Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De brievenbussen van Boris Johnson

Het is een leuk oud Engels mopje, over die twee skeletten bij de deur van de pub: twee Engelse heertjes die zo lang bezig waren met "after you" zeggen en miepen wie er het eerst naar binnen mocht, dat ze er in zijn gebleven. Toch zit er in dit mopje alles wat je moet weten over Engeland en de rel rond voomalig MinbuZa Boris Johnson, die nu door de politiek correcte elite van Guardianschrijvers en professionele deuglaven achterna wordt gezeten omdat hij boerkadraagsters vergelijkt met brievenbussen en bankovervallers. 

De kernvraag is: is dit nog wel humor, of is Johnson hier "racistisch" en vrouwonvriendelijk, of, in dat idiote non-woord voor Martijndekoninkjes en andere muppets, "islamofobisch?" Het antwoord is natuurlijk ja, dit was een poging tot humor, natuurlijk zijn de jankies over de jank, maar dat zijn ze altijd. Je zou denken dat daarmee het relletje af was, maar kennelijk zijn de Britten zo in het diepst van hun ziel geraakt door de kwestie dat het geval echt al dagen en dagen vooremmert. Is dat raar? Nee kinders. Dat is helemaal niet raar. Humor voor te lachen is namelijk zo Brits als thee met teveel suiker en lauw bier. 

Dat zit zo. Zoals de Britten allemaal massaal aan de drank zijn om te verhullen dat ze op een regenachtig zaadeiland wonen met veel te weinig publieke ruimte en vreselijk lelijke meisjesmevrouwen is humor ook al eeuwen het coping mechanism (om maar een mooi Nederlands woord te gebruiken) om met de interne politieke verschillen in het land om te gaan. U moet immers niet denken dat het (religieuze) gedonder in Engeland begonnen is met de import van het achterlijke kleedjesvolk. Lang voordat de eerste besneden praatbaard voet zette on England's pleasant pastures was het al hommeles met dissenters, roundheads, Crypto-Catho's en ander tuigh met een ander idee over het Hiernamaals. 

Goed, af en toe werd er wel eens een klooster platgebrand en geplunderd en al te moeilijke protestanten werden wel eens het land uitgezet om maar lekker moeilijk protestants te gaan doen in Nederland of de nieuwe wereld, maar over het algemeen mocht je wel redelijk voor je eigenste vinden wat je er van vond. Niet in absolute zin natuurlijk en het was zeker niet zo sinds de dagen van Koning Aethelstan, maar zo rond het midden van de 18e eeuw had men toch een zekere consensus gevonden over hoe men dat nou doet, leven in een land vol politieke en religieuze tegenstellingen. 

Naast humor ontstond er een heilig taboe op geweld (mind you, de Britse popo heeft pas recent wapens) en het afkeuren van heftige emoties.  The virtue of moderation, of wel de deugd van de matigheid, reguleerde al te sterke politieke of religieuze sentimenten. Overkoepelend is een bepaald mild soort beleefdheid: het Engelse mixje van bescheidenheid, zelfspot en overdreven excuses maken voor vanalles. Sorry dat we het zo stellig formuleren, sorry. 

Een vrije, pluriforme samenleving kon zo ontstaan in een matrix van burgerlijke zelfregulering, zonder dat de overheid daar al te zwaar een stempel op drukte. Sterker nog, wat de burgerlijke vrije samenleving redde van een door de overheid opgelegde monoculturele eenheidsworst is dat er ruimte ontstond om vanuit de samenleving naar boven te trappen: met satire werd de macht van de overheid en de kerk bestreden. Het werd een Britse traditie: men vond de cartoon uit, men vond stand up uit, men greep elk nieuw medium aan om er meteen ROFLOL-grapjes op te maken over the piepeltjes in power, zodra het medium bestond. 

Moslims, zoals u weet, hebben een stuk minder vrolijke relatie met private property, moderation en humor om voor te lachen. Maak je een cartoon, dan steken er hordes woedende  booslims de ambassades van je land in de fik. Maak een andere cartoon en er komen een paar lichtgetintiërs met AK's je redactie slopen. Schrijf hardcynische roflolstukjes over de profeet en zijn geestelijk minder valide volgertjes en hun domme helper whitey's en je kijkt de hele dag toch een beetje anders over je schouder dan eerst.

Het gebrek aan een taboe op geweld en op heftige emoties in de islam is onverenigbaar met een burgerlijke samenleving. Zolang het okee is om cultureel gezien cineasten van hun fiets te schieten die de profeet beledigen wordt het nooit wat: alle pogingen om in de nasleep van de dekolonisatie om een burgerlijke samenleving te vestigen in moslimlanden zijn dan ook grandioos aan het falen. Niet alleen kunnen ze niet lachen met grapjes, ook buiten ze de self-effacing en verontschuldigende aard van de Britten (en in Nederland net zo goed) uit door altijd maar voor alles excuses te eisen en hun lange tenen tot baywatchflippers uit te rekken. 

Als Boris Johnson, voormalig minister, dus een typisch Engelse mop vertelt om om te gaan met de multiculturele spanningen in zijn land, dan is dat dus eigenlijk een teken van: de moslims zijn nu hier, ze horen er bij, we maken er dus grapjes over, want je bent pas een religie in Engeland als er mensen in een droog netjes accent fattoes over maken. Het incident lezen als een kwaadaardige, op de persoon gerichte uitbarsting van islamofobie is daarom dus ook uiterst kwalijk, want het zet diezelfde moslims dus weg als een vreemd element in de Engelse samenleving dat boven de humoristische interactie verheven is. 

De reactie van het establishment zou dus eigenlijk moeten zijn om aan hunnie de moslims uit te leggen dat grapjes er nu eenmaal bijhoren in het Vrije Westen en dat grapjes nou juist de vrijheid van geweten en de pluriformiteit van religies garanderen in een samenleving. Helaas is het tegendeel het geval: op een of andere manier is er sinds de jaren '70 een soort neiging ontstaan onder het establishment (zeker niet alleen op links) om moslims maar te zien als speciale gevalletjes die niet betere kunnen weten, en daarom maar recht hebben op hun eigen achterlijkheid. Dat is natuurlijk ook wel zo, maar de manier waarop er over wordt gecompenseerd in de couranten en de politiek door alle roflol-kritiek op de islam weg te zetten als racisme en een fobie, die is gevaarlijk.

De meest extreme variant hiervan is de neiging onder mensen die vroeger als laatst gekozen werden met gym en die nu bij de sociale wetenschappen onbegrijpelijke stukjes over power structures typen in allerlei magiërsengels. Door deze academische ernst en het heersende activisme dat moslims cultiveert als nobele wilden de radical chic, dat wil zeggen, de jonge activisten en de populaire jongens in de media, dit discours overnemen: waar de media vroeger schopten tegen de kerk is nu de moskee heilig en waar de UvA-mensen met spandoeken vroeger priesters ontkazuifelden trekken ze nu hun leutertjes af in de kaftans van de imam. Dat kan je cultuurmarxisme noemen, dat proces, maar dat is een door de NAZI's besmette term die vooral gebruikt wordt door cranks als Sidje Lukkassen en Paul Cliteur die makkelijke verklaringen zoeken voor complexe problemen. Cranks, overigens, die ook als gebeten reageren als je hun ideologietje met sarcasme, ironie en mopjes tegemoet treedt - dan weet je eigenlijk al genoeg. 

De gewone man en de mensen die zeg maar van ROFLOL hun beroep hebben gemaakt zijn veel minder geneigd om zich wat aan te trekken van dit soort modieuze trends in het intellectuele broodfokcircuit van academici, politici en journalisten - immers net zo goed instituten waar je lekker in kan peuren, op zoek naar grappige belachelijkheden. Geen wonder dus dat zowel Mr. Bean (toch meer bekend van zijn mimiek) als de hier al vaker onder de aandacht gebrachte fake news-lezer Jonathan Pie fel van leer trokken tegen de reactie op de grapjes van Johnson. Het is natuurlijk moeilijk om vanuit de luie stoel in Nederland te denken wat de gewone Brit denkt, maar enige omgang met de Albionners doet toch vermoeden dat de milde grapjes van Johnson precies gevat zijn in de taal van de gewone Brit die toch met milde grapjes de wereld begrijpt.

