achtergrond

Geenstijl

F1 COLUMN: nieuwe Max heet Nyck De Vries

nyckvries.jpgNicky, als Jezus Christus headfirst into de naakte schoot van Miley Cyrus terug op aarde werd geworpen zou dat minder aandacht genereren dan de entree van Max Verstappen in de Formule 1. Je moet er toch enigszins geïrriteerd door zijn geraakt, Nyck, door de hype rond die jongen. Want hij is niet het enige Nederlandse racetalent: jij bent er ook nog. Sterker, het grote McLaren pikte je al op toen Max nog op de lagere school zat. Ze zagen de potentie, het rauwe racetalent. Ze plaatsten je in hun opleidingsteam, het team dat ook Lewis Hamilton heeft klaargestoomd. En toen ineens was Max daar. Hij heeft je toch wat overvleugeld, Nyck en dat moet je gevoeld hebben. Maar all is not lost, gozer, lees HIER maar. Ron Dennis heeft dus hoge verwachtingen. En hij is niet de enige. In 2018 ben je 23. Ondanks Verstappen, is 23 een prima leeftijd om te debuteren, Nyck. Uitstekend zelfs.
En ook volgend seizoen zal het jouw tijd nog niet zijn. Je moet geduld hebben. Voorlopig is McLaren de slechts mogelijke plek voor rookies. Het afbraakrisico is veel te groot. Daarom hebben ze Alonso teruggehaald en Button aangehouden. Daar zat een idee achter, een plan. Ik denk dat Ron Dennis lang over Alonso heeft getwijfeld. No way dat hij vergeten is wat Alonso McLaren heeft aangedaan. Wat Dennis nu ook zegt. Alonso was de Edward Snowden van McLaren. Hij was het die belastend emailverkeer door stuurde naar Bernie Ecclestone. Spygate. Bedrijfsspionage. Kostte McLaren liefst honderd miljoen boete. Geschrapt uit het WK. Publiekelijk aan de schandpaal voor het onsportieve gedrag. En nu zal alles dan weer goed zijn? Right. De waarheid is dat Dennis de pleuris aan Alonso heeft. En terecht. Alonso is immers een achterbakse, klootzakkende, narcistische etterbuil met een baard waarin meer bacillen zitten dan op de gemiddelde wc-pot op Pinkpop. Maar ze konden beiden moeilijk anders. Ferrari had genoeg van het Spaanse chagrijn en het Spaanse chagrijn had genoeg van Ferrari. En McLaren had ook al geen keus. Want welke toprijder hadden zij anders moeten kiezen? Vettel kon niet. Hamilton ook niet. McLaren moest wel. Alonso ook. Een verstandshuwelijk. Dat is het.
En dan hadden we Button nog. McLaren had afgelopen winter geen idee wat ze ermee aan moesten. Magnussen of Button? Button of Magnussen? De keuze viel uiteindelijk, na lang wikken en wegen, na ampel beraad, na kamervragen, nadat de NASA er wat van had gevonden, na een referendum, na een aantal aanslagen, nadat juristen de kwestie van alle kanten hadden bekeken, na goedkeuring van de EU, dus toch op Button. Niet op knockout. Maar op punten. Op ervaring. Daar koos McLaren voor, voor ervaring. En terecht. Want dat is wat ze nu nodig hebben. Laat je niet foppen door de gridposities, Nyck. Ik heb alle geloof in McLaren-Honda, in Ron Dennis, in Eric Boullier, in Peter Prodromou, in Fernando Alonso, in Jenson Button, in heel het team. Die auto gaat beter worden, Nyck. Nog een jaar of twee, drie, dan rijdt McLaren-Honda weer vooraan. En dán stap jij in. In een topwagen. En dat debuteert heel wat makkelijker. Zie 2007. Zie Lewis Hamilton. ‘NYCK DE VRIES WINT OP SPA!’ zal met hoofdletters op de voorkant van de Telegraaf geschreven worden. Men zal over je praten. Onophoudelijk. Alsof je Jezus Christus bent en headfirst into de naakte schoot van Miley Cyrus terug op aarde bent geworpen. Grtz, @Jimmy_Manna (de GP van Spanje begint om 14:00 en is HIER te zien. Wie geen zin heeft in vage streams: Ziggo/UPC heeft Sport1 dit weekend vrijgegeven (kanaal 401). Max Verstappen start vanaf de 6e plaats op de grid.)

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.