achtergrond

Geenstijl

OPROEP! Ga stemmen tellen bij #GR18

We deden het eerder en toen deden we het goed: in 2014 telde GeenPeil stemmen bij de EU-verkiezingen, omdat Brussel de uitslag vier dagen stil wilde houden. Nu verziekt minister Ollongren het vertrouwen, en is er een nieuwe oproep: Ga woensdag tellen!

Kafka Orwellogren maakt de verkiezingen onveilig met verouderde en lekkende stemsoftware. De jonkvrouw die wel altijd achter iedere boom een boosaardige Rus ziet, trekt zich geen reedt aan van de risico's van die troep. Tijd dus, om als burgers zelf maar weer in actie te komen voor een eerlijke democratie want van '66 moeten we dat niet meer hebben. Uit 2014 weten we dat er ook bij goedwillende stembureau-vrijwilligers wel eens wat mis gaat bij het tellen, en ook diverse anekdotes over PVV-stemmen die "per ongeluk" op de verkeerde stapel komen, zijn ons bekend. En niet alleen bij ons: zie de site van platform Eerlijke Verkiezingen voor diverse voorbeelden uit de media. Daarom doen ook zij de oproep om je aan te melden bij je gemeente stemmen te tellen woensdag. Ook Stichting Meer Democratie sluit zich er bij aan, en in Amsterdam doet Forum voor Democratie dezelfde oproep. (In een stad waar veel van hun posters beklad of vernield worden, zou het ons inderdaad niet verbazen als er stemmen op FvD "kwijt raken" omdat er nou eenmaal stembureauvrijwilligers zijn die beter weten wat iemand zou moeten stemmen, dan de kiezer zelf. Vooral als landelijke leiders Baudet als Halve Rus blijven afschilderen, zoals Asscher doet.)

Stemmen tellen. HOE DAN?
Elke kiesgerechtigde burger kan zich bij een stembureau melden om aanwezig te zijn bij het stemmen tellen (vertrouw ons niet op onze roze ogen, bekijk hier een oud filmpje van Voorheen Ome Roon die dat op camera beaamt). Als de stemmen geteld zijn, is de voorzitter van het kieslokaal volgens Artikel N9, punt 1 van de Kieswet (link) VERPLICHT om de uitslag van dat kieslokaal hardop voor te lezen aan de aanwezige kiezers. Tijdens het tellen, kun je observeren of het correct gebeurt. Let wel: in stilte en beschaving, want het is hier op papier nog altijd een keurige democratie natuurlijk.

Verkiezingen waarnemen. WAAR DAN?
Je gewoon kan naar je eigen stemlokaal gaan om te observeren, maar je kan ook via meld.eerlijkeverkiezingen.nl aanmelden om een nog niet 'gedekt' bureau toegewezen te krijgen. Met het doorgeven van de uitslag in jouw bureau, of met eventuele ongeregeldheden bij de tellingen, help je de landelijke controle op het eerlijke verloop van de verkiezingen. Zorg wel dat je vóór 21u binnen bent, want na het sluiten van het stembureau kom je er niet meer in. En nogmaals: gedraag je. Je bent immers geen politicus.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.