achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – Gratis populisme

Met wie zou u het bed delen? Baudet of Vonk?

Goedenavond! Geheel in lijn met de CDA-campagne wens ik u een hele goedenavond. Wat dat verder zegt over mij, het CDA, haar standpunten of door haar geleverde diensten, begrijp ik totaal niet. Voor dergelijke intellectuele leegte bent u hier niet.

VVD-minister zonder portefeuille Sander Dekker liep voorop met een campagne dat slachtoffers en nabestaanden op sociale media beter bejegend moeten worden. We moeten allemaal liever zijn voor mensen die iets vreselijks hebben meegemaakt, en dat begint niet bij zorg & hulp, of opsporing en vervolging van daders, maar bij het temperen van reacties op internet. 

Dat gaat echt nooit een delict of ongeval voorkomen. De minister van rechtsbescherming is bezig met beeldvorming, een week later werd iemand thuis gemarteld terwijl zijn dochtertje toekeek, een hoog bejaard echtpaar werd beroofd en een bejaarde dame werd gesloopt. Begint rechtsbescherming niet bij de integriteit van het lichaam, geest en bezit?

De ChristenUnie heropende de discussie rond de vliegroutes van Schiphol en Lelystad Airport met een blauw streepje op een kaartje. Mooi fotomoment, Schiphol moest maar wijken, zodat er niet vanuit Lelystad over Drenthe & Gelderland wordt gevlogen. Luchtverkeersleiding Nederland probeert dat met spoed te organiseren, maar de kaart zonder vliegroutes is al iets complexer. (PDF, 30MB)

Het is de eindeloze jacht op de zwevende kiezer. Lokale campagnes hebben gemeen dat het een soort missverkiezing vormen tussen lijsttrekkers. Een portretfoto met een merknaam. Met wie zou u zichzelf het meeste kunnen identificeren? Waar voelt u zich thuis? Met wie zou u het bed delen? Baudet of Vonk? Met wie zou u kunnen samenwonen? 

Politieke partijen vertellen niet wat hun concrete plannen zijn, blijven hangen in risicoloze aaibare visies en wensen geen verantwoording af te leggen over het gevoerde beleid. Journalisten en oppositie worden met gebrekkige informatie zorgvuldig om de tuin geleid. Het machtsvacuüm van feitenvrije politiek probeert herkozen te worden op basis van een imago en zet daarmee de deur wagenwijd open voor blinde loyaliteit en populisme.

Het is jammer dat Roger Stone een mediaverbod heeft gehad. De documentaire Get me Roger Stone over zijn werkwijze als campagnestrateeg laat goed zien hoe de kiezer respectloos als een marionet bespeeld wordt. Die man kan niet genoeg praten om de hiaten in het democratisch systeem aan het licht te brengen. Alles uit zijn mond is een leerzame bekentenis.

Het zou goed zijn als de campagne de komende vier weken ging over het gevoerde bestuur in de provincies, en de keuzes die de (door provinciale staten gekozen) senaat gemaakt heeft. Hoe ging het, hoe moet het gaan? Even een voorbeeldje van een normaal onderwerp voor in deze verkiezingscampagne:

Provincies zijn medeverantwoordelijk voor de infrastructuur zoals wegen en openbaar vervoer.  Ze worden daarvoor ruimhartig gefinancierd via de provinciale opcenten in de wegenbelasting, die helaas voornamelijk in de algemene middelen verdwijnen. De economische groei van Nederland is prima te meten aan de totale lengte van de files. Daarvoor is geen database of spreadsheet nodig. 

Tijdens de crisis lag de bouw stil en waren de prijzen laag. Nu wordt het wegennet opgelapt voor de hoofdprijs en de bijbehorende overlast komt op het slechts denkbare moment. Zelfs zonder die tijdelijke afsluitingen is iedere spits weer een verkeersinfarct. In de auto en trein. De brave arbeider staat langer vast, dan de gemiddelde crimineel zit. (figuur 2 in deze PDF)

In plaats daarvan gebeurd er totaal iets anders: Neem het voorstel van de coalitie dat de scholen pas een advies mogen uiten, nadat de eindtoetsresultaten er zijn. Overwerkte docenten besparen zich een hoop werk waaronder zinloze discussies met ouders, door dat advies klakkeloos te kopiëren. Het zijn dan geen onafhankelijke systemen meer.

Sowieso werd de mening van leerkrachten al op een zijspoor gezet met de vorige onderwijsvernieuwing. Als de leerkracht en Cito-score elkaar tegenspraken werd niet gezocht naar een oorzaak, maar automatisch het hoogste advies overgenomen. Een belangrijke onderwijsvernieuwing. Niet beter onderwijs met betere resultaten, maar iedereen een hoger advies. 

Ouders tijdelijk tevreden, totdat het keizertje of prinsesje niet mee kan komen, verzuipt en na al die ellende pas op zijn of haar plek komt. Sleutelen aan schooladviezen maakt curlingouders tevreden kiezers, zonder dat het een euro kost. Het kost weinig, en geeft geen beter onderwijs. Het is een vorm van regeren met een platte gesloten beurs.

Als de politiek het populisme wil keren, moeten we terug naar de inhoud. Niet de meeste partijen risicoloos in het midden, maar duidelijke standpunten, argumenten en verantwoording afleggen over de afgelopen periode. In totale transparantie. Wat is er met ons geld gebeurd? Wat zijn de komende dilemma’s? Waar moet het geld gehaald worden? Waar moet het naartoe?

In een poging iedereen ter wille te zijn, krijgt niemand een keuze.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Feynman en/of Feiten – Omarm de haat

Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je een oorlog uit een kind?

@Feynman | 16-03-24 | 19:33 | 169 reacties

Feynman en/of Feiten – Schot in de zaak

De hordes barbaren die op straat rotzooi trappen zijn bezig met een basaal dierlijk proces

@Feynman | 06-01-24 | 20:25 | 232 reacties

Feynman en/of Feiten – Ongrondwettelijk!?

Een simpele vaststelling dat een politieke partij ambities heeft die strijdig zijn met de huidige grondwet, maakt die partij niet automatisch ondemocratisch

@Feynman | 16-12-23 | 21:01 | 76 reacties

Feynman en/of Feiten – Wilders1

Kritiek op een geloof is geen belediging of vreemdelingenhaat

@Feynman | 25-11-23 | 20:25 | 391 reacties

Feynman en/of Feiten – Een blik in onze toekomst

Hetzelfde blijven doen, terwijl je hoopt op een andere uitkomst, is de definitie van waanzin

@Feynman | 28-10-23 | 19:48 | 208 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.