Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – No shit, Sherlock

Het rapport van de OVV over mensen met een ernstige psychiatrische aandoening leest weg als een onrealistische reeks gebeurtenissen. Wat er fout gaat is volkomen logisch voorspelbaar.

Richard
Neem bijvoorbeeld “Richard”, die van zijn vrouw dertien jaar in het geheim noodzakelijke medicatie kreeg. Moeilijke jaren, maar het ging. Dat mocht niet, de medicatie werd afgebouwd, zijn ziekelijke achterdochtigheid kwam maximaal naar boven en toen kreeg hij te horen gedrogeerd te zijn. 

De bom barstte, moeder met kinderen vluchtten het huis uit en kozen gedwongen voor een echtscheiding. Als ex wordt ze niet meer bij instanties te woord gestaan, dus valt de regie uit elkaar. Twee jaar later verkeren alle instanties in opperste verbazing dat de rechter geen gedwongen opname beveelt. Nogal logisch aangezien niemand de moeite nam de rechter te informeren.

Tijdens de tweede poging hem gedwongen op te nemen, loopt de rechter even naar buiten om kort te overleggen zonder direct uitspraak te doen. Richard verschanst zich in de woning. Uren onderhandeling volgen, waar zelfs een kind wordt ingezet. Er worden jerrycans gezien, er volgt een inval door een arrestatieteam en Richard sterft door zijn eigen steekvlam.

Jasper
“Jasper” werd van het kastje naar de muur gestuurd. In de ene instelling was hij niet welkom vanwege zijn autisme, in de andere niet vanwege zijn drugsprobleem. Exclusiecriteria, heet dat met een duur woord. Hij vlucht naar Azië, raakt uit beeld en wordt daarna teruggevonden in een buitenlands ziekenhuis waar de intensieve behandeling aanslaat. Terug in Nederland ontbreekt weer de juiste zorg.

Valentijn
"Valentijn" ziet het nut niet van medicatie en laat deze in het geheim afbouwen. Andere behandelaars en familie weten van niets. Vader trekt aan de bel, maar de psychiater vind het te weinig voor een gedwongen opname. Valentijn heeft een aanvaring op straat, haalt thuis zijn koksmessen en wordt door de politie acht keer geraakt in been en buik. Hij overleeft.

De rechter veroordeelt hem niet tot de gevangenis, maar tot een behandeling. Ook die komt niet van de grond. Binnen een jaar wordt hij vijf keer overgeplaatst, waardoor geen behandelrelatie ontstaat. Ouders merken dat het weer slechter met hun zoon gaat en trekken nogmaals aan de bel. Valentijn blijkt zijn medicatie verlaagd te hebben, de herhaling is ingezet. 

Sven
“Sven” zet thuis de gaskraan open en overgiet zichzelf met benzine. De politie houdt hem niet aan, omdat deze ervanuit gaat dat hij wordt opgenomen. Dat gebeurt niet, Sven loopt gewoon buiten. De politie houdt hem alsnog aan, en verhoort hem over de brandstichting. Sven wordt opnieuw beoordeeld en toch gedwongen opgenomen.

Het is iedere keer dezelfde mantra. Instellingen die niet kunnen of mogen praten. Instellingen die zich zonder coördinatie specialiseren en patiënten weigeren, zonder de plicht door te verwijzen naar de juiste zorg. Uitstel. Gaten tussen de ene en de andere hulpverlener. Allemaal kleine eilandjes met daartussen het ruime sop.

De gemiddelde prijs voor een behandeling ligt te laag, waardoor complexe gevallen worden doorverwezen naar grotere instellingen. Er wordt onvoldoende zorg ingekocht, wat leidt tot uitstel en escalatie. Het is voor zorgaanbieders niet kostendekkend om meervoudige zorg aan te bieden, zij specialiseren op simpelere enkelvoudige zorgvragen.

Het is daarom niet vreemd dat in de ene instelling iemand in wapens kan handelen, en de andere vanuit de instelling een dame kan ontvoeren, verkrachten, vermoorden en wegmaken. Minister Dekker staat nog bij te komen van de ene affaire terwijl de telex al pruttelt over de volgende. Een minister van rechtsbescherming die vooral als katvanger voor Grapperhaus dient.

Het Kamerdebat verloopt vervolgens erg plastisch. Om de hete brij heendraaien, kijken waar er iets een klein beetje moet worden bijgesteld of een missing link in de organisatie erbij mag. Voor het gemak vergeet men hoe de minister van VWS generalistische basis-ggz is ingevoerd om patiënten te op te drijven richting goedkopere vormen van zorg.

Maakbaarheid zonder basis
Minister Dekker beloofde geen nieuwe zedendelinquenten in Den Dolder maar zei niets waar die nieuwe wel naartoe gaan of wat er met de huidige patiënten gebeurd. Hier ruilt de minister de ene tikkende tijdbom voor een ander type tussen twee instellingen en geeft daarmee de illusie dat hij zinvol aan een knop kan draaien om een oplossing te forceren.

Een vader die bijna drie jaar verregaande ontucht (verkrachting) had met zijn eigen dochter kreeg maar drie jaar onvoorwaardelijke celstraf. Ook moet hij een behandeltraject in. De rechtbank geeft dus strafvermindering in ruil voor een behandeling. Die rechters geloven nog in een stukje maakbaarheid zonder theoretische of praktische basis. 

Het is tijd voor een Kamerdebat, net zoals na het rapport over Michel Panhuis. Die discussie ging rond schuldverdeling, werkprocessen en welk detail niveau hautain genoeg is voor de Kamer. Het was voor buitenstaanders en familie niet meer te volgen. Er is een volledige focus op behandelingen en kosten, niet op de effectiviteit van die behandelingen of de resterende risico`s. 

Het lukte maar niet los te komen van een papieren werkelijkheid. Hier moet niet alleen de organisatie, budgetten en informatie-uitwisseling verbeterd worden. Het wordt tijd om principiële keuzes tegen het licht te houden. Wanneer wordt iemand gedwongen opgenomen? Hoe ver rijkt het zelfbeschikkingsrecht? Welke behandeling heeft aantoonbaar zin? 

Welke ernstige patiënten horen definitief op een gesloten instelling in bosrijke omgeving achter een zes meter hoge muur? Natuurlijk is een behandeling zonder uitzicht op terugkeer in de samenleving inhumaan. Alleen is mensen valse hoop geven dat ook, evenals keer op keer mensen vrijlaten om meer slachtoffers te maken.

Ik zou graag een debat willen waar alleen nabestaanden, slachtoffers en radeloze familie van daders mogen spreken. 

Het is tijd voor politici om te luisteren.

Reaguursels

Inloggen

Feyman wil een debat waar alleen nabestaanden mogen spreken. Alleen dat noem je geen debat. Ik vermoed dat de nabestaanden er mogelijk ook geen behoefte aan zouden kunnen hebben.
Misschien die 12 a 18 ziljard surplus niet vooraf van het plebs afpakken om daarna als overschot aan elite uit te keren? Danwel zinniger te besteden. Allemaal keuzes. Een decennium Rutte, dat gaf spaanders? Sander Dekker gaat nu absoluut niets doen, verwacht ik. Jarenlang onderzoek. Als het even kan van een partij-bevrind kanteur. En dat was het dan. Men zit er bovenop.

Shareholder II | 21-04-19 | 18:27
-weggejorist-
ZwarteDag | 21-04-19 | 17:03 | 1

@Feynman: dus... je verwacht een oplossing van die partijen die er in de eerste plaats er een puinhoop van gemaakt hebben? Jij en ik weten verdomd goed dat dat niet gaat gebeuren. #Stemzeweg en misschien een kans op wat beters.
Gebeurt niet want 80% heeft weer hetzelfde gekozen en wil deze puinhoop blijkbaar. Ik heb de hoop opgegeven en vertrek, de achterblijvers mogen hun eigen puinhoop opruimen en er zelf voor betalen...

ZwarteDag | 21-04-19 | 16:49 | 1

Ik heb de hoop opgegeven en vertrek, de achterblijvers mogen hun eigen puinhoop opruimen en er zelf voor betalen...
ZwarteDag | 21-04-19 | 16:49 | reageer

Denk ik ook geregeld aan als netto-betaler. Benieuwd waar je heen wilt of gaat?

benjeallanggek | 21-04-19 | 21:51

Zolang wij de illusie van maakbaarheid hebben, en deze doortrekken naar criminelen en psychopaten, zolang zal dit gewoon voortduren. We denken vooral in termen van 'patiënt' en 'genezing' terwijl je ook gewoon zou moeten kunnen concluderen dat iemand gewoon door en door verrot en gemeen is. Net zoals een mens een talent kan hebben voor het goede, creativiteit, muzikaliteit, mathematische aanleg of taalkundig, zo kan iemand ook een doorslaggevende aanleg hebben tot het Kwaad (ik schrijf het bewust met een hoofdletter). Die ga je niet genezen. De persoon in kwestie zal handig gebruik maken van jouw goodwill en naïviteit en je alles vertellen wat je wil horen om maar vrij te komen. Luister naar Henry Rollins 'Liar' en je weet genoeg. 'I am a liar, yeah! I feel good!'
That's the way of the world, zo is de wereld. Je hebt goede mensen en slechte mensen. Slechte mensen zijn niet te genezen en met al dat overdreven gepamper om ze maar terwille te zijn, schoffeer je enkel slachtoffers - maar die zijn goed en in deze mismaakte maatschappij dus niet belangrijk. Enkel degenen met de grootste bek tellen. En soms zijn dat doortrapte criminelen.
Wat al dat gedebatteer gaat opleveren, is nog meer panhuisjes. Nog meer handige psycho's die gebruik maken van maatschappij's oneindige goedheid en barmhartigheid om te roven, verkrachten en moorden. En dan staan we weer machteloos bij een amechtig boeketje bloemen en een stapel theelichtjes te wauwelen van 'dit mag niet meer gebeuren', maar diep in ons hart weten we dat het volgende 'foutje' al weer op de rol staat.

Datsun_Cherry | 21-04-19 | 13:07 | 2

Jaja, maar als je ze als criminelen gaat bestempelen houdt dat in dat je ze moet vervolgen en opsluiten en dat kan natuurlijk niet als je net het gros van de gevangenissen hebt gesloten! Daarom heeft Rutte de term 'verwarden' gelanceerd, want lieden die 'in de war zijn' kun je makkelijk doorschuiven naar de zorg en je kunt vervolgens ook nog eens liegen dat de criminaliteit gedaald is! Het is allemaal zo doorzichtig als glas wat er gebeurt!

BaldEagle | 21-04-19 | 21:44

@Datsun
Hear, hear!

benjeallanggek | 21-04-19 | 21:53

politici die luisteren? Waar vind je die. Nirgentwo.
Die praten groen en doen blauw, roken geel en stinken bruin.

snars | 21-04-19 | 12:50

Feynman, kort bondig en to the point, dat debat moet er komen.
Bepalend naast effectieve behandeling de onderkenning dat de maatschappij beschermd dient te worden en dat er recht gedaan moet worden aan het slachtoffer, de impact en de gevolgen van de daad moet onderkend worden.
Dus zoals je schrijft: Het wordt tijd om principiële keuzes tegen het licht te houden. Wanneer wordt iemand gedwongen opgenomen? Hoe ver reikt het zelfbeschikkingsrecht? Welke behandeling heeft aantoonbaar zin?
Welke ernstige patiënten horen definitief op een gesloten instelling in bosrijke omgeving achter een zes meter hoge muur? (Natuurlijk is een behandeling zonder uitzicht op terugkeer in de samenleving inhumaan). Alleen is mensen valse hoop geven dat ook, evenals keer op keer mensen vrijlaten om meer slachtoffers te maken.
Ik heb een stukje tussen haakjes gezet, ik stel de veiligheid van de gemeenschap boven een inhumaan genoemde behandeling van een individu. Dat woord (inhumaan) is ook in no time geërodeerd als we niet uitkijken.

bwanabanjo | 21-04-19 | 12:36

Terechte conclusie: socialistische democraten hebben met hun afbouw zonder dat er ook maar iets zinnigs voor in de plaats kwam, heel wat naar de kloten geholpen.

Overigens is de fik in de Notre Dame voor hen een duivels dilemma.....

Elder of Z. | 21-04-19 | 11:39

Je kunt het de vinger op de zere plek noemen, maar bekijk het eens vanuit het perspectief van behandelaars: Je bent bezig met materie waarvan je nauwelijks meetbaar vast kunt stellen of een behandeling werkt (of speelt de patiënt het spelletje mee om zo gauw mogelijk weer op straat te staan), er is een groter aanbod van patiënten dan behandelaars, kabinet na kabinet worden het geld en de middelen onder je neus vandaan "gekaasschaafd" zodat -ongeschoolde- familie maar gedwongen als verplegend hulppersoneel moet gaan optreden, en als het fout gaat blijkt heel Nederland te bestaan uit psychiaters die het beter weten als jij. En als klap op de vuurpijl komt dan de overheid die een deken van regels, voorschriften en declaratiemodellen over je neer laat dalen om je het werk nog verder onmogelijk te maken.
Je bent toch eigenlijk wel gek als je dat soort werk wil doen, terwijl men in het gewone bedrijfsleven zit te springen om mensen die voor veel minder werk een veel beter salaris krijgen

miff | 21-04-19 | 10:47 | 3

"Bestuurders van ggz-instellingen met een regionale crisisfunctie schrijven deze schaarste niet alleen toe aan een tekort van deze beroepsbeoefenaren, maar stellen dat een groot deel van deze groep zorgverleners ervoor kiest om in een kleinere praktijk of als zelfstandige te gaan werken. Zorgverleners maken deze keuze vanwege de hoge productiedruk en dwingende instellingsprocedures binnen de regionale ggzinstellingen. ([81] Trimbos instituut 2017) Het is daarmee onder andere een keuze voor een werkomgeving die meer
professionele ruimte biedt. (p63 OVV rapport) www.onderzoeksraad.nl/nl/page/4941/zo...

Feynman | 21-04-19 | 11:20

@Feynman | 21-04-19 | 11:20:
Vooral het woordje "produktiedruk" komt mij ietwat vreemd over. Kijk, mijn baas kan van mij verlangen dat ik een X aantal produkten per week of maand aflever, maar dat kan omdat er kengetallen zijn voor de fysieke handelingen. Hoe wil je in hemelsnaam een zieke geest - en de eventuele genezing er van- in kengetgallen uitdrukken. Je kunt slechts stellen: zo veel behandeling als nodig is, en ik weet niet hoeveel.

miff | 21-04-19 | 12:14

@Feynman | 21-04-19 | 11:20:

ALs je pagina 63 t/m 65 leest, dan begrijp je ineens dat het gewoon een verloren zaak is en mensen de hulp die zij nodig hebben niet gaan krijgen in een van de rijkste landen ter wereld waar alles wordt doodgereguleerd.
Heel triest -maar vanuit het perspectief van het personeel begrijpelijk- als je blz 63 t/m 65 leest.
De vraag blijft echter; wat ga je nu met potentiele Panhuisjes doen? Met hen, waar je in redelijkheid ziet aankomen dat het niet anders dan fout kan gaan. Gewoon opsluiten en nooit meer vrijlaten? Je kunt ze toch immers ook niet op de onwetende burger loslaten met alle risico's van dien.

miff | 21-04-19 | 12:24

Feynman, je legt de vinger weer op de zere plek.
Iedereen veegt nu zijn eigen straatje schoon, het volgende "incident" komt er aan en dan weten we weer niet wat er fout kon gaan.

Toch blijft iets anders onderbelicht. Je begint de column met een aantal voorbeelden van mensen die echt wat mankeert. En die eigenlijk door een verkeerde of geen behandeling zichzelf en of anderen in gevaar brachten.
De column eindigt echter met figuren die in mijn ogen heel berekenend zware misdrijven plegen, zoals een incestpleger en Michael P. Die laatste heeft zijn daad goed voorbereid, alle bewijsmateriaal gewist en daarna consequent zijn mond gehouden terwijl Annes verdwijning wekenlang in het nieuws was. Ook na zijn arrestatie blijf hij zwijgen.

Los van alle falen bij al die instanties. Ik denk dat het tijd is voor een discussie in hoeverre dat soort gevallen behandeld moeten worden. Afgelopen week lees ik over een bende die groepsverkrachtingen pleegde op kinderen vanaf 12 jaar oud; kom op. Gelooft iemand echt dat dat vullis te behandelen is?
Sommige dingen doe je gewoon niet. Je eigen dochter 3 jaar lang verkrachten; een stiefkind van amper 2 *aftuigen* (!) tot ze sterft. Twee veroordelingen van afgelopen week; geen gevolg van een verkeerde behandeling of een verkeerd medicijn.

Sommige mensen moet je gewoon opsluiten. Punt.
Behandeling heeft geen enkele zin, behalve belastinggeld opmaken.

Dandruff | 21-04-19 | 09:51 | 1

Amen!

benjeallanggek | 21-04-19 | 21:56

De politici hebben nog nooit naar mij geluisterd. Vlak voor de verkiezingen doen ze maar fop met goedkope verkiezingspraatjes, daarna doen ze gewoon weer wat in de verdragen met de EU staat.

Gelukkig kan ik op FvD stemmen en reken maar dat ik dat ga doen. Ik ga Timmerfrançiscus zijn doomsday laten meemaken. Thierry zegt wat ik zelf ook denk, die leest mijn reaguursels tenminste wel!

En de zorg, dat blijft een zorgenkindje en lost niet op.

Ikbeneenzelfbouwer | 21-04-19 | 09:07

"Natuurlijk is een behandeling zonder uitzicht op terugkeer in de samenleving inhumaan."

Iemand die in en psychose zit lijdt. Die lijdt op een manier die weinigen zich kunnen voorstellen. Dát beter proberen te maken, zelfs als de persoon in kwestie nooit meer vrij kan komen is helegaar niet onmenselijk.

Sans Comique | 21-04-19 | 09:04

Ik vraag me wel eens af; is Nederland zo achterlijk of zijn ze in het buitenland ook zo aan het knoeien? Hoe gaat dit in pakweg Duitsland, Zweden of Spanje.

Risingson | 21-04-19 | 08:30 | 1

Wij hebben Rutte die naar de pijpen van Merkel danst! Dus tel uit je winst!

BaldEagle | 21-04-19 | 21:47

Er zijn altijd al mensen geweest, die gewoon niet zelfredzaam zijn en die daardoor soms ook een risico voor de samenleving zijn. Het huidige totaal doorgeslagen socialistische maakbaarheidsgeloof, gecombineerd met een liberale bezuinigingsafbraak van maatschappelijk werk en zorginstellingen, leidt onvermijdelijk tot de door Feynman e.a. gesignaleerde en beschreven structurele wantoestanden.
Voeg daar dan nog een eveneens doorgeslagen burocratische regeltjes- en controledrift bij, waar men in dit land altijd al toe genegen was en is, en de noodzaak van een ingrijpende en eveneens structurele omslag in zowel beleid als cultuur wordt als het ware glashelder. Maar dergelijk oplossingsgericht denken wordt dan weer gefrustreerd door een overmatige focus op gefeminiseerde consensus-besluitvorming.
Kortom, hier zijn we nog lang niet uit.
Temeer omdat een ''one size fits all'' benadering van deze problematiek binnen dit specifieke doelgebied eveneens problematisch moet heten.

Ben in het onderwijs eerder ook wel in aanraking gekomen met overduidelijke hopeloze crepeergevallen, waarvan je gewoon wist, dat daar niets van terecht zou komen.
Maar het prevalerende gevoel wat je daarbij kreeg was toch vooral totale onmacht. En een geconfronteerd worden met ontelbare langs elkaar heen werkende instituten, die allemaal iets anders constateerden. Met het gevolg dat zulke jongens en meisjes tussen wal en schip vielen. En je als ouders en leraren met zulke kinderen moest leuren langs dergelijke instellingen, wanneer ouders althans bereid waren in te zien dat er hier sprake was van een groot probleem.
Want dat laatste is ook beslist niet altijd vanzelfsprekend.
Zucht.....:(

Ab Sconditus | 21-04-19 | 08:02 | 4

@EEnzame SchizofrEEN | 21-04-19 | 08:57: Ach weet u, ik loop al een beetje langer mee. In het verleden werden er ook best wel fouten gemaakt. Maar er waren in dit veld in elk geval meestal competente en realistische mensen werkzaam, die er met de beperkte middelen die zij hadden nog het beste van probeerden te maken.
Het ging fout toen jeugdwerk, maatschappelijk werk en psychiatrie werd overgenomen door wereldvreemde en idealistische geitenwollensokkenbreiers en luchtfietsers, die meenden dat alles maakbaar, herinrichtbaar en repareerbaar was, mits je je maar onderwierp aan hun mantra, dat alle oude vormen en gedachten moesten sterven.
En toen dat geneuzel tenslotte strandde op de praktijk, want kostte klauwen en klauwen met geld, greep de liberale overheid in, met een al evenzeer ideologisch gemotiveerde blinde bezuinigingsdrift, en een regeltjescultuur, waarin iedere cent en iedere minuut moest worden verantwoord. En waar niet ter zake deskundige regelnichten en regelneven (''managers'') een vrijwel onbeperkte zeggenschap kregen.
Dat zag en die je ook in het onderwijs.
Maar in de hulpverlening en het maatschappelijk werk is het nog vele malen erger.

Ab Sconditus | 21-04-19 | 11:50

@EEnzame SchizofrEEN | 21-04-19 | 08:57: En focus je verder maar op wat wel goed gaat in je werk, joh/meid. Anders wordt je cynisch en verzuurd. Wat vechten tegen de Bierkaai verlies je toch.

Ab Sconditus | 21-04-19 | 12:01

@EEnzame SchizofrEEN | 21-04-19 | 08:57:
En het dan ook nog gek vinden als mensen van pure wanhoop voor de trein springen!

BaldEagle | 21-04-19 | 21:50
▼ 1 antwoord verborgen

een deel van dit soort .. ja, mensen of wat daarvoor door moet gaan zal nooit never nooit in onze samenleving vrij kunnen rondlopen vanwege zijn stoornis. Niet behandelbaar kent men niet wel uitbehandeld wat in feite op hetzelfde neerkomt. Vandaar de constante vorm van TBS dat suggereert dat men te behandelen is. Iedere psychiater weet dat met pillen je wat kunt temperen maar als de regie van het nemen van pillen over wordt gelaten aan een gestoorden zelf ( net als het weigeren van een onderzoek naar je gestoordheid) kun je stellen dat een deel niet behandelbaar is. Daar zit een wetswijziging wat voorheen een IBM kon .. een verplichte opname met verplicht onderzoek omdat de persoon direct onder een curatele werd gesteld door een burgemeeester.

In feite zijn er mogelijkheden alleen men in Den Haag wil die kant niet op. Er wordt een risico profiel opgesteld van dit soort monsters..een Panhuis is geen uitzondering maar in feite een voorbeeld hoe het tegenwoordig werkt bij dit soort zware gestoorden. Het is een matrix hoe het keer op keer bij een x aantal van dit soort gevallen word gehandeld en behandeld.. tot het echt fout gaat zoals met Anne. Men naar elkaar wijst de protocollen te hebben afgehandeld zodat je nooit 1 'fout' kunt aanwijzen en wijzigen.

Anne (RIP) zal niet de laatste zijn en die 4 doden in Utrecht zullen ook niet de laatste zijn die door het Justitieel systeem in Nederland helaas als risico zijn meegewogen.

fikkieblijf! | 21-04-19 | 08:01

Mohammedaantjes ook weer bezig op Sri Lanka. Ja maar Christchurch, ja maar Breivik hoor ik links alweer gillen. Lol. Die verhouding is ongeveer 1 : 100.000.

Toninhocerezo | 21-04-19 | 07:29 | 1

Ja, ben benieuwd of burgermeesters hun solidarieit komen betuigen bij kerken, zoals ze dat deden na de aanslag in Christchurch.

matatwork | 21-04-19 | 07:43

Waarschijnlijk een 1% tot 3% van de bevolking zal eigenlijk z'n hele leven opgesloten moeten zitten ter bescherming van de samenleving wat volgens de wet niet mogelijk is.

Snap daarom niet waarom er niet ergens een stuk bos of een stuk eiland met een groot hekwerk wordt afgezet, met daarop kleine huisjes met eveneens een hekwerk. Laat daar dit soort zorghoudende mensen in verblijven met een tv, spelcomputer, zakgeld, maandelijkse hoer en kleine supermarkt.
Indien ze zorg willen, moeten ze dat zelf regelen, geen directe ondersteuning met huishouden (toch tijd zat), alleen wat bewakers op de torens om te zorgen dat ze binnen het hek blijven. Minimale kost, ethisch en de samenleving is beschermd.

allesofniks | 21-04-19 | 06:50 | 1

Nederland is zo vol.. je kunt dan beter een eiland leeghalen en volplempen met dit soort gevallen. Den Dolder ligt nagenoeg in bos gebied en is dunbevolkt. De grootste bevolkingsgroep in die Gemeente zijn die instellingen.

fikkieblijf! | 21-04-19 | 08:03

Gelukkig zijn het allemaal verwarde witte mannen .Er hoeven nu geen vragen in de kamer gesteld te worden door graaf Denkula over vermeend racistisch handelen door de overheid.

hoeman | 21-04-19 | 06:44 | 2

Als we alle Mohammeds en Ali's hier gaan opsommen dan is de type inkt op.

allesofniks | 21-04-19 | 06:52

Verschil zit hem in het gedrag. Voor de gewone Nederlandse niet Moslims is dit afwijkend gedrag dat gecorrigeerd dient te worden.
Voor anderen is dit typerend gedrag voor specifieke rassen/geloven en daarmee gedrag dat geaccepteerd en gefaciliteerd dient te worden.

boerk | 21-04-19 | 07:39

Nederland is wel lekker afgegleden de laatste 30 jaar. En maar vol blijven houden dat het het beste land ter wereld is, lol

Henk de Vries2074 | 21-04-19 | 06:07

Het gedrag van mensen kun je niet samenvatten in een kosten/baten model. Accepteer de kut-heid van de menselijke soort maar leg je daar niet bij neer. Accepteren, betekent niet negeren, maar acteren.... Feynman wordt door onrecht getriggerd, gebruikt zijn capaciteiten, doet een Holmsje, beschouwt het geheel, neigt naar een conclusie en een aanbeveling..... maar stopt... en uit zijn wens. Hierdoor bereikt hij zijn doel.... mensen aan het denken zetten..... Sherlock doet een Jezusje... Shit!

hetgingperongeluk | 21-04-19 | 05:52

En wat nou als we crimineel gestoorden als Panhuis na de eerste keer afspuiten? Dat is wel een heel permanente oplossing met gegarandeerd 0% recividisme.

supah | 21-04-19 | 05:26 | 1

Dat klinkt behoorlijk crimineel gestoord..

Sans Comique | 21-04-19 | 09:05

Ik ken iemand die heeft een middel uitgevonden waardoor je helemaal gek wordt.
Hoef je nooit meer te werken.

Oprisp | 21-04-19 | 02:26 | 1

Niet meer werken? Geef even het recept door.

miko | 21-04-19 | 06:47

@Feynman,
Kijk dat zijn nou berichten. Waar draait het hier in Nederland nou om? Of beter gezegt ,wat draait hier nou niet helemaal niet en haperd aan alle kanten.
En een voorstel om alleen de slachtoffers / Nabestaanden te laten spreken lijkt mij een uitstekend plan.
10x beter als het hysterische kind, Greta Addams nogmaals een groot podium te geven.
Laten we Nederland eerst gezond maken voordat we paniekerig mega veel geld verkwisten aan onzinnige klimaat waanzin.
Laten we de huidige problemen eerst eens onder ogen zien . De kaalslag die is ontstaan door de systematische aderlating op zorg/onderwijs/ justitie/defensie ect. ,Doet mij niets anders vermoeden dat dit brood uit de mond wordt gespaard voor hele andere doeleinden. Wij sparen voor onze “ aangetrouwde familie”EU.
Familie en vrienden zijn waardevol, maar eigen vrouw en kinderen ( Nederland)gaan voor.

Ik wens iedereen een vrolijk en zonnig Pasen toe.

Datgingniegoed | 21-04-19 | 02:17 | 1

Dit zijn berichten? Heb jij iets nieuws gelezen dan?

Sans Comique | 21-04-19 | 09:06

reageer met d of t of dt , i’m lost. Mijn excuses voor dislectie.

Datgingniegoed | 21-04-19 | 03:30

..... beide....?

Go_Vegan2.0 | 21-04-19 | 07:47
▼ 1 antwoord verborgen

Ik kon weinig met titel, drie voorbeelden en de vreemde slotsom. Maar dat heb ik wel vaker met feijnman.

Shareholder II | 21-04-19 | 01:31

Ik ben ziek. Jij bent ziek en we zijn allemaal niet lekker! Nou ja, sommigen dan weer iets minder dan de andere: Ik neem u de maat, jij leutert ook en iedereen gelooft iets. Allemaal blij?

Jan-Joris-Jaap-Joop | 21-04-19 | 01:17 | 12
-weggejorist-
Datgingniegoed | 21-04-19 | 03:02
-weggejorist-
Datgingniegoed | 21-04-19 | 03:22
-weggejorist-
Gulliver | 21-04-19 | 04:37
▼ 9 antwoorden verborgen

Het zou goed zijn om geesteszieken hetzelfde te behandelen als chronisch zieken. Elk halfjaar of kwartaal controle van patiënt. Toevoegingen aan medicatie zodat het gebruik meetbaar wordt in het bloed of urine. Patiënten verplichten urine of bloed te testen met zelftesters en bijhouden op een voor behandelaar openbare app. Niet getest, dan interventie. De Panhuisjes gewoon een behandelaar verantwoordelijk maken en de verantwoordelijk niet laten pendelen tussen instellingen. En niet vergeten de sleutel weg te gooien.

arlen | 21-04-19 | 00:39 | 6

https://www.geenstijl.nl/5147282/feynman-en-of-feiten-no-shit-sherlock/#cid_246926788:
Er was eens een leuter en die dacht aan neuken maar toen het er op aankwam kwam die niet omhoog. En toen ging hij de schuld aan anderen geven *einde*.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 21-04-19 | 01:28
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik heb bij zorgsysteem faalt hard wat uitgebreid gereageerd, mochten mensen geinteresseerd zijn.

Het is een kosten-baten afweging/model, en ik zou zeggen dat met de laatste berichten en ophef er op redelijk korte termijn er wat strakkere maatregelen komen.
Zelfs een rechter of behandelaar kan nu toch niet zichzelf meer in de spiegel kijken, als ze met fop straffen/behandelplannen komen?

Het is dan maar jammer voor de mensen die misschien wél hoop hebben op rehabilitatie. Dus de 9 op de 10 die niet (zo hard) weer de fout ingaan.

Moet ik er wel bij zeggen, de tekenen aan de muur bij sommige van deze 'modelpatienten', sjonge jongen. Is faal van de bovenste plank. Maar ze blijven maar lekker naar elkaar en de regeltjes/werkwijzen wijzen.

Wel 22 jaar voor man die stiefbaby martelde/mishandelde/doodde. Onder invloed van iig amphetamine, en zwsl niet 100% in zn hoofd (los vd drugs). Ik zie deze straf als het startpunt van ons vernieuwde rechtssysteem.

Stoppen met mensen op hun mooie oogjes te geloven! Verkrachter/bloederige moordenaar/psychotische granatenzwaaier/etc. zegt natuurlijk alles om onder een straf uit te komen, advocaat incl.

Kleine_Deugniet | 21-04-19 | 00:23 | 1

Best wel een interessant verhaal.

Ongeblustekalk | 21-04-19 | 00:31

Heerlijk die marktwerking in de zorg. En die zelfregie van de patient. Want dit zorgt voor goedkopere zorg en effectiviteit. De harde realiteit is dat alles wordt afgebroken en de verantwoordelijken herkennen zich niet in het geschetste beeld dat het volledig fout is gegaan door hun besluiten.

loser | 21-04-19 | 00:22 | 15

@Ongeblustekalk | 21-04-19 | 01:39
Yup.

Basil Fawlty | 21-04-19 | 01:45

@ Oprisp | 21-04-19 | 01:41:
En dat zijn dus de mooie anekdotes Oprisp. Ik zie het al voor me. Jij in de stress en hij super cool. Niks aan de hand! Schitterend.
En dat jullie later erom hebben moet lachen. Hahaha. Mooi.

Basil Fawlty | 21-04-19 | 01:54

@Basil Fawlty | 21-04-19 | 01:43:

Ongeblustekalk | 21-04-19 | 01:56
▼ 12 antwoorden verborgen

Het blijft ironisch dat Links zo zijn best heeft gedaan om de christelijke geloven te bestrijden en vervolgens een eigen geloof heeft voortgebracht: de Linkse Kerk. Met eigen erfzonde voor (uitsluitend) de blanke mens t.a.v. armoede, slavernij en klimaat. Maar wel vergeving van alle zonden voor bijvoorbeeld ongeneeslijk psychisch zieken. Maar ook voor zielige IS bruidjes en koters. En voor de Marcel van Dams, de Paul Rosenmöllers, etc. van dit gekke land.
Een soort van plagiaat eigenlijk.....een bedroevende rip off.

benjeallanggek | 21-04-19 | 00:09 | 5

Wacht even: Dekker/VVD + Grapperhaus/CDA = Linkse Kerk?

Schroedinger | 21-04-19 | 00:36

@Schroedinger | 21-04-19 | 00:36:
Jij denkt echt dat de vvd nog rechs is?
https://www.telegraaf.nl/nieuws/3444532/vvd-gooit-olie-op-klimaatvuur

benjeallanggek | 21-04-19 | 23:05
▼ 2 antwoorden verborgen

fijnman krijgt gewoon geld.

newray | 20-04-19 | 23:53

Het aantal regels waar je je tegenwoordig aan moet houden binnen de zorg is zo extreem toegenomen dat je nu dus dit soort situaties krijgt. Hetzelfde zie ik bij jeugdzorg. Niks mag en dus creëer je een situatie waarin instellingen moeten werken met uitsluit criteria en valt de client tussen wal en schip. Toen ik dit opbracht bij inspectie werd er letterlijk gezegd: "ja maar dat is niet jullie probleem"....

Janow. | 20-04-19 | 23:38 | 3

Klopt. Mijn schoonzus werkt in die bizz en ze wil echt, maar dan ook echt mensen helpen maar de bureaucratie is killing. Technocraten in den Haag maken alles onmogelijk. Ze doet er alles aan om de belachelijke technocratische regels te ontwijken maar ook voor haar is er een limiet. Ze werkt overigens niet met mensen als Panhuis dat is een andere richting maar vooral oudere mensen die Alzheimer hebben of dement worden. Ongelooflijk zwaar werk maar ze wordt keer op keer getackeld door die technocraten in den Haag en politici. Idioten die niet weten waar ze het over hebben. Vreselijk frustrerend voor haar en de mensen die ze wil helpen.

Basil Fawlty | 21-04-19 | 00:13

@Basil Fawlty | 21-04-19 | 00:13:
Basil.
Als het echt te erg wordt moet je met mark praten.

Ongeblustekalk | 21-04-19 | 01:15

Ik ben bang dat deze topic-medicatie niet helemaal aanslaat Feynman. Jammer.

knutsel_ | 20-04-19 | 23:32

Vroegah had je het spin- of dolhuis. Daar werden de krankzinnigen opgeborgen. Prima systeem.
Een krankzinnigengesticht, later gekkenhuis.
Nu hebben we een maakbaar iets, iets met GGz. Ook krankzinnigen. Waar je medelijden mee moet hebben.
Rot toch op, een gek is een gek.
Kortom, meer dan werkverschaffing voor halfgestoorden is die GGz niet.
Tijd om dat nutteloze instituut op te doeken.
Men is bang om een gestoorde een gestoorde te noemen. Want anders geen werk.

De GGz in NL is de meest gestoorde instelling die er is. Krijgen niks voor elkaar, al was het maar omdat je gestoord moet zijn om daar aan de bak te willen komen.

Het malle idee dat aan die shit ten grondslag ligt is in wezen een totaal idioot concept, dat er niet echt gekken zijn. Maarruh, die zijn er wel degelijk. Geef ze wat respect.
En donder ze in een oubliette.

Ichneumonidae | 20-04-19 | 23:30 | 21

Fijn paasweekend toewenst Kut.

Ongeblustekalk | 21-04-19 | 01:36

@Jan Dribbel | 21-04-19 | 00:32:
Ik hem hem gisteren nog gewaarschuwd.
Er gebeuren rare dingen als hij zijn medicatie niet neemt. Onderwerp naar zijn hart. Hij heeft er voortdurend mee te maken.

miko | 21-04-19 | 01:56
▼ 18 antwoorden verborgen

En het gaat alleen maar drukker worden met verwarde mannen.

helemaal leuk | 20-04-19 | 23:17

Zo rolt Nederland.
Een gevaarlijke gek is op de eerste plaats cliënt en daarna pas patiënt en kan over zijn eigen behandeling beslissen.
Verplichte sterilisatie, verplichte medicatie en verplichte behandeling zijn taboe. Mocht je daar wel wat in zien dan ben je een nazi en een stap van de vernietigingskampen verwijderd.
Nog een verbeeld van hoe het mis gaat in Nederland. Sjonnie en Anita (niet hun echte namen) hebben een IQ van 50. Dat ze samen delen. En een kinderwens. Steriliseren mag niet. Willen ze ook niet. Eerdere kinderen zijn al afgepakt. En toch vindt hun hulpverlener dat ze het nog een keer mogen proberen.

Osdorpertje | 20-04-19 | 23:05 | 2

Compleet gestoord inderdaad. Je vraagt je wel eens af hoe het met de gemiddelde bovenkamer van een politicus gesteld is.....

benjeallanggek | 21-04-19 | 00:12

Ik ken ook zoon verhaal/'gezin', kansloze mensen. Bleven doorfokken, kinderbescherming stond na de geboortes al klaar om die kinderen af te nemen. Ernstige verwaarlozing e.d.

Van mij mag je ze steriliseren.

Kleine_Deugniet | 21-04-19 | 00:56

Bij justitie en rechterlijk apparaat is men verblind door links wendenken en geloof in fopoplossingen.
Daar gaat pas iets veranderen als er een hele grote schoonmaak wordt doorgevoerd.

Superkwatta | 20-04-19 | 22:53
-weggejorist-
Binnenbaan | 20-04-19 | 22:52 | 11
▼ 11 antwoorden verborgen

Zoals bijna altijd komt het neer op de vraag: Wie gaat dat betalen? Instellingen zitten vol, lange wachtlijsten, hoofdbehandelaars nauwelijks te vinden, zorgverzekeraars die moeilijk doen, etc.

knutsel_ | 20-04-19 | 22:46 | 1

In het geval van Panhuis ging het helemaal niet om geld, dat was nou juist het punt wat Hiddema wilde maken (als Arib nou eens even haar waffel had gehouden). Het ging erom dat bij de intake van Panhuis in den Dolder iemand in overheidsdienst zijn werk niet gedaan heeft. Namelijk gewoon even kijken waar meneer voor veroordeeld is niks meer. Dat heeft niets met een medisch dossier te maken, laat staan privacy.

Het is niet zoon gek idee dat een ontvangende instelling even het strafdossier van een cliënt inziet. Dat is hier niet gebeurt en het ging dus ook fout. Verder had de gevangenis in Vught wel mogen vermelden dat het 'geen' modelgevangene was en een zedendelinquent. Dat heeft Vught nagelaten omdat ze anders hun gevangene niet konden herplaatsen. Gevolg een accident waiting to happen!

Beroep = Boerenlul | 21-04-19 | 00:38

Het eindresultaat van een kettingreactie...
NL heeft in een decennium ongeveer 100 miljard aan Brussel betaald. NL heeft een miljoen kanslozen binnengelaten die overal recht op hebben maar nooit belastingen of premies zullen betalen. Dat kostenplaatje is ooit door Elsevier berekend en bedraagt meer dan 500 miljard.
Door het invoeren van de Euro verloor NL onmiddellijk nog eens 100 miljard omdat de gulden bewust veel te laag was ingeschaald. Deze 700 miljard is onttrokken aan de Nederlanders door het invoeren van onverantwoorde bezuinigingen. Het ging ten koste van de zorg, veiligheid, infrastructuur en onderwijs. Doordat de kwaliteit achteruit holde, kon men geen (slecht betaald ook nog) personeel meer krijgen en verslechterde de situatie nog eens. Helemaal geen zorg, helemaal geen onderwijs. Die fase zien we nu. Scholen en verzorgingstehuizen sluiten. Klinieken zijn onveilig. Overal wachtlijsten en zeer schrijnende gevallen.
De EU zoals die nu is, functioneert absoluut niet behalve voor de profiterende landen. Daarom kom je er zo moeilijk uit, wat het VK ondervindt. De nettobetalers laten ze niet graag op een prettige manier uittreden. Ook Frankrijk behoort tot de grote profiteurs en bestuurt met Duitsland de hele organisatie. De basis van de EU is fout en alles wat er daarna nog uit is voortgekomen is evenzo een onding.
Laten we terugkeren naar de EEG. Elk land produceert en doet waar het goed in is. Er zijn veilige grenzen en illegalen worden teruggestuurd.
Wilders heeft dit ooit verdedigd in de 2e Kamer. Elke NL-er had een zeilschip kunnen kopen... Natuurlijk is dat symboolpolitiek maar toch... Het had zo mooi kunnen zijn...
Nu creperen mensen, sterven er mensen en liggen bejaarde dementerenden in een 24-uurs luier.
De Grieken en Oost-Europeanen lachen zich te barsten. De criminelen dansen op tafel vanwege de open grenzen en de belachelijk lage straffen. Ze moeten vaak buiten de gevangenis hun straf afwachten en dan is het OM verbaasd als ze dankzij de open grenzen spoorloos verdwijnen.
K-N-E-T-T-E-R-G-E-K
Nexit please!

Angélica de Sancé | 20-04-19 | 22:44 | 10

Zou het voorstel willen doen een wekelijkse/maandelijkse reaguurder/reaguursel te kunnen kiezen. Er zijn een aantal wezenlijke ´er toe doen´ bijdragen die meer aandacht of herlezing verdienen. Ze ´verdrinken´ tussen de vele ´bulk´ reacties. Jammer. Ben bang dat deze mensen zullen afhaken. Angélica, dank je wel !

CalamityJane | 21-04-19 | 01:08

Frankrijk is netto BETALER...
De cijfers: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/50/nederland-deze-eeuw-grootste-nettobetaler-van-de-eu

ZwarteDag | 21-04-19 | 16:57

Ps.2: NL heeft minder dan 25 mrd in een decenium netto betaald, je betoog faalt derhalve...

ZwarteDag | 21-04-19 | 16:59
▼ 7 antwoorden verborgen

Dat ze je wat door het eten kunnen roeren klopt dus toch: www.dwangindezorg.nl/rechten/recht-om....
Ik dacht altijd dat het niet mocht. Een mantelzorger die wat bij de koffie doet?

Oprisp | 20-04-19 | 22:31

De mensen in Den Dolder voelden zich al ver voordat het drama zich daar voltrok al niet veilig. Niemand luisterde.

Mr.Crowley | 20-04-19 | 22:28 | 1

De politici luisteren allang niet meer. Pappen, nat houden en zorgen dat zoveel mogelijk knaken binnengeharkt worden. Die weten al een tijdje dat deze madhouse die we samenleving niet meer te keren valt.

NiCeY | 20-04-19 | 22:49

Zou toch heel erg uitkijken voordat je zomaar aan zelfbeschikkingsrecht of onschendbaarheid van het menselijk lichaam gaat tornen. Zal best dat we doorgeschoten zijn, zeker als het gaat om mensen die al ernstige delicten hebben gepleegd of een serieuze dreiging daartoe doen. Maar de tijden dat psychiatrie misbruikt werd om onwelgevallige familieleden of echtgenotes te laten opbergen of zelfs politiek in te zetten door oppositionele figuren te diagnosticeren met "langzaam voortschrijdende schizofrenie" liggen nog niet zo ver achter ons.

Psychiaters en therapeuten zijn niet onfeilbaar of onkreukbaar, dat blijkt alleen al uit de behandelaars van de notoire ernstige misdadigers zoals Panhuis. Dat soort mensen zou ik liever niet een vrijbrief geven om ieder die hen uitkomt voor gek te verklaren of met subjectief nattevingerwerk te gaan bepalen wie een "te hoog" risico vormt. Hoe bepaal je dat in vredesnaam objectief?

Misschien inderdaad eerder kiezen voor langere straffen. Mensen die een ernstig geweldsmisdrijf plegen een fikse boete laten betalen aan hun slachtoffer, een lijfstraf geven ter leedtoevoeging en genoegdoening van de veroorzaakte fysieke pijn bij het slachtoffer en een gevangenisstraf voor onbepaalde tijd als er ook maar enig redelijk vermoeden is dat men het nog eens zal doen. Met in het geval van moord minimaal de helft van je resterende levensverwachting in opsluiting. Lijkt me ook niet zo onredelijk, aangezien het slachtoffer helemaal géén leven meer heeft. De andere helft in vrijheid mag je dan verdienen door een vak te leren, je te gedragen en aan te tonen dat je bij vrijlating een redelijk brave burger zult zijn. En weiger je behandeling voor een ernstige stoornis die verhindert dat je veilig over straat kunt, mij best, maar dan kom je ook niet vrij als je daar eerder ook aantoonbaar niet mee om kon gaan.

Wol | 20-04-19 | 22:22 | 4

@knutsel_ | 20-04-19 | 22:40: gedwongen opnemen/behandelen is lastig of de meeste rechters willen zich er niet aan branden. Ik weet niet wat dat is.
Maar we hebben de laatste tijd van de verhalen kunnen 'genieten'; mensen die met bommen zwaaien of met wapens, ach u bedoelde het vast niet zo. Moeilijke jeugd etc.
En ondertussen een (vaak gewelddadige/problematisch psychiatrische) uitgebreide voorgeschiedenis hebben.

Iedereen verdient een 14e kans.

Kleine_Deugniet | 21-04-19 | 00:45

@Kleine_Deugniet | 21-04-19 | 00:45: ik bedoel, dan maar langere straffen, ipv fopbehandeling.

Mensen die FUBAR zijn hoeven imho toch geen 'hulp'. Liever dat ze buiten de maatschappij worden gehouden, op welke manier dan ook.

Zal wel zielig zijn, maar goed.

Ik vind de slachtoffers (vooral de herhalingen) toch echt zieliger.

Kleine_Deugniet | 21-04-19 | 00:52

@knutsel_ | 20-04-19 | 22:40:
Wat Kleine_Deugniet zegt: het is een alternatief voor behandeling en ze kunnen wat mij betreft, als ze een ernstig misdrijf hebben gepleegd onder voorwaarde van het nemen van hun medicatie (gecontroleerd door een derde) vrijkomen.

Het gaat mij erom dat je niet zomaar dwangmedicatie door je strot geduwd krijgt, want heb wel gezien wat dat spul doet met "gekke" (niet geweldddadige) mensen en het is zowel een zegening als een vloek. Denk dat sommige liever in een fysieke gevangenis zouden zitten. Dan kun je tenminste nog vanuit de cel protesteren als je om minder zuivere reden daarin gestopt wordt.

Met de "juiste" hoeveelheid antipsychotica (althans, de paar gevallen die ik gezien heb) ben je wel lekker rustig, maar niet per se heel erg levendig. Al zullen er ongetwijfeld veel minder extreme gevallen zijn hoor. Voor sommigen helaas nog wel de beste oplossing lijkt het.

Wol | 21-04-19 | 09:35
▼ 1 antwoord verborgen

Hebt u gehoord van die waanzin met die kriminele asielzoekers die hun eigen bus krijgen als ze naar Ter Apel willen? Er wordt ze niets in de weg gelegd.
Verzonnen door een politicus die niet met iets beters kon komen.

Mr.Crowley | 20-04-19 | 22:19 | 2

Ongeveer 2 of 3 weken geleden al. Mensonterend om asielmensen niet als volwaardige mensen te behandelen.

Promedio | 20-04-19 | 22:23

Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen.
/Pilletje slikken doet/

BrutusBosch | 20-04-19 | 22:37

Het is niet alleen de overheid die hier nat gaat, ook de ouders werken vaak tegen. Ik had in mijn studententijd een manisch depressieve jongen in mijn studentenhuis wonen. Aardige vent, intelligent, en zo lang hij z'n lithium slikte, was er niets aan de hand. Maar.. net als valentijn (die naar ik vermoed ook manisch depressief was) bouwde hij op eigen initiatief de medicatie af, en vervolgens sloeg de vlam in de pan. Het ene idiote na het andere kwam voorbij. Z'n univesitaire afstudeerscriptie zou alleen een foto van Mandela worden, dat was voldoende, dunkte hem. Zijn ouders maakten zich zorgen, maar er was geen indicatie voor gedwongen opname.
.
Totdat hij mij bedreigde over een openstaande telefoonrekening van de gezamelijke telefoon. Toen was die indicatie er wél en hád hij dus gedwongen opgenomen kunnen worden. Echter... toen was ik ineens de vijand van de ouders, werd het genegeerd, en kwam er geen behandeling.

Voor wat ik begrepen heb heeft hij zich later nog van kant proberen te maken met een vuurwerkpistool, en is toen de lithium weer gestart. Voor zo ver ik weet is hij daarna afgestudeerd en werkt hij tegenwoordig bij de overheid.

ZeurDakker | 20-04-19 | 22:13 | 3

Dat laatste verzin je. Hoop ik.

Osdorpertje | 20-04-19 | 22:49

@Osdorpertje | 20-04-19 | 22:49: Nee hoor, dat laatste is 100% de waarheid. En voor de duidelijkheid: als zo iemand z'n lithium maar slikt, is er helemaal niets aan de hand, en dit was een aardige en intelligente vent, die, nadat ie z'n lithium weer slikte, probleemloos z'n universitaire opleiding heeft afgemaakt.

ZeurDakker | 20-04-19 | 23:06

Zat vandaag in Amsterdam op Gerard Douplein in de Pijp. Wijk waar ik 30 jaar geleden als eerste landde. Onderkomen buurt toen met heel veel "paradijsvogels". Thans opgeknapt maar de "paradijsvogels" zijn er nog. Nog steeds hetzelfde aantal als in de jaren '90. Echter in de jaren '90 had je de wijkagent die liefdevol zorgde voor die paradijsvogels en als het misliep ging hij naar Amsterdam Noord. Vandaag zag ik zo'n paradijsvogel lopend op blote voeten, kapotte broek en pratend tegen zichzelf maar geen wijkagent meer die hem hielp. Wegbezuinigd. Triest. Nou kunt u vragen waarom heb je niks gedaan Basil? Sorry jongens en meisjes. Ik weet het ook niet. Ik kan hem aanspreken maar hij was zo in zijn eigen wereld en vroeger had je een opvanghuis in de Pijp. Inmiddels gesloten want GL vindt ongedocumenteerden lees kansloze illegalen belangrijker. Triest maar waar.

Basil Fawlty | 20-04-19 | 22:04 | 5

@F. von Zeikhoven | 20-04-19 | 22:10:
Of een Scientology Lokvogel? Volgens mij ben je door het boze oog van de naald gekropen, als je die uit het paradijsgevallenvogel wel even wat ontferming gegeven had, wie weet hadtie je wel ontvoerd de Noord-Zuid buis in! Of naar het moslimmaagdenparadijs? Alwaar bleek dat die 72 maagden niet per nieuwe aankomeling zijn, Nee, er zíjn in totaal 72 maagden. Daar moet iedereen het dan mee doen... Altijd al zo geweest!

F. von Zeikhoven | 20-04-19 | 22:22

@Basil Fawlty | 20-04-19 | 22:16: Ze zouden voor de aardigheid hun parcours een keertje door de Stopera kunnen verleggen? Vroeger koersten wielerpedaliers in één of andere Vlaamse klassieker ook door een kroeg heen...

F. von Zeikhoven | 20-04-19 | 22:26

@F. von Zeikhoven
Relax mate. Ik ken mijn pappenheimers. Die scientology jokers stonden vroeger trouwens op de Nieuwezijds voorburgwal bij de postzegelmarkt. Man, man wat hebben wij een plezier gehad om die in de zeik te nemen. En voor de rest over die maagden. Dat is een ander onderwerp. Aub niet alles op de islam betrekken. Is een beetje dom.

Basil Fawlty | 20-04-19 | 22:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Eindelijk een echt er toe doende artikel, Bedankt.

Xanadu | 20-04-19 | 22:03 | 3

Mee eens.

knutsel_ | 20-04-19 | 22:41

Tsjah. Wat voor iemand een -er toe doend artikel- is, is voor iedereen natuurlijk anders. Mogelijk hebben jullie een wat smalle bandbreedte.

benjeallanggek | 21-04-19 | 00:32

Goh, heb hierboven zojuist aandacht gevraagd voor ´er toe doen´ bijdragen van reaguurders.

CalamityJane | 21-04-19 | 01:12

" Het is tijd voor politici om te luisteren. "
Echt Feynman?

Is het niet beter om uit te gaan van de zelfredzaamheid van de burger? Dat de burger wat meer te vertellen krijgt als hij zich onveilig voelt
Op de site die ik niet mag noemen staat een podcast Met de titel: Pijnlijke details weglaten in zaak-Faber kwam over als censuur.
Luister en huiver over wat de journalisten er over vertelden.
Dat is waar de burger mee te maken krijgt. Dan kun je er echt niet op rekenen dat het goed komt.

Mr.Crowley | 20-04-19 | 21:59 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

een aantal malen met psychiaters te maken gehad , belangrijkste kenmerk van deze mannen : desinteresse/onverschilligheid.

15121937 | 20-04-19 | 21:47 | 5

precies de arrogantie die ik benoemde

azijnseikerT | 20-04-19 | 22:06

Dat is geen desinteresse, dat is professioneel afstand houden tot de patiënt. Een volkomen achterhaalde werkwijze. Stel dat alle artsen zo zouden werken... Je hoeft niet bij je patiënt op schoot te klimmen, maar sta náást hem. Dat is menselijk en verder nog professioneler ook. De patient komt voor de dokter, niet voor de de mens in die arts...

F. von Zeikhoven | 20-04-19 | 22:35

@F. von Zeikhoven | 20-04-19 | 22:35: Ik kan mij best voorstellen dat het tegenwoordig, met alle sneeuwvlokjes egotrippers aandachtszoekers en huilie-huilies, desinteresse is. Een zeer groot deel van de mensen die naar een psychiater of psycholoog zijn, zijn gewoon aanstellers die een schop onder hun reet nodig hebben. Niet allemaal, er zijn ook mensen die écht hulp nodig hebben.

ZeurDakker | 20-04-19 | 23:11
▼ 2 antwoorden verborgen

Je zou bijna denken dat met de volle verstand wordt aangestuurd op de totale vernietiging van Europa en hun bevolking.

Ray69 | 20-04-19 | 21:42 | 3

Oh ja joh..? Vertel me meer..!

:-)

Padjepejer | 20-04-19 | 21:52

Das dan ook meteen de oplossing voor de nu Geindustrialiseerde Volksverhuizingen die 1700 jaar geleden Europa en de Romeinse beschaving ten onder deden gaan...

F. von Zeikhoven | 20-04-19 | 22:40

@F. von Zeikhoven | 20-04-19 | 22:40: Hmm, ik heb wel eens betere tegels gelegd...

F. von Zeikhoven | 20-04-19 | 22:41

"Een minister van rechtsbescherming die vooral als katvanger voor Grapperhaus dient."
Mooi gevonden.
En verder geheel met von Zeikhoven eens.

hotnot | 20-04-19 | 21:28

Mijn waarde Feynman, wat heb je nou aan een kamerdebat als er een voorzitter zit die het niet geheel onbeduidende principe om in de vergaderzaal 'zonder last te kunnen spreken' onlangs bruut heeft gesodemoniseerd?
Verder past een parlementaire enquete hier veel beter natuurlijk. Alleen bleek bij het belasten van Hiddema, het censureren met nota bene de publieke tribune als kudtexcuus, dat je van geen enkele partij hoeft te verwachten dat van het enqueterecht gebruik gemaakt gaat worden. Van geen enkele partij? Nou, bijna. Want er is een dappere kleine partijfractie die hardnekkig verzet blijft bieden tegen het gelijkschakelmonster. Hiddema moet zelf die enquete aanvragen. Wij reaguurderts van de GeenStijl / das Volk voeren ondertussen een handtekeningencampagne om die wegkijkeraars die ónze zetels in de TK iedere dag weer uit gebrek aan twee hersencellen meer dan een koe/rund helemaal onderschijten, een duwtje in de rug te geven om in te stemmen met de Enquete Hiddema over het onberekenbaar moordende GGZ-monster...

F. von Zeikhoven | 20-04-19 | 21:27 | 1

Verder de complete Raad van Toezicht van faalzorginstellingen waar de dood op is gevolgd, persoonlijk met een RM een dwangbehandeling in een Kliniek voort Intensieve Behandeling geven, die dan een jaar max, half jaar minimaal duurt. Niet met echte zorgverlerners, maar met vrijwilliger die reageren op een oproepje in der krant. Bij wijze van Experiment... youtu.be/r2aPwHTGnmU

F. von Zeikhoven | 20-04-19 | 21:35

"Het is tijd voor politici om te luisteren"

Feynman, dat gaat nooit gebeuren!
Als ze dat wel zouden doen dan bevestigt dit hun eigen onkunde en politici gaan over lijken om dat te verdoezelen.
Elke 4 jaar is het weer een probleem van een andere politicus.

Halul gebakken | 20-04-19 | 21:24

"... die van zijn vrouw dertien jaar in het geheim noodzakelijke medicatie kreeg."
Ja, dan zou ik ook door het lint gaan.

VanBukkem | 20-04-19 | 21:22 | 1

#TeamRichard

VanBukkem | 20-04-19 | 21:23

De naakte, keiharde realiteit. Alleen door meer geld vrij te maken voor de (geestelijke) gezondheidszorg kun je deze problematiek nog in goede banen leiden. Hetzelfde geldt overigens voor de ouderenzorg. Verder is het de vraag of de grenzen voor rehabilitatie en reïntegratie niet veel scherper moeten worden getrokken dan ze nu liggen. Niet alles is maakbaar en niet iedereen is te redden. De Panhuisjes van deze wereld zijn hiervan het levende bewijs.

MickeyGouda | 20-04-19 | 21:17

Gewoon terug naar vroeger, allemaal netjes levenslang wegstoppen op een mooie bosrijke plek met hele hoge hekken. En steriliseren. Maar dat ligt gevoelig snap ik.

captainobvious | 20-04-19 | 21:15 | 2

Ik ben het helemaal met je eens. We zijn doorgeslagen in onze drang naar beschaving. Mensen blijven beesten, ze zijn niet allemaal te dresseren.

Er moeten mogelijkheden zijn om onverbeterlijke types voorgoed uit de maatschappij te verwijderen. In het belang van die types, maar bovenal in het belang van de maatschappij.

marcoplarco | 20-04-19 | 21:21

Steriliseren haalt de "drang van binnen" niet weg. Castreren, chemisch dan wel fysiek.

Synecdoche | 20-04-19 | 22:50

"Wanneer wordt iemand gedwongen opgenomen? Hoe ver rijkt het zelfbeschikkingsrecht? Welke behandeling heeft aantoonbaar zin? "
Daar wordt heus wel over nagedacht.
En er zijn inderdaad rondsleepgevallen. Die wonen ergens tot de buren er voor vandoor gaan (die dingen gebeuren) en dan worden ze weer anders tijdelijk neergezet. Soms is het een gevalletje NIMBY, maar misschien ook wel ouders met kinderen die de boel niet vertrouwen.
Misschien wordt het tijd dat ministers in een rijtjeshuis of een flat gaan wonen met 2 van deze mensen als buren. Dat komt het wat meer tot leven.

kloopindeslootjijook | 20-04-19 | 21:13

"Het is tijd voor politici om te luisteren."
Joh. Echt? En waarom zouden ze dat doen? Het pluche voelt nog net zo aan als gisteren.

marcoplarco | 20-04-19 | 21:12

Die instanties worden gerund door vrouwen, benoem dat eens. Daarom gaat het mis.
Net als in het onderwijs. En de rechtspraak. En de politiek.
We hebben de fout gemaakt de verkeerde mensen de touwtjes in handen te geven en daar gaan we kapot aan.

Ongeblustekalk | 20-04-19 | 21:09 | 10

@Rammstein | 21-04-19 | 00:12:
Als ik jou was jou ik het niet opnemen voor M.
Als je er wel argumenten voor hebt, ben in wel benieuwt.

Ongeblustekalk | 21-04-19 | 01:01

@Rammstein | 21-04-19 | 00:12: Het is net als met oud rokers, zodra ze er mee gestopt zijn,.. ongebluste is helemaal anti vrouw na zijn behandeling.

miko | 21-04-19 | 01:47
▼ 7 antwoorden verborgen

Waarom geen aandacht voor Yvonne Jaspers ?

kat-de-kat | 20-04-19 | 21:05 | 3

Veel te opdringerig aanwezig.

kloopindeslootjijook | 20-04-19 | 21:14

Laten we inderdaad even stil staan bij het diep menselijk leed dat Yvonne ten deel is gevallen. Hoe wrang ook dat haar momentje in de zon kort daarna werd overschaduwd door de familie Faber. To add insult to injury.

MickeyGouda | 20-04-19 | 21:29

REAGEER OOK

bespaartips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken