worden....

Sliptong | 14-07-19 | 16:52

De galg is de enige afdoende oplossing.

Datsun_Cherry | 14-07-19 | 13:39

ja èn bijna het ergste is dat we al die tijd dat Holleeder in procedures verwikkeld was die zeurderige nasale stem van die kloothommel v.e. P.R. de Vries moesten aanhoren.... the horror....

surffee11 | 14-07-19 | 13:12

Van de Holleeders van deze wereld heb ik geen last. Van t verkrachtende, rovende en drinkende volk wel.

Weerduivel | 14-07-19 | 12:42

Er zijn nog koolmijnen in limburg. Laat ze daar de restjes gaan opschrapen. 10 uur / dag 7/7.

Lt-Kol Kilgore | 14-07-19 | 12:29

eilandje (zoals in Noorwegen) lijkt me een goedkope oplossing
ze moeten zichzelf onderhouden
geen of nauwelijks bewaking
1 x in de fout of poging tot ontsnappen = levenslang

lapidairtje | 14-07-19 | 11:51

Het verbaast mij dat er nog geen rechters zijn omgelegd. De Nederlandse burger heeft een dikkere huid dan ik had verwacht.

Mahatma | 14-07-19 | 11:37

Volgens mij is de doodstraf voor sommige van deze gasten toch echt het beste. Het gaat niet om wraak of om straf. Ik geloof best dat zij er ook niets aan kunnen doen dat ze zo geboren en gesocialiseerd zijn. Het is als met een valse hond. Soms kan je niet anders dan zo'n beest afmaken, omdat het een te groot risico vormt. Dat is niet gemakkelijk, maar bij het leven hoort ook dat we soms onze verantwoordelijkheden moeten nemen. Anders worden anderen daar het slachtoffer van.

Dr. Vigilante | 14-07-19 | 11:18 | 1

Het beschermen van de samenleving is één van de redenen van straf. Jammer genoeg is dat principe ondergeschikt gemaakt aan reïntegratie en resocialisering. Het belang van de samenleving of slachtoffer(s) is dus ondergeschikt aan het belang van de dader

Heiner | 14-07-19 | 13:26

De Nederlandse bevolking is jaren geleden al vogelvrij verklaard. Tbs'ers op verlof,
drankrijders, criminelen, terroristen, het heeft allemaal vrij spel in dit land. Sterker nog: ze worden met scheepsladingen geïmporteerd. En dat allemaal omdat we zo nodig "divers" moeten zijn en multicultureel. Idealen mogen wel een paar dooien kosten.

Rationa | 14-07-19 | 11:08 | 1

Niet alleen dat, maar ook de arrogantie van de overheid.
Wij weten wat we doen,de rest van de wereld snapt het niet.Wij zijn zo ongeveer het enige land dat TBS kent.Wij hebben de beste psychologen en psychiaters en kennen de laagste straffen.Maar vooral,het gaat niet om de slachtoffers maar om de daders want die zijn zielig door omstandigheden,genen en nog wel iets.

pejoar | 14-07-19 | 11:24

Ails werkelijk gestaft wordt, dan zal dat anderen ook tegenhouden of in ieder geval een drempel leggen die ze weerhoudtt om dezelfde misdaad te plegen.

Mr.Crowley | 14-07-19 | 11:05

Ja mensen en vooral blijven stemmen op VVD, CDA, PvdA, G66, GL.
Tussen deze partijen zitten minieme verschillen, maar ze zijn wel verantwoordelijk voor de dictatoriale puinhopen alhier.

Mo het varken | 14-07-19 | 11:03 | 2

Dit is de hoofdoorzaak. Deze kiezers gaan over lijken, zoals het slachtoffer van deze TBS-er, om genoemde partijen aan de macht te houden en zo te voorkomen dat moordenaars en terroristen aangepakt worden.

obominotie | 14-07-19 | 11:52

@obominotie | 14-07-19 | 11:52:

De kiezer gaat niet over lijken, de kiezer wordt bedonderd.
De kiezer kiest niet voor beleid dat voor hem/haar zelf fataal kan zijn.

Punt is, de meeste kiezers weten dit allemaal niet. Hoe vaak wordt berichtgeving over TBS-ers niet uit het nieuws gehouden?
En hoe vaak leggen "hooggeleerde experts" op NPO en MSM ons wel niet uit dat "streng straffen niet werkt", dat "het om incidenten gaat", die "niet te voorkomen zijn", etc?

En linkse partijen staan inderdaad positief tegenover geweldsdelicten en daders daarvan. Maar hoe vaak hebben we VVD en CDA niet horen roepen dat ze geweldsdelicten keihard aan willen pakken?
Dat relTurken "op moeten rotten" en isis-gangers "weg moeten blijven"?
Niet voor niets is de VVD de grootste partij, en CDA is ook groter dan elk van de linkse partijen. Nederland stemt vrij "rechts", denkt Nederland. Maar we worden bedonderd door rechtse slogans van Dijkhoff en Buma, waarna Groen Linksers als Nijpels en Harbers het beleid bepalen.

Dandruff | 14-07-19 | 15:00

Oh ja, Twan Huijs is een faciliterende lul.

Dikke Worst | 14-07-19 | 10:39

Positief berichtje net: amerikaan steelt auto met nog drie kinderen erin. Wordt gepakt en is nu dood, door omstanders. Instant justice, mooi man.

Dikke Worst | 14-07-19 | 10:39 | 2

In Nederland zouden die omstanders worden vervolgd.

Mahatma | 14-07-19 | 11:39

@Mahatma | 14-07-19 | 11:39: Dat zal ook daar gebeuren. De moeder zal daarnaast worden vervolgd voor het alleen laten van de kinderen in een auto met draaiende motor.

Weerduivel | 14-07-19 | 12:41

Gisteren nog een doku gezien over de guilotine.
Mooi ding en zeer effectief.

joppo0 | 14-07-19 | 10:28 | 2

U heeft in ieder geval niet goed opgelet op de spelling van guillotine.

ballenkraker | 14-07-19 | 10:33

De hardheid van onze wetten en rechtspraak tegen schuldenaars, in het bijzonder in geval van een belastingschuld, is niet te rijmen met de zachtheid tegen daders van ernstige geweldmisdrijven. En het begrip toerekeningsvatbaarheid is gewoon onzin. Een gevaarlijke gek moet sowieso opgeborgen worden; daarna kun je rustig kijken of behandeling mogelijk is.

dihydrogenmonoxide | 14-07-19 | 09:54 | 1

Dit is precies wat er in de nederlandse rechtspraak aan de hand is. Korte, maar rake en ware analyse. Misschien er nog bij melden dat de rechtspraak jegens overtreders van luttele verkeersovertreders (dus niet als je iemand verwijtbaar doodrijdt) ook keihard is in Nederland.

ballenkraker | 14-07-19 | 10:23

Überhaupt moeten stalkers preventief opgepakt worden. Er zijn nu zoveel voorbeelden dat het misgaat. Gewoon gezond verstand gebruiken mag tegenwoordig niet meer.

BozePaarseMan | 14-07-19 | 09:46 | 1

Het antwoord van de overheid zal zijn dat het ook zo vaak goed gaat, dus niet zeuren,en een prettige dag verder. Daar sta je dan als nabestaande.

zoalsikhetzeg | 14-07-19 | 11:52

Een eilandje voor criminelen is niks nieuws maar kan wel succesvol zijn, zie Australië.

Mr_Natural | 14-07-19 | 09:29 | 1

En deels ook de VS.

Frau Merkel | 14-07-19 | 14:12

Doodstraf herinvoeren en uitvoeren! Scheelt heel veel geld en stress.
Leeftijd is onbelangrijk. Ook een knaap van 14 is crimineel als hij iemand vermoord. Wij moeten beschermd worden tegen idiote en dat kan alleen als je ze definitief opruimt.

Oer Hollands | 14-07-19 | 09:28

Justitie heeft jaren achter Holleeder c.s. aangezeten en dat heeft duizenden manjaren politie-inzet gekost. Hij gaat nu voor de rest van zijn leven achter de tralies en dat is goed zo; misschien kan Twan Huys af en toe eens bij hem op bezoek, maar dat terzijde. Wat ik veel erger vind, is dat de hele criminele scene is overgenomen door nog veel grotere boeven en dat die hebben geprofiteerd van de windstilte veroorzaakt door de Holleeder-affaires, maar ook door het collectief wegkijken van onze politici, die het wel voor elkaar hebben gekregen dat de man die er wat verkeerde woorden over zei, nu voor de rechter staat en kapot wordt geprocedeerd, maar verder nooit een klauw hebben uitgestoken om iets aan het probleem te doen. Onze politici moesten zich rotschamen.

oliebolletje123 | 14-07-19 | 09:26

Aha 'Moslimofobie'. Ik weet al weer genoeg...

Ze plegen het gruwelijke gros van alle aanslagen, integreren meestal niet of nauwelijks, een enorm groot percentage beschouwt de Sharia als heiliger dan onze grondwet, als 2 vliegtuigen de Twin-towers invliegen lopen veel van die barbaren de horlepiep midden op straat en hebben uiteraard de Joden het gedaan.
Eerwraak, homo-haat en vrouwenonderdrukking aan de orde van de dag, bovenaan in allerlei criminaliteit- cd misdaadstatistieken.

Maar men lijdt hier aan 'Moslimfobie'. Een irreële(!) angst. En het zijn uiteraard ook racisten bij de politie want Moslims zijn in dit land weer eens een keertje een ras.

Laat maar weer allemaal. Next.

Realism Is All | 14-07-19 | 09:20 | 3

Volgens GroenLinks moet je de kracht zien die in de multiculturele samenleving zit. Maar al denk ik er tien jaar over, kan die kracht niet vinden...

eerstneukendanpraten | 14-07-19 | 09:23

@eerstneukendanpraten | 14-07-19 | 09:23: Dat verklaart ook de interactie van Halsema met het Jihadistentuig van het Haga lyceum. Ze deed precies datgene wat zij als portefeuillehouder orde en veiligheid niet hoorde te doen. Ongekend, zoiets.

