Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Jammer. Thierry is in de LPF-val getrapt

Ga er maar even goed voor zitten reaguurdertje, hier weer een vervelende en vermoeiende rant van uw favoriete Joop-auteur die de pik heeft op Terry. Het wordt een beetje een langdradig en vaag onderbouwd verhaal, maar de conclusie is helder: Terry heeft het leuk geprobeerd, maar zijn partij verliest steeds meer de mogelijkheid om uit te groeien boven het PVV/LPF-complex. Wat dat complex is? Dat is dat na een korte periode van electorale euforie de politieke beweging vervalt tot een hobbyclub voor idioten die de beleidsmatige koers van Nederland net zoveel beïnvloeden als de horoscoop van volgende week, omdat de zeteltjes gevuld worden met opportunisten en clowns, in plaats van met mensen die wel degelijk potjes kunnen breken. 

Wat is toch het probleem met al die rechtse beweginkjes? Het probleem is, kort gezegd, dat alle politieke partijen een voortzetting zijn van het maatschappelijke middenveld. Invloed is geen kwestie van zetels, maar een kwestie van het spelen van de wetgevende top van een grote piramide van maatschappelijke verbanden. Links haalt traditioneel zijn mensen uit de vakbeweging en de welzijnsmaffia (nu de vakbeweging dood is, is links ook dood). De liberalen - zeg D66 en deels de VVD - uit de denkende klasse en uit de juridische wereld. Let maar eens op hoeveel advocaten en juristen er in de politiek zitten: de ascendantie van het liberale midden is geen wonder, gezien de economie die zich steeds meer inzet op de gammakant van het verhaal. GroenLinks en PvdD zijn GreenPeace en WakkerDier met een stemkastje en klein Christelijk is het vestigiale overblijfsel van het ooit zo machtige confessionele blok, waar de dominees richting Den Haag staan de donderpreken. De ondernemerskant van de VVD is natuurlijk niets meer dan VNO/NCW met een sticker en eigenlijk zijn alle middenpartijen grotendeels gekaapt door de tentakels van transnationale verbanden, met name de EU. Denken dat zetels gelijk staan aan politieke macht is dom en naïef: nee, de onderliggende structuren zijn een stuk belangrijker in de polderdemocratie waar de checks & balances bestaan uit het atomiseren van de macht over gigantisch veel overlegjes, raadjes en commissietjes. Geen stoel aan de tafel bij deze instituten en de feitelijke macht is nihil (precies om die reden bleef GeenPeil trouwens niets meer dan een hilarische faal interessant democratisch experiment). Geen wonder dus dat de Grote Greet met een bak zetels een stuk minder uitricht dan kleine partijtjes als de SGP en de PvdD die misschien wel weinig zetels hebben, maar via de kerk en de goede doelen een veel groter maatschappelijk middenveld hebben. 

Wat is dan de machtsbasis van boosrechts? Niets meer dan boosheid en ressentiment. Er zit geen verband in de motley crew van kale motorrijders met een hekel aan Turreke, provincialen met een hekel aan Turreke en pseudo-intellectuelen met een hekel aan Turreke. Inderdaad, de "boze witte man" (m/v/asha, kan ook van kleur zijn, zie bijv. de Hindoestanen die massaal op Greet stemmen) is een leuk deel van het electoraat en je kan er prima wat zeteltjes mee sprokkelen, maar het geeft geen toegang tot enig ander overleg. Anders dan wat de Joop en muppets als Cas Mudde u doen geloven is dit echter geen extreem-rechtse lente of überhaupt maar een minieme bedreiging voor het bestel. Er zit namelijk verdomd weinig organisatorisch talent en maatschappelijke wind in de zeilen van de populisten. Geen honderd nevenfuncties, geen goede doelen, geen denktanks, geen gemeentelijke belangen: alleen boze mensen die vaak in eigen kring een beetje een buitenbeentje zijn en daarom maar bij de ressentimentspartij gaan. Hero Brinkmannetjes, Matjes Herben, Bosmaatjes: allemaal mensen met een gespannen verhouding tot hun traditionele wereld. Je ziet het ook in de mensen die zich bij deze partijen voegen: dat zijn geen spelers op het maatschappelijk middenveld, maar juist typetjes die op de maatschappelijke reservebank zitten. Kleine ego's, grote theorieën en wezelachtige karakters die op elke bandwagon springen die maar voorbijkomt. Neem bijvoorbeeld het tragische verhaal van Arnoud van Doorn: vroeger minion voor de Peroxidegermaan, nu schandknaap voor de sjeiks. Een ruggengraatloze opportunist die in 1940 bloemen stond uit te delen aan de Stahlhelmen maar in 1945 meteen een correspondentiecursus Engels bestelde. 

Kijk maar eens naar de Nurk van dit weekeinde: daar wordt de beweging rond Baudet gepresenteerd en het is eigenlijk een beetje een zielig gezicht. Wat studentjes, wat Elschottiaanse kleine krabbelaars (ondernemers!) en een enkele tot relatieve seniliteit gereduceerde prof. dr. (hoi Cliteur!). Je ziet dezelfde LPF-tendensen; dezelfde combinatie van ambitie en knulligheid. Zelfs zo iemand als Jort Kelder probeert toch nog altijd een beetje een ironische afstand te bewaren tot deze bende - geen wonder dat hij geen zin heeft om als een soort Gonny van Oudenallen de geschiedenis in te gaan. 

Wat eigenlijk het punt is: een partij waarin een loser van het kaliber Yernaz Ramataursing boven kan komen drijven is geen partij voor grote mensen, maar een LPF 2.0. Yernaz is een vrij vriendelijke maar aartsdomme idioot die alleen een plekje heeft in het publieke debat omdat hij mentaal geretardeerd genoeg is om zonder schaamte en zelfinzicht domme libertarische dingen te roepen. Een IQ'tje kamertemperatuur dat ooit een half boek van Ayn Rand in samenvatting heeft gelezen op het internet en sindsdien bekend staat als de grote libertarische denker. Redacties van radioprogramma's die bang zijn om "te links" over te komen nodigen hem dan uit voor de het "rechtse geluid" - ondanks dat het niets voorstelt, of misschien juist wel daarom - en zo krijgt zo iemand die groep vijf nog niet helemaal voorbij is qua politieke denkbeelden ineens een beeld van zichzelf dat het een uiterst belangwekkend commentator is. Heel grappig, libertarische standpunten voor iemand die de dertig nadert maar nog nooit een echte baan heeft gehad, maar een beetje droevig is het wel. Geen polletiek avontuur heeft hij niet meegemaakt: Jantje Roos, de Libertarische Partij en uiteindelijk de Terry. Kortom, een joker, een nonvaleur, die nooit in een andere maatschappelijke structuur van waarde is, behalve als "opiniemaker" en talk, zoals schrijver dezes maar al te goed weet, is cheap. Het is bijzonder verdrietig als dat het beste is waarmee de Terry op de proppen kan komen. Als dat de oorlog moet winnen in 020, nota bene de grootste stad van het land en de thuisbasis van het forum, dan moet het met het maatschappelijke basis waaruit de Terry kan selecteren wel erg bar gesteld zijn. Flankeer dat met een gesjeesde VVD'er en Tante Bel (over de Roze Doden niets dan goeds) en het resultaat is pover: een netwerkloos blaatpartijtje.

Kortom, ook het FvD gaat ons niet verder helpen in de strijd tegen de TINA-politiek van de eurocraten. De macht is te sterk geconcentreerd in transnationale verbanden, in maatschappelijke middenveldjes. Het leek nog zo hoopgevend dat de Terry zijn anti-elitaire partij juist begon vanuit de elite, vanuit de academische omgeving, maar uiteindelijk weet de Renaissancevloot toch kennelijk te weinig matrozen te ronselen in de structuren die er toe doen. Ook was het slim om in Rotterdam aan te haken bij een partij die wel wortels heeft in een bestaande stad, Leefbaar: maar meer dan een gelegenheidsalliantie is het niet. De gretigheid om in Amsterdam toch mee te doen met een lijst losers toont maar aan dat het ongeduld om Nederland nu echt te veranderen (yeah, right) groter is dan de aantrekkingskracht naar de rest van de samenleving toe. Blijft over: een platform voor een narcistische mix van brillantine en 19e eeuws Sociaal-Darwinisme in een goed pak. Een zaal vol Vinexspenglertjes die met een das van pappie en een lidmaatschapskaart van hb0-Dispuut "Amicitium et Fidelitas" in Deventer vindt het dan misschien wel prachtig, maar de ware revolutie blijft voorlopig nog even uit. 

En dan tot slot even een tweetje van notoire linksdebiel Sander Philipse, die zo aardig was om de rantings van Baudettie even onder elkaar te zetten. 

Reaguursels

Inloggen

Het kan aan mij liggen, maar ik heb links nooit op enige zinnige intellectuele inhoud kunnen betrappen. Modieus en trendmatig gezwets, religie op basis van economische jaloezie, versleten kretologie, aperte leugens, agitatie, framing en intriges. Dat is links. Wat mij zo verbaast is, dat deze gekte zo'n aantrekkingskracht heeft op de z.g. elite. Het is blijkbaar een soort mentaal uniform, dat men aantrekt om "er bij te horen". Net als Nikes in de eighty's.

j.m.de graaff | 07-11-17 | 00:50

Thierry is gewaarschuwd. Het gaat niet om het aantal stemmen, maar om de macht. En dat is in "democratisch" NL iets geheel anders. De een noemt het hier een bananenmonarchie, de ander een lobbycratie. Zelf voel ik veel voor "kleptocratie". Maar goed, als je de actoren op sleutelposities niet mee hebt, kun je het vermoedelijk wel schudden.

j.m.de graaff | 07-11-17 | 00:32

G*dT, waren de eerste woorden van Baudet niet het gouden Latijn van Cicero? Het is slecht met hem afgelopen.
Zou niet vreemd opkijken wanneer de lavendel snuiver dezelfde weg gaat als de goddelijke kale...
*CcMed*

kapitein oosterlng | 06-11-17 | 19:12
-weggejorist-
zwaanshals | 06-11-17 | 18:03

De manier om jezelf als nieuwe politieke vereniging ongeschonden te houden, en dus beschermd tegen politiek trollen, is doorslaggevend voor je strategie.
In dat opziccht moet Terry Baudet zich nog bewijzen een blijvertje te zijn; dat je dus door ''t zuur heen bestand moet zijn tegen aanvallen *op elk denkbare laag bij de grondse manier*.
Politiek is strijd om de macht in de arena; daarbij gaat het erom, dat je ook bereid moet zijn vals te spelen, als je op oneerlijke manier een tegenstander kunt uitschakelen.
Politici, en stemmers op politieke partijen zijn net mensen.
En mensen, echt waar, ''alle mensen kunnen rotstreken uithalen, en doen dat gelukkig ook, als er iets bereikt moet worden.
Mensen kunnen allemaal stelen, liegen, vermoorden en verkrachten. En dat gebeurt ook ''als het effe nodig is voor een beslissend resultaat, en de kans zich voordoet''. Niet erg verheffend, ik weet het, maar wel de realiteit, en daarom moeten mensen ook elkaar telkens blijven controleren. Dan blijven de 'overtredingen' in de hand. Wie zegt, nog nooit iets verkeerd te hebben gedaan, zegt eigenlijk, 'ik probeer geloofwaardig te liegen over dat ik nog niet gepakt ben'.
Bij Wilders zie ik dat hij de ontgroeningsfase in de politiek al voorbij is; men krijgt hem er niet meer uitgepest, én, niet onbelangrijk, dat zijn strategie prima werkt.
Zijn beslissende fase is bijna aangebroken, en was al bereikt, ware 't niet dat Erdogan vlak voor de verkiezingen van maart alle aandacht deed concentreren op (vermeende) krachtdadigheid van Rutte. (die Erdogan werd Rutte's grootste redding bij de verkiezing, omdat zijn imago nog even kon worden opgepoetst; en ''t zetelverlies van de VVD ging meevallen)
Maar Wilders is al bijna bij zijn einddoel.
Dat er geen coalitie meer buiten hem om gesmeed kan worden.
En dat de vier partijen VVD, D''66, CDA en CU hun doodvonnis al getekend hebben, omdat binnen de kortste keren gaat blijken, dat die partijen volstrekt ongeloofwaardig worden gevonden door hun eigen achterbannen.
VVD met EU-macht vergroting (?); ongeloofwaardig voor VVD-stemmer;
D'66 instemmend met verdwijnen referendum (?); ongeloofwaardig voor D'66-stemmer;
CU instemmend met bestaand kinderpardon (?); ongeloofwaardig voor CU-stemmer;
CDA instemmend met boerenstandbeknotting (?); ongeloofwaardig voor CDA-stemmer.
Dit setje politieke partijen gaan hun electorale dood tegemoet, á la de PvdA.
En dan gaan bij 'n komende kabinetscrises de kaarten opnieuw geschud worden. (in maart 2018 verliest dit kabinet al z'n meerderheid in de 1e kamer, voorzie ik)
Wij wachten op de komende haarscheurtjes in de onderzeeboot van vier partijen, zodra er druk op wordt gezet. De ratten zullen als eerste ''t schip verlaten; ik gok D'66.

Der Paulie | 06-11-17 | 17:12

Des te banger (extreem) linkst wordt, des te meer zin ik heb in de toekomst ;-)

Rest In Privacy | 06-11-17 | 14:34

Ach Zentgraaff, weet je wat veel erger is ? :

het kartel c.q. tv kliekje heeft tóch weer de vermaledijde sinterklaasfeest haatster Diewertje Blok ingezet om op onze nationale TV het Sinterklaas journaal te presenteren met zwarte pieten in een grijs crematorium kleurtje !
Dat worden zwarte dagen met deze ouwe hypocriete tante.

outdoor | 06-11-17 | 14:00

Geen wie afgelopen 12 uur moderator was maar die moet erg zuur zijn. Tegels met geen overtredingen toch gejorist.
De tegel onder dit stuk; azijnpisser
Wat overeenkomt met zo vele andere tegels wetd gejorist. Het modereren op dit blog is gelijk aan het weer.

Moneytron | 06-11-17 | 13:55

een en al aanstellerij

dydxsq | 06-11-17 | 13:39

Zentgraaff aka Constanteyn Roelofs toont zich hier een heel rancuneus mannetje. Meneer zelf stelt geen ene reet voor hij kan zichzelf een vriend noemen van Thierry Baudet (meerdere bronnen hebben dit aan mij bevestigd). Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig. Helaas hebben meer partijleiders last van het verzamelen van verkeerde personen om zich heen. Dit kan terecht een gevaar zijn voor het voortbestaan van een politieke partij. Daarnaast figureert dit mannetje in een promo filmpje van FvD in een kasteel met sportende jongeren (ze spelen rugby meen ik mij te herinneren) en zegt deze engnek dat hij zich er erg thuis voelt omdat hier het ''D66 gevoel'' heerst. Voor de rest stelt deze gast geen ene fuck voor. Zentgraaff zal zijn CV wel op gaan vullen in de nabije toekomst met werkzaamheden voor Jalta want daar hoort hij thuis. Daarnaast ken ik Yernaz Ramautarsing al sinds 2011 door onze gezamenlijke tijd bij de JOVD. Yernaz is een idealist die ik ken als een bevlogen objectivist en die contactueel erg sterk is. Dit is best bijzonder omdat veel libertariers zich als een contactgestoorde autist gedragen. Meneer Roelofs baalt dat hij niet de airtime krijgt die Yernaz wel krijgt bij de mainstream media. Dit staat vol met pure afgunst jegens Yernaz.

Death Wish | 06-11-17 | 13:24 | 2

Death Wish: bent U Yernaz zelf niet ?
Als U zo'n mooie tijd heeft gehad bij die bekakte JOVD club, kunt U toch wel uw echte naam vermelden?

outdoor | 06-11-17 | 13:47
-weggejorist-
Joostmochtnietsweten | 06-11-17 | 20:40

Schrvn s schrppn.

Où est Charlie? | 06-11-17 | 13:19

Wat een drift, weerzin en daadkracht spreken er uit dit Lutherwindje aan de rechterkant.
Mooi om te lezen en bloody hell, right in ya face. Djiezes, dus nu ook geen Voorheendemocracie stemmen.
Oplossing; Russisch protectoraat van heel West-Europa maken.
Waarom ? Russen schuwen geweld niet tegen datgene waar ieder vrij mens in onze cultuur mee zit.
Beslan
Rotherham
Manchester
etcetera.
De politiek is nu wel uitgedraaid lijkt me zo. Let the games begin !

Hensmunter69 | 06-11-17 | 13:12

Ik ben (nog) geen voorstander van Baudet. Hij komt ongelukkig over (zie zijn mislukte Balletje Balletje-act), maar hij verdient meer respect. Voor zijn ideeën de saaie "kamercultuur" te doorbreken heb ik respect. En naast kritiek komt hij ook met gemotiveerde oplossingen. Hij heeft meer tijd nodig.

Mannes | 06-11-17 | 13:03

Lolwut? Anders leer je eerst eens even het verschil tussen een argument en een drogreden, Zentgraaff, helemaal als je wil betogen. Grappig met wat voor een laffe gratuite drogredenen je Yernas ook probeert weg te zetten - ik vermoed dat-ie je zowel retorisch in een debat als theoretisch bij een IQ-test, alle hoeken van de kamer laat zien, maar zo lekker lafjes een paar nietszeggende dooddoeners van achter je beeldscherm opschrijven kan natuurlijk elke toetsenbordheld die ooit heeft leren schrijven.

mygfisbrazilian | 06-11-17 | 12:44

Baudet heeft een probleem.
Er is niemand die hem in zijn studentikoze drankroes tegenhoudt wanneer hij ineens iets bedenkt dat te stom voor woorden is.
Het is en blijft een pias.
Ondanks dat is hij nog steeds minder een pias dan de rest van de kamer.

mallekater | 06-11-17 | 12:39

Jezus, wat is er hier aan de hand? Iemand dood? Aanslag? Nee. Er zijn mensen getrikkerd, want iemand noemt iemand een lul.

RickTheDick | 06-11-17 | 12:31 | 1

Getrikkerd? Zo'n woord ja, dat trikkerd.

Van Urk | 07-11-17 | 00:34

Helemaal eens met dit verhaal. Rechtse splinters gaan altijd ten onder aan geklungel en opgeblazen egootjes, die niet gehinderd worden door inzicht of kennis. Mogelijk heeft het ook te maken met het gebrek aan coherente visie, het is vaak een samenraapsel van recalcitrante meninkjes en halfbakken ideologietjes. Iets met terug naar vroeger, toen alles nog .... (vul maar in) was.

Insupinator | 06-11-17 | 12:26 | 2

Misschien zou je het FvD partijprogramma eens moeten lezen: Angstaanjagend coherent. Maar de realiteit is voor sommigen te confronterend, dus slapen ze lekker door.

Joostmochtnietsweten | 06-11-17 | 20:42

Wellicht heeft het te maken met de achterlijke mierenneukerij over wat iemand ooit wel eens of niet gezegd heeft?

Hier wordt een Tweet geplaatst van een lulhannes die quotes heeft verzameld, deze in een rijtje heeft gezet, vervolgens wordt het geretweet door ene Sander met zijn facetime huppelkutje in zijn profiel foto.. Had ik al gezegd dat het daarna dan hier geplaatst wordt??

Waar gaat dat over als ik vragen mag?

Die Sander heeft mij geblokkeerd op twitter en nu moet ik alsnog via via via via zijn kut mening horen? Het zelfreinigende vermogen van mijn tweets wordt keihard omzeild hier..

Ik doe ook graag uitspraken waardoor bepaalde mensen besluiten zich uit mijn buurt te houden, diegenen die doorvragen of willen weten waarom kan ik een gesprek mee voeren, diegene die mij geblokkeerd hebben hoef ik niets van te weten.

Al die zielige kneusjes die mij blokkeren omdat ze voor liefde zijn en tegen haat, zijn de personen die je niets anders ziet doen dan haten haten haten en proberen mensen te betrappen op 3e hands quotes zonder enige bron/context.

Die horen lekker in hun eigen bubbel thuis, die bubbel wordt dan vanzelf steeds kleiner tenzij je ze indirect op een podium blijft hijsen, ze willen niet met jou praten, of alleen maar slecht over jou praten maar je blijft hun ego strelen door hun naam te blijven noemen.

Wat is er mis met gewoon doorlopen?

