Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Vredige Kerst allen! 2019 wordt een revolutiejaar

*ting ting ting* Ahum. Mogen we nog even een klein kersttoespraakje doen?

Zin in 2019!

Zo jongens, meisjes, dames & heren - dat was ons het jaartje weer wel hè? We moeten ons om te beginnen al de vraag stellen of de aanhef van dit topic nog is toegestaan. Of nou ja, dat 'moet' niet, maar omdat de problemen in dit land allemaal opgelost zijn, is het denken in genders een belangrijk onderdeel van het publieke debat geworden. Heeft u - D66 zij dank - al een genderneutraal paspoort opgehaald? Toch een van de grootste emancipatoire verworvenheden van het afgelopen jaar.

Niet alleen gender, maar ook huidskleur ging een steeds prominentere rol spelen in 2018. Gecentreerd rond een Zwarte Piet-discussie die helemaal niemand wil voeren, maar die wederom door een piepkleine minderheid met toegang tot (of sleutelposities in) de mainstream media opgedrongen werd aan een onwillige meerderheid die gewoon de kinderen cadeaus wil geven tijdens wat we vroeger kenden als een onbezorgd familiefeest. Ons hele leven leren we als brave borsten in een progressieve poldernatie dat we mensen moeten beoordelen op de inhoud van hun individuele karakter, en niet op hun afkomst of de kleur van hun huid. Perfect rationeel - maar dat past niet meer in deze tijd van feitenvrije emotieleer. Huidskleur is in 2018 definitief een "argument" geworden. Zelfs als-ie met onschuldige schmink is aangebracht.

Wit, blank, stank, dank
Zo is het in een opportunistische omkering van de definities van racisme inmiddels bon ton om de blanke, pardon: "witte" burger van gestructureerde of institutionele onderdrukking van niet-blanke medelanders te beschuldigen, door te suggereren dat er niet naar donkere mensen wordt geluisterd, dat ze onderdrukt worden, of dat ze kansloos zijn, alleen maar omdat ze donkerder zijn dan het autochtone poldervolk. Dat je als verstandige zelfstandige denker naar sommige mensen niet kan of wil luisteren omdat ze onzin uitkramen, geen redelijke argumenten kunnen formuleren of simpelweg geen overtuigende standpunten hebben - dat gaat er bij de policor goegemeente niet meer in. Zwarte Piet is racisme omdat de "rebelse dichter" Jerry Airfryer zegt dat hij zich als Ghanees gekwetst voelt door een kinderfeest, Nederland is een land waar zwarte vrouwen kansloos zijn omdat supersuccesvolle socialite en televisiester Sylvana Simons het zegt, en moslims worden systematisch onderdrukt omdat de prijswinnende Neder-Marokkaanse acteur Nasrdin Dchar zo prachtig de slachtofferrol kan acteren.

Wat we derhalve ook in 2018 weer enorm gemist hebben, is de kritische journalistieke vraag aan Sylvana hoe het kan dat ze met een groepje gillend gestoorde BIJ1-raapsels toch keer op keer zo veel aandacht krijgt, en toch maar net voldoende stemmen haalde voor 1 zeteltje in de gemeenteraad van een stad waar ze zelf niet eens woont, met een verhaal dat voor 95% op onwaarheden, rancune en slachtofferschap berust. Of de vraag aan Jerry Airfryer hoe iemand zoals hij, die op zijn 11e in Nederland werd toegelaten en alle kansen kreeg aangereikt om wat van zijn leven en toekomst te maken in een vrij land, zo godvergeten ondankbaar kan zijn dat hij heel Nederland op basis van valse argumenten uit elkaar wil spelen over de rug van een argeloos en onschuldig kinderfeest. Of vraag hem gewoon eens wanneer zijn eerste dichtbundel uit komt, of is zijn talent soms niet toereikend om daar een eerlijke boterham aan te verdienen?

Soppen om een stinkhoer
Ben je geen journalist, politicus of BN'er en stel je die vragen wél, dan staan juist journalisten, politici en BN'ers klaar om je te brandmerken als een racist met een bange onderbuik. Ze zijn makkelijk te herkennen, want we zagen ze in 2018 opgewonden kirrend en met een natte slip naar die ene 'stinkhoer' roepende PSV-amoebe wijzen als het onwrikbare bewijs van de morele zonde van alle doodgewone burgers die geen racisme in Zwarte Piet zien.

2018 is door deze zelfvervullende retorische kwakzalverij het jaar dat mediaredacties door het lichtbruine stof moesten kruipen dat ze eerst zelf opgeworpen hebben. NRC afgelopen week nog, met hun absurde huidskleurmeting in kerstcommercials. Of de hilarische kwestie rond Trouwnegerin Seada Nourhussen, die met dubbele petten op slechte stukjes schreef, met slaande deuren bij de krant vertrok omdat ze de "witte redactie" niet aan haar racistische grillen onderworpen kreeg, en hoe hoofdredacteur Cees van der Laan vervolgens bij Nieuwsuur stond te verkondigen dat wij ons als land diep moesten schamen dat onze samenleving zo'n gestoorde vrouw niet beter van dienst kan zijn. Pijnlijke beelden - zelden zagen we zo veel ijle lucht tussen racisme en ratio, en bijna wekte de kruiperigheid van Cees ons medelijden. Bijna - het bleef bij bulderlachen.

#SorryJohan, voor niks
Maar bij Nieuwsuur (waarom was het überhaupt een item? Niemand kent Nourhussen, laat staan haar columns) overheersten de bedrukte gezichtjes over zo veel onderdrukking van die arme negertjes in onze samenleving, die door deze kwestie expliciet zichtbaar werd gemaakt omdat (uitgelokte) incidenten als het zo uitkomt schaamteloos tot norm van het geheel worden verheven (wederom: denk aan die stinkhoerroeper). Niemand die zich hardop de vraag durft te stellen of de hysterisch-activistische eentruukspony Nourhussen zelf wel helemaal lekker in de benauwde bovenkamer is. Ze kijken wel drie keer uit - kritische vragen stellen over een zwarte vrouw staat in politiek correcte kringen gelijk aan sociale zelfmoord.

We zagen een vergelijkbare gekte ook bij Johan Derksen en de homo's. Het ging van nul naar OPHEF!!1! in anderhalf reclameblok tijdens Veronica Inside, omdat Derksen zei dat homo's 'gewoon uit de kast moeten komen'. Iedereen vergat of negeerde het gedeelte waarin hij zei dat homoseksuelen voor zichzelf moeten kiezen, en voor zichzelf op moeten komen, en moeten zijn wie ze willen zijn, omdat zulks beter is dan jezelf tekort doen uit vrees voor de reactie of de mening van anderen. Een tikje gebiedend misschien, wellicht zelfs makkelijke woorden voor iemand die nooit in zijn pubertijd ontdekte dat hij "anders" is dan de meesten, maar al met al een solide en eerlijk advies dat vrijheid, karakter en eigen verantwoordelijkheid aanmoedigt. En zéker geen homohaat vertegenwoordigt. 

Maar het was alweer te laat.

Adverteerdersbellers, hysterische deughorden en een minister van Engelshoven van "emancipatiezaken" (een door een combinatie van gebrek aan intellectueel gewicht en heel veel hete lucht omhooggevallen dramtante van D66, uiteraard) die het Zwaard van Deugmores boven de hals van Derksen hing, en hem uitdaagde tot een "debat". Alsof de minister bepaalt wat een voetbaljournalist op televisie mag zeggen. Alsof het niet doodeng is dat ze dat überhaupt dénkt te kunnen doen. Derksen lachte haar op televisie gelukkig gewoon uit en dat was misschien wel een van de meest verfrissende momenten van 2018, want normaal gesproken zie je alles en iedereen onmiddellijk verschrikt bukken, buigen en spijt veinzen als er een keer een woordje, zinnetje of grapje onwelgevallig is geland in de policor goegemeente. Je scoorde ook in 2018 een stuk hoger op de Schaal van Deug wanneer je jezelf als slachtoffer liet portretteren, dan als individu met een eigen verantwoordelijkheid.

Inspraak bij Rutte? Alleen per sms
Brengt ons met een klein bruggetje naar de politiek, waar ook in 2018 weer grote slagen zijn toegebracht aan de saamhorigheid in dit land, aan de inspraak en aan de democratie als geheel. De voorgenomen afschaf van de dividendbelasting, die in geen enkel verkiezingsprogramma genoemd werd, trok het gordijn weg voor het lelijke lobbygezicht achter het politieke bestuur. Grote clubs, aandeelhouders, belangenverenigingen: iedereen behalve het individu - de burger - lijkt toegang tot het bestuur te hebben. Gewoon ff sms'en met de premier, zoals Unilever-sfinx Paul Polman deed. Publieke verontwaardiging voorkwam de afschaffing van de bedrijvenbelasting voor aandeelhouders, maar alleen omdat er binnen de coalitie ook weerstand tegen bestond. Waren de vier partijen eensgezind gebleven, dan had de burger gewoon het nakijken gehad, is ons vermoeden. 

Niet alleen in grootkapitale kringen is de lobby leidend. Het leverde via stichtingen en patiëntenverenigingen ook een donorwet op dit jaar, waarbij je organen automatisch ter beschikking staan, ténzij je zelf actief een weigerformulier invult. De grondwettelijke kant kwam nauwelijks aan bod, en rekenschap afleggen aan miljoenen minder belezen burgers is er ook niet bij - de overheid weet wat goed voor u is en het recht om met rust gelaten te worden werd definitief om zeep geholpen in 2018. 

Edje Klimaatraketje
Ook rond het klimaatakkoord zagen we de lobbymachine. Ed '5 CV-ketels en een verwarmd zwembad' Nijpels maakte er in al zijn openlijke arrogantie geen geheim van dat windmolencritici niet welkom waren aan de klimaattafels: alleen overtuigde klimaatreligieuzen mochten aanschuiven bij hem en Diederik. De media waren op hun hand: in de Volkskrant stond naast iedere advertentie voor verre vliegvakanties een dreigend artikel over hoe slecht het koffie-, quinoa- en avocado-gebruik van hun lezers voor het klimaat is. Het Staatsjournaal had in 2018 om de haverklap klimaatpreken en bij Nieuwsuur werden milieu-activisten zonder contexct als "klimaatexpert" opgevoerd om te verkondigen dat de voorgenomen maatregelen nog steeds veel te weinig zijn en dat we al lang in paniek moeten raken. Weermannen van de NOS maakten openlijk ruzie met klimaatcritici, waarbij er vaker een moraalkaart getrokken werd, dan een weerkaart. Milieuclubs liepen op het laatste moment toch nog strategisch weg uit de kerkbankjes van Nijpels om extra drama toe te kunnen voegen aan de vermeende klimatologische dreigingen die ons allemaal boven het hoofd hangen binnen een paar jaar.

Wij kijken ondertussen richting opkomende economieën in Azië, zien elke week een nieuwe kolencentrale in China de ovens aansteken en ontwaren de kaalslag die de consumptiebehoeften van een groeiende tweede- en derdewereldbevolking veroorzaakt, en vragen ons af: gaan hogere energieheffing, stijgende milieubelastingen en een verbod op verbrandingsmotoren in dit polderlandje het klimaat internationaal redden - of is er een giftige cocktail van groene activisten, ondernemende opportunisten en een door klimaatreligieuze schuld gedreven elite aan het werk om zichzelf respectievelijk moreel te bevredigen, financieel te verrijken en te verschonen van een zelfopgelegde zonde door met priemende preekvinger hel en verdoemenis over het volk uit te vaardigen?

'Dan verkoop je hem toch in Duitsland'
In alle gevallen geldt: de lobby ijvert en pleit, maar het individu heeft weinig tot niks in te brengen en is een dankbaar slachtoffer aan het ontvangende einde van de stok waar het collectezakje aan bungelt. In de bovenlaag lijkt iedereen die wat wil bereiken verenigd te zijn in lobby- en belangengroepen, en al hun belangen komen op het bord en op de rekening van de Gewone Burger - het laatste individu in onze samenleving. Betalen die belastingen, inleveren die autosleutels, afstaan die organen.

Al die besluitvormers zijn bovendien zelf zó ver los gezongen van de dagelijkse werkelijkheid, dat Diederik Samsom er van uit gaat dat iedereen heus wel 10.000 euro heeft liggen om in de isolatie van z'n woning te investeren, dat Timmerfrans gelooft dat hij persoonlijk het kantelpunt van de Europese geschiedenis is, en dat Sybrand Buma niet alleen denkt dat het klimaat ophoudt bij de grens, maar dat Jan Modaal z'n Opeltje best in Duitsland kwijt kan wanneer hier vanaf 2030 een verbod op de handel in auto's met een verbrandingsmotor van kracht wordt.

Rutte brengt het huishoudboekje naar Brussel
Ondertussen hebben we in 2018 weer een verdere, zichtbare afbraak van de democratie meegemaakt. Niet alleen stond er geen letter in de verkiezingsprogramma's over dividendbelastingen of klimaatakkoorden, Mark Rutte tekent na jarenlang (gespeeld? Geveinsd? Gelogen?) protest toch voor een Europese begroting voor de hele Eurozone - het Hollandse huishoudboekje verdwijnt straks in een Brusselse lade. De zetels van de kartelpartijen in Den Haag worden nauwelijks nog gevuld met zelfstandig denkende idealisten, maar met door fractiediscipline geknechte en door voorlichting geprogrammeerde carrièremuppets. Bij D66 hebben ze zelfs zo'n robot tot fractieleider benoemd - Artificial Intelligence nam ook een vlucht in 2018, al blijft de spraaksoftware soms wat hangen.

Onderwerpen waarover besloten moet worden, zijn inmiddels veel groter dan 'het landsbelang'. We hebben het over 'de migratie' en dan bedoelen we het wereldwijde fenomeen. Idem voor 'het klimaat' (of 'de klimaatopwarming'). Bestrijding van misdaad en terreur wordt internationaal afgestemd, maar heeft wel individuele gevolgen voor privacy en uitingsvrijheid. Het is wij tegen Rusland, en dat 'wij' is 27 EU-landen die ondanks hun enorme onderlinge verschillen in samenleving, economie en cultuur toch in één zucht als gelijken worden genoemd, en in stelling worden gebracht tegen de Russen. Een gezamenlijke vijand versterkt hierbij de suggestie van eensgezindheid van de EU terwijl de plannen voor een Europees leger oprukken. Kortom. Alle politieke schalen vergroten, maar alle burgerinspraak wordt tegelijkertijd afgeroomd.

Nepnieuws en desinformatie van die doodenge Ollongren
Het beetje extra controlegereedschap dat we hadden, raakten we ook kwijt: het referendum. Er kwam er nog eentje in 2018, over de Sleepwet, en die Sleepwet werd weggestemd. Maar minister Ollongren, de vrouw die "nepnieuws" en "desinformatie" wil bestrijden maar zelf loog over de inlichtingenwet en rapporten verborgen hield voor de burger, voerde de Sleepwet toch in en inmiddels blijkt uit nieuwe rapporten dat hij inderdaad misbruikt wordt, omdat het toezicht tekort schiet. Het referendum werd ondertussen afgeschaft zonder zicht op een vervangend instrument. 

De burger is wederom gekort in zijn of haar participatie, met de slechte smoesjes dat referenda alleen maar populistische tegenstemmers naar de stembus sturen - wat aantoonbaar niet waar is. Niet alleen zeggen politicologen dat (lees Stuk Rood Vlees), ook onze inmiddels jarenlange ervaring met democratisch activisme liet juist zien dat het altijd betrokken burgers zijn die actief (willen) deelnemen in hun democratie en samenleving, omdat ze zich niet thuis voelen bij kartelpartijen maar wel betrokken voelen bij hun land, hun samenleving en hun openbaar bestuur. Die betrokkenheid is in 2018 ingeperkt, en hun middelen zijn hen afgenomen.

Hadden we maar kritische media
Gelukkig kunnen we nog vertrouwen op de kritische journali... ohnee toch niet. De media die de macht moeten controleren hebben in de afgelopen jaren overduidelijk juist voor het kamp van de macht gekozen. Pro-partijkartel, pro-Brussel, pro-klimaataanpak, pro-migratie en anti-populisme zijn Leitmotiven in de MSM. Een vicieuze cirkel van op elkaar inwerkende spanningen ligt daaraan ten grondslag. Ten eerste is er de eeuwige race om advertentie-inkomsten. Commerciële belangen zorgen er voor dat iedereen hetzelfde doet als alle anderen, waarbij het niet teveel laten schommelen van de sociale boot in het belang van 'brand safety' sterk wordt gewaardeerd: ophef is alleen goed, als het zich kan richten tegen een kritisch tegengeluid of een foute mening.

Uiteraard speelt niet alleen commercieel belang, maar vooral ook politieke correctheid daarin een grote rol: tegenwoordig kan je geen stukje over pinda's meer tikken zonder dat er een woedende transgender uit een verre uithoek van de wereld op sociale media ophef begint te maken over het feit dat hij/zij/x niet uit de knellende repressie van het eigen geboorteland is gevlucht om in Nederland alsnog geconfronteerd te moeten worden met de notenallergie die hem/haar/het in 1986 bijna fataal werd op een feestje. En daar moet dan rekening mee gehouden worden. De media hebben zich massaal op 'de minderheid' gestort, die onder valse vlaggen van racisme, onderdrukking en uitsluiting keer op keer het beklag mag doen over de grote amorfe groep van blanke autochtone Nederlanders, wier schuld 'het' allemaal is. Want iedere individu is waardevol, verdient respect en een eigen plekje onder de zon - maar de grote massa van de blanke meerderheid moet vooral de muil houden en plaats maken voor anderen in deze maatschappij.

