achtergrond

Geenstijl

Is dit de Poetin-meeting waar Halbe NIET bij was?

Opgedoken op internet. Bewegende beelden van Shell-topman Jeroen van der Veer in één ruimte met Vladimir Poetin (maar zonder Halbe Zijlstra) in december 2006. Is dit *de* meeting waar Halbe 12 jaar lang over loog?

Halbe Faalstra is wereldnieuws (loldraadje) als een leugenaar die de president van een wereldmacht oorlogsdreigende woorden in de mond legt, maar in de coalitie denken ze nog steeds dat hij aan kan blijven als MinBuZa. Een Kamerdebat, later vandaag maar pas na half vier, moet dat uitwijzen. Ondertussen zijn er beelden opgedoken van een meeting op 21 december 2006, in het Kremlin, tussen Shell-topman Jeroen van der Veer (de bron van Halbe) en president Poetin. Is dit dé meeting? Onduidelijk: volgens Halbe had die plaats op een datsja (dus niet in het Kremlin), eerder in 2006. Zou kunnen dat er meerdere meetings waren: Shell en het Russische staatsbedrijf Gazprom waren sinds 2005 in onderhandeling (cq ruzie) over escalaties in belangen en milieukwesties rond energieproject Sakhalin II, dus Van der Veer en Poetin hebben elkaar ongetwijfeld vaker ontmoet. In december 2006 was Halbe bovendien al Kamerlid (en dus geen Shell-medewerker meer).

In de volledige video + transcript (26 minuten) in ieder geval geen Halbevormige fly on the wall te zien, of grootspraak over Groot Rusland uit de mond van Poetin te horen. En of dit nu wel of niet de meeting was, Van der Veer heeft al gezegd dat Zijlstra zijn anekdote en de woorden van Poetin verkeerd uitgelegd heeft. Het verhaal & de inhoud "staan" dus hoe dan ook niet meer. En wat deze video en de context van het Sakhalin II-project ook nog eens onderstrepen, is dat Poetin in de periode 2005-2006 een miljardendeal met internationale energiebedrijven aan het sluiten was waarmee hij zijn staatsgrip op de energiewinning wilde vergroten. Hoe groot is de kans dat hij daarbij oorlogstaal over een 'Groot Rusland' aan het propageren was tegen top-CEO's? Hij wilde een meerderheidsbelang van Shell afromen (en slaagde daarin), maar had Shell en andere partners wel nodig voor overbruggingsfinancieringen. Dit was in de eerste plaats geopolitiek op de energiemarkt, geen stratego met voormalige Sovjetsatellieten. Maar ja. Weet Halbe veel. Die heeft het ook allemaal alleen maar van horen zeggen...

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.