achtergrond

Geenstijl

#GR18. Kantklossen in de lokale verkiezingskwis!

Goedemorgen Ter Apel, Venlo, Kloetinge en Gouda. Hallo Hoorn, Almere en Lent. Fijne dag Sexbierum en Boerenhol, hajje daar in Cadier en Keer. Vandaag is #StemZeWeg-dag. Geef ze op hun broek in Waterland en laat je niet buitenspel Zetten!

Dikke Doei

We maken weer eens de stembusgang en dat klinkt inderdaad als een genant ongemak waar een bakje Activia of iets anders vezelrijks goed tegen helpt. Er glijdt sowieso een deel van de dagopbrengst van de vlakspoeler af om zich bij de uitslag van het Oekraïnereferendum te voegen: het referendum over de Sleepwet zal ook bij een meerderheid 'tegen' weinig remsporen achterlaten in de politieke pot. Hoewel. Bij de vorige volkspeiling was tout Weldenkend Opinieland vóór dat malle associatieverdrag, maar ditmaal wordt door hen, zelfs van NRC tot Correspondent, hevig geprotesteerd tegen de Sleepwet. Wie weet moet '66-jonkvrouwe Orwellogren straks toch een paar keer extra spoelen en met pleeborstel & chloorfles in de weer om van die vieze volkse stank in haar wetgeving af te komen. Then again. Dit is ook weer wel het land van stasi-minnende Sleepwetschapen met Facebookpagina's, dus we rekenen niet zomaar op een tegen-zege.

En ohja, er zijn ook nog gemeenteraadsverkiezingen. Ondanks verwoede pogingen van de landelijke leiders (en hun media) om het lokale feestje over dividendbelasting, Lelystad Airport en steun voor Gaza & Erdogan te laten gaan, stemmen we toch echt over wipkippen, kapvergunningen & koopzondagen. Lekkere kantklosonderwerpen voor een echt kiezerskwisje dus. En iedere vier jaar lijkt de lokaapolitiek terrein te winnen op de Haagse partijen. Dat zie je, dat hoor je en dat peilen de peilers. We hebben zelf ook wat peilings gedaan en ook wij concluderen: er is een sfeertje van #StemZeWeg. Niet heel spectaculair, maar toch. We noteren in onze stijlloze poll de grootste groep voor lokaal stemmen, plus een forse overstap (17%) van landelijk in 2014 naar lokaal in 2018.

Hoe dan ook. U mag weer een dagje doen of het er toe doet. Kies verstandig & #Weesgeenkees, we hebben maar één democratie en die kraakt al genoeg in zijn voegen. Vanavond uitslagenavond met pret en een pilsje op de GeenStijl!

Lokaal of Landelijk?

Wat stemde je vorige keer bij GR14, en wat stem je nu bij GR18: Een lokale partij, of een landelijke?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.