Heiner | 14-07-19 | 14:02

Na een moord moet de straf altijd levenslang zijn of zo lang dat elk voordeel wat de crimineel uit de moord had kunnen halen verdampt is (en te oud om nog schade aan te kunnen richten). De geestelijke conditie van een moordenaar is niet zo interessant. Dat de nabestaande genoegdoening kunnen hebben in de wetenschap dat de crimineel lijdt (en niet volgens eigen zeggen, volgens eigen schreeuwen/ gillen mag wel) is het belangrijkste. De dader is geen patiënt, geen slachtoffer & (in islamitische gevallen) al helemaal geen strijder. Moordenaar en monster mag zo iemand genoemd worden. Spugen mogen mensen op monsters zoals dat, maar de rest van de aandacht hoort uit te gaan naar de echte slachtoffers.

Onno Barendsen9337 | 14-07-19 | 09:18 | 1

Oeps, verkeerde topic...

Realism Is All | 14-07-19 | 09:22

Hé dat is gaaf. Hebben we toch nog een probleem gevonden waar moslims niet de schuld van zijn.

Hedieho | 14-07-19 | 09:11 | 1

Nog beter. De moslims hebben zelfs de oplossing voor het probleem!

batvoca2 | 14-07-19 | 09:15

Een ding is in ieder geval duidelijk. Van de instanties hoef je geen hulp meer te verwachten. Die zijn bezig met andere belangrijke zaken dan hulp en bescherming bieden aan bedreigde burgers

batvoca2 | 14-07-19 | 09:11

Bescherm de burger, de beesten wegstoppen in een hok met een brievenbus en een afvoerpijpje van 40mm. That's it. Oh ja, een haak aan het plafond, een touw en een kruk in de hoek. Zoek het maar uit.

toerbaas | 14-07-19 | 09:07

Gewoon levenslang geven de psychopaten. Voor alle niet te verklaren moorden van het motief. Mocht ie meewerken, onderzoek of het zinvol is. Zoniet, levenslang. En anders een behandeling.
Nu is de straf minder, en kan tbs langer duren. Niet meewerken aan een psychologisch onderzoek loont.

Wim Venijn | 14-07-19 | 09:06

Zo'n kwieb moet je van de straat afhalen en een spuitje geven. Maar nee, links Nederlands denkt dit soort tuig te kunnen zalven. Nee. Ze zijn debiel, afspuiten!

tragic1911 | 14-07-19 | 09:05

Het kapitalisme is de reden dat wij een verzorgingsstaat hebben. Parasitaire religies zoals islam en socialisme hebben nog nooit ergens een welvarende maatschappij opgebouwd.
Dandruff | 14-07-19 | 03:02 | reageer | favorietblock
Mmmm nee de post WOII verzorgingsstaat komt niet door 'kapitalisme'. Onze economie was daarvoor eeuwenlang kapitalistisch ingesteld en er was geen verzorgingsstaat. Opvang en publieke zorg werd verzorgd door families, steden, kerken en particuliere instellingen, zeker richting eind 19e eeuw.

WOII liet een getraumatiseerde (en veelal kapotgeschoten) westerse maatschappij achter in Europa. Het Marshallplan bracht een (relatief) kleine kapitaalinjectie in west Europa, waardoor mensen weer bereid waren te gaan investeren. Door het harde werken van overlevenden (die genoegen namen met wat we nu een hongerloon zouden noemen) bloeide de economie weer (langzaam) op. Maar alsnog waren er hobbels op de weg, zoals het verlies van grote kolonies zoals India en Indonesie. Alsmede de (jazeker realistische) dreiging van psychopaat Joe Stalin achter zijn ijzeren gordijn.

Door de traumatische ervaringen van WOII en de opkrabbelende economie, werd in veel westerse landen gedacht aan een algemeen pensioen voor de overlevenden, en wezengeld voor weduwen die hun man in de oorlog verloren (mannen in die tijd waren vaak enig kostwinnaar). Maar zelfs dit was volgens mij nooit bedoeld om het systeem te creëren wat in veel Europese landen vandaag de dag is. Een enorme, geld verslindende bureaucratische verzorgingsstaat wat niet alleen werken afstraft, maar aanzuigend werkt voor andere delen van de wereld die nooit in Europa hebben gewoond of hebben gewerkt, maar wel van de verzorgingsstaat willen genieten.

Een kind van 4 kan op de vingertjes natellen dat dit systeem niet houdbaar is. En dat zien we overigens nu al. Waarbij eigen risico's worden verhoogd, dienstverlening van de overheid wordt uitgekleed en wachtlijsten oplopen. Het enige wat mij verbijsterd is dat Nederlanders wel erover klagen maar op dezelfde partijen stemmen die dit voor hun regelen. But that's neither here nor there.

De huidige verzorgingsstaat (voor wat er nog over is voor de aboriginal) is een marxistische uitvinding. Bij ons uitgevonden door de meest rampzalige kabinet aller tijden, Jeaup den Uyl I (ja zelfs erger dan Rutte en Balkenende bij elkaar). Zij zijn grondleggers van de huidige generatie '68 maatschappij en diens verzorgingsstaat. Uitkeringen werden dusdanig verhoogd en uitgebreid, straffen werden verminderd, onderwijs werd grootschalig maar ging hard achteruit in kwaliteit, massa immigratie door gezinshereniging. En tot overmaat van ramp industrie die vertrok uit Nederland en naar Azie ging (maar ondertussen wel lieden importeren voor baantjes in de industrie - die dus meteen werkeloos waren).

Het enige wat je Jeaup niet in de schoenen kon schuiven, was de uitverkoop van onze soevereiniteit aan de laagste bieder. Die eer is voor de kabinetten tussen pakweg 1970-1985.

Als laatste, onze huidige marxistische heilparadijs is alleen mogelijk doordat de Amerikanen onze verdediging op hun rekening nemen. Hoeven we geen meelij mee te hebben, en paar Amerikanen verdienen grof aan oorlog en diens materieel. Maar doordat veel Europese landen nauwelijks nog in verdediging hoeven te investeren, kan er ook meer geld uitgegeven worden aan de verzorgingsstaat. Niet dat dit op korte termijn voldoende zal blijken, maar toch.

Graaf_van_Hogendorp | 14-07-19 | 08:52 | 3

Ons huidige marxistische heilparadijs wordt slechts in stand gehouden zodat "elites" zo min mogelijk overlast ervaren van het grauw. Het is een afkopen. Zolang de voorraad strekt, uiteraard.

Rest In Privacy | 14-07-19 | 09:04

Leuk verhaal maar het probleem is dat we debiele lui binnenlaten.

tragic1911 | 14-07-19 | 09:07

"Als laatste, onze huidige marxistische heilparadijs is alleen mogelijk doordat de Amerikanen onze verdediging op hun rekening nemen. "

Vergeet niet die 240 miljard van onze aardgasbel die we sinds de jaren '60 hebben weggepist in dat heilparadijs. 't Schijnt nog niet doorgedrongen te zijn in Den Haag dat die structurele inkomstenbron definitief weg is, want aanpassingen in financieel gedrag zijn niet waarneembaar.

*iets met dak repareren als de zon schijnt mompelt*

libertat | 14-07-19 | 10:29

Ter kennisneming voor eenieder die TBS wil afschaffen www.forumtbs.nl/effectiviteit-van-tbs...
Ooit komen veroordeelden weer vrij; behandeld of onbehandeld. Kies maar.

Rest In Privacy | 14-07-19 | 08:44 | 3

Hè bah, een genuanceerde mening. Zit je hier wel goed?

* Il Principe * | 14-07-19 | 08:54

@* Il Principe * | 14-07-19 | 08:54: Ik voel me ook wel een beetje vies nu

Rest In Privacy | 14-07-19 | 08:58

Onbehandeld. Het helpt niets en geeft een vals gevoel van veiligheid. Psychopaten moet een chip ingebouwd krijgen, net als katten en honden, zodat je ze na hun vrijlating overal kunt volgen. Dat volgen moet de eerste 10 jaar ook werkelijk gebeuren. Bij de minste verdenking kun je ze dan weer oppakken. Iets van een 10-jarig straat- of gebiedsverbod zou onderdeel moeten uitmaken van de straf.

JvanDeventer | 14-07-19 | 10:27

Vraag me altijd af wat voor type vrouwen dat zijn, die vallen voor/ op criminelen, TBS'ers enzo, hoe dat precies werkt, zeker als men vtv weet waar ze mee dealen. Ik bedoel, dat aloude mantra: ik val op badboys wat je zo vaak hoort, is dat daar ook onderdeel van? Hang naar gevaar/ opwinding, of juist ook het ik kan jou beter maken...? irrationele wezens.

Fra Lippo Lippi | 14-07-19 | 08:37 | 1

Een relatie met een gevangene is de ultieme controle. Als vrouw bepaal jij dan voor 100 procent de contacten en dat met een gevaarlijke man. Er kleeft haar dan ook een zweem van een gevaarlijk en spannend leven aan terwijl ze gewoon thuis de piepers op het vuur zet.

Beste_Landgenoten | 14-07-19 | 19:27

Als we zelfs op GS gaan vinden dat je tbs op moet gaan leggen, ook als een veroordeelde niet meewerkt, dan is het einde dus echt zoek. GS is toch wel het podium van andersdenkenden.
Het simpele feit wil dat wanneer iemand niet behandeld wil worden geen enkele behandeling zal aanslaan. Daar hoort geen gedwongen tbs bij maar een zeer lange gevangenisstraf! Gedwongen tbs betekent vaak een vorm van levenslang. Waarom daar dure psychologen en psychiaters op inzetten terwijl we giga wachtlijsten bij GGZ hebben? Als je niet meer te redden bent hoor je levenslang in de bak. De maatschappij hoort 100% garantie te krijgen dat zo iemand nooit meer de maatschappij in komt.
Wat nog veel erger is, wanneer ze in een tbs-kliniek zitten zijn het geen daders of criminelen meer maar patiënten! Klinkt plots onschuldig.
Tbs prima voor kruimeldieven of lichte vergrijpen, voor zware misdrijven alleen nog gevangenisstraffen van 25 jaar of meer.