Het geduld met de islamitische onwil om mee te draaien in het integrerende systeem van bescheidenheid, zelfspot en humor mee te draaien - het traditionele recept voor rust in de samenleving - begint op te raken. Zorgwekkender is ook dat de witte onderklasse en in zekere zin ook de steeds verder afkalvende middenklasse ook steeds gewelddadiger, onbeschaafder en humorlozer begint te worden. De taal wordt grover, de bescheidenheid maakt plaatst voor patserigheid en het met hand en tand onironisch verdedigen van de eigen waarheid rukt op, van antivax tot grenzen dicht. De verruwing van de witte mensen en de onverzoenlijkheid van het kleedjesvolk zijn beide bewegingen die de segregatie versterken. De omineuze opkomst van een totaalproleet, crimineel en semi-hooligan als "Tommy Robinson" als stem van de working class mag in dit proces niet licht worden opgevat. 

De schrijvers van de Guardian en hun meeschrijvers bij De Volkskrant en De Groene Amsterdammer c.s. vinden het natuurlijk niet chic om op de nobele wilden te bashen en richten zich daarom volledig op het met - oh ironie - snark belachelijk maken van de gewone witte man, die ze karikaturiseren en wegzetten als heikneuters. Dat dit het proces van ontschaving versterkt en dat men daarom nu stemt op partijen en ideeën die vroeger niet netjes waren, zoals de meeuwenpartij, dat neemt men dan maar voor lief, want zolang men in eigen kring nog goed ligt zijn de verdere consequenties van die houding niet zo boeiend. 

Genoeg geluld. Tijd voor zulke Britse filmpjes dat de theewalm er vanaf druipt en dat je bijna het tweed voelt door de argumentatie heen. Allereerst een langkijk met de genieën van Monty Python die hun humor verdedigen tegen een R.K.-meneer, en nog een fillempie van Jonathan Pie. 

Reaguursels

Inloggen

Als de Britten zelf niet meer weten wat Brits is, typisch Brits (: humor enzo), de Nederlanders zelf niet meer weten wat Nederlands is, typisch Nederlands (: Zwarte Piet), Chr/gristenen niet meer weten wat chr./gr. is, dan moeten kennelijk moslimbetweters wel gaan opvallen. Zowel chr. / gr. zendelingen kregen de 'heidense' volken op de knieën door alles wat heilig voor hun was, stuk te slaan. Nu is alles stuk. Zelfs de humor. En de fanatici van chr./gr. / islamitische zijde vinden de tabula rasa waarop hun indoctrinatie kan bloeien.

Eeuwig..Op..Vakantie | 13-08-18 | 14:26

""Ik vermoed dat links nog te sterk is in de UK. Dat blijft niet zo. Men zal nog even geduld moeten hebben, voordat deze pestilentie effectief bestreden kan worden.""
@ BrabantsVerzet | 12-08-18 | 23:23
Ik ben integendeel bang dat bij de volgende verkiezingen, (of eerder als de stomme conservatieven zichzelf opblazen over het geharrewar met de Brexit) het weg-met-ons Labour weer aan de macht komt en die zullen de moslims ongetwijfeld weer gretig faciliteren (en daarnaast de Brexit saboteren)
The future will show what will be. Ik vrees het ergste voor het Westen waar de naieve domme door de MSM gehersenspoelde deugdebielen in de overhand zijn en het nog steeds voor het zeggen hebben.

telelezer | 13-08-18 | 11:30

Zal ik het dan maar zeggen, ik vind het een geweldig stuk @Zentgraaff! In alle opzichten.

Lood om oud ijzer | 13-08-18 | 10:53 | 1

Inderdaad een erg goed stuk! Ik zeg: Doe ff door goegel trensleet halen en stuur het stuk naar de overkant van de sloot! Misschien luisteren ze wel naar buitenstaanders die er met een frisse en gezond kritische blik naar kijken.

Timide_Aso | 13-08-18 | 14:16

Milde kritiek hebben op een godsdienst is "racistisch" anno 2018. Hoe dan. Ten eerste kún je niet racistisch zijn tegen mensen als je niet eens hun huidskleur danwel ras kunt onderscheiden wegens een allesverhullend kleed. Ten tweede is een godsdienst, een geloof, geen rás. Ten derde is kritiek hebben op een godsdienst die zich zo wil onderscheiden binnen een maatschappij zoals de islam doet, een absolute noodzaak.

Zonder kritiek geen debat, zonder debat geen voortschrijdend inzicht, zonder voortschrijdend inzicht geen verandering, en zonder verandering weten we allemaal wat er gaat gebeuren als je islam de vrije hand blijft geven. Dat geld overigens voor álle geloven. Vroeg of laat, bij voldoende ruimte die word gegeven, trekken de extremisten steeds meer macht naar zich toe. En dan ontspoort het zaakje gierend.

Dus houd nou eens op met dat gezeik over racisme als iemand kritiek uit op een godsdienst. Het slaat als kudt op dirk .om dat te zeggen, en de kritiek is hard, keihard, nodig.

Dutchbeaurouge | 13-08-18 | 10:52

Kijk ‘s!
De D66-er komt weer ‘s boven in Zentgraaff!
“cranks als Sidje Lukkassen en Paul Cliteur”
“een totaalproleet, crimineel en semi-hooligan als Tommy Robinson"

“Het incident lezen als een kwaadaardige, op de persoon gerichte uitbarsting van islamofobie is daarom dus ook uiterst kwalijk, want het zet diezelfde moslims dus weg als een vreemd element in de Engelse samenleving dat boven de humoristische interactie verheven is.”

Dat lees ik in ’t bovenstaande toch goed, Zentgraaff?
Dat je vindt dat de islam géén vreemd element in de Engelse samenleving is?
En dat “islamofobie” misschien tóch best wel een beetje een bruikbare term is?
Ondanks dat je het even eerder “dat idiote non-woord voor Martijndekoninkjes” noemt?

“de profeet en zijn geestelijk minder valide volgertjes”: je hebt dus ook geestelijk wél valide volgertjes van die nazistische ideologie?

Rest In Privacy | 13-08-18 | 10:18 | 1

Zentgraaff worstelt met het probleem van de clash of cultures. Britten die er alles aan doen om de moslim te laten integreren, inclusief het zich eigen maken van Brits gevoel voor humor, versus moslims die niet willen integreren.
Door de oplopende spanningen ontstaan er twee problemen:
1) inzake "de" moslim is de scheidslijn tussen humor en kwaadwilligheid steeds moeilijker te trekken. Humor wordt uitgelegd als kwade wil, maar ook kwade wil wordt als humor verkocht.
2) De knuffelaars leggen, in navolging van "de" moslim, humor uit als kwade wil.
3) De kwaadwillenden eisen dat kwade wil wordt gezien als humor.
Aan de wortel van al deze misinterpretaties ligt uiteraard de onwil van een grote bevolkingsgroep om op welke wijze dan ook de eigen waarheden te relativeren en een vreemde te willen blijven.

Schoorsteenveger | 13-08-18 | 10:51

Semi intellectueel gelul weer van zentgraf ,wat n miskoop

bertus bolderbast | 13-08-18 | 10:02 | 1

Inderdaad, veeeeels te lang ook.

HypoPseudo | 13-08-18 | 11:32

moslims zien zichzelf als een nieuw bezettingsmacht , ze hebben absoluut never zelf kritiek , en accepteren geen enkele vorm van kritiek of feedback van hun 'gast'land . Ze komen hier niet om te integreren of iets van onze cultuur op te steken ; ze zijn alleen geintereseerd om hun eigen ideeen en religie te verspreiden , en dat werkt natuurlijk niet als ze er zelf al aan twijfelen .

sparrow | 13-08-18 | 09:49

de blanke autochtone meneer wordt langzaam maar zeker afgericht om absoluut niks kritisch over de islam of islamieten te ventileren want iedere keer als er richting die islam wordt gewezen breekt de pc-pleuris uit.

wlodek | 13-08-18 | 09:29

Moslims zijn geen "nobele wilden", Zentgraaff, worden niet zo ervaren en worden niet zo bejegend. Mosims zijn het tegendeel van wat de nobele wilde heet, zijn maximaal getemde, afgerichte, kruipende, buigende, zich aan Heilige Wetten onderwerpende gelovigen. Een nobele wilde is nobel "van nature", zonder wet of regelgeving, zonder cultuur, zonder religie, zonder taboes, zonder een Groot Gelijk. Een "nobele wilde" is een romantische karikatuur van een mens-zonder-ballast die, o hoe geweldig, een goed mens blijkt te zijn.... van nature.
Als de knuffelaars al geloven in de nobele wilde achter de facade, in de authentieke mens, dan blijkt dat uit hun naïef geloof dat het nobele zich áchter de facades van cultuur en geloof bevindt en dat er weinig of niets nodig is om dat nobele tevoorschijn te toveren. Niet de moslim wordt gezien als een nobele wilde, nee, er wordt een nobele wilde áchter die moslimfacade geprojecteerd.
De knuffelaars knuffelen die geprojecteerde mens áchter de moslim, en nemen alles wat moslim aan hem is voor lief, negeren het, ontkrachten het, maken het onschadelijk. Aldus wordt elke kritiek op die facade verplaatst naar een aanval op de persoon achter die facade, en is een grapje over een burka een aanval op de authentieke persoon die verborgen zit onder die burka.
Het criterium is of de knuffelaar de betreffende persoon als slachtoffer wil zien, desnoods als slachtoffer van enkel de omstandigheden. Is dat niet het geval, dan mogen de meest sarcastische grappen op hem worden afgevuurd, want hij is zelf de dader, de eigenaar van zijn denkbeelden, zijn cultuur en zijn religie en mag daar op afgerekend worden. De grappenmaker kan geen dader zijn, maar hoogstens degene die afrekent, ondervraagt, kritiek levert, relativeert. Is dat daarentegen wél het geval, dan mogen diezelfde grappen plots niet meer, want dan betreft het, zo wordt ingevuld, een weerloos slachtoffer, en is de grappenmaker de dader die op zijn daad moet worden afgerekend.

Schoorsteenveger | 13-08-18 | 09:17 | 2

Nobele wilden bestaan sowieso niet. Het is een 19de eeuwse, vroeg 20ste eeuwse term . Feitelijk racistisch maar door mensen uit die tijd die al liever niet zo gezien werden. Niet blanken zouden een vermeende primitieve goedheid hebben die ontwikkelde blanken niet meer hadden dan wel hebben . Het is de totale ontkenning dat niet westerse ook maar iets eigens hebben: religie, historie, normen en waarden enz. Die hebben ze dus wel en geregeld op gespannen voet met die van ons. Zij vinden ons idee van goed en slecht verwerpelijk. Wij dat van hun althans in de basis. Polcors willen er niet aan en vandaar hun diep racistische kramp. Zij die eerlijk zijn over hun weerzin zijn dat dus oprecht en eigenlijk moet je de onverzoenlijke houding van veel moslims ook zien als in ieder geval oprecht.

Nuuk | 13-08-18 | 11:05

Nuuk | 13-08-18 | 11:05 |
Exact. De 'nobele wilde' is een construct van een mens zonder cultuur. De moslim is allesbehalve een mens zonder cultuur. Die cultuur is het probleem, die cultuur verdraagt geen humor.

Schoorsteenveger | 13-08-18 | 13:08

Subliem artikel Zentgraaff, complimenten ! Alleen vind ik het niet correct om Tommy Robinson weg te zetten als "totaalproleet". Robinson is gewoon recht voor z'n raap eerlijke Engelse working class, daar is niks mis mee. Robinson heeft geprobeerd de praktijken van Pakistaanse grooming gangs in Engeland onder de aandacht te brengen. Iets waar hij ook persoonlijk mee te maken had in zijn geboorteplaats Luton (waar nauwelijks nog Engels wordt gesproken) en wat door de Engelse MSM jarenlang stelselmatig werd genegeerd en verzwegen. Daar verdient hij waardering voor, geen belediging.

Motleycrew | 13-08-18 | 09:04

Langdradig stuk met veel gemoraliseer en geoordeel.
Dat doet Atkinson een stuk effectiever.

ChatBot | 13-08-18 | 08:53

G*dT, wat kun je verwachten van mensen, die een analfabete epileptische gezant van een woestijngod letterlijk geloven en als voorbeeld zien?
V.S. Naipaul schreef al in 1981 een vernietigende kritiek op de islam ‘Among the Believers’
*CcMed*

kapitein oosterlng | 13-08-18 | 08:51

Goeie, en niet per se makkelijke keuze van Jonathan Pie om dit filmpje op te nemen voor het gebouw waarop staat 'Muslim Center'. Heb zo'n idee dat de heer Pie stiekem best woke is.

Braboblanke | 13-08-18 | 08:41

Moslims nemen zichzelf veel te serieus en proberen overal waar ze zich settelen het vrije woord te onderdrukken. Die impuls moet je de kop indrukken, grap voor grap, want alleen zo overleeft onze koeltoer.

MickeyGouda | 13-08-18 | 08:23

Dat Engels uit de 70’s zallig, anyway , dit is een geniale film die ales zegt over godsdiensten. Zou verplichte kost moeten zijn op elke middelbare school. Net als Dogma van Kevin Smith

Lt-Kol Kilgore | 13-08-18 | 07:13 | 2

Nu nog een film over de atheistische Pol Pot. Potje studeerde in Frankrijk, 'geesteswetenschappen', *kuch*, en werd aangestoken door bepaalde Verlichtingsidealen.
www.youtube.com/watch?v=K1_foA2mvTw

Boer Kini | 13-08-18 | 08:02

@boer
En niet te vergeten Hissène Habré, onze alom geliefde en in Frankrijk getrainde politicoloog[*], een typisch product van na-oorlogse universitaire vorming

[*] en.wikipedia.org/wiki/Hiss%C3%A8ne_Ha...

kindapaas | 13-08-18 | 09:02
-weggejorist-
marjen | 13-08-18 | 04:05

Ik wil hier geen politieke boodschap van maken, maar ik hoop dat een ieder die dit leest eens naar zijn of haar eigen handelen en integriteit wil kijken. In plaats van iemand als gek te bestempelen, te beschimpen of uit te lachen, had je ook de hand kunnen reiken of op zijn minst kunnen luisteren naar de boodschap.

Alquest | 13-08-18 | 00:45 | 1

Wij luisteren naar Bojo.

Boer Kini | 13-08-18 | 07:56

Ik ben GVD BLANK
Overigens zijn de meeste zwarten bruin, tenzij ze uit de Kongo komen. Laten we het daar eens over hebben.

lieverdeauddanreaud | 13-08-18 | 00:31

Prachtig artikel Zentgraaff
"Overkoepelend is een bepaald mild soort beleefdheid: het Engelse mixje van bescheidenheid, zelfspot en overdreven excuses maken voor vanalles." Een mooie waarneming.
Als prof. Frans de Waal de basis van menselijk gedrag uiteenzet komt de bonobo altijd om de hoek zetten met plezierend gedrag in plaats van agressie. Mijn kwartje is gevallen. Ik heb de dolste ervaringen gehad in de pub. Een humoristisch slagveld en proeftuin om het 'coping mechanism' zoals Zentgraaff zo duidelijk schrijft, uit te spelen.
Als er een winnaar in menselijk gedrag wordt uitgeroepen dan is dat zelfspot.
De prijs voor de beste verliezer gaat naar lieden waarbij dat geheel ontbreekt.

bodemloos | 13-08-18 | 00:17

Maar wat als je er nu een brief in gooit?

de honden blaffen... | 12-08-18 | 23:52

Over de pedofiele escapades van de Rooms Katholieke kerk schreef de commissie Deetman een halve meter aan boeken. De Amerikaanse kerk zag de helft van haar vermogen verdampen aan schadevergoedingen. Kritiek op religieuze autoriteiten is helaas broodnodig.

Daarom is het wrang dat de profeet op stap ging met de achtjarige Aïsha, het boekje schrijft over 72 maagden, besnijdenis een eufemisme is voor genitale verminking en een te krappe kut in de zandbak nog steeds een statussymbool is voor vieze mannetjes met een micropenis. www.theguardian.com/uk-news/2018/jun/...

Dubai heeft nog steeds moeite toeristen in goede banen te leiden: www.kidspot.com.au/parenting/real-lif...

Feynman | 12-08-18 | 23:41 | 1

Jaja, de traditionele Westerse godsdiensten worden door onszelf (met name links) verketterd, de Islam daarentegen wordt door dezelfde personen omhelst.

BozePaarseMan | 13-08-18 | 00:32

Is die schoffering van Tommy Robinson een soort double talk, ironie die ik niet begrijp of is het een hypocriete&nutteloze poging om salonfahigkeit aan je betoog toe te voegen?

Rest In Privacy | 12-08-18 | 23:38 | 3

Het is geen schoffering. Tommy Robinson is een proleet, (ex)hooligan en meermaals veroordeelde crimineel.

De Koreaanse Slet | 13-08-18 | 00:13

@Slet. De carriere van Robinson begon met zijn verontwaardiging over deze protestmars georganiseerd door jouw geloofsgenoten, Slet.
"Luton parade protesters 'were members of extremist group'
The anti-war protesters who sparked outrage by disrupting a homecoming parade of British troops have links to Muslim extremist groups, it has emerged
7:00AM GMT 12 Mar 2009
The demonstrators included members of a group called Ahlus Sunnah wal Jamaah, whic is thought to have been formed by former members of Omar Bakri Mohammed's radical Islamist organisation al-Muhajiroun."
www.telegraph.co.uk/news/uknews/49761...

Boer Kini | 13-08-18 | 07:54

IK zat me er ook al aan te ergeren.

ChatBot | 13-08-18 | 08:54

Je vraagt je af wat er in hemelsnaam aan de hand is in de UK. Ooit zo'n dapper volkje en nu laat het zich volledig ringeloren door barbaren in lappen. Ik vermoed dat links nog te sterk is in de UK. Dat blijft niet zo. Men zal nog even geduld moeten hebben, voordat deze pestilentie effectief bestreden kan worden.

BrabantsVerzet | 12-08-18 | 23:23 | 1

Hetzelfde als hier of in de VS. Partijbelangen zijn belangrijker geworden dan een fatsoenlijk bestuur en daardoor blijven hete hangijzers onaangeroerd.
Politieke lafheid, kortom.

Eric Newby | 12-08-18 | 23:40

Het gaat er niet om hoe ze hun hoeren met maagdenvlies behandelen. Het gaat erom dat we onze kinderen beschermen tegen deze sekte... Volgens linkse meisjes hebben ze alle recht op hun inzicht van het jaar 712. Ik heb een ander idee.

Smart-dumbass | 12-08-18 | 23:19 | 1

Ik snap er echt niks van. Denk gewoon wat je kinderen en vooral je dochter(s) zal gebeuren in een Moslimland - hoeveel verder moet je nog gaan? Mijn vriendin werd 25 jaar geleden al tegen de benen gespuugd in de kansenwijk Transvaal want ja een zomerjurkje... wat WILLEN deze blinden in vredesnaam met dit land??

Eric Newby | 12-08-18 | 23:28

te lang en te laat

batvoca2 | 12-08-18 | 23:13

Heel erg goed stuk. Ben spontaan lid geworden. Keep up the good work!

Mark_Schmuckerberg | 12-08-18 | 23:07 | 1

show the receipt!

kindapaas | 13-08-18 | 09:11

Wederom een lezenswaardig stuk. Toch zou ook ik graag de grenzen een stuk dichter zien. Geheel onironisch.

atheïstisch stemvee | 12-08-18 | 22:58

De voort zeurende kritiek op het artikel van Boris Johnson toont aan hoe in Groot Brittannië intellectuele lenigheid een schaars goed geworden is. Zelfs de verdediging van Mr. Bean m.b.t. jokes about religion doet eerder aan een zwanenzang door een ouwe knar denken dan aan het hondsbrutaal roosteren van de Victoriaanse revival door onwaarschijnlijk met elkaar getrouwd geraakte islamfeministen. Minister Kaag grimlacht over hoe Saoedi Arabië Canada islammores leert.

Eeuwig..Op..Vakantie | 12-08-18 | 22:56

Boris Johnson heeft een zus. En die zus schrijft in een krant. En die zus verontschuldigt zich voor haar broer....
www.dailymail.co.uk/femail/article-605...
Dat hij lang niet ver genoeg ging.

Stormageddon | 12-08-18 | 22:55 | 1

Fantastisch stuk van de zus van BJ!

Min. v. Communicatie | 13-08-18 | 00:27

De heer Zentgraaf toont zich veilig achter zijn toetsenbord weliswaar een uitgesproken islamcriticus, maar diskwalificeert tegelijkertijd diegenen die het lef hebben om kritiek op de islam in het openbare debat naar voren te brengen. Kan de heer Zentgraaf eens aangeven welke hoeders van onze beschaving deze rol kunnen en willen overnemen en voldoen aan zijn kwaliteitseisen?

Astimar Teutis | 12-08-18 | 22:19 | 1

Hear, hear.

ChatBot | 13-08-18 | 08:55

Goede analyse. Kritiek op Islam niet mogelijk, verpakt in dit soort humor al helemaal niet, en zelfspot ontbreekt ten enen male. Als je als moslim niet in dat f*cking sprookje wenst te geloven ben je zo'n beetje ten dode opgeschreven.

Zwizalletju | 12-08-18 | 22:03

Off (?) topic: waarom heeft Geenstijl nog nooit over VS Naipaul geschreven? M.i. zijn tijd ver vooruit met zijn visie op de gevolgen van verregaande islamisering. Zie bijv. Beyond Belief (1998). Zelfs de NRC plaatste een interview in 1997 dat tegenwoordig ongetwijfeld direct kwalificaties als 'islamofoob' e.d. zou oproepen.
www.nrc.nl/nieuws/1997/09/02/je-kunt-...
Geenstijl, een necrologie om het goed te maken?

tectonicos | 12-08-18 | 22:02 | 6

GS is ongetwijfeld ook racistisch.
Een mening van een mens van kleur heeft toch een andere waardering

Pelforth | 12-08-18 | 22:51

@redactie: goed punt hierboven. Iets voor volgende week?
@Pelforth | 12-08-18 | 22:51
Alles en iedereen is racistisch. Dat zit in elke sociale eenheid ingebakken, anders was het geen eenheid. Uw opmerking impliceert dat een mening van een gekleurd iemand meer of beter is. U serveert GS af, dus moet de andere kant van uw vergelijking wel omhoog gaan. U levert daarmee een prototypisch voorbeeld van zwarte pot en ketel.

Frau Merkel | 12-08-18 | 22:57

Pelforth | 12-08-18 | 22:51
Volgens de sentimentjes van het politiek correcte volk is iedereen racistisch - en zo is het ook. Het is menselijk en heeft een oorzaak.
Maar dat willen de Weg Met Onzers niet inzien; alleen blank racisme is uit den boze.

Eric Newby | 12-08-18 | 23:00
▼ 3 antwoorden verborgen

Grappig hoe de achtergrond lapjes, brievenbussen en ongeschoren islammannetjes precies bevestigen wat in het 2e filmpje verteld wordt.

am*dam | 12-08-18 | 21:59

Onleesbaar door lengte en raar taalgebruik. Volgende.

De Geus | 12-08-18 | 21:58

Nee,ik hou niet van maddames in in een burka, maddemes in een burka zijn gemeen.

Rest In Privacy | 12-08-18 | 21:55 | 1

Vrij naar dhr. Van Anus. Plus veel.

am*dam | 12-08-18 | 22:01

Lekker Zentgraaff, keep em coming! It's Bouqueeet, B-U-C-K-E-T!

Rest In Privacy | 12-08-18 | 21:51 | 1

Tedje, brievenbusmuziek!

Rest In Privacy | 12-08-18 | 21:52

*kuch*
Stormageddon | 12-08-18 | 19:56

Stormageddon | 12-08-18 | 21:48

I disagree! ;)

Rest In Privacy | 12-08-18 | 21:50

Bedankt voor deze link.

Rest In Privacy | 12-08-18 | 21:46

Op zich een boeiend en belangrijk stuk, maar op het onleesbare af door teveel gekunsteld taalgebruik, waarbij dan ook nog is vergeten om het even door te lezen op tik- en taalfouten en algeheel rammelende zinsconstructies. Zonde. Ik heb het op wilskracht en volharding uitgelezen en ik hoop dat er een geredigeerde versie komt, zodat het zijn doel beter treft.
Gaarne overigens ook niet toegeven aan de NPO-verplichting van het gebruik van het woord 'wit' in plaats van 'blank'. Dat uitgerekend de politiek-correcte kliek het zo graag over wit en zwart heeft, is ironisch. Blijkbaar polariseren ze graag maximaal. Lekker de wereld in twee tegenovergestelde groepen splitsen. Moeten we niet aan meedoen.

Dr. Snoepjes | 12-08-18 | 21:38 | 5

+ Feynman Doe niet zo jankerig, dan heb je het verkeerde beroep gekozen. Als je zelf niet in staat bent een fatsoenlijk en verteerbaar stuk Nederlands te tikken ligt dat aan jou en aan niemand anders.

Eric Newby | 12-08-18 | 22:07

Mee eens, wat dat "wit" betreft. Het is inderdaad BLANK, godverdomme.

BrabantsVerzet | 12-08-18 | 23:26

Ik lees teksten in zijn geheel door als de inhoud, d.w.z. dat wat er gecommuniceerd wil worden, interessant is. Dat er wat schort aan de interpunctie of dat er bij het grammatisch herschikken een stringetje tekst vergeten is te wissen is daalt dan opeens onder de waarnemingshorizon in het schema der dingen.
In dit geval had ik waarschijnlijk ook de kladversie met smaak verorberd.

Mazzelstof | 13-08-18 | 06:51
▼ 2 antwoorden verborgen

'In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister, Zentgraaf.

Dat wat een krachtig statement had kunnen zijn, verander je in oeverloos, zich herhalend, gelul.

SergeantPierlala | 12-08-18 | 21:24 | 2

Andersom was inderdaad beter geweest.

Eric Newby | 12-08-18 | 21:43

Het is een opstel op VWO-niveau van een elitaire leerling:
'witte onderklasse', die wordt 'gewelddadiger, onbeschaafder en humorlozer', 'bescheidenheid maakt plaatst voor patserigheid en het met hand en tand onironisch verdedigen van de eigen waarheid rukt op, van antivax tot grenzen dicht', 'witte mensen', 'totaalproleet, 'working class'.

Voor Zent is de 'witte onderklasse' bescheiden en stelt geduldig zijn dochters (Rotherham) ter beschikking van moslims die de jonge (blanke!) meiden als hoer exploiteren. De ideale arbeider laat zich geduldig opblazen, tegen de vlakte rijden, aan een mes rijgen. Hij blijft in zijn taalgebruik beleefd ook als hij zoutzuur (Pakistaanse specialiteit) over zich heen krijgt. www.refcrime.info/de/Home/Index

Boer Kini | 12-08-18 | 21:45

Waarom het ‘zorgwekkend’ is dat witte ( het is BLANKE) mensen het beu beginnen te raken ontgaat mij. Het is eerder positief dar er eindelijk luidruchtig uiting wordt gegeven aan diepe onvrede. Met heftige emoties en betrokkenheid krijg je verandering namelijk. In echte verandering hebben mensen met een deug 66 geur om zich heen (zoals Zentgraaff bijvoorbeeld) natuurlijk geen zin.

HaatbaardKnipper | 12-08-18 | 21:14

Tommy Robinson zo wegzetten getuigt van een ongelooflijk gebrek aan inzicht in wat er gebeurd is en wat er gaande is rond zijn persoon en zijn activiteiten. Dit is exact hoe de UK MSM wil dat hij weggezet wordt. Goed gedaan hoor!

Non_Smoking_Gun | 12-08-18 | 21:07 | 1

Tijd voor GeenStijl om Globaal te gaan! ;)

Rest In Privacy | 12-08-18 | 21:14

Mosterd na de maaltijd dit geleuter. De moffen buiten houden en de islam binnen laten. Hou maar op Rowan!

Ongeblustekalk | 12-08-18 | 21:07

Beleefd aanbevelend: Bernard Manning

Vesta | 12-08-18 | 21:06

Nogmaals: “islamofobie” is een ongelooflijke kutterm. Een fobie is een angstgevoel voor iets dat ongevaarlijk is.
De geschiedenis leert dat de islam heeft geleid tot ontzettend veel ellende en gevaar voor alles en iedereen, en dat de islam volstrekt onverzoenlijk staat tegenover andersdenkenden.
Angst voor en haat jegens de islam is gerechtvaardigd en gewenst, alleen wie kopkleppen draagt en nooit heeft opgelet op school kan daar anders over denken.

Eric Newby | 12-08-18 | 21:06

Was geen fan van Zentgraaff in het begin, maar goede ontwikkeling dit. Kan me er helemaal in vinden, al heb je natuurlijk gelijk de nekbaarden weer tegen je als je ook kritisch durft te zijn op bv een Robinson, want oeeeee jee zit nooit aan een idool van gekkies. Of ze nu religieus zijn of niet.

Quantum Suicide | 12-08-18 | 21:04 | 1

Ik lees nergens kritiek op Robinson. Slechts een kwalificatie als crimineel. Er zit wat ruimte tussen een kwalificatie en kritiek. Ongeveer de lengte van de Melkweg.

Frau Merkel | 12-08-18 | 22:59
-weggejorist-
Fatwabuster | 12-08-18 | 20:56 | 1

@Zentgraaff

Constanteyn, je snapt het *bijna*.

"Zolang het okee is om cultureel gezien cineasten van hun fiets te schieten die de profeet beledigen wordt het nooit wat: alle pogingen om in de nasleep van de dekolonisatie om een burgerlijke samenleving te vestigen in moslimlanden zijn dan ook grandioos aan het falen. "

De clou is dat het vele malen erger is. Immers, de pogingen burgerlijke samenlevingen op te zetten in moslimlanden werden in eerste instantie gefrustreerd en gesloopt door mensen die anti-religieus waren. Nasser, alle Baath-ideologen, dat werk. Moslims waren destijds eerder tegenstanders van de antikolonialen. Zie de oppositie tegen Soekarna.

Het probleem is niet de Islam. Het probleem is niet dat de Derde Wereld minderwaardig is - ze zullen de uiteindelijke winnaars zijn. Het probleem is dat de kracht van het Westen, dat was het westen uniek maakt *00K* de zwakte van het westen is: Het feit dat wij de enige beschaving zijn die niet op tribalisme is gebaseerd. Hoevaak dat ook kortstondig de kop opstak.

Daarom ook moest een huwelijk al sinds het tweede (Of was het het 3e? Ik weet het niet meer precies..) concilie Lateranen door beide partners gewenst zijn. Zoiets *kan* helemaal niet in een tribalistische cultuur.

Lees dit maar eens en laat het bezinken: en.wikipedia.org/wiki/Gheerah

omanders | 12-08-18 | 20:55 | 4

Inteeltvolk met minderwaardige waarden en normen.
Stem vvd!

Rest In Privacy | 12-08-18 | 21:06

@Ce ca! | 12-08-18 | 21:06

Maar zo zie ik het niet. Dat is de de facto menselijke standaard. Het is de unieke geschiedenis van het Westen, die merkwaardige mengeling van Graeco-Romaanse beschaving, Germaanse eer en normen en Christendom, die ons maakte to wat we zijn. Dat heeft een enorme macht gegeven, maar ook een achilleshiel en daar komt het Westen nu achter.

omanders | 12-08-18 | 21:33

@ omanders | 12-08-18 | 21:33 | favorietblock
Een ieder zal zeggen dat het gene dat Europa zo groot maakte zijn waardes en normen zijn. Die te spiegelen naar ander culturen is misselijkmakend. Leef en laat leven geld niet voor sommigen. En die kan men beter in een ravijn gooien. Net als vroeger ;)

Rest In Privacy | 12-08-18 | 21:44
▼ 1 antwoord verborgen

Zentgraaff begint al een aardige Van Rossem te worden met zijn longreads. Maar goed inhoudelijk stuk.

Boerkablaffer | 12-08-18 | 20:51

K'las net dat die brievenbusgrap al in 2013 door the Guardian was gepubliceerd. Toen was het nog làgguh

Sans Comique | 12-08-18 | 20:51

GeenStijl moet volgens mij onderhand wel wat alu folie bij de Jumbo in gaan slaan, want de teorieetjes her en der....... mwa.....

Argwanus | 12-08-18 | 20:48 | 1

Het aluminiumfolie argument wordt vaak gebruikt om te verhullen dat men zich niet breed genoeg heeft ingelezen. Het kost veel tijd en moeite, maar levert uiteindelijk betere resultaten op: je ontwikkelt tegelijkertijd een omduidingsradar en onzindetector ;)

kindapaas | 13-08-18 | 01:54

tering, wat een lang verhaal..... euh eens hoor... gaap

Argwanus | 12-08-18 | 20:46 | 1

Argwanus | 12-08-18 | 20:46,

Niks forceren, het is al heel goed dat je nu je Nijntjes in één keer uitleest.
Gewoon verdergaan met Dikkie Dik en de Joop.
En over een paar jaar lees je bovenstaand stuk ook in één keer uit.

Dandruff | 12-08-18 | 21:26

Humor is zaken omdraaien zodat je erom moet lachen.
Religie is zaken omdraaien zodat je erom moet huilen.

Mr_Natural | 12-08-18 | 20:42 | 1

Goude plak waaardig. + hondertduizenmiljoen.

Rest In Privacy | 12-08-18 | 21:48

Religieuze mensen kun je niey beledigen, die neledigen zichzelf. En wat is nu eigenlijk het maatschappelijke belang, om een selecte club mensen, die enerzijds cpntinu beledigd zijn maar er voortdurend niet voor schromen hun complete omgeving te schofferen, in een ovgevraagde bescherming te nemen.

Hier heeft echt helemaal niemand iets aan, dit soort brtuttel-clubjes, moest eens goed door elkaar gerammeld worden. Misschien dat dan eens het besef gaat leven dat men alleen maar verdeeldheid aanwakkert.

netniet | 12-08-18 | 20:41 | 1

@netniet
Dat besef is er heus wel: dat is juist de bedoeling.

kindapaas | 13-08-18 | 01:55

Kritiek op en belachelijk maken van Christendom: dappere progressieve trend en nodig voor de bevrijding van Nederland. Degene met de smerigste grap maakt kans op de Paul de Leeuw award.
Kritiek op de islam: fascistische, racistische, xenofobische PVV-tokkies die het stemrecht ontnomen moet worden totdat er een eindoplossing voor ze is gevonden.

skoftig | 12-08-18 | 20:36 | 3

Nog wat opgestoken in de kerk vanochtend Skoftig?

HoerieHarry | 12-08-18 | 20:41

Dat verschil is inderdaad ergerlijk. Natuurlijk komt dat door angst, niemand wil eindigen zoals Theo van Gogh maar laf is het wel.

Maris v.d Hof5393 | 13-08-18 | 00:34

HoerieHarry | 12-08-18 | 20:41
Ja, syfillus

skoftig | 13-08-18 | 00:43

In plaats van Tommy Robinson de credits te geven die hij verdient, wordt hij nota bene op GS een crimineel genoemd. Dit is niet GeenStijl, dit is beneden alle peil, infaam en abject. De laatste aanhouding van hem is al een paar dagen geleden en ik zie geen grote actie hier om dit onder de aandacht te brengen. Wel stukjes schrijven over de vrijheid van meningsuiting die ingeperkt wordt en dat GS de volgende kan zijn, maar dat dit produceren. Er staat een hoop zinnigs in, maar de sneer naar de meeuwen en naar Tommy Robinson diskwalificeert het hele stuk. Als zij hun mond niet open hadden gedaan en nog steeds doen, dan liep ook Zentgraaf met een baard en liet zijn anus vijf maal daags bleken in het zonlicht. Ga je mond spoelen, met zeep. Kom met feiten en argumenten. Voor de onderbuik ga ik wel naar Joop.

Frau Merkel | 12-08-18 | 20:35 | 3

Hij is veroordeeld, meerdere malen zelfs. Ergo een crimineel. Hoe feitelijk wil je het hebben?

DrumPiet | 12-08-18 | 21:20

Hij is een vrijheidsstrijder. Maar dan echt!

Rest In Privacy | 12-08-18 | 21:52

DrumPiet | 12-08-18 | 21:20
Volgens wiki is hij veroordeeld voor een gevecht met een agent in burger op de vluchthaven. Verder zie ik slecht politieke aanhoudingen. Een robbertje vechten met een agent in burger lijkt mij niet voldoende om crimineel te zijn.

Frau Merkel | 12-08-18 | 23:02

Oi, you bloody fucking wanker, what are you on about then? www.youtube.com/watch?v=HGiuheQozfU Homour is just another way to fuck the common folks up. Keep'm happy you know. Doest it hurt? Just when I laugh Sir.. Right!

Rest In Privacy | 12-08-18 | 20:34

Als moslims 100 percent zeker waren van het bestaan van hun Allah, zouden ze wellicht niet zo gauw gekwetst zijn?

Carmelita | 12-08-18 | 20:30 | 1

Moslims houden elkaar bij de ballen in wederzijdse chantage en intimidatie. Dat is sterker dan welke god ook.

Jan Passant mk2 | 12-08-18 | 20:34

Mr. Bean heeft weleens in een brievenbus gezeten. Ik heb het zelf gezien.

Mr_Natural | 12-08-18 | 20:23 | 1

It,s true and huge.

Rest In Privacy | 12-08-18 | 21:52

Moslims hebben geen humor, ja misschien galgenhumor. Zolang er maar een homo aan bungeld vinden ze het prima. Moslims zijn vooral altijd boos, over alles en iedereen. Eigenlijk is moslim zijn alleen al gewoon kut. Altijd regeltjes nooit vrij zijn, en vaak altijd een kut baan. Ben ik blij dat ik geen moslim ben.

Indoneesje | 12-08-18 | 20:21 | 5

Moslims hebben hun miserabele bestaan allemaal te danken aan hun eigen moslimschap, dat onderdrukking, angst, armoede, ongelijkheid en despotisme veroorzaakt.

donkeyman | 12-08-18 | 20:40

En weer een brainfart van onze huis antisemiet Jackdown. Je moet je ogen uit je kop schamen vriend.

Baski | 12-08-18 | 21:36

the Jackdawn | 12-08-18 | 20:24,

Onzin, om meerdere redenen.
Om te beginnen organiseerde Israël zèlf antisemitische cartoonwedstrijden.
Om de idioterie van de antisemitische cartoons aan de kaak te stellen.

Maar belangrijker; er zijn hele werelden van verschil tussen het bespotten van een religie, of het bespotten en bejubelen van een genocide.
Mensen zoals jij die altijd zeggen dat ze het verschil niet zien geloof ik nooit.

Dandruff | 12-08-18 | 21:36
▼ 2 antwoorden verborgen

.. maar goed. Brievenbussen zijn geen mensen en hebben geen ziel. Madammen in een boerka ook niet, dat zijn eigendommen van een of ander kerel met een kwaadaardige profeet. Vrijwillig, in de meeste gevallen.

Jan Passant mk2 | 12-08-18 | 20:21

Lekker compact stukkie wel! Was het slecht weer waar u verkeert, Zentgraaff?

Disaronno | 12-08-18 | 20:21

Ook Engelse humor:
Familie van Winston Churchill vreesde dat hij zich zou bekeren tot de islam. Zijn schoonzus vreesde dat, hetgeen blijkt uit geopenbaarde brieven uit het Churchill-archief in Cambridge....

Musset | 12-08-18 | 20:20 | 3

Dus naast staatsman was hij ook een geniale opportunist.

Musset | 12-08-18 | 22:33

Musset | 12-08-18 | 22:33
Je hebt het precies verkeerd om: de opportunist ging de staatsman vooraf

kindapaas | 13-08-18 | 01:59

Het rare is nog dat de hele kwestie begin met de vraag of GB net als DK de burka zou moeten verbieden. Welnee, zei Johnson, ze trekken maar aan wat ze willen, maar mij doen vrouwen in burka's altijd aan brievenbussen of bankrovers denken. En dan gaan alle islam-verdedigers over de rooie want Johnson is beledigend en laat zich laatdunkend uit over medeburgers. Er is zelfs geopperd dat hij maar een bewustwordingscursus moet gaan volgens, namens de partij .. Een troost: wie de commentaren in Engelse kranten leest, ziet dat de lezers het vrijwel allemaal met Johnson eens zijn. Zelfs de uit Pakistan afkomstige bisschop (CofE) Michael Nazir-Ali.

Synecdoche | 12-08-18 | 20:16 | 5

+ Muxje Het beledigen IS een grondrecht. Vrijheid VAN godsdienst was bedoeld als recht om GEVRIJWAARD te blijven van de tirannie van religies, meer specifiek vervolging door de katholieke kerk. Wetsgeschiedenis heet dat.
Dat het nu juist de religekkies zijn die de boel hebben omgedraaid en menen dat religies onschendbaar moeten zijn is te wrang voor woorden.
Het is 1 van de vele manieren waarop religieuzen tot het uiterste gaan om hun non-existente rechten te verdedigen en de islam doet precies datzelfde. Dank dus aan de christelijke belangenorganisaties hiervoor!

Eric Newby | 12-08-18 | 20:46

Muxje | 12-08-18 | 20:22
Dode mensen vrienden van GS ,politici van voorkeurs partijen. Lees je tamarix van puffelen??

miko | 12-08-18 | 21:04

Eric Newby | 12-08-18 | 20:46
+1

Muxje | 12-08-18 | 20:22
Leestip: EHRM, Handyside v United Kingdom: en.wikipedia.org/wiki/Handyside_v_Uni... " "Freedom of expression [...] is applicable not only to 'information' or 'ideas' that are favourably received or regarded as inoffensive or as a matter of indifference, but also to those that offend, shock or disturb the State or any sector of the population."

OverdaanDerOnderheid | 12-08-18 | 22:41
▼ 2 antwoorden verborgen

Als ik zo een vrouw zie in een tent, met prachtige ogen als duizendenéén nachten vol seks en amandelbroodjes. Dan denk ik. Dan denk ik.

Overige bestemmingen.

(heel vrij naar Willem Wilmink)

LibertasSimplex | 12-08-18 | 20:15 | 1

(en vrij naar Hans Dorrestijn, over Willem Wilmink)

LibertasSimplex | 12-08-18 | 20:20

Meeste gelivogen kunnen heus wel tegen een geintje. Links daarintegen... links is natuurlijk ook gewoon religie, links ben je niet je hebt het

Bokito ergo sum | 12-08-18 | 20:15

Excuses aanbieden vanwege een uitspraak die alleen door speciale doelgroepen als "offensive" gelabeld wordt is als je ziel verkopen aan den duivel. Het houdt daarna nooit meer op. Gewoon niet doen.
Vergelijk het maar met de joods-palestijnse kwestie:
Joden worden onder geen enkele voorwaarde als mens gerespecteerd door palestijnen. Al zouden zij samen met al hun kinderen zelfmoord plegen en al hun land en bezittingen aan de palestijnen nalaten, dan nog zouden die lui daar niet gelukkig of succesvol van worden in het leven. Nog zouden zij de joden als oorzaak zien van het stuk gaan van hun nieuwe eigendommen.

Jan Passant mk2 | 12-08-18 | 20:14

Brievenbussen, dat is de missing link. Jonge mensen weten niet meer wat brievenbussen zijn en daarom valt de grap plat: ze snappen h'm niet. De UK en de wijde wereld daar om heen is heel snel aan het verplatten, want humor vraagt om een literair referentiekader. Als je zelfs geen tittel of jota gelezen hebt, en ook niet meer weet wat een 'tittel' of een 'jota' is, dan gaat elke grap over Bijbelverwijzingen ('God', 'Adam', 'Eva' enz.) dead flat voordat die overeind staat. Het probleem met de islam zit in de foute vooronderstelling, dat islamieten wel over een literair referentiekader beschikken, nl. de Koran. Nou, schrijf dat maar op de onderbuik. Boris Johnson is klassiek geschoold en schrok er niet voor terug om als kersverse MinBuZa heerlijk verkeerde citaten van Kipling over The Empire aan te halen op de meest gevoelige plek. Hij lijdt overigens zelf ook aan verplattinghysterie, want zijn beschuldiging van Rusland met geen hard bewijs, dat is not done.

Eeuwig..Op..Vakantie | 12-08-18 | 20:10

Die gasten van Monty Python waren ook al de eersten die grapjes maakten over de tweede wereldoorlog.
"I don't like the sound of these boncentration bamps."

VanBukkem | 12-08-18 | 20:08 | 4

@Dezenaamhier | 12-08-18 | 20:18
Don't mention the war.

VanBukkem | 12-08-18 | 20:21

@VanBukkem
Hoho.... Sybil wordt weer nerveus. ;-)))

Basil Fawlty | 12-08-18 | 20:24

Ik heb een boekje uitgeven in 1946 waarin de moppen en grappen zoals gebezigd in de jaren daarvoor verzameld zijn. Grappen zijn er altijd.

Alquest | 13-08-18 | 00:40
▼ 1 antwoord verborgen

Prima reactie van Atkinson. Hij woont daar overigens wel mooi in W1. ;-)))

Basil Fawlty | 12-08-18 | 20:08

Zelfspot van gelovigen bestaat niet.
Alleen al daarom vind ik het geloof eng.

HoerieHarry | 12-08-18 | 20:07 | 3

Da klopt niet, denk aan bijv Frater Venantius (1965), een creatie van cabaretier Wim Sonneveld, waarin hij het blije Roomse leven op de hak nam. Hij hoefde daarna niet voor zijn leven te vrezen.
www.youtube.com/watch?v=Vh-Qe8lSKoo

Boer Kini | 12-08-18 | 20:46

Katholieken zijn de enigen die nog wel kunnen relativeren.

HoerieHarry | 12-08-18 | 21:00

Fons Jansen, te veel vergeten cabaretier leefde van het belachelijk maken van de christelijke, vooral RK, kerk. Zijn programma´s o.a. De lachende kerk, Kwartetten (met stagiair Youp van ´t Hek) en Allemaal poppenkast, waren subliem en vol spot. Herman Finkers maakte incidenteel ook het nodige belachelijk, "Kalm aan en rap een beetje" staat vol van satirische verwijzingen naar het katholieke geloof (de Gerlachus beweging). Allemaal zelfspot trouwens, zowel bij Jansen als Finkers. iets dat steeds meer gemist wort, lachen om jezelf.

bergsbeklimmer | 13-08-18 | 06:26

Vroeger hadden ze nog humor de Britten, en zelfs nu nog zijn er pareltjes zoals Litle Brittan.
Heeft iemand al het laatste stuk van Sid Lukassen gelezen? Het geeft aardig aan hoe de ballen rollen.
tpo.nl/2018/08/12/sid-lukkassen-de-de...

Rest In Privacy | 12-08-18 | 20:07 | 5

Ce ca, +1, je hebt gelijk op alle fronten. Dank.

Baski | 12-08-18 | 20:47

@ Baski, yeah!!!,.. eindelijk erkenning. Jammer dat het over dit onderwerp is. Ik ben een komkommerkweker namelijk ;)

Rest In Privacy | 12-08-18 | 21:09

Lol.

Baski | 12-08-18 | 21:17
▼ 2 antwoorden verborgen

Zag laatst een huilend Arabisch jochie bij de supermarkt ingang staan.
"Wat is er aan de hand?" vroeg ik.
Hij zei "Ik ben mijn moeder kwijt."
"Hoe ziet ze er dan uit?"
"Als een brievenbus" snikte hij.

1337haxxor | 12-08-18 | 20:03 | 3

En toen zei jij, "ze staat buiten op de hoek".

Rest In Privacy | 12-08-18 | 20:08

Had 'als een gloryhole' gezegd.

Jos Tiebent | 12-08-18 | 20:34

@Jos Tibent

vind ik nogal grof jegens de gemiddelde gloryhole.

1337haxxor | 13-08-18 | 03:54

Waarom staat die gast in dat 2e filmpje voor een london muslim centre? Is dat niet iets waar het over zou moeten gaan hier in europa? Hoe raar is dat? Muslim centre... De naam alleen al geeft al aan waar het voor is. Als je t wil praktiseren dan zijn er al genoeg moskeeën. En die horen hier ook niet

Carnage_pinata | 12-08-18 | 20:03

Kijk nog steeds allo allo. Of mag dat ook niet meer van Herr flick...

guinnessdude | 12-08-18 | 20:02 | 1

Of: daar komen de schutters.
Engelse humor is geweldig maar je moet het begrijpen.
En dat van die brievenbus is echt geniaal.

ZZP-er | 12-08-18 | 20:08

Beter ridiculiseren dan radicaliseren!

Ruben Koene | 12-08-18 | 19:58

pretty sure it is......

DANNY3960 | 12-08-18 | 23:50

Zent, Islam IS ook een vreemd element omdat zij dat zelf wil! Dat ze geen humor hebben wisten we voor de BoJo soap ook al. Wat betreft Tommy Robinson, daar is weinig omineus aan. Hij is geen heilige, zeker niet, maar toon mij aub waarom hij niet voor de volle 100% gelijk heeft. Hij heeft zowieso kloten zo groot als watermeloenen, moet je toch respect voor hebben, wat je verder van zijn boodschap ook mag denken. Laten we nog maar niet beginnen over zijn bizarre Orwelliaans/Kafkaeske arrestatie en opsluiting bij Leeds Crown Court en zijn extreem slechte behandeling in de gevangenis. Dat was geestelijke marteling. Net zoals sommige van jouw redeneringen trouwens.

Janndeman | 12-08-18 | 19:56 | 1

Geef mij s.v.p. nog duizenden Tommys meer.
Dan hadden we een antwoord op de islam terreur. Nu niet, de meeste westerlingen zijn lafaards en slapjanussen.
De Tommys waren toch ook de koosnamen voor de Britten die Europa bevrijd hebben toch?
Ja, en de Russen, ook hulde.

ZZP-er | 12-08-18 | 20:05

Op zich goed stuk, maar waar het schoppen naar Lukassen, Cliteur of Robbinson nou voor nodig is. Om "neutraal en evenwichtig" over te komen misschien?
Mislukt dan; want appels met olifanten vergelijken is niet per se objectief.
Eerder dom.

Kern van deze discussie is dat de islam elke vorm van kritiek en humor verbiedt, desnoods met geweld.
Lukassen, Cliteur en Robbinson doen dat niet.
Ongeveer hetzelfde geldt voor nog een paar miljard andere islam-gerelateerde problemen.

Dandruff | 12-08-18 | 19:53 | 4

Feynman | 12-08-18 | 19:59,

Vrijheid van Meningsuiting is stervende, helaas.
Toch had ik ook liever gezien dat Robinson zich tijdens dat filmen aan de regels had gehouden. Hoe krom deze uitspraak ook is, uiteindelijk heeft *Tommy* de wet overtreden en dat wordt nu tegen hem gebruikt. Dat anderen die hetzelfde deden vrijuit gingen zal in discussies hierover toch als huilie huilie worden gezien. Tommy had al eerder ervaren dat Vrouwe Justitia geen blinddoek meer draagt, en had daar rekening mee moeten houden.

Off topic. Ik had Amnesty International ierover gemaild, en kreeg een maand later antwoord; "wij hebben ons er niet in verdiept", en daarna een linkje naar een uitgebreid artikel waarin Tommy van racisme beschuldigd wordt (met disclaimer; "niet per se de mening van AI", uiteraard).
Grappig dat het een maand kan duren om je ergens niet in te verdiepen.

Dandruff | 12-08-18 | 21:51

Feynman | 12-08-18 | 19:59

In deze context mag niet onvermeld blijven dat IEDERE publicatie over lopende rechtszaken in het VK werd gezien als 'contempt of court' totdat het EHRM zich in 1979 daarover uitsprak in de zaak Sunday Times.

OverdaanDerOnderheid | 12-08-18 | 22:32

Dandruff Of hoe je ook heet. Met islam bestaat er geen kern van discussie.

Smart-dumbass | 12-08-18 | 23:02
▼ 1 antwoord verborgen

Wat een chaotische woordenbrij. Ben afgehaakt halverwege het tweede couplet.

Jos Tiebent | 12-08-18 | 19:52 | 4

Nee, het ligt meer aan het verbasteren van taal. Als je de toon volgens jezelf als journalist niet kan vatten moet je niet overschakelen naar anglicismen, hipsterwoordgebruik, fantasieafkortingen en belachelijke bijzin-constructies. Lijkt een beetje op elk werkwoord met -dt schrijven. Of juist nied.

Jos Tiebent | 12-08-18 | 20:32

Feynman | 12-08-18 | 19:54

Dat een professioneel stukjesschrijver er zo'n puinhoop vol schrijffouten van kan maken zonder te worden ontslagen is echter ook een welvaartsziekte.

OverdaanDerOnderheid | 12-08-18 | 22:20

Ik ging even brood smeren........ dacht dat ik tot morgenvroeg moest doorlezen......

DANNY3960 | 12-08-18 | 23:39
▼ 1 antwoord verborgen

Goeie reactie van Rowan Atkinson. De religie van de lange tenen kan niet vaak genoeg op de hak genomen worden. No apologizes.

aamert | 12-08-18 | 19:52

zonder lezen . is ie deaudt ?

newray | 12-08-18 | 19:47 | 1

Die vadsige man in een islamitische jurk voorbij wandeld en het shot van het tweede filmpje photobombt, maakt dat filmpje volledig af. Denk dat de witte man zich bozer maakt over Boris Johnson dan de gemiddelde islamiet.

Feynman | 12-08-18 | 19:45

Stephen Fry dismantles the Roman Catholic Church in under 9 minutes. www.youtube.com/watch?v=iea9ipP_Sgg

Monty Python`s Life of Brian en The Holy Grial wordt het christendom volledig afgebrand. Grappen over de joden kan je ook rustig maken. Eigenlijk is het een teken van beschaving van religie dat je er grappen over kunt maken.

Bij de islam kan dat niet. www.dagelijksestandaard.nl/2017/04/han...

Feynman | 12-08-18 | 19:41 | 2

Het is een teken van beschaving dat je om jezelf kan lachen.
En daarna uiteraard met een vergelijkbare kwaliteit een grap terugketsen.

Dezenaamhier | 12-08-18 | 20:13

@ Feyman.
De beste humor komt nog steeds van het Joodse volk. Zelfreflectie en zelfspot is een groot goed. Jammer dat het een dogma is en nog veel jammerder dat er geen is in het islamitische geloof.
Zie Mel Brooks bijvoorbeeld.

Rest In Privacy | 12-08-18 | 21:12

Ik hoor de Jumping Jews of Jerusalem not zeuren. Het ligt dus niet per se aan religie. Ik denk eerder aan religie en aan de zuurgraad van de snikkel en vagijn.

Mokum Kosher | 12-08-18 | 19:38 | 1

Zo langdradig stuk dat mijn foon out of memory aangaf ...

zoefff3 | 12-08-18 | 21:21

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl