achtergrond

Geenstijl

NOS steunt EUvsDisinfo en SP wil excuses voor GS

De Staatsomroep ging vrijwilligers turven bij de nepnieuwsn00bs van EUvsDisinfo. Ze kwamen tot tien. Tien man die ten onrechte fake news-vlaggetjes bij keurige blogs en artikelen plaatst. Dus moet er meer geld bij, suggereren ze in hun Achtuurshow.

Werken bij de NOS is ook: in kaart brengen, met staatjes en grafiekjes, dat de door de EU betaalde nepnieuwsfabriek die echt nieuws naar verwijten van Russische propaganda vertaalt geen 400 werknemers heeft, maar drijft op een stuk of tien vrijwilligers, wier werk door drie EU-ambtenaren (die geen Nederlands spreken) moet worden gecontroleerd. Arjen Noorlander maakte een koddig item over de volstrekt nutteloze website, waarin EUvsDisinfo-vrijwilliger Pavel, een soort vastgelopen morph tussen Francisco van Jole en Joshua Livestro, op een klein flatje in Brussel de Westenhaat in Russische talkshows zit te turven. Uiteindelijk moet er veel meer geld bij om dit vol te kunnen houden, suggereert de Staatsomroep. "Als je het doet, doe het dan goed", zegt de NOS. Pavel klaagt dat de Russische talkshows Rusland en Europa uit elkaar drijven. Geen woord natuurlijk over hoe de journaals en talkshows op de NPO (plus het kabinet) óók gretig wiggen drijven tussen ons in het Westen en hullie in het Oosten. De enige leugens zijn Russische leugens en die EUvsDisinfo-website bedoelt het allemaal hartstikke goed. Opvallend wel, dat uitgerekend de socialisten in de Tweede Kamer dan degenen zijn die Kamervragen indienen bij Ollongren & Zijlstra Kaag, te lezen na de breek, over de EU-gesponsorde nepnieuwsmachine (van wie wij nog altijd via juridische kanalen een rectificatie eisen). Pavel de prutser kan de pot op.

Onderwerp: Vragen Van Raak en Leijten over EU-nepnieuwsbestrijders

Vragen van de leden Van Raak en Leijten (beiden SP) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken over nepnieuwsbestrijders van de EU die Nederlands nieuws beoordelen maar geen Nederlands spreken

 1 Hoe moeten de nepnieuwsbestrijders van de EU Nederlands nieuws beoordelen, als ze helemaal geen Nederlands spreken? (1) 

2 Hoe is het mogelijk dat deze organisatie maar liefst 1 miljoen euro subsidie krijgt en toch maar drie betaalde krachten heeft? Waar gaat de rest van al dat geld naartoe? 

3 Waarom vertelt deze organisatie dat 400 vrijwilligers het nieuws beoordelen, terwijl dit in de praktijk maar zo’n tien mensen zijn? 

4 Vindt u de overweging ‘een reden hebben om ‘s morgens je bed uit te komen’ een voldoende bekwaamheid en motivatie om dit soort werk te gaan doen? 

5 Kunt u verklaren waarom deze Europese nepnieuwsbestrijders zich lenen voor propaganda van ‘Promote Oekraïne’? 

6 Wanneer wordt De Gelderlander van de lijst gehaald? Hebben GeenStijl en TPO al excuses aangeboden gekregen?  

7 Blijft u nog steeds achter de werkwijze van EUvsDisinfo staan? Kunt u uw antwoord toelichten? (2) 

8 Vindt u nepnieuws ‘bestrijden’ een taak van de Europese Commissie? Zo ja, waarom? 

9 Zult u uw afkeuring uitspreken richting de Europese Commissie over deze manier van werken en te kennen geven dat Nederland niet zit te wachten op deze ‘nepnieuws-beoordelingen’? Kunt u uw antwoord toelichten?  

(1) https://nos.nl/artikel/2216782-nepnieuwslijst-eu-afhankelijk-van-tien-vrijwilligers.html
(2) https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/02/ollongren-baudet-grotere-bedreiging-dan-wilders-a159085

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.