Lionfromzion | 07-11-17 | 00:06

We moeten blij zijn dat er nog een paar mensen het kunnen opbrengen
( Wilders, Baudet ) die zich niet als "dooie linkse vissen met de stroom laten afvoeren, maar er juist tegen in zwemmen". Het gaat fout met Nederland.
De hele linkse grachtengordelkliek regeert ons nog steeds, o.l.v.
de linkse VVD verrader Rutte.
Ruttr heeft heel andere prive belangen, dan de belangen van Nederland. Dat is mij wel duidelijk. Knap hoe hij Pechtold tot eenvoudig bankzittertje heeft gedegradeerd. Pechtold kan voortaan dus wel zijn vrije tijds kleding aantrekken.
Wie verlost ons van de hele 5e pvda colonne, die op arrogante wijze ons nog steeds tracht te besturen en op veel maatschappelijke fronten de dienst uitmaken? B.V. de geldverslindende Nederlande Publieke Omroep, waar alleen maar links geëngageerde lieden ons dag in dag uit, selectief, partijdig en niet objectief voorlichten.
G.S. en ons aller Zentgraaff moet juist die mensen promoten en aanmoedigen om eens een einde te maken aan al die linkse diversiteit clubjes, die ons leven maar willen bepalen en eisen dat wij volgens hun onzin ideeën moeten leven, de
" ons kent ons " ongezonde huidige cultuur tussen politieke lieden en journalisten, waardoor elke objectiviteit weg is, de valse beloftes en leugens die het Nederlandse kiezers telkens treft met figuren als Rutte, Pechtold en Klaver. Die zijn een ramp voor ons land.
Natuurlijk heeft Wilders gelijk als hij zegt dat het grote gevaar aanwezig is dat Nederland door de politieke godsdienst de islam bedreigt wordt. Dat is gewoon zo. Zelfs Fortuyn heeft ons in zijn boeken 10 jaar geleden daar al voor gewaarschuwd.
Wilders wordt gedemoniseerd en zijn betoog wordt niet serieus genomen.
Met Thierry Baudet zullen de linkse elites in de 2e kamer precies dezelfde tactiek gaan toepassen. Rechts is kansloos in den Haag !
En als Wilders in de 2e kamer tegen Segers (CU) zegt: "dat hij als christen het eerste aan de beurt komt om te worden opgehangen als de islam hier de baas wordt, omdat de islam geen andere religie accepteert", dan zie je een zeer zwijgend kijkende man, close-up op TV !
Dus Jan: steun alleen de vissen die tégen de stroom inzwemmen!

outdoor | 06-11-17 | 12:00

Zentgraaff is ongesteld..

Pierre Lebon | 06-11-17 | 11:28 | 1

Nee Zentgraaff lokt juist de discussie uit. Prima!

outdoor | 06-11-17 | 12:04

Probleem van Thierry is dat hij niet snel schakelt. Is me al eerder opgevallen en in dat laatste debat met die Dijkhoff opnieuw. Baudet "valt aan", krijgt een tegenaanval daaroverheen en weet niet hoe hij die moet pareren: in plaats daarvan kijkt hij een beetje als een geschokte goudvis, mond dicht, uitpuilende oogjes, echt op zijn nummer gezet. Alsof hij zich niet goed voorbereidt op mogelijke tegenantwoorden.
Bij de VVD heb je debattrainingen, begint al bij de JOVD. En dat schijnt er niet zacht aan toe te gaan, uitdelen, incasseren maar je leert vooral ongrijpbaar te zijn en dominant te lijken in het debat. Vorm boven inhoud. En dat is trainbaar, dus Thierry hoeft niet te wanhopen maar wat debattraining en sparren met mensen buiten zijn eigen kringetje zou geen kwaad kunnen.
Verder, blij met Baudet, zoals ik ook blij met Fortuijn en Geert ben/was, het is echt nodig om een tegengeluid te laten horen.

Graaisnaaiert | 06-11-17 | 11:28 | 2

Fout. Dijkhoff is een komediant, die zijn "humor: 's-morgens thuis voor de spiegel staat te oefenen om in de 2e kamer zgn. "grappig"te kunnen zijn.
Bauder keek verbaast hoe een zgn. politicus als clown ging gedragen en niet op het hekele punt van kartelvorming binnen de vvd inging.
Dijkhoff een heel matige cabaretier en een slechte politicus, die ten onrechte "de hemel "wordt ingeprezen.

outdoor | 06-11-17 | 12:07

Inderdaad, het komt af en toe wat amateuristisch over. Jammer, want een tegengeluid is gewoon noodzakelijk.

BozePaarseMan | 06-11-17 | 12:08

Iedereen zei dat het niet kon en toen kwam er iemand die dat niet wist. Baudet is de naam. Thierry Baudet.

Jacometti | 06-11-17 | 11:27

Hoewel er best wat goede punten in dit verhaal zetten en er inderdaad wel degelijk verbanden zijn tussen LPF, PVV en FvD, gaar de getrachte essentie van die vergelijking vollegid mank.
.
Als eerste, PVV kun je nergens mee vergelijken, en de structuren (of het gebrek daaraan) binnen de partij hebben een zeer duidelijke reden/oorzaak. Enorme open deur.
.
LPF kwam als one-man-show zeer snel om de hoek kijken en stevende met zeer grote waarschijnlijkheid op een kamerlidmaatschap – of misschein zelfs meer af. Daar moest toen zeer snel een groep mensen bij verzameld worden. Welnu, dat is natuurlijk enkel en alleen een recept om een allegaatje aan zooitje ongeregeld op te tuigen.
.
De beweging van Baudet werkt precies andersom, behoeft geen uitleg.
.
Ergo, het fundament waar beide partijen op gebouwd zijn is totaal verschillend. Het tegenovergestelde zelfs. Je ziet dat Baudet heel erg actief is om een breed draagvlak te bouwen: Door jongeren te betrekken, door leden te werven, door deel te nemen aan gemeenteraadsverkiezingen enzovoorts. Daardoor zal hij vanzelf zijn eigen “maatschappelijk middenveld” creeeren. Maar dat heeft tijd nodig, en naar mijn inzicht is het zaak dergelijke dingen niet te willen overhaasten, neem de tijd.
.
Claimen dat Baudet zich moet “inwortelen” in de gevestigde orde is leuk, maar dan heb je de essentie van de partij – en waarom deze is opgericht – niet begrepen. Derhalve is het dus nogal een dom standpunt.

Nosky | 06-11-17 | 11:21 | 1

"Daardoor zal hij vanzelf zijn eigen “maatschappelijk middenveld” creeeren."
Dat zal moeten. Hij heeft de uitstraling, maar het ontbreekt hem vooralsnog aan een kader dat zodanig goed in elkaar getimmerd zit dat hij niet meer al te gemakkelijk als simplistische populist met nazi-sympathieën afgeschilderd kan worden door het politiek correcte volk. Hij pretendeert intellectueel te zijn, maar hij zal dat toch wat meer in de verf moeten zetten, anders komt dat middenveld er niet. Er zijn genoeg intellectuelen die zich tegen wil en dank richting de PVV hebben bewogen, maar overwegen naar FvD over te springen, als die partij werkelijk hout gaat snijden, en dat kan best wel hout uit de bossen zijn waar de Wandervögel in rondtrokken. Het is geen schande om je ergens thuis te voelen, het is geen schande om samen te zingen, het is geen schande om samen te wandelen, en het is geen schande om op je gezondheid te letten. Wat ons tot Nederlanders maakt, inclusief onze gastvrijheid en inclusief onze vrijdenkerij, is voor een groot deel terug te voeren op onze 'roots', op waar wij ons mee weten te identificeren. Grunberg en consorten maken dat in hun stupiditeit allemaal verdacht, denkende dat je zomaar rationeel kunt besluiten wereldburger te worden en dat je daarbij radicaal kunt breken met waar je wieg stond. Dat fucking schrijvertje neemt zijn hele joodse roots mee als hij als wen Wandervogel naar zijn optrekje in New York vliegt, waar heel veel mensen wonen die hun joodse wortels niet hebben doorgesneden. Dat joodse schrijvertje wandelt dan ook door Central Park. En dat joodse schrijvertje let dan ook op zijn gezondheid, en neuriet misschien een oud joods liedje.

Schoorsteenveger | 06-11-17 | 13:09

.. maar goed, heer Zentgraaf.
Met zo'n zweterige kop als: "Thierry is in de LPF val getrapt" vrees ik meteen dat het de vijanden van het Nederlandse volk nu al gelukt is om meneer Baudet het smerigste park van Nederland op te lokken en hem daar neer te knallen.
Zodat zijn achterban stuk voor stuk daarna belachelijk gemaakt en in de vergetelheid gedrukt kan worden.

Stem niet op politici die in dit politieke klimaat met hun populistische kop op een rare fiets gerust zonder beveiliging over straat kunnen, zonder door islamisten of sluipmoordenaars van de milieubeweging te worden aangevallen.

Jan Passant mk2 | 06-11-17 | 11:13

Ok you lost me. Wie schrijft nou dit stukkie? Een zure Jooper of Zentgraaff? Nou heb ik soms best moeite om 'het punt van links' te begrijpen maar als punten en komma's helemaal weggelaten worden is er helemaal geen touw meer aan vast te knopen.

Sandronique | 06-11-17 | 10:55 | 2

Rustaaagh, de satire druipt tussen de letters door. Clickerdeclickbait. Het is een lang stuk om de mensen lekker te laten reageren, zo zit er voor iedereen wel iets kwetsends in. en dan komen de huistrollen er ook nog eens bij om het nog even uit te melken. Succes gegarandeerd.

Cobalt bomb | 06-11-17 | 11:04

Je kunt het satire noemen, of gewoon gebrek aan inspiratie.
De ene na de andere aanname, open deuren en vooral de mening van een zuurlinkse Jooper overtikken.
Ik heb het stukje ook gelezen op het Linkse opiniehaatzaaipaginaatje en ik lees vooral veel wensdenken gebaseerd op een slecht optreden van Baudet.
De man zit met 2 zetels in de Kamer en bouwt zijn partij van de grond op.
Wilders begint steeds potsierlijker te worden en Pim is doodgeschoten door de Vara NRC en de Volk(ert)skrant.
Slecht stuk Zandgraaff... foei!

MetCalf | 06-11-17 | 11:37

Nounou, poepoeh. Ik mis hier en daar nog wat nuance enzo. Plus er kon nog wel wat meer Nazisentiment in.

Cobalt bomb | 06-11-17 | 10:54

Wat een lang verhaal. Ik werk niet op het maatschappelijk middenveld maar in de echte economie en heb geen tijd voor zo’n lap. Bij een cultuur in verval zitten de grote intellectuelen altijd aan de politieke rand. Dus wat nou pseudo intellectueel.dat stond nog in 1e alinea, rest niet gelezen

Rest In Privacy | 06-11-17 | 10:43 | 2

das goed man, niet lezen, toch reageren! beetje zoals de gemiddelde FvD stemmer...

Insupinator | 06-11-17 | 12:23

Hihi, lekker demoniseren... Goed verhaal man

Joostmochtnietsweten | 06-11-17 | 20:45

Ik trap er niet meer in. Zentgraaff is geen normaal lid van de GS-redactie. Hij is onderdeel van een grap. Een soort Tommy Jessop, de eerste mongool die de titelrol van Hamlet speelde.

Bieslander | 06-11-17 | 10:36

Ik ben het wel eens met de zwakte van FvD in de Amsterdamse gemeente politiek. Wat een flutprogramma. En dan een islambasher, Tante Bel, als lijsttrekker. Bij gemeenteraadsverkiezingen is de islam nauwelijks een thema.

van heinde en verre | 06-11-17 | 10:30 | 3

"Bij gemeenteraadsverkiezingen is de islam nauwelijks een thema." Jij woont niet in Amsterdam dus, DENK ik dan.

Schoorsteenveger | 06-11-17 | 11:06

Als je GEEN islambasher bent, dan heb je last van een ernstig tekort aan hersencellen en fatsoen. Ieder normaal denkend mens zou een overtuigd islambasher moeten zijn.

Pierre Lebon | 06-11-17 | 11:26

@pierrelebon “ja, inderdaad,” mompelde ik hardop bij jouw reaguursel. Zo eenvoudig is het. Niemand valt erover als je een jehovagetuige-basher bent of de scientology haat. Maar ojee, bij de islam gaat t om mensen van een andere cultuur hè, die moeten we beschermen

kapoerewiet | 06-11-17 | 14:02

Uiteraard is het even schrikken als je in de slangen kuil gegooid wordt. Ik zie het als een kwaliteit dat je nog niet bedreven bent in het gekonkel van de 2e kamer. Vier jaar lang in de oppositie geeft hem genoeg tijd om te leren.

frank123 | 06-11-17 | 10:25

Het is allemaal "een kwestie van het spelen van de wetgevende top van een grote piramide van maatschappelijke verbanden" weet Zentgraaff te melden. Dure woorden die niks zeggen, behalve dat Baudet geen echte beweging, geen echte stroming, geen echt gedachtengoed achter zich heeft. De PvdA, liepen of lopen daar zoveel elitairen rond? Ben je bedonderd. Er was een drive, iets wat de mensen bond, namelijk "de socialistische gedachte", en die was voldoende om een beweging tot leven te brengen, en die beweging kon een politieke partij dragen. Thieme zit nu bijna op het punt dat ze kan zeggen dat er een duidelijk zich aftekenende beweging achter haar partij staat. En zo gauw dat het geval is, zullen er ook genoeg mensen met voldoende capaciteiten beschikbaar komen om de partij te versterken. Baudet zal wat hij als pose nu etaleert om moeten zetten naar iets wat werkelijk steek houdt, en daar zal hij de grootste moeite mee hebben. Een beetje latijn brabbelen is niet voldoende om een nieuwe elite het licht te doen zien. En de ironie van Hiddema is ook niet voldoende. Voor je het weet slaat dat om in cynisme, en dan is het voorbij.
Het is te gemakkelijk nu. Kijk naar de verbanden die Grunberg durft te leggen, en die door anderen gretig worden overgenomen en verdubbeld, kijk hoe men de bijeenkomsten van FvD gaat bezoeken om op te tekenen wat er gezegd wordt, de woorden op een gouden schaaltje te wegen en, opnieuw, een zelfde soort verbanden te construeren.
De intelligentsia van links en rechts lijkt zich te hebben verenigd en verschanst in een wereld- en mensbeeld dat een nieuwe vijand heeft geschapen, een vijand die er helemaal niet is maar zorgvuldig geconstrueerd wordt. Een soort van bezweringsformule die moet verhullen dat men in feite de wanhoop nabij is. Wie aan dat zelfbedrog niet mee wil doen of niet mee kán doen is een Wandervogel, en Wandervögel zijn aageschoten wild. Er worden jachtpartijen georganiseerd om deze vogels af te schieten. Deze feestjes zijn rituelen die moeten verhullen. "Als we deze vogels systematisch hebben afgeschoten, dan zullen we pas kunnen bouwen aan een Heile Welt. Wij weten zeker dat die maakbaar is, aan ons ligt het niet, het ligt aan die enge zwarte vogels die krassende geluiden maken en ons doen herinneren aan zwarte dagen van vernietiging.
Grunberg veegde in zijn naïviteit cultuurrelativisme en Verlichtingsdenken op één hoop. Maar ik denk dat hij er echt niet ver naast zit. De intelligentsia van nu heeft het voor elkaar gekregen om dat aan elkaar te breien, om de postmodernistische leegte op te poetsen met Verlichtingsretoriek. Progressief en conservatief vinden elkaar in de leegte die, uit angst dat deze zichtbaar wordt, gevuld wordt met uitgeholde retoriek.
Baudet zal intellectuelen moeten vinden die snappen welke schade het postmodernisme aan het aanrichten is, en hoe het nihilisme van vandaag een levensgevaarlijke polarisatie aan het opbouwen is, die tussen enerzijds mensen die het niet meer weten, maar dat verbloemen, en anderzijds mensen die het niet meer weten en hun radeloosheid uiten.
Rutte III is symptomatisch, vertegenwoordigt die eerste categorie. Een regering die het eigenlijk ook niet weet, maar zich in elk geval scherp afzet tegen die anderen die het óók niet weten. Met op de achtergrond een EU die het niet weet, maar zich in elk geval wel weet af te zetten tegen bijvoorbeeld een zootje Catalanen dat iets te veel voor het zeggen wil hebben.

Schoorsteenveger | 06-11-17 | 10:17 | 5

Mooi stukje proza schoorsteenveger maar ik zou als ik Baudet was liever gaan voor de wat populistischere strategie.
Intellectuelen om een lijsttrekker heen zijn goed voor het betere reken- en feitenwerk maar iemand waarmee een groter deel van het electoraat zich identificeren kan zet meer zoden aan de dijk.
Bovenal moeten politici tegenwoordig (?) het goed doen als ineens een camera of microfoon opduikt.
Goed gebekt en gestyled, een geintje tussendoor, en ondertussen hout snijden, geen schoorsteen vegen ;-)

D-Fens_1963 | 06-11-17 | 11:17

Zeg GS, huur deze Schoorsteenveger eens in om stukjes alsmede columns te tijpen.

Gerry van Daalen | 06-11-17 | 12:21

D-Fens_1963 | 06-11-17 | 11:17
Als je een populistische strategie volgt, dan doe je eigenlijk niet veel anders dan wat alle partijen doen: de kiezer paaien, de kiezer behagen, de kiezer verleiden, de kiezer vertellen wat-ie wil horen. Het enige verschil is het kader, het grote verhaal, de ideologie zo u wilt waarbinnen je dat vormgeeft.
Als Baudet de weg gaat van de LPF, dan zal hij wellicht lieden kunnen vinden met wie de kiezer zich identificeert, maar dat zullen dan gemakkelijk aan te schieten Wandervögel zijn, want ze zijn bij voorbaat al aan de andere kant van de fatsoenskloof neergezet om als schietschijf te dienen. Stuur er een paar politiek correct gedresseerde valse honden op af, zoals Grunberg, en ze vliegen op, waarna Jeroen Pauw de veren op mag vegen.
Je zult het als Baudet beide moeten doen, een kader scheppen én zorgen dat men zich met je identificeert. De pose heeft-ie, maar niet veel meer dan dat.

Schoorsteenveger | 06-11-17 | 12:30
▼ 2 antwoorden verborgen

Apophenia: de neiging om betekenis toe te kennen aan verbanden of patronen tussen niet-gerelateerde dingen. Ergo verbanden die er niet zijn.
Zentgraaf: apophenia in honderdmiljoenmiljard woorden.

RoBD=Skullfucker | 06-11-17 | 10:15 | 1

Juist.

Noltie | 06-11-17 | 10:43

Het grote probleem voor Baudet en zijn FvD is niet dat hij het risico loopt een LPFje te doen (die partij ging ten onder aan gebrek aan visie bij diegenen die achterbleven nadat het hart en ziel letterlijk uit de partij werd geschoten en ze onverwacht opeens 2x zoveel stoeltjes moesten vullen als dat ze op gerekend hadden.). Het grote probleem is de ware media hetze die onmiddelijk is opgestaan om de FvD en Baudet onmiddelijk weg te zetten als iets vies en oneerbaar. Extreemrechts, wereldvreemd, elitair. Vooral geen enkele kans laten bestaan dat iemand zich aan zou willen sluiten. Het probleem is dat iedereen die er toe doet zich in deze wereld helaas ook druk moet maken over de gevolgen van een keuze voor alliantie met FvD. Door FvD gelijk zwart te maken en iedereen die zich erbij aansluit als een nul, hasbeen, fout persoon, etc wordt voorkomen dat iemand die daadwerkelijk iets zou kunnen doen zich aan durft te sluiten. Veel mensen (ook diegenen die een bijdrage kunnen leveren) zullen het stiekem grotendeels met Baudet eens zijn, maar door het stukjes zoals hier door Zent op z'n toetsenbord geschuimbekt zullen ze zich wel 3 keer bedenken voordat ze zich aansluiten bij een "persona non grata" als Baudet. Voor je het weet word je er uit gewerkt bij je huidige werkgever en heb je een stempel op je voorhoofd staan waardoor je nooit meer een fatsoenlijke functie kunt vinden en uit wanhoop maar aan de lopende band moet gaan staan.
DAT is het doel van de linkse media. Maak Baudet en FvD maar voldoende zwart en hij wordt eenvoudig buiten spel gezet. Janmaat en Fortuyn zijn grotendeels op dezelfde manier aangepakt.

