achtergrond

Geenstijl

Baas Unilever: 'Rutte is goede vriend van mij'

Drain the swamp.

Wij ergeren ons hier te blogge nog wel eens aan doorzichtige PR-trucjes van de vvd. Die zijn ook erg hoor, daar niet van. Maar als een van de machtigste mannen van Nederland niet eens meer de moeite neemt om te doen alsof de mening van het Nederlandse volk hem aan zijn dikbetaalde reet zal roesten, dan doet dat toch extra pijn. Een beetje alsof de deurwaarder die je tv en schilderij komt afpakken zegt dat je je huis smakeloos hebt ingericht. Voorbeeld van de dag: Unilever-topman Paul Polman. Die denkt dat het handig is om als terugblik op het dividenddebacle, waarin hij onze minister-president tot in zijn vezels voor paal zette, het Algemeen Dagblad aan de neus te gaan hangen dat hij goed bevriend is met Mark Rutte. "Mark en ik zijn goede vrienden." Dat hadden we niet verwacht, Paul Polman. Dat de baas van het bedrijf dat maar met de vingers hoeft te knippen en de minister-president is bereid bijna zijn volledige politieke kapitaal te spenderen aan een idiote belastingmaatregel, goed bevriend is met die minister-president. Toch bedankt voor de reminder voor de rest van Nederland: zolang u op de vvd stemt, is Unilever de baas.

Voor de liefhebber nog even een kloosried van een klein stukje kloosried uit het AD-interview, dat bij de communicatie-afdeling van ieder groot bedrijf in het mapje ZO MOET HET DUS NIET terecht gaat komen. Het gaat over het sms'je van Polman aan Rutte toen bekend werd dat Unilever niet naar Nederland zou verhuizen. 

Polman: Sorry, waar komt die sms vandaan?
AD: Diverse kranten meldden dat.
Polman: Jij gelooft wat er in de kranten staat?

GS: Goh wat een sympathieke man die Paul Polman, aan een krantenjournalist vragen of ie alles gelooft wat er in de kranten staat. Wij geloven trouwens ook niet alles wat er op de verpakkingen van Unilver staat.

AD: Ging het zo?

GS: Dit lijkt ons best een relevante vraag. Een ingrijpende belastingmaatregel gaat niet door vanwege iets wat er met Polmans bedrijf is gebeurd. Dan doet het er toe hoe de communicatie tussen dat bedrijf en het kabinet verloopt.

Polman: Waar komt dat vandaan? Omdat de kranten het schrijven?
AD: Daarom vragen wij het. Ging het zo?
Polman: Ik vraag jou: waar komt dat vandaan?

GS: Geef gewoon antwoord op de vraag. Dit is een relevante vraag Paul Polman.

AD: Diverse kranten schreven dat er een sms’je was.
Polman: Dus jij denkt dat er een sms’je was. Omdat tien kranten het schrijven, geloven mensen het. Dit is Trump. Zo is de democratie op dit moment.

GS: WTF Polman. Doe even normaal. Die vergelijking met Trump staat sowieso nergens op. Als Trump iets laat zien, dan is het wel dat mensen de media juist helemaal niet meer geloven. Als iets wat in tien kranten staat niet klopt, dan kun je in een vrije samenleving gewoon opheldering geven door te vertellen hoe het wél zit.

AD: Onze vraag is: was er een sms’je?
Polman: Om 06.00 uur heb ik gesmst: ‘Mark, ben je wakker, want ik wil met je praten.’ Bel je iemand op om zes uur ’s ochtends? Stel: ik wil mijn moeder bellen, omdat we niks van haar hebben gehoord, ik ben bang. Dan stuur ik eerst een sms’je. Ben je wakker ma?

GS: Ja nou breekt onze klomp. Er was dus wél een sms. Dus tien kranten schrijven iets wat klopt en worden dan door de baas van Unilever beschuldigd van het fabriceren van nepnieuws. Dit is Trump. Zo is de democratie op dit moment.

Polman: Ik kreeg Mark meteen aan de telefoon. Dat moet ik hem nageven, hij antwoordt na twee minuten. Altijd. We hebben een uur aan de telefoon gehangen. Het was een goed gesprek.

GS: Aha. Dus er was óók een telefoongesprek. Maar wacht even. Polman is geërgerd dat de kranten alleen over het sms'je schreven. Die kranten wisten alleen niet van het telefoongesprek. Zowel Mark Rutte als Paul Polman had meteen kunnen zeggen: er was ook een telefoongesprek. Maar dat deed Rutte niet. En Polman ook niet.

AD: Hoe reageerde hij?
Polman: We waren allemaal teleurgesteld. Ik zei dat de verhuizing niet kon doorgaan. Ik heb er drie jaar aan gewerkt, man. En dat doe ik niet om mezelf een plezier te doen.

GS: Jezus wat zielig. Die arme Paul Polman.

AD: We begrepen dat Rutte boos was, woedend zelfs.
Polman: Niet op mij, Mark en ik zijn goede vrienden. Mark is teleurgesteld, net als ik.

GS: Strik erom, niets meer aan doen. Bedankt voor de kop boven dit topic, Paul!

Bonusfoto: minister Kaag (zonder hoofddoek) houdt reclamepraatje voor Polman

Bonusfoto: minister Kaag (zonder hoofddoek) houdt reclamepraatje voor Polman

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.