achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – Het OM faalt enorm

De Europese flitsmarathon is ongeveer halverwege. De snelwegen raken richting de nacht steeds leger, waardoor de struikrovers misschien minder slachtoffers maken, maar wel steeds hogere bedragen innen.

Onder het mom van veiligheid wordt in Nederland voor snelheden geflitst die in Duitsland, België en Verenigd Koninkrijk niet vervolgd worden.

Zo stond Koos Spee op TV te verkondigen dat in ruim negentig procent van alle verkeersongevallen snelheid een factor was. Vanaf die dag doe ik onderzoek naar botsingen tussen objecten die stilstaan. Het eerste experiment kan nog even duren. Ondertussen doet de ACM eindelijk invallen bij bedrijven die eenzame reaguurders oplichten.

Het meest sneue is dat het de verkeerspolitie nog steeds niet is opgevallen dat de meeste verkeersslachtoffers voetgangers en fietsers zijn. Die sterven bij aantallen die al decennia nauwelijks dalen. Die zitten niet op snelwegen. Dronken rijden, appen achter het stuur, negeren van zebrapaden en verlichting hebben nauwelijks pakkans. Fietsers ervaren een vrijstaat.

Mede met het sleepnet maken we een maatschappij waar eerzame burgers dankzij hun kentekens, telefoonnummers, IP-adressen en sofinummers onder continu toezicht van hun regering staan. De tienduizenden bestuurders met valse kentekens hebben vrij spel. Tunnelvisie op big data.

Een sleepnet dat slecht werkt. De Tweede Kamer-springer stond eerst weken te protesteren voor het Binnenhof, plaatste netjes op het openbare Facebook zijn afscheidsbrief, liep moeiteloos langs de beveiliging en deed zijn zelfmoordpoging.  

Een man die keurig geruïneerd werd door de Opiumwet. Hij dacht zaken te doen die gedoogd werden:  Het bezit van vijf hennepplanten. Hij kreeg een veroordeling zonder strafoplegging, waardoor hij niet meer naar zijn eigen bedrijf in Canada kan. Dankzij de wet Bibop mag hij ook zijn investeringen in Nederland niet uitbaten.

Sommige deelstaten van Canada hebben cannabis gelegaliseerd, eind 2017 stemde hun federale Tweede Kamer voor legalisering, hun senaat stemt daar in juni over. De beste man is op papier crimineel voor een delict dat hier geen straf opleverde, en daar gelegaliseerd wordt. Terwijl de politie tuintjes aan het slopen is, ontspringen echte criminelen de dans.

Volgens het OM is er namelijk altijd schaarste en moeten we keuzes maken waar de prioriteiten liggen. Voor kleinere delicten zoals winkeldiefstal, moeten maar opgelost worden door detectiepoortjes en beveiligers. Misschien moeten die beleidsmatige en financiële keuzes een keer langs de Kamer en de kiezer. Zodat het niet alleen ambtenaren zijn die uw aangiften archiveren.

Frank Buis en Jaime van Gastel maakten vele reportages over buitenlandse zakkenrollers die opgepakt werden. Binnen een paar uur weer vrij, later bij verstek veroordeeld met straffen die zelden worden betaald of uitgezeten. Een papieren belasting van de strafrechtketen zonder enige strafdreiging richting de crimineel. Dweilen met de kraan open.

Winkeliers leggen inmiddels zonder tussenkomst van de rechter boetes op van 151 euro. Wat officieel geen boete is, maar een factuurtje voor de administratiekosten, iets wat de politiek in de grote steden volledig ontgaat. De NS pakt het veel groter aan en verhaalt miljoenen euro's aan vandalismeschade.

Hier zit ook een ontwikkeling om criminelen niet meer via het strafrecht te pakken, maar slachtoffers tegen hoge kosten uit pure wanhoop via de civiele weg een kale kip proberen te plukken. Woningbouwvereniging Ymere werd gedwongen de basispolitiezorg te privatiseren. Normale huurders en medewerkers worden bedreigd en geïntimideerd, asocialen beloond.

Geweld door psychiatrische patiënten wordt niet vervolgd. Dat zorgt er ook voor dat deze daders onvoldoende dossier opbouwen, waardoor noodzakelijke maatregelen niet genomen worden. Zoals een gedwongen opname of celstraf ter bescherming van de persoon en samenleving. Onderbetaald personeel is vogelvrij verklaard.

Syriëgangers werden niet vervolgd, en mochten ook niet bij verstek vervolgd worden. Daarmee worden deze jihadisten keurig buiten schot gehouden. Als crimineel niet in het beeld van de rechtbank, als strijder niet in beeld bij het leger. Een scherpe scheiding tussen politie & defensie is een waardevol principe dat schaamteloos tegen ons wordt gebruikt.

Qua MH17 is er nog niets opgelost. Geen dader voor het hekje. Geen vrede tussen de EU, Oekraïne, de Donbass, de Krim of Rusland. Maar ook in de andere proxyoorlog in Syrië geen akkoord tussen dezelfde buitenlandse mogendheden. Toch is de EU (waar wij lid van zijn) bij de VS aan het aandringen om sancties op Rusland te verlichten.

Deze casussen hebben allemaal 1 ding gemeen: Nette burgers die hoge kosten maken om andere burgers te volgen en te laten betalen, terwijl criminelen, terroristen en dictators vrij baan krijgen.

Misschien is het niet alleen tijd voor “PO in actie” en “Zorg in actie”, maar ook voor OM in Actie.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Feynman en/of Feiten – Omarm de haat

Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je een oorlog uit een kind?

@Feynman | 16-03-24 | 19:33 | 169 reacties

Feynman en/of Feiten – Schot in de zaak

De hordes barbaren die op straat rotzooi trappen zijn bezig met een basaal dierlijk proces

@Feynman | 06-01-24 | 20:25 | 232 reacties

Feynman en/of Feiten – Ongrondwettelijk!?

Een simpele vaststelling dat een politieke partij ambities heeft die strijdig zijn met de huidige grondwet, maakt die partij niet automatisch ondemocratisch

@Feynman | 16-12-23 | 21:01 | 76 reacties

Baudetmepper alweer vrijgelaten

Kan rustig in vrijheid nog meer aanslagen gaan beramen

@Ronaldo | 07-12-23 | 13:47 | 166 reacties

Feynman en/of Feiten – Wilders1

Kritiek op een geloof is geen belediging of vreemdelingenhaat

@Feynman | 25-11-23 | 20:25 | 391 reacties

Feynman en/of Feiten – Een blik in onze toekomst

Hetzelfde blijven doen, terwijl je hoopt op een andere uitkomst, is de definitie van waanzin

@Feynman | 28-10-23 | 19:48 | 208 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.