Gregovic | 06-11-17 | 10:13 | 3

Spot on, overigens werd Fotuyn domweg gemold, de bestuurlijke elite reageerde aanvankelijk te traag op zijn beweging, men dacht toen nog dat je
met wat simpele kreten, van hetzelfde stakkerige kaliber wat nu nog op joop
word gebezigd, Fortuyn kon worden geëlimineerd, toen dat niet lukte onstond
er een paniek situatie. Bevriende mogendheden begonnen moeilijk te doen en
werd de truckendoos opengebroken. Het zal altijd wel een raadsel blijven wat de rol van Waageningse groen-links fractie is geweest, misschien gaat er nog een voormalig lid van die club op zijn sterfbed spreken.

fred upstairs | 06-11-17 | 11:03

Nee hoor, Baudet graaft zijn eigen graf wel, maak je geen zorgen. Punt is, hij heeft niet echt een programma, het blijft bij wat kritiek op uiterlijkheden. Niks fundamenteels en zeker te weinig visie. Beetje jammer.

Insupinator | 06-11-17 | 12:29

Dan heb je het programma duidelijk niet gelezen. www.fvd.nl

Joostmochtnietsweten | 06-11-17 | 20:48

Heb FvD gestempt ('t was het proberen waard), maar ben idd nogal teleurgesteld in hoe die partij zich ontwikkelt.

geenspam | 06-11-17 | 10:11

Ik herken mijzelf gelukkig niet in de profielschets van de rechtsstemmert.
Sneu om te moeten zien dat scribent zich bedient van eenzelfde soort stijl als bv vd Gijp bij VI ook vaak gebruikt om derden negatief te duiden; het gebruiken van verkleinwoordjes.

D-Fens_1963 | 06-11-17 | 10:05

Wat een lang onsamenhangend stuk. Thierry Baudet is nog amper begonnen. Geef hem wat ruimte in plaats van braaf mee te doen met demoniseren.

miss error | 06-11-17 | 10:05

Beetje walgelijk wel Yernas zo klein proberen te schrijven. Gelukkig kan deze jongeman daar wel tegen. Baudet is niet dom.

Bat-Adam | 06-11-17 | 09:59

Goed verhaal van Zent, kan moeilijk iets anders concluderen. Ik had nog wel eens mijn twijfels, maar toen ik Yernaz ineens weer op zag duiken wist ik meteen, FvD is kansloos. Grotere debielen dan die breedbekkikker zie je zelden.

Quantum Suicide | 06-11-17 | 09:23

@Zentgraaf. "Jammer" schrijf je in de titel.
Conclusie: je staat achter het ideeëngoed van Baudet maar je bent teleurgesteld in de manier van aanpak? Of zie je die partij liever helemaal verdwijnen en voel je meer voor de GL, Denk, SP, D66 o.i.d. ? Of, ben ik door op dit stukje te reageren in de val getrapt?

Louise-in-de-pels | 06-11-17 | 09:16

Sander Philipse citeren is altijd een zwaktebod.

omanders | 06-11-17 | 09:09 | 2

Sander Philipse straalt op ieder vlak genderneutraliteit & matigheid uit. En het sneue is, dat hij/zij/whatever hier nog trots op is ook...

dlseth_ | 06-11-17 | 09:59

Wie is dat toch? Dat is toch gewoon zo'n mentaal gestoord joch?

Cobalt bomb | 06-11-17 | 10:57

Dit zijn de grasroots in Nederland. Kun je op neer spugen vanuit je rozetoren of je kan je realiseren dat de revolutie langzaam zal gaan. Als hij al gaat komen het lijkt veel te laat. Veel mensen durfen zich nog niet openlijk te binden juist door de LPF vergelijking die er aan wordt gehangen. 2 zetels en meedoen in een paar gemeenten. Geef het tijd, capituleer of pak het op en ram de roze gs tank het binnenhof op en nagel je eisen aan de deur van de ridderzaal.

P-unit | 06-11-17 | 09:09
-weggejorist-
BrabantBovenAlles | 06-11-17 | 09:08

De islam en zijn profeet zijn dingen die je van je westerse hakken schraapt op een stoeprand. De massa-immigratie van aanhangers van een totalitaire ideologie is iets waar je je tegen verzet, als je tenminste beschikt over gezond verstand en geen carrière nastreeft in de kunst, de academische wereld, de ambtenarij, de vakbonden en de media. De democratische en islamkritische burger (wat in de ogen van 'progressieven' een contradictio in terminis is) verzet zich door middel van zijn (protest)stem bij verkiezingen. In de jaren 80' en '90 stemde ik dan ook op de Centrumpartij resp. de Centrumdemocraten. Het waren intellectueel gemankeerde partijen, maar ze vormden het enige, armzalige bastion tegen de multiculturele en cultuurmarxistische vloedgolf die Nederland sinds mei '68 heeft overspoeld. Ik wil mezelf over 30 jaar in de spiegel kunnen aankijken en vaststellen dat ik nooit in politieke zin heb bijgedragen aan de islamisering van Nederland, integendeel zelfs. Steeds weer nieuwe achterlijken worden binnengehaald, waarvan we weten dan hun kleinkinderen evenmin zullen integreren als zijzelf. Nu hebben we twee islamkritische partijen, waarvan één eindelijk ook intellectuelen aantrekt, die het lef hebben de linkse Wet van het Abjecte Westen te doorzien en af te zweren. Tegen Zentgraaff zou ik dan ook willen zeggen: know your priorities, count your blessings!

Schulzie | 06-11-17 | 09:03 | 1

Niets verder aan toe te voegen. +1

Rest In Privacy | 06-11-17 | 19:03

Ik pleit voor het afschaffen van de begrippen "links" en "rechts" omdat die voor teveel ruis zorgen en een open en eerlijk debat inmiddels danig in de weg staan. Ooit stond "links' garant voor de rechten van de werkende klasse en de ouderen en zwakkeren. Gegeven hoeveel klappen deze groepen hebben opgelopen onder kabinetten waarin links participeerde, lijkt het mij tijd om e.e.a. te herijken. In het huidige politieke klimaat zie ik wat ooit rechts was als het nieuwe humanisme.

MickeyGouda | 06-11-17 | 09:01 | 2

Je moet de partij politiek afbreken, immers partijen zitten er voor de partij.

Cobalt bomb | 06-11-17 | 11:14

"Ik pleit voor het afschaffen van de begrippen "links" en "rechts".."
Het verkeer wordt een groot slagveld...

Titaantje | 06-11-17 | 11:55

Dus wat dan? Niets doen? Wees blij dat iemand iets doet..

Speertjespunt | 06-11-17 | 09:01

"Interessante" reacties op een verder prima stuk waarvan de enige zwaktes liggen in de stijl en in de schrijvers gebrekkige kennis tav zijn lezerspubliek.

Titaantje | 06-11-17 | 08:54

Alleen al het feit dat Zentgraaff iets opschrijft dat de gemiddelde reaguurder niet bevalt is prijzenswaardig.

Los daarvan ben ik het er maar deels mee eens. Baudet kaart onderwerpen aan de onders onderbelicht blijven, maar daar staat inderdaad tegenover dat hij vaak doorslaat in zijn bewoordingen (doet er alles aan om intellectueel over te komen). Daardoor komt het op mij enigszins hysterisch over.

jawor36 | 06-11-17 | 08:43 | 2

Het is ook prijzenswaardig dat Baudet dingen zegt die gezegd moeten worden. Maar wat Zent juist aanstipt is het onvermogen van Baudet om zijn cirkel uit te breiden met mensen uit de samenleving met een positie van belang.

Het beste voorbeeld is dan ook de Amsterdamse lijst. Yernaz staat erop als beloning (kwaliteit), tante Bel is geen politicus en een ex VVD'er (really???).

Neta | 06-11-17 | 08:56

Ik vind zijn 'uitbreidingen' juist interessant. Zeker Cliteuris een zwaargewicht, maar onderschat een Nanninga ook niet. Die zie ik razendsnel leren en zich ontwikkelen tot een toppolitica.

Lewis | 06-11-17 | 09:03

Een heel lang verhaal van een verdwaald schrijvertje dat we vooral kennen van zijn Baudet-aversie. Laat ik het even samenvatten: Het partijkartel is geen verzinsel maar bestaat echt. Gelukkig is FvD hard op weg een grote nationale beweging te worden, hopelijk hebben ze een lange adem.

soggert | 06-11-17 | 08:33

Yep heer Zentgraaf, een voorspelbaar en droef TLDR.

Wanneer in de grauwe linksige brei van Westerse politiek plotseling een witte raaf opstijgt, dan is het een gegeven dat daar onmiddellijk op geschoten zal worden. Schutters van de regering, de media, de universiteiten, de rechterlijke macht, het OM, de onderwereld, de milieubeweging, de islam & het voltallige na-oorlogse verzet rammelen met Godwins en fatsoensknuppels. En echte kogels en Berufsverboten, wanneer dat niet helpt.

Natuurlijk krijgt meneer Baudet geen kant en klaar van de lopende band gerolde politici, vers van Universiteit of Sociale academie.
Politici zijn opportunistische dieren die hun leventje planden, die riskeren helemaal niks voor niets anders dan zichzelf.

Mijn stem gaat naar de politicus met het zwaarste kogelwerende vest en de strengste beveiliging en waar de NOS het meest zorgelijk over fronst.

Jan Passant mk2 | 06-11-17 | 08:24 | 1

Hear hear.

Cobalt bomb | 06-11-17 | 11:09

Zentgraaff, dus wat je eigenlijk zegt, is dat de gevestigde orde niet alleen in de Tweede Kamer en het kabinet zit, maar ook daarbuiten te vinden is? En dat nieuwe politieke bewegingen maar langzaam op gang komen en meestal geleid worden door personen die aan het randje hangen van de eerder genoemde gevestigde orde en daardoor weerstand ondervinden van de gevestigde orde?
Goh, daar had ik nog nooit over nagedacht.

ZegMaar | 06-11-17 | 08:21

Stukje lijkt inderdaad expres zo geschreven te zijn. Je gooit allerlei onzin bij elkaar en je weet dat daar op gereageerd wordt. Is er zoiets als flexibele beloning bij Geenstijl gebaseerd op aantal reaguursels. Afijn, kenmerk van FVD is volgens mij nou juist dat ze anders zijn dan vorige rechtse partijen. Deze partij heeft inmiddels al heel wat IQ onder de leden. En werkt rustig aan het opbouwen van een nieuwe elite. Nee, nee deze partij blazen ze niet zo maar weg.

Graaier | 06-11-17 | 07:54

@ Zentgraaff
Wat een overduidelijk subjectief zeikstuk zeg.
Overigens klopt volgende citaat niet:

''Je ziet het ook in de mensen die zich bij deze partijen voegen: dat zijn geen spelers op het maatschappelijk middenveld, maar juist typetjes die op de maatschappelijke reservebank zitten''

Ik heb ken namelijk een heleboel mensen die (tot voor kort) PVV stemmen of stemden. Hiervan zijn een heleboel hoog opgeleid en zitten alles behalve op 'de reserve bank van de maatschappij'.

Ben je alweer vergeten dat het doorgaans taboe en niet zo handig is om alom te verkondigen dat men PVV stemt? Stille PVV-stemmers en sympathisanten zijn er volop hoor. En het is juist het prototype 'tokkie' dat het achterste van de tong laat zien en waaraan de hele PVV negatief gelieerd wordt. Zodoende is het nogal kort door de bocht om te stellen dat de hele achterban uitsluitend daar uit bestaat.

Maar je standpunt is duidelijk. Tip: blijf vooral op D66/VVD stemmen. Doen anderen dat lekker niét.

HypoPseudo | 06-11-17 | 07:52

Artikel deels gelezen maar probleem is dat je op rechts al bij voorbaat verketterd en een ,maatschappelijke paria wordt. Daarom is het zo moeilijk goede mensen op rechts te krijgen.

Wekkertje | 06-11-17 | 07:46

Na een nachtje slapen: Zendgraaf heeft GVD gelijk. Met de negatief framende en weerwoordloze MSM van nu wordt het niks met FvD. Het kan wat worden als Talpa een van zijn TV-kanalen tot een anti-framing nieuwszender zou maken. Zoals Fox maar dan in een goedkope Euronews uitvoering. Je hebt als PVV/FvD/GS liefhebber dan het anti-framing/ journalistieke weerwoord waar je naar verwijzen kan. Daar kan de redactie van GS ook heen. Kunnen jelui ook weer vrij over de nadelen van de EU voor NL schrijven. :-)

Rest In Privacy | 06-11-17 | 07:19

Om de gevestigde macht te breken moetten jullie trouwens eendrachtig optreden ik wist dat het mis ging gaan met de vorige verkiezingen, het moment dat al die nieuwe kleine prutspartijtjes opkwamen. Met een goeie formule naar de kiezer en de juiste mensen. Daarbij komt het aktief uit elkaar spelen van de gevestigde orde.

Lt-Kol Kilgore | 06-11-17 | 07:18 | 1

Geduld, wij moeten van ver komen. VVD heeft na Bolkestein definitief voor een andere koers gekozen. LPF heeft nooit serieus een kans gehad omdat de oprichter is geëxecuteerd voor de verkiezingen. PVV is (om bekende reden) een gesloten bolwerk zonder leden. Dat (en de toon, sorry) is waarom de tweede partij van het land nauwelijks invloed heeft. Het was wachten op iets nieuws. Dat is er nu.

atheïstisch stemvee | 06-11-17 | 08:22

D66 heeft er pakweg 35 jaar over gedaan om een gevestigde partij te worden, maar laten we hopen dat FvD niet net als D66 na die periode zo uit de bocht vliegt.

DonBasco | 06-11-17 | 07:11

Bah, geenstijl is behoorlijk correct geworden. Mn rant over potentioneel gevaar Sander Philipsen hebben ze verwijderd, manmanman.

dk-- | 06-11-17 | 07:08

Dat is typerend voor links, maar vooral voor Joop, waar kleine enggeestige rukkertjes het in de corduroy broekjes doen van de zenuwen omdat Baudet op dit moment in de peilings meer zetels zou krijgen van hun zo innig geliefde PvdA.

Daar kunnen benauwd denkende monoculturen niet zo goed tegen.
Ze zijn helegaar van de leg, zogezegd.

Dat ze , of tenminste hun linkse beweginkje, het megaverlies aan zetels geheel en al aan zichzelf te wijten heeft dringt tot deze hoofdjes vol idealistische wolkjes/humbug niet door.
Want de PvdA heeft het súper gedaan, de afgelopen jaren.
Niet één van hun beloftes is waargemaakt, integendeel, de situatie in onderwijs, zorg, werloosheid( en ik bedoel dus banen en geen oproepslavernij) zijn in die 4 jaren verergerd.

Dus nu de afrekening daar is, slaat men aan het linkse front wild om zich heen.
Wilders, maar vooral Baudet, worden á la fakenews aangevallen.
Dat het daar niet anders van wordt heeft Wilders'opkomst wel bewezen.
Dus, beste brave Jopertjes, ga zo door.

Dat Baudet intussen allerlei rare dingen doet en een beetje de dorpsgek uithangt
is ook mij opgevallen, ik vermoed dat hij op zijn manier de aandacht wil vasthouden.
Nou, wat mij betreft hoeven al die fratsen niet.
Laat het maar aan Joop.nl over de aandacht voortdurend op Thierry te richten.

mallekater | 06-11-17 | 07:07

Baudet verbind. Het verband is gezond verstand. Alle vertrouwen in FvD.

Bat-Adam | 06-11-17 | 06:43

Stukje typisch linkse karaktermoord. Het had zo door Hugo Brandt Corstius a.k.a. Piet Grijs geschreven kunnen zijn.

Er valt maar één zinninge parallel te trekken tussen de LPF, PVV en FvD, en dat is dat hun boegbeelden al vrij snel na de oprichting met geweld en de dood werden bedreigd. Pim is afgeknald, Geert leeft al langer ondergedoken dan Anne Frank, en Thierry heeft de eerste stronttaarten al bezorgd gekregen op zijn thuisadres. We leven in een fundamenteel onvrij, links-fascistisch land waar behalve het gewelddadige cultuurmarxisme het islamofascisme welig kan tieren. Schrijf daar eens een artikel over, Zentmuts.

Professor Superhirn | 06-11-17 | 06:32 | 9

Zentgraaf is overduidelijk aan het provoceren, maar ik denk dat het een 'wake up call' is voor FvD om vooral behoedzaam te opereren. Het mijnenenveld is inmens en is het joopfront nog het minst doortrapt. Ik vergeleek Baudet in een andere tegel al met een hobbit, die uiteindelijk de (kartel)ring kon vernietigen.
Vaststaand is dat in het maatschappelijke veld waarin hij moet opereren een listig opgesteld mijnenveld is waarbij vergeleken de voormalige DDR grens een gezellig wandelgebied was met leuke verrassinkjes.

fred upstairs | 06-11-17 | 08:17

@fred upstairs | 06-11-17 | 08:17
Dat kartel is naast een baantjescarrousel ook ons poldermodel. Met voortschrijdende decentralisatie zal dat 'kartel' alleen maar belangrijker worden. Zonder polderen is dit land onbestuurbaar. Het is al vaker genoemd dat het kartelargument ten koste gaat van inhoud. Misschien die kartelschaar even wegleggen.

atheïstisch stemvee | 06-11-17 | 08:34

@ongebluste kalk
ga eens in een potje water zitten en verbeter je samenstelling

kindapaas | 06-11-17 | 10:24
▼ 6 antwoorden verborgen

Mooi stuk. Alle reden dus om op FvD te stemmen, ze kunnen wel wat hulp gebruiken. Hup Thierry!

quigg | 06-11-17 | 06:04

Dus het punt is dat iedere partij met kneuzen te maken heeft en het slechts afhankelijk is van de mate van anciënniteit hoe hier mee om te gaan.
Het gelijkheidsprincipe in het hart van onze democratie staat op gespannen voet met de beeldvorming, vaak ook nog extern gevoed zoals hier het geval is.

hoochee | 06-11-17 | 05:17 | 1

DAT klopt.
Want Baudet kan nooit zoveel kneuzen om zich heen verzamelen als bv. de PvdA, en de VVD dat doen.
Er zijn amper meer kneuzen over, ze ziiten grotendeels al in de kamer.

mallekater | 06-11-17 | 07:09

"Geen honderd nevenfuncties"

Hoeft ook niet. 100 zetels (plus 50 in de Senaat) volstaan.

PresidenteDeConjovia | 06-11-17 | 04:53

Op zich een leuke insteek van de schrijver. Alleen jammer dat, wanneer je de in eerste instantie semi-objectieve onderbouwing van het begin buiten beschouwing laat en hij dus de potentie van het stuk verlaat, het toch weer moet uitmonden in een ordinaire scheldpartij. Maar ja, het moet reaguursels uitlokken en zo te zien had iedereen honger, ook ik. Ik zeg: ieder steentje aan het bouwen van een nieuw kasteel is er een. Nalatigheid (in casu van de overheid) bijt altijd terug.

VP732 | 06-11-17 | 04:38

Nou, het gekrakeel over FvD heeft weer een nieuw hoogtepunt bereikt.
Meer zetels betekent wel degelijk meer macht.
In de huidige tijd zijn mensen super kinderachtig geworden, daar ligt het probleem.
En dat komt omdat er partijbelangen gelden en in het verlengde daarvan de ideologie van de EU dictatuur. Opkomen voor je land mag niet meer, dan word je buitengesloten - lekker puh enzo.
Standpunten die tegen de EU in gaan? betekent gewoon meer politieke vijanden.
Slangenkuil, wespennest en House of Cards.
Je kan er semi-intellectueel over lullen, interessant over doen, maar het komt gewoon neer op machtsposities en het uitspelen daarvan.
En dan zie je dus heel flauw puberaal gedrag, valse argumenten, kruiperijen en kuiperijen, ga zo maar door.
Nou, hebben jullie je artikeltje weer op GS. Meer nietszeggend geleuter.

Rest In Privacy | 06-11-17 | 04:15

Wat een onsamenhangend verhaal. FvD probeert het tenminste en weet een schare mensen weer enthousiast te maken voor politiek. Als een grapje van Dijkhoff deze apocalyptische gedachtes bij je losmaakt ben je wel erg kwetsbaar.

GroetenVanUrk | 06-11-17 | 03:25 | 2

Hé?

Van Urk | 06-11-17 | 07:46

Hé!

GroetenVanUrk | 06-11-17 | 09:03

De VVD-stagiair heeft ook een stukkie mogen plempen. Dijkhoff's betoog tegen Thiery was leuk, maar als PSV-spelers niet van een hockeyveld komen, dan VVD-rekruten toch wel uit uit de jeugdgevangenis. Als de veroordelingen in de zorg maatgevend zijn natuurlijk. Wiegel geldt als een Harry Mens voor beleggingen. Niet doen; raadpleeg www.veb.net. Waarom anders beslag gelegd? VVD-mecenas Zadelhoff wist ook beter. Hermans, tl;dr, Meavita, de Facultatieve en het uitstellen van aanpassingen aangaande uitwonenden studiefinanciering ten tijde van zijn staatssecretarisschap t,b.v. zichzelf en dochter.Kosten: miljoenen. Kamp, een mislukte protectiewet; 2 bedrijven opgesplitst en ontnederlandst en een derde(PostNL) op weg naar faillissement. Laten we het onderzoek naar omkoping van Pon maar buiten beschouwing laten: medewerkers wel verantwoordelijk en een minister niet. Wil Dijkhoff nog sparen over zijn woorden over vluchtelingen in zijn Bredase tijd.

arlen | 06-11-17 | 03:09 | 1

necrosis, we miss you...!!!!!!

sunshine&rain | 06-11-17 | 03:22

De foto bij het artikel weerspreekt het ellenlange verhaal erboven.
Zentgraaff heeft duidelijk nooit een vergadering van LPF leden bezocht.
Daar overheersten de baantjesjagers en malloten terwijl ik op de foto hele normale vooral jonge Nederlanders zie.

Rest In Privacy | 06-11-17 | 02:58 | 4

Van de meeste vrouwen bij de LPF werd je ook niet vrolijk.

Rest In Privacy | 06-11-17 | 03:06

Van de meeste LPF'ers werd je niet vrolijk; blijft wel belangrijk dat vrouwen zich op hun gemak voelen en het niet een enorme stag party wordt.

Panos88 | 06-11-17 | 03:18

Die foto dient om ZentGraaffs uiterst sneue opmerking over "Vinexspenglertjes die met een das van pappie en een lidmaatschapskaart van hb0-Dispuut "Amicitium et Fidelitas" in Deventer" te onderstrepen. Waarmee hij naar ik aanneem iets wil zeggen over de middelmatigheid van de FVD achterban wil zeggen. Dat is natuurlijk omdat journalisten die voor GS schrijven de middelmatigheid ver ontstijgen en niet zoals de rest van NL in een rijtjeshuis wonen..... PROEST

lieverdeauddanreaud | 06-11-17 | 04:09
▼ 1 antwoord verborgen

Dit stukkie leest als een kunstrecensies zoals ik die kende uit de papieren kranten van vroeger, geschreven door een bakfietsmoerder toen de bakfietsen er nog niet waren maar al wel dekunstgeschiedenisopleiding en de komst van de kindertjes een groot gapend gat hadden achter gelaten.

Rest In Privacy | 06-11-17 | 02:25

Hee Zentgraf!
(over de Roze Doden niets dan goeds)
In maart stem ik lekker op Tante Bel

GeinPonempie | 06-11-17 | 02:11

het ganse artikel is holle frasen, ononderbouwde kritiek

Hemmenaar7 | 06-11-17 | 02:03 | 1

Ja lekker sjiek praten, dat maakt vast indruk.

Panos88 | 06-11-17 | 02:03

Eigenlijk zijn alle politieke stromingen met bestuurlijke relevantie er in geslaagd een instituut met een belangrijke maatschappelijke functie op te richten dan wel te claimen; scholen, universiteiten, NGO's, denktanks en zelfs bedrijven. Via deze vehikels verspreiden ze hun respectievelijke ideologieën op het niveau van directies en partijbesturen. Om echt mee te doen zou de FvD dus opnieuw een denktank (zelf namelijk begonnen als denktank) moeten oprichten die wel formeel los staat van de partij, maar toch voldoende ruimte biedt aan 'rechtse' academici om hun onderzoeken te publiceren zonder dat ze weg worden gestaard door hun tegenstanders.

Panos88 | 06-11-17 | 01:59

Belangrijker dan parlementaire schermutselingen en gevestigde maatschappelijke structuren lijkt mij momenteel de strijd om de culturele hegemonie als metapolitieke voorbereiding van en voorwaarde (Gramsci) voor, een daadwerkelijke politieke omwenteling.
En wat dat betreft zie ik, mede dankzij internet, (progressief)links(liberalisme) met hun romantisch mensbeeld, zienderogen punten verliezen aan (nieuw)rechts dat baseert op een realistischer mensbeeld.
Vooral in Duitsland gaat dat momenteel – dankzij een groeiende groep voortreffelijke rechtse intellektuelen die de vlag van het Franse “Nouvelle Droite” schijnt te hebben overgenomen – behoorlijk snel.
Publicitaire brandpunten daarvan zijn bijvoorbeeld:
Voornamelijk identitair-geïnspireerd rondom Götz Kubitschek:
sezession.de/
Gericht op onideologische verbinding van linkse en rechtse politieke standpunten rondom Jürgen Elsässer:
www.compact-online.de/
Beide in hun zogenaamd nationaal-conservatisme weer verbonden met de machtige Flügel-fractie binnen de AfD rondom o.a. Björn Höcke en Alexander Gauland die op hun beurt programmatisch weer dichter bij het FvD dan bij de PVV staan.

WirMachenMusik | 06-11-17 | 01:47

Ik mis de bronvermelding
.
oh wacht, is UVA (trans) scriptie?

gedachtespinsel | 06-11-17 | 00:59

Ik ben het eens met de auteur van dit artikel. Gewoon omdat ik de meeste reaguurders niet mag.

Teen | 06-11-17 | 00:52 | 5

Nou dat zou super vet onterecht zijn.

Teen | 06-11-17 | 01:29

Leuk die lappen tekst. Op de late avond. Ik heb niet op hem gestemd, afgelopen maart, maar Thierry heeft mijn stem straks. En Hiddema. Samen met Geert. O jeetje, zeg. Hoe zou dat nou komen? Maar ja, helaas, ze gaan het wel volhouden, de komende 3enhalf jaar. Kabinet. Dus mijn stem moet ook wachten voor verandering. En zal het nou veel verandering uitmaken? Denk het niet. Over 4 jaar toch weer meerderheid. Stemmen voor groepje, wat er nu ook zit? 2 dozijn legbatterijen achter telefoon.
Het is me wat.
Totaal niks met Anne Faber, TBS. Maar wel Veiligheid & Justitie omgedraaid. Nou, poehpoeh, daar mogen we blij mee zijn....
Het is hoe het is en de economie gaat kennelijk goed en Mark Rutte vindt het een gaaf land. Dat is natuurlijk ook zo, maar hoe kan het, dat ze niet zien, dat ze het naar de ondergrond brengen? Dat het naar de ondergang gaat? Twintig jaar verder gekeken? Onze kinderen en kleinkinderen?Wat een nachtmerrie.....
Maar de economie gaat kennelijk goed!!!!

sunshine&rain | 06-11-17 | 02:29

@ sunshine&rain | 06-11-17 | 02:29
De economie gaat relatief goed, maar het zal nooit meer worden zoals het in de jaren 90 was, mensen die u anders beweren liegen. Er zijn natuurlijk wel maatregelen mogelijk om de pijn van de lagere inkomens te verzachten, maar dat is een andere discussie.

Panos88 | 06-11-17 | 02:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Eerst negeren ze je, dan lachen ze je uit, dan bevechten ze je, en dan win je. Thierry is dus prima op weg.
.
Vergis je niet: de FvD is meer dan een verzameling praktische oplossingen voor etterende problemen veroorzaakt door links. Het is niet alleen een frisse nieuwe kijk op de politiek, maar ook op de maatschappij en de geschiedenis.
.
Het is een revolutie in het denken. The times they are a changin'.

zef732 | 06-11-17 | 00:48 | 1

Jaja, gaat lekker: de ene na de andere goedkope kreet. Nu is het mijn beurt voor een dooddoener: er is niets nieuws onder de zon.

Van Urk | 06-11-17 | 01:13

Beetje lastig uit dit stuk iets van precieze inhoud te destilleren, maar als ik het goed begrijp is het bezwaar tegen de FvD dus dat ze net als iedere andere nieuwe en groeiende partij nog niet tot in de haarvaten van allerlei maatschappelijke organisaties geworteld zitten. Nog geen groot baantjescircuit van ons-kent-ons mensen hebben gevormd die vanuit hun lobby-belangen de politiek kunnen bewerken om hun agenda van persoonlijk puur eigenbelang te pushen en subsidies naar hun eigen clubje te schuiven. Nog niet kunnen putten uit een groot netwerk van bestuurders met bestuurservaring die mogen besturen omdat ze eerder al in het bestuur zaten. Dat ze nog niet onderdeel zijn van het grotere EU-landschap waar politici, ambtenaren, voorzitters van stichtingen, vakbonden, beroepsgroepen, commissarissen van grote bedrijven en hoofden van allerhande gesubsidieerde denktanks en klankbordclubs uit het "maatschappelijk middenveld" nog een laagje verder kunnen stijgen om belastinggeld te kunnen grazen, nadat ze het landschap op lokaal gemeenteniveau en het nationale areaal hebben kaalgevreten.

Ja, dat lijkt me echt een nadeel en een reden om niet op de FvD te stemmen. Wat dom dat ik daarop gestemd heb en niet op partijen waarvan ik van tevoren wist dat ze meer van het oude vertrouwde nepotisme en de elkaar geld en baantjes toeschuiverij zouden brengen. Ik had natuurlijk op een partij moeten stemmen die bij voorbaat meer EU en meer ongecontroleerde immigratie wil en verdelen van baantjes en burgemeestersposten op basis van jarenlang trouw partijlidmaatschap, in plaats van gewoon te kiezen voor een partij die het meest in de buurt komt van de punten die ik belangrijk vind.

Met andere woorden, stem niet op de FvD, tenzij je een kleine kans wilt hebben op verandering ten goede. Een kansje op minder EU, minder ongecontroleerde migratie, meer democratische inspraak, gekozen burgemeesterschap of referenda. Als je dat allemaal niet wilt, zelfs niet de kans erop, moet je vooral geen FvD stemmen mensen. Stem dan vooral op een partij met haar tentakels in de samenleving (niet die van gewone burgers, maar mensen met macht die ertoe doen), angst voor verandering en verachting voor inspraak over kwesties die iedereen aangaan, met netwerken, met zoveel mogelijk mensen op belangrijke posities met zo groot mogelijke belangen om alles bij het oude te laten.

Stem niet voor mogelijke nieuwe losers. Stem voor de oude winnaars waarvan je zeker weet dat ze je zullen naaien, op hun oude vertrouwde manier.

Wol | 06-11-17 | 00:48 | 6
-weggejorist-
appelvink | 06-11-17 | 01:09

Tja, @constanteyn is een regentesk CDA typje met D66 attitude, die niet weet wat hij wil hij zijn. Conservatieve boerenlul of kosmopolitische paarse broek met Jeroen Mirck smaak. Ik vermoed zomaar dat zijn interieur bestaat uit een antiek eikenhouten bureau geërfd van opa, omringd door Ikea meubilair en Lundia kasten.

Stormageddon | 06-11-17 | 01:17

Sans Comique | 06-11-17 | 00:54
Kan, maar de FvD kwam qua standpunten het dichtst in de buurt. En ik gokte dat het van het bestaande aanbod nog de meeste kans had.

Panos88 | 06-11-17 | 00:55
Eens. Al denk ik dat rotte appels in iedere partij voorkomen. Kijk alleen al naar de Henri Keizers t/m de Robin Linschotens in de VVD.

Wol | 06-11-17 | 09:17
▼ 3 antwoorden verborgen

Een landelijke partij afrekenen op een stel lokale kandidaten. Yernaz is/was idd een Ayn Rand groupie, maar in de lokale politiek kan hij best groeien en milder/genuanceerder qua opvattingen worden. Hij is nog student, dan mag je rebels zijn.

seven | 06-11-17 | 00:46 | 2

Student en 30?

Van Urk | 06-11-17 | 00:51

Als de kritiek terecht is is daar toch niets mis mee? Als ik geen verwachtingen meer mag koesteren kan ik beter gelijk ophouden met stemmen.

Panos88 | 06-11-17 | 01:07

In het NRC stond oom een stukje over Terry en daaruit blijkt wel dat hij echt een netwerker is en vooral mensen om zich heen verzamelt. Wat er ook uit blijkt is dat het kringetje waarin hij zoekt en netwerkt wel heul klein is. Het risico is dat ook FvD een Amsterdams grachtengordel fenomeen is/wordt/blijft. En daar hebben GroenLinks al voor.
Terry moet de provincie in. Niet alleen voor praatjes en campagne, ook om mensen op te halen. Anders blijft het randstedelijk inteelt dingetje. En als de rest van Nederland ergens een hekel aan heeft dan zijn het wel randstedelijke inteelt dingetjes.
www.nrc.nl/nieuws/2017/11/03/voor-je-...

Stormageddon | 06-11-17 | 00:46 | 5

Ik dacht dat al die zaaltjes in de provincie tjokvol zaten. Of neemt ie die met bussen mee?

knutsel_ | 06-11-17 | 00:55

Praatjes en campagne voeren is één ding. Die hele tournee liet zien dat er inderdaad heel wat aanhang is, en veel leden. Dat is mooi, maar daar moet je dus ook de pareltjes uitzoeken en ze niet beschouwen en stem- en klapvee voor de partij elite van de grachtengordel. Daar kom je misschien een paar jaar mee weg, maar niet al te lang. Je zult op een gegeven moment ook dat hele slimme lid uit Usquert, die misschien wel met een plat-Gronings accent praat, of die intellectueel met zachte G uit Budel hoog op de lijst moeten hebben. De top 50 van je landelijke partij kan niet, zoals bij Groen Links, binnen een straal van 5 kilometer van het Leidse Plein wonen. Dat is hooguit prettig voor de borrels maar niet goed voor je landelijke electoraat.

Stormageddon | 06-11-17 | 01:03

Storma.
Voordeel is wel dat hij ook deze site leest. Dus je opmerking is denk ik niet aan dovemans oren gericht. Hij moet idd de provincie in en als hij de volgende keer wil inbreken in een debat effe tot 10 tellen. Je hoeft niet te ass kissen bij Geert en vooral Dijkhoff niet aanvallen als je geen goed verhaal hebt want die vent is een zeer bijdehante Brabo en als je geen goede argumenten hebt word je gefileerd. "That's the game."

Basil Fawlty | 06-11-17 | 01:14
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Moneytron | 06-11-17 | 00:45

Potdomme wat een goed artikel. Ik dacht dat referenda zo heilig bij Geenstijl waren, hoezo ineens het cynisme? ;-)

Nu, wat zich in Nederland afspeelt is erg vergelijkbaar met Amerika. Hoe vaart Trump? Niet fantastisch. Maar ook niet bar slecht. Houdt zich staande. Of dat genoeg is om de gemoederen tot rust te brengen? Tsja. Noem mij kritisch.

Is Baudet als Trump? Nee, hoewel hij wel een goed talent voor media aandacht genereren heeft. Kan Baudet voor Nederland voor elkaar boksen wat Trump niet lukt in Amerika? Tijd zal het zeggen. Dit artikel maakt in ieder geval een uitstekend argument tegen.

Alfred_Woenselaer | 06-11-17 | 00:44 | 4

Het argument dat Baudet, om veranderingen door te voeren, deel moet uitmaken van de gevestigde orde, en om deel uit te maken van de gevestigde orde, moet z'n plannen voor daadwerkelijke verandering laten varen. Wellicht is Baudet een idealist, maar wie zal het zeggen van z'n achterban.

De kiezer heeft simpelweg niet het mandaat van de elite. Trump is hier ook achter gekomen. Weinig mensen te vertrouwen onder de elite. Moet wel met opportunisten en avonturiers samenwerken.

FvD's plannen voor directere democratie zijn als een waterzuiveringsinstallatie in een moeras installeren. Zal wellicht wat helpen, adresseert niet het probleem.

Alfred_Woenselaer | 06-11-17 | 01:10

Dat is een paradox waar ik ook al dertig jaar tegenaan loop. Sterker nog: D66 is ervoor opgericht en is nu (nou ja, al 20 jaar) het levende bewijs van de onmogelijkheid voor het doorbreken van die paradox. Je moet macht hebben om het systeem te veranderen en deel van het systeem worden om die macht te verkrijgen waarna je motivatie om het systeem te veranderen danig wordt bekoeld. Want tja... de macht... dat is toegang tot baantjes, tot potten met geld. Ik heb het nabij meegemaakt hoe macht en machtsystemen corrumperen. Op allerlei niveaus. Maar dat is geen reden om niet telkens weer te proberen.

Stormageddon | 06-11-17 | 01:25

Daarom ben ik van mening dat als we het proberen, we het goed proberen. Hupsakee weg met de democractie, Thierry Baudet voor stadhouder van de Hollandse gewesten.

Alfred_Woenselaer | 06-11-17 | 01:30
▼ 1 antwoord verborgen

Wat een kuverhaal. Ze zijn net begonnen. Plaats ze niet constant in de PVV-hoek en ga lekker iets anders doen dan hopeloze stukjes schrijven.

Er zit zoveel onzin in, dat inhoudelijk erop ingaan nauwelijks zin heeft. Twee dingen dan: 1. Een partij als SGP is tegenwoordig nodig voor een meerderheid. En 2. Het is triest om FVD kiezers als boosrechts te bestempelen. Het is gewoon een conservatieve onafhankelijke partij.

Bvdb | 06-11-17 | 00:41 | 2

Een partij als SGP heb je nodig om tenminste nog een partij te hebben om op te kunnen stemmen.

Van Urk | 06-11-17 | 00:54

Een partij die op zoveel onderwerpen verandering wil kun je toch niet conservatief noemen? De gevestigde partijen die graag alles laten zoals het is, hoogstens meer van hetzelfde, kun je toch niet progressief noemen?

Sans Comique | 06-11-17 | 00:57

Misschien een idee om de tweets met quote's van Jaap Jansen te verwerken in een video. Eerst de tweet in beeld en dan de desbetreffende quote volledig als video. Heb er al 2 gelinkt @ 0:00 . Anyone? (Met streamable.com haal je eenvoudig de fragmenten uit een jijbuis, dan nog aan elkaar plakken met de tweets ertussen. )

seven | 06-11-17 | 00:34

@Ongeblustekalk | 05-11-17 | 23:28

Dat is per definitie het uitganspunt.
Ouwehoer;)

Desmoulins | 06-11-17 | 00:26
-weggejorist-
Nichtsneues | 06-11-17 | 00:19 | 1

Wat een dom gereutel weer van die notoire zwetser. Alsof er bij het kartel enig talent aanwezig is. En alsof er in 020 sowieso voor welke partij dan ook iets anders dan losers te selecteren valt. Dat krijg je in een loserstad. Nee die gevestigde partijen hebben zoveel te bieden. Decennia lang het land naar de kloten geholpen inderdaad dank zij hun machtsbasis. En wat is dan de oplossing van meneer de broodschrijftrol van GS. Niks doen, op je rug liggen met je pootjes in de lucht. Wachten tot je weer eens genaaid wordt door de o zo getalenteerde netwerkers van de deugende goedmensen die hier al eeuwenlang de baas spelen. En als er mensen iets aan willen veranderen dan maar snel ridiculiseren en demoniseren. Meehuilen met de wolven in het bos uit angst of stupiditeit?

Elessir | 06-11-17 | 00:18 | 3

Dus mensen van "het kartel" zijn niks. Mensen uit 020 zijn niks. Zentgraaff is niks. GeenStijl is niks want laten niks stukjes tikken. Uw vijvertje is klein want u zoekt ook nog mensen zonder relaties. Tot slot heeft u een hekel aan wolven. Ik eens u veel levensvreugde toe en ben nu hoe eens cynisch. Succes!

Rest In Privacy | 06-11-17 | 00:30

Hoe zou niet moeten zijn. Sorry. Zal beter opletten.

Rest In Privacy | 06-11-17 | 00:33

Huh? Ik zoek mensen zonder relaties? Ik heb een hekel aan wolven? Bril zoek of gewoon moeite met begrijpend lezen?

Elessir | 06-11-17 | 00:44

nou, Zendtgraf, vertel eens over jou werkervaring, en jou ervaring binnen de politiek.

Tohuwabohu | 06-11-17 | 00:17 | 1

Is de -w stuk?

Berbaar | 06-11-17 | 00:21

"Wat eigenlijk het punt is: een partij waarin een loser van het kaliber Yernaz Ramataursing boven kan komen drijven is geen partij voor grote mensen, maar een LPF 2.0."

Je hebt wel een lange aanloop nodig om karaktermoord te plegen, Zentgraaff/Jolande Sap. Nog steeds boos omdat Yernaz jouw held Freek de Jonge live op tv had gesloopt? Sneu hoor.

Mahatma | 06-11-17 | 00:13 | 1

Ik zou bijna willen zeggen: Nou je hoort het Zentgraaf, begin maar eens met uitleggen waarom je zo'n hekel aan Yernaz Ramataursing hebt.

knutsel_ | 06-11-17 | 00:21

Zie je niet gewoon internationaal dat de trend weer meer naar het politieke centrum is, de laatste pakweg 2 jaar ? Na Brexit heeft hebben de Britse conservatieven een ruk naar links gemaakt (May was de linkerflank en iemand als Osborne, die keihard bezuinigde als Minister van Financiën was een van de eerste die het veld moest ruimen). Rechts van de VVD zat bij onze verkiezingen niet zoveel qua zetels (2 zetels voor FvD en 0 voor VNL) en in Frankrijk kwam ook een nieuw opgerichte partij op het midden vanuit het niets als winnaar uit de bus (eerder lag traditioneel 'links' en 'conservatief rechts' er al uit en Le Pen verloor het dus van Macron in de slotronde).
Zelfde in de VS, mensen lijken toch te willen dat de overheid een rol speelt in het betaalbaar en zo bereikbaar houden van zorg, net als dat het belastingplan van de Republikeinen (vaak toch wel naar de wensen van de 'donorklasse', een groep zeer vermogende sponsors van de partij) eigenlijk nog minder populair lijkt dan de zorgplannen (en de uiteindelijke plannen werd ook vaak van gezegd dat het tekort schoot ten opzichte van wat de gewone kiezers tijdens de campagne was beloofd).
Maar afgelopen week waren er bijvoorbeeld ook peilingen in Israël - toch best wel veer verkiezingen geweest in de afgelopen 25 jaar die forse verschuivingen naar rechts inhielden (en deels waren dezelfde donors uit de VS daar actief, die met relatief grotere bedragen nog meer politieke invloed in dat land uitoefende - neem een casino-miljardair als Sheldon Adelson). Overigens is ook wel gesuggereerd dat een deel van de steun die de PVV internationaal ontving, uit deze hoek afkomstig was.
Maar in Israël zie je dus ook dat een relatief recent opgerichte middenpartij sterk gegroeid is en in de peilingen bijna gelijk is aan Likud is nu. "Poll shows center-left could block Netanyahu coalition in next election" www.timesofisrael.com/poll-shows-cent...
En pratende over Israël, zij lijken internationaal ook wat meer afstand van dus partijen met een rechts-populistisch profiel te nemen, onder andere met het argument dat er weinig kwaliteit in zit - onder aan deze pagina staat een analyse (ingescande pagina's) waar volgens mij - en ik meen toch ook te bespeuren (tijdje geleden alweer dat ik het las) dat zij een trend naar het midden bespeuren (voor hen is het sowieso geen fouten te maken in dit soort dingen, internationale steun wordt als heel belangrijk ervaren in dat land - en ergens begrijpelijk misschien ook). electronicintifada.net/blogs/ali-abun...
En ook de Israelische president Rivlin heeft begin dit jaar nog dat soort signalen afgegeven "Rivlin says he will “never condone” meetings between representatives of Israel and “European parties of the far right that are tainted with a history of anti-Semitism, Holocaust denial … or the promotion of racial hatred or intolerance.” " en niet lang daarvoor waren er ook leden uit delegaties van Zweedse en Oostenrijkse partijen geweigerd bij ontvangsten op het Ministerie van Buitenlandse Zaken daar (staat ook in dat artikel).
Ik denk dat de tijdgeest ervoor zorgt dat die partijen niet meer zo hard de wind in de zeilen hebben, als daarvoor het geval is geweest (wat ik dus hierboven constateer) en met deze zin uit het @Zentgraaff-artikel ben ik het dus wel eens "Er zit namelijk verdomd weinig organisatorisch talent en maatschappelijke wind in de zeilen van de populisten." en die analyse in die pdf lees je dat dus ook bijna letterlijk (en best wel goed onderbouwd - sowieso hadden ze geloof ik sinds 2010 hun budget vertwintigvoudigd leunend op die stroming en de doelstellingen raakten alleen maar verder uit het zicht en ze hebben meer argumenten waarin ze stellen dat dit kamp absoluut niet functioneert en dat ze twijfelen aan de politieke toekomst ervan.

nickolaas | 06-11-17 | 00:09 | 11

Lijkt mij vrij lastig om én de polarisatie ën oplossingen in het middenveld tegelijkertijd te verwezenlijken. Tis wel een snelgroeiende partij. 17.000 leden in een jaar (tegen 26.000 van de VVD). Maatschappelijk gezien wordt dat middenveld snel gevuld.

knutsel_ | 06-11-17 | 00:42

@knutsel
Ik denk dat er niet zoveel toekomst in die polarisatie zit (juist omdat er geen werkbare meerderheden uitkwamen.. ). Het is niet onlogisch als je weer een beweging terug gaat zien (sterker nog - die is er al.. in zekere zin is dit kabinet de vertaling ervan en oppositie ertegen voeren is dus wezenlijk anders dan je de afgelopen 10 jaar hebt gezien, waar je dus juist het trekken naar de flanken zag).

nickolaas | 06-11-17 | 00:59

Kweetniet of mensen zich snel uit de flanken laten trekken. Verschilt per thema. EU, immigratie, sociale voorzieningen. Er zijn genoeg redenen om wel of niet op Terry te stemmen.

knutsel_ | 06-11-17 | 01:27
▼ 8 antwoorden verborgen

Hoe meer woorden je nodig hebt, hoe minder je te melden hebt.

Goldfinger | 06-11-17 | 00:06 | 1
-weggejorist-
Mahatma | 06-11-17 | 00:16

Ik denk dat Baudet wel door heeft dat hij niet over een maatschappelijk netwerk beschikt maar als hij middels een alliantie een bindend laagdrempelig referendumsysteem en direct gekozen burgemeesters kan regelen dan is dat al heel wat macht die terug naar de burgers vloeit. Je krijgt dan gelijk een regering waarbij een maatschappelijk netwerk minder belang heeft. Wat hij precies met de gemeenteraadsverkiezingen wil doen is mij onduidelijk. Het is best mogelijk dat hij het alleen doet om wat partijen in de grote steden en Den Haag wat angst aan te jagen.

down | 06-11-17 | 00:05 | 3

Even een bindend referendum regelen....

Panos88 | 06-11-17 | 00:09

Hij gebruikt de gemeenteraadsverkiezingen om via provinciale staten een of twee zeteltjes in de 1e kamer te krijgen.

Graaf van Egmont | 06-11-17 | 00:12

Lokaal Meer invloed dan in de oppositie.

Anno Niem facebook | 06-11-17 | 08:09

Nu weet ik het zeker. Zentgraaff is Jolande Sap.

Mahatma | 06-11-17 | 00:04 | 1

Maar Zentgraaf (die 2e f is fauwekull) is een vent anders Zentgravin en hoe zit het met Sap? En wat heeft ze met die stekker gedaan?

simplesimpie | 06-11-17 | 01:12

Al die gevestigde partijen zitten in de haarvaten van de maatschappij,... die hebben goed begrepen wat de 'Mars door de instituties' betekent.
Daardoor consolideren ze nu hun macht.

Kijkeensaan | 06-11-17 | 00:00

ps Zie ook het fragment over alleenheersers wat overduidelijk niet serieus bedoeld was. youtu.be/x62ve9KHJM0?t=9662 vanaf 2:41:00 en verder. Ergo, doe eerst je research voor je je op Jaap Jansen, of nog erger op sjw-gekkie Sander Philipse verlaat. ;)

seven | 06-11-17 | 00:22

Thierry je bent een verademing. Ik vind je stoutmoedig en helder. Jij maakt de politiek weer een beetje geloofwaardig. Ik vraag je wees voorzichtig, een Folkert van der Graaff hebben ze snel gevonden. In linkse kringen worden er kandidaten gezocht tegen een forse betaling.

gratias | 05-11-17 | 23:58

Grappig hoe Links altijd weer in een fantasie realiteit vlucht als niet niet gaat zoals ze willen. Misschien moeten ze toch eens andere boeken lezen.

moitambien | 05-11-17 | 23:57

moitambien | 06-11-17 | 11:20
Ooops... antwoord is natuurlijk voor Panos88 | 06-11-17 | 10:35

moitambien | 06-11-17 | 11:22

@ moitambien | 06-11-17 | 11:20
De man was militair ja, tot dat hij op staande voet werd ontslagen voor nog onbekende reden.

Die legerscreening op strafblad en geestelijke gezondheid is toch beter helemaal niks zoals in de VS nog steeds in veel staten het geval is. En wat je beweert wat betreft Israël is sowieso pertinente shit; met alle potentiële terroristen die binnen haar grenzen wonen zijn ze juist daar heel scherp op het uitpluizen van ieders achtergrond. Bovendien is dus munitie in zowel Zwitserland als Israël niet vrij verkrijgbaar, en mag je je wapen na je diensttijd weer inleveren. Maar nu val ik in herhaling.

Panos88 | 06-11-17 | 11:39

Naar nu blijkt is de man in 2012 al een jaar opgesloten vanwege de mishandeling van zijn vrouw en kind.

Panos88 | 06-11-17 | 13:59
▼ 15 antwoorden verborgen

@Zentgraaff: Yernaz heeft iig heel wat meer intellectuele inhoud, dan jij... eikel.

saintinel | 05-11-17 | 23:41 | 3

Ook FvD lid? Om kunnen gaan met kritiek kan best van pas komen in de politiek; als de Kritiek van Zentgraaff al te heftig is, hoe willen jullie dan ooit een brede maatschappelijke beweging worden?

Panos88 | 05-11-17 | 23:58

Wie de theorieën van mevrouw Rand aanhangt is niet goed bij zijjn hoofd, is een superegoïst en snapt niet dat datgene wat je tot mens maakt, de samenleving is. Zonder samenleving die uiteindelijk verantwoordelijk is voor je ontwikkeling, was dhr Yernaz Ramautarsing nog steeds een aap in de jungle zoals wij allen zouden zijn.

Zentgraaff leutert wel meer, maar slaat hier de spijker op de kop. Niet alleen dat, in de top van Forum voor Democratie zit nóg een libertarier. Alleen dat is niet meer op hun webstek te zien. Voor mij heeft het Forum dan afgedaan.
Salut, Evocatus

Evocatus | 06-11-17 | 00:04

Eens met Zentgraaff en Evocatus over geval Yernaz. Ten eerste snap ik niet wat je als liberatiër bij het FVD moet, dan heb ik of die partij volledig verkeerd begrepen of Yernaz zit er gewoon bij omdat hij nergens anders welkom is. Nu op twee bij gemeenteraadsverkiezingen Amsterdam? Kom op man. Bel is volgens mij al geen politiek zwaargewicht, die moet vooral stukjes blijven schrijven wat ze wel kan, maar Yernaz kan dat ook al niet. Een facebook pagina met wat lompe memes en dat is het. Is het een 'neger omdat het moet'?

earrebarre66 | 06-11-17 | 02:25

Is natuurlijk allemaal oud zeer dat tante Bel nooit meer voor GS gaat schrijven. Dus nu een beetje FvD afzeiken, een partij die nog in de poepluiers zit, en waarvan Zentgraaff nu al weet die ie nooit als volwassene zal deugen.

Zware Guy | 05-11-17 | 23:40

@zentgraaf

0031 has been bought and paid for by the powers that be. Wat rest is poppenkast. Het beste wat we nog als rebelse plebejers nog kunnen doen is de globalisten, mohammedanen en cultureel marxisten nog voor laten werken om een totale overwinning (die nakende is) te vertragen. En daar is Terry nuttig bij al komt er vrij weinig tot niets uit.

Meer kunnen we helaas niet doen. We zijn overgeleverd aan onze meerderen.

Graaf_van_Hogendorp | 05-11-17 | 23:35

Zentgraaff heeft het goed samengevat. Bij de Reaguurders natuurlijk veel misbaar, maar op welk punt heeft Zentgraaff nou ongelijk?

Rest In Privacy | 05-11-17 | 23:33 | 2

Op heeeeel weinig punten maar sommigen menen dat het hier het PVV/FvD clubhuis is en dan is men natuurlijk snel op de (lange) teentjes getrapt.

Berbaar | 05-11-17 | 23:39

Erbarmelijk slecht stuk vol met kleinburgerlijke frustratie.

kempenaer | 05-11-17 | 23:40

Lol! Prachtstuk.
Natuurlijk gaat zo'n beginnende partij niks winnen. Hooguit een keer een verkiezing. Dat snapt een koe. Eerlijke politiek is hopeloos, als het je te doen is om je redelijke gelijk te bewerkstelligen.
Maar nogmaals, dat snapt dus een koe.
Baudet snapt dat ook. En ik vermoed dat -ie bezig is alles te geven, om maar te laten zien dat de keizer niks aan heeft. Misschien kan -ie een verschil maken.

LibertasSimplex | 05-11-17 | 23:31 | 4

Langshetrandje | 05-11-17 | 23:38
Wat je zegt. Hoe lang hou je zoiets vol tegen beter weten in? Voorlopig vind ik Baudet dapper en nodig.

LibertasSimplex | 06-11-17 | 00:01

LibertasSimplex | 06-11-17 | 00:01
Totdat -ie zich een keer verveelt.

LibertasSimplex | 06-11-17 | 00:08

Exact. Drie en een half jaar is heel lang.

Rest In Privacy | 06-11-17 | 00:17
▼ 1 antwoord verborgen

Draak van een artikel, irritante schrijfstijl, arrogant en denigrerend. Maar in de essentie, vrij samengevat als 'alles buiten het kartel en haar maatschappelijk kartelwortels is kansloos' heeft scribent feitelijk gelijk. Idem met knip/plak 'en eigenlijk zijn alle middenpartijen grotendeels gekaapt door de tentakels van transnationale verbanden, met name de EU -- de feitelijke macht is nihil'. Rest verder een braaksel waaruit de lezer mag concluseren dat elk initiatief om dit tij te keren voor aanvang al kansloos is wegens hoge startup faalfactor. Los daarvan spreekt hij zichzelf tegen inzake 'Matjes Herben', de NATO-trekpop die de JSF er toevalig wel doorheen jasde over het nog warme lijk van Prof Pin die tegen was. Want Matje de vrijmetselaar stond ver buiten de machtsclubjes enzo. Resume, tergend maar goed voor de pageviews.

HdJ | 05-11-17 | 23:29 | 1

Inderdaad schrijfstijl is iets wat tegen Zentgraaff werkt; je kunt hem daardoor bijna niet serieus nemen.

De worteling van FvD in de maatschappij zoals de klassieke paretijen die hebben en onderhouden ontbreekt, maar het is een kwestie van de lange adem, zeer lange adem.

Kan zijn dat het Forum weer instort, maar later komt er dan hopelijk weer iets anders, hoewel de macht zich hartnekkig en grondig zal verzetten. Zie hoe de politici bagger schijten n.a.v. de uitslagen der referenda. Wij worden "kalt gestellt", maar de geest is uit de fles!
Salut, Evocatus

Evocatus | 06-11-17 | 00:10

Als je zoveel tekst nodig hebt dan ben je voor mij gewoon af.

Omebert | 05-11-17 | 23:28 | 1

Twitterze

Rest In Privacy | 05-11-17 | 23:33

@Overrijp | 05-11-17 | 23:17

Wat een dom gelul.
BV Nederland, zo ziet o.a. de VVD ons EU-wingewest al even en kijk waar we terechtgekomen zijn...

Desmoulins | 05-11-17 | 23:27

Zelfverklaarde fatsoensmensen mensen willen pleasen, is een recept voor ellende.
Fuck them all.

Desmoulins | 05-11-17 | 23:22 | 2

-mensen, verdomme.

Desmoulins | 05-11-17 | 23:23

Als de kids er maar geen last van hebben zeg ik maar.
Onmens :)

Ongeblustekalk | 05-11-17 | 23:28

Ach, Zentgraaff. FVD is voorlopig alles wat we hebben en tot het volledig mis gaat houden we in ieder geval hoop. Ik heb overigens het idee dat er wel wat aardigs opgebouwd wordt.

Verkneukelaar | 05-11-17 | 23:19 | 1

Alles wat we hebben?
Tering, nu al?
Slap gewauwel ten aanzien van de islam en een vorm van eruditie die hartstikke vreemd is voor deze tijdgeest.

Desmoulins | 05-11-17 | 23:24

Anglicismes vertalen naar het Nederlands komt nog dommer over dan het gebruiken van anglicismes. Pseudo-intellectueel deuggedrag.
Next.

Freddie Stobart | 05-11-17 | 23:10 | 1

Anglicismen. Volgende.

Rest In Privacy | 05-11-17 | 23:16

Toen ik dit stuk las, dacht ik even dat de Alzheimer bij mij had toegeslagen. Gelukkig bleek uiteindelijk dat dit stuk zelf een stapeltje brandende losse flodders was. Het ligt dus niet aan mij.

Highwoodman | 05-11-17 | 23:06

Die achterkamertjes invloed van al die ambtenaren is juist een groot probleem, en niet de oplossing. Als je iets wil veranderen kun je die figuren missen als kiespijn.

Hetzelfde geld voor de EU: daar komt echt de verandering niet van.

Dat verandering niet makkelijk is, betekent nog niet dat je dan maar niets moet doen.

Peter_K | 05-11-17 | 23:03 | 1

de EU komt geen verandering in, klopt.
Gisteren hebben 100 intelectuelen waaronder uit IJsland en Varoufakis een brief geschreven over Catalunya.
Ben benieuwd wat de EU doet, niks.

gato | 06-11-17 | 08:55

Ik was mijn wachtwoord kwijt.
Dan krijg je na een paar vergeefse pogingen een berichtje: hee, Jan Dribbel ben je je wachtwoord kwijt,
mijn nick weten ze dan weer wel.

Jan Dribbel | 05-11-17 | 22:56 | 1

Fijn voor je, mij hebben ze nooit geantwoord, terwijl ik als gatito al jaren op Geenstijl rondliep. Nu ben ik al maanden gato en heb nog steeds het tekentje van nieuweling.
Dus Geenstijl , geef mij ook even mijn wachtwoord ; kan ik weer verder als gatito.

gato | 06-11-17 | 08:58

Iedereen loopt zo tegen Baudet en zijn partij aan te trappen... Ik denk dat ik maar eens een daad ga stellen en lid word.

MAD1950 | 05-11-17 | 22:56 | 1

Zeker doen, niet wachten tot morgen.....! Ik deed het al met de laatste verkiezingen en snak naar de volgende om weer op Thierry Baudet te stemmen.

gratias | 05-11-17 | 23:15

Trouwens die Heinsbroek was wel gratis lachen. "Ik hoef geen inkomen als minister."
Niks geen dienstauto maar gewoon met je eigen Bentley aan komen schuiven op het binnenhof. www.ftm.nl/wp-content/uploads/2015/01... Hahahaha. Schitterend!

Basil Fawlty | 05-11-17 | 22:54 | 7

Basil Fawlty | 05-11-17 | 23:31
Ik zeg prof. dr E.J. Bomhoff.

Rest In Privacy | 05-11-17 | 23:42

@Langshetrandje
LOL Bomhoff dat was toch die mafklapper met zijn belletje tijdens vergaderingen?

Berbaar | 05-11-17 | 23:48

Gelukkig voor Nederland is ie direct na val van dit kabinet Balkenende snel naar een ver ver buitenland vertrokken. De beste man snapt nog steeds niet waarom dat het beste voor iedereen was.

Rest In Privacy | 05-11-17 | 23:54
▼ 4 antwoorden verborgen

Diskwalificeer je als scribent niet gewoon jezelf wanneer je een artikel aanvangt met een pleidooi tegen je eigen geloofwaardigheid? Wellicht neem je werkelijk jezelf niet serieus qua inslag, dichtheid en argumentatievaliditeit, maar moet de lezer dat wel doen.
Wellicht is het een makkelijk trucje om zogenaamd de wind uit de zeilen van de kritische lezer te nemen. Het benoemen van eigen tekortkomingen ontheft je er echter nog niet van. Je eigen betoog als mogelijk zwak labellen, maakt het nog niet sterk.
Dus bij deze, Zentgraaff: Het was inderdaad een erg lang verhaal, warrig, vaag verhaal en de gekleurde rancune droop tussen de regels door de voegen uit.
Voor een zelfverklaarde intellectueel met dubieuze typvaardigheid ben je opvallend fanatiek in het tot debiel verklaren van mensen met een vergelijkbaar, of beter CV.

Vage_eddie | 05-11-17 | 22:53

Wat een lulverhaal. Ontslaan die vent.

ChacarronMacarron | 05-11-17 | 22:52 | 3

Clickbait. Er wordt altijd genoeg gereaguurd op stukjes van Zentgraaff.
Als je stelling maar krom genoeg is, je vorm slecht genoeg, of je drogredenen doorzichtig genoeg, kunnen mensen het toch niet laten daarover leeg te lopen in de panelen. Ik vraag me eigenlijk af of die vent echt zo slecht is, of gewoon een geniale trol die makkelijk zijn boterham scoort.

Vage_eddie | 05-11-17 | 22:58

@Eddie
Dit is ongeveer ook hoe sommigen overleven als scribent op Joop.nl
Verschil is dat daar alle reaguurders met een onjuiste mening worden geband, ook als die mening nog zo correct mogelijk opgeschreven.

Je zou echter denken dat, ook hier, men op een gegeven moment dan wel klaar is met de site.

TeeJee | 05-11-17 | 23:01

Ik vindt het niet zo erg. Zitten wel wat waarheden al ben ik het niet helemaal met de conclusie eens. Hij onderbouwd zijn verhaal ook nog enigszins. Verder prima dat er iemand is met een andere mening, dan is er ook iets om over te discussiëren.

Veel liever dit dan de totaal niet onderbouwde gekleurde stukjes die we van Bert Brussen en Johnny Quid gewend waren.

DerUnterMensch | 05-11-17 | 23:22

dit lijkt een beetje op een schisma tussen gs en fvd,
maar wat doet die 'alle 13 goed' clown in dit artikel?
nee? toch?

Einde van de Domheid | 05-11-17 | 22:52 | 1

ok, ik zit ernaast. ook het parool doet vandag een duit in de zak, een +2 zetelstukje (net als dit!)

Einde van de Domheid | 05-11-17 | 23:03
-weggejorist-
lieverdeauddanreaud | 05-11-17 | 22:51 | 19
▼ 19 antwoorden verborgen

Zou jammer zijn wanneer het LPF-achtige toestanden zouden worden, maar wat ik aan filmmateriaal heb mogen zien van de kandidaten vind ik dit stuk van Zentgraaf sterk overdreven. Heb gepassioneerde en evenwichtige betogen met veel inzicht gezien waar bijna geen 2e kamerlid aan kan tippen, mensen met goede banen in de praktijk en geregeld met veel meer opleiding en kennis van zaken van wat er nu in die kamer zit..

Dat juist studenten van allerlei komaf zich aangetrokken voelen is gewoon geweldig te noemen.

Dus tot zover lijkt het vooralsnog gewoon de kift op het succes van het FvD dat voor een klein deel ten koste gaat van de PVV?

Jan, Leiden | 05-11-17 | 22:50 | 3

Klinkt logischer dan het zure huilverhaaltje van zentgraaf.

kempenaer | 05-11-17 | 22:54

Wat is er zo bijzonder dat studenten van allerlei komaf zich tot het FvD aangetrokken voelen?
De jongeren afdelingen van de VVD, CDA, PvdA, D66, SP worden bevolkt door 1000 keer zoveel studenten.

Berbaar | 05-11-17 | 23:28

@Berbaar
Misschien omdat de meeste studenten nog niet zelfstandig kunnen denken en daarom de linkse mening van de uni overnemen.

Wachtmaar! | 06-11-17 | 09:40

"Het wordt een beetje een langdradig en vaag onderbouwd verhaal." Noted and next!

Basil Fawlty | 05-11-17 | 22:48 | 3

Je zal maar met zo een onnozele gans liggen te scharen, dat is pas een vaag en onderbouwd verhaal.
Niet te geloven zeg, echt. wtf

Ongeblustekalk | 05-11-17 | 22:53

;-)

Basil Fawlty | 05-11-17 | 22:54

Het had allemaal wat korter gekund, maar hij maakt een paar goede punten.

Panos88 | 05-11-17 | 23:05

Ik heb nog steeds problemen met zijn partijkartel verhaaltje en zijn zakenkabinet. Belangenverstrelling creeer je in beide gevallen.

En de motie over afkoelperiode van 2 jaar is ook raar. Welke professional gaat zijn baan opgeven, de politiek in en daarna 2 jaar wachten tot die weer aan het werk mag.

En dat wordt dan betaald met 2 jaar wachtgeld?

Dr. Zed | 05-11-17 | 22:44 | 1

Sowieso zou ik niet snappen hoe dat zaken kabinet dat op ieder onderwerp onafhankelijk moet beslissen tot een gemeenschappelijke begroting kan gaan komen. De begroting komt uit een gezamenlijke pot, dus je bent hoe dan ook gedwongen om met verschillende partijen compromissen te sluiten als je niet zelf de absolute meerderheid hebt.

Wellicht is het een goed idee om minder partijpolitiek te gaan bedrijven en meer te kijken naar de eigenlijke wensen van de kiezer, maar het zakenkabinet voorstel lijkt mij buiten een paar puntjes inderdaad niet erg realistisch.

Panos88 | 05-11-17 | 23:11

Het parlement is een strak gereguleerd orgaan, al lijkt dat voor buitenstaanders misschien niet zo. Baudet dacht daar even als een olifant doorheen te kunnen rossen door zich te verkleden als commando, door een zwetsbetoog over Zwitserland te houden in plaats van een vraag aan spreker Dijkhoff te stellen (waarvoor een interruptie bedoeld is) en door van het indienen van zijn moties een uitgebreide zeepkistvoorstelling te maken. En ja, dan ga je keihard nat en blijf je ook nat gaan. Play it by the Rules of rot op. Wat dat betreft kan hij een voorbeeld aan Geert W. nemen.

18konijn | 05-11-17 | 22:44 | 4

@ 18konijn
Je kadaverdiscipline is tekenend. Probeer het eens zonder die oogkleppen.

kempenaer | 05-11-17 | 22:56

Precies 18konijn.
Gewoon netje bukken voor de fractie discipline, lekker allemaal het old-boys-netwerk in en nooit meer een ander geluid dan het politiek grijze midden van waaruit de burger alleen maar hoort dat fantastisch gaat, eens in de 4 jaar een rol(letje) heeft en verder zijn bek moet houden.

Goed plan man.

TeeJee | 05-11-17 | 23:04

Tenue de guerre was een uitstekende illustratie van de misstanden bij Defensie, niets mis mee.

Zwetsbetoog over Zwitserland leidde niet tot een vraag en dat was zijn fout, maar een zwetsbetoog was het niet.

Mag iemand s.v.p. zijn eigen regels bedenken, war zulle-me-nou-krijguh!

Overigens vond ik dat dhr. Wilders zich te veel overschreeuwde. Ik begrijp het wel die door de jaren opgebouwde frustraties, maar betoog was te veel herhaling. Antwoord van Rutte was trouwens beneden peil, want ging niet in op de mentaliteit van dhr Grapperhaus, die nog steeds dezelfde is, al zal hij 't vriendelijker verpakken.
Salu, Evocatus

Evocatus | 06-11-17 | 00:20
▼ 1 antwoord verborgen

“Kortom, een joker, een nonvaleur, die nooit in een andere maatschappelijke structuur van waarde is, behalve als "opiniemaker" en talk, zoals schrijver dezes maar al te goed weet, is cheap.”
Ik proef hier realisme en frustratie, zentgraaf. Goed zo.
Over die kleine gristelijke partijen, die hebben zich onderworpen aan de regering, hebben geen fluit te vertellen, maar proberen hun kiezers wel dat gevoel te geven, door een beetje mee te heulen met Rutte. Daar hoef je niet jaloers op te zijn, dat is namelijk behoorlijk sneu.
Verder moet je FvD natuurlijk wel een beetje tijd geven en de PVV ook. Het zijn jonge partijen en zolang er nog heel veel halve garen op partijen blijven stemmen die het Nederlandse belang niet voorop hebben staan, moet je daar gaan janken, zentgraaf, en niet op de PVV en FvD.

kempenaer | 05-11-17 | 22:44

Gelukkig is 80% van de reaguursels leuker en beter te lezen dan dit misbaksel van een artikel.
Voor of tegen geen probleem en een eventuele diepere analyse van de partij prima maar dit slaat nergens op. Beetje dom vingerwijzen 'hunnie zijn stom'. Jammer

deNettobetaler | 05-11-17 | 22:43 | 1

Het lijkt alsof zentgraafje gezopen heeft.

kempenaer | 05-11-17 | 22:45

Typisch *gaap*-verhaaltje weer van Zentgraaff.
Voorheen kreeg hij een klein stijfje door Wilders af te zeiken, nu is het Baudet.

Ach, hij geeft het tenminste zelf wel eerlijk toe; een vaag onderbouwd verhaal over zijn persoonlijke aversie tegen mannen die wel iets pogen te bereiken.

TeeJee | 05-11-17 | 22:35 | 4

Als je euthanasie wil laten plegen op jezelf zijn daar betere methodes voor dan een dierenarts Kalkje.

Verder nog iets nuttigs te melden of heb je alweer teveel Schultenbrau weg gewerkt?

TeeJee | 05-11-17 | 22:55

Heb ik het over mezelf?

Ongeblustekalk | 05-11-17 | 23:05

Dat is de enige persoon in jouw hele leven waar je ooit enige zeggenschap over zal hebben.

TeeJee | 05-11-17 | 23:17
▼ 1 antwoord verborgen

Wilders leek bij opkomst verfrissend, een boel dossiers waar niet over gesproken mocht worden, werd ineens min of meer noodgedwongen over gesproken. Maar dan overschreeuwt hij zichzelf en gaat alles weer terug naar het oude. Nu Baudet, de politiek is hard toe aan verandering omdat de hele wereld veranderd, dus lekker bezig, maar bij zijn eerste optredens in de kamer staat hij zichzelf al gelijk te overschreeuwen. Je komt binnen met het zelf gecreëerde academische intelligentia wat prima aanslaat, waarom dan ineens als een half gare dierenactivist je verhaal tot in den treuren herhalen in de kamer?

flashforward | 05-11-17 | 22:34 | 1

Ik zou me drukker maken om de richting waarin de gevestigde kliek dit land heeft geleid.

kempenaer | 05-11-17 | 22:59

Vaak zit er alleen maar lucht in ballonnen.

MogeWijEveOvergeve | 05-11-17 | 22:33

Hoopvol dat Zentmans 'voorlopig nog even' schrijft in zijn op een na laatste zin.

Repliek_in_stijl | 05-11-17 | 22:25

Give m some slack. They just started.

klinkklaar | 05-11-17 | 22:24

Kijk eens naar het twitter account van baudet. De man retweet behoorlijk wat bijzondere mannen. Ga maar eens kijken wat deze personen nog meer tweeten

Dr. Zed | 05-11-17 | 22:21 | 2

Passen allemaal in de categorie: vervelende buurtbewoner die vroeger liep te klagen als je aan het voetballen was in de straat

Dr. Zed | 05-11-17 | 22:28

Sorry geen tijd voor, kun je een paar namen als voorbeeld geven?

Panos88 | 05-11-17 | 22:31

Sowieso, altijd die LPF-vergelijkingen. Kan dat mijn geheugen me in de steek laat maar het gekloot begon toch pas nadat Pin dood was? Dat is in dit geval dus nog niet aan de orde.

knutsel_ | 05-11-17 | 22:21

Beste Zentgraaff, u slaat hier met een enorme klap de spijker op de kop. Maar wie is die Yernaz waarover u het heeft? Ik woon niet in Amsterdam, weet u.

hatari | 05-11-17 | 22:19 | 4

@Lewis
Dat eerste meen ik echt, hoe jammer ik zijn terechte conclusie ook vind. Verder heb ik geen zin om mij via Google verder te verdiepen in de Yernazzen van deze wereld.

hatari | 05-11-17 | 22:50

Ik vind het wel meevallen. Ik vind elke vergelijking met de LPF volkomen mank gaan. Heb het idee dat Baudet prima weet waar hij mee bezig is.

Lewis | 05-11-17 | 22:56

Zentgraaf heeft blijkbaar geen flauw idee wat erbij komt kijken om een politieke partij uit de grond te stampen. Dat is verontrustend gezien het echec van geenpeil, dan verwacht je bij iemand met een beetje realiteitszin een wat nederiger houding.

kempenaer | 05-11-17 | 23:04
▼ 1 antwoord verborgen

Thierry spreekt over het omvormen van moraal en dat is Nietzscheaanse voor de totale omwenteling van waarden. Hij zit er dus niet om een partijtje te bouwen. Wilders zeker ook niet. Het zijn allebei momenteel de welbespraakte hofnarren die het verval van het hof bijwonen en aanwijzen. Misschien wel trailblazers voor wat er komen gaat? Wat mij betreft bewegelijke trans-regionale post-staat verbanden met een compleet andere buitenlandse politiek als belangrijkste feature. Maar wellicht ben ik te vroeg nog. Mensen jammeren nog te veel om een soort verloren nationalistisch gevoel. Vooral Hollanders zouden nuchter genoeg moeten zijn om niet al te veel vast te houden aan "Nederlands". Het houdt ons klein. Sommige mythes zijn alleen goed voor radicalisering.

GeenAccount | 05-11-17 | 22:19 | 1

En ja Baudet heeft het graag over grenzen maar die zijn nu juist historisch zo bewegelijk! Dus ik ben het eens met zijn verhandeling over bv " significance of borders" maar wel gebaseerd op natuurlijk belang van verbondenheid. Dat is niet automatisch de natie-staat. Dat zijn volken die met elkaar leven en werken over langere tijd en als het bevalt.

GeenAccount | 05-11-17 | 22:23

De uitspraken van Baudet hadden even door de Hiddefilter heen gemoeten. Ik geniet nog steeds na; 'waarvan het fysieke voorkomen anders doet vermoeden' 'een hoppende heer'

Niet vergeten dat we op de basisschool zo ongeveer tien jaar, acht uur per dag zijn wijsgemaakt dat er ooit iets duivels is gebeurd wat nu eenmaal een correlatie heeft met de geciteerde uitspraken van Baudet. Je kan niet anders dan je daar van afkeren. Mits... de Hiddefilter met fatsoens en advocatuur waardige add-on.

Pompenkoning | 05-11-17 | 22:19 | 2

Er is een youtube van die hele bijeenkomst. Die quotes krijgen ineens een heel andere context als je het gehele verhaal er omheen mee krijgt.
Daar was/is GS en Powned toch ook goed in; quotjes knippen/plakken om mensen stom te laten lijken.

Simpele mensen trappen daar in. Wees niet simpel.

TeeJee | 05-11-17 | 22:41

10 jaar op de basisschool? Welke 2 jaar heb je gedubbeld?

kempenaer | 05-11-17 | 22:48
-weggejorist-
dk-- | 05-11-17 | 22:18

Ach dat de GS nog de schijn op willen houden van enigszins politiek neutraal zijn moeten ze zelf weten, de reaguurders weten wel beter. Vooral niet oplaten naaien dus. Tis gewoon een cadeau van Zenterklaas: een adrenaline/boosheid opwekkend middel.

knutsel_ | 05-11-17 | 22:16 | 2

Waarheid is hard, hè...

Erikjan79 | 05-11-17 | 22:34

Welke waarheid hebben het dan over?

knutsel_ | 05-11-17 | 22:48

Die pica... is dat Herman Heinsbroek, die daar uit die Bentley komt?

bisbisbis | 05-11-17 | 22:15 | 2

Ik heb al zn cd's.
Turn up the bass 1-25.

Kruisruiker | 05-11-17 | 22:18

En Dance Classics 1-20

Jos Tiebent | 06-11-17 | 01:10

We zijn boos, bang, ontevreden en voelen ons machteloos. We zijn boos op elkaar, op onze politici en op de media. We maken gebruik van sociale media om onze mening, woede en angsten te ventileren. Uren brengen we erop door, verzenden de ene tweet na de andere, mengen ons in heftige discussies, waarin we soms de ander de pan uit vegen en soms het onderspit delven, al voelt dat meestal niet zo, want het eigen gelijk is een hardnekkig iets. We willen gehoord worden, we willen geïnformeerd worden, we willen dat onze mening telt. Maar hoe hard we ook onze mening uitschreeuwen, zelden hebben we het gevoel er daadwerkelijk iets mee bereikt te hebben.Nooit tevoren had de burger zoveel middelen en technologie tot zijn beschikking, om zijn stem te laten horen. Hoe kan het dan dat we ons niet gehoord voelen? We leven toch in het vrije westen, in een democratie? We mogen eens in de 4 jaar stemmen en eens in de zoveel tijd worden we uitgenodigd om deel te nemen aan een referendum. Maar is onze huidige vorm van westerse democratie nog wel zaligmakend?

kzegje | 05-11-17 | 22:13

Samengevat staat er dus eigenlijk dat je alleen maar mee kunt doen, als je ook mee doet met de corruptie en de lobby.

Dat dat het beste werkt geloof ik best, maar zodra je dat doet ben je niet meer de partij die mensen willen zien.

Dan er zich ‘rare’ mensen bij aansluiten kan zo zijn, maar is bij andere partijen niet anders. Kijk eens naar wat er bij de SP, PvdA of zelf bij de VVD zit. Daar zitten ook wat weirdo’s tussen.

Het enige wat nog moet gebeuren is dat er nog 1 partij in de tweede kamer binnen komt. Nog een PVV / FvD maar dan net wat anders. Waarom? Dan wordt het voor de gevestigde partijen nog moeilijker om die partijen als rare partijen opzei te schuiven. Bij een partij lukt dat nog, twee wordt al moeilijk, maar bij drie dan ben je moeilijk zelf nog serieus te noemen. Ook hebben mensen wat meer te kiezen (binnen die zelfde hoek). Tenslotte is het uitsluit-principe wat moeilijk. Tenslotte sluiten die 3 partijen elkaar niet uit en moeten die andere partijen dan ineens 3 partijen gaan uitsluiten. Ook dat is dan net zo moeilijk als ze weg zetten als rare partij. Samen zijn ze dan een blok dat ook aan een meerderheid zou moeten kunnen komen en als die meerderheid is dan zal dat middelveld vanzelf veranderen zonder dat je er aan mee hoeft te gaan doen.

DerUnterMensch | 05-11-17 | 22:13 | 5

@Panos88 | 05-11-17 | 22:29
Dat klopt in zoverre dat veel mensen niet publiekelijk uit willen komen voor zo’n partij, alleen de mensen die niets te verliezen hebben (op een enkeling na). Maar ook daarbij helpt het om 3 partijen te hebben. Dat maakt het gedachtegoed beter, en tevens moet je links een zelfde behandeling geven.

DerUnterMensch | 05-11-17 | 23:11

@ DerUnterMensch | 05-11-17 | 23:11
Eensch, inhoudelijke concurrentie verhindert het ontstaan van een zogeheten echo-kamer.

Panos88 | 05-11-17 | 23:23

We hadden toch drie partijen voor de verkiezing, waar is die ene gebleven. Hen het altijd jammer gevonden.

gato | 06-11-17 | 02:44
▼ 2 antwoorden verborgen

Sorry. Te veel gezwam voor de zondagavond. Ben moe en moet nog 36 keer op de knietjes. Beetje verzaakt deze week met bidden. Vandaag al 165 bladzijden gelezen in mijn enige boek. Dit wordt net wat te veel. Zo vol aan de bak en zal niet smokkelen.

Dagdief | 05-11-17 | 22:12 | 2

Op de knietjes? Kun je gelijk je vrouw oraal verwennen.

Kruisruiker | 05-11-17 | 22:14

Kan je niet beter van te voren al opzouten dan met je huilie huilie verhaal.
Of mot ik je ff helpen?

Ongeblustekalk | 05-11-17 | 22:32

Mijn probleem met Yernaz: op de dag na de Amerikaanse verkiezingen zat hij met een 'MAGA' petje op bij Pauw te juichen. Ja ik was ook blij dat Hillary had verloren; het was een zware klap in het gezicht van een cultureel establishment dat steeds meer meent alleen te mogen bepalen binnen welke ethische en morele grenzen het politieke debat wordt gevoerd. Dat betekent echter niet dat Trump direct een goede president is; hij is minstens net zo narcistisch als Hillary Clinton, heeft een twijfelachtig temperament en ik kan nou niet zeggen dat ik hem ooit een solide debat heb horen voeren. Op zijn hoogst had ik kunnen zeggen dat ik met een open mind alles zou aanschouwen. Maar om gelijk te gaan juichen is wel heel dom, een persoon als Trump is in staat om veel schade aan te richten.

En dan die Annabel, van wat ik van haar heb gezien lijkt haar politieke visie wel onderhavig aan haar querulantie en is dat laatste haar drijfveer. Leuk om de aandacht te trekken en het zal zeker een paar zetels opleveren(en niet meer), maar naar mijn idee is de gemiddelde Amsterdammer vooral geïnteresseerd in een stabiel ondernemingsklimaat en oplossingen voor een leefbare stad. Gescheld en geruzie brengen uiteindelijk weinig.

Panos88 | 05-11-17 | 22:11 | 8

@TeeJee, wat betreft het tweede punt heb je absoluut gelijk. De Amsterdamse gemeente politiek is een hopeloos riool.

Panos88 | 05-11-17 | 23:31

@Panos88
Ik kan u op een briefje geven, in dit geval dan digitaal papier, dat mevrouw Nanninga zich ka beroepen op een aanzienlijke hoeveelheid inhoud. Mocht ze een zetel krijgen dan gaat dat wel goed komen.

TeeJee | 05-11-17 | 23:35

@ TeeJee | 05-11-17 | 23:35
De kiezer zal oordelen.

Panos88 | 05-11-17 | 23:40
▼ 5 antwoorden verborgen

Mijn top 10 van jeukwoorden/citaten in deze column:

1 - Maatschappelijke middenveld.
2 - De ascendantie van het liberale midden.
3 - Meer inzet op de gammakant.
4 - Vestigiale overblijfsel.
5 - Tentakels van transnationale verbanden.
6 - Atomiseren van de macht.
7 - Ressentimentspartij.
8 - Minion voor de Peroxidegermaan. (<--- grapje, deze is geniaal!)
9 - narcistische mix van brillantine en 19e eeuws Sociaal-Darwinisme.
10 - Vinexspenglertjes.

Goh, ook nog eens in chronologische volgorde!
Toeval bestaat niet...

keestelpro | 05-11-17 | 22:10 | 5

Wat mij betreft kan de FvD foundationless aankoppelen bij de PVV. Een zelfde belevingsplan waarbij ze kunnen voorsluiten bij Groenlinks en daarmee buitengewone signaalpractise aan de achterban geven. (die jeukwoorden generator is geniaal! Ik word columnist!)

echtpaul | 05-11-17 | 22:37

simpele vertaling/betekenis;
1.Nederlandse Verenigingen en Organisaties
2.de opkomst van liberaal rechts/conservatieven
3.het belangrijk worden van gamma-studie beroepen, zoals recht, economie, geschiedenis etc in tegenstelling tot alpha en beta beroepen
4.rest uit het verleden/ overblijfsel uit de religieuze Nederlanse cultuur
5.onderlinge verbondenheid door het gehele land
6.het vernipperen van de macht over veel laagjes
7. partij van de ontevredenen
8.knechtje van Wilders
9.ijdele mix van haargel en ouderwetse theorie dat de sterken in de maatschappij winnen en dat dit ook natuurlijk is, oftewel een referentie aan Baudet en zijn "rechtse" manier van denken.
10.Oswald Spengler-de schrijver van "De ondergang van het Avondland" , waarin een pessimistische kijk op de westerse geschiedenis ontvouwd wordt, en deze theorie wordt dan omhelst door Nederlanders die heel braafjes zelf in een Vinex-wijk wonen, wat staat voor kleinburgerlijk en doorsnee Jan Modaal mensen.
Het Avondland is dus het Westen, West-Europa.

King of the Oneliner | 05-11-17 | 22:56

Dank voor de nazorg King!

keestelpro | 06-11-17 | 07:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Na twee zinnen weet je al dat het een stuk van Constanteyn is. En ja, een beetje gelijk heeft ‘ie wel, over dat maatschappelijk middenveld. Je moet daar ergens een basis hebben, anders wordt het niets met een politieke beweging en dreigt er inderdaad een soort LPF vergaarbak van opportunisten en avonturiers te worden.
Daar heeft Constanteyn heus een punt. En dat weet Terry ook wel. Daarom zoekt hij bijvoorbeeld naar onafhankelijke lokale partijen om mee samen te werken bij de GR18.
Maar goed, dat zure, bijna jaloerse gezeur over Yernaz Is wel een beetje sneu. En die tweets (selectieve quotes out of context) van Jaap Jansen ook niet. Als je de video van die avond naast die tweets legt dan zie je meteen de manipulatieve cherrypicking.
Beetje zonde van de moeite, dit stukje.
Betaal je daar die jongen voor, Pritt? Niet te veel, hopelijk? Is het niet waard hoor.

Stormageddon | 05-11-17 | 22:08 | 2

Goeie tegel.

Lewis | 05-11-17 | 22:10

Iemand afzeiken, daarna jezelf profileren met superieure kennis en daarna sneu een klap uitdelen van iemand die jij op de borrel ziet in Noord.
Frustie.

Ongeblustekalk | 05-11-17 | 22:27
-weggejorist-
Pompenkoning | 05-11-17 | 22:07

Eerlijk is eerlijk. Het is bijna vechten tegen de bierkaai want de bestaande krachten zijn zo sterk en groot en die zullen met hand, tand en geld verdedigd worden. De hele media (zowel links als rechts) zal gebruikt worden om mannetje Baudet te dwarsbomen, en inderdaad zal de partij bevolkt worden door diverse gelukszoekers. Desondanks hoop ik dat hij een plek kan verwerven, sterker nog Nederland heeft een Culturele en Economische Schok/transitie nodig. Nederland moet gereset worden van de gekkigheid waarin ze nu al 2 decennia zit en waar clubjes als VNO/NCW het beleid dicteren. Dat moet stoppen.

ad melkert | 05-11-17 | 22:05 | 1

Nigel Farage heeft ook geen groot middenkader.Toch Brexit.Er is hoop.

ger1306 | 05-11-17 | 22:11

wat een mongolen artikel , de reden waarom we over "LPF praktijken"spreken komt alleen door 1 factor en je had dit kunnen weten voordat je zo een idioot stuk schreef. neemt niet weg dat Yernaz een broekie is, maar Dijkhoff bevestigd, ervaring leert !

Asmodrol | 05-11-17 | 22:05

Trouwens, voor steeds meer mensen wordt massa-immigratie het main issue. En van partijen die daar hetzelfde over denken als zij zullen ze steeds meer voor lief nemen. Zie je bij de PVV al maar zal alleen nog maar toenemen. Veel te makkelijk om potentiële stemmers weg te zetten als blanke tokkies. Die potentiële stemmers zijn bezorgde mensen van alle rangen en standen die hun land naar de verdommenis zien gaan en lieden de politiek willen die daar iets aan willen doen.

Lewis | 05-11-17 | 22:04 | 1

Daar heb je gelijk. Ik ben voor iedere partij die tegen massa-immigratie is. Dit moet stoppen anders zijn we verloren, als we dat niet al zijn. Met het importeren van de derde wereld zullen we zelf derde wereld worden. Het maakt me verder niet uit wie die cabaret wedstrijd in de tweede kamer wint. Het belangrijkste is dat deze waanzin stopt.

osolemio | 05-11-17 | 22:16

Het is een kwestie van geduld, dat middenveld. En meeregeren betekent ingekapseld worden. Die Nexit zie ik ook niet meer gebeuren. Vraag me ook af of dat nu nog een goed idee zou zijn (ben niet blij met de EU, maar dat is een ander verhaal). Waarom voor mij dan FvD? Ruimte voor een alternatief geluid zonder dat het meteen buigen of barsten wordt. Een nieuw soort D66 dus, maar dan wat conservatiever.
En Zentgraaff heeft gelijk, ik ben inderdaad een beetje raar, maar niet boos (ben teleurgesteld).

atheïstisch stemvee | 05-11-17 | 22:02

Laat Thierry en Geert maar schuiven. Die jongens weten al lang hoe het zit. Terwijl Nederland eerst nog geterroriseerd gaat worden door Rutte 3, zal kort daarna de franc heus nog wel eens vallen. Hopelijk gaan dan de oogjes open bij vele dommerds. Het is mijn ervaring dat we eerst rock bottom moeten bereiken eer we het doorhebben. Ach wat...

Accident_Prone | 05-11-17 | 22:02

Alle begin is moeilijk. Het is nu zaak voor FvD een degelijk middenkader op te bouwen. Nog veel te vroeg om te zeggen of dat niet gaat lukken.
.
Bovendien gaat de vergelijking met LPF mank: de LPF verloor zijn boegbeeld, motivator en leider door de moord op Fortuyn, en er was niemand die in staat was om zijn plaats over te nemen. Baudet is er nog steeds.

quantumcollider | 05-11-17 | 22:01

Z is intellectueel geen partij voor de Baudetmeister, dus verder geen aandacht aan besteden.

De Vrijlansier | 05-11-17 | 22:00

Waarom wordt hier door Zentgraaff het forum voor Democratie/Baudet zo belachelijk gemaakt en niet bijv. 50plus of Partij voor de Dieren?
50plus is helemaal een partij met domme standpunten, de voorman is nota bene betrapt op het niet betalen van pensioenpremies en andere soort sjoemelarijtjes, en de Partij voor de Dieren doet niks concreets aan de grootste dierenmishandeling van Nederland: het halal slachten.

Ik vind Baudet ook maar niks, te elitair en teveel hang naar recht en orde, waar ik ook niet op zit te wachten, ik voel me meer nog een anarchist en sta eigenlijk nog meer achter de SP, die opkomen voor de arme Nederlander, die nauwelijks rond kan komen door alle lasten.

Eigenlijk begint de controle van de staat in Nederland behoorlijk enge trekjes aan te nemen.
Voor de autochtoon die overal geregistreerd staat, en geen kant op kan.
De allochtonen vluchten weg in hun broedergemeenschappen, en hun tweede paspoort.

Maar nu on topic; Baudet moet zijn kader halen uit mensen die in dit nieuwe rechts geloven, en nog niet ingekapseld zitten in de elite/ de gevestigde macht, dus kom je automatisch uit bij mensen die er nog niet echt bij horen.

King of the Oneliner | 05-11-17 | 22:00 | 5

Misschien om uit te dagen??

Rest In Privacy | 05-11-17 | 22:16

Ach gossie op de teentjes getrapt omdat Zentgraaf Baudet en zijn clubje uitkoos om te fileren?
Er is inderdaad genoeg om te fileren maar vandaag is het die pianoneukert, deal with it!

Berbaar | 05-11-17 | 23:12

Sowieso bizar om je stem te geven aan de dierenpartij. Wat vinden de dieren van dijkverhoging, grensbewaking, geschifte misdadigers, islam scholen...
En toch stemt 1 op 30 erop. One issue partijen zouden kritischer door de journalistiek aan de tand mogen worden gevoeld over alle 100 andere issues

Winter_is_coming | 06-11-17 | 00:16
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
zwaanshals | 05-11-17 | 21:57

Nog net geen wartaal, maar het scheelt niet veel.
Heel slecht geschreven ook (zinsbouw, stijl, spelling)
Zentgraaff probeert 'superieur te schelden' maar zelfs dat lukt niet. Hij is voor mij de belichaming van de door Quid ingezette neergang van GS.

xavier | 05-11-17 | 21:56 | 1

Matthijs en constantijn, in hetzelfde bedje ziek. Misschien kunnen ze samen tomaten gaan plukken.

kempenaer | 05-11-17 | 23:17

Baudet doet hoop op beter. Toen ik las dat hij zn kwakje voor iemand speciaal bewaarde dacht ik al: G.V.D. is dat de hoop in bange dagen? En toch, misselijke tarters., hoop ik dat hij met z'n aanloopverliesje het gaat maken. Netjes,eerlijk,welbespraakt.kwakje daargelaten, spijker kop verhalen tot en met. Ik zeg gestrekt been erin, monsieur Baudet!

rattenvanger XL | 05-11-17 | 21:55 | 3

gestrekt been erin, monsieur Baudet!
En dat is juist het stomste wat hij kan doen, rustig aan leren van je fouten.

botbot | 05-11-17 | 22:02
-weggejorist-
rattenvanger XL | 05-11-17 | 22:54

Ach, van een gele kaart of erger leert hij ook.

rattenvanger XL | 05-11-17 | 22:54

Nog niet zo heel lang geleden gingen in die Heimat daar figuren voor tegen de muur.

Hebbiehemookweer | 05-11-17 | 21:54

1. Door Thierry en zijn partij te framen durven bepaalde uit bepaalde kringen er niet bij aan te sluiten.
2. Zou het niet anders gegaan zijn met de LPF als Pim Fortuyn niet was vermoord?
3. Een partij als de PVV zet toch dingen op de Plenaire Agenda, waar anders nooit over gesproken zou worden.

Rest In Privacy | 05-11-17 | 21:53 | 2

ad 2. Tsja, daar zou je een interessant verhaal van kunnen maken.

Rest In Privacy | 05-11-17 | 22:19

Nav 2. Er is helaas een grote vergelijking te leggen tussen Pim en Thierry. Beiden waren/worden gedemoniseerd; beiden krijgen smerige taarten/verf/viezigheid; beiden doen daar laconiek over/reageren daar heel beperkt op; beiden hebben een meer elitaire academische achtergrond met feeling voor brede maatschappelijke onrust.
Ik hoop maar dat de negatieve beeldvorming over Thierry niet tot een "lone wolf" of een levenslange 24x7 bescherming gaat leiden.

Winter_is_coming | 06-11-17 | 00:07

Nogal tendentieus geschreven maar ok dat doet GS ook vaak van de andere kant van het politieke spectrum.

Anyway, dit soort artikelen zijn, hoe zuur ook geschreven, wel nodig om FvD verder te helpen. Het is inderdaad opvallend dat voor de Amsterdamse lijst Ramataursing op 2 staat. Ik heb deze man meerdere keren zien spreken en de domheid straalt er van alle kanten vanaf. Ik had eigenlijk wel verwacht dat FvD met betere mensen op de proppen zou komen dan 'loose cannon' Nanninga en deze joker. Zij verpersoonlijken toch wel een beetje het stereotype domme boze rechtse. En dat is jammer want er zitten volgens mij genoeg goede mensen tussen de leden

MPdeH | 05-11-17 | 21:51 | 2

Realistische tegel!
Natuurlijk is het tendentieus, zie ons motto.
Wel humor en voorspelbaar dat allerlei types gelijk in de vlekken schieten als FvD of de PVV eens aan de beurt komen.
Calimero gedrag.
Dank voor deze Zentgraaff!!

Berbaar | 05-11-17 | 23:09

@Berbaar Realistische tegel!
Zouden ze andersom bij de Joop niet durven plaatsen.

Wachtmaar! | 06-11-17 | 09:00

Nou nou, poeh poeh.
Hoelang zit die partij in de Kamer; een paar weken? En dan nu al afgebrand worden? Vanwege 'beginners'.
Waar is de Welpenschutz gebleven?

marjen | 05-11-17 | 21:49

Die paarse broeken. Dat is wel een dingetje. Daar wil ik niet bijhouden. Als we witte leggings en knotjesmannen (m/v) ook kunnen overhalen wordt De Partei nog ganz groot.

oorwormpie | 05-11-17 | 21:46
-weggejorist-
Sinister-President | 05-11-17 | 21:46 | 1

In de eerste alinea staat "Thierry heeft het leuk geprobeerd" verder heb ik niet meer gelezen, die jongen moet nog beginnen. En verder, als je zo'n lap tekst nodig hebt om een punt te maken succes ermee.

osolemio | 05-11-17 | 21:44 | 1

"Leuk geprobeerd" Zentgraaff

Winter_is_coming | 05-11-17 | 23:57

Wat moet ik hier uit opmaken?
Dat het FVD gaat eindigen als de LPF?
Als dat zo is dan ik beter Astro tv gaan kijken.
Die hebben ook van die waanzinnige toekomstvoorspellingen.

Kruisruiker | 05-11-17 | 21:42

Zentt jongen, ik zou de huid van de beer nog niet verkopen na 1 verloren kamer debatje

Gen. Maximus | 05-11-17 | 21:42

Slecht stuk. Veel te lange en ingewikkelde zinnen (vol foutjes ook nog) en inhoudelijk niet overtuigend. En veel te veel op de man.
Verder m.i. veel te negatief. FvD timmert heel aardig aan de weg, zorgt voor nieuw elan in de politiek en boort betrokkenheid bij een nieuwe groep mensen aan. Bijeenkomsten van FvD worden heel goed bezocht.

En dan de 'poppetjes' - daar is helemaal niet veel mee mis. Baudet is een innemende (zij het zelfingenomen, maar so what) intellectueel die de dingen scherp ziet en verwoordt, en hij heeft met Hiddema en Cliteur twee zeer interessante en welbespraakte toppers in zijn kielzog. En het feit dat Annabel Nanninga zich aan de partij wil verbinden zegt mij heel, heel veel. Dat doet die intelligente, wijze vrouw heus niet zomaar.

Is FvD volmaakt? Nee, natuurlijk niet. Uiteraard heeft ook die partij haar tekortkomingen, zoals alle andere. Maar ik ben blij met Baudet en consorten, en dat GS op deze manier zó op de partij en de man speelt verbaast me en is in mijn ogen misplaatst.

Lewis | 05-11-17 | 21:42 | 2

Zo is het Lewis.

Pedronegro | 05-11-17 | 22:40

Eens Lewis, er wordt veel op de man gespeeld. In de politiek, de MSM, maar ook op GS. Het zou in mijn ogen interessanter, en meer chique, zijn om een inhoudelijke discussie te houden. Onderwerpen genoeg zou ik zo denken.

Winter_is_coming | 06-11-17 | 00:00

Ik heb het verhaal gelezen, het werd al aangekondigd met ga er maar even voor zitten, dus lang......
Als ik me beperk tot wat FvD op dit moment voorstelt, dan is het wachten op goed nieuws. Het gaat meer tijd kosten om politieke deuken te slaan in de boter.
Ik ben niet negatief of Baudet, maar ook niet lyrisch.

Memek | 05-11-17 | 21:40 | 1

of=over

Memek | 05-11-17 | 21:40

Wat een zuurheid. En wat misgunt GS blijkbaar een ander het succes. Wat heeft Zentgraaff btw in dit leven gepresteerd?

Lichtpuntje020 | 05-11-17 | 21:37 | 1

wat heb jij gepresteerd dan?
Altijd spiegelen in je eigen slaapstand.

Ongeblustekalk | 05-11-17 | 21:47
-weggejorist en opgerot-
Heisessie | 05-11-17 | 21:36

Tja, het is nog niet wat het moet wezen, maar als je daar meer dan 750 woorden voor nodig hebt moet je óók oefenen in bescheidenheid

Abu Bachouca | 05-11-17 | 21:36

Waar links uitblinkt in enorme naïviteit (mevrouw Halsema met haar plan voor vluchtelingensteden), liberaal ten onder gaat aan corruptie is het rechts dat zichzelf vooral in de voet schiet door een constante wrokgevoelens en rancune. Als je dat te lang volhoudt krijg je zo'n humorloze kop als Wilders. Het uit zich uiteindelijk in veel gekrakeel, waarin voor het gemak alle rechtse voorhoedespelers (Bram Moskovicz, Heinsbroek, Verdonk, Wijnschenk, Van Klaveren, Brinkman, Herben) vroeg of laat door onderling gekrakeel van het podium verdwijnen. Op zich is dat dan wel geruststellend; laat een FvD groeien tot boven de 5 zetels en je zal zien dat één van de ego's iets gaat roepen wat de anderen niet echt leuk vinden.

Donkersloot | 05-11-17 | 21:34 | 7

@

Ik reageer op een nietszeggende inhoudsloze scheldpartij, door dat een "nietszeggende inhoudsloze scheldpartij" te noemen.
Dat heeft niks met verbetenheid te maken.

Als ik een stoel een "stoel" noem kun jij dat verbeten vinden. Maar volgens mij noemen de meeste Nederlanders een stoel gewoon een "stoel". Daarom vind ik het veel gekker om een stoel een "geretardeerde aartsdomme idioot" te noemen, uitsluitend omdat je daarmee wat mensen op de kast jaagt.

Dandruff | 05-11-17 | 23:44

@dandruff: en daarmee illustreer je precies wat ik bedoel; de PVV/LPF/ToN-hoek onderscheidt zich vooral door geweeklaag en vol rancune op anderen schelden. Er moeten altijd dingen worden afgeschaft, teruggedraaid, gemolesteerd en getraineerd; er zijn zelden constructieve ideeën of plannen. Op het saaie af. En Wilders heeft dat hoofd altijd al zo, zelfs toen hij nog kamerlid was voor de VVD.

Donkersloot | 06-11-17 | 06:29

@Donkersloot | 06-11-17 | 06:29,

Je draait de boel precies om.
Jij klaagt nu. En je klaagt hondsbrutaal dat "rechts" teveel klaagt over politieke moorden en politiek geweld. Alsof politiek geweld een hele normale "methode van overreding" zou zijn. Ja; bij de Linkse Kerk inderdaad, maar democraten wijzen geweld juist af.
En het zal je verbazen, maar geweld tegen dissidenten is nog steeds verboden in Nederland.

Maar met al je gejammer dat slachtoffers van politiek geweld net zo "rancuneus" zijn als slachtoffers van ander geweld weerleg je nog geen letter van wat Wilders of Baudet ooit gezegd hebben. Net als scheldwoordenboek Zentgraaff speel je op de persoon; "onderduikers zijn vaak zo humorloos".
Je gooit er nog wat holle slogans overheen, maar je probeert nergens die enigszins aannemelijk te maken. Want heb je concrete voorbeelden van dingen die moeten "afgeschaft, teruggedraaid, gemolesteerd en getraineerd"?
En belangrijker; kun je aangeven waarom dat in dat concrete geval een slecht idee is?
Niet?
Waar hebben we het dan over.

Dandruff | 06-11-17 | 17:00
▼ 4 antwoorden verborgen

TL;DR

ScumbaggusMaximus | 05-11-17 | 21:34

Maar wat zijn alle tikgeiten in Nederland blij, oh zo blij met Thierry! Al sinds begin maart worden er dag in dag uit stukjes over hem en zijn partijtje het internet op geslingerd. Ik durf te wedden dat Baudet in zijn eentje de advertentieopbrengsten rond opinie stukjes in Nederland met 20% verhoogd heeft ten opzichte van vorig jaar. Anders zouden GeenStijl, TPO, die gluiperds van Jalta en al die linkse kutkrantjes niet iedere dag over hem schrijven.

Zodra 'Baudet' in de titel voorkomt hoort het overal bij de meest gelezen stukjes. Baudet is clickbait pur sang! En dat is dan ook de reden dat Zentgraaff weer een zondagje heeft uit getrokken om Thierry en Yernaz stuk te trekken. En over een paar dagen schrijft Van Rossum weer iets positiefs. Und so weiter....

Maar de waanzinnige speeches van Baudet bij FvD bijeenkomsten zijn natuurlijk om te smullen: veel beter ook dan Baudet's speeches in de kamer. Over 3 weken is het FvD congres in de RAI (waarom niet gelijk de Ziggo dome?) en reken maar dat alle tikgeiten in Nederland eveneens in de aanslag staan om de Terry tot minimaal de kerst schriftelijk te verketteren voor het controversiële statement dat hij geheid gaat maken.

Heinz-Spitfire | 05-11-17 | 21:33 | 1

Het gaat er niet om Hoe je genoemd wordt, maar Dat je genoemd wordt. En Le Thierry wordt inderdaad vaak genoemd.

Winter_is_coming | 05-11-17 | 23:51

Zentgraaf, ik wist het.

oorwormpie | 05-11-17 | 21:32 | 2
-weggejorist-
Edgecrusher | 05-11-17 | 21:47

Het is nu zondag
zaterdag is niet meer
Ook zoiets

Tobi | 05-11-17 | 23:06

Maar ik ben een pseudo-intellectueel uit de denkende klasse die een hekel heeft aan Turreke en teleurgesteld is in de VNO/NCW-partij (VVD) en de EU-partij (D66). De rest is sowieso niet aan mij besteed.
Wat moet ik dan?

koeberg | 05-11-17 | 21:32

Lekker veel verkleinwoordjes om het tegenstandertje als marginaal en te negeren prutsertje af te doen.
.

hoffrevisited | 05-11-17 | 21:32 | 1

Dat is tevens ook een trademark van berbaartje. (Oeps, nu doe ik het zelf...)

Baski | 05-11-17 | 22:07

Conclusie van het verhaal als ik de heer Constanteyn Roelofs mag geloven. FvD was net D66 in de jaren 60 en 70 maar zal verworden tot een dode club carrièrepolitici en beroepsleugenaars.

Piet Politiek | 05-11-17 | 21:32 | 4

Geert is niet uitgespeeld en FvD is een welkome en noodzakelijke aanvulling voor de PVV.
Het cordon sanitaire is van de kliek en dient gesloopt te worden en dat wordt een stevige en langdurige strijd. Prima, deze strijd mag pijn doen, wat het doel is nobel.

kempenaer | 05-11-17 | 23:27

Edit: want

kempenaer | 05-11-17 | 23:28

@ kempenaer | 05-11-17 | 23:27
Ik zie Geert onder normale omstandigheden niet het politieke midden veroveren, daarvoor is hij te veel bezig met ruzie zoeken en provoceren in plaats van met een goed plan te komen.

Panos88 | 05-11-17 | 23:45
▼ 1 antwoord verborgen

Normaal reaguren lukt ook al niet.

De Geus | 05-11-17 | 21:31

Ik heb sympathie voor Thierry, maar hij heeft in politiek en maatschappelijk opzicht nog veel te leren. De kunst is om te durven dromen en tegelijkertijd beide benen op de grond te houden. bovendien: een partij opbouwen kost gewoon heel veel moeite en tijd, zeker in dit gepolariseerde decennium.

Panos88 | 05-11-17 | 21:30 | 2

Welke ervaring breng jij in behalve 3 glazen rose en de overgang?
Niets.

Ongeblustekalk | 05-11-17 | 21:45

Ach, voor een pint zure linksdraaiende yoghurt is het wat laat op de avond

Tobi | 05-11-17 | 23:05

Prima maar ietswat warrig relaas van Zentgraaff - met grote pijnlijke herkenbaarheid voor sommigen hier.

Thierry was overigens al kaldgesteld door De Persgroep voordat hij zijn eerste windje liet in de Tweede Kamer.

litebyte | 05-11-17 | 21:29

Zentgraaff benadrukt gewoon dat Geenstijl van origine een plek is waar vrijdenkers zoals ik en nog een handvol mekaar kunnen ontmoeten en op hoog niveau debatteren over complexe zaken zoals politiek en milieu.

Het is helaas steeds vaker een hangplek voor PVV- en FvD- stemmers. Moeten we niet willen. Terug naar de basis. Hopelijk is dit topic een eerste stap naar herstel van de vrijdenkers.

Bakito | 05-11-17 | 21:29 | 25

@Bakito | 05-11-17 | 23:24,

Met rare stijlvormen en nieuwe woorden is niks mis.
Ook enkele beledigingen vind ik geen probleem, als daar ook minstens zoveel inhoudelijke argumenten tussen zitten. Dat is hierboven niet het geval.

En ik kan overal verweer op bieden, maar niet op scheldwoorden. Jij ook niet.
Stel dat ik jou een "seniele clown" noem, zou jij dat dan kunnen of moeten weerleggen?
Natuurlijk niet.

Dandruff | 05-11-17 | 23:36

Dandruff | 05-11-17 | 23:36
Vind het zelf wel meevallen met die scheldwoorden/beledigingen. Kwestie van smaak zullen we maar zeggen.

Ik hoop niettemin van ganser harte dat jullie deze crisis op extreemrechts te boven komen, want de kolderieke poppenkast zorgt voor de neutrale toeschouwer altijd voor veel plezier. Voor mij als amorele vrijbuiter is dat eigenlijk belangrijker dan het welzijn van Europa.

Bakito | 05-11-17 | 23:46

@Bakito | 05-11-17 | 23:46,

Met "amoreel" ben ik het wel eens.
Met "vrijdenker" natuurlijk niet. Vrijdenkers gaan uit van rede, niet van schelden; en zijn bovendien niet amoreel, maar juist opvallend vaak idealistisch. nl.wikipedia.org/wiki/Vrijdenkerij
Lees er maar eens wat over.
Welterusten.

Dandruff | 06-11-17 | 00:03
▼ 22 antwoorden verborgen

Dat hep gestaan op Twitter.

Zuurbes | 05-11-17 | 21:28

We zijn de verzuiling voorbij overigens, zou je moeten weten met je verwijzingen naar de LPF. Niemand is meer lid van een vakbond, kerk of werkgeversorganisatie. De laatste stuiptrekkingen doen zich voort, maar lang zal het niet meer duren of geen van ze zal nog bestaan.

Toegevoegde Waarde | 05-11-17 | 21:28
-weggejorist-
Lontekikker | 05-11-17 | 21:28 | 3

Doe eens niet al die moeilijke woorden. Wat is dat voor een elitair geschrijf. Het kan ook normaal hoor.

De Geus | 05-11-17 | 21:27

Dit is echt onleesbaar. Doe eens een beetje zinsbouw oefenen.

jan cioran | 05-11-17 | 21:24

Zentgraaff de vervanger van Johnny Quid. Gevonden in een subsidieclub.

FredKlep | 05-11-17 | 21:24

Ghe Zentgraaff moet maar weer gauw naar Das Kapital, Daar kon hij ook zo vreselijk pro VVD en D66 ranten.
Zelf zo te zien een HBOertje met een pretstudie bedrijfskunde of micro economie.
Man o man, de botte managers mentaliteit druipt er van af.

Zapata10 | 05-11-17 | 21:23 | 1
-weggejorist-
pulp_fiction | 05-11-17 | 21:30

Thierry wil het debat intellectueel aangaan en dat vinden de gevestigde politieke partijen niet leuk en daarom proberen ze hem zo veel mogelijk te tackelen. Zij bedrijven liever politiek op basis van emoties en dan kun je geen feiten gebruiken. Maar persoonlijk vind ik het wel goed dat iemand af en toe olie op het vuur gooit om iedereen scherp te houden.

Osdorpertje | 05-11-17 | 21:23 | 3

Ach, thierry intellectueel... Hij werd afgedroogd door Dijkhof.

Mark_D_NL | 05-11-17 | 21:31

Dijkhoff is een straatvechter

Tobi | 05-11-17 | 22:25

Echte politieke veranderingen worden gestart in de maatschappij, niet in de 2e kamer. Politici zijn opportunisten en pikken de brede mening op voor stemmen. Wil je echt wat in het land veranderen moet je de mening van de mensen veranderen via TV, social media etc. Op zich is de FvD daar een start mee aan het maken.

Winter_is_coming | 05-11-17 | 23:37

Je vergeet Theodore Dalrymple, Roger Scruton, Pascal Bruckner en nog een dozijn intellectuelen waar jij slechts van kan dromen ooit mee te praten. En jij durft over ressentiment te schrijven? Bespotteljik

Toegevoegde Waarde | 05-11-17 | 21:22

Prachtig stuk proza, Pipo Pijpshoorn (vzmh) had het niet onsamenhangender kunnen doen.

Bozepanda | 05-11-17 | 21:21 | 2

Write drunk, edit sober.
Dat laatste lijkt net niet helemaal gelukt.

CoJoNes | 05-11-17 | 21:24

Het was reeds laat op de avond
de deadline naderde
en alle flessen waren leeg

Tobi | 05-11-17 | 22:24

FvD moet gewoon eens een sterke PR mevrouw aannemen. Eentje die het gedoe in die achterlijke provinciezaaltjes meteen afschaft. En eentje die foto’s met louter potentiele Keven Spcey slachtoffers snel de la inflikkert en met haar iPhone zelf een beetje slim beeld de wereld inslingert. Het moet allemaal met net even meer gogme.

de Voorzittert | 05-11-17 | 21:21

Goed verhaal.

Mark_D_NL | 05-11-17 | 21:20

Taal- en stijlfouten zitten er genoeg in, maar inhoudelijk enkel flauwekul.

Wobbelplatte | 05-11-17 | 21:18

Goed verhaal. Lekker kort ook. Doen we niks mee. Next!

Robin Hood | 05-11-17 | 21:18 | 2

Wel erg laat, maar wil je bedanken dat Jij Alex gevonden hebt en voor je inzet.
necrosis wordt erg gemist hier.
Nogmaals dank.

Ongeblustekalk | 05-11-17 | 21:35

Is oké, thnx. Ik snap zeker dat ie hier gemist wordt. Dat had de teller onder een topic als dit op minstens 700 gestaan nu. Gaat de redactie ook wel merken in de statistieken. Er is ons niet zomaar iemand ontvallen..

Robin Hood | 06-11-17 | 07:34

Hee geen stijl. Is er een schietpartij gaande in Texas of is it hoax?

RedcatMew | 05-11-17 | 21:17 | 2

Geen hoax... maar een guntard.

litebyte | 05-11-17 | 21:24

Wat een zwakke bagger. Is dit serieus?

Beta_Alanine | 05-11-17 | 21:17 | 2

Ligt eraan of je zentgraaf serieus neemt.

Tuborg øl | 05-11-17 | 21:26

Sluit goed aan bij de werkelijkheid. van deze partij

litebyte | 05-11-17 | 21:26

Goed in het pak en een guitige kont heeft Wouter Bos veel zetels opgeleverd. Standpunten, dat interesseert niemand.

Ontwerp | 05-11-17 | 21:17

Opco vreselijk dit.. Had gehoop dat het niet waar was.

RedcatMew | 05-11-17 | 21:18

Rawhide!

Tobi | 05-11-17 | 22:29

Heeft Geenstijl Yomanda aangetrokken? Wel een heel hoog glazen bol gehalte. En we zullen ook nooit weten wat er van de LPF was geworden zonder de moord op de lijsttrekker.

witwas | 05-11-17 | 21:16 | 3

Nee, Zentgraaff is gewoon Quid.

DonBasco | 05-11-17 | 21:23

@DonBasco: klopt, heb ik ook altijd vermoed.

Baski | 05-11-17 | 21:42

Heb ik wel aan gedacht maar de onderwerpen van Zentgraaff zijn wat serieuzer dan die van Quid wat het nog sneuer maakt.

hustler01 | 06-11-17 | 05:05

Heerlijk onsamenhangend verhaal. Weer een parel van een zwetsverhaal. Nog even en ik raak eraan verslaafd.

Not_again | 05-11-17 | 21:15 | 1

Just say No

Tobi | 05-11-17 | 22:22

Tjeemig, wat een lang nietszeggend stuk. Het lijkt the today show met het bashen van Trump. Zeau slecht geworden, the Today Show dan.

Apollo | 05-11-17 | 21:14

Wat probeert Zentgraaff nou te doen, diepgang suggereren door heel veel woorden te gebruiken?
Onderwerp keuze een 8, uitwerking een 4.

Harry Turtle | 05-11-17 | 21:13

Dat Yernaz nog niet veel gepresteerd heeft in het leven is juist een pre voor een politicus. Als hij maar goed kan lullen en schaamteloos is in het verkondigen van a-typische meningen. Dat is trouwens iets waar Baudet ook heel goed in is.

Heinz-Spitfire | 05-11-17 | 21:12

Dit stuk rammelt aan alle kanten, maar ik ga lekker wat anders doen. Succes Ermee!

XaleX_2 | 05-11-17 | 21:11

Die sander Philipse is erin geslaagd om echt alle uitspraken en grapjes uit z'n verband te trekken en om te vormen tot iets twijfelachtigs. Toch best knap om een beroepsleugenaar te zijn.
Als je wil weten wat thierry echt zei is 't gewoon op YouTube te vinden.

appelfappen | 05-11-17 | 21:10 | 2

*Jaap Jansen dus

appelfappen | 05-11-17 | 21:17

Jarenlange ervaring als hoernalist

Tobi | 05-11-17 | 22:22

Iemand aartsdom noemen en geretardeerd en dan in diezelfde alinea 'bekent staat' schrijven. Ik zeg: lol.

Art Vandelay Ultor | 05-11-17 | 21:10

Volgens mij heeft Yernaz een keer een meisje van Zentgraaff afgepakt. De zure persoonlijke rancune druipt van dit schrijfsel af.

CoJoNes | 05-11-17 | 21:10

Te veel emotie en verongelijkt drama. Dat maakt boos rechts kapot. Nadenken, lange termijn strategie en bouwen. Dat helpt. Tot dat gedaan is en er geduld is uitgeoefend veranderen de zaken niet. Ook niet met de grote blonde Kwaker en de fijn besnaarde Beau.

MagIkAlWeer | 05-11-17 | 21:09

Na één alinea herkende ik al de handtekening van Zentgraaff. En kon ik stoppen met lezen.

Cowlumbus | 05-11-17 | 21:09 | 2
-weggejorist-
Lontekikker | 05-11-17 | 21:22

Absoluut. De artikelen van Quid had ik na één regel al in de gaten waarna ik verder kon met het volgende artikel.
Bij Zentgraaff krijgen mensen, waarschijnlijk meer dan bij Quid, de neiging om even de frustratie eraf te reaguren. Daarom hebben ze deze trol aangenomen; om meer reacties te genereren.

hustler01 | 05-11-17 | 23:05

"De liberalen - zeg D66 en deels de VVD - uit de denkende klasse..."
Ok. Gestopt met lezen.

spanarchist | 05-11-17 | 21:09 | 2

Twee individuen, één gedachte. Maar verder wel een goede constatering: FvD heeft geen georganiseerde, maatschappelijke achterban. Liberalen zijn te veel 'vrije jongen' (en 'meisje'). Tijd voor iemand met visie die nieuwe, moderne, liberale, maatschappelijke organisaties uit de grond kan stampen.

Aristotalloss | 05-11-17 | 21:51

Zentgraaff is gewoon Jolande Sap. Ik dacht die zuurheid al te herkennen maar kon het niet plaatsen.

Mahatma | 06-11-17 | 00:29

Verstandige mensen weten dit al sinds 1945. Maar het is winst dat het ook hier begint door te dringen.

Bakito | 05-11-17 | 21:09 | 1
-weggejorist-
Lontekikker | 05-11-17 | 21:23

Nou Zanthaas, we zijn weer een heel stuk wijzer geworden. Petje af.

joepiedepeopie | 05-11-17 | 21:08

Jullie denken toch niet dat van Jole dit stuk hierboven gaat lezen..... dat is ver beneden zijn stand....

FasiscovanJole | 05-11-17 | 21:08

Nondejus wat een gezever.

Baski | 05-11-17 | 21:08

LPF, PVV en FvD bashen in 1 artikel ....... Zentgraf kan het.

doskabouter | 05-11-17 | 21:06 | 1

En daarom is het belangrijk dat GeenStijl Zent heeft.
Hij is niet eens een trol!

keestelpro | 05-11-17 | 21:09

Ik weet niet wie het is maar ik ben geblokkeerd. Spiegel?

Mr_Natural | 05-11-17 | 21:05

LPF had wel meer stemmen dan FvD.

Is dit nog nieuws? | 05-11-17 | 21:05

Gelukkig is Hiddema er ook nog.

koolteer | 05-11-17 | 21:03

Waarom het hele artikel lezen als er ook een Zentgraaf-woorden-generator is!
jeukwoorden.hnldesign.nl

keestelpro | 05-11-17 | 21:03 | 7

@keestelpro
Religie maakt meer kapot dan drank goed kan maken
althans, dat maak ik er doorgaans van

Tobi | 05-11-17 | 22:28

Tobi, ik heb altijd geleerd: "Vrouwen maken meer kapot dan drank goed kan maken!".

Winter_is_coming | 05-11-17 | 23:32

Er zijn zo te merken meer spreuken uit de praktijk met drank die kloppen als een bus

Tobi | 06-11-17 | 00:35
▼ 4 antwoorden verborgen

Hoe zuurder links is hoe beter Thierry het dus doet.

Rheia | 05-11-17 | 21:02

Goed verhaal, lekker kort ook.

Vespucci | 05-11-17 | 21:02 | 1

Zo is dat: het betere samenvatten

Tobi | 05-11-17 | 22:21

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Batavia Casino. Hét online casino van Nederland
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland