achtergrond

Geenstijl

FvD grootste partij: wint meeste stemmen PS2019

Wij callen 'm (en ANP ook).

Bij de NOS zijn ze allemaal naar hun belastinggeldbedjes, maar wij zitten nog steeds op onze laptop naar de laptop van tuigvlogger Maurice de Hond te #wijkijkennoggen. Want daar is het wel spannend. KIJK DUS MEE. En daar werd al gauw duidelijk dat de FvD het nog beter deed alsdan in de officiële NOS exit poll. En nu, met 73% van de gemeenten geteld, heeft FvD 682.253 stemmen en de vvd 651.945 stemmen. De FvD wordt dus zo goed als zeker de winnaar van de popular vote. Maar. Maar! Dat betekent nog niet dat FvD automagisch de grootste in de Eerste Kamer wordt. De precieze uitslag per provincie moet nog worden vastgesteld, niet elke stem telt even zwaar, er kan nog een ingewikkeld spel met stemmenruil gespeeld worden en Statenleden kunnen met de verkeerde kleur pen stemmen. Dus het wordt nog even afwachten. De echte uitslag weten we pas op 27 mei.
UPDATE 2u58: #Wijkijkennog. 81% van de gemeenten geteld: FvD op 781.249, vvd op 743.806 stemmen.
UPDATE 3u29: #Wijgaannaarbed (en Maurice de Hond ook). 86% van de gemeenten geteld: FvD 830.926, vvd 790.553. Hieronder de laatste gok van Maurice. Welterusten.

Dit dus

Is ook zo

Nogmaals: Welke partij net wel/niet de grootste is, is vooral van symbolische waarde. De werkelijke verhalen van de avond zijn (1) de forse herschikking van partijen op rechts door groei FvD, en (2) de nog verder doorzettende fragmentatie: grootste partij was nog nooit zo klein.

84
Reply

Hier nog een keer die speech

Een boreale uil van Minerva die mammoeten vloert.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.