LibertyCity | 14-07-19 | 08:27 | 1

+3

Sidney_May | 14-07-19 | 08:54

Doodstraf voor deze crimineel. Het is al zijn tweede. Desnoods haal ik de trekker over. En, D666 rechters eruit.

Thoth | 14-07-19 | 08:22 | 1

+4

Breinbrouwsels | 14-07-19 | 09:18

Sowieso mag het hele idee achter TBS en toerekeningsvatbaar eens op de helling. De verlichte visie van Descartes dat de geest het lichaam bestuurt en schuld uitsluitend kan worden toegewezen aan een gezonde geest is allang achterhaald.

En bovendien voor het slachtoffer totaal irrelevant. De misdaad en het leed zijn niet minder ernstig. We zouden toe moeten naar een strafmaat voor de misdaad en het toegebrachte leed zelf, zonder uitgebreide onderzoeken naar de psyche van de dader. Soms is de misdaad zelf voldoende indicatie. Bij sommige delicten is duidelijk dat behandeling verder zinloos en de samenleving beschermd moet worden.

Beste_Landgenoten | 14-07-19 | 08:22 | 1

Daar heeft u een heikel punt. Interessant is ook de discussie over de vrije wil, en of die wel bestaat. Best een dingetje omdat ons hele strafrecht daarop rust.

Sommige mensen hebben een biologische/genetische structuur dat ze in de huidige maatschappij niet kunnen functioneren. En het moment komt dat we dat kunnen voorspellen, nog voor iemand een vreselijk misdrijf heeft gepleegd.

Dr_Prepper | 14-07-19 | 08:41

Psychologen beoordelen hun patienten op klinische wijze terwijl je bij dit soort gestoorde tijdbommen juist op je gevoel af moet gaan.

Rest In Privacy | 14-07-19 | 08:11

Is het een idee om de Sharia in te voeren die slechts vir moslims gelden? Dus voor niet-moslims de gewone slappe Nederlandse wet en voor moslims: zweepslagen, stenigen en handen of het hoofd eraf (streep door wat van toepassing is).

El Gouda | 14-07-19 | 07:50 | 2

En mensen zoals Panhuis?

Rest In Privacy | 14-07-19 | 07:58

Er gaat helemaal niets veranderen daarin.. sterker nog, de EU bepaalt zelfs dat het nog te streng is voor die lieverds.. Geen idee met welke blik mededogen voor de lammeren deze zienswijze wordt omgezet in wetten. Het is niet voor niets dat Justitie sinds 2018 voor Veiligheid gaat. Zo'n jagende wolf zijn leven lang in het staatshotel kost klauwen met geld. Heb je er 1000 van hetzelfde kaliber dan is de kans dat er een paar weer flink in de fout gaan nog goedkoper met een 2e en 3e kans dan er 1000 den ( want die stroom die blijft maar doorgaan en zeker als er nog meer risicogevallen worden ge-importeert) in een bewaring te houden..

Het is een risico- baten afweging dat wordt gevolgd. Slachtoffers of nabestaanden worden daarvoor dan gecompenseerd met een schadeloosstelling mocht een wolf genadeloos hebben toegeslagen.

fikkieblijf! | 14-07-19 | 07:38

Misschien zou een straf in Nederland ook werkelijk een “straf” horen te zijn. Hier in Nederland noemen we gevangenissen gekscherend “het Hilton”. Je zit er niet voor niets, kan ik me voorstellen. Waar blijft de duidelijkheid omtrent minimum straffen? Het zou mooi zijn als een beestachtige moord gewoon levenslang zou betekenen met geen enkele kans op vervroegde vrijlating. Of verkrachting bam! 25 jaar! Dat schept duidelijkheid. Dat een Volkert vd Graaff nu al op vrije voeten loopt na een politieke moord is absurd! Was dit in welk ander land ter wereld ooit gebeurd, was die nog lang niet vrij. En dat gepamper met tv’s radio’s en zelfs computers in een cel zou ook niet moeten kunnen!
Van mij hoeft water en brood niet eens, maar dat gevangenen beter eten dan een gemiddelde bejaarde in een zorgtehuis is ook van de zotte!
Een gevangene moet van te voren kennis kunnen nemen van de evt gevolgen van zijn criminele acties. Weten hoe lang iets duurt, mocht je ook maar in die richting denken ooit zoiets te doen. En als je dan TOCH iets uitspookt als crimineel, dan denk ik dat keihard werk verzetten in de gevangenis die mensen goed bezig kan houden. Back on the chaingang!

Accident_Prone | 14-07-19 | 07:10 | 4

Vanuit Bureau Halt een stage regelen in de gevangenis? Dan zien ze wat de toekomst zal brengen als ze doorgaan op het criminele pad.

ches | 14-07-19 | 09:04
▼ 1 antwoord verborgen

Ik word hier zo boos van! Zou een wc-pot meters ver weg kunnen smijten!

bolletje kaas. | 14-07-19 | 07:07 | 1

Wel eerst even doortrekken anders geeft het zo'n troep.

Rest In Privacy | 14-07-19 | 08:13

"In Noorwegen zijn gevangenissen die eruitzien als idyllische dorpjes, waar deze mensen humaan oud kunnen worden, zonder restrisico voor ons."

Noorwegen kent geen levenslange gevangenisstraf. Zelfs Anders Behring Breivik is tot "slechts" ongeveer 21 jaar celstraf veroordeeld met een minimum van 10 jaar. Dat is de maximum straf ondanks dat hij 77 onschuldige mensen heeft afgeslacht waarvan de jongste slechts 14 jaar was. Nu zal de openbare aanklager er alles aan doen om hem voor eeuwig in de bak te houden maar de reële kans bestaat dat hij (ooit) vrijkomt.

Wel ben ik het met je eens dat de optie "long-stay" veel te weinig wordt toegepast.

Het probleem is echter dat het overgrote deel van zelfs TBS klanten uiteindelijk wel "heelt" en geen gevaar meer vormen.

Noorwegen is overigens een interessante casus. Ze zetten daar inderdaad zelfs moordenaars in "idyllische" "dorpjes" en hebben in verhouding tot Nederland zeer coulante straffen maar tevens hebben ze de laagste recidive ter wereld. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika waar je voor een zakje wiet jaren vast kan komen te zitten en recidive de norm is. Eens een crimineel altijd een crimineel dus. Nederland straft in tegenstelling tot Noorwegen Europees gezien behoorlijk zwaar zo hebben wij levenslang en levenslang in Nederland is levenslang. Wij hebben de "long-stay" wat feitelijk ook levenslang is. Wij hebben TBS wat levenslang kan zijn omdat het oneindig kan worden verlengd. Maar toch hebben de Noren minder problemen met recidive.

Je kan wel blaten over "D66 rechters" en het kut openbaar ministerie of de klote advocaten maar zij zijn het probleem niet. Het probleem is dat de meeste criminelen verbeterlijk zijn en een percentage onverbeterlijk. Die onverbeterlijke criminelen zijn vaak psychopaten en psychopaten zijn doorgaans meester manipulators dus dan heb je twee keuzes. Alles en iedereen die ooit de fout is ingegaan levenslang opsluiten of vermoorden. Of die mensen een tweede of zelfs derde kans gunnen. Interessante bijkomstigheid daar is dat ook jij of ik ooit de fout in kunnen gaan tijdens een ruzie of erger gewoon geheel onschuldig kunnen zijn maar toch veroordeeld kunnen worden. En daar wringt het dus ook.

Lang verhaal kort. De rechtsstaat is niet perfect. Er zullen fouten worden gemaakt. Maar het alternatief (Sharia of anderzijds middeleeuws strafrecht) is nogal onwenselijk. Met andere woorden. Het is niet perfect. Er zullen ongeleide projectielen weer vrij komen en er zullen onschuldige slachtoffers vallen.

De enige oplossing hiervoor is door meer geld te pompen in geestelijke gezondheidszorg. Zo'n 5% van de bevolking heeft ernstige geestelijke problemen. Die mensen hebben medicatie, therapie en begeleiding nodig om geen direct gevaar te vormen. Maar dan nog. Er zal altijd weer een mafketel uit het niets opstaan zoals Anders Breivik die eventjes 77 mensen vermoord. Zelfs in een repressieve politiestaat kan je dat niet voorkomen. Andrei Chikatilo is een goed voorbeeld. Die vermoorde in de Sovjet-Unie meer dan 50 vrouwen en kinderen.

Ik begrijp het sentiment maar utopia bestaat niet.

Andrew Deen | 14-07-19 | 06:36 | 4

@TheBigKirth | 14-07-19 | 06:45:
Met als gevolg overvolle gevangenissen en idioot lange straffen voor lichte vergrijpen. De gevangenissen in de VS zitten er vol mee. Kost klauwen met geld en de samenleving schiet er weinig mee op.

Beste_Landgenoten | 14-07-19 | 08:11

Je kletst weer eens onzin Deen.
Een zakje wiet is tegenwoordig legaal in de USA. Kom eens uit je jaren '80 bubble met je door je maatschappijleraar geïndoctrineerde communistische onzin.

Rest In Privacy | 14-07-19 | 08:15

In sommige samenlevingen hoef je ook nauwelijks te straffen. Daar is het normbesef van de bevolking toereikend. Het gaat er niet alleen om of straf helpt. Vermoedelijk helpt het niet of niet veel. Waar het om gaat is dat je een norm moet stellen. Op dit moment denken zelfs nieuwe mensen in Nederland, dat je in Nederland alles kunt doen, of omdat het niet bestraft wordt, of omdat de straffen heel laag zijn. Ieder zou willen dat straffen effectiever zouden zijn. Dat zijn ze niet. Toch is er geen ander alternatief dan straffen.

Pianoman | 14-07-19 | 08:31
▼ 1 antwoord verborgen

Als we nou eens al dat TBS volk vrij laten bij elkaar in een afgesloten leef gemeenschap, Zou dat niet fijn zijn?

