Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Peter van Duyvenvoorde: Klimaatspijbelaars en de eeuw van het kind

Peter van Duyvenvoorde, aanstaande schrijver des vaderlands. Sowieso de enige die wij kennen die nog eens een boek heeft gelezen, dus daar liften we met liefde even op mee.

Klimaatspijbelaars en de eeuw van het kind

Kinderen hebben de toekomst, ooit een idealistische zin, lijkt het merendeel nu te denken dat kinderen werkelijk de toekomst hebben, en het recht op die toekomst, puur omdat zij kind zijn. Greta Thunberg in het Europees parlement, de scholieren in Vlaanderen die spijbelden en dan nu de scholieren in Nederland. En iedereen is er maar wat blij mee. 

En waarom zou je dat niet zijn? Ze tonen engagement! Wat engagement precies is, wordt tegenwoordig niet over gesproken omdat iedere vorm van politiek activisme omarmd wordt in deze tijd van politisering en moralisering. Vooral de activisten zelf, natuurlijk, zijn maar wat trots op zichzelf. Dat het een stuk makkelijker is om boos te demonstreren op een veld in Den Haag of deel te zijn van een Facebook-groep die tegen van alles is, dan om op de kleine vierkante meter van het bestaan een zinnige, duurzame wereld te bouwen met de buren, lijkt hen niet te deren. Evenmin dat dat activisme een stuk vluchtiger is. 

Kinderen demonstreren, en de volwassene beziet het met een liefkozende blik. Dat het kind het klimaat aanpakt om te spijbelen, omdat het spannend is en leuk om te rebelleren, lijkt niet in hem op te komen. Nogal wiedes, omdat het makkelijk is om liefdevol te kijken naar een rebel die strijdt voor dezelfde doelen als jezelf. (Zelfs de rebellerende puber is door de mangel gehaald; toen ik jong was bestond rebelleren nog uit speed snuiven op de WC, shaggies draaien en meisjes met Lonsdale truien een veeg geven op het strand ’s nachts – en dat ging nogal tegen de gereformeerde mores in, dat was pas rebellie!) 

Enfin, waarom is het zo moeilijk te verdragen voor de volwassene dat het kind misschien helemaal niet het summum van moraliteit is, maar gewoon een speelse rebel?

Dat kind dus. De drager van moraliteit. Vreemd. Tot nog niet zo lang geleden waren kinderen slechts nog-niet-volwassenen; ze moesten geduldig wachten tot ze mee zouden tellen. En die mores was dusdanig, dat het in elitaire kringen heel gewoon was om die opvoeding maar uit te besteden totdat het kind eindelijk een beetje normaal kon doen, dan mocht het wel weer terugkomen. 

Toen kwam, zoals Hermans zo vaak zegt in Ik heb altijd gelijk, de eeuw van het kind op dankzij pedagogiek. Kinderarbeid werd afgeschaft, het kind moest in vrijheid de wereld kunnen ontdekken en autoriteit zou funest zijn voor het tere zieltje. Nee, het kind werd een entiteit op zichzelf, een onschuldig wezentje, een onbeschreven blad dat beschermd en gekoesterd moest worden, geen risico mocht lopen en in veiligheid moest opgroeien. En zelfs dat opgroeien gebeurde met pijn, want dat betekende vanaf dat moment: geen kind meer zijn. Was het kind eerst een nog-niet-volwassene, vanaf de eeuw van het kind was de volwassene een helaas-niet-meer-kind. 

Het kind als de pure entiteit, onbezonnen, ongerept, onaangeraakt in de wereld. Je zou bijna denken: na de dood van God en daarmee het opheffen van het pure begin van de tuin van Eden, moest die puurheid een nieuwe locatie toegekend krijgen, in deze wereld, en waar beter dan in het hulpeloze kind met zijn nieuwsgierige kraaloogjes? 

Ik weet, vagelijk, dat de grondslag hiervan ligt in het denken van Rousseau, en zijn Emile, of over de opvoeding. Voor hem was de natuur goed, de maatschappij slecht. Het kind stond dichter bij de natuur dan de volwassene en was puur in zoverre het onaangeraakt blijft door die maatschappij. (Wie van Rousseau Overpeinzingen van een eenzame wandelaar gelezen heeft, weet dat we hem verder niet serieus moeten nemen). 

Daarna werd in het de Duitse romantiek ook weer een thema. Een deel van de poëzie van Hölderlin gaat over de tragedie van het kind dat zich bewust wordt van zijn individualiteit, en daarmee zijn kindsheid verliest: de mens zou de rest van zijn leven op zoek naar het herstellen van die kindsheid, waarin alles nog puur en zuiver was. 

Het lijkt wel of de mens, die het perfecte wel kan denken maar niet kan maken, altijd dat perfecte ergens moet plaatsen: paradijs, hiernamaals, in het kind. 

In een stuk vandaag in dagblad Trouw, doet de schrijver alsof ze een objectieve vraag stelt over of volwassenen van kinderen kunnen leren omtrent het klimaat. Wat ze eigenlijk vraagt is: wat volwassenen kunnen leren. Ze interviewt twee mensen, een door mij zeer gewaardeerde filosofe en schrijver, en een academica die iets met ethiek doet. De filosofe is nog realistisch, academica zou kinderen zelfs politieke macht willen geven: stemrecht vanaf hun veertiende, vijftiende. Omdat kinderen logisch kunnen redeneren. Wat ze daarmee bedoelt is: kinderen zien nog niet de complexiteit der dingen. Wat precies de reden is dat ze niet mogen stemmen, of geen auto mogen rijden: omdat ze de gevolgen van hun acties nog niet zien. 

Mijn huisgenote zei kernachtig: het is een vorm van pessimisme: dat alle hoop in het kind wordt gelegd, is een perverse uiting van het verlies van het vertrouwen in de volwassene.

Het kind als puur vat dat onbezonnen en daardoor eerlijk naar de wereld kijkt, zonder corrumpering van de ziel door volwassenheid. Het feit dat kinderen, zoals een bevriende columnist zegt, ook gewoon kleine IS-terroristjes kunnen zijn, speelt daar geen rol. Noch dat kinderen soms veel harder zijn dan volwassenen omdat ze nog niet de beschavingsdisciplinering hebben doorlopen. Maar dat kan niet gezegd worden, omdat kinderen ons laatste bastion zijn van puurheid; als zij het al niet meer zijn, waar is de puurheid dan nog te vinden? 

Dus omarmen we scholieren en luisteren we naar een 16-jarige in het Europees parlement, omdat zij een puurheid vertegenwoordigen die de volwassene niet meer heeft. Niet dat het kind ons niets te leren heeft, misschien wel, vast wel, wel moet dat in perspectief geplaatst worden en gezien worden als aandoenlijk, lieflijk, maar niet als relevant en al helemaal niet als basis om politiek op te voeren of een politiek fundament op de bouwen. 

Politiek is nu eenmaal een zaak van volwassenen, en ja, het gaat over de toekomst dus over kinderen, maar politiek is niet iets van kinderen. Dat lijkt misschien onrechtvaardig, maar kinderen zijn kinderen voor een reden, laten we ze dan ook zo behandelen. 

Reaguursels

Inloggen

Zoveel woorden en de onsamenhangendheid van ouwe-mannen-kroeg-praat. Proza met een zweem van semi-intellectualiteit alsof Spartacus de eerste is die op deze gedachten komt. Terwijl kinderen worden al eeuwen in verband gebracht met onschuld en reinheid. Dat is terug te vinden schilderkunst en er is al heel vaak over geschreven. Heel veel onzinnige woorden dus, om uiteindelijk nog wat dieper de kop in het zand te kunnen steken wat betreft klimaat. Gaap.

vrijstijler | 11-02-19 | 09:52

Dat gedweep met die kinderen inderdaad. Barf Het laat ook mooi de leegheid zien van klimaatverddigers. Er is nu echt heus wel wat aan de hand en er moet nu echt iets gebeuren, want anders is het te laahaat.
Inderdaad typisch rebellerend pubergedrag. Als je jinek hebt gezien, de beelden in de media dan weet je een ding: Er is iets met het klimaat ofzo en dat moet anders ofzo! En de manier om het probleem op te lossen is door te neuqen. Een platte variatie op: Make love not a mess ofzo?

ratelaar | 11-02-19 | 07:43

Don't grow up it's a trap. En dat is het. Een gemanipuleerde eenheidsworst gevuld met slaafse roeptoeters en zombies waarin hun mening en kijk de enige waarheid is en bij hoog en laag volhouden dat ze op een 2 dimensionale pannenkoek leven waarop ze Pokémons vangen en de zakken van de elite vullen die hun recht in de bek spugen en uitlachen en misbruiken als useful idiots. Nogmaals, schouders er onder er moet betaald voor het klimaat en voor de wolken.

jitro | 11-02-19 | 07:38

Klaver is kut. Niets aan toe te voegen.

Ronnie uit Helmond | 11-02-19 | 07:17

Het weer voorspellen op een termijn van 48 of 72 uren met een zekere betrouwbaarheid is al zeer lastig. Een betrouwbaar (mondiaal) klimaatmodel, daarentegen, opstellen blijkt kinderspel en de uitkomst is waar. Variatie van inputparameters al dan niet in combinatie met een onvolledig model levert altijd het gewenste c.q. hysterische resultaat op. De grootste invloed op ons klimaat heeft die fusiereactor in het centrum van ons zonnestelsel.

Ronnie uit Helmond | 11-02-19 | 07:16

Kan deze slager niet vaker en met enige regelmaat stukjes inleveren? Zit dat er budgetair gezien in?

Henk5 | 11-02-19 | 07:07

De meeste ellende en trauma's komt van wat kinderen elkaar aangedaan hebben. Kinderen zijn monsters.

Rest In Privacy | 10-02-19 | 17:12

wat een opgeklopte bende, kinderen lekker manipuleren en het zijn er ook zo veel. Zit te wachten op geboorte beperking want dat bespaart pas co2. Terug naar de middeleeuwen is ook nog een optie. O, nee houtvuur, en beesten slachten om te eten. waanzin dit.

foxhunter | 10-02-19 | 16:41
-weggejorist-
dijkpatrick | 10-02-19 | 16:24

Vroeger deden we gewoon alsof we ziek waren om niet naar die verdomde rotschool te hoeven. Tegenwoordig zijn ze slimmer. Ze kunnen nu klimaspijbelen zonder consequenties.

Nivelleermarionet | 10-02-19 | 15:33 | 2

Een zeer toepasselijk stukje muziek ook nog van nederlandse bodem
youtu.be/-FZ1q7UxviQ

fryskenvry | 10-02-19 | 16:01

Ben nog niet helemaal overtuigd of spijbelen zonder consequenties kan. Denk dat als je als volwassene nog steeds denkt dat actie en gevolg direct na elkaar moet komen je inderdaad te lang hebt gespijbeld.

Mazzelstof | 11-02-19 | 05:58

Het is het projecteren van een schuldgevoel. Geef als rector de kindertjes vrij om te spijbelen en het voelt alsof je echt iets positiefs hebt gedaan en een bijdrage hebt geleverd aan het grote reddingsplan. De jeugd mag engagement tonen, maar alleen als het direct in het verlengde ligt van de plotseling uit de lucht gevallen klimaatmoraal.
En de jeugd zelf? Die voelt zich serieus genomen en laat zich derhalve met graagte voor het karretje spannen van al die ouderen die via hen hun schuld proberen af te kopen.
Het is allemaal ketelmuziek, één grote optocht van 'would be' flagellanten.

Schoorsteenveger | 10-02-19 | 15:25

Een van mijn kennissen heeft een hout kachel. Hij gaat daar een katalisator en filters in zetten zodat de klimaat gestapo hem eerdaags niet kan betrappen. Zo ver zijn we al gezonken in DDR-Nederland

telelezer | 10-02-19 | 15:15

Kinderen zijn lief. Maar waar komen al die volwassen idioten vandaan?????

Leffe Blonde | 10-02-19 | 15:08

Dus als je gelijk hebt, mag je de waarheid niet spreken ?
Lijkt de overheid wel die joelende meute

Het leven is zwaar | 10-02-19 | 15:14

Het was een moedig gebaar van deze twee heren maar viel helaas niet in goede aarde bij de gehersenspoelde jeugd.

Datgingniegoed | 10-02-19 | 16:26

Oorzaak van zo ongeveer alle problemen is dat er TEVEEL mensen zijn. Dus als die lieve kindertjes er echt iets aan willen doen dan is hier een stuk touw en hang je zelf maar op. - Nee, joh, geintje bedoel ik toch niet zo, Jezus..-

streknek | 10-02-19 | 14:48 | 2

Net zo’n hoax als die van het klimaat. De hele wereldbevolking past met gemak in Australië, met voldoende ruimte voor agricultuur en infrastructuur.

Eagle_Eye | 10-02-19 | 15:02

Alle ingrediënten voor een zich herhalende geschiedenis worden ingezet om,wanneer het moeilijk wordt op de reset knop te kunnen drukken.
Zoals een kleine greep uit de gebeurtenissen van de laatste eeuw aantonen.

Religieuze tegenstellingen aan beide kanten steunen,dan wel afwijzen.
Tweespalt creëren tussen arm en rijk.
Discriminatie inzetten tussen links en rechts.
Koude oorlog opnieuw beginnen.
Wapen wedloop opnieuw beginnen.
Jongeren opzetten tegen ouderen.
Immigranten en gelukzoeker onder valse voorwendselen binnen halen.
Rechtsongelijkheid toepassen.
Censuur en nep nieuws toepassen.
Propaganda agenda's uitvoeren.
Partijen en personen demoniseren.
Het smeden van wurg verdragen en pacten.
Vijandsbeelden creëren op elk denkbaar gebied.
En financiële chaos veroorzaken aanwenden om te heersen.

Welles! Nietes! | 10-02-19 | 14:33 | 1

Helaas voor mijn kinderen heeft u het helemaal bij het rechte eind.
Zonder verdeeldheid : geen oorlog.
Zonder oorlog : geen florerende wapenhandel
Zonder wapenhandel : geen wederopbouw.
Zonder wederopbouw : geen banen voor iedereen.
Zonder banen : geen inkomsten voor overheid

Kijk naar het recente verleden en zie de overeenkomsten.
Dood eng dat niet iedereen dit doorziet.

Het leven is zwaar | 10-02-19 | 14:51

De politiek en alle overige stichtingen, organisaties en bedrijven die munt slaan uit de Co2 hoax, zullen altijd hun standpunten blijven verdedigen.
Op het moment dat het meer geld kost als oplevert, maar super goed voor het millieu zou zijn.
Zijn dit ook de eerste die hun steun intrekken.

Een grote geld poppenkast. Links lullen en rechts vullen zeg maar..

Het leven is zwaar | 10-02-19 | 14:23

Spartacus, bravo voor het plaatsen van dit artikel van PvD. Helder geschreven.
Ook met interesse de uitgebreide commentaren van veel Reaguurders gelezen.
Er zit veel kwaliteit in.
Vader Cats zei al: " kinderen zijn hinderen". De in mijn ogen overdreven aandacht voor het kind in de media komt mi. voort uit het voortschrijdende
invloed van de vrouwelijk volksdeel. Het matriarchale gevoel komt hier tot uiting. Overigens zonder dat gevoel van mijn moeder en vorige generaties vrouwen had ik dit nu niet kunnen schrijven. De voortplanting is het doel.

Goedzo | 10-02-19 | 14:03

De klimaat spijbel mars van onze jeugd was een mooie afspiegeling van het klimaat akkoord / energie beleid van de regering waar binnenkort voor getekend dreigt te worden.

De slecht en eenzijdig voorgelichte kinderen worden gerondseld voor het zogenaamde goede doel. En een onbevlekte kinder ziel is makkelijk over te halen met een vrijedag van school, en lekker pierewaaien met leeftijdsgenoten op het Mali veld ,in ruil voor een CO2 hetze injectie. En ik geef toe, Als ik die leeftijd was geweest had ik precies hetzelfde gedaan en was dit waarschijnlijk een memorabele dag geworden in mijn jeugd waar je later met veel plezier aan terug kon denken. Maar dit dan niet zo zeer om een klimaat standpunt te maken als u begrijpt wat ik bedoel.

