achtergrond

Geenstijl

LIVE Gilets Jaunes, Acte 19 - Frans leger mag op eigen burgers schieten van Europeaan Macron

Gele Hesjes in Frankrijk in gespannen sfeer de straat op, ondanks het gevaar om door hun eigen leger neergeschoten te worden.

Speciale eenheden van het leger hebben in Frankrijk (dat is een EU-land, twee landen naar het zuiden  vanaf hier) toestemming om op burgers te schieten 'als de situatie daar om vraagt'. Hierboven een video van RT, want op de NOS zul je het niet zien. Hier een stuk duiding in het Engels. President Macron heeft een zero tolerance uitgevaardigd, met demonstratieverbod op diverse plekken (waaronder uiteraard rond zijn eigen ambtswoning). Militairen van Opération Sentinelle (letterlijk de anti-terreurmissie die sinds islamitische aanslag op Charlie Hebdo is ingesteld om Frankrijk veilig te houden) zijn paraat om in te grijpen. 

Macron, de progressieve held van D'66, wil graag de grote morele leider van Europa de EU worden, maar heeft in eigen land zijn eigen bevolking al een half jaar tegen zich. Voor de negentiende zaterdag op rij gaan de Gele Hesjes de straat op, ook nu de dreiging om neergeschoten te worden door het legen van hun eigen landgenoten. Het was enkele weken rustig, maar afgelopen zaterdag liepen de protesten in Parijs toch weer uit de hand. 

Ondanks enkele duizenden oproerkraaiers in steden, zijn de Gilets Jaunes nog altijd een grote landelijke beweging die voornamelijk uit ontevreden doch vreedzame burgers bestaat. Onder hen vielen al vele gewonden door de flash balls van de politie. Vandaag zouden dat echte kogels kunnen worden. En in  in de mainstream media en de (Europese) politiek zwijgt welhaast iedereen over de nieuwe Napoleon in het Élysée, die zijn zwaardmacht met scherp wil laten schieten op voornamelijk vreedzame demonstranten.

Na de breek: livestream Parijs en (Nederlandstalige) tweets van Hesjeswatcher Niemands Knegt over de protesten in heel Frambozië. Te garde toi sécurité, France.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.