Datgingniegoed | 14-07-19 | 03:48 | 3

Dat bepleit ik allang. Richt een waddeneiland in waar je ze ophokt. Flink hoog hek eromheen, laten bewaken door valse zeehonden en zoek het verder maar uit daar.
De Polderlandse variant op Alcatraz en/of Robbeneiland dus.

loze stijl | 14-07-19 | 07:21

@loze stijl | 14-07-19 | 07:21:
Paar camera's erop en de uitzendrechten voor de nationale omroep.

Is dit nog nieuws? | 14-07-19 | 08:53

Utopia?

geen_kwijl | 14-07-19 | 09:04

Nederland moet vollop inzetten op de ware vijand van de maatschappij, de automobilist die 5 kilometer per uur te hard rijdt!!!

Solar666 | 14-07-19 | 03:20

Men kan tegenwoordig met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk stellen dat de rechters en TBS behandelaars zelf volledig gestoord zijnj en zelf achter slot en grendel horen. Deze beroepsgroep is elke schijn van vakkundig voorbij, totale prutsers die spelen met mensenleven om hun eigen ego te strelen.

Solar666 | 14-07-19 | 03:08

In de VS krijgt een schooljuffrouw 20 jaar omdat ze wat gevingerd heeft met een opgewonden jongen van 13 jaar. Niet handig, of wel, het is maar hoe je het bekijkt. Verder totaal geen gevaar voor de samenleving. Pats 20 jaar voor wat seks pretjes
Terwijl ze het deden in het (bijna lege)lokaal stond een vriendje op de uitkijk...
Het ventje vond het niet echt vervelend gezien de opgewekte briefjes die hij stuurde. Pats 20 jaar cel....
Ik denk dat de juf in kwestie alhier aangenomen wordt om voorlichting te geven, alleen met iets minder enthousiasme in praktijk brengen is de boodschap van het schoolbestuur...
Hier lopen levensgevaarlijke psychopaten gewoon vrij rond omdat de persoon in kwestie ook recht heeft op terugkeer naar de maatschappij en de kans op herhaling gering wordt geacht.... Dezelfde dag nog pleegt er eentje 3 moorden.... Tja is het antwoord: 100% veiligheid kunnen we nou eenmaal niet garanderen... Rutte zegt het ook altijd.... De straffen blijven hier immer een lachertje. Sommigen kan en mag je niet loslaten in onze maatschappij... Nooit!

dijkbewaker | 14-07-19 | 02:00 | 8

@Skunk57 | 14-07-19 | 07:44:
Ik denk dat je gelijk hebt dat Macho-denken daar een rol in speelt. Maar ik geloof niet dat er veel mensen zijn die mishandeling door vrouwen ontkennen. Misschien heeft het ermee te maken dat mishandeling door vrouwen vaker geestelijk is en dus minder zichtbaar, terwijl mannen sneller fysiek geweld gebruiken, wat zichtbaarder is. Extreem fysiek geweld leidt ook vaker tot zichtbaar blijvend letsel of de dood, er is een zichtbaar causaal verband, terwijl bij geestelijk geweld, dat meer onderhuids plaatsvind minder zichtbaar is.

2 voorbeelden om dit te ilustreren:
Asia Argento wordt in verband gebracht met de zelfmoord van Antoni Bourdain. Een zelfmoord die waarschijnlijk is voortgekomen uit geestelijke mishandeling, doordat ze Anthony Bourdain heeft beschuldigd van verkrachting #metoo, nadat hij zijn vrouw had verlaten voor hem. Jimmy Bennet een minderjarige acteur had ook seksuele omgang met haar. Volgens Asia was dat geinitieerd door jimmy, die ook door asia van verkrachting werd beschuldigd, vreemd genoeg had ze Jimmy wél zwijggeld betaald. www.telegraaf.nl/entertainment/247168...

Voorbeeld 2
De moord op Humreya door har ex-vriend Bekir R. die een stuk geweldadiger verliep. Bekir R. schoot Humreya dood. www.ad.nl/rotterdam/verdachte-van-sch...

ratelaar | 14-07-19 | 09:15

@Skunk57 | 14-07-19 | 07:44:
Nog een gedachte: Bij seksueel misbruik is men misschien sneller geneigd te denken aan seks. Een vrouw wordt daarbij gepreneteerd, binnegedrongen door de man terwijl, wanneer je dat beeld hebt, de vrouw de man dwingt zich te laten penetreren. Dat impliceert dus een stijve bij de man, wat dus weer duidt op verlangen en dus instemming. Een vrouw hoeft niet persé opgeworden te zijn om te kunnen worden binnengedrongen.

ratelaar | 14-07-19 | 09:37

@ratelaar | 14-07-19 | 09:37: Een stijve bij een man hoeft helemaal geen instemming te betekenen. Een vrouw kan bij een verkrachting ook klaarkomen. Het zijn grotendeel fysieke reacties, meer niet.

Frau Merkel | 14-07-19 | 14:47
▼ 5 antwoorden verborgen

Politie reageert niet op herhaalde alarmsignalen van de vrouw.
Zelfde verhaal in Rotterdam, Bekir E.... schiet 16 jarig meisje dood.
Politie?
Laat me niet lachen.

de honden blaffen... | 14-07-19 | 01:17 | 1

Te druk met verkeersboetes en het innen van achterstallige boetes en belastingen. U weet tenslotte waar de prioriteiten van onze overheid liggen. Stel je toch eens voor wat er zou gebeuren als mensen een verkeerde betalingsmoraal jegens de overheid zouden ontwikkelen, het land zou naar de verdommenis gaan.

Solar666 | 14-07-19 | 03:10

Huisjesmelkers hebben vrijbrief in een kapitalistische maatschappij. Daar heeft Karl Marx al over geschreven.
Vandaag was er een item in het nieuws, meen rtl4 nieuws, over de economische dakloze. Een (goede) baan maar geen betaalbaar huis kunnen vinden. Het kapitalisme veroorzaakt een kunstmatige krapte daar waar veel kapitaal voor nodig is. Karl Marx zal dit ook ongetwijfeld hebben beschreven.
In de DDR en USSR had iedereen een huis.

Holleeder. Een dossier van ik meen 500.000 bladzijden of zoiets. Geen directe bewijzen. Alleen getuigenverklaringen. Paar vage opgenomen gesprekken van de zus van Holleeder waarin kennelijk in codetaal is gesproken en is vertaald. Maar ja, het had ook anders vertaald kunnen worden als het al vertaald had moeten worden. Dat is wat ik hoor in de pers als samenvatting. Dat levert je levenslang op.
Een gevaarlijk uitspraak moet ik zeggen.

Dan TBS. Indien er geen TBS zou zijn dan wat. Mensen komen in de meeste gevallen vrij en dat al meestal al snel. Dan is TBS een beter alternatief lijkt mij vooral vanwege het feit dat de recidivekans 2 keer zo klein is.

Overigens de VVD heeft de geestelijke gezondheidszorg tot op het bot afgebroken. Wachtlijsten van jarenlang. Dat lijkt mij niet erg bevorderlijk voor de maatschappelijke gezondheid. Gij kan wel de verwarde mens wel de schuld geven maar de VVD heeft zoals eerder geschetst alles afgebroken en het volk vindt het goed.
Geestelijke ziektes bestaan volgens de VVD niet zo begrijp ik. Als deze al bestaan dan is het volgens de prestatiegerichte neoliberale VVD je eigen schuld. De VVD, de verlosser.

ProAsfalt | 14-07-19 | 00:51 | 3

In de DDR en de USSR had iedereen een dak boven zijn hoofd. Grijze grauwe woonkazernes, net als de Franse banlieus.

Arachne | 14-07-19 | 01:39

@ProAsfalt,

Je kunt nu DDR en USSR wel verheerlijken met al hun concentratiekampen, maar daar hadden alleen partijbazen het beter dan uitkeringstrekkers hier. Het gewone werkvolk daar werkte hard voor weinig, woonde in betonnen krotten onder rokende fabrieken en stond uren in de rij voor wat te vreten. Voor een trabant (mislukt autootje) stond je ruim 10 jaar op een wachtlijst.

Het kapitalisme is de reden dat wij een verzorgingsstaat hebben. Parasitaire religies zoals islam en socialisme hebben nog nooit ergens een welvarende maatschappij opgebouwd. Jij dankt niet alleen je uitkering aan het kapitalisme, maar ook je opleiding, huis, auto, TV en uiteraard je computer van waarachter je nu je ondankbaarheid beklemtoont.

De rest wat je schrijft is onzin.
- Het huizentekort is een direct gevolg van links immigratiebeleid.
- Er gaan jaarlijks vele miljarden naar geestelijke gezondheidszorg.
- Ontelbaar vele malen meer dus dan in de veilige jaren '50, '60.
- Maar een crimineel is gewoon een crimineel; en dat is echt geen ziekte.
- En het vrij los laten lopen van criminelen is links beleid.
- Net als het "behandelen" van figuren die niet ziek maar gewelddadig zijn.

Advies; lees eerst de column even.

Dandruff | 14-07-19 | 03:02

Iedereen had een huis in de Sovjet unie en in Oost- Duitsland......
De rest van alle ellende, in die landen en in het huidige N-Korea, laat je maar even weg.
Ruk je maar lekker af op das Kapital.
En verder 100% wat Dandruff zegt.

Ruimedenker | 14-07-19 | 09:10

De Holleeder (met dubbel “e” Feynman) toestand was een “geinige” rechtzaak. Oud Amsterdamse penose vent die inderdaad zeer fout was maar precies paste in het beeld. Lokale psychopaat, liquidatie opdrachtgever, ontvoerder en nog veel meer. Maar hij was nog “klassiek.” Rechtzaak overigens zeer goed gevolgd door tante “Bell”, Saskia Belleman dus. (complimenten) en het gaf een mooi beeld voor mij als iemand die inmiddels al 30+ jaar in Amsterdam woont van de jaren ’80, ’90 en begin 2000 lokale penose. Net zoals wijlen Bruinsma. Dat Holleeder mocht verschijnen bij college tour was natuurlijk meteen het failliet van dat programma want iedereen hier (en ook de rest van Nederland) wist hoe fout hij was. Maar alles bij de NPO voor kijkcijfers van hypocriete Twannie toen. Ook mooi het Amsterdams Jordanees gescheld tussen de familieleden tijdens de rechtzaak en natuurlijk de klassieke scooter foto op de PC.