Het stoort mij dat het lucht kasteel “ De 2e kamer” podium geeft aan deze globalistische CO2 hetze en hierdoor een trend volger wordt inplaats van een trend setter. Nepnieuws,Breek me de bek niet open ,mevrouw Orwellongren .
Waar ons kabinet al zo vaak op betrapt wordt is dat de waarheid niet verteld wordt wat zeer schadelijk is op dit niveau. Het vermeende klimaat probleem kan namelijk rechtstreeks door gelinked worden met een energie probleem.
Het klimaat/ energie beleid in Nederland is een wassen neus en laat zich leiden door een utopische wetgeving/verdragen van instanties die niet door het Nederlandse volk gekozen zijn. Wie is hier nou de baas in huis? Een vraag die ik me steeds vaker afvraag in de Nederlandse politiek, maar ik ben bang dat ik het antwoord al weet.
Ons kabinet heeft onvoldoende geanticipeerd in energie/ klimaat beleid en er wordt nu op slinkse wijze op uw gemoed gespeeld door uw kinderen tegen u op te zetten op een emotionele manier.
En om maar gelijk met de deur in huis te vallen is er naar mij weten nog maar een oplossing op de huidige situatie om alle kinderen/klimaat/energie/instanties/volk/ economie te redden van het verval van een welvaartsmaatschapij naar een 3e wereld land. Kern energie!
Jammer maar helaas is dit momenteel de enige alternatieve energie bron die onze energie honger op een “CO2 neutrale”wijze kan stillen. Heeft u bezwaren tegen Kern energie en bent u voorstander van het klimaat akkoord , wees dan bereid om een offer te geven en zo’n 75 jaar terug in de tijd te gaan qua welvaart. Nou zou dat voor een doorgewinterde pionier voor enige tijd niet uitmaken maar of je daar ook je kinderen ,en de rest van het land, in mee wil slepen is een andere vraag. Mischien een idee voor onze klimaat akkoord voorstanders uit het kabinet om dat eens in praktijk te brengen in een CO2 neutraal her opvoedings kamp.

Het lijkt me hierom ook verstandig om dit “ probleem “ ook eens van andere kanten te belichten en dit aan het Volk/ Jeugd / kabinet duidelijk te maken.
Hoe zou ons leven er uit zien zonder fossiele brandstoffen en de hierdoor verkregen Energie,producten en welvaart. Nou , Ik heb nieuws voor u... U komt thuis van een koude kermis en ik zou nog even op de oude schoenen doorlopen totdat we “passende” nieuwe hebben.

Datgingniegoed | 10-02-19 | 14:01 | 2

Als dit akkoord wordt getekend zullen veel ouders zich achter de oren krabben en zich best wel een beetje gaan schamen dat ze hun kinderen hebben aangemoedigd om een mes in hun rug te steken.

Datgingniegoed | 10-02-19 | 14:23

Helaas zal de ondersteunende partij Greenpeace van deze "spontane demonstratie" door hun "voorlichting" er wel voor zorgen dat kernenergie geen optie wordt.

Roadblock | 10-02-19 | 15:02

Meedoen aan die demonstratie was vooral pedagogisch goed voor die kinderen. Het is een crash-cursus politiek.
Ze leren dat je door mee te lopen in zo'n demonstratie echt een bepaalde mening onderschrijft, en dat het dan niet meer gewaardeerd wordt als je ook maar een beetje van de "officiële" lijn afwijkt. Nu kunnen ze zich meteen inleven in de jaknikkende politicus.

frank87 | 10-02-19 | 13:55
-weggejorist-
vanderhsmn | 10-02-19 | 13:54

Niemand stelt de hamvraag:
Wie organiseert dit nou allemaal?
We beginnen bij Meneer Juncker december 2017:
"Lastly, I would like young Europeans, who are Europe’s future, to work even harder to protect our planet. A new youth climate initiative, together with new projects under the European Solidarity Corps, will give them the opportunity to do just that. The Commission will make a financial contribution to these endeavours and I expect Member States to do so too."
ec.europa.eu/commission/sites/beta-po...
Een Youth climate initiative dus met fondsen.
"The objective of the European Youth for Climate Action is to further scale up these initiatives, and to use them to help young people take action for the climate and for their communities"
Een organisatie met een budget van meer dan €340 miljoen voor de periode 2018-2020.
ec.europa.eu/commission/sites/beta-po...
De Nederlandse Youth for Climate is aangesloten bij de Belgische Youth for Climate groep, die goede contacten hebben met het Europese Parlement.
www.europarl.europa.eu/belgium/fr-nl/j...
Zowel de Belgische als de Nederlandse tak van Youth for Climate krijgen ook ondersteuning door Milieudefensie en Greenpeace in de vorm van o.a. stewards argumenten en mediatraining.
www.telegraaf.nl/nieuws/3105018/klima...
Spontane beweging? Mijn zolen.


Roadblock | 10-02-19 | 13:51 | 3

Hier de verkorte versie :
De politiek en alle overige stichtingen, organisaties en bedrijven die munt slaan uit de Co2 hoax, zullen altijd hun standpunten blijven verdedigen.
Op het moment dat het meer geld kost als oplevert, maar super goed voor het millieu zou zijn.
Zijn dit ook de eerste die hun steun intrekken.
Een grote geld poppenkast. Links lullen en rechts vullen zeg maar.
En wie dat niet gelooft........ follow the money zou ik zeggen.

Het leven is zwaar | 10-02-19 | 14:26

""Spontane beweging? Mijn zolen.""
@ Roadblock
Goed gezien, er zijn immers eerdaags niet alleen NL verkiezingen maar ook EU verkiezingen en (nog meer) hersenspoeling kan geen kwaad; het doel heiligt de middelen..

telelezer | 10-02-19 | 14:29

@telelezer | 10-02-19 | 14:29:
De kindertjes laten zich als makke schapen gebruiken door de volwassenen die politiek bedrijven. What else is new.

radiatorknopje | 10-02-19 | 15:14

Gewoon de jeugd op hun 16e de keuze voorleggen: brommer of stemrecht? En ze de mogelijkheid geven hun stemrecht permanent te laten inwisselen voor een gratis brommer. Ik denk dat er een groot deel die brommer kiest.

elco485 | 10-02-19 | 13:46 | 4

Verdomme zeg, geniaal, wat zou dat een hoop PVV stemmen schelen!

Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 15:45

Ik ben meer voor de keuze "Een nier afstaan of je scooter".

JvanDeventer | 10-02-19 | 19:29

@Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 15:45:
Bedoel je nou dat alleen PVV stemmers een brommer willen als ze 16 zijn?
Of bedoel je dat D66 stemmers natuurlijk nooit voor de brommer zouden gaan?
Of bedoel je dat het grootste deel van de 16 jarigen waarschijnlijk PVV gaan stemmen?
Je bent niet erg duidelijk.

Roadblock | 10-02-19 | 20:06
▼ 1 antwoord verborgen

.. kinderen Deugen ineens sinds een linkse lummel bedacht dat zij misschien wel wilden gaan spijbelen en rellen uit naam van het klimaat.

Hoe kinderen betrokken zijn met het klimaat in het algemeen en het miljeu in het bijzonder is het beste te zien aan het zwerfvuil tussen de school en de plaats waar zij tussen de middag gaan grazen.

Jan Passant mk2 | 10-02-19 | 13:43 | 2

Ik kan me nog rellen herinneren omdat er een 1040-urennorm werd ingesteld voor middelbare scholieren. Grootse protesten e.d. echter had niemand een flauw benul waar ze nu echt voor stonden. Dit is gewoon een opgejutte boel schreeuwers fie zodra ze belasting moeten gaan betalen 180 graden draaien. Opzich goed d66 stemvee

elco485 | 10-02-19 | 13:49

@elco485 | 10-02-19 | 13:49:
Klopt.
Zie mijn post 14:23
Ik denk dat steeds meer mensen het bedrog doorzien, en hun eigen plan trekken.

Het leven is zwaar | 10-02-19 | 14:36

" Het lijkt de meeste mensen te ontgaan, maar er is een parallelle ontwikkeling bezig in de samenleving, van een vermindering van rechten voor volwassenen (veroorzaakt door een besparende en zich uit het publieke domein terugtrekkende overheid) en een toenemende belasting van kinderen met volwassen zaken. Binnen de jeugdzorg heet dat laatste kindermishandeling, maar daarbuiten wordt het van alle kanten aangemoedigd. Kinderen die zich uitspreken met hun puberbreintjes voor een betere wereld -voor zover ze begrijpen wat ze zelf zeggen- en juichende volwassenen die niet genoeg kunnen benadrukken hoeveel wij van die ‘dappere en wijze’ kinderen kunnen leren. Bij het zien van het puberale en schunnige gebazel van deze onrijpe jongmensjes, die op hun zelfbedachte ‘studiemiddag’ de ideeën van hun ouders en leraren vertolken, krijg ik persoonlijk braakneigingen. Voorgeprogrammeerde welvaartskindertjes die nog nooit enige strijd voor hun eigen bestaan hebben hoeven leveren. (1) De selfie-generatie. Jongetjes en meisjes van dertien die roepen aangerand te willen worden (‘fuck my ass, not the planet’) om daarmee de planeet te sparen en hun vaders en moeders die dat grappig vinden. Hoe lang kun je als cultuur in een neerwaartse spiraal blijven. Arianne Grande is tegenwoordig het grote voorbeeld voor jongeren, omdat ze….. eh, eruit ziet als een meisjesachtige barbiepop dat met haar kontje kan draaien, net als de rest van de talentloze commerciële horde die vooral hits blijft scoren door goede marketingstrategieën. (2)

Waar hebben kinderen eigenlijk last van?

De vreemde dubbelzinnigheid rondom de obsessie die we wereldwijd, maar vooral in ons eigen land hebben met kinderen, is dat we aan de ene kant alle belanghebbende organisaties onafgebroken horen roepen dat alle kinderen kwetsbaar zijn, terwijl we tegelijkertijd lijken te verwachten dat diezelfde kinderen de wereld gaan redden. Kinderen moeten tegenwoordig met alle geweld participeren en zich politiek engageren op zéér jonge leeftijd (zoals in de sektarische beweging die wordt aangestuurd door prinses Laurentien, die voor € 45.000,- met de gebrainwashte minderjarigen een middagje Shell of Unilever komt doen), want ‘recht op kind zijn’ is dan even geen issue meer. "Lees verder: svensnijer-essays.blogspot.com/2019/02...

LostSandWich | 10-02-19 | 13:28 | 2

De braakneigingen heb ik ook; niet zozeer bij de kinderen zelf overigens, maar bij de applaudiserende volwassenen.

JvanDeventer | 10-02-19 | 13:35

Allemaal Lord of the Flies van William Golding lezen.

En wat verder ter tafel komt:
Het duizendjarige nazi-rijk heeft gelukkig maar 12 jaar bestaan, ondanks dat ze de Hitlerjugend hadden.

Nuuk | 10-02-19 | 13:14 | 1

Maar het extreem linkse Chinese rijk bestaat nog steeds. En extreem linkse Putin is ook al decennia aan de macht. Om het niet te hebben over Cuba, Venezuela, Syrië, Zimbabwe en al die andere extreem linkse massa-moordende dictaturen. Deze kinderen worden geïndoctrineerd en opgezweept door extreem links.

radiatorknopje | 10-02-19 | 16:44

Een individu mag een ideaal hebben maar blindelings achter elkaar aanhobbelen is natuurlijk geen idealisme. Dat is conformeren zoals van Ash het zo mooi heeft aangetoond.

BozePaarseMan | 10-02-19 | 13:11

Zes voorbeelden (uit een oneindige grote verzameling) van de gevolgen wanneer volwassenen een kind als kleine, maar gelijkwaardige partner beschouwen:

- conversaties in de supermarkt van ouders die hun kinderen vragen wat ze willen eten (en daar uiteraard aan toegeven)
- de keuze van de middelbare school (welke maatstaven zou een 11-jarige aanleggen?)
- de zinloze ruzies en eindeloze discussies bij het verbieden van elementair wangedrag zoals door anderen heen schreeuwen of met spullen gooien in de huiskamer.

Veel ernstiger, maar met hetzelfde uitgangspunt:
- het goedpraten van pedofilie;
- het goedpraten van kinderarbeid;
- het verschijnsel kindsoldaten.

JvanDeventer | 10-02-19 | 13:10 | 3

Tot zo 1700 bestond het idee "kind" sowieso niet eens. Je deed gewoon mee als mens met verdienen van de kost, zodra je kon worden ingezet. Dus dat we kinderen als aparte mensen beschouwen is maar zo'n 300 jaar oud. Bij de meeste primitieve volken is de rite-de-passage naar de volwassenheid dan ook vaak rond de 12 jaar.

Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 15:49

@BL: Ik reken de Nederlanders dan ook niet tot de primitieve volken, als we de immigratie even buiten beschouwing kunnen laten.

JvanDeventer | 10-02-19 | 18:39

@BL. Interessant is het boek Kees de Jongen van Theo Thijssen, gesitueerd in het Amsterdam van begin 20e eeuw. Kees is een zeer verantwoordelijk baasje dat volop moet meewerken in de schoenenzaak van zijn ouders, maar overduidelijk nog een kind. Thijssen beschrijft de wereld gezien door de ogen van een kind. Een serieus en verantwoordelijk kind, maar wel een kind. De laffe hedendaagse gesprekken van non-opvoeders met hun kinderen zouden hem denk ik een gruwel zijn geweest.

JvanDeventer | 10-02-19 | 19:48

We omarmen de scholier en luisteren naar de 16-jarige in het Europees Parlement zolang deze net datgene zegt wat wij willen horen. Zolang de koter maar het vooraf ingestudeerde riedeltje kan afdraaien. Wat de klimaatspijbelaars betreft, zijn het niet meer als voorgeprogrammeerde automatons, buikspreekpopjes die braaf datgene oplepelen dat geprezen wordt. Een beetje zoals het gebed op school dat een kind moet voordragen, inhoud is dan altijd 'zorg voor de arme kindjes die niets te ete hebbe' en 'wereldvrede'. Vergelijk het maar met de Miss Universe die als ambitie altijd 'world peace' schijnt te hebben.
Zeggen wat je leraar wilt horen of wat de volwassenen om je heen willen horen, is niet protesteren. Is geen rebellie. Wat wij hier hebben mogen aanschouwen, is de verering van schaapachtig meelopen. Het verbaast me niet dat een of andere linkse loopse teef kinderen stemrecht wil geven. Eindelijk een kiezerspubliek die exact dat doet wat je ze vertelt.
Rebellie, dat was een vetkuif en Rock 'n Roll in de jaren '50, lang haar en bietmuziek in de jaren '60, hanekammen, leer en veiligheidsspelden in je wang in de jaren '70, rebellie is niet samen met je leraar op een grasveld leuzen scanderen die door ouwe mensen in Brussel zijn opgetekend.
Net een verjaardag in de jaren '90: allemaal even stil zijn want Martin (9 jaar) wil iets zeggen. Vervolgens kwam er een warrig verhaal over transformers o.i.d.
O jong spul, het is makkelijk klimaatcampagne te voeren als het je persoonlijk niet gaat raken. Tenminste, dat denk je. Maar als Klaver en de zijnen hun nieuwe 'grote sprong voorwaarts' in gang hebben gezet, ben jij letterlijk het kind van de rekening.

