achtergrond

Geenstijl

Datsjadebat. Haalt Halbe zijn vlucht naar Moskou?

Halbe done goofed. Jarenlang een leugen in stand houden, ontmaskerd worden, bekennen en denken dat je gewoon door kan in een functie waar je heel wat meer voor in huis moet hebben dan een leesbrilletje en een langlopende leugen - dat gaat niet vliegen.

Binnenskamers op het Binnenhof denken ze misschien van wel, maar alle internationale headlines en nationale hoofdredactioneeltjes (minus NRC, wtf) zeggen toch echt wat anders. En ook zijn laatste strohalbe, Shell-chef Jeroen van der Veer (aka De Anonieme Bron), heeft al laten weten dat Zijlstra de datsja-anekdote te veel naar zijn eigen smaak heeft aangepast. Of Halbe nou blijft of gaat, hij wordt nooit meer geloofwaardig als MinBuZa.

En het gaat niet alleen om Halbe's waarheid & geloofwaardigheid, maar om die van de hele coalitie. Waar bleef Gert-Jan Segers' preek over 'waarheid en democratie'? Waarom suggereerde Sybrand 'Tegen het cynisme' Buma dat Halbe's anekdote inhoudelijk wel gewoon klopte? Hoe kon het zijn dat premier Mark Rutte al wekenlang (maar vermoedelijk nog veel langer) wist dat vvd voorlichting samen met Halbe naar het ravijn was gelopen? Wat te denken van Kafka Orwellogren, die onderhand toch wel spijt moet hebben dat ze ooit de term 'nepnieuws' in de mond nam nadat ze zichzelf hoorde zeggen dat Halbe's jarenlang verspreide nepnieuws 'geen nepnieuws' is? En natuurlijk de onwaarschijnlijke domheid van Pechtold, die zijn reedt afveegde met Artikel 1 en alle 144 komma nogwat miljoen Russen als geboren leugenaars afschilderde om te suggereren dat 1 Halbe waarheid nog geen Haagse goelag maakt, en daarmee allerlei ironische aangiftes aan zijn gekreukte kostuum kreeg? 

Het gehele partijkartel is haar politieke uitdagers weer eens enorm in de kaart aan het spelen, zowel in binnenland (hallo Baudet!) als buitenland. De complete kartelcoalitie lijkt van zins om nog liever ruzie met Rusland te riskeren met een gelogen vertelling over Poetins vermeende oorlogszucht, dan het diplomatieke vedergewicht Zijlstra door een zijdeur af te voeren. Daarmee delen ze de ongetwijfeld besmuikt grinnikende Russen een gratis moral upper hand in het internationale kaartspel en dat, voorzitter, is een blamage en een beschamende vertoning van Siberische proporties.

In 2008 wilde Bernard Wientjes (VNO-NCW) de eventuele economische schade die Nederland zou oplopen door Fitna op Geert Wilders verhalen. Hoeveel economische schade loopt de BV Nederland van Marketing Rutte op omdat hij zijn adjudant een baantje boven zijn gewicht gunde? Of ie gaat, of blijft als MinBuZa: dankzij Mark, Halbe & vvd voorlichting zijn we nu Internationaal Pleefiguur. Daar kan geen dronken carnavalsfoto van Klaas meer wat aan repareren.

LIVE Datsjadebat: Halbe's hoofd op het hakblok op NPO Datsja of via PolderkremlinTV.
Update: Nou. Dat was sneller dan verwacht. Zijlstra houdt Rutte, Pechtold en de rest van de coalitie uit de wind en TREEDT AF. Debat met MinPres gaat om 18u wel verder.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.