Maar, en dat is veel zorgelijker, de Marengo zaak. Ik volg het via de media en dat is een zaak waar je hebt te maken “loose cannons.” Niets ontziende Mocro maffia, waar de kopstukken nog van rondlopen. Voortkomend uit een achterlijk islamitisch Marokkaans milieu (jaja niet schrikken linkse pc idioten, achterlijk islamitsch milieu in kracht/prachtwijken) die geen genade kennen. Nul moraal, nul klasse (als dat al mogelijk is) maar gewoon ordinaire slagers. Elkaar omleggen? Geen probleem. Aan de orde van de dag. En als er een onschuldig iemand ook wordt gedood waar ook in Nederland? Het interesseert ze geen flikker. Ze zijn scum of the earth, psychopaten en in mijn ogen vele malen gevaarlijker dan Holleeder.

Basil Fawlty | 14-07-19 | 00:32 | 6
-weggejorist-
loze stijl | 14-07-19 | 07:31
-weggejorist-
Basil Fawlty | 14-07-19 | 12:19
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik blijf me erover verbazen dat er nog steeds ophef is over dit soort gevallen. Deze gang van zaken is al sinds jaar en dag bekend. Bij diverse wetswijzigingen is hier voor gewaarschuwd, de toegankelijkheid van de rechtspraak wordt steeds verder ingeperkt. De pakkans daalt voortdurend en het aantal veroordelingen nog meer. De overheid interesseert het geen ene fuck en er gaat helemaal niets gebeuren dat geld kost. De knuffelbrigade deugt steeds verder en de grenzen gaan steeds verder open.
Om een lang verhaal kort te maken, hou er maar over op. Vertrek naar landen waar nog wel enigszins werk gemaakt wordt van de primaire taak van de overheid: zorgen voor vrede, welvaart en veiligheid en laat Den Haag er maar in zakken. Dit gaat pas veranderen na een grondige reset en een hele flinke schok van het systeem. Meestal is dat een revolutie, oorlog of burgeroorlog.
De Nederlandse overheid en rechtspraak verzaakt voortdurend, dus als er wat is dient men het zelf op te lossen. Als je dat een beetje handig aanpakt wordt je daar nooit voor gepakt, simpelweg omdat het systeem niet meer functioneert. Het is van de zotte dat een veroordeling jaren kan duren. De vroegtijdige invrijheidstelling moet eveneens van tafel. Het systeem is rot en Den Haag gaat er niets aan doen, want Brussel en deugkartel.

Frau Merkel | 14-07-19 | 00:26

De totale faal van OM , Justitie en TBS klinieken .... Een onthutsend verhaal, gefaciliteerd door overbetaalde, corrupte, wegkijkende zieke en te softe D666 rechters ...

Het hele systeem moet op de schop , zodat misdadigers vast gezet worden en de slachtoffers eindelijk beschermd worden.

Weg met die faal rechters (Stuur ze met pensioen op 65 jaar, echt belachelijk dat zij tot hun 70e door mogen werken....) , weg met die enkelbanden en gebruik die gevangenissen waar ze voor bedoeld zijn : Om criminelen op te sluiten : Geen TV , computers , drugs of dames van lichte zeden....

En zet eindelijk die criminele asielzoekers vast en zet ze uit naar hun thuisland ...

FrankOngerust | 14-07-19 | 00:22 | 2

Dat hoeft niet naar het thuisland. Neem een willekeurige locatie in Afrika. Men kan ofwel zelf terug of daarheen. Welke van de twee het gaat worden mogen ze zelf kiezen. Meer smaken zijn er niet.

Frau Merkel | 14-07-19 | 00:28

In ons mooie land kost een gedetineerde gemiddeld €250 per dag. Heer Holleeder met z'n minimaal 25 jaar (levenslang) kost derhalve 2,25 miljoen alleen al aan detentie. Vrij rond laten lopen levert uiteindelijk meer op, want hij ruimt mede delinquenten op, waarop dan dus geen duur recherche werk en dure rechtzaken en dure detenties op die personen van toepassing zijn. Het strafrecht systeem is zo langzamerhand een kosten baten analyse, zoals het ook met bijvoorbeeld roken is. Het wordt tijd dat er een echt onderscheid wordt gemaakt tussen boefjes en boeven. Korte straffen in de vorm van een enkelband en andere beperkende maatregelen, aangezien korte straffen meer kosten dan opbrengen en lange straffen onder meer karige voorwaarden mogen worden ingericht. Al het pappen en nathouden werkt niet, dus enige vorm van effectief optreden mag zo langzamerhand wel. Daarbij mag je, als iemand heeft bewezen niet 'normaal' binnen de maatschappij mee te willen draaien, ook best iemand buiten diezelfde maatschappij plaatsen. In dat kader is '3 strikes and your out' helemaal niet zo gek, mits juist toegepast. We mogen in sommige gevallen best wat minder humaan denken, lijkt me dan...

EEGlivesagain | 14-07-19 | 00:14 | 1

250per dag is voor een 'gewone' gedetineerde. Holleeder kost en andere zware jongens kosten zo'n €750 per dag. Dat is dus 7miljoen.

Joostmochtnietsweten | 14-07-19 | 01:23

De eeuwige keuze: belasting betalen, of ergens in geloven

Mr. Squits | 13-07-19 | 23:53 | 1

Belasting betalen is verheven tot prioriteit nummer 1, onze overheid is er ALLES aan gelegen om de betalingsmoraal hoog te houden. Criminelen oppakken is een bijzaak, moordlustige verwarde man/vrouwen in de gaten houden een kostenpost. U en mijn leven komen enkel nog maar voor in een spreadsheet van de belastingdienst m.b.t. de opbrengensten.

Solar666 | 14-07-19 | 03:12

Het blijft verbazingwekkend hoe schizofreen de rechtspraak tegenover de doodstraf staat. De directe doodstraf voor daders is niet bespreekbaar en wordt afgedaan als barbaars, terwijl onze D66-rechters dagelijks de indirecte doodstraf uitspreken over toekomstige onschuldige slachtoffers met hun kwaardaardige daderfixatie, dat is pas barbaars en immoreel. Tijd voor een landelijke tabel van de werkelijke impact van gerechtelijke beslissingen.

smdyasc | 13-07-19 | 23:53 | 4

mooi gezegd!

Vanilla | 14-07-19 | 00:25

Het moet rechter anders wordt het linker...

Joostmochtnietsweten | 14-07-19 | 01:24

De rechters maken de wetten niet en de doodstraf kan bij wet niet worden opgelegd. Die indirecte doodstraf opmerking is begrijpelijk maar je kunt iemand niet straffen voor iets wat nog niet is gedaan.

Risingson | 14-07-19 | 07:55
▼ 1 antwoord verborgen

Dank, goede analyse.
Allerlei straffen zijn veel te laag geworden want "we" ,deze rijke samenlevingen, denken te veel na, studeren te veel , publiceren te veel dikke papers over hoe je het beste met de daders van allerlei zware misdrijven om kunt gaan om ze weer op het rechte pad te krijgen etc. , waarna ze uiteindelijk toch weer losgelaten worden in het wild en de shit zich herhaalt.

Voor mij onbegrijpelijk dat je moord niet meer met een dood mag vergelden, het lost een hoop op , scheelt in de kosten en is een gangbare praktijk in veel landen en het feit dat de EU en D66 en de vvd tegen zijn zou al genoeg moeten zijn om er nog eens over na te denken.

Zwizalletju | 13-07-19 | 23:53

Op de Globalisten lijst van de Identity Politics staat hij hoog genoteerd, d.w.z. als slachtoffer, als zielig, als hulpbehoevend... daar verandert niemand iets aan

Roger Gene II | 13-07-19 | 23:42

Er zouden twee nieuwe uitgangspunten in het strafrecht moeten komen:
- Moord is in principe altijd levenslang, tenzij er verzachtende omstandigheden zijn.
- Three strikes and you're out. Waarbij out levenslang is.
Dat zou de maatschappij zoveel leed (en kosten) schelen.

Tapu | 13-07-19 | 23:25 | 6

Voor een moord met voorbedachte rade of van een gek hoort normaal gesproken maar één antwoord te zijn. Jammer dat dit is afgeschaft.

Zwizalletju | 14-07-19 | 00:11

"Three strikes and you're out. Waarbij out levenslang is."
Word je drie keer opgepakt met een onschuldig XTC pilletje en dan levenslang de bak in terwijl er geen slachtoffer te bekennen is.

ProAsfalt | 14-07-19 | 00:35

@ProAsfalt | 14-07-19 | 00:35:
Als je zo dom bent om na de tweede keer weer gepakt te worden met een pilletje verdien je niet beter.

ditotje | 14-07-19 | 01:10
▼ 3 antwoorden verborgen

Gewoon VVD blijven stemmen, mensen. Met de VVD op justitie is dit probleem binnen no time opgelost, u weet toch.

Arkan Sonney | 13-07-19 | 23:22 | 2

Bedankt voor het stemadvies.

Jan Dribbel | 13-07-19 | 23:29

Jup. En de hypotheekrente staat bij de VVD als een hui..... Iedereen 1000 euro erb...... Stop het rekeningrijd............ Volkert van der Graaf, mag nooit meer vriiko...... Links, die wil nog belasting heffen op krentenbollen. Dat zou de VVD nooit doe....... Kritisch over Europ..... Een beetje integer, bestaat n...........

kotelet | 13-07-19 | 23:53

Goed stuk!

letopuwzaak | 13-07-19 | 23:17

Het blijft me keer op keer verbazen hoe een humane behandeling met volop tweede en derde kansen voor bewezen gestoorde verkrachters en moordenaars zwaarder blijkt te wegen dan het belang van de onschuldige mensen die vroeg of laat het slachtoffer worden van zulke monsters.