Berooid in de bank
Nog een reden dat de macht en de media elkaar zo knuffelen, is omdat de media gevuld en gerund worden door mensen waar het door de bank genomen heel erg goed mee gaat. Hoger opgeleid, stedelijk (meestal Randstad), koophuis, lekker salaris. Wat zij op het internet tegenkomen, zijn de mensen die ze normaal alleen in vluchtig klantcontact bij de kassa ontmoeten, bij wie ze hun drankje bestellen in een restaurant, of die ze op straat achterop de vuilniswagen of de bouwsteiger zien. En die mensen bezien de wereld toch net effe anders. 

Die modaalmensen zien, voelen en ervaren de gevolgen van minder economische mobiliteit, van klimaatwetgeving en milieubelastingen, en van (culturele) veranderingen in hun leefomgeving. Die mensen zien ook dat hun invloed op die zaken op natuurlijke (demografische) of onnatuurlijke (beleidsmatige) wijze wordt ingeperkt. Ze zien wel hoe lobbygroepen en belangengroepen hun greep op cultuur, media en politiek vergroten. Ze horen hoe de media hun gedrag willen sturen. Maar de keren dat die individuele burgers zichzelf weten te verengingen, zoals rond ons Oekraïnereferendum, tijdens het Sleepwetreferendum, in hun collectieve culturele liefde voor Zwarte Piet, of zoals laatst nog in groten getale tegen het Marrakeshpact, krijgen ze steeds te horen dat ze hun borrelende witte onderbuik in bedwang moeten houden. Referendum weg, Zwarte Piet bijna weg, Marrakeshpact gewoon getekend, burger berooid in de bank.

Het internet draagt een geel hesje
Diezelfde mensen hebben in 2018 het internet definitief ontdekt als een van de laatste vrijplaatsen waar je nog je mening kunt vormen zonder sturing van de Staatsomroep, zonder de policor preken van de politiek, en zonder de knellende moraal van de mainstream media. Daar zit wederom een belangrijke wisselwerking met de kranten, bladen en publieke omroeptelevisie: de MSM liggen continu onder kritisch vuur van burgers die precies kunnen zien wie vanuit welk perspectief praat. Objectiviteit, of althans de schijn dat die überhaupt ooit bestond, is voorgoed gedood door de zegen der vrije gedachtevorming op het ongefilterde internet.

De vrije meningsuiting die daar vervolgens uit voortvloeit is niet altijd fraai (niet iedereen kan zijn afkeer even welbespraakt verwoorden). Maar waar het gevestigde journaille wat ons betreft steeds veel te gretig de focus legt op marginale excessen om complete (blanke) bevolkingsgroepen van angst, woede of erger te kunnen betichten, ziet het internet de grote lijnen van de samenleving veel beter, en beschouwt ze die ook veel eerlijker: waarheen het gaat met het klimaat, hoe migratie uit shithole countries alhier de sociale verhoudingen bemoeilijkt (ook, of misschien wel juist tussen autochtonen onderling), waar regressieve religie zijn (bloederige) stempels drukt en hoe diep de leugens, hypocrisie en dubbele standaarden van media, macht en overige elite gaan.

15 miljoen mensen, plus nog een paar
Het kwam allemaal samen aan het einde van het jaar, op de Champs Elysées, die dankzij het internet ineens heel dichtbij liggen. Macron had één move te ver geschaakt in zijn missie om in het aanzien van zijn elitaire vrienden en mede-wereldleiders de punt van het progressieve zwaard te vormen. Hij was zijn volk vergeten om toestemming te vragen, en het volk liet zich daarin niet onbetuigd. Dat gaf ook hier in de polder zuchten van verlichting: er kan dus wél een druppel te veel in die emmer. En als het daar kan, kan dan hier het tij ook nog omslaan voordat de wal het schip moet keren?

Als je in 2018 een geel hesje ziet, kun je dat als "populisme" profileren en de drager van het reflectievest een bepaalde mate van ongelikte ontevredenheid toedichten. Maar als je eerlijker bent, weet je dat er iets anders, iets veel diepers, en vooral iets veel oprechters achter schuil gaat. Het gaat over groeiende ongelijkheid, onevenredige belastingen, afnemende economische en sociale mobiliteit, en hoe de elitaire voorhoede zonder achterom te kijken haar voorsprong op de groeiende groep achterblijvers vergroot.

Laat ze dan maar cake eten
Het zijn niet primair "zorgen" of "angsten" of "boosheid" die mensen naar 'het populisme' drijven, het is onmacht, een gevoel van machteloosheid, die mensen écht in beweging krijgt. Neem de burger de macht af die hem of haar toebehoort in een democratie, verhoog de belastingen waar niemand het rendement van begrijpt (of terugziet) en versterk het volume van je politiek correcte zedenpreken, en je mag je als politieke, culturele en journalistieke elite heel hard af gaan vragen waarom het volk ineens geen kerststol feeststol cake meer wil eten.

In deze eeuw is een aantal flinke potten op het vuur gezet. 9/11, Fortuyn, Van Gogh, het EU-grondwetreferendum in 2005, de bankencrisis en de eurocrisis, Charlie Hebdo, Bataclan en al die andere splinters, het epische vergismantra Wir Schaffen Das in 2015, het afnemen van gegunde democratische inspraakmiddelen en de PR- en kartelrobotisering van de politiek, de manier waarop de media de macht in de armen hebben gesloten, en nu weer de plotselinge daadkracht van de dwingende dominees van de klimaatreligie, die een nieuwe en potentieel onuitputtelijke bron van schuldgevoel bij de makke burger denken te hebben aangeboord. Allemaal potjes op het vuur, in Nederland, in de EU en in de rest van de wereld. Broeien, borrelen, met een groeiende neiging om over te koken.

Met de warme kerstgroetjes van GeenStijl!
Alhier op de redactie zingen we kerstliederen in onze loopgraven. De kelken klinken, de stemming is opperbest. 2019 wordt een uiterst enerverend jaar. Wij hebben er enorm veel zin in, want wij schrijven niet voor een makke massa, maar degenen die het zien - omdat ze het door hebben. En we zijn vrij om er zelf wat van te maken. We maakten onszelf in 2018 los van het Mediahuis, zeiden vriendelijk gedag tegen TMG en besloten in een medialandschap van schaalvergroting en buitenlandse overnames om te kiezen voor kleiner, wendbaarder en vooral: onafhankelijker. 

We zagen daardoor gelukkig het Premium ledenaantal al boven de 5000 groeien, en willen de komende jaren inzetten op meer. We sleutel(d)en ook aan de commerciële posities op de front page, want onafhankelijkheid is uiteraard ook niet gratis, dus ook wij moeten soms opportunistisch zijn om te kunnen blijven bloggen over alles wat hier bovenstaand beschreven staat. Iemand moet het doen. Omdat het kan. Want dit land, is ons land en dat internet, dat gaat nog eens heel groot worden. 

En 2019, dat wordt alweer een revolutiejaar!

Cortéskaart in het groter hierrr, en daarrr in phone wallpaper sizes, versie 1 & versie 2. Merry Christmas!

Reaguursels

Inloggen

Voor de trouwe lezertjes en Jessias aanhangers legt deze Nutty Professor het Socialisme nog een keertje uit. Geniet er van ! youtu.be/2I964yiINyc

Bolder | 26-12-18 | 16:32

Thanks Bart, een mooie samenvatting.

Botte Hork | 26-12-18 | 13:50

Mooi Stuk @Van Rossum!

Ik word er alleen bijzonder treurig van.
38 jaar geleden zat ik op de meest linkse school van Amsterdam, het Spinoza Luceum.
Ik zag wat er om mij heen gebeurde, wijken werden langzaam gevuld met toen nog gastarbeiders, de andere wijken, die wat beter waren gesitueerd vernield door de kraakbeweging. De meeste amsterdammers hadden toen al de stad verlaten. Op school had ik felle discusies met soms de gehele klas. Die klas bestond voornamelijk uit punkers, skinheads, de betere middenklasse, en ontzettend linkse leraren.
Zelf kwam ik uit een arbeiders wijk. Ik zat dan ook hiervoor op één van de eerste “Zwarte” middelbare scholen, en wist daardoor hoe snel en radikaal een school en een buurt kan veranderen. Natuurlijk werd ik toen al snel tijdens de discussies als racist weggezet en ik beriep mij dapper op mijn vrijheid van meningsuiting. Kortom toen vond ik al dat nederland naar de filistijnen ging. Ik dacht en zei toen al in de klas dat er een burgeroorlog zou komen als dit zo doorgaat, de autochtone bevolking zou dit niet pikken. Stel je voor dat straks half Amsterdam uit mensen van buitenlandse komaf zou zijn? Ik werd toen uitgelachen en natuurlijk gewezen op de fijne verrijking van alle culturen. Hoe gelijk hadden zij..... Amsterdam is bijna geheel gevuld met andere culturen, de rest van de grote steden ook, en de provincie is hard op weg. Heel europa is hard op weg. Die burgeroorlog of revolutie zie ik niet meer gebeuren....38 jaar geleden hè!?..

Hiram | 26-12-18 | 10:49

Zo, iedereen de deur uit en eindelijk tijd voor deze longread. Spijker kop raak weer @van Rossem. Compliment!! Ik ben heel benieuwd of er bij de komende verkiezingen nu eens echt grote verschuivingen komen maar het goudvisgeheugen van de gemiddelde kiezer kennende, vrees ik het ergste. En reken er maar op dat de grote propaganda machine via de msm overuren gaat draaien de komende tijd. Ik hou m'n hart vast.

Von Mutzenbacher | 25-12-18 | 23:00 | 1

Mijn beste, dacht U, dat er in die door communistische elementen bevolkte stemburelen -rood potloodje en papiertje- geen fraude en/of sabotage gepleegd werd door U linksche broeders/zusters?
Ziehier de verklaring voor het goudvisgeheugen, mensen stemmen goed maar net zoals Mark Ettur liegt wordt er met Uw stem gefraudeerd/gesabotteerd.
Amen, in dit digitale tijdperk hahaha rood potlood en papiertje hahaha en die Ettur stond erbij met Ollo en glimlachten na en tijdens de "telling",
Fijne feestdagen en een gezond 2019.

Hallalieheliaal | 25-12-18 | 23:55

Geweldige kerstlongmustread! Bedankt Bart & GS-team!
Ga proberen dit maar eens de wat meer policor-angehauchten in mijn omgeving onder de neus te duwen, want geen speld tussen te krijgen.
BTW, Hahaha, 'feitenvrije emotieleer'; niet eerder zo'n compacte en treffende omschrijving van postmodernisme gelezen.
Alle succes in 2019 en wat er na komt, GS!

Camo | 25-12-18 | 19:59

Dan te bedenken dat dit slechts een kleine greep is uit een beschimmelde stinkdoos. Zuerst kommt das Fressen (und das Auto, das Haus, das Bier) und dann die Moral. Dat belooft dus wat. Alles wordt mogelijk, zeker wat je nu nog niet voor mogelijk houdt.

squadra | 25-12-18 | 19:35

Briljante kersttoespraak, meneer Van Rossem. Zonder GS geen kwaliteitsjournalistiek in Nederland. Bewijst dat internetters best willen betalen voor hun nieuws, als het maar geloofwaardig en van niveau is.

31 November | 25-12-18 | 18:43

Bravo Zulu @Van Rossem, een lang maar goed verhaal. Nu maar hopen dat in 2019 zowel de Haegsche junta als de EUSSR met een luide blurp door het toilet gaan.

Kinkfactor | 25-12-18 | 18:00

Dankzij GeenStijl, RT.com, Xandernieuws en enkele bekende Twitteraars is er Goddank nog normale nieuwsvoorziening. Bedankt GeenStijl en alle goeds voor 2019!

Dr.SapperDeFlipFlap | 25-12-18 | 16:54

bij deze wil ik voordragen: @Van Rossem

om volgend jaar de Koning en de Paus te vervangen voor kersttoespraak.

patriarchy | 25-12-18 | 16:10

In 2019 wordt het nog erger dan in 2018. Linlsom of rechtsom, de hele teringse bende gaat ontploffen. Gelukkig heb ik een paspoort en schoensmeer.

lokoolokie | 25-12-18 | 15:46

Mijn complimenten voor uw bijzonder goede en hout snijdende toespraak, mijn waarde @Van Rossem. Stúkken beter en relevanter dan gelijk welke kleurloze meuk die de Koning zal gaan opdreunen. Ik hoop dat GS in 2019 nòg meer deksels van onverkwikkelijk meurende beerputten mag gaan trekken, méér mag WOB-ben, méér achterkamertjespolitiek mag bloot leggen. Dank jullie allen voor je tomeloze inzet en op naar een goed 2019!

Sjefke7807 | 25-12-18 | 15:30

Fijne dagen en veel wijsheid gewenst, redactie en reaguurders. Ik volg GS sinds 2005 en met de dag wordt duidelijker dat we dit internet-café nodig hebben. Een welgemeende dank voor het delen van jullie inzichten, kennis en analyses.

spinselsinjehoofd | 25-12-18 | 15:16

Fijne kerstdagen van Rossem en team! Ben zo blij dat GeenStijl bestaat!

Samui07 | 25-12-18 | 14:58

2019 wordt net zoals voorgaande jaren alleen nog duurder dus nog minder salaris overhouden , fijne kerstdagen allemaal .

Jetstream | 25-12-18 | 14:48

Ik schrijf je een lange brief, want ik heb geen tijd voor een korte.

Willem_Oltmans | 25-12-18 | 14:37

Kudos Van Rossem :) En daarom is GeenStijl zo hard nodig. Moet je je als lezer eens voorstellen als je geen alternatieve media meer zou hebben. Dag in dag uit dezelfde napraatmedia, allemaal de boodschap van 'HET GROTE DEUGEN' herhalen.
Persoonlijk erger ik me behoorlijk aan de pretenties van de politiek en hun hulpjes in de mainstream media. Waar halen die mensen het gore lef vandaan om volwassen mensen zo als kleuters te behandelen? Maar er zijn genoeg mensen die dit klaarblijkelijk prettig vinden. Die gaan elke stemronde weer het vakje van Rutte rood kleuren, of nu Jetten. Of meneer Eikeltjespyama. Kun je je voorstellen, een volwassen vent van 51 die zich de maat moet laten nemen door zo'n studentje in een cocoonpyama? Zie je het al voor je?
2018 is het jaar van de wraak geworden. De wraak van de elite op de onwillige 'onderbuikende' burger. Geen middel is ongemoeid gelaten om deze halstarrige groep terug in het keurslijf te jagen. De oorlog is verklaard door de dolle horden van activisme (kleur, gender, milieu) op ons af te jagen in de hoop dat ze ons de strot afsnijden. En om het plaatje compleet te maken, zetten ze de grenzen nog wat wijder open om ons fysiek onder de voet te laten lopen.
Nee, Rutte is niet onze vriend, dat is wel erg duidelijk gebleken. Maar ineens is het einde daar en staat de Ceaucescu met lachende varkensoogjes ineens verbaasd om zich heen te kijken.

Datsun_Cherry | 25-12-18 | 14:03 | 1

Wraak? Wraak van de lieve, aardige, Tesla stekkerende, naar de Malediven CO2-ende elite? Wraak veronderstelt een bepaalde focus, iets of iemand waarop wraak genomen kan worden. Het is volgens mij echter veel diffuser: Rutte, Buma, Jetten, de coalitie ezels, ze hebben geen contact meer met Jan-met-de-pet, Jan-op-het-Facebook, Jan-in-het-gele-hesje. Het is ook waar te nemen op de MSM. Hoe vaak wordt er niet een 'expert' uitgenodigd of 'een toevallige voorbijganger' op straat geinterviewd, waarbij die 'expert' gewoon een stropop is van de redactie, iemand die de mening van die redactie kritiekloos beaamt. Nu voelt 'de elite' onraad, dus gaat de coalitie in versneld tempo het coalitieprogram afraffelen, want het doel - historie maken, bijgeschreven worden in de geschiedenis - komt in gevaar. Het is autistisch gedrag, niet 'wraakzuchtig', alhoewel het wellicht overkomt alsof er een vooropgezet plan in zit om Nederland op te lossen in de EU-zuuroplossing.

Eeuwig..Op..Vakantie | 25-12-18 | 14:38

Een uitstekend en doorwrocht stuk vRossum! Maar de rest volplempen met een "vagina top 50" gaat hem niet worden. Ik haak af met uw welnemen....

Pierre Lebon | 25-12-18 | 13:57

Mooie kleurloze kersttoespraak, net zo kleurloos als het volk. Trouwens, als religie inderdaad minder populair is geworden, waarom staan alle media dan continu in het teken van een religieus bedoeld feestje? De meerderheid is niet kerkelijk, wees consequent, misbruik de staatskas niet voor kerstprogramma's door de NPO en schaf het af.

isitsoornot | 25-12-18 | 13:30

Fantastische kersttoespraak Bart, chapeau.

Laten we hopen dat 2019 het jaar wordt waarin logica weer gerehabiliteerd wordt. Moge alle vormen van extreme domheid verdwijnen, maar vooral de meest racistische vormen van domheid; politieke corruptheid en identiteits p̶o̶l̶i̶t̶i̶e̶k̶ crises.

Iedereen fijne feestdagen.

Dandruff | 25-12-18 | 13:15

Allen een zalig kerstfeest, vooral aan de heidenen, de relihaters. Gefeliciteerd ook met de verjaardag van onze Jezus Christus, die tenslotte vandaag gevierd wordt.

SlimmeBelg | 25-12-18 | 13:08

één van de beste, dus niet dé beste. Neen, daarvoor moet men naar Swiss.

ProAsfalt | 25-12-18 | 13:04

Prima betoog van van Rossem. In zijn stuk wordt verwezen naar een artikel bij stukjeroodvlees.nl. Daar wordt naar hoog- en laagopgeleid invloeden/interacties op participatie gekeken. Dit naar aanleiding van het gestelde in de opening, zijnde,

-"De sterke oververtegenwoordiging van hoogopgeleiden onder politici doet sommigen spreken van de groei van een ‘diplomademocratie’."-

Die 'hoogopgeleiden' in de politiek zijn echter vrijwel allemaal alfa's en gamma's. Mensen die rechten, sociologie, politicologie (e.a. ~ogie) of geschiedenis hebben gestudeerd zijn sterk oververtegenwoordigd. Beta's schitteren grotendeels door afwezigheid. Dito voor 'technici' (HTS e.d.). Dit gebrek aan hoogopgeleid-diversiteit zie je ook bij andere (semi) overheids-bestuurslagen of organisaties. Tot de WRR toe, waar nog niet zo lang geleden Pieter Winsemius de enige beta was. Heden doet de raad het zelfs (weer) zonder 'harde' beta, hoewel er met een hoogleraar neuromusculaire ziekten in de raad er toch een, zeg maar, 'non-ogie' in zit.

Bovenstaand gegeven lijkt me de vraag op te roepen, waarom blijven beta's en 'technici' weg uit de politiek?

Ref:
stukroodvlees.nl/opleidingscategorieen...
www.wrr.nl/over-de-wrr/raad-en-advise...

MansEnGarde | 25-12-18 | 13:02 | 4

Aanvulling op Stormageddon:
Ben zelf ook een bèta. Daardoor heb ik geen zin om "problemen" te lijf te gaan die helemaal geen probleem zijn, of problemen die inherent onoplosbaar zijn of "problemen" die misschien wel reëel zijn maar zó vaag geformuleerd dat je er niets verstandigs over kunt zeggen.
In de politiek kun je zulke non-discussies niet vermijden. Je bent driekwart van de tijd bezig om te bewijzen dat je deugt, dat het je volle aandacht heeft en je kunt hooguit een tiende van je tijd besteden aan reële problemen.
Ik ben geïnteresseerd in problemen waarvan je mag aannemen dat er een oplossing voor zou kunnen bestaan.

JvanDeventer | 25-12-18 | 15:55

En ik denk dat de gediplomeerden in een zacht vak meer de neiging hebben om met hun "hoogopgeleid" zijn te pronken dan de bèta's.

JvanDeventer | 25-12-18 | 16:03

Oh ja, dat laatste is absoluut waar. Hoe vager de studie, hoe sneller de afgestudeerde zijn titeltje voert, Drs., Dr., BA of MA op visitekaartjes laat drukken en dergelijke.

Stormageddon | 25-12-18 | 19:37
▼ 1 antwoord verborgen

Kersttoespraak van onze Koning.
Ik voorspel: 25% gaat over het klimaat de rest over het neoliberalisme, dat heel goed is voor het land en het volk.

ProAsfalt | 25-12-18 | 13:02 | 1

Kijkt er überhaupt iemand naar?

WayneGretzky*99* | 25-12-18 | 13:56

Ik ben al wat mottig van de Kerstlunch met veel witte wijn. Die witte wijn komt uit mijn Kerstpakket en is lang niet zo onschuldig als hij eruitziet. Je zult zien dat alles er weer uitkomt, net op het moment dat Willem-Alexander het woord neemt. De paus heeft het geloof ik gehad over sober leven en verspilling, nou ik ben bang dat ik een hele lunch ga verspillen.

JvanDeventer | 25-12-18 | 12:41

2019: Elke gender gelijk door de blender! Voor optimale gelijkheid en minder gejank en gezever dan afgelopen jaar.

Bakschuif | 25-12-18 | 12:30

Pijnlijk allemaal, maar waar. Bedankt voor deze toespraak.

GerardJolig | 25-12-18 | 12:23

Van Rossum, een geweldig stuk, complimenten.
Het misplaatste superioriteitsgevoel van de linkse academicae splijt dit land tot op het bot. Ik verheug me op wat er gaat komen, ja opletten op die Ollongren en haar quislings nu hoor!

lanexx | 25-12-18 | 12:16 | 1

van Rossum schrijft niet zulke rake stukjes, van Rossem wel.....

Muchnadt | 25-12-18 | 13:03

Een horig 2019 toegewenst. Belastingslaven!

Vrouwtje_haram | 25-12-18 | 12:14

Van Rossem, mooi stuk! Soms denk ik dat jullie een van de weinige laatste (digitale) bastions zijn waar gezond verstand nog zege viert. Elsevierweekblad is een andere, op een andere manier en toon, maar goed. Zo zijn er vast meer gelukkig. Ik kom op Geenstijl sinds het begin ergens. Toen jullie onafhankelijk gingen was niet moeilijk om premium lid te worden. Voor de goede zaak!

Echter dat revolutie dingetje neem ik met een korreltje zout.. Vóór Geenstijl toen ik oa wat meer op sites als fokzine.net/ kwam. Als jonge twintiger al fel reagurend. Ook toen was het revolutie hier en revolutie daar. Nu zo'n 20 jaar later ben ik begin veertig alweer en de tijd vliegt. Nog steeds wordt er revolutie geroepen, maar meer dan een handvol gele hesjes door het land zie je niet.

Wil niet cynisch zijn maar NL is geen land van revoluties. Alle signalen moeten op groen staan wil die perfecte 'storm' los barsten. En dat is vandaag dag moeilijker dan ooit. We hebben allemaal nog (de massa althans!) ons brood en spelen. We hebben netflix, internet, de insta/snap/fb afleiding, mobiele phones, meeste ook een acceptabel natje en droogje.
Ja, democratie wordt alle kanten weggeknabbeld, referndum, overdracht naar EU. Kosten milieugekte wordt afgewenteld op ons niet op de top van bedrijfsleven en politiek. Maar ze doen het gewiekst, ze bijten net zo veel van je af dat je even 'auw' zegt, even krabt, en weer door gaat. Wanneer men overmoedig raakt en te grote happen neemt, misschien dat iemand dan terugslaat en daar mensen voor in beweging krijgt... Wie weet!
Maar goed ... ik zelf ben zoals gezegd cynisch. En ook ik heb het goed ondertussen. Woon in een mooie moderne witte middenklassenwijk aan de rand van een leuk stadje, goede leuke en interessante baan waar alles netjes mee betaald wordt met nog ruimte voor vakanties enz. Alles klopt verder op lokaal niveau best wel.

Toch heb ik dat vervelend knagend gevoel dat het foute kant op gaat.. zie ik ook alles wat hier boven geschreven is, maar waarom zou ik nu de hooivork op rapen? Ik heb veel te veel te verliezen. Ik ben niet degene die de hand boven het hoofd gehouden word, als ik mijn kop boven het maaiveld steek. Ik ben die witte man die blijkbaar schuld heeft aan heel veel zaken...

En zo is het toch met de meesten? We moeten nog veel meer verliezen. Je moet in een vecht of vlucht setting komen. Je moet gevoel hebben dat alles onder je vandaan valt als je nu niet handelt. En, voor dat beste mensen moeten voor de massa de potjes op het vuur nog heel lang koken....

iustus | 25-12-18 | 12:09 | 2

Uitstekend omschreven, helemaal eens. Neemt niet weg dat elke reis begint bij de eerste stap. En als ze ineens je auto afpakken door torenhoge accijns op brandstof en je gaskraan dichtdraaien om je verplicht een warmtepomp te laten kopen die niet werkt, en nog wat van die ongein, dan zou het zomaar ineens hard op kunnen schieten. Maar ik deel je impliciete zorg dat het zo lang gaat duren dat het niet meer te redden is.

Bakschuif | 25-12-18 | 12:38

iustus | 25-12-18 | 12:09
Ook volledig mee eens, alleen jammer van dat “witte man”....

Muchnadt | 25-12-18 | 13:09

NRC, Volkskrant, Telegraaf, Trouw! Doe es copy-paste met dit artikel van Van Rossem! Misschien wordt dan de idiotie wat minder in '19 en keert het gezonde verstand terug. Van Rutte verwacht ik geen bijdrage namelijk.

ILF2 | 25-12-18 | 12:02

Mooie Kersttoespraak! Complimenten van een nieuw aankomend premium lid.
Fijne Kerst!

MoonBeebe | 25-12-18 | 11:59

Weer prima verwoord, complimenten!
Maar ik denk dat je binnen twee, drie jaar tijd opgepakt gaat worden als je dit soort columns publiceert....

Here's Freddy | 25-12-18 | 11:43

Prachtig stuk!
Dank voor het afgelopen jaar. Het is nogal een luxe geworden om middenin de totale gekte mensen te vinden die gewoon rechtdoor gaan en integer zijn.
Zojuist schijnt de Paus een toespraak over de hebzucht van de mens te hebben gehouden, terwijl het Vaticaan 64 miljard heeft.

Word Premium lid.

Poesmobiel | 25-12-18 | 11:40 | 1

Laat berber ophouden met lachen over 5000 leden(24/12. 20.36) en wordt inderdaad lid, als u wilt dat dit blijft.

ger1306 | 25-12-18 | 13:50

Begin een partij

Slyco | 25-12-18 | 11:37

Pracht traditie. De jaarlijkse kersttoespraak van Bart.

Reaguurguurderguurst | 25-12-18 | 11:35

Ben benieuwd naar de kersttoespraak van onze Koning, zal hij het ook over het klimaat hebben en de broodnodige offers die we moeten brengen om de planeet te redden ? Vermoedelijk wel want hij is slechts de Jan Claassen van poppenkast Nederland.

sprietatoom | 25-12-18 | 11:33 | 3

Hij zal wel met een uitgestreken gezicht meeleven met de slachtoffers de van Sumatra en tegelijkertijd een Etna-belasting aankondigen voor ieder vulkaan die het komende jaren nog een zijn kegel haalt om CO2 in het rond te spuwen.

B.Spiritus | 25-12-18 | 12:05

De kerstboodschap van King Willy is al maanden geleden opgenomen, dus als hij meeleeft met slachtoffers of iets gaat zeggen over het klimaatakkoord dan hebben we een profetische koning. Moeten we dan zuinig op zijn.

Stormageddon | 25-12-18 | 12:29

Och, er is vast wel een tekstschrijver die een extra regeltje over Sumatra aan het maanden oude preekje kan toevoegen. Uiteraard net zo ongemeend als de rest.

Dandruff | 25-12-18 | 13:19

Goed stuk. Eigenlijk al een beetje een eindejaaroverzicht voor 31-12, maar op een dag waarop heel Nederland gesanctioneerd aangeschoten mag zijn maalt niemand daarover.

Irnerius | 25-12-18 | 11:33

Chapeau van Rossum, gedegen stuk als altijd van je hand.
Het meest schrikbarende is dat er maar 5000 reaguurders bereid zijn om er een paar centen in te steken maar helaas zijn Nederlanders gierige schreeuwers.
Een van mijn voorvaderen vertrok ruim voor het rampjaar 1672 om is Nieuw Amsterdam zijn geluk te gaan beproeven.
Heb de GeenPeil acties altijd met daden gesteund dat zouden er meer moeten doen.
Een kleine groep moet altijd de kudde leiden laten we hopen dat de makke schapen het op tijd inzien.
Hier een witte kerst en een gezellig samenzijn met de schoonfamilie het leven is mooi.

polderaar | 25-12-18 | 11:23 | 4

Klopt Muchnadt een foutje moet van Rossem zijn, maar zolang u geen kroontje neemt uit gierigheid of angst bent u een echte lullo.
U snapt er helemaal niets van, fijne kerst.

polderaar | 25-12-18 | 14:12

polderaar | 25-12-18 | 14:12
Mijn hartelijke dank...

Muchnadt | 25-12-18 | 15:18

@polderaar Wie zegt er nou dat hij/zij/het/de geen karoontje heeft? Kan je gewoon verbergen, toch?

Kinkfactor | 25-12-18 | 19:14
▼ 1 antwoord verborgen

Van Rossem je bent een eindbaas!! Echt top jaarafsluiting, jammer dat de inhoud niet wat vrolijker stemt. Iedereen mooie Kerstdagen gewenst met veel reflectie, energie, optimisme en daadkracht. Laten we er met zn allen tegenaan gaan om zoveel mogelijk mensen te leren eens zelf na te denken.
Enne... met zoveel GS lezers is 5000 premium leden natuurlijk veel te weinig – privacy dingetje misschien? Volgens mij moeten jullie het doen van (anonieme?) ad hoc donaties laagdrempeliger maken (bv vrijwillige bijdrage onderaan of halverwege een artikel), er wordt jullie veel gegund.

2tribes | 25-12-18 | 11:20

Je kan tegenweurdig nergens meer je bek opendoen; hier bij GS reageren is ook een beetje op eieren lopen want bij het minste of geringste drukken de lezertjes op het huisregelovertredingsknopje. Mij maakt het niet uit verder, ik constateer alleen.

isitsoornot | 25-12-18 | 11:05

Uitstekend stuk.
Zo keek ik eerder deze week naar het nieuw op TV. Ik zag een verslag over de rommelende vulkaan Anak Krakatau in Indonesië en de tsunami die daar een gevolg van was. Een ´expert´ van het Rode Kruis mocht ook wat zeggen. Ik hoorde hem beweren dat global warming nog veel meer van deze rampen zou veroorzaken. Ik verslikte me in mijn koffie: insinueert ie nou dat een vulkaanuitbarsting een gevolg is van de opwarming van het klimaat?! Maar de presentator leek het allemaal hel goed te begrijpen, hij knikte instemmend en keek me beschuldigend aan.

Joris Beltsin | 25-12-18 | 10:36 | 11

Muchnadt, je gooit nu alles door elkaar. Het ging over de oorzaken van vulkanisme. En dit gaat over drijfijs en zeespiegelstijging. Enfin, dat klopt op zich wel maar er is ook een hoop landijs. Antarctica zou bij smelting dan goed zijn voor zo´n 70 meter zeespiegelstijging en Groenland voor zo´n 7 meter. Gaat er niet binnenkort allemaal aan maar waar U die 100% zekerheid vandaan haalt is mij een raadsel. Vooral de Groenlandse ijskap loopt risico.

drs kwenie | 25-12-18 | 16:37

@drs kwenie | 25-12-18 | 16:37
Nee hoor, valt reuze mee. Het ijs op Groenland groeit weer aan. En het smelten ging de afgelopen 20 jaar niet sneller en was ook niet meer dan in de jaren ‘20 en ‘30 van de 20e eeuw.
Dat vertellen de klimaatalarmisten nooit en hun grafiekjes beginnen vaak ook pas in 1950, toen het weer was afgekoeld na de opwarming van het interbellum. En in de nieuwste grafiekjes is die historische data gehomogeniseerd (dwz gemanipuleerd en die opwarming weggepoetst). Het gaat prima met de Groenlandse ijskap.

Stormageddon | 25-12-18 | 19:09

Ah Stormageddon, ik heb u niet voor niets als favoriet staan, wederom een helder betoog dat hout snijdt. Dank daarvoor!

Kinkfactor | 25-12-18 | 19:48
▼ 8 antwoorden verborgen

This could be heaven.

cat22 | 25-12-18 | 10:35

De enige revolutie die ik me kan herinneren was de dag dat Pim Fortuyn werd afgeschoten op het mediapark te hilversum,na een maandenlange smerige hetze tegen de persoon Pim Fortuyn.

komtdatschot | 25-12-18 | 10:28 | 1

Volgens mij stond Pim Fortuyn als Boegbeeld voor Ons!
Zalig & Gezond Kerstfeest voor U en de Uwen.

Hallalieheliaal | 25-12-18 | 10:30

Goed stuk en geenstijl zet 'm op, ook in 2019! En ook voor alle reaguurders een goed en hopelijk een stuk beter dan dit jaar nieuwjaar. Dat de titanic van de EU voortijdig van koers moge veranderen, desnoods via een Nexit of dat de wal het schip moet keren. En 20 maart mensen, kies nu eens voor een partij die deze immigratiewaanzin een halt toe wil roepen. FVD en laat Nederland weer Nederland worden.

Datkanjenietmenen | 25-12-18 | 10:24 | 2

20 maart is leuk stemmen maar het verandert in eerste instantie helemaal niets. 1e kamer zal echt niet uit zichzelf zaken terugdraaien. Wat wel kan op 20 maart is zorgen dat de coalitie geen meerderheid meer heeft waardoor Rutte er zijn maatregelen niet meer makkelijk doorheen kan fietsen.

normanius | 25-12-18 | 10:34

Het begint altijd klein, maar zoals het nu gaat is overduidelijk niet goede koers.

Datkanjenietmenen | 25-12-18 | 10:50

In 2019 ben ik weer gewoon een blanke man. “Wit” is een racistische stereotypering van negroide beroepsgekwetsten. Mijn ijskast is wit.

Zeddegeizot | 25-12-18 | 10:12

Een zalige kerst en een prettige hemelvaart gewenst aan u allen hier aanwazig!

vic_typh | 25-12-18 | 10:07

Laten we een Handrem op 2019 zetten, waarom?
Nou een paar oogknipperingen terug leerde ik schrijven en lezen met een Griffel en een Lei, nu heb ik zeven kleinkinderen en ben ik al voorzichtig aan het kijken waar in Nederland ik een verzorgtehuis/verpleegtehuis kan vinden waar ik met Ega samen terecht kan, nadat ik mijn huisje verkocht heb, want dan heb ik iets om in te brengen, maar krijg er misschien een warm bed een maal en wifi voor terug als mijn Ega en ik die laatste jaren maar samen kunnen blijven.
Daarom beste mede_reaguurders Leef alsof het jouw laatste dag is, leef alsof Ollodinges & Ettur niet bestaan, Leef meer meer meer voor necrosis zonder Hoofdletter aan jouw deur klopt.
Zalig Kerstfeest voor hen die van Zwarte Piet & Sinterklaas houden.
ps: nog een keer bedankt GS dat ik zonder Kroontje hier toch nog mag meeklagen, voorlopig.

Theo-Pim-Riv | 25-12-18 | 09:57 | 4

Mooie oppepperende levenswijsheid.
Ga dit jaar nog minder aan mn toekomst denken dan ik dit jaar al deed. Pluk de dag en zorg dat je wegkomt hier.

schoon-schip-maken | 25-12-18 | 10:31

Mooie reactie ook H_K !
GS is ook een podium voor mooie mensen.
Laat 2019 beter dan <2018 zijn.

Hallalieheliaal | 25-12-18 | 10:34
-weggejorist-
Normpje | 25-12-18 | 12:17
▼ 1 antwoord verborgen

Revoluties beginnen met kleine dingen, zoals de BTW verhogen op eerlijke verse gezonde producten, behorende tot de groep van eerste levensbehoeften.

double punch | 25-12-18 | 09:50

Zo. Een kerstboodschap waar de tekstschrijvers van de Koning nog een putje aan kunnen zuigen. Geen leugens en deuggezeik hier. Laat die revolutie maar komen. Weest onbevreesd ! Een fijne kerst en een jaar van opstand gewenst aan GS en alle vrijdenkers. Namens de wilde zwijnen. Want er is altijd hoop.

suscrofa | 25-12-18 | 09:45

Naar buiten doet kijken. Geen witte kerst! En de goegemeente zag dat het goed was. Geniet van die paar vrije dagen per jaar, mede belasting slaven! Allen hier (en je naasten) een vrolijke kerst toegewenst!

Nalek | 25-12-18 | 09:43 | 4

Niet echt mijn beste. Onderdanigheid zit niet echt in het Westlands DNA.

Nalek | 25-12-18 | 09:54

Ik wens U dan ook een fijn, gezond Zalig Kerstfeest voor Ons die van Sinterklaas & Zwarte Piet houden.

Theo-Pim-Riv | 25-12-18 | 10:02

Droom eigenlijk steeds meer van een witte kerst, met name in de grote steden...

Bakschuif | 25-12-18 | 12:43
▼ 1 antwoord verborgen

Het jaar waarin veel goede mensen Vermoord_Kapotdeaud gemaakt zijn door die haatreligie.
Rust in vrede.
PS: kijk necrosis zonder Hoofdletter, dank nog een keer in het jaar 2019 ben jij er al een jaar niet meer, maar wel zonder hoofdletter. necrosis

Theo-Pim-Riv | 25-12-18 | 09:38

Ik heb mijn lijstje voor 2019 al klaar:
-Zonnepanelen
-Tesla electromobiel
-bakfiets
-Warmtepomp
- collectief windmolen kopen
-heel veel isolatie
-isolatiemateriaal isoleren
-skipak voor de koude dagen
-sex change operation mezelf
-s.c.o. partner
-pot zwarte latex vd kinderen
-cursus zielig doen, zeiken voor beginners.
-op de foto met Mark R.
-vakantie Griekenland (ga ze gvd zelf wel halen)

Wordt een duur jaar!

Piep Knars | 25-12-18 | 09:30 | 1

En overal een Joris,
ook op de werkvloer,
ook op het toilet,
ook in het Openbaar Vervoer,
ook in het stemhokje,
ook in de auto,
ook op de motor,
ook in Joris.

Theo-Pim-Riv | 25-12-18 | 09:43

Lekker stuk, goede 2018 samenvatting met enkele aandachtpuntjes, lol en zo worden we door de grootste leugenaar M. Ettur & Co genaaid.
Er hadden nog wat aandachtpuntjes bij gekund, maar die gaan hier zeker komen oa Kent U dat gezegde;
"De diesel- en benzine speeltjes van de Gewone Man/Vrouw moeten kapot en naar Afrika of zo."
Natuurlijk want co2 en over vliegtuig_kerosine_sproeiers (20.000 liter p/U)o ja de zuinige bijv. die doen Boeing 777-200 op een afstand van 6000 kilometer ongeveer 2000 liter kerosine per 100 km verbruikt , terwijl het lange-afstandstype van hetzelfde model, de 777-200LR (long range) ruim de dubbele afstand aflegt met ongeveer 1500 liter kerosine per 100 km.
Wanneer Mark Ettur & Co_Christelijke/D666 leugenaars niet nog een paar vliegvelden erbij gooien, (maak toch water vliegtuigen die niet boven land vliegen en alleen de Zeeën vergiftigen), nou dan kan het benzine_diesel speelgoed gewoon blijven. Ja en ben ik nou een aliën of is/zijn Mark Rutte en Ollodinges dat?
O ja laten we bindende Referenda gaan doen, of stemmen op politieke partijen die dat vastleggen te gaan terughalen en/of stemmen (20 maart 2019) op politieke partijen die een gekozen Burgemeester willen, bijvoorbeeld Betty Asfalt met Annabel voor 020 en op politieke partijen die de instrook van gelukszoekers tegengaan en illegalen uit hun slinksch_gekregen woninngen terug naar hun huisland brengen en ach laten we NLexit doen.
PS: en ipv luchthavens zorgen dat ouderen bij elkaar kunnen blijven in de laatste tijd van hun leven en niet in afzonderlijke verzorgings/verpleegkampen terecht komen met maar 1 schone broek per week.
Ach het had zo fijn kunnen zijn zonder haatreligiën en zo.
Zalig Kerstfeest en een onderdanig 2019.

Theo-Pim-Riv | 25-12-18 | 09:29

Overigens gewoon een speelronde vandaag in de Ligat HaAl.

van Oeffelen | 25-12-18 | 09:28
-weggejorist-
pennestront | 25-12-18 | 09:26 | 1
-weggejorist-
van Oeffelen | 25-12-18 | 09:24 | 1

2019 wordt het jaar van de blanke man. Dat u het even weet.

Stijlicoon | 25-12-18 | 09:19 | 1

Blanken hebben het Syndroom van Panda.

Theo-Pim-Riv | 25-12-18 | 09:34

Dank! Stof ter overpeinzing.
Toch krijg ik iedere keer als die stinkhoer-mafketel genoemd wordt een ontzettend blij gevoel dat die gast niet hier naast woont.
Ik denk/vrees dat ie ons nog lang bijblijft en bij ons blijft, brrrr!

drastic | 25-12-18 | 09:04 | 2

heb je liever Jerry Airfryer als buurman dan? Schat zo van wel.Brrrr

HaatbaardKnipper | 25-12-18 | 10:18

Het lijkt wel of die man kent, wat ik ten zeerste betwijfel. Maar ja jij hebt je mening al klaar op basis van een 'gemotioneerde' uitspraak van de man. Je hebt hem al veroordeeld zonder ook maar iets van hem te kennen. Daar gruwel ik van....

Graaf Monte Cristo | 25-12-18 | 10:44

2019. Het jaar waarin de Heilige Geest van de lelijke engel Zentgraaff - patroonheilige van doorgefokte kartelteven, pratende maandverbandjes en allerhande weetdingen - wederom met veel kabaal zal nederdalen in het Onheiligste der Onheiligen, de roze boomhut van onze Stijlloze Vader. Opdat ook de spiegel een spiegel voorgehouden worde in naam van roflol^2. Ik heb gesproken.

Rest In Privacy | 25-12-18 | 09:02

U en de uwen een zalig kerstfeest gewenst. Voor 2019 staan inmiddels bijna alle seinen op rood. Laten we daarom nog maar een paar dagen van 2018 genieten nu het nog kan.

Rest In Privacy | 25-12-18 | 09:00

Ik haat Kerstmis, zie alleen maar mensen , die alleen zitten, dieren die ronddwalen en die revolutie komt er nooit.

gato | 25-12-18 | 08:56 | 1

Als we ons nou allemaal voornemen om wat extra aandacht te schenken aan één Remi, dan zijn ze uiteindelijk allemaal onder de pannen. In weerwil van je aversie toch fijne dagen gewenst, gato.

MickeyGouda | 25-12-18 | 09:43

Goed stuk van GeenStijl.
Bevestigd het gevoel dat we richting revolutie gaan.
Dit in de hoop dat nadien alles weer normaal zal zijn.
De vraag blijft, wat zal dan nog als normaal worden beschouwd.

Tilburgse bluf | 25-12-18 | 08:51

Langste stuk wat ik ooit heb gelezen maar meer dan waard op deze eerste kerst ochtend. Hopelijk heb ik geen mensen tegen het been geschopt met deze opmerking.. O en hopelijk ook niet met die laatste (amputees..)

Fijne kerst allen!

Vosfox | 25-12-18 | 08:51

Mooi stuk, lang en lekker leesbaar. Dat wil ik graag meer zien. Ik wens iedereen een heerlijke Kerst toe, liefde en gezelligheid. Ongeacht of je een millieumaffiosi bent of een normaal denkend mens. Ow en ik houd het gewoon op KERSTMIS en geen winterfeest. Net zoals Zwarte Piet en geen roetveegmormel. Ik ben zo klaar met die policor ouwehoer clubjes.

6ecolone | 25-12-18 | 08:50

Mijn hemel, GeenStijl. Dit soort verhalen zijn de reden dat ik jullie al die jaren al blijf volgen. Geweldig geschreven, een prima manier om de kerst te beginnen.
Blijf ons in 2019 ook wakker schudden, je hebt zojuist in ieder geval 1 Premium lid gewonnen.

spoiver | 25-12-18 | 08:49 | 1

Welkom .....

Pjotterdjotter | 25-12-18 | 09:57

*Voor de uitslapers koffie gaat zetten doet*

Rest In Privacy | 25-12-18 | 08:43

Een prachtig betoog en belangrijk ook, want het vertegenwoordigt het gevoel van heel veel mensen in dit mooie maar zuchtende landje. Het is jammer dat GS moet vechten om ipv 5000 naar 10.000 premiumleden te gaan, want op basis van de inhoud zouden het er een paar miljoen kunnen zijn. Maar dankzij gerichte aanvallen vanuit de MSM, gefrustreerde NRC-columnistes die oproepen tot een adverteerdersboycot en het gretig wapperen met stukjes waarin GS bewust de randen opzoekt, blijft deze site vol verstandige taal, degelijk journalistiek graafwerk en volop vertier het domein van een te kleine groep die dit medium op haar waarde weet te schatten. Hardop roepen dat je GS graag leest maakt je al snel tot een extreemrechtse racist en een zwakzinnige tokkie. Het is net als met de PVV- en FvD-aanhang: de enigen die hardop durven te zeggen dat ze erop stemmen zijn de stinkhoer roepende amoebes vol inktplaatjes die de policor elite graag laat zien als bewijs dat wij als blanke autochtonen ons allemaal diep moeten schamen. Houd vol GS, ik doneer met liefde maandelijks meer dan die 2 euri nu (ik ben nog van het eerste uur premium). Zoek wellicht iets minder vaak dat randje op, zet in op dit soort prachtige bijdragen, dat helpt bij de acceptatie. Dank voor al het fraais in het afgelopen jaar en alle goeds voor 2019!

Spiderman1 | 25-12-18 | 08:36 | 1

Zo denk ik ook vaak. Alleen niet minder dat randje. Want iedereen heeft verschillende randen.

Normpje | 25-12-18 | 08:43

Prima stuk uitstekend verwoord misschien komt het ooit nog goed in west europa en stoppen we de linkse "intelligentsia" in het gekkenhuis samen met hun moslim vriendjes. Helaas betwijfel ik het zeer, tot die tijd in Thailand

Niet dat hier alles goed is, maar wat fout is komt toevallig handig uit.

GerMonster | 25-12-18 | 08:05

Viva la revolution! Socialism. Its a party. Zou ik graag willen zeggen, maar we weten dat nederlanders makke lammen zijn. En niet raar ook als je naar frankrijk kijkt. Hele land gesloopt omdat je iets meer moet betalen voor gas. Zeggen ze, laat die verhoging maar zitten. Die gaat nu in de reparaties. Zo schiet het nog niet op he.

sollitdude | 25-12-18 | 08:02

Fijn 'Winterfeest' allemaal.

HaatbaardKnipper | 25-12-18 | 07:51

Fijne kerst! Gefeliciteerd met de verjaardag van Jezus Christus. We leven alweer bijna 2019 jaar na zijn geboorte. Meer dan ooit hebben we zijn voorbeeld nodig. Vrede op aarde.

nerugaer | 25-12-18 | 07:47 | 4

Ik heb me vorige week al door een knappe jonge masseuse helemaal met chrisma in laten smeren nu ben ik ook een gezalfde!

steekmug | 25-12-18 | 08:43

Steekmug, nee, je bent een viezerik.
Maar eentje waar ik wel iets mee heb.

HoerieHarry | 25-12-18 | 09:39

Als hij niet kan vind ik John McClane ook een goeie oplossing hoor. (Om maar even in de Nakatomi kerststemming te blijven)

BakkerHenk | 25-12-18 | 09:46
▼ 1 antwoord verborgen

Fijne dagen allemaal!
Zelf heb ik een van de beste jaren van mijn leven achter de rug, dat wens ik jullie ook toe, ieder op jullie eigen manier!

Gajus | 25-12-18 | 07:35

Er is hier tot in de late uurtjes weer een mooi mozaïekvloertje getegeld. De Geest van Huidig Kerstmis heeft zo te lezen ook de nachtploeg bereikt. Terwijl mijn schoonfamilie ergens dezer dagen sjoelt hef ik stiekem nog even het glas op u allen. Speciaal voor de reaguurders die de Kerst vieren op andere continenten doe ik er een scheutje bij, want die moeten het tenslotte stellen zonder al die Hollandse folklore.

MickeyGouda | 25-12-18 | 06:13 | 3

Met schoonfamilie moet je het treffen.

HoerieHarry | 25-12-18 | 06:51

Je kan het beste een wees trouwen Harry.

Rest In Privacy | 25-12-18 | 08:28

Waar haal ik ze vandaan?

HoerieHarry | 25-12-18 | 09:25

Goedenmorgen en gecomplimenteerd van Rossem met je heldere weergave en
in goede,prettige leesbare styl!
ook de tegels zijn weer, voor mij althans, fijne bijkomstigheid,alhoewel bijkomstigheid?
al jaren was ik opzoek naar de meningen van msm twijfelaars en andersmenenden en die waren zeer moeilijk te vinden, of je moest veel blaadjes of krantjes lezen.... niet altijd te doen
en dan opeens hiero...... via dit fenomenaal portaal van tegels kom ik opeens terecht bij onder andere de VK-opinie op zondag-meneer W.Melching (leesplicht voor beeldvorming en kiezersvolk);
bij n klimaatkenner die op verstaanbare wijze spreekt en aantoonbaar maakt wat klimaat aangaat
allemaal bedankt en lets get on with it !!!
voorspoedig 2019 to y'all !

mainman | 25-12-18 | 05:38

Bij terugblikken hoort ook vooruitkijken.
De vraag is - wie gaat in 2019 Rutte opvolgen omdat Mark naar Brussel moet... zodra Juncker stopt.
Juncker wordt volgend jaar 65 en heeft last van evenwichtsstoornis.

De burgemeester van Amsterdam is Femke Halsema (52) van GroenLinks.... ze doet het goed - ze is als een moeder voor deze stad.

GroenLinks doet het goed in de peilingen en heeft met Jesse Klaver (32) een geschikt persoon om Mark Rutte op te volgen.

sociaal_econoom | 25-12-18 | 05:14 | 3

De VVD heeft Klaas Dijkhoff (37) een persoon die niet serieus genoeg is... een feestneus die in februari carnaval gaat vieren - terwijl wij thuis in de kou zitten.

sociaal_econoom | 25-12-18 | 05:20

De VVD beseft dat Klaas Dijkhoff niet geschikt is als premier.
Het hoofdbestuur is voornemens Ed Nijpels aan te wijzen als opvolger van Mark Rutte.
Ed Nijpels wordt gezien als de man die Nederland in de komende jaren op zachtaardige wijze afscheid laat nemen van het aardgas en van de CO-2 veroorzakende benzine en diesel auto.

sociaal_econoom | 25-12-18 | 05:39

sociaal_econoom: in februari Carnaval gaat vieren . . . . . . .
Sommige mensen willen nu eenmaal niet deugen.

Tilburgse bluf | 25-12-18 | 08:20

Die totaal onrelevante Nasrdin Dchar blijft ook eeuwig achtervolgd worden voor zn onnozle geblaat. xD Waar opzich helemaal niks mis mee is.

oorwormpie | 25-12-18 | 04:34

Mooie samenvatting Van Rossem! En voor iedereen een gezond & gezellig 2019 gewenst, alsmede wat extra burgerlijke ongehoorzaamheid & bezorgdheid voor Nederland!

VP732 | 25-12-18 | 04:27

Vanuit het ziekbed, een knappe virus, even naar beneden gestrompeld voor een kopje hete thee, rol ik meteen in zo'n mooi stuk. Chapeau en de allerbeste wensen voor geenstijl en redatie en alle reaguurders. Merry Christmas.

Muuke | 25-12-18 | 03:43 | 2

Hetzelfde, Muuke, en beterschap toegewenst. Sommige virussen hebben wel een erg slecht gevoel voor timing.

MickeyGouda | 25-12-18 | 05:12

Dank Mickey. Fijn dat je kerst lekker thuis kan vieren, veel plezier.

Muuke | 25-12-18 | 10:28

Lang verhaal.
Heb het niet gelezen.
Op de havo las ik ook alleen de uittreksels.

HoerieHarry | 25-12-18 | 03:39 | 2

Dat heet “inlegvelletje”, tegenwoordig.

Stormageddon | 25-12-18 | 03:42

Geen wonder dat het referendum is afgeschaft.

Jan Dribbel | 25-12-18 | 03:52

Spijker. Kop. Van Rossum. Top!

De_Zot | 25-12-18 | 03:23

Zalige Kerst Allen, mag volgend jaar niet meer, Kerst krijgt de Zwarte Piet.
Gezond Nieuwjaar Allen, volgend jaar Zorgkosten verdubbelen.
Allen de auto/motor weg, want meer Vliegtuigen en meer Multinationalvrinden van Ettur moeten tevreden blijven.
Allen van het Gas, want minder energieinkomsten door Zonnepanelen et cetera is verdubbeling van energieprijs, Brusselvrinden van Ettur moeten tevreden blijven.
Allen de Lul en Rutte in 2019 naar Unilever.
VVD en VVDgraaf zijn aliens.

Hallalieheliaal | 25-12-18 | 03:06

Tjeez, de Paus is communist geworden.
www.nu.nl/buitenland/5649962/paus-kri...
Laat ik het netjes houden, het is tenslotte kerstnacht en vrede is in ons allen gevaren.
Komt ie kuch:
Als er ergens een graaigemeenschap op deze aardkloot heeft bestaan dan is het wel de katholieke kerk. (ik bedoel materiele zaken, niet het graaien wat kleine jongetjes betreft) Altijd en overal draaiden ze hun rimpelige oude mannen krent in het certrum van de macht en vulden ze gebedshuizen met alle pracht en praal die ze maar konden roven.
En dan moet dit hypocriet heerschap die alle godsvergeten graaiers op deze aardkloot steunt ons schlemielen die niet eens een Tesla kunnen betalen vertellen dat we niet zo materialistisch mogen zijn.
Kuch ik ga het niet meer netjes houden beste moderatie.
Ik beloof dat ik 25 weesgegroetjes ga doen.
Beste popie jopie, wij zijn helemaal niet materialistisch.
Ja, we willen graag een beetje leuke woning, genoeg te eten, een beste borrel op zijn tijd en natuurlijk mooie dames en vice versa mooie heren voor de dames. Zo nu en dan op vakantie. Maar dat is eigenlijk wel alles.
Is dat teveel gevraagd beste popie jopie?
Wat verwacht u dan popie jopie?
Dat we dag in dag uit rijstwafels vreten, in een plaggenhut wonen en een werkweek van 100 uur hebben. En dat we dan op zondag liedjes gaan zingen voor u terwijl we ons vergapen aan al de rijkdom die u door de eeuwen heen bij elkaar heeft gerooft?
Echt niet, jij oude idioot in een jurk.
Die tijden zijn geweest.
En je blijft ook met je tengels van mijn kleinkinderen af.
Overigens is mijn weerzin tegen de islam nog groter dan tegen de katholieke kerk. Bijna niet voor te stellen maar toch.

Zapata10 | 25-12-18 | 02:50 | 3

Hebzuchtig en vraatzuchtig doet me denken aan een beest. Rare uitspraak, temeer ook omdat 'zuchtig' een ziekte voorstelt.
Laat hem dat eens verklaren bij de urbi et orbi

Oprisp | 25-12-18 | 03:12

Fijne dagen @het stijlloos schorem alhier.

Aap Noot Miesje | 25-12-18 | 01:56

Lock and load heren. Veel succes gewenst in 2019.

Zoloft | 25-12-18 | 01:52

Beste Redactie,

Gaat dealert nog gele hesjes verkopen, want: "altijd op zoek naar iets met die x-factor. Apart, gek, nuttig, overbodig."

Een geel hesje is apart, staat kek (smokkel een letter, een beetje voor het goede doel, mag toch?) is zeer nuttig en zeker niet overbodig. Opdruk KVINUT GEENSTIJL mag natuurlijk ook. Met ruginschuif van doorzichtig plastic, zodat je per keer een eigen kreet kan printen en in het rugpand inschuiven. Van die dingen

Zat hier min of meer op te wachten, maar zie het niet aangeboden.
Doen? Evocatus

Evocatus | 25-12-18 | 01:48 | 1

Bij de Action voor € 1,29

laatste_waarschuwing | 25-12-18 | 10:04

Hoo Lee Fuk, kuifje heeft echt geen leven.

Prettige Kerst GS, keep it going!

Baski | 25-12-18 | 01:40

Alle seinen staan op rood: 2019 wordt een mega chaos jaar voor dit land en de hele wereld. Toch een fijne kerst iedereen.

Dr.SapperDeFlipFlap | 25-12-18 | 01:39

Heb weer genoten dit jaar !!
Thx GS.

Ab_de_Slam | 25-12-18 | 01:34

Huh ... Premiumleden boven de 5000? Dat klinkt goddomme toch wat zorgelijk. Da's nie genog zeg. Spoort uw magen ende verwanten aan om lid te worden.

Het kost je de kop niet. Als je ergens iets wil ondersteunen in Nederland dan begin je bij Follow the Money (Ja, neemuh niet kwalijk, ik moet eerlijk zijn.) en dan GeenStijl. Goede derde en vierde zijn tpo en Jan Dijkgraafs uitgave, alleen daar moet je de jaarbijdrage ineens betalen en ik wil per maand.

Kom op zeg als wij wel een bordje gretsicha zonder stukkie worst extra kunnen eten ter bezuiniging dan kunnen anderen dat hopelijk ook.
Succes redactie! Op naar de 10.000! Evocatus

Evocatus | 25-12-18 | 01:34

Holland 2018,

Moslima tijdens de afgelopen wekend gehouden Moslim Lifestyle Expo in Vijfhuizen: „Nee natuurlijk staan hier geen kerstbomen, die zijn haram, dus niet toegestaan voor moslims.”
www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf2018122...

AntonJensen | 25-12-18 | 01:29 | 2

Je kan ze niet vroeg genoeg doeken en in de paralelle maatschappij dumpen.

Jan Dribbel | 25-12-18 | 01:47

dat is toch okwaarom ze hier zijn snap ik verder niet zo. Mislukt volk dat bijna niks zelf kan maar wel hun plek opeist

Bokito ergo sum | 25-12-18 | 02:10

De warme kerstgroeten terug Van Rossem en iedereen hier natuurlijk. Lekker baksel is dit, hij is goed.

Flightless bird | 25-12-18 | 01:24

Morgen fijn aanschuiven bij schoonmams. Niks aan de hand.
Schoonpaps haalt na de tafel gezellig de chillum er bij voor de kerstverhalen bij het kribbetje, en zwager heeft vast wel wat xtc klaargelegd op een schaaltje. Er waren vele kleuren bij vorig jaar.
De kinderen vermaakten zich met de beginselen van porno via de interwebs, en nichtjelief had in Thailand behalve massage ook pingpong geleerd.
Broer had zich al ondergesmeerd met massageolie in blijde verwachting van oom Trans, en oma kreeg een klare.
Neef bracht lekkers mee van zijn escortbedrijf, en tante nam poolshoogte bij opa om te kijken of er nog wat te halen viel.
De vrouw van mijn breor heeft leren pijpen dit jaar, en daarom heb ik extra veel eieren gegeten de laatste tijd want het kan niet zo zijn dat ik bij de familie onbeslagen ten ijs kom.

Oprisp | 25-12-18 | 01:02 | 3

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Rest In Privacy | 25-12-18 | 01:07

Kerst op de boerderie vergt een gedegen discipline en voorbereiding. Het is een oer oude familietraditie van typische gebruiken en opvattingen met een zorgvuldige en gedegen implementatie van sexuele aspecten bij het kerstfeest.

Oprisp | 25-12-18 | 01:26

Neem Rennies, Oprisp. Wat er nou op komt borrelen stinkt.
.

laatste_waarschuwing | 25-12-18 | 10:12

Applaus.

BokoHalal | 25-12-18 | 00:59

En 2019 gaat ook gewoon weer een jaar worden waarin Ikke en zijn handlangers weer vrij spel hebben om Ons af te slachten. Ikke en zijn handlangers hebben Ons vermoord.

Rest In Privacy | 25-12-18 | 00:58

Jongens en meiskes maak er wat moois van en diegenen die het niet mooi maken tob er mee aan.

pa_niek | 25-12-18 | 00:55

Moest even lachen om kereltje Penthouse in de sneeuw. Voor iedereen hier een fijne kerst toegewenst.

Lappedonsje | 25-12-18 | 00:42

Hele stuk gelezen. Het is toch eenzame Kerst. Goed stuk trouwens, heel herkenbaar en zo waar. De waarheid, dat is de onderste steen die boven moet komen bij onze politici. De waarheid erkennen en daar naar handelen. Voor het volk in plaats van voor je eigen portemonnaie of baantje. (Ga je sch)Amen.

De waard zijn gast | 25-12-18 | 00:33 | 1

Yep, eenzaam zeker en een goed stuk ook. Gewoon gezond boeren verstand gebruiken is er niet meer bij tegenwoordig, behalve op dit blog dan. Gezond boerenverstand is discriminerend en racistisch.

Peerkeoud | 25-12-18 | 08:07

DowJones -2.9% lager gesloten. Wow. De neergang versnelt.

Eierbal-is-fijn | 25-12-18 | 00:31 | 4

Versnelling trend is het einde daarvan.

Nice_Wheels | 25-12-18 | 00:43

@Nice_Wheels | 25-12-18 | 00:43,

Dat geldt vaak voor stijgende trends, niet zo zeer voor neerwaartse.

RA | 25-12-18 | 01:44

De centrale bank in Amerika (FED) heeft vorige week de rente verhoogd. Dat wordt altijd gevolgd door een inzakking van de aandelenkoersen. Dus erg voorspelbaar. En voor altijd een lage rente is op lange termijn ook niet goed.

petersteenkamp | 25-12-18 | 02:38
▼ 1 antwoord verborgen

In 2019 wordt de aardappel weer populair, maar de meeste voorspellers eindigen als Cassandra.

Jan Dribbel | 25-12-18 | 00:28

Duidelijk geschreven!

Ton8695 | 25-12-18 | 00:15

Over een kleine 4 maanden zijn er verkiezingen.

de honden blaffen... | 25-12-18 | 00:10
-weggejorist-
mozaard | 25-12-18 | 00:06 | 2

En dat Cortés nog maar veel kleurplaten mag maken. Wát een artiest !

aamert | 25-12-18 | 00:03

Fijne kerst iedereen. en revolutiejaar bepaal ik zelf wel.

Millwall | 25-12-18 | 00:03

Te lang. Ik ben moe.

Pislinq | 25-12-18 | 00:02 | 1

Voor jou was het ook een zwaar jaar.

Rest In Privacy | 25-12-18 | 00:08

Ik moest me na een late dienst er wel even doorheen worstelen,in dit mijn inziens prachtig stuk proza, maar chapeau. De vinger word precies op de etterende wonden gelegd.

king of my own world | 25-12-18 | 00:02

Fijne kerst @all!

Welles! Nietes! | 24-12-18 | 23:58

De VK biedt een podium aan uiteenlopende meningen en dat vind ik een goede houding. Geert Wilders zag ook menig opiniestuk geplaatst, net als Frits Bolkestein. En de vaste opiniemakers spreken ook niet met 1 mond. De meningen van Martin Sommer verschillen sterk van de opvattingen van Bert Wagendorp. Oftewel, de VK biedt een breed palet. Koop die krant, zou ik zeggen.

Rest In Privacy | 25-12-18 | 00:22

@Kuif Mee eens. In tegenstelling tot het NRC (dat tegenwoordig alleen nog maar hilarische, volstrekt eenzijdige policor bagger uitbraakt), is het VK best lezenswaardig. Dom alleen, dat ze Nausicaa Marbe hebben weggepest.

echt_links | 25-12-18 | 00:59

Lees in dit Volkskrant stuk alleen niks over de allergrootste olifant in de kamer: de immigratie en de islam.

drs kwenie | 25-12-18 | 01:46
▼ 6 antwoorden verborgen

Is er al iemand geweest die (en totaal niet belangrijk) verband heeft gelegd tussen de allereerste met een genderneutraal paspoort en Ed Klimaatraket?
Nee?

Dit is het: Leonne Zeegers uit Breda had de primeur.
www.ad.nl/breda/leonne-uit-breda-krij...
Laat Leonne nou ook degene zijn geweest met een bijzondere "nachtclub" waar Nijpels zich, gekleed in roze jurk, speciaal liet 'verwarmen'.

Sommige highlights zijn heus niet zomaar een co-incident hè?
Voor de rest, nou ja, ook allemaal kudt met peren.
Proost leute - op een mooie Kerst.

Kudtkip | 24-12-18 | 23:52 | 5

Jij ook, take care.

RickTheDick | 25-12-18 | 00:26

Frau Merkel | 25-12-18 | 00:06
Misschien raakt het garen om mee te spinnen een keer (in 2019) op...

Millwall | 25-12-18 | 00:14
In ons paspoort zijn al heel wat controlemiddelen verwerkt.
Ook in rijbewijzen, zoals een chip die op afstand 'gelezen' wordt bij grensovergangen. Enige vorm van douane is er dus nog wel, maar we merken het niet.

RickTheDick | 25-12-18 | 00:26
Merçi. Enne, ergens in 2019 gaan wij eens "bommelen".
Maar dan moet je wel een beetje meewerken. M'n zwak voor literaire lastpakken is groot (dat weten ze bij de boekhandels ook).
'k Kan niet eindeloos geheimzinnige inlegvelletjes met contactcodes blijven verstoppen in hun arsenaal...

Kudtkip | 25-12-18 | 01:07

Geheime inlegvelletjes? Dat is echt overbodig, jij bent echt geen geheim hoor.

RickTheDick | 25-12-18 | 01:23
▼ 2 antwoorden verborgen

De toestand in Nederland en ver daaromheen heel mooi en knap verwoord door van Rossem. Dank voor deze duidelijke samenvatting van de gebeurtenissen van het afgelopen jaar.
En verder wens ik u allen heel fijne en gezellige KERSTDAGEN, al dan niet met schoonmoeders.

Gravin v Kippenbouth | 24-12-18 | 23:50

Jeetje van Rossum, wat ben je goed!

Rest In Privacy | 24-12-18 | 23:48 | 2

Het is Van Rossem, kaasbol.
Maar zijn artikel was er een van de waarheid als een koe.

Jan Dribbel | 24-12-18 | 23:56

Ik mag 'Maarten' zeggen. Vind het wel leuk dat bepaalde reaguurders voor hem in hun witte apologetenonderbroek schijten met hun grote teringbek. Want laf en verslaafd aan reaguren.

RickTheDick | 25-12-18 | 00:25

Vive la révolution!

threeheadedmonkey | 24-12-18 | 23:37

Niemand luistert meer radio. Niemand kijkt meer TV. Niemand leest meer de krant. Hoe moet je als politicus in dit tijdsgewricht je groene knollen verkopen? Rutte vaast 'm erin. Kort daarna wateren Dijkhoff's ogen in de camera als een hijgend hert dat verlangt naar goudgeel schuimende stromen. Spindokterende filmpjesmakers hebben reteverstand hoe je knalgroene knollen als iets citroenfris en -fruitigs bij nietsvermoedende burgers afzet. Hoe je gifgroen uitgeslagen paardekeutels aanprijst als de [is]lamzoetste vijgen. 2018 is het jaar van groen knollende fopkots. 2019 wordt het jaar van de citroenkleurige hesjes.

Eeuwig..Op..Vakantie | 24-12-18 | 23:35

Er was eens een man, die schreeuwde het verst
We gaan er allemaal an, nog een fijne kerst

Oprisp | 24-12-18 | 23:33 | 1

Nice.

Mammeloe | 24-12-18 | 23:42
-weggejorist-
Mensdier | 24-12-18 | 23:23 | 1

Behoorlijk Elsevier-gehalte in dit stuk. En dus driewerf hulde.

Montgomery Burns | 24-12-18 | 23:23

Goed punt van Van Rossem: hysterie voert de boventoon en een afwijkende mening wordt de ander niet gegund. Je bent al snel een deuger, negerknuffelaar, klimaatfanaat, kartellid, of ... juist het tegenovergestelde. Gezellig, ook bij het gourmetten.

Ggroengras | 24-12-18 | 23:17 | 5

Rascist=fascist

azijnseikerT | 24-12-18 | 23:25

Da laten die mensen aan de kerstdis zich mooi voor het karretje spannen van de schreeuwers.

Mark_D_NL | 24-12-18 | 23:27

Ik heb nog nooit gelezen dat iemand iemand anders uitmaakte voor negerknuffelaar.

JvanDeventer | 25-12-18 | 00:28
▼ 2 antwoorden verborgen

Ligt er op kerstavond nog een vlieg in mijn neut te zwemmen, heb nu al de donder in en de vredige kerst moet nog beginnen.

botbot | 24-12-18 | 23:16 | 1

was zeker een ouwe vlieg maarrr vlieg is ook vlees, dus niet miepen .hup rauw naar binnen, gedrenkt in alcohol smaakt ie vast ok ... of niet

bowlfabriek | 24-12-18 | 23:56

Het is wachten op een journalist van de Volkskrant die zo'n raak artikel neerpent.
Of ben ik nu aan het fabuleren?

Jan Dribbel | 24-12-18 | 23:12 | 7

Weet niet zeker maar was Elma Drayer niet een van die adverteerderbellers?

drs kwenie | 25-12-18 | 01:15

Ook Elma Drayer staat op de lijst, onderaan dit artikel net als de immer objectieve Burgemeester van Amsterdam.
www.google.com/url?sa=t&rct=j&...

Jan Dribbel | 25-12-18 | 01:38

Ach, Elma.... doorgaans een best wel verstandig vrouwmensch.... kan dus ook de plank stevig misslaan.

drs kwenie | 25-12-18 | 12:58
▼ 4 antwoorden verborgen

Toch denk ik dat de overheid en de MSM in 2019 hun hand overspelen en het
tij gaat keren, een kat in het nauw maakt immers rare sprongen en eens zijn de
leugens op.

oakmont | 24-12-18 | 23:11

'Tonnen aan zorggeld naar casinobezoekjes en borstvergroting' - nos.nl/l/2264976

Iemand uit Irak...

Paintertje | 24-12-18 | 23:05 | 5

Lang leve de privatisering van de zorg en de hulpverlening.

Zapata10 | 24-12-18 | 23:36

En dan die laatste zin: Het Openbaar Ministerie moet besluiten of B. vervolgd wordt.

We doen het ons zelf toch ook helemaal aan, met zo'n OM. Gelukkig treed men nog wel op tegen bezorgde snelwegblokkeerders.

Peerkeoud | 25-12-18 | 08:25
▼ 2 antwoorden verborgen

En toch ben ik bang dat 2019 geen revolutiejaar wordt. Die dildo gaat er gewoon nog effe wat dieper in, maar we doen niks. Ja, klagen. En gele hesjes aantrekken.

VanBukkem | 24-12-18 | 22:59 | 8

Inderdaad van Bukkem, gele hesjes aantrekken.
Je kan er op zaterdag 29 December bij zijn bij de Erasmusbrug of in Den Haag.
Ondanks dat de pers het doodzwijgt, tot op heden elke zaterdag.
www.thepostoffline.nl/gele-hesjes/?ut...

Roadblock | 24-12-18 | 23:44

Er komt een tijd dat het zelfs voor de Nederlanders te gek word.. En die tijd gaan wij echt wel meemaken.

Wasbakplasser | 24-12-18 | 23:53

Jahowiseffe | 24-12-18 | 23:28
De Nederlander láát zijn land uitgummen. Zolang als ik volwassen ben, ben ik alleen maar in contact geweest met mensen die geen zier om hun land gaven en de eerlijkheid gebiedt me te erkennen dat ik daar zelf ook lang toe heb behoord. Ik geloof dat ik pas eind jaren '80 over dit soort dingen begon na te denken.

JvanDeventer | 24-12-18 | 23:53
▼ 5 antwoorden verborgen

Iedereen gezegende kerstdagen toegewenst.
En vooral niet teveel nadenken over afgelopen of volgend jaar.
Het loopt zoals het loopt, koester het hier-en-nu en de liefde.

Mensdier | 24-12-18 | 22:58 | 2

Mooi gesproken, Mensdier. Love and happiness, reag(l)uurders!

NecroSister | 24-12-18 | 23:22

Ook vrolijke kerstdagen, mooi geciteerd.

westcoast | 25-12-18 | 01:29

Een beetje geweldsloze revolutie vind ik helemaal niet erg. Maar dan wel een revolutie die ook een toekomstbeeld geeft of de weg waar naar toe.
Dat de regenten en de diefstal via belastingen ons allemaal wel genoeg zijn, dat begrijp ik. Maar dan wel een roadmap van hoe dan wel.

Zapata10 | 24-12-18 | 22:57 | 4

Vechten, gaap... Je klinkt als een communist.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 23:07

Oh, er komt weer een burgeroolog. Hendrik-Jan en Stanley tegen Mo en Lente.

Mark_D_NL | 24-12-18 | 23:10

@ care, vechten hoeft toch niet met geweld? Twee simpele drones en je legt een vliegveld plat. Een rotonde is zo bezet Wees eens creatief.

Zapata10 | 24-12-18 | 23:22
▼ 1 antwoord verborgen

Knap geschreven Bart

derkccs | 24-12-18 | 22:56

Iedereen en fijne Kerst en een gezond en voorspoedig 2019 gewenst !

FrankOngerust | 24-12-18 | 22:55 | 1

Hee verrek, nu je het zegt; het is winteravond.

VanBukkem | 24-12-18 | 23:03

2019 word een perfect storm.
Maar wordt het wind mee of wind tegen...
ik blijf positief geloven in een terugkomende samenhorigheid in Nederland.
Alleen dan kunnen we een vuist maken!

Verdereen van de beste jaaroverzichten die ik op GeenStijl gelezen heb.

Iedereen fijne kerstdagen en een gezond en gelukkig 2019.

Ray69 | 24-12-18 | 22:54
-weggejorist-
WhiteShark | 24-12-18 | 22:50 | 16
▼ 16 antwoorden verborgen

kuisen = kruizen. Ik ga aan de rdank.

Mammeloe | 24-12-18 | 22:50 | 2

rPoost!

Mark de Grootte | 24-12-18 | 22:55

dAnke.

Mammeloe | 24-12-18 | 23:17

Ik vond het een prachtig verhaal, die Van Rossem heeft echt een gouden pennetje. Maar misschien dat het een volgende keer wat korter kan, iets meer to the point, en met wat minder herhaling. Echter nogmaals: een geweldig sterke en relevante bijdrage.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 22:49 | 6

Ter zake is inderdaad beter en mooier.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 22:59

Watte?

Mammeloe | 24-12-18 | 23:32

Als de buren van die lelijke dingen tegen je roepen.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 23:35
▼ 3 antwoorden verborgen

Mooi gezegd gedaan!! Jullie ook een fijne kerst en goed uiteinde!

Nemo_Tenetur | 24-12-18 | 22:49

En dan moet De Reaguurder Van Het Jaar nog komen.
Ik gok op KiA of Brulbaar.
RIP necro.
Menig jaar de degens met je mogen kuisen.
.
* tooltje terug wensen doet *

Mammeloe | 24-12-18 | 22:48 | 11

KiA is een typische kwantitatieve tegelzetter. Het gaat hem niet om de inhoud, hij tegelt voor de bulk. Soms komt er wel eens iets zinnigs uit.

Gravin v Kippenbouth | 24-12-18 | 23:43

Wat de Gravin zegt.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 23:59

Leukste naam zou poesmobiel kunnen zijn...

ger1306 | 25-12-18 | 12:23
▼ 8 antwoorden verborgen

Een allen een niet al te deprimerende kutkerst toegewenscht.

Mark de Grootte | 24-12-18 | 22:44

Als het lot onvermijdbaar is en er ook in Holland een keer een terroristische aanslag komt van grote omvang, dan maar net voor de verkiezingen...

MickDjekker | 24-12-18 | 22:41

Knap gedaan.... mooi omschreven wat er in 2018 is gebeurd - teveel om op te noemen.
Hoop dat 2019 beter wordt--> erger als 2018 is niet mogelijk.

2018 gaat de geschiedenisboeken in... als het jaar waarin de Bende van Nijpels de gas-verwarmingsketel en de benzine-auto de nek heeft omgedraaid.

Ed Nijpels mag in 2019 niet meer op TV komen--> enkel alleen met het nieuws dat het vaasje van kabinet Rutte III ten val is gekomen.

sociaal_econoom | 24-12-18 | 22:38 | 2

En mag Ed nog wel "in" de Linda [punt] komen?

JohnJames_001 | 24-12-18 | 22:48

Nee, alleen erop.

Stormageddon | 24-12-18 | 23:57

Oh, enne... Bring Back Kevin Spacey.
Hep iedereen natuurlijk allang gezien, maar fuck me... wat een briljant acteur. En de ironie van de titel en tongue in cheek performance... helemaal geweldig.
www.youtube.com/watch?v=JZveA-NAIDI
Natuurlijk zijn de deugkrantjes en andere deugmedia natuurlijk helemaal over de zeik, noemen het “bizar”, “creepy” en meer van dat alles. 2019 mag ook het jaar worden van de einde van de heksenjachten, het einde van dat #metoo gelul, het einde van trial by media en het einde van identity politics.

Stormageddon | 24-12-18 | 22:36 | 4

Alleen Marlon Brando? Ha! 99% van de Hollywood catalogus was nooit gemaakt met die totaal hysterische waanzin.
Verreweg de meeste regisseurs, producenten en acteurs hadden nooit gewerkt of niet gemaakt wat ze hebben gemaakt.

Stormageddon | 24-12-18 | 23:11

Las het in de VK. Maar Spacey heeft wel erg veel aanklachten aan zijn broek hangen. In de VS betekent dat een berg ellende. Zie Cosby.

Rest In Privacy | 25-12-18 | 00:01

Zelfs Lawrence Kraus is slachtoffer van de sjw hype. Geen proces, geen bewijs maar wel gejorist op de universiteit. Het is DE manier geworden om iemand kalt te stellen.

Ben Hetzat | 25-12-18 | 00:32
▼ 1 antwoord verborgen

Van Rossem.
Heel goed en raak geschreven. Helemaal met u eens. Dank.

gratias | 24-12-18 | 22:34

Prachtig jaaroverzicht. Wanneer wordt het uitgezonden op televisie?
Oh, wacht...

ik_word_gek_in_NL | 24-12-18 | 22:27 | 5

Mark_D_NL | 24-12-18 | 22:42

5: geen idee, evenals de meeste politici, dus die komen allen op 5.

GKJP | 24-12-18 | 22:49

@Patje Ja, die dus, Bakas, leuke vent trouwens.

Mark_D_NL | 24-12-18 | 22:55

@Mark_D_NL | 24-12-18 | 22:42: Op 5 die krijger die een factie in de mocro-oorlog aanvoert. Een voorbeeld voor velen.

H. Caulfield | 25-12-18 | 12:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Iedereen prettige kerstdagen, en een heel goed nieuwjaar toegewenst.

Veul haail en zeeg'n ien't naaie joar.

GKJP | 24-12-18 | 22:25

Wens 1 iedereen prettige kerst en een gezegende gourmet. En een speciale wens voor onze eenzame ouderen, zoals berbaar, die de kerst helaas weer in eenzaamheid moeten doorbrengen. U allen ook een Prettige Vreedzame kerst!

Mark_D_NL | 24-12-18 | 22:20

Ik denk dat ik in 2019 maar een boot ga kopen.....

TonyMontana010 | 24-12-18 | 22:19 | 4

@Oprisp: Nigeriaanse vlag bedoel je zeker? De naam staat ook al vast: BoatyMcFuckFace...

ZwarteDag | 24-12-18 | 22:37

@ zwarteDag, moest Libische zijn. Ik zit aan de antibiotica vandaag.
Maar niettemin dacht ik aan die evangelische boot. Een drijvende kerk! Even sommetje maken..

Oprisp | 24-12-18 | 22:50
▼ 1 antwoord verborgen

Mooie kleurplaat Cortes !1!!

Mammeloe | 24-12-18 | 22:16

Zalig kerstfeest, makkers.

watergeus | 24-12-18 | 22:15

Jullie ook een Meggie Krismus! Ik bewaar dit goed, om het nogeens over te lezen.

HogeNood | 24-12-18 | 22:10

Leuk hoor zo'n wallpaper voor je smartphone, maar waar is de wallpaper voor de computerschermen?

Digitaal Smoelwerk | 24-12-18 | 22:07

Laat de pleuris maar uitbreken!

Roger Gene II | 24-12-18 | 22:06 | 7

Kopodt. Wasdaaa?

Wasbakplasser | 24-12-18 | 22:32

Intappen doe je op het laagste punt kluifje. Maar jij mag nu instappen, doe maar.

Mark_D_NL | 24-12-18 | 22:32

Herfst 2019. Beetje opletten, Poetskatoen.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 22:37
▼ 4 antwoorden verborgen

Zo heet Johnny Quid in Saudi-Arabië.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 22:16

Maak je niet druk, we hebben de eu en die komen ons redden.

Mark_D_NL | 24-12-18 | 22:25

@Patje2011 | 24-12-18 | 22:16
Ahh Johnny, hij wordt node gemist.

Berbaar | 24-12-18 | 22:29
▼ 1 antwoord verborgen

Is toch Pechtgold op de afbeelding rechts naast het huisje ... :-)

Fi-Bu-Bla | 24-12-18 | 22:01 | 2

Ja, en links kruipt Wassali H. het penthouse in.

Mammeloe | 24-12-18 | 22:25

Het is geen huisje, het is een penthouse.

Mark_D_NL | 24-12-18 | 22:27

Hoop dat 2019 een keerpunt gaat worden maar ik vrees het ergste. Had verwacht dat deze hele klimaatfarce wel een stevig effect op de peilingen zou hebben maar nee.
langzaamaan verworden we tot een soort ussr.

Ben Hetzat | 24-12-18 | 21:58 | 6

Er zal pas iets veranderen wanneer men de ballen ontwikkelt om in actie te komen, een beetje rondlopen met spandoeken en roeptoeteren naar willekeurige agenten heeft geen zin, wat dit land (en de rest van Europa) nodig heeft is een stevige bezem.

Care | 24-12-18 | 23:05

Als ze jou er uitvegen, Care, dan ben ik tevreden.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 23:11

Hysterisch? Nou waarom denk je dat het referendum moest worden gejorist. Dit soort vergaande maatregelen zouden op zeker referenda el worden en de uitkomst is wel te raden. De lus wordt langzaam aan steeds strakker getrokken

Ben Hetzat | 25-12-18 | 00:39
▼ 3 antwoorden verborgen

+ Veel - prachtig stuk

Hexagon | 24-12-18 | 21:58 | 1

+ Veel + prachtig stuk

W_F | 24-12-18 | 23:11

Mooi stuk. Zoals altijd de spijker weer op de kop slaan. Dit wil ik lezen. Hier voel ik mij thuis. De fijne dagen en de beste wensen Geen Stijl!

Fi-Bu-Bla | 24-12-18 | 21:55 | 1

Ja, formidabel stuk! Triest genoeg helemaal waar

Boerenverstand99 | 24-12-18 | 22:19

Moet zijn een hemelsblauwE hesje want De hesje, ik leer het ook nooit.

Bret24286011 | 24-12-18 | 21:52

En een hemelsblauw hesje want geel staat me echt niet

Bret24286011 | 24-12-18 | 21:50

Prettige Kerst allemaal. Ik heb van u allen genoten dit jaar. Volgend jaar weer?

RenHoek | 24-12-18 | 21:50 | 8

Poetskatoen is wel een mooie vondst.

Mark_D_NL | 24-12-18 | 22:46

Het kan mij niet lomp genoeg zijn, iedereen een Prettige Kerst!

RenHoek | 24-12-18 | 23:57

@ berber: Ah, zo omschrijf je je verbale diarree.

WayneGretzky*99* | 25-12-18 | 00:25
▼ 5 antwoorden verborgen

Vrede met u allen.
Zo! En nu weer verder met het kijken naar 'Les Miserable' om de tijdsgeest weer te vatten.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 21:48 | 2

De Deploribals.

Mammeloe | 24-12-18 | 21:50

Ben aan het kijken naar de Beauty and the Beast. We houden hoop.

Mark_D_NL | 24-12-18 | 22:34

Nee, het is "13 miljoen mensen, plus nog een paar"

Datum en tijd | 24-12-18 | 21:48

Ik vind de toespraak wat aan de lange kant. Wel jammer dat er niet wordt gesproken over alle dingen die wèl goed gaan. Zoals <syntax error>

Leptob | 24-12-18 | 21:47

Mooie samenvatting @vanRossem

am*dam | 24-12-18 | 21:47

Pfiew! Oudjaar met bijpassende predikatie valt vroeg dit jaar... Is de goede boodschap van kerst niet nodig? Trwns, na alle schranspartijen zijn er vast niet veel mensen die zoveel letters aankunnen... lol.

Iedereen die de hysterie in de media, de incompententie van bestuurlijke instanties en de stupiditeit van de massa (allen niets nieuws, en toch gaat de wereld weleens vooruit) negeert, en ziet hoe toch nog allerlei gewone mensen goede dingen doen, durft best nuchter de feestdagen door.

Proost op alle goeden in actie!

Rest In Privacy | 24-12-18 | 21:45 | 1

Daar drinken we op. Santë!

Frau Merkel | 25-12-18 | 00:12

VrolijkE kerstfeest, want DE kerstfeest, tog?

Bret24286011 | 24-12-18 | 21:42 | 1

Taalnazi’s ongezien de typhus en een goed 2019...

ZwarteDag | 24-12-18 | 22:34

Daarom kom ik dus hier ....
Buge foar gjinien ....
Chapeau .....

Pjotterdjotter | 24-12-18 | 21:42

Heeft Rutte ons al zalig kerstfeest gewenst?

Rest In Privacy | 24-12-18 | 21:38 | 2

Nope, een Shell-wingebied is weer getroffen door een Tsunami twitter.com/minpres

Watching the Wheels | 24-12-18 | 21:45

Nee, morgen gaat Willie Wonka de Vierde de schade dubbel en dwars inhalen!

eerstneukendanpraten | 24-12-18 | 21:53

2018 was inderdaad een waanzinnig jaar. De beste wensen GS!

BozePaarseMan | 24-12-18 | 21:37 | 1

Wat BPM zegt.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 22:39

Je had ook gewoon KUT kunnen plempen, was ook wel voldoende geweest.

Gokmaar | 24-12-18 | 21:37

Goed gesproken dominee Van Rossem. Jij ook fijne Kerstdagen en een heel gelukkig Nieuwjaar. En dat 2019 maar een mooi revolutiejaar mag worden. Waarin Thierry en Greet de boventoon mogen voeren in de media.

aamert | 24-12-18 | 21:34

Gaat GS ook dicht morgen en overmorgen?

Eierbal-is-fijn | 24-12-18 | 21:34 | 2

Het is geen Suikerfeest.

Watching the Wheels | 24-12-18 | 21:37

@ wtw sharp

WayneGretzky*99* | 25-12-18 | 00:27

Ach, weet je wat. Laat ik eens een link posten. Zou iedereen moeten zien, maar wie ben ik om dat te zeggen. Oordeel zelf. youtu.be/D2pOncNkAlU

LiniaalRectaal | 24-12-18 | 21:33

Ed Raket woont niet eens in dat huis hollywoodhuizen.nl/binnenkijken-in-de-... hij heeft ook nog een huis in Amsterdam zo schijnt, dus nog minstens 2 CV-ketels en een zwembad erbij.

Watching the Wheels | 24-12-18 | 21:32 | 1

Ed heeft het goed geregeld.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 22:18

Dank voor deze stijlloze samenvatting van 2018 en de mooie kaart van Cortés. Deze site is een baken in een zee van waanzin. Keep up the good work!

MickeyGouda | 24-12-18 | 21:27 | 6

MickeyGouda | 24-12-18 | 21:39
Het allerbeste gewenst in deze moeilijke tijd.

toetssteen | 24-12-18 | 22:13

@Mammeloe

Ik zie er naar uit.

@toetssteen

Dank & fijne dagen!

MickeyGouda | 24-12-18 | 22:20

Mickey, fysiek op grote afstand, maar in gedachten dicht bij je. Een fijn kerstfeest toegewenst! Je verdient het.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 22:55
▼ 3 antwoorden verborgen

Het blijft een gotspe; Jerry Airfryer die doodleuk in Het Parool zeg een Ashanti uit Ghana te zijn. De Afrikaanse stam die eeuwenlang de verslagen buurvolken tot slaaf maakten en verkochten aan de hoogste bieder, Arabieren, Portugezen of Engelsen. De Ashanti, die zelfs tegen de afschaffing van de lucratieve slavenhandel waren. Zum kotzen, die zak hooi.

Mammeloe | 24-12-18 | 21:26 | 2

Mammeloe | 24-12-18 | 21:26 |
Met wat pech staat die kneus morgen weer op jeaup. Geen idee wat er in die linkse lutsers is gevaren dat ze zo blind zijn.

Van mij voor een ieder fijne dagen toegewenst.

toetssteen | 24-12-18 | 22:12

Wie is nou die Jerry? Hij zou wel wat meer dankbaarheid mogen tonen. En wat meer belasting betalen.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 22:20

Achteraf gezien was Michael Jackson de eerste roetveegpiet in zijn poging blank te worden.

MickDjekker | 24-12-18 | 21:21

Geweldig. Dit verdient een Kerstgift.

Fijnstoffer | 24-12-18 | 21:21

OT: de inkomsten van goededoelenpornoshow serious request zijn met 75% gedaald t.o.v. vorig jaar. Zelfs de deugmensjes zijn klaar met 3fm.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 21:21 | 2

Opbrengst naar de slachtoffers van het MC Slotervaart, dit jaar?

Mammeloe | 24-12-18 | 21:28

Slachtoffers? Vertel......

Rest In Privacy | 24-12-18 | 22:40

Gewoon de anders gepigmenteerden een tijdje niet meer serieus nemen, islamieten incluis. Vermoedelijk wordt dit land plotsklaps leefbaarder. Daar heb ik geen vaasje voor nodig.

Ommezwaai | 24-12-18 | 21:20

Zou wel stoer zijn als Willie dit als kersttoespraak zou voorlezen.. ok, wel wat ingekort anders valt ie in slaap maar toch...

Lompiedompie | 24-12-18 | 21:20

Pechtold met een Canadees maple leaf schaamlapje in de sneeuw, prettige decembermaanddagen allen!

Watching the Wheels | 24-12-18 | 21:17 | 6

Wil me er niet mee bemoeien, maar dacht dat de echte schaamlap Penthouse heet.

JohnJames_001 | 24-12-18 | 21:25

@JohnJames_001 | 24-12-18 | 21:25
Dat is ook weer zo ...
.
@Oprisp | 24-12-18 | 21:27
Dochter luisterend naar de naam Meppel Leave Penthouse.

Watching the Wheels | 24-12-18 | 21:40
▼ 3 antwoorden verborgen

Vakwerk. Beter lees je niet.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 21:12

Zoals in de meerderheid van de samenvattingen aan het einde van het jaar is het laatste deel van het jaar weer oververtegenwoordigd.

Datum en tijd | 24-12-18 | 21:10

Och. 2019. “Erst kommt das Fressen, und dann kommt die Moral".
Das fressen?
Herten biefstuk, venkel oven, venkelstoof, knoflook, selderij, wijn, meer wijn, en die Moral? Och... zolang ik van natuur hier kan genieten...
Leve het NIMBY leven in 2019, allemoal! Laat ze niet in je achtertuin...

chicago river | 24-12-18 | 21:07 | 3

Klinkt goed chicago, eet smakelijk.
Hier gaat er anderhalf lammetje de oven in, mooie wijn er bij en goed gezelschap.
Zin in!

Berbaar | 24-12-18 | 21:17

Mwoh, nou vooruit *over arm strijken doet*.
Ook gij hoor, Berbaard. Wat zou het hier zijn zonder jouw "zijn".
Mooie wijn?
Wijntip> neem/importeer eens een Marques de Caceres (Rioja / Rueda), zoals ik die pas volop meekreeg uit Madrileens wijntijgerbezoekvisite.
Ongeevenaard voor die prijzen, maar das persoonlijk.
Laat het geslachte 1.5 mekkerlammetje, jou en al dat gezelschap van je goed smaken.
Benieuwd. Kijken dalijk wie de GU-jaarlijst dalijk aanvoert...

chicago river | 24-12-18 | 21:36

@chicago river | 24-12-18 | 21:36
Dank voor de wijntip, ga ik eens proberen, maar de familie heeft fijn spul uit hun Frankrijk meegebracht.
Fijne dagen!

Berbaar | 24-12-18 | 21:54

Complimenten!! GS
Fijne Kerstdagen!

MoonBeebe | 24-12-18 | 21:04

In 2019 graag minder minder minder langtenige kortlontiërs. Telegraaf: Eindhoven. Serveerster geslagen en bespuugd en stoelengooierij omdat een “klant” zijn broodje niet lekker vond. Foto. Signalement: Ja. Dat is wat me boos maakt, cultuurverrijkers zonder manieren is tot daar aan toe maar vrouwen slaan doet dat gespuis maar in hun zandbak.

Nivelleermarionet | 24-12-18 | 21:03 | 1

Zo te zien aan het kleurtje was het er een van het "Bij 1."-raapsel, Een zwarte sekte ontstaan voor klagende jankers in Amsterdam.

gratias | 24-12-18 | 22:57

Amen. Lange lees, maar ik ben het er hartgrondig mee eens. Ben erg benieuwd naar 2019..

Robin Hood | 24-12-18 | 21:02

Kudo’s en een succesvol 2019 voor jullie.

Eucalyppta | 24-12-18 | 20:57

Maar waar kwam het wapen nou vandaan van FvdG? De ETA of een kroeg in A'dam?

hier openen | 24-12-18 | 20:44 | 3

VvdG.. ei

hier openen | 24-12-18 | 20:45

VVD.

Mammeloe | 24-12-18 | 21:57

LPF, was een inside job.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 22:21

Mooi jaaroverzicht. Alvast mijn beste wensen voor 2019 aan de redactie.

JvanDeventer | 24-12-18 | 20:42

5000 leden? Dat kan beter!
Misschien dat niet betalende reaguurders een anus achter hun naam kunnen krijgen? Zie het maar als een zwitsal voor niet-leden.

Prettige kerst iedereen (kudtfeest). Nu het kerstverhaal lezon.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 20:41 | 3

ui

Mammeloe | 24-12-18 | 21:58

Lekker progessief links weer, we doen we ff namen en shamen als je ons niet gedwee (met je portemonee) volgt... dat was nu toch precies waar voor we nestonden hier in het roze?

lovekila | 25-12-18 | 09:33

Nou, rechtse lovekila, met 5000 betalende lezertjes gaan ze het niet lang volhouden. Kies maar. Daarnaast is 'namen en shamen' wel oké als iemand net geregistreerd is? Tot slot nog lol voor de neiging om alles wat stom is ook gelijk maar als 'progressief links' te duiden.

Rest In Privacy | 25-12-18 | 10:37

@ zonder_ moeite, ik zit te denken wat die NJB group betekent, de persoonlijke bv van B.
En dan denk ik ook aan de feestjes waar alle bobo's komen met de vrouw, en niemand een kritische noot durft te kraken want het is gezellig ja.

Oprisp | 24-12-18 | 20:59

Wat is eigenlijk een zorgkantoor en waarom zou havo-niveau niet voldoende zijn ?

Baron Clappique | 24-12-18 | 20:59

zonder_moeite | 24-12-18 | 20:51
Vaasjes gaan nog weleens stuk ja..
Maar 's lands wijs, 's lands eer, dat had men 4 decennia geleden al moeten weten. Sjacheren en sjoemelen is in dit soort culturen een heel normale zaak.

Ommezwaai | 24-12-18 | 21:31
▼ 1 antwoord verborgen

Hoe laat begint het aftellen eigenlijk?

Rest In Privacy | 24-12-18 | 20:38 | 3

Van het Chinese nieuwe jaar?

Rest In Privacy | 24-12-18 | 20:39

Daar ik een (vuur) draak ben wil ik dat wel weten.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 20:42

Ik een varken. Intelligente dieren.

Mr_Natural | 24-12-18 | 20:44

2019 na Christus, denk daar maar eens over na. Zonder Jezus hadden we in een heel ander jaar geleefd. 1400 of zo.

Mr_Natural | 24-12-18 | 20:37 | 2

I see what you did there..

Wijze uit het Oosten | 24-12-18 | 20:45

Wijze uit het Oosten | 24-12-18 | 20:45
Alleen wat aangevuld hoor.

Mr_Natural | 24-12-18 | 20:47

Dankjewel, van Rossum, goede dagen.
Hmm, 5000 leden,,,wat weinig, dit is toch meest bezochte site v NL?

ger1306 | 24-12-18 | 20:36 | 3

Haha laten we het maar op kroontjes-blindheid houden.
5000 leden is respectabel maar daar gaat de schoorsteen niet van roken hoor.

Berbaar | 24-12-18 | 20:43

Veel kijken, kijken, maar niet kopen.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 22:41

ger1306 | 24-12-18 | 20:36
van Rossum - pffff de zoveelste - ik geef op......

Muchnadt | 25-12-18 | 13:35

Deugen is een luxe, en die energietransitie, toenemende immigratiedruk op woongenot en veiligheid, alsmede baanonzekerheid vanwege de globalisatie trekt een steeds zwaardere wissel op de onderkant van het deugende electoraat. Het deel wat komende jaren in de klappen delen mag. Het 'Grote Deugen' zal weldra weer een schim uit het verleden zijn, we zijn slechts één economische crisis verwijderd van die omslag.
De Deugboom is te zwaar opgetuigd met moralistische kostenposten, dat wisselgeld wat Rutte keer op keer uitkeerd aan zijn coalitiepartners in ruil voor de bittere financiële pil die hun achterban te slikken krijgt. Zo ging het bij de PvdA, zo vergaat het CU&*66, en zo zal het GL ook vergaan.
Links Nederland is in al haar Deugwanen en identiteitspolitiek vergeten dat het ten alle tijden om de verdeling van de centen draait, en de middenklasse heilig is.
En dat gaat zich genadeloos wreken.
Ik heb d'r zin an
Geel hesje iemand?

Abject | 24-12-18 | 20:36 | 5

Opa wilde een verassing onder de boom dit jaar.
Net feestelijk een geel hesje voor hem ingepakt.

Mammeloe | 24-12-18 | 22:00

Abject, je hebt eigenlijk helemaal geen geel hesje nodig. Het enige wat je nodig hebt is het rode potlood in het stemhokje, volgend jaar bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Kies dan voor PVV, FvD, of desnoods Partij voor de Ouderen.

gratias | 24-12-18 | 23:19

Kijk eens naar het aantal uren dat je werkt, hoeveel je daarvan overhoudt en wat je daarvan kwijt bent aan belastingen. Het zou zomaar kunnen zijn dat je met wat minder belastbare uren en wat meer uren direct besteed aan je eigen welzijn een stuk beter af bent. Bijkomend voordeel is dat je al die subsidievreters die je leven alleen maar lastiger maken van hun financiële middelen bevrijdt waardoor ze op zijn minst minder schade aan kunnen richten en in het gunstigste geval zelfs enigszins nuttig zullen moeten worden.

RA | 25-12-18 | 01:41
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik wens iedereen een randommaand tenzij het een Islamitisch feest is.
#AH

Kaas de Vies | 24-12-18 | 20:26 | 3

Hele filosofische wens, Kaas! Kan ik nog vuurwerk bij je kopen?

Rest In Privacy | 24-12-18 | 20:31

Jij ook een vuurpijl ergens!
#injeantonpiek

Kaas de Vies | 24-12-18 | 20:35

Fideel van je Kaas. Op jou kan ik rekenen.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 20:42

Genoeg redenen om te steunen, maar vrolijk word ik er niet van. Was er niet één
positief punt in 2019?

SamV | 24-12-18 | 20:26 | 7

@Berbaar

Het had nog erger gekund, mon cher: je had ook "vrouwtjes" kunnen zeggen. In het licht van het naderende kerstfeest blijft mijn vaasje halfvol. Daar kan zelfs een Haagse brombeer niets aan veranderen. X

MickeyGouda | 24-12-18 | 21:36

@MickeyGouda | 24-12-18 | 21:36
Moi, brombeer Mickey?
Think again, het leven is verrukkeluk, geen reden om te sippen.
Hou dat vaasje lekker halfvol en veel plezier gewenst de komende feestdagen!

Berbaar | 24-12-18 | 21:48

@Berbaar

A vous de même!

MickeyGouda | 24-12-18 | 21:56
▼ 4 antwoorden verborgen

Amen !

Hurdy Gurdy Man | 24-12-18 | 20:24

Ben ik nu erg vervelend als ik vandaag nu ff geen zin in dat gezanik heb? Of doe ik dan niet leuk mee?

Bigi Bana Boy | 24-12-18 | 20:23 | 17

Patje2011 | 24-12-18 | 21:13
Ik vat hem even niet.

Mr_Natural | 24-12-18 | 21:17

Mr_Natural
Scharen is wat lesbische vrouwen doen als sexuele handeling. Misschien ben ik toch te onduidelijk door de wijn.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 21:20

Heee jongens, het is Kerstmis hoor.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 22:42
▼ 14 antwoorden verborgen

Kaasfondue

Kaas de Vies | 24-12-18 | 20:21 | 6

Kaas de Vies | 24-12-18 | 20:25
Je doet het erom.

Mr_Natural | 24-12-18 | 20:28

Patje2011 | 24-12-18 | 20:26
Kinky.

Mr_Natural | 24-12-18 | 20:29

Mr_Natural | 24-12-18 | 20:22
Ook u kent uw klassiekers merk ik.

J-van-de-Bontekoe | 24-12-18 | 22:13
▼ 3 antwoorden verborgen

Met zo'n stukje weer blij dat ik het mee financier. Verzet tot we afgevoerd worden.

belastingbetalert | 24-12-18 | 20:21


There are 106 miles to Chicago, we have a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark and we're wearing sunglasses. Hit it!

Kladderadatsch | 24-12-18 | 20:19 | 2

The Blues Brothers, me like!

Berbaar | 24-12-18 | 20:41

Ah, altijd fijn, een stukje cultuur.

J-van-de-Bontekoe | 24-12-18 | 22:12

Mooie analyse, hulde. 2019 wordt eerst nog een stukje gekker voor dat het realisme een beetje kan terugkeren, oa. na de a.s. verkiezingsnederlagen van de zittende partijen. Goede Kerstdagen.

Zwizalletju | 24-12-18 | 20:18

2019 "jaar vd revolutie"??
2019 wordt het jaar vd deceptie.
2019 wordt dat jaar dat we Duitsland en Zweden achterna gaan, qua problematische toestanden m.b.t. muuuslims in onbegonnen - Vogelaar - streep - omvolkwijken.
.
Waar is de tijd dat we met z'n allen zongen "it's saturday, and you"ll feel allright/aaiiit:
www.youtube.com/watch?v=_Tu-qDHSSZo
Elfstedentocht is er niks bij.
Want bij Elfstedentocht zat geen Jurkmans, Mekka-hadj-hoedje-mans , pyamaverrijkermans?
Toch?

chicago river | 24-12-18 | 20:18

“Mennsen moeten beoordelen op de inhoud van hun individuele karakter, en niet op hun afkomst of de kleur van hun huid”

Nou, dat lijkt me een prima uitgangspunt. Zie het nog niet gebeuren bij de helft van de panelen.

menage | 24-12-18 | 20:15 | 1

Dan kun je nog wel een jaar of 25 aan de gang blijven. Dat geduld is niet op te brengen.

gratias | 24-12-18 | 23:28

Jongens, ik ben een waterstofbom in elkaar aan het knutselen. Hij is bijna af en oudejaarsavond steek ik het lontje aan. Die verkiezingen van 2019 gaan dus niet door. Hopend op jullie begrip. BOEM!!!

JohnJames_001 | 24-12-18 | 20:07 | 7

Had weer ff een autisme aanval geloof ik. Niks aan de hand mensen, gewoon doorlopen. (Thx Trumme)

JohnJames_001 | 24-12-18 | 20:44

Begrip? Ik wilde bijleggen, mag dat ook? Maken we hem net grensoverschrijdend :) Fijne kerstdagen allemaal

lovekila | 25-12-18 | 09:27

Heb ik volledig begrip voor, maar kijk uit dat je je vingers niet brandt bij het aansteken, en draag een veiligheidsbril.

BosrandDirk | 25-12-18 | 10:50
▼ 4 antwoorden verborgen

Je zou je ook op de positieve zaken kunnen focussen.
Gezond en vrolijk 2019 gewenst allen.

DrumPiet | 24-12-18 | 20:03 | 12

Wat is er met Superior Bastard gebeurd?

eerstneukendanpraten | 24-12-18 | 21:58

@eerstneukendanpraten
Een ban waarschijnlijk. En het kroontje bij DrumPiet is weg.

LiniaalRectaal | 24-12-18 | 22:06

Jij ook DP, aka SB.

Croxifoxio | 25-12-18 | 01:03
▼ 9 antwoorden verborgen

Iemand nog goede voornemens voor 2019?

Rest In Privacy | 24-12-18 | 20:03 | 12

Patje2011 | 24-12-18 | 20:15
Dus die van 2016 was méér drank? Niet zo okee, ik heb altijd geleerd dat altijd dronken ook een geregeld leven is.

Mr_Natural | 24-12-18 | 20:18

Yep, u zal het merken in 2019! Ik zit natuurlijk een beetje te kutten. Ik ga meer op mijn gezondheid letten in 2019.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 20:21

Begin met iedere ochtend 50 keer opdrukken.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 20:43
▼ 9 antwoorden verborgen

Manne, allen een geseeênde kersfees. Hier in het verre zuiden van ZA is het lekker zomerweer, wel met een straffe suid-ooster. Goed braaiweer, genoeg bier, en lekker tjoppies op het vuur.
grtz

hotnot | 24-12-18 | 20:00 | 7

En dat is dus het verschil tussen U en Mij. Mij boeit het wel hoe het een zijtak van onze familie gaat. En het doet mij verdriet. Net zoals zoveel dingen.

LiniaalRectaal | 24-12-18 | 21:30

Proost!

Mammeloe | 24-12-18 | 21:33

Berburp boeien

NecroSister | 24-12-18 | 22:13
▼ 4 antwoorden verborgen

D66 -> Orgaan Oogsters.

Kanarie_Geil | 24-12-18 | 19:58

Nu wil ik ook een boomhut.

pietvanvliet | 24-12-18 | 19:56

Een geweldige analyse door Van Rossum...... chapeau....... en nu maar hopen op de revolutie in 2019.....

dickg | 24-12-18 | 19:54 | 3

Maar toch wel knap dat het woord “islam” niet eenmaal in de tekst voorkomt.

Leffe Blonde | 24-12-18 | 20:21

@Leffe Blonde | 24-12-18 | 20:21
Dat blijkt slechts frustraatjes een doorn in het oog te zijn.

Berbaar | 24-12-18 | 21:25

@Berbaar | 24-12-18 | 21:25,

Misschien beschouwen velen het slechts als een middel dat tegen hen ingezet wordt? Iemand met een beetje verstand wordt niet boos op het wapen maar op de moordenaar.

RA | 25-12-18 | 01:18

Na de verloren Statenverkiezingen gaan de coalitiepartijen in koor roepen dat ze de boodschap van de kiezer hebben begrepen, en nog eens goed gaan kijken naar de maatregelen. Na de EP verkiezingen roepen ze dat nog een keer, maar gaan ze vrolijk verder met de EU begroting, het EU leger de klimaatmaatregelen en lastenverzwaringen, en drukken alles erdoor voordat de nieuwe eerste kamer wordt gekozen door de staten.
Het moet eerst erger worden, veel erger, voordat het beter kan worden.
Dus het wordt het vast een bijzonder jaar. Dat wel. Koud ook. En guur.

Stormageddon | 24-12-18 | 19:52 | 4

Kan wel eens een herhaling zijn van 1883. Toen rommelde dat ding ook dagen lang, met allerlei kleinere uitbarstingen voor the big bang. En daarna was het wereldwijde weer jarenlang van slag.

Stormageddon | 24-12-18 | 20:03

Gvd lappen die vulkaan, co2 rechten groeien niet aan de boom. Stuur Fred Nijpels eropaf

Kladderadatsch | 24-12-18 | 20:21
▼ 1 antwoord verborgen

Buig,buig,buig, amen. *plop*

ristretto | 24-12-18 | 19:51 | 7

Oh okay, jouw duistere kant = spatie geneuzel. Geil, hoor...

NecroSister | 24-12-18 | 22:58

Klein bier, ik geef het toe. Maar het moet toch niet moeilijk zijn om een goede spatie te zetten? Ik bedoel: jij kan het ook. En ik.

Rest In Privacy | 25-12-18 | 00:04

Beter nog, u bent een spatie.

BosrandDirk | 25-12-18 | 10:42
▼ 4 antwoorden verborgen

Is wel zo.

Richard H. | 24-12-18 | 19:51

Ja, jullie zijn een mooi stel daar bij GS.... als midden vijftiger hoor ik naar alle waarschijnlijkheid niet tot de precieze doelgroep..... maar het lijkt soms warempel wel in dit land dat GS nog het enige medium is waar je terecht kunt met een normale, gezonde, mening!

de directeur | 24-12-18 | 19:50 | 6

@de directeur
Nou als midden zeventiger denk ik precies hetzelfde. Het zal dus wel niet helemaal in de leeftijd zitten, maar meer in het vermogen kritisch te kijken wat er zo al om ons heen gebeurt.

bloothommel | 24-12-18 | 20:25

@Spamzuiger
Premium-leden hebben meer krediet.

gestoptmetroken | 24-12-18 | 20:54

@spamzuiger | 24-12-18 | 20:14
En terecht, mensen een onthoofding toewensen is tokkie-gedrag.

Berbaar | 24-12-18 | 21:10
▼ 3 antwoorden verborgen

2019 word het jaar van de Wende. Niet de energie transitie maar de oogkleppen die bij vele landgenoten zijn afgevallen nu duidelijk is geworden dat Rutte er alleen voor het grootkapitaal zit en Wiebes de vazal is van Klaver. De elite in Brussel zal ook kennismaken met de gele hesjes en de EU verkiezingen worden zonder het VK de belangrijkste ooit. De zwijgende meerderheid die in rap tempo hun leven ziet veranderen zal zich laten horen. Fijne Feestdagen GS.

Trumme | 24-12-18 | 19:50 | 1

Haha ja de Energiewende. Oei wat heeft dat een geld gekost en wat heeft het weinig opgeleverd. Dat doet Dld best pijn hoor. Maar wij gaan dat vb gewoon volgen.

azijnseikerT | 24-12-18 | 19:53

Kom op mensen, premium worden!

Rest In Privacy | 24-12-18 | 19:49 | 3

Ik kan het iedereen aanraden.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 20:28

Ik heb gewoon gedoneerd. Ikzelf ben niet zo van de betaalde lidmaatschappen.

Lafayette | 24-12-18 | 20:55

Ja snap ik. En het is mensen natuurlijk ook hun goed recht om niks te betalen. Ik hoop alleen dat GS nog lang onder ons is.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 21:00

2019 belooft een top jaar te worden, zin in.
Stop met jankeballen over 2018 en heerlijk het nieuwe jaar in.

Berbaar | 24-12-18 | 19:49 | 19

Ja, als ik op 31 december 2018 je overlijdensadvertentie lees, ga ik heerlijk het nieuwe jaar in,
(@overijverige OvJ, dit heet sarcasme en is geen dreigement)

Bijtendehond | 25-12-18 | 12:20

Bijtendehond | 25-12-18 | 12:20

Dat was een antwoord op Berbaar, niet op kleurdoosje.
Kleurdoosje mag ik namelijk wel, dus sterkte, kleurdoosje.

Bijtendehond | 25-12-18 | 12:23

Oh oh oh. (De kerstman is zijn achteruit) Pijnlijk Bijtendehond....... (Dit moet een topic worden!) Maar ik moest hartelijk hard lachen! Kan gebeuren Bijtendehond! En kleurdoosje, ik weet niet echt goed wat ik moet zeggen, ga zacht.

Rest In Privacy | 25-12-18 | 12:39
▼ 16 antwoorden verborgen

Vandaag hoor ik over het 3e kwartaal een groei van 0,2% voor Ned. En ik zie dat de beurs net -4% staat. Iet giet oan. Het gaat nu wat sneller dan verwacht. Dat terwijl de harde Brexit nog te verwerken is. Het gaat niet fraai worden 2019.

azijnseikerT | 24-12-18 | 19:49 | 3

Mooi zo. Laat de hele meuk maar snel klappen. Kijken of de kudde dan nog steeds zo klimaatgeil is...

Schuldenbrau | 24-12-18 | 19:59

Je moet natuurlijk instappen als straks het bloed weer door de straten loopt.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 20:35

Ik ga nog ff een mooie diesel kopen. Nu het nog kan.

marcoplarco | 24-12-18 | 22:57

Ik heb gewoon gedoneerd aan Geenstijl, deug ik dan ook?

eerstneukendanpraten | 24-12-18 | 19:46 | 3

Ligt er aan,
Bent u wit ?

Wijze uit het Oosten | 24-12-18 | 19:47

Nog niet.

Mr_Natural | 24-12-18 | 19:48

Hij heeft z'n zwarte geld gedoneerd.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 19:48

Zal mij benieuwen of de dominee vanavond in de kerstnachtdienst ook oproept tot revolutie. En zal de Koning morgen ook van die strijdbare geluiden laten horen?
Eerst dus maar even het vrede op aarde. Ik wens iedereen fijne dagen.

Mannes | 24-12-18 | 19:46 | 15

@schoon-schip-maken: Ik weet niet waar uw nickname op gebaseerd is, maar neem bij het schoonmaken ook even uw bovenkamer mee. Ik ben zelf niet echt christelijk, maar heb wel respect voor mensen die geloven. Dat vraag ik mij bij u wel af.

Mannes | 25-12-18 | 11:23

Mannes | 24-12-18 | 19:46 |

Vreten op aarde heb ik gisteren al gedaan (kerstavond, katholiek hè? *kuch, ahum*. de rest van het jaar eet ik gewoon op aarde

Bijtendehond | 25-12-18 | 12:18

Superkwatta | 25-12-18 | 10:22
U haalt mij de woorden uit de mond ! Wat mij betreft mogen Stottergras, botbotje en roffelaar er ook bij....

Muchnadt | 25-12-18 | 13:46
▼ 12 antwoorden verborgen

Proost, heren!

Mag ik jullie als regelmatige bezoeker sinds 2004 (alweer!) complimenteren met de nieuw ingeslagen weg? De sfeer, de reaguurders, het jorisbeleid: alles is er op vooruit gegaan sinds jullie onafhankelijkheid. Er valt nog wat te schaven: Mosterd en Nekschot, maar een mens kan niet alles hebben.

Nederland is met Rutte terug beland in het polderbeleid uit de jaren 90, waarvan we in 2001 en masse aangeven dat we er tabak van hadden. Laat 2019 een revolutionair jaar worden, en laten we van Rutte de Ad Melkert van Den Haag maken. Proost!. Kotelet.

kotelet | 24-12-18 | 19:44 | 2

Ik zou het, als ik jou was, iets breder trekken.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 19:49

Hear,hear.
Wat mezelf betreft,bijna alle reaguurders bedankt voor hun bijdragen.
Veel van geleerd,zalig en prettig kerstfeest.

De Profundus | 24-12-18 | 20:12

Dé woorden van 2018 : Witte, ophef en deugen.
Wat fantastisch...

Wijze uit het Oosten | 24-12-18 | 19:44

"Vredige Kerst allen! 2019 wordt een revolutiejaar". De wens de vader van de gedachte? Achterhaalde romantiek!

Poso | 24-12-18 | 19:43

de kerstkaart versie 1 en 2 is alleen voor de iPhone, ik voel me gediscrimineerd.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 19:42 | 1

Moeten ze jou weer hebben.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 19:50

Dat het maar een mooi stijlloos nieuw jaar mag worden.
Hopend dat Thierry met een shovel door 070 en misschien zelfs wel 0032 gaat.
Zijn de boten voor Geenstijlland al onderweg?

Mastermattie | 24-12-18 | 19:42 | 1

I hear you.

Mammeloe | 24-12-18 | 23:40

Fijne dagen en schop kont in 2019!

B.agger | 24-12-18 | 19:41

Tweeduizend-neger-tien.
Het telt maar door.

Premier Trutte | 24-12-18 | 19:40

Ik verwacht een topjaar in 2019. Economisch gaan we er in ieder geval op vooruit, dat heeft Rutte immers beloofd.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 19:39 | 5

Misschien krijgen we dan eindelijk is die €1000

Landstorm | 24-12-18 | 21:12

Oh, die heb ik allang gehad.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 22:27

Ik ga op mijn loonstrook er waarschijnlijk een paar tientjes op vooruit, die ik uiteraard weer moet inleveren voor mijn verhoogde energierekening . Dus ik denk dat de boodschappen en/of de zorg goedkoper word. Eigenlijk denk ik gewoon dat Rutte weer eens liegt. Ik hoop dat hij stikt in zijn kerstkalkoen.

Wasbakplasser | 25-12-18 | 00:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik verheug me op de Haagse Lente.

Mr_Natural | 24-12-18 | 19:38 | 4

Als die niet in 2019 plaats vindt dan never nooit nie.

keestelpro | 25-12-18 | 02:42

keestelpro | 25-12-18 | 02:42

21 maart 2019?

Bijtendehond | 25-12-18 | 12:15

Ik denk dat je moet letten op 21 maart 2021

artie | 26-12-18 | 10:53
▼ 1 antwoord verborgen

Nog een paar dagen, dan is het oud en niets nieuws.

Premier Trutte | 24-12-18 | 19:38 | 2

Nog een keer.

Rest In Privacy | 24-12-18 | 19:50

Deze gedachtes blijven wel hangen hoor.
DANK Bart

Zult-eter | 25-12-18 | 10:57

Pfft, 2019 gaat echt niet bijzonder worden.... Eerder saai zo met de afschaffing van het internet.

Is dit nog nieuws? | 24-12-18 | 19:35 | 4

miff | 24-12-18 | 20:00
U bent genoteerd.

Mr_Natural | 24-12-18 | 20:03

Nou ik vind .... vooral .... dat die smerige .... en andere klaplopers ... gewoon .... dit land ... en .... .... lekker oprotten .... .

Mammeloe | 24-12-18 | 21:20

* dijen kletsen om mammeloe doet *

NecroSister | 24-12-18 | 21:59
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland