achtergrond

Geenstijl

Sociale Dienst schenkt luxe koffie: aantal geweldsincidenten daalt met 75%

Ja, nja, okay. "Inwoners van de Drechtsteden die bij de Sociale Dienst aankloppen vanwege torenhoge schulden of hun bijstandsuitkering worden sinds kort door hosts en barista’s in de watten gelegd met gratis cappuccino, latte macchiato of espresso in een luxe koffiebar. Door de nieuwe gastvrije aanpak is het aantal geweldsincidenten in twee maanden tijd al teruggelopen van twintig naar vijf per maand." En even verderop leren we: "Het lijkt ondertussen Starbucks wel bij de Sociale Dienst Drechtsteden, een gemeenschappelijke regeling van Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Alblasserdam, Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Hardinxveld-Giessendam. De hele dag wordt bij de dienst in Dordrecht op een dure Italiaanse koffiemachine door getrainde barista’s luxe koffie gezet. Op de muur de blije tekst: ‘Love is in the air and it smells like coffee.’ De koffie gaat erin als koek.

Kunnen we natuurlijk enorm op gaan haten omdat we het zelf met een apparaat van de Xenos en herbruikbare witte plastic bekertjes moeten doen, maar weet je. Het is lente, en laten we nu niet doen alsof een leven in de uitkering niet permanent stressvol en vernederend is, hoezeer het ook uw eigen schuld mag zijn. De sociale dienst stak vier ton in de gentrificatie van hun uitkeringsloketten met als doel "mensen die strak staan van de stress door hun belabberde financiële situatie het gevoel te geven dat ze ertoe doen. (...) We brengen gewoon de menselijkheid erin. Het is geen geldsmijterij. We laten met de gratis koffie zien dat je ertoe doet en welkom bent,' en verwacht dat het uiteindelijk meer geld oplevert dan kost. En als een overheidsinstantie dat zegt, wie zijn wij dan om iets anders te denken.

En dan ook dit nog: "De barista’s zijn verstandelijk gehandicapten van de Stichting Philadelphia, geholpen door een fulltime horecaman. Ze hebben de opdracht om met latte art een hartje in het melkschuim te creëren. ,,Er zit een hartje in om de gastvrijheid te voelen'', zegt directeur Bieshaar." Kortom, we laten het haten deze aflevering maar aan derden over, wij hebben de kracht even niet. MAAR DAN WILLEN WE WEL NU DIE €175.000.000 ****aan frauduleus geïnde uitkeringen terug. En een kopje dure koffie.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.