Michael Panhuis, of de gek uit bovenstaand topic? Geef zo'n man een spuitje. Niet doen want te schrijnend? Onschuldige lieve mensen, kinderen soms, die doodgaan aan de meest vreselijke ziektes en ongevallen - dat vind ik pas schrijnend. En toch haalt ook in die gevallen iedereen de schouders op. Waarom vinden we het makkelijker om de voortijdige dood van onschuldige mensen te accepteren dan de voortijdige dood van een gestoorde moordenaar? Neem het verhaal van Anne Faber of tante Reagan. En dat van hun nabestaanden. Waar is hun tweede kans? En wie is over vijftien jaar het volgende slachtoffer van Panhuis? Nogmaals, een spuitje voor die man. Opdat geen geitenwollensokkenbehandelaar of D66-rechter ooit nog in de verleiding kan komen om zo'n onverbeterlijk roofdier weer los te laten in de samenleving. Opdat een andere onschuldige persoon niet op gruwelijke wijze om het leven kan worden gebracht door dezelfde onverbeterlijke moordenaar.

Professor Superhirn | 13-07-19 | 23:16 | 3

Een spruitje? 30.000 volt, wat dacht je daar van. Met spuitjes kan van alles mis gaan. Good old electricity, always works.

Arkan Sonney | 13-07-19 | 23:23

Iedere keer hoor ik weer dezelfde argumenten. Stel dat iemand ten onrechte veroordeeld wordt tot de doodstraf. Gekgenoeg hoor je er niemand over dat onschuldigen door verkeerd beleid, verkeerde beslissingen, of een verkeerd inschattingsvermogen van rechters de door worden ingejaagd. Natuurlijk, iedere keer is iedereen even verontwaardigd, maar jaar in jaar uit verandert er helemaal niets aan ons beleid.

Pianoman | 13-07-19 | 23:34

@Pianoman | 13-07-19 | 23:34: Andre de V, Lucia de B, 3 van Breda, weduwe Deventer ( kan even niet op de naam komen ).

polgroningen | 14-07-19 | 00:38

Het bestaan van het Pieter Baan Centrum lijkt me niet het probleem. Het is best nuttig om uit te zoeken of iemand toerekeningsvatbaar is.
Het probleem ontstaat daarna. Het probleem is de illusie dat mensen maakbaar zijn en dat geschifte delinquenten genezen kunnen worden. Dat het via (vooral) heel veel praten mogelijk kan zijn om iemand genezen te verklaren.
Waarom zou je iemand die gek is niet óók opgesloten kunnen houden?

JvanDeventer | 13-07-19 | 23:06 | 2

Al die zogenaamde onderzoeken zijn niets, echt helemaal niets waard. De dader speelt een toneelspel, misleid de (zogenaamde) onderzoeker en krijgt gedaan wat hij wil. Alles is gebaseerd op die idiote theorien van ene Sigmund Freud uit een ver verleden. Iemand die een ander leed en verdriet aandoet, is in die theorie een zielig iemand, die je moet gaan helpen. Hannibal (lector) is in die theorie ook zo'n iemand. Zielig en aub help hem zodat hij terug kan in de samenleving en weer mee kan doen. Maar geloof me lieve mensen, dit soort monsters zullen niet anders worden. Het is geen ziekte, het zijn geen zielige mensen en je kunt ze niet 'genezen' net zomin als dat je denkt dat je een homo hetero kunt laten worden etc. Wanneer gaat men dit eens inzien? Wanneer?

Graaf Monte Cristo | 13-07-19 | 23:59

Wat voor nut heeft toerekeningsvatbaarheid of niet voor het slachtoffer?
Daad = daad en nee de samenleving wacht niet op de terugkeer van de dader.

Is dit nog nieuws? | 14-07-19 | 08:51

Aan de hoogste boom. Al het andere is geen oplossing.

Rest In Privacy | 13-07-19 | 23:06 | 1

Hoge bomen vangen veel wind dus ook dat zal onze overheid een te zware opgave zijn.

Solar666 | 14-07-19 | 03:13

men moet de zorgstaat toch in stand houden, want verdienmodel.
Creëer een probleem, & bouw een markt eromheen
zo werkt het ook met de zorg
zo werkt het ook met het milieu
zo werkt het ook met .....( vul maar zelf in )

Kamikazepiloot | 13-07-19 | 23:00 | 3

Mobiliteit..
Te weinig asfalt, veel files->Iedereen met OV
Treinen die niet rijden en te duur zijn->auto
Parkeren te duur ->regio ov
Regio ov te duur/druk ->auto
Wegen teveel files -> rekeningrijden -> ov
Etc etc

boerk | 13-07-19 | 23:19

Dat concept heeft een naam, of krijgt die bij deze: het welvaarts-industriële complex. Eisenhower waarschuwde er al voor, of in ieder geval voor een variant met meer vaart en minder wel.

Voorgeenchanterikpeu | 13-07-19 | 23:35

Of gebruik eenbestaand probleem, goede doelen, en verschuif de oplossing naar de toekomst, als mensen maar genoeg geven dan komt het wel goed..... later.....

Ben5570 | 14-07-19 | 10:57

En na de zomer komen daar nog de teruggehaalde IS-ers bij. We moeten zo nodig hun kinderen terughalen, want die hebben geen schuld. Maar dan krijgen we er volautomatisch hun moeders en eventueel hun vaders bij, want recht op gezinshereniging. Aangezien we vanuit hier weinig tot niets kunnen bewijzen over de waarschijnlijke misdaden, die zij daar hebben gepleegd, staan ze na een paar jaar weer op straat, zogenaamd goed begeleid, gederadicaliseerd, in de gaten gehouden en klaar om weer te integreren in de samenleving. Als het al niet lukt om zo'n mallote ex-TBS-er na bedreigingen en stalken uit de buurt van z'n ex te houden, hoe moeten we dan vertrouwen hebben in de controle op teruggekeerde IS-ers?

ches | 13-07-19 | 22:59 | 1

Dat moet je ook niet hebben. Dat soort opgelegde idealen komt allemaal uit de wensfabriek van de linkse kerk. En als dat soort IS-gasten straks in het kwadraat ontsporen is er zogenaamd niemand verantwoordelijk.

SugarCandyMountain | 13-07-19 | 23:34

De maakbare samenleving. Daar gaat het mis. Er is niks maakbaar. Maar dat weet de PvdA/D66 nog niet.
En dan: te laf om iets te doen. Lafheid en geloof in een soort academische fantasiewereld.

Masturwasbeert | 13-07-19 | 22:48 | 3

PvdA is an de macht.... en D66 heeft veiligheid en justitie onder haar hoede.... u snapt het! Als u de volgende keer weer naar die (weg)lachende liegebek kijkt, denk dan eens: waarom is de PvdA weer aan het groeien

litebyte | 13-07-19 | 22:51

@litebyte | 13-07-19 | 22:51:
Lafheid en angsthazerij is ook een cultureel erfgoed. De tijden van de Gouden Eeuw zijn voorbij en zijn nu: niet teveel onrust, meedoen, bek houden, wegmoffelen, doorlopen.

Masturwasbeert | 13-07-19 | 23:03

In een democratie wordt de overheid gestuurd door het volk, niet andersom (maakbare samenleving)

Appsole | 14-07-19 | 08:21

En ik had nog zo gevraagd om mn kenteken te scramblen.

D-Fens_1963 | 13-07-19 | 22:48

Ze had hem ontmoet in de TBS kliniek waar ook haar neef zat. Niet zo'n slimme dame dus want ze wist dat hij een moordenaar was.

RdeFriesch | 13-07-19 | 22:47

Gewoon de doodstraf invoeren voor dit soort gekken .

Lieveschat | 13-07-19 | 22:45 | 3

Mag niet van de EU.

Is dit nog nieuws? | 14-07-19 | 03:47

We doen wel meer dingen die niet mogen van de EU maar doen we toch. Maar dat ter zijde

Zo lang hier in NL een kans bestaat dat je vanwege de drang om te scoren, uitgelokte bekentenissen, gepruts met bewijs als ook tunnelvisie bij rechercheurs en OM als dader veroordeeld wordt voor iets wat je je niet gedaan hebt. lijkt me de doodstraf echt een brug te ver.

normanius | 14-07-19 | 09:35

@Is dit nog nieuws? | 14-07-19 | 03:47: Maar wel als het tegen de EU zelf gericht is !

A333aan | 14-07-19 | 10:13

TBS en het huidige rechtssysteem is een verlenging van het idee dat hier in Nederland leeft, dat van de maakbare maatschappij. Dat moet werken op landelijk, groeps- en individueel nivo. Helaas is dit niet het geval en is de overheid te schijterig om toe te geven dat het een totale misser is, en dat TBS een (zeer ruime en zachte) vervanger is van levenslang (door de EU verboden sinds kort) en de doodstraf (doen we als fatsoenlijke mensen ook niet aan hier).
Het probleem is dat "wij" als samenleving teveel opgegaan zijn in redenering en dat ook van de daders van misdrijven verwachten, dat zij volgens hetzelfde redeneringspatroon en inzicht in goed en fout denken.
Dit is helaas niet zo.
Het proberen met zachte hand criminelen te heropvoeden zal niet werken als het gewoon aantoonbaar is dat psychopaten het spelletje meespelen en zelfs de behandelaars manipuleren. Crimineel betekent niet meteen dom of onintelligent.
Als we van het idee 'psychopaat' afstappen wordt het beeld nog enger, dan is het zo dat ook normale mensen blijkbaar in staat zijn om zware mishandeling te plegen, mensen ernstig te verminken of moorden te (laten) plegen. Dan gaat de maatschappij op z'n kop, want dan is het niet meer een select groepje van enge mensen dat misdaden pleegt, maar kan iedereen het doen.
In sommige gevallen is gevangenisstraf, TBS of wat dan ook niet voldoende, omdat niet de dader gestraft moet worden, maar omdat de maatschappij veiliger is als deze personen zich niet langer tussen anderen kunnen begeven. Maar dit is om zo maar eens te zeggen zielig voor de dader, en die zou nog wel eens tot inzicht kunnen komen en veranderen.
En dat is de mentaliteit die we hebben in het omgaan met zware criminelen en weglopende TBS-ers die blijkbaar eens in de zoveel tijd bewijzen door middel van moord, verkrachting, zware mishandeling etc. dat het helpen niet helpt, maar dat letterlijk opruimen een betere keuze is.

Dezenaamhier | 13-07-19 | 22:44 | 1

Precies. Vroeger was zo gek nog niet. De westerse beschaving is op zijn eindje en dat komt door de schofterige policor met hufters in ivoren torentjes.

Bill Cosby | 13-07-19 | 22:49

Feynman stelt iets humaans voor, onverbeterlijkenseparatie.
EvdD zegt: doen!

Einde van de Domheid | 13-07-19 | 22:44 | 1

Het socialisme zegt: we houden iedereen binnenboord. Dan maar geen socialisme.

Rest In Privacy | 13-07-19 | 23:00

Eigenlijk is het misgegaan zo rond de flowerpowertijd toen de hippies in het strafrecht gingen werken in de volle overtuiging dat zware gestoorde criminelen geholpen en zelfs genezen konden worden. Dat was zo'n beetje dezelfde tijd dat D'66 in opkomst was met de bestuurlijke vernieuwing dat alles anders moest en hofleverancier van softe rechters met linkse denkbeelden werd.
Toen ging het mis op 2 fronten, de veroordeling klopte niet en de opvang ook niet. Het waren allemaal Sjakies uit Flodder met hun sandalen en geitenwollen sokken. En nu, 50 jaar later is Justitie en Veiligheid nog steeds het domein van hippies, Gutmenschen, geitenwollensokkendragers, luchtfietsers en wereldverbeteraars.

Osdorpertje | 13-07-19 | 22:37 | 6

@RenHoek | 13-07-19 | 23:03:
In 1928 lieten ze de TBR niet uitvoeren door halfzacht hippies. Denk wel dat dat enig verschil uitmaakt.

Osdorpertje | 13-07-19 | 23:20

Een rechterlijke macht met in feite een soort van Stockholm syndroom

clockandhammergame | 14-07-19 | 01:40

@Osdorpertje | 13-07-19 | 23:20: In 1960 - 1970 ook niet hoor. Ook dat maakt verschil uit. Als je meer wilt weten zoek op theorieën als whatever works.

Kom dan pas met een mening.

RenHoek | 14-07-19 | 01:55
▼ 3 antwoorden verborgen

Eigenlijk zijn hier geen woorden voor.

Ko Ranzig | 13-07-19 | 22:37

Zwaarder straffen helpt niet volgens (linkse) ingewijden, maar bij verkeers- overtredingen gaan de boetes jaarlijks in Nederland omhoog, en behoren tot de hoogste van Europa......

Mo het varken | 13-07-19 | 22:35 | 3

Dat!!
Alles draait om zuh monie.

Zoloft | 13-07-19 | 23:12

Een wonder dat flitsmeister nog niet verboten is...

kanaalkip | 14-07-19 | 00:13

Als de dader in dit geval 50 jaar gevangenisstraf had gekregen zou de vrouw nog leven.
Zwaarder straffen helpt wel degelijk.
Maar ja, dan hebben hebben al pschychioten geen werk meer.

de honden blaffen... | 14-07-19 | 01:23

Opsluiten en behandelen kost geld. Heel veel geld. En dat hebben de heren en dames politici niet over voor de veiligheid der burger. Die besteden dat liever aan importeren van meer risico.
Daarom wil ik alle gekken en criminelen verzoeken voortaan alleen naaste familieleden van politici en rechters te pakken. Wellicht worden ze dan eens wakker.

Rest In Privacy | 13-07-19 | 22:31 | 2

Gewoon in een cel pleuren en twee maal daags voeden. Kost relatief weing ten opzichte van wat er nu gebeurt. Criminelen in een luxe 5 sterren accommodatie onderbrengen.

Vageling | 13-07-19 | 22:37

@Vageling | 13-07-19 | 22:37: U begrijpt er helemaal niets van, je kan niet zomaar mensen in een cel stoppen en tweemaal daags eten geven. Nee... nee.... zulke mensen moeten geobserveerd worden door duur betaalde mensen die daar gewichtige theorien om ontwikkelen t.b.. v. onze menselijkheid. Mensen laten wegrotten in een cel is inhumaan en wij moeten constant nieuwe excusses bedenken waarom wij zo slecht zijn deze mensen van hun vrijheid te beroven. Zelfbehoud is op zijn minst kortzichtig en mogelijk zelfs racistisch of egoistisch.

Solar666 | 14-07-19 | 03:17

"wij zijn met meer" merkte een oplettende globalist al eens op. Welnu, aan dat probleem wordt gewerkt door het Pieter de Baan Centrum, de TBS klinieken, de EU en de Verenigde Nazi's.
Vergat ik onze nieuwe fascisten te noemen? Sorry, kameraden.

Jan Passant mk2 | 13-07-19 | 22:27 | 1

Benoem ze maar. Nu kan het nog. Zelfs de Verenigde Nazi's loopt te bleren om het afschaffen van het vrije woord. Gij zult geen slecht woord over de zelfbenoemde messiahs spreken. Moet gelijk staan aan godslastering. Enfin, met een beetje geluk klapt de economie dit jaar nog. Geloof niet dat men particulier geïnteresseerd is in clubjes zoals de EU en VN.

Vageling | 13-07-19 | 22:33

Als het waar zou zijn dat de strafrechter ook zonder medewerking een tbs maatregel zou kunnen opleggen, dan zou de aangekondigde wetswijziging om dat toch mogelijk te maken niet nodig zijn. De maatregel wordt overigens nu in ongeveer een kwart van de weigergevallen wel alsnog opgelegd. Daarbij wordt eigenlijk altijd gebruikt gemaakt van de verruimde mogelijkheden om inhoud van oudere behandeldossiers (ook zonder toestemming) ter beschikking te krijgen. Het zal ook in de nieuwe wetgeving niet zo zijn dat een rechter om uitsluitend op eigen oordeel een maatregel kan opleggen. Bij een ‘schoon’ verleden blijven deze mensen de tbs maatregel dus ontspringen.

Buerman | 13-07-19 | 22:22 | 2

Jazeker is dat waar. Heb je der Hiddemeister niet de details van die griezel die Anne Faber vermoordde horen opnoemen in notabene de Tweede Kamer? Oh wat waren de politici geschokt. Hij deed dat bewust om aan te tonen dat voor zijn gruwelijke eerste misdrijf hij gewoon TBS had moeten krijgen van de rechter, wat gewoon kon en logisch zou zijn geweest. De waarheid is hard maar moet gehoord worden. Anders blijven oplossingen uit.

Rest In Privacy | 13-07-19 | 22:33

Puur gedaan om te voorkomen dat mensen ermee wegkomen met vijf weken lang met een deken over hun hoofd te gaan zitten. Ik vind het goedkope symboolpolitiek en een failliet van de rechtstaat als we een systeem gaan bedenken dat kennelijk niet werkt, of niet zo werk zoals wij dat hadden gehoopt, en dan vervolgens de maatregel alsnog opleggen omdat de rechter in kwestie vindt dat het past.

RenHoek | 13-07-19 | 23:09

Juryrechtspraak. En de doodstraf weer invoeren.

VanBukkem | 13-07-19 | 22:16 | 6

Ik hoop in dat geval dat je geen wraakzuchtige zus hebt waarmee je vaak ruzie hebt.

Baron Clappique | 13-07-19 | 22:36

@Stormageddon | 13-07-19 | 22:30:
Over eilanden gesproken. Als je genoeg geld hebt, koop je er eentje.
Lekker minderjarigen misbruiken.
Maar heb zo'n vermoeden dat meneer Epstein deze keer de bak in gaat voor de rest van z'n leven.

RickyLaRue | 13-07-19 | 23:11

Dubbelzijdig zwaard. Een vorm van "democratische (lees mob rule) recht" . Jury weet niks van recht. Nooit een wetboek gezien. Nog steeds een jury met 8 Mo's uit de 14 tereijl andere Mo voor het bankje staat? Het is nu al kut. Gaan we de baby bij het vuile badwas nu ook weggflikkeren?

Vageling | 14-07-19 | 00:13
▼ 3 antwoorden verborgen

Feynman ligt de vinger op de zere plek. Gewone mensen met gezond verstand en een waarschuwende onderbuik snappen hier helemaal niets van. Mijn vaasje is al lang kapot en mijn vertrouwen in de rechtstaat ook. Ik vrees voor de toekomst van mijn kinderen en kleinkinderen.

frisenfruitig | 13-07-19 | 22:16 | 2

Er zouden eens wat meer familieleden van rechters en politici onder de slachtoffers moeten zijn!

Rest In Privacy | 13-07-19 | 22:28

Ja laten we mensen gaan veroordelen waarvan wij vinden dat ze gek zijn. Beetje een glijdende schaal maar who cares. Voor mij komen ze toch wel niet.

RenHoek | 13-07-19 | 23:04


Van een doorgeslagen gek, naar een notoire crimineel naar een malafide huisjesmelker. Alles wordt in een aantal zinnen, zonder duidelijk verband, op een hoop geveegd. Grote stappen snel thuis.

Voordat je snel oordeelt Feynman, de vader van Holleeder werkte voor Heineken, was alcoholist en moest wekelijks zijn salaris ophalen in de kroeg van Heineken. Het praat niets goed, maar enige wrok kan ik wel begrijpen. Daarbij haalde Holleeder wel maaltijden voor Heineken. Hij was niet de leukste, dat zeker niet, maar TBS? Toen nog TBR geheten trouwens, voor de verschillen moet je maar eens googlen. Misschien leer je er nog wat van. Overigens wees er niets op dat het hier om een voorgenomen levensmisdrijf ging, de vier heren waren enkel uit op geldelijk gewin. Om daar onmiddellijk TBR aan vast te plakken is wel heel dun.TBS is een maatregel en geen straf, verdiep je ook eens in dat verschil.

Bijzonder dat Feynman oproept tot verkapt levenslang uit de te delen door rechters op grond van een verminderde toerekeningsvatbaarheid zonder dat er een dossier aan ten grondslag ligt. Beetje Roland Freisler achtige escapades. Laten we eens vrolijk de bij in de wortel van de democratische rechtstaat zetten. Het Nederlandse Strafrecht is een democratisch recht, althans tot stand gekomen door de parlementaire democratie en heeft de laatste tijd al veel te lijden gehad doordat er strafbaarstellingen in zijn gekomen uit het Europese. En dat is al twijfelachtig overigens aangezien het moloch in Brussel verre van democratisch is.

