achtergrond

Geenstijl

Man (D66) van PvdA-senator Marleen Barth kreeg geheim wachtgeld na mislukt burgemeesterschap

Nieuws uit de swamp van bestuurlijk Nederland. Ex-burgemeester Jan Hoekema (D66) van Wassenaar kreeg 18.000 euro plus een goedkoop huis plus advocaatkosten cadeau. Uiteraard was deze afspraak geheim, tot zij onthuld werd door NRC.

"Doel was het wachtgeld van Hoekema tien maanden lang – tot aan diens AOW-leeftijd – aan te vullen van de wettelijke vastgelegde 80 procent „tot 100 procent van de bezoldiging [...] vermeerderd met het verschil in af te dragen pensioenpremie als ware de heer Hoekema nog burgemeester”." Kan iemand 'integriteit van lokaal bestuur' uit het Nederlandse woordenboek halen want het bestaat helemaal niet. Je faalt als burgemeester en dan eis je volledige doorbetaling in ruil voor nietsdoen. Hoe dan? "Daarnaast kreeg het oud-Kamerlid toestemming om bijna een jaar lang „tegen de geldende condities” in de Wassenaarse ambtswoning te blijven wonen, werden zijn advocaatkosten volledig vergoed en beloofde de gemeente „geheimhouding te betrachten” over de afspraken." Nee. Nee. Nee. Dit is toch niet hoe we prudent met de OZB-belasting van burgers als W.A. van Buren omgaan?

"NRC verkreeg informatie over de verboden uitkering met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Hoekema en zijn echtgenote Marleen Barth (fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer) hebben de openbaarmaking vertraagd door naar de voorzieningenrechter te stappen, maar lieten vorige week hun bezwaren alsnog varen." Dat is hoe besturend Nederland in de praktijk met de WOB omgaat. Steen en been klagen over 'misbruik' maar als het puntje bij paaltje komt vertragen en op onheuse gronden naar de rechter stappen. "In de documenten is een opvallende rol weggelegd voor Hoekema’s echtgenoot Marleen Barth. (...) Barth probeerde vorig voorjaar via stekelige mails aan de gemeentesecretaris een huurkorting van in totaal ruim 400 euro te bedingen, voor de weken dat Hoekema geen werk had." Gelukkig doet heel die Marleen Barth er niet toe (oh wacht...).

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Friese partijbaron PvdA pleit voor 'time-out' voor fusie met GroenLinks

Rood ontdekt dat het is overgenomen door Groen (en niemand houdt van Timmerfrans)

@Bas Paternotte | 27-03-24 | 14:00 | 240 reacties

Voorzitter @PvdA Esther-Mirjam Sent heeft sinds 2022 GEBIEDSVERBOD eigen Radboud Universiteit

Maar wat hebben de slachtoffers gedaan om haar structurele grensoverschrijdende gedrag te verdienen? Dat mag je niet meer vragen van woke

@Spartacus | 11-03-24 | 18:00 | 192 reacties

Jesse Klaver geen lijsttrekker GroenLinks/PvdA

KEY RACE ALERT +++ De Obama van Nederland stopt met hoop geven

@Spartacus | 19-07-23 | 07:36 | 314 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.