Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Gerrit de leugenaar

Show me the money!Dat Gerrit Zalm een flexibele geest heeft, is meer dan duidelijk. In de jaren ’90 was hij medeverantwoordelijk voor het "verjubelen" van de enorme economische groei onder Paars en in dit kabinet houdt hij de hand op de knip en schmiert het liefst naar de "potverteerders van links". Dat mag allemaal, maar liegen mag niet. Het Parool onthulde een paar weken geleden dat de gulden bij de overgang naar de Euro een procent of 10 te laag gewaardeerd was. "Onzin", riep Gekke Gerritje deze week in Barend en Van Dorp. "Die onderwaardering heeft geen enkele invloed op koopkracht en inflatie gehad." Wat blijkt vandaag? Zalm werd al in 1998 door deskundigen gewaarschuwd dat onderwaardering van de gulden zou leiden tot een hogere inflatie. Verder heeft meneer Zalm bij de introductie van de Euro in de Tweede Kamer glashard gelogen. Om het Parool te citeren: "De wisselkoersverhouding is wel degelijk in de Kamer aan de orde geweest, op 9 april 1998, vlak voordat de euromunten in een bepaalde verhouding aan elkaar zouden worden vastgeklonken. Zalm zei toen: Verder is zeker geen sprake van een onderwaardering van de gulden. De spilkoersen zijn in lijn met de fundamentals." Ach beste meneer Zalm, iedere Nederlander kan U op dit moment uitleggen dat de Euro zo ongeveer de waarde heeft van de gulden in 2000...

Reaguursels

Inloggen

*** Rel om euro slecht voor referendum ***

Het kabinet vreest dat het rumoer over de conversie van gulden naar euro in 2002 een negatieve invloed zal hebben op het stemgedrag bij het referendum over de Europese Grondwet, dat op 1 juni wordt gehouden....
www.volkskrant.nl/denhaag/111622693326...

Starf*cker | 17-05-05 | 10:16

Oef, nou vraag ik me af of GS hier niet een beetje kort door de bocht gaat.

Is er een macro-economicus in de zaal?

@kansatsu
0,6% van de stijging komt door de euro? Das niet veel. Waar heb je die info vandaan?

Oersoep | 17-05-05 | 09:19

Je vraagt je nu af,heeft Gerrit Zalm zijn collega,s gewaarschuwd dat we een te lage koers voor onze gulden kregen,en heeft Zalm met kornuiten hun spaargelden in dollars omgezet voor de invoering van de klote euro?

nummertje | 16-05-05 | 22:07

alsof ik dat nog niet wist .. bos lulde hem met de vorige verkiezingen er oo kuit maar meneer bleef maar volhouden dat bos geen verstand van hypotheken had ..

Draaitafel Demagoog | 16-05-05 | 18:02

L.J. Binkhorst. Wanneer gaat die eindelijk met de WAO? bedoelde AOW.

fastfly | 16-05-05 | 15:29

T.a.v. onze J.P. Balkie:
consumenten WILLEN meer uitgeven , maar kunnen dat gewoon niet.
Mensen, ...' t is toch so fokking simpel.
huurstijging, electra/gas, water, rioolbelasting, OZB.
Ing-Nationale Nederlanden tift 1000 mensen eruit.
De lage inflatie wat het CBS heeft berekent is een wassen-neus.
CBS is onderdeel van D'66 mini-STER
L.J. Binkhorst. Wanneer gaat die eindelijk met de WAO?

fastfly | 16-05-05 | 15:28

Zalm en Balkenende zien nog steeds groei in 2005 voor de Nederlandse economie. In maart lag het voornamelijk aan het weer dat de economie kromp volgens Zalm. Helaas zijn net de cijfers van april bij de detailhandel bekend geworden, en aan het weer lag het niet deze keer:

Inkoopcombinatie ziet ?consumentenboycot? in april

Retailbedrijf Euretco, vroeger bekend als inkoopcombinatie Samen Sterk, heeft de omzet fors zien dalen. ,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt, terwijl ik veertig jaar in het vak zit'', zegt C. Fakkeldij, directeur van Euretco in het NRC. ?Het leek wel of we te maken hadden met een consumentenboycot.''

Fakkeldij kan geen oorzaak aanwijzen voor de verslechtering in april. Volgens hem ligt het niet aan het weer, het aantal feestdagen of het aantal koopdagen. ,,Ik kan het niet verklaren.''

April
April was voor de detailhandel één van de slechtste maanden ooit. Vooral de omzet van kleding en schoenen daalde vergeleken met vorig jaar. Maar ook keukens en vloerbedekkingen werden minder verkocht.

Euretco is in aantallen winkels de grootste onderneming in Nederland in de zogeheten non-foodsector. Volgens Fakkeldij verkochten vooral mode, schoenen, keukens en vloerbedekking slecht. Zo daalde de omzet van zijn divisie wonen (Superkeukens, Profijtmeubel, Topform, Decorette) in april met 20 procent.

Cijfers CBS
Het CBS maakte vorige week bekend dat de omzet van de detailhandel in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,2% is gedaald, verder is de gedaald want het is een tend. Voor de non-foodsector was de daling zelfs 4,5 procent. Consumenten kochten vooral minder computers, fototoestellen, mobiele telefoons en witgoed. Die trend heeft zich in april versterkt doorgezet.

Bedrijfsleven
Volgens de overkoepelende organisatie voor de kledingbranche, Mitex, liet april de sterkste omzetdaling zien van de aangesloten Mitex-bedrijven sinds vorig jaar.

Bedrijfseconoom Koeman berekende dat Nederland vorige maand 11,2 procent minder kinderkleding kocht ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en 5,2 procent minder uitgaf aan schoenen. ,,Vooral het middensegment krijgt klappen. Winkels die het nog relatief goed doen, zijn zaken die zich onderscheiden door een bovengemiddelde kwaliteit producten en service óf juist met lage prijzen.''

Blokker (Bart Smit, Xenos, Marskramer) maakte deze week een omzetstijging in het gebroken boekjaar tot en met januari van dit jaar bekend van 4 procent. Het bedrijf waarschuwde dat daarna ,,tot en met april de meeste winkelketens van ons concern een tegenvallende omzetontwikkeling laten zien.'' Om de winst zoveel mogelijk op peil te houden, kondigde Blokker meteen aan ,,stringent'' te gaan snijden in de kosten.

dwalmpje | 16-05-05 | 14:52

Het huidige hoge prijspeil van o.a. consumptie artikelen wordt voor 0,6 procent veroorzaakt door invoering van de euro. Multinationals en b.v. Energie leveranciers graaien enorm. Energieprijzen 14% omhoog. Shell (presenteert trots zijn miljarden winst) is gemiddeld 6 a 7 cent per liter duurder aan de pomp dan anderen. Mijn harinkje kostte 3 jaar geleden fl. 2,50, nu 1 euro 70 dat is fl 3,75. Een taxiritje naar Schiphol vanuit mijn woonplaats duurt 30 minuten en kost minimaal ?45. Een rit van het vliegveld bij Madrid naar het centrum van die stad in de spits 45 minuten kostte mij incl. verplichte fooi ? 20,--. Wat te denken van de prijzenoorlog bij de supermarkten waaruit blijkt dat wij al jaren veel te veel betalen voor het aanbod daar. En ga zo maar door. Horeca, mijd ik inmiddels als de pest i.p.v. drie tot vier keer per week buitenshuis te eten enz enz.. We besodemieteren elkaar landgenoten en niet zo'n klein beetje ook.

kansatsu | 16-05-05 | 12:44

@OoO

Jouw vergelijking slaat iig weer nergens op. Jouw VHS was 10 jaar geleden de standaard, en iedereen wou er een hebben. Nu is DVD de standaard en wil iedereen die hebben. En een beetje kwaliteit DVD speler kost nu ook zo'n 4 tot 8 honderd euro (sprekende over merken als NAD). Daarnaast is de concurentie natuurlijk ook flink gestegen en de productiekracht van azie verhoogd.

Maar in azie handelen ze ook lekker in dollars hoor, en ja dan kunnen wij de spullen nog goedkoper kopen.

Elvis_Presley | 16-05-05 | 02:17

Dat gerrit de gulden te goedkoop verkocht heeft , daar zal best wel wat in zitten. Deze rechtse rakker heeft het voor veel nederlandse inwoners goed verziekt. Hijzelf zal er weinig last van hebben , dus wat de f*ck.
Een andere reden naar mijn inzien is dat veel mensen in die tijd veel geld dachten te scoren met beleggen.
Het idee effe veel geld scoren is voor veel mensen een fiasco geworden. Hoeveel geld is er niet verdwenen toen de zeepbel plopte.
Nina brink zit op rozen.

kevindeathmatch | 16-05-05 | 00:00

@Elvis
10 jaar geleden een fantastische VHS gekocht voor 1100 gulden. Nu staat een gelijkwaardige variant bij de Kijkshop voor 69 euri. Moet ik daaruit concluderen dat de gulden cq. de euro gekelderd is, of is dit het resultaat van de groeiende technologie en de invloed van het oostblok op de europese markt? (Beide vhs'en komen overigens uit japonnenland)

OoO | 15-05-05 | 20:34

@.nils desperandum
Maakt niet uit hoor, niet iedereen kan slim zijn, dus ook domme mannetjes met een binair IQ mogen hier meepraten.
Dus kom maar met je bijdragen

bananenrepubliek | 15-05-05 | 19:30

Nil desperandum: ".... Huh..... eh..... is dit een forum?
Kan dat, met dommerds?"
-
Eigenlijk niet.
Maar ja, je bent er nu eenmaal.

Bunt | 15-05-05 | 17:45

@bananenreplubliek: "Hartelijk dank voor je fantastische inbreng hier op dit forum. Kan jij als slim studentje ons domme paupers even uitleggen hoe het dan wel zit?".
.... Huh..... eh..... is dit een forum?
Kan dat, met dommerds?

Nil desperandum | 15-05-05 | 17:29

Jongens jongens , t was goed voor de export-positie , laat nou een week na dat v erhaal in t nieuw s een verhaal zijn dat de export sinds 2000 alleen maar is geslonken !!

we worden belazerd door Ome Gerrit....
die parlementaire enquete moet er maar komen denk ik....

Wij gaan straks de geschiedenis in als t volk dat zich heeft laten belazeren door de gekozen casa nostra......

het "point of no return" is al zo goed als gepasseerd , het oproepen tot actie heeft in deze kut-maatschappij toch geen nut , aangezien het overgrote deel bestaat uit struisvogels die met suffe one-liners met verwijzingen naar de holocaust iedere discussie onmogelijk maken.....

Ik vrees de toekomst van dit eens zo heerlijk zorgeloze kikkerlandje....

blup © | 15-05-05 | 16:07

Euro?

Pannie | 15-05-05 | 14:13

Elvis_Presley,
Het ligt er maar net aan wat je onder een mooie PC verstaat.

Bunt | 15-05-05 | 14:07

Kon ik vroeger voor 2000 gulden een mooie pc kopen, dan kan ik dat nu voor 800. Dusse nee ik geeft gerrit wel een beetje gelijk over wat ie zei in BvD.

Elvis_Presley | 15-05-05 | 13:58

Starfucker: "Geert blijft voor mij een eenmotorige mug met een beperkt denkkader."
-
It takes one to know one.

Bunt | 15-05-05 | 13:32

Trouwens uit gehoord dat het slecht gaat met belasingparadijsen??

Doucheputje | 15-05-05 | 12:10

Geld is een roulatiesysteem. Als het ophoudt met rouleren en blijft plakken bij een aantal mensen dan stopt alles. En zal welvaart er alleen zijn voor een aantal mensen. Terug naar de middeleeuwen

Doucheputje | 15-05-05 | 12:09

Als je wilt dat de economie goed gaat, dan zul je toch moeten zorgen dat mensen geld uit gaan geven (en daar geld voor hebben). Maar door de politieke beslissingen valt er straks niks meer uit te geven. Dus krabbeld de economie niet echt uit het dal. Bovendien het wonen (eerste levensbehoefte) is veel te duur en wordt nog steeds duurder. En de belasting druk in Nederland is hoog en wordt alleen maar hoger door de binnenlandse en europesche politiek. De welvaartstaat loopt vanzelf vast.

Doucheputje | 15-05-05 | 12:07

@ StarF*cker
Ik denk dat met de beperkte compententies van Geert, Geert waarschijnlijk de enige Nederlander is die inmiddels "weliswaar onterecht" nu net zo veel in euro's verdient als met een gewone baan in guldens.

Sunnygirl | 15-05-05 | 11:58

@ Starf*cker 15-05-05 @ 11:53
Oh gelukkig, is was al bang dat je defintief ook op het mannelijk blond uit de politiek prefereeerde. Zou Geert in de kamer nu ook gaan vragen waarom jij hem nu ineens een eenmotorige mu met beperkt denkkader noemt?

Sunnygirl | 15-05-05 | 11:56

@ Nil desperandum 15-05-05 @ 08:51
Bij StarF*cker kan je ongetwijfeld ook terecht voor een getekend expemplaar van de schrijselen van Geert Wilders. Ik vermoed zelfs dat hij een persoonlijke bedankje vaan StarF*cker voor in het boek voor SF heeft geschreven,

@ StarF*cker
Hele ommezaai hoor die switch van de literatuur van Geert Mak naar het persoonlijk dagboekie van GW.

Sunnygirl | 15-05-05 | 11:54

@Sunny Ordinair, geil en blond. Volgens mij heeft die Leen Jongewaard inmiddels al een grafzekerk op z'n kop. Maar feit blijftdat Geert met enige regelmaat GS als inspiratiebron gebruikt. Tja, ik had ook liever gezien dat Wouter Bos of Femke Halsema dat zou doen. Geert blijft voor mij een eenmotorige mug met een beperkt denkkader.

Starf*cker | 15-05-05 | 11:53

@ Starf*cker 15-05-05 @ 11:40
Een beetje tegengewicht mag wel eens na je lofzang op het adequate handelen van Geert Wilders. Het is me opgevallen dat de laatste tijd je sowieso vaak Wilders in positieve zin aanhaalt. Volgens mij verkeer je momenteel in een pro Wilders fase. Zelfs dat oudbollige liedje van die Jongewaard is te truttig voor woorden. Die Leen is trouwens ook blond. Valt je op dom en blont?

Sunnygirl | 15-05-05 | 11:49

@Sunnygirl Dit is wel erg linkse praat. Ik Moet denken aan dat oude liedje. "Mensen noem elkaar geen mietje, eenmaal zing je allemaal. Allemaal het oude liedje. Het is de schuld van het kapitaal." Leen Jongewaard geloof ik. Maar zo simpwel is het niet in een land dat zijn welvaart te danken heeft aan het geld van "het kapitaal".

Starf*cker | 15-05-05 | 11:40

@ ultra-links 14-05-05 @ 18:22
Ik wil het zelfs verder trekken. De euro is op deze manier een mooi middel geweest om "en masse" de lonen, zonder gezeik, te verlagen.

Sunnygirl | 15-05-05 | 11:36

@.nil desperandum
Hartelijk dank voor je fantastische inbreng hier op dit forum. Kan jij als slim studentje ons domme paupers even uitleggen hoe het dan wel zit?

bananenrepubliek | 15-05-05 | 11:15

lang leve de euro. lang leve de europese grond wet! lang leve de mensen die weten wat goed voor ons is. weg met de oude politiek. lang leve de vernieuwing! links die schreeuwden dat de euro niet mocht komen, pim doodschieten en met deze gasten blijven zitten. hahahaha. een soort van mes in je eigen rug steken.

p.s. balkenende schijnt wel een handtekening van bush te hebben gekregen en een sticker van de amerikaanse valg! is dat niet vet kool?

pimpstah | 15-05-05 | 10:04

Zalm stinkt naar vis, en dat is een waarheid als een koe.

OoO | 15-05-05 | 09:44

@bananenreplubliek: zelden zo dom essay gelezen over economische wetmatigheden. U is schoenmaker toevallig?

Nil desperandum | 15-05-05 | 08:51

als je voor de "grondwet" stemt dan stem je ook op een net niet criminele bovenlaag, welke zo graag ons publieke domein dient, niet vergeten: WENSINK van de NEDERLANDSE BANK, die deed alsof er niets aan de hand was toen iedere huisvrouw zag dat we getild waren, de leugenaar ZALM, de nitwit BALKENENDE en ga zo maar door. Er is door de gemeenschap "dienende" een structuur geschapen die hun eigen portemonnaie nooit schaadt: analyseer de inkomens van hen die ons ""DIENEN"" en dan blijkt waar het gemeenschappelijk opgebrachte geld naar toe gaat.Niet vergeten dat de verontwaardiging van ZALM over de zogenaamd hoge inkomens een schijnmanoevre is.

succesvol | 15-05-05 | 08:20

@Kalief IK kom nu net uit de kroeg. Verder ben ik vandaag de hele dag de zon in geweest. Het verhaal was niet oud, want ik zag dat onze vaste lezer Geert Wilders een klein uurtje na de publicatie op GS zelfs kamervragen richting Zalm heeft gestuurd. Wat lul je nou man. Het ging mij om om aan te tonen dat de heer Zalm gelogen heeft over de effecten van de Euro. Niet meer niet minder. Verder zie ik prima reacties pro en contra. Verder posten wij natuurlijk topics die reacties uitlokken, GS is de Libelle niet. En dan begin jij weer over advertenties. Mag ik zeggen dat ik deze bijdrage van jou ongeveer de waarde vind hebben van een mug in de wind?

Starf*cker | 15-05-05 | 08:00

niets nieuws: politiek en politici zijn per definitie onbetrouwbaar.
Aan de overkant van de plas ook, daar noemen ze hen subtiel: professional liars.

ranonkel | 15-05-05 | 05:44

En wat blijkt: Starf*cker heeft in de hele thread nergens gereageerd. Duidelijk niet geïnteresseerd in de reacties.

Reden: hij had weekend-corvee en moest nog effe snel een topic posten. En haalde voor het gemak maar hetzelfde eurogelul uit de kast dat al tig keer eerder was gepost.

En wij stonken er weer in. De GSsers posten al lang geen gebeurtenissen of opinies meer, maar alleen stukkies die reacties uitlokken. Om advertentie-inkomsten te vangen.

kalief | 15-05-05 | 02:06

Weer een schoolvoorbeeld van dat macht corrumpeert.

