achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten - Tandeloos, kansloos sleepnet

Rutte is bezig de formatie te rekken in de hoop dat Rutte II het langst regerende kabinet wordt. In plaats van nieuw beleid uit te rollen over de ministeries, werd er gepraat over hoeveel ouders een kind mag hebben.


Zinloos micromanagement achter de voordeur. Laat een kind zelf bepalen wie het papa of mama noemt. Dit is louter symboolpolitiek: de burger een stukje vrijheid cadeau te doen, om te verbergen hoeveel de overheid steelt. Alsof je indianen spiegeltjes en kraaltjes geeft in ruil voor Manhattan. De beste manier om lekken te voorkomen is het geheel te publiceren als regeerakkoord en aan de slag gaan. Dat er geen tijd is voor een machtsvacuüm werd afgelopen week meerdere keren duidelijk.

De aanslagen in Charlottesville, Finland, Barcelona en Cambrils laten steeds meer zien dat er een dreiging van geweld is die snel en fysiek moet worden afgestopt. Aanvallen op onze samenleving die de politiepet te boven gaan. Maar het zijn ook geen conventionele aanvallen waarbij een vreemde krijgsmacht in uniform de grens overkomt.

De Mossos d'Esquadra (de Catalaanse versie van de Guardia Civil) hebben erger voorkomen door vier of vijf terroristen standrechtelijk te executeren nadat ze met de auto in Cambrils door het publiek waren gereden. De bomgordels bleken nep, de reactie van de Catalaanse paramilitaire politie was dat niet. Één agent schoot vier terroristen dood. 

Zo'n gerichte geweldsexplosie valt buiten de eisen en verwachtingen die we aan onze agenten stellen. De vraag is bij wie deze dreiging geparkeerd is. Eberhard vertelde trots in Zomergasten dat speciale eenheden naar de grote steden verhuisd zijn, in plaats van een centrale post in Houten. De helft van plotselinge godsdienstwaanzin in de afgelopen week was buiten grote steden.

In de tijd van de Rote Armee Fraction hadden gewone Duitse agenten volautomatische mp5's in de deuren van hun auto's. Moeten we niet erkennen dat we weer in een tijdperk zijn dat praten niet altijd meer helpt? Voor het nieuwjaarsfeestje op Times Square werden zevenduizend agenten ingezet, dat is een kwart van de omvang van de geüniformeerde Nederlandse politie.

Lacune

Er zit een grijs gebied tussen de mensen in het blauw en de mensen in het groen. Dat is een lacune in onze beveiliging van soft targets. Vroeger stond het groene leger te wachten bij de grens. Toen had de strijd een frontlinie, nu doorkruist het slachtveld de hele samenleving. Gaat traploos van een simpele mishandeling tot een massamoord. 

Dat vereist een verregaande samenwerking tussen beide of de oprichting van een tussenliggende partij die binnen minuten kan reageren. Waar we nu politie hebben die te weinig heeft geoefend met schieten om te mogen rondlopen met een wapen moeten we naar een politie die twee of drie keer zoveel oefent, en waar bijvoorbeeld ex-militairen die de overstap maken hun oude dienstwapens mogen houden.

Dit is een guerrillaoorlog door mensen die gedurende hun complete voorbereidingstijd naadloos opgaan in onze samenleving. Allang geleerd hebben geen specifieke digitale sporen na te laten die door een digitaal sleepnet gevonden worden. Laten we met een interdepartementale steekproef kijken hoe de overheid met cruciale informatie omgaat.

Steekproef

In vijf minuten kan je opzoeken hoe de FIA, RIALTO en de wereldfederatie monstertrucks over evenementen denken en welke maatregelen minimaal nodig zijn. Gewoon makkelijk, laagdrempelig en zonder aanmelding gratis beschikbaar. Dat gebeurde niet door de chauffeur, organisatie, gemeente of politie. 

Een anoniem telefoontje over gif in stallen leidde negen maanden niet tot preventieve metingen van kippen of eieren. Een rechtshulpverzoek vanuit België ook niet. Pas toen de zaak politiek gevoelig werd, kwam paniekvoetbal dat honderden miljoenen gekost heeft. Hoeveel gif in de tussentijd gegeten is, daar wordt over gezwegen.

Een steekproef van een universiteit vond 79 verschillende schimmels in zwembaden, waarvan de helft mensen ziek kunnen maken. Dit had net zoals Fipronil door de overheid als eigenaar en toezichthouder allang ontdekt moeten zijn. Ook is er al dertien jaar een ambtelijke operatie bezig foutieve RVS-boutjes die baby's vermoorden te verwijderen.

Klapstuk was de ontdekking dat de laatste Noord-Koreaanse rakettest mede mogelijk gemaakt is vanuit Oekraïne. Een land dat tientallen miljarden vanuit Europa ontvangt, open grenzen krijgt voor handel, zijn inwoners en dienstverlening en vervolgens bij de eerste de beste echte mogelijkheid laat zien niet onze bondgenoot te zijn.

Sleepnet

Een sleepnet zal de overheid verzuipen in gegevens, terwijl de overheid informatie vanuit de  voedselindustrie, zwembaden, wapenhandel, auto-stunts en Belastingdienst niet tijdig en volledig verwerkt. Waarom gaan we het volgende luchtkasteel in de cloud bouwen, terwijl de vorige projecten nog disfunctioneel in de stijgers staan?

Het ondertekenen van het associatieverdrag met collaborateur Oekraïne en de sleepnetwet zijn beide in een demissionaire periode door de Senaat gerommeld. Wat vreemd is, want het zijn controversiële onderwerpen. Politieagenten in mobiele bunkers bij Joodse instellingen worden vervangen voor camera's. Waanzin.

Buitenlandse aanslagen zijn onze laatste waarschuwing, nemen we die ter harte?

Feynman

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.