Als je TBS op de schop wilt doen op basis van recidive, zul je met cijfers moeten komen. Of, als je slim bent, toon je aan dat het aantal Long Stay gevallen -verkapt levenslang - in de jaren alleen maar is afgenomen. Maar dat is niet waar, het omgekeerde is wel waar. En dat slaat de bodem onder je verhaal uit. Velen zitten in de Long Stay waar iedere mogelijkheid op resocialisatie is weggenomen, waardoor de aard van de maatregel ervoor zorgt dat betrokkene levenslang binnen zit. En dat is meer bescherming voor de samenleving dan levenslang momenteel (waar na 30 jaar de straf wordt getoetst om te bezien of deze nog nut heeft... dit op last van Europa overigens).

RenHoek | 13-07-19 | 22:15 | 9

@kotelet | 13-07-19 | 23:10: Maar daar kan je nog uitkomen sinds kort. Dus dat klopt niet. Bovendien gebeurt een dergelijke plaatsing niet. Los daarvan zijn er veel aanmerkingen op 'ons' EBI beleid.

RenHoek | 14-07-19 | 01:58

@de honden blaffen... | 14-07-19 | 01:42: Ook dat klopt niet.

RenHoek | 14-07-19 | 01:59

@de honden blaffen... | 14-07-19 | 01:42:

Goed, *zucht maar weer eens hardop*. Van alle groepen die forensische zorg kregen had de TBS groep het laagste recidive cijfer. Groepen die in de ISD zitten, het hoogst.

RenHoek | 14-07-19 | 02:03
▼ 6 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Angélica de Sancé | 13-07-19 | 22:14

Ach, Sonja en Astrid hebben jarenlang lekker meegevreten uit de ruif dus beetje hypocriet is het allemaal wel.
Wat is er trouwens met de achterdam gebeurt??

schoon-schip-maken | 13-07-19 | 22:13

Zonder Holleeder vrij te spreken is er wel een verschil tussen een psychopaat en een moordenaar, die moordt in een crimineel circuit.
De ene gek is niet de andere.
Hoewel Willem veel gevaarlijker is, heb je minder te vrezen van hém, dan van een een of andere dwaas.

Ruimedenker | 13-07-19 | 22:08

Door de linkse magistratuur worden daders gezien als slachtoffer, volgens deze D66 rechters is ieder mens "behandelbaar". Dat past zo lekker overzichtelijk in hun ideologische straatje. Het tragische en onverteerbare hiervan is echter dat er door hun rigide elitaire linkse opvattingen mensen daadwerkelijk sterven, denk aan die arme Anne Faber, maar ook de vrouw in Kerkrade. Deze D66 rechters hebben dus letterlijk BLOED aan hun handen. Dat is onacceptabel. Ik vraag me af hoe lang ons linkse politie- en justitie apparaat hier nog weg mee zal komen. Hoeveel moorden moeten er nog plaatsvinden voordat deze incompetente lieden eindelijk uit hun functie zullen worden ontheven.

Motleycrew | 13-07-19 | 21:58 | 1

Ik denk dat u de mogelijkheden van de rechters na een strafoplegging overschat.

botbot | 13-07-19 | 22:04

Een beetje hak op de tak Feynman. Als deze Robert H. geen TBS had gekregen was hij al veel eerder buiten geweest (max. tijdelijke straf voor moord was in 1994 20 jaar en daar moet nog vervroegde invrijheidstelling vanaf). TBS voor Holleeder vanwege een ontvoering? De effectiviteit van de recherche afmeten aan een extreem geval als Holleeder? Ik kan het niet volgen. Dat het überhaupt gelukt is om Holleeder te veroordelen is een klein wonder. Veel credits voor politie en OM in deze zaak. Ook het punt dat sommige mensen niet te behandelen zijn: daar bestaat toch long stay voor?

Vula | 13-07-19 | 21:54 | 1

U was mij voor. Daarbij schuurt Long Stay overigens wel tegen strafrechtelijke principes aan omdat het een vorm van levenslang is zonder dat die straf is opgelegd. Men is 'uitbehandeld' en kan niet meer resocialiseren. Een terugkeer in de maatschappij is daarmee onmogelijk geworden.

RenHoek | 13-07-19 | 22:18

Feitelijk weer netjes gedaan Feynman. Kom nog terug op je vorige comment richting mij. Je lijkt mij een toffe peer maar je stukken vind ik te feitelijk/autististisch. Daarnaast heb ik dat al vaak zat onderbouwd maar kreeg ik geen reactie tot de laatste keer. Kortom... de deur staat wagenwijd open om het gesprek erover aan te gaan als u dat ook wilt. Desnoods offline onder het genot van een pilsje. Let me know.

overVecht | 13-07-19 | 21:54

We leven in een 95% maatschappij. Zolang het 95% van de tijd goed gaat, is die andere 5% aanvaardbaar...

F. von Zeikhoven | 13-07-19 | 21:54

Is het wel verantwoord om zulke mensen te laten leven?
Of gewoon een arbeidzaam leven van dwangarbeid met intern wat vrijheden, maar nul naar buiten toe.

Hemmenaar7 | 13-07-19 | 21:52 | 2

Dat laatste lijkt me best humaan nog.

Dirk III | 13-07-19 | 22:10

Gewoon droppen boven hun land van herkomst

sarcastro | 14-07-19 | 09:49

De focus plaatst zich keer op keer op de TBS klinieken zelf. Veel minder bekend is dat de TBS klinieken bij de maatschappelijke opvang locaties woonplekken inkopen om uitbehandelde TBS-ers te huisvesten. Maatschappelijke opvang locaties krijgen voor deze woonplekken veel geld van Justitie. Het zijn geen gesloten inrichtingen maar inrichtingen met open deuren vaak gelegen in een dunbevolkt gebied zodat er weinig overlast is voor omwonenden. Goed voorbeeld: www.ikwilmeedoen.nl/de-gaarshof/

Dit soort locaties zitten vol uitbehandelde TBS-ers (sociapaten, pedofielen, pyromanen... noem maar op).

Grote Joop | 13-07-19 | 21:48

Misdaad loont. Zelfs in de cel leef je als God in Frankrijk. Als gevangenisdirecteur kijk je wel uit om aan de bel te trekken. Voor je het weet staat er een projectontwikkelaar voor je neus, die van jouw gevangenis maar wat graag een asielzoekerscentrum maakt. Of nog erger: een broedplaats voor allerlei millennial kunstenmakers. www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kuns... (voor de kosten www.rijksoverheid.nl/ministeries/mini... )

Uitsluitend ter vergelijking: www.rijksbegroting.nl/2018/voorbereidi... Met excuses, maar de term omzet in dezen is zo verontrustend dat ik me vanavond alsnog ga bezatten. Laterz!

Rest In Privacy | 13-07-19 | 21:45 | 1

Proost!
Hang in there 8-)

Ruimedenker | 13-07-19 | 22:12

*vastgoeddossier, criminelen, Suriname*
Zo hebben we een oranje prins die ook aan/uitbuit in de sector. Dat zit 'm in zijn familie die daar rijk en machtig mee is geworden. En om te laten zien hoe stom wij zelf zijn zetten we eens per jaar allerhande prularia op. En dan vieren en juichen wij!

Jan-Joris-Jaap-Joop | 13-07-19 | 21:43 | 1

Nee,... met een chagrijnige smoel kom je verder mee.

botbot | 13-07-19 | 21:53

“Ja maarrrr... als je ze niet behandeld en ze komen daarna toch vrij zijn ze nog veel gevaarlijkerder... “ en “ in de meeste gevallen gaat het heus goed, dat hoor je nooit!”
Blablabla...
(waar zijn m’n geitenwollen sokken, sandalen en mijn pijp?)

Stormageddon | 13-07-19 | 21:41 | 1

Maarten heeft uw pijp.

Is dit nog nieuws? | 14-07-19 | 03:49

@Feynman

"Een celmuur hoort op een paar meter afstand, niet een jaar of tien."

Deze zin is voor hergebruik vatbaar.

omanders | 13-07-19 | 21:39

Overal in Nederland kun je zien dat ons rechtssystem compleet ineffectief is. Je wordt gewoon gestraft als slachtoffer van een misdaad dankzij een ongemotiveerde en gecastreerde politie en altijd geschokte overheid. Maar oh wee als je jezelf durft te verdedigen, we willen niet dat mensen justitie in eigen handen neemt, dat's te gevaarlijk.

negerinnenzoenen | 13-07-19 | 21:36

Overigens ken ik wel een effectieve behandeling.
Is simpel maar je moet er even opkomen.

ZZP-er | 13-07-19 | 21:35 | 2

Een die in de VS soms nog wel eens wordt uitgevoerd?

omanders | 13-07-19 | 21:39

@omanders | 13-07-19 | 21:39:
barbaars al dat geëlektrocuteer een guillotine is milieu ontlastend en zero uitstoot voor het klimaat.

Halul gebakken | 13-07-19 | 22:01

Zeer goede analyse !

Stratum | 13-07-19 | 21:35

Hoho. Dat was geen moord in 1994. Uit de hand gelopen ruzie en vete.
/Sarcasmodus uit.

RickyLaRue | 13-07-19 | 21:33

Nou, van harte gefeliciteerd overheid.

ZZP-er | 13-07-19 | 21:32 | 1

Jullie zullen hier wel blij mee zijn, weer een stukje Nederland naar de bliksem.

ZZP-er | 13-07-19 | 21:33

We zijn zo blij met het k.t OM en de k.t rechters in Nederland. Ze hebben helemaal geen last van tunnelvisie. En ze zijn er vooral om de burgers tegen crimineel tuig te beschermen. Maar bovenal hebben ze de naïviteit uitgevonden en passen dit nog dagelijks in de praktijk toe, helaas.

Rdock | 13-07-19 | 21:31

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen