achtergrond

Geenstijl

Nou gefeliciteerd, deugers. Sinterklaas is dood

Staat u al aan de goede kant van de geschiedenis?

Want dat was de oproep aan Rutte in de Azijnbode vanmorgen. Sheila Sintalsing bediende haar lezerspubliek in de ivoren toren met wat ze willen horen: de Nederlander is een racist, de donkere medelander een zielig slachtoffer van onze culturele tradities, en Mark "Zwarte Piet is zwart en daar kan ik niks aan doen" Rutte doet er niks aan. Fout na de oorlog, die Mark. Net als alle andere Nederlanders die vóór Zwarte Piet zijn, want dit weekend zagen we immers wie hun bondgenoten zijn: NVU-kaalkopjes in Zaandam en "stinkhoer" roepende PSV-hoolies in Eindhoven.

Dat de ivoren hordes een handjevol voorspelbare hoolies nodig hebben om ein-de-lijk 'Zie je wel, racisme' te kunnen roepen, bewijst eigenlijk best wel hoe ontzettend integer en niet-racistisch Nederland is, en hoe hard je naar racisme moet zoeken als je het per se wilt vinden. Maar dat maakt voor het Sinterklaasfeest niet meer uit. Dat is verpest. Zwarte Piet heeft zijn doodsteek al gehad en het kinderfeest is in de afgelopen jaren voorgoed besmet.

Zwarte Piet is geen racisme
Het Sinterklaasfeest is een piekfijne traditie die op oneigenlijke gronden kapot gemaakt wordt. Het zal Jerry Airfryer en zijn handlangers niet vergeven worden. Want motief en intentie doen er toe. Zwarte Piet is geen racisme, want de intentie is niet racistisch. Zwarte Piet is geen racisme, want het Sinterklaasfeest heeft geen racistische motieven. Nederlandse schmink is geen racisme, omdat Amerikaanse schmink dat ooit wel was - stop met het importeren van andermans strijd naar een land waar die strijd niet gevoerd hoeft te worden, maar gezocht wordt nagespeeld.

Ook het meten met twee maten, door de "progressieve" bondgenoten van KOZP, is voor iedereen zichtbaar. Probeer maar eens te demonstreren tijdens de Dodenherdenking, of een demo-vak te regelen langs de route van Koningsdag. Als het prima is (en dat is het ook) om een Pegida-bbq bij een moskee op voorhand te verbieden vanwege te verwachten ongeregeldheden, waarom kan een anti-Pietenprotest tussen de kinderen wél doorgaan op het moment dat je weet dat het dermate aanmatigend is dat tegendemonstranten het willen komen verstoren?

Teletekst aanpassen via Twitter
De escalatie is de schuld van de Piethaters. Als je jarenlang op valse gronden onredelijke verwijten maakt en dito eisen stelt, mobiliseer je steeds heftiger wordende tegenstand. Niet die hooligans in Eindhoven, maar KOZP vormt de mob rule, gedoogd door mainstream media. Hoe kort zijn de lijntjes? Activisten van NRC en NOS passen via Twitter de artikelen op Teletekst aan. Het Parool juichte dit weekend dat de Amsterdamse intocht zonder 'wanklanken' verliep, 'dankzij de roetveegpiet'. Wat enkel bewijst dat KOZP de échte opruier is, want als je zwicht voor hun morele terreur, blijft je intocht al hun morele agressie bespaard. Met terroristen moet je niet onderhandelen - we zeiden het in 2013 al.

De onmacht die de uit verheven hoogten aangejaagde culturele zelfmoordpoging rond de Sinterklaasviering aanwakkert bij veel Nederlanders, heeft zich in korte tijd diep genesteld in het collectieve gestel. Dat heeft een effect en een prijs. Vorig jaar blokkeerden een dertigtal Friezen de A7 nog op vreedzame en zelfs ludieke wijze, met tomeloos veel steun tot gevolg. Dit jaar escaleerde het bijna in Zaandam (waar de NVU óók per se tussen de kinderen wilde staan), Rotterdam (waar voor en tegen elkaar te dicht naderden omdat het tegenkamp zich onder gedoogsteun van de gemeente kennelijk niet aan de gemaakte afspraken hoefde te houden), maar vooral in Eindhoven, waar PSV-hooligans een onfrisse doch effectieve Kick Out Kick Out Zwarte Piet deden.

**Hoera, escalatie!
**Trekt de rest van Nederland daar de grens? Nee. We proeven juist (te) veel steun voor deze escalatie. Niet OK. Wel rationeel verklaarbaar. Dit is wat er gebeurt als je mensen jarenlang tergt met onredelijke verwijten over fijne landelijke tradities. Dit is wat je krijgt als je tussen kinderen gaat staan om "racisme!" te schreeuwen. Dit is wat je oogst als je jarenlang racismeverwijten zaait aan het adres van onschuldige burgers: broeiende boosheid die openlijk tot uiting komt. Burgers kunnen er rationeel niet van winnen, dus dan gaat de onredelijkheid van de onmacht de discussie sturen. Zorgelijk.

De bijna feestelijke opluchting bij de moreel verhevenen was echter groot. Hun hunkering is beloond. Vanuit de wankelende ivoren torens hebben ze de "racisten" ontwaard en aangewezen. Eindelijk hebben ze de onderdrukten in ons land beschermd tegen het boze blanke patriarchaat en die oude man op zijn witte paard, en eindelijk hebben ze de beelden om het te bewijzen.

Waar ze aan voorbij gaan: die Eindhovense hooligans zijn zelf een onderlaag. Een gefrustreerde massa misperen die iedere aanleiding aangrijpen om zich te laten gelden, omdat niemand anders naar ze omkijkt. Hadden er Ajacieden tegenover hen gestaan, dan hadden ze "Kankerjoduuuh" staan roepen. Was het de ME, dan werd het "Tiefuswoutuuuh". En nu waren het Pietenhaters - "Roetmoppen", dus.

**Dom tuig, maar geen racisten
**Overtuigde racisten? Verloren volk, vooral. Met een eigen verantwoordelijkheid die ze niet namen, en veel meer is het niet. Lodewijk Asscher zou hun politieke voorman kunnen zijn, maar die wil ook liever droge witte voetjes houden in het eigen hoge herencircuit. Jesse Klaver komt in hun kantines, maar alleen als er camera's op gericht staan  - verder mag de lage arbeider verzuipen in Jesse's populistische platitudes. In het linkse kamp krijgen om botsplinters smekende geweldspredikers ondertussen vrij spel, evenals lieden die beweren dat de huidige acties "te braaf" zijn - die streven immers het juiste doel na: opgelegde verandering, in plaats van redelijk behoud. 

Het meten met meerdere maten tussen niet-communicerende vaten begint zijn tol te eisen. Je moet als blanke burger ruimte geven aan, maar wel je muil houden over de culturele of religieuze overtuigingen van anderen, anders ben je een racist. Jerry Airfyer heeft gelijk, want die is zwart, dus onderdrukt, want jij bent een racist. En je eigen onschuldige kinderfeest moet je zwijgend door de plee gespoeld zien worden - verzet maakt je een racist. Racist, racist, racist.

Zwarte Piet gaat dit sadistische culturele steekspel uiteindelijk niet overleven, en om hem uit de weg te ruimen is ook Sinterklaas zo goed als dood gedeugd. Wat rest, is rancune. Sterkte, zelfverklaard progressief Nederland, met het almaar groeiende beest van de weerzin dat je zelf aan het voeden bent.

En verder wat Superjan, Zentgraaff en Denkjewel zeggen. Staat u ondertussen al aan de goede kant van de geschiedenis?
UPDATE: Ook wat Klaas Dijkhoff zegt.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.