Datsun_Cherry | 10-02-19 | 13:09 | 1

Klimaat is de nieuwe religie. Van christelijke basisschool naar Groene basisschool. En ouders die liever minder dogmatisch onderwijs zien is er een openbare school. Of zoiets... inderdaad een moedige ouder en kind dat klimaatkatechisme durft te weerspreken voor de klas. Dan word je gegarandeerd als laatste gekozen bij gym. Voor jou is er dan een speciaal plekje zonder rubberen tegel ;-)

Rest In Privacy | 10-02-19 | 13:42

Totdat die sneeuwvlokjes hun eigen boontjes moeten gaan doppen en blijkt dat hun idealisme heeft geleid tot een belastingdruk van 85% en het volledig smelten van hun besteedbaar inkomen. Eens zien wat er gebeurt als ze de nieuwste iPhone niet meer kunnen betalen, laat staan de energiereking waarmee hun telefoon uberhaupt opgeladen moet worden. Je zou de leerkrachten moeten vervolgen voor hersenspoeling en geestelijk misbruik.

Eagle_Eye | 10-02-19 | 13:08 | 3

My point exactly. Klimaatverandering = welvaartverarming

Datsun_Cherry | 10-02-19 | 13:11

Helemaal juist Eagle_Eye. En daarbij, dit klimaatterrorisme leidt ook nog eens af van het werkelijke probleem: Import van miljoenen klaplopers die onze sociale infrastructuur om zeep helpen.

Papa Jones | 10-02-19 | 13:19

Smartphones leveren overigens een behoorlijke CO2 bijdrage. Zo'n 125.000.000 ton CO2 per jaar, exclusief ontgin, transport en maakkosten. Naast nog allerlei andere impacts op het milieu en gezondheid van werknemers in de grondstoffen en maak-industrie. Smartphones leveren een substantieel groter aandeel aan de CO2 uitstoot in de ICT dan alle andere computers, laptops, (extra) schermen bij elkaar en is sterk groeiende.

Wie blue-tooth gebruikt voor oordopjes etc. is helemaal een milieudelinquent en klimaatcrimineel.

Als je een smartphone hebt, laat staan daar fotootjes en videootjes mee maakt en verstuurt over broeikasbulkende datacentres kun je beter maar niks meer zeggen over klimaat. Maar ja je hebt principes èn je hebt gratis.

Mazzelstof | 10-02-19 | 15:47

Kinderen zijn in aanleg egoistisch, willen hun speelgoed niet delen met andere kinderen, gaan krijsend op de vloer van de supermarkt liggen als mama geen snoep voor hen koopt en empathie is hen nog vreemd. Dat weet ik omdat ik zelf kind - hoewel ik het niet in mijn hoofd moest halen om de supermarkt-act op te voeren; dat had mijn moeder al voor mekaar. Kinderen moeten, heel simpel, opgevoed worden tot verantwoordelijke, onafhankelijke en empathische mensen. Dat moeten zij vooral thuis leren. Daar begint vaak het probleem. Wat wij, de volwassenen van nu, kunnen doen voor deze kinderen is onze welvaart niet verkwanselen aan Brussel, Afrika en weet ik veel waar nog meer, ons verzetten tegen de dreigende dictatuur van de potentaten in Brussel, en proberen een volgende wereldoorlog, waar Europa bij betrokken is, te voorkomen. Daar zullen onze kinderen ons dankbaar voor zijn. Al het andere is linkse flauwekul.

Toos Bevergeil | 10-02-19 | 13:06 | 5

@Toos Bevergeil | 10-02-19 | 13:22

Ja, aan dat argument heb ik ook een hekel. Kijk naar de problemen van nú, daar zou je als overheid al je handen aan vol moeten hebben.

Papa Jones | 10-02-19 | 13:38

@Toos Bevergeil | 10-02-19 | 13:22: Oh Toos, wat heb je toch gelijk !

achtziger80 | 10-02-19 | 14:36

@Toos Bevergeil,
Heerlijk, Die nuchtere kijk op zaken.

Datgingniegoed | 10-02-19 | 14:45
▼ 2 antwoorden verborgen

Die aanwijzing had ik niet nodig om te zien wie de grootste kut op die foto is..

BRR76 | 10-02-19 | 13:00 | 3

lol. Een kut met weelderige krullen. Waar zie je dat nog tegenwoordig?

HaatbaardKnipper | 10-02-19 | 13:03

@HaatbaardKnipper | 10-02-19 | 13:03

In uw zaak wellicht? Of behandelt u alleen hoofden?

Papa Jones | 10-02-19 | 13:06

Knip uitsluitend haatbaarden op de kin. Maar terechte vraag Papa.

HaatbaardKnipper | 10-02-19 | 13:25

OT maar wel 'leerling gerelateerd': volbloed idioot met niet Duitse achternaam en knoflookadem stelt voor in Duitsland Engels op school te vervangen door Turks.....

HaatbaardKnipper | 10-02-19 | 12:57 | 1

Omgekeerde wereld.

lacucaracha | 10-02-19 | 13:28

Altijd eng, religekkies die aan het demonstreren. Is het niet voor hun onbewezen bestaan van Allah, dan wel voor het onbewezen bestaan van de klimaatverandering.
Eng is het.

Wim Venijn | 10-02-19 | 12:53

Ik heb een hekel aan kinderen, altijd al gehad, ze zijn vaak lelijk en je hele huis gaat stinken naar die zoete weeige pislucht en ze zitten met die vettige vieze vingertjes overal aan en schreeuwen ,natuurlijk de hele dag en slap lullen, vreselijk.
Als ik dan een vriendin had en die begon dan over kinderen "nemen" dan zei ik altijd : dat is goed ,maar we laten vooraf vastleggen bij de notaris dat het kind altijd van mij blijft en dat ik ten alle tijde de uitvoerende macht heb.
Nou, daar keken ze van op waarom dan? Ik zei dan, het maakt toch niet uit? we blijven toch altijd bij elkaar? Ik heb namelijk net teveel vrienden van mij financieel en emotioneel naar de kloten zien gaan. De relatie was met de moeder in spee vaak na enige weken op haar verzoek afgelopen.....

streknek | 10-02-19 | 12:51 | 4

Ik hoor dat wel vaker, mensen die een hekel hebben aan kinderen. Dan heb je dus eigenlijk een hekel aan jezelf.

Braboblanke | 10-02-19 | 13:30

@Braboblanke | 10-02-19 | 13:30:
Mijn zoon had op zijn 14e al een hekel aan kinderen. Maar dat waren wel andere kinderen.

JvanDeventer | 10-02-19 | 15:10

@Braboblanke | 10-02-19 | 13:30: Vind ik flauwekul. Je moet niet van kinderen houden! Sommige mensen zijn er rond in. Enne.... wat streknek zegt over dat van de notaris, dat telt!
Gewoon eerlijk vind ik dit!

Rest In Privacy | 10-02-19 | 15:15
▼ 1 antwoord verborgen

Lagos, de hoofdstad van Nigeria, zal in 2100 een bevolkingsaantal hebben van 88 miljoen. Kinshasa, Kongo: 85 miljoen inwoners. En dan lees je zo'n artikel, waarbij volwassenen hun koppen niet in het zand, maar 'in het kind' steken. Volwassenen in Afrika investeren in een menigte kinderen als oudedagsvoorziening. Volwassenen in Afrika sturen hun kinderen op pad met alleen een smartphone, hopend dat ze het Fort Europa weten binnen te dringen. Daarna komen de kinderpardons en gezinsherenigingen: dat weten buiten-Europese volwassenen perfect. De smartphone is de navelstreng die het kind met het thuisfront blijft verbinden. Nooit wordt die navelstreng afgesneden. Ondertussen steken de westerse volwassenen hun koppen in de droomwereld van kinderen, want kinderen zijn lief: maar 88 miljoen kinderen? Er wordt met twee maten gemeten. Kinderen buiten Europa tellen niet, terwijl kinderen op het Malieveld vertederd worden aanbeden om hun schone klimaatbewustzijn. Escapisme, dat is het credo van de linkse kerk. Wegkijken. Witte Toyota's voor humanitaire hulpdoeleinden. Wilt u nog meer meer meer escapisme? OK, dan gaan we ook hoofddoeken goed praten, en vrouwenverminking, en boos worden op Rusland!!!: allemaal escapisme, vluchtgedrag.

Eeuwig..Op..Vakantie | 10-02-19 | 12:33 | 1

Escapisme.. mooi woord,en het lijkt het nieuwe progressief streven naar gelijkheid,
Waar het perverse hypocriete links lullen rechts vullen vanaf druipt.
Zie Frans Timmermans.

Welles! Nietes! | 10-02-19 | 12:43

De huidge jeugd is helaas niet kritisch, maar gemakzuchtig, egocentrisch en hypocriet, wat overigens tot op zekere hoogte kind-eigen is. De jeugd volgt de 'mening' van de linkse leraar, die alleen maar het principe: "wiens brood men eet, diens woord men spreekt (het brood dat wordt uitgedeeld door een chanterende overheid) hanteert omdat hij zijn baan niet wil kwijtraken en zichzelf zodanig als een verantwoordelijk individu manifesteert. De sovjet-pedagogiek zou er jaloers op zijn, de impulsieve en naïve puber is zeer beïnvloedbaar. Ouders zijn onverschillig en al lang blij dat het onderwijs is verschoven van een didactische taak naar een opvoedkundige. De linkse politiek, creperend van het calvinistisch schuldgevoel, doet daar een aardig schepje boven op. Zo kweek je kinderen die niet meer nadenken en de barricade-romantiek als middel beschouwen om de wereld, voor toch voornamelijk zichzelf, te 'verbeteren', graaiend naar de 'voordelen' die hen dat oplevert: meer kudos van de vrienden en vrij van schuldgevoelens, altruïsme als verdienmodel, maar niet begrijpend dat ze het fundament onder hun bestaan slopen.

wijsvinger | 10-02-19 | 12:30 | 4

Alle ouders zijn toch hopelijk niet zo gemakzuchtig? Links zwatelende leraren kregen bij onze kinderen geen enkele kans.

Rest In Privacy | 10-02-19 | 13:06

Waarom komt de Hitlerjugend bij me op.

marrretje | 10-02-19 | 13:13
▼ 1 antwoord verborgen

Linkse opvattingen leiden vroeg of laat altijd tot hypocrisie, meestal vroeg.

Lafayette | 10-02-19 | 12:20 | 1

Volgens mij beginnen ze ermee , in combinatie met weinig zelf- cq mensenkennis

enorme sukkelzak | 10-02-19 | 13:18

In het verre oosten mag je als puber primark kleding in elkaar naaien.
In het midden-oosten wordt je als 12jarige uitgehuwelijkt aan een man van in de veertig
In afrika word je als kindsoldaat ingezet in Lord's Resistance Army van profeet Kony.
In latijns-amerika mag je hand en span diensten leveren voor een van de drugscartels.
De luxe als kind opgroeiend in een Nederlandse vinex bubbel wijk: op school wordt je policor gehersenspoeld door de deugmaffia en als schattig usefull idiot ingezet vroeger tegen het doodknuppelen van zeehondjes en nu voor het klimaat. Daarna naief op rugzakwereldreis naar bijvoorbeeld de outback Australie waar je wordt ingezet voor laag/praktisch geschoold land en tuinbouw productiewerk. Wat ook gewoon kan in de kassen van westland. Je begint te janken want er komen voor het eerst blaren op de handen. daarna toch met goede moed beginnen aan de eerste kantoorbaan. Opeens bemerk je dat je toch niet zo speciaal bent, de hele wereld kan veroveren en gewoon een 9-5 kantoorpikke bent met een eikel van een manager , veels te veel belasting betaald en uren in de file staat. En dan klopt burn out aan want dat hadden ze niet verteld op de middelbare school

HetOorAakel | 10-02-19 | 12:17 | 9

@CalamityJane | 10-02-19 | 13:12:
Of ze hebben ouders die alles in hun eigen rechtse frame plakken natuurlijk. Oh dat was nog niet bij je opgekomen?

Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 13:19

@Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 13:19: Zeker wel landgenoten. Maar daar hebben wij niet naar gehandeld. We hebben onze kinderen van alles de voor en nadelen voorgehouden maar vooral dat waar de mens van nature naar neigt. Namelijk alles wat te veel macht krijgt gaat die macht op een gegeven misbruiken, dat geldt voor zowel de rechter als de linker politieke zijde. Controle stemmers waren en zijn we nog steeds! Iets deugt of iets deugt niet. Heel makkelijk eigenlijk.

Rest In Privacy | 10-02-19 | 15:26
▼ 6 antwoorden verborgen

Een spontaan idee van een kind, daarvoor sta ik altijd open.
Maar niet wanneer een kind wordt gemobiliseerd door de EU.

Papa Jones | 10-02-19 | 12:14

Maar ja eerlijk is eerlijk . Ze hebben wel weer eens een dag buitengespeelt. Welliswaar met hun mobieltje in hun hand op hun designer schoenen. Maar toch.Mcdonalds was er ook heel blij mee. Dus eind goed alles goed.

tweetybird | 10-02-19 | 12:08 | 3

Jij hebt ook een paar schooldagen gemist zo te lezen.

Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 12:09

@ÎÎÎ ReBeL ÎÎÎ | 10-02-19 | 13:22:
Nou d/t leer je toch gewoon op de lagere school hoor.

Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 15:31

Pfffffff. Wat een badinerend stukje. Dus al die kinderen zijn naïeve inconsequente sukkels die het echte werk maar beter aan ons kunnen laten? Die kinderen zijn niet achterlijk, ze zien dat er geen flikker gebeurt, dat men elkaar de hete aardappel doorgeeft en met de vingertjes naar de ander wijst. Dan heb je nog de ontkenners die zeggen nee hoor niks aan de hand, de bagatelliseerders die zeggen onze bijdrage is toch maar een druppel, de cynici, die het prima vinden want dat klimaat gaat vooral bruine mensen treffen in arme landen dus die kunnen niet wachten bijna, en de politici die mooi weer spelen met mooie praatjes maar ondertussen alles afwentelen op de burger via belastingen maar de echte zaken laten liggen. Kerosine-accijns, iemand?

Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 12:04 | 23

Ben wel benieuwd of je ook vind dat ze wel mogen drinken en roken en naar porno kijken. Of vind je dan wel dat de hersens nog niet uitgegroeid zijn. Dat hypocriete gedrag is zo links

peetjoh | 10-02-19 | 14:51

@Toos Doos | 10-02-19 | 13:35:
"En jij snapt echt niet dat intelligentie -hoog of laag- pas in het volwassen leven iets toevoegt als de identiteit vanuit het zelf is gefundeerd."
UIt de Viva of uit de Happinezz?
En is het echt een rationele mening als je een opmerking over kinderen die voldoende snappen om een mening te mogen uiten doortrekt naar "dan vind je zeker ook dat pedofilie oke is"?
En dat emo-gehuil komt van jou Toos, met je yoga-wijsheden over de ontwikkeling van "het zelf".

Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 15:36

www.geenstijl.nl/5146183/peter-van-du...
Het enige dat ik zeg is dat kinderen niet achterlijk zijn en de hele tent gaat in de hens. "Ja maar drinken dan, en roken." Als je oud genoeg bent om te neuzen dan ben je ook oud genoeg om voor klimaat te demonstreren en als ik het zo'n beetje begrijp doen ze dat zo rond hun 13e inmiddels.

Oh ja en speciaal voor Toos: Ik heb ook een periode in mijn leven gehad dat ik 12 jarige meisjes wel geil vond, maar toen ik 13 werd is dat weer over gegaan. Mijn zelf is toen kennelijk zo gevormd dat ik in combinatie met mijn intelligentie de zoektocht naar een eigen identiteit in een ander perspectief heb kunnen waarnemen.

Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 15:40
▼ 20 antwoorden verborgen

Als de politiek kids als volwassenen ziet laat ze dan ook de leeftijdsgrens voor alcohol en tabak verlagen naar 14 jaar en een rijbewijsje halen met 14 jaar moet ook kunnen, toch Den Haag?

Bl0feld | 10-02-19 | 12:01

Prachtig dit stuk,dank daarvoor @Spartacus.
Maar toch mis ik iets in dit verhaal.. want wie kinderen heeft,en zich iets aantrekt van het milieu of klimaat kan bedenken wél iets leren van hun kinderen zonder hen mee te trekken of de rebellie voor jou idealen in te zetten.

"Het lijkt wel of de mens, die het perfecte wel kan denken maar niet kan maken, altijd dat perfecte ergens moet plaatsen: paradijs, hiernamaals, in het kind."

Dit is de mooiste zin uit die zowel de oorzaak,als wel de oplossing in zich heeft voor het klimaat en milieu probleem waar ik het kind de passieve rol zou moeten spelen.
Want is die betere schonere wereld bestemd voor kinderen niet in klimaat en milieu uitputtingsgevaar gekomen door uitvindingen van gebruik van grondstoffen die uitstoot,en/of schaarste en een afval probleem veroorzaken om consumenten te kunnen blijven creëren voor het grootkapitaal?

We kunnen stellen dat het gemak de mens dient,en zelfs een jongere vanaf 9 jaar een mobieltje nodig heeft dat 2 jaar werkt,en dan vervangen en dus ontwikkelt naar beter dient te worden,met alle grondstoffen die voorhanden zijn,of de mens opzoek gaat naar een nieuwe grondstofsamenstelling.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor alle producten waar vernieuw!! of nieuw op schreeuwt ten behoeve van de vooruitgang van het kapitaal,en de achteruitgang van het milieu en klimaat.. jongeren en kinderen kennen het zure regen,de ozonlaag en het CO2 verhaal inderdaad niet voldoende om daar een oordeel te geven in het politieke debat omdat zij de ervaring van de tijdsgeest missen waarin deze problemen door milieuclubs naar voren zijn gebracht en bevochten.

Waar kinderen en jongeren wél ervaring in hebben meegekregen is in het consumeren van de ontwikkelingen van de moderniteit.
Dat ze daar doof en blind voor zijn konden we mooi aflezen aan de milieu spijbelaars die achteraf de Mc Donalds in schuifelde,om hun recht op (kuch!)puur vlees tot zich te nemen.

Dus,misschien moeten we dat ontwikkelen eens even afstoppen,zodat het consumeren verminderd... de afvalberg verminderd,het kapitalisme verminderd,de arm/rijk kloof verminderd,en de klaagzang om hel klimaat en milieu verminderd.
Wie weet komen we dan als generaties en als volwassen mensen weer wat dichter naar elkaar om kinderen weer kinderen te laten,zonder ze op te zadelen met problemen die een tandarts een ouder verwijt..."u geeft hem te veel snoep!"

Welles! Nietes! | 10-02-19 | 11:56 | 2

Het stuk is geschreven door Peter van Duyvenvoorde!

Spartacus | 10-02-19 | 12:19

@Spartacus | 10-02-19 | 12:19:
Haha,zover was ik als Spartacus.. mijn dank was voor het plaatsen hier.,en zag jou naam eronder.

Welles! Nietes! | 10-02-19 | 12:23

Linkse politiek is als heel lang goed in het manipuleren van naïeve kinderen. Zodra ze de kans krijgen zullen ze kinderen voor hun politieke karretjes spannen. Denk bv aan de socialisten Hitler, Stalin, Mao en Pol Pot.

moitambien | 10-02-19 | 11:53 | 5

@Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 12:39: Realistische denken leer je niet op school. Hufter heeft het van nature en laat zijn (niet)nakomelingen niet over aan de overgave. Dat is van een slimheid dat hout snijdt!

Rest In Privacy | 10-02-19 | 13:25
▼ 2 antwoorden verborgen

Kinderen gebruiken om je doel te bereiken - Rattenvanger van Hamelen.

enorme sukkelzak | 10-02-19 | 11:51 | 2

Domme burgers gebruiken om je doel te bereiken, nog zo één.

Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 12:05

Goed verhaal Spartacus.
Misschien die van Duyvenvoorde een vaste column hier geven?
*zin in Spartacus de serie nu*

ditotje | 10-02-19 | 11:48

Zeiken op de jeugd is van alle tijden. Dat begon al met de oude grieken. Ik weet nog wel dat ik zelf ooit meedeed aan Ban de Bom demonstraties en pro abortus. Ook heb ik nog wel eens op de CPN gestemd bij de scholierenverkiezingen. Stelde ook iets minder voor dan ik toen dacht, maar je moet ergens beginnen.

Weerduivel | 10-02-19 | 11:46 | 11

@Roadblock | 10-02-19 | 14:06:
Ja joh, beetje frisse buitenlucht, bruggen bouwen, zingen, samenwerken in een groep, onderlinge competitie, speldjes en badges en voor de meisjes het voorbereiden op het moederschap. Ideaal, die Hitlerjugend. Zouden ze hier ook eens moeten doen.

Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 16:07

@rokertje | 10-02-19 | 16:42:
Nou ja, het opmerkelijke aan de HitlerJugend is dat vrijwel alle Duitsers het uiteindelijk een prima zaak vonden. Het was volgens de oudere Duitsers van nu een heerlijke manier om na de periode van enorme armoede een schaarste waarin niets mocht of kon opeens "eigen baas" te zijn zonder ouders, met veel andere kinderen. Er werd ook van alles mogelijk gemaakt, je kon van alles leren, uiteraard indirect of direct gericht op de voorbereiding op het soldatenleven, maar daar was destijds ook in andere landen helemaal niet zoveel tegen. Pas achteraf toen de oorlog verloren was en de 12e SS HitlerJugend in Normandie had huisgehouden is het tot een melaatse organisatie verklaard. Maar dat vond eigenlijk niemand voor 1940.

Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 17:06
▼ 8 antwoorden verborgen

"Politiek is nu eenmaal een zaak van volwassenen, en ja, het gaat over de toekomst dus over kinderen, maar politiek is niet iets van kinderen. Dat lijkt misschien onrechtvaardig, maar kinderen zijn kinderen voor een reden, laten we ze dan ook zo behandelen."

En zo is het. Kijk, dat die jongeren "geëngageerd" zijn mbt ons leefmilieu, de opwarming van de aarde, de uitstoot van broeikasgassen, erbarmelijke toestanden in de bio-industrie, wat is daar nou mis mee? En dat veel van hen na die demonstratie op het Malieveld de Mac opzochten om een hamburger met friet te scoren, en daarvoor van ouwe witte azijnpissers het verwijt krijgen niet consequent te zijn, ach, het zal wel. Jongeren hoeven niet altijd consequent te zijn, dat is het voordeel van jong zijn.

Maar dat verschrikkelijke, overdreven de hemel in prijzen van deze jongeren door weer vele bekende "usual suspects", omdat deze jongeren toevallig even dezelfde policor opvattingen ventileren als zijzelf, dat stoort me wel, geloof ik.

Lees de belachelijke column van Asha ten Broeke in de Volkskrant van afgelopen donderdag of vrijdag, waarin ze er voor pleit om kinderen stemrecht te geven; kinderen zijn namelijk onbevangen, hebben een "prima bullshitradar", en kunnen politici aan hun beloftes houden. Of zoiets.

Ik weet niet hoe het tegenwoordig is, maar ca een jaar of acht geleden bleek dat jongeren, veel meer dan het gemiddelde volwassen electoraat, voor Wilders zouden stemmen, indien ze stemrecht zouden hebben. Nu is daar inmiddels Baudet met zijn FvD bij gekomen. Als nu zou blijken, uit peilingen, dat onder adolescenten onder de 18, heel veel PVV en FvD gestemd zou gaan worden, zeg 40 tot 50%, zou Ten Broeke het dan nog steeds zo'n fantastisch idee vinden om ze stemrecht te geven, of zou ze er dan voor pleiten om het stemrecht op te trekken naar 23 jaar, de leeftijd waarop bij de mens de hersenen volgroeid zijn?

Ik vermoed dat al die Gutmenschen die voor stemrecht voor "kinderen" pleiten, net als D66 inzake het referendum, er heel snel van terug zullen komen, indien de uitkomsten van dit soort democratische vernieuwingen niet die zijn die zij wensen en verwachten.

Dr_Johnson | 10-02-19 | 11:44 | 3

@Basil Fawlty | 10-02-19 | 11:51:

Ja, Max Pam heeft ook een wekelijkse column in de Volkskrant; is eigenlijk altijd goed.

Dr_Johnson | 10-02-19 | 12:04

Jackass?

Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 12:07

Ik heb hier (ver buiten de EU) het klimaat spijbelen (inclusief de 'lollige teksten') en de klimaathysterie vanuit polulisten proberen uit te leggen aan studenten.

Naast dat er met ongeloof zenuwachtig om gelachen werd, werd er gevraagd of scholieren in Nederland niets leren over de geschiedenis van de aarde en wat feitelijk het klimaat is.

Het geeft ook iets treurigs aan als je als Nederlanders aan de andere kant van de wereld moet constateren dat politieke charlatans en populisten de Nederlandse jeugd (door gebrek aan kennis) massaal naar hun hand kan zetten.

litebyte | 10-02-19 | 11:37 | 2

Eigenlijk is dat idd nog het ergst : de jeugd , studenten , bevolking is zozeer “ verdomd “ , afgestomt , ge-deintellectueeliseerd , onthouden van echte kennis en gedwang- voederd met hapklare , voorverpakte nep kennis dat men ontvankelijk wordt voor aantoonbare onzin verkocht door charlatans. Zeer triest.

enorme sukkelzak | 10-02-19 | 12:17

China?

Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 12:40

Die blèrende koters zouden eens het boek, "Lord of the flies" van Golding moeten lezen. Kun je lezen hoe "lief" kindertjes zijn als ze gestrand zijn op een onbewoond eiland.

Basil Fawlty | 10-02-19 | 11:31 | 3

Of Robinson Croesoe. In mijn tijd stonden die voor Engels op 'de lijst'. Nu mag je daar Harry Potter lezen.

Rest In Privacy | 10-02-19 | 11:45

@einStina | 10-02-19 | 11:45:
Een generatie verder en lezen is ook niet meer nodig , plaatjes kijken voldoet

enorme sukkelzak | 10-02-19 | 12:18

@enorme sukkelzak | 10-02-19 | 12:18:
Ja, de progressie en evolutie vallen overal enorm op! Wat een hoop!

Rest In Privacy | 10-02-19 | 13:02

Klant en klare maaltijden bij de Mac, Hapklare voorverpakte lekkernijen bij de Appie. Klant en klare hapbare voorverpakte protesten die er als zoete koek in gaan bij je schooltje. Het gaat om gemak en marketing. Niet om de inhoud. De route wordt uitgestippeld met snoepjes.

Premier Trutte | 10-02-19 | 11:30 | 5

@Premier Trutte | 10-02-19 | 12:42:
Zeer juist ende lol+1!

De Briemusketier | 10-02-19 | 17:09

If I could read your mind love
What a tale your thoughts could tell
Just like a paperback novel
The kind the drugstore sells
When you reach the part where the heartaches come
The hero would be me
But heroes often fail
And you won't read that book again
Because the ending's just to hard to take

De Briemusketier | 10-02-19 | 17:14
▼ 2 antwoorden verborgen

Hoeman is nog uit de tijd dat 400000 mensen protesteerden tegen kernwapens,elke oproep van een vakbond een grote menigte op de been bracht .Noem het naïef ,noem het links ,noem het zoals je het noemen wilt maar ik had het idee dat de solidariteit een stuk groter was. Nu is van mijn jongere collega's niemand meer georganiseerd in een bond ,wordt er gezeikt en geklaagd bij de koffie of op internet.Echt tot het gaat gaan zit er niet in want bang voor eigen hachje ,geen tijd of "het haalt toch niks uit" Ondertussen wordt voor ons "witmansen" de verzorgingsstaat systematisch afgebroken en mogen we tot ons 80e krom liggen voor een grote groep achterlijk geïmporteerd parasietentuigh.

hoeman | 10-02-19 | 11:26 | 3

Sociale voorzieningen: "nie vor blankes" u betaald er voor,maar mag er geen gebruik van maken.

De Briemusketier | 10-02-19 | 11:52

Ik liep als kind ook aan de hand van mijn pacifistische mammie mee met de Paasmarsen tegen kernwapens. Dat dat complete nonsens was kreeg ik 15 jaar later pas door. Ik weet nog steeds niet of mijn moeder mij op dezelfde manier gebruikte zoals nu die klimaatspijbelaars worden gebruikt of dat ze gewoon geen oppas kon vinden.

JvanDeventer | 10-02-19 | 12:50

Ik vind ten onrechte dat mensen dit op de linkse kerk afschuiven. Was dat maar zo. Van een partij als groenslinks kun je dat verwachten. Maar het is net zo goed een D666 een VVD. Die gelovigen. Die die kinderen misbruiken. Maar eigenlijk is het allemaal heel eenvoudig. Stel enkel de vraag. Kindertjes als we al deze maatregelen door onze zogenaamde leiders laten nemen. Wat is dan in 2030 en 2050 de uitkomst van die opwarming. Vraag dat ook aan die zogenaamde leiders. En kom dan maar bij pappa en mamma. Dan leggen zij wel uit hoeveel 0.0007 graden het effect is wat is bereikt. En wat het gekost heeft. En wat het voor jullie betekent wat er allemaal niet meer kan. Geloof mij dan staan ze massaal te anti klimaatspijbelen.Verder aan baudet. Zeg enkel dat het 1000 miljard kost en zeg zelf niet het effect na 2050. Maar vraag in tv programma's enkel aan die knakkers. Vertelt u mij eens welk effect bereikt is in 2050 met die maatregelen die 1000 miljard kosten bereikt. Ga het niet meer proberen uit te leggen. Ze luisteren toch niet. Dus laat hun enkel het effect uitleggen.Maar 0.0007 graden.

tweetybird | 10-02-19 | 11:19 | 2

Het probleem is, dat de meeste kinderen niet weten om welke maatregelen het gaat; een flink deel van hen weet niet eens wat een maatregel is. De stomsten onder hen kennen het woord niet eens. Wat je daar zag lopen is naar mijn schatting voor de helft van het niveau "Het klimaat is okee, olé olé!".

JvanDeventer | 10-02-19 | 11:25

@JvanDeventer | 10-02-19 | 11:25:

Yep denk zelfs dat op scholen het verschil tussen klimaat,het weer en het millieu niet is uitgelegd.Denk dat daar veel kinderen met iets heel anders in gedachte hebben gestaan. Ook is ze vast en zeker niet verteld wat dat voor hun zou beteken als ze er werkelijk aan mee zouden doen.Bijvoorbeeld de industrie die hun telefoon maakt of hun designer kleding en schoenen. Of de hamburgers bij mc donalds. Zeg maar zijn op weg gestuurd met nog geen kwart van het hele verhaal.

tweetybird | 10-02-19 | 11:38

Kinderen kunnen kind zijn omdat volwassenen hen in staat stellen om kind te zijn.

Als volwassenen kinderen geen centjes en voer meer toewerpen, zitten Abeltje, Sterre en Semme met hun unieke talenten gewoon weer zij-aan-zij portemonneetjes te naaien voor de Chinese markt. Twaalf uur per dag, zes dagen in de week. En op de zondag mogen ze voor de ouders weer het huishouden doen.

Boris Poepnagel | 10-02-19 | 11:14 | 3

Dus ze moeten niet zeiken en hun smoeltjes houden?

Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 12:41

@Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 12:41
Indirect komt het daar wel op neer ja.

Boris Poepnagel | 10-02-19 | 23:39

We hadden al een lucht fietsende kleuter in eikeltjes pak dus dit is gewoon de volgende stap . Inmiddels word in de US een barkeepster op het schild gehesen die niet kan rekenen en feitenvrij de meest onrealistische shit mag brullen onder applaus want jong, vrouw en een kleurtje is ruim voldoende . Misschien krijgen ze het stuur in handen waarna we onvermijdelijk en gruwelijk uit de bocht vliegen en heel misschien kunnen we na het puin ruimen dan weer normaal doen .

Castor12 | 10-02-19 | 11:03

Klimaatverandering is toch geweldig?
Ijs van de Noordpool, snellere scheepvaartroutes richting Azië, olie boren in het poolgebied, fantastisch!

Is dit nog nieuws? | 10-02-19 | 11:02 | 2

Dan ga je nog uit van een opwarming van het klimaat. Een afkoeling van het klimaat -hetgeen volgens de NASA nu gebeurt vanwege de lage zonne-activiteit- is vel minder luk wanneer je op hogere breedtegraden leeft. Doe je allesbrander nog maar niet de deur uit.

Glasgow Argus | 10-02-19 | 11:05

@Glasgow Argus | 10-02-19 | 11:05:
Ja maar NASA!
Deze koters hebben het over opwarming! Die hebben gelijk want millennials. Special snowflakes.

Is dit nog nieuws? | 10-02-19 | 11:51

Ik zie die kinderen met veel gelach een bordje met de tekst die op Yasser Feras slaat en glimlach.
Daarna zie en hoor ik die kinderen bij de Mac Donalds.
Ik krijg er toch een warm gevoel van, laat ze lekker met rust genieten van hun hamburgertje en laat ze alles maar ontdekken, ook dat Yasser kut is kennelijk.
Alles beter dan dat je in zo een islamitisch heilparadijs woont als kind, niet voor de zwakke maag, denk eraan in maart as, deislamiseer Ons Nederland en laat onze kinderen van Zwarte Piet en Sinterklaas genieten en van hun hamburgertjes, alles liever dan dit hieronder
www.telegraaf.nl/nieuws/3133402/jonge...

Theo-Pim-Riv | 10-02-19 | 11:02 | 1

Halal burger?

Is dit nog nieuws? | 10-02-19 | 11:03

Typerend voor de linkse kerk ,
Afhankelijk van het politieke thema wordt op het ene moment oneindig veel waarde toegekend aan “ het kind “ en diens , bestaan / toekomst / mening.
Het leven en de mening van een kind zijn dan ineens meer waard dan die van 10 volwassenen. Deze totaal absurde en ontspoorde “ klimaat spijbel affaire “ is daarvan een prefect voorbeeld.

Terwijl even later het kind als totaal waardeloos “ object “ wordt gezien , iets dat tot aan de geboorte geaborteerd ( “ late term abortion Bill “ ) mag worden omdat dat de volwassene even beter uitkomt.
Het voorstel van de dem. senator Northam van Virginia is daarvan het perfecte voorbeeld.

Hilarisch in absurditeit als het niet zo in-triest was.

enorme sukkelzak | 10-02-19 | 11:01 | 1

Zowel de klimaathoax tot het op elk gewenst moment aborteren en zelfs doden van baby's na de bevalling hebben hetzelfde doel, het om zeep helpen van het Westen.

TheOneWhoKnocks | 10-02-19 | 11:50

Wat verwacht je ook van een samenleving waar kinderen optreden in de Kamer als volksvertegenwoordigers. Twee er van hebben ook gespijbeld zie ik op de foto's.

Harrie7949 | 10-02-19 | 10:52 | 2

Is REUtte nu een klimaatklokkenluider of een klimatennaaier?

Harrie7949 | 10-02-19 | 10:57

@Harrie7949 | 10-02-19 | 10:57: Ettur staat erbij en glimlacht en zwijgt, vooral zwijgen en vooruitschuiven heeft Ettur baat bij. Oh ja en liegen.

Theo-Pim-Riv | 10-02-19 | 11:05

De makkelijkste en minst productieve manier om problemen in de samenleving aan te pakken is demonstreren.
(dr J. Peterson)

Mammeloe | 10-02-19 | 10:52 | 4

@enorme sukkelzak | 10-02-19 | 11:41:
Volgens Sitalsing is dat 'onsmakelijk elkaar de maat nemen' en armetierig gejij-bak:

www.volkskrant.nl/columns-opinie/geze...

De hypocrisie van links is zo zichtbaar en zo stabiel dat links zelfreiniging geheel heeft opgegeven. Hypocrisie is geen zonde meer. Sterker nog niet hypocriet zijn, dat is pas verdacht:

www.filosofie.nl/nl/artikel/50491/wan...

Goed bezig, links. Totaal niet hysterisch. Totaal geen drogredenen. Hier wordt de wereld echt beter van.

Wat betreft de jij-bak, die kan inderdaad armetierig zijn. Als ik een peuk rook en jij eet snoep, en je zegt tegen mij dat ik moet stoppen met roken, omdat dat ongezond is en ik zeg dan 'alsof snoep eten gezond is', dan is dat een wat armetierige jij-bak. Maar als we beide peuken roken en jij zegt tegen mij dat ik moet stoppen met roken, omdat dat ongezond is, dan kan ik heel erg raak jij-bakken. Een jij-bak is armetierig als hij niet specifiek genoeg bij het onderwerp blijft. Aan de juistheid van de jij-bak liggen eerlijkheid en wederkerigheid ten grondslag, ethische basisbeginselen, die je niet zomaar weg kunt wuiven.

Jetten wil beleid om CO2-uitstoot te beperken, en hij neemt veel het vliegtuig en vliegtuigen stoten heel veel CO2 uit. Dat is materiaal voor een rake jij-bak. Een inkoppertje in feite.

Die Sitalsing is erg afgegleden. Ik neem haar schrijfsels niet meer serieus.

Rest In Privacy | 10-02-19 | 12:19

@Sitting_targets | 10-02-19 | 12:19:
Was het maar JIJ-bakken , het is veel erger.
Het is de zelfverklaarde Gutmensch die anderen ZIJN regels , ZIJN ideen , ZIJN principes op wil leggen.
Ideen , regels , principes waar “ de ander “ niet in gelooft , op tegen is en die
“ de ander “ wetenschappelijk kan weerleggen.
En terwijl de Gutmensch zich met zijn : idioot , totalitair , dictatoriaal , egomaan gedrag al totaal gediskwalificeerd heeft van elke debat houdt hij zich zelf aan geen enkele regel die hij de anderen dwingend wil opleggen.

Als kers op dit pronkstukje van ironie wordt de Gutmensch ook nog eens laaiend als hij op zijn hypocriete gedrag gewezen wordt.
Je kunt het gewoon niet bedenken zo gek.

enorme sukkelzak | 10-02-19 | 13:08
▼ 1 antwoord verborgen

Waar is de rebellie van de adolescent. Sinds wanneer laat deze zich spannen voor het karretje van de gevestigde orde?

B.agger | 10-02-19 | 10:51 | 1

Sinds eeuwen. In de tachtiger jaren ritselde het al van de Oost Duitse, Russische en Amerikaans politico's bij al die gezeliige krakerskollectieven en sosjale aksiecommittees.

WerkendeAmbtenaar | 10-02-19 | 11:08

Ik zie op bovenstaande foto de popie jopie Jesse Klaver.
Het juiste bord erachter is n.l. op hem van toepassing!!

IK hou niet zovan politici die kinderen omarmen en (mis) gebruiken voor hun eigen ego.
Dat doet me denken aan een tijd dat b.v. in de 2e wereldoorlog misdadigers ook kinderen misbrukkten voor hun publiciteit.
Groen Links blijft voor Nederland een gevaarlijke partij, die nu met hun leider met opgestroopte mouwen manifesteert en zich laat fêteren met discutabele foto's ,- ons misleid.

outdoor | 10-02-19 | 10:49

Dat oudere kinderen demonstreren voor een goede toekomst is logisch. Dit evenement was echter georganiseerd door een Dalton-school uit Den Haag en bij De Wereld Draait Door kreeg ik toch de indruk dat dit een elitaire groep was en dat de aandacht grotendeels beperkt bleef tot de Randstad. Hoe dan ook, het is mooi om te zien dat er nog kinderen zijn die zich afzetten toch de gevestigde orde. Misschien dat reaguurders ook nog even aan hun eigen jeugdige periode terug moeten denken...

Mannes | 10-02-19 | 10:48 | 5

Getverdemme, dat is mijn eigen middelbare school geweest. Ik schaam me dood, maar ik kan me herinneren dat ze ook tussen 1965 en 1970 al met hun leerlingen aan het slijmen waren. De huidige rector ken ik geloof ik ook; is een tamelijk natte tosti.

JvanDeventer | 10-02-19 | 11:03

@JvanDeventer | 10-02-19 | 11:03: Je schamen voor je huidige vroegere middelbare school, drama queen much! Om nog maar te zwijgen over de huidige rector die u denkt te kennen, misschien is eens die jaren 60 achter u laten wel een goed idee?!

Dr.Tatta.Macamba | 10-02-19 | 12:07

Wat Hollende kleurling zegt Mannes!

Rest In Privacy | 10-02-19 | 13:39
▼ 2 antwoorden verborgen

Goed verwoord. Genuanceerd en gebalanceerd.
Beroepsactivisten missen die vaardigheid veelal en dan krijg je dit soort onbevraagde dissonante “protesten”.

Noltie | 10-02-19 | 10:46

Mooi stuk Spartacus.
Je hebt ook een slimme huisgenote: "... het is een vorm van pessimisme: dat alle hoop in het kind wordt gelegd, is een perverse uiting van het verlies van het vertrouwen in de volwassene."
Puur goud.

knutsel_ | 10-02-19 | 10:45 | 4

Het stuk is door Peter van Duyvenvoorde en dat citaat is door de huisgenote van Peter van Duyvenvoorde. Maar tcoh bedankt!

Spartacus | 10-02-19 | 11:02

@Ggroengras | 10-02-19 | 10:53: hahaha, en ik denk; schopt u die open deur maar voor de miljoenmiljardste keer in hoor.

Uw bent niet multidimensionaal, dat is overduidelijk. Zwart/wit dekt de lading bij u

Dr.Tatta.Macamba | 10-02-19 | 11:59
▼ 1 antwoord verborgen

Doet me denken aan de techniek van "nagging" zoals Chomsky het beschreef.

Zwart-wit bekeken kun je zowel de goed afgerichte jongeren als de rebelse gebruiken. Beide klassen zullen in eigen kring graag een toneestuk opvoeren en dat kan heel vervelend zijn.

Daarnaast is er weer iets van schuld, maar nu moeten we ons ook schuldig voelen over de toekomst.

nikolaos | 10-02-19 | 10:44 | 7

@nikolaos | 10-02-19 | 11:14:
"Daarnaast is er weer iets van schuld, maar nu moeten we ons ook schuldig voelen over de toekomst."
Met de verwijzing naar deze muziek uit 1994 (met name de tekst), zie je hopelijk een parallel met de politieke ladingen die worden uitgestrooid om bepaalde denkbeelden bij bevolking te indoctrineren.
Dit was in de voorgaande decennia ook al aan de gang, met name in de VS. Wat weer aantoont dat de EU dit specifieke opgelegde schuldgevoel heeft afgekeken van de politiek van de VS in de jaren '60, '70, '80 en '90. Er wordt al vele jaren aan gewerkt, deze collectieve gekte en onderdrukking van de vrijheid van het kritisch denken.
De kritische muziek uit de jaren '70, '80 en '90 toont dat al op vele manieren. En dit liedje, gezien de tekst over 'innocent' gaat, des te meer.

Toos Doos | 10-02-19 | 11:22

"We're not the ones whose pollution blackened our skies and ruined our streams
We're not the ones who made the nuclear bombs that threaten our lives
We're not the ones who let the children starve in faraway lands
We're not the ones who made the streets unsafe to walk at night

And even if we try and not become so overwhelmed
And if we make some contribution to the plight we see
Still our descendants will inherit our mistakes of today
They'll suffer just the same as we and never wonder why"
Dus dat.

Toos Doos | 10-02-19 | 11:26

@Toos Doos | 10-02-19 | 11:26: dan begreep ik je goed. Zag ook dat ik het woordje "wederom" was vergeten. Lol

Maar thanks^^

nikolaos | 10-02-19 | 11:34
▼ 4 antwoorden verborgen

Dit soort filosofische analyses zal ongetwijfeld hout snijden, echter ik zie de modern geschapen 'wereld van het kind' veel simpeler.

Net als in de dierennatuur, zien kinderen er nog niet volwassen uit. Een logisch gevolg van evolutie: doordat baby's, peuters en kleuters andere lichaams- en gezichtsverhoudingen hebben, roepen zij op aan de volwassenen om voor hen te zorgen. Dit is bij alle zoogdieren (katten, honden, tijgers, muizen, olifanten, enz enz) zichtbaar; grotere ogen, kleiner hoofd, etc.

In de meer ontwikkelde cultuur zoals de Westerse is 'zorg' niet louter nodig voor overleving (van de soort), omdat het collectief er al overmatig is. Sinds de industriële revolutie is zodoende de moraliteit van 'rechten' ingetreden, waardoor alle mensen die wat voorheen 'overlevingszwakte' vertonen beschermd worden door het collectief -middels rechten.

Hierdoor zit in de genetica van den moderne mens dat alles wat 'goed' uitkraamt onschuldig is. Dat alles wat onschuldig oogt, niet bestreden kan en mag worden. Dat alles wat onschuldig oogt, ons aller zorg en aandacht verdient.
In de jaren '30 van de vorige eeuw hadden meerdere mensen al door dat de vermeende 'zorg' voor kinderen kon worden misbruikt om volwassenen een bepaalde kant op te sturen, dan wel hun mond te laten houden over 'wat niet onschuldig' was. Wat heeft geleid tot de meest immorele periode in ons land: de tweede wereldoorlog.

Moraliteit is niet collectief af te dwingen, juist omdat het iets is wat ontwikkeld is en niet intrinsiek bij iedereen ingebakken. Wanneer de moraal niet onderschrijft wat bestuurders van een collectief 'onschuldig' door willen drukken, dan worden er kinderen ingezet.
Zodat iedereen gelooft in de onschuld van wat gebeurt, want kinderen.
Zodat iedereen die het niet gelooft zijn bek houdt, want kinderen.
Zodat iedereen die moet betalen geen bestuur de schuld kan geven, want kinderen.
Dit heet dus kinderpropaganda. En is veelvuldig aan de gang.
Wat een teken aan de wand is voor een immoreel bestuur en een komende oorlog. De vraag is echter: wanneer gaan mensen dit zien?
Je moet tenslotte durven zeggen: die kinderen worden misbruikt door hun ouders, politici en media. Nu, bij deze.
Het is propaganda van de smerigste soort. Omdat de onschuld van de klimaatonzin-gelovende kinderen reeds door hun ouders, scholen en de politiek is vermoord.

Toos Doos | 10-02-19 | 10:41 | 4

Vandaar ook de aandacht voor dat verdronken jongetje (oke, erg) als centraal punt in de bootvluchtelingen "discussie".
Of dat meisje met zuur in haar gezicht uit Afghanistan (Malala).
Of de arme kindjes met bolle buiken en vliegen in het gezicht bij de hongersnoden in Afrika.
Etcetera.

Is dit nog nieuws? | 10-02-19 | 11:06
-weggejorist-
Eeuwig..Op..Vakantie | 10-02-19 | 12:10

@Is dit nog nieuws? | 10-02-19 | 11:06: Precies !

Rest In Privacy | 10-02-19 | 14:49
▼ 1 antwoord verborgen

Die kinderen worden alleen zogenaamd serieus genomen, slechts voor de bühne, omdat ze een politiek welgevallige boodschap ondersteunen. Het is gewoon politiek modieus om een klimaatalarmist te zijn. Als deze zelfde kids zouden demonstreren tégen immigratie of tégen de EU (top of mind) dan zouden de hijgerige reacties van MSM en politici ineens stukken minder enthousiast zijn. Zo gaat het toch altijd. Kinderen zijn voor politici geweldig om mee te koketteren. Kinderen spelen heerlijk in op de moraal van het stemvee. Er valt niet tegenaan te redeneren want; kinderen! Realisme dondert direct in elkaar als een wankele blokkentoren als er een betraand kindergezichtje in de vergelijking wordt ingebouwd. Dat is voor politici die hun macht willen vergroten bijzonder aantrekkelijk. Ze hoeven dan ineens geen inhoudelijke argumenten meer aan te dragen, noch hun standpunten inhoudelijk te verdedigen, want kinderen! Dat moet erg aanlokkelijk zijn. Met slechts een handvol goedkope emoties kunnen winnen ipv jarenlang debatteren, keihard werken en een bijzonder lange adem om verder komen.