Bunt | 15-05-05 | 02:05

@Filo. Nee, echt niet duurder, zelfde getalletje. Alleen het bordje fl werd euro. Maar je salaris werd gehalveerd ja!
Of ben je het liefje van Rosenmuller ? of Ome Ludo van H. ?

yep | 15-05-05 | 01:14

Balkie, Zalmpje & Geusje leven Nog!!!
Waar moet dat heen met dat zo geliefde Nederlandski?

Een geluk, bij een ongeluk is dat iedereen op zijn tijd dood gaat!!!

BenBack | 15-05-05 | 00:28

@OurHero: Uiteindelijk stelt zich een nieuw evenwicht in, inderdaad, alleen je spaargeld word minder waard. Verder vind ik een hoop gezeik, zoveel is alles echt niet duurder geworden bovenop de normale inflatie.

Filo | 15-05-05 | 00:26

@ ourhero, het maakt wel degelijk uit.
Voor mensen met veel cash en weinig schulden. Deze zijn gewoon genaaid hoor.

kneuterzak | 14-05-05 | 23:47

1973
Gerrit Dekzijl

Ik ben Gerrit

Ik ben Gerrit en ik steel als de raven
'k Ben een boef in de ogen der braven
Maar wat moet je nou als je niks hebt
In deze wereld waar je steeds wordt genept

Bij ons thuis was vroeger geen brood op de plank
Moeder kon dat niet betalen
Mijn vader ging dood, ja dat kwam door de drank
Ik liep door de straten te dwalen
De bakker die keek niet, ik pikte een brood
En heb dat mijn moeder gegeven
Het was wel gestolen maar 't smaakte ons goed
Zo zijn we in leven gebleven

Zo groeide ik op, ja voor galg en voor rad
Het stelen dat kon ik niet laten
Ik heb in mijn leven al heel wat gejat
En ik zit nooit zonder dukaten
Ik 'k ben nu beroemd en berucht in 't land
Een brandkast die kan je me geven
't Begon met een broodje, nu zit ik geramd
En zo blijft 't de rest van mijn leven

Ik ben Gerrit

www.lyricsvault.net/songs/14694.html

pfff | 14-05-05 | 23:36

Dat wisselverlies is onzin. Al eerder gezegd: of het nu x2.0 of x2.2 gaat, het maakt niet uit.

Lager inschrijven op de euro betekent meer export = goed draaiende economie = stijging van de inflatie.

Ik denk toch dat het uiteindelijk niets had uitgemaakt. Groei van de economie willen we ook allemaal.

OurHero | 14-05-05 | 23:17

Persoonlijk denk ik dat er nog veel meer verjubeld was onder Paars als Gerritje niet enigzins de hand op de knip gehouden had.

Filo | 14-05-05 | 22:21

Maar als ik nu een berg schulden had + hypotheek e.d.
Dan zijn die schulden dus met een 10 % gedaald.
Niet verkeerd lijkt me, als je schulden hebt.

vander F | 14-05-05 | 22:02

Kinderbijslag oftewel fuck-premie afschaffen: minder kinderen, minder ambtenaren <> meer ruimte, meer geld, beter voor het milieu, dan kan ik met mijn 55ste met pensioen.

fastfly | 14-05-05 | 21:16

Rita V. probeert immgratie tegen te gaan in Holanda te gaan en Spanje legaliseert 1.000 nog wat asielzoekers.
STEM 'NEE' tegen de EU-grondwet.

fastfly | 14-05-05 | 21:13

@ThaWizzard. 14-05-05 @ 20:04
Hoewel je moet leren met caps lock om te gaan, heb je wel gelijk.

Framoes | 14-05-05 | 21:13

Politici die liegen? Alsof dat nog niet bekend was. Je komt pas aan de macht als kan liegen dat het gedrukt staat.

Framoes | 14-05-05 | 21:11

Zalm is een enorme zak hooi die al jaren geleden het respect is kwijtgeraakt van elke hollander met een stel hersens.

En hoe langer Gekke Gerrit gaat roepen dat bijvoorbeeld de EU grondwet belangrijk is, hoe harder het volk NEE zal stemmen.

En nou optyffen Gerrit, ga maar lekker in Brussel je zakken vullen want meer kun je toch niet

jeanpagne | 14-05-05 | 20:38

EN DE WERKENDE NEDERLANDER MET HERSENS GAAT HET LAND UIT, DE GROOTSTE LEEGLOOP VAN NA DE OORLOG.
ER IS ZO VEEL FOUT IN DIT L;AND ER VALT OVER EEN PAAR JAAR ECHT NIET MEER IN TE LEVEN.

ThaWizzard. | 14-05-05 | 20:04

Zalm loog en nu willen ze zelfs de campagne over de EU-grondwet vervalsen en manipuleren

Er wordt 3,5 miljoen uitgetrokken om de Dwalende Nee-stemmer op andere gedachten te brengen. Het Nee-kamp heeft helemaal geen 3,5 miljoen op de bank om campagne te voeren, sterker nog ze hebben maar 0,5 miljoen gekregen net als het ja-kamp trouwens om campagne te voeren.

Dit is dus een grove manier van manipulatie en het kopen van het referendum.

Geen respect voor de kiezer.

ravan | 14-05-05 | 18:50

Even voor de verdedigers onder ons.

Op de wereld markten word alles met dollars betaald, toen wij de euro opgelegd kregen werd voor ons dus alles 10% duurder.

Alles? Ja alles, of halen wij hier ook grondstoffen uit onze bodem?

Nu hoor ik jullie zeggen, "ja aardas", das leuk, dat verkopen we namelijk 10% goedkoper aan Duitsland....

Kortom iedereen vaart er wel bij, behalve de Nederlanders....

De recesie waar we ons in gaan bevinden is duidelijk mede veroorzaakt door de euro, het is alleen jammer dat je zoiets zo slecht vooruit kunt zien.

En bananenrepubliek, je rekensommetje klopt helemaal, het gaat onderaan de streep echter om nog veel meer geld, door de onderwaardering van onze gulden destijds betalen we nu zo'n 10% teveel aan de Europese bodemloze subsidie put..

Nog een jaar of 10 verder zo en Nederland is leeg, met dank aan, ja aan wie eigenlijk, we stonden er bij en keken er naar..

Zeus | 14-05-05 | 18:36

Terwijl alle regenten en managers wel zijn gecompenseerd voor het Euroleed lullen ze jan modaal loonmatiging aan. Het geld is zogenaamd op terwijl de snelwegen vol zitten met peperduer 4wheel-drives en de villawijken links en rechts uit de grond worden gestampt.

ultra-links | 14-05-05 | 18:22

Ik ben Gerrit
Ik ben Gerrit en ik steel als de raven
Ik ben een boef in de ogen der braven
Maar wat moet je nou, als je niks hebt
In deze wereld, waar je steeds wordt genept.

Bij ons thuis was vroeger geen brood op de plank
Mijn moeder kon dat niet betalen
Mijn vader ging dood, ja dat kwam door de drank
Ik liep door de straten te dwalen
De bakker, die keek niet, ik pikte een brood
En heb dat mijn moeder gegeven
Het was wel gestolen, maar 't smaakte ons goed
Zo zijn we in leven gebleven.

Zo groeide ik op, ja voor galg en voor rad
Het stelen, dat kon ik niet laten
Ik heb in mijn leven al heel wat gejat
Ik zit nooit meer zonder dukaten
Ik ben nu beroemd en berucht in het land
Een brandkast, die kun je me geven
't Begon met een brood en nu zit ik geramd
Zo blijft het de rest van mijn leven.

kneuterzak | 14-05-05 | 17:53

Ik wil een parlementaire enquete naar het financieel beleid van Zalm cs.

David Rietveld | 14-05-05 | 17:52

Wat? Een minister die liegt? Niet te geloven....

whoppah | 14-05-05 | 17:45

Ik heb eens in Duitsland gekeken wat de prijzen zijn, scheelt soms de helft met de prijzen in NL. FF goed ingeslagen bij de plaatselijke slijter daar en thuis een rekensommetje gemaakt. Voor 12 flessen drank betaalde ik daar ? 34,45 en na berekening zou ik hier bij de slijter ? 58,00 moeten betalen. Misschien moeten we maar bij onze buren gaan shoppen !

MeePrater | 14-05-05 | 17:35

Wordt Zalm straks burgemeester of iets in Europa ?

yep | 14-05-05 | 17:34

@dr.Alban:Ik ben ondernemer, ik zou het niet in mijn hoofd halen zolang ik nog winst maak er mensen uit te gooien. Als ik 10 miljoen winst zou maken vind ik het niet erg om er 10 man bij aan te nemen, blijft er nog ruim 9 miljoen over. Het wordt aangeluld dat het slecht gaat met de economie, daarom worden de bezuinigingen gepikt, daarom kon de 0-lijn worden opgelegd. Het enige wat er gebeurd is dat degene met geld nog meer geld verdienen

Thygros | 14-05-05 | 17:16

@ Thygros. Winst is iets anders dan productie. Economische groei wordt voornamelijk door de nationale productie bepaald. En zoals je zei, kosten dalen gewoon door alle te dure arbeiders eruit te schoppen. De productie daalt maar de winst stijgt nog vaak. Tja en Sacha de Boer is lekker, maar dat staat er los van.

dr. Alban | 14-05-05 | 17:01

Economisch minder? Het ene na het andere bedrijf presenteert recordwinsten, waarschijnlijk doordat ze iedereen er vast prventief uitmochten schoppen, voor het geval het minder gaat. Las op teletekst wel een goed idee: voor elk miljoen winst moet een bedrijf iemand aannemen.

En ach ja zal gelogen, het zal de schuld van links wel weer zijn

Thygros | 14-05-05 | 16:53

@JuuLes
Het ging om jouw citaat "maar mensen zijn ook meer gaan verdienen", niet over de schuldvraag van de euro. De euro is niet schuldig, de mensen die beleid maken wel.

ZakkenVuller | 14-05-05 | 16:49

@ZakkenVuller
ja en dat komt dus niet door de euro!

JuuLes | 14-05-05 | 16:47

@JuuLes
en toen werd alles ook duurder

ZakkenVuller | 14-05-05 | 16:46

@zakkenvuller

ja omdat het economisch wat minder ging

JuuLes | 14-05-05 | 16:43

@JuuLes
de meeste mensen hebben de nullijn gehouden hoor! of was je dat even vergeten.

ZakkenVuller | 14-05-05 | 16:42

politiek is toch de kunst van het liegen?

zeemeeuw | 14-05-05 | 16:42

lul niet zo slap starfucker, de inflatie was helemaal niet zo hoog na de invoering van euro, alleen de gevoels inflatie. zalm heeft gelijk dat dingen dan wel duurder zijn geworden, maar mensen zijn ook meer gaan verdienen, verder krijgt de euro de schuld dat het economisch wat minder gaat, iets wat toevallig tegelijkertijd plaats vond!

JuuLes | 14-05-05 | 16:40

Voot wie werkt Gekke Gerrit nou? In iedergeval niet voor de nederlandse bevolking, duitse mischien?

@bananenrepubliek
Je hebt helemaal gelijk.

Wie kan mij nou uileggen hoe het komt dat de economie "slecht" gaat, werkloosheid omhoog zonder dat er bedrijven werkelijk bankroet gaan? (Of, op KPN na, in problemen verkeren).

Die regering is ook hypocriet, toen de economie "kromp" werden we kapot bezuinigt. Daarna ging het even goed, kwam door Zalm volgens de bezuinigingen en nu slinkt economie weer volgens CPB en dan kloppen hun berekeningen ineens niet. Stelletje LOSERS!!!
(ik zou bijna zeggen... zie je wel Zalm, de financiele experts professoren in nl hadden gelijk!!)

ZakkenVuller | 14-05-05 | 16:36

@.HenkV
Hij lijkt sprekend op Jos Brink
Dat zal Jos niet leuk vinden....

bananenrepubliek | 14-05-05 | 16:34

@Jorgen 14-05-05 @ 15:25
De supermarktprijzen zijn nu dankzij het lef van Ahold onwijs laag. Lager dan nog dan toen we de gulden nog hadden.
Daarbij, wat Zalm in B & vD zei: Alles is met 2,20371 vermenigvuldigd. Ook spaartegoeden, salaris, ander inkomen, beleggingen, beurskoersen en dus ook de prijzen. Of je het nou door 2,2 of door 2 deelt, Als je alle deze bedragen door hetzelfde deelt blijft de onderlinge verhouding GELIJK. Er is dus geen sprake van benadeling. Het had geen flikker uitgemaakt. Het is alleen fijn om het even te weten.

SVEFF | 14-05-05 | 16:33

@.dr.Alban, goede vriend
Er zijn niet zoveel goede journalisten in Nederland die materiedeskundig zijn of dat willen worden door zich in te vreten in de materie. Ik zie zo vaak journalisten die zich laten gebruiken door politici en niet doorvragen.
B&vD zijn daar een typische exponent van.
Het komt ook door de regie die politici willen hebben over vraaggesprekken. De vragen moeten tevoren op papier staan en goedgekeurd zijn door hun mediagoeroe zodat ze zich daarop kunnen voorbereiden, anders konden ze wel eens een plee-figuur slaan.
Zo maar voor de vuist weg een interview? No way, dan komen ze gewoon niet.

bananenrepubliek | 14-05-05 | 16:30

De grootste fout van Zalm was natuurlijk de enorme lastenverlichting in hoogconjunctuur tijdens Paars II. Ook zijn toenmalige staatssecretaris van financiën (Wouter Bos) is het voorval geheel vergeten.

Bij het omrekenen van de euro werd een politieke keuze gemaakt. Dat is begrijpelijk maar liegen mag niet en daar staat in dergelijke gevallen aftreden op.

Erger is dat de mensen van de Nederlandse bank hun kaken stijf op elkaar hebben gehouden. Als argeloze burgers zijn wij afhankelijk van dergelijke onafhankelijke instituten en als deze gaan sjoemelen zijn we overgeleverd aan de Zalmen en Bossen in deze wereld.

Jerolimo | 14-05-05 | 16:26

Nederland bukte onder valse voorwendselen van Gerrit ... en werd van achteren gepakt....

Laat u zich op 1 juni a.s. weer pakken????

Zegt NEE!

ericbfrl | 14-05-05 | 16:25

Wat??!! Een politicus die liegt??!! Politici liegen toch nooit? Oh nee, dat waren dronkaards. Niet dat er veel verschil is.

FriescheHengst | 14-05-05 | 16:22

@ bananenrepubliek. K had je stukje nog niet gelezen net, maar dat is waar ik op doel. Volgens mij klopt je verhaal helemaal. Ik ergerde me trouwens rot aan die domme Frits en Henk toen Zalm er was. Wat zijn dat nou voor kutjournalisten. Als je daarover vragen gaat stellen moet je je eerst een beetje economisch verdiepen. Ze geloofden alles wat ie zei. En op t eind met zn drieen zeggen ze ook nog, "ja dat met die wisselkoers klinkt wel aannemelijk, ik geloof t wel". Grrr, wat een sukkels.

dr. Alban | 14-05-05 | 16:20

De Duitsers hebben het ook over de "Teuero". De dure euro dus. Daar speelt het verhaal van te laag inschrijven op de euro toch niet? Ben ik benieuwd naar.

OurHero | 14-05-05 | 16:18

@. Ayaan
Nee, mij zie je daar niet rijden. Maar volgens jou zijn de prijzen van grondstoffen gedaald. In theorie is dat wel zo. De practijk is anders. Of er nu mensen daarvan genieten in A'dam doet daaraan niets vanaf.

Wulfpack | 14-05-05 | 16:15

Ik ga niet zeggen dat ik de grootste econoom ben die er is met mn vwo6. Maarrrr, door dat verhaal prik je toch zo heen van die Zalm, dat t weinig uitmaakt wat de verhouding met de gulden zou zijn. Kijk als je naar de verhouding loon/uitgaven na de invoering kijkt zal t weinig uitmaken ja. Maar, wat te zeggen van ons spaargeld. Je hebt dus ongeveer 10 procent te weinig euri gekregen voor je spaargeld. Oke, je leningen zijn ook goedkoper geworden. Maar als jij dus veel spaargeld had in guldens en daarna een huisje wil kopen in een euroland waar de koers van de euro wel normaal is gekoppeld aan de oude valuta dan is dat na de invoering van de euri 10 procent duurder geworden. En dit is nog maar n klein voorbeeld. Wat te denken van grote bedrijven die in guldens veel geld hadden en in t buitenland daarna met de euro wilden investeren. Die hebben dus een slechtere concurrentiepositie gekregen. Zo zijn er volgens mij nog veel meer slechte gevolgen maar daar kan ik zo gauw niet opkomen. Correct me if I'm wrong.

dr. Alban | 14-05-05 | 16:14

@Wulfpack

En van al dat extra geld genieten heel veel mensen. Vooral in wijken zoals Amsterdam West en Zuid-Oost. Je zou er voor de lol eens op een zonnige dag doorheen moeten rijden. Al heb ik daar geen tijd voor want ik moet hun toelage gewoon verdienen.

Ayaan | 14-05-05 | 16:11

@. OurHero
Klopt, maar het onderstreept wel dat de grondstoffen in verhuoding duurder zijn geworden. Of kunstmatig duurder zijn gemaakt. Ook voor de boer wordt alles duurder namelijk.

Wulfpack | 14-05-05 | 16:11

@Wulfpack
Subsidie gaat naar de boeren om die te laten overleven, omdat we anders melk uit het buitenland moeten halen. Afhankelijkheid van een internationale markt bij dit soort producten wil geen enkel land. Vandaar dat de VS en de EU hun eigen agrarische markt zo beschermen. Eigen eten = zekerheid.

OurHero | 14-05-05 | 16:09

Goh, Mensen in de politiek liegen. Ben nog steeds zwaar geschokt

Wacky87 | 14-05-05 | 16:05

@. Ayaan
Het lijkt van niet. Dat zeg je heel goed. Voorbeeldje. Melk. Hoeveel susidie wordt er betaald om de prijs kunstmatig hoog te houden? Hoeveel belasting wordt over dat kunstmatige bedrag weer afgedragen. Snap je wat ik bedoel met dat de grondstoffen duurder zijn geworden? OK duurder zijn gemaakt. Maar we betalen dat wel. Extra, ergens anders, in het achterkamertje zeg maar.

Wulfpack | 14-05-05 | 16:03

Mensen! Mensen! Ook voor Zalm zijn de sigaretten duurder geworden! Ik heb het hem zelf horen zeggen. Dus iets meer begrip aub.

blawablawa | 14-05-05 | 16:03

Tijd voor een Parlementaire Enquete?

Sabaroth | 14-05-05 | 15:59

Ik snap dat niet he ,waarom wordt zo'n LUL niet op het matje geroepen en de laan uit gepleurt?

Wou dat ik de middelen had voor een emigratie...........

DrSnuggles | 14-05-05 | 15:58

@Wulfpack

Grondstoffen duurder geworden? Behalve de olie lijkt me dit niet het geval. Dit komt omdat alle oliebedrijfen de reservers hergewaardeerd hebben. De meeste commodities draaien nog gewoon met de markt mee. Wat op zich opmerkelijk is omdat de euro een slechtere marktpositie geeft voor de EU. Verder denk ik ook niet dat we laks zijn maar genieten we gewoon van de westerse samenleving en de daarmee gepaarde welvaart.

De overheid is in de loop der jaren een soort maffia geworden. Ze heffen er goed op los! Eerst in zake het milieu maar nu iedereen hier een beetje mee klaar is gaan ze verder op de slechte economie. Wanneer komt het echt onderwerp eens ter sprake???

Ayaan | 14-05-05 | 15:57

Starf*cker is lid geworden van de Gulden Kerk. Euro = bah! En ook deze kerk stelt geloof boven denken.

"Wat blijkt vandaag? Zalm werd al in 1998 [...]". Niet alleen Zalm, iedereen kon op RTV en in de krant de discussies volgen over de eurokoers. Alleen zat Starf*cker toen te slapen of kon nog niet lezen.

Nogmaals (want al eerder uitgelegd): tegelijk met de euro kregen we een btw van 19 ipv 17,5% waardoor voor ons alles 1,5% duurder werd. Omdat na een jaar bleek dat - behalve in de horeca - de prijzen met ca 1,5% waren gestegen, is de btw-verhoging de belangrijkste invloed geweest. De invloed van de eurokoers was marginaal, vooral omdat die dezelfde invloed had op zowel tegoeden als schulden.

kalief | 14-05-05 | 15:57

@ourhero dat bedoel ik

sienist | 14-05-05 | 15:57

Nu blijkt gelogen over de gulden, straks blijkt: gelogen over de grondwet.
"Waarom zijn toch zoveel mensen tegen die grondwet ?"
Trust me I know what´s good for you.
Yeah right !

Kenny013 | 14-05-05 | 15:56

En wie Zalm gelooft dat met de inflatie niks mis is en was, zie dit plaatje van het CPB waar toch heel duidelijk een scherpe stijging van de inflatie direkt na de invoering van de Euro te zien is en die pas midden 2003 weer in lijn is met de rest van Europa.
Zo lust ik ook nog wel een stukje zalm. Gepocheerd graag!

www.cbs.nl/nl/publicaties/artikelen/al...

Martentje | 14-05-05 | 15:55

Ik wil trouwens niet zeggen dat ik die graaier erg graag mag. Ik zou zo zeggen, hij is van de hele regering nog een van de beste. Maar dat zegt helemaal niet. Als je ergens niet goed in ben dan wordt je ambtenaar. Kijk maar naar de parkeerwachters.

Wulfpack | 14-05-05 | 15:50

@bananenrepubliek
Vervolgens geeft Zalm zoveel uit tijdens paars dat er ook nog eens 18 miljard bezuinigd moet worden.
Dit alles nog afgezien van de mensen gespaard hebben. Die zijn door Zalm ook bestolen.

Karel kwakbol | 14-05-05 | 15:50

.. de marges tussen telers en tussenhandel is minimaal, bedoel ik..

OurHero | 14-05-05 | 15:50

@sienist
Ga aub eerst naar het prijsverschil tussen de tussenhandel en de supermarkten kijken. De tusssenhandel is grotendeels in handen van de telers, dus die marges zijn minimaal.

De macht van de supermarkten is enorm.

OurHero | 14-05-05 | 15:49

na de verkiezingen word gekke gerrit voorgeleid bij een of ander tribunaal,.. en daar gaat hij dan uitleggen waarom hij de hele kluit heeft belazert.

swinger | 14-05-05 | 15:47

Het is niet helemaal waar dat de euro twee keer zo duur zou zijn als de gulden. Ten eerste heb je te maken met inflatie. Ten tweede zijn de accijnzen omhoog gegaan. Ten derde zijn de grondstoffen duurder geworden. En alles bij elkaar opgetelt maakt dat de prijs van de euro. En het allerbelangrijkste: we zijn zelf ook laks. Want wie van jullie gaat wel eens naar de niet luxe Aldi? We gaan liever naar de Albert Hein. Dat staat stoer. En we willen ook een grotere auto dan de buurman.

Wulfpack | 14-05-05 | 15:46

Tja, het lijkt net of alles van te voren al vaststond, een munt een Unie. Heeft iemand trouwens wel eens aan die euro geroken? Beetje 'gerookte' zalm..

Fruitvlieg | 14-05-05 | 15:44

Ik ben Gerrit.... en ik steel als de raven
Dit kwam ik tegen op Internet en dat heeft me heel erg aan het denken gezet.
Misschien dat iemand het op dit forum kan weerleggen, maar ik krijg er geen spelt tussen:

Voor Zalm bestaan blijkbaar alleen maar gemiddelde Nederlanders, want anders kun je niet zo naief zijn om te verklaren, dat niemand is gedupeerd door wat in de volksmond al de ?onderwaarderingstruc van Gerrit? wordt genoemd. Niemand is gedupeerd, omdat de te goedkope gulden zowel op bezittingen als schulden heeft doorgewerkt. Zalm gaat er blijkbaar vanuit dat die gemiddelde Nederlander gemiddeld evenveel [in guldens dan] bezittingen had als schulden.
Je hoeft geen afgestudeerd econoom te zijn om de ridiculiteit van een dergelijke stelling in te zien.

De pensioenfondsen hadden gezamenlijk in 2001 zo?n 900 miljard GULDEN in de potjes zitten. Zonder Zalm-truc zou dat op 1 januari 2002 zijn omgezet naar 450 Miljard EURO. Met Zalm-truc werd dat echter slechts 409 miljard. En zo verdween er 41 miljard Euro aan pensioenpremies [opgebracht door werkgevers, maar grotendeels door werknemers] ?into thin air?.
En omdat de korte-termijn voordelen voor het bedrijfsleven [Zalm?s enige meester] als gevolg van de ondergewaardeerde gulden al snel vervluchtigden moesten er andere potjes worden gevonden om geld vandaan te slepen.
Om het pensioengeld niet [te snel] uit te hoeven geven werd de discussie over de betaalbaarheid van de AOW en de pensioenleeftijd aangeslingerd. Vroegpensioen en VUT werden de strot afgesneden. Dat alles met de argumentatie, dat dergelijke ?luxe-regelingen? niet langer betaalbaar meer waren. En om de aandacht van het werkelijke issue af te leiden werd er heel slim tweespalt gezaaid in de samenleving. Die luxe-regelingen hadden de ouderen in de samenleving voor zichzelf geschapen. De jongeren zouden daarvoor moeten betalen , maar konden dergelijke regelingen voor henzelf wel vergeten. Over de verdwenen 41 miljard werd met geen woord gesproken. Want het is wel die 41 miljard waarvoor ouderen en jongeren mogen opdraaien.
Om de winstmarges van het bedrijfsleven in stand te kunnen houden werden de sociale voorzieningen verder ingeperkt en wordt de winstbelasting verlaagd. Het bedrijfsleven werd tegelijkertijd toegestaan zelf ook kostenbeperkende en winstbevorderende maatregelen te nemen door verregaande afslankingsoperaties door te voeren.

bananenrepubliek | 14-05-05 | 15:43

je zou voor de aardigheid eens langs een paar aardappel/komkommer/tomatenkwekers langs moeten gaan en daar vragen wat daar een kilootje van het één of ander zou moeten kosten. ik denk dat je dan wel héél erg schrikt wat er in de zakken van de tussenhandel verdwijnt

sienist | 14-05-05 | 15:42

Ik kan de prijsstijgingen als gevolg van de euro wel duidelijk merken. Naast de belachelijke stijgingen in de horeca, ook op gebied van kleren.
Maar goed, terug naar de gulden is nu waarschijnlijk ook onmogelijk en niet slim.
Enige manier om kabinet even lekker te pesten is 1 juni tegen stemmen, denk dat ik dat maar eens ga doen.

Zunaj | 14-05-05 | 15:37

Zalm maakte de ene beginnersfout na de andere. Zo verhoogde hij de BTW wat leidde tot een inflatie van 4,5% in het laatste jaar van de gulden.
Over de Zalm-norm waar hij zo trots op was, hoor je Gerrit niet meer.

En Gerrit vooral blijven knip-ogen met die zenuwtrek van je.

Karel kwakbol | 14-05-05 | 15:37

Maar bedenk je eens in hoe lang die hufter daar nou al zit!? De hele tijd van Paars, en ook al Balkie een en twee. Oprotten met hem, voordat we 'm uit z'n stoel moeten bikken!

inuk | 14-05-05 | 15:35

@jorgen je moet er natuurlijk wel bij bedenken dat het biertje in de kroeg duurder inkoop voor de heren horeca ondernemers duurder is dan jij het koopt in de supermarkt, en waarom. Omdat de "supermarkt"er een sport van maakt om mensen naar binnen te trekken, om die aanbieding binnen te halen. En indirect betaal je dus je eigen aanbieding weer terug aan de brouwerij.

sienist | 14-05-05 | 15:34

De onderwaardering heeft überhaupt niets met de huidige inflatie te maken, de balans blijft immers gelijk.

Bondskanselier | 14-05-05 | 15:34

Het is onzin dat men de prijzen verhoogd heeft met de komst van de euro. Men heeft aan de prijzen niets veranderd, men heeft alleen maar het guldenteken vervangen door het euroteken.

Cpt. Iglo | 14-05-05 | 15:33

Zo'n boycot is leuk bedacht maar ik moet toch eten en drinken

bootvis | 14-05-05 | 15:33

@Jorgen ja lekker slim laten we met z´n allen in hongerstaking gaan... ik haal mn eten altijd in de supermarkt dus ik zou niet weten oe ik die moet boycotten..

.ppjw | 14-05-05 | 15:28

Ik ga mezelf vanaf vandaag alles met GBP's laten uitbetalen.

Ayaan | 14-05-05 | 15:27

Zalm wist dat een goedkope gulden de economie zou stimuleren. Maar dat de regering daarnaast ook beelf uitgeven ipv de groei te temperen(in goede banen leiden) = inflatie.

Zalm heeft het lastig nu, hij zat zelf ook in die regering.

OurHero | 14-05-05 | 15:26

Starf*cker, je slaat de plank weer volledig mis. Dat de euro nu equivalent is aan onze oude gulden zit hem niet in onderwaardering maar in onze psyche.
Winkeliers hebben gewoon creatief afgerond en de prijzen zijn zo steeds verder omhoog gedreven. Heden ten dage betaal ik 2 euro voor een biertje op het terras. De horeca kan deze prijzen blijven vragen omdat wij het zelf accepteren. Wij houden dit systeem in stand. We moeten met z'n allen zeggen: wij pikken deze woekerprijzen niet langer en mijden cafes, restaurants en uitgaansgelegenheden. Bovendien zou een supermarktboycot, bierboycot whatever boycot leveranciers tot nadenken zetten.

Jorgen | 14-05-05 | 15:25

De DMark moest gespaard worden, koste wat kost. Men is daar aardig in geslaagd denk ik zo. Over 20 jaar weten we of dat inderdaad nodig is geweest.

/etc/pwd | 14-05-05 | 15:24

Kan dit stuk VVD-vreten dan EINDELIJK worden afgezet?
OPROTTEN flipperkoning!
En bedankt voor het 2,2 keer duurder maken van alles! Leugenaar!

Lucasdelinkselul | 14-05-05 | 15:24

Liegen & bedriegen, nergens mag het, overal is het strafbaar, behalve als je een Nederlandsche politicus bent...

Tice | 14-05-05 | 15:20

Ik begrijp niet dat politici keer op keer hun verantwoordelijkheden kunnen ontwijken zonder dat er ook maar één keer wordt ingegrepen. Patijn wordt ontslagen omdat hij iets teveel gedeklareerd zou hebben maar Zalm heeft ondertussen mijn vermogen gehalveerd.

Ayaan | 14-05-05 | 15:18

Normen en waarden en een grote kut, waarom rot zalm niet ff lekker uit zichzelf op of is er toch geen eer meer aan te behalen

Mellorenz | 14-05-05 | 15:16

das mooi kut

.ppjw | 14-05-05 | 15:15

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland