achtergrond

Geenstijl

Bassiehof – Vertrek Camiel Eurlings bij IOC is ook afgang voor Koning Willem-Alexander

Het was einde oefening voor Camiel Eurlings op vrijdagmiddag 22 december 2017. Minister-president Mark Rutte sprak toen tijdens zijn laatste reguliere persconferentie van het jaar de voor de CDA’er vernietigende woorden uit: “Eurlings is een oud-collega politicus. We zijn niet bevriend, we zoeken elkaar niet op.” 

Rutte moest wel de vlucht naar voren nemen omdat hij werd bevraagd over De Foto uit 2016 waarin hij schittert met Eurlings op een boot in de Amsterdamse grachten tijdens Koningsdag. “Mijn verhaal komt nog”, zei Eurlings destijds in De Telegraaf (Hoi Jan Driessen!)  Dat werd uiteindelijk een ‘biecht’ in NRC Handelsblad die niet alleen slecht afliep voor het lijdend voorwerp maar ook voor de hoofdredactie en chefs van de krant in kwestie. 

Lees dat heerlijke verhaal van de NRC Ombudsman: alles en iedereen was op vakantie waardoor de ‘avondploeg’ één van de slechtste interviews ooit naar de zetter verstuurde. Wat echter onderbelicht bleef in de berichtgeving afgelopen weken was de rol van niemand minder dan Koning Willem-Alexander. Het was namelijk de vorst die erop stond dat Eurlings als zijn opvolger in het IOC benoemd zou worden.

De ironie van dit alles was dat datzelfde NRC Handelsblad dat onthulde in 2013. De Prins van Oranje werd dat jaar na het terugtreden van zijn moeder monarch en moest derhalve zijn functie als IOC-bestuurder opgeven. 

Eurlings werd vervolgens  met druk van het paleis geparachuteerd als IOC-lid om de bestuurlijke erfenis van de Koning veilig te stellen. En omdat de vorst naar verluidt tegen het regeringsbeleid in de Olympische Spelen in 2028 in Nederland wilde laten plaatsvinden en Eurlings de perfecte zetbaas daarvoor was. 

Of de vorst en Eurlings naderhand hebben gesproken over het vrouwenmeppen is voorlopig een mysterie. Feit is dat Eurlings de Koning inmiddels danig in verlegenheid heeft gebracht. 

\

Nu lessen trekken. Beter dat het Huis van Oranje zich verre houdt  van dit soort lobbypraktijken. Koning Willem-Alexander regelde dat Camiel Eurlings IOC-lid werd. Diezelfde Eurlings is nu opgestapt vanwege een ‘wederzijds handgemeen’ met zijn toenmalige vriendin.

En zoals u hierboven ziet, staat de Koning nu dus op de foto met iemand die een taakstraf van 40 uur kreeg wegens mishandeling en een strafblad heeft. Een plaat die bovendien is geschoten in 2016, toen Eurlings al in opspraak was. Hetzelfde jaar dat Mark Rutte met Eurlings op de foto ging.

Waarvan akte.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.