Dutchbeaurouge | 10-02-19 | 10:40

Mijn zoon was ook op het Malieveld (gepusht door school, en houd het dan maar tegen). Hij had nooit over het klimaat nagedacht. Hij heeft zijn eigen kleine wereld en de grote wereld van het entertainment. En dat is het. Hij is nog heel jong. Maar nu hij gedemonstreerd heeft, voelt hij zich verplicht om over het klimaat na te denken, en erover te praten. Dus ik zie wel winst. Onze conclusie: kerncentrales neerzetten (enige sturing van papa hierbij). De volgende keer gaat hij demonstreren met een slogan als: zonder kernenergie redden we het nie. Dat zal Jesse leuk vinden, he he he. Mijn andere zoon is een gore FvD-er: fuck dat klimaat. Maar hij kan leven met die kerncentrales. Is er uiteindelijk toch nog harmonie.

Rest In Privacy | 10-02-19 | 10:39 | 2

De FvD zegt niet "**** het klimaat". De FvD zegt dat het klimaat grotendeels zijn eigen gang gaat en betwijfelt dat de mens er veel invloed op uitoefent.

JvanDeventer | 10-02-19 | 10:49

De school van mijn zoon had demonstreren verboden. Dat kon ook.
En he doesn't give a fuck.

Mammeloe | 10-02-19 | 11:00

Ach, dat kinderen zich inzetten voor een beter milieu met een staking is toch prima. Alleen die man die ertussen staat zonder rekenkunde of enige opleiding van belang..... zou die kinderen toch op gedachten moeten brengen snel weer naar het schoollokaal te rennen!

Oepsie1234 | 10-02-19 | 10:39 | 1

Klimaat en milieu zijn twee heel verschillende dingen. Ik denk dat die kinderen zich voor geen van beide inzetten door met bordjes over het Malieveld te lopen. "Iets doen" is in uw ogen blijkbaar al genoeg. Maar als zomaar iets doen genoeg is, dan kunnen we net zo goed kinderen gaan offeren voor het klimaat. Spelen ze tenminste toch nog een rol!

JvanDeventer | 10-02-19 | 10:46

Weinigen zijn kritisch, al helemaal de msm, zij weigeren categorisch kritisch te zijn. Er was namelijk helemaal geen reden om te protesteren. Er ligt immers een klimaatakkoord.

Het had meer weg van een gehersenspoelde Noord Koreaanse menigte.

Dat andere inzichten (ik vermijd maar even het woord feiten) er niet toe doen is onbelangrijk, en zelfs bestempeld als extreem rechts o.i.d.

LibertyCity | 10-02-19 | 10:38

Ik las in een boek dat volwassenen die er zo gecharmeerd van zijn dat hun kinderen op jonge leeftijd al met van die "wijze" uitspraken komen zich niet realiseren dat ze die uitspraken er eerst zelf in hebben gestopt. Ze horen de echo van hun eigen geluid en dat ontroert ze. Goh, wat is mijn kind al wijs.
Zo is het natuurlijk ook bij de ouders van die klimaatkinderen.

JvanDeventer | 10-02-19 | 10:38 | 2

Lol

nikolaos | 10-02-19 | 11:00

Inderdaad! Thuis zitten ze rond 18 uur zelf aan de klimaattafel een vega-menu naar binnen te werken.

Rest In Privacy | 10-02-19 | 11:19

Ik heb Godzijdank geen kinderen en dat is niet toevallig. Ik haat die .........

streknek | 10-02-19 | 10:37 | 3

... Dampende, geile neuqseks?

Ggroengras | 10-02-19 | 10:38

.... vrouwen die je nodig hebt om dampende, geile neuqseks mee te hebben?

Dr.Tatta.Macamba | 10-02-19 | 11:48

"Ik haat mijn naaste als mijzelf"Dat is weer eens wat anders als die andere tekst.

Roadblock | 10-02-19 | 13:00

Bij mij thuis loopt een vrolijke 16-jarige, die giechelt met haar vriendinnen, mijmert over die ene jongen, lief is voor haar opa en oma, moet knokken voor VWO maar steevast is afgeleid door de kat van de buren. Dat is wat mij betreft normaal 16, die wijsneuzerigheid en betweterigheid van de klimaatspijbelaars is er bewust ingebracht. Dat zijn de 'kids' van ouders die hun o zo bijzondere kroost ("We denken dat hij hoogbegaafd is!") al op de kleuterschool per se aan het lezen wilden hebben, waardoor andere vaardigheden - het sociale bijvoorbeeld - achter bleven.

MickeyGouda | 10-02-19 | 10:34 | 9

@CalamityJane | 10-02-19 | 14:59:
Waariom is het "wijsneuzerigheid" als je kinderen nadenken over klimaat in plaats van zwijmelen over hun vriendje? Ik vind dat gewoon verstandig. De wereld gaat juist ten onder aan nietszeggend consumentisme. En ja die kinderen zijn niet allemaal consequent, aan de ene kant demonstreren, maar wel een nieuw mobieltje willen ik weet het, pak ze er maar keihard op en trap ze maar in het gareel dan. Maar desondanks, ze zijn er tenminste mee bezig, dat is al heel wat.

Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 16:13

@Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 16:13: Echte wijsneuzen zoals bijvoorbeeld Laura het zeilmeisje en bewonder ik zeer. Maar zoals bijvoorbeeld die wijsneuzige jongen zei `wij hebben wel twee elektrisch auto´s voor de deur staan´. Dat is om te huilen.

Rest In Privacy | 10-02-19 | 18:13
▼ 6 antwoorden verborgen

Allemaal leuk en aardig maar de ouders en verzorgers van al dat kroost voelen de klimaatgekte rechtstreeks in de portemonnee. Ik wil die klimaatspijbelaars wel eens horen wanneer ze hun eigen broek moeten ophouden, dan tappen ze uit een heel anders vaasje.

spamzuiger | 10-02-19 | 10:33 | 1

De klimaat-angst onder jongeren is het grootst in de Amsterdamse grachtengordel, daar waar de ouders het hardtst bezig zijn met het ontwikkelen van een nieuw verdienmodel. Follow the money!

Glasgow Argus | 10-02-19 | 10:35

Ah, een foto van Klaver met leeftijdsgenoten.

Apollo | 10-02-19 | 10:33

Wat een rammelend taalgebruik. Als dit de nieuwe Schrijver des Vaderlands wordt emigreer ik naar Denemarken.

Bebopalula | 10-02-19 | 10:32 | 2

Als u zich stoort aan het taalgebruik, heeft u de boodschap niet begrepen.
*Zwaai, zwaai*

Endoxa | 10-02-19 | 10:59

Doei

Dr.Tatta.Macamba | 10-02-19 | 11:44

Je kunt prima discussiëren met spijbelkinderen, zelfs over het milieu. Ik heb getracht hun argumenten samen te vatten en vervolgens mijn reactie te verwoorden in een voor hun begrijpelijke taal. Komt ie:
Kut lul neuken? Tiet beffen kont. Eikel! Pijpen tieten vagina. Klabanus? Burger King!

Rest In Privacy | 10-02-19 | 10:32 | 4

Volwassenen moeten aansluiten bij de belevingswereld van het kind.....

JvanDeventer | 10-02-19 | 11:16

@JvanDeventer | 10-02-19 | 11:16:
Sinds het "Jong, Snel en Wild" van Veronica (80's) proberen volwassenen dat ook krampachtig vast te houden.

Rest In Privacy | 10-02-19 | 11:22

Komt u nu uit de kast, als zijnde een kind van 18+

Dr.Tatta.Macamba | 10-02-19 | 11:43
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
pennestront | 10-02-19 | 10:30

Goh, mooi verhaal, hoop woorden. Maar die kindjes zijn in het echt gewoon pionnen van zekere volwassenen die hun eigen doelen nastreven.

Bucket of Shit and P | 10-02-19 | 10:27

Kijk eens op een willekeurig schoolplein, in een willekeurige aula, langs een schoolfietsroute en je weet gelijk wat kinderen allemaal doen aan het milieu, aan hun leefomgeving.

Pleegzuster B | 10-02-19 | 10:24 | 1

Pleur je afval maar neer, de conciërge ruimt het wel op.

Is dit nog nieuws? | 10-02-19 | 11:07

Goed stuk. Kinderen mogen/moeten van mij best meepraten over het klimaat. Hun mening is echter - voor zover éénsluidend - niet per definitie doorslaggevend. Het is gewoon één van de vele. Niks meer en niks minder.

Amsterdamsko | 10-02-19 | 10:24 | 2

Je moet elke mening op zijn merites beoordelen, maar de mening van een volwassene vind ik bij voorbaat belangrijker dan die van een kind. Dat een kind best eens een keertje meer gelijk kan hebben dan een volwassene doet daar geen afbreuk aan.

JvanDeventer | 10-02-19 | 10:57

@JvanDeventer | 10-02-19 | 10:57: ik zou er nog eens een nachtje over slapen als ik u was. Ik hoor mij halve leven al meningen die je beter compleet negeert. Allemaal van volwassen schapen met een groepsmening, doe mij dan maar de belevingswereld van nieuwsgierige kinderen, die intellectuele armoede die moet door gaan voor een mening ken ik nu wel.

Dr.Tatta.Macamba | 10-02-19 | 11:40

Spartacus verwoordt precies wat mij ook zo stoort bij die klimaatspijbelaars: niet slechts de narcistische houding van die kinderen, maar vooral ook de aanmoediging die ze van de volwassenen krijgen om zo narcistisch te zijn.
Terecht staat boven dit artikel "de eeuw van het kind". Dit gaat veel verder dan het klimaat, zoals Spartacus al opmerkt. Het slijmen met jongeren was al aan de orde in de provo-tijd. De vreselijke universitaire "hervormingen" die in de jaren zestig plaatsvonden zijn een rechtstreeks gevolg van de houding van de volwassenen die het zo erg vinden dat ze geen kind meer zijn. De schade die die houding aanricht merk ik in mijn werk als leraar nog dagelijks.
Waarom durven volwassenen geen volwassenen meer te zijn? Pessimisme, zoals Spartacus schrijft? Dit is een onderwerp op zichzelf dat compleet losstaat van de hele discussie over "het klimaat".
Jammer van het anglicisme "voor een reden" in de laatste zin. Dat moet zijn "met goede redenen" of "niet voor niets".

JvanDeventer | 10-02-19 | 10:21 | 2

Het stuk is door Peter van Duyvenvoorde

Spartacus | 10-02-19 | 11:02

Dan is mijn hulde voor Van Duyvenvoorde; desondanks bedankt voor het overnemen.

JvanDeventer | 10-02-19 | 11:13

Dat kinderen de gevolgen van hun acties nog niet kunnen zien, dat is nou PRECIES waarom links wil dat ze moeten mogen stemmen.

burgertime | 10-02-19 | 10:20 | 1

Oh dus die Brexiteers waren allemaal kinderen?

Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 12:48

Goed stuk weer, Spartacus! Jointjes roken en naar de Mac in de grote stad deed ik ook - toen voor beter onderwijs. Niks mis mee, maar volwassenen die uit nostalgie naar de simpele wereld van de jeugd deze beweging serieus nemen, zouden zich achter de oren moeten krabben.

Trekhaas | 10-02-19 | 10:17 | 2

Het stuk is door Peter van Duyvenvoorde!

Spartacus | 10-02-19 | 11:03

En terwijl wij paden van rubbertegels aanleggen voor de voeten van onze overgevoelige kroost, worden 10jarigen in bepaalde landen geleerd de strotjes van ongelovigen door te snijden. En straks staan onze volwassen geworden kinderen met bosjes bloemen tegenover een horde bloeddorstige maangodaanbidders. Drie maal raden hoe dat afloopt.

Hangtietsmurfin | 10-02-19 | 10:17 | 2

Haha wat een hysterisch gel*l weer.

Berbaar | 10-02-19 | 10:23

Aantrekkelijke nick ook, zeg.

Beste_Landgenoten | 10-02-19 | 12:48

Kinderen moeten hun bek houden. Ze worden gedresseerd om in de file te staan en belasting te betalen als vervuilende consument. Volwassenen geven ze telefoons waar ze nek-, rug-, oog- en slaapklachten van krijgen. Wanneer ze vervolgens overactief of depressief worden en om hun 18e burn-out verschijnselen vertonen, dan wordt ze geleerd dat het aan hen ligt en worden ze volgeprakt met farmacie. Dat wat er dan nog van over is mag Jesse Klaver helpen.

Axelvon | 10-02-19 | 10:15

Het leuke is dat vooral klimaatgekkies, op beide flanken, deze kinderen inhoudelijk serieus nemen. Omdat ze zich aangevallen of bevestigd voelen. Normale mensen halen hun schouders op en lachen om deze enthousiaste, jeugdige domheid.
We laten kinderen al decennia gezellig meebabbelen. Dat gaat prima, en houdt ons oude lullen hopelijk af en toe wat scherp. Het is dus niet nodig om daar moeilijk lange stukjes over te tikken die vooral bedoeld zijn om je eigen intelligentie te showen. Willy Alberti deed het namelijk al eerder, beter en toegankelijker: youtu.be/6WaeeqUp7-Y

Ggroengras | 10-02-19 | 10:15

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Gaat helemaal op als je deze foto bekijkt,
ik ‘lees’ KuT Klaver, zeg dat dat niet waar is :)

JI-HAAT | 10-02-19 | 10:13

Peter v D heeft de pedagogiekhistorie toch niet helemaal begrepen...
Vroeger was het kind niet een nog-niet-volwassene maar juist een minivolwassene die alles moest doen wat volwassenen moesten, zoals geld verdienen en die eenzelvigheid kwam terug in kleding en in kunst (en ja, dat is wèl lang geleden).
Met de verlichting werd het kind een onveschreven blad ipv een slecht geboren wezen en kreeg het kind een aparte status. Maar 'de eeuw van het kind' lieten nog flink op zich wachten... en daar is het kind niet helaas-niet-meer-kind maar juist een kind dat nog geen verantwoordelijkheden krijgt: leerplicht wordt langer, werken wordt langer verboden, huwelijksleeftijd gaat omhoog, etc.
Dat de schrijver het enthousiasme voor het klimaatspijbelen aan deze ontwikkeling ophangt, slaat dus nergens op. Wellicht is het eerder opportunisme van markt en naiviteit van ouders die de laatste decennia vergeten zijn wat opvoeden is omdat een duo-carriere belangrijker is. Of wellicht komt het door de algemene trend dat schijn (pr, social media, uiterlijk, etc) belangrijker is dan inhoud.
Dat het komt doordat men teleurgesteld is in volwassenen, klinkt goed natuurlijk, maar wordt nergens in het verhaal onderbouwt.
Conclusie: beter nadenken voordat je shit online kopieeert. Maarja, dat is natuurlijk wel makkelijk snel klaar. *zucht*

Rest In Privacy | 10-02-19 | 10:12 | 9

Hey Stina^^

nikolaos | 10-02-19 | 11:09

@burgertime | 10-02-19 | 10:21: In dat geval, hou jij je diarree dan lekker helemaal voor je. Is beter voor het milieu!

Dr.Tatta.Macamba | 10-02-19 | 11:29

nicolaos, hi.

Dr.Tatta lol. Mondensnoeren. Allianties. Gevechtsklaar. Hup ons!

Rest In Privacy | 10-02-19 | 11:40
▼ 6 antwoorden verborgen

Lachen bij Nieman WNL vanochtend. Als een dolle wesp gaf hij Tjerrie geen enkele kans om eens zin af te maken. Met als hoogtepunt: "Hennis toont respect om een hoofddoek om te doen". Beste Nieman; dat respect is wel erg eenrichtingsverkeer toch ? Welke moslima doet haar hoofddoek af in Nederland ? Dan is respect ineens niet zo belangrijk ?

Kamervraag | 10-02-19 | 10:12 | 6

Hij is helemaal niet geïnteresseerd in iets op te steken. Dat maakt hij hier keer op keer waar. Het gaat hem om beeldvorming.

azijnseikerT | 10-02-19 | 10:51

Lachwekkend omdat Nieman als vvd-er niet meer weet hoe zijn cluppie te redden. Mooiste moment was dat Wiegel Tjerrie als lijstduwer probeerde aan te pakken. De reactie kwam onverwacht van die sportjournalist: "Maar meneer Wiegel ? Bolkestein van uw partij deed toch niet anders ? En u vond dat toch prima ?" Oeps, met een rood hoofdets van "Ja, dat was verkeerd" LOL

Kamervraag | 10-02-19 | 11:52

@Berbaar | 10-02-19 | 10:21:
Die lavendelsnuiverT kon heerlijk zijn standpunten uiteenzetten wat hij prima deed.
En jouw Wiegel kon het gedraai van jouw corrupte VVD-partijtje met het kinderpardon toch erg moeilijk gladstrijken.
Mooi man.

Roadblock | 10-02-19 | 13:12
▼ 3 antwoorden verborgen

Mooi stukje maar wil er aan toe voegen:
En laat kinderen ook vooral ook kind zijn.
(Ze zijn het maar kort een eenmalig in ieders leven)

nr123456789 | 10-02-19 | 10:12 | 1

Tuurlijk, laat ze vooral kind zijn en zadel ze daarom NIET op met de illusie dat ze de agenda v/d rest v/d samenleving moeten bepalen

enorme sukkelzak | 10-02-19 | 10:20

Er zijn gewoon veels teveel kinderen die denken HBO/VWO te zijn en een volwassen mening te moeten hebben wat ze vervolgens kopieeren van de deugende partijen. Als ik in het heden de middelbare school had kunnen doen had ik ook VWO gedaan ipv Mavo... we laten kinderen denken dat ze slimmer zijn dan ze in werkelijkheid zijn en ze willen al veels te jong een volwassen mening hebben.

Goed stuk trouwens!

overVecht | 10-02-19 | 10:11 | 2

Ik denk niet dat vwo je ding zou zijn, beste overVecht. Veels te theoretisch...

Ggroengras | 10-02-19 | 10:36

Het gaat er juist om dat je als 12-16 jarige je al kunt handhaven op een hoger niveau. Vanuit die basis en ervaring kun je je dan verder ontwikkelen. Dat jij nu je volwassener bent denkt dat je nu ook VWO aan zou kunnen wil ik graag geloven, maar zo ook heeft de VWO jeugd van destijds zich verder ontwikkeld.
-
Los daarvan barst het van de jeugd die weinig tot geen interesse hebben in middelbaar onderwijs en daarom ruimschoots onder hun werkelijke niveau opereren.
-
Iemand die niet het helderste lampje uit de doos is maar school wel erg leuk vindt en leergierig is kan toch het vwo afronden door hard te werken. 15 jaar later hebben deze mensen een burnout maar toch.
-
Aan de andere kant heb je mensen die wel tot de heldere lampjes behoren maar school verafschuwen en het prettig vinden om zonder enige inspanning whatsoever de MAVO met uitstekende resultaten af te ronden.

Badderbeest! | 10-02-19 | 10:54

Jeetje, wat ben jij erudiet.

Rest In Privacy | 10-02-19 | 10:10 | 1

Haha. Dit.

Ggroengras | 10-02-19 | 10:24

Ach, ze kijken alles af van de gek geworden activisten met gezichtsbedekking en achterlijke bordjes, laat ze. Erger is het gesteld met de Klaver's en Jetten's van deze wereld, een stel infantiel geschifte Kamerleden die hun opstandigheid nooit zijn ontgroeid. Het wordt tijd dat de tegenpartijen van deze stokers nu echt zich laten horen, en naar behoren gaan stemmen!

lanexx | 10-02-19 | 10:06 | 3

Klaver en Jetten zijn zelf de kindsoldaten van hun eigen partij-establishment. Klaver loopt zo moeilijk omdat de arm van Wijnand Duyvendak in zijn reet zit, om hem te bespelen. En Rob Jetten heeft een afstandsbesturing in zijn schedelpan. Niks onschuld.

Glasgow Argus | 10-02-19 | 10:10

@Glasgow Argus | 10-02-19 | 10:10:
NPO1, het propaganda kanaal van extreem links. Dag in dag uit in de modus van alles en iedereen brandmerken die zich tegen de Jesser doctrine heeft gekeerd. Om te kotsen deze eenzijdigheid, wat door belastingcenten wordt gevoed.

lanexx | 10-02-19 | 10:26

@lanexx | 10-02-19 | 10:26: de jeugd kijkt niet naar publieke zenders en luistert geen radio. Dat wordt nog eens een dingetje.

Daarom worden deze “klimaatstakingen” ook georganiseerd en betaald door de EU.

Glasgow Argus | 10-02-19 | 10:28

Toen een paar van die kinderen aan het woord waren geweest op TV: "De regering moet er voor zorgen dat we niet langer dan 5 minuten douchen, minder vliegen, etc.", dacht ik: wordt tegenwoordig '1984' of 'Animal Farm' niet meer klassikaal gelezen?

Prof. van Leipum | 10-02-19 | 10:05 | 1

Tot je als ouder dat gaat proberen, dan geven die kut kinderen van vandaag alleen nog maar een grote bek terug.

Indoneesje | 10-02-19 | 10:10

Kinderen horen zo veel mogelijk te leren, demonstreren hoort daar bij, om vervolgens ook te leren dat demonstreren meestal niet meer dan een zoethoudertje is om mensen het idee te geven dat ze enige vorm van invloed cq macht kunnen uitoefenen op de overheid. Een verdieping op deze les is het stemmen op de Tweede Kamer, eerst denk je dat jouw stem echt ertoe doet, om later pas de waarheid door te krijgen. Het proces van murw beuken kan maar beter jong geleerd zijn.

Sucker | 10-02-19 | 10:05 | 1

Ja, maar wel op zaterdag.

JvanDeventer | 10-02-19 | 10:33

Klimaat is niet het zelfde als vervuiling.

van Oeffelen | 10-02-19 | 10:05

Waar waren de bontkraagjes, de lichtgetinten en was de diverse leerlingpopulatie?
Deze demonstranten zijn de nakomelingen van onze elite. Hoogopgeleide leerlingen, bijna allen lelieblank, vaak nog begeleid door grootouders of ouders tegen het klimaat. Ik geloof de verhalen van veel vuilnis achterlaten en het hamburger bezoek niet. Ze zijn, ondanks de seksueel getinte teksten veel te braaf. Dat dit de jeugd van onze groenlinkse D’66 elite is was duidelijk.

Kom ik terug op de eerste vragen. Wie van deze toekomstige bestuurders gaat straks de Bijlmer of Amsterdam west in om te vertellen dat je je brommer moet laten staan en niet zo hard moet stoken. Dat wordt nog een feest. Daar waar diezelfde elite de diversiteit predikt voor anderen leven ze zelf in hun enclaves.

ristretto | 10-02-19 | 10:02 | 4

Jeetje ristretto dat verbod voor vervuilende brommers/scooters is er al een tijdje in Amsterdam hoor.
Wordt eens wakker man!

Berbaar | 10-02-19 | 10:12

@Berbaar | 10-02-19 | 10:12: Welk verbod??? De borden die dat aangeven staan alweer voor een hele lange tijd op zwart. En ik kan het weten want ik kom dagelijks waar deze borden staan. Handhaving 0,0. Niet praten als je nergens iets vanaf weet.

Indoneesje | 10-02-19 | 11:21
▼ 1 antwoord verborgen

"Les enfants dans les mines du sang " ( Google.fr etc) ofwel "De kinderen in de bloedmijnen". Weldoorvoede ( gelukkig dat wel) Nederlandse scholieren bewapend met ultramoderne mobieltjes demonstreerden afgelopen vrijdag onder schooltijd in den Haag aangemoedigd door schooldirecties , media en politici. Miljoenen kinderen op de wereld hunkeren naar onderwijs maar hebben en krijgen dit nooit. Ze moeten namelijk werken onder toezicht van gewetenloze gewapende milities in de coltan- en cobaltmijnen in Congo ( al dan niet in bezit van China) , ertsen onmisbaar voor de mobieltjes van onze scholieren. In Colombia worden de mijnwerkertjes van pakweg 10 , 12 jaar "les enfants -taupes " genoemd , de "mollenkinderen" daar ze 400 meter onder de grond kolen delven. In India werken kinderen van schoolgaande leeftijd in de micamijnen en zo zijn er talloze voorbeelden te vinden onder genoemde noemer van kinderen die er alles voor over zouden hebben afgelopen vrijdag op de plek in de klas te zitten van de verwende Nederlandse scholieren. Kinderen in de mijnen worden niet oud vanwege de immense vervuiling en schandalige leefomstandigheden aldaar. De dames en heren docenten , schooldirecties , de media en melkmuilen als Klaver en Jetten zouden zich zorgen moeten maken om de kinderen in de mijnen gepaard met immense ( klimaat-) vervuiling als ze toch een punt willen maken.

Jan Boule | 10-02-19 | 10:00

Dat deze kinderen worden gebruikt als proxy strijders komt nog niet in het onvolgroeide brein van die arme schapen op. Een enkeling zal zich over een decennium de ogen uit de kop schamen en de rest blaat de rest van zijn leven hetzelfde liedje.
Precies hoe de hier groot geld aan verdienende boven ons gestelden het graag zien. De jeugd heeft namelijk hún toekomst.

Endoxa | 10-02-19 | 10:00

Onze jongste generaties kunnen qua kennis en kunde buigen op het slechtste onderwijs in de afgelopen halve eeuw, dagelijkse gemanipuleerde voeding door activistische onprofessionele media en bijzonder povere opvoeding qua basiswaarden en zelfredzaamheid en mentale en fysieke weerbaarheid.
.
Dat lijken me inderdaad de generaties waar wijsheid en de discipline om deze wijsheden te verwezenlijken ligt.
.
Laten we luisteren. Kuch.

Parel van het Zuiden | 10-02-19 | 10:00

Infantilisering. Daar gaan beschavingen aan ten onder.

Not_again | 10-02-19 | 09:56

Het grote probleem blijft echter dat in het verleden heel veel extreme politieke stromingen kinderen en jongeren gebruikten om met geweld hun idealen te behalen. Mao Zhedong, Pol Pot, Hitler, ISIS en de lijst gaat maar door. Het probleem is dat kinderen niet in de gaten hebben wat de gevolgen daadwerkelijk zijn, en daar ligt het grootste gevaar. Het meest frustrerende blijft dat niemand deze kinderen vraagt wat zij willen opgeven voor een beter klimaat. Minder verre reizen, minder nieuwe mobieltjes, kleding, speelgoed, minder met de auto?? Ik weet het antwoord al.

Indoneesje | 10-02-19 | 09:54

Enige waar wij vroeger op school voor staakte was gratis peuken ...

kat-de-kat | 10-02-19 | 09:53 | 7

@Berbaar | 10-02-19 | 10:19: ik ben fan van Remi. Hij lult tenminste niet zo elitair en maakt een prima tomatensoepje. Wel zonder ballen tegenwoordig. Dat is jammer.

Ggroengras | 10-02-19 | 10:27

@ggroengras. Die soep dat ie uiteindelijk zonder ballen zou worden, en dat de soep dan natuurlijk minder lekker zou worden, dat kon u als kind nooit overzien.

kaasfondue | 10-02-19 | 10:39

@kaasfondue | 10-02-19 | 10:39: goed punt, al vind ik die vega-balletjes ook wel te pruimen hoor. Ik ben niet zo moeilijk.

Ggroengras | 10-02-19 | 10:43
▼ 4 antwoorden verborgen

Demonstreren vóór de maatregelen van het kabinet. Met beschamende teksten en totaal ongeïnformeerd weer, klimaat, natuur en milieu door elkaar halend. Ik vond het een blamage.

Poesmobiel | 10-02-19 | 09:52 | 2

De jeugd inzetten als wapen... dat is in de jaren '40 van de vorige eeuw ook eens geprobeerd.
Gaan we deze lichting dan de 'Klaverjugend' noemen..?

alpha centauri | 10-02-19 | 10:14

@alpha centauri | 10-02-19 | 10:14:
Ja, die term zwerft al rond. Maar laat die kinderen dan in elk geval weten waarvoor ze demonstreren. De scholen hebben een enorme taak laten liggen en docenten zouden zich moeten schamen voor de bagger op de borden waarmee die kinderen rondlopen. Maar nog meer voor de kul in die koppies.
Maar wat me misschien nog meer dwarszit, is dat je in Nederland alleen nog maar vóór het beleid kunt zijn. Zodra je tegen iets bent, EU, euro, associatieverdrag, ongecontroleerde immigratie, afschaffing referendum of btw-verhoging word je genegeerd, gekleineerd of gedemoniseerd.

Poesmobiel | 10-02-19 | 10:37

Kinderen van die leeftijd horen thuis in de Mac Donalds.
ps: ik wil die engerd van d66 niet bij mijn kinderen zien, ben bang, dat ik hem dan gratis laat vliegen brrrrrrr wat een demagoogengerd.

Slurfje | 10-02-19 | 09:50 | 1

Dat deed de jeugd dan ook massaal, na he klimaatdemonstreren een burgertje happen bij de McDrek, een van de meest CO2 uitstotende bedrijven...

Wijze uit het Oosten | 10-02-19 | 10:52

Mooi stuk, chapeau.

J-van-de-Bontekoe | 10-02-19 | 09:49

Het is net als bij de Brexit, alsof de stem van een jongere meer waard is. 'Ja maar de jongeren hebben massaal Remain gestemd!'
Ja waarom zou je inderdaad willen luisteren naar mensen met 60-70 jaar levenservaring.

Harry Turtle | 10-02-19 | 09:47 | 2

Er was lang geleden eens een tijd dat jongens er alles aan deden om er ouder uit te zien. Oud stond voor wijs, ontwikkeld en verantwoordelijk. Maar na Nietzsche, het vitalisme en de jaren zestig staat jong op het voetstuk en niet oud. Jong is vitaal en sexy, nog niet geketend door de maatschappij enz.

Ik herinner me een radioverslag van de verkiezingsstrijd tussen Hillary en Obama. Nou, de verslaggever zag op een bijeenkomst een hoop jeugd rondom Obama en bij de aanhang van Hillary 'een hoop grijze hoofden'. Conclusie: Hillary doet het niet goed. (Klopt, maar wat een redenering.)

Zo denken velen (dus ook veel journalisten). Dat zit sinds ongeveer een eeuw in onze cultuur.

Rest In Privacy | 10-02-19 | 10:05

'Ja maar de jongeren hebben massaal Remain gestemd!'

Je vraagt je af hoe je zoiets te weten komt van een *geheime* stemming. Het is dan ook uit een peiling gehaald, een peiling van Yougov die er falikant naast zat met de voorspelling van de uitslag.

omanders | 10-02-19 | 10:16

Het kind loopt rond met teksten die door volwassenen zijn bedacht, geschreven, voorgekauwd. Het ontgaat mij wat daar “onschuldig” aan is.

Het gaat dus om de illusie van de volwassene, de volwassene die zelf ooit rebel was of het wilde zijn en nu gevangen zit in de gouden ketenen van hypotheek en auto..

Psychiatrisch patienten zoals de autist en zelfmutilanye Greta Thunberg moeten tegen zichzelf beschermd worden. In plaats daarvan behandelt de klimaatkerk haar als de hedendaagse Liduina van Schiedam. Spijbelaars worden ingezet als deelnemers aan de kinderkruistocht.

En dat alles omdat de oudere generatie zijn eigen schuldgevoel niet kan afschudden. Een schuldgevoel ingegeven door een gebrek aan eigen inspiratie, geprojecteerd op een nieuwe godheid. Gaia, in plaats van God.

En zij die er geld aan gaan verdienen, zij zagen dat het goed was.

Glasgow Argus | 10-02-19 | 09:46 | 2

Die leraren van die koters zijn dan ook zelf een stel middenmoters.

kaasfondue | 10-02-19 | 10:41

Zoals wel vaker raak en gezonken! Sinds wanneer is het normaal om naar het niveau, we moeten wat aan het milieu doen, ik ga straks niet meer 3x per jaar op vakantie.

En dan staat die middelmatige kopie van papa en mama ook nog eens voor een kleine €750 in de merkkleding die onzin te verkopen als een groene toekomst. En is hij de halve dag actief op die tering smartphone van €850+
Want minder consumeren moet je (nog) leren of zoiets.

Dr.Tatta.Macamba | 10-02-19 | 11:08

De onschuld van kinderen? De onschuld van kinderen die al 16 jaar oud zijn? Dat kun je alleen geloven als het wil geloven. Kinderen zijn net mensen. D'r zit allerlei naar volk tussen.

Rest In Privacy | 10-02-19 | 09:44 | 3

Ze fappen al jaren en zit geen maagd meer tussen.

Slurfje | 10-02-19 | 09:53

@Slurfje | 10-02-19 | 09:53:
Die verloren onschuld, ach. Ik had het pesten op school in gedachten.

Rest In Privacy | 10-02-19 | 10:44

"Maar Jezus riep ze tot Zich en zeide: Laat de kinderen tot Mij komen en verhindert ze niet; want voor zodanigen is het Koninkrijk Gods. Lucas 18:16." Het gebruiken van kinderen voor de (politieke) zaak is niet van vandaag of gisteren. Bij het lezen van de regel denk ik automatisch aan die foto van Stalin met dat stel kinderen in het wit gekleed om hem heen. En nu weer, de politieke machthebbers en de politieke machthebbers in spé weten de kinderen weer te vinden als drukmiddel om hun macht en ideologie van onderdrukking te bestendigen. Want kinderen zijn zuiver en puur. Dan moeten die politici en hun ideolgie ook zuiver en puur zijn. En wie daar niet in meegaan en of hun kinderen beschikbaar stellen zijn de vijanden van de staat en haar machthebbers.

forecastle | 10-02-19 | 09:42 | 1

Onze linksche/vvd/gl/d66 plucheklevers passen precies in dit jaar 2019.
Het jaar van het Varken.

Slurfje | 10-02-19 | 09:46

Het is goed dat die kinderen ergens voor staan. Dat ze intellectueel nog niet 'af' zijn maakt niets uit want dat zal zich nog moeten ontwikkelen. Eigenlijk is het zelfs beter dat kinderen zich nu uitspreken want de mening van de macht die in handen is van volwassenen hebben zich intussen ontwikkeld tot dogmas. Als kinderen gaan studeren, zich ontwikkelen en meer kennis tot zich nemen is mijn hoop dat ze tot genuanceerde denkbeelden over tal van onderwerpen komen want de volwassenen van nu kunnen dat voor een groot deel niet meer.

devil13 | 10-02-19 | 09:42

Oooh jee .. van Duyvenvoorde ... hoe durf je het kind niet voor vol aan te zien .. te twijfelen aan zijn/haar weldoordachte intenties .. schande!
Zeker schande nu met de verkiezingen in zicht!

daytripper | 10-02-19 | 09:40 | 1

Ja dat doen linkse partijen goed: aansluiten bij de kinderwereld. Kost jaren om daar vanaf te komen. (zie het redpill verhaal in een van de vorige topics).

kaasfondue | 10-02-19 | 10:44

Als je kijkt naar Tom Staal's filmpje waarin die kinderen geïnterviewd worden zie je al dat het inderdaad kinderen zijn. Leuk hoor, maar wie heeft die demontraties echt op touw gezet? En misbruikt de naiefjes voor welke agenda? In mijn opinie wordt er voor het oog van de camera een nieuw draagvlak gecreëerd voor hele politieke agenda's. Van volwassenen.

Mark van Leeuwen | 10-02-19 | 09:38 | 2

Of, en dan bekijk ik het even van een andere kant, er is een groep kinderen geweest die echt voor een beter klimaat wilde demonstreren, en een onwijs grote groep andere zegt: 'als ik maar niet op school hoef te zitten ga ik wel in Den Haag staan' en ze weten er gewoon zeer weinig vanaf, maar een dagje niet in een muf lokaal zitten is altijd een goed idee. Vroeger, nu en in de toekomst.

BeunDeHaas | 10-02-19 | 09:41

Zo ging dat ook met de anti-kernwapens demonstratie in 1981. Ik zat op de middelbare school in die tijd en we werden door de leraren enorm onder druk gezet er ook heen te gaan. Gelukkig geen gehoor aan gegeven.

2voor12 | 10-02-19 | 09:42

De eeuw van het kind. Jaja. Enerzijds post-birth abortion invoeren en anderzijds kinderen op vroege leeftijd doodsangsten aanjagen met theorieen die de ouders/leraren meestal zelf niet eens begrijpen. De eeuw van het einde van het kind, wellicht.

WammesWonder | 10-02-19 | 09:36 | 1

Nota bene: het zijn in algemene zin de hoger opgeleiden die minder kindjes maken omdat zij vooruit kunnen denken, oorzaak en gevolgen overdenken. In rap tempo zal hun absolute aantal dalen, in relatieve zin nog veel sneller. Ik verwijs verder naar de uitstekende documentaire ""Idiocracy.

spinselsinjehoofd | 10-02-19 | 09:41

Jonge bakvisjes, zo hopeloos naïef.

Twisted_Faith | 10-02-19 | 09:33

Kinderen zijn Hinderen.
(Vader Cats, 1577-1660)

Hallalieheliaal | 10-02-19 | 09:33 | 1

Men lijdt het meest door het lijden dat men vreest. Ook vadertje Cats. Iets voor de hinderen om over na te denken.

Rest In Privacy | 10-02-19 | 10:51

Nee de overheid zet doelbewust kinderen in om zo hun idioot klimaat beleid door onze strot te duwen want de normale argumenten raken uitgepuit...... stelletje kindmisbruikers zijn het

Captain_Dipshit | 10-02-19 | 09:30 | 2

Op DWDD zei een kind dat ze hulp van milieudefensie en Greenpeace hadden gekregen.

azijnseikerT | 10-02-19 | 09:33

Ze willen Uw organen.
Ze willen Uw geld.
Ze willen even Uw kinderen, voor hun hobby.
Ze willen Uw pensioen.
Ze willen NIET Uw Referenda.
Ze willen niet Uw niet gesaboteerde stem.
Ze willen niet dat U zich ermee bemoeit.
Ze willen dat U Uw Lot en Zaligheid in hun handen legt.

Hallalieheliaal | 10-02-19 | 09:38

Wat mij deze klimaatstaking duidelijk gemaakt heeft. Is dat voor deze kinderen onderwijs geen overbodige luxe is.

azijnseikerT | 10-02-19 | 09:30

Maar kunnen die kinderen nog wel knikkeren, vliegeren en haktollen?

BrabantsVerzet | 10-02-19 | 09:30 | 5

Punikken.

Mammeloe | 10-02-19 | 11:38

@Pedronegro | 10-02-19 | 09:53: Hinkelen, dat was met die 10 cijfers in elk in een vakje en er dan heen stumperen. Pinkelen bij ons op de rand van Betuwe met twee stokjes van verschillende lengte en twee teams. Ging nergens over maar we het was onze pauze-besteding. Misschien alleen lokaal bekend?

spinselsinjehoofd | 10-02-19 | 12:57
▼ 2 antwoorden verborgen

Een fenomeen, onder ingewijden ook wel bekend staande als "hopium".

Zit die Jesse nou in het broekje van die leerlinge?

spinselsinjehoofd | 10-02-19 | 09:29 | 1

Zo lang Jesse zijn handjes in het broekje van die leerlinge zit....... dan zitten zijn handjes niet in mijn beurs!

Fatwabuster | 10-02-19 | 09:31

Ik heb een dochter van 14 in 3 VWO en ik heb eindelijk door waarom links zo eenvoudig zieltjes wint.
Als je aan een kind (trouwens aan ieder weldenkend mens) vraagt of hij/zijnvoor of tegen een goed milieu is, of vraagt of milieuvervuiling goed of slecht is, of dat je iemand wel of nietbmoet laten verdrinken in de Middellandse Zee, dan staan de antwoorden van te voren vast.
Het gaat om de nuance die op de vraag volgt, want helaas is de wereld niet zwart wit.

Majoor Pikindewind | 10-02-19 | 09:27 | 5

@2voor12 | 10-02-19 | 09:40:
Nee je moet de kinderen zelf de consequenties laten bedenken en hoe met deze consequenties om te gaan. Dan krijg je nieuwe inzichten en ideeen, zonder de volwassen indoctrinatie.

Nu hoor ik alleen maar "de regering moet'. Zonder dat er Iemand enige verantwoordelijkheid neemt.

Het is voor de regering relatief gemakkelijk om de afspraken die we hebben gemaaakt (wetgeving) aan te passen. Maar willen we ook de gevolgen van die aanpassingen onder ogen zien.

Der Doktor | 10-02-19 | 10:05

@Der Doktor | 10-02-19 | 10:05:
Die consequentiues betrekken ze op anderen. Het milieu moet beter dus JIJ moet ... vul maar in.
Je zag het doordat ze zelf massaal naar de KFC gingen en bergen troep achterlieten. Want zelf moeten ze niks volgens hun.

2voor12 | 10-02-19 | 11:31
▼ 2 antwoorden verborgen

... een rebel die strijdT...
(Ja, noem me maar een taalnazi, maar dit doet pijn aan de ogen)

bintang | 10-02-19 | 09:26 | 3

Taalnazi.

Graag gedaan!

BeunDeHaas | 10-02-19 | 09:27

Dan zul je wel rode ogen hebben onderhand.

Rest In Privacy | 10-02-19 | 09:36

@Sitting_targets | 10-02-19 | 09:36: Dank voor je begrip. Ik heb het inderdaad niet makkelijk, en nu scholieren staken, zal het er niet beter op worden.

bintang | 10-02-19 | 10:13

"Mijn huisgenote zei kernachtig: het is een vorm van pessimisme: dat alle hoop in het kind wordt gelegd, is een perverse uiting van het verlies van het vertrouwen in de volwassene."

Mwa... denk eerder dat dit een vorm is van werkverschaffing voor stichtingen en dat het gaat om keiharde doekoe:

youthforclimate.nl/

ec.europa.eu/commission/sites/beta-po...

Graaf_van_Hogendorp | 10-02-19 | 09:26

Regeren is vooruitzien en dat is voor te duur betaalde lui al niet makkelijk.

Earl_of_Doncaster | 10-02-19 | 09:25

Het is de eeuw van de hypocrisie geworden. Niet dat wat gebaseerd op feiten telt, maar wat een minderheid vindt, maar niet doet.

RenHoek | 10-02-19 | 09:24

Kinderen zijn zo ongelovelijk onnozel. Wat is zag en hoorde bij die demonstratie was schokkerend naïef. Het leken wel allemaal Rutte en Snotneus.

Pislinq | 10-02-19 | 09:22 | 4

Je ziet wel dat het volwassen worden steeds later en later gebeurt door de tijden heen. De huidige jeugd heeft een onnozelheid die grenst aan het onwaarschijnlijke.

2voor12 | 10-02-19 | 09:27

Sommige van die kinderen kunnen wel een taalkundig correcte zin opschrijven. Jij niet.

Rest In Privacy | 10-02-19 | 09:35

@2voor12 | 10-02-19 | 09:27: Valt mi ook op, op een enkele uitzondering na. Maar het was ook nooit eerder zo makkelijk om kinderen massaal te brainwashen en zoet te houden met brood en spelen digitaal gesproken. Daarbij is het onderwijsniveau de afgelopen 2 decennia jaar na jaar naar beneden bijgesteld om de toenemende inteelt output toch met een diplomaatje naar huis te kunnen sturen.

2tribes | 10-02-19 | 09:56
▼ 1 antwoord verborgen

De wereld is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel.

BrabantsVerzet | 10-02-19 | 09:21 | 1

Maar niemand krijgt de partituur.

Mammeloe | 10-02-19 | 11:37

Wij staken voor de klimaat!

eerstneukendanpraten | 10-02-19 | 09:19 | 5

@Nivelleermarionet | 10-02-19 | 10:19: Als je van die "ij" in "wij" een "y" maakt, is het Afrikaans. Niks cultuurverrijking. Is gewoon een erkende taal.

Bijtendehond | 10-02-19 | 11:12

Wollah! Die grapje van mij niet goed geloekt.

Nivelleermarionet | 10-02-19 | 15:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Na de verkiezingen moeten ze weer gewoon naar school van de schoolinspectie.

van stampij | 10-02-19 | 09:19 | 1

Ook dat gaat veranderen. Als Mees zich niet goed voelt bij school, dan hoeft het van Mamma niet.

RenHoek | 10-02-19 | 09:25

Heel eenvoudig: als je kind "deugt", dan "deug" jij. Jij als ouder wordt dan opgehemeld. Dan zijn het weer 5 minuten om te shinen. Een kwartier met het verjaardagsfeestje meegerekend. Toch weer mooi meegenomen.

Deksmaat | 10-02-19 | 09:19

Duidelijk en kinderlijk eenvoudig!

laurentius | 10-02-19 | 09:18

Geweldig stuk, vol rede en gezond verstand. Zo'n verschrikkelijk gemis dat je dit soort geluiden niet kan horen wanneer je de tv aan zet...

_Roy_ | 10-02-19 | 09:17 | 1

Dat heeft een reden: mensen vallen direct in slaap van zulk elitair gebrabbel. Leuk voor het filosofie café. Want daar kom ik niet.

Ggroengras | 10-02-19 | 10:32

Ja maar kinderen zijn, helaas, over het algemeen gemakkelijk door hun linkse leraren te indoctrineren. En de Linkse Kerk wil daarom dat er dus naar die kinderen geluisterd word en het liefst vanaf hun 10e stemrecht. Want via die geïndoctrineerde kinderen krijgen ze op die manier veel meer stemmen dan waar ze eigenlijk recht op hebben.

2voor12 | 10-02-19 | 09:15

Een hoop VMBO geneuzel om het spijbelen
hoger opgeleiden houden zich meer met de realiteit bezig dan deze toekomstige burger flippers.

Halul gebakken | 10-02-19 | 09:14 | 4

Het waren grotendeels HAVO/VWO-ers, naar wat ik gehoord heb. Je weet wel, een 10 voor Klaverkunde en straks 8 jaar cultural appreciation studeren. Die VMBO-ers die ik gehoord heb waren redelijk eerlijk. Lekker spijbelen en blowen, en daar ging het toch om? In mijn bedrijf zijn die “hoogopgeleiden” jonkies i.i.g. niet welkom. Eigenwijs met zwaar verouderde kennis en belachelijke eisen. Doe mij maar VMBO-ers/MBO-ers. Een up-to-date opleiding regelen wij wel.

Nalek | 10-02-19 | 09:40

Juist het tegenovergestelde is waar. Hoger opgeleide zijn vele malen makkelijker te indoctrineren dan laagopgeleiden. Die hebben niet de luxe (en het geld) op zich te wentelen in een roze wensrealiteit.

moitambien | 10-02-19 | 11:56

De meeste blank,welgesteld en bovengemiddelde opleiding, de Klaverpatrouille
zeg maar.

miko | 10-02-19 | 13:37
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen