achtergrond

Geenstijl

Vaarwel blauwe envelop. De Belastingdienst staat op omvallen

Weet je hoe een democratie zonder belastinginkomsten werkt? Niet.

Dan zie je de kop 'Belastingdienst ziet zelf: ict-systemen zijn zo verouderd dat het innen van belasting gevaar loopt' en op het eerste gezicht denk je: dat is lollig. Of: Hoera lekker geen belasting meer betalen. Minderminderminder afdracht zodat de Rijksoverheid minderminderminder stomme dingen kan kopen van het geld van de burgers. Maar dan lees je dat artikel en dan denk je: Het ICT-falen bij de overheid is zo gigantisch dat het inmiddels de hele democratie in gevaar brengt. En niet alleen omdat de staatskas misschien een paar euro btw misloopt op de huur van een wit busje, of omdat er geen taxpoet binnen komt waarmee veiligheidsdiensten betaald kunnen worden die het radicaliseringstraject van de bestuurder van zo'n wit busje in de gaten kunnen houden vóórdat ie zo'n levensgevaarlijk busje huurt. Maar omdat een land zonder belastinginkomsten geen land is, en omdat onder de blauwe motorkap van de Belastingdienst alles wat ambtenaren fout kunnen doen, fout gaat. Zomaar een paar zinnetjes:

"De [belasting]dienst werkt met zo'n zeshonderd verschillende ict-systemen."  ZES-HONDERD. Die allemaal op WinXP of ouder draaien natuurlijk. Moeten we nog uitleggen waarom dat een probleem is, of snapt de gemiddelde burger die thuis de 2 systemen Windows en een iPad probeert te combineren en daar al compatibility issues mee heeft wel dat zoiets een probleem is?

"De dienst stelt dat kennis over de huidige, vaak oude systemen, in hoog tempo schaarser wordt, doordat de mensen die ermee kunnen werken met pensioen gaan of ontslag hebben genomen." Ja, de Belastingdienst kocht dure ouwe ambtenaren duur af. De rest neemt zelf ontslag wegens kudtbaan bij krakend ambtenarenbedrijf.

De Bdienst gaat 'alle systemen vernieuwen en efficiënter maken'. "In de interne evaluatie gaat de Belastingdienst ervan uit dat in 2020 alle seinen op groen staan en alle systemen werken." Hahahaha. 600 systemen terugbrengen tot minder dan 600 systemen. In één van de grootste overheidsbedrijven. Binnen drie jaar. En dan 'alles op groen'. Kijk naar UWV, PGB, SVB en je weet: de enige rijksdienst waar de computers wél werken, is bij de struikrovers van het CJIB.

Nog een signaal van faal: "Toetsingsbureau [Bureau ICT-Toetsing] stelt verder dat de ontwikkelaars van nieuwe computerprogramma's niet communiceren met de belastingambtenaren die ermee moeten werken." Als je 600 programma's die kudt met elkaar communiceren wilt terugbrengen tot een systeem dat wél communiceert, moet je misschien beginnen met het communiceren tussen mensen die software bouwen en mensen die me die software moeten werken.

"Om draagvlak te kweken heeft vvd-staatssecretaris Wiebes de werkvloer om suggesties voor een nieuw plan gevraagd." 'Oh hee hoi, werken jullie hier ook nog? Ja sorry we huren tegenwoordig alles extern in voor heel duur geld, zelfs je eigen oude collega's. Maar goed idee, misschien moeten we gewoon eens aan de mensen die hier wérken vragen: wat denken jullie, hoe lossen we dit op? Dus bij deze: Wat denken jullie, hoe lossen we dit op? Graag vóór 2020 want dit grapje kost tientallen miljoenen en die hebben we niet als we geen belasting kunnen innen en dan wordt dit verhaal een beetje een vieze cirkel...'

Update: ICT-ellende moet leiden tot centraal EU belastingsysteem

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.