achtergrond

Geenstijl

Vrolijk Pasen! (2018-versie)

OM TE ONTHOUDEN.

Het verhaal begint in Weert, kennelijk een belangrijke gemeente in Nederland. In de nacht van donderdag op Goede Vrijdag werd ene Jezus gevangen genomen. De overheid had de Bandidos al verboden en nu waren de Disciples aan de beurt. Jezus werd verraden door apostel Jetten, die zijn baasje aanwees met een geile tongzoen. "Jetten, verraad je de mensenzoon nou met een kus?", vroeg Jezus nog. De familie van Jetten kreeg getuigenbescherming van het OM, alleen zijn broer weigerde. 

Tijdens de arrestatie van Jezus probeerde een van zijn volgelingen hem nog te ontzetten door zenuwgas in het gezicht van de Romeinse soldaat Skripal te kieperen. Barmhartige Jezus riep: "Steek je zenuwgas terug op zijn plaats. Want wie naar het zenuwgas grijpt, zal door het zenuwgas omkomen." Dat gedoe met Skripal werd ondanks de mooie woorden van Jezus een diplomatieke rel van jewelste, maar voor de hoofdpersoon in het paasverhaal was dat allemaal bijzaak. Hij werd immers opgepakt en zijn proces vond plaats in de Bunker in Osdorp. Iedere ochtend stond er een enorme rij aan belangstellenden, onder wie de trouwe secondant van Jezus, Petrus R. de Vries.

Door de D66-rechtbank werd Jezus totaal niet serieus genomen en hij werd veroordeeld tot de meest wrede en vernederende straf van Nederland: schoffelen en een opname in een forensisch psychiatrisch kliniek in Den Dolder. De aanklager waste zijn handen in onschuld. Maar jongens wat een martelgang, Jezus kon zo helemaal geen coke snuiven en meisjes van de fiets maaien. Neen, hij stierf. Kort voor zijn dood riep hij: "Het is volbracht."

Na drie dagen stond Jezus op uit zijn graf en werd hij derhalve een zombie; hij had zijn enkelband doorgeknipt. De reden? Hij had het graf gehuurd bij een Keizer, maar toen er gezeik ontstond over de overnamestrapatsen van die lijkenpikker dacht Jezus: die dikke deugt niet. Dus ging hij snel weg uit dat graf. De soldaten die de wacht hielden waren getuigen, al is het niet zeker of ze het wel goed konden zien. De nachtkijkapparatuur werkte immers niet en een van de soldaten was precies op dat moment bij de legerdump om van zijn privérekening een nieuwe jas aan te schaffen. Hoe dan ook: Jezus was waarlijk opgestaan uit den dood, een beetje zoals Francisco van Jole knap opkrabbelde nadat hij (naar eigen zeggen) een jonge vrouw had aangerand. Jezus werd omringd door allerlei personen van allerlei geslachten en huidskleuren en afkomsten - de criminaliteitscijfers waren bij iedereen precies even hoog. Zo fijn, iedereen geloofde in God. Sommigen in Allah, maar dat is weer een heel ander verhaal vol geweld en ellende.

Iedereen riep 'Vrolijk Pasen!' omdat Jezus was opgestaan, behalve Sylvana, die vond het maar racistisch blank gedoe. Jezus kreeg er trouwens een superkracht bij: hij kon aan alle mensen die in hem geloven nieuw leven geven. Daarom bestaan er op de aarde ook van die vreselijke dingen als oorlog, genocide, honger, NPO3, kindersterfte en DENK. Zodat iedereen met een gerust hart dood kan gaan, omdat er toch wel nieuw leven komt. Wat een wijsheid, want door dat soort uitspraken heeft religie nog nooit voor gedonder gezorgd.

Jaren later plempt een uit de kluiten gegroeide haas lukraak wat eieren in de tuin, zodat de kinderen weer even zoet zijn en pa aan het bier kan en naar wielrennen kan kijken. Die eieren moeten beschilderd worden en dan zit de hele keuken onder de verftroep. In de woonkamer staat een dooie tak, een schraal aftreksel van een kerstboom. Scholen passen ondertussen hun paasontbijt aan om moslimkindjes niet op de teentjes te trappen en op Tweede Paasdag gaat iedereen verplicht naar de meubelboulevard. Dan denken alle seculiere mensen die daar tegen hun zin in zijn: het is maar goed dat er een feest als Pasen is. Wat moeten we toch zonder Pasen, echt een enorm zinvol feest.

EINDE.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.