Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Verkeersminister Van Nieuwenhuizen blijft aanmodderen met de Stint

Kinderopvang kent vele strenge eisen in het gebouw, ondertussen gaat het mis op straat.

Minister Cora van Nieuwenhuizen deelde deze week een lijstje waaraan de nieuwe Stint moet voldoen om weer toegelaten te worden op de openbare weg. De verbeterpunten die het persbericht haalden, zijn zorgvuldig gekozen om haar straatje schoon te vegen. De technische punten van het ILT direct na de ramp of het latere TNO-onderzoek worden zorgvuldig ontweken.

De oude Stint kon op hol slaan door een simpele kabelbreuk. Bij gebrek aan connectie met het stuurtje, denkt het voertuig dat de bestuurder voluit wil. Jeroen Pauw en de fabrikant van de Stint zijn hier buitengewoon duidelijk over, inclusief bewijsvideo. (zie deze uitzending vanaf minuut 10). Over de feiten is eigenlijk geen discussie.

De fabrikant gaf in de uitzending aan dat zo'n kabelbreuk nog nooit was voorgekomen en hij zich niet kan voorstellen hoe een kabel in een afgesloten behuizing kan breken. Kennelijk begrijpt de beste man niet hoe een voertuig over het trottoir stuitert en wat daarvan het effect is op printplaten, soldeerpunten en kabels. 

Het elektrische systeem herkent een kabelbreuk niet, en geeft vol vermogen. De computer van de Stint is dan fout op fout aan het stapelen, zo hoort elektra nooit ontworpen te zijn. De gashendel elektrisch andersom ontwerpen is even duur, en dan wordt een kabelbreuk gekoppeld aan geen vermogen. Dan wordt een kabelbreuk een gratis extra noodstop. 

Een goed technisch ontwerp bepaalt niet alleen het gedrag van een apparaat wanneer alle componenten correct functioneren, maar levert ook acceptabel gedrag op als een of meerdere onderdelen defect zijn. Aan die ontwerpfilosofie voldoet de Stint al niet, en dat geeft mij ernstige zorgen. De faalgedrag analyse ontbreekt en daardoor is basale veiligheid onmogelijk.

De originele Stint had ook een noodknop op het stuurtje. Het is vreemd dat de minister terugkeer van die voorziening niet eist. Wel verwacht de fabrikant dat een bestuurder in paniek het stuur loslaat, of de hendel naar de nulstand draait. Die handelingen zijn onnatuurlijk en contra-intuïtief, het ontwerp faalt daarmee op het meest cruciale interactie met de gebruiker.

De minister wil dat de Stint een extra rem krijgt. De Stint had al een tweede rem, dus wil de minister een derde? Ten eerste is nodig dat als de remhendel wordt bediend, de aandrijving automatisch uitvalt of (nog beter) ook elektrisch remt. Bestuurders verwachten dat. Een auto met cruise control heeft hetzelfde systeem, rempedaal aantikken is gas los en remmen op motor & remschijven. 

Ten tweede zou de extra mechanische rem krachtig genoeg moeten zijn om zelfstandig het voertuig in korte afstand stil te zetten. Liefst ook met twee onafhankelijke hendels. Eentje links, eentje rechts. Zodat een defecte hendel niet uit hoeft te maken. Zelfde met de aandrijving, gashendel rechts, dodemanshendel links. Alleen als beide vastgehouden worden, wordt het voertuig aangedreven.

Dit zijn simpele technische punten. Waarom hebben de fabrikant, haar klanten en de toezichthouder niet in een veel eerder stadium ingegrepen? Dit is een belangrijke vraag voor het juristencollege, de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. (OVV) Zeker de grotere kinderopvangorganisaties en hun verzekeraars hadden eigen technische inschattingen moeten maken.

De fabrikant en haar klanten hebben naïef en onterecht de typegoedkeuring gezien als een certificaat van veiligheid. Die goedkeuring betekent alleen dat de Stint aan alle regels voor een bijzondere bromfiets voldoet, vooral vanwege het ontbreken van een berg aan regels. Het is daarom stuitend dat de minister niet alsnog deze maas in de wet aanpakt.

De minister stelt wel voor de Stint jaarlijks te keuren, maar deze technische punten zaten er vanaf de bouw in. Een kabelbreuk is niet te voorspellen, ook niet bij regelmatige inspectie. Zonder nieuwe regels kan het speeltje dagelijks gekeurd worden, en wordt zelfs het oude model standaard goedgekeurd. Deze route is voorlopig zinloos. 

De minister wenst acht in plaats van tien kinderen in de elektrische bolderkar. Dat geeft geen fundamentele verhoging van de veiligheid. Gelukkig eist de minister wel een rijbewijs, waardoor bestuurders met meer verkeersinzicht hopelijk meer fouten van zichzelf en andere weggebruikers voorkomen, herkennen en kunnen oplossen. 

Het is vreemd waarom de minister niet aanstuurt op opvang in of nabij de scholen waar de kinderen zitten. Dan kan er een streep door het gesleep. Meer tijd voor rust en leuke dingen, minder risico in het verkeer. Kinderopvang kent vele strenge eisen in het gebouw, ondertussen gaat het mis op straat.

Een verbod voor een kinderdagverblijf om een gelijkvloerse spoorwegovergang te passeren, zorgt ervoor dat aan beide kanten van het spoor opvang nodig is. Een goedkope maatregel, meestal zitten er aan beide kanten al scholen en kinderopvang. Of die kinderen nu lopen, in een bijzondere bromfiets of een personenbusje zitten, het helpt allemaal niet tegen een trein.

De minister wacht op het rapport van de OVV voordat ze nieuwe technische eisen stelt. Daarmee denkt haar ministerie niet zelfstandig na over de technische veiligheid en negeert ze rapporten van TNO, ILT en de private sector. Dat is gevaarlijk. Mocht de OVV een incompleet advies afgeven, dan wordt de nieuwe regelgeving dat ook. Zo ontstaat nooit een meerlaags veiligheidssysteem.

Een echt veilig ontwerp ontstaat pas als alle meningen en risico's worden gecombineerd en aangepakt. Het ministerie zou coördinerend moeten optreden. Een toezichthouder heeft een unieke positie om bij alle fabrikanten in de keuken te kijken, en belangrijke veiligheidsinformatie te delen, zonder gehinderd te worden door zakelijke belangen of bedrijfsgeheimen. 

Dat begint met een openbare en uitgebreide technische visie.

Reaguursels

Inloggen

Ga toch weg met die stint
Nooit gehoord van een taxibus .. Iedereen inladen en laten afzetten bij school, klaar

RutteVuileSmeerlap | 03-03-19 | 18:09

Ik snap het ook weer wél hoor.
Hoe moeten al die IS jongens anders aan hun 72 maagden komen daarboven?

elfenstein | 03-03-19 | 17:01

Van Nieuwenhuizen is vv(d), meer valt er niet over te melden.

O2Neutraal | 03-03-19 | 16:59

Kinderen vervoeren doe je alleen in een volledig veilig en volgens de nederlandse verkeerswet goedgekeurd voertuig, bestuurd door iemand van 18+ met een rijbewijs voor personenvervoer.
Al de rest is een accident waiting to happen en dus knettergek.
PS:
vanwege de manier van aansturen van een dc motor is die failsafe er niet tenzij je een fysieke dodemansknop hebt die de spanning van het systeem haalt.
Een Mosfet gaat voluit geleiden als hij doorslaat en de drivertrap die er voor zit is sowieso eentje van de inverterende soort, dus ook die zal de mosfets die erna komen de volle laag geven bij falen of zelfs maar stroomwegval in het stuurcircuit.
Daarom gebruiken we dus ook geen dc motoren meer maar 3 fase brushless met hallsensoren. veel veiliger, de aansturing daarvan is wél stroomloos veilig, H-brug drivers doen gewoon niets zonder spanning en als het fout gaat maken ze intern kortsluiting en gaat de zekering van de sturing eruit. Een 3 fasemotor blokkeert gewoon bij kortsluiting, alle 3 de spoelen tegelijk onder stroom is effectief gezien een rem. Dc motoren gebruiken is gewoon cheap doen van de fabrikant, het geeft aan dat die van elektronica geen kaas gegeten heeft en maar wat aankloot met off the shelf dc geared aandrijvingen van golfkarretjes ofzo. Bad science all the way.

elfenstein | 03-03-19 | 16:46 | 1

Amen! You know your shit!

Chuck the plant | 03-03-19 | 17:15

Blijft een levensgevaarlijk ding, stap er niet in !

Gags Beasley | 03-03-19 | 16:32 | 1

Mijn mini-me heeft al instructies gehad, mochten ze met zo'n ding aankomen dan stapt die niet in en belt pa.

elfenstein | 03-03-19 | 16:59

Misschien kan iemand mij 1 ding noemen, waarmee Den Haag niet aanmoddert?

Wienerschnitzel mit | 03-03-19 | 13:59 | 1

Ja maar, we gaan dit zooitje TOCH weer stemmen, let maar op.
Hoop dat Baudet en/of Wilders de huidige mafkezen eens volkomen afmaken.

outdoor | 03-03-19 | 14:36

Oeps. Foutje. svp eerste hit aanklikken.
Beetje OT maar wél dichtbij de waarheid.

Opblaas_boot | 03-03-19 | 13:49

Maar wat is nu de feitelijke oorzaak van het ongeluk.
Heb nu sterk het gevoel dat er straatjes worden schoongepoetst tot ze blinken als nooit tevoren.
De focus zou moeten liggen bij de feitelijke oorzaak/oorzaken.
Pas dán is het mogelijk gerichte maatregelen te nemen.

Opblaas_boot | 03-03-19 | 13:38

Allemaal heel makkelijke punten, niet moeilijk om over na te denken en vrij logisch. Waarom moet er dan weer een of ander rapport van een of andere dubeuze organisatie gemaakt worden? Het lijkt er wel op of we door eencellige beestjes geregeerd worden waarbij ieder verstand en logisch nadenken afgewezen wordt en voor alles rapporten geschreven en vergaderd over moet worden.

bicycle | 03-03-19 | 13:32

Goed verhaal, Feynman.
.
Hoe moeilijk is het om, zodra de remhendel wordt aangeraakt, de motor af te schakelen? Welke idioot bedenkt het om een rem tegen een motor op vol vermogen te laten remmen? Djeez...
.
Dit soort systemen hoort ontworpen te zijn volgens het "nee, tenzij"-principe: het ding komt niet van z'n plek als niet aan een aantal voorwaarden is voldaan. En natuurlijk moet het zo zijn dat als het geval stilvalt (op een spoorwegovergang bijv.) het in vrijloop moet staan zodat de bestuurder hem handmatig buiten de gevarenzone te duwen.
.

Brou Is Back | 03-03-19 | 13:01 | 4

Zie mijn tegel hieronder. Aansturen van DC motoren is hoe dan ook niet veilig te maken tenzij je er een dik relais tussenbouwt waarmee je de motor stroomloos kan maken als 't mis is in de sturing. Het is een verouderde manier van aandrijving, modern chinese e-vervoer werkt uitsluitend met zgn brushless motoren, die hebben dat probleem niet omdat ze een gecoordineerde aansturing nodig hebben om te werken, als er iets mis gaat in de aansturing blokkeert zo'n ding gewoon of de spoelen branden door, maar rijden doet ie dan zeker weten niet meer.
Is ook retegoedkoop trouwens, elektronica kost zo goed als niks meer dus is het gewoon ordinair besparen van de stint fabriek, of onkundigheid van de ontwerper. Of allebei.

elfenstein | 03-03-19 | 16:57

@elfenstein | 03-03-19 | 16:57: Dat relays wordt vaak een 'contactor' genoemd. Elk apparaat dat enigszins vermogen kan leveren, is ermee uitgerust.
En inderdaad; Bijna alle halfgeleiders gaan geleiden als ze stuk gaan. Dat is best te beveiligen, maar dat is moeilijk. Het is een vak. Als het gemakkelijk was, deed iedereen het. En als iedereen het doet, krijg je producten als de stint.
Brushless is inderdaad beter vanwege de gecoördineerde aansturing. Brushed DC motoren zullen wel goedkoper geweest zijn, of buiten het kennisgebied van de hipsters gelegen hebben. Ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat de benodigde zorgvuldigheid niet in acht is genomen en dat de directeur van Stint met het zich niet voor kunnen stellen van een kabelbreuk volstrekt ongeschikt maakt voor welke vorm van techniek dan ook.
Maar hij je een land waar technologie maar bijzaak van hippe producten is, echt anders verwacht?

Chuck the plant | 03-03-19 | 17:14

@Chuck the plant | 03-03-19 | 17:14: Ze mogen me altijd bellen voor een redesign. Werken met de nieuwste types motoren, mooie sturingen met Ti chips erin die sensorless werken, all that.
Is niet gratis, trouwens. De verantwordelijkheid die hoort bij vervoer ontwerpen is niet te onderschatten en in dit geval wil je geen monkeys....
Die hadden ze al. Ging nie goe.

elfenstein | 03-03-19 | 18:26
▼ 1 antwoord verborgen

Wat is er mis met gewoon lopen?

Pierre Lebon | 03-03-19 | 12:39

waarom überhaupt je kinderen naar de opvang? mijn vrouw is gewoon 18 thuis geweest vanwege kinderen. veel veiliger

rifraf | 03-03-19 | 12:35

Trut maakte gewoon net even een selfie?

Lorejas | 03-03-19 | 12:29

Wat was er mis met die VW busjes?, veilig en droog

Scapegrace | 03-03-19 | 12:28

Dat gezeur over die stintrommel.
Je kunt nog zoveel veiligheden inbouwen maar uiteindelijk bepaalt zo'n kinoa kauwende bakfietsmoeder de mate van veiligheid. Als zij clouless door het verkeer raast gaat het op een zeker moment wéér fout.
Stint? Begin er niet aan. Het blijft een onveilig concept. Je haalt en breng je kind maar zelf. Kinderen brengen nu eenmaal verantwoordelijkheden met zich mee die zich niet uit laten besteden. Anders geen kinderen nemen.

Opblaas_boot | 03-03-19 | 12:16 | 1

Vroegâh liepen we als kleuters gewoon zelfstandig naar de Fröbelschool. Er werd je gewoon geleerd je ogen open te houden bij het oversteken en niet met vreemde mannen (of vrouwen) mee te gaan. En als het dan toch fout ging, was het een kwestie van Darwinistische selectie. Daar krijg je een sterker en intelligenter ras van!

Brou Is Back | 03-03-19 | 13:05

Het grootste gevaar w as dat de bestuurder een Marokkaans vrouwtje was die de taal niet goed spreekt, geen rijbewijs heeft en nul technisch en verkeersinzicht heeft. Maar ja, ze was wel goedkoop, iemand met een rijbewijs was te duur.

Henk de Vries2074 | 03-03-19 | 11:59

Minister van Nieuwenhuizen-Wijbenga, is weer zo'n mislukte minister uit de "stal" van de VVD.De zoveelste. Die mevrouw had nooit dit land mogen besturen.
Eerst haar geblunder met het kleuter vervoermiddel de Stint.
Dan haar geblunder met de verlenging van rijbewijzen van het onder haar verantwoordelijkheid vallende instituut CBR, wat dringend geprivatiseerd moet worden.
Bij dat CBR zitten zgn. doktoren - die elders afgewezen zijn - die n.b. huisartsen controleren en proberen te corrigeren voor een rijbewijs!
Huisartsen die dag en nacht bezig zijn met patiënten, terwijl ze bij dat CBR een service verlenen van een 3e wereldland.
Stem die VVD maar weer !!
Ze leverden een aantal mislukte ministers die haar weerga niet kent.

outdoor | 03-03-19 | 11:40 | 3

Ja en dan wordt de directrice van het CBR - Petra Delsing, min of mer ontslagen, maar krijgt direct een vervangend baantje daar met een salaris van € 180.000,--
Wat een gek, nep, kartel land zijn we geworden !!!

outdoor | 03-03-19 | 11:44

Ja en dan is er nog die Minister van Defensie die we nu hebben... Djeez. Zet die achter de kassa bij de Blokker, daar hoort ze thuis.
.
Vrouwen op "technische" ministeries, altijd een recept voor rampspoed want ondanks wat ons steeds weer wordt ingepeperd via het Nationaal Propaganda Orgaan zijn vrouwen die goed zijn in techniek en rationeel denken altijd nog met een lantarentje te zoeken.

Brou Is Back | 03-03-19 | 13:10

@outdoor | 03-03-19 | 11:44: Kunnen ze in Italie nog wat van leren hoor, hoe het hier intussen gaat....

Wienerschnitzel mit | 03-03-19 | 14:02

Veel discussie maar ik snap er eigenlijk niets van.
Veel machines zijn uitgerust met een veiligheids stopknop.
Kijk op Google: noodknop.
Plaats z'n ding er op en je voorkomt veel problemen.
Ik heb ook heftruck en ander machines rare dingen zien dien door bijvoorbeeld en kortsluiting. het is verbazend wat erallemaal kan gebeuren.
Het blijft techniek he.

nr123456789 | 03-03-19 | 11:31

Vroeger was je moeder gewoon thuis als je uit school kwam. En anders ging je naar de buurvrouw.

Henri-Bardouin | 03-03-19 | 10:49 | 5

Ik ga nog steeds naar de buurvrouw

Mark van Leeuwen | 03-03-19 | 17:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Toch wel raar dat je in een stint meer kinderen mocht vervoeren als in een auto met B rijbewijs. Verder een nog groter raadsel waarom dat ding ooit goedkeuring heeft gekregen om op de openbare weg te mogen.

Rotterdammert1965 | 03-03-19 | 10:47 | 1

eens, gewoon je d rijbewijs halen daarvoor

rifraf | 03-03-19 | 12:37

Het lijkt intussen wel een ict project bij de overheid. Enig idee hoe dat vaak afloopt?

Mark van Leeuwen | 03-03-19 | 10:45 | 1

Lopen die ooit af dan?

Papa Jones | 03-03-19 | 12:07

In Amerika hen je gewoon 8 persoons mini busjes met gorgelende v8 in f vooronder en 25 airbags voor moeder de vrouw en kroost.
Hier moeten we in de aygo, die verliest het nog van de stint bij een frontale botsing.

Piep Knars | 03-03-19 | 10:38 | 1

Kinderen als kreukelzone is wel goed voor de co2 reductie!

Twisted_Faith | 03-03-19 | 10:46

Kinderen in de stint staan ook altijd lachend op de fotos. Als ze er nu eens jankend en schreeuwend op stonden, hadden we misschien gedacht; he wat een gek en onveilig apparaat joh. Daar gaan mijn kinderen niet in!

Piep Knars | 03-03-19 | 10:34

In Nederland klopt, op papier, altijd alles en lijkt het allemaal tot in de puntjes geregeld. Maar als er dan eens wat gebeurt blijkt uit onderzoek dat er heel veel mis is. Om het even of dat over zo'n belachelijke bak op wielen gaat of wat anders.

DasNouJammer | 03-03-19 | 10:26

Iedereen met gezond verstand ziet toch op afstand dat die karren niet geschikt zijn voor kinder vervoer? Het is een fucking plastic kuip met wat gordeltjes.
Goedgekeurd of niet, een ieder die mijn kind daarin vervoert, kan een paar maanden aan het vloeibaar voedsel.

poiuytrewq | 03-03-19 | 10:22 | 6

@Highwoodman | 03-03-19 | 10:47:
Na een naar ongeluk zie je altijd dat mensen hun eigen safe space creeëren. Ook hier op GeenSteil. In zo'n safe space is geen plek voor onheil. Dus worden slachtoffers daders. Opgelost.

Papa Jones | 03-03-19 | 12:14

@the namster | 03-03-19 | 11:47: goed lezen:NA het aantikken / intrappen van het rempedaal.

Ben5570 | 03-03-19 | 12:56

@the namster | 03-03-19 | 11:47: Ik denk dat Feynman het niet helemaal lekker verwoord heeft. Hij schrijft "rempedaal aantikken is gas los en remmen op motor & remschijven. "
Ik denk dat er bedoeld werd "rempedaal aantikken is gas los. Remmen op motor & remschijven."

@Highwoodman | 03-03-19: De Stint is in zijn huidige vorm (bewezen) een gevaarlijk onding. Dat heeft niets te maken met stemmingmakerij, maar met feiten.
De opmerkingen vd minister over 'de nieuwe Stint' zijn ook vaag op zijn minst en ik durf te stellen dat er in die opmerkingen geen enkele verwijzing zit naar de werkelijke oorzaak van het ongeval in Oss. Dat is vreemd.

DatInternetDingetje | 03-03-19 | 14:28
▼ 3 antwoorden verborgen

Kijk naar die bakken en je ziet dat hoeveel beveiligingen je nog inbouwt het een levensgevaarlijk ding blijft voor vervoer van kinderen. De kinderen zijn de kreukelzone en de dunne plastic bak waar ze in zitten bied 0,0 veiligheid.

2voor12 | 03-03-19 | 09:38 | 5

@2voor12 | 03-03-19 | 10:03: de te behalen snelheid en met name dus het verschil hierin doet natuurlijk helemaal niet ter zake.

WayneGretzky*99* | 03-03-19 | 10:46

@WayneGretzky*99* | 03-03-19 | 10:46: maakt zeker verschil, maar toch als ene auto 20 km uur rijdt zijn al die veiligheidseisen nog steeds van toepassing.

Rotterdammert1965 | 03-03-19 | 10:48

@Rotterdammert1965 | 03-03-19 | 10:48: exact maar die eisen voor een auto zijn geënt op hogere mogelijke snelheden dus een beetje onzinnige vergelijking.

WayneGretzky*99* | 03-03-19 | 10:58
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik zal het waarschijnlijk wel gemist hebben, maar ik heb nog nergens gelezen wat nu de exacte oorzaak was van het Stint ongeluk in Oss.
Heeft iemand een link naar dat rapport o.i.d. ?

Olympus | 03-03-19 | 09:17 | 1

Laat ik het zo stellen.. toen ik sprak met een onderzoeker vertelde deze mij dat de uitkomsten van het rapport waarschijnlijk nooit openbaar zullen worden.
Volgens zeggen zou dat kunnen leiden tot een uitermate pijnlijk rechtsgang met verstrekkende gevolgen.
Gaaf.. zo'n overheid.

DatInternetDingetje | 03-03-19 | 10:35

Techniek is niet je beste kant, Feynman. Er staan techniche onjuistheden in je stukje. Wanner je kritiek hebt op de minister zou je eigen bijdrage toch vrij van blunders moeten zijn

propper1000 | 03-03-19 | 09:07 | 3

Misschien handig om dat die onjuistheden dan ook even te benoemen en toe te lichten? Want hier kan niemand wat mee.

plaspop | 03-03-19 | 10:16

@propper1000 doe je naam eer aan en prop die onjuistheden dan in je reaguursel, beetje zinloos om dat na te laten.

lichtgetintezeurpiet | 03-03-19 | 10:40

@propper1000 | 03-03-19 | 09:07 .. Zoals ... : ?

Zwizalletju | 03-03-19 | 11:02

Ben gewend op de fiets of scooter... zodra ik de remhendel in knijp dan remt het voertuig.
Als je hier de hendel in knijpt dan geeft ie gas.
Dat is even wennen.

sociaal_econoom | 03-03-19 | 08:49 | 2

In het algemeen zijn vrouwen zeer ervaren in hendels knijpen.

HoerieHarry | 03-03-19 | 08:52

Sneeuwscooter systeem. Handle drukken / knijpen is gas erbij. Los is motorrem. Rem werkt wel met knijpen.

Dima Beeline | 03-03-19 | 08:56

Ik snap er geen zak van. Het rechter handvat is het gas, als de Stint plotseling versnelt draai je het gas toch dicht. Net als op de brommer of motor.
Als je op een fiets een brug af fiets en je gaat te hard blijft je toch ook niet doortrappen.
De bestuurders zijn niet bekwaam in mijn ogen.

Skunk57 | 03-03-19 | 08:41 | 5

@Dieselboem | 03-03-19 | 09:54: Begrijp ik je goed als jij zegt dat bij het verbreken van de massa terug draaien geen zin heeft?

Skunk57 | 03-03-19 | 10:00

www.geenstijl.nl/5146533/feynman-en-o...
Precies, iedereen die electronica heeft gestudeerd kan dit volgen en die Van Nieuwenhuizen lijkt me daar niet het type voor die redelijk logisch kan nadenken maar meer van het type geschiedenis, economie e.d. Conclusie: ontwerpfout. Er had tenminste een extra spanningsregelaar tussen moeten zitten.

Rest In Privacy | 03-03-19 | 10:27

@Skunk57 | 03-03-19 | 10:00:
Normaal zou dit wel zo moeten zijn: Geen contact of kortsluiting => geen vermogen.

kortebroek | 03-03-19 | 10:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Nederland en toezicht houden... er zijn in Nederland genoeg Regels en wetten. Maar net als de politie niet alle wetten handhaaft, wordt er op veel zaken geen of onvoldoende toezicht gehouden.

Neo-nasigoreng | 03-03-19 | 08:37

De kinderen zijn dood vanwege het bruto uurloon verschil tussen een gediplomeerd 'groepsvervoerder' en een 17-jarige die een scooter mag besturen.

Alquest | 03-03-19 | 08:35 | 1

er stond een 35 jarige aan het stuur heb ik begrepen..

fikkieblijf! | 03-03-19 | 09:00

Heel juist opgemerkt... opvang zoals bijvoorbeeld in onze omringende landen voor kinderen is geregeld. Als je wilt dat ouders fulltime of in ieder geval vele uren draaien op een werkplek en hun kinderen nu eenmaal niet alleen naar huis en school kunnen wandelen, fietsen oid en opvang behoeven..

jammer, gemiste kans in deze samenleving waarin de overheid schreeuwt dat iedereen volop aan de bak moet omdat er teveel werk is en te weinig koppen om dat uit te voeren. Zodat er wel migratie nodig is.. althans dat is het excuus dan.

Het ding blijft gewoon ondeugdelijk, zeker in het spitsuur waarin ze ingezet worden en zeker omdat de carrosserie van hard plastic is.. nu is het een trein geweest, de volgende keer een vrachtwagen of een auto.
Ik zou als ouders mezelf eens goed achter de oren krabben alvorens ik mijn kroost in zo'n plastic kuip met 20 km in het drukke verkeer liet vervoeren..

dan maar een 10 jaar parttime werken of de werkgever zoeken die flexibel omgaat met zijn personeel, zodat ze de grootste waarde in hun leven ( en ook die van hun baas) hun kinderen veilig naar school en terug kunnen vervoeren..

fikkieblijf! | 03-03-19 | 08:33

Dit gaat weer typisch op z’n Nederlands. Slap en soft. Neem een beslissing en verbied dat onveilige ding gewoon. Het is even een harde noot maar daar komt vast wel een veiliger alternatief uit voort.

BozePaarseMan | 03-03-19 | 08:26 | 1

Of je past em kwalitatief gewoon aan en je bedient een blijkbaar een enorme vraag. Jij stempt zeker PvdA(chterlijken)

WayneGretzky*99* | 03-03-19 | 11:07

Al dat gesjouw drie keer per dag met kinderen kriskras door de stad blijft vragen om ongelukken.
Ik zou ervoor pleiten dat voor- en naschoolse opvang, creche/dagverblijf en de kleuter/basisschool op het zelfde, al dan niet overdekte, terrein worden gepland waar geen auto's rijden.
Mijn kinderen hebben dit geluk (in een reeds bestaand schoolgebouw middenin een middelgrote stad) en het bevalt erg goed.
Zelf had ik de mazzel dat mijn moeder nog ouderwets huisvrouw was en mij zelf voorschools en naschools "opving". Maja tegenwoordig moeten baby's met drie maanden naar de creche omdat mam moet werken voor de hypotheek, begrijp ik.

jasvanbus | 03-03-19 | 07:58 | 5

anno 2019, 21e eeuw .. is het een verantwoordelijkheid van beide ouders hoor.. dat mam thuis blijft voor de kinderen van haar man is zo 20e eeuws. Moeten mannen ook niet willen want als er gescheiden wordt.. zo 21e eeuws dan is de levensonderhoud in de vorm van partner en kinder alimentatie ook voor paps.. maar dan piepen die mannen weer iets van emancipatie, laat ze maar gaan werken, ze zat al die tijd op de bank laat die handen maar wapperen etc etc ..

fikkieblijf! | 03-03-19 | 08:37
▼ 2 antwoorden verborgen

Hoe is de stand met de bezorgstints van de post en pakketbezorgers?

steekmug | 03-03-19 | 06:25 | 3

Die bestuurders zijn allemaal overleden.

HoerieHarry | 03-03-19 | 06:27

precies.. daar zijn ze uitermate geschikt voor.. en zou een hoop co2 schelen met het pakje brengen en het pakje weer ophalen van en naar het postorderbedrijf..

fikkieblijf! | 03-03-19 | 08:38

OT
Overigens amigo's. Deze week overleden. Een van de belangrijkste muzikanten van de jaren '80. iedereen uit die tijd van U2, Spandau Ballet, UB 40, Bon Jovi, Guns 'n Roses, Simply Red etc. Tribute to Mark Hollis. De man die de jaren '80 vorm heeft gegeven en de beat waar de millennial generatie nu nog gebruikt van maakt. Geniale vent die besloot dat hij familie belangrijker vond dan optreden en zich terugtrok. Ik als groot fan zal hem missen. RIP.

Basil Fawlty | 03-03-19 | 05:58 | 30

Ander mooi verhaal. David Bowie. God bless his soul. David Bowie was de eerste muzikant ooit die een obligatie lening uitgaf op zijn eigen naam om zijn tours te bekostigen. En ik ben trots om te zeggen dat ik een gedeelte van die lening ooit heb verhandeld. 1 miljoen was op de markt en ik was de broker tussen een chique Engelse bank en een Franse bank. I was a space oddity broker. Geen cent aan verdiend maar wel trots. Ghehehe.

Basil Fawlty | 03-03-19 | 09:02

@Basil Fawlty | 03-03-19 | 09:02:
Ouwe opschepper.... haha.

HoerieHarry | 03-03-19 | 09:11

www.geenstijl.nl/5146533/feynman-en-o...
Lol! Mooi toch. Mijn Sybil zette laatst een foto op mijn bureau toen ik nog voor de baas werkte (weet niet wie foto heeft genomen). En ik schrok. Ik was een Bud Fox zoals in de originele Wall Street film. Kleding, gel, bretels, ben niet dik, etc.. Alles erop en eraan begin jaren '90 van de vorige eeuw. Verschil was echter dat ik nooit iemand heb opgelicht en altijd werkte voor de grootste en beste banken en brokers. Foto is mooi maar ook pijnlijk om te zien. Echter ik hou technisch nog steeds van handelen. En dat zal ik altijd blijven doen met mijn eigen geld. Iedere cent die ik verlies, verlies ik. En iedere cent die ik verdien, verdien ik. Het is een fantastische eerlijke handel en ik doe waar ik goed in ben.

Basil Fawlty | 03-03-19 | 09:28
▼ 27 antwoorden verborgen

Mijn buurman werkt bij een scooterzaak... hij zegt:
''voor of achter moet je trommelremmen doen - nu zit er helemaal geen rem op, dat is levensgevaarlijk''.

sociaal_econoom | 03-03-19 | 05:45 | 3

Stel je bent op de Veluwe of in Zuid-Limburg en je gaat een heuvel af--> met zo'n kar zonder remmen?

sociaal_econoom | 03-03-19 | 05:47

@sociaal_econoom | 03-03-19 | 05:47: zolang er geen kinderen inzitten zonder helm en met een riempje vast gesnoerd en zolang er onder aan die heuvel geen weg op spoor loopt... springt die bestuurder er gewoon van af en niets aan de hand verder.... maar ja, het ding mag gewoon weer 8 kinderen vervoeren..
ouders, ouders en ouders neem je verantwoordelijkheid!!

fikkieblijf! | 03-03-19 | 08:40

@sociaal_econoom | 03-03-19 | 05:47: u kunt bij een heuvel ook denken aan een brug over een gracht in Amsterdam, die zijn ook stijl. Met daarbij een redelijk risico dat de stint eindigt als een blikje in de water door slecht stuurwerk.

vliegend rotje | 03-03-19 | 08:46

Ik woon gelukkig niet in een linkse stad en heb dus nog nooit zo'n dodelijk karretje gezien. Zijn er geen minibusjes voor vervoer uitgevonden? Zitten die kinderen ook meteen droog.

Pislinq | 03-03-19 | 03:58 | 4

Blijkbaar een Randstad-karretje.

Pislinq | 03-03-19 | 04:55

In het dorp van Pislinq worden kinderen nog met de trekker naar school gebracht.

Rest In Privacy | 03-03-19 | 06:47

dat was er voor de Stint... alleen werd de opvang dan zo duur. En verder waren er gewoon bakfietsen met een houten bak en een trappende zittende leidster. Die gingen niet harder dan 5 km of zo..

fikkieblijf! | 03-03-19 | 08:41
▼ 1 antwoord verborgen

Die stint is gewoon prutswerk, zeker als je kijkt hoe hij elektrisch is opgebouwd. Helaas heeft nagenoeg niemand in Nederland nog degelijk verstand van elektrotechniek en de overheid al helemaal niet. De meeste bedrijven modderen maar wat aan, en het ziet er van buiten leuk uit, maar ik ken tal van bedrijven die er een grote puinhoop van maken.
Het grote probleem is dat je zonder genoeg vakkennis te hebben niet doorhebt waar het allemaal mis kan gaan. Iedereen kan draadjes aan elkaar knopen en voila, het lampje brand en het wagentje kan rijden. Echter kan het ondertussen zeer onveilig in elkaar geknutseld zijn, maar hé hij doet het toch? Er kraait dan geen haan meer naar totdat het een keer mis gaat.

elco485 | 03-03-19 | 03:41 | 11

@steekmug | 03-03-19 | 06:31:
Klopt. Mijn broer was er fan van. Typisch Duits spul. Je kon er alles technisch mee bouwen. Ik vond het eindprodukt mooi maar begreep het niet als 8 jarige idioot maar mijn broertje, 4 jaar ouder, bouwde er auto's, vliegtuigen, stoommachines mee etc. Hij was dus een stuk intelligenter dan ik. Lol!

Basil Fawlty | 03-03-19 | 06:41
▼ 8 antwoorden verborgen

Belangrijk pluspunt--> deze kinderwagen is klimaat- en milieuvriendelijk.
Geen CO-2 en ook geen fijnstof.

sociaal_econoom | 03-03-19 | 03:15 | 7

En toch vind ik een stint CB 500 four 50 pk wel stoerder klinken dan een stint KM Co-2 free. Alles aan een stint is geproduceerd in een fabriek de grondstoffen worden gedolven. Metaalindustrie, olieindustrie, chemische industrie, accu industrie, vervoersbedrijven, verkoper, klant, de afvoer, en de verwerking, elektriciteitsverbruik (electrovervuiling), het opwekken van elektriciteit. En alles wat met de stint te maken heeft de bouw en en het gebruik is ook gebouwd.
De milieu vriendelijkheid industrie is toch echt allemaal schijn.

jitro | 03-03-19 | 06:14

nou hoppa dan als vervoermiddel voor pakjes en pakketje van de bezorgdiensten.. of desnoods als vervoermiddel van andere zaken behalve kinderen. Want daar zit nu de knoop.. kan dat ding wel klimaatvriendelijk zijn maar als daarvoor kinderen worden blootgesteld aan ernstig letsel of overlijden risico, lijkt mij daarvoor dat ding af te keuren!

fikkieblijf! | 03-03-19 | 08:52

Je kind laten sterven is inderdaad heel klimaat- en milieuvriendelijk.

poiuytrewq | 03-03-19 | 10:31
▼ 4 antwoorden verborgen

Basil Fawlty | 03-03-19 | 02:41 | Als klein koteletje ging ik gewoon bij paps of mams achterop de bruine Gazelle. Gewoon, op de fietstas met zo,n ijzeren steuntje er achterop gemonteerd. Goed vasthouden. Als ik tegenwoordig zie hoe de prinsjes en prinsesjes vervoerd worden: de 'zetels' zijn soms groter als de moeder op de fiets, en nog net niet van Poltrona Frau. En dan die achterlijke bakfietsen........ Sodemieter toch op!

kotelet | 03-03-19 | 02:56 | 6

@Basil Fawlty | 03-03-19 | 03:35: Om het in het juiste perspectief te houden. 1. Die zestigers die overleden aan een hartstilstand waren geen wielrenners, ze waren hoogstens aan het wielrennen toen ze een hartstilstand kregen. 2. Er overlijden veel meer zestigers aan een hartstilstand die niet aan het wielrennen zijn.

Fietsen is heerlijk, kan niet wachten op klimaatverandering. Lekker fietsen in korte broek en t-shirt in de winter, glaasje fris pakken ergens in een ver dorpje, en dan weer terug.

Foolonthehill | 03-03-19 | 05:38

@Basil Fawlty | 03-03-19 | 05:44: Ik geloof niet dat ik ooit die clip gezien heb. Dat kan toch niet, daar staat ie dan helemaal naakt zijn pielemans met een hand vast te houden. Bedankt voor de link.

Foolonthehill | 03-03-19 | 06:02
▼ 3 antwoorden verborgen

Strike a pose.

HoerieHarry | 03-03-19 | 02:56

Leer die kinderen een Ubertje nemen.
App op de tellie en gaan met die banaan.
Het blijft te riskant om zoveel kinderen tegelijk, in een Eftelingbakkie, te vervoeren.
Maar goed de BSO is tegenwoordig een massaproduct. Het draait allemaal om de munten.

Ruimedenker | 03-03-19 | 02:42 | 7

@Basil Fawlty | 03-03-19 | 03:28: Nice! Ik woonde eerst in Orpington (voorstadje) en daarna in Morden (zuid Londen). Machtige stad.

kotelet | 03-03-19 | 03:42

@kotelet
En je werkte in de City of Canary Warf? Maw met de good ol' Oyster card down town? Ghehehe. En maar hopen dat er weer geen "strike" was van het tube personeel.

Basil Fawlty | 03-03-19 | 03:48
▼ 4 antwoorden verborgen

Als ik kinderen zou hebben komen ze daar nooit in.

HoerieHarry | 03-03-19 | 02:34 | 3

Dan maar weer als vroeger, gewoon een voor en een achterop de fiets.
Mijn kinderen zouden er ook nooit in mogen.

gato | 03-03-19 | 07:54

juist.. als ouder gingen mijn kinderen toch echt voor op het verdienen van centen voor de belastingdienst.. jammer dan.

fikkieblijf! | 03-03-19 | 08:54

@gato | 03-03-19 | 07:54: en vervolgens wordt je door een bezopen pool van je zadel gereden, das ff pech.

WayneGretzky*99* | 03-03-19 | 11:28

Een beetje techneut kan meteen doorzien dat de column-schrijver geen echte technische achtergrond heeft, behalve dan vaardigheden met de pen. Tevens is de bouwer/leverancier van de gewraakte elektrische bolderkar laakbaar, hij spreekt over onbenullige (dodelijke) kabel en/of printplaat constructies alsof het pure logica betreft. Ja, wij zitten in de constructies… dat betekend min. factor 2.5 over berekenen dan dat de klant aan max. waardes opgeeft of zegt waarvoor het gebruikt gaat worden (hufter and idiots proof construeren).

Tevens zijn er Wereldwijde veiligheidsnormen en dus certificeringen welke gehanteerd dienen te worden, wie bv met EPT’s (pallettruck en/of reachtruck) werkt weet hoe groot het koppel van draaistroommotoren kan zijn. Maar van deze constructies wordt geacht dat ze NIET op de openbare weg mogen verschijnen (intern transport) en het bedienend personeel over de juiste papieren beschikt.

Bij voertuigen voor de openbare weg liggen de eisen zelfs nog strenger, want het gaat om mensenlevens. Het mechanische remvermogen dient hierdoor hoger te zijn dan de voortstuwende energie welke max. in het voertuig besloten kan liggen, dus volle bak, vol gas en bergafwaarts. Hier is door fabrikanten – welke hun product en klanten uiterst serieus nemen – uitvoerig getest en de resultaten zijn fenomenaal: youtu.be/vI9EIjUx20I (kijk en huiver… ).

Maar goed, een elektrische bolderkar met gemodificeerde Segway motor gemonteerd op een zelfbouw-chassis met kunststof opzetbak is natuurlijk geen professionele LKW met 12 schijfremmen ter grootte van een stuurwiel elk. Wat wel overeenkomt is dat beiden voertuigen deelnemen aan het verkeer en moeten volstaan IN ELKE SITUATIE en dus vooraf getest, gekeurd en gecertificeerd dienen te zijn. Dat ze er geinig uitzien, daar moet je als techneut doorheen kijken.

Veluwse-Eikel | 03-03-19 | 02:00 | 2

Hear, hear!

kotelet | 03-03-19 | 02:16

Ongelooflijk hoe geweldig die volvo remt.

hustler01 | 03-03-19 | 10:46

Ik ben toch wel benieuwd wat Stinterklaas hier allemaal van vindt.

Jackanders | 03-03-19 | 01:55 | 1

De sint ligt op het strand en het maakt hem geen f*ck uit wat die k*tkoters doen. Hij gaat straks eten, flesje wijn en wordt kachel. Maw tieft op k*tkoters. Veuls te vermoeiend.
Hahahaha.

Basil Fawlty | 03-03-19 | 02:14

@Basil Fawlty, u heeft gelijk, en u heeft geen gelijk. Kleine ukkies die in een rijdemde doodskist worden gezet welke niet eens de weg op mag, hebben geen keuze. Hun lot ligt volledig in handen van de Groenlinks-juf die het ding bestuurd, en de (falende) techniek. Als juf Femke, juf 'mensje' of meester Metro-man van de Stint aflazert, rijdt het ding gewoon door. Een noodstop is met dat ding al gelijk fataal, omdat de remmen het niet aankunnen.

kotelet | 03-03-19 | 01:48 | 5

@kotelet
Ook mooi. Als ik buitenlandse vrienden over heb zijn ze verbaast dat Nederlandse kinderen geen helm hebben op de fiets, Mijn reactie. Helm? Dat is voor overbezorgde hysterische Amerikaanse expat ouders. Nederlandse kinderen dragen geen helm. Pffff. Nonsens. ;-))))

Basil Fawlty | 03-03-19 | 02:41

En steeds vraag ik me af waarom ze geen busje gebruiken. Zit je ook tenminste warm en droog.

Pislinq | 03-03-19 | 05:12

@Pislinq | 03-03-19 | 05:12: motorrijtuigbelasting,parkeervergunningen,minimaal 18 jaar bestuurder brandstof allemaal tegens.

steekmug | 03-03-19 | 06:42
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat is er mis met een bakfiets?
Ja, dan moet je trappen!

de honden blaffen... | 03-03-19 | 01:26 | 3

Mooi. Max Pam, de schrijver columnist (oa op HP/De Tijd) heeft een puberzoon en die vroeg om een elektrische fiets waarop Pam tegen zijn zoon zei: "Flikker op, ga maar trappen." Zoals het hoort. Kut verwende snowflake koter.

Basil Fawlty | 03-03-19 | 01:32

@Basil Fawlty | 03-03-19 | 01:32:

Zelf trappen is een goed plan. Alhoewel ip vakantie een Ebike huren best wel eens fijn kan zijn. Maar bij voorkeur zolang dat goed gaat: trappen!

Jan, Leiden | 03-03-19 | 01:41

@Jan, Leiden
Trappen is mooi. Zo'n goede herinneringen.. In Limburg. Had ooit een vriendinnetje 10 km bij mij vandaan toen ik 16 of 17 was en in weer en wind trappen op de fiets in de winter om haar te zien om daarna in in de nacht in slaap te vallen op haar mooie peervormige borsten. Dat fietsen was k*t koud maar mooi. Zoals Engelsen zeggen "Character building". Hahahaha.

Basil Fawlty | 03-03-19 | 01:47

To Stint or not to Stint?
De Stint is een teken voor mij het teken van de absolute doorgevoerde welvaartsmaatschappij. Een vervoermiddel van mensen die te lui zijn om hun kinderen zelf naar school te laten lopen of achter op de fiets met pa of ma. En als het mis loopt is iedereen schuldig behalve pa of ma. De Stint is niet het probleem. Helaas hebben die ouders in hun oneindige welvaartsarrogantie dat niet door.

Basil Fawlty | 03-03-19 | 01:19 | 9

@de honden blaffen... | 03-03-19 | 01:52:
Precies. Maar we hebben het nu over constructiefouten.

Papa Jones | 03-03-19 | 01:53

Jan, Leiden | 03-03-19 | 01:43 |
Koters? Lifestyle. Net zoals een puppy kopen.

Basil Fawlty | 03-03-19 | 01:59

@Papa Jones | 03-03-19 | 01:47:
hoe we het ook wenden of keren, de Stint is een welvaartsvervoermiddel. En die brug? Als die opengaat? www.youtube.com/watch?v=QTOg4aYGtdY Ghehehe.

Basil Fawlty | 03-03-19 | 02:28
▼ 6 antwoorden verborgen

Peuters breng je als ouder bij voorkeur zelf naar school. Als je er geen tijd voor hebt, overleg dan met je partner wie stopt met werken of stel het idee van kinderen gewoon uit. Het is eigenlijk compleet van de zotte, een stint.

suscrofa | 03-03-19 | 01:03

Vroeger liepen kinderen, na één keer gebracht te zijn alleen naar de kleuterschool.

de honden blaffen... | 03-03-19 | 00:58

Misschien hoeven kinderen niet het spoor over. Wanneer Merel, Finn, Alexandru, Zofia en Mohammed, Jazzlyn en Orlando nou eens naar dezelfde opvang gingen zonder geloofsdominantie, maar met sprookjes, zingen, dansen, stiekem sjansen? Jong geleerd, oud gedaan: samenleven.

Jan, Leiden | 03-03-19 | 00:54

Oja en laten de ouders eens niet zo lui zijn en breng je eigen kind naar school op de fiets of lopend.Die kinderen hebben toch ook benen om te lopen met begeleiding naar school.Wij liepen toch ook dik half uur om op school te komen zonder begeleiding door de hele stad heen.Daar worden ze wijs van,aar dat kan tegenwoordig allemaal
niet meer met die prinsjes en prinsesjes ,brrr.Neem geen kind als je het loslaten niet aankan.

pegaje | 03-03-19 | 00:19 | 3

Ja precies. En dan na school 10 kilometer lopen naar ‘t fabriek om nog even 8 uur te werken en daarna 10 kilometer naar huis, om te helpen in de moestuin en het huishouden anders was het zonder eten naar bed. Dat waren nog eens tijden, meneer!

Stormageddon | 03-03-19 | 00:27

@Stormageddon | 03-03-19 | 00:27
8 uur? 12 uur! en dat op tulpenbollen en gras...

Bakschuif | 03-03-19 | 00:48

Veel mensen zijn banggemaakt door het nieuws.
Zodoende zijn ze bang geworden dat hun eigen kinderen iets zelf overkomt wat in het nieuws stond als ze ze alleen naar school laat lopen.
De kans daarop moet in de ouders ogen echt wel 0 zijn emotioneel gezien.

steekmug | 03-03-19 | 00:53

Voor veel machines, waarbij mensen bij betrokken zijn, geldt een algemene regel dat : Één fout mag niet tot een gevaarlijke situatie leiden. B.v bij liften

Gemeen Mosje | 03-03-19 | 00:06 | 2

Jip en daarom worden liften ook meerdere keren op kosten van de bezitter jaarlijk gecontroleerd en gekeurd..
en dan de veiligheidsfactor van 8 of 9.
Dit toegepast op een Stint ... lol wie kan dan z'n ding nog kopen....
dan is een auto nog goedkoper...

Rene046 | 03-03-19 | 01:30

Eén fout bij een lift? Bij kabelbreuk zijn er nog vier andere kabels met elk een sterkte gedimensioneerd op het max. gewicht. Mochten die desondanks allemaal breken dan loopt er nog een extra kabel over een apart wiel (governor) dat blokkeert bij een vrije valsnelheid zodat veren ontgrendeld worden die remschoenen tegen de rails drukken. Dit systeem is soms dubbel via hydrauliek uitgevoerd. Tenslotte is er onder (en boven in geval van motorstoring) in de schacht een hele grote valbreker/verenpakket mocht het hijsbakkie alsnog vallen (op hol naar boven slaan).

Joris Beltsin | 03-03-19 | 09:23

Volgende keer wat meer feitenkennis en wat minder gebazel graag.

Na lang zoeken heeft men wat dingen gevonden die aan de oorspronkelijke Stint verbeterd konden worden. Het voorbeeld van de gaskabel is knullig, maar was a) niet de reden van het ongeluk is b) nog nooit in het echt voorgekomen en c) de fabrikant heeft gewoon gelijk met z'n opmerking over kabels in een besloten ruimte.

Ga nou eens naar je eigen auto kijken. Heeft die cruise control? Ja? Dan kan ik een foutmodus erin maken waarin jouw auto op hol slaat door één loszittende of sluitende kabel.

Verandert men het systeem, en er komt stof in de potmeter van de gashandel zodat die 'vol gas' blijft signaleren, wat dan?

Het is allemaal dom gelul in de ruimte. Met de bestaande stint was niets gevaarlijks mis.

Wat er mis mee was, is dat het ding gebruikt werd waarvoor het helemaal niet bedoeld was; lange transporten over een drukke openbare weg, door onopgeleid personeel. DAT was en is het probleem van de stint, gecombineerd met een te hoge max. snelheid.

Het ding is een gemotoriseerde bolderkar. Dus hoort ie niet veel harder dan stapvoets te kunnen gaan, en dient hij alleen gebruikt te worden voor transporten < 1km, over de stoep.

Voor alle andere gevallen, zijn er busjes te koop.

Boepert | 02-03-19 | 23:45 | 12

@Boepert | 03-03-19 | 00:25: U heeft de verkeerde persoon voor u. Ik ben opgegroeid in de jaren 80. Toen klom je nog gewoon in een boom van 20 meter hoog, en kon je gedag zeggen tegen je hand als je hem tussen de scharnieren van de zweefschommels in de speeltuin stak. Dat gebeurde dan ook nooit. We hebben het hier over kleintjes die vervoerd worden in een kunstig badkuip die onveilig is, en daar zelf geen invloed op hebben. Dat heeft geen ene zak met rubberen tegels of "daar wordt je hard van" te maken.

kotelet | 03-03-19 | 00:34

@Boepert | 03-03-19 | 00:25,

"Geen grote fouten of problemen"...
"voorbeeld gaskabel knullig"...
Bizarre slogans. Je hebt dus een vervoermiddel dat bij een storing vol gas geeft. En jij vindt dat wel een goed idee. Maar in plaats van uit te leggen wat jij zo goed vindt aan een vervoermiddel dat bij storing vol gas geeft, loop je iedereen die dat niet met je eens is af te zeiken.

Dat de overheid wel erg makkelijk haar eigen straatje schoon veegt is een ander verhaal. Overigens wijst Feynman daar ook op, zowel herboven als in een eerdere column. Maar dat neemt niet weg dat het ontwerp niet deugt. Zelfs als er een andere oorzaak zou zijn (gezien de getuigenverklaringen niet aannemelijk), dan nog is dit een meer dan knullige ontwerpfout.

Dandruff | 03-03-19 | 01:04

@Dandruff | 03-03-19 | 01:04: U praat tegen dovemansoren. Boepert vindt het gewoon prima dat een ondernemer zijn verantwoordelijkheid niet neemt op het gebied van veiligheid. Immers: "Van de wet mag het toch?". Als er geen regeltje is, dan hoef je niet meer je verantwoordelijk te nemen. En ach, een voertuig met kinderen erin wat gewoon doorschiet als de bestuurder eraf valt, een remsysteem wat niet fatsoenlijk functioneert. Wat geeft dat nou als er 4-jarigen in dat bakkie zitten? Laat dat ding gerust de rijbaan opschieten en overhoop worden geknald door een tegemoetkomende Skoda Octavia: "Daar worden ze hard van!"

kotelet | 03-03-19 | 01:33
▼ 9 antwoorden verborgen

Dit riekt naar effectief lobbywerk van de Brancheorganisatie Kinderopvang o.l.v. Felix Rottenberg. Politiek leiderschap ontbreekt om hier weerstand tegen te bieden.

Probleem is dat dergelijke lobbyclubjes naar de cijfertjes in hun spreadsheets kijken en op basis daarvan uitspraken doen als:

"Daarom zijn we - namens onze leden - zeer ontstemd over één aangepast gebruiksvoorschrift waarbij het aantal kinderen in de Stint wordt teruggebracht naar maximaal 8" (bron: link hieronder).

De stem van terzake-kundige ingenieurs e.d. raakt ondergesneeuwd in dit politieke gekrakeel.
---
www.kinderopvang.nl/nieuws/nieuwsberi...

tectonicos | 02-03-19 | 23:42 | 1

Ik dacht eerst dat je een geintje maakte, maar het staat er echt. Het failliet van die organisatie is daarmee wel duidelijk. Het gaat puur en alleen om de centen en ook niet meer dan dat.
Welke ouder laat zijn kinderen nog vervoeren in die opgevoerde bolderkar? De meest basale eisen aan veiligheid in het verkeer voor kinderen worden met voeten getreden. Er is geen enkele bescherming voor de kinderen. Als je in die bak 8 kinderen stopt die zich even niet gedragen bij meer dan 5 km/u dan kantelt dat ding gewoon. Er is nu aandacht voor vermeende elektrische en elektronische gebreken, maar over de mechanische zwaktes heeft nog niemand het gehad.

Frau Merkel | 02-03-19 | 23:54

Elke man had dat ding meteen niet rechtdoor laten gaan maar het stuur omgooien zodat hij gaat kantelen maar zo`n jonge vrouw heeft die ervaring niet.

Eerst een gedegen opleiding voor zo`n ding.

pegaje | 02-03-19 | 23:37 | 2

De stint van het ongeluk is voor zover bekend helemaal niet op hol geslagen door een technisch defect.

Boepert | 02-03-19 | 23:40

@Boepert | 02-03-19 | 23:40: Dan is dat meisje in paniek geraakt dus.
Eerst een gedegen opleiding voor zo`n ding.

pegaje | 02-03-19 | 23:51

Heb er eentje overgenomen van de KidsCounter. Van de zomer lekker goedkoop met het gezin naar de Middellandse Zee. TomTom op het stuur, aanhangertje er achter met slaapzakken, tent en de primus.

Pleegzuster B | 02-03-19 | 23:29 | 1

klinkt goed. Je moet er wel de tijd voor nemen. En afwachten hoe de Franse gendarmes de stint bekijken - toegelaten op de nederlandse wegen wil nog niet zeggen dat ze voorbij Lille daar net zo naar willen kijken....

Glasgow Argus | 02-03-19 | 23:36

Tegenstanders vinden 10 extra auto s voor de deur, minder gevaarlijk als de Stint.
Wat ook wel klopt, maar alleen als je er zelf inzit.

snapal | 02-03-19 | 23:29

Sorry Feynman, maar in dit verhaal lig je op sommige punten toch echt uit je nek te zwetsen. Wat een gelul. Een verbod om een spoorwegovergang te passeren, en kinderopvang op scholen. Ze komen daar nu al personeel tekort zonder opvang. En hoezo doet onze overheid iets zonder zakelijke belangen of geheimen? Ze doen niks anders. Dit is Peter R. de Vries niveau. Man, man, man....

Kopieerapparaat | 02-03-19 | 23:27 | 1

voer voor een saaie zaterdagavond :(

lovekila | 02-03-19 | 23:30

"Ondanks remmen reed de Stint dwars door de slagbomen". ( motortje op hol?)
Zou dan met een schijfrem ook gebeurt zijn?
Die zijn loeisterk.

snapal | 02-03-19 | 23:19 | 1

Dikkere slagbomen is ook een optie

janleuk | 02-03-19 | 23:25

Zo jammer van die Stint, mooi karretje man.
Jammer dat er zo bezuinigd is op onderdelen om de prijs concurend te houden.
Voorbeeld> simpele knijpremmetjes, terwijl heel veel e-bikes al hydraulische velgremmen, of schijfremmen hebben.
Is iets duurder, maar had misschien veel ellende kunnen voorkomen, doordat de remkracht altijd veel beter is.
Had ook op de Stint moeten zitten mijns inziens.

snapal | 02-03-19 | 23:12

Het gaat niet eens om het ontwerp. Het gaat om het intens slechte idee om tot 7 kinderen te vervoeren in een plastic bakje met een palletsteekwagen eronder, over de openbare weg/ fietspaden.

Epistulae_Morales | 02-03-19 | 23:12 | 3

Zo denk ik er ook al die tijd al over. Plastic bakkie gaat me 7 kinderen door druk verkeer en één (vracht) auto die er op klapt en het is bingo.

janleuk | 02-03-19 | 23:24

Net als alle overige brommobielen die wel een wegtoelating hebben en nog harder gaan.

Kopieerapparaat | 02-03-19 | 23:32

'Het verbod om gelijkvloerse spoorwegovergang te passeren' klinkt als groene stints verbieden omdat de verongelukte ook groen was. Alsof toekomstige ongelukken alleen maar een herhaling zijn van wat eerder gebeurde en drukke kruispunten nog steeds dik in orde zijn.

Joris Beltsin | 02-03-19 | 23:06

Goed stuk! Kort na het tragisch ongeluk heb ik er ééntje van dichtbij bekeken. De bediening is raar, en komt met geen enkel ander voertuig dat ik ken overeen. Als je naar een aangedreven pallet wagen kijkt dan is de bediening daarvan veel logischer.

Retepsteeltje | 02-03-19 | 23:06

Ze moeten een "dodemansknop" op dat ding zetten.

Kanarie_Geil | 02-03-19 | 22:59 | 3

Een dodemanssnoer!

Rest In Privacy | 02-03-19 | 23:01

@Ce ca! | 02-03-19 | 23:01: Een dodedingessnoer! Het moet wel inclusief en correct blijven.

Frau Merkel | 02-03-19 | 23:56

Wat? moet er een dode man met een knop aan een snoer zitten?

Bakschuif | 03-03-19 | 00:53

Goed geschreven, dank.

Ik heb nooit begrepen waarom fabrikanten iets maken wat onlogisch werkt met het menselijk handelen zoals dat je stuur moet loslaten. Wie verzint zulke dingen.

Stop met slepen inderdaad. Zodat ouders die hun kinderen dan toch iets eerder moeten brengen ivm werk, dit zélf kunnen doen.

Er is al jarenlang sprake dat opvang op scholen wordt geregeld, deze gesprekken vinden echter altijd plaats om financiële beweegredenen, nooit uit ethische of vanuit een visie.
Dat zou wel moeten.

letopuwzaak | 02-03-19 | 22:56 | 3

Ik gok dat het geld voor het ontwerp voor 90% is gestoken in het hippe bakje en tja.. oh ja er moet ook nog iets met aandrijving en besturing..

Epistulae_Morales | 02-03-19 | 23:13

@Joris Beltsin | 02-03-19 | 23:21:
Voor de e-bike van van Moof betaal je ook minstens 1000 euro extra, alleen al voor het design.
In het buitenland worden ze verkocht als Dutch design, zaken zijn zaken, weten hun veel dat dat ding belangrijke nadelen heeft.

snapal | 02-03-19 | 23:36

Als een elektroniek aangedreven Stint het probleem is, waarom dan niet een Stint gebruiken die wordt aangedreven met spierkracht. In 1995 maakten de jongens van Technohead hier al gebruik van.
www.youtube.com/watch?v=nmYi5u9BhtI

Cerpio | 02-03-19 | 22:55

Die stint fabrikant was toch failliet?

Trumme | 02-03-19 | 22:50

Het aandrijf- en remsysteem is helemaal niet het probleem. Nu was het een trein, maar een plastic bak op wielen met daarin 10 kleuters redt het ook niet tegen een personenauto. Koop een busje of ga lopen. Net als 10 jaar geleden.

Ggroengras | 02-03-19 | 22:44

Onze overheden zijn aan het 'verdommen'. Dit krijg je er nu van, als er een generatie ambtenaren aantreedt die weliswaar een 'technische' opleiding heeft afgemaakt, maar die geen benúl (meer) heeft van simpele techniek. Ze hebben nog nooit in hun leven ouderwets aan een brommer gesleuteld en ze hebben geen benul, hoe ze een vijl, een bankschroef of een momentsleutel moeten gebruiken. (Gelukkig weten ze wél alles van het milieu, dát dan weer wel.)
-
Overigens: waarom moeten volwassenen vervoerd worden in apparaten die aan allerlei zware, internationaal vastgelegde eisen moeten voldoen, met vervormingssterktes, rolkooien, veiligheidsgordelspanners, elandproeven en (jawel) met voorgeschreven veilige kinderzitjes - en waarom moeten dagverblijfkinderen dat niet?

bisbisbis | 02-03-19 | 22:44 | 6

48% van de ambtenaren overtreden regelmatig de wet.

Rest In Privacy | 02-03-19 | 23:21

Een kind is een paar minuten werk en met 9 maanden heb je een nieuwe. In volwassenen zit al kapitaal vast. Meer dan geld interesseert de overheid niet.

Frau Merkel | 02-03-19 | 23:57
▼ 3 antwoorden verborgen

Waarom heeft dit ding überhaupt ooit de weg op gemogen? En waarom is die klootzak van een eigenaar niet vervolgd wegens dood door schuld? Een wasknijper heeft in dit land nog een Kema-keur nodig, maar dit kon blijkbaar gewoon. Ik heb niks met rubberen tegels, maar dit is te absurd voor woorden.

kotelet | 02-03-19 | 22:42 | 5

@kotelet | 02-03-19 | 23:32: Het lijkt anders nergens op. Hebben ze regels overtreden? Nee! Moet een dergelijke ondernemer die conform de wet gehandeld heeft dan vervolgd worden? Nee! Dat ding moet ingedeeld worden in een categorie voertuigen en dat is een taak van de overheid, maar die zijn te druk met burgers financieel uitkleden.

Kopieerapparaat | 02-03-19 | 23:38

@Kopieerapparaat | 02-03-19 | 23:38: ik ben zelf ondernemers, maar ik voel weldegelijk enige morele verantwoordelijkheid voor hetgeen ik verkoop. Het technische ontwerp van de Stint deugd voor geen ene malle meter. Dat er een gat in de wet zit, is nooit een excuus om een product te verkopen wat levensgevaarlijk blijkt te zijn. Laat staan voor gebruik door kinderen. In ieder ander willekeurig land was deze hufter persoonlijk aansprakelijk gesteld.

kotelet | 02-03-19 | 23:50

@kotelet | 02-03-19 | 23:50: Oh, en kom nu niet aanzetten met dat deze oetlul niet wist dat het veiliger is om je product te laten keuren. Dat weet iedere boerenlul. Laat staan een boerenlul die producten levert aan kinderopvang-organisaties.

kotelet | 02-03-19 | 23:53
▼ 2 antwoorden verborgen

Heeft zo'n stint wel een fietsbel? GroenLinks-is-verliefd-op-plastic ontwerp dat qua milieuvriendelijkheid (wat moet je met zo'n afdankkuip op de mestvaalt: opstoken?) ook zwak tot zeer slecht scoort. Een patroon dat zich ook laat herkennen is hoe een VVD minister problemen oplost: derde rem, zelf geen technische kennis, laat zich spindokteren enz.

Eeuwig..Op..Vakantie | 02-03-19 | 22:42

Hoeveel doden zijn er inmiddels gevallen bij ongelukken met/door de Tesla? En die mag nog steeds de weg op.

Paddy074 | 02-03-19 | 22:36 | 1

Tesla Vehicle safety report door WC-eend
Tesla vehicles have accidents at about 1/4 the rate of regular vehicles, when being driven in normal non-Autopilot mode. When in Autopilot mode, Tesla vehicles have accidents at about 1/7 the rate of normal vehicles.
While there are tens of thousands of people who die from auto accidents per year in the US, it is rare that any of them gain national coverage. However, when even a non-fatal crash happens in a Tesla vehicle, it will often gain national coverage for at least a day or two, because Tesla is a popular brand and headlines with their name in it generate clicks.

Joris Beltsin | 02-03-19 | 23:18

Ik steek niet graag veren in andermans reet, maar je hebt ze weer verdiend Feynman!

Overigens jammer te horen dat de betrekken fabrikant, ambtenaren en politici jouw column niet lezen, noch dat TNO rapport. Je wees vorig jaar al op dat bizarre principe van "kabelbreuk = volle kracht vooruit". Precies het tegenovergestelde van hoe zo'n apparaat ontworpen had moeten zijn.
Is kennelijk niks mee gebeurd.

Dandruff | 02-03-19 | 22:35 | 2

Ik stoor me mateloos aan Feynman, die zogenaamd de wijsheid in pacht heeft en alles beter weet. Zelf nog nooit op zo’n ding gezeten en totaal geen idee hoe hij in elkaar zit maar meneer weet wel als de beste wat er allemaal mis is.

Als dat ding zo gevaarlijk was om mee te beginnen, hoe is het dan mogelijk dat er tot nu toe nog geen enkel ongeluk is gebeurd? In 7 jaar geen kabelbreuk gezien terwijl dat volgens Feynman eigenlijk dagelijks had moeten gebeuren. Elk apparaat kan veiliger als je er maar streng genoeg naar kijkt Feynman.

Wat ze ook hadden kunnen doen is het voertuig op de weg houden en daarna bekijken welke aanpassingen de veiligheid nog verder kunnen verbeteren, zoals dat met alle andere voertuigen ook gebeurt. Maar nee, hier moest een voorbeeld gesteld worden.

Ondertussen rijden nu bakfietsen rond zoals deze www.reddingtrikes.com met nog twee kinderen achterop en elektrische aandrijving. Geen rijbewijs nodig, gaat nog harder dan een Stint, geen controle of keuring en al deze zogenaamd veiligheidsmaatregelen zitten niet op dit soort voertuigen. Hoor je Feynman hierover? Nee natuurlijk niet.

Juist van GeenStijl verwacht je dat ze verder kijken dan de consensus in de media.

Hordo | 02-03-19 | 22:33 | 6

De Fyra hadden ze ook kunnen laten doorrijden.

BrutusBosch | 02-03-19 | 22:58

Feynman heeft in 90% van de gevallen geen flauw benul waar hij her over heeft.. maar hier heeft hij gelijk. Waarschijnlijk omdat het uitgelegde design principale ongelofelijk logisch en basaal is.
Het is letterlijk van dezelfde logica dat branddeuren naar buiten open gaan en electrische deuren met noodvoorziening ook open gaan ( worden ‘actief dicht gehouden’)

Epistulae_Morales | 02-03-19 | 23:26

Het is gewoon even wachten op de argeloze diesel-terreinautorijder die rijdend over de Amsterdamse Apollolaan zo'n Reddingapparaat of Babboebakfiets bestuurd door een appende deugmammie voor z'n profielbanden krijgt geschoven, met vijf langharige blond-neutraal gegenderde vioolleskindjes er in. Dan is het natuurlijk in de allereerste plaats de schuld van die argeloze terreinautorijder (want: Amsterdamse logica: jeeps horen niet op de Apollolaan) maar dan zijn wij meteen verlost van het fenomeen 'kinderbakfiets' en de daarbij behorende mammies en kinderen., zou je denken.
-
Oh, wacht: deze waanzin wordt door Europa.... g e s u b s i d i e e r d....
-
www.europaomdehoek.nl/projecten/go-ki...

bisbisbis | 03-03-19 | 09:11
▼ 3 antwoorden verborgen

Het ligt er natuurlijk wel aan of er moslims in zitten of blokkeerfriezen.!
Toch?
@ Groengras
Prutser.

Rest In Privacy | 02-03-19 | 22:30 | 5

@Ce ca! | 02-03-19 | 23:03: Neem er nog 1. Proost.

Ggroengras | 02-03-19 | 23:11

En,iemand? Wat is het geworden? Een kwinkslag en verkapte jijbak of grrr itself?
(eigenlijk weet ik het antwoord al ;)

Rest In Privacy | 02-03-19 | 23:16

@Ce ca! | 02-03-19 | 23:16: Je wil mijn plempsels niet lezen, maar denkt toch wel erg vaak aan me. Bijzonder.

Ggroengras | 02-03-19 | 23:18
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat heb je liever als ouder: zo’n plastic badkuip op wielen of iets als dit i.pinimg.com/originals/ed/f4/86/edf48...
Ik zou het toch wel weten. Toegegeven, is wellicht een beetje prijzig voor een gemiddeld kinderdagverblijf, maar ja...

Stormageddon | 02-03-19 | 22:29 | 5

Daar wil je een tienermeisje in achter het stuur zetten?

Frau Merkel | 03-03-19 | 00:00

@Frau Merkel | 03-03-19 | 00:00:
Ja hoor, waarom niet? Kan niks gebeuren. Hooguit rijdt zo’n meiske een huis omver, maar de kindjes in de wagen blijven ongedeerd. Geen probleem. Dat ding kan op elke wielophanging een bermbom van 14 kg TNT hebben. Wie het bestuurt is niet van belang voor de inzittenden. Hooguit voor het overige verkeer.

Stormageddon | 03-03-19 | 00:11

@Stormageddon | 03-03-19 | 00:11:
Terecht punt. Wat mij betreft dan verder ook geen bezwaar. Ik had graag wel even de beelden van de test tegen de intercity. De laatste Stint had daar wat moeite mee en die zorgen zou ik graag wegnemen.

Frau Merkel | 03-03-19 | 12:32
▼ 2 antwoorden verborgen

De gemiddelde opvangmuts die met zo’n stint gaat rijden krijgt even snel een uitleg en gaat met 10 kinderen in de bak rondrijden. 0 focus op wat ze aan het doen is, 0 focus en/of kennis over wat te doen als er wat misgaat.
Ik was een poos terug in een dorp in het midden van het land en werd bijna overhoop gereden door zo’n clouloze doos die als een malle door een druk centrum aan het scheuren was met zo’n stint vol met kinderen.
Mensen die zonder focus en/of opleiding gemotoriseerde voertuigen besturen zijn niet of nouwlijks veilig te krijgen. Wat je ook verzint aan regelgeving omtrent de technische eisen van deze voertuigen.
De luchtvaart is niet alleen zo veilig door goed technisch design, maar veelmeer nog door “overtraining” van vliegend personeel.
Dat zou mijns inziens niet anders moeten zijn voor opvang dames die een elektrisch voertuig
Moeten zijn waar ze 8 tot 10 kinderen in vervoeren. En uiteraard een “dodemansknop” die alle voeding van de motoren haalt. Een soort van dodemansknop.

Raceeend | 02-03-19 | 22:25
-weggejorist-
Watjijwat | 02-03-19 | 22:23 | 3

Inderdaad aanmodderen en ze hebben allemaal van die slinkse knijpoogjes (Rutte, Jorritsma, Zalm (met knipoog als bonus), Van Nieuwenhuizen etc etc). Onbetrouwbaar volk.

Rest In Privacy | 02-03-19 | 22:21

Wie laat in godsnaam zijn kinderen op die manier vervoeren, vraag ik me af. Levensgevaarlijk, ook na aanpassingen absoluut ongeschikt als transportmiddel voor mensen, hooguit leuk voor pakjesbezorgers.

captainobvious | 02-03-19 | 22:20 | 1

Of Jackass.

Rest In Privacy | 02-03-19 | 22:22

Scusi Feynman.

Ichneumonidae | 02-03-19 | 22:18

Iets meer ingenieurs en iets minder raportenschrijvers zou ook enorm helpen.

Diederik Vlegel | 02-03-19 | 22:18

Het wordt toch echt eens tijd dat er een verkeersminister komt met kennis van zaken, niet van die prutsers die nog moeite met een patroontje uit de knip of ariadne hebben.

broervandenhollander | 02-03-19 | 22:18 | 1

Tijd voor een man dus i.p.v. die VVD en in het verleden PvdA mokkels.

Rest In Privacy | 02-03-19 | 22:23

Het is altijd makkelijk een koe in de komt te kijken.....

Oepsie1234 | 02-03-19 | 22:14 | 1
-weggejorist-
Ichneumonidae | 02-03-19 | 22:11 | 2

Kinderdagverblijven dwingen dicht bij scholen te zitten en verbieden een overweg over te steken. En meteen maar even de gehele route van rubberen tegels voorzien? Kom nou toch. Zorg dat dat ding veilig wordt met een paar kleine ingrepen en we kunnen weer verder met zn allen.

Muxje | 02-03-19 | 22:07 | 2

Regels, wetten, de EU, CE keuringen en meer. De bezuinigen, onkunde,afschuiven en niet delegeren.
Hoeveel is een kinderleven waard?

Rest In Privacy | 02-03-19 | 22:12

Analoog aan koffieshops: geen autoverkeer in een straal van 400 meter rondom school/kdv...

Epistulae_Morales | 02-03-19 | 23:30

Gratis oplossing. Een vering in het stuur en wanneer je leunt dat het er 2 punten contact maken, waardoor de Stint kan rijden (voeding heeft). Een noodstop. Als je op een knop drukt dat beide contactpunten kantelen waardoor er geen voeding meer is. Wanneer je dan het stuur loslaat of wanneer je de noodstop indrukt, dat zo'n Stint stopt.

klowiepowie | 02-03-19 | 22:05 | 1

En een callcentermedewerker om vrouwen uit te leggen dat ze de noodstop horen te ontgrendelen nadat zoiets is ingedrukt. Anders blijven ze urenlang dat stuur indrukken zonder resultaat, komen de kinderen te laat op school. Hetzelfde als "zit uw stekker wel goed in uw modem" verhaal of heeft u of uw schoonmaakster bij het stofzuigen niet per ongeluk de stekker van uw modem eruit gehaald.

klowiepowie | 02-03-19 | 22:53

Een printplaat met een chip voor een gashendel. Zijn we niet een beetje aan het doorslaan met digitale oplossingen die analoog en veel veiliger opgelost kunnen worden? Het lijkt mij dat een dodemansknop, een knop die domweg de stroom onderbreekt en het systeem plat legt als de bestuurder wegvalt, veiliger is dat een chip die iets moet registreren maar daar wel eens fouten bij schijnt te maken door onbedoelde interpretatie van de tot zijn beschikking staande gegevens.

Sans Comique | 02-03-19 | 22:05 | 1

Praktische oplossingen leveren geen geld op. Bij problemen kunnen ze dan vragen om langs te komen om zo'n kreng volledig uit te lezen à 120 euro per uur.

klowiepowie | 02-03-19 | 22:17

Waar worden die kinderen dan heen getransporteerd?

Gepiel | 02-03-19 | 22:04

Ik ken de Stint technisch niet maar veel 4-wielige elektrische machines die wij verkopen hebben een Transaxle met een solenoid brake. Deze elektromagnetische rem wordt heel veel toegepast, bijvoorbeeld bij roltrappen. Waarom de Stint een dergelijke rem niet heeft is mij niet duidelijk. Volgens mij zijn er bijna geen aandrijfassen te koop zonder dit remsysteem. Het werkt vlekkeloos ook bij onze zware machines die zonder problemen 1000Kg vervoeren en in geval van nood vrij snel stil staan bij het loslaten van het gas.

Rollatorus | 02-03-19 | 22:04 | 2

Roltrappen zijn levensgevaarlijk.

Baron Clappique | 02-03-19 | 22:05

@ Baron Clappique | 02-03-19 | 22:05 |
De keuken variant is 100% dodelijk!

Rest In Privacy | 02-03-19 | 22:23

De kerel achter de Stint heeft geen kaas gegeten van veilig product ontwerp. Dat kent hij ook niet. Één van de standaard tools in de toolbox van een goed Ingenieur/werktuigbouwkundige is de FMEA. De Failure Mode and Effects Analysis. Je gaat nadenken over elke mogelijke faalmodus (zowel stilvallen als onverwacht accelereren, niet kunnen vertragen of versnellen, de wielen kwijtraken, het stuur afbreken, etc, etc) en het effect van die faalmodus op de veiligheid van het product. Dan kun je een gewogen classificatie maken van de dingen die mis kunnen gaan en het risico er van en aan de hand daarvan aanpassing aan je product doen. Bij mijn weten is dit eigenlijk zelfs een verplicht onderdeel van een correct CE ontwerp proces. Ik durf te wedden dat dit echter nooit gebeurd is. Want als dit wel zo was geweest had bijvoorbeeld onverwacht accelereren door een los draadje nooit kunnen gebeuren (en dingetjes als één foutcode die schijnbaar door meerdere ongerelateerde fouten kan ontstaan zoals blijkt uit het onderzoek bij Pauw).

Er zitten meer ontwerp keuzes in het apparaat die naar mijn bescheiden mening als Werktuigbouwkundige nooit en te nimmer door een goede FMEA hadden mogen komen.

Gregovic | 02-03-19 | 22:03

Maar mag je dan, als alles volgens het lijstje van Cora is afgevinkt, met zo'n Stint de snelweg op ?

Baron Clappique | 02-03-19 | 22:03 | 1

Je accepteert toch als ouder niet meer zulk transport voor je kind als het niet tenminste een TUV en een RDW en een TNO label heeft?

Epistulae_Morales | 02-03-19 | 23:33

Ik vind het vooral belangrijk dat de stint co2-neutraal wordt geproduceerd, voor de natuur enzo.

Binnenbaan | 02-03-19 | 21:59 | 1

Haha. Ik ben blij dat u de juiste prioriteiten stelt.......

Maytheforcebewithyou | 02-03-19 | 23:19

zo zag ik van de week een alternatief dat werd gebruikt door een kinderopvang hier in de buurt: een bakfiets, elektrisch versterkt uiteraard.

Een briljante reactie, een bakfiets. Daar kan je het mee opnemen tegen een trein, een vrachtwagen of een SUV.

Onbegrijpelijk dat dit soort van transport wordt toegestaan. Kinderopvang op de scholen, waarom denkt niemand daar nu aan?

Glasgow Argus | 02-03-19 | 21:57 | 6

Gebeurd al heel veel hoor. Er is zelfs een naam voor.. Brede scholen

Epistulae_Morales | 02-03-19 | 23:35

@Glasgow Argus | 02-03-19 | 23:29:
Vandaar dat ik zei: ”laten we hopen dat die bakfietsen beter gecontrueerd zijn”, de regelgeving zal beter/duidelijker zijn dan bij zo’n Stint. Ik heb het overigens helemaal niet zo op met dit soort vervoersmiddelen, maar een bakfiets lijkt mij veiliger dan zo’n Stint.

JI-HAAT | 02-03-19 | 23:56

Een bak(fiets) tegen een trein, of een auto tegen een trein; In beide gevallen dodelijk voor de inzittenden.

redje70 | 03-03-19 | 08:30
▼ 3 antwoorden verborgen

Prima stuk, je zou willen dat de minister en de bouwer er zo goed over na hadden gedacht. Zo'n voertuig moet inherent veilig zijn dus bij een storing gewoon stoppen. Dat is een heel bekend ontwerpprincipe dat ook bij treinen en vrachtwagens wordt toegepast. Lekkage in remsysteem ? Dan gaat de rem werken. Zo simpel dat het onbegrijpelijk is dat de Stint niet meteen vanaf de start zo is ontworpen. Misschien moet de minister maar eens op Geenstijl lezen.

euroka | 02-03-19 | 21:56 | 4

@Crusher | 02-03-19 | 22:13:
Dan is het simpel dan is het niet veilig genoeg, dus geen Stint meer op de straat.

Pel de pinda | 02-03-19 | 22:54

@Pel de pinda | 02-03-19 | 22:54: welk vervoermiddel geeft 100% veiligheid?
Vliegtuigen ook maar verbieden, dan?

Maytheforcebewithyou | 02-03-19 | 23:17
▼ 1 antwoord verborgen

Feynman kan niet gemist worden op GS. De feiten benoemen en analyseren. Zonder goedkoop geroeptoeter. Zuiver.

maarten1959 | 02-03-19 | 21:55

En dan gordels. Die heb je in autos omdat ze hard gaan en je bij een ongeluk tegen de ruit knalt. Dat gebeurd in een Stint nooit. De gordels plakken de kinderen vast als iets gebeurd. Dodelijk.

redanx | 02-03-19 | 21:53 | 2

Niet tegen de ruit aan knalt maar gelanceerd wordt! Dus ook zo bij de stintkindjes voorkomen dat ze gelanceerd worden en overal over het asfalt komen te liggen...

Mathijs2017 | 02-03-19 | 22:09

@Mathijs2017 | 02-03-19 | 22:09: Niet gelanceerd helpt alleen bij een kreukelzone. Zo wordt je netjes in de gordels verpletterd. Want de stint zelfs te langzam om kinderen bij een ongeluk te lanceren. Maar zo zitten de kinderen als de ratten in de val als de trein komt of dat ding in de sloot rijdt.

redanx | 03-03-19 | 10:26

Acht kinderen in een plastic badkuip op de openbare weg. What could possibly go wrong!

burgertime | 02-03-19 | 21:51 | 4

U vergeet nog de totaal ongecontroleerde en of gecertificeerde bestuurder m/v

Mathijs2017 | 02-03-19 | 22:10

@Promedio | 02-03-19 | 21:58:
Niet met 40 kinderen over straat gaan. En als het niet anders kan, niet langs de drukst bereden straten. Ook niet voor het gemak of tijdwinst.

Sans Comique | 02-03-19 | 22:11

Een miljoen mensen ons land binnenlaten die ons dood willen hebben. What could possibly go wrong!

Padjepejer | 02-03-19 | 22:25
▼ 1 antwoord verborgen

Om te beginnen heeft de Stint zoveel cruciale Veiligheidsproblemen dat het beter is om het ding geheel te verbieden voor het vervoeren van kinderen.
Om te beginnen is een trommelrem enkel geschikt om de Stint te parkeren. Een volgeladen Stint weegt ongeveer 750kg, 10 kinderen x 40kg, de bestuurder en het ledig gewicht samen. Om een dergelijk voertuig veilig te laten remmen zijn minimaal schijfremmen nodig en een dubbel gescheiden remsysteem. Daarnaast mis ik 3-puntsgordels, een rolbeugel, kreukelzone, airbags, hoofdsteunen, een bestuurdersstoel, spiegels, deugdelijke verlichting, ergonomisch gevormde zitjes, deugdelijke vering, veiligheidsglas enz. enz.
Kortom, het ding is leuk als magazijnwagentje maar totaal ongeschikt en levensgevaarlijk om mensen te vervoeren op de openbare weg.
Sterker, feitelijk zou de Stint uitgerust moeten zijn met een sprinklerinstallatie voor het geval de accu’s in de fik vliegen. Vergis je niet, als die accu’s in de fik vliegen is dat plastic ding 1 levensgevaarlijke crematoriumoven.

neemjemoederindemali | 02-03-19 | 21:50 | 4

Vraag blijft: wat is de oorzaak van dit ongeluk geweest? Alleen dat het ding veiliger kan worden geconstrueerd, is vastgesteld.

Maytheforcebewithyou | 02-03-19 | 23:13

Wat een dom gelul. Er rijden in NL genoeg 1 ton wegende auto's met rommelremmen rond. Kinderen van 40kg? Wat voor olifanten voedt jij op?

Accu's die in de fik vliegen, sprinklerinstalaties in een rijdend apparaat, kerel, waar haal je al die nonsense toch vandaan.

Boepert | 02-03-19 | 23:48

Een sprinklerinstallatie om een brandende accu te blussen.... Brljant idee, ik app Elon even. Maar serieus... We draven mi door in deze rubbertegelenmaatschappij. In mijn tijd bestond er nog nauwelijks buitenschoolse kinderopvang. Voor een belangrijk deel omdat de behoefte en het budget er niet voor waren. Mijn moeder bracht me naar school en haalde me na school ook weer op. Soms regelden de moeders een soort ophaaldienst bij toerbeurt en liepen we in ganzenpas op en neer tussen woonwijk en school.
Daar waar de betreffende ouders vanwege werk en/of andere verplichtingen niet op tijd bij school konden zijn werden de kinderen gewoon op school opgevangen. Werkte prima en bespaarde heel veel doekoe op een extra pandje dat anders het grootste deel van de dag leeg zou staan.

loze stijl | 03-03-19 | 08:32
▼ 1 antwoord verborgen

“De fabrikant gaf in de uitzending aan dat zo'n kabelbreuk nog nooit was voorgekomen en hij zich niet kan voorstellen hoe een kabel in een afgesloten behuizing kan breken. ”
Daar breekt me werkelijk de klomp. Heeft die man nog nooit van de wet van Murphy gehoord? Als iets fout kan gaan, dan gebeurt dat ook een keer, en wel op het meest ongelukkige moment, zoals het ongeluk in Oss heeft aangetoond.

matatwork | 02-03-19 | 21:49 | 2

De Wet van Murphy moet je vergeten wanneer je om het even wat ontwerpt. Zelfs aan een vork kleven praktische bezwaren.

"You can't live in fear".

Sans Comique | 02-03-19 | 22:08

Onze Lieve Heer (vzmh) heeft de Mens gemaakt, maar ook in dat ontwerp zitten tal van foutjes. En als er iets kapot gaat, zit er ook geen mechanisme op om het zaskjecaf te remmen. Waarom denken wij altijd het perfecte ontwerp te kunnen uitvinden????

Leffe Blonde | 03-03-19 | 07:09

Weer een wat anders dan aanmodderen met de Sint.

Jahowiseffe | 02-03-19 | 21:49

De ‘gratis extra noodstop’ heet ‘fail safe’ en is een cruciaal onderdeel van elk modern ontwerp. Bij de Stint ontbrak de failsafe niet alleen, maar het ding gaf vol gas bij een kabelbreuk. Een onvergeeflijke vorm van amateuristisch geknoei dat nooit getolereerd had mogen worden. Niet alleen Stint zelf, maar ook de inspectiedienst heeft gefaald. Laat het aangepaste ontwerp testen door één of liefst meer organisaties die zelf geen financiëel belang bij dat ding hebben. Het gaat hier niet om een eierkoker maar om een kwetsbaar vervoermiddel met kinderen erin.

Nivelleermarionet | 02-03-19 | 21:49

De inspecties zijn uitgekleed.
De belastingen verhoogd.
De regels zo recht als een banaan.
Vorm boven feiten en werkzaamheid.
Wat is een kinderleven waard?

Rest In Privacy | 02-03-19 | 21:47

Je kind wel of niet in zo'n ding laten vervoeren, of überhaupt voor dit soort zaken afhankelijk zijn van derden - lijkt mij een hels dilemma voor ouders. Ik weet meteen weer waarom ik mijn baan heb opgezegd toen mijn dochter werd geboren.

MickeyGouda | 02-03-19 | 21:47

Is het inmiddels uitgesloten dat de bestuurster eventueel fouten heeft gemaakt. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand in paniek gas en rem verwisselt.

namensmijnhond | 02-03-19 | 21:46 | 2

Is een beetje een filosofische vraag (letterlijk): Maakt iemand een fout als die persoon wordt opgedragen een apparaat te bedienen dat ze denken dat ze kunnen bedienen, maar eigenlijk niet kunnen?

TheEgg | 02-03-19 | 23:19

Ik heb zoveel respect voor Feynman dat hij iedere week met van die relevante, goed doortimmerde stukken voor de dag komt.
Dank je wel!

Ars Vivendi | 02-03-19 | 21:44 | 2

Eens!

Superior Bastard | 02-03-19 | 21:48

@Superior Bastard | 02-03-19 | 21:48:
Me2!

Ichneumonidae | 02-03-19 | 22:31

Het enige dat een stint helpt om een spoorbaan over te steken is een tunnel of een viaduct.

Brulboei_61SB | 02-03-19 | 21:43

Als je met zo'n opgevoerde plastic afvalbak kinderen gaat vervoeren ben je al schuldig.
En de fabrikant helemaal, en het ministerie ook helemaal.

ZZP-er | 02-03-19 | 21:40 | 1

Eens, die RDW... of welke officieele instantie dan ook, had die Stint in 2011 (?) nooit mogen goedkeuren, dus daar zou ook eens onderzoek naar moeten plaatsvinden, maar ja.... ambtenaren die hun fouten erkennen?

Keyboardspeler | 02-03-19 | 22:34

Wat een gekut om die Stint. Er zijn ook veel ongelukken met landbouwvoertuigen, maar daar is lang zo'n haast niet mee.

Is dit nog nieuws? | 02-03-19 | 21:39 | 4

Domste plempsel in jaren.
De stint staat door het hele land klaar om weer ingezet te worden met kleuters van 4 en 5 jaar oud. Wellicht daarom maatschappelijk iets relevanter dan uw oude tracktor.

de Voorzittert | 02-03-19 | 23:16

Daar vervoer je geen kinderen mee.. tenminste...

Epistulae_Morales | 02-03-19 | 23:37

@de Voorzittert | 02-03-19 | 23:16: hoeveel mensen rijden tegen landbouwvoertuigen aan? Landbouwvoertuigen de te groot zijn, te hard rijden, geen deugdelijke verlichting hebben en ga zo maar door. En geen kenteken dus vrijspel.

Is dit nog nieuws? | 03-03-19 | 10:31
▼ 1 antwoord verborgen

Elon Musk to the redding!?

Rest In Privacy | 02-03-19 | 21:37

Het gaat Nederland opbreken.
Mensen zonder enige technische kennis beslissen over regelgeving omtrent de toegepaste techniek. De stint en dat klimaatgedoe zijn daar een stevig voorbeeld van. Hoe kan zo’n tutje dit nu allemaal weer rechtpraten... wel dáár heeft ze wel voor geleerd misschien, iets met communicatiewetenschap, of iets vaags wat er op lijkt.
Waarom vind iedereen in ons land het maar ‘oke’ als zulke zgn. bestuurders de lijnen uitzetten ook al wijst alles er op dat ze fout zitten.....

Rest In Privacy | 02-03-19 | 21:37 | 1

“We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces.”

PresidenteDeConjovia | 02-03-19 | 22:46

Wederom een topcolumn, Feynman. Goed onderbouwd, zoals elke week. Ik zei meer dan drie jaar geleden al dat je wat mij betreft de opvolger bent van wijlen prof.dr. Bob Smalhout, het toenmalige zaterdagse fenomeen van De Telegraaf. Bedankt voor je wekelijkse columns!

hoogstetijd | 02-03-19 | 21:36 | 1

Smalhout was heel goed, maar op t laatst over de datum verzuurd, met ook de typische Rudi Carell kwaal: te hard roepen dat je te weinig erkenning kreeg voor X en Y succes toen en toen

Hemmenaar7 | 03-03-19 | 06:30

Met een dodemansknop en 'omgekeerd ontwerpen' (stilvallen bij geen signaal ipv plankgas) kunnen die Stints zo de weg weer op.

Een spoor-passeer-verbod is natuurlijk onzin: daarmee zeg je eigenlijk dat de Stint nooit veilig genoeg zal zijn.

KapiteinSjaak | 02-03-19 | 21:36 | 2

een spoor-passeer-verbod zal ook gelden voor: lopen, kruipen, auto, bus, bakfiets etc.
Wat er dus echt gezegd wordt is dat spoorovergangen nooit veilig (genoeg) zullen zijn.

paost712 | 02-03-19 | 21:47

logisch nadenken zoals u doet, dat kennen ze nog niet in het haagse

lovekila | 02-03-19 | 23:38

Je zal het maar auto hebben zo een omgekeerde gaskabel.

Fapfap | 02-03-19 | 21:36 | 1

Marco Bakker had er 1

Harry Turtle | 02-03-19 | 21:51

Er zijn eisen aan kinderzitjes voor op de fiets. 8 kinderen in deze bak proppen mag zonder bezwaar. Ben ik nu zo slim of is de minister zo dom?

Frau Merkel | 02-03-19 | 21:34 | 2

heel juist... maar ja, de economie he, de economie.. ouders MOETEN werken om de staatskas mee te spekken.. opvang niet in de school maar ver daarbuiten heeft nu eenmaal de consequentie dat er vervolgens vervoerd moet gaan worden.. te bedenken dat scholen juist op de opvangtijden van de BSO leeg zijn en prima zouden dienen om die kinderen daar gewoon op te vangen. Scholen kunnen prima ingericht worden met middelen om die opvang te bieden.. maar goed, het moet in dit land vooral draaien om de economie..

fikkieblijf! | 03-03-19 | 08:57

Vervoer de leden van het koninklijkhuis voortaan met een Stint.
Zijn we gelijk van dat CO2 wagenpark verlost.

De Profundus | 03-03-19 | 13:11

Dat stint-ding is misschien slecht voor Nederlandse kindertjes, maar wel goed voor het klimaat.

Jan Passant mk2 | 02-03-19 | 21:34 | 1

Precies de reden waarom ie zonder erbij na te denken is goedgekeurd.

TheEgg | 02-03-19 | 23:16

"Het is vreemd waarom de minister niet aanstuurt op opvang in of nabij de scholen waar de kinderen zitten. Dan kan er een streep door het gesleep. " Volgens mij is dat al waar men naartoe wil bij de overheid. Echter zelf wil ik keuze vrijheid en gaan mijn kinderen 2km verderop naar een mooiere opvang (kleinere groepen, mooiere locatie) dan die er bij school in zit. Vanuit school wordt de opvang bij school gepromoot, en andere opvang niet. Het is voor mij iets omrijden, maar dat heb ik er graag voor over.

GPZ550 | 02-03-19 | 21:33 | 3

Overigens worden mijn kinderen met een SUV opgehaald van het dagverblijf :-).

GPZ550 | 02-03-19 | 21:35

ja, precies.. als jij zelf je kinderen kan vervoeren van a ( school) naar B ( opvang) dan is er geen enkel probleem.. het gaat echter om het vervoeren van A naar B en omgekeerd als paps en mams dat zelf niet kunnen..

fikkieblijf! | 03-03-19 | 08:59

@fikkieblijf! | 03-03-19 | 08:59: niet kunnen en niet willen. Kan mij het schelen of die opvang mooi uitzien, zo lang die maar functioneel en veilig is. Maar de meeste ouders willen een beetje classy opvang met van die kekke elektrieke bolderkarren. You get what you ask for.

Bakkeleures | 03-03-19 | 09:35

Ja, de minister is eindverantwoordelijk. Maar het zijn de overbetaalde hoogopgeleide ambtenaren die hiermee op de proppen komen.

BP Richfield | 02-03-19 | 21:32 | 1

Gratis tip voor alle ministers: lees regelmatig de bijdragen van Feynman!

paost712 | 02-03-19 | 21:49

Is die Stint nu nog steeds een optie om onze volgende klimaatgeneratie over het spoor te vervoeren? Zo'n treinongeluk levert nog wel het minste aantal slachtoffers op vergeleken bij de klimaatplannen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn gezien het overbevolkingsprobleem.

keestelpro | 02-03-19 | 21:28

Stintum, het bedrijf achter de Strint is al zo goed als omgevallen door het verbod.
Al die rapporten, onderzoeken en wetswijzigingen duren veel te lang ten opzichte van het bedrijfsleven.
OK, allereerst hadden die dingen niet door de keuring mogen komen maar daarna hadden ze een massale terugroepactie moeten doen en de karren veilig maken. Dat zou beter hebben uitgepakt voor zowel Stintum als voor de overheid.

Mastermattie | 02-03-19 | 21:27 | 1

Stond er niet in een dode boom dat ze zo snel mogelijk 'even' failliet gaan om daarna direct aan de slag te kunnen met de verherbouwing van die dingen, zonder nog langer gezeik te krijgen?

EEnzame SchizofrEEN | 02-03-